Reality is the leading cause of stress. For those in touch with it.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Reality is the leading cause of stress. For those in touch with it."

Transkript

1 DRK- instruktørdag om Stress v/ Anders Hallgren Lørdag d. 2. februar 2013 Reality is the leading cause of stress. For those in touch with it. Historik og definition af begrebet stress. Stress, angst og aggression bliver blandet som begreber,. Det er hjernen, der afgør, hvordan vi opfatter det. Når der fx bliver løsnet et skud opfatter hundene det forskelligt, nogle bliver glade, nogle bliver bange, nogle føler sig truede og vil angribe, afhængig af hjernens tolkning vil nogle blive mere stressede end andre. Mennesker og hunde er meget ens i forhold til stress, det vi kan blive stressede over, kan hunden også blive stresset over.. Stress er ikke nødvendigvis dårligt.. Stress er et helt utroligt system, som er med til at optimere os.. Lige nu føler vi os afslappede, puls og blodtryk er roligt, men hvis der pludselig kommer en fremmed hund løbende ind i mellem os, så stiger puls og blodtryk, og nogle af os bliver lidt nervøse. Når vi bliver nervøse får vi en let svedafsondring i hænderne fx, således at elektricitet lettere overledes.. Her demonstrerer Anders Hallgren med en frivillig fra publikum, med en sensor der giver lyd fra sig ved stress.. Stress er med til at øge muskelstyrken. Når noget hænder, så behøver man måske at slås, flygte, angribe eller på anden måde være stærk. Men hvorfor er vi ikke lige stærke hele tiden? Vore forfædre havde brug for denne egenskab. Før i tiden var der mange, der sultede, og når vi sulter, har vi brug for mere energi, og vores krop lagrer sukker og fedt i depoterne. Disse depoter er i lever, i muskler og under huden.. Når vi så behøver den ekstra energi, henter vi den fra disse depoter.. Hvis vores børn bliver udsat for fare, bliver vi i stand til at bruge store kræfter når vi skal, fx faderen, der kan løfte en bil, når hans barn ligger under den.. Dette er stress reaktionen, der får ham til at få disse kræfter. Stress skal bruges et kort øjeblik, du skal kunne redde livet med det.

2 3 trins raket: Stress reaktionen er delt i 3: Første trin er det autonome nervesystem, som et elektrisk stød. Fx når nogen synes det er sjovt at lave en praktical joke med en eller når vi pludselig forskrækker nogen. Vi føler det, som om vi har fået et stød.. Så stopper reaktionen, fordi vi ser, at det er en vi kender.. Hvis det derimod er en vi ikke kender, så forsætter stressreaktionen med andet trin, hvor binyrerne frigiver adrenalin og noradrenalin, og vores forsvarsmekanismer går i gang. Vi trækker vejret hurtigere, vi knytter næverne, vores mimik ændres og vi ser truende ud.. Adrenalin gør at blodet samles omkring musklerne, således at de øges i størrelse og dermed deres iltoptag, fedt frigøres fra depoterne, sukker frigøres fra leveren, vi tænker ikke velovervejet, men reagerer med følelser. På denne måde øger vi vores muskelstyrke.. Trin et og trin to er trin, hvor vi behersker reaktionen.. Man føler sig på toppen af situationen. Vi benytter os af det med vores hunde og kan se på dem, at de ikke er aggressive, men utrygge, når vi har kontrol over situationen. Tredje trin opstår, når vi kommer i situationer, hvor oplevelserne er ubehagelige. Her frigiver hjernen yderligere et stresshormon, nemlig kortisol. Hjernen frigiver et enzym, der frigiver kortisol fra binyrebarken, hvilket oftest giver en negativ følelse. Det er her den langvarige stress er til stede, og den kan være meget skadelig. Tredje trin er med til at frigive yderligere styrke. Hvordan opstod begrebet stress: Stress som begreb opstod i 1930 af de to læger: Walter B. Cannon og Hans Selye: Angst, aggression og andre lignende tilstande baseres på samme kropslige reaktioner, det er hjernen, der opfatter det forskelligt. Når 2 hunde leger, oplever vi det som hyggeligt, når en tredje hund kommer til, og de begynder at slås, så er det ikke længere så hyggeligt. Det er måden hjernen tolker det på. Kroppen forsøger hele tiden at efterleve den tilstand vi er i. Selye var ikke så god til engelsk og ledte efter et ord, der betød modstand, og begyndte at bruge ordet stress. Der er flere ting, der er vigtige ved stress: Vi tåler stress, når det bare ikke bliver for meget. Det er summen af alle stressfaktorerne, der er afgørende.. Når vi har delene adskilt, så håndterer vi det fint, men har vi flere ting som vi skal på én gang, så bliver vi stressede. Ikke af det enkelte system..

3 3 trins systemet er med til at trætte kroppen. Vi har brug for hvile, og når vi ikke at hvile mellem de forskellige stresssituationer, så går det galt. Vi skal træne hjernen til at tænke positivt. Hvis hunden får en godbid, når den ser en anden hund, så oplever den det som noget positivt, når vi møder andre hunde.. Hvis vi vrisser, når vi møder en anden hund, så opfatter hunden os som aggressive, og så vil hunden også blive det, når vi møder andre hunde. Hvis vi får hunden til at sætte sig, når vi møder andre hunde, så opsamler den aggression for hver gang. Coping: Hvordan mestrer vi en stressreaktion: (Engelsk: Coping) Aktive copers (reagenter/individer): kæmper eller flygter. Passive copers (reagenter/individer); giver op, det er generne og oplevelserne der afgør det. Man bliver i det, man gør ingenting ved det, man bliver syg af det. Dominans kan gøre en hund til en passiv coper. En hundeejer, der straffer alle fejl og som ikke belønner de gode ting, får en passiv coper (reagent/individ). Positiv træning kan gøre en hund til aktiv coper (individ). Vi kan styre det. M. Seligman er en amerikansk psykolog, der har lavet forsøg med hunde, der skulle lære at hoppe over et elektrisk felt på gulv, når der kom et advarsels signal. En del hunde kunne ikke lære at hoppe over til den sikre del, de blev stående og fik kraftige elstød. Det forstod han ikke. Han begyndte at se på hundens baggrunde, hvad havde de været ude for.. De hunde, der ikke kunne lære at hoppe over, havde haft nogle chokoplevelser. De havde været med i nogle eksperimenter, hvor de tidligt havde lært, at de ikke kunne redde sig selv, det man kalder: Indlært hjælpeløshed. Mange lærer at jeg kan ikke påvirke min situation, så jeg gør ingenting. Disse mennesker eller dyr har ingen kontrol over deres liv. Man har på denne baggrund lavet mange mestringsstrategier hos mennesker.. Oplevelser at nærhed og tryghed giver en aktiv coper (reagent/individ). Forsøg lavet på kaniner viser at de, der bare sad i deres bur, og fik mad og vand, var væsentlig mere syge end de, der fik nærhed, kærlighed og tryghed, og som var ude af buret og blevet klappet og nusset. Det kan vi overføre til vores hunde. Som instruktører giver vi kurser i lydighed.. Disse kurser gør hundene lidt passive. Vi skal hjælpe kursisterne med forskellige problemstillinger, hunden hopper, hunden piber og lignende. Vi hjælper dem til at kontrollere hundene, således de bliver passive. Vi skaber et passivt individ.

4 Det, der er afgørende, er, hvordan vi som instruktører lærer denne kontrol fra os, og hvordan kursisten modtager det. Før i tiden opdrog vi vores hunde på en næsten millitaristisk måde, gå til højre, gå til venstre.. osv. Det er en dominant tilgang, som gør hunden passiv, hvis vi har godbidder og legetøj, så træner vi den til et aktivt individ til en aktiv coper. Stress og hjernen: Vigtig balance i forhold til at beherske stress. Mange dele af hjernen hjælper til, at vi kan få balance i vores fornuft og følelser. Vores kognition (tanker og fornuft) ligger i den frontale (forreste) del af hjernen. Dybt inde i midten af hjernen ligger vores limbiske system (den reptile) og her kontrolleres følelser. Når der er ubalance i vores kognition og vores følelser, opstår der stress. Når vi færdes i trafikken oplever vi ofte, at vores følelser overtager for vores fornuft. De følelsesmæssige reaktioner er hurtige. De kognitive, logiske reaktioner er langsomme. Når en hund får et spor i næsen, så aflæser den hvilket dyr det er og hvilken retning dyret er gået i, og anvender her den logiske tænkning. Når følelserne tager over sætter den efter dyret. Hvad forøger og hvad bremser vores stressfaktor: Forøgelsen: Sympatiske nervesystem, det der kan give os flugt reaktionen, vi bliver vågne og på vagt. Højre hjerne halvdel, drømmeren Limbiske system, ligger midt i hjernen og danner vores følelser Amygdale, man bliver meget bange eller hyperaktiv. Et meget stærk følelseområde. Noradrenalin, stresshormon som aktiveres i hele kroppen. Vi kan styre balancen mellem noradrenalin og serotonin, bla. med kosten. Bremse: Parasympatiske nervesystem, det der giver os hvile, ro, vi fordøjer vores føde Venster hjernehalvdel, analytikeren Neocortex, frontal lappen, den forreste del af hjernen. Hippocampus, henter information. Når amygdalen råber hjælp så siger hippocampus tag det roligt, vi har prøvet dette før Serotonin, dæmper hjernen Serotonin virker godt på angst og aggression.. Hjernen tilpasser sig således at den reagerer hensigtsmæssigt i givne situationer.

5 Timeout kan med fordel anvendes hos hunde.. Timeout er, når vi vender ryggen til hunden og dermed siger at nu sker der ikke noget, vi skal ikke arbejde lige nu. Den fejl, vi gør, er, at bede hunden gå i sin kurv, vi tager den ud af sammenhængen som straf. Almindelig stressårsager: Overstimulering Understimulering Usikkerhed Mange og hårde krav Chock PTSD Hormonelle forandringer Smerte og sygdom Dårlig fodertilstand. Dårlig impulskontrol kan skyldes lavt serotonin niveau, og det skal man have øje for.. Skal vi opgive den urolige stressede hund på træningspladsen? Vi skal tage den væk fra holdet og arbejde med den eksplicit. Overstimulering: Når en ulv løber efter et byttedyr, så får den ekstra kræfter, når den ser byttedyret og får på denne måde fat i det, stress sætter ind. Ulven er vant til at gøre dette en til to gange om ugen. Men når vi kaster pinde til hunden igen og igen, hver eneste dag, så når kroppen ikke at restituere sig mellem hver gang, så bliver binyreproduktionen af adrenalin og kortisol forøget konstant. Mange er dog opmærksomme på, at dette ikke skal foregå hver dag, og derfor er det ikke længere den store udfordring blandt hundeejere. Det med alfahund eller alfahan er et begreb, som ikke længere er så aktuelt. Man taler i stedet for om opfostrende forældre. Man taler ikke om lederskab, men om at hunden spejler sig i den adfærd den ser hos opfostrende forældre. Forældredyrene viser hvalpen, hvordan den skal agere i forskellige situationer. Kontraproduktivt er det, når vi har et bristet lederskab, vi bruger ikke ordet lederskab længere. Vi taler om, at vi lade hunden se, hvordan vi gør. Understimulering: Mellem % af hunde i en population hviler ca 22 timer i et døgn. Hunde, som hviler mere end 22 timer er ofte problembelastede. Hunde, som hviler timer, øger problembelastningen. Problemhunde hviler mere end ikke- problemhunde.

6 Man skal stille sig selv de kritiske spørgsmål: Hvor lang tid bevæger din hund sig uden for din grund hver dag? Hvor meget bevæger din hund sig i haven hver dag? Hvor meget bevæger din hund sig, når den er inde og hvor lang tid?? Har man en understimuleret problemhund, så kan det måske hjælpe med lidt ekstra hundeaktivitet. Både fysisk og psykisk aktivitet. Usikkerhed og mange hårde krav: Usikkerhed skabes ofte af mange hårde krav. Når man rykker og trækker i snoren, bliver hunden usikker. Chok (PTSD): Mange hunde bliver chokerede af fyrværkeri, lavt gående fly eller lignende.. Sådanne hunde kan man sagtens hjælpe.. Hvis hunden har fået et chok som hvalp, så er udfordringen endnu større.. En akut traumatisk tilstand: Chok er en pludselig overbelastning af ens nervesystem. Enkelte dør af det. Latent traumatisk tilstand: Når hunden oplever den samme oplevelse igen som udløste chokket i første omgang, så er de tilbage i choktilstanden. Hvis man giver beroligende middel efter chokket så tidligt som muligt, helst inden timer efter, så mindsker man oplevelsen af den udløsende faktor, fx lyd eller billede eller lignende og derefter chokeffekten. Dette kan gives i ca 1 uge.. Man kan give Baldrian (extrakt af valerianerod) Hormonelle årsager: Østrogenniveauet hos tæven, når den går i løbetid, gør, at hun til tider kan være lidt mere aggressiv. Efter løbetiden kan hunden endnu have hormonet tilstede og den falske drægtighed kan indtræde. Testosteronet er et stresshormon som er meget lig kortisol rent kemisk. Det bidrager til øget aktivitet. Det er også et kamphormon, der i puberteten øger konflikter. Endvidere er det også et hormon, der stimulerer til øget sexsuel aktivitet. Kønsprægning er et begreb, der er opstået i forbindelse med vores hunde i de senere år.. Tidligere talte vi ikke om maskulint eller feminint udtryk hos hundene. Det har vi gjort i de seneste år og nu er det blevet et problem for nogle. Vi har fået overmaskuline hunde, og nogle kastrerer disse hunde for undgå denne overmaskulinitet, dette er dog i de fleste tilfælde uden effekt især mod aggressivitet. Løsningen er, at vi avler på hunde som ikke er så maskuline. Dette er en langsigtet strategi. Maskulinitet er også afhængig af, hvor hunden ligger i livmoderen i fostertilstanden. Ligger hanhunden mellem to andre hanhunde, så bliver han meget mere maskulin. Ligger en tæve mellem to hanhunde, bliver hun også mere maskulin præget. En hanhund, der lever for tæverne og er mere interesseret i bagdelen på tæven, der snuser og tisser hele tiden, og vil at andre hanhunde skal dræbes, han er overmaskulin.

7 Det hjælper ikke at kastrere ham. Han er en testosteronbombe, og dyrlægen kan give ham en sprøjte eller tabletter med kvindeligt kønshormon, progesteron - en kemisk kastraktion. Ser man ingen ændring i opførsel, så ligger årsagen til overmaskuliniteten et andet sted. Når man giver denne behandling er en af bivirkningerne blodpropdannelse. Naturpræparat: Humle. Man har fundet ud af at det indeholder vækstøstrogen. Hos nogle hunde har det virket meget effektivt, andre har det ikke virket på. Testosteronet er en svær problemskaber og stresshormon.. Thyroxin er et hormon, som kommer fra skjoldbruskkirtlen og regulerer stofskiftet. Ved nedsat effektivitet af skjoldbruskkirtlen, får vi depression og lavt energiniveau. Ved behandling af dette, får vi øget aktivitet og øget stemningsleje. Ved hunde med problemadfærd og oftest tæver med passivitet, tog man blodprøve for at undersøge thyroxinindholdet i blodet og fandt ofte afvigelser i forhold til normal værdierne, og ofte for lavt niveau. Smerter og sygdom: 60 % af en population af hunde har rygproblemer 50% af population af hunde har artrose (gigt) Når hunde har smerter, så løber de rundt, de bevæger sig., lidt som os mennesker. Når en hund stresser og er meget aktiv, kan det være smerte som er årsag. Smerte kan også være aggressions skabende, fremfor alt mod andre hunde, og når hunde er sådan, så er der noget galt med dem. Det er vigtigt at lave en smerteanalyse, for at kunne sætte ind mod det rigtige.. Ex. et hårstrå i øret kan skabe en smerte, der er helt enorm. Hvis hunden har gode dage og dårlige dage, så kan det være et udtryk for muskel, led- eller knogleskader.. En rigtig god idé er at give hunden muskelmassage. Dårlig fodertilstand: Det tørfoder, som vi køber i dag, er modsat tidligere rigtig godt sammensat. En stresset hund bruger relativt set meget mere foder. En stresset hund skal have flere vitaminer og mineraler. De vigtigste vitaminer er B- vitaminer. Det hjælper hunden til at blive mere balanceret og rolig igen.

8 Terapeutiske strategier Akut chokbehandling med beroligende medicin Beskrevet ovenfor Efter chok og stress terapi Undgå stressende adfærd Undlad fx at kaste pinde. Gør hunden klar til at arbejde Lad hunden klare arbejde selv. Her har jeg en godbid, find ud af hvad der skal til for at du kan få fat i den. På denne måde lærer du hunden at tænke selv. Mental aktivering Lær hunden at tage initiativ. Når hunden har lært hvor godbidderne står, så vil den efterhånden gå hen og sætte sig og kigge på godbidderne og derefter kigge på dig.. Dette er en kognitiv indlæringsmetode, som vil dæmpe den følelsesmæssige adfærd.. Øg tryptofanindtaget Trytofan er aminosyre, der er grundelementet i protein, og forstadiet til serotonin. Nogle hunde har svært ved at få gang i serotonin produktionen. Man giver derfor mad, der indeholder tryptofan. Tilsæt B50- vitamin Samlet B- vitamin kompleks, der kan gives til hunde. B3, B6 og folsyre er 3 vigtige B- vitaminer, og folsyre har desuden en beroligende effekt. Enkelte racer fx Jack Russel og Schäeffer har svært ved at optage B- vitamin. Giv B vitaminet og evaluer efter en uge.. I Danmark hedder dette Multivitamin B Gør hunden klar til at arbejde: Vi vil gerne have en hund, der er rolig og afslappet inde, og som gerne vil arbejde, når vi kommer ud.. De fleste går til hundetræning, fordi den trækker i snoren, den vil ikke komme osv.. Man skal altid stille sig selv spørgsmålet; Hvorfor?? Hvorfor trækker hunden i snoren? Når vi skal ud, så har hundene ligget og ladet batterierne op, og så trækker de i snoren.. Så man skal sørge for, at de får energien ud, inden vi går ud. Læg god bidder ud, inden I skal ud, eller legetøj med godbidder i. Tomme toiletruller er glimrende aktiveringslegetøj med en god bid i. Når hunden ikke vil komme, når du kalder, så kan du dele turen ind i stationer, hvor der er forskellige aktiviteter. Hop op på en sten og sid og klap dig på lårene. Næste station kan man

9 stikke godbidder ind i en træstamme osv osv. Efter et stykke tid, vil hunden hele tiden stræbe mod at komme mod næste station. Det er vigtigt at tage udgangspunkt i hvilken hund det er, du har med at gøre. Nogle virker det på, andre ikke.. Vigtige signalsubstanser i kosten i sammenhæng med stress: Tyrosin noradrenalin, dopamin. (undgå majs, nødder, avocado og sesamfrø) Tryptofan serotonin (via 5HTP, hydroxintryptofan, forstadie til serotonin) (Kalkunkød, spinat, brunt ris, æg, græskarkerner B3, B6, Folsyre B50 tablet. Alternativt tryptofanmiddel; 5 HTP kapsler. Equi- calm til heste, er billigere. Man giver dette lidt forsigtig. 1 teske i maden 2 gange om dagen til labrador. Man giver det i 3 måneder, derefter Calcium. Hundemassage: Det vigtigste for at mindske den emotionelle stress er massage. Hormonproduktionen forstærkes således at velbefindende hos hunden øges i betragtelig grad. Sammenholdet i ulvefamilien starter med den moderlige omsorg, når hvalpene er helt nyfødte, og på denne måde vokser de sig store og stærke.. Velbefindende bygger på kropskontakt i det omfang, hunden har behov for. Man skal forkæle sin hund på dette område. Hvordan er det man indlærer, er det med bestemthed, så bliver hunden passiv og er det med belønning, motivation og ros, så får du en aktiv hund. Hundens væremåde er afhængig af indlæringen. Der er et kursus om mentaltestning i Odense.. Ifølge Anders Hallgren er mentaltestning spild af penge. Det siger ingenting om genetik, ingen ting om hunden, kun vældig lidt om hundeejeren. Man skal tage et kuld på mindst 9 for at kunne sige lidt om nogle fællestræk hos disse hunde. Stoholm den Ane Gleerup

Få ro på - guiden til dit nervesystem

Få ro på - guiden til dit nervesystem Få ro på - guiden til dit nervesystem Lavet af Ida Hjorth Karmakøkkenet Indledning - Dit nervesystems fornemmeste opgave Har du oplevet følelsen af at dit hjerte sidder helt oppe i halsen? At du mærker

Læs mere

Gå pænt i snor hyggeturen I skoven

Gå pænt i snor hyggeturen I skoven Gå pænt i snor hyggeturen I skoven Er der nogen der genkender det her? Dårlig opførsel = ofte en stresset hund Når din hund.. gør ad andre, trækker i linen, springer forstørret rundt, springer op ad folk,

Læs mere

Stress er ikke i sig selv en sygdom, men langvarig stress kan føre til sygdomme.

Stress er ikke i sig selv en sygdom, men langvarig stress kan føre til sygdomme. Stressens fysiologi En artikel om stress - hvad der fysiologisk sker i kroppen under stresspåvirkning samt symptomer på stress. Der er ingen tvivl om, at emnet kan uddybes meget, men artiklen er begrænset

Læs mere

ANTI STRESS MANUAL 4 TRIN TIL AT KOMME STYRKET UD AF DIN STRESS

ANTI STRESS MANUAL 4 TRIN TIL AT KOMME STYRKET UD AF DIN STRESS ANTISTRESS MANUAL 4 TRIN TIL AT KOMME STYRKET UD AF DIN STRESS FORORD Antistressmanualen er skrevet ud fra faglige kompetencer og personlige erfaringer med stress. Udledt af flere års praktisk erfaring

Læs mere

Guide til mindfulness

Guide til mindfulness Guide til mindfulness Mindfulness er en gammel buddistisk teknik, der blandt andet kan være en hjælp til at styre stress og leve i nuet. Af Elena Radef. Januar 2012 03 Mindfulness er bevidst nærvær 04

Læs mere

Hjerneskadecentret Stress og hjernen

Hjerneskadecentret Stress og hjernen Hjerneskadecentret Stress og hjernen Jesper Egede Andersen Cand.pscyh. Specialist i neuropsykologi Privatpraktiserende Hjerneskadecentret Hvad er stress? Hvordan påvirker en hjerneskade tærsklen for stress?

Læs mere

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering.

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering. Socialisering - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt Skrevet af Eksamineret Hundeadfærdsinstruktør & -specialist Ane Weinkouff WEINKOUFF HUNDEADFÆRDSCENTER Hunden har et medført socialt behov Socialisering

Læs mere

Håndteringsøvelse (se hvalpetræning del 1)

Håndteringsøvelse (se hvalpetræning del 1) Hvalpetræning del 1 Samling i rundkreds om træningsleder på eget medbragt tæppe. Tæppet er et sted hvor hunden, skal forholde sig i ro, og være glad for at være. Starter med at hvalpen skal sidde stille

Læs mere

Undervisning og Træning i Individuel Kommunikation og Adfærd

Undervisning og Træning i Individuel Kommunikation og Adfærd Hvad skal man tænke på, før man planlægger et kuld hvalpe, når hvalpene er der eller have i baghovedet som kommende køber Til opdrættere Det er et meget stort arbejde at have et kuld hvalpe. Man har som

Læs mere

Gode råd til kattens adfærd

Gode råd til kattens adfærd Gode råd til kattens adfærd Adfærdsproblemer hos katte Ind imellem udvikler kattens adfærd sig til at blive et problem for familien. Det kan være frustrerende, at katten pludselig bliver urenlig eller

Læs mere

Hvis hunden er frygtsom over for fremmede

Hvis hunden er frygtsom over for fremmede Hvis hunden er frygtsom over for fremmede 1 Selvom du ikke er generet af, at din hund reagerer frygtsomt over for fremmede mennesker, skal du tænke på, at hundens frygtsomhed er et problem for den selv.

Læs mere

Stressfaktorer for hunde

Stressfaktorer for hunde Stressfaktorer for hunde Der er forskel på det, der stresser mennesker, og det, der stresser hunde. Det skyldes vores forfædres forskellige måde at leve på. Her følger en omfattende analyse af det, der

Læs mere

Hundeadfærdsskolen Fyn 22-04-2010. Neutralisering KASTRATION OG STERILISATION

Hundeadfærdsskolen Fyn 22-04-2010. Neutralisering KASTRATION OG STERILISATION Neutralisering KASTRATION OG STERILISATION Tekst af Camilla Fjeldsø, Professionel Hundeadfærdsspecialist Det er meget vigtigt at overveje alle fordele og ulemper, før man lader sin hund neutralisere! Vi

Læs mere

Hvis belastningerne overstiger ressourcerne Kigger på: Selve bealstningen Reaktionen på belastningen Samspillet mellem belastningen og reaktionen

Hvis belastningerne overstiger ressourcerne Kigger på: Selve bealstningen Reaktionen på belastningen Samspillet mellem belastningen og reaktionen Hvis belastningerne overstiger ressourcerne Kigger på: Selve bealstningen Reaktionen på belastningen Samspillet mellem belastningen og reaktionen Stress er: en tilstand af spænding, som opstår, når hændelser

Læs mere

Stress og mindfulness

Stress og mindfulness Stress og mindfulness Hvad er stress? Præsentation af mindfulness principper, åndedrættet og meditation. Værktøjer der kan anvendes i hverdagen. Øget arbejdspres inden for de sidste 5 år Føler sig stresset

Læs mere

Stress en udfordring i parforholdet

Stress en udfordring i parforholdet Stress en udfordring i parforholdet Psykolog Ole Rabjerg Vinderup Y s Mens Club, 2014 Dagens ordsprog Lev livet hurtigere - så er det hurtigere overstået! Hvorfor er stress blevet et så stort problem?

Læs mere

Stress, konflikt og udfordrende adfærd

Stress, konflikt og udfordrende adfærd Stress, konflikt og udfordrende adfærd Generalforsamling Søndag d. 02. februar 2014 Martin Hauberg Stress hvad er det? Stress er en ydre eller indre påvirkning è kroppen i "alarmberedskab". Kroppen skelner

Læs mere

UTIKA mellem dyr og mennesker Undervisning og Træning i Individuel Kommunikation og Adfærd

UTIKA mellem dyr og mennesker Undervisning og Træning i Individuel Kommunikation og Adfærd mellem dyr og mennesker At bide er en naturlig og sund hundeadfærd At bide er mange ting og ganske misforstået! Bid: Dybe sår, knuste knogler, blod Markering: Overfladiske skrammer forårsaget af at man

Læs mere

Medlemsaften i Dragsholm Hundeskole

Medlemsaften i Dragsholm Hundeskole Medlemsaften i Dragsholm Hundeskole Kl. 18.40 19.20 Prægning, udvikling Kl. 19.20 20.00 Hund/Ulv hvad er rigtigt? Hunde teorier: lederskab, flok, rang mm Kl. 20.00 20.20 Pause Kl. 20.20 21.00 Hunde sprog

Læs mere

Hvad er stress? skal bare lige Oplever du stress, vil jeg først og fremmest give dig et håb

Hvad er stress?  skal bare lige Oplever du stress, vil jeg først og fremmest give dig et håb Hvad er stress? Kender du til at gå rundt om dig selv og sige, at du har travlt og ikke kan nå alt det, du skal og gerne vil?! Bliver du mere fortravlet over at skulle holde fri?! Når vi stresser eller

Læs mere

Stress og Hovedpine. Indhold. Overordnet om stress. Det psykologiske aspekt. Bio-psyko-social model: Tre betydninger

Stress og Hovedpine. Indhold. Overordnet om stress. Det psykologiske aspekt. Bio-psyko-social model: Tre betydninger Indhold Stress og Hovedpine Bruno Vinther, Cand. Psych. Aut. Dansk Hovevdpinecenter Neurlogisk afdeling Glostrup Hospital Stress, afklaring, udredning og behandling Trods- og acceptadfærd Den kognitive

Læs mere

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk

Kaninhop for begyndere trin 1 10 Læs mere på www.fionas.dk Side 1 Trin 1. Seletræning. Kaninen er minimum 10 uger gammel og du har brugt masser af tid på at oprette et tillidsforhold til den. Den er tryg ved at du tager den ud af buret så nu er tiden kommet hvor

Læs mere

neurosalg Hvordan tager du beslutninger når du skal sælge? Eller købe? Commercial Development ApS www.b-n-r.dk - www.jobvejen.dk Neurosalg - NJAM

neurosalg Hvordan tager du beslutninger når du skal sælge? Eller købe? Commercial Development ApS www.b-n-r.dk - www.jobvejen.dk Neurosalg - NJAM neurosalg Hvordan tager du beslutninger når du skal sælge? Eller købe? 1 Hvordan kan man få kunden til at købe noget? Når kunden ikke selv er herre over sine egne beslutninger? Når vi træffer beslutninger

Læs mere

HUNDEN ALENE HJEMME KORT FORTALT. www.dyrefondet.dk FOTO: YURI ARCURS, DREAMSTIME

HUNDEN ALENE HJEMME KORT FORTALT. www.dyrefondet.dk FOTO: YURI ARCURS, DREAMSTIME HUNDEN ALENE HJEMME KORT FORTALT FOTO: YURI ARCURS, DREAMSTIME www.dyrefondet.dk ... HUNDEN ALENE HJEMME FOTO: ONDREJ SMRTKA, DREAMSTIME Hunden alene hjemme Kort fortalt Betina Sabinsky, professionel adfærdsbehandler

Læs mere

Kropslige øvelser til at mestre angst

Kropslige øvelser til at mestre angst Fysioterapien 2015 Psykiatrisk Center Nordsjælland Psykiatrisk Center Nordsjælland Kropslige øvelser til at mestre angst Om pjecen I denne pjece kan du læse om, hvad der sker i kroppen, når du får angst,

Læs mere

Hvis hunden tigger om opmærksomhed

Hvis hunden tigger om opmærksomhed Hvis hunden tigger om opmærksomhed 1 Daglig kontakt og samvær med din hund er nødvendigt, for at hunden trives, men hvis hunden fi nder ud af, at den kan få din opmærksomhed ved at opføre sig på en bestemt

Læs mere

Kommandoer i klikkertræning

Kommandoer i klikkertræning Kommandoer i klikkertræning Klikkertræning af din hvalp Klikkertræning blev udviklet tilbage i 1940 erne af trænere af havpattedyr, idet de blev klar over, at de kunne kommunikere med delfiner og hvaler

Læs mere

Stress en udfordring i parforholdet. Psykolog Ole Rabjerg

Stress en udfordring i parforholdet. Psykolog Ole Rabjerg Stress en udfordring i parforholdet Psykolog Ole Rabjerg Stjær Galten IM 2015 Dagens ordsprog Lev livet hurtigere - så er det hurtigere overstået! Hvorfor er stress blevet et så stort problem? Højere hastighed

Læs mere

VETERANALLIANCEN. Information om PTSD Side 1 SAMLING SAMMENHOLD - SAMARBEJDE

VETERANALLIANCEN. Information om PTSD Side 1 SAMLING SAMMENHOLD - SAMARBEJDE Information om PTSD Posttraumatisk stressforstyrrelse er en relativt langvarig og af og til kronisk tilstand. Den kan opstå efter alvorlige katastrofeagtige psykiske belastninger. Dette kan være ulykker,

Læs mere

Hvalpens udviklingsfaser

Hvalpens udviklingsfaser Hvalpens udviklingsfaser Alle hunde gennemgår de samme udviklingsstadier fra hvalp til gammel, men tempoet afhænger af racen. Generelt udvikler hvalpe af mindre racer sig hurtigere, dvs. bliver hurtigere

Læs mere

Mange af vore hunde savner at kunne udnytte deres medfødte instinkter for at arbejde med mentale aktiviteter.

Mange af vore hunde savner at kunne udnytte deres medfødte instinkter for at arbejde med mentale aktiviteter. Stimuler din hund Din hund har brug for at blive aktiveret Mange af vore hunde savner at kunne udnytte deres medfødte instinkter for at arbejde med mentale aktiviteter. Ved at give vore hunde mental stimulans

Læs mere

Anerkendende, understøttende

Anerkendende, understøttende Anerkendende, understøttende kommunikation Temaeftermiddag 26. Oktober 2009 1 Understøttende kommunikation Hvilke barrierer kan der være, for at patienten kan modtage relevant information fra sundhedspersonalet,

Læs mere

Fjernspraytræningsenheden Træningsanvisning

Fjernspraytræningsenheden Træningsanvisning Fjernspraytræningsenheden Træningsanvisning Tak fordi du valgte PetSafe. Når du bruger vores produkter konsekvent, får du en artigere hund på kortere tid end med andet træningsværktøj. Hvis du har spørgsmål,

Læs mere

Stress - definition og behandling

Stress - definition og behandling Stress - definition og behandling fra en psykologs vindue Af Aida Hougaard Andersen Stress er blevet et af vor tids mest anvendte begreber. Vi bruger det i hverdagssproget, når vi siger: vi er stressede

Læs mere

Hvis hunden ikke kan være alene

Hvis hunden ikke kan være alene Hvis hunden ikke kan være alene 1 Hunde er fl okdyr og bryder sig derfor ikke om at være alene hjemme. Hunde reagerer dog på forskellig måde, når de bliver ladt alene. Mere end ¹/5 af alle hunde ødelægger

Læs mere

Konfliktadfærd hos heste

Konfliktadfærd hos heste Konfliktadfærd hos heste Pjecen fortæller, hvad man som hesteejer skal være opmærksom på, når hesten udviser konfliktadfærd, hvad det betyder, at hesten viser konfliktadfærd, og hvordan man løser situationen.

Læs mere

Sukkerstress. Thorkild Rasmussen, optometrist

Sukkerstress. Thorkild Rasmussen, optometrist Sukkerstress. Thorkild Rasmussen, optometrist Vores kost har ændret sig betydeligt gennem de sidste mange år, og vores kost består i dag i langt højere grad af raffineret mad med et højere sukkerindhold,

Læs mere

Hvad er naturlig stress?

Hvad er naturlig stress? Hvad er naturlig stress? Stress i dag? 2 Hvordan opstår problemet? Ressourcerne Den berømte dråbe.. 3 Kroppens reaktion på stress -Aktivering af kroppen Puls og blodtryk stiger Mere intenst åndedræt Større

Læs mere

Eksamensangst 2014. 1.Education: Hvad er angst? 2. Den kognitive diamant

Eksamensangst 2014. 1.Education: Hvad er angst? 2. Den kognitive diamant Eksamensangst 2014 1.Education: Hvad er angst? 2. Den kognitive diamant Ressourceøvelse Hvad var du god til som barn? I børnehaven? I skolen? I frikvarteret? På sportspladsen?... Noter ned & hold fast.

Læs mere

HUNDEN ALENE HJEMME KORT FORTALT

HUNDEN ALENE HJEMME KORT FORTALT HUNDEN ALENE HJEMME KORT FORTALT WWW.DYREFONDET.DK ALENE HJEMME TRÆNING OG FOREBYGGELSE AF SEPARATIONSANGST foto: Alexustin, Dreamstime I Danmark hører alene-hjemme problemer blandt de hyppigste adfærdsproblemer

Læs mere

Nyborg Strand 13. november 2012 Workshop - kl. 10.45-12.15. Stress hos unge. Charlotte Diamant psykolog og underviser PsykiatriFonden Børn og Unge

Nyborg Strand 13. november 2012 Workshop - kl. 10.45-12.15. Stress hos unge. Charlotte Diamant psykolog og underviser PsykiatriFonden Børn og Unge Nyborg Strand 13. november 2012 Workshop - kl. 10.45-12.15 om Stress hos unge Charlotte Diamant psykolog og underviser PsykiatriFonden Børn og Unge PsykiatriFonden Børn og Unge Unge og stress Stressniveau

Læs mere

Fysioterapi mod stress

Fysioterapi mod stress Fysioterapi mod stress Behandling til den Treenige hjerne Annette Sigshøj www.stress-ellertraumer Fysiske symptomer Hovedpine Muskelsmerter Rygsmerter Træthed Forstoppelse Diarre Smerter i brystet Forhøjet

Læs mere

Når hunden er aggressiv

Når hunden er aggressiv Når hunden er aggressiv Selvom det af og til kan virke sådan, er der ingen hunde der er ondskabsfulde, men der er hunde som farlige. Det kan være generelt eller i isolerede situationer. Hunde indeholder

Læs mere

Zylkène lyd-desensibiliseringsprogram til lydtræning af kæledyr

Zylkène lyd-desensibiliseringsprogram til lydtræning af kæledyr Zylkène lyd-desensibiliseringsprogram til lydtræning af kæledyr Introduktion Pludselige lyde er en hyppig årsag til uro og utryghed hos en stor del af hundene og kattene i Danmark. Problemet er ikke bare

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA Titel på øvelse: Frastødte magneter Deltagere: alle 1. Alle går rundt imellem hinanden i rummet. Husk at fylde hele rummet ud. 2. Man udvælger en person i sine tanker,

Læs mere

Stress hvad er det? Den sunde stress. ATLASS er det et verdenskort? ATLASS er det et verdenskort? Den usunde stress som ikke forsvinder

Stress hvad er det? Den sunde stress. ATLASS er det et verdenskort? ATLASS er det et verdenskort? Den usunde stress som ikke forsvinder ATLASS er det et verdenskort? Nææ det er et træningsprogram 8l stressforståelse! Hvad er stress for dig? Hvad stresser dig? ATLASS er det et verdenskort? ATLASS er et system, der kan bruges til afdækning

Læs mere

Den naturlige kommunikation Viden om hjernen i relation til personale ledelse.

Den naturlige kommunikation Viden om hjernen i relation til personale ledelse. Den naturlige kommunikation Viden om hjernen i relation til personale ledelse. Ved Nicolaj Suhr Ledelses & Organisationskonsulent UCN act2learn Ledelse og HR LIDT OM HJERNEN Hjernen i fire områder Kortex

Læs mere

REDSKABER TIL ANGST 17. MARTS 2014 V/ CHARLOTTE DIAMANT. Psykiatrifonden

REDSKABER TIL ANGST 17. MARTS 2014 V/ CHARLOTTE DIAMANT. Psykiatrifonden REDSKABER TIL ANGST 17. MARTS 2014 V/ CHARLOTTE DIAMANT Psykiatrifonden DET SUNDE SIND 10 BUD At fungere selvstændigt og tage ansvar for sit eget liv At have indre frihed til at tænke og føle At kunne

Læs mere

Dyrespecialisten Sådan får du succes med din hund nemt og enkelt

Dyrespecialisten Sådan får du succes med din hund nemt og enkelt Aktiveringsplan Vi har lavet en aktiveringsplan for Vovse idet vi ønsker at stimulere Vovse s behov som hund således at Vovse ikke lider afsavn i forhold til de grundlæggende behov hunde har. Dette vil

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS Titel på øvelse: Push and pull Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en god idé at starte i mindre grupper

Læs mere

Hvis du tager kontakt til en fremmed hund DYRENES BESKYTTELSE

Hvis du tager kontakt til en fremmed hund DYRENES BESKYTTELSE Hvis du tager kontakt til en fremmed hund DYRENES BESKYTTELSE Hvis du tager kontakt til en fremmed hund Mange hunde bliver aflivet, fordi de har optrådt aggressivt over for fremmede mennesker. I de fleste

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

Til børn og unge Workshop d. 6/ Nyborg Heldagsskole

Til børn og unge Workshop d. 6/ Nyborg Heldagsskole Til børn og unge Workshop d. 6/2-2016 Nyborg Heldagsskole INDEN DU GÅR I GANG 3 grundlæggende trin 1 - Keep it simple (start småt) Mindfulness skal være et positivt og roligt input i løbet af skoledagen,

Læs mere

Miniguide: Sådan får du energi til vinteren

Miniguide: Sådan får du energi til vinteren Miniguide: Sådan får du energi til vinteren Antallet af lyse timer er faldet og det samme er dit energiniveau. Se hvordan du får mere energi, så du holder helt til foråret. Af Julie Bach,9. oktober 2012

Læs mere

Stress Symptomer og årsager

Stress Symptomer og årsager Stress Symptomer og årsager Stress koster penge: Stress koster 10 mia. kr. om året. Ca. 200.000 mennesker på det danske arbejdsmarked har psykiske problemer eller sygdom. Nogle af dem er en direkte følge

Læs mere

Kropslige øvelser til at mestre angst

Kropslige øvelser til at mestre angst September 2012 Psykiatrisk Center Nordsjælland Kropslige øvelser til at mestre angst Fysioterapeuterne Psykiatrisk Center Nordsjælland Kropslige øvelser til at mestre angst Denne pjece er udarbejdet af

Læs mere

Information om MEDICIN MOD DEPRESSION

Information om MEDICIN MOD DEPRESSION Til voksne Information om MEDICIN MOD DEPRESSION Psykiatri og Social psykinfomidt.dk INDHOLD 03 Hvad er en depression? 04 Hvad er medicin mod depression? 04 Typer af medicin 06 Hvilken medicin passer til

Læs mere

HVAD ER STRESS? Introduktion til videokurset Undgå stress. Af Pernille Rasmussen

HVAD ER STRESS? Introduktion til videokurset Undgå stress. Af Pernille Rasmussen Introduktion til videokurset Undgå stress. Af Pernille Rasmussen HVAD ER STRESS? Emnet stress får meget opmærksomhed i medierne disse år og det med god grund. Antallet af danskere der føler sig stressede

Læs mere

I det følgende har du allerede nu, mulighed for at afprøve nogle af de værktøjer, vi kommer til at arbejde med i terapien.

I det følgende har du allerede nu, mulighed for at afprøve nogle af de værktøjer, vi kommer til at arbejde med i terapien. Stress Hvad kan jeg selv gøre? I det følgende har du allerede nu, mulighed for at afprøve nogle af de værktøjer, vi kommer til at arbejde med i terapien. Omstrukturering af fejlfortolkninger. 1) Træn din

Læs mere

Patientinformation. Behandling af børn. der er gået for tidligt i pubertet. Børneambulatoriet 643

Patientinformation. Behandling af børn. der er gået for tidligt i pubertet. Børneambulatoriet 643 Patientinformation Behandling af børn der er gået for tidligt i pubertet Børneambulatoriet 643 Tidlig pubertet kan behandles Puberteten kan stoppes ved, at barnet hver 3. - 4. uge får en indsprøjtning,

Læs mere

Angst og Autisme. Psykolog Kirsten Callesen Psykologisk Ressource Center

Angst og Autisme. Psykolog Kirsten Callesen Psykologisk Ressource Center Angst og Autisme Psykolog Kirsten Callesen Psykologisk Ressource Center Angst i barndommen Er den mest udbredte lidelse i barndommen Lidt mere udbredt blandt piger end drenge 2 4% af børn mellem 5 16 år

Læs mere

Impulskontrol for fuglehunde

Impulskontrol for fuglehunde Impulskontrol for fuglehunde Spanielskolen Steen Stenild 3 typer fuglehunde Efterskuds hunde retrivere Stødende hunde spaniels Stående hunde hønsehunde, settere, pointere osv. Vores mål Den stødende hund

Læs mere

Angstens Ansigter. Tove Niljendahl, sundhedsfaglig rådgiver PsykInfo 27-01-2014

Angstens Ansigter. Tove Niljendahl, sundhedsfaglig rådgiver PsykInfo 27-01-2014 Angstens Ansigter Tove Niljendahl, sundhedsfaglig rådgiver PsykInfo 27-01-2014 Edward Munch s : Skriget Angst Angst er en grundlæggende følelse som er en naturlig del af menneskets overlevelsesmekanismer

Læs mere

Irene Jarnved - DRK trænerseminar februar 2014

Irene Jarnved - DRK trænerseminar februar 2014 Indlæringsmekanismer Irene Jarnved - DRK trænerseminar februar 2014 Positiv forstærkning: At tilføre hunden noget behageligt for at øge sandsynligheden for gentagelse af adfærd. Kan være belønning eller

Læs mere

DRK s Træningsudvalg Instruktørdag med Irene Jarnved 08.02.14

DRK s Træningsudvalg Instruktørdag med Irene Jarnved 08.02.14 DRK s Træningsudvalg Instruktørdag med Irene Jarnved 08.02.14 Irene Jarnved har de sidste 20 25 år arbejde med hunde, og de seneste 15 år haft focus på jagthunde. Hun har selv ft. Spaniels.. Indlæringsmekaninsmer

Læs mere

Vil hunde tage magten?

Vil hunde tage magten? Vil hunde tage magten? Sofaen i dag - verden i morgen! Eller? Der har gennem alt for mange år været en udbredt holdning om, at hunden prøver at tage magten fra os. Hunde er opportunister og gør hvad der

Læs mere

Autisme og sanser. Pernille Fynne Danser og pædagog Certificeret autist med ADHD. Kirsten Bundgaard. der kan føre til nedsmeltning

Autisme og sanser. Pernille Fynne Danser og pædagog Certificeret autist med ADHD. Kirsten Bundgaard. der kan føre til nedsmeltning Autisme og sanser der kan føre til nedsmeltning Kreds Limfjorden 20. januar 2017 Pernille Fynne Danser og pædagog Certificeret autist med ADHD Pædagogisk og Fysioterapeutisk konsulent med speciale i autisme

Læs mere

Børn og sorg V. autoriseret psykolog Aida Hougaard Andersen. Reaktioner, adfærd, behov Lærernes og pædagogernes behov

Børn og sorg V. autoriseret psykolog Aida Hougaard Andersen. Reaktioner, adfærd, behov Lærernes og pædagogernes behov Børn og sorg V. autoriseret psykolog Aida Hougaard Andersen Reaktioner, adfærd, behov Lærernes og pædagogernes behov Skolen som fristed eller hjælper Børn, der er kriseramt, kan have forskellige reaktion:

Læs mere

Model for risikovurdering modul 4 og 6

Model for risikovurdering modul 4 og 6 Modul 4 Aktuelt sygeplejeproblem Teoretisk begrundelse for risici Aktuelt sygeplejeproblem Teoretiske begrundelser for risici Epidemiologiske belæg for risici og forhold, der forstærker risici Eksempelvis:

Læs mere

Den gode oplevelse hos dyrlægen

Den gode oplevelse hos dyrlægen Den gode oplevelse hos dyrlægen Trygge dyrlægebesøg Din hund skal besøge dyrlægen/dyreklinikken mange gange i sin levetid. Ofte i forbindelse med sundhedstjek og vaccination, men også hvis den skulle gå

Læs mere

Renner. din hvalp - 8 lektioner

Renner. din hvalp - 8 lektioner Opdrag din hvalp 23/08/07 O 9:08 Side 1 Renner pdrag din hvalp - 8 lektioner Opdrag din hvalp 23/08/07 9:09 Side 2 Renner In Opdrag din hvalp 23/08/07 9:09 Side 3 Indledning Ligesom vaccinationer eller

Læs mere

Smertehåndtering og smertelindring under fødslen

Smertehåndtering og smertelindring under fødslen Pjece til gravide i Region Syddanmark Smertehåndtering og smertelindring under fødslen regionsyddanmark.dk Smertehåndtering og smertelindring under fødslen Måske har du allerede gjort dig nogle overvejelser

Læs mere

Opdragelse af hunden 1

Opdragelse af hunden 1 Opdragelse af hunden 1 Det er vigtigt, at du giver din hund en god opdragelse, så hundens samliv med dig og den øvrige familie kan udvikle sig harmonisk og blive til glæde for alle parter. Nedenfor fi

Læs mere

Ernæringsmæssig tilgang. Juni. 2011. Diana Høtoft. Jordemoder og ernæringsterapeut.

Ernæringsmæssig tilgang. Juni. 2011. Diana Høtoft. Jordemoder og ernæringsterapeut. + Natarbejde Ernæringsmæssig tilgang. Juni. 2011. Diana Høtoft. Jordemoder og ernæringsterapeut. + Natarbejde n Da kvinder ikke kun føder om dagen, tvinges de fleste jordemødre til at arbejde om natten.

Læs mere

Opgavekort til Stjerneløb

Opgavekort til Stjerneløb Opgavekort til Stjerneløb Her finder du otte opgavekort, som kan bruges til et stjerneløb enten i forløbet Fit for fight eller Træk vejret. Til en klasse på 25-30 elever er det en god ide at lave et løb

Læs mere

Endorfin-jagten - et foredrag om stress og afstresning

Endorfin-jagten - et foredrag om stress og afstresning Endorfin-jagten - et foredrag om stress og afstresning v/ Livsstilsterapeut Sanne Anthony CV for Susanne Anthony Tankefelt Terapeut 2006 Hypnose Terapeut 2004 NLP-psykoterapeut 1999 Lægemiddel Konsulent

Læs mere

Omhandlende muskelfunktion og træning: Oplæg v./ overlæge Lise Kay og fysioterapeut Karin Thye Jørgensen.

Omhandlende muskelfunktion og træning: Oplæg v./ overlæge Lise Kay og fysioterapeut Karin Thye Jørgensen. Referat PolioCafé den 8. september 2014 Omhandlende muskelfunktion og træning: Oplæg v./ overlæge Lise Kay og fysioterapeut Karin Thye Jørgensen. Fra januar bliver poliocaféen afholdt den 1. mandag i måneden

Læs mere

Information om tinnitus - og 10 gode råd der kan lette din dagligdag

Information om tinnitus - og 10 gode råd der kan lette din dagligdag Kommunikationscentret Information om tinnitus - og 10 gode råd der kan lette din dagligdag 1 2 Tinnitus At høre eller opleve tinnitus er almindeligt og i mange tilfælde drejer det sig om en midlertidig

Læs mere

Stress og problemkunder. Steen Aalberg, FCOVD-I, optometrist. 11 November 2012. Hvad er stress?

Stress og problemkunder. Steen Aalberg, FCOVD-I, optometrist. 11 November 2012. Hvad er stress? Stress og problemkunder Steen Aalberg, FCOVD-I, optometrist 11 November 2012 Hvad er stress? Stress er den frustration det skaber ikke at kunne dreje halsen om på en der virkelig fortjener det! Eller en

Læs mere

ADFÆRDSPROBLEMER HOS HUNDE

ADFÆRDSPROBLEMER HOS HUNDE ADFÆRDSPROBLEMER HOS HUNDE I denne pjece kan du læse om symptomerne på nogle af de mest almindelige adfærdsproblemer, som hunde kan lide af og om, hvad du kan gøre for at forsøge at afhjælpe dem. Foto:

Læs mere

Heste hjælper os på vej

Heste hjælper os på vej Heste hjælper os på vej Hesteassisteret personlig udvikling er ikke nødvendigvis ridning. Det er lige så meget omgangen med heste. Der er således ikke fokus på traditionel rideundervisning. Hesten indgår

Læs mere

Psykolog John Eltong

Psykolog John Eltong Psykolog John Eltong Undervisningens formål Give dig en forståelse af, hvad angst er Hjælpe til bedre at kunne formulere hypoteser om, hvad der måske kunne være på færde med en borger Blive bedre til at

Læs mere

Stress på arbejdspladsen et modefænomen eller hvad?

Stress på arbejdspladsen et modefænomen eller hvad? FAGLIGT HJØRNE Interview v/faglig sekretær Ingelise Rangstrup Stress på arbejdspladsen et modefænomen eller hvad? Hvis du føler dig stresset i din hverdag, så deler du vilkår med rigtig mange andre mennesker,

Læs mere

1. december 2011 v. Britt Riber

1. december 2011 v. Britt Riber 1. december 2011 v. Britt Riber Dagens program Opfølgning på psykologikonferencerne Hensigtsmæssig interaktion med ængstelige patienter Psykologikonferencerne Øvelse: Tal sammen to og to. Vælg en fra en

Læs mere

Børn og stress - udfordringer i den moderne familie. Psykolog Ole Rabjerg, Agape

Børn og stress - udfordringer i den moderne familie. Psykolog Ole Rabjerg, Agape Børn og stress - udfordringer i den moderne familie Psykolog Ole Rabjerg, Agape Teltmøder i Vorgod, juni 2015 Stress hos børn er et stigende problem Ålborg og Hillerød sygehus: Har fra 2003 til 2006 oplevet

Læs mere

DeeStaff.dk. Lidt omkring hvad I skal overveje, før I anskaffer jer en hund? www.deestaff.dk info@deestaff.dk

DeeStaff.dk. Lidt omkring hvad I skal overveje, før I anskaffer jer en hund? www.deestaff.dk info@deestaff.dk DeeStaff.dk info@deestaff.dk Lidt omkring hvad I skal overveje, før I anskaffer jer en hund? Dorthe Møller Jakobsen til ansøgning på facebook Du kan ikke købe kærlighed og hengivenhed, men du kan købe

Læs mere

Åbyhøj Dyreklinik ADFÆRDS SPØRGESKEMA. Dato: Ejer: Er patienten henvist af anden dyrlæge? Hvem?: Husstandsoplysninger: Hvor stor er familien:

Åbyhøj Dyreklinik ADFÆRDS SPØRGESKEMA. Dato: Ejer: Er patienten henvist af anden dyrlæge? Hvem?: Husstandsoplysninger: Hvor stor er familien: Åbyhøj Dyreklinik ADFÆRDS SPØRGESKEMA Dato: Ejer: Adresse: Telefon: Postnummer, By: Arbejdstelefon: Er patienten henvist af anden dyrlæge? Hvem?: Husstandsoplysninger: Hvor stor er familien: Navn og alder

Læs mere

CRPS. Komplekst Regionalt Smertesyndrom. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Ergoterapien, MT

CRPS. Komplekst Regionalt Smertesyndrom. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Ergoterapien, MT CRPS Komplekst Regionalt Smertesyndrom Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Ergoterapien, MT Denne pjece er til personer, hvor der er mistanke om CRPS, eller hvor CRPS er diagnosticeret.

Læs mere

DEPRESSION KAN DET OGSÅ RAMME MIG? Oplæg af udviklingssygeplejerske Irene Amby Regionspsykiatrien Vest Herning d 28-1 - 2015

DEPRESSION KAN DET OGSÅ RAMME MIG? Oplæg af udviklingssygeplejerske Irene Amby Regionspsykiatrien Vest Herning d 28-1 - 2015 DEPRESSION KAN DET OGSÅ RAMME MIG? Oplæg af udviklingssygeplejerske Irene Amby Regionspsykiatrien Vest Herning d 28-1 - 2015 Arbejdet med mennesker med psykiske lidelser gennem mange år. Undervist både

Læs mere

Racespecifikke forskelle 2016

Racespecifikke forskelle 2016 Racespecifikke forskelle 2016 Spaniels Cocker spaniel Springer spaniel Jagt hunderacer Stående (kontinentale) Ruhåret hønsehund Langhåret hønsehund Korthåret hønsehund Gammel dansk hønsehund Kleiner münsterländer

Læs mere

Ronderingsøvelsen i PH, består i at hunden i samarbejde med hundeføreren, skal finde og bevogte såvel personer som større genstande.

Ronderingsøvelsen i PH, består i at hunden i samarbejde med hundeføreren, skal finde og bevogte såvel personer som større genstande. Introduktion til rondering. Indledning Ronderingsøvelsen i PH, består i at hunden i samarbejde med hundeføreren, skal finde og bevogte såvel personer som større genstande. Oplæring af en hund i denne disciplin

Læs mere

Leders Leder k s a k b a & samarbejde

Leders Leder k s a k b a & samarbejde Lederskab & samarbejde 24 september 2012 Kreds 71 Grenaa 24. september 2012 Kreds 71 Grenaa Vivi Gilsager Indhold: Hvalpens udvikling Drifter Lederskab 0-2 uge Den vegetative fase 3 uge Overgangsfasen

Læs mere

Problemskapende atferd

Problemskapende atferd Hvad skal vi se på? Problemskapende atferd - et Low-arousal perspektiv Bo Hejlskov Elvén Autoriseret psykolog Hvad er problemadfærd? Adfærd som opleves som et problem - For hvem? - Vi definerer adfærden

Læs mere

Stress bliver ofte forvekslet med travlhed eller sygdom. Den kort varige stress. Den langvarige stress

Stress bliver ofte forvekslet med travlhed eller sygdom. Den kort varige stress. Den langvarige stress Stress bliver ofte forvekslet med travlhed eller sygdom Den kort varige stress Normal og gavnlig. Skærper vores sanser. Handle hurtigt. Bagefter kan kroppen igen slappe af. Sætte gang i vores autonome

Læs mere

Autisme og Angst. Christina Sommer. Psykologisk Ressource Center www.psyk-ressource.dk cso@psyk-ressource.dk 3166 4661

Autisme og Angst. Christina Sommer. Psykologisk Ressource Center www.psyk-ressource.dk cso@psyk-ressource.dk 3166 4661 Autisme og Angst Christina Sommer Psykologisk Ressource Center www.psyk-ressource.dk cso@psyk-ressource.dk 3166 4661 Frygt Frygt er en naturlig reaktion på en stimulus som truer ens velbefindende. Reaktionen

Læs mere

Dyr-menneske-forholdets betydning for frygt og aggression hos heste

Dyr-menneske-forholdets betydning for frygt og aggression hos heste AARHUS UNIVERSITET 21. NOVEMBER 2013 Dyr-menneske-forholdets betydning for frygt og aggression hos heste Janne Winther Christensen Institut for Husdyrvidenskab Aarhus Universitet 1 Ulykker med heste Ridning

Læs mere

Velkommen til Tværfagligt Smertecenter - TSC. Introduktionsmøde

Velkommen til Tværfagligt Smertecenter - TSC. Introduktionsmøde Velkommen til Tværfagligt Smertecenter - TSC Introduktionsmøde Universitetshospitalet i Region Nordjylland Aalborg Universitetshospital INTRODUKTIONS-MØDE - afstemning af forventninger o Vi forudsætter

Læs mere

Stresshormonet kortisol

Stresshormonet kortisol Stresshormonet kortisol Tilføjet af Kiirsten Pedersen søndag 25. maj 2008 Sidst opdateret torsdag 12. november 2009 Kortisol kaldes også hydrocortison og er et glucocorticoid - et af ca. 40 hormoner, der

Læs mere

Faglig temadag d. 2. marts 2010 Psykolog Anne Helene Andersson

Faglig temadag d. 2. marts 2010 Psykolog Anne Helene Andersson Faglig temadag d. 2. marts 2010 Psykolog Anne Helene Andersson www.socialmedicin.rm.dk De forskellige slags belastningsreaktioner Akut belastningsreaktion En forbigående reaktion på en svær belastning.

Læs mere

Subjektiv selvtest til bedre indsigt i potentielle aspekter af din hjernekemi, der er ude af balance

Subjektiv selvtest til bedre indsigt i potentielle aspekter af din hjernekemi, der er ude af balance side 1 af 7 Subjektiv selvtest til bedre indsigt i potentielle aspekter af din hjernekemi, der er ude af balance Følgende spørgeskema er lavet med udgangspunkt i materiale i bogen The Mood Cure af Julia

Læs mere