TEOLOGIENS DØGN. Program

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "TEOLOGIENS DØGN. Program"

Transkript

1 Alle religioner har en teologi. Men teologi er mere end religion. Teologi er et lager, hvor man kan søge svar på spørgsmål om mening og finde tolkninger af tilværelsen. Så velkommen til Teologiens Døgn et laboratorium for alt mellem himmel og jord TEOLOGIENS DØGN Program

2 Velkommen til Teologiens Døgn

3 Teologiens Døgn har igen i år et program med stor variation i både emner og udtryksformer. Både oplevelse og indlevelse, humor og alvor, smag på mad og drikke, sang og musik, kunst og teater, indlevelse og indbydelse til at lytte indbyder programmet til. Her er noget for børn, for unge og yngre, ja for enhver, der er interesseret i en lang række emner, som teologien og religionsvidenskab ikke er ene om at beskæftige sig med, men som de beskæftiger sig med på en måde, ingen af os kan være foruden. Arrangementer og aktiviteter foregår i Domkirken, Aarhus Katedralskole, Kvindemuseet, Thorups Kælder og sidst men ikke mindst Café Hack. Tag en tur rundt på hele området. Vi er sikre på, at du vil finde noget, der fanger din interesse. Tak til vore samarbejdspartnere, økonomiske sponsorer og til alle, der har bidraget til, at Teologiens Døgn kunne realiseres. P.H. Bartholin Domprovst Se også udførlig omtale af alle arrangementer på Ret til ændringer i programmet forbeholdes.

4 åbning Aarhus Domkirke fredag den 5. april kl. 16:00 Indledning på orgel v. domorganist Kristian Krogsøe Århus Pigekor under ledelse af Helle Høyer Vedel Borgmester Jacob Bundsgaard Århus Pigekor Dekan, Mette Thunø, Aarhus Universitet Biskop Kjeld Holm Århus Pigekor Fællessalme Alt, hvad som fuglevinger fik Afsluttende orgelstykke Under Teologiens Døgn er kunstneren Hans Krulls opstandelsesbillede Frisvømmeren udstillet i Domkirken.

5

6 gudstjenester Fredag kl. 20:15 kan du tage i Domkirken til musikgudstjenesten Opstandelse og hvad så? med salmebandet AERA og Pastoralseminariets studerende. Der er liturgisk Midnat i Miklagård -gudstjeneste i Domkirken fredag kl. 23:00 hvor et lille kor af studerende med tilknytning til den teologiske uddannelse i Aarhus vil fremføre en sungen liturgi med temaet Den vantro Thomas. Lørdag kl. 10:00 kan du få Næring til en ny dag, når studerende fra Pastoral-seminariet holder morgenandagt med nadver i Domkirken.

7 rundvisninger Oplev Aarhus Domkirkes rigdom af kalkmalerier på rundvisningen Kalkmalerier i Aarhus Domkirke ved Troels Rønsholdt fredag kl. 18:15. Kom med på en morgenrundvisning lørdag kl. 09:15, hvor Troels Rønsholdt fortæller om Domkirkens pragtstykke fra 1479: Bernt Notkes altertavle. Se Domkirken som mausoleum på en rundvisning ved Hans Bjørn. Det sker i Aarhus Domkirke lørdag kl. 13:15.

8 debat Dannelse, uddannelse og kristendom Drejer vores uddannelser sig for meget om kvalifikationer og kompetencer og alt for lidt om dannelse? Og er en af taberne i det spil kristendommen? Diskussionerne om dannelse og uddannelse blev for nylig rejst igen i forbindelse med en ændring af læreruddannelsen og faget Kristendomskundskab/Livsoplysning/Medborgerskab. Uafklaret er dog, hvordan vi forstår ordet dannelse, og hvilken plads dannelse skal have i folkeskolen, de gymnasiale og videregående uddannelser. Et panel med bl.a. prof. Lars Qvortrup, lektor Hans Krab Koed, Dorthe Jørgensen og Morten Kvist diskuterer, hvad dannelse er aktuelt og historisk. Aarhus Katedralskole, lørdag kl. 10:15. Frelse eller fortabelse? Findes der en dommedag eller yderste dag, hvor Gud Fader rejser alle døde op af gravene og dømmer til frelse eller til evig fortabelse? Spørgsmålet er afgørende for manges forhold til den kristne tro i dag. Teologerne, der har til opgave at fortolke Det gamle og Det nye Testamente, er ikke enige om tolkningerne, og det har teologer stort set aldrig været. Redaktør ved DR, Anders Laugesen har en samtale med tidl. sognepræst og forfatter af bogen Frelse og fortabelse, Kaj Mogensen. Aarhus Katedralskole, lørdag kl. 12:15.

9 Hvad er tro? Et opslag til et præsteembede, hvor der blev annonceret efter en troende præst, har rejst en ny debat om tro. Debatten har hidtil vist, at der ikke er enighed om, hvad der menes, når vi anvender ordet tro. Vi skal i debatten tage fat på det helt grundlæggende, at tro bl.a. er at forholde sig til noget, som man i positiv forstand føler sig bundet til og bestemt af. Endvidere at denne tro ikke kun er en intellektuel foreteelse, men at troen har udtryk og sprog. Deltagere i debatten: Chefredaktør Erik Bjerager, Kristeligt Dagblad. Lektor Anita Hansen Engdahl, Folkekirkens Institut for Præsteuddannelse. Cand.teol. ph.d Kristine Garde, forfatter til flere bøger om kirkeret. Sognepræst Hanne Marie Houkjær. Prof. Asger Christian Højlund, Menighedsfakultetet. Redaktør Anders Laugesen. Leder af Grundtvigakademiet, Birgitte Stoklund Larsen Festsalen, Aarhus Katedralskole, lørdag kl. 14:15.

10 foredrag KØN OG KRISTENDOM De seneste 100 års kulturhistorie har skabt et nyt syn på kvinder og homoseksuelle. Det har udfordret teologien om det naturlige og givet anledning til kirkelig nytænkning. Lyt med når Ph.d.-studerende Benedicte Hammer Præstholm opridser den danske kirke- og kulturhistorie og fortæller om køn, seksualitet og det naturliges teologi. Kvindemuseet, lørdag kl. 09:15. Den gammeltestamentlige profet er en person, der modtager og viderebringer en meddelelse fra Gud. Ph.d.-studerende Line Søgaard Christensen fortæller om profeten Hoseas ægteskab med horkvinden Gomer. Kvindemuseet, lørdag kl. 10:15. Har kirken et køn? Hvad sker der, når der fokuseres på køn og kødelighed i stedet for på menneskelighed? lektor Else Marie Wiberg Pedersen stiller spørgsmålet: Hvad er det med kirke og kvinder?. Kvindemuseet, lørdag kl. 11:15. Lektor Else K. Holt vil ud fra Esters Bog tale om magt og køn i Det Gamle Testamente. Vi får afdækket magtens væsen, og hvordan den kan overlistes gennem dygtighed, spionage og kvindelist! Kvindemuseet, lørdag kl. 12:15.

11 FILOSOFI OG EKSISTENS Bliv klogere på aarhus-teologen K. E. Løgstrup, når lektor David Bugge fortæller om Løgstrups syn på børn og litteratur, Ph.d.-studerende Kjeld Slot Nielsen spørger til Guds evighed i foredraget Løgstrup og treenigheden og Ph.d.-studerende Bjørn Rabjerg gør rede for Løgstrups kritik af Kierkegaard. Aarhus Katedralskole er Kierkegaard-år, derfor kan du til Teologiens Døgn fordybe dig i Kierkegaards lidenskabelige univers: Hør om lidenskab og kærlighed hos Søren Kierkegaard, når elever fra Testrup Højskoles filosofilinje vil læse passager op fra Kierkegaards forfatterskab om Lidenskab og kærlighed samt introducere og perspektivere det oplæste. Aarhus Katedralskole, fredag kl. 18:15. Hvad betyder det at Du skal ære Gud? Ph.d.-studerende Sasja Emilie Mathiasen fortæller om Den paradoksale Gud hos Martin Luther. Aarhus Katedralskole, fredag kl. 22:15 og lørdag kl. 12:15. Du kan også blive klogere på begreber om det gode og det onde, når professor emeritus Kirsten Nielsen holder foredraget Gud og Djævelen. Aarhus Katedralskole, fredag kl. 22:15.

12 foredrag FORTSAT... Dette kan ikke gå stille for sig! Kierkegaard møder Grundtvig i et duetforedrag ved Sarah og Sune Auken. Foredraget spærrer dem inde med hinanden på nogle få kvadratmeter og lader dem tale i munden på hinanden. Aarhus Katedralskole, fredag kl. 19:00-20:00. Bliv klogere på sammenhængene mellem viden, tro og digtning, når sognepræst Sanne B. Thøisen spørger om man skal tro på det hele i et foredrag om Det genfundne Paradis. Aarhus Katedralskole, lørdag kl. 11:15 Teologiens Døgn sætter fokus på teologen Dietrich Bonhoeffer med en række foredrag og indslag: lektor Hans Vium Mikkelsen udfolder Bonhoeffers teologi og biografi lørdag kl. 10:15, lektor Peter Lodberg viser os Bonhoeffers teologiske virkelighed gennem Glimt fra 2. Verdenskrig; DDR; Sydafrika og Danmark lørdag kl. 14:15, og skuespiller Caspar Koch fortæller om Bonhoeffers kærlighedshistorie med Maria von Wedemeier lørdag kl. 09:15. Alt sammen på Aarhus Katedralskole.

13 RELIGION OG SAMFUND Nogle afviser teologiens berettigelse på universitetet. Andre finder den nyttig til studiet af religion som kulturfænomen. Begge dele er en misforståelse af teologiens opgave: at pege på kulturens blinde punkter. Fredag aften kl. 19:15 holder professor Svend Andersen foredrag på Aarhus Katedralskole. Kan begrebet evolution bruges om kultur? Kan kultur-evolution bruges om religion og teologi? Professor Hans Jørgen Lundager Jensen holder foredrag om teologi, kultur og evolution. Mød op på Aarhus Katedralskole fredag kl. 17:15. Lektor Bo Kristian Holm giver overblik over reformationens forandring af samfundet og spørger efter dens fortsatte betydning. Hør foredrag Teologi som motor for forandring på Aarhus Katedralskole lørdag kl. 11:15 og kl. 14:15. Lektor Troels Nørager holder foredrag om Gud og samvittigheden og spørger hvordan samvittigheden har det i dag - i kølvandet på den globale finanskrise. Få svaret på Aarhus katedralskole lørdag kl. 14:15. Hvilken rolle spiller ritualet i religion og samfund? MSO-professor Anders Klostergaard Petersen holder foredrag om ritualet som al kulturs og religions biosociale fundament fredag kl. 19:15 og Postdoc, Ph.d. Kirstine Helboe Johansen stiller skarpt på tidens bevidste religiøse bruger fredag kl. 18:15 og lørdag kl. 09:15. Foredragene finder sted på Aarhus Katedralskole.

14 foredrag FORTSAT... Grundtvig har haft en meget afgørende betydning for dansk samfund og nationalitet. Lektor Troels Nørager holder foredrag om Grundtvigs betydning som samfundsbygger lørdag kl. 13:15. Centerleder af Grundtvig Centeret, Michael Schelde holder foredrag om Grundtvig og Aarhus; om den lærde skole omkring 1800 og Grundtvigs opgør med den lørdag kl. 11:15. Begge foredrag på Aarhus Katedralskole. Hvor er kristendommen i Danmark i dag - og hvor er den i Aarhus? Sådan spørger lektor Marie Vejrup Nielsen i et foredrag, der vil se nærmere på den rolle kristendom spiller i Danmark i dag og løfte sløret for hvad fremtiden vil bringe. Det sker på Aarhus Katedralskole lørdag kl. 12:15. Hvis vi nu forestiller os, at Jesus mødte en muslim, hvordan mon det møde så ville komme til at spænde af? Og kunne vi kristne måske lære noget om, hvordan vi bør møde muslimer? Hør Foredraget Hvordan ville Jesus mon møde en muslim? ved professor ved Menighedsfakultetet Kurt Christensen. Aarhus Katedralskole fredag kl. 18:15 og lørdag kl. 09:15. Fotojournalist Imal Hashimi vil igennem sine billeder fortælle om Afghanistans kvinders tilværelse og tro og vise Talibans måde af at bruge tro som et redskab for styring over befolkning. Hør Imal Hashimi på Kvindemuseet fredag kl. 20:15.

15 KIRKEN I HISTORIEN Det er ikke hver dag, at der udgives en kirkehistorie. Forskere ved Aarhus Universitet udgav i efteråret 2012 et meget rost værk i to bind: Kirkens Historie. Det er skrevet, så alle kan fordybe sig i det. Til Teologiens Døgn vil der være en præsentation af den nye Kirkens Historie, bind 1 ved lektor Nils Arne Pedersen fredag kl. 17:15 og af bind 2 ved lektor Carsten Bach-Nielsen fredag kl. 18:15, begge på Aarhus Katedralskole. Lektor Anders-Christian Jacobsen holder foredrag om munke og mystikere i oldkirken. Mød de store mystiske tænkere som for eksempel Origenes, Gregor af Nyssa og Evagrius. Aarhus Katedralskole fredag kl. 22:15. Ph.d. René Falkenberg fortæller om Den lille gud og den store kætter : I tidlig kristendom bliver Gud mindre i takt med kætterierne tager til. Det skyldes måske Sokrates og Platon. Synderen udpeges på Aarhus Katedralskole lørdag kl. 11:15. Er evangelierne fiktioner eller øjenvidnesbyrd? Hør professor ved Menighedsfakultetet, Peter V. Legarth tage spørgsmålet op, om evangelierne er baseret på troværdige øjenvidnesbyrd og sandhedsvidnesbyrd? Aarhus Katedralskole fredag kl. 17:15 og lørdag kl. 10:15.

16 foredrag FORTSAT... TEOLOGI OG I foredragsrækken Teologi og har vi bedt en række mennesker, der ikke til hverdag arbejder direkte med teologien, give eksempler på, hvilken rolle de teologiske temaer spiller i deres virke og tænkning, og hvilken rolle teologien efter deres mening kunne spille i et bredere perspektiv: Forstander, Testrup Højskole, Jørgen Carlsen: Til kamp mod transcendensforræderiet. Teologi og højskole. En grundtvigsk højskole har et betydningsfuldt mellemværende med teologien. I begge tilfælde drejer det sig om at pejle sig frem til tilværelsens underforståede under. Teologiens anliggende er teoretisk og analytisk. Højskolens er praktisk og pædagogisk. Aarhus Katedralskole fredag kl. 17:15. Professor ved CBS Ove Kaj Pedersen: Teologi og konkurrencestat. Et nyt dannelsesprojekt? Kæmper vi igen om et nyt menneskesyn? Og hvad har det med teologi at gøre? Ove K. Pedersen vil se på kernen i den aktuelle værdikamp og sætte den i relation til efterkrigstidens projekt for at skabe det gode menneske. Aarhus Katedralskole fredag kl. 18:15. Adjunkt ved Aalborg Universitet Jesper Lindholm: Teologi og menneskerettigheder. Er kristendommen fundamentet for menneskerettighederne? Er menneskerettigheder i sig selv blevet en religion? Kom og hør, hvad teologi og menneskerettigheder har - og ikke har - med hinanden at gøre. Aarhus Katedralskole fredag kl. 20:15.

17 Lektor, Læreruddannelsen i Aarhus, Johannes Adamsen: Teologi og fremtidens skole. Det lader til, at der er aspekter af sekulær religionsfaglighed i teologien, så man kan jo overveje, om der også er teologiske fristelser, lokkende kald og andre snakkende slanger i skole og undervisning? Aarhus Katedralskole lørdag kl. 09:15. Biskop, Aarhus Stift, Kjeld Holm: Teologi, kirke og lidenskab. Teologi som fag er basis for at kunne virke som præst, og man kan med rette forvente faglig dygtighed af enhver præst. Men fagligheden gør det ikke alene. Derfor er teologi, lidenskab og engagement knyttet til hinanden. Aarhus Katedralskole lørdag kl. 10:15. Lektor ved Aarhus Universitet Hans Hauge: Teologien i eksil på det entreprenørielle universitet. Det nye universitet er et såkaldt corporative university. Det skal bidrage til vækst og velfærd; forskningen skal skabe værdier, men hvordan kan fx en bog om Det Gamle Testamente det? Aarhus Katedralskole lørdag kl. 11:15. Professor ved Aalborg Universitet Lars Qvortrup: Teologi og videnskab. Jo mere, vi ved, des mere ved vi, at vi ikke ved. Vidensparadokset er blevet vor tids dominerende paradoks. Det betyder, at der er plads til religion, men i en ny betydning: Gud er det rum, der gør mening mulig. Aarhus Katedralskole lørdag kl. 12:15. Professor ved Aarhus Universitet Dorthe Jørgensen: Teologi og erfaring. Filosofien om det skønne har siden antikken handlet om det at blive overvældet - at få noget foræret og blive forvandlet. Her er der noget at hente for teologien, hvis den vil udvikle sit begreb om erfaring. Aarhus Katedralskole lørdag kl. 13:15.

18 for børn Man har somme tider sagt, at kristendom er ikke for børn. Det dementerer bogen Fredriks Flyverdragt, der er blevet til to teaterforestillinger for børn om regler og mirakler. Derudover præsenterer vi domkirkens nye skattekort, der sender børn på skattejagt i domkirken. Fredriks Flyverdragt: Regler - en musikalsk bibelforestilling for børn Fredriks mor og far har travlt, de skal nemlig flytte på landet og starte på en frisk. Hvordan får man følelsen af hjem i et splinternyt hus? Hvad er vigtigt og hvad er ligegyldigt? Hvilke regler og værdier vil man gerne bringe med sig? I sin søgen efter svar havner Fredrik mange sære steder i Bibelen. Han møder Moses på bjerget, der får overbragt de 10 bud, Jesus der i raseri rydder templet og Jesus på et bjerg, hvor han overrasker med nye regler. Tag med Fredrik på en rejse i nutid og Bibel. Forestillingen tager sit afsæt i Bibelselskabets bog om Fredrik og hans flyverdragt (2012) skrevet af Esben Nyholm og Henrik G. Lund, tegninger af Camilla Fjermestad Lang. Aarhus Domkirke, fredag kl. 17:15.

19 Fredriks Flyverdragt: Mirakler - en musikalsk bibelforestilling for børn Hvem tror på mirakler? Hvem tror på undere? Fredrik gør, men han kan jo også flyve i sin flyverdragt. Esben har atter fået fat i Fredriks gamle kuffert. Kufferten gemmer på mange mærkelige ting, der hver især udfolder fantasifulde fortællinger og sange om utrolige og forunderlige hændelser. Mirakler om man vil. Store som små. Forestillingen tager udgangspunkt i børnenes hverdag og deres evne til at fantasere og undre sig. Mirakler fra både Det Gamle Testamente og Det Nye Testamente sættes i en finurlig børnehøjde. Alt sammen i flot sammenhæng med illustrerede sange. Aarhus Domkirke, lørdag kl. 11:15.

20 events mellem himmel og jord Mad i Biblen: Spis, venner, drik! Smagsprøver og foredrag ved Lotte Forchhammer, teolog, Christine Bille Nielsen, kok, og iscenesætter Adam Løwert. I Biblen vrimler det med måltidsfejringer. Det er her bånd knyttes, rævekager bages, kærlighed besegles og magt demonstreres. Vi har tryllet med de bibelske fødevarer og anretter seks pointer om mad, værtskab og måltider fra Adams æbler til den sidste nadver. Kvindemuseet, fredag kl. 18:15 og igen kl. 22:00. Optagelse af Religionsrapporten til DR1 Vær med i studiet, når DR1 optager Religionsrapporten på Café Hack. Emnet er: Har teologien noget at sige i den aktuelle økonomiske krise? Der bliver mulighed for at debattere med professor Ove Kaj Pedersen, CBS, direktør Christina Busk, Etikos, og lektor og ph.d. Bo Holm, Aarhus Universitet, Teologi. Ordstyrer: Journalist Lisbeth Melendez, DR. Café Hack, lørdag kl. 09:30-10:30.

21 Reception Liv og konsekvens. Bonhoeffers teologiske arv Reception i anledningn af bogudgivelsen: Liv og konsekvens. Bonhoeffers teologiske arv (Aros, 2013) af Hans Vium Mikkelsen, Henning Thomsen, Peter Lodberg og Caspar Koch. Henning Thomsen introducerer og er vært ved en forfriskning. Salg af bogen til særlig udgivelsespris. Festsalen, Aarhus Katedralskole, fredag kl. 21:30. Teologisk byvandring Følg med dr. theol. Peter Lodberg fra Teologi på Aarhus Universitet på teologisk byvandring og se, hvordan kirkehistorien rækker 1000 år tilbage og stadig er aktuel. Byplan, bybillede og arkitektur i Aarhus midtby bærer den dag i dag afgørende teologiske spor. Aarhus Domkirke ved hovedindgangen, lørdag kl. 08:30. Teologisk Pubquiz Test din viden om teologiske emner. Vi danner hold af alle, der vil være med. Vinderholdet belønnes med en omgang. Quizmasters er: Hanne Kobbelgaard, Christian Berwald og Peter Lodberg - alle fra Teologi, Aarhus Universitet. Thorups Kælder, fredag kl. 20:30.

22 musik Rap-Battle om alt mellem himmel og jord Oplev rapperne Ham den Lange og Henrik Hass i et improviseret freestyle-show om alt mellem himmel og jord. Thorups Kælder, fredag kl. 22:30. Brothers of Mercy Sanger og sangskriver Leonard Cohen beskriver menneskelivet ud fra to grundlæggende relationer: menneskets forhold til medmennesket og mennesket forhold til sin Gud. Peter Danielsen og Carsten Tranberg-Krab (Brothers of Mercy) fortolker Cohens sangunivers. Du vil kunne høre Brothers of Mercy rundt omkring på Aarhus Katedralskole i løbet af døgnet. Sang og musik i kirken - hvorfor det? Ved Peter Thyssen og medvirken af kor/kristian Krogsøe. Aarhus Domkirke, lørdag kl. 12:15.

23 Koncert med Psalmodie i grænselandet mellem folkemusik og salmer Ensemblet Psalmodie pakker de gamle og elskede salmer af bl.a. Kingo og Grundtvig ind i nye klæder. Med elementer fra den nordiske folkemusik, latinamerikanske rytmer og mellemøstlige klange på den ene side og en dyb respekt for den kirkemusikalske tradition på den anden, vover Psalmodie sig ud i grænselandet mellem folkemusik og salmesang. Psalmodie består af: Ingeborg Thisted Højlund - sang, Sofie Mortvedt - hardingfele og violin, Cecilie Schmidt Dam - cello, Uffe Holmsgaard Eriksen - græsk bouzouki, guitar og klarinet, Christian Joen - percussion Aarhus Domkirke, fredag kl. 21:30.

24 teater Kierkegaard Comedy Show med Claus Damgaard Kierkegaard Comedy Show v. Claus Damgaard er en blanding af komik, foredrag og teater både til dem, der har studeret Kiergaard i årevis, og til dem, der aldrig har hørt om ham. Showet har form som en samtale mellem Kierkegaard og den fiktive Damgaard. Kierkegaard er den indre stemme, spørgsmålsstilleren og benspænderen, Damgaard er manden på livets scene. Vi møder ham i blik tilbage på forholdet til ekskonen, og vi hører skænderierne om at vide mest og om at spille de spil, der udspilles i kærlighedens og livets rum. Og så er der prinsessen, som Damgaard møder til prøvetime i tango. Her kan Kierkegaard måske hjælpe. En alvorlig comedy lecture om kærlighed, sex og parforhold, der strækker komikken så langt det lader sig gøre uden at miste - men måske tværtimod fremme - essensen af Kierkegaards tanker. Festsalen, Aarhus Katedralskole, fredag kl. 20:00 og lørdag kl. 13:00.

25 Peter Plys - en verden på hundrede meter! med skuespiller Caspar Koch Kan Kristusfortællingen udspille sig gennem en lille dreng og hans tøjdyr? Oplev en højtlæsningshistorie med alle tilværelsens karakterer, kun udtrykt gennem stemmen. Aarhus Katedralskole, lørdag kl. 13:15. En ny begyndelse - Læsedrama med skuespiller Caspar Koch Caspar Koch læser og fortæller fra sit læsedrama om Dietrich Bonhoeffer. Festsalen, Aarhus Katedralskole fredag kl. 22:00-23:00.

26 bibel- og salme- maraton Bibelmaraton: Husk det, og glem ikke Bibelmaraton er højtlæsning fra Bibelen, både Det Gamle og det Nye Testamente. Kom og hør de gamle fortællinger og gode ord i en større sammenhæng, uden forklaringer, men med god tid til eftertanke. Hver oplæsningen er af en halv times varighed i tidsrummet fredag kl. 18:00-21:00 og lørdag kl. 10:00-13:00 på Aarhus Katedralskole. Salmemaraton: Og sang jeg dag og nat Under Teologiens Døgn afholdes en salmemaraton. Hvis du har lyst til at synge, skal du møde op her, for her vil vi synge salmer - uafbrudt. Kendte og mindre kendte aarhusianere vil vælge og kommentere salmerne: repræsentanter fra det politiske liv, uddannelsesinstitutionerne, kulturpersonligheder og folk, der til daglig beskæftiger sig med salmer. Vi synger fra salmebogen, men vil også bevæge os ud i grænseområderne og opdage nye salmer. Desuden vil man undervejs kunne opleve at danse en salme og at se en salme! Lysten til at synge er eneste forudsætning for at medvirke man møder blot op på salmecaféen, musiklokalet R15, på Aarhus Katedralskole. Vi synger i tidsrummet fredag kl. 17:15-22:40 og lørdag kl. 09:15-15:40.

27 nb På de følgende sider findes en samlet oversigt over, hvor og hvornår de mange arrangementer finder sted. Hvis ikke andet er anført, begynder arrangementet kvart over hel. Alle arrangementer er gratis!

28 programinformationskontor: Hjørnelokalet på Katedralskolen og Domkirkens våbenhus Fredag 5/4 Aarhus Domkirke Aarhus Katedralskole Åbningshøjtidelighed Fredriks Flyverdragt: Regler. En musikalsk bibelforestilling for børn Kalkmalerier i Aarhus Domkirke. Rundvisning v. Troels Rønsholdt Jørgen Carlsen: Til kamp mod transcendensforræderiet. Teologi og højskole Nils Arne Pedersen: Præsentation af den nye Kirkens Historie, bind 1 Hans Jørgen Lundager: Teologi, kultur og evolution Peter V. Legarth: Evangelierne Fiktioner eller øjenvidnesbyrd Tine Frisenette: Humor og sjælesorg: Er Gud til grin? Ove Kaj Pedersen: Teologi og konkurrencestat. - Et nyt dannelsesprojekt? Carsten Bach Nielsen: Præsentation af den nye Kirkens Historie, bind 2 Kirstine Helboe Johansen: Kirke, ritual og den bevidste religiøse bruger Kurt Christensen: Hvordan ville Jesus mon møde en muslim? Filosofilinjen fra Testrup Højskole: Lidenskab og kærlighed hos Søren Kierkegaard Kjeld Slot Nielsen: Løgstrup og treenigheden Anders Christian Jacobsen: Til helvede med helvede Jacob Joensen: Krigens dilemmaer praktisk og teoretisk belyst Anders Klostergaard Petersen: Ritualet som al kulturs og religions biosociale fundament Svend Andersen: Teologi: Hvorfor? Hvor? Hvordan? Sara og Sune Auken: Kierkegaard vs. Grundtvig

29 Kvindemuseet Thorups Kælder Salmemaraton Bibelmaraton Marc Perera Christensen Kirsten Nielsen Mad i Biblen: Spis, venner, drik! Smagsprøver og foredrag Troels Nørager Jørgen Carlsen Første Mosebog kap Første Mosebog kap. 37 og Carsten Bach Nielsen Bryllup v. Kirstine Helboe Johansen Første Samuelsbog kap Første Samuelsbog kap

30 programinformationskontor: Hjørnelokalet på Katedralskolen og Domkirkens våbenhus Fredag 5/4 Aarhus Domkirke Aarhus Katedralskole Opstandelse - og hvad så? Musikgudstjeneste med Aera og Pastoralseminariets studerende Koncert med Psalmodie Kierkegaard Comedy Show Bjørn Rabjerg: Løgstrups kritik af Kierkegaard Johannes Nissen: Teologi sammen med voksne Jesper Lindholm: Teologi og menneskerettigheder Ruth Østergaard Poulsen: I Guds hånd og på herrens mark Ulla Morre Bidstrup: Så gør vi sådan når til kirke vi gå Reception: Liv og konsekvens. Bonhoeffers teologiske arv Caspar Koch: En ny begyndelse Midnat i Miklagård - liturgisk gudstjeneste Sasja Mathiasen: Ærekær og æreløs - Den paradoksale Gud hos Martin Luther Anders Christian Jacobsen: Munke og mystikere i oldkirken Kirsten Nielsen: Gud og Djævelen

31 Kvindemuseet Thorups Kælder Salmemaraton Bibelmaraton Imal Hashimi: Afghanistans kvinders tilværelse og tro Teologisk Pubquiz v. quizmasters: Hanne Kobbelgaard, Christian Berwald og Peter Lodberg Louise Højlund Se og rør en salme v. Mette Gautier Anden Samuelsbog kap Anden Samuelsbog kap , Ruth Østergaard Poulsen SalmeDans v. Christine Toft Kristensen Mad i Biblen: Spis, venner, drik! Smagsprøver og foredrag Rap Battle om alt mellem himmel og jord: Ham den lange vs. Henrik Hass Søren Ryge Petersen

32 programinformationskontor: Hjørnelokalet på Katedralskolen og Domkirkens våbenhus lørdag 6/4 Aarhus Domkirke Teologisk byvandring v. Peter Lodberg Mødested: Domkirkens hovedindgang Bernt Notkes altertavle Rundvisning v. Troels Rønsholdt Næring til en ny dag Morgenandagt med nadver ved Pastoralseminariets studerende Fredriks Flyverdragt: Mirakler. En musikalsk bibelforestilling for børn Aarhus Katedralskole Johannes Adamsen: Teologi og fremtidens skole Caspar Koch: Dietrich Bonhoeffer - tro, kamp og kærlighed Johannes Nissen: Medvandring i sjælesorg og diakoni Kirstine Helboe Johansen: Kirke, ritual og den bevidste religiøse bruger Kurt Christensen: Hvordan ville Jesus mon møde en muslim? Kjeld Holm: Teologi, kirke og lidenskab Hans Vium Mikkelsen: Bonhoeffer - biografi og teologi David Bugge: At inficere med håbløshed - Løgstrups syn på børn og litteratur Peter V. Legarth: Evangelierne fiktioner eller øjenvidnesbyrd DEBAT: Dannelse, uddannelse og kristendom. v. Lars Qvortrup, Hans Krab Koed m.fl. Hans Hauge: Teologien i eksil på det entreprenørielle universitet Bo Kristian Holm: Teologi som motor for forandring René Falkenberg: Den lille gud og den store kætter Michael Schelde: Grundtvig og Aarhus Sanne Thøisen: Det genfundne Paradis - Skal man tro på det hele?

33 Kvindemuseet Café Hack Salmemaraton Bibelmaraton Benedicte Hammer Præstholm: Køn, seksualitet og det naturliges teologi: en dansk kirke og kulturhistorie Har teologien noget at sige i den aktuelle økonomiske krise? Optagelse af Religionsrapporten til DR Naturen som billede på ånden v. Ditte Krøgholt SalmeDans v. Christine Toft Kristensen Line Søgaard Christensen: Profetisme - Hoseas og horkvinden Morgenrøde v. Michael Schelde Årets salmesang ved middagsbordet v. Anders Laugesen Apostlenes Gerninger kap Apostlenes Gerninger kap Else Marie Wiberg Pedersen: Køn, kødelighed og kirke. Hvad er det med kirke og kvinder? Årets salmesang ved middagsbordet v. Anders Laugesen Merete Bøye Apostlenes Gerninger kap Apostlenes Gerninger kap

34 programinformationskontor: Hjørnelokalet på Katedralskolen og Domkirkens våbenhus lørdag 6/4 Aarhus Domkirke Sang og musik i kirken - hvorfor det? v. Peter Thyssen og medvirken af kor/kristian Krogsøe Domkirken som mausoleum Rundvisning v. Hans Bjørn Aarhus Katedralskole Lars Qvortrup: Teologi og videnskab Marie Vejrup Nielsen: Hvor er kristendommen i Danmark i dag - og hvor er den i Aarhus? Sasja Mathiasen: Ærekær og æreløs - Den paradoksale Gud hos Martin Luther DEBAT: Frelse og fortabelse - samtale mellem Kaj Mogensen og Anders Laugesen Kierkegaard Comedy Show Dorthe Jørgensen: Teologi og erfaring Caspar Koch: Peter Plys - en verden på hundrede meter! Troels Nørager: Grundtvigs betydning for dansk samfund og nationalitet Ulla Morre Bidstrup: Så gør vi sådan når til kirke vi gå Peter Lodberg: Dietrich Bonhoeffer og den politiske virkelighed Troels Nørager: Gud og samvittigheden Bo Kristian Holm: Teologi som motor for forandring Paneldebat: Hvad er tro? m. Erik Bjerager, Asger Chr. Højlund, Hanne Marie Houkjær, Anders Laugesen m.fl.

35 Kvindemuseet Café Hack Salmemaraton Bibelmaraton Else Kragelund Holt: Esters Bog - magt og køn i Det Gamle Testamente Salmer til et halvt liv v. Gerda Jessen Engelske salmer - fra Watts til Victorian v. Hans Hauge Apostlenes Gerninger kap Apostlenes Gerninger kap Salmer, der vil synges v. Peter Lodberg Else Kragelund Holt Jan Petersen Katrine Baunvig Katrine Baunvig

36 Teologiens Døgn arrangeres af Faculty of Arts, Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet; Pastoralseminariet i Århus; Århus Domkirke; Århus Stift; Haderslev Stift; Ribe Stift; Viborg Stift; Aalborg Stift; Aarhus Katedralskole; VIA University College; Diakonhøjskolen. Med støtte fra Aarhus Universitet, Ministeriet for Ligestilling og Kirke, Grundtvigsk Forum m.fl. Evt. henvendelse til P.H. Bartholin på eller

Menighedsfakultetets tilbud om. foredrag

Menighedsfakultetets tilbud om. foredrag Menighedsfakultetets tilbud om foredrag 1 Bestil en taler fra Menighedsfakultetet Menighedsfakultetet uddanner teologer for kirkens skyld. Derfor stiller vore lærere, så langt tid og ressourcer rækker,

Læs mere

Fra årsplan til emneudtrækning

Fra årsplan til emneudtrækning Fra årsplan til emneudtrækning Tema Problemstilling Tekster/andre udtryksformer Udvalgte Færdighedsog vidensmål Bibelske fortællinger/lig- nelser Hvad er lignelser og hvad kendetegner denne udtryksform?

Læs mere

14.- 16. september 2015 på Emmaus Galleri og Kursuscenter i Haslev

14.- 16. september 2015 på Emmaus Galleri og Kursuscenter i Haslev Tidssvarende gudstjeneste på et luthersk grundlag? - kirkemusikalske udfordringer i 2015 14.- 16. september 2015 på Emmaus Galleri og Kursuscenter i Haslev Hermed indbyder vi til den årlige tværfaglige

Læs mere

Vestjysk Kirkehøjskole- Teologi for alle

Vestjysk Kirkehøjskole- Teologi for alle Vestjysk Kirkehøjskole- Teologi for alle Temaet for Vestjysk Kirkehøjskole i 2012 Kristendommens billedsprog Formiddagene er åbne for alle og kræver ingen andre forudsætninger end nysgerrighed på livet.

Læs mere

En politiseret kirke eller en social-etisk ansvarlig kirke? Et økumenisk perspektiv

En politiseret kirke eller en social-etisk ansvarlig kirke? Et økumenisk perspektiv FORÅRSPROGRAM 2016 En politiseret kirke eller en social-etisk ansvarlig kirke? Et økumenisk perspektiv Debatmøde med Biskop Christian Alsted fra Metodistkirken i Norden og Baltikum, Biskop Tine Lindhardt

Læs mere

TEOLOGI FOR LÆGFOLK. Program for OVERBYGNINGEN

TEOLOGI FOR LÆGFOLK. Program for OVERBYGNINGEN TEOLOGI FOR LÆGFOLK Program for OVERBYGNINGEN Efterår 2013 TEOLOGI FOR LÆGFOLKs OVERBYGNING OVERBYGNINGEN forudsætter kendskab til eller interesse for teologiske emner og begreber, samt lyst til at ville

Læs mere

EFTERÅRSPROGRAM 2016

EFTERÅRSPROGRAM 2016 EFTERÅRSPROGRAM 2016 Når reformationen fortolker sig selv. Fejringer gennem 400 år. Foredrag v. Carsten Bach-Nielsen, lektor kirkehistorie, AU Da det første hundrede år var gået, siden reformationen tog

Læs mere

Omkring døbefonten. Svar på nogle meget relevante spørgsmål.

Omkring døbefonten. Svar på nogle meget relevante spørgsmål. Omkring døbefonten Svar på nogle meget relevante spørgsmål. *** Og de bar nogle små børn til Jesus, for at han skulle røre ved dem; disciplene truede ad dem, men da Jesus så det, blev han vred og sagde

Læs mere

Teologisk Voksenundervisning i Aalborg Stift

Teologisk Voksenundervisning i Aalborg Stift Teologisk Voksenundervisning i Aalborg Stift Formål Formålet med Teologisk Voksenundervisning i Aalborg Stift er at give en bred og grundig orientering om kristendommens idé-indhold og historie. Undervisningen

Læs mere

Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi. Efteruddannelse på masterniveau

Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi. Efteruddannelse på masterniveau Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi Efteruddannelse på masterniveau Efterår 2017 Fire moduler Uddannelsen består af fire fag, som kan tages enkeltvis eller i et samlet

Læs mere

Men, når vi så har fundet troen på, at det med Gud og Jesus er sandt og meningsfuldt, hvad så?

Men, når vi så har fundet troen på, at det med Gud og Jesus er sandt og meningsfuldt, hvad så? Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 9. oktober 2016 Kirkedag: 20.s.e.Trin/B Tekst: Es 5,1-7; Rom 11,25-32; Matt 21,28-44 Salmer: SK: 9 * 347 * 352 * 369 * 477 * 361 LL: 192 * 447 * 449 * 369

Læs mere

TEOLOGI FOR VOKSNE I HADERSLEV STIFT

TEOLOGI FOR VOKSNE I HADERSLEV STIFT TEOLOGI FOR VOKSNE I HADERSLEV STIFT 8 lørdage med»viden om tro «Kursusår 2015 Velkommen til Teologi for voksne! Dette nye tilbud om gedigen teologisk undervisning for alle interesserede er Haderslev Stifts

Læs mere

Der kan sagtens være flere steder i en gudstjeneste, hvor vi har med Gud at gøre. I sidder hver især med erfaringer og et liv,

Der kan sagtens være flere steder i en gudstjeneste, hvor vi har med Gud at gøre. I sidder hver især med erfaringer og et liv, 2.s.e.Helligtrekonger, den 14. januar 2007. Frederiksborg slotskirke kl. 10.- Tekster: 2.Mosebog 33,18-23; Johs. 2,1-11: Salmer: 403-434-22-447-315/319-475 P.H. Bartolin - - - - - - - - - - - - - - - -

Læs mere

GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET GUD BLEV MENNESKE KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS GUD ÅBENBARER SIG FOR OS Kristne tror, at den treenige Gud til alle tider giver sig til kende for mennesker, og at han helt og fuldt har vist

Læs mere

Martin Luther. Et kursus om Martin Luther marts Liselund Møde- og Kursussted i samarbejde med Folkeuniversitetet i Slagelse

Martin Luther. Et kursus om Martin Luther marts Liselund Møde- og Kursussted i samarbejde med Folkeuniversitetet i Slagelse Folkeuniversitetet Slagelse Martin Luther Et kursus om Martin Luther 24. 26. marts 2017 Liselund Møde- og Kursussted i samarbejde med Folkeuniversitetet i Slagelse Liselund Møde-og Kursussted, Slotsalléen

Læs mere

Årsplan for kristendom i 2.a

Årsplan for kristendom i 2.a Årsplan for kristendom i 2.a Fællesmål: Formålet med undervisningen i kristendomskundskab er, at eleverne opnår kundskaber til at forstå den religiøse dimensions betydning for livsopfattelsen hos det enkelte

Læs mere

På sporet af julen og Grundtvig

På sporet af julen og Grundtvig December i København På sporet af julen og Grundtvig jul 2009 N.F.S. Grundtvig er en vigtig skikkelse i DR s julekalender Pagten, hvor hans salmer og tanker om menneske og fællesskab spiller en rolle.

Læs mere

TEOLOGI FOR LÆGFOLK. Program for OVERBYGNINGEN

TEOLOGI FOR LÆGFOLK. Program for OVERBYGNINGEN TEOLOGI FOR LÆGFOLK Program for OVERBYGNINGEN Efteråret 2011 TEOLOGI FOR LÆGFOLKs OVERBYGNING OVERBYGNINGEN forudsætter kendskab til eller interesse for teologiske emner og begreber, samt lyst til at ville

Læs mere

ØLSMAGNING, FOREDRAG, FILM, KONCERT, GUDSTJENESTE FEJRING AF REFORMATIONSJUBILÆET VED GJELLERUP KIRKE

ØLSMAGNING, FOREDRAG, FILM, KONCERT, GUDSTJENESTE FEJRING AF REFORMATIONSJUBILÆET VED GJELLERUP KIRKE ØLSMAGNING, FOREDRAG, FILM, KONCERT, GUDSTJENESTE FEJRING AF REFORMATIONSJUBILÆET VED GJELLERUP KIRKE Tirsdag d. 29. august kl. 19.30 i Kirkeladen Ølsmagning og bordtaler ved bryggeren og præsten! Brygger

Læs mere

OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26

OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26 2. s efter hellig tre konger 2014 ha. OMVENDELSE Den samaritanske kvinde ved brønden Johannes evang. 4.5-26 Jeg har altid syntes, at det var ærgerligt, at afslutningen, på mødet mellem den samaritanske

Læs mere

Teologisk Voksenundervisning

Teologisk Voksenundervisning Teologisk Voksenundervisning Aalborg Stift Vinteren 2013 2014 Teologisk Voksenundervisning i Aalborg Stift Formål Formålet med Teologisk Voksenundervisning i Aalborg Stift er at give en bred og grundig

Læs mere

Velkommen. i Tommerup P R O G R A M. Tommerup Missionshus. Bestyrelsen: Arbejdsgrupper: Hjemmeside: Skovstrupvej 8 5690 Tommerup

Velkommen. i Tommerup P R O G R A M. Tommerup Missionshus. Bestyrelsen: Arbejdsgrupper: Hjemmeside: Skovstrupvej 8 5690 Tommerup P R O G R A M Velkommen i Tommerup Tommerup Missionshus Skovstrupvej 8 5690 Tommerup Arbejdet i missionshuset ledes af bestyrelsen, samt et antal arbejdsgrupper. Bestyrelsen: Arbejdsgrupper: Carsten Christensen

Læs mere

Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi. Efteruddannelse på masterniveau

Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi. Efteruddannelse på masterniveau Menighedsfakultetets akademiske overbygningsprogram i kirke og teologi Efteruddannelse på masterniveau Fire moduler Uddannelsen består af fire fag, som kan tages enkeltvis eller i et samlet forløb: Foråret

Læs mere

PROGRAM FOR VETERANKURSUS TEOLOGI FOR LÆGFOLK

PROGRAM FOR VETERANKURSUS TEOLOGI FOR LÆGFOLK PROGRAM FOR VETERANKURSUS 2010 TEOLOGI FOR LÆGFOLK Kære tidligere kursister ved Teologi for Lægfolk Højbjerg, den 3. maj 2010 Det er en glæde igen i år at kunne indbyde tidligere kursister på TFL til sommerkursus

Læs mere

3. s. e. Påske. Højmesse 224 22 54 // 379 332 484

3. s. e. Påske. Højmesse 224 22 54 // 379 332 484 1 3. s. e. Påske. Højmesse 224 22 54 // 379 332 484 2. Mos. 3,1-7.10-14; Jeg vil være den, jeg vil være. Acta 4,7-12: Jesus er hovedhjørnestenen Johs. 14,1-11: Jesus er vejen. Tro og tro på én frelsende

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til sidste s.e.helligtrekonger 2015.docx 25-01-2015 side 1

Lindvig Osmundsen. Prædiken til sidste s.e.helligtrekonger 2015.docx 25-01-2015 side 1 25-01-2015 side 1 Prædiken til sidste s. e. Hellig 3 Konger 2015. Tekst: Matt. 17,1-9 Hvem skal vi tro på? Moses, Muhammed eller Jesus? I 1968 holdt Kirkernes Verdensråd konference i Uppsala i Sverige,

Læs mere

Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 25. maj 2015 Kirkedag: 2. pinsedag/a Tekst: Joh 3,16-21 Salmer: SK: 289 * 331 * 490 * 491 * 298,3 * 287

Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 25. maj 2015 Kirkedag: 2. pinsedag/a Tekst: Joh 3,16-21 Salmer: SK: 289 * 331 * 490 * 491 * 298,3 * 287 Gudstjeneste i Skævinge Kirke den 25. maj 2015 Kirkedag: 2. pinsedag/a Tekst: Joh 3,16-21 Salmer: SK: 289 * 331 * 490 * 491 * 298,3 * 287 Begyndelsen af evangeliet: Således elskede Gud verden, at han gav

Læs mere

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup

Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Kyndelmisse 2014 Gettrup, Hurup Det er kyndelmisse. Det er den dag, hvor man i gamle dage, i den katolske kirkes tid, bragte sine stearinlys til kirken, for at få dem velsignet, sammen med kirkens lys.

Læs mere

Uanset hvad, så har der været noget ved Jesus, som på en helt særlig måde får Levi til at følge kaldet og rejse sig og følge Jesus.

Uanset hvad, så har der været noget ved Jesus, som på en helt særlig måde får Levi til at følge kaldet og rejse sig og følge Jesus. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 18. september 2016 Kirkedag: 17.s.e.Trin/B Tekst: Sl 40,2-6; Jud 20-25; Mk 2,14-22 Salmer: SK: 4 * 51 * 492 * 52 LL: 4 * 51 * 62 * 492 * 511,6 * 52 Følg

Læs mere

Årsplan Skoleåret 2012/13 Kristendom. Skolens del og slutmål i kristendom kan læses på skolen hjemmeside.

Årsplan Skoleåret 2012/13 Kristendom. Skolens del og slutmål i kristendom kan læses på skolen hjemmeside. Årsplan Skoleåret 2012/13 Kristendom Skolens del og slutmål i kristendom kan læses på skolen hjemmeside. Årsplan Kristendomskundskab 1. årgang 2012/2013 Periode og emne Materialer Metode/arbejdsform Mål

Læs mere

du tager deres (msk) ånd bort, og de dør du sender din ånd, og der skabes liv.

du tager deres (msk) ånd bort, og de dør du sender din ånd, og der skabes liv. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirker den 20. maj 2013 Kirkedag: 2. pinsedag/a Tekst: Joh 3,16-21 Salmer: SK: 294 * 289 * 280 * 292 * 287,2 * 298 Således er svaret på hvorledes. Således elskede

Læs mere

HVEM ER GUD? KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

HVEM ER GUD? KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET HVEM ER GUD? KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS TRO OG TVIVL»Tro er fast tillid til det, der håbes på, overbevisning om det, der ikke ses«, står der i Bibelen (Hebræerbrevet 11,1). Troen på Gud forhindrer

Læs mere

SAMTALE MED GUD KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

SAMTALE MED GUD KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET SAMTALE MED GUD KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS FADERVOR Den vigtigste kristne bøn er Fadervor. Det er en bøn, som Jesus lærte sine disciple. I den bøn bliver det tydeligt, at vi kan bede til

Læs mere

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over.

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over. Mariæ Bebudelsesdag, den 25. marts 2007. Frederiksborg slotskirke kl. 10. Tekster: Es. 7,10-14: Lukas 1,26-38. Salmer: 71 434-201-450-385/108-441 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Læs mere

Nytårsdag 2015 Disse dage er nytårstalernes tid. Dronningen og statsministeren trækker os til skærmene og vi forventer både at få formaninger og ros som samfund og enkelt individer. Der er gået sport i

Læs mere

Relation til Fælles Mål

Relation til Fælles Mål Fagårsplan 10/11 Fag: Kristendom Fagområde/ emne Periode Mål Eleverne skal: Det gamle testamente 33-40 Vi går dybere ned i der ligner? Det gamle testamente 43-48 Vi går dybere ned i der ligner? Lave rollespil

Læs mere

Program for overbygningen - Forår 2016

Program for overbygningen - Forår 2016 TEOLOGI FOR LÆGFOLK Program for overbygningen - Forår 2016 Evangelierne læst som litteratur/ Hvad gør vi!? - Etik i teori og praksis/ De gnostiske evangelier/ Litteratur og teologi/ Johannesbrevene og

Læs mere

Side 1 af 6. Prædiken til sidste søndag efter H3K, 1. tekstrække. Grindsted kirke, søndag d. 20. januar 2013. Steen Frøjk Søvndal.

Side 1 af 6. Prædiken til sidste søndag efter H3K, 1. tekstrække. Grindsted kirke, søndag d. 20. januar 2013. Steen Frøjk Søvndal. Side 1 af 6 Prædiken til sidste søndag efter H3K, 1. tekstrække Grindsted kirke, søndag d. 20. januar 2013 Steen Frøjk Søvndal Salmer: DDS 403: Denne er dagen, som Herren har gjort DDS 448: Fyldt af glæde

Læs mere

Sidste søndag i kirkeåret I Salmer: 732, 332, 695, 365, 217, 431

Sidste søndag i kirkeåret I Salmer: 732, 332, 695, 365, 217, 431 Sidste søndag i kirkeåret I Salmer: 732, 332, 695, 365, 217, 431 Det er sidste søndag i kirkeåret og teksten om verdensdommen kan næsten lyde som en dør der bliver smækket hårdt i. Vi farer sammen, vender

Læs mere

TEOLOGI FOR LÆGFOLK. Program for OVERBYGNINGEN

TEOLOGI FOR LÆGFOLK. Program for OVERBYGNINGEN TEOLOGI FOR LÆGFOLK Program for OVERBYGNINGEN Forår 2014 TEOLOGI FOR LÆGFOLKs OVERBYGNING OVERBYGNINGEN forudsætter kendskab til eller interesse for teologiske emner og begreber, samt lyst til at ville

Læs mere

Årsplan Skoleåret 2014/2015 Kristendom Nedenfor følger i rækkefølge undervisningsplaner for skoleåret 14/15. Skolens del og slutmål følger

Årsplan Skoleåret 2014/2015 Kristendom Nedenfor følger i rækkefølge undervisningsplaner for skoleåret 14/15. Skolens del og slutmål følger Årsplan Skoleåret 204/205 Kristendom Nedenfor følger i rækkefølge undervisningsplaner for skoleåret 4/5. Skolens del og slutmål følger folkeskolens fællesmål slut 2009. Årsplan for kristendom FAG: Kristendom

Læs mere

Birgit Lundholm Jensen. Jytte Abildstrøm og Hune kirkes kor. Arne Mumgaard, domprovst. Søren Lodberg Hvas, biskop. Kl. 10.30 Kristian G.

Birgit Lundholm Jensen. Jytte Abildstrøm og Hune kirkes kor. Arne Mumgaard, domprovst. Søren Lodberg Hvas, biskop. Kl. 10.30 Kristian G. Nyhedsbrev fra Hunne sog Nr. 6. Juni-Juli 2014 Dato: Dagen navn Hune Kl. Prædikant: Rødhus kl. Prædikant: Den 22. juni 1. søndag 14.30, kl. ca. 16 sommermøde i Kirkeladen Birgit Lundholm Jensen Jytte Abildstrøm

Læs mere

Arrangementer Vinteren

Arrangementer Vinteren Arrangementer Vinteren 2016-2017 Allerslev og Jungshoved kirker Op mod jul I skrivende stund først i november - er juleforberedelserne rundt omkring så småt ved at komme i gang. Særlig butikkerne er hurtigt

Læs mere

Retfærdighed: at Jesus går til Faderen. Det retfærdige er, at noget sker som Gud vil, altså efter Guds vilje. Det retfærdige

Retfærdighed: at Jesus går til Faderen. Det retfærdige er, at noget sker som Gud vil, altså efter Guds vilje. Det retfærdige Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 3. maj 2015 Kirkedag: 4.s.e.påske/A Tekst: Joh 6,5-15 Salmer: SK: 722 * 393 * 600* 310,2 * 297 LL: 722 * 396 * 393 * 600* 310,2 * 297 Kristne menneskers

Læs mere

Leg med tro - Inspiration til debatter

Leg med tro - Inspiration til debatter Leg med tro - Inspiration til debatter Hvornår havde I i menighedsrådet, på ledermødet eller personalemødet sidst tro på dagsordenen? Altså ikke rammerne for andres tro, men jeres egen tro? Hvornår satte

Læs mere

LUTHERSTAFET 2017 SEKS SPÆNDENDE AFTENER I ÅRHUS NORDRE PROVSTI ELEV EGÅ HJORTSHØJ ELSTED LYSTRUP SKÆRING

LUTHERSTAFET 2017 SEKS SPÆNDENDE AFTENER I ÅRHUS NORDRE PROVSTI ELEV EGÅ HJORTSHØJ ELSTED LYSTRUP SKÆRING LUTHERSTAFET 2017 SEKS SPÆNDENDE AFTENER I ÅRHUS NORDRE PROVSTI ELEV EGÅ HJORTSHØJ ELSTED LYSTRUP SKÆRING Den 31. oktober 1517 slog Martin Luther sine 95 teser op på kirkedøren i Wittenberg. Hans kritik

Læs mere

1.søndag efter trinitatis, den 2. juni 2013 Vor Frue Kirke kl. 10. Tekst: Luk 16,19-31 Salmer: 745, 434, 696, 614, 292, 685 v.

1.søndag efter trinitatis, den 2. juni 2013 Vor Frue Kirke kl. 10. Tekst: Luk 16,19-31 Salmer: 745, 434, 696, 614, 292, 685 v. 1 1.søndag efter trinitatis, den 2. juni 2013 Vor Frue Kirke kl. 10 Jesper Stange Tekst: Luk 16,19-31 Salmer: 745, 434, 696, 614, 292, 685 v.4, 375 Gud, lad os leve af dit ord Som dagligt brød på denne

Læs mere

Prædiken Frederiksborg Slotskirke Jørgen Christensen 30. august 2015 13.s.e. Trin. Lukas 10,23-37 Salmer: 750-69 v.1-4 -683 52-697 --- Godmorgen.

Prædiken Frederiksborg Slotskirke Jørgen Christensen 30. august 2015 13.s.e. Trin. Lukas 10,23-37 Salmer: 750-69 v.1-4 -683 52-697 --- Godmorgen. Prædiken Frederiksborg Slotskirke Jørgen Christensen 30. august 2015 13.s.e. Trin. Lukas 10,23-37 Salmer: 750-69 v.1-4 -683 52-697 Godmorgen. I Slotskirken står vi op, når vi synger salmer, vi sidder ned,

Læs mere

dtvg Konference om Grundtvig og Luther 26. 27. Januar 2015 i Vartov, København På afstand. Forskydninger mellem Grundtvig og Luther

dtvg Konference om Grundtvig og Luther 26. 27. Januar 2015 i Vartov, København På afstand. Forskydninger mellem Grundtvig og Luther grun US dtvg Konference om Grundtvig og Luther 26. 27. Januar 2015 i Vartov, København På afstand. Forskydninger mellem Grundtvig og Luther Arrangeret af Styringsgruppen for Forskningsnetværket, Grundtvig

Læs mere

Folkekirkens Skoletjeneste, København Frederiksberg Årsrapport 2012

Folkekirkens Skoletjeneste, København Frederiksberg Årsrapport 2012 Folkekirkens Skoletjeneste, København Frederiksberg Årsrapport 2012 Generelt Klasserne modtager i forbindelse med de enkelte projekter et undervisningsoplæg (evt. med tilhørende cd, plakat eller andet)

Læs mere

Stiftskursusdag. Kunst, Klang og Kirkerum. Mandag den 27. oktober 2014 i Gug Kirke

Stiftskursusdag. Kunst, Klang og Kirkerum. Mandag den 27. oktober 2014 i Gug Kirke Stiftskursusdag Kunst, Klang og Kirkerum Mandag den 27. oktober 2014 i Gug Kirke Kunst, Klang og Kirkerum Velkommen til årets stiftskursusdag, arrangeret af Udvalget for Kirkemusik og Gudstjeneste. Kirkerum

Læs mere

Årsplanen er lavet med udgangspunkt i Fælles mål 2009 - trinmål for faget kristendomskundskab og læseplan 2. forløb, der dækker 4.- 6. klassetrin.

Årsplanen er lavet med udgangspunkt i Fælles mål 2009 - trinmål for faget kristendomskundskab og læseplan 2. forløb, der dækker 4.- 6. klassetrin. Årsplan for 5A kristendomskundskab skoleåret 2012-13 IK Årsplanen er lavet med udgangspunkt i Fælles mål 2009 - trinmål for faget kristendomskundskab og læseplan 2. forløb, der dækker 4.- 6. klassetrin.

Læs mere

Salmer: Rødding 9.00 736 Den mørke nat 518 På Guds nåde (mel. Herrens røst) 370 Menneske, din (mel. Egmose) 522 Nåden (mel.

Salmer: Rødding 9.00 736 Den mørke nat 518 På Guds nåde (mel. Herrens røst) 370 Menneske, din (mel. Egmose) 522 Nåden (mel. 2 Mos 20,1-17, Rom 3,23-28, Matt 19,16-26 Salmer: Rødding 9.00 736 Den mørke nat 518 På Guds nåde (mel. Herrens røst) 370 Menneske, din (mel. Egmose) 522 Nåden (mel. Martin Elmquist) Lihme 10.30 5 O, havde

Læs mere

Program 2015-2016 Foredragene holdes normalt i Sædden kirkes mødesal Fyrvej 30, 6710 Esbjerg V

Program 2015-2016 Foredragene holdes normalt i Sædden kirkes mødesal Fyrvej 30, 6710 Esbjerg V Program 2015-2016 Foredragene holdes normalt i Sædden kirkes mødesal Fyrvej 30, 6710 Esbjerg V Grundtvigsk Foredragsforening - Sædding Den 26. april 1983 blev den grundtvigske foredragsforening i Sædding

Læs mere

Indhold. 7 1. samling: Bibelens røde tråd. 13 2. samling: Helligånden formidler. 20 3. samling: Shhh! Gud taler. 26 4. samling: Nåde-leverandør

Indhold. 7 1. samling: Bibelens røde tråd. 13 2. samling: Helligånden formidler. 20 3. samling: Shhh! Gud taler. 26 4. samling: Nåde-leverandør Indhold 5 Forord 6 Vejledning 7 1. samling: Bibelens røde tråd 13 2. samling: Helligånden formidler 20 3. samling: Shhh! Gud taler 26 4. samling: Nåde-leverandør 32 5. samling: Lev i Bibelen 39 6. samling:

Læs mere

ANIS. En e-bog fra. Se flere titler på

ANIS. En e-bog fra. Se flere titler på En e-bog fra ANIS Se flere titler på www.anis.dk Denne e-bog indeholder et digitalt vandmærk. Der er ved dit køb indlejret et digital mærke, som kan vise tilbage til dig som køber. Du skal derfor passe

Læs mere

Skole-kirkeprojekter 2015-2016

Skole-kirkeprojekter 2015-2016 Skole-kirkeprojekter 2015-2016 Kirken er et af de steder, hvor børn kan lære om de traditioner, højtider, værdier og fortællinger, som står centralt i vores samfund. I Farum Sogn har vi derfor i en årrække

Læs mere

HÅBET KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET

HÅBET KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET HÅBET KRISTUS-VEJEN TRO I MØDET TROENS PRAKSIS KÆRLIGHEDEN ER STÆRKERE END DØDEN Kærligheden overvinder alt! Det er betydningen af påskens budskab om Jesu død og opstandelse. Fordi døden ikke er det sidste

Læs mere

Program for Nicolaifællesskabet ved Sct. Nicolai kirke, Aabenraa Sogn

Program for Nicolaifællesskabet ved Sct. Nicolai kirke, Aabenraa Sogn Program for Nicolaifællesskabet ved Sct. Nicolai kirke, Aabenraa Sogn August 2015 Juni 2016 August Program for Nicolaifællesskabet 26.08 Bibelundervisning ApG. 1,1-14 Optakt til den åndelige krig! Gudsriget

Læs mere

Koncertprogram. Efterår 2015 og forår 2016. Fløng Kirke

Koncertprogram. Efterår 2015 og forår 2016. Fløng Kirke Koncertprogram 1 Efterår 2015 og forår 2016 Fløng Kirke 2 Friluftskoncert Søndag den 30. august 2014 kl. 13.00 CARION Dóra Seres, fløjte Egils Upatnieks, obo Egīls Šēfers, klarinet David M.A.P. Palmquist,

Læs mere

Referat DropIN Aarhus

Referat DropIN Aarhus Referat DropIN Aarhus Velkomst v/ René Bidstrup Ordstyrer: Cecilie Kuhr Introduktion og regler v/ Cecilie Kuhr Paneldebat og resultater af workshops Mig og min kirke SITUATION: Kirken er en bygning og

Læs mere

Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 6. september 2015 Kirkedag: 14.s.e.Trin/A Tekst: Luk 17,11-19 Salmer: SK: 3 * 330 * 508 * 582 * 468,4 * 12 LL: 3 * 508 * 582 * 468,4 * 12 I Benny Andersens

Læs mere

4. søndag i advent, den 20. december 2015 Vor Frue kirke kl. 17. Gud, lad os leve af dit ord som dagligt brød på denne jord

4. søndag i advent, den 20. december 2015 Vor Frue kirke kl. 17. Gud, lad os leve af dit ord som dagligt brød på denne jord 1 4. søndag i advent, den 20. december 2015 Vor Frue kirke kl. 17 Jesper Stange Tekst: (Es 12) Johs 3,25-36 Salmer: 268, 441, 82, 86, 123 v.7, 90. Gud, lad os leve af dit ord som dagligt brød på denne

Læs mere

Præsten: fanget mellem eliten og medlemmerne - Anne Lundahl Mauritsen - TOTEM nr. 38, efterår Side 1 af 7 TOTEM

Præsten: fanget mellem eliten og medlemmerne - Anne Lundahl Mauritsen - TOTEM nr. 38, efterår Side 1 af 7 TOTEM 2016 - Side 1 af 7 TOTEM Tidsskrift ved Religionsvidenskab, Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet Nummer 38, efterår 2016 Tidsskriftet og forfatterne, 2016 Moderne Kristendom Præsten: fanget

Læs mere

KIERKEGAARD & GRUNDTVIG

KIERKEGAARD & GRUNDTVIG KIERKEGAARD & GRUNDTVIG EN UGE OM LIVSMODETS FÆDRE. 26. maj 1. juni 2013 I SAMARBEJDE MED SØREN KIERKEGAARD SELSKABET OG GRUNDTVIGSK FORUM KIERKEGAARD & GRUNDTVIG EN UGE OM LIVSMODETS FÆDRE. 26. maj 1.

Læs mere

Hvorfor en bog om Bibelen? 13 Positiv eller negativ... 14 Småting om bogen 15

Hvorfor en bog om Bibelen? 13 Positiv eller negativ... 14 Småting om bogen 15 Indhold Indledning 12 Hvorfor en bog om Bibelen? 13 Positiv eller negativ... 14 Småting om bogen 15 1. del * Hvorfor læse i Bibelen 18 Kapitel 1: Få åbnet øjnene 19 Kapitel 2: Hvad er Bibelen for en bog?

Læs mere

PROGRAM VELKOMMEN PÅ

PROGRAM VELKOMMEN PÅ PROGRAM VELKOMMEN PÅ Hvad kan vi gøre for dig? Du står med det nye program i hånden. Luk op og se de mange muligheder! Klippen Lemvig Indre Mission er et fællesskab af mennesker, der mødes for at dele

Læs mere

Det er det kristne opstandelseshåb, at der i døden er opstandelse og liv i evigheden hos Gud i Himlen.

Det er det kristne opstandelseshåb, at der i døden er opstandelse og liv i evigheden hos Gud i Himlen. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirker den 3. november 2013 Kirkedag: Allehelgensdag/A Tekst: Matt 5,1-12 Salmer: SK & LL: 402 * 566 * 571 * 787 * 569 Langt de fleste af os, vil der en dag blive

Læs mere

Velkomst og tema: Prædiken:

Velkomst og tema: Prædiken: Gudstjeneste 180115 10.30 - Brændkjærkirken 2 s.e. H3K 2. Tekster: Mos 33,18-23; Joh 2,1-11 (afslutning af prædiken: Rom 12,9-12a) Prædiken af sognepræst Ole Pihl Salmer: DDS 4 Giv mig Gud en salmetunge

Læs mere

Pinsedag 4. juni 2017

Pinsedag 4. juni 2017 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Gud i os Salmer: 290, 287, 286; 291, 474, 309 Evangelium: Joh. 14,22-31 "Herre, hvordan kan det være at du vil give dig til kende for os, men ikke for verden?" Ja, hvordan

Læs mere

Kirkehøjskole i Sønderjylland

Kirkehøjskole i Sønderjylland Kirkehøjskole i Sønderjylland 2017-2018 Velkommen til Kirkehøjskole i Sønderjylland! Program Kirkehøjskole i Sønderjylland er et unikt tilbud til dig, der er kommet på sporet af Jesus og gerne vil lære

Læs mere

Prædiken til d.10. august 2014. Lemvig Bykirke kl. 10.30. v/brian Christensen. Tekster:Mika 3,5-7; 1. Joh 4,1-6; Matt 7,22-29

Prædiken til d.10. august 2014. Lemvig Bykirke kl. 10.30. v/brian Christensen. Tekster:Mika 3,5-7; 1. Joh 4,1-6; Matt 7,22-29 Prædiken til d.10. august 2014. Lemvig Bykirke kl. 10.30 v/brian Christensen Tekster:Mika 3,5-7; 1. Joh 4,1-6; Matt 7,22-29 Jesus sagde: Mange vil den dag sige til mig: Herre, Herre! Har vi ikke profeteret

Læs mere

Fadervor. Abba. Bruger du Fadervor? Beder du Fadervor? Hvornår? Hvor ofte? Hvorfor?

Fadervor. Abba. Bruger du Fadervor? Beder du Fadervor? Hvornår? Hvor ofte? Hvorfor? Fadervor Trosbekendelsen beskriver, hvordan Gud kommer til os. Man kan sige, at bøn handler om det modsatte: Vi kommer til Gud. (Selvom Gud faktisk også kommer til os, når vi beder!) Da Jesu disciple spørger

Læs mere

Nyhedsbrev. august september oktober

Nyhedsbrev. august september oktober Nyhedsbrev august september oktober Gudstjenester i Jerne og Skads Kirke J - JERNE KIRKE S - SKADS KIRKE Søndag den 2. august 9. søndag efter Trinitatis Søndag den 27. september 17. søndag efter Trinitatis

Læs mere

Ja, sandheds Ånd, forvis os på, at også vi er af Gud Faders små!

Ja, sandheds Ånd, forvis os på, at også vi er af Gud Faders små! PRÆDIKEN SØNDAG DEN 14. FEBRUAR 2016 1.SIF VESTER AABY KL. 9 AASTRUP KL. 10.15 Tekster: 1. Mos. 4,1-12; Jak. 1,9-16; Luk. 22,24-32 Salmer: 749,624,639,292,206 Ja, sandheds Ånd, forvis os på, at også vi

Læs mere

Sognepræst Christian de Fine Licht 11. s. e. Trin. 31/8 2014 - Haderslev Domkirke 10.00 745 396 482 / 151 472 518 Dette hellige evangelium skriver

Sognepræst Christian de Fine Licht 11. s. e. Trin. 31/8 2014 - Haderslev Domkirke 10.00 745 396 482 / 151 472 518 Dette hellige evangelium skriver Sognepræst Christian de Fine Licht 11. s. e. Trin. 31/8 2014 - Haderslev Domkirke 10.00 745 396 482 / 151 472 518 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Lukas (Luk 7,36-50): En af farisæerne indbød

Læs mere

Husk at vi de 4 søndage i juli har fælles gudstjenester med Baptistkirken på Vindingevej 32.

Husk at vi de 4 søndage i juli har fælles gudstjenester med Baptistkirken på Vindingevej 32. Fredag den 10. juli vil Vibeke Vang og Jan Kristoffersen sige ja til hinanden. Det sker i Roskilde Frikirke kl. 15.00. Kom og være med til denne vigtige begivenhed i Vibekes og Jans liv. Efter vielsen

Læs mere

Himmelske Dage i København 5.-8. maj 2016

Himmelske Dage i København 5.-8. maj 2016 Himmelske Dage i København 5.-8. maj 2016 Program for Folkekirkens Uddannelses- og Videnscenter Vartov, Farvergade 27 F Fredag den 6. maj Præst på prøve: Den levende fortælling Workshop v. retoriker Liselotte

Læs mere

altså når vi selv er døde og er i Guds herlighed, da skal vi få Hans ansigt at se.

altså når vi selv er døde og er i Guds herlighed, da skal vi få Hans ansigt at se. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 18. januar 2015 Kirkedag: 2.s.e.H3K Tekst: Joh 2,1-11 Salmer: SK: 22 * 289 * 144 * 474 * 51,1-2 LL: 22 * 447 * 449 * 289 * 144 * 474 * 430 Moses vil gerne

Læs mere

SELSKABET FOR DANMARKS KIRKEHISTORIE

SELSKABET FOR DANMARKS KIRKEHISTORIE SELSKABET FOR DANMARKS KIRKEHISTORIE JOA J. Oskar Andersen 150 år Kirkehistorisk eftermiddag mandag den 14. november 2016 kl. 13-16. Det Teologiske Fakultet i København. Kældercafeen, Købmagergade 44,

Læs mere

I 4.-6.-klaser arbejdes der hen mod, at eleverne får et mere bevidst forhold til at anvende faglige begreber og det religiøse sprogs virkemidler.

I 4.-6.-klaser arbejdes der hen mod, at eleverne får et mere bevidst forhold til at anvende faglige begreber og det religiøse sprogs virkemidler. I 4.-6.-klaser arbejdes der hen mod, at eleverne får et mere bevidst forhold til at anvende faglige begreber og det religiøse sprogs virkemidler. Det skal medvirke til, at eleverne bliver i stand til at

Læs mere

1. søndag efter trinitatis 7. juni 2015

1. søndag efter trinitatis 7. juni 2015 Kl. 9.00 Kl. 10.00 Ravsted Kirke Burkal Kirke (kirkekaffe) Tema: Barmhjertighed Salmer: 745, 696; 692, 372 722, 494, 685; 614, 671 Evangelium: Luk. 16,19-31 Gudsfrygt belønnes, og ugudelighed får sin straf.

Læs mere

4. søndag efter påske

4. søndag efter påske 4. søndag efter påske Salmevalg Nu ringer alle klokker mod sky Kom, regn af det høje Se, hvilket menneske Tag det sorte kors fra graven Talsmand, som på jorderige Dette hellige evangelium skriver evangelisten

Læs mere

Skole-kirkeprojekter 2014-2015

Skole-kirkeprojekter 2014-2015 Skole-kirkeprojekter 2014-2015 Mellemtrin Kirken er et af de steder, hvor børn kan lære om de traditioner, højtider, værdier og fortællinger, som står centralt i vores samfund. I Farum Sogn har vi derfor

Læs mere

Prædiken til 3. s. efter helligtrekonger, Luk 17,5-10. 2. tekstrække

Prædiken til 3. s. efter helligtrekonger, Luk 17,5-10. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 26. januar 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. s. efter helligtrekonger, Luk 17,5-10. 2. tekstrække Salmer DDS 52: Du, Herre Krist, min frelser est Dåb: DDS 448:

Læs mere

FORÅRSPROGRAM Teologisk Forening

FORÅRSPROGRAM Teologisk Forening FORÅRSPROGRAM 2014 KARABIN OG EVANGELIUM Fællesforedrag med Religionsvidenskabelig Forening v. tidligere feltpræst Victor Greve At være feltpræst er at lytte og tale med soldaterne om deres frustrationer

Læs mere

THE THREE BROTHERS HVORDAN SER VI PÅ DØDEN?

THE THREE BROTHERS HVORDAN SER VI PÅ DØDEN? The Tale of the Three Brothers Punkt 1 Se filmen i gruppen. Punkt 2 Tal om filmen i gruppen. Punkt 3 Se dokumentaren Døden er som at køre på cykel (følg linket) og læs artiklen Vi har ikke lært at dø (lidt

Læs mere

Fremtiden får ikke så mange ord med i evangelierne. Tales der endeligt om fremtiden, så er det i evighedens betydning.

Fremtiden får ikke så mange ord med i evangelierne. Tales der endeligt om fremtiden, så er det i evighedens betydning. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 1. juni 2014 Kirkedag: 6.s.e.påske/B Tekst: Joh17,20-26 Salmer: SK: 257 * 254 * 264 * 263 * 251,3 * 267 LL: 257 * 254 * 263 * 251,3 * 267 I et par og 30

Læs mere

Religion på Rygaards skole

Religion på Rygaards skole Religion på Rygaards skole FAGFORMÅL: Formålet med undervisningen i religion er: At eleven opnår forståelse for den religiøse dimensions betydning for livsopfattelsen hos det enkelte menneske og dets forhold

Læs mere

Teologisk Voksenundervisning

Teologisk Voksenundervisning Teologisk Voksenundervisning Aalborg Stift Vinteren 2014 2015 Teologisk Voksenundervisning i Aalborg Stift Formål Formålet med Teologisk Voksenundervisning i Aalborg Stift er at give en bred og grundig

Læs mere

1 Afskedsgudstjeneste Haderslev Domkirke 24. april 2016 kl søndag efter påske - Joh 8, / Dette hellige

1 Afskedsgudstjeneste Haderslev Domkirke 24. april 2016 kl søndag efter påske - Joh 8, / Dette hellige 1 Afskedsgudstjeneste Haderslev Domkirke 24. april 2016 kl. 10 4. søndag efter påske - Joh 8,28-36 15-338 - 679 / 492-476 - 426 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes: Jesus sagde da til

Læs mere

Fadervor. b e l e n å b n e r b ø n n e. f o r j u n i o r e r

Fadervor. b e l e n å b n e r b ø n n e. f o r j u n i o r e r Fadervor B I b e l e n å b n e r b ø n n e n b e l e n å b n e r b ø n n e f o r j u n i o r e r f o r j u n i o r e r Bibelen Nu skal du læse i Bibelen. Har du selv en bibel, så kan du bruge den! Hvis

Læs mere

Hellas Byzans Grækenland

Hellas Byzans Grækenland Hellas Byzans Grækenland Fra tankens til troens lys og fra det athenske til det moderne demokrati Syv foredrag i Elsted, Lystrup og Elev Vinteren 2016 Akropolis i Athen med Areopagos i forgrunden En foredragsrække

Læs mere

Aarhus den 4.- 5. april. teologiens døgn

Aarhus den 4.- 5. april. teologiens døgn ROGRAM Aarhus den 4.- 5. april teologiens døgn 2 0 1 4 Indhold Info...4 Velkommen...5 Åbnings- og afslutningsceremoni...6 TEOLOGI CLASSIC...9 Udsigt fra 2014 Himlen over by og land Debat Aktuel teologi

Læs mere

Prædiken til anden søndag efter Helligtrekonger, 18/1-15.

Prædiken til anden søndag efter Helligtrekonger, 18/1-15. Prædiken til anden søndag efter Helligtrekonger, 18/1-15. /Søren Peter Villadsen Salmer; 16,22/144,399. Den tredje dag var der bryllup i Kana i Galilæa, og dér var Jesu mor med; også Jesus og hans disciple

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 16,19-31

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 16,19-31 1 1.søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 7. juni 2015 kl. 10.00. Koret Voices fra Sct. Pauli kyrka, Göteborg medvirker. Salmer: 745/434/685,v.4/614,v.1-5// 614,v.6-9/439/41/13. Åbningshilsen Hjertelig

Læs mere

REFLEKSIONER OVER EFTERÅRETS TEMA

REFLEKSIONER OVER EFTERÅRETS TEMA REFLEKSIONER OVER EFTERÅRETS TEMA Alene Kristus er mit håb, LIVET MED JESUS han er mit sikre sejrsråb. Min hjørnesten og tilflugtsborg, han er mit værn i frygt og sorg. Et væld så dyb af kærlighed, hos

Læs mere

Når Jesus sådan overfor disciplene foregriber et godt stykke af fremtidens begivenheder, fortæller han dem egentlig, at hvad

Når Jesus sådan overfor disciplene foregriber et godt stykke af fremtidens begivenheder, fortæller han dem egentlig, at hvad Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirker den 28. april 2013 Kirkedag: 4.s.e.påske/A Tekst: Joh 16,5-15 Salmer: SK: 583 * 393 * 600 * 520 * 588 LL: 583 * 585 * 393 * 600 * 520 * 588 Her mellem påske

Læs mere

Prædiken til 2. pinsedag

Prædiken til 2. pinsedag Prædiken til 2. pinsedag Salmer Indgangssalme: DDS 299: Ånd over ånder Salme mellem læsninger: DDS 294: Talsmand, som på jorderige Salme før prædikenen: DDS 292: Kærligheds og sandheds Ånd! Salme efter

Læs mere

Førend gudstjenesten begynder, ringes der tre gange med kirkens klokke(r). Sidste ringning slutter med bedeslagene.

Førend gudstjenesten begynder, ringes der tre gange med kirkens klokke(r). Sidste ringning slutter med bedeslagene. Højmesseordning Autoriseret ved kgl. resolution af 12. juni 1992 Forkortet gengivelse af folkekirkens højmesseliturgi. Førend gudstjenesten begynder, ringes der tre gange med kirkens klokke(r). Sidste

Læs mere