Hygiejnepolitik for Børnehuset Dalgården

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hygiejnepolitik for Børnehuset Dalgården"

Transkript

1 Hygiejnepolitik for Børnehuset Dalgården

2 Denne hygiejnepolitik er blevet til i 2011 ved inspiration fra Fredensborg Kommunes hygiejnepolitik, og er tilpasset Gentofte Kommunes krav og anbefalinger samt Dalgårdens konkrete forhold. Rengøring Af hensyn til rengøring har vi ikke unødige tæpper, møbler eller andre genstande i institutionen. Ved nyanskaffelser tages hygiejniske og rengøringsmæssige forhold med i overvejelserne. Vaskbare møbel- og madrasbetræk vaskes en gang i kvartalet og ved behov Legetøj opbevares fortrinsvis i kasser, og hylderne støves af en gang om ugen. Gulv og overflader ryddes dagligt så rengøringen kan komme til. Håndhygiejne Flere undersøgelser har de seneste år dokumenteret, at fokus på håndhygiejne kan nedsætte børns sygefravær i daginstitution med op til en tredjedel. For at der kan opstå en infektion, skal der være tale om en smittekilde, en smittevej og et modtageligt individ. Børn har et ikke veludviklet immunforsvar og vil derfor være mere modtagelige overfor infektioner end voksne. Smittekilden vil i starten ofte være ukendt, og smittevejen er derfor den faktor, som personalet har mest indflydelse på. Smittevejene i en institution vil oftest være indirekte kontaktsmitte, altså via hænder, genstande, legetøj, håndtag m.v. og sjældnere direkte smitte, hvor man spyttes eller hostes direkte i ansigtet. Luftbåren smitte forekommer også f.eks. i form af influenza og skoldkoppevirus og kan være sværere at beskytte sig imod. Luftbåren smitte kan også afsættes på genstande, så den ydermere smitter ved indirekte kontakt. Vi har imidlertid et godt våben imod den indirekte kontaktsmitte, idet: indirekte kontaktsmitte kan effektivt minimeres ved en god håndhygiejne. Almindelig håndvask foretages: Før man skal røre ved noget rent, f.eks. mad. Efter man har rørt ved noget snavset, f.eks. jord. Efter brug af handsker. Eksempelvis: Før madlavning og håndtering af madvarer. Før spisning eller hjælp til spisning. Efter spisning. Efter barnets næse er blevet tørret eller egen næsepudsning. Efter host og nysen ned i hånden. Efter sortering af vasketøj. Efter at børnene har været udendørs.

3 Efter toiletbesøg - børn som voksne. Efter hjælp til toiletbesøg eller bleskift. Efter rygning. Efter rengøring. Efter håndtering af affald. Efter håndtering af afskårne blomster. Efter berøring med jord, sand, dyr m.m. Efter rensning af sår. Endvidere lærer voksne og børn at hoste og nyse ned i albuebøjningen frem for i hånden eller ud i luften. Procedure for almindelig håndvask: Lange ærmer trækkes op. Evt. smykker tages af. Hænder og håndled fugtes inden sæben påføres. Sæben fordeles på hver finger, mellem fingre, på håndryggen, på håndfladen og omkring håndled. Fingerspidser, tommelfingre, fingermellemrum, håndfladen og håndled skal mekanisk bearbejdes i mindst 15 sekunder. Sæben afskylles under rindende koldt eller tempereret vand. Aftørring eller aftrykning af vand udføres med håndklæde. Børnene instrueres i håndvask fra de er cirka 1½-2 år gamle Sæbe: Flydende sæbe dispenseres fra engangsbeholder med pumpe. Håndklæder: Alle børn tørrer hænder i små håndklæder, der derefter lægges til vask. Personalet i vuggestuen gør det samme, mens personalet i børnehaven har personlige håndklæder der skiftes ugentligt. Brugte håndklæder lægges i spand/vaskepose, og vaskes efterfølgende ved 60 C. Hånddesinfektion: Hygiejnisk hånddesinfektion dræber effektivt bakterier og mange vira på hænderne, hvor almindelig håndvask med sæbe kun skyller nogle af bakterierne og vira væk. Hygiejnisk hånddesinfektion kan kun benyttes på synlig ren og tør hud. Der anvendes et alkoholfrit skummiddel fra vægdispensere og små mobile dispensere. Hele hånden vædes med desinfektionsmidlet, og hænderne gnides til huden er tør Personalet benytter hånddesinfektion i alle de situationer, hvor hænderne er synlig rene og tørre, men skal rengøres f.eks. før en ren procedure (madlavning) eller efter en uren procedure (næsepudsning, bleskift). Hånddesinfektion kan endvidere efterfølge håndvask, hvis man vil være helt sikker på at bryde smittevejene i tilfælde af infektioner i institutionen. Personale samt forældre og børn opfordres til at desinficere hænderne ved ind- og udgang af institutionen. Børnene benytter desinfektionsmiddel på ture og i andre situationer, hvor håndvask ikke er mulig.

4 Handsker: Medicinske engangshandsker benyttes: Hvis der er risiko for, at man kommer i berøring med smittemateriale (kropsvæsker) som blod, afføring, pus m.v.. Eksempelvis: I forbindelse med bleskift. Ved hjælp til toiletbesøg. Ved rensning af sår. Bemærk: Behovet for håndvask efter brug af handsker skyldes dels, at der sker en opformering af hudens bakterier under handsken, og dels at der forekommer usynlige huller i handskerne (pinholes). Endvidere kan en evt. allergi overfor handskematerialerne forebygges ved at vaske hænderne efter brug af handsker. Pusleplads og toilet Omgang med urin og afføring kræver omhyggelig hygiejne, da mange infektioner smitter denne vej (fra hale til mund). Puslepladsen er et af de steder, hvor smittespredningen hurtigt kan ske fra barn til barn. En god hygiejne sænker smitterisikoen betragteligt. Benyt altid handsker, hvis der er risiko for at komme i berøring med urin eller afføring. Puslepladsen: Urinbleer kan skiftes med barnet stående på gulvet eller puslebordet i lav højde hænderne vaskes eller sprittes af mellem hvert bleskift Handsker benyttes ved afføringsble, hænderne vaskes bagefter På puslemadrassen lægges et stykke lejepapir, som udskiftes efter hvert barn. Engangsvaskeklude fugtes under rindende vand til afvaskning. Barnet tørres med lejepapiret Barnet bør også have vasket sine hænder efter bleskift. Bleer, klude og lejepapir med afføring lægges i en separat plasticpose som bindes til, før den lægges i blespanden. Tøj med afføring på lægges i plastikpose, som bindes til. Det må ikke skylles. Madrassen sprittes af efter hvert barn; ved synlig forurening skal madrassen først vaskes med vand og sæbe. Brugte stofhåndklæder og stofbleer lægges i en spand med plastpose indeni. Madrassen afvaskes med sæbevand 2 gange dagligt og ved behov (hvis der kommer urin, afføring, snot m.v. på den, eller den bliver synlig snavset på anden måde). Håndtagene på ble- og snavsetøjsspandenes låg sprittes to gange dagligt. Potter: Ved håndtering af potter benyttes engangshandsker, og hænderne vaskes efterfølgende. Potter tømmes og rengøres med sæbevand (benyt engangsklude) og tørres efter brug (benyt køkkenrulle eller lignende). Barnet skal vaske hænder efter at have siddet på potte.

5 Toiletbesøg: Barnet skal vaske hænder efter toiletbesøg. Voksne, der hjælper børn ved toilettet, benytter engangshandsker og vasker hænder efterfølgende. Der luftes hyppigt ud i toiletrummene. Ved evt. rengøring af toilet og håndvaske benyttes handsker Tøj med urin eller afføring lægges direkte i en pose som bindes til. Tøjet må ikke skylles. På ture anvendes desinfektionsmiddel. Legetøj Legetøj er et følsomt punkt i hygiejnen, da det puttes i munden på skift og går igennem mange små hænder hver dag. Legetøjet er derfor en af de vigtigste smitteveje i hverdagen (indirekte kontaktsmitte). Ved indkøb af nyt legetøj indgår det i overvejelserne, om legetøjet er rengøringsvenligt. Små plastikgenstande som fx Lego vaskes i vaskemaskinen ved 40 C. Større legetøj af plastik vaskes af med sæbevand. Hos de yngste børn tilbydes forskelligt formiddagslegetøj og eftermiddagslegetøj, da flere vira og bakterier dør ved henstand (udtørring) i 6 timer. Legetøj vaskes i sæbevand: Før det tages i brug som nyt (kan indeholde sundhedsskadelige stoffer fra fremstillingsprocessen). Mindst én gang om måneden (i vuggestuen) Når det er synligt snavset. Klæd-ud-tøj vaskes hvert kvartal i vuggestuen, årligt i børnehaven. Der føres egenkontrol med, hvornår legetøjet sidst er blevet vasket. Modellervoks opbevares i lukkede beholdere. Børnene vasker hænder inden brug, og modellervoksen udskiftes jævnligt. Vasketøj Der benyttes handsker, når der håndteres vasketøj, og hænderne vaskes bagefter. Alt vasketøj vaske ved 60 C. Undtaget herfra er stof, som er forurenet med kropsvæsker dette vaskes ved 90 C. Måltider Formålet med en god hygiejne omkring måltidet er at undgå, at maden forurenes med smuds og smitstoffer fra hænderne. I vuggestuen tilberedes maden af køkkenpersonalet eller af pædagogisk personale med hygiejnebevis. I børnehaven er der ind i mellem pædagogiske aktiviteter som omfatter tilberedning af mad. Her er der skarp kontrol med børnenes håndhygiejne.

6 Før spisning vaskes bordene i varmt sæbevand, eller bordene dækkes med en ren voksdug, der kun benyttes til dette formål. Bestik, tallerkener, krus og andet service deles ikke med andre under måltidet. Maden serveres med tag-redskaber. Medbragte madpakker opbevares i køleskab. Karklude og viskestykker skiftes hyppigt i dagens løb og vaskes dagligt Der er adgang til sæbe og engangshåndklæder i køkkenet. Efter måltidet fejes gulvet, og borde og stole vaskes af i sæbevand Flasker og sutter Sutter: Forældrene opfordres til at medbringe sutter, der har barnets navn påtrykt eller -skrevet En ren sut benyttes af ét barn og lægges til vask efter brug, d.v.s. mindst én gang i døgnet. Sutter rengøres ved at skylle dem i rindende vand, hvorefter de overhældes med kogende vand og derefter tørres med et rent viskestykke. Medarbejderen vasker hænder inden håndteringen. En sut, som har været på gulvet, skal koges. En synlig snavset sut rengøres i sæbevand før kogning. Brugte sutter og rene sutter har hver sin kasse med låg på hver stue Nye sutter koges før brug, da de kan indeholde sundhedsskadelige stoffer fra fremstillingsprocessen. Sutteflasker: Mælkerester fjernes i koldt/lunkent vand med en flaskerenser. Flaskerenser/børste anvendes kun til rensning af flasker; børsten skoldes eller vaskes i opvaskemaskinen dagligt og opbevares tørt. Flasker vaskes i opvaskemaskine, eller vaskes i sæbevand og herefter koges ved 100 C i 5 minutter. Flasker opbevares tørt under klæde med bunden opad til de skal anvendes. Nye flasker koges før brug, da de kan indeholde sundhedsskadelige stoffer fra fremstillingsprocessen. Flasker af plastik kan afgive små mængder hormonforstyrrende stoffer og skal udskiftes ved tegn på slid. Glasflasker afgiver ikke dette stof. Flaskesutter: Mælkerester fjernes i koldt eller lunkent vand umiddelbart efter brug. Gnides indvendigt og udvendigt med groft salt, skylles under rindende vand. Koges ved 100 C i 5 minutter og tørres med et rent viskestykke. Opbevares tørt i en bøtte med låg, til de skal anvendes. Tages kun fra beholder med rene hænder. Nye sutter koges før brug, da de kan indeholde sundhedsskadelige stoffer fra fremstillingsprocessen. Narresutter og flaskesutter vaskes ikke i opvaskemaskine, da det ødelægger sutterne.

7 Sovefaciliteter Barnevogne: Hvert barn har sin egen barnevogn med navn på Når den ikke er i brug, opbevares barnevognen i et overdækket rum. Hvert barns sengetøj og madras opbevares om sommeren i barnevognen, og om vinteren i en reol på adskilte hylder. Sengelinned og madrasbetræk vaskes en gang om måneden. Barnevogne vaskes indvendigt med vand og sæbe 2 gange om året og ved behov Dyner og puder vaskes ved 60 C 2 gange om året og ved behov. Barnevognsseler vaskes 2 gange om året og ved behov. Senge: Børnene sover i stabelbare senge med perforeret bund påmonteret sovepose/lagenpose. Hvert barn har sin egen seng med navn Soveposer vaskes en gang om måneden Sengen vaskes med vand og sæbe 2 gange årligt og ved behov Der føres egenkontrol med vask af sengetøj, dyner, seler, madrasser, senge og barnevogne. Indeklima Især mindre børn er følsomme overfor påvirkninger fra indeklimaet. De er særlig udsat for smitsomme sygdomme, som i perioder svækker deres modstandskraft. Høj indendørs luftfugtighed er uønsket, da det øger smittemulighederne. Endvidere vil høj luftfugtighed fremme forekomsten af skimmelsvampe og husstøvmider, som er allergifremkaldende. Børn i aktivitet afgiver meget vanddamp, men vanddamp kommer også fra madlavning, tøjtørring, vask, potteplanter m.m., hvorfor der skal udluftes ofte. Den rette rumtemperatur samt hyppig udluftning er med til at holde luftfugtigheden nede. Tørring af meget vådt udetøj foregår i tørreskab (børnehaven) eller fyrrum (vuggestuen). Der luftes ud med gennemtræk 5-10 minutter mindst 3 gange dagligt i alle opholdsrum. Indgangsparti - Garderobe Måtterne ved indgangsdørene skiftes hver 14.dag. I børnehaven kan børnene benytte udendørsfodtøj om sommeren, hvis vejret er tørt. I vuggestuen, og i børnehaven om vinteren, anvender børnene hjemmesko. Om vinteren og i vådt vejr må voksne ikke gå med udendørs fodtøj indenfor. Der er hjemmesko til brug for forældre og gæster ved indgangen. Personalet har eget indefodtøj.

8 Legeplads Legepladsen gennemgås dagligt for affald, spidse genstande, dyreekskrementer med videre, inden børnene kommer ud at lege. Alle børn kommer ud at lege hver dag (i børnehaven) og så vidt muligt hver dag (i vuggestuen). Under kolde og rå vejrforhold kan de yngste børn dog have svært ved at holde varmen. Forældrene opfordres til at sørge for, at børnene har tøj til al slags vejr, så vi altid kan gå ud. Rensning af sår Den voksne skal have rene hænder, og gerne bære handsker (hvis der er meget blod). Når et barn har slået sig, vaskes såret straks med rene engangsvaskeklude med vand og sæbe. Sårene vaskes for at fjerne fremmedlegemer, som senere kan fremkalde en infektion. Såret tørres med rent papir- eller stofhåndklæde, der lægges til vask efter brug (skal vaskes på 90 C). Væsker såret, sættes et plaster på indtil såret er holdt op med at væske. Mind forældrene om at tage det af. Væsker såret ikke, er det bedst at udsætte det for luft, så der hurtigt dannes en beskyttende skorpe. Plaster på friske sår beskytter mod forurening, men anbefales at blive taget af til natten. Syge børn Syge børn modtages ikke i institutionen, og ringes hjem, hvis de bliver syge her. Et barn er sygt, hvis det: smitter (fx øjenbetændelse, opkast/diarre, børnesår, børnesygdomme, orm og lus) og/eller har feber (for de fleste børn er det omkring 38 og derover) og/eller har påvirket almentilstand (fx slap, pylret, ingen appetit, hoster meget) Forældrene opfordres til at oplyse, hvad børnene fejler, så vi kan tage forholdsregler og undgå epidemier. Børn modtages først i institutionen, når de er smitte- og feberfri, og er i stand til at deltage i alle dagens aktiviteter, ude og inde. Her følges Gentofte Kommunes anvisninger. Personalet giver ikke medicin ved akutte sygdomme (fx penicillin). Ved kroniske eller langvarige sygdomme skal vi have en skriftlig (og evt. praktisk) instruktion i, hvordan/hvornår medicinen gives. Skærpet hygiejne ved ophobning af infektioner Ved ophobning af infektioner må man hurtigst mulig prøve at få brudt smittevejene. Her tænkes f.eks. på øjenbetændelse, diaré og børnesår. Sygdom smitter ofte, før det erkendes, at nogle er syge, hvorfor alle må anses for at være potentielt smittefarlige. Tænk først og fremmest på en god håndhygiejne og afslut denne med hånddesinfektion. Husk at benytte engangshandsker før berøring med kropsvæsker.

9 Ved mavetarminfektioner sprittes den tørre puslepude samt potter og toiletsæder af efter hvert barn. Der benyttes altid handsker ved bleskift eller hjælp til toiletbesøg. Afspritning har kun effekt på tørre rene flader og kan ikke benyttes på synlig forurenede flader, som først må vaskes af i sæbevand og tørres. Legetøjet vaskes ofte, om nødvendigt dagligt. Udklædningstøj og sengetøj vaskes en ekstra gang. Det plejer at være nok at gennemføre den intensiverede hygiejne i 2-3 uger for at stoppe et udbrud. I tvivlstilfælde og ved længerevarende tilfælde af smitsomme sygdomme, underrettes embedslægeinstitutionen. Embedslægen underrettes altid i tilfælde af bl.a. hepatitis og salmonella infektioner.

Hygiejnepolitik for Daginstitutionsområdet 0-6 år og Dagplejen 0-3 år

Hygiejnepolitik for Daginstitutionsområdet 0-6 år og Dagplejen 0-3 år Hygiejnepolitik for Daginstitutionsområdet 0-6 år og Dagplejen 0-3 år Fredensborg Kommune 2009 Indholdsfortegnelse side Baggrund..3 1. Håndhygiejne. 5 1.1 Almindelig håndvask...5 1.2 Hånddesinfektion..

Læs mere

Vejledning om miljø og hygiejne i dagtilbud

Vejledning om miljø og hygiejne i dagtilbud Vejledning om miljø og hygiejne i dagtilbud Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Hygiejnekoordinator... 4 Smitteveje... 4 Håndvask... 5 Til forældre... 7 Vaske hænder sange... 8 Undervisning i håndvask...

Læs mere

Hygiejnepolitik Formål: Smitte:

Hygiejnepolitik Formål: Smitte: Hygiejnepolitik Formål: Formålet med at have en hygiejneplan er, at forebygge og begrænse smitsomme sygdomme blandt børn og personale. Vi ønsker ikke at skabe et sterilt hospitalsmiljø, derfor handler

Læs mere

Hygiejne på de sociale institutioner i Region Midtjylland

Hygiejne på de sociale institutioner i Region Midtjylland Hygiejne på de sociale institutioner i Region Midtjylland En vejledning til institutionernes arbejde med hygiejniske retningslinjer og forebyggelse af smitsomme sygdomme Indholdsfortegnelse Forord...3

Læs mere

Branchevejledning om smitte og risiko for smittespredning ved rengøring

Branchevejledning om smitte og risiko for smittespredning ved rengøring Branchevejledning om smitte og risiko for smittespredning ved rengøring Side 2 Side 3 Indholdsfortegnelse 1 Forord... 4 2 Indledning... 5 3 Smitterisiko og spredning af infektionssygdomme i forbindelse

Læs mere

Landslægeembedet. Smitsomme sygdomme hos børn og unge. Vejledning om forebyggelse i daginstitutioner, skoler m.v.

Landslægeembedet. Smitsomme sygdomme hos børn og unge. Vejledning om forebyggelse i daginstitutioner, skoler m.v. Landslægeembedet Smitsomme sygdomme hos børn og unge Vejledning om forebyggelse i daginstitutioner, skoler m.v. 2012 Forord Smitsomme sygdomme hos børn og unge. Vejledning om forebyggelse i institutioner

Læs mere

Smitsomme sygdomme hos børn og unge Vejledning om forebyggelse i daginstitutioner, skoler m.v.

Smitsomme sygdomme hos børn og unge Vejledning om forebyggelse i daginstitutioner, skoler m.v. Smitsomme sygdomme hos børn og unge Vejledning om forebyggelse i daginstitutioner, skoler m.v. 2013 Smitsomme sygdomme hos børn og unge Vejledning om forebyggelse i daginstitutioner, skoler m.v. 2013 Smitsomme

Læs mere

Rene hænder gi r raske venner

Rene hænder gi r raske venner Københavns Kommune Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltningen Rene hænder gi r raske venner Information til forældre om at vaske hænder Smitterisikoen og dermed sygeligheden kan nedsættes betydeligt - helt

Læs mere

Udskrivelse. af det præmature barn

Udskrivelse. af det præmature barn Udskrivelse af det præmature barn Kære forældre Med denne pjece vil vi gerne give dig nogle gode råd i forbindelse med udskrivelsen fra neonatalafsnittet og til den første tid hjemme med jeres barn. Ernæring

Læs mere

Værd at vide om håndhygiejne

Værd at vide om håndhygiejne Værd at vide om håndhygiejne 1 Hvorfor er det vigtigt at forbedre håndhygiejnen? Fordi mikroorganismerne er overalt! Man kan ikke se dem, men de er over alt! Både i miljøet omkring os og på os. En person

Læs mere

Børnemiljøvurdering 2009

Børnemiljøvurdering 2009 Børnemiljøvurdering 2009 for Børnehuset Solsikken Baggrunden for udarbejdelse af en børnemiljøvurdering, stammer fra Dagtilbuds loven gældende fra 1.luli 2006. Loven stiller krav om at alle kommunale og

Læs mere

Vejledning om hygiejneregler for køkkener i børneinstitutioner

Vejledning om hygiejneregler for køkkener i børneinstitutioner Vejledning om hygiejneregler for køkkener i børneinstitutioner Januar 2009 ...2 1. Hvad handler vejledningen om?...3 2. Hvem retter vejledningen sig til?... 4 3. Baggrund og historik...4 4. Hvem har ansvaret?...4

Læs mere

Allergi og overfølsomhedssygdomme i dagplejen

Allergi og overfølsomhedssygdomme i dagplejen Allergi og overfølsomhedssygdomme i dagplejen ALLERGI...5 UDVIKLING AF ALLERGI...5 SYMPTOMER...5 ÅRSAGER...5 UNDERSØGELSE...6 INDEKLIMA...7 HUSSTØVMIDER...7 PELSDYR...8 SKIMMELSVAMPE...8 POLLEN...8 POLLEN...9

Læs mere

HYGIEJNEFORSKRIFTER FOR KLINIKKERNE. Aarhus Tandlægeskole. 6. udgave 2013

HYGIEJNEFORSKRIFTER FOR KLINIKKERNE. Aarhus Tandlægeskole. 6. udgave 2013 HYGIEJNEFORSKRIFTER FOR KLINIKKERNE på Aarhus Tandlægeskole 6. udgave 2013 Hygiejneudvalget Institut for Odontologi og Skolen for Klinikassistenter og Tandplejere og kliniske tandteknikere Faculty of Health

Læs mere

Egenkontrolprogram. For Dagtilbud i Svendborg Kommune

Egenkontrolprogram. For Dagtilbud i Svendborg Kommune Egenkontrolprogram For Dagtilbud i Svendborg Kommune 1 2 Udarbejdet efter fødevarestyrelsens materiale af arbejdsgruppen: Susanne Altenburg Jørgensen Inge Margrethe Møller Annette Vejbæk Anette Skov Christensen

Læs mere

RENGØRING. hos dig der er overfølsom

RENGØRING. hos dig der er overfølsom RENGØRING hos dig der er overfølsom FORORD Det er ikke muligt at rengøre sig ud af allergiske problemer, men rengøringen er vigtig, fordi den nedsætter støvmængden og dermed mængden af allergener og irritanter

Læs mere

SUNDE BØRN ER GLADE BØRN I DEN KOMMUNALE DAGPLEJE VARDE. Indledning: I dagplejen følger vi sundhedsstyrelsens anbefalinger.

SUNDE BØRN ER GLADE BØRN I DEN KOMMUNALE DAGPLEJE VARDE. Indledning: I dagplejen følger vi sundhedsstyrelsens anbefalinger. SUNDE BØRN ER GLADE BØRN I DEN KOMMUNALE DAGPLEJE VARDE. Indledning: I dagplejen følger vi sundhedsstyrelsens anbefalinger. Dagplejen støtter børnene i at træffe sunde valg og udvikle en bevidsthed om,

Læs mere

NATIONALE INFEKTIONSHYGIEJNISKE RETNINGSLINJER

NATIONALE INFEKTIONSHYGIEJNISKE RETNINGSLINJER NATIONALE INFEKTIONSHYGIEJNISKE RETNINGSLINJER OM BEHANDLING AF PATIENTER MED SMITSOMME SYGDOMME, HERUNDER ISOLATION CEI 4. udgave 2011 Indholdsfortegnelse 1. Forord 4 2. Indledning 6 2.1 Smittespredning

Læs mere

Dagplejen I REBILD KOMMUNE

Dagplejen I REBILD KOMMUNE Dagplejen I REBILD KOMMUNE Indholdsfortegnelse Velkommen... 3 Når dit barn skal starte... 3 Opfølgningsmøde... 3 Aflevering og afhentning af barnet... 4 Medbringes... 4 Mad i dagplejen... 5 Legestue samarbejde...

Læs mere

Det gode INDEKLIMA. hos dig der er overfølsom

Det gode INDEKLIMA. hos dig der er overfølsom Det gode INDEKLIMA hos dig der er overfølsom 2 Enkel indretning med glatte overflader gør hjemmet rengøringsvenligt. FORORD Et sundt indeklima har stor betydning for dit helbred og velbefindende. Denne

Læs mere

SUNDE BØRN Til forældre med børn i alderen 0-3 år

SUNDE BØRN Til forældre med børn i alderen 0-3 år SUNDE BØRN Til forældre med børn i alderen 0-3 år 2015 SUNDE BØRN Til forældre med børn i alderen 0-3 år 2015 SUNDE BØRN Til forældre med børn i alderen 0-3 år Sundhedsstyrelsen, 2015 Du kan frit referere

Læs mere

Velkommen Egebjergvang 72 og 74 Tlf. 44 77 18 90 Email: inst-egebjerg3@balk.dk

Velkommen Egebjergvang 72 og 74 Tlf. 44 77 18 90 Email: inst-egebjerg3@balk.dk Velkommen Egebjergvang 72 og 74 Tlf. 44 77 18 90 Email: inst-egebjerg3@balk.dk OM BØRNEHUSET Ved Skoven Børnehuset ligger i et spændende, nybygget boligområde med mange forskellige bebyggelser og rekreative

Læs mere

Når børn får kræft. - en bog med gode råd og vejledning til forældre

Når børn får kræft. - en bog med gode råd og vejledning til forældre Når børn får kræft - en bog med gode råd og vejledning til forældre BØRNEONKOLO G I S K AFDELING Når børn får kræft 2009 Pædiatrisk Klinik II Juliane Marie Centret Rigshospitalet Tekst Bogen er skrevet

Læs mere

sunde børn Til forældre med børn i alderen 0-3 år

sunde børn Til forældre med børn i alderen 0-3 år sunde børn Til forældre med børn i alderen 0-3 år 2012 sunde børn Til forældre med børn i alderen 0-3 år 2012 Sunde børn Til forældre med børn i alderen 0-3 år Redaktionen er afsluttet den 15. november

Læs mere

Forældremappe. Børneonkologisk afsnit A4

Forældremappe. Børneonkologisk afsnit A4 Forældremappe Børneonkologisk afsnit A4 Indholdsfortegnelse 1. Præsentation af afsnittet... 4 2. Åbent brev til forældrene... 5 3. Dagligdagen på Afsnit A4... 6 4. Personale på Afsnit A4... 7 Sekretærer...7

Læs mere

EGENKONTROL BØRNE-OG UNGDOMSPSYKIATRI ODENSE SDR. BOULEVARD 29 PSYKIATRIEN I REGION SYDDANMARK

EGENKONTROL BØRNE-OG UNGDOMSPSYKIATRI ODENSE SDR. BOULEVARD 29 PSYKIATRIEN I REGION SYDDANMARK Bilag 1, Støttedokumentet til 1.2.3.03 Egenkontrol i køkkenfunktionen, Egenkontrolprogram, revision 2018 EGENKONTROL BØRNE-OG UNGDOMSPSYKIATRI ODENSE SDR. BOULEVARD 29 PSYKIATRIEN I REGION SYDDANMARK 1

Læs mere

BØRNESYGDOMME. - en håndbog

BØRNESYGDOMME. - en håndbog BØRNESYGDOMME - en håndbog Tekst: Hill & Knowlton A/S Redaktion: Ansvarshavende redaktør Henrik Schrøder, dr.med., speciallæge i pædiatri, overlæge ved Børneafdelingen, Århus Universitetshospital, Skejby.

Læs mere

Ren dag god dag. Rengøring på skoler - Gode råd og regler. Hygiejne er læren om renlighed.

Ren dag god dag. Rengøring på skoler - Gode råd og regler. Hygiejne er læren om renlighed. Ren dag god dag Rengøring på skoler - Gode råd og regler Hygiejne er læren om renlighed. (af navnet på den oldgræske gudinde for sundhed: Hygieia) Ordet bruges også om beskæftigelsen med at gøre eller

Læs mere

Vejledning om hovedlus

Vejledning om hovedlus Aarhus Universitet Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet Institut for Plantebeskyttelse og Skadedyr Skadedyrlaboratoriet Vejledning om hovedlus Vejledningen er lavet i samarbejde mellem Skadedyrlaboratoriet,

Læs mere