Julemanden: Hvad kan du?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Julemanden: Hvad kan du?"

Transkript

1

2 Der var engang en nisse, der ville søge arbejde hos Julemanden. Julemanden havde et værksted, hvor der altid var plads til flere opfindsomme og fingernemme hjælpere. Julemanden: Hvad kan du?

3 Nissen fik endelig stammet frem at han kunne opfinde legetøj. Det var tydeligt for enhver at den lille nisse var meget nervøs for sin jobsamtale, Julemanden besluttede sig for at give ham en chance for at bevise sit talent. Nissen tænkte og tænkte. Han ville opfinde et fantastisk stykke legetøj, men der var ingen idé at finde. Men nissen gav ikke op så let. Tiden gik og gik, Men så pludselig fik han en idé. Dyt-Botten

4 Nissen gik i gang med at svejse, skrue, måle og hvad der ellers skal til for at en idé bliver til virkelighed. I frokostpausen skyndte nissen sig op til kantinen. På sin vej gennem Julemandens værksted skete der noget som skulle ændre nissens fremtid for altid... Et stykke sort kul resulterede i at nissen snublede og faldt fra broen og ned i en lyserød gaveæske på transportbåndet...

5 Nissen rejste sig op! MEN Mørkt blev der...

6 Og ud på den anden side efter et ordentligt gok i nødden. Nissen var nu indelukket i en julegave, og sammen med alle de andre gaver, blev han transporteret fra Nisseland til Menneskeland. Nissen bankede, hakkede, slog, sparkede, råbte, asede og masede men til ingen verdens nytte. Han var slet og ret fanget i den temmelig trange julegave. Der var intet andet for, end at give sig til at vente til d. 24. december. Han kunne ikke selv huske hvordan han var havnet i mørket, men som den kløgtige nisse han var, havde han regnet ud at han nok var faldt i en pakke og altså lå under et juletræ. Hvilket han jo også gjorde.

7 Alt så noget håbløst ud, men nissen havde trods alt god tid til at lægge en snedig plan. Når gaven engang skulle pakkes op ville han ligge mussestille, så mussestille at han ville forestille en nissedukke.

8 Da så endelig dagen kom, havde nissen ligget der så længe at ilten næsten var opbrugt i den vel indpakkede julegave. Og da nissen kom ud i lyset, sprang han ud på gulvet og tog en dyb indånding. Den stakkels familie havde aldrig set noget lignende og blev grønne i hovederne af bare forskrækkelse. En efter en forsvandt de bag en dør, et gardin, en sofa, en stueplante.

9 Nissen bukkede og.. løb sin vej... Forbi katten og ud af kattelemmen

10 Da nissen var undsluppet de grønne væsener og katten, befandt nissen sig pludselig midt på en vej fyldt med... DYT BOTTER! Nissen kunne ikke tro sine egne øjne, hans opfindelse var allerede opfundet. De stank til gengæld temmelig fælt og larmede noget så frygteligt, så måske var det ikke en specielt god opfindelse når det kom til stykket. Nissen var nød til at springe til side da en stor lastbil, der fyldte hele vejen kom susende med 120 km/t. Med livet i behold faldt nissen om midt på fortorvet, efter at have kæmpet sig op over kantstenen. Der lå nissen så med arme og ben pegende mod de fire verdenshjørner. Og da det så ud til ikke at kunne blive værre, begyndte det at regne.

11 Da nissen vågnede havde han ondt i hele kroppen specielt i hovedet, og fandt sig selv i en papkasse omgivet af en masse dukker der skulle sendes til Afrika. Låget til papkassen blev lukket. Nissen sukkede dybt og udbrød Ååååh nej ikke igen. Alle de mange ting fløj over alverdens lande ud til afrikanske børn og børnefamilier. Og det var lille Zuma, en afrikansk pige, der tog nissen op af kassen.

12 Hun var selvfølgelig ikke klar over at det ikke var en dukke, men en vaske ægte nisse hun havde fået fat i. Nissen gjorde også sit for at Zuma ikke skulle opdage noget, og lå derfor helt stille. Nissen listede ud af Zumas favntag, da hun var faldet i søvn. Han drog nu ud på de afrikanske sletter. Nissen satte sig på en sten og begyndte at gruble. Skulle han tage tilbage til Zuma, eller skulle han fortsætte sin rejse uden nogen som helst idé om hvilken vej han skulle gå. Imens han sad og diskuterede frem og tilbage med sig selv, landede en sommerfugl foran ham. Nu tror du nok at nissen hoppede op på sommerfuglen og fløj hjem, men nej. Sommerfuglen lettede fra den gren den sad på og fløj væk. Nissen tænkte nu ikke længere på sin situation, han kunne ikke få den smukke sommerfugl ud af hovedet. Pludselig fik han en idé.

13 Nissen tog turen tilbage til Zuma. Han ville fortælle hende at han ikke var en dukke, men en nisse og at hun måtte hjælpe ham med at skaffe ting til sin idé. Da han endelig kom tilbage til Zumas hytte var han så træt at han faldt om lige på stedet. Solen var på vej op og Zuma vågnede. Hun fandt den stakkels nisse ved indgangen til hytten, og lagde ham så pænt ned i en kokosnøddeskal, og gyngede ham blidt frem og tilbage.

14 Da nissen vågnede var han i tvivl om han nu også skulle fortælle Zuma at han var en nisse og at han havde brug for ting og sager. Han frygtede, at hun, som de andre mennesker på hans vej, også ville skrige og blive en eller anden farve i hovedet. Nissen begyndte derfor at udspionere folk i landsbyen, når Zuma var ude at lege med de andre børn. Han listede fra hytte til hytte, og skrev ned hvad folk havde af mærkelige ting.

15 Om natten fandt nissen ud af hvad han skulle låne for at kunne lave sin opfindelse, og lovede sig selv at han ville sende alle tingene tilbage når han var kommet hjem. Tidligt den næste morgen, inden hanen havde galet sit morgengal, begyndte nissen at samle tingene sammen under en busk. Efter en lang arbejdsdag var han endelig færdig. Nissen betragtede sin geniale opfindelse, der forhåbentlig skulle få ham sikkert hjem. Vingerne blev lavet af en fjeder fra en ghettoblaster, en ørering, tyndt blik fra en dåsesodavand og små skruer fra et armbåndsur. Den eneste form for værktøj han havde kunne få fingrene i var en neglefil og en pindsvine pig. Han tog sommerfuglevingerne på og begyndte at baske.

16 Alt gik som planlagt og nissen lettede fra jordens overflade. Men da han var kommet blot 10 meter op i luften faldt han pludselig ned. Han havde arbejdet hårdt, otte timer i træk og havde i sin iver helt glemt at spise og drikke. Derfor var det jo klart at han ikke kunne flyve på trods af at han havde vinger på. Han landede heldigvis blødt i en stor blomst. Som han lå der i blomsten blev han pludselig ramt af dårlig samivittighed. Den stakkels Zuma vidste jo intet om nissens planer og hun var sikkert ude for at lede efter ham. Han ville være skyld i en lille piges knuste hjerte og det var ikke en nisse værdig. Han måtte finde på noget, han kunne jo ikke være to steder på en gang! Eller kunne han? Han fik en idé

17 Han gik i gang med at lave en dukke der lignede ham selv af de grønne palmeblade der lå på jorden omkring ham. Han guffede eksotiske frugter i sig mens han flettede løs. Da det blev aften var han langt om længe blevet færdig med dukken. Han sneg sig ind i hytten og lagde forsigtigt den grønne nissemand ved siden af den sovende Zuma. Så listede han tilbage til sine sommeruglevinger og lagde sig til at sove i en dejlig stor blomst. Næste morgen spiste han sig mæt i banan, tog vingerne på og baskede løs så godt han kunne. Op i luften fløj nissen afsted. Hen over hytten hvor Zuma lå i sin seng og så småt var begyndt at vågne. Der ved sin side fandt hun den lille nissedukke som underligt nok var blevet grøn, men det gjorde ikke spor, Zuma var glad.

18 En kraftig vind tog nissen med sig tværs over atlanterhavet og midt ud i nordpolens hvide landskaber. Og for at det ikke skal være løgn landede nissen lige ned i en ordentlig snedrive, lige udenfor det hus hvor hans familie boede. Hans lille kone og seks små nissebørn, mormor og morfar, tante og onkel var alle overbeviste om at de havde mistet nissefar for altid. At han var blevet fanget i julemandens kæmpe tandhjulsmaskiner og lavet om til nissepølser. Julemanden havde givet dem et smukt juletræ fyldt med den smukkeste julepynt, en masse gaver og 2 tons pebernødder, alt sammen for at trøste den stakkels familie. Men intet hjalp og intet kunne bringe juleglæden tilbage.

19 MEN! pludselig stod nissefar midt i spisestuen hvor alle var samlet ved det runde bord om den varme risengrød. Der blev mussestille og alle kiggede som forstenede på nissefar. For du kan vel nok tænke dig at de blev meget overraskede. Så sagde den yngste af de små nissebørn far, hvilket hun aldrig havde sagt før. Hele familien løb jublende hen og omfavnede den noget rystede nissefar. Nissefar tegnede og fortalte til langt ud på natten, og hele nissefamilien faldt i søvn foran pejsen.

20 Da den gode nyhed nåede julemanden inviterede han nissen på æbleskiver sammen med de garvede gamle nisser fra julemandens værksted. Endnu engang fortalte nissen om sit eventyr og viste sin opfindelse frem. Dette blev starten på en lang og flot karriere på julemandens værksted, for sommerfuglevingerne blev et kæmpe hit hos børn og barnlige sjæle.

yngre engle, som godt kunne lide at komme ind i det lidt lumre men også dragende

yngre engle, som godt kunne lide at komme ind i det lidt lumre men også dragende For mange tusinde år siden var der en ærkeengel ved navn Mikael, som gjorde sig ret så bemærket blandt øvrige engle. Han var den sejeste af alle englene, kunne han slet ikke lade være med at styre dem

Læs mere

Den perfekte jul. Ordet Fangers julekonkurrence. Vi præsenterer de 10 vindere.

Den perfekte jul. Ordet Fangers julekonkurrence. Vi præsenterer de 10 vindere. Den perfekte jul Ordet Fangers julekonkurrence. Vi præsenterer de 10 vindere. Ordet Fangers store julekonkurrence "Skriv om din perfekte jul" blev en stor succes Ca. 400 skoleelever sendte i julen 2012

Læs mere

Sagnet om Sorte Hans

Sagnet om Sorte Hans Sagnet om Sorte Hans Vidste I, at der engang her på dette sted lå et hus? Hvis vi i morgen, når der er lyst, går lidt ind i træerne der, så vil I kunne se nogle sten, som udgør ruinerne af, hvad der var

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

TVILLINGEBRØDRENE. Selv skal du ikke lide nogen nød fra nu af, og du behøver ikke mere at tage ud på havet at

TVILLINGEBRØDRENE. Selv skal du ikke lide nogen nød fra nu af, og du behøver ikke mere at tage ud på havet at TVILLINGEBRØDRENE Ude ved den åbne strand lå et lille sted, hvor der boede et par enlige folk. De var allerede til års, og ingen børn havde de. Det var kun småt for dem; jorden var mager og gav kun ringe

Læs mere

Den gamle kone, der ville have en nisse

Den gamle kone, der ville have en nisse 1 Den gamle kone, der ville have en nisse Der var engang en gammel kone, der gerne ville have en nisse. Hun havde slidt og slæbt alle sine dage, og nu havde hun sparet sammen til at få sit eget hus. Det

Læs mere

Zoo. Af Lars Ahn Pedersen

Zoo. Af Lars Ahn Pedersen Zoo Af Det mest ironiske ved det hele var, at han aldrig havde troet på den slags. Engang ville han have sagt, at flyvende tallerkener og beretninger om folk, der blev bortført af rumvæsener, var noget,

Læs mere

Jeg hedder Arlette og jeg overlevede Auschwitz

Jeg hedder Arlette og jeg overlevede Auschwitz Jeg hedder Arlette og jeg overlevede Auschwitz 5 10 15 20 25 1. Historien om Mala Mala var en belgisk fange af polsk afstamning, og fordi hun talte flydende tysk og polsk, havde hun fået arbejde i den

Læs mere

Hvem der først bliver vred, Dansk folkeeventyr

Hvem der først bliver vred, Dansk folkeeventyr Hvem der først bliver vred, Dansk folkeeventyr Der var engang et par folk; det var kun husmandsfolk, og de havde tre sønner. Den ældste hed Per, den anden hed Povl, og den yngste hed Hans; han gik for

Læs mere

Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed

Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed Salg eller videre salg af denne publikation er ikke tilladt Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær

Læs mere

Du skal adlyde din mor

Du skal adlyde din mor Du skal adlyde din mor af Sørine Steenholdt fra novellesamlingen: Ung i Grønland, ung i Verden Oversat til dansk af Aminnguaq Dahl Petrussen Kommentarer af psykolog Jonna Ketwa Novelle 2 En ung kvinde

Læs mere

BLODTÅGE BLODTÅGE SKELETTER I SK ABET 2

BLODTÅGE BLODTÅGE SKELETTER I SK ABET 2 BLODTÅGE 1 Af samme forfatter Dødsbørn Skeletter i skabet 1, Facet 2010 Bitchen imellem os, Facet 2010 2 NICOLE BOYLE RØDTNES NICOLE BOYLE RØDTNES BLODTÅGE Skeletter i skabet 2 3 FORLAGET FACET Tak til

Læs mere

TORNEROSE var et vakkert barn

TORNEROSE var et vakkert barn TORNEROSE var et vakkert barn - en beretning om angst og forvandling HANNE BOM 1 Indholdsfortegnelse. 1. Når livet bryder samen 3 2. Et barndoms-eventyr 7 3. Voksen i Danmark 30 4. 3 måneder på Montebello

Læs mere

De er døde, begge to

De er døde, begge to De er døde, begge to De er døde, begge to. 2012 Ved Vivi Petersen. Alle rettigheder forbeholdes. Tryk: Eurographic, Denmark Design af omslag: Frede Uhrskov Forlagsredaktør: Vibeke Uhrskov Larsen Forsidefoto:

Læs mere

er en dokumentarisk roman om opvækst og revolution.

er en dokumentarisk roman om opvækst og revolution. Sam Nik og Michael Svennevig: er en dokumentarisk roman om opvækst og revolution. Det er en fortælling, der giver indblik i livet i skyggen af den religiøse revolution i Iran i 1979, og er begyndelsen

Læs mere

Følg Hele Verden i Skole på Facebook

Følg Hele Verden i Skole på Facebook LÆSERAKETTEN 2015 1 Følg Hele Verden i Skole på Facebook Kære elever og forældre Som familie kan I følge Hele Verden i Skole via Facebook. I år handler materialet om børn og unge i Guatemala. Læs med i

Læs mere

Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse!

Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse! Konfirmations gudstjeneste søndag den 12. april 2015. Kære konfirmander! Livet er som en rejse! og vi gør det selv til en opdagelsesrejse! Vi har hver i sær vores bagage med. Både den helt konkrete bagage

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

Lektion 1 DU ER SKABT I GUDS BILLEDE (Pottemageren)

Lektion 1 DU ER SKABT I GUDS BILLEDE (Pottemageren) Lektion 1 (Pottemageren) MÅL Børnene skal forstå, at alle mennesker er skabt af Gud og er vigtige og værdifulde for Ham. TIL LEDEREN Menneskene er helt specielle i forhold til alt det andet Gud har skabt.

Læs mere

en historie om børns forventninger til skolen

en historie om børns forventninger til skolen Jytte Sidelmann en historie om børns forventninger til skolen Udgivet af Danmarks Lærerforening i samarbejde med Gyldendal Kære Forældre Nu nærmer skolestarten sig for jeres barn, og forventningerne er

Læs mere

Historien om. Hvem har flyttet min ost?

Historien om. Hvem har flyttet min ost? Historien om Hvem har flyttet min ost? DER VAR ENGANG, for længe siden i et land langt væk, fire små størrelser, der løb igennem en labyrint for at finde ost, som skulle gøre dem mætte og lykkelige. To

Læs mere

Indtil døden os splitter ad

Indtil døden os splitter ad Indtil døden os splitter ad Det var, når tømmermændene var værst, at de gjorde det. Når deres hoveder var så tunge og overophedede, så smertefuldt dunkende, at alt nord for halsen syntes eksplosionen nær,

Læs mere

Annette L. Christiansen. Hen over bjerget. Litteratur og læseforståelse i indskolingen

Annette L. Christiansen. Hen over bjerget. Litteratur og læseforståelse i indskolingen Annette L. Christiansen Hen over bjerget Litteratur og læseforståelse i indskolingen INDHOLD De tre bukkebruse.................................... 3 Jeg kan godt lide at ro.................................

Læs mere

HEJ SØSTER. og grædt det samme snot uden dig var det aldrig gået godt

HEJ SØSTER. og grædt det samme snot uden dig var det aldrig gået godt HEJ SØSTER 1. HEJ SØSTER Hej, søster, kan du ikke se komikken, så står vi her igen med fletningerne langt nede i postkassen hej, søster, det er ligesom bukseelastikken har fået et knæk og sikkerhedsnålen

Læs mere

Havet. Noveller og digte om havet September 2010 i 6. E

Havet. Noveller og digte om havet September 2010 i 6. E Havet Noveller og digte om havet September 2010 i 6. E Samurai Stens største kamp af Jakob 2 Undervandshospitalet af Sasha 4 Den ikke tophemmelige undervandsbase af Jonas 5 Vampyr-sirene af Stine 9 Hævn,

Læs mere

Klimaet har ændret sig gennem flere tusinde år. Fra istid til tempereret klima med stor betydning for mennesker, dyr og planters betingelser.

Klimaet har ændret sig gennem flere tusinde år. Fra istid til tempereret klima med stor betydning for mennesker, dyr og planters betingelser. Klimaet har ændret sig gennem flere tusinde år. Fra istid til tempereret klima med stor betydning for mennesker, dyr og planters betingelser. Undervisningshæftet Klima og historie giver et indblik i seks

Læs mere

21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har'

21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har' 21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har' Pernille Lærke Andersen fortæller om den dag, hun faldt om med en blodprop, og hele livet forandrede sig Af Karen Albertsen, 01. december

Læs mere