Vision for Arbejds- og Miljømedicin

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vision for Arbejds- og Miljømedicin"

Transkript

1 DASAM, 11. oktober 2013 Vision for Arbejds- og Miljømedicin Den overordnede vision: Arbejds- og Miljømedicin skal bidrage til at forebygge arbejds- og miljørelaterede sygdomme samt være med til at sikre, at arbejdslivet påvirker befolkningens sundhed positivt. Begrundelse for den overordnede vision I den Arbejdsmedicinske specialeplan for 2010 står: Det er Arbejdsmedicinens hovedopgave at bidrage til forebyggelsen af arbejds- og miljørelaterede sygdomme (1). Citatet afspejler, at Arbejdsmedicin traditionelt har fokuseret på forebyggelse af de negative effekter af arbejds- og miljømæssige eksponeringer (2). I de seneste år har der imidlertid været et tiltagende fokus, også på de positive effekter af arbejdslivet (3). Derudover lever mennesker med højere social status længere, og har sædvanligvis et bedre helbred end mennesker med lavere social status. I relationen mellem arbejdsliv og helbred vil social ulighed ofte være en vigtig faktor (4,5). Social ulighed i sundhed bør derfor overvejes i det kliniske arbejde og indgå i forskningsprojekter om arbejde og sygdom. Overordnede konsekvenser af den nye vision Helt overordnet vil Arbejds- og Miljømedicinen, ud over fortsat at fokusere på ætiologiske risikofaktorer, i stigende grad fokusere på faktorer, som kan forværre bestående sygdom, og som kan være hindrende for sundhed eller tilknytning til arbejdsmarkedet. Indsatsen vil fortsat være rettet mod både individer, virksomheder og samfund, og vil komme til udtryk i såvel det kliniske arbejde som i forskning og formidling.

2 Klinisk Arbejds- og Miljømedicin Delvision: Arbejds- og Miljømedicin vil udrede årsagssammenhænge for klassiske samt nye arbejdsbetingede og arbejdsforværrede sygdomme. De kliniske problemstillinger ændrer sig i takt med forandringer i arbejdets indhold og organisering. Nogle klassiske arbejdsmedicinske sygdomme er stort set forsvundet fra Danmark, for eksempel cerebrale skader som følge af opløsningsmidler og pneumokonioser, mens andre som eksem og hånd-arm vibrationslidelser fortsat er relativt hyppige. Psykosocialt belastende arbejdsmiljø og stress rapporteres fra arbejdspladserne som et stigende problem, der giver anledning til et stort antal sygemeldinger. Der er brug for udvikling af og rådgivning om relevante interventionsværktøjer og behandlingstiltag for at optimere det psykiske arbejdsmiljø, fastholde personer på arbejdsmarkedet samt sikre tilbagevenden til arbejde for personer, som i kortere eller længere tid har mistet tilknytningen til arbejdsmarkedet. Trods en betydelig indsats for at reducere fysiske belastninger i arbejdet er arbejdsrelaterede bevægeapparatslidelser stadig et stort problem. Der er derfor et stort potentiale for forebyggelse indenfor dette område. For en række patientgrupper forventes en stigning, herunder af patienter med allergiske sygdomme. Den observerede firedobling i prævalensen af allergiske lidelser indenfor de sidste 30 år må forventes at resultere i en langt større andel med arbejdsrelaterede gener end i dag. Den kontinuerlige indførelse af nye stoffer og produkter giver til stadighed nye udfordringer på det klassisk toksikologiske område indenfor både det arbejdsmedicinske og det miljømedicinske område. Økonomiske og sociale ændringer i samfundet, som f.eks. de aktuelle ændringer i efterlønsreform, socialreform samt en øget tilstrømning af arbejdskraft fra udlandet, vil øge arbejdsudbuddet, og den skærpede konkurrence vil tendere til forringelse af arbejdsforholdene, især i de manuelle og lavt lønnede jobs. Forhøjelsen af pensionsalderen er en ny udfordring, der stiller krav til klinisk arbejdsmedicinsk rådgivning vedrørende hensigtsmæssige arbejdsforhold.

3 Ny erkendelse fører løbende til ændringer i henvisningsmønsteret. For eksempel har ny viden om risikofaktorer for KOL betydet, at flere KOL patienter henvises til vurdering på de arbejdsmedicinske klinikker. Arbejds- og Miljømedicinsk forskning Delvision: Der produceres Arbejds- og Miljømedicinsk forskning på højt internationalt niveau indenfor de væsentligste Arbejds- og Miljømedicinske områder. Hvis Arbejds- og Miljømedicinen skal være førende indenfor området arbejde, miljø og sygdom, er det nødvendigt at inddrage en vifte af forsknings metodologier. Der vil være behov for, at Arbejds- og Miljømedicinen inddrager forskningsmetoder fra såvel den kvantitative som den kvalitative forskning. Der vil fortsat være fokus på primær forebyggelse af relevante sygdomme i relation til eksponeringer i arbejdet. Samtidig vil vi se et stigende fokus på prognosestudier samt et tiltagende fokus på interventionsstudier indenfor både primær, sekundær og tertiær forebyggelse. Der er et stort potentiale i samarbejdet med øvrige kliniske specialer og et strategisk samarbejde mellem regions- og universitetshospitaler, især indenfor det epidemiologiske felt. Vores kliniske forskningsmetodologiske viden er attraktiv for mange af de øvrige kliniske specialer, og der vil være efterspørgsel efter vores involvering i kliniske behandlingsforsøg, herunder randomiserede kontrollerede studier.

4 Fokus på de positive effekter af arbejdslivet Delvision: Arbejdsmedicin arbejder med kortlægning af negative såvel som positive effekter af arbejdet og fokuserer både på individ og arbejdsplads. Arbejdslivet, herunder arbejdspladsen, spiller en central rolle for individers helbred og velbefindende. For Arbejdsmedicin er arbejdspladsen og arbejdslivet relevant på de punkter, hvor det på kortere eller længere sigt har betydning for personers sundhed. Nedlæggelsen af Bedriftssundhedstjenesten og den nye arbejdsmiljølov har betydet, at der er et udækket behov for ekspertise til at støtte virksomheders arbejdsmiljøaktiviteter. Arbejdsmedicinens objekt er patienten og virksomheden. Det er derfor vigtigt, at Arbejdsmedicinen udvikles til at rådgive virksomheder, der ønsker at fremme deres ansattes sundhed og sikkerhed. Det kan gælde bistand til såvel primær, sekundær som tertiær forebyggelse. Endeligt er der fra samfundets side et stigende fokus på at opretholde en sund arbejdsstyrke, hvilket f.eks. tydeligt ses af Arbejdstilsynets prioritering af arbejdsmiljøindsatsen (6). Som Arbejdsmedicinsk ekspert kan man sammen med andre faggrupper hjælpe virksomheder og myndigheder med at skabe bedre arbejdsmiljø samt fremme sundheden på arbejdspladsen, herunder have et særligt fokus på de positive effekter af det at have et arbejde. Fokus på den arbejdsmæssige fremtid Delvision: Det er den Arbejdsmedicinske eksperts rolle at hjælpe den enkelte med rådgivning og vejledning omkring den erhvervsmæssige fremtid, uanset om det betyder afgang fra faget eller arbejdsfastholdelse. Når det er afdækket, om der er forhold i arbejdet, der kan fremkalde eller forværre helbredsproblemer, rådgiver den Arbejdsmedicinske ekspert om fremtidige erhvervsmuligheder. Specialet har lang erfaring med at omsætte den medicinske diagnose til beskrivelse af funktionsniveau og deraf følgende individuelle hensyn for patienten. Det betyder, at den Arbejdsmedicinske ekspert kan yde et væsentligt bidrag til at optimere samspillet mellem patient og arbejdsplads og

5 sikre en modificering af patientens arbejdsliv, som øger muligheden for at patienten kan forblive på arbejdsmarkedet. Fokus på prognose og rådgivning af personer med arbejdshindrende sygdomme Delvision: Den Arbejdsmedicinske ekspert foretager en evidensbaseret rådgivning om prognosen af sygdomme, herunder betydningen af arbejdsmæssige eksponeringer fra den pågældendes arbejde. Patienter og andre interessenter, bl.a. praktiserende læger og fagforeninger, efterspørger i stigende grad ekspertise i vurdering af sygdommenes varighed og sværhedsgrad (prognose). Der efterspørges viden om hvilke faktorer, der vil have betydning for, om den enkelte kan forblive eller må forlade arbejdsmarkedet. Samtidig er der store huller i vores viden om såvel prognostiske faktorer for en række sygdomme som effekter af erhvervsvejledning, og det bliver tiltagende klart, at ætiologiske risikofaktorer og prognostiske risikofaktorer ikke nødvendigvis er de samme. Vi vil fokusere på implementeringen af eksisterende viden om prognostiske risikofaktorer, men derudover er der et stort behov for yderligere forskning på det prognostiske område. Det sker, at den arbejdsmedicinske ekspert præsenteres for udfordringer, som kræver vurdering og/eller handling, som der ikke findes sikker viden om effekten af. I samråd med relevante specialer og patienten selv må den Arbejdsmedicinske ekspert trække på sin kliniske erfaring og drage parallelslutninger fra beslægtede situationer, således at man finder løsninger, der er optimale i den givne situation. International Arbejds- og Miljømedicin Delvision: Større fokus på international Arbejds- og Miljømedicin Globalisering af produktionen med udflytning af danske virksomheder og stigende import af forbrugsgoder og arbejdskraft, nødvendiggør en international indsats, hvis rimelige arbejds- og miljøforhold skal sikres.

6 Danske Arbejds- og Miljømedicinske eksperter er i stigende grad involveret i projekter, hvor international udveksling af erfaringer og løsninger på arbejdsmiljøområdet bidrager til forebyggelse af arbejdsrelaterede ulykker, lidelser og miljøforurening. Aktuelle projekter om uhensigtsmæssig brug af pesticider i landbruget og kviksølv i guldudvinding i en række lande, bl.a. Bolivia, Uganda og Filippinerne, forventes fortsat, og vi påtænker at udbygge samarbejde om arbejdsmedicinske funktioner (OHS) i Ghana og Tanzania. I fremtiden må vi forvente en øget efterspørgsel efter vores klassiske Arbejds- og Miljømedicinske ekspertise, for eksempel om forgiftninger med tungmetaller og kemiske stoffer. Desuden kan vores viden om organisering af Arbejdsmedicinske funktioner og uddannelse inden for arbejdsmiljøområdet være til stor nytte internationalt. Miljømedicin Patienter med en mulig miljørelateret lidelse vil fortsat kunne henvises til en Arbejdsmedicinsk klinik med henblik på klinisk vurdering, årsagsudredning, erhvervsvurdering samt forebyggelse. Samtidig vil Miljømedicinske forskningsprojekter vedblive med at være en vigtig del af det Arbejds- og Miljømedicinske forskningsområde. Organisering generelt Delvision. Der findes minimum én Arbejdsmedicinsk klinik, en Socialmedicinsk enhed samt én Forskningsenhed i hver region (områdeopdelt Danmark). Samarbejdet med de øvrige kliniske hospitalsafdelinger og forskningsinstitutioner og øvrige samarbejdsparter er veletableret omkring det sammenhængende patientforløb. Om få år er det Arbejds- og Miljømedicinske speciale en del af et samlet Samfundsmedicinsk speciale. Der vil være mindst én Arbejdsmedicinsk klinik i hver region. Oftest vil der også være en socialmedicinsk enhed, som enten ligger adskilt eller sammen med den Arbejdsmedicinske klinik. De Arbejdsmedicinske

7 klinikker vil fortsat være en del af sundhedssystemet, ligge på hospitalerne og være finansieret af Regionerne. De Arbejdsmedicinske klinikker vil gøre udstrakt brug af fælles udrednings- og behandlingsforløb, defineret sammen med andre specialer. Der vil være etableret fagområder indenfor en række områder. Endeligt vil der være et intensiveret forskningssamarbejde på tværs af både nationale og internationale institutioner. Organisering af det kliniske arbejde Delvision: Alle Arbejdsmedicinske klinikker har basispatienter. Der findes desuden fagområder 1 og interesseområder 2 samt få højtspecialiserede områder 3. Der er speciallæger, som er efteruddannet til at varetage funktioner inden for særlige fagområder og interesseområder. Hver enkelt klinik skal fortsat kunne tilbyde udredning af alle arbejdsbetingede sygdomme på generalistniveau sv.t. beskrivelsen i fagets målbeskrivelse (7). Samtidig vil specialisering være mere udbredt end i dag, hvilket udmøntes enten via personer med fagområde indenfor specifikke områder, eller mere uformelt ved hjælp af personer eller klinikker med et specielt interesseområde. Klinikkerne vil i høj grad gøre brug af fælles udrednings- og behandlingsforløb, som er defineret sammen med andre specialer. Vi vil se en større synergi mellem 1) Fagområde: En person med fagområde indenfor dele af sit speciales genstandsfelt (f.eks. fagområde i arbejdsmedicinsk allergologi) er en person, som lever op til specifikke krav udstukket af specialeselskabet, i dette tilfælde DASAM. Det er DASAM s bestyrelse, som godkender fagområdeuddannelsen. Sundhedsstyrelsen har ingen formel rolle. 2) Interesseområde: Et interesseområde kan være knyttet til en person eller en afdeling, som har en speciel viden om og interesse for et specifikt område. Interesseområde kan tænkes som en erklæret interesse på et felt, der med tiden gerne skulle udvikle sig til et fagområde. 3) Specialefunktion: Er knyttet til den enkelte afdeling, som kan have enten hovedfunktion, regionsfunktion eller højt specialiseret funktion for specifikke sygdomme eller udredninger.

8 klinisk arbejde og forskning, idet forskningsaktiviteter typisk vil vokse op omkring personer/klinikker med et specifikt fagområde eller interesseområder. Specialisten skal fortsat kunne varetage Arbejdsmedicinske udredninger på generalistniveau, men vil samtidig være ansvarlig for kvalitet, udvikling og samarbejde med andre specialer indenfor sit specialistområde. Aktuelt (2013) arbejdes der på at definere fagområder indenfor allergologi og toksikologi. Det vil også være relevant at etablere fagområder indenfor stress- og erhvervsvejledning samt indenfor bevægeapparatsområdet og international arbejds- og miljømedicin. Udarbejdelse af en fagområde beskrivelse er en buttom-up proces båret af fagpersoner indenfor området, og kan dække både smalle og mere brede områder. For at blive fagområde specialist indenfor et Arbejds- og Miljømedicinsk område bør der indgå krav om en betydelig klinisk ekspertise og erfaring samt krav til aktuel forskningsaktivitet på højt niveau. Vi forventer, at Arbejdsmedicin i samarbejde med øvrige specialer indenfor få år har udviklet forløbsprogrammer indenfor ryg, skulder, knæ, arme, hud, allergiske luftvejslidelser, stressområdet inklusive behandling, erhvervsvejledning, gravidvurderinger samt kræftsygdomme, bl.a. lungekræft. Organisering af forskning Forskningen indenfor de enkelte områder vil typisk være samlet (formelt eller uformelt) i større forskningsenheder, og vi vil se et mere omfattende samarbejde med andre nationale og internationale forskningsmiljøer. Det vil fortsat være en udfordring at forene forskningsfrihed, forskningsrelevans samt de ønsker og krav, der er til forskningen fra samfundets side. Det vil også fremover kræve en ekstra indsats at skaffe midler til områder, som ikke er politisk prioriteret, men som vi skønner, fortsat er relevante (aktuelt f.eks. allergiforskning).

9 Organisering af den virksomhedsnære arbejdsmedicin De arbejds- og miljømedicinske klinikker vil i endnu højere grad end i dag have blik for det behov, der er for Arbejdsmedicinsk assistance til virksomheder, både i relation til forebyggelse, arbejdsfastholdelse og sundhedsfremme, men også i forhold til konkrete sager, eksempelvis clusters af arbejdsrelateret sygdom. Nogle virksomheder vil fortsat selv have en sådan arbejdsmedicinsk service in house. DASAM har oprettet en interessegruppe med fokus på udviklingen af den virksomhedsnære arbejdsmedicin. Uddannelse Delvision: Der findes et Samfundsmedicinsk speciale, der rummer Arbejds- og Miljømedicin, Socialmedicin og Administrativ medicin. Arbejds- og Miljømedicin vil være en del af et samlet speciale kaldet Samfundsmedicin. Som samfundsmedicinere vil vi have en fælles målbeskrivelse, og vi afholder fælles specialespecifikke kurser. Der vil dog blive udbudt specielle kurser af Arbejds- og Miljømedicinsk relevans indenfor bl.a. årsags- og eksponeringsvurdering samt toksikologi. Samtidig vil vi i stigende grad se jobbeskrivelser, som indeholder elementer fra såvel den nuværende Arbejds- og Miljømedicin som den nuværende Samfundsmedicin. Interessenter Følgende er vigtige interessenter for Arbejds- og Miljømedicinen: Patienterne; sundhedsvæsenet, herunder de praktiserende læger og øvrige kliniske afdelinger på hospitalerne; det politiske system; kommuner/regioner/stat; fagforeninger; arbejdsgiver organisationer; virksomheder; Arbejdstilsynet; Arbejdsskadestyrelsen; DANIDA; patientforeninger

10 Rekruttering Qua den stigende mængde af nyuddannede læger forudser vi ikke problemer med rekruttering til det Arbejds- og Miljømedicinske speciale i de nærmeste år. Samtidig vil specialet fremstå så spændende og relevant, at det vil være attraktivt. Endeligt vil jobmulighederne være betydeligt mere varierende og mangfoldige med et fælles Samfundsmedicinsk speciale. Økonomi Den grundlæggende økonomi i de Arbejdsmedicinske klinikker vil fortsat være vores tilknytning til sundhedsvæsenet med en finansiering på lige fod med de øvrige hospitalsafdelinger. Arbejdsmedicinen skal sammen med Sundhedsstyrelsen forhandle nye behandlingstilbud hjem, i første omgang primært stressbehandling samt tilbud om fokuseret evidensbaseret erhvervsvejledning. Vi vil fortsat starte finansierede udviklingsprojekter og søge regionale midler hjem. Derudover vil vi fortsætte med at ansøge om eksterne forskningsmidler, som vi har haft et stigende held med de sidste år. Referencer 1) Specialevejledning for arbejdsmedicin. Sundhedsstyrelsen ) Andersen JH et al, editors. DASAM 25 år Dansk Selskab for Arbejds- og Miljømedicin ISBN: ) Dame Carol Black's Review of the health of Britain's working age population. Working for a Healthier Tomorrow. 17th March 2008, London 4) Evans RG, Barer ML, Marmor TR, (eds.) (1994) Why are some people healthy and others not? The Determinants of Health of Populations. New York: Gruyte 5) Marmot M, Wilkinson RG, (eds.) (1999) Social determinants of health. New York: Oxford University Press 6) Fremtidens arbejdsmiljø Arbejdstilsynet ) Målbeskrivelse for det Arbejdsmedicinske speciale: ge/maalbeskrivelser%20i%20speciallaegeuddannelsen/arbejdsmedicin.aspx

Revideret specialevejledning for arbejdsmedicin (version til ansøgning)

Revideret specialevejledning for arbejdsmedicin (version til ansøgning) Revideret specialevejledning for arbejdsmedicin (version til ansøgning) Specialevejledningen er udarbejdet som led i Sundhedsstyrelsens specialeplanlægning, jf. sundhedslovens 208, som omhandler organiseringen

Læs mere

Faglig profil Arbejdsmedicin

Faglig profil Arbejdsmedicin Faglig profil Arbejdsmedicin Generelt om specialet Specialet arbejdsmedicin er orienteret mod sygdommes årsager og forebyggelse Hovedvægten ligger på det arbejdsmedicinske område, men omfatter tillige

Læs mere

Specialeansøgning. Region udbyder: Region Syddanmark Vedr. speciale: Arbejds- og miljømedicin. Dato: 18. maj 2009

Specialeansøgning. Region udbyder: Region Syddanmark Vedr. speciale: Arbejds- og miljømedicin. Dato: 18. maj 2009 Specialeansøgning Region udbyder: Region Syddanmark Vedr. speciale: Arbejds- og miljømedicin Dato: 18. maj 2009 Specialeansøgning for Region Syddanmark vedr. Arbejds- og miljømedicin 1 1 Generelle overvejelser

Læs mere

Faglig profil Arbejds- og miljømedicin

Faglig profil Arbejds- og miljømedicin Faglig profil Arbejds- og miljømedicin Generelt om specialet Specialet arbejds- og miljømedicin er orienteret mod sygdommes årsager og forebyggelse. Hovedvægten ligger på det arbejdsmedicinske område,

Læs mere

Aktuelle udfordringer for ÅRHUSYGEHUS ARBEJDSMEDICINSKLINIK. Historik. Den overordnede arbejdsmedicinske opgave: Forebyggelse - hvordan?

Aktuelle udfordringer for ÅRHUSYGEHUS ARBEJDSMEDICINSKLINIK. Historik. Den overordnede arbejdsmedicinske opgave: Forebyggelse - hvordan? Aktuelle udfordringer for ARBEJDSMEDICINEN Arbejdsmiljøkonferencen Nyborg Strand 2007 Jens Peter Bonde ÅRHUSYGEHUS ARBEJDSMEDICINSKLINIK Den overordnede arbejdsmedicinske opgave: At forebygge arbejdsrelaterede

Læs mere

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Arbejdsmedicin

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Arbejdsmedicin Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Arbejdsmedicin Region/privat udbyder: Region Midtjylland Dato: 7. januar 2015 Der henvises til Sundhedsstyrelsens publikation Specialeplanlægning

Læs mere

Center for Maritim Sundhed og Samfund Strategiplan 2015-2019

Center for Maritim Sundhed og Samfund Strategiplan 2015-2019 Center for Maritim Sundhed og Samfund Strategiplan 2015-2019 Indhold Center for Maritim Sundhed og Samfund, CMSS... 2 1 Mission og vision... 2 1.1 Mission... 2 1.2 Vision... 2 1.3 Mål 2015-2019... 3 2

Læs mere

Dansk Byggeris Arbejdsmiljøkonference 2018

Dansk Byggeris Arbejdsmiljøkonference 2018 Dansk Byggeris Arbejdsmiljøkonference 2018 Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik Lars Brandt ledende overlæge ph.d Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik Odense Universitetshospital Arbejdsmedicinske klinikker

Læs mere

Specialevejledning for Klinisk farmakologi

Specialevejledning for Klinisk farmakologi Specialevejledning for Klinisk farmakologi Specialevejledningen er udarbejdet som led i Sundhedsstyrelsens specialeplanlægning, jf. sundhedslovens 208, som omhandler organiseringen og varetagelsen af specialfunktioner

Læs mere

Arbejdsmedicin Region Midtjylland. DASAMs Årsmøde Knudshoved April 2005

Arbejdsmedicin Region Midtjylland. DASAMs Årsmøde Knudshoved April 2005 Arbejdsmedicin Region Midtjylland DASAMs Årsmøde Knudshoved April 2005 Region Midtjylland 1.230.736 (23%) Sydlige Viborg Amt 165.730 (13%) Ringkøbing Amt 275.009 (22%) Århus Amt 654.426 (53%) Nordlige

Læs mere

Specialevejledning for klinisk farmakologi

Specialevejledning for klinisk farmakologi U j.nr. 7-203-01-90/9 Specialevejledning for klinisk farmakologi Specialevejledningen indeholder en kort beskrivelse af hovedopgaverne i specialet samt den faglige og organisatoriske tilrettelæggelse af

Læs mere

Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020

Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020 Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020 Hjertecentrets forskningsstrategi for klinisk sygepleje har til formål at understøtte realiseringen af regionens og Rigshospitalets

Læs mere

Overlægeforeningens politik for efteruddannelse

Overlægeforeningens politik for efteruddannelse Overlægeforeningens politik for efteruddannelse Formål: Overlægers faglige ekspertise er et af fundamenterne for en sikker patientbehandling på et højt. Overlægerne skal kunne bidrage effektivt til et

Læs mere

Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020

Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020 Visioner og strategier for forskning i klinisk sygepleje i Hjertecentret mod 2020 Hjertecentrets forskningsstrategi for klinisk sygepleje har til formål at understøtte realiseringen af regionens og Rigshospitalets

Læs mere

Afdeling: Sundhedssamarbejde og Kvalitet Udarbejdet af: Journal nr.: 15/ Dato: Telefon:

Afdeling: Sundhedssamarbejde og Kvalitet Udarbejdet af: Journal nr.: 15/ Dato: Telefon: Afdeling: Sundhedssamarbejde og Kvalitet Udarbejdet af: Journal nr.: 15/5559 E-mail: Bo.B.Mikkelsen@rsyd.dk Dato: 25-11-215 Telefon: 292 1337 Notat Politik for Sundhedsforskning - status 215 Baggrund Regionsrådet

Læs mere

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Ortopædisk kirurgi

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Ortopædisk kirurgi Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Ortopædisk kirurgi Dato: Der henvises til Sundhedsstyrelsens publikation Specialeplanlægning begreber, principper og krav, som er tilgængelig

Læs mere

Specialevejledning for klinisk farmakologi

Specialevejledning for klinisk farmakologi U j.nr. 7-203-01-90/19 Sundhedsplanlægning Islands Brygge 67 2300 København S Tlf. 72 22 74 00 Fax 72 22 74 19 E-post info@sst.dk Specialevejledning for klinisk farmakologi Specialebeskrivelse Klinisk

Læs mere

Uddannelsesprogram for Samfundsmedicin. Hoveduddannelsen. Klinisk Socialmedicin, Center for Folkesundhed, Region Midtjylland

Uddannelsesprogram for Samfundsmedicin. Hoveduddannelsen. Klinisk Socialmedicin, Center for Folkesundhed, Region Midtjylland Uddannelsesprogram for Samfundsmedicin Hoveduddannelsen Klinisk Socialmedicin, Center for Folkesundhed, Region Midtjylland og Sociallægeinstitutionen, Århus Kommune Videreuddannelsesregion Nord 2009 1.

Læs mere

HR-strategi 2012. En fælles indsats for effektiv arbejdstilrettelæggelse, god ledelse, godt arbejdsmiljø og strategisk kompetenceudvikling

HR-strategi 2012. En fælles indsats for effektiv arbejdstilrettelæggelse, god ledelse, godt arbejdsmiljø og strategisk kompetenceudvikling HR-strategi 2012 En fælles indsats for effektiv arbejdstilrettelæggelse, god ledelse, godt arbejdsmiljø og strategisk kompetenceudvikling HR-strategi 2012 1 Indholdsfortegnelse HR-strategi 2012 s.3 Systematisk

Læs mere

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Klinisk farmakologi

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Klinisk farmakologi Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Klinisk farmakologi Region/privat udbyder: Region Midtjylland Dato: 11. januar 2016 Der henvises til Sundhedsstyrelsens publikation Specialeplanlægning

Læs mere

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( )

Strategi for Telepsykiatrisk Center ( ) Område: Psykiatrien i Region Syddanmark Afdeling: Telepsykiatrisk center Dato: 30. september 2014 Strategi for Telepsykiatrisk Center (2014-2015) 1. Etablering af Telepsykiatrisk Center Telepsykiatri og

Læs mere

Sundhedsstrategi 2011-2014 for Slagelse Kommune

Sundhedsstrategi 2011-2014 for Slagelse Kommune Sundhedsstrategi 2011-2014 for Slagelse Kommune En sundhedsstrategi, der virker En sundhedsstrategi med to spor Slagelse Kommune har en stor udfordring med befolkningens sundhedstilstand. Sundhedsprofil

Læs mere

Ramme for udvikling af en stærk psykiatri - 1

Ramme for udvikling af en stærk psykiatri - 1 Ramme for udvikling af en stærk psykiatri - 1 - en del af Aarhus Universitetshospital Psykiatri og Social Baggrund Direktionen i Region Midtjylland og psykiatri- og socialledelsen har besluttet at igangsætte

Læs mere

Sundheds- og Ældreudvalget 2014-15 (2. samling) SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 30 Offentligt

Sundheds- og Ældreudvalget 2014-15 (2. samling) SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 30 Offentligt Sundheds- og Ældreudvalget 2014-15 (2. samling) SUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 30 Offentligt N O T A T Bidrag til ministerens besvarelse af spørgsmål 30, som folketingets Sundheds og Ældreudvalg

Læs mere

Status og debatoplæg

Status og debatoplæg November 2013 Status og debatoplæg De arbejdsmedicinske klinikkers rolle i tidlig arbejdsfastholdelse og forskning LO s konference 27. november 2013 LO-Huset, Islands Brygge 32, København S. Indholdsfortegnelse

Læs mere

Alle i Danmark skal have overskud til at tænke, tale og handle. Hele livet.

Alle i Danmark skal have overskud til at tænke, tale og handle. Hele livet. Alle i Danmark skal have overskud til at tænke, tale og handle. Hele livet. StressAlliancens plan for et Danmark med mentalt overskud. Enkel vision og vejen vi skal gå. Alle i Danmark skal have overskud

Læs mere

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Klinisk fysiologi og nuklearmedicin

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Klinisk fysiologi og nuklearmedicin Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Klinisk fysiologi og nuklearmedicin Region/privat udbyder: Region Midtjylland Dato: 13. januar 2016 Der henvises til Sundhedsstyrelsens publikation

Læs mere

Hvordan oplever medarbejdere med en anmeldt psykisk erhvervssygdom det danske arbejdsskadesystem

Hvordan oplever medarbejdere med en anmeldt psykisk erhvervssygdom det danske arbejdsskadesystem Hvordan oplever medarbejdere med en anmeldt psykisk erhvervssygdom det danske arbejdsskadesystem Yun Ladegaard, Cand. Psych. Projektleder Institut for Psykologi Arbejds- & Organisationspsykologi 16-01-2017

Læs mere

Danske Regioners oplæg til fremtidens akutberedskab bygger på følgende indsatsområder:

Danske Regioners oplæg til fremtidens akutberedskab bygger på følgende indsatsområder: N O T A T Debatoplæg: Fremtidens akutberedskab - fra vision til handling 20-04-2006 Sag nr. 06/398 Dokumentnr. 24261/06 Resume: Regionernes ambition er at skabe et sundhedsvæsen, som er internationalt

Læs mere

Arbejdsmedicin. Teoretisk speciallægeuddannelse i almen medicin. Trine Rønde Kristensen

Arbejdsmedicin. Teoretisk speciallægeuddannelse i almen medicin. Trine Rønde Kristensen Arbejdsmedicin Teoretisk speciallægeuddannelse i almen medicin Trine Rønde Kristensen Historie: 1873 Danmarks første Fabrikslov og Arbejdstilsynet 1977 Arbejdsmiljøloven 1983: Arbejdsmedicin selvstændigt

Læs mere

Hvem skal rehabiliteres? Hvem har glæde af det? Vidensformer og evidens om rehabilitering.

Hvem skal rehabiliteres? Hvem har glæde af det? Vidensformer og evidens om rehabilitering. Hvem skal rehabiliteres? Hvem har glæde af det? Vidensformer og evidens om rehabilitering. Claus Vinther Nielsen Professor, forskningschef Klinisk Socialmedicin og Rehabilitering CFK - Folkesundhed og

Læs mere

National handlingsplan mod muskel- og ledsygdomme

National handlingsplan mod muskel- og ledsygdomme Sundhedsminister Ellen Trane Nørby Ældreminister Thyra Frank National handlingsplan mod muskel- og ledsygdomme Kære Ellen Trane Nørby og Thyra Frank Tillykke med udnævnelserne til sundhedsminister og ældreminister.

Læs mere

10 faglige pejlemærker for kvalitet i fysioterapi

10 faglige pejlemærker for kvalitet i fysioterapi 10 faglige pejlemærker for kvalitet i fysioterapi Kliniske retningslinjer Danske Fysioterapeuter anbefaler, at fysioterapeuten anvender kliniske retningslinjer i alle behandlingsforløb. Behandlingsplan

Læs mere

FORSKNINGSPLAN FOR AFDELING M

FORSKNINGSPLAN FOR AFDELING M FORSKNINGSPLAN FOR AFDELING M 2012-2015 Aarhus Universitetshospital, Risskov Opdateret maj 2013 1 Indledning Forskning er en af grundforudsætningerne for vedvarende at kunne kvalificere og udvikle patientbehandlingen.

Læs mere

Psykiatrisk Dialogforum

Psykiatrisk Dialogforum Psykiatrisk Dialogforum 09 09 14 Fra sandkasse til eliteforskning Videreudvikle stærke og specialiserede forskningsmiljøer At forskningsresultater bruges i praksis Godt og tæt samarbejde med eksterne partnere

Læs mere

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Arbejdsmedicin

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Arbejdsmedicin Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Arbejdsmedicin Region/privat udbyder: Region Syddanmark Dato: 9.12.2015 Der henvises til Sundhedsstyrelsens publikation Specialeplanlægning

Læs mere

Herlev Hospital. Dansk Institut for Medicinsk Simulation (DIMS)

Herlev Hospital. Dansk Institut for Medicinsk Simulation (DIMS) Herlev Hospital Dansk Institut for Medicinsk Simulation (DIMS) Strategi og udviklingsplan 2009-2012 Mission Vision DIMS er en højt specialiseret forsknings-, udviklings- og uddannelsesenhed vedrørende

Læs mere

human first Indsatsområder

human first Indsatsområder human first Indsatsområder 2018-2020 2 Human first Human First er et partnerskab på sundhedsområdet mellem VIA University College, Region Midtjylland og Aarhus Universitet, hvor vi sammen stræber efter

Læs mere

Kommissorium for arbejdsgruppe om udredning og behandling af patienter med funktionelle lidelser i Region Syddanmark

Kommissorium for arbejdsgruppe om udredning og behandling af patienter med funktionelle lidelser i Region Syddanmark - Revideret den 19. november 2018 Kommissorium for arbejdsgruppe om udredning og behandling af patienter med funktionelle lidelser i Region Syddanmark Baggrund Sundhedsstyrelsen udgav i juni 2018 nye anbefalinger

Læs mere

Visioner og mål 2020 Rigshospitalets fremtid. Region Hovedstaden. Visioner og mål 2020 Rigshospitalet Danmarks internationale hospital

Visioner og mål 2020 Rigshospitalets fremtid. Region Hovedstaden. Visioner og mål 2020 Rigshospitalet Danmarks internationale hospital Rigshospitalets fremtid Region Hovedstaden Rigshospitalet Danmarks internationale hospital 2 2010 Rigshospitalets fremtid 3 Rigshospitalet Danmarks internationale hospital 2011 2012 2013 2014 2015 2016

Læs mere

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Indledning Mange borgere, der er syge eller er i risiko for at blive ramt af sygdom, kan have brug for en sammenhængende indsats fra både

Læs mere

Shared Care i Region Hovedstadens Psykiatri

Shared Care i Region Hovedstadens Psykiatri Sekretariats- og Kommunikationsafdelingen Kristineberg 3 2100 København Ø. 3864 0000 38640078 3864 0007 psykiatri@regionh.dk www.psykiatri-regionh.dk Dato: 11. november 2015 Shared Care i Region Hovedstadens

Læs mere

Arbejdsfastholdelse -et tilbageblik. Afdelingslæge Birgitte Sommer

Arbejdsfastholdelse -et tilbageblik. Afdelingslæge Birgitte Sommer Arbejdsfastholdelse -et tilbageblik Afdelingslæge Birgitte Sommer Projekt arbejdsfastholdelse af sygemeldte 1991/92 Sundheds- og forebyggelsesafdelingen i Ribe Amt, Arbejdsmedicinsk Afdeling og Vejen

Læs mere

Stærke forskningsmiljøer er en forudsætning for et sundhedsvæsen i udvikling

Stærke forskningsmiljøer er en forudsætning for et sundhedsvæsen i udvikling Område: Sundhedsområdet Afdeling: Afdelingen for kvalitet og forskning Journal nr.: 10-14203 Dato: 25. maj 2011 Udarbejdet af: Bo Mikkelsen E-mail: Bo.B.Mikkelsen@regionsyddanmark.dk Telefon: 76631337

Læs mere

CENTER FOR FOREBYGGELSE I PRAKSIS

CENTER FOR FOREBYGGELSE I PRAKSIS CENTER FOR FOREBYGGELSE I PRAKSIS NOVEMBER 2016 CENTER FOR FOREBYGGELSE I PRAKSIS STRATEGI STRATEGI 2 Center for forebyggelse i praksis - Strategi INDLEDNING Med denne strategi for Center for Forebyggelse

Læs mere

Projektbeskrivelse: Etablering af Nationalt Center for Overvægt

Projektbeskrivelse: Etablering af Nationalt Center for Overvægt Projektbeskrivelse: Etablering af Nationalt Center for Overvægt I det følgende er projektet vedr. etablering og drift af et Nationalt Center for Overvægt (NCO) beskrevet. Notatet beskriver hhv. baggrund

Læs mere

København d. 22.september 2011. Høringssvar fra Dansk Psykiatrisk Selskab i forbindelse med dimensioneringen af speciallægeuddannelsen 2013 2017.

København d. 22.september 2011. Høringssvar fra Dansk Psykiatrisk Selskab i forbindelse med dimensioneringen af speciallægeuddannelsen 2013 2017. København d. 22.september 2011 Til Sundhedsstyrelsen Uddannelse og autorisation Islands Brygge 67 2300 S E-post: Info@sst.dk Høringssvar fra i forbindelse med dimensioneringen af speciallægeuddannelsen

Læs mere

Støtte til udviklingsprojekter og udredninger erfaringer, vanskeligheder og perspektiver

Støtte til udviklingsprojekter og udredninger erfaringer, vanskeligheder og perspektiver Støtte til udviklingsprojekter og udredninger erfaringer, vanskeligheder og perspektiver Hans Jørgen Limborg, TeamArbejdsliv Formand for Udvalget for Udvikling og Udredning (UUU) UUU: Marie Birk Jørgensen,

Læs mere

Flere skal bevare tilknytningen til uddannelse og arbejde til trods for sygdom hvordan kan sundhedsvæsenet bidrage til det?

Flere skal bevare tilknytningen til uddannelse og arbejde til trods for sygdom hvordan kan sundhedsvæsenet bidrage til det? 25. oktober 2016 Flere skal bevare tilknytningen til uddannelse og arbejde til trods for sygdom hvordan kan sundhedsvæsenet bidrage til det? Manglende tilknytning til uddannelse og arbejdsmarked er forbundet

Læs mere

Psykiatrisk Forskning med patienten først STRATEGI FOR PSYKIATRISK FORSKNING

Psykiatrisk Forskning med patienten først STRATEGI FOR PSYKIATRISK FORSKNING Psykiatrisk Forskning med patienten først STRATEGI FOR PSYKIATRISK FORSKNING 2017 2020 Indledning, vision og indsatsområder FORSKNING er en vigtig opgave for Psykiatrien i Region Syddanmark. Forskning

Læs mere

Har du medicinske uforklarede symptomer og vil du gerne på job igen?

Har du medicinske uforklarede symptomer og vil du gerne på job igen? Udviklingsprojekt Har du medicinske uforklarede symptomer og vil du gerne på job igen? [Resultat:22 borgere med Medicinsk Uforklarede Symptomer har fået et 8 ugers kursus i mindfulness, kognitiv terapi

Læs mere

Hvem er Børne- og ungdomspsykiatrien i Danmark (BUP-DK) og hvad ønsker vi?

Hvem er Børne- og ungdomspsykiatrien i Danmark (BUP-DK) og hvad ønsker vi? Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 SUU Alm.del Bilag 37 Offentligt Hvem er Børne- og ungdomspsykiatrien i Danmark (BUP-DK) og hvad ønsker vi? Børne- og ungdomspsykiatrien i Danmark står overfor

Læs mere

Strategi for Jobcenter Aalborgs virksomhedssamarbejde 2014-2015

Strategi for Jobcenter Aalborgs virksomhedssamarbejde 2014-2015 Strategi for Jobcenter Aalborgs virksomhedssamarbejde 2014-2015 1 1. Indledning Et stort udbud af kvalificeret arbejdskraft bidrager til at virksomhederne kan vækste til gavn for samfundet. Det er således

Læs mere

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Klinisk Farmakologi

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Klinisk Farmakologi Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Klinisk Farmakologi Region/privat udbyder: Region Syddanmark Dato: 10.12.2015 Der henvises til Sundhedsstyrelsens publikation Specialeplanlægning

Læs mere

Muskel- og skeletbesvær er hyppigt forekommende i den danske befolkning.

Muskel- og skeletbesvær er hyppigt forekommende i den danske befolkning. Baggrund Muskel- og skeletbesvær er hyppigt forekommende i den danske befolkning. Halvdelen af alle voksne danskere har haft muskel- og skeletbesvær indenfor de sidste 14 dage, og 24 % angav at have været

Læs mere

Dansk Selskab for Klinisk Farmakologi. Hvor skal specialet være om 10 år? Strategi workshop april 2011

Dansk Selskab for Klinisk Farmakologi. Hvor skal specialet være om 10 år? Strategi workshop april 2011 Dansk Selskab for Klinisk Farmakologi Hvor skal specialet være om 10 år? Strategi workshop april 2011 Disposition Baggrund Valg af indsatsområder Organisation Ydelse Det videre forløb Baggrund Klinisk

Læs mere

Sorø Kommune fremsender hermed ansøgning bilagt projektbeskrivelse til puljen vedr. forløbsprogrammer.

Sorø Kommune fremsender hermed ansøgning bilagt projektbeskrivelse til puljen vedr. forløbsprogrammer. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Kontoret for Regional Sundhed Att. Lone Vicki Petersen Sorø Kommune Fagcenter Sundhed Rådhusvej 8 4180 Sorø T 5787 6000 F 5787 7100 soroekom@soroe.dk www.soroe.dk

Læs mere

Arbejdsrelateret psykisk lidelse - Hvad sker der på arbejdspladsen og i arbejdsskadesystemet?

Arbejdsrelateret psykisk lidelse - Hvad sker der på arbejdspladsen og i arbejdsskadesystemet? Arbejdsrelateret psykisk lidelse - Hvad sker der på arbejdspladsen og i arbejdsskadesystemet? Yun Ladegaard, Cand. Psych. Projektleder & Ph.d. Stipendiat Institut for Psykologi Arbejds- & Organisationspsykologi

Læs mere

Velkomstpjece til Arbejdsmedicinsk Afdeling. Patientinformation

Velkomstpjece til Arbejdsmedicinsk Afdeling. Patientinformation Velkomstpjece til Arbejdsmedicinsk Afdeling Patientinformation Arbejdsmedicinsk Afdeling Esbjerg Velkommen til Arbejdsmedicinsk Afdeling. I denne folder svarer vi på de spørgsmål, vores patienter ofte

Læs mere

Resume af forløbsprogram for depression

Resume af forløbsprogram for depression Resume af forløbsprogram for depression Forløbsprogram for depression indeholder en række anbefalinger. I det følgende beskrives centrale anbefalinger. Derefter opsummeres kommunernes ansvar- og opgaver.

Læs mere

Region Syddanmarks Forskningspulje 2 - til støtte af tværgående sundhedsforskning inden for de strategiske forskningsområder

Region Syddanmarks Forskningspulje 2 - til støtte af tværgående sundhedsforskning inden for de strategiske forskningsområder Opslag Region Syddanmarks Forskningspulje 2 - til støtte af tværgående sundhedsforskning inden for de strategiske forskningsområder Puljen støtter tværgående forskning med høj relevans for Region Syddanmarks

Læs mere

Samarbejde om arbejdsmiljøindsatser

Samarbejde om arbejdsmiljøindsatser Samarbejde om arbejdsmiljøindsatser Perspektiver på den lokale indsats på arbejdspladsen Seniorforsker Thomas Clausen (tcl@nfa.dk) Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø NFA Dagsorden 1. Baggrund

Læs mere

Klinisk Socialmedicin

Klinisk Socialmedicin Klinisk Socialmedicin TiTine Boesen Larsen Socialoverlæge, Odense Kommune Samfundsmedicin Set fra kommunal side Klinisk Socialmedicin Lægelige praksis, der har til formål at: bevare eller udvikle et menneskes

Læs mere

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Klinisk fysiologi og nuklearmedicin

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Klinisk fysiologi og nuklearmedicin Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Klinisk fysiologi og nuklearmedicin Region/privat udbyder: Region Syddanmark/OUH Dato: 08-01-2016 Der henvises til Sundhedsstyrelsens publikation

Læs mere

Specialevejledning for arbejdsmedicin

Specialevejledning for arbejdsmedicin j.nr. 7-203-01-90/14 Specialevejledning for arbejdsmedicin Specialebeskrivelse Arbejdsmedicin omfatter diagnostik af arbejds- og miljø relaterede sygdomme hos personer og persongrupper samt rådgivning

Læs mere

Psykologbistand til medarbejdere i krise

Psykologbistand til medarbejdere i krise Psykologbistand til medarbejdere i krise En medarbejder i krise har brug for hjælp uanset, om krisen er personlig eller arbejdsrelateret. Kriser influerer nemlig på arbejdslivet, motivationen, effektiviteten,

Læs mere

Strategi 2020 Helhed - Sammenhæng - Tryghed

Strategi 2020 Helhed - Sammenhæng - Tryghed Strategi 2020 Helhed - Sammenhæng - Tryghed Forord Sundhedsdatastyrelsen blev dannet i 2015 for at fastholde og udvikle den styrkeposition, Danmark har på digitalisering og nationale data på sundhedsområdet.

Læs mere

Kort om AT s Call center

Kort om AT s Call center Kort om AT s Call center 2 afdelinger af AT s Call center 10 medarbejdere på vagt i CC hver dag Ca. 65.000 70.000 opkald om året Ca. 7.000 7.500 mails om året Baggrund for Sygefraværspakken Analyse af

Læs mere

Psykiske arbejdsskader i det danske arbejdsskadesystem

Psykiske arbejdsskader i det danske arbejdsskadesystem Psykiske arbejdsskader i det danske arbejdsskadesystem Yun Ladegaard, Cand. Psych. Projektleder & Ph.d. studerende Institut for Psykologi Arbejds- & Organisationspsykologi 25-01-2017 2 Projekt Arbejdsskadesystem

Læs mere

Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019

Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019 Handleplan på demensområdet Januar 2018 december 2019 Indledning Rødovres demenshandleplan afspejler de nye tanker og visioner på området, både lokalt, regionalt og nationalt. Lokalt bygger den på Rødovres

Læs mere

Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet.

Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet. Sundhedsstyrelsens konference: Sundhedsaftalerne arbejdsdeling, sammenhæng og kvalitet Axelborg den 2. november 2007. Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet.

Læs mere

Anvendelse af begreberne genoptræning og rehabilitering

Anvendelse af begreberne genoptræning og rehabilitering Anvendelse af begreberne genoptræning og rehabilitering Sygehusenes udarbejdelse af genoptræningsplaner Den sundhedsfaglige vurdering i kommunen Gennemgang af de fire specialiseringsniveauer Antal og fordeling

Læs mere

d. Ældre... 41 e. Mennesker med kronisk sygdom...43 f. Styrket indsats på kræftområdet...43 Videndeling og kommunikation...45

d. Ældre... 41 e. Mennesker med kronisk sygdom...43 f. Styrket indsats på kræftområdet...43 Videndeling og kommunikation...45 Indholdsfortegnelse Samspil og sammenhæng... 5 Sundhed en fælles opgave... 6 Læsevejledning... 11 Det generelle... 12 Målgruppe... 12 Synliggørelse... 12 Borger-/patientrettet information og rådgivning...

Læs mere

Rapport med anbefalinger. Sådan sikrer vi, at mennesker med slidgigt og leddegigt får optimal pleje i hele Europa: EUMUSC.

Rapport med anbefalinger. Sådan sikrer vi, at mennesker med slidgigt og leddegigt får optimal pleje i hele Europa: EUMUSC. Sådan sikrer vi, at mennesker med slidgigt og leddegigt får optimal pleje i hele Europa: EUMUSC.NET - anbefalinger I samarbejde med EULAR og 22 centre i hele Europa Støttet af EF-handlingsprogram for sundhed

Læs mere

VISION FOR PRAKSISOMRÅDET. God kvalitet i praksis

VISION FOR PRAKSISOMRÅDET. God kvalitet i praksis VISION FOR PRAKSISOMRÅDET God kvalitet i praksis 1 Forord Med denne vision sætter Region Sjælland gang i en proces, der skal udvikle praksisområdet de kommende år. REGION SJÆLLAND STYRKER PRAKSISOMRÅDET

Læs mere

Det Europæiske Træningsprogram i Pædiatrisk Lungemedicin har følgende intentioner:

Det Europæiske Træningsprogram i Pædiatrisk Lungemedicin har følgende intentioner: Fagområde Pædiatrisk Pulmonologi I lighed med anerkendelse af subspecialet pædiatrisk pulmonologi i USA har man indenfor EU, under ledelse af Paediatric Section of the European Union of Medical Specialists

Læs mere

Et stærkt offentligt sundhedsvæsen

Et stærkt offentligt sundhedsvæsen Udarbejdet af: AC FOA FTF KTO Sundhedskartellet Danske Regioner Dansk Sygeplejeråd Foreningen af Speciallæger HK/Kommunal LO Yngre Læger Et stærkt offentligt sundhedsvæsen Juni 2010 Vi har et godt offentligt

Læs mere

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: X

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: X Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: X Dato: X Der henvises til Sundhedsstyrelsens publikation Specialeplanlægning begreber, principper og krav, som er tilgængelig på Sundhedsstyrelsens

Læs mere

ODENSE KOMMUNES SUNDHEDSPOLITIK

ODENSE KOMMUNES SUNDHEDSPOLITIK SUND SAMMEN ODENSE KOMMUNES SUNDHEDSPOLITIK Kolofon Udgivet: Udarbejdet af Odense Kommune Fotografer: VisitOdense Odense Kommune Colourbox INDHOLDSFORTEGNELSE Sund Sammen - forord... 4 Et sundere arbejdsmarked...

Læs mere

National Klinisk Retningslinje for Knæartrose

National Klinisk Retningslinje for Knæartrose Nationale kliniske retningslinjer (NKR) - spot på implementering National Klinisk Retningslinje for Knæartrose Baggrund for retningslinjen og betydningen set fra et ortopædkirurgisk perspektiv Søren Overgaard

Læs mere

Der er tilsvarende behov for fokus på udfordringerne med ældre med udadreagernede adfærd, hvilket ikke er med i psykiatriplanen.

Der er tilsvarende behov for fokus på udfordringerne med ældre med udadreagernede adfærd, hvilket ikke er med i psykiatriplanen. Ringkøbing-Skjern Kommune Social- og Sundhedsudvalget 22. februar 2017 2. Høring af Psykiatriplan for Region Midtjylland 2017-17-004674 Sagsfremstilling Indledningsvist udtrykker Ringkøbing-Skjern Kommune

Læs mere

SUNDHED FOR LIVET forebyggelse er en nødvendig investering. Danske Regioner

SUNDHED FOR LIVET forebyggelse er en nødvendig investering. Danske Regioner SUNDHED FOR LIVET forebyggelse er en nødvendig investering Danske Regioner Agenda Opdrag Hvad er rammen for Danske Regioners forebyggelsesudspil? Hvad er udfordringsbilledet? SUNDHED FOR LIVET Politiske

Læs mere

Vingesus og nærhed Strategi

Vingesus og nærhed Strategi Vingesus og nærhed Strategi 2010-2013 Profil Vingesus og nærhed Gentofte Hospital, som er placeret i Region Hovedstadens planlægningsområde Midt, er nærhospital for patienter fra Gentofte, Lyngby-Taarbæk

Læs mere

Det gode arbejdsmiljøarbejde veje og barrierer

Det gode arbejdsmiljøarbejde veje og barrierer Det gode arbejdsmiljøarbejde veje og barrierer FTF September 2010 1. INDLEDNING OG HOVEDRESULTATER Undersøgelsen af rammer og vilkår for arbejdsmiljøarbejdet er gennemført af FTF i samarbejde med fem af

Læs mere

Indledning Trivsel og Arbejdsmiljø i Syd

Indledning Trivsel og Arbejdsmiljø i Syd Indledning For at højne trivslen på de sociale centre i Region Syddanmark tilbydes hjælp fra en målrettet konsulentfunktion, som hedder Trivsel og Arbejdsmiljø i Syd. Trivsel og Arbejdsmiljø i Syd sigter

Læs mere

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Intern medicin: geriatri

Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Intern medicin: geriatri Specialeansøgning til Sundhedsstyrelsens specialeplan Speciale: Intern medicin: geriatri Region/privat udbyder: Region Midtjylland Dato: 11. januar 2016 Der henvises til Sundhedsstyrelsens publikation

Læs mere

Strategi SYGEHUS SØNDERJYLLAND

Strategi SYGEHUS SØNDERJYLLAND 1 2013 Strategi SYGEHUS SØNDERJYLLAND Kvalitet døgnet rundt Udarbejdet: Strategi og Udvikling/Kommunikation 2013. Godkendt: Direktionen 10.2013. Revideres: 2014 2 3 EKSTERNE RAMMER FOR SYGEHUS SØNDERJYLLAND

Læs mere

Stress instruktion: Teoretisk og praktisk gennemgang af baggrund og instruks

Stress instruktion: Teoretisk og praktisk gennemgang af baggrund og instruks Stress instruktion: Teoretisk og praktisk gennemgang af baggrund og instruks David Glasscock, Arbejds- og Miljømedicinsk Årsmøde Nyborg d. 17. marts 2011 Klinisk vejledning: Tilpasnings- og belastningsreaktioner

Læs mere

Palle Juul-Jensens Boulevard 99 DK-8200 Aarhus N Tlf

Palle Juul-Jensens Boulevard 99 DK-8200 Aarhus N Tlf Foto og layout: Kommunikation, Aarhus Universitetshospital Best.nr. HØ0115HN Palle Juul-Jensens Boulevard 99 DK-8200 Aarhus N Tlf. 7845 5566 www.auh.dk Forsknings- og udviklingsstrategi Fysioterapi- og

Læs mere

Funktionsbeskrivelse for fysioterapeut i Ortopædkirurgisk Team, område 6

Funktionsbeskrivelse for fysioterapeut i Ortopædkirurgisk Team, område 6 Fysio- og Ergoterapi, Klinik Akut Funktionsbeskrivelse for fysioterapeut i Ortopædkirurgisk Team, område 6 Stillingsbetegnelse Fysioterapeut Ansættelsessted Fysio- og Ergoterapi, Aalborg Universitetshospital

Læs mere

DANSK SELSKAB FOR ALLERGOLOGI. Varetagelse af allergiske sygdomme i det regionale Danmark

DANSK SELSKAB FOR ALLERGOLOGI. Varetagelse af allergiske sygdomme i det regionale Danmark 2. maj 2006 Varetagelse af allergiske sygdomme i det regionale Danmark Sammenfatning Som forslag til en optimal anvendelse af sundhedssystemets ressourcer og for at begrænse sygelighed med deraf følgende

Læs mere

Et værdigt seniorliv. Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik

Et værdigt seniorliv. Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Et værdigt seniorliv Viborg Kommunes Senior- og Værdighedspolitik Vedtaget af Byrådet den 5. september 2018 Indhold Forord...4 Vision...5 Om ældre/målgruppe for politikken... 6 Temaer...10 Fællesskab...12

Læs mere

UlykkesPatientForeningen STRATEGI 2016-2018

UlykkesPatientForeningen STRATEGI 2016-2018 UlykkesPatientForeningen STRATEGI 2016-2018 9. marts 2016 OM ULYKKESPATIENTFORENINGEN UlykkesPatientForeningens formål er at forbedre livsvilkårene for de flere end 100.000 danskere, der har alvorlige

Læs mere

Det er på tide at tage funktionelle lidelser alvorligt. Marianne Rosendal, Lektor, praktiserende læge, PhD, Forskningsenheden for Almen Praksis, SDU

Det er på tide at tage funktionelle lidelser alvorligt. Marianne Rosendal, Lektor, praktiserende læge, PhD, Forskningsenheden for Almen Praksis, SDU Det er på tide at tage funktionelle lidelser alvorligt Marianne Rosendal, Lektor, praktiserende læge, PhD, Forskningsenheden for Almen Praksis, SDU Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17 SUU Alm.del Bilag

Læs mere

HK Kommunal Århus Din medspiller på jobbet

HK Kommunal Århus Din medspiller på jobbet HK Kommunal Århus Din medspiller på jobbet 1 Vi er til for dig Hver dag bliver HK Kommunal Århus kontaktet af mange medlemmer, der enten ringer, e-mailer eller møder op for at drøfte faglige eller personlige

Læs mere

Referat af DASAM bestyrelsesmøde Bestyrelsesmødet blev afholdt på Arbejdsmedicinsk Klinik, Bispebjerg Hospital.

Referat af DASAM bestyrelsesmøde Bestyrelsesmødet blev afholdt på Arbejdsmedicinsk Klinik, Bispebjerg Hospital. Referat af DASAM bestyrelsesmøde 28.08.08 Bestyrelsesmødet blev afholdt på Arbejdsmedicinsk Klinik, Bispebjerg Hospital. Der henvises til dagsordenens punkter ved indkaldelse. Ad formalia: Der var afbud

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø

Psykisk arbejdsmiljø Psykisk arbejdsmiljø Fra kortlægning til handling Seniorforsker Thomas Clausen (tcl@nfa.dk) Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø NFA Program 1. Hvad er psykisk arbejdsmiljø og hvorfor er det

Læs mere

Arbejds- og Miljømedicin

Arbejds- og Miljømedicin Arbejds- og Miljømedicin Overlæge, klinisk lektor Jesper Bælum Arbejds- og miljømedicinsk Klinik Odense Universitetshospital 1-11-2018 De gamle dage 2 Arbejds- og Miljømedicinsk Klinik -og et berømt (berygtet)

Læs mere

Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune

Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune 1 Udfordringer Esbjerg Kommunes servicetilbud vil i stigende grad blive udfordret i de kommende år. Vi vil blive mødt med

Læs mere

BORGER- PANEL. Tilfredse medarbejdere styrker virksomhedernes bundlinje. Januar 2014

BORGER- PANEL. Tilfredse medarbejdere styrker virksomhedernes bundlinje. Januar 2014 BORGER- PANEL Januar 014 Tilfredse medarbejdere styrker virksomhedernes bundlinje Der er bundlinje for virksomhederne i at arbejde med det gode liv. Langt de fleste i Region Syddanmark er godt tilfredse

Læs mere