Avlsmål for Palomino Sportsheste forbundet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Avlsmål for Palomino Sportsheste forbundet"

Transkript

1 Avlsmål for Palomino Sportsheste forbundet Kåringsregler Godkendt på PSA s generalforsamling d

2 Indhold AVLSMÅL...2 REGLER FOR REGISTRERING OG KÅRING Generelle kåringsregler Farveselektion Indkrydsning Kåring og skue Klasser Eksteriørbedømmelse...5 HINGSTEKÅRINGSREGLER: Hingstekåringsregler...6 HOPPEKÅRINGSREGLER: Hoppekåringsregler...8 Afkomsvurdering Afkomsvurdering Afkomsfremstilling...9 FØL & PLAGSKUER: Føl og plagskue...10 VALLAK BEDØMMELSER Vallak bedømmelse...10

3 AVLSMÅL Målet er, at avle palomino farvede heste/ponyer i alle størrelser, vel anvendelige til alle former for hestesport. Der ønskes stor udstråling, store rammer, et godt fundament og frem for alt en velfungerende hest/pony. Eksteriøret skal give mulighed for et bevægelsesforløb med optimal indundergriben, afskub, elasticitet og sving. Temperament og vilje skal gøre den egnet til såvel fritidssom konkurrencebrug. Avlsplan PSA Avlsplanen har fokus på følgende områder og har til hensigt at fremme PSA s avlsmål og at fremme avlen af sunde funktionsdygtige dyr med god frugtbarhed og holdbarhed. Avlsplanen er afspejlet i kåringsreglerne. Fokus i avlsplanen Farveselektion 2. Individafprøvning for at fremme brugsegenskaberne 3. Afkomsvurdering og afkomssamlinger for at vurdere den genetiske værdi af avlshingstene REGLER FOR REGISTRERING OG KÅRING 1. Generelle kåringsregler Alle palominofarvede heste/ponyer, føl og plage kan stille til bedømmelse, uanset afstamning. Dog skal 3 års og ældre hingste have 3-leddet afstamning samt kårede forældre, for at kunne stille til kåring. Til kåring kan stilles palomino og cremello hingste, samt palomino/cremello hopper og røde hopper hvor mindst én af forældrene er palomino. Se endvidere under hingstekåringsregler og hoppekåringsregler. Heste/ponyer kåres efter ensartede principper/regler. Heste/ponyer indføres i stambøger efter de kriterier som er fastlagt i de fælles EU regler jfr. 2-5 og 7-9 og lov nr. 299 af 24. april Doping er ikke tilladt. PSA kan altid forlange en hest undersøgt for doping - ejer betaler omkostningerne såfremt hesten er positiv. Al færdsel og fremvisning ved PSA s arrangementer foregår på egen risiko og ansvar. 2. Farveselektion For at blive godkendt som palomino må hesten/ponyen besidde følgende karakteristika. Kropsfarven: Skal være som en nyslået guldmønt med 3 nuancer til hver side, enten lysere eller mørkere. Hvide aftegn bør ikke gå ud over linjen, som er tegnet på identifikationsformen. Hvide aftegn, som stammer fra evt. frysemærker, skader el. lign. forhindrer ikke registrering. Hvis hesten er meget sodet, bliver den registreret i klassen anden lød, selvom den stadig er cremegensbærer og kan kåres som sådan.

4 Man og Hale: Hvid, med højst 15 % røde/mørke hår i. Øjne: Mørkebrune, brune, sort iris begge øjne samme farve. Hud: Mørk grundfarve, hudfarve rundt om øjne og mule kan dog være musefarvet, brun eller sort, undtaget hvor hvide aftegn i hovedet farver huden lyserød. Alle heste/ponyer der ønskes registreret som palomino skal farvegodkendes. Farvebedømmelse foretages af en farvedommer, uddannet af foreningen. Foreningen sørger løbende for at uddanne farvedommere. Alle heste/ponyer der fremstilles til bedømmelse/kåring i palominoklasser farvebedømmes i forbindelse med skuet/kåringen, dog ikke føl og plage. Kårede palominofarvede heste/ponyer indføres i Hovedstambog DH, stambog DS eller bilag til stambog under afdelingen for PALOMINO SPORTSHESTE (PS) Allerede kårede heste af anden lød, er indført i et særligt afsnit i Hovedstambog DH, stambog DS eller bilag til stambog under afdelingen SPORTSHESTE (SH). Fremadrettet indføres kun røde, palomino, som falder uden for farveskalaen, og cremello i stambog for anden lød. Alt afkom efter palomino PS heste registreres i den afdeling som deres farve berettiger til. Afkom efter SH heste registreres i den afdeling som deres farve berettiger til. Alle føl født i forbundet chipmærkes af dyrlæge eller på mærkningspladser og registreres ved SEGES - (tidligere Videnscentret for landbrug), Videnscentret -Heste. Anden lød: Heste/ponyer som er avlet i PSA-regi der ikke opfylder farvekravene kan ikke registreres i stambogen for PALOMINO Sportsheste men bliver registreret i stambogen for Sportsheste af anden lød. Afkom efter en sådan hest/pony kan dog registreres i Palomino Stambogen, såfremt den opfylder kravene hertil. Kun røde, cremello og palomino (der falder udenfor farveskalaen) heste/ponyer registreres i stambog for anden lød. I tvivlstilfælde om hvorvidt der er tale om en cremello, perlino eller en smokey cream kan PSA kræve en farvegenstest. Skimmel er ikke en særlig farve, men et gen skimmelgenet er ikke ønsket i palominoavlen. Afkom efter en skimmel hoppe og en palomino hingst kan registreres såfremt den er rød eller palomino, testet negativ for skimmelgen. Bestyrelsesmedlemmer fra PSA eller en dyrlæge kan udtage hårprøver til DNA eller gentest, alle udgifter hertil afholdes af hesteejer. 3. Indkrydsning Hingste Hingste kåret i Hovedafsnittet i et EU-godkendt avlsforbund, anerkendt til indkrydsning. (Racer der ikke er godkendt til indkrydsning er Islænder, Fjordheste og koldblodsheste, Haflinger, travheste, Knabstrupper og Appaloosa). Røde, palomino og cremello udenlandske hingste som er kåret eller avlsgodkendt, og som opfylder EU kravene mht. afstamning og optagelse i hovedafsnittet, dvs. forældre, bedsteforældre og oldeforældre skal være registrerede i et EU-godkendt forbund godkendt til indkrydsning, og som har bestået materialprøve, hvis en sådan findes i det forbund og land hvor hingsten er kåret/avlsgodkendt. Der skal foreligge dokumentation for bestået material/rideprøve hvis en sådan er gennemført.

5 PSA godkender røde, palomino, cremello fuldblod XX og araber OX hingste til forædling, samt BPS hingste med licens til indkrydsning uden kåring og materialprøve på lige fod med deres egne forbund. BPS hingste skal have 3- leddet stamtavle jf. de generelle kåringsregler. PSA godkender røde hingste avlet og kåret i hovedafsnittet i EU-godkendte avlsforbund, godkendt til indkrydsning med PSA kårede hopper, som er bærere af cremegenet. PSA godkender palomino/cremello hingste avlet og kåret i hovedafsnittet i EU-godkendte avlsforbund, godkendt til indkrydsning med PSA kårede hopper. Hingstene skal være DNA testet og afstamnings kontrolleret. Undtagelsesvis findes der nogle få årgange med kårede hingste til rådighed fra før, der blev indført obligatorisk afstamningskontrol, disse avler på lige fod, da afstamningskontrol ikke kan kræves med tilbagevirkende kraft. Hopper PSA godkender røde, palomino og cremello hopper avlet og kåret i EU-godkendte avlsforbund, godkendt til indkrydsning med PSA kårede/avlsgodkendte hingste, som er bærere af cremegenet. (Racer der ikke er godkendt til indkrydsning er Islænder, Fjordheste og koldblodsheste, Haflinger, travheste, Knabstrupper og Appaloosa). PSA godkender røde, palomino, cremello fuldblod XX og araber OX hopper til forædling samt BPS hopper uden kåring på lige fod med deres egne forbund. 4. Kåring og skue Der skal hvert år afholdes et skue (herunder avlskåring) for PALOMINO farvede heste. I forbindelse med skuet afholdes også bedømmelse/avlsgodkendelse af afkom af anden lød, hvor en af forældrene er en palominofarvet eller en cremellofarvet hest. Skuet afholdes et centralt sted, valgt af bestyrelsen. Det er vedtaget at foreningen, yder befordringstilskud i form af refusion af bropenge/færgebillet til medlemmer der kommer fra en landsdel hvor det er nødvendigt at sejle eller køre over betalingsbro. Dommere Kun anerkendte dommere må bedømme eksteriøret. En overdommer, en meddommer bedømmer eksteriøret bistået af uvildig sekretær udpeget af bestyrelsen. Habilitetsregler for dommere. En dommer er inhabil, når han/hun er opdrætter, ejer eller tidligere ejer af dyret, der skal bedømmes. Dommeren er endvidere inhabil, hvis han/hun er opdrætter, ejer eller tidligere ejer af faderen (hingsten) til det dyr der skal bedømmes, eller har anden økonomisk interesse i dyret. Der må ikke forekomme forskelsbehandling af medlemmer. 5. Klasser Hestene deles op i følgende klasser, hingste og hopper hver for sig: Miniatureheste under 106 cm. i stangmål 3 er ponyer ml. 106,1 op til 130 cm. i stangmål 2 er ponyer ml. 130,1 & 140 cm. i stangmål 1 er ponyer ml. 140,1 & 148 cm. i stangmål Småheste ml. 148,1 & 158 cm i stangmål Heste over 158,1 cm. i stangmål Vallakker til bedømmelse. Så vidt muligt startes skuet altid med en palomino klasse efterfulgt af anden lød.

6 Det er muligt at slå klasser sammen ved for få tilmeldte i hver klasse. Der skal være mindst 3 tilmeldte i en klasse for at der kan udtages én til fløjvinder. I konkurrencen om Best in show udtages kun heste/ponyer med mindst 8 i helhed. Det er kun palomino og cremello der kan deltage i konkurrencen om Best in show. 6. Eksteriørbedømmelse Stk. 1. Palomino Hest / Pony * Type: Ædel, udtryksfuld og storrammet ridepony/hest med et tydeligt kønspræg * Hoved og hals: Udtryksfuld hoved med bred pande og store klare øjne, der giver mulighed for et bredt synsfelt. God ganachefrihed, halsen skal være velformet og velansat. * Skulder og manke: Skulderen ønskes lang og skrå, velmarkeret manke som muliggør optimal sadelplacering. God albuefrihed. * Overlinje og bagpart: Middellang ryg. Oval ribbenshvælving, god ribbenslængde, muskuløst og smidigt lændeparti men passende længde. Langt, muskuløst og velformet kryds. En velansat hale samt korrekt og frit båret haleføring. Muskuløs underarm samt bred og dyb lårmuskulatur. * Forlemmer: Stærke, tørre og velstillede forlemmer med korte og flade piber. Velmarkerede led med jævne overgange. Passende vinklede, middellange koder. Velformede hove med god hornkvalitet. * Baglemmer: Stærke, tørre og velstillede lemmer med passende vinkler i haser og koder. Velmarkerede led med jævne overgange. Middellange koder. Velformede hove med god hornkvalitet. * Skridt: Skridten skal være energisk og taktfast. * Trav: Traven skal være energisk, taktfast, elastisk og indundergribende med godt løft på forparten og god haseaktion. * Galop: Galoppen skal være rummelig, indundergribende med et godt løft på forparten og med store spring. Ved eksteriørkåring gives karakterer for: * Type og kropsform * Hoved og hals * Skulder og manke * Overlinje og bagpart * Forlemmer * Baglemmer * Skridt * Trav * Galop * Helhed Løsspringning: * Teknik * Kapacitet Karakterskala: * 10 - Prima * 9 Særdeles god * 8 God

7 * 7 Ret god/tilfredsstillende * 6 Middel * 5 Knap tilfredsstillende * 4 Ikke tilfredsstillende * 3 - Manglende * 2 Dårlig * 1 Meget dårlig Heste/ponyer skal vises for dommerne i en showgrime eller en let trense i god og forsvarlig stand. Hingstene skal have bid i munden. Af hensyn til farve bedømmelse må palomino farvede heste/ponyer ikke flettes, anden lød skal være flettet op, ligesom palomino farvede heste gerne må være flettet op i forbindelse med arrangementer, hvor farvebedømmelse ikke skal finde sted. Mønstreren skal bære hvidt eller hvide bukser med foreningens bluse. Foreningen (repræsenteret ved det tilstedeværende skueudvalg) forbeholder sig ret til at afvise underernærede og usoignerede heste fra udstillingspladsen. Det samme gælder for den ejer, der udviser hård behandling af sin hest. Dommernes afgørelser er inappellable. HINGSTEKÅRINGSREGLER: 7. Hingstekåringsregler Palomino og cremello hingste som har en 3-leddet stamtavle kan fremstilles til kåring som 3 års eller ældre. Hingstens mor og far skal være kåret/avlsgodkendt i eget avlsforbud. Ved fremstillingen kan hingsten opnå avlsgodkendelse eller afvises. Avlsgodkendelse gives til hingste på 3 år, der er synlig bærer af cremegenet. Hingstene skal møde til ordinær fremstilling. Ved fremstillingen godkendes hingsten med i helhed til avl i hovedafsnittet i 2 år og opnår adgang til materialprøve som 4 års, eller afvises. Dog skal 3 års hingste der kun opnår 7 i helhed genfremstilles som 4 års og her opnå 8 i helhed for at opnå adgang til materialprøve. Opnår hingsten ikke 8 i helhed som 4 års mister den sin avlsgodkendelse. Avlsgodkendelse gives til hingste på 4 år og ældre, der er synlig bærer af cremegenet. Hingstene skal møde til ordinær fremstilling. Ved fremstillingen godkendes hingste med i helhed til avl i hovedafsnittet frem til første ordinær materialprøve i efteråret det år hingsten er fremstillet, eller afvises. Hingsten skal forud for kåringen være dyrlæge kontrolleret jf. foreningens veterinære bestemmelser. Sundhedsattesten medsendes ved anmeldelse til kåring. Udgifterne til sundhedskontrollen afholdes af hingstens ejer. Hingsten må ikke møde med sygebeslag. Hingstene eksteriørbedømmes, og løsspringes. Herefter kan de afvises eller opnå avlsgodkendelse for førstkommende bedækningssæson og får adgang til materialprøve som 4-års, som skal være bestået, for at hingsten opnår endelig kåring. Ved opnåelse af avlsgodkendelsen skal hingsten DNA-testet jf. foreningens veterinære bestemmelser, hingsteejer afholder udgifterne til DNA-kontrollen. En avlsgodkendelse afhænger ligeledes af at hingstens afstamningskontrol findes i orden. For at modvirke for meget koncentration af enkelte blodlinjer i populationen og faren for indavl, kan avlsledelsen pålægge en hingsteejer en begrænsning på antallet af hopper pågældende hingst må bedække. Hingsteejer har pligt til at oplyse hoppeejerne om disse begrænsninger.

8 Veterinære bestemmelser: * Dyrlægeundersøgelse - sundhedskontrol * DNA-og afstamningskontrol. Veterinære afvisninger: *Uønskede defekter og lidelser kan være afvisningsgrundlag *Alle former for unormale og drejede testikler *Alle former for sygebeslag er afvisningsgrund Eksteriør bedømmelse: Hingsten måles ved stangmål over manke og får målt pibemål. Hingsten opstilles ved hver start af disciplinerne. Disciplin 1: Mønstring på fast bund i skridt og trav. Disciplin 2: Løs i ridehuset, trav, galop og løsspringning. Disciplin 3: Mønstring på trekantbane i skridt og trav. (vises hingsten i longe eller under rytter skal den blot ses løs i ridehuset og ikke mønstres). Disciplin 4: Longering af 3 års hingste ridning af 4 års og ældre hingste (indføres som frivilligt fra 2013). Oprangering og udpegning af årets hingst. Der kan byttes om på rækkefølgen hvis det er nødvendigt for tidsplanlægning af arrangementet. Ved eksteriørbedømmelsen giver karakterer for egenskaberne: Type og kropsform, hoved og hals, skulder og manke, overlinje og bagpart, forlemmer og baglemmer, Skridt, Trav, Galop og helhedsindtryk. Ved løsspringning gives karakterer for teknik og kapacitet. Der udarbejdes en beskrivelse at hesten/ponyens eksteriør og bevægelse. Oprangering sker efter helhedskarakter. Er der karakterlighed for to heste/ponyer - går den hest/pony med bedste farve karakter forrest. Stambog Stambogen er opdelt på følgende måde: Elitestambog (E): 5 stk. kåret afkom, 2 hingste og 3 hopper med mindst 8 i helhed eller omvendt. Hovedstambog (DH): Min. 8 i helhedskarakter. Stambog (DS): Mindst 7 i helhedskarakter. Hingste kan være kåret til DS forud for dette regelsæts ikrafttræden, denne DS kåring fastholdes for ældre færdig kårede hingstes vedkommende indtil de afgår eller på anden vis ophører med at stå til rådighed for avlen. Fællesmaterialeprøve 1 dags på Vilhelmsborg Formål : Formålet med prøven er at bedømme brugsegenskaber for heste og ponyer. Deltagere Adgang har heste/ponyer, som er avlsgodkendte i PSA eller registreret i PSA. Alderen på de deltagende heste/ponyer kan variere, dog skal de være min. 4 år gamle. Gebyr for deltagelse PSA fastsætter en pris for deltagelse i afprøvningen. Sted og varighed Prøven finder sted på et centralt sted, og forløber over en dag. Er der mange tilmeldte vil prøven finde sted over to dage, dog således at hesten/ponyen afslutter prøven samme dag som den begyndte.

9 Propositionerne bliver offentliggjort på PSA s hjemmeside og på SEGAS Videnscentret -Heste, (tidligere Videnscentret for Landbrug) hjemmeside. Indhold Prøven består af følgende: 1. Veterinærkontrol 2. Gangartsprøve efter dommerens anvisninger /fremmedryttertest 3. Eventuelt køreprogram 4. Springning, løs og under rytter 5. Udholdenhedsprøve Retningslinjer for bedømmelse og godkendelse Gangartsprøven og springningen er obligatorisk. For at bestå materialeprøven skal 4 års heste/ponyer opnå mindst 700 points i det samlede resultat, og 5 års og ældre heste/ponyer minimum 730 point Gangartskaraktererne må ikke være under 5 i gennemsnit. Der dispenseres for ridning for miniature heste. 4 års hingste, der opnår mindst 700 points indplaceres i samme forbindelse i hovedstambogen som færdigkårede. 5 års og ældre hingste, der opnår mindst 730 point indplaceres i samme forbindelse i hovedstambogen som færdigkårede. Hingste der ikke opnår minimumskravet til rideprøve afvises og mister herefter bedækningstilladelse. Udeblivelse Udebliver en hingst fra en obligatorisk afprøvning, bortfalder dens avlsgodkendelse automatisk. Sygdom En hest/pony der er fremmødt til prøve, som bliver syg under prøven, og udgår, har ret til at aflægge ny prøve på et senere tidspunkt senest året efter, dog mod nyt gebyr. Hingste har mulighed for at beholde sin avlsgodkendelse 1 år mere ved ejers ansøgning om dispensation til forbundet senest 14 dage efter hændelsen. Hvis hingsten bliver syg inden aflæggelse af obligatorisk prøve, skal der fra ejer foreligge en ansøgning om dispensation for det kommende bedæknings år, samt en dyrlægeerklæring på at hingsten grundet sygdom ikke kan stille til prøve, og en erklæring om at hingsten stiller til næste ordinære prøve. Denne skal være forbundet i hænde senest dagen før afholdelse af prøve hvis akut sygdom ved længerevarende sygdom senest ved udløb af sidste tilmeldingsfrist. Anden afprøvning PSA anderkender endvidere dansk EU-godkendt 30 dages test. Denne afprøvning er dog frivillig, og kan sættes i stedet for 1 dags materialprøve. Bestyrelsen skal orienteres om hvorvidt hingsteholder ønsker at tilmelde 30 dagstesten forud for tilmeldingen. Der kan ligeledes ansøges om godkendelse af prøver som hingsten har aflagt i et andet EU-godkendt forbund i udlandet. HOPPEKÅRINGSREGLER: 8. Hoppekåringsregler Hopper kan kåres til stambogen eller afvises. Stambogen er opdelt på følgende måde: Elitestambog: 3 stk. kåret afkom med mindst 8 i helhed. Hovedstambog (DH): Kåret med mindst 8 i helhed. Stambog (DS): Kåret med 6 og 7 i helhed. F3: Her optages hopper godkendt af foreningen, med godkendt fader og moder optaget i F2. F2: Her optages hopper godkendt af foreningen, med godkendt fader og moder optaget i F1. F1: Her optages hopper godkendt af foreningen, men uden afstamning.

10 HOPPER skal opnå mindst 6 i helhed for kåring. Hopper der får én karakter på 4 i sin eksteriørbedømmelse afvises, også selv om helheden er højere end 6. Hopper med 5 i helhed afvises. Eksteriørbedømmelse: Hoppen måles ved stangmål over manken. Hoppen opstilles ved hver start af disciplinerne. Disciplin 1: Mønstring på fast bund i skridt og trav. Disciplin 2: Mønstring på trekantbane i skridt og trav. Disciplin 3: Løs i ridehuset, trav og galop. Ved eksteriørbedømmelsen gives karakterer for egenskaberne: Type og kropsform, Hoved og hals, Skulder og manke, Overlinje og bagpart, Forlemmer og baglemmer, Skridt, Trav, Galop og Helhedsindtryk. Der udarbejdes en beskrivelse af hestens eksteriør og bevægelse, som udleveres efter bedømmelse. Oprangering sker efter helhedskarakter. Er der karakterlighed for to heste går den hest med bedste farve forrest. Sadelkåring 3 års, 4 års og ældre hopper kan fremstilles til sadelkåring jf. foreningens retningslinjer for sadelkåring og rideprøver. 4 års og ældre hopper kan tillige stilles til fællesmaterialeprøve. Består hoppen sadelkåring, 1 dagsprøve eller materialprøve tildeles denne et R. Afkomsvurdering 9. Afkomsvurdering Afkomsvurderingen foretages, når hingsten har virket i avlen i mindst 3 år, og der har været udstillet op til 8 stk. afkom efter hingsten, til føl- & plagskue eller kåring. Følgende egenskaber indgår i vurderingen: * Hingstens evner til at fremavle/videregive palominofarven. * Hingstens evne til at forbedre afkommet i forhold til avlsmålet. 10. Afkomsfremstilling Der er mulighed for at fremstille afkomssamling efter hingste når der er mindst 15 stk. afkom. Samlingen skal bestå af mindst 5 afkom, hopper, hingste eller vallakker på 2 år og derover. Der udover kan 1-års plage og føl indgå. Der kan fremstilles afkomssamling efter hopper hvor der indgår mindst 5 afkom i samlingen. Dispensation kan gives efter ansøgning til Palomino Sportsheste Avlsforbundet, hvis hingsten grundet akut opstået sygdom eller skade ikke kan stille med sin samling. Ved bedømmelse af afkomssamlingen anvendes følgende skala: I Kl. 1. grad (23 eller 24 point) Guld I Kl. 2. grad (21 eller 22 point) Sølv II Kl. 1. grad (19 eller 20 point) Bronze II Kl. 2. grad (17 eller 18 point) Hingste der opnår mindre end 19 point, er automatisk afkåret og hermed kasseret. Inden for hingstens 6. bedækningssæson tilstræbes at minimum 8-føl afkom besigtiges. 6. bedækningssæson vil være at regne som 5 år efter 1. godkendelses år. Ud fra disse besigtigelser udarbejdes en følbedømmelse. Denne følbedømmelse vil følge hingsten fra hingstens 6.

11 bedækningssæson. Følbesigtigelser foregår på de årlige føl- eller plagskuer i PSA-regi. Hingsteholder oplyser skriftligt til PSA, hvis der foretages besigtigelser af føl afkom i andre avlsforeninger. Efter udarbejdelsen af følbedømmelser betaler hingsteholder et fastsat beløb til udgifter herfor til PSA. FØL & PLAGSKUER: 11 Føl og plagskue Holdopdeling: Føl: Under 1 år. Plage 1 år. Plage 2 år. Ved for få tilmeldte kan hold lægges sammen. Følgende eksteriør bedømmes: * Type * Rammer/bygning * Fundament * Bevægelse * Helhed VALLAK BEDØMMELSER 12 Vallak bedømmelse Eksteriørbedømmelse: Vallakken måles ved stangmål over manken, gjordmål og pibemål. Vallakken opstilles ved hver start af disciplinerne. Disciplin 1: Mønstring på fast bund i skridt og trav. Disciplin 2: Mønstring på trekantbane i skridt og trav. Disciplin 3: Løs i ridehuset, trav og galop. Ved eksteriørbedømmelsen gives karakterer for egenskaberne: Type og kropsform, Hoved og hals, Skulder og manke, Overlinje og bagpart, Forlemmer og baglemmer, Skridt, Trav Galop og Helhedsindtryk. Der udarbejdes en beskrivelse af hestens eksteriør og bevægelse, som udleveres efter bedømmelse. Oprangering sker efter helhedskarakter. Dispensation Dispensation kan gives fra gældende regler men kun når særlige omstændigheder taler herfor, og kun når der er enighed i hele bestyrelsen herom. Hvis et medlem søger dispensation skal dette gøres skriftligt. Ansøgninger om dispensation og afgørelserne skal føres til protokols.

VÆRD AT VIDE AVLSFORENINGEN FOR CONNEMARAPONYER I DANMARK

VÆRD AT VIDE AVLSFORENINGEN FOR CONNEMARAPONYER I DANMARK VÆRD AT VIDE AVLSFORENINGEN FOR CONNEMARAPONYER I DANMARK "Værd at vide i Avlsforeningen for Connemaraponyer i Danmark" er et materiale, vi håber medlemmerne kan få gavn af. Vi håber således at man hurtigere

Læs mere

Kom godt i gang. med Dansk Varmblod

Kom godt i gang. med Dansk Varmblod Kom godt i gang med Dansk Varmblod 1 Kom godt i gang med Dansk Varmblod Af Karina Christiansen Avlskonsulent for Dansk Varmblod Velkommen i Danmarks største hesteavlsforbund, Dansk Varmblod. Forbundet

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Side 2 af 91

Indholdsfortegnelse. Side 2 af 91 Fælles Bestemmelser 2. UDGAVE G Æ LDEN DE FRA 30. M A RTS Indholdsfortegnelse 0 INTRODUKTION... 4 1. Introduktion og formål... 4 2. Struktur... 5 3. Gyldighed... 6 4. Beføjelser... 6 5. Redaktion... 7

Læs mere

Gældende bestemmelser

Gældende bestemmelser Gældende bestemmelser Indholdsfortegnelse Indledning... 6 1 Love og vedtægter... 6 Indmeldelse via klubben hjemmeside.... 6 Vedtægterne... 6 Opstilling af dagsorden:... 6 Indkaldelse til generalforsamling:...

Læs mere

Love og regler. August 2015. Boxer-klubbens love og regler (august 2015) 1

Love og regler. August 2015. Boxer-klubbens love og regler (august 2015) 1 Love og regler August 2015 Boxer-klubbens love og regler (august 2015) 1 1. Navn og hjemsted 1.1. Klubbens navn er Boxer-klubben, i forkortelse benævnt BK. 1.2. Klubbens hjemsted er den kommune, hvor sekretæren

Læs mere

Udstillingsreglement 2009

Udstillingsreglement 2009 Dansk Kennel Klub Parkvej 1 2680 Solrød Strand www.dansk-kennel-klub.dk Telefon 56 18 81 00 Telefax 56 18 81 91 Informationen (direkte nr.) 56 18 81 55 Servicetelefon (hele døgnet) 56 18 81 56 Udstillingsreglement

Læs mere

Udstillingsreglement 2012

Udstillingsreglement 2012 Dansk Kennel Klub Parkvej 1 2680 Solrød Strand www.dansk-kennel-klub.dk Telefon 56 18 81 00 Telefax 56 18 81 91 Informationen (direkte nr.) 56 18 81 55 Udstillingsreglement 2012 Indledning 2 Hvordan bruges

Læs mere

Hvordan bruges DKK s udstillingsreglement?

Hvordan bruges DKK s udstillingsreglement? UDSTILLINGSREGLEMENT 2015 Indledning Hvordan bruges DKK s udstillingsreglement? Regler kan ind imellem være lidt vanskelige at finde rundt i, og man kan godt komme ud for, at man skal bruge en masse tid

Læs mere

DANSK KENNEL KLUBS udstillingsregler 2011

DANSK KENNEL KLUBS udstillingsregler 2011 DANSK KENNEL KLUBS udstillingsregler 2011 Generelle bestemmelser Dette reglement er udarbejdet med udgangspunkt i FCI s udstillingsregler (Regulations for FCI Dog Shows). FCI s udstillingsregler fastsætter

Læs mere

August 2007. nummer 188

August 2007. nummer 188 August 2007. nummer 188 NYHED Soft-shell jakke, dame eller herre model m/ broderi på brystet. kr. 399,- Cap kr. 50,- FJORDBUTIKKEN www.fjordhest.dk eller ring på tlf. 70 22 70 26 Vest Taslan vest, så hestehår

Læs mere

PSA Palomino Sportsheste Avlsforening 10 års jubilæumsblad

PSA Palomino Sportsheste Avlsforening 10 års jubilæumsblad PSA Palomino Sportsheste Avlsforening 10 års jubilæumsblad 2002-2012 1 10 år er gået af Gwen Tremmel 10 begivenhedsrige og lærerrige år er gået siden Palomino Sportsheste Avlsforbundet, i daglig tale kaldet

Læs mere

Dansk Kennel Klub. Schweisshundeudvalg. Prøveregler

Dansk Kennel Klub. Schweisshundeudvalg. Prøveregler Dansk Kennel Klub Schweisshundeudvalg Prøveregler Gældende fra 1. januar 2011 Indholdsfortegnelse Afsnit Indhold Side 1. Schweissprøvernes formål 3 2. Klubbernes prøveprogram 3 3. Prøvens organisering

Læs mere

MANUAL 2012. www.varmblod.dk. Dansk Varmblod, Vilhelmsborg Allé 1, 8320 Mårslet tlf. 87475000 EGNETHEDSTEST. Til regioner og dommere

MANUAL 2012. www.varmblod.dk. Dansk Varmblod, Vilhelmsborg Allé 1, 8320 Mårslet tlf. 87475000 EGNETHEDSTEST. Til regioner og dommere MANUAL 2012 EGNETHEDSTEST Til regioner og dommere www.varmblod.dk Dansk Varmblod, Vilhelmsborg Allé 1, 8320 Mårslet tlf. 87475000 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Inden arrangementet...4 1.1 Fremsendelse af manual,

Læs mere

www.stald-tougaard.dk Tlf. 20311031 Ålborgvej 154. 8800 Viborg

www.stald-tougaard.dk Tlf. 20311031 Ålborgvej 154. 8800 Viborg Indendørs og udendørs baner Store folde Sommergræs Store lyse bokse Fodring med müsli fuldfoder og wrap Undervisning i spring og dressur www.stald-tougaard.dk Tlf. 20311031 Ålborgvej 154. 8800 Viborg HingsteNet.dk

Læs mere

DANSK VÆDDELØBSREGLEMENT. Marts 2012. Dansk Galop FORENINGEN TIL DEN ÆDLE HESTEAVLS FREMME DANISH JOCKEY CLUB

DANSK VÆDDELØBSREGLEMENT. Marts 2012. Dansk Galop FORENINGEN TIL DEN ÆDLE HESTEAVLS FREMME DANISH JOCKEY CLUB Dansk Galop FORENINGEN TIL DEN ÆDLE HESTEAVLS FREMME DANISH JOCKEY CLUB DANSK VÆDDELØBSREGLEMENT Marts 2012 INDHOLD DANSK GALOP Foreningen til den ædle Hesteavls Fremme Almindelige bestemmelser 9 Funktioner.

Læs mere

FCI Regler for internationale hundevæddeløbs og Lure Coursing stævner

FCI Regler for internationale hundevæddeløbs og Lure Coursing stævner FCI Regler for internationale hundevæddeløbs og Lure Coursing stævner Godkendt af FCI s Hovedbestyrelse den 12. april 2012 i Wien. Gældende fra 1. juli 2012. Dette dokument er oversat fra engelsk. I tilfælde

Læs mere

Øvelse 9 - Rundering/Eftersøgning

Øvelse 9 - Rundering/Eftersøgning Almindelige bestemmelser Kåringsprogram Øvelserne 1-6 (lydighedsøvelser) Øvelse 7 - Gerningssted Øvelse 8 - Spor Øvelse 9 - Rundering/Eftersøgning Øvelse 10 - Anholdelsesopgave DANSK POLITIHUNDEFORENING

Læs mere

Indkaldelse til ordinær generalforsamling. Nye kåringsregler. Hvorfor kommer min hoppe ikke i fol?

Indkaldelse til ordinær generalforsamling. Nye kåringsregler. Hvorfor kommer min hoppe ikke i fol? PA S O E S PA Ñ O L Indkaldelse til ordinær generalforsamling Nye kåringsregler Hvorfor kommer min hoppe ikke i fol? 4. årgang Nr. 1 Marts 2003 MEDLEMSBLAD FOR DANSK P.R.E. AVLSFORENING Dansk P.R.E. Avlsforening

Læs mere

Vedtægter for Avlsforeningen Den Jydske Hest

Vedtægter for Avlsforeningen Den Jydske Hest Vedtægter for Avlsforeningen Den Jydske Hest 1 Avlsforeningen Den Jydske Hest har hjemsted hos den til enhver tid siddende formand. 2 Avlsforeningens formål er at fremme og støtte avlen og interessen for

Læs mere

Det Dyreetiske Råd. Udtalelse om hold af heste

Det Dyreetiske Råd. Udtalelse om hold af heste Det Dyreetiske Råd Udtalelse om hold af heste Det Dyreetiske Råd Udtalelse om hold af heste Justitsministeriet Civilkontoret Slotsholmsgade 10 1216 København K Marts 1998 Udtalelse om hold af heste 1998

Læs mere

Hoppekåring. Hvorfor og hvordan?

Hoppekåring. Hvorfor og hvordan? Hoppekåring Hvorfor og hvordan? Af Karina Christiansen Avlskonsulent for Dansk Varmblod Hvert år er der mange nye avlere, som skal udstille hopper for første gang. Som ny kan det være svært at finde rundt

Læs mere

Referat fra Repræsentantskabsmødet

Referat fra Repræsentantskabsmødet Referat fra Repræsentantskabsmødet Lørdag den 13. februar 2010 kl. 10.00 i Dr. Margrethe Hallen, Vestre Ringvej 101, 7000 Fredericia Dagsorden: 1. Valg af dirigent 2. Formandens beretning om forbundets

Læs mere

Legendariske, nu afdøde, Uffe Korshøjgård, OLH 668 under rytter Lars Petersen i fanalen ved OL i Atlanta 1996

Legendariske, nu afdøde, Uffe Korshøjgård, OLH 668 under rytter Lars Petersen i fanalen ved OL i Atlanta 1996 Legendariske, nu afdøde, Uffe Korshøjgård, OLH 668 under rytter Lars Petersen i fanalen ved OL i Atlanta 1996 Udarbejdet af: Pia Petz Projekt afleveret: 2.12.2014 Antal tegn alt inkl.: Dato for mundtlig

Læs mere

Distanceridning 1. U D GA V E G Æ L D EN DE F R A 1. J AN U AR 20 13 www.ri d e f orb u n d.d k

Distanceridning 1. U D GA V E G Æ L D EN DE F R A 1. J AN U AR 20 13 www.ri d e f orb u n d.d k Distanceridning 1. UDGAVE G Æ LDEN DE FRA 1. J AN UAR Indholdsfortegnelse 0 INTRODUKTION... 4 501. Introduktion og formål... 4 502. Struktur... 4 503. Gyldighed... 4 504. Beføjelser... 4 505. Redaktion...

Læs mere

Referat fra Repræsentantskabsmødet

Referat fra Repræsentantskabsmødet Referat fra Repræsentantskabsmødet Lørdag den 8. februar 2014 kl. 10.00 Comwell Middelfart, Karensmindevej 3, 5500 Middelfart Dagsorden: 1. Valg af dirigent 2. Formandens beretning om forbundets virksomhed

Læs mere

DGKs Almene Brugsprøveregler

DGKs Almene Brugsprøveregler 2011 DGKs Almene Brugsprøveregler DGK Dansk Gravhundeklub Stiftet 1947 Specialklub tilsluttet DKK 01-01-2011 Gældende fra 01.01.2011 1 Indhold Indhold... 2 Brugsprøvernes formål og anvendelse... 3 Almene

Læs mere

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen. Hold af heste. Rapport afgivet af Justitsministeriets arbejdsgruppe om hold af heste

Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen. Hold af heste. Rapport afgivet af Justitsministeriets arbejdsgruppe om hold af heste Justitsministeriet Civil- og Politiafdelingen Hold af heste Rapport afgivet af Justitsministeriets arbejdsgruppe om hold af heste Januar 2006 I INDLEDNING...3 1. INDLEDENDE BEMÆRKNINGER...3 2. BAGGRUNDEN

Læs mere

Indholdsfortegnelse. IV KVALIFIKATIONSKRAV OG UDELUKKELSESKRITERIER... 22 240. Generelt... 22 241. Kvalifikationskrav... 22 242. Reserveret...

Indholdsfortegnelse. IV KVALIFIKATIONSKRAV OG UDELUKKELSESKRITERIER... 22 240. Generelt... 22 241. Kvalifikationskrav... 22 242. Reserveret... Dressur 1. UDGAVE G Æ LDEN DE FRA 1. JAN UAR 2014 Indholdsfortegnelse 0 INTRODUKTION... 4 201. Introduktion og formål... 4 202. Struktur... 5 203. Gyldighed... 5 204. Beføjelser... 5 205. Redaktion...

Læs mere

Landsforeningen Danmarks civile Hundeførerforening

Landsforeningen Danmarks civile Hundeførerforening Landsforeningen Danmarks civile Hundeførerforening Reglement for Rally Lydighed 2014 Indholdsfortegnelse 2014 Kapitel 1. Generelle retningslinjer.... 3 A. Generelt.... 3 B. Deltagere.... 3 1. Antal startende....

Læs mere

DANSK TENNIS FORBUNDS TURNERINGSREGLER - opdateret d. 15. december 2011

DANSK TENNIS FORBUNDS TURNERINGSREGLER - opdateret d. 15. december 2011 DANSK TENNIS FORBUNDS TURNERINGSREGLER - opdateret d. 15. december 2011 A. Formål, anvendelse og ledelse B. Definitioner C. Generelt 1. Afbrydelse og udsættelse 2. Afbud og udeblivelser 3. Appel 4. Banen

Læs mere