Avlsmål for Palomino Sportsheste forbundet

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Avlsmål for Palomino Sportsheste forbundet"

Transkript

1 Avlsmål for Palomino Sportsheste forbundet Kåringsregler Godkendt på PSA s generalforsamling d

2 Indhold AVLSMÅL...2 REGLER FOR REGISTRERING OG KÅRING Generelle kåringsregler Farveselektion Indkrydsning Kåring og skue Klasser Eksteriørbedømmelse...5 HINGSTEKÅRINGSREGLER: Hingstekåringsregler...6 HOPPEKÅRINGSREGLER: Hoppekåringsregler...8 Afkomsvurdering Afkomsvurdering Afkomsfremstilling...9 FØL & PLAGSKUER: Føl og plagskue...10 VALLAK BEDØMMELSER Vallak bedømmelse...10

3 AVLSMÅL Målet er, at avle palomino farvede heste/ponyer i alle størrelser, vel anvendelige til alle former for hestesport. Der ønskes stor udstråling, store rammer, et godt fundament og frem for alt en velfungerende hest/pony. Eksteriøret skal give mulighed for et bevægelsesforløb med optimal indundergriben, afskub, elasticitet og sving. Temperament og vilje skal gøre den egnet til såvel fritidssom konkurrencebrug. Avlsplan PSA Avlsplanen har fokus på følgende områder og har til hensigt at fremme PSA s avlsmål og at fremme avlen af sunde funktionsdygtige dyr med god frugtbarhed og holdbarhed. Avlsplanen er afspejlet i kåringsreglerne. Fokus i avlsplanen Farveselektion 2. Individafprøvning for at fremme brugsegenskaberne 3. Afkomsvurdering og afkomssamlinger for at vurdere den genetiske værdi af avlshingstene REGLER FOR REGISTRERING OG KÅRING 1. Generelle kåringsregler Alle palominofarvede heste/ponyer, føl og plage kan stille til bedømmelse, uanset afstamning. Dog skal 3 års og ældre hingste have 3-leddet afstamning samt kårede forældre, for at kunne stille til kåring. Til kåring kan stilles palomino og cremello hingste, samt palomino/cremello hopper og røde hopper hvor mindst én af forældrene er palomino. Se endvidere under hingstekåringsregler og hoppekåringsregler. Heste/ponyer kåres efter ensartede principper/regler. Heste/ponyer indføres i stambøger efter de kriterier som er fastlagt i de fælles EU regler jfr. 2-5 og 7-9 og lov nr. 299 af 24. april Doping er ikke tilladt. PSA kan altid forlange en hest undersøgt for doping - ejer betaler omkostningerne såfremt hesten er positiv. Al færdsel og fremvisning ved PSA s arrangementer foregår på egen risiko og ansvar. 2. Farveselektion For at blive godkendt som palomino må hesten/ponyen besidde følgende karakteristika. Kropsfarven: Skal være som en nyslået guldmønt med 3 nuancer til hver side, enten lysere eller mørkere. Hvide aftegn bør ikke gå ud over linjen, som er tegnet på identifikationsformen. Hvide aftegn, som stammer fra evt. frysemærker, skader el. lign. forhindrer ikke registrering. Hvis hesten er meget sodet, bliver den registreret i klassen anden lød, selvom den stadig er cremegensbærer og kan kåres som sådan.

4 Man og Hale: Hvid, med højst 15 % røde/mørke hår i. Øjne: Mørkebrune, brune, sort iris begge øjne samme farve. Hud: Mørk grundfarve, hudfarve rundt om øjne og mule kan dog være musefarvet, brun eller sort, undtaget hvor hvide aftegn i hovedet farver huden lyserød. Alle heste/ponyer der ønskes registreret som palomino skal farvegodkendes. Farvebedømmelse foretages af en farvedommer, uddannet af foreningen. Foreningen sørger løbende for at uddanne farvedommere. Alle heste/ponyer der fremstilles til bedømmelse/kåring i palominoklasser farvebedømmes i forbindelse med skuet/kåringen, dog ikke føl og plage. Kårede palominofarvede heste/ponyer indføres i Hovedstambog DH, stambog DS eller bilag til stambog under afdelingen for PALOMINO SPORTSHESTE (PS) Allerede kårede heste af anden lød, er indført i et særligt afsnit i Hovedstambog DH, stambog DS eller bilag til stambog under afdelingen SPORTSHESTE (SH). Fremadrettet indføres kun røde, palomino, som falder uden for farveskalaen, og cremello i stambog for anden lød. Alt afkom efter palomino PS heste registreres i den afdeling som deres farve berettiger til. Afkom efter SH heste registreres i den afdeling som deres farve berettiger til. Alle føl født i forbundet chipmærkes af dyrlæge eller på mærkningspladser og registreres ved SEGES - (tidligere Videnscentret for landbrug), Videnscentret -Heste. Anden lød: Heste/ponyer som er avlet i PSA-regi der ikke opfylder farvekravene kan ikke registreres i stambogen for PALOMINO Sportsheste men bliver registreret i stambogen for Sportsheste af anden lød. Afkom efter en sådan hest/pony kan dog registreres i Palomino Stambogen, såfremt den opfylder kravene hertil. Kun røde, cremello og palomino (der falder udenfor farveskalaen) heste/ponyer registreres i stambog for anden lød. I tvivlstilfælde om hvorvidt der er tale om en cremello, perlino eller en smokey cream kan PSA kræve en farvegenstest. Skimmel er ikke en særlig farve, men et gen skimmelgenet er ikke ønsket i palominoavlen. Afkom efter en skimmel hoppe og en palomino hingst kan registreres såfremt den er rød eller palomino, testet negativ for skimmelgen. Bestyrelsesmedlemmer fra PSA eller en dyrlæge kan udtage hårprøver til DNA eller gentest, alle udgifter hertil afholdes af hesteejer. 3. Indkrydsning Hingste Hingste kåret i Hovedafsnittet i et EU-godkendt avlsforbund, anerkendt til indkrydsning. (Racer der ikke er godkendt til indkrydsning er Islænder, Fjordheste og koldblodsheste, Haflinger, travheste, Knabstrupper og Appaloosa). Røde, palomino og cremello udenlandske hingste som er kåret eller avlsgodkendt, og som opfylder EU kravene mht. afstamning og optagelse i hovedafsnittet, dvs. forældre, bedsteforældre og oldeforældre skal være registrerede i et EU-godkendt forbund godkendt til indkrydsning, og som har bestået materialprøve, hvis en sådan findes i det forbund og land hvor hingsten er kåret/avlsgodkendt. Der skal foreligge dokumentation for bestået material/rideprøve hvis en sådan er gennemført.

5 PSA godkender røde, palomino, cremello fuldblod XX og araber OX hingste til forædling, samt BPS hingste med licens til indkrydsning uden kåring og materialprøve på lige fod med deres egne forbund. BPS hingste skal have 3- leddet stamtavle jf. de generelle kåringsregler. PSA godkender røde hingste avlet og kåret i hovedafsnittet i EU-godkendte avlsforbund, godkendt til indkrydsning med PSA kårede hopper, som er bærere af cremegenet. PSA godkender palomino/cremello hingste avlet og kåret i hovedafsnittet i EU-godkendte avlsforbund, godkendt til indkrydsning med PSA kårede hopper. Hingstene skal være DNA testet og afstamnings kontrolleret. Undtagelsesvis findes der nogle få årgange med kårede hingste til rådighed fra før, der blev indført obligatorisk afstamningskontrol, disse avler på lige fod, da afstamningskontrol ikke kan kræves med tilbagevirkende kraft. Hopper PSA godkender røde, palomino og cremello hopper avlet og kåret i EU-godkendte avlsforbund, godkendt til indkrydsning med PSA kårede/avlsgodkendte hingste, som er bærere af cremegenet. (Racer der ikke er godkendt til indkrydsning er Islænder, Fjordheste og koldblodsheste, Haflinger, travheste, Knabstrupper og Appaloosa). PSA godkender røde, palomino, cremello fuldblod XX og araber OX hopper til forædling samt BPS hopper uden kåring på lige fod med deres egne forbund. 4. Kåring og skue Der skal hvert år afholdes et skue (herunder avlskåring) for PALOMINO farvede heste. I forbindelse med skuet afholdes også bedømmelse/avlsgodkendelse af afkom af anden lød, hvor en af forældrene er en palominofarvet eller en cremellofarvet hest. Skuet afholdes et centralt sted, valgt af bestyrelsen. Det er vedtaget at foreningen, yder befordringstilskud i form af refusion af bropenge/færgebillet til medlemmer der kommer fra en landsdel hvor det er nødvendigt at sejle eller køre over betalingsbro. Dommere Kun anerkendte dommere må bedømme eksteriøret. En overdommer, en meddommer bedømmer eksteriøret bistået af uvildig sekretær udpeget af bestyrelsen. Habilitetsregler for dommere. En dommer er inhabil, når han/hun er opdrætter, ejer eller tidligere ejer af dyret, der skal bedømmes. Dommeren er endvidere inhabil, hvis han/hun er opdrætter, ejer eller tidligere ejer af faderen (hingsten) til det dyr der skal bedømmes, eller har anden økonomisk interesse i dyret. Der må ikke forekomme forskelsbehandling af medlemmer. 5. Klasser Hestene deles op i følgende klasser, hingste og hopper hver for sig: Miniatureheste under 106 cm. i stangmål 3 er ponyer ml. 106,1 op til 130 cm. i stangmål 2 er ponyer ml. 130,1 & 140 cm. i stangmål 1 er ponyer ml. 140,1 & 148 cm. i stangmål Småheste ml. 148,1 & 158 cm i stangmål Heste over 158,1 cm. i stangmål Vallakker til bedømmelse. Så vidt muligt startes skuet altid med en palomino klasse efterfulgt af anden lød.

6 Det er muligt at slå klasser sammen ved for få tilmeldte i hver klasse. Der skal være mindst 3 tilmeldte i en klasse for at der kan udtages én til fløjvinder. I konkurrencen om Best in show udtages kun heste/ponyer med mindst 8 i helhed. Det er kun palomino og cremello der kan deltage i konkurrencen om Best in show. 6. Eksteriørbedømmelse Stk. 1. Palomino Hest / Pony * Type: Ædel, udtryksfuld og storrammet ridepony/hest med et tydeligt kønspræg * Hoved og hals: Udtryksfuld hoved med bred pande og store klare øjne, der giver mulighed for et bredt synsfelt. God ganachefrihed, halsen skal være velformet og velansat. * Skulder og manke: Skulderen ønskes lang og skrå, velmarkeret manke som muliggør optimal sadelplacering. God albuefrihed. * Overlinje og bagpart: Middellang ryg. Oval ribbenshvælving, god ribbenslængde, muskuløst og smidigt lændeparti men passende længde. Langt, muskuløst og velformet kryds. En velansat hale samt korrekt og frit båret haleføring. Muskuløs underarm samt bred og dyb lårmuskulatur. * Forlemmer: Stærke, tørre og velstillede forlemmer med korte og flade piber. Velmarkerede led med jævne overgange. Passende vinklede, middellange koder. Velformede hove med god hornkvalitet. * Baglemmer: Stærke, tørre og velstillede lemmer med passende vinkler i haser og koder. Velmarkerede led med jævne overgange. Middellange koder. Velformede hove med god hornkvalitet. * Skridt: Skridten skal være energisk og taktfast. * Trav: Traven skal være energisk, taktfast, elastisk og indundergribende med godt løft på forparten og god haseaktion. * Galop: Galoppen skal være rummelig, indundergribende med et godt løft på forparten og med store spring. Ved eksteriørkåring gives karakterer for: * Type og kropsform * Hoved og hals * Skulder og manke * Overlinje og bagpart * Forlemmer * Baglemmer * Skridt * Trav * Galop * Helhed Løsspringning: * Teknik * Kapacitet Karakterskala: * 10 - Prima * 9 Særdeles god * 8 God

7 * 7 Ret god/tilfredsstillende * 6 Middel * 5 Knap tilfredsstillende * 4 Ikke tilfredsstillende * 3 - Manglende * 2 Dårlig * 1 Meget dårlig Heste/ponyer skal vises for dommerne i en showgrime eller en let trense i god og forsvarlig stand. Hingstene skal have bid i munden. Af hensyn til farve bedømmelse må palomino farvede heste/ponyer ikke flettes, anden lød skal være flettet op, ligesom palomino farvede heste gerne må være flettet op i forbindelse med arrangementer, hvor farvebedømmelse ikke skal finde sted. Mønstreren skal bære hvidt eller hvide bukser med foreningens bluse. Foreningen (repræsenteret ved det tilstedeværende skueudvalg) forbeholder sig ret til at afvise underernærede og usoignerede heste fra udstillingspladsen. Det samme gælder for den ejer, der udviser hård behandling af sin hest. Dommernes afgørelser er inappellable. HINGSTEKÅRINGSREGLER: 7. Hingstekåringsregler Palomino og cremello hingste som har en 3-leddet stamtavle kan fremstilles til kåring som 3 års eller ældre. Hingstens mor og far skal være kåret/avlsgodkendt i eget avlsforbud. Ved fremstillingen kan hingsten opnå avlsgodkendelse eller afvises. Avlsgodkendelse gives til hingste på 3 år, der er synlig bærer af cremegenet. Hingstene skal møde til ordinær fremstilling. Ved fremstillingen godkendes hingsten med i helhed til avl i hovedafsnittet i 2 år og opnår adgang til materialprøve som 4 års, eller afvises. Dog skal 3 års hingste der kun opnår 7 i helhed genfremstilles som 4 års og her opnå 8 i helhed for at opnå adgang til materialprøve. Opnår hingsten ikke 8 i helhed som 4 års mister den sin avlsgodkendelse. Avlsgodkendelse gives til hingste på 4 år og ældre, der er synlig bærer af cremegenet. Hingstene skal møde til ordinær fremstilling. Ved fremstillingen godkendes hingste med i helhed til avl i hovedafsnittet frem til første ordinær materialprøve i efteråret det år hingsten er fremstillet, eller afvises. Hingsten skal forud for kåringen være dyrlæge kontrolleret jf. foreningens veterinære bestemmelser. Sundhedsattesten medsendes ved anmeldelse til kåring. Udgifterne til sundhedskontrollen afholdes af hingstens ejer. Hingsten må ikke møde med sygebeslag. Hingstene eksteriørbedømmes, og løsspringes. Herefter kan de afvises eller opnå avlsgodkendelse for førstkommende bedækningssæson og får adgang til materialprøve som 4-års, som skal være bestået, for at hingsten opnår endelig kåring. Ved opnåelse af avlsgodkendelsen skal hingsten DNA-testet jf. foreningens veterinære bestemmelser, hingsteejer afholder udgifterne til DNA-kontrollen. En avlsgodkendelse afhænger ligeledes af at hingstens afstamningskontrol findes i orden. For at modvirke for meget koncentration af enkelte blodlinjer i populationen og faren for indavl, kan avlsledelsen pålægge en hingsteejer en begrænsning på antallet af hopper pågældende hingst må bedække. Hingsteejer har pligt til at oplyse hoppeejerne om disse begrænsninger.

8 Veterinære bestemmelser: * Dyrlægeundersøgelse - sundhedskontrol * DNA-og afstamningskontrol. Veterinære afvisninger: *Uønskede defekter og lidelser kan være afvisningsgrundlag *Alle former for unormale og drejede testikler *Alle former for sygebeslag er afvisningsgrund Eksteriør bedømmelse: Hingsten måles ved stangmål over manke og får målt pibemål. Hingsten opstilles ved hver start af disciplinerne. Disciplin 1: Mønstring på fast bund i skridt og trav. Disciplin 2: Løs i ridehuset, trav, galop og løsspringning. Disciplin 3: Mønstring på trekantbane i skridt og trav. (vises hingsten i longe eller under rytter skal den blot ses løs i ridehuset og ikke mønstres). Disciplin 4: Longering af 3 års hingste ridning af 4 års og ældre hingste (indføres som frivilligt fra 2013). Oprangering og udpegning af årets hingst. Der kan byttes om på rækkefølgen hvis det er nødvendigt for tidsplanlægning af arrangementet. Ved eksteriørbedømmelsen giver karakterer for egenskaberne: Type og kropsform, hoved og hals, skulder og manke, overlinje og bagpart, forlemmer og baglemmer, Skridt, Trav, Galop og helhedsindtryk. Ved løsspringning gives karakterer for teknik og kapacitet. Der udarbejdes en beskrivelse at hesten/ponyens eksteriør og bevægelse. Oprangering sker efter helhedskarakter. Er der karakterlighed for to heste/ponyer - går den hest/pony med bedste farve karakter forrest. Stambog Stambogen er opdelt på følgende måde: Elitestambog (E): 5 stk. kåret afkom, 2 hingste og 3 hopper med mindst 8 i helhed eller omvendt. Hovedstambog (DH): Min. 8 i helhedskarakter. Stambog (DS): Mindst 7 i helhedskarakter. Hingste kan være kåret til DS forud for dette regelsæts ikrafttræden, denne DS kåring fastholdes for ældre færdig kårede hingstes vedkommende indtil de afgår eller på anden vis ophører med at stå til rådighed for avlen. Fællesmaterialeprøve 1 dags på Vilhelmsborg Formål : Formålet med prøven er at bedømme brugsegenskaber for heste og ponyer. Deltagere Adgang har heste/ponyer, som er avlsgodkendte i PSA eller registreret i PSA. Alderen på de deltagende heste/ponyer kan variere, dog skal de være min. 4 år gamle. Gebyr for deltagelse PSA fastsætter en pris for deltagelse i afprøvningen. Sted og varighed Prøven finder sted på et centralt sted, og forløber over en dag. Er der mange tilmeldte vil prøven finde sted over to dage, dog således at hesten/ponyen afslutter prøven samme dag som den begyndte.

9 Propositionerne bliver offentliggjort på PSA s hjemmeside og på SEGAS Videnscentret -Heste, (tidligere Videnscentret for Landbrug) hjemmeside. Indhold Prøven består af følgende: 1. Veterinærkontrol 2. Gangartsprøve efter dommerens anvisninger /fremmedryttertest 3. Eventuelt køreprogram 4. Springning, løs og under rytter 5. Udholdenhedsprøve Retningslinjer for bedømmelse og godkendelse Gangartsprøven og springningen er obligatorisk. For at bestå materialeprøven skal 4 års heste/ponyer opnå mindst 700 points i det samlede resultat, og 5 års og ældre heste/ponyer minimum 730 point Gangartskaraktererne må ikke være under 5 i gennemsnit. Der dispenseres for ridning for miniature heste. 4 års hingste, der opnår mindst 700 points indplaceres i samme forbindelse i hovedstambogen som færdigkårede. 5 års og ældre hingste, der opnår mindst 730 point indplaceres i samme forbindelse i hovedstambogen som færdigkårede. Hingste der ikke opnår minimumskravet til rideprøve afvises og mister herefter bedækningstilladelse. Udeblivelse Udebliver en hingst fra en obligatorisk afprøvning, bortfalder dens avlsgodkendelse automatisk. Sygdom En hest/pony der er fremmødt til prøve, som bliver syg under prøven, og udgår, har ret til at aflægge ny prøve på et senere tidspunkt senest året efter, dog mod nyt gebyr. Hingste har mulighed for at beholde sin avlsgodkendelse 1 år mere ved ejers ansøgning om dispensation til forbundet senest 14 dage efter hændelsen. Hvis hingsten bliver syg inden aflæggelse af obligatorisk prøve, skal der fra ejer foreligge en ansøgning om dispensation for det kommende bedæknings år, samt en dyrlægeerklæring på at hingsten grundet sygdom ikke kan stille til prøve, og en erklæring om at hingsten stiller til næste ordinære prøve. Denne skal være forbundet i hænde senest dagen før afholdelse af prøve hvis akut sygdom ved længerevarende sygdom senest ved udløb af sidste tilmeldingsfrist. Anden afprøvning PSA anderkender endvidere dansk EU-godkendt 30 dages test. Denne afprøvning er dog frivillig, og kan sættes i stedet for 1 dags materialprøve. Bestyrelsen skal orienteres om hvorvidt hingsteholder ønsker at tilmelde 30 dagstesten forud for tilmeldingen. Der kan ligeledes ansøges om godkendelse af prøver som hingsten har aflagt i et andet EU-godkendt forbund i udlandet. HOPPEKÅRINGSREGLER: 8. Hoppekåringsregler Hopper kan kåres til stambogen eller afvises. Stambogen er opdelt på følgende måde: Elitestambog: 3 stk. kåret afkom med mindst 8 i helhed. Hovedstambog (DH): Kåret med mindst 8 i helhed. Stambog (DS): Kåret med 6 og 7 i helhed. F3: Her optages hopper godkendt af foreningen, med godkendt fader og moder optaget i F2. F2: Her optages hopper godkendt af foreningen, med godkendt fader og moder optaget i F1. F1: Her optages hopper godkendt af foreningen, men uden afstamning.

10 HOPPER skal opnå mindst 6 i helhed for kåring. Hopper der får én karakter på 4 i sin eksteriørbedømmelse afvises, også selv om helheden er højere end 6. Hopper med 5 i helhed afvises. Eksteriørbedømmelse: Hoppen måles ved stangmål over manken. Hoppen opstilles ved hver start af disciplinerne. Disciplin 1: Mønstring på fast bund i skridt og trav. Disciplin 2: Mønstring på trekantbane i skridt og trav. Disciplin 3: Løs i ridehuset, trav og galop. Ved eksteriørbedømmelsen gives karakterer for egenskaberne: Type og kropsform, Hoved og hals, Skulder og manke, Overlinje og bagpart, Forlemmer og baglemmer, Skridt, Trav, Galop og Helhedsindtryk. Der udarbejdes en beskrivelse af hestens eksteriør og bevægelse, som udleveres efter bedømmelse. Oprangering sker efter helhedskarakter. Er der karakterlighed for to heste går den hest med bedste farve forrest. Sadelkåring 3 års, 4 års og ældre hopper kan fremstilles til sadelkåring jf. foreningens retningslinjer for sadelkåring og rideprøver. 4 års og ældre hopper kan tillige stilles til fællesmaterialeprøve. Består hoppen sadelkåring, 1 dagsprøve eller materialprøve tildeles denne et R. Afkomsvurdering 9. Afkomsvurdering Afkomsvurderingen foretages, når hingsten har virket i avlen i mindst 3 år, og der har været udstillet op til 8 stk. afkom efter hingsten, til føl- & plagskue eller kåring. Følgende egenskaber indgår i vurderingen: * Hingstens evner til at fremavle/videregive palominofarven. * Hingstens evne til at forbedre afkommet i forhold til avlsmålet. 10. Afkomsfremstilling Der er mulighed for at fremstille afkomssamling efter hingste når der er mindst 15 stk. afkom. Samlingen skal bestå af mindst 5 afkom, hopper, hingste eller vallakker på 2 år og derover. Der udover kan 1-års plage og føl indgå. Der kan fremstilles afkomssamling efter hopper hvor der indgår mindst 5 afkom i samlingen. Dispensation kan gives efter ansøgning til Palomino Sportsheste Avlsforbundet, hvis hingsten grundet akut opstået sygdom eller skade ikke kan stille med sin samling. Ved bedømmelse af afkomssamlingen anvendes følgende skala: I Kl. 1. grad (23 eller 24 point) Guld I Kl. 2. grad (21 eller 22 point) Sølv II Kl. 1. grad (19 eller 20 point) Bronze II Kl. 2. grad (17 eller 18 point) Hingste der opnår mindre end 19 point, er automatisk afkåret og hermed kasseret. Inden for hingstens 6. bedækningssæson tilstræbes at minimum 8-føl afkom besigtiges. 6. bedækningssæson vil være at regne som 5 år efter 1. godkendelses år. Ud fra disse besigtigelser udarbejdes en følbedømmelse. Denne følbedømmelse vil følge hingsten fra hingstens 6.

11 bedækningssæson. Følbesigtigelser foregår på de årlige føl- eller plagskuer i PSA-regi. Hingsteholder oplyser skriftligt til PSA, hvis der foretages besigtigelser af føl afkom i andre avlsforeninger. Efter udarbejdelsen af følbedømmelser betaler hingsteholder et fastsat beløb til udgifter herfor til PSA. FØL & PLAGSKUER: 11 Føl og plagskue Holdopdeling: Føl: Under 1 år. Plage 1 år. Plage 2 år. Ved for få tilmeldte kan hold lægges sammen. Følgende eksteriør bedømmes: * Type * Rammer/bygning * Fundament * Bevægelse * Helhed VALLAK BEDØMMELSER 12 Vallak bedømmelse Eksteriørbedømmelse: Vallakken måles ved stangmål over manken, gjordmål og pibemål. Vallakken opstilles ved hver start af disciplinerne. Disciplin 1: Mønstring på fast bund i skridt og trav. Disciplin 2: Mønstring på trekantbane i skridt og trav. Disciplin 3: Løs i ridehuset, trav og galop. Ved eksteriørbedømmelsen gives karakterer for egenskaberne: Type og kropsform, Hoved og hals, Skulder og manke, Overlinje og bagpart, Forlemmer og baglemmer, Skridt, Trav Galop og Helhedsindtryk. Der udarbejdes en beskrivelse af hestens eksteriør og bevægelse, som udleveres efter bedømmelse. Oprangering sker efter helhedskarakter. Dispensation Dispensation kan gives fra gældende regler men kun når særlige omstændigheder taler herfor, og kun når der er enighed i hele bestyrelsen herom. Hvis et medlem søger dispensation skal dette gøres skriftligt. Ansøgninger om dispensation og afgørelserne skal føres til protokols.

Avlsmål for Palomino Sportsheste forbundet

Avlsmål for Palomino Sportsheste forbundet Avlsmål for Palomino Sportsheste forbundet Kåringsregler Godkendt på PSA s generalforsamling d. 1.3.2014 Indholdsfortegnelse AVLSMÅL...2 Avlsplan PSA 2013-2017...2 Fokus i avlsplanen 2013-2017...2 REGLER

Læs mere

Avlsmål og kåringsregler 2016

Avlsmål og kåringsregler 2016 Regler for registrering, fremstilling og kåring i Barok-Pinto afdelingen under Dansk Pinto Forening. Der gøres opmærksom på at Barok-Pinto afdelingen endnu ikke har opnået en ministeriel godkendelse. Der

Læs mere

REGISTRERINGS- & KÅRINGSREGLEMENT 26. januar 2013

REGISTRERINGS- & KÅRINGSREGLEMENT 26. januar 2013 REGISTRERINGS- & KÅRINGSREGLEMENT 26. januar 2013 1. Indledning A. Stambogen er opdelt i et hovedafsnit i klasse A, B og C samt et bilag hertil opdelt i F1, F2 og F3. Der er et X-afsnit for vallakker samt

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE FOR REGLER FOR AVLSFORENINGEN FOR DARTMOOR PONYER I DANMARK

INDHOLDSFORTEGNELSE FOR REGLER FOR AVLSFORENINGEN FOR DARTMOOR PONYER I DANMARK INDHOLDSFORTEGNELSE FOR REGLER FOR AVLSFORENINGEN FOR DARTMOOR PONYER I DANMARK Side Moderforbundet, Dartmoor Pony Society... 2 Regler for registrering i Avlsforeningen for Dartmoorponyer i Danmark...

Læs mere

Propositioner for Fælles 1' dags materialprøve for heste/ponyer af forskellig race 2011

Propositioner for Fælles 1' dags materialprøve for heste/ponyer af forskellig race 2011 Propositioner for Fælles 1' dags materialprøve for heste/ponyer af forskellig race 2011 Formål Formålet med prøven er at bedømme brugsegenskaber for heste og ponyer. Deltagere Deltagere er heste/ponyer,

Læs mere

Navn Kåring Kåringsbeskrivelse Afkomssamling Material prøve HAH 1 WILRENE HA EK 01-01-1978: KÅRET

Navn Kåring Kåringsbeskrivelse Afkomssamling Material prøve HAH 1 WILRENE HA EK 01-01-1978: KÅRET Hingste kåret i HAD Opdateret i august 2014 HAH 1 WILRENE HA EK 01-01-1978: KÅRET 4 HAH 3 ALEXIS HA EK 01-01-1981: II KL A 5 HAH 5 ABBAS HA EK 01-01-1981: I KL B 11 HAH 6 STEINADLER HA EK 01-01- 1983:

Læs mere

Dansk Varmblods Avlsplan. mod år 2012

Dansk Varmblods Avlsplan. mod år 2012 Dansk Varmblods Avlsplan mod år 2012 Januar 2004 1 Indholdsfortegnelse Kapitel 1: Avlsmål, typebeskrivelse og funktionsbeskrivelse side 3 Kapitel 2: Dressurhesteavlen side 5 Kapitel 3: Springhesteprogram

Læs mere

1.5 Hver land skal følge principperne i moder stambogen (i EU-landene i henhold til 92/353 bilag) som skitseret i 2,0.

1.5 Hver land skal følge principperne i moder stambogen (i EU-landene i henhold til 92/353 bilag) som skitseret i 2,0. ICCPS Regler Draft 2 1.0 Almindelige bestemmelser 1.1 I almindelighed bør der kun være en forening i hvert land, men på grund af forskellige love i de forskellige lande, er det tilladt at have mere end

Læs mere

VEDTÆGTER AVLSFORENINGEN EUROPÆISKE OG AMERIKANSKE MINIATUREHESTE (EAMH)

VEDTÆGTER AVLSFORENINGEN EUROPÆISKE OG AMERIKANSKE MINIATUREHESTE (EAMH) VEDTÆGTER AVLSFORENINGEN EUROPÆISKE OG AMERIKANSKE MINIATUREHESTE (EAMH) 07. marts 2011 1. Foreningens navn er avlsforeningen Europæiske og Amerikanske Miniatureheste, og dens hjemsted bestemmes af den

Læs mere

VEDTÆGTER AVLSFORENINGEN FOR MINIATUREHESTEN I DANMARK (MHDK)

VEDTÆGTER AVLSFORENINGEN FOR MINIATUREHESTEN I DANMARK (MHDK) VEDTÆGTER AVLSFORENINGEN FOR MINIATUREHESTEN I DANMARK (MHDK) Forslag til sammenlægning 02/10-2016 1. Foreningens navn er Avlsforeningen for Miniaturehesten i Danmark (forkortet MHDK), og dens hjemsted

Læs mere

Regler for kåring i Dansk Tinker Forening. Generelt

Regler for kåring i Dansk Tinker Forening. Generelt Regler for kåring i Dansk Tinker Forening Generelt 1. Formål: Formålet med kåringsregler er, at regelsætte og systematisere avlsarbejdet i Dansk Tinker Forening, så selektionen resulterer i avlsfremgang.

Læs mere

Anmeldelsesfristen er aftalt til mandag d. 20/8 2012 og prøven finder sted på Vilhelmsborg, lørdag d. 22/9 2012.

Anmeldelsesfristen er aftalt til mandag d. 20/8 2012 og prøven finder sted på Vilhelmsborg, lørdag d. 22/9 2012. Propositioner for Fælles 1' dags materialprøve for Heste/Ponyer af forskellig race 2012 Anmeldelsesfristen er aftalt til mandag d. 20/8 2012 og prøven finder sted på Vilhelmsborg, lørdag d. 22/9 2012.

Læs mere

Regler om registrering og kåring i Avlsforeningen for New Forest Ponyer i Danmark

Regler om registrering og kåring i Avlsforeningen for New Forest Ponyer i Danmark Regler om registrering og kåring i Avlsforeningen for New Forest Ponyer i Danmark Reglerne er gældende fra 2008 med tilføjelser fra 2009, 2011 og 2012. REGLER FOR REGISTRERING I DEN DANSKE NEW FOREST STAMBOGSDATABASE

Læs mere

Propositioner for Fælles 1' dags materialprøve for. Heste/Ponyer af forskellig race

Propositioner for Fælles 1' dags materialprøve for. Heste/Ponyer af forskellig race Propositioner for Fælles 1' dags materialprøve for Heste/Ponyer af forskellig race 2014 Formål Formålet med prøven er at bedømme brugsegenskaber for heste og ponyer. Prøven fungerer som materialprøve for

Læs mere

O P D A T E R E T 3 0. 0 4. 2011

O P D A T E R E T 3 0. 0 4. 2011 O P D A T E R E T 3 0. 0 4. 2011 K N A B S T RU P P E R H E S T EN INDHOLDSFORTEGNE LSE 1 S T AN D A R D E N F O R SPO R TS R ID EH ES TEN 3 2 S T AN D A R D E N F O R D E N KL A SSISKE KNAB ST R UP P

Læs mere

Kom godt i gang. med Dansk Varmblod

Kom godt i gang. med Dansk Varmblod Kom godt i gang med Dansk Varmblod 1 Kom godt i gang med Dansk Varmblod Af Karina Christiansen Avlskonsulent for Dansk Varmblod Velkommen i Danmarks største hesteavlsforbund, Dansk Varmblod. Forbundet

Læs mere

O P D A T E R E T 2 0 1 5

O P D A T E R E T 2 0 1 5 O P D A T E R E T 2 0 1 5 S T A N D A R D E R O G A F S T A M N INGSKRAV INDHOLDSFORTEGNELSE 1 S T A N D A R D E N F O R S P O R T S R I D E H E S T E N 3 2 S T A N D A R D E N F O R D E N K L A S S I

Læs mere

FØLSKUE Søndag den 4. September 2016

FØLSKUE Søndag den 4. September 2016 FØLSKUE Søndag den 4. September 2016 TID OG STED Følskuet afholdes d. 4. september 2016 i forbindelse med Hesten i Fokus På Skive Trav, Flyvej 2, 7800 Skive og Skive Rideklub, Flyvej 18, 7800 Skive Info

Læs mere

REGLER FOR KÅRING AF HOPPER

REGLER FOR KÅRING AF HOPPER REGLER FOR KÅRING AF HOPPER ' 1 Afstamningskrav til stambogens hovedafsnit For at en afstamning til Dansk Hovedstambog (DH) kan godkendes kræves mindst 3 fulde led af godkendt varmblods-, fuldblods eller

Læs mere

VEDTÆGTER OG REGLER 2015

VEDTÆGTER OG REGLER 2015 VEDTÆGTER OG REGLER 2015 AVLSFORENINGEN FOR CONNEMARAPONYER I DANMARK Vedtægter for Avlsforeningen for Connemara Ponyer i Danmark 1. Avlsforeningen for Connemara Ponyer i Danmark er tilsluttet Videncentret

Læs mere

Vejledende retningslinier for fremvisning ved Knabstrupperforeningen for Danmarks arrangementer.

Vejledende retningslinier for fremvisning ved Knabstrupperforeningen for Danmarks arrangementer. Vejledende retningslinier for fremvisning ved Knabstrupperforeningen for Danmarks arrangementer. For at opnå en ensartet fremvisning og dermed vurdering fra plads til plads og fra år til år er efterfølgende

Læs mere

Forslag til rev. Stambogsreglement 2015

Forslag til rev. Stambogsreglement 2015 Forslag til rev. Stambogsreglement 2015 Dette stambogsreglement er gældende for avlen af renracede islandske heste i Danmark. Indhold 1. Avlsmål, ledelse, organisation 2. Optagelse i Stambogen 3. Avlsberettigede

Læs mere

Navn Kåring Kåringsbeskrivelse Afkomssamling Material prøve HAH 1 WILRENE HA EK : KÅRET

Navn Kåring Kåringsbeskrivelse Afkomssamling Material prøve HAH 1 WILRENE HA EK : KÅRET Hingste kåret i HA Opdateret i Februar 2017 Reg. HAH 1 WILRENE HA EK 01-01-1978: KÅRET 4 Reg. HAH 3 ALEXIS HA EK 01-01-1981: II KL A 5 HAH 5 ABBAS HA EK 01-01-1981: I KL B 11 HAH 6 STEINADLER HA EK 01-01-

Læs mere

Hoppekåring. Hvorfor og hvordan?

Hoppekåring. Hvorfor og hvordan? Hoppekåring Hvorfor og hvordan? Af Karina Christiansen Avlskonsulent for Dansk Varmblod Hvert år er der mange nye avlere, som skal udstille hopper for første gang. Som ny kan det være svært at finde rundt

Læs mere

Invitation til Welsh Kåring 2. 3. august 2014 på Dorthealyst

Invitation til Welsh Kåring 2. 3. august 2014 på Dorthealyst Invitation til Welsh Kåring 2. 3. august 2014 på Dorthealyst Medlemmer af Welsh Pony & Cob Avlen i Danmark inviteres hermed til årets kåringsweekend den 2.-3. august på Dorthealyst, Knabstrup, 4440 Mørkøv.

Læs mere

2. 17 stk. 2 og stk.6 her tilføjes det med rødt kursiv og understreget til teksten:

2. 17 stk. 2 og stk.6 her tilføjes det med rødt kursiv og understreget til teksten: Forslag til ændring af regler ved NF generalforsamling 2016 Bemærk: I nedenstående forslag -Tilføjes det med rødt kursiv og understreget til teksten -Ændring til forslaget skrives med grønt og understreges

Læs mere

KÅRING & SHOW 2015 BORNHOLM D. 1. AUGUST SJÆLLAND D. 2. AUGUST AVLSFORENINGEN FOR CONNEMARAPONYER I DANMARK

KÅRING & SHOW 2015 BORNHOLM D. 1. AUGUST SJÆLLAND D. 2. AUGUST AVLSFORENINGEN FOR CONNEMARAPONYER I DANMARK KÅRING & SHOW 2015 BORNHOLM D. 1. AUGUST SJÆLLAND D. 2. AUGUST AVLSFORENINGEN FOR CONNEMARAPONYER I DANMARK Hermed inviterer Connemaraforeningen til: KÅRING & SHOW D. 1. AUGUST PÅ BORNHOLM D. 2. AUGUST

Læs mere

Championat for Fjordheste

Championat for Fjordheste Championat for Fjordheste Formål Formålet er at fremme brugen af vore Fjordheste, avlsheste såvel som sportsheste, samt at hjælpe til en større forståelse af sammenhængen mellem avl og sport (bevægelse,

Læs mere

Stambogsføring - AU s forslag til GF 2016 Fjordhesten Danmarks Register

Stambogsføring - AU s forslag til GF 2016 Fjordhesten Danmarks Register Stambogsføring - AU s forslag til GF 2016 Fjordhesten Danmarks Register 2016-2017 Meget tidligt i foreningsåret 2015-2016 besluttede vi i avlsudvalget (AU) at vi efter den travle udstillingssæson skulle

Læs mere

Referat af Generalforsamling 14/11 2009 Ølby Center, Køge.

Referat af Generalforsamling 14/11 2009 Ølby Center, Køge. Referat af Generalforsamling 14/11 2009 Ølby Center, Køge. Der var mødt 36 stemmeberettigede medlemmer. 1. Valg af dirigent og stemmetællere. Klara Hoffritz valgt som Dirigent. Inga Nielsen og Gert Padetzski

Læs mere

Stambogsreglement 2012

Stambogsreglement 2012 Stambogsreglement 2012 Dette stambogsreglement er gældende for avlen af renracede islandske heste i Danmark. Indhold 1. Avlsmål, ledelse, organisation 2. Optagelse i Stambogen 3. Stambogsklasser 4. Kåringer

Læs mere

Palomino Sportsheste Avlsforbundet

Palomino Sportsheste Avlsforbundet Palomino Sportsheste Avlsforbundet Katalog for hingstekåring Fredericia d. 11 april 2015 www.palomino-psa.dk Side 1 Program for dagen Måling og signalement af hingste til kåring... 8.30 Dommermøde... 9.10

Læs mere

Lineær registrering. fremtidens bedømmelsessystem. Fagligt. Dansk Varmblods bedømmelsessystem

Lineær registrering. fremtidens bedømmelsessystem. Fagligt. Dansk Varmblods bedømmelsessystem Lineær registrering fremtidens bedømmelsessystem Dansk Varmblods kåringskarakterer skal fremover suppleres med en lineær registrering af hesten, hvor hver egenskab vurderes ud fra de biologiske yderpunkter.

Læs mere

Regler for kåring i Dansk Pinto Forening 2017

Regler for kåring i Dansk Pinto Forening 2017 Regler for kåring i Dansk Pinto Forening 2017 Generelt 1 Formål Formålet med kåringsregler er at regelsætte og systematisere avlsarbejdet i Dansk Pinto Forening, så selektionen resulterer i en realiseret

Læs mere

Vedtægter for Avlsforeningen Den Jydske Hest

Vedtægter for Avlsforeningen Den Jydske Hest Vedtægter for Avlsforeningen Den Jydske Hest 1 Avlsforeningen Den Jydske Hest har hjemsted hos den til enhver tid siddende formand. 2 Avlsforeningens formål er at fremme og støtte avlen og interessen for

Læs mere

Love, vedtægter. Regler TRAKEHNER-AVLSFORBUNDET I DANMARK

Love, vedtægter. Regler TRAKEHNER-AVLSFORBUNDET I DANMARK Love, vedtægter og Regler for TRAKEHNER-AVLSFORBUNDET I DANMARK Stiftet 8. oktober 1971. Februar 2012 1 Indeks Vedtægter 1 Navn og hjemsted...3 2 Formål...3 3 Medlemskab...3 4 Anmodning om medlemskab...3

Læs mere

Stambogs & Kårings Reglement for DFF

Stambogs & Kårings Reglement for DFF Stambogs & Kårings Reglement for DFF 1. Avlsmål 2 2. Registre / Stamtavle registrering 2 2.1 Hovedstambog 2 Register a; Stambog for hingste 3 Register b; Stambog for hopper 3 Register c; Følbog 3 Register

Læs mere

Dansk Varmblod. Dansk Varmblods traditionelle kåringskarakterer vil fra i år blive

Dansk Varmblod. Dansk Varmblods traditionelle kåringskarakterer vil fra i år blive AVL Foto: Ridehesten.com/Annette Boe Østergaard Fra i år indfører Dansk Varmblod en ny bedømmelsesmetode, lineær registrering. Indførelse af det lineære system kræver en tilpasning af tidsplanerne. Der

Læs mere

Regler om registrering og kåring i Avlsforeningen for New Forest Ponyer i Danmark Reglerne er gældende fra 2008 med tilføjelser fra 2009.

Regler om registrering og kåring i Avlsforeningen for New Forest Ponyer i Danmark Reglerne er gældende fra 2008 med tilføjelser fra 2009. Regler om registrering og kåring i Avlsforeningen for New Forest Ponyer i Danmark Reglerne er gældende fra 2008 med tilføjelser fra 2009. REGLER FOR REGISTRERING I DEN DANSKE NEW FOREST STAMBOGSDATABASE

Læs mere

Kåring 2012. Yderligere oplysninger vil løbende blive offentliggjort på foreningens hjemmeside www.haflinger.dk.

Kåring 2012. Yderligere oplysninger vil løbende blive offentliggjort på foreningens hjemmeside www.haflinger.dk. Kåring 2012 Årets kåring afholdes d. 25. 26. august på Billund Sportsrideklub, Løvlundvej 4, 7190 Billund. Årets kåring bliver det største haflingerarrangement i Danmark til dato. I samarbejde med Haflinger

Læs mere

Regler om registrering og kåring i Avlsforeningen for New Forest Ponyer i Danmark

Regler om registrering og kåring i Avlsforeningen for New Forest Ponyer i Danmark Regler om registrering og kåring i Avlsforeningen for New Forest Ponyer i Danmark Reglerne er gældende fra 2008 med tilføjelser fra 2009 og 2011. REGLER FOR REGISTRERING I DEN DANSKE NEW FOREST STAMBOGSDATABASE

Læs mere

Vedtægter for DSAH Shagya-, Sports- og Angloaraberafdeling.

Vedtægter for DSAH Shagya-, Sports- og Angloaraberafdeling. Vedtægter for DSAH Shagya-, Sports- og Angloaraberafdeling. Afdelingens navn er Dansk Selskab for Arabisk Hesteavl, Shagya-, Sports- og Angloaraber afdelingen. Afdelingen har til formål at fremme og støtte

Læs mere

FRIVILLIG KÅRING Paint Horse Club Denmark

FRIVILLIG KÅRING Paint Horse Club Denmark FRIVILLIG KÅRING Paint Horse Club Denmark PHCDK frivillig kåring er et tilbud til American Paint Horse-ejere, om at få deres heste bedømt under det i andre forbund vanligt benyttede kåringssystem. Dommerpanelet

Læs mere

Rapport nr. 1/2013 Landsudvalget for Hestes generelle regelsæt for stambogsføring

Rapport nr. 1/2013 Landsudvalget for Hestes generelle regelsæt for stambogsføring Rapport nr. 1/2013 Landsudvalget for Hestes generelle regelsæt for stambogsføring Heste Agro Food Park 15, Skejby 8200 Århus N Telf. 8740 5000 2 Indholdsfortegnelse Kapitel 0: Almindelig orientering 4

Læs mere

Regler om registrering og kåring i Avlsforeningen for New Forest Ponyer i Danmark

Regler om registrering og kåring i Avlsforeningen for New Forest Ponyer i Danmark Regler om registrering og kåring i Avlsforeningen for New Forest Ponyer i Danmark Reglerne er gældende fra 2008 med tilføjelser fra 2009, 2011, 2012, 2013 og 2014. Indholdsfortegnelse... 1 Regler om registrering

Læs mere

Hoppekåringsregler 2016

Hoppekåringsregler 2016 Hoppekåringsregler 2016 1 Selektion Selektion af hopper består af eksteriørbedømmelse, materialprøve og afkomsvurdering. Ved at deltage i selektionsforløbet kan hopper opnå avlsgodkendelse i Dansk Pinto

Læs mere

REGLER FOR EGNETHEDSTEST

REGLER FOR EGNETHEDSTEST REGLER FOR EGNETHEDSTEST 1 Formål Formålet er at afprøve hesten i springning eller dressur, for herved at undersøge dens egnethed og kvalitet i pågældende disciplin. Resultaterne indgår endvidere i indeksberegningen

Læs mere

Dansk Morfologisk Championat DAMOCHA. for P.R.E. heste

Dansk Morfologisk Championat DAMOCHA. for P.R.E. heste Propositioner til: Dansk Morfologisk Championat DAMOCHA for P.R.E. heste 10. september 2011 Sted: Fredericia Rideklub anno 2005, Fuglsangvej 30, 7000 Fredericia, Danmark Indledning Dansk P.R.E. Avlsforening

Læs mere

Fjordhesten Danmark - foreningen for avl og sport

Fjordhesten Danmark - foreningen for avl og sport Fjordhesten Danmark - foreningen for avl og sport Indkaldelse til Ordinær generalforsamling Lørdag den 22. marts 2014 Hansenberg Organia Vranderupvej 113, 6000 Kolding Fjordhesten Danmark indkalder hermed

Læs mere

Værd at vide om Hoppe- og vallakkåringen 2017

Værd at vide om Hoppe- og vallakkåringen 2017 Værd at vide om Hoppe- og vallakkåringen 2017 Juli og hoppe-/vallakkåring hører sammen, der er i år planlagt tre regionale pladser. Fredag den 14. juli er der eftermiddagskåring på Sjælland (nærmere bestemt

Læs mere

STATIONSAFPRØVNING HOLD 1 2012. 31. januar 2012 på Vilhelmsborg

STATIONSAFPRØVNING HOLD 1 2012. 31. januar 2012 på Vilhelmsborg STATIONSAFPRØVNING HOLD 1 2012 31. januar 2012 på Vilhelmsborg Tidsplan 09.00 Måling og signalement i stalden 09.15 Fast bund 09.30 Løsspringning gul hal 09.45 Gangarter blå hal 11.30 Oprangering 12.00

Læs mere

Avlsplanen for Dansk Sports Ponyavl

Avlsplanen for Dansk Sports Ponyavl Avlsplanen for Dansk Sports Ponyavl Revideret: 1/2015. INDHOLDSFORTEGNELSE INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 1. FORRETNINGSORDEN FOR AVLSLEDELSEN... 3 1.1 Avlsledelse og kåringskommission... 3 2. MÅL OG STRATEGI...

Læs mere

1. februar 2011 Vilhelmsborg STATIONSAFPRØVNING HOLD I 2011

1. februar 2011 Vilhelmsborg STATIONSAFPRØVNING HOLD I 2011 1. februar 2011 Vilhelmsborg STATIONSAFPRØVNING HOLD I 2011 Afslutning af stationsafprøvning hold 1 Vilhelmsborg 2011 Tirsdag den 1. februar 2011 kl. 10.00-12.00 på Vilhelmsborg Tidsplan 10.00 Måling og

Læs mere

PDF created with pdffactory Pro trial version

PDF created with pdffactory Pro trial version Lineær registrering i Dansk Varmblod Fra 2014 indfører Dansk Varmblod en objektiv lineær registrering af hestens eksteriør og brugsegenskaber ved bedømmelser til hoppe- og hingstekåring samt 2-års hopper

Læs mere

VEDTÆGTER OG REGLER 2008

VEDTÆGTER OG REGLER 2008 VEDTÆGTER OG REGLER 2008 AVLSFORENINGEN FOR CONNEMARAPONYER I DANMARK Vedtægter for Avlsforeningen for Connemara Ponyer i Danmark 1. Avlsforeningen for Connemara Ponyer i Danmark er tilsluttet Landscentret

Læs mere

Tillæg til Regler for kåring i Dansk Tinker Forening

Tillæg til Regler for kåring i Dansk Tinker Forening Tillæg til Regler for kåring i Dansk Tinker Forening Alle (medlemmer) deltagere har pligt til at gennemlæse kåringsregler og tillæg til kåringsregler inden deltagelse i arrangementer i DTF's regi. Tillæg

Læs mere

Invitation til Welsh Kåring 31. juli 1. august 2010

Invitation til Welsh Kåring 31. juli 1. august 2010 Invitation til Welsh Kåring 31. juli 1. august 2010 Medlemmer af Welsh Pony & Cob Avlen i Danmark inviteres hermed til årets kåringsweekend 31. juli 1. august 2010 på Birgittelyst Sportsrideklub (BIG),

Læs mere

VEDTÆGTER OG REGLER 2011

VEDTÆGTER OG REGLER 2011 Vedtægter for Avlsforeningen for Connemara Ponyer i Danmark VEDTÆGTER OG REGLER 2011 1. Avlsforeningen for Connemara Ponyer i Danmark er tilsluttet Videncentret for landbrug, Heste og ICCPS. Foreningens

Læs mere

Den gammeldags chambon et longerings hjælpemiddel til optimal træning af hestens rygmuskler

Den gammeldags chambon et longerings hjælpemiddel til optimal træning af hestens rygmuskler Den gammeldags chambon et longerings hjælpemiddel til optimal træning af hestens rygmuskler Muskulus longissimus er en meget vigtig muskel, der ligger omkring hestens rygsøjle. Den ligger på begge sider

Læs mere

DANSK LIPIZZANERFORENING af 1972 1 Kåringsregler. Side 1

DANSK LIPIZZANERFORENING af 1972 1 Kåringsregler. Side 1 1 Side 1 Der afholdes samlet hoppe- og hingstekåring i perioden 15. juli -15. oktober, og der skiftes mellem landsdelene, så der det ene år holdes kåring på Sjælland og det næste år holdes kåring i Jylland/Fyn.

Læs mere

Avlsgodkendelse og licenshingste

Avlsgodkendelse og licenshingste Avlsgodkendelse og licenshingste Welsh hingste, som skal anvendes i avlen, skal være godkendt hertil. Der er forskellige måder at opnå en avlsgodkendelse på. Den ene er kåring (eller etårig avlsgodkendelse

Læs mere

Sadelkåring, eksteriørkåring, 2-års hoppe samt føl til bedømmelse. Midtbornholms Ridecenter den 2. august 2015

Sadelkåring, eksteriørkåring, 2-års hoppe samt føl til bedømmelse. Midtbornholms Ridecenter den 2. august 2015 Sadelkåring, eksteriørkåring, 2-års hoppe samt føl til bedømmelse Midtbornholms Ridecenter den 2. august 2015 1 2 Hoppekåring 2015 Så står hoppekåringerne igen for døren, og resultatet af vort avlsarbejde

Læs mere

HESTE-QUIZ. Test din viden om heste og ponyer. Spørgsmål Sæt kryds ved rigtige svar

HESTE-QUIZ. Test din viden om heste og ponyer. Spørgsmål Sæt kryds ved rigtige svar 1 1 Hvad kaldes hestens afkom? A: Lam B: Føl 2 Hvad er en vallak? A: Hoppe B: Kastreret hingst 3 Kan hesten stå op og sove? 4 Hvad er en sok? A: Aftegn i panden B: Aftegn på benet 5 Hvor sidder lansemærket?

Læs mere

Invitation til Oktobershow

Invitation til Oktobershow Invitation til Oktobershow Lørdag d. 27. Oktober 2012 Vi gentager succesen fra sidste år, og vil hermed intivere alle til Oktobershow, vi har valgt denne gang at invitere shetlænderfolket med. Showet finder

Læs mere

PROPOSITIONER FOR SADELKÅRING OG 1-

PROPOSITIONER FOR SADELKÅRING OG 1- PROPOSITIONER FOR SADELKÅRING OG 1- DAGSAFPRØVNING AF HOPPER Formål ' 1 DANSK VARMBLODS formål med sadelkåringen er at samle en eksteriørvurdering og en ridemæssig afprøvning i én bedømmelse for at få

Læs mere

FARMFESTIVAL I HURUP LØRDAG DEN 23. MAJ 2015 PLAN OG REGLER

FARMFESTIVAL I HURUP LØRDAG DEN 23. MAJ 2015 PLAN OG REGLER Sekretariat: Ashøjgade 35, 7760 Hurup Thy FARMFESTIVAL I HURUP LØRDAG DEN 23. MAJ 2015 PLAN OG REGLER Telefon på dyrskuepladsen: 51 90 16 92 Dyrskuets CHR-nummer: 077037 Indhold Almindelige bestemmelser...

Læs mere

Velkommen til Generalforsamling 2014

Velkommen til Generalforsamling 2014 Velkommen til Generalforsamling 2014 Hvor skal vi hen du Her og nu På sigt Bestyrelsens idé grundlag til et fælles afsæt for fremtiden i Avlsforeningen for Shetlandsponyer i Danmark Det handler altsammen

Læs mere

Fjordhesten Danmark - Sportsreglement

Fjordhesten Danmark - Sportsreglement Fjordhesten Danmark - Sportsreglement Gældende fra 01.01.14 1. Formål og gyldighed Formålet med reglementet er at sikre at hestens tarv respekteres, og at skabe lige og fair vilkår ved deltagelse i konkurrencer.

Læs mere

DFF, 14. LANDSKÅRING 2000, GHR, Næstved

DFF, 14. LANDSKÅRING 2000, GHR, Næstved DFF, 14. LANDSKÅRING 2000, GHR, Næstved Hoppeføl (14) Kat.nr.1 Anna af Karmark, 8-6-7-6 6-6 6-7 7 Passende stort hoppeføl af god type. Ret typisk hoved. Lidt kraftig hals. tilfredsstillende skulder og

Læs mere

VELKOMMEN I CONNEMARAPONYER AVLSFORENINGEN FOR I DANMARK

VELKOMMEN I CONNEMARAPONYER AVLSFORENINGEN FOR I DANMARK VELKOMMEN I AVLSFORENINGEN FOR CONNEMARAPONYER I DANMARK VÆRD AT VIDE Værd at vide er et materiale, vi håber nye medlemmer kan få gavn af. Vi håber således at man hurtigere får et overblik over, hvad Connemaraforeningen

Læs mere

Palomino Sportsheste Avlsforbundet

Palomino Sportsheste Avlsforbundet Palomino Sportsheste Avlsforbundet 2010 I skrivende stud nærmer vi os julen med hvad dertil høre, vores heste nyder at komme på stald lige inden mørkets frembrud og hygger sig i den lune stald. Bestyrelsen

Læs mere

22.- 23. august 2015 start kl. 12.00

22.- 23. august 2015 start kl. 12.00 Propositioner til: Dansk Morfologisk Championat for P.R.E. heste DAMOCHA 2015 22.- 23. august 2015 start kl. 12.00 Sted: Aalestrup Rideklub Borgergade 59 9620 Aalestrup Danmark Dommer eksteriør: Dommer

Læs mere

REGLER FOR EGNETHEDSTEST

REGLER FOR EGNETHEDSTEST REGLER FOR EGNETHEDSTEST 1 Formål Formålet er at afprøve hesten i springning eller dressur, for herved at undersøge dens egnethed og kvalitet i pågældende disciplin. 2 Forudsætninger Testen forudsætter

Læs mere

ALMINDELIGE BESTEMMELSER

ALMINDELIGE BESTEMMELSER Dansk Varmblod ALMINDELIGE BESTEMMELSER Gældende til alle Dansk Varmblods arrangementer 2011, undtagen konkurrenceklasserne ved hingstekåringen i Herning. Tilmelding og fremføring Stk. 1: Stk. 2: Tilmelding:

Læs mere

Pointskema GDS Udgave 2, 2014. Hoved: Midddelstort og kileformet, set både fra oven og i profil.

Pointskema GDS Udgave 2, 2014. Hoved: Midddelstort og kileformet, set både fra oven og i profil. Pointskema GDS Udgave 2, 2014 Hundens Navn: Chip nummer: Født: Ejer: Hoved: Midddelstort og kileformet, set både fra oven og i profil. 1 og 2: Bredt hoved, stramme læber, næseparti for bred. 3 og 4:Ikke

Læs mere

Newfoundlandklubben Newfoundlandklubben i Danmark i. Krav og avlsanbefalinger for newfoundlandopdræt

Newfoundlandklubben Newfoundlandklubben i Danmark i. Krav og avlsanbefalinger for newfoundlandopdræt Newfoundlandklubben i 2012 Danmark Newfoundlandklubben Newfoundlandklubben i Danmark i Krav og avlsanbefalinger for newfoundlandopdræt Danmark NFK Sundhedsudvalget v/wivi Mørch 01-05- 2012 Indledning...

Læs mere

Invitation til Welsh kåring den 6-7. august 2016

Invitation til Welsh kåring den 6-7. august 2016 Invitation til Welsh kåring den 6-7. august 2016 Medlemmer af Welsh Pony & Cob Avlen i Danmark inviteres hermed til årets kåringsweekend den 6-7. august 2016. Ved arrangementet vil der være mulighed for

Læs mere

P R O P O S I T I O N E R UNGHESTECHAMPIONATET. Arrangementet afholdes i Messecenter Herning samtidig med Hingstekåringen 2017

P R O P O S I T I O N E R UNGHESTECHAMPIONATET. Arrangementet afholdes i Messecenter Herning samtidig med Hingstekåringen 2017 P R O P O S I T I O N E R UNGHESTECHAMPIONATET GENERELT Arrangementet afholdes i Messecenter Herning samtidig med Hingstekåringen 17 1. Hesten kan kun deltage i den disciplin (springning eller dressur),

Læs mere

Lille hest. Navn: Adresse: Klub/forening:

Lille hest. Navn: Adresse: Klub/forening: Lille hest Navn: Adresse: Årstal: Klub/forening: Alder: INDHOLDSFORTEGNELSE Forord...2 Hvor stor skal din hest være...2 Hestens mål...4 Min pony...4 Betegnelser på hestens ydre...5 Ponyens farve og aftegn...6

Læs mere

Invitation til Oktobershow

Invitation til Oktobershow Invitation til Oktobershow Lørdag den 4. Oktober 2014 Sidste års Oktobershow for både Welsh- og shetlandsponyer var igen en kæmpe succes, og derfor har vi i år fornøjelsen af at invitere jer til endnu

Læs mere

REFERAT BESTYRELSESMØDE 18/8-2013 KL. 12.00 HOS LENE JACOBSEN I VROUE

REFERAT BESTYRELSESMØDE 18/8-2013 KL. 12.00 HOS LENE JACOBSEN I VROUE REFERAT BESTYRELSESMØDE 18/8-2013 KL. 12.00 HOS LENE JACOBSEN I VROUE Til stede: Lene Thaulow, Lene Jacobsen, Asge Nilsson, Ole Wienecke, Karina Vistisen Afbud fra: Heidi Vintersfjord, Niels True, Anne

Læs mere

G Æ LDEN DE FRA 1. JAN UAR 20 16

G Æ LDEN DE FRA 1. JAN UAR 20 16 Ryttermærker 1. UDGAVE G Æ LDEN DE FRA 1. JAN UAR 20 16 2 0 1 6 Indholdsfortegnelse I FÆLLES BESTEMMELSER... 3 1. ALMINDELIGE BESTEMMELSER... 3 II SÆRLIGE BESTEMMELSER FOR RYTTERMÆRKERNE... 5 1. RYTTERENS

Læs mere

Schæferhunden størrelse og bedømmelse

Schæferhunden størrelse og bedømmelse Friis Lara Kennel Friis v/ Ejvind Friis Mikkelsen El-Vej 13, Seest, DK 6000 Kolding Tlf. (45) /5 52 83 03 Email: efriism@stofanet.dk Schæferhunden størrelse og bedømmelse Schæferhundens standard, som er

Læs mere

NYHEDSBREV. juni 2014

NYHEDSBREV. juni 2014 NYHEDSBREV juni 2014 Hoppe-vallakkåring Kåringen i Jylland afholdes den 18.-19. juli på Kallehavegård, Kallehavevej 4, Tebbestrup, Randers På Sjælland afholdes kåringen den 20. juli hos Team Cabe, Ejlstrupvej

Læs mere

Invitation til Oktobershow

Invitation til Oktobershow Invitation til Oktobershow Lørdag den 3. Oktober 2015 De seneste års Oktobershows for både Welsh- og shetlandsponyer har været en kæmpe succes, og derfor har vi igen i år fornøjelsen af at invitere jer

Læs mere

Avlsforeningen for New Forest Ponyer i Danmark

Avlsforeningen for New Forest Ponyer i Danmark Avlsforeningen for New Forest Ponyer i Danmark Referat af ordinær generalforsamling Lørdag den 16. november 2013 På adressen: Transportcenteret, DTC Torvet 20-22, Hornstrup, 7100 Vejle Med følgende dagsorden:

Læs mere

med Dansk Varmblods avl?

med Dansk Varmblods avl? Hvordan står det til med Dansk Varmblods avl? Af Karina Christiansen Avlskonsulent for Dansk Varmblod Det er vigtigt, at et avlsforbund jævnligt får en status på, hvor avlen bevæger sig hen og om man er

Læs mere

Leddene Ledvinkler Muskulatur Vurdering af typen Harmoni og proportioner Hovedet Halsen...

Leddene Ledvinkler Muskulatur Vurdering af typen Harmoni og proportioner Hovedet Halsen... 5 Indholdsfortegnelse Forord....................................... 7 1. Hestens skelet, led og muskler........... 20 Leddene.................................... 23 Ledvinkler..................................

Læs mere

FCI Standard Nr 242 09.08.1999 (EN) (ORG 09.08.1999) NORSK ELGHUND, GRÅ. Oprindelsesland: Norge

FCI Standard Nr 242 09.08.1999 (EN) (ORG 09.08.1999) NORSK ELGHUND, GRÅ. Oprindelsesland: Norge FCI Standard Nr 242 09.08.1999 (EN) (ORG 09.08.1999) NORSK ELGHUND, GRÅ Oprindelsesland: Norge Anvendelse: Klassifikation: Helhedsindtryk: Proportioner: Jagthund til elgjagt FCI Gruppe 5 (Spidshunde og

Læs mere

VEDTÆGTER OG REGLER 2009

VEDTÆGTER OG REGLER 2009 Bestyrelsen 2009 Formand: Lene Nielsen Højbjergvej 4 4250 Fuglebjerg tlf.: 55 45 36 40 formand@connemarapony.dk VEDTÆGTER OG REGLER 2009 Sekretær: Susanne Buhl Straushedevejen 27 6621 Gesten tlf.: 75 55

Læs mere

Dansk Varmblods Avlsplan 2012-2020 Vedtaget af Hovedbestyrelsen nov. 2011, efter høring i regionerne

Dansk Varmblods Avlsplan 2012-2020 Vedtaget af Hovedbestyrelsen nov. 2011, efter høring i regionerne Dansk Varmblods Avlsplan 2012-2020 Vedtaget af Hovedbestyrelsen nov. 2011, efter høring i regionerne Af Karina Christiansen Avlskonsulent for Dansk Varmblod Baggrund Fundamentet for Dansk Varmblod blev

Læs mere

MANUAL 2012. www.varmblod.dk. Dansk Varmblod, Vilhelmsborg Allé 1, 8320 Mårslet tlf. 87475000 EGNETHEDSTEST. Til regioner og dommere

MANUAL 2012. www.varmblod.dk. Dansk Varmblod, Vilhelmsborg Allé 1, 8320 Mårslet tlf. 87475000 EGNETHEDSTEST. Til regioner og dommere MANUAL 2012 EGNETHEDSTEST Til regioner og dommere www.varmblod.dk Dansk Varmblod, Vilhelmsborg Allé 1, 8320 Mårslet tlf. 87475000 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Inden arrangementet...4 1.1 Fremsendelse af manual,

Læs mere

Roskilde Dyrskue 2009

Roskilde Dyrskue 2009 Roskilde Dyrskue 2009 I dagene 5-6-7 juni var det meste af New Forest folket på sjælland og øerne til Roskilde dyrskue. Vejret viste sig fra den mere kolde side end det ellers plejer når vi holder dyrskue

Læs mere

Volstrups cash er vinder af materialprøven 2012 STUTTERI VOLSTRUP

Volstrups cash er vinder af materialprøven 2012 STUTTERI VOLSTRUP 2012 Volstrups cash er vinder af materialprøven 2012 STUTTERI VOLSTRUP Priser Hingst pris i DK-kroner Pris i euro Volstrups Cash DVH 1071 2000,- / 3000,- 670 Churchill DVE 475 2000,- / 3000,- 670 Volstrups

Læs mere

Newfoundlandklubben Newfoundlandklubben i Danmark i. Krav og avlsanbefalinger for newfoundlandopdræt

Newfoundlandklubben Newfoundlandklubben i Danmark i. Krav og avlsanbefalinger for newfoundlandopdræt Newfoundlandklubben i 2012 Danmark Newfoundlandklubben Newfoundlandklubben i Danmark i Krav og avlsanbefalinger for newfoundlandopdræt Danmark NFK Sundhedsudvalget v/wivi Mørch 01-05- 2012 Indledning...

Læs mere

Indholdsfortegnelse I FÆLLES BESTEMMELSER... 3 1. ALMINDELIGE BESTEMMELSER... 3

Indholdsfortegnelse I FÆLLES BESTEMMELSER... 3 1. ALMINDELIGE BESTEMMELSER... 3 Ryttermærker 1. UDGAVE G Æ LDEN DE FRA 1. J AN UAR 2013 Indholdsfortegnelse I FÆLLES BESTEMMELSER... 3 1. ALMINDELIGE BESTEMMELSER... 3 II SÆRLIGE BESTEMMELSER FOR RYTTERMÆRKERNE... 5 1. RYTTERENS PÅKLÆDNING...

Læs mere

VEDTÆGTER OG REGLER 2012

VEDTÆGTER OG REGLER 2012 VEDTÆGTER OG REGLER 2012 AVLSFORENINGEN FOR CONNEMARAPONYER I DANMARK Vedtægter for Avlsforeningen for Connemara Ponyer i Danmark 1. Avlsforeningen for Connemara Ponyer i Danmark er tilsluttet Videncentret

Læs mere

O P D A T E R E T 2015

O P D A T E R E T 2015 O P D A T E R E T 2015 INDHOLDSFORTEGNELSE KAPITEL 1 - FORENINGENS NAVN, HJEMSTED OG FORMÅL... 3 1 NAVN, HJEMSTED, BOMÆRKE OG ORGANISATORISK TILKNYTNING... 3 2 FORMÅL... 3 KAPITEL 2 - FORENINGENS MEDLEMMER...

Læs mere

REGLER FOR KÅRING AF HINGSTE

REGLER FOR KÅRING AF HINGSTE REGLER FOR KÅRING AF HINGSTE Afstamningskrav ' 1 For at en afstamning kan godkendes kræves mindst 4 fulde led af godkendt varmblods-, fuldblods eller araberafstamning. Stk. 2: Stk. 3: Ved araberafstamning

Læs mere

Regler for deltagelse i DANSK SPORTSPONY AVLSCHAMPIONAT 2012 FOR 4-, 5-, 6- OG 7-ÅRS PONYER AVLSKLASSE FOR 8-ÅRS OG ÆLDRE PONYER MEDALJERIDNING

Regler for deltagelse i DANSK SPORTSPONY AVLSCHAMPIONAT 2012 FOR 4-, 5-, 6- OG 7-ÅRS PONYER AVLSKLASSE FOR 8-ÅRS OG ÆLDRE PONYER MEDALJERIDNING Regler for deltagelse i DANSK SPORTSPONY AVLSCHAMPIONAT 2012 FOR 4-, 5-, 6- OG 7-ÅRS PONYER AVLSKLASSE FOR 8-ÅRS OG ÆLDRE PONYER MEDALJERIDNING Alle ponyer fra ponyavlsforbund under Videncenter Landbrug

Læs mere