Det danske regelsæt for transport af radioaktive stoffer generelt og for de enkelte transportmåder er i det væsentligste uændret i forhold til 1993.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Det danske regelsæt for transport af radioaktive stoffer generelt og for de enkelte transportmåder er i det væsentligste uændret i forhold til 1993."

Transkript

1

2 ISSN Februar 1996

3

4 Der anvendes i samfundet i dag radioaktive stoffer i et meget betydeligt omfang, et omfang som nok ikke er alment kendt. Radioaktive stoffer transporteres dagligt med bil, med jernbane, med fly og med skib. Transittransporter gennem Danmark af ubestrålet uranbrændsel m. v. til og fra Sverige har i de seneste år tiltrukket sig særlig opmærksomhed i pressen. Indenrigsministeren har på denne baggrund i 1993 anmodet SundhedsstyreIsen ved Statens Institut for Strålehygiejne (SIS) om at udarbejde en årlig redegørelse om transport af radioaktive stoffer i Danmark. Udarbejdelsen af en årlig redegørelse er også medtaget som et resultatkrav i Kontraktstyringsaftalen for Statens Institut for Strålehygiejne , som i januar 1994 blev indgået mellem Sundhedsministeriet og Sundhedsstyrelsen. De to første årlige redegørelser til Indenrigsministeriet gældende for årene 1993 og 1994 forelå ved årsskiftene 93/94 henholdsvis 94/95. Den første redegørelse indeholdt i tillæg til aktuelle forhold for 1993 også en generel beskrivelse af brugen og transport af radioaktive stoffer i Danmark samt af reglerne herfor. Redegørelsen for 1995 følger nedenfor. I 95-redegørelsen er der, som det også var gældende for 94-redegørelsen, kun redegjort for brugen og transport af radioaktive stoffer i Danmark samt for gældende regler herfor i det omfang, der er sket ændringer i forhold til den generelle beskrivelse i 93-redegørelsen. Omfanget og karakteren af brugen og transport af radioaktive stoffer her i landet er i det væsentligste uændret i forhold til tidligere år. Antallet af vej- og jembanetransporter af nukleart materiale i transit gennem Danmark er dog faldet yderligere i 1995 og udgør nu en 1/3 af antallet i En statistik for disse transporter er givet i kapitel 6. Det danske regelsæt for transport af radioaktive stoffer generelt og for de enkelte transportmåder er i det væsentligste uændret i forhold til 1993.

5 De danske bestemmelser for transport af radioaktive stoffer er derfor, ligesom de internationale bestemmelser, fortsat baseret på 1985-udgaven af Det Internationale Atomenergiagentur's (IAEA 's) anbefalede "Bestemmelser for Sikker Transport af Radioaktive Stoffer" (IAEA Safety Series No. 6, 1985 Edition (As Amended 1990». Statens Institut for Strålehygiejne (SIS), som er en afdeling i Sundhedsstyrelsen, fungerer efter aftale med de øvrige transportmyndigheder som dansk kompetent myndighed i forhold til gældende bestemmelser for transport af radioaktive stoffer. Dette indebærer, at SIS er den eneste danske myndighed, der kan godkende transportemballager og radioaktivt stof i speciel form (indkapsling af det radioaktive stof). Med hensyn til udstedelse af transporttilladelser, hvor dette er krævet i transportbestemmelseme, indsendes alle ansøgninger uanset transportmåden til SIS, som foretager en teknisk behandling af ansøgningen. For jembane- og vejtransport udstedes tilladelse af SIS. For luft- og søtransport videresendes ansøgningen med SIS's tekniske indstilling til henholdsvis Statens Luftfartsvæsen og Søfartsstyrelsen, som herefter tager endelig stilling til ansøgningen. Som kompetent myndighed modtager SIS endvidere alle forbåndsmeddelelser om transporter, der berører dansk område. Da der ikke produceres transporternballager til type B kolli her i landet, har SIS' s godkendelser af transportemballager hidtil kun omfattet udenlandske konstruktioner og fortrinsvis emballager til ubrugt og brugt reaktorbrændsel samt til forskellige mellemprodukter til fremstilling af reaktorbrændsel. Sådanne godkendelser gennemføres derfor normalt ved, at SIS validerer godkendelsescertifikatet fra den kompetente myndighed i oprindelseslandet for transportemballagen. Som supplerende vilkår stilles der krav om, at alle transporter med den pågældende kollitype, der berører dansk område, skal forhåndsanmeldes til SIS i hvert enkelt tilfælde, selvom dette ikke nødvendigvis er et krav i transportbestemmelseme. Desuden er det et generelt krav, at uheld og lignende snarest muligt skal meddeles til SIS. Radioaktive forsendelser med tilhørende transpondokumenter, benyttede transportmidler og transitopbevaringssteder samt virksomheder, der udvikler, tilvirker og vedligeholder kildeindkapslinger og transportemballager, er underlagt tilsyn af SIS. SIS skal til enhver tid have adgang til sådanne forsendelser, steder og virksomheder. SIS har i 1995 gennemført 4 tilsyn, hvor hovedformålet har været kontrol af transportvirksomhed. I forbindelse med SIS's almindelige tilsyn af brugere af radioaktive stoffer har transportsiden indgået som en del af besigtigelsen i 66 tilfælde i 1995, heraf halvdelen ved gammaradiografiarbejde.

6 De direkte transporttilsyn har omfattet 4 tilsyn hos danske transportfirmaer, der håndterer radioaktive forsendelser i forbindelse med transport fra Kastrup Lufthavn til de danske modtagere. Ved alle de direkte transporttilsyn er forholdene ved en grundig gennemgang fundet tilfredsstillende. SIS har i 1995 modtaget henvendelse fra to danske rederier om eventuelle krav i forbindelse med søtransport af lavaktivt driftsaffald fra kernekraftværker i Taiwan til Skt. Petersborg henholdsvis Murmansk i Rusland. SIS har tilkendegivet, at de danske transportbestemmelser (Sundhedsstyrelsens bekendtgørelse om transport af radioaktive stoffer, IMO's regler for søtransport af farligt gods) skal være opfyldt. SIS har endvidere henvist til IAEA's International Code of Practice on Transboundary Movement of Radioactive Waste fra 1990 og anmodet om, at rederierne fremskaffer skriftlige erklæringer fra kompetente myndigheder i Taiwan og Rusland, hvori disse myndigheder accepterer overførslen og transporten af det radioaktive affald fra Taiwan til Rusland. Fra de taiwanske myndigheder ønskes desuden en skriftlig erklæring om, at Taiwan i overensstemmelse med IAEA's Code of Practice påtager sig at tage affaldet tilbage, såfremt det ikke som forudset bliver accepteret i modtagerlandet. SIS har i 1995 som led i opfyldelsen af Kontraktstyringsaftalen udvidet SIS's administrative database til også at omfatte transportbeholdergodkendelser og transportanmeldeiser i henhold til Sundhedsstyrelsens bekendtgørelse nr. 731 af 27. november 1989 om transport af radioaktive stoffer. Databasen indeholder relevante oplysninger om: - godkendte transportbeholdere, der benyttes på dansk område - gennemførelse af transporter, der kræver forhåndsanmeldelse til SIS Fra databasen kan der udskrives dansk validering af udenlandske beholdercertifikater med tilhørende udsendelsesbrev til berørte nationale og internationale parter. Databaseudvidelsen er taget i brug i januar 96 og omfatter medio februar 1996 oplysninger om 21 godkendte transportbeholdere og 5 forhåndsanmeldelser om transporter. SIS deltager i undervisning om transport af radioaktive stoffer for brugere af radioaktive stoffer samt for beskæftigede inden for transportbranchen, brandvæsen m. v., ligesom SIS yder rådgivning og vejledning på området til alle, der henvender sig til SIS. I 1995 har SISmedarbejdere i 6 tilfælde holdt undervisning/instruktion, hvor transportbestemmelsemer blevet omtalt i varierende omfang. Det har drejet sig om brand- og redningsfolk samt beskæftigede inden for gammaradiografibranchen. SIS opretholder en døgnvagtordning, således at det hele døgnet er muligt at komme i for-

7 Transpon af radioaktive stoffer, bindeise med sagkyndige. Ved gennemførelse af transpotter af radioaktive stoffer på dansk område, som i henhold til transportbestemmelseme kræver forudgående meddelelse til SIS, er den vagthavende orienteret om relevante forhold i denne forbindelse. Cirkulære om vagtordningen ved SIS er bl.a. udsendtil politimestre, brandmyndigheder og redningskorps. Cirkulæret foreskriver, at transportuheld og brud på emballager altid skal anmeldes til SIS snarest muligt. I tillæg til bestemmelserne for transport af radioaktive stoffer er transporter af fissile stoffer også omfattet af internationale aftaler om fysisk beskyttelse, d. v.s. foranstaltninger med det formål at forhindre tyveri og misbrug af materialerne. Tilsynet med Nukleare Anlæg (TNA), som er en afdeling i BeredskabsstyreIsen, sikrer, at der før gennemførelsen af den enkelte transport er truffet de nødvendige aftaler i denne henseende. Danmark har tiltrådt den internationale Konvention om fysisk beskyttelse af nukleart materiale, og TNA specificerer sine krav til transportørerne i henhold til denne konvention. Tilsynets krav indebærer overvågning samt en forpligtelse tilløbende rapportering til TNA. De nærmere detaljer kendes kun af TNA og transportøren. Dagen før gennemførelsen af en transport af fissile stoffer underretter TNA direkte de berørte politiregioner. 5.1 IAEA Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA) i Wien udarbejder som nævnt i kapitel 3 retningslinier for transport af radioaktive stoffer, som danner udgangspunkt for internationale og nationale, herunder danske, bestemmelser for transport af radioaktive stoffer. Den nuværende udgave af disse retninglinier, "Bestemmelser for Sikker Transport af Radioaktive Stoffer", er fra 1985 (IAEA Safety Series No. 6, 1985 Edition). IAEA's retningslinier revideres med ca. 10 års mellemrum på grundlag af indhøsted erfaringer og den teknologiske udvikling. Arbejdet med den næste udgave, som påregnes udsendt i 1996, har været i gang i flere år i en række komiteer og arbejdsgrupper med deltagere fra IAEA's medlemslande. Et afsluttende 5 dages plenannøde med ca. 90 deltagere blev afholdt i september 1995 i Wien. SIS deltog i dette møde. Blandt de forventede ændringer i den nye udgave afiaea's retningslinier kan følgende fremhæves:

8 Transport af radioaktive stoffer, Indarbejdelse i transportbestemmelseme af de relevante dele af de seneste anbefalinger fra Den Internationale Kommission for StrålebeskytteIse (ICRP Publikation Nr. 60 fra 1991) og fra de nye fælles strålebeskyttelsesbestemmelser fra FAO, IAEA, ILO, OECD/- NEA, PHAO og WHO (International Basic Safety Standards for Protection against Ionizing Radiation and for the Safety of Radiation Sources, IAEA Safety Series No , 1994). - Der indføres nye værdier for de aktivitetsniveauer, hvorunder man kan se bort fra transportbestemmelseme. Disse niveauer, som er meget lavt sat, afhænger nu af arten af det radioaktive stof, og der opstilles grænseværdier for såvel mængde som koncentration af det radioaktive stof. Uanset disse grænseværdier skal privatpersoner frit kunne transportere røgdetektorer indeholdende radioaktivt stof samt mineralprøver og lignende. - Skærpede bestemmelser om producentvirksomhedens kvalitetssikringskontrol og om myndighedernes overvågning og eftersynskontrol, herunder f.eks. oprettelse af registre over forskellige kollikonstruktioner. - Der bliver indført en ny kollitype, type C, for transport af kraftigt radioaktive kilder og stærkt radiotoksiske stoffer, f.eks. plutonium. For denne kollitype bliver der endnu strengere konstruktions- og afprøvningskrav, end hvad der gælder for type B kolli. Type C kolli vil ligesom type B kolli skulle godkendes af myndigheden i oprindelseslandet. I forbindelse med type C kolli defmeres for indholdet begrebet "Stoffer med lav spredningsrisiko ". - Der indføres en række nye FN-numre til at identificere det radioaktive indhold samt emballagetypen. Undtagelseskoiii skal fremover være mærket med FN-nummeret (et af fire). - Der indføres to forskellige indices til at karakterisere et kolli, dels et strålingsindex, som betegnes Transpon Index (TI), dels et kritikalitetssikkerhedsindex (CSI). Førstnævnt er et mål for den eksterne stråling fra kolliet, sidstnævnte som kun gælder for spalteligt stof (uran, plutonium), angiver med stor sikkerhedsmargin, hvor mange kolli man kan sammenstuve uden, at der kan opstå kritikalitet, dvs. en konvarig ukontrolleret neutronkædeproces. - For spaltelige stoffer indføres der mere detaljerede bestemmelser. - Der indføres specifikke regler for transport af uranhexafluorid. Dette stof er ud over

9

10 På oktober-mødet fortsattes diskussionen fra januar-mødet om de krav, der i en kommende revision af ADR-konventionen vil blive stillet til uddannelse af chauffører til køretøjer, hvorpå der transporteres farligt gods, jf. afsnit 5.2 ovenfor. Ved gennemførelsen af ADRdirektivet vil disse regler også gælde rent nationale transporter. Fra en konsulent for Kommissionen fremlagdes på mødet et revideret og meget kompliceret forslag til en INES-skala for uheld og ulykker ved transport af radioaktivt stof. Forslaget blev mødt med megen skepsis. Det viste sig, at arbejdsgruppens tredje rapport om transport af radioaktive stoffer i EU endnu ikke var fremsendt til Kommissionen, Rådet og Europa-Parlamentet. På mødet orienteredes endvidere om det arbejde, som Kommissionen gør med hensyn til instruktion af og samarbejde mellem toldpersonale i forbindelse med bekæmpelsen af ulovlige overførsler af radioaktivt materiale. På grund af et forestående formandsskift i gruppen er gruppens status og fremtidige tilhørsforhold oppe til overvejelse internt i Kommissionen. I EU-regi er der i øvrigt i 1995 vedtaget Rådets direktiv 95/50/EF af 6. oktober 1995 om indførelse af ensartede kontrolprocedurer i forbindelse med transport af farligt gods. Direktivet, som skyldes fjernelsen af grænsekontrollen mellem EU-Iandene, skal være implementeret inden 1. januar Dette får næppe praktisk betydning for transport af radioaktive stoffer i Danmark. Forhandlingerne om direktivforslaget om indbyrdes tilnærmelse af medlemslandenes lovgivning om jernbanetransport af farligt gods er ikke afsluttet. 5.4 Nordisk transportgruppe Siden 1981 har de nordiske strålebeskyttelses- og reaktorsikkerhedsmyndigheder haft en arbejdsgruppe, der behandler og orienterer hinanden om spørgsmål af fællesnordisk interesse i forbindelse med transport af radioaktive stoffer. Fra dansk side deltager SIS og Tilsynet med Nukleare Anlæg. SIS har siden 1992 haft formandsskabet med tilhørende sekretariatsfunktion for transportgruppen. I maj 1995 holdt gruppen et to-dages ad hoc-møde med gennemgang af det foreliggende forslag til tekst til ny udgave af IAEA's anbefalede "Bestemmelser for Sikker Transport af Radioaktive Stoffer" (IAEA Safety Series No. 6). Formålet var at opnå en fælles nordisk holdning i høringen. Alle 5 nordiske lande deltog, og der var i alt væsentligt enighed om de

11

12 Transport af radioaktive stoffer, været behandlet punkter med direkte relation til transport af radioaktive stoffer. Det har været overvejet at inddrage Post Danmark i udvalget. Imidlertid har TrafIkministeriet tilkendegivet, at Post Danmark ikke kan betragtes som en myndighed på farligt gods området, men derimod betragtes som transportør på lige fod med andre transportører, som skal overholde gældende regler for transport af farligt gods. Som beskrevet i 93-redegørelsen om transpon af radioaktive stoffer er det kun en lille del af de gennemførte transporter af radioaktive stoffer i Danmark, som SIS på forhånd har kendskab til. På basis af bl.a. SIS 's kendskab til indkøb af radioaktive stoffer er der i tabel l givet en vurdering af omfanget af transporter til sygehuse, industri, forskning m. v. Vurderingen afviger ikke fra vurderingen i 93-redegørelsen. Af de ca transponer om året af undtageiseskolli skønnes det, at halvdelen udgøres af transponer i forbindelse med distribution af røgdetektorer. De ca årlige transponer af type A kolli udgøres primæn af transporter af åbne radioaktive kilder til sygehuse og forskningslaboratorier. De ca årlige transporter af type B kolli drejer sig med ganske få undtagelser om transport af gammaradiografiudstyr (B(U)-kolli). Blandt disse undtagelser er transporterne fra Canada (oftest via svensk havn) af nye radioaktive kilder til de tre dansk.e bestrålingsanlæg og transport retur af brugte kilder. Omfanget af disse transporter er vist i tabel 2. Tabel 1. Transporter af radioaktive stoffer til sygehuse, industri m. v. Forsendelsestype Antal kolli pr. år (overslagsmæssigt) UndtagelseskoIIi Type A kolli Type B kolli Totalt Omfanget af transporter af nukleare materialer til og fra Forskningscenter Risø de seneste 4 år er vist i tabel 3. Transporterne i 1995 omfatter en transport af uransilicid til Risø's egen

13 produktion af brændselselementer til DR3-reaktoren og en returtransport af ubrugte uransilicidrester samt en transport af tungt vand til Risø. Transporterne af uransilicid er g~nnemført med lufttransport mellem Paris og Kastrup Lufthavn og med bil mellem Kastrup og Risø. Transporten af tungt vand er gennemført med bil fra et nukleart anlæg i Tyskland ad landevej og med bilfærge (Puttgarden-Rødby). Tabel 2. Transporter af radioaktive stoffer til/fra danske bestrålingsanlæg Materiale Kolli-type 1992 Antal transporter Kobolt-60 B Tabel 3. Transporter af nukleart materiale til/fra Forskningscenter Risø Materiale Brugt reaktorbrændsel Prøver af bestrålet brændsel Uransilicid (ubestrålet) Tungt vand (LSA-II) Kolli-type B B 3 B Antal transporter o o 1 o o o o o 6 o 2 IP-2 o Omfanget af transittransporter af nukleare materialer gennem Danmark på vej og jernbane opgjort som antallet af køretøjer er vist i tabel 4. Transittransporterne af nyt ubestrålet brændsel til kernekraftværker, hvortil SIS, som omtalt i kapitel 4, kræver forhåndsmeddelelse for hver enkelt transport, er yderligere reduceret i 1995 i forhold til tidligere. Disse transporter forekommer dels fra ABB' s brændselsfabrik i Våsterås i Sverige og dels fra to brændselsfabrikker i Tyskland. Transporterne køres gennem Danmark ad landevej fra Frederikshavn til Padborg eller modsat eller via Rødby/Helsingør. Det samlede antal transittransporter af nukleare materialer har i 1995 været 20, hvilket udgør 1/3 af det hidtil største antal i Endelig er der i tabel 5 for perioden vist antallet af forhåndsmeddelelser, som SIS har modtaget i henhold til transportbestemmelseme, antallet af givne transporttilladelser fra

14 ~ Transport af radioaktive stoffer, danske myndigheder samt antallet afbeholdergodkendelser givet af SIS. Forhåndsmeddelelserne omfatter bl.a. de transporter, hvortil der er givet tilladelser, og den enkelte forhåndsmeddeleise kan også omfatte mere end et enkelt køretøj ved vejtransport. Tilsvarende kan en enkelt tilladelse omfatte flere transporter. Tabel 4. Vej- og jernbanetransporter af nukleart materiale i transit gennem Danmark Materiale Prøver af bestrålet brændsel Ubestrålet brændsel Urandioxyd (ubestrålet) Uranhexafluorid (ubestrålet) Uranholdigt affald (ubestrålet) Bestrålede reaktorkomponenter Kollitype Antal transporter B o A A o o o o o A 1 o.1. IP-2 o 2 1 B o o o o l o o o I de internationale bestemmelser for lufttransport (ICAO- TI) er der fra dansk side i 1990 indført en særregel for flyvning i dansk luftrum inklusive Færøerne og Grønland. Hvor der for visse forsendelser normalt kun kræves forhåndsmeddelelse til de danske myndigheder eller tilladelse herfra i tilfælde af planlagt start eller landing på dansk område, er der med den danske særregel indført krav om forudgående tilladelse for start, landing og overflyvning for bl.a. fissile stoffer. Antallet af sådanne transporttilladelser til overflyvning af dansk område er steget til 8 i 1995 fra 2 i 1994 og ingen i 1993 og Tilladelserne har omfattet transport af nyt ubestrålet brændsel fra Sverige og Tyskland til kernekraftværker i USA samt transport af uranhexafluorid fra Frankrig til USA. Afsendere og transportører har søgt om tilladelserne, da overflyvning af Grønland kunne komme på tale. Som omtalt ovenfor er det efter gældende regler de færreste transporter af radioaktive stoffer, der kræver godkendels eller forhåndstilladelse. SIS bliver dog på forskellig måde orienteret om transporter af især lidt større aktivitetsmængder, som går i transit gennem eller passerer Danmark. Det har i 1995 i alt drejet sig om 19 sådanne forhåndsanmeldelser, 12 vejtrans-

15 Transport af radioaktive stoffer, porter og 7 søtransporter. Det har f.eks. drejet sig om vej transport fra Tyskland til Sverige afuranholdigt procesaffald fra produktion afbrændselselementer, om russiske og estiske skibe med uran, som passerer gennem Storebælt eller Øresund, og om sejlads med Sigyn med driftsaffald med lav specifik aktivitet fra kemekraftværkerne i Barseback og Ringhals til det svenske affaldsdeponi i Forsmark nord for Stockholm (2 sejladser). Tabel 5. Forhåndsmeddelelser, transporttilladelser og godkendelser i henhold til transportbestemmelser F orhåndsmedde le lser / transporttilladelser /beho 1- dergodkendelser Forhåndsmeddelelser om transport Transporttilladelser, jernbane Transporttilladelser, luft Antal Til/fra/i DK Transit SIGYN Til/fra/i DK o o o o Transit o o l o Til/fra/i DK o 2 o 2 Transit o o o o Overflyvning o o 2 8 Transporttilladelser, sø Til/fra/i DK o o o o Transit o o o o Transporttilladelser, vej Til/fra/i DK 1 4 o o Transit o 1 o o Beholdergodkendelser 5 6 Il 12 Beholdergodkendelser, B(U) o o 7. Uheld m.v. under transport af radioaktive stoffer Der er aldrig i Danmark sket ulykker eller uheld, som har givet anledning til spredning af større mængder af radioaktive stoffer eller til alvorlig stråleeksponering af personer. Der er heller ikke i Danmark sket egentlige trafikulykker med transportmidler (bil, fly, skib, tog), hvor forsendelser med radioaktive stoffer har været involveret. Uheld og hændelser er

16 Transport af radioaktive stoffer, indtruffet eller er blevet erkendt i et vist omfang i forbindelse med håndtering og omladning af sådanne forsendelser. Antallet af denne type uheld varierer fra år til år og ses, som man måtte forvente, især på steder, hvor det største antal af radioaktive forsendelser håndteres og omlades, f.eks. i Kastrup Lufthavn og på større jembanestationer. Som omtalt i kapitel 4 opretholder SIS en døgnvagtordning og bliver bl.a. herigennem inddraget i forbindelse med uheld med radioaktive stoffer. En oversigt over uheld og hændelser med forsendelser med radioaktive stoffer for de seneste 10 år er vist i tabel 6 på baggrund af en gennemgang af SIS's optegnelser. Det kan ikke udelukkes, at der i periodens begyndelse mangler enkelte tilfælde. Oversigten i tabel 6 omfatter i alt 17 uheld og hændelser i perioden med det største antal i henholdsvis 1989 (5 tilfælde) og 1993 (4 tilfælde). For 1995 er der medtaget et tilfælde i oversigten, hvor SIS fik meddelelse om et bortkommet undtagelseskoiii, men hvor en nærmere undersøgelse hos importøren viste, at det pågældende kolli oprindelig ikke havde været med i den samle-forsendelse, der blev modtaget i Kastrup Lufthavn. Uheldene og hændelseme, der er vist i tabel 6, har kun omfattet undtagelseskolli og type A kolli bestemt for sygehuse og forskningslaboratorier og har, som nævnt, været koncentreret om Kastrup Lufthavn og et par jernbanestationer. I mere end halvdelen af tilfældene er de radioaktive forsendelser blevet tabt på jorden og/eller blevet kørt over af bagagevogne, trucks og lignende. I to tilfælde er kolliet bortkommet og i et tilfælde blevet stjålet. Det pågældende tyveri blev begået i Norge, men først opdaget ved ankomst af det ufuldstændige kolli i Kastrup Lufthavn. Gennemblødt yderemballage af pap er rapporteret i 3 tilfælde og medførte i det ene tilfælde, at den indre, lukkede beholder faldt ud. I et tilfælde blev der af afsenderen anbragt en forkert komponent (tøris) i den indre, tætlukkede blikdåse i et kolli, hvilket medførte at blikdåsen sprængtes under midlertidig opbevaring hos transportøren, og at radioaktivitetsindholdet blev spredt i lokalet. De beskrevne tilfælde af uheld og hændelser har med forbehold for bortkomne og stjålne kolli i intet tilfælde medført ekstra bestråling herunder indre eller betydende ydre forurening med radioaktive stoffer af berørte personer. En vis stigning af strålingsniveauet omkring et berørt kolli i forhold til strålingniveauet omkring det oprindelige intakte kolli har kunnet konstateres i 7 tilfælde. Dette omfatter bl.a. tilfælde, hvor den centrale strålingsafskænnning var fuldt intakt, men hvor stigningen skyldtes beskadigelsen af den ydre emballage med deraf følgende kortere afstand til den indre emballage. I tre tilfælde er der konstateret udslip af radioaktive stoffer til de indre dele af kolliet, og i to tilfælde er der konstateret udslip af radioaktive stoffer uden for kolliet. Disse to tilfælde drejer sig dels om ovennævnte forkerte brug af en emballagekomponent, dels om et tilfælde med en forurening omkring et type A kolli, der var

17 Transport af radioaktive stoffer, kørt over og fuldstændig ødelagt. Tabel 6. Oversigt over rapporterede uheld m.v. Antal uheld pr. år o o 1 Kolli-type Undtageises lp A B(U) B(M) 6 o 11 o o Transportmåde/ omladning Banegård Færgehavn 5 1 Lufthavn Vejterminal 8 3 Hændelse med kolli Tabt/kørt over Bortkommet/stjålet Våd yderemballage Forkert komponent Andet, Konsekvenser for kolli og omgivelser Forøget stråling Udslip til indre Udslip til ydre Ingen Ukendt, Det væsentligste fonnål med transportbestemmelseme er at beskytte personer mod virkningen af stråling. Danske og udenlandskerfaringer fra mere end 30 års transportvirksomhed viser, at dette mål er nået med meget stor margen. Denne konklusion er baseret på målte stråledoser

18 Transpon af radioaktive stoffer, til transportpersonale, på beregninger af stråledoser til transportpersonale og til befolkning fra den rutinemæssige transport af radioaktive stoffer samt på gennemgang af rapporterede uheld under transport af radioaktive stoffer. Der er i Danmark meget få personer, der som hovedbeskæftigelse udfører transport af radioaktive stoffer, og for hvem der er stillet krav om brug af persondosimeter. Den årlige stråledosis til disse personer som følge af deres arbejde udgør mindre end eller omkring en tiendedel af dosis grænsen for stråleudsatte arbejdstagere på 50 msv (millisievert) pr. år. Undtaget herfra er dog en enkelt transportvirksomhed, hvor der i 1995 er registreret en persondosis på 11 msv. Denne stråledosis skyldes først og fremmest transport og håndtering af kolli indeholdende isotopgeneratorer til sygehusene. Der er derudover i Danmark en del personer, som under deres arbejde med radioaktive strålekilder bærer persondosimeter, og som selv foretager transport med bil af apparaturet indeholdende de radioaktive strålekilder. Dette gælder bl.a. operatører, der udfører gammaradiografi. De individuelle stråledoser til disse personer fra transporterne udgør en meget lille del af dosisgrænsen og en lille del af deres samlede erhvervsmæssige bestråling. Enkeltpersoner i befolkningen er generelt i langt større afstand fra de radioaktive forsendelser end transportarbejdeme og modtager derfor en betydelig mindre stråledosis end disse, og dermed også en meget lille brøkdel af dosisgrænsen for befolkningen på 5 msv pr. år (dosisgrænsen er i praksis 1 msv pr. år). Der er ikke i Danmark gennemført beregninger over befolkningens stråleudsættelse som følge af transport af radioaktive stoffer. Udenlandske beregninger bekræfter imidlertid ovenstående og vil, under hensyntagen til væsentlige forskelle i omfanget af transporter i landene, også kunne overføres til danske forhold. F.eks. har National Radiological Protection Board (NRPB), der er en officiel britisk institution, som rådgiver de britiske myndigheder og den britiske regering i strålebeskyttelsesmæssige spørgsmål, i 1991 rapporteret sådanne beregninger (NRPB-R255). NRPB's beregninger viser, at den samlede stråledosis (kollektiv dosis, summen af alle individuelle stråledoser) til alle transportarbejdere i Storbritannien fra transport af radioaktive stoffer, herunder nukleare materialer, er ca. 400 man msv pr. år. Transporterne af radioaktive stoffer til sygehuse og industri samt transport i forbindelse med eksport af sådanne stoffer udgør mere end 90 % heraf. Den samlede stråledosis til den britiske befolkning er beregnet til ca. 50 man msv pr. år, hvoraf de radioaktive stoffer til sygehuse, industri m. v. og de nukleare materialer hver bidrager med halvdelen. Det skal bemærkes, at Storbritannien har en udbygget nuklear industri med et betydeligt antal transporter af nukleare materialer, ligesom en af verdens største producenter af radioaktive stoffer til sygehuse, industri m. v. er beliggende i Storbritannien og har en betydelig eksport til andre lande.

19 Transport af radioaktive stoffer, Uheld og hændelser under transport af radioaktive stoffer i Danmark de sidste 10 år er nærmere beskrevet i kapitel 7. Der er som nævnt aldrig i Danmark under transport sket ulykker eller uheld, som har givet anledning til større lækage af radioaktive stoffer eller til alvorlig stråleeksponering af personer. Fra udlandet foreligger der beretninger i faglitteraturen om uheld og ulykker under transport af radioaktive stoffer. Ingen af disse hændelser har som følge af stråling medført påviselig sygdom eller død for de involverede personer. I nogle få tilfælde har der været tale om betydende stråledoser til personer. Årsagen hertil har helt overvejende været at fmde i afsenderens svigtende kontrol af dele af de benyttede transportemballager eller mangelfuld kontrolmåling af kolli før afsendelse. *** J.nr

20

for året 2000 Statens Institut for Strålehygiejne Knapholm Herlev

for året 2000 Statens Institut for Strålehygiejne Knapholm Herlev Redegørelse vedrørende transport af radioaktive stoffer for året 2000 Statens Institut for Strålehygiejne Knapholm 7 2730 Herlev Redegørelse vedrørende transport af radioaktive stoffer for året 2000 ISSN

Læs mere

for året 1999 Statens Institut for Strålehygiejne Knapholm Herlev

for året 1999 Statens Institut for Strålehygiejne Knapholm Herlev Redegørelse vedrørende transport af radioaktive stoffer for året 1999 Statens Institut for Strålehygiejne Knapholm 7 2730 Herlev Redegørelse vedrørende transport af radioaktive stoffer for året 1999 ISSN

Læs mere

5.5 Dans kontaktudvalg RTSG - Radioactive Transport Study Group...

5.5 Dans kontaktudvalg RTSG - Radioactive Transport Study Group... ISSN 1395-3974 Marts 1998 INDHOLDSFORTEGNELSE side 1. Baggrund 3? Brug og transport af radioaktive stoffer...... 3 3. T ranspo rtbestemmelser 4. Tilsyn og kontrol 4.1 Generelt 4.2 Transpon af brugt reaktorbrændsel

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1 Baggrund 1. 2 Transportbestemmelser 2. 3 Brug og transport af radioaktive stoffer Medicinsk og industriel brug m.v.

Indholdsfortegnelse. 1 Baggrund 1. 2 Transportbestemmelser 2. 3 Brug og transport af radioaktive stoffer Medicinsk og industriel brug m.v. Redegørelse for transport af radioaktive stoffer i 2002 2003 Indholdsfortegnelse 1 Baggrund 1 2 Transportbestemmelser 2 3 Brug og transport af radioaktive stoffer 3 3.1 Medicinsk og industriel brug m.v.

Læs mere

for året 2001 Statens Institut for Strålehygiejne Knapholm Herlev

for året 2001 Statens Institut for Strålehygiejne Knapholm Herlev Redegørelse vedrørende transport af radioaktive stoffer for året 2001 Statens Institut for Strålehygiejne Knapholm 7 2730 Herlev Transport af radioaktive stoffer, 2001 Indholdsfortegnelse 1. Baggrund...

Læs mere

Orientering om transport af radioaktive stoffer i 2012. Sundhedsstyrelsen Axel Heides Gade 1 2300 København S. URL: http://www.sst.dk.

Orientering om transport af radioaktive stoffer i 2012. Sundhedsstyrelsen Axel Heides Gade 1 2300 København S. URL: http://www.sst.dk. orientering om transport af radioaktive stoffer i 2012 2013 Orientering om transport af radioaktive stoffer i 2012 Sundhedsstyrelsen Axel Heides Gade 1 2300 København S URL: http://www.sst.dk Redaktion:

Læs mere

Orientering om transport af radioaktive stoffer i Forside: Farligt gods kontrol den dansk-tyske grænse

Orientering om transport af radioaktive stoffer i Forside: Farligt gods kontrol den dansk-tyske grænse Orientering om transport af radioaktive stoffer i 2004 Orientering om transport af radioaktive stoffer i 2004 Forside: Farligt gods kontrol den dansk-tyske grænse Redaktion Statens Institut for Strålehygiejne

Læs mere

Orientering om transport af radioaktive stoffer i 2010. Redaktion Statens Institut for Strålebeskyttelse Sundhedsstyrelsen Knapholm 7 2730 Herlev

Orientering om transport af radioaktive stoffer i 2010. Redaktion Statens Institut for Strålebeskyttelse Sundhedsstyrelsen Knapholm 7 2730 Herlev ORIENTERING OM TRANSPORT AF RADIOAKTIVE STOFFER I 2010 2011 Orientering om transport af radioaktive stoffer i 2010 Redaktion Statens Institut for Strålebeskyttelse Sundhedsstyrelsen Knapholm 7 2730 Herlev

Læs mere

Orientering om transport af radioaktive

Orientering om transport af radioaktive 2017 Orientering om transport af radioaktive stoffer i 2016 Sundhedsstyrelsen, 2017. Publikationen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse. Redaktion Sundhedsstyrelsen, Strålebeskyttelse Knapholm

Læs mere

Krav og forpligtigelser fra IAEA og EU er beskrevet nærmere nedenfor. Fra ICRP og OECD foreligger der ingen forpligtigelser.

Krav og forpligtigelser fra IAEA og EU er beskrevet nærmere nedenfor. Fra ICRP og OECD foreligger der ingen forpligtigelser. Arbejdspapir B. Internationale forpligtigelser i relation til fundamentale sikkerhedsog miljømæssige principper for etablering af et slutdepot for lav- og mellemaktivt affald Sundhedsstyrelsen Statens

Læs mere

RÅDETS FORORDNING (EURATOM) Nr. 1493/93

RÅDETS FORORDNING (EURATOM) Nr. 1493/93 19. 6. 93 De Europæiske Fællesskabers Tidende Nr. L 148/ 1 I (Retsakter hvis offentliggørelse er obligatorisk) RÅDETS FORORDNING (EURATOM) Nr. 1493/93 af 8. juni 1993 om overførsel af radioaktive stoffer

Læs mere

Orientering om transport af radioaktive stoffer i Forside: faresedler

Orientering om transport af radioaktive stoffer i Forside: faresedler Orientering om transport af radioaktive stoffer i 2005 2006 Orientering om transport af radioaktive stoffer i 2005 Forside: faresedler Redaktion Statens Institut for Strålehygiejne Sundhedsstyrelsen Knapholm

Læs mere

DECEMBER 2015 ORIENTERING OM TRANSPORT AF RADIOAKTIVE STOFFER I 2014

DECEMBER 2015 ORIENTERING OM TRANSPORT AF RADIOAKTIVE STOFFER I 2014 DECEMBER 2015 ORIENTERING OM TRANSPORT AF RADIOAKTIVE STOFFER I 2014 Orientering om transport af radioaktive stoffer i 2014 Redaktion Statens Institut for Strålebeskyttelse Sundhedsstyrelsen Knapholm 7

Læs mere

Orientering om transport af radioaktive stoffer i 2006

Orientering om transport af radioaktive stoffer i 2006 2007 Orientering om transport af radioaktive stoffer i 2006 Orientering om transport af radioaktive stoffer i 2006 Forside: Transport og anvendelse af loggeudstyr med radioaktiv kilde besigtiges af en

Læs mere

Orientering om transport af radioaktive stoffer i 2017

Orientering om transport af radioaktive stoffer i 2017 2018 Orientering om transport af radioaktive stoffer i 2017 Orientering om transport af radioaktive stoffer i 2017 Side 2/30 Orientering om transport af radioaktive stoffer i 2017 Sundhedsstyrelsen, 2018.

Læs mere

Appendiks B. Relevante institutioner i forbindelse med Strålebeskyttelse

Appendiks B. Relevante institutioner i forbindelse med Strålebeskyttelse Appendiks B Relevante institutioner i forbindelse med Strålebeskyttelse Sundhedsstyrelsen Statens Institut for strålehygiejne Dato: 11. februar 2005 Nedenfor findes en beskrivelse af internationale organisationer,

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 71 Offentligt. Orientering om transport af radioaktive

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 71 Offentligt. Orientering om transport af radioaktive Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 71 Offentligt Orientering om transport af radioaktive stoffer i 2015 2016 Orientering om transport af radioaktive stoffer i 2015 Sundhedsstyrelsen,

Læs mere

Bekendtgørelse om sikringsmæssige foranstaltninger for nukleart materiale og nukleare anlæg og udarbejdelse af sikringsplaner

Bekendtgørelse om sikringsmæssige foranstaltninger for nukleart materiale og nukleare anlæg og udarbejdelse af sikringsplaner BEK nr 1762 af 27/12/2016 (Gældende) Udskriftsdato: 8. april 2019 Ministerium: Forsvarsministeriet Journalnummer: Forsvarsmin., Beredskabsstyrelsen, j.nr.2016/050435 Senere ændringer til forskriften Ingen

Læs mere

Åbent samråd i MPU alm. del den 28. april 2011 samrådsspørgsmål CK og CL af 23. februar 2011 stillet efter ønske fra Flemming Møller Mortensen (S)

Åbent samråd i MPU alm. del den 28. april 2011 samrådsspørgsmål CK og CL af 23. februar 2011 stillet efter ønske fra Flemming Møller Mortensen (S) Miljø- og Planlægningsudvalget 2010-11 MPU alm. del Bilag 561 Offentligt INSPIRATIONSPUNKTER 27. april 2011 [KUN DET TALTE ORD GÆLDER] Åbent samråd i MPU alm. del den 28. april 2011 samrådsspørgsmål CK

Læs mere

Dosisovervågning af stråleudsatte arbejdstagere - Resultater for 2001

Dosisovervågning af stråleudsatte arbejdstagere - Resultater for 2001 Juni 2002 Dosisovervågning af stråleudsatte arbejdstagere - Resultater for 2001 Baggrund Løbende individuel dosisovervågning af arbejdstagere, som udsættes for ioniserende stråling som følge af deres arbejde

Læs mere

Bekendtgørelse om eksterne arbejdstagere, der udsættes for ioniserende stråling i et EF-land 1)

Bekendtgørelse om eksterne arbejdstagere, der udsættes for ioniserende stråling i et EF-land 1) Sundhedsstyrelsens bekendtgørelse nr. 663 af 12. juli 1994 Bekendtgørelse om eksterne arbejdstagere, der udsættes for ioniserende stråling i et EF-land 1) I medfør af l i lov nr. 147 af 15. april 1930

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0593 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0593 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0593 Bilag 1 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Dato: 1. december 2011 Kontor: Statens Institut for Strålebeskyttelse J.nr.: 1-5010-4/1 Sagsbeh.: ku Grund-

Læs mere

VEJLEDNING OM TRANSPORT AF RØGDETEKTORER INDEHOLDENDE RADIOAKTIVE STOFFER

VEJLEDNING OM TRANSPORT AF RØGDETEKTORER INDEHOLDENDE RADIOAKTIVE STOFFER VEJLEDNING OM TRANSPORT AF RØGDETEKTORER INDEHOLDENDE RADIOAKTIVE STOFFER 2005 Indhold 1 Indledning 1 2 Vejtransport 2 2.1 Erhvervsmæssig vejtransport af røgdetektorer af kategori 1 og 2 2 2.2 Privat vejtransport

Læs mere

Overordnede principper for sikkerhed og miljø

Overordnede principper for sikkerhed og miljø Overordnede principper for sikkerhed og miljø Kaare Ulbak Statens Institut for Strålehygiejne Minihøring om etablering af et slutdepot for radioaktivt affald Axelborg, 14. juni 2005 Overordnede principper

Læs mere

Betingelser for Drift (BfD) for ASTRID2 accelerator- og lagerringsfacilitieter ved ISA, Centre for Storage Ring Facilities, Aarhus Aarhus Universitet

Betingelser for Drift (BfD) for ASTRID2 accelerator- og lagerringsfacilitieter ved ISA, Centre for Storage Ring Facilities, Aarhus Aarhus Universitet 29. oktober 2014 Betingelser for Drift (BfD) for ASTRID2 accelerator- og lagerringsfacilitieter ved ISA, Centre for Storage Ring Facilities, Aarhus Aarhus Universitet Kapitel 1: Regelgrundlag og omfang

Læs mere

Dosisovervågning af stråleudsatte arbejdstagere Resultater for 2010

Dosisovervågning af stråleudsatte arbejdstagere Resultater for 2010 Juni 2011 ISSN: 1901-4848 Dosisovervågning af stråleudsatte arbejdstagere Resultater for 2010 Baggrund Løbende individuel dosisovervågning af arbejdstagere, som udsættes for ioniserende stråling som følge

Læs mere

Håndtering af uheld med radioaktive stoffer

Håndtering af uheld med radioaktive stoffer Håndtering af uheld med radioaktive stoffer Revideret juli 2001 Indledning Formål Målgruppen for denne vejledning er: Brandvæsen, politi, beredskabscentre, miljømyndigheder. Det er vejledningens formål

Læs mere

December Appendiks 2 Retningslinjer om anvendelse af ioniserende stråling i sundhedsvidenskabelige forsøg

December Appendiks 2 Retningslinjer om anvendelse af ioniserende stråling i sundhedsvidenskabelige forsøg December 2011 Appendiks 2 Retningslinjer om anvendelse af ioniserende stråling i sundhedsvidenskabelige forsøg Almindelige bestemmelser Enhver anvendelse af ioniserende stråling fra røntgenkilder eller

Læs mere

Slutrapport for kampagnen om. Ulovlig indførsel af fjervildt.

Slutrapport for kampagnen om. Ulovlig indførsel af fjervildt. J. nr.: 2015-13-60-00120 15-11-2016 Slutrapport for kampagnen om Ulovlig indførsel af fjervildt. INDLEDNING Fødevarestyrelsen har i sommeren 2016 gennemført en kontrolkampagne med fokus på sporbarhed og

Læs mere

Dosisovervågning af stråleudsatte arbejdstagere - Resultater for 2002

Dosisovervågning af stråleudsatte arbejdstagere - Resultater for 2002 Juni 2003 Dosisovervågning af stråleudsatte arbejdstagere - Resultater for 2002 Baggrund Løbende individuel dosisovervågning af arbejdstagere, som udsættes for ioniserende stråling som følge af deres arbejde

Læs mere

At sikre at alle uheld og hændelser med farligt gods bliver registreret ved virksomheden, for at sikre mod fremtidige uheld og hændelser.

At sikre at alle uheld og hændelser med farligt gods bliver registreret ved virksomheden, for at sikre mod fremtidige uheld og hændelser. Uheld og hændelser Formål: Indhold: At sikre at alle uheld og hændelser med farligt gods bliver registreret ved virksomheden, for at sikre mod fremtidige uheld og hændelser. Generelle retningslinier for

Læs mere

[Det talte ord gælder]

[Det talte ord gælder] Sundhedsudvalget 2010-11 (1. samling) SUU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 693 Offentligt Sundhedsstyrelsen J.nr. 7-307-20-95/1 Statens Institut for Strålebeskyttelse 28. april 2011 Åbent samråd i

Læs mere

Bekendtgørelse om undtagelsesregler fra lov om brug m.v. af radioaktive stoffer 1)

Bekendtgørelse om undtagelsesregler fra lov om brug m.v. af radioaktive stoffer 1) Bekendtgørelse nr. 192 af 2. april 2002 Bekendtgørelse om undtagelsesregler fra lov om brug m.v. af radioaktive stoffer 1) I medfør af 1, stk. 2, i lov nr. 94 af 31. marts 1953 om brug m.v. af radioaktive

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0593 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0593 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0593 Bilag 2 Offentligt GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 27. februar 2006 /DAL Kommissionens forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om rederes erstatningsansvar

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0593 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0593 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0593 Bilag 2 Offentligt Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse 10. juni 2013 SAMLENOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Forslag til Rådets direktiv (Euratom) om fastlæggelse

Læs mere

Dosisovervågning af stråleudsatte arbejdstagere Resultater for 2007

Dosisovervågning af stråleudsatte arbejdstagere Resultater for 2007 Juni 2008 ISSN: 1901-4848 Dosisovervågning af stråleudsatte arbejdstagere Resultater for 2007 Baggrund Løbende individuel dosisovervågning af arbejdstagere, som udsættes for ioniserende stråling som følge

Læs mere

REGLER FOR BRUG AF IONISERENDE STRÅLING I UNDERVISNINGEN - I FOLKESKOLEN OG PÅ GYMNASIALE

REGLER FOR BRUG AF IONISERENDE STRÅLING I UNDERVISNINGEN - I FOLKESKOLEN OG PÅ GYMNASIALE SEPTEMBER 2015 REGLER FOR BRUG AF IONISERENDE STRÅLING I UNDERVISNINGEN - I FOLKESKOLEN OG PÅ GYMNASIALE UDDANNELSER REGLER FOR BRUG AF IONISERENDE STRÅLING I UNDERVISNINGEN - I FOLKESKOLEN OG PÅ GYMNASIALE

Læs mere

Appendiks A. Publikationsliste. Håndtering af radioaktivt affald

Appendiks A. Publikationsliste. Håndtering af radioaktivt affald Appendiks A Publikationsliste Håndtering af radioaktivt affald Sundhedsstyrelsen Statens Institut for strålehygiejne Dato: 11. februar 2005 ICRP. Volume 15 No. 4 1985. Publication 46. Radiation Protection

Læs mere

Dosisovervågning af stråleudsatte arbejdstagere

Dosisovervågning af stråleudsatte arbejdstagere Maj 2001 Dosisovervågning af stråleudsatte arbejdstagere Baggrund Løbende individuel dosisovervågning af arbejdstagere, som udsættes for ioniserende stråling som følge af deres arbejde (brug af røntgenanlæg

Læs mere

Ioniserende stråling fra radioaktive kilder regler for gymnasiet, HF, HTX og HHX

Ioniserende stråling fra radioaktive kilder regler for gymnasiet, HF, HTX og HHX Januar 2008 Ioniserende stråling fra radioaktive kilder regler for gymnasiet, HF, HTX og HHX Ioniserende stråling fra radioaktive kilder forbindes i befolkningen oftest med atomkraft og Tjernobylulykken

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 2011R0284 DA 12.04.2011 000.002 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 284/2011 af 22. marts 2011 om fastsættelse

Læs mere

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE

MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget for Andragender 28.2.2014 MEDDELELSE TIL MEDLEMMERNE Om: Andragende nr. 1484/2008 af Catherine Le Comte, fransk statsborger, om virkningen af støj- og luftforurening

Læs mere

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG

NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Europaudvalget EUU alm. del - Bilag 69 Offentligt 08.11.2006 NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om Kommissionens forordning for principper for god fremstillingspraksis for materialer og genstande bestemt

Læs mere

Dosis til øjets linse

Dosis til øjets linse Dosis til øjets linse Ny nedsat grænse for dosis til øjets linse Den 6. februar 2018 trådte ny lovgivning om ioniserende stråling og strålebeskyttelse i kraft 1. Lovgivningen betyder bl.a., at dosisgrænsen

Læs mere

Del I: Oplysninger om sendingen

Del I: Oplysninger om sendingen I.1. Afsender Certifikat til brug ved Samhandel I.2. Certifikatets referencenr. I.2.a. Lokalt referencenummer: I.3. Central kompetent myndighed Del I: Oplysninger om sendingen I.4. Lokal kompetent myndighed

Læs mere

Sikkerhedsrådgivermanual

Sikkerhedsrådgivermanual 1. Dokumentation Ved transport af radioaktive stoffer, skal dokumentationen suppleres med følgende: Klassenummeret 7. Betegnelsen eller symbolet for det eller de pågældende radionuklider. En beskrivelse

Læs mere

Dosisovervågning af stråleudsatte arbejdstagere Resultater for 2012

Dosisovervågning af stråleudsatte arbejdstagere Resultater for 2012 ISSN: 1901-4848 Dosisovervågning af stråleudsatte arbejdstagere Resultater for 2012 Introduktion I Danmark udsættes visse arbejdstagere undertiden for ioniserende stråling, typisk i forbindelse med arbejde

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 2. juli 2005 RN A506/05

RIGSREVISIONEN København, den 2. juli 2005 RN A506/05 RIGSREVISIONEN København, den 2. juli 2005 RN A506/05 Notat til statsrevisorerne i henhold til rigsrevisorlovens 18, stk. 4 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 8/04 om Helsinki-konventionens bestemmelser

Læs mere

* UDKAST TIL BETÆNKNING

* UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2009-2014 Udvalget om Industri, Forskning og Energi 13.5.2013 2011/0225(NLE) * UDKAST TIL BETÆNKNING om forslag til Rådets forordning om et fællesskabssystem til registrering af transportører

Læs mere

UDTALELSE nr. 5/2007 FRA DET EUROPÆISKE LUFTFARTSSIKKERHEDSAGENTUR

UDTALELSE nr. 5/2007 FRA DET EUROPÆISKE LUFTFARTSSIKKERHEDSAGENTUR UDTALELSE nr. 5/2007 FRA DET EUROPÆISKE LUFTFARTSSIKKERHEDSAGENTUR om muligheden for at ændre forordning (EF) nr. 1702/2003, for så vidt angår gennemførselsbestemmelserne for miljøcertificering af luftfartøjer

Læs mere

9437/19 rhd/bmc/ak 1 TREE.2B

9437/19 rhd/bmc/ak 1 TREE.2B Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 24. maj 2019 (OR. en) 9437/19 ATO 56 RECH 271 SAN 256 I/A-PUNKTSNOTE fra: til: Vedr.: Generalsekretariatet for Rådet De Faste Repræsentanters Komité (2. afdeling)/rådet

Læs mere

Forslag. Lov for Grønland om kontrol med den fredelige udnyttelse af nukleart materiale. Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 2.

Forslag. Lov for Grønland om kontrol med den fredelige udnyttelse af nukleart materiale. Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 2. 2015/1 LSV 155 (Gældende) Udskriftsdato: 25. november 2017 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Udenrigsmin., j.nr. 2015-38533 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 2. juni 2016 Forslag til

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Konstitutionelle Anliggender. 7.3.2007 PE 386.364v01-00

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Konstitutionelle Anliggender. 7.3.2007 PE 386.364v01-00 EUROPA-PARLAMENTET 2004 ««««««««««««2009 Udvalget om Konstitutionelle Anliggender 7.3.2007 PE 386.364v01-00 ÆNDRINGSFORSLAG 1-25 Udkast til udtalelse Johannes Voggenhuber Vurdering af Euratom - 50 års

Læs mere

Baggrund for minihøringen

Baggrund for minihøringen Baggrund for minihøringen Kaare Ulbak Statens Institut for Strålehygiejne Minihøring om etablering af et slutdepot for radioaktivt affald Axelborg, 14. juni 2005 Risø-halvøen med nukleare anlæg DR 2 DR

Læs mere

At-VEJLEDNING. D Maj Opdateret januar Ioniserende stråling

At-VEJLEDNING. D Maj Opdateret januar Ioniserende stråling At-VEJLEDNING D.7.3-1 Maj 2002 - Opdateret januar 2019 Erstatter At-anvisning nr. 4.3.1.1 af maj 1997 Ioniserende stråling Vejledning om lægeundersøgelser ved arbejde, der kan medføre udsættelse for ioniserende

Læs mere

Notat vedr. farligt gods

Notat vedr. farligt gods 8. maj 2003 Til: Medlemmerne i DGF Reinsurance Notat vedr. farligt gods Dette notat er sammenstykket af uddrag fra ADR-konventionen - udgave 1. juli 2001, med den hensigt at skabe et overordnet overblik

Læs mere

(EØS-relevant tekst) Artikel 1. Bilaget til gennemførelsesforordning (EU) 2015/1998 ændres som angivet i bilaget til nærværende forordning.

(EØS-relevant tekst) Artikel 1. Bilaget til gennemførelsesforordning (EU) 2015/1998 ændres som angivet i bilaget til nærværende forordning. L 73/98 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESFORORDNING (EU) 2019/413 af 14. marts 2019 om ændring af gennemførelsesforordning (EU) 2015/1998 for så vidt angår tredjelande, som følger sikkerhedsnormer, der er anerkendt

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 98/27/EF af 19. maj 1998 om søgsmål med påstand om forbud på området beskyttelse af forbrugernes interesser

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 98/27/EF af 19. maj 1998 om søgsmål med påstand om forbud på området beskyttelse af forbrugernes interesser L 166/51 EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 98/27/EF af 19. maj 1998 om søgsmål med påstand om forbud på området beskyttelse af forbrugernes interesser EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE

Læs mere

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0370 Bilag 3 Offentligt

Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0370 Bilag 3 Offentligt Europaudvalget 2005 KOM (2005) 0370 Bilag 3 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 26. oktober 2005 Med henblik på mødet

Læs mere

Fødevarestyrelsen. 30. oktober 2015 J.nr.: 2015-30-23-00131/EEP

Fødevarestyrelsen. 30. oktober 2015 J.nr.: 2015-30-23-00131/EEP Fødevarestyrelsen INTERNATIONAL HANDEL 30. oktober 2015 J.nr.: 2015-30-23-00131/EEP Høring over bekendtgørelse om veterinærkontrol ved indførsel af avlsmateriale samt animalske biprodukter og afledte produkter

Læs mere

Forslag til: Inatsisartutlov nr. x af xx. xxx 2015 om ioniserende stråling og strålebeskyttelse. Kapitel 1 Anvendelsesområde

Forslag til: Inatsisartutlov nr. x af xx. xxx 2015 om ioniserende stråling og strålebeskyttelse. Kapitel 1 Anvendelsesområde 26. maj 2015 EM 2015/xx Forslag til: Inatsisartutlov nr. x af xx. xxx 2015 om ioniserende stråling og strålebeskyttelse Kapitel 1 Anvendelsesområde 1. Denne lov finder anvendelse på brug af og udsættelse

Læs mere

Permanent toldkontrol i Danmark (styrket grænsekontrol) Nyt kapitel

Permanent toldkontrol i Danmark (styrket grænsekontrol) Nyt kapitel Permanent toldkontrol i Danmark (styrket grænsekontrol) Nyt kapitel Der har i de seneste år været en markant stigning i den grænseoverskridende kriminalitet i Danmark. Det gælder ikke mindst berigelseskriminalitet

Læs mere

Slutdepot for radioaktivt affald i Danmark, juni 2005

Slutdepot for radioaktivt affald i Danmark, juni 2005 Slutdepot for radioaktivt affald i Danmark, juni 2005 Udgiver: Indenrigs- og Sundhedsministeriet 5. sundhedskontor Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Tryk: Salogruppen A/S ISBN trykt udgave: 87-7601-125-9

Læs mere

Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender Fødevarestyrelsen 7. februar 2007

Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender Fødevarestyrelsen 7. februar 2007 Europaudvalget EUU alm. del - Bilag 206 Offentligt Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender Fødevarestyrelsen 7. februar 2007 NOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG om forslag til ændring af Kommissions

Læs mere

RÅDETS DIREKTIV 98/59/EF af 20. juli 1998 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivninger vedrørende kollektive afskedigelser

RÅDETS DIREKTIV 98/59/EF af 20. juli 1998 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivninger vedrørende kollektive afskedigelser L 225/16 DA De Europæiske Fællesskabers Tidende 12. 8. 98 RÅDETS DIREKTIV 98/59/EF af 20. juli 1998 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivninger vedrørende kollektive afskedigelser RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE

Læs mere

Søtransport af farligt gods

Søtransport af farligt gods Søtransport af farligt gods Involverede myndighederne En række sektormyndigheder er involveret i søtransport af farligt gods. Søfartsstyrelsen, for godkendelse af- og tilsyn med danske skibe, samt kontrol

Læs mere

Resultatet af Europa-Parlamentets førstebehandling af forslaget om TV uden grænser

Resultatet af Europa-Parlamentets førstebehandling af forslaget om TV uden grænser Europaudvalget, Kulturudvalget EU-note - E 28 Offentligt Folketinget Europaudvalget Christiansborg, den 18. januar 2007 Folketingets repræsentant ved EU Til udvalgets medlemmer og stedfortrædere Resultatet

Læs mere

Etik. Nyt afsnit om oplysningspligt i de advokatetiske regler

Etik. Nyt afsnit om oplysningspligt i de advokatetiske regler Etik Nyt afsnit om oplysningspligt i de advokatetiske regler Advokatrådet har samlet reglerne om advokatens oplysningspligter i forhold til klienterne i et nyt afsnit i de advokatetiske regler. Artiklen

Læs mere

For tildeling af anerkendelse kræves, at mindst 2/3 af udvalget går ind for tildelingen.

For tildeling af anerkendelse kræves, at mindst 2/3 af udvalget går ind for tildelingen. Bilag 3 ANERKENDELSESORDNING FOR STATIKERE Ingeniørforeningen i Danmarks regler om anerkendelsesordning for statikere. 1 Anerkendelse Anerkendelse tildeles ved beslutning af det i 2 nævnte anerkendelsesudvalg.

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0204/175. Ændringsforslag. Karima Delli for Transport- og Turismeudvalget

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0204/175. Ændringsforslag. Karima Delli for Transport- og Turismeudvalget 22.3.2019 A8-0204/175 175 Artikel 10 a stk. 1 a (nyt) 1a. Hver medlemsstat sikrer, at den kontrol, der er omhandlet i artikel 2 i direktiv 2006/22/EF, omfatter en kontrol af cabotagekørsel, såfremt det

Læs mere

Regeringen ser det her som en international opgave, der skal løses internationalt. Og det arbejder regeringen benhårdt for.

Regeringen ser det her som en international opgave, der skal løses internationalt. Og det arbejder regeringen benhårdt for. Finansudvalget 2015-16 FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 332 Offentligt 27. maj 2016 J.nr. 16-0661132 Selskab, Aktionær og Erhverv MAK Samrådsspørgsmål Y - Tale til besvarelse af spørgsmål Y den 2.

Læs mere

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Dato: 1. november 2004 Kontor: Det Internationale Kontor Sagsnr.: 2004-1670-0138 Dok.: LSJ20498 G R U N D N O T A T forslag til Rådets fælles holdning vedrørende

Læs mere

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor

Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor 1994L0055 DA 24.11.2006 005.001 1 Dette dokument er et dokumentationsredskab, og institutionerne påtager sig intet ansvar herfor B RÅDETS DIREKTIV 94/55/EF af 21. november 1994 om indbyrdes tilnærmelse

Læs mere

Departementet for Selvstændighed, Udenrigsanliggender og Landbrug Postboks Nuuk Greenland

Departementet for Selvstændighed, Udenrigsanliggender og Landbrug Postboks Nuuk Greenland Departementet for Selvstændighed, Udenrigsanliggender og Landbrug Postboks 1614 3900 Nuuk Greenland nap@nanoq.gl jaca@nanoq.gl WILDERS PLADS 8K 1403 KØBENHAVN K TELEFON 3269 8888 DIREKTE MOBIL 9132 5775

Læs mere

Databehandleraftale Bilag 8 til Contract regarding procurement of LMS INDHOLD

Databehandleraftale Bilag 8 til Contract regarding procurement of LMS INDHOLD INDHOLD INDHOLD... 1 1. Baggrund... 2 2. Definitioner... 2 3. Behandling af personoplysninger... 3 4. Behandlinger uden instruks... 3 5. Sikkerhedsforanstaltninger... 3 6. Underdatabehandling... 4 7. Overførsel

Læs mere

Dette notat oversendes også til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg.

Dette notat oversendes også til Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg. Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2011-12 ERU alm. del Bilag 234 Offentligt GRUND- OG NÆRHEDSNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG 23. april 2012 Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om

Læs mere

UDKAST. Afsnit I. Anvendelsesområde, vægtenheder, kategorier og definitioner. Kapitel 1. Anvendelsesområde

UDKAST. Afsnit I. Anvendelsesområde, vægtenheder, kategorier og definitioner. Kapitel 1. Anvendelsesområde UDKAST Bekendtgørelse om anmeldelsespligt, regnskabssystem m.v. i forbindelse med den fredelige udnyttelse af nukleart materiale m.v. i Grønland ( Sikkerhedskontrolbekendtgørelsen ) I medfør af 2, stk.

Læs mere

Høring over udkast til bekendtgørelse om håndtering af udvindingsaffald og bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed

Høring over udkast til bekendtgørelse om håndtering af udvindingsaffald og bekendtgørelse om godkendelse af listevirksomhed Til høringsparterne på vedlagt liste Cirkulær Økonomi & Affald J.nr. MST-7719-00073 BENTH/PBR Den 5. oktober 2017 Høring over udkast til bekendtgørelse om håndtering af udvindingsaffald og bekendtgørelse

Læs mere

Potentielle R-hændelser og deres konsekvenser. 1. Radioaktive kilder i Danmark 2. R-hændelser og deres konsekvenser 3.

Potentielle R-hændelser og deres konsekvenser. 1. Radioaktive kilder i Danmark 2. R-hændelser og deres konsekvenser 3. Potentielle R-hændelser og deres konsekvenser 1. Radioaktive kilder i Danmark 2. R-hændelser og deres konsekvenser 3. Retningslinjer DSMF Symposie, Nyborg Strand, April, 2015 To basale begrænsninger Lukkede

Læs mere

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 19.7.2016 COM(2016) 477 final 2016/0229 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) nr. 952/2013 om EU-toldkodeksen for

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET ***II EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING. Konsolideret lovgivningsdokument EP-PE_TC2-COD(2002)0132

EUROPA-PARLAMENTET ***II EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING. Konsolideret lovgivningsdokument EP-PE_TC2-COD(2002)0132 EUROPA-PARLAMENTET 2004 2009 Konsolideret lovgivningsdokument 8.6.2005 EP-PE_TC2-COD(2002)0132 ***II EUROPA-PARLAMENTETS HOLDNING fastlagt ved andenbehandlingen den 8. juni 2005 med henblik på vedtagelse

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af beredskabsloven

Forslag. Lov om ændring af beredskabsloven Lovforslag nr. L 83 Folketinget 2016-17 Fremsat den 16. november 2016 af forsvarsministeren (Peter Christensen) Forslag til Lov om ændring af beredskabsloven (Sikringsmæssige foranstaltninger for nukleart

Læs mere

BERETNING FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

BERETNING FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET DA DA DA EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 7.7.2010 KOM(2010)364 endelig BERETNING FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET OM MEDLEMSSTATERNES ANVENDELSE AF RÅDETS DIREKTIV 95/50/EF OM INDFØRELSE

Læs mere

9960/12 lao/pp/mce/lv/lv/mce 1 DG G 3A

9960/12 lao/pp/mce/lv/lv/mce 1 DG G 3A RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 21. maj 2012 (24.05) (OR. en) Interinstitutionel sag: 2011/0435 (COD) 9960/12 ETS 15 MI 339 COMPET 279 EDUC 112 CODEC 1309 NOTE fra: til: Vedr.: generalsekretariatet/formandskabet

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0206/205. Ændringsforslag. Marita Ulvskog for Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0206/205. Ændringsforslag. Marita Ulvskog for Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender 21.3.2019 A8-0206/205 205 Artikel 2 stk. 2 afsnit 2 a (nyt) Medlemsstaterne anvender direktiv 96/71/EF og 2014/67/EU på hele udstationeringen på deres område på førere i, som er ansat af de i artikel 1,

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0206/794. Ændringsforslag

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0206/794. Ændringsforslag 22.3.2019 A8-0206/794 794 Betragtning 12 f (ny) (12f) Når de arbejds- og ansættelsesvilkår, der er omhandlet i artikel 3 i direktiv 96/71/EF, i overensstemmelse med national lovgivning, traditioner og

Læs mere

Lov om ioniserende stråling og strålebeskyttelse (strålebeskyttelsesloven) 1)

Lov om ioniserende stråling og strålebeskyttelse (strålebeskyttelsesloven) 1) LOV nr 23 af 15/01/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 7. maj 2018 Ministerium: Sundheds- og Ældreministeriet Journalnummer: Sundheds- og Ældremin., j.nr. 1601484 Senere ændringer til forskriften Ingen Lov

Læs mere

RÅDETS DIREKTIV 96/35/EF af 3. juni 1996 om udpegelse af og faglige kvalifikationer for sikkerhedsrådgivere for transport med jernbane eller ad vej

RÅDETS DIREKTIV 96/35/EF af 3. juni 1996 om udpegelse af og faglige kvalifikationer for sikkerhedsrådgivere for transport med jernbane eller ad vej RÅDETS DIREKTIV 96/35/EF af 3. juni 1996 om udpegelse af og faglige kvalifikationer for sikkerhedsrådgivere for transport med jernbane eller ad vej eller indre vandveje af farligt gods RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE

Læs mere

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0018 Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0018 Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2007 KOM (2007) 0018 Bilag 2 Offentligt Miljøstyrelsen 1. marts 2007 Industri og Transport MST/DK; MIM/VIBEJ Miljøministeriet Miljøpolitisk område, EU-Koordinationen DEP-251-00008 GRUNDNOTAT

Læs mere

Bekendtgørelse om opkrævning af gebyr for Sundhedsstyrelsens tilsyns-, rådgivnings- og bistandsopgaver

Bekendtgørelse om opkrævning af gebyr for Sundhedsstyrelsens tilsyns-, rådgivnings- og bistandsopgaver Bekendtgørelse om opkrævning af gebyr for Sundhedsstyrelsens tilsyns-, rådgivnings- og bistandsopgaver I medfør af 24 i lov nr. 23 af 15. januar 2018 om ioniserende stråling og strålebeskyttelse fastsættes:

Læs mere

Rådets direktiv 98/59/EF af 20. juli 1998 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivninger vedrørende kollektive afskedigelser

Rådets direktiv 98/59/EF af 20. juli 1998 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivninger vedrørende kollektive afskedigelser Rådets direktiv 98/59/EF af 20. juli 1998 om tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivninger vedrørende kollektive afskedigelser EF-Tidende nr. L 225 af 12/08/1998 s. 0016-0021 RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR MOBILITET OG TRANSPORT

EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR MOBILITET OG TRANSPORT EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR MOBILITET OG TRANSPORT Bruxelles, den 5. juli 2018 MEDDELELSE TIL INTERESSENTER DET FORENEDE KONGERIGES UDTRÆDEN OG EU-REGLERNE OM LUFTFARTS- OG SØFARTSSIKKERHED

Læs mere

Lønudviklingen i Danmark og udlandet følges ad

Lønudviklingen i Danmark og udlandet følges ad Lønudviklingen. kvartal 9, International lønudvikling. juni 9 Lønudviklingen i Danmark og udlandet følges ad Den danske lønstigningstakt i fremstilling viste en stigning i lønnen på, pct. i. kvartal 9,

Læs mere

Eksporten af beklædning og fodtøj til Tyrkiet eksploderer

Eksporten af beklædning og fodtøj til Tyrkiet eksploderer ANALYSE Eksporten af beklædning og fodtøj til Tyrkiet eksploderer Resumé Den danske eksport af beklædning og fodtøj slår igen i år alle rekorder. Dansk Erhverv forventer, at de danske virksomheder vil

Læs mere

Kapitel 1 Anvendelsesområde

Kapitel 1 Anvendelsesområde Bekendtgørelse for Færøerne om EU- og EØS-statsborgeres adgang til udøvelse af virksomhed som psykolog samt til anerkendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer I medfør af 19 i lov om psykologer m.v. som

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR MILJØ

EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR MILJØ EUROPA-KOMMISSIONEN GENERALDIREKTORATET FOR MILJØ Bruxelles, den 8. november 2018 (REV1 Erstatter meddelelse til interessenter, der blev offentliggjort den 8. februar 2018) MEDDELELSE TIL INTERESSENTER

Læs mere

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0300 Bilag 1 Offentligt

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0300 Bilag 1 Offentligt Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0300 Bilag 1 Offentligt NOTAT Den 7. juni 2013 GRUND- og NÆRHEDSNOTAT til Folketingets Europaudvalg og Folketingets Miljøudvalg Kommissionens forslag til rådsbeslutning om

Læs mere

International handel med bier

International handel med bier International handel med bier Af Stig Mellergaard og Annette Junker Karpinski, Dyresundhed, Fødevarestyrelsen EU har for at reducere risikoen for indførsel af bisygdomme, som ikke findes i EU, og forhindre

Læs mere

Fælleserklæring mellem Erhvervs- Vækstministeriet/Erhvervsstyrelsen

Fælleserklæring mellem Erhvervs- Vækstministeriet/Erhvervsstyrelsen Fælleserklæring mellem Erhvervs- og Vækstministeriet/Erhvervsstyrelsen og Departementet for Erhverv, Arbejdsmarked og Handel om eksportkontrol af dual-use produkter og teknologi Formål Formålet med nærværende

Læs mere

KOMMISSIONENS AFGØRELSE. af

KOMMISSIONENS AFGØRELSE. af EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 2.12.2011 K(2011) 8793 endelig KOMMISSIONENS AFGØRELSE af 2.12.2011 om Kongeriget Danmarks meddelelse af en udsættelse af fristen for overholdelse af grænseværdierne

Læs mere