Kulturhistoriske interesser Ny Ellebjerg Station-Avedøre Havnevej Nybygningsløsningen. København-Ringsted projektet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kulturhistoriske interesser Ny Ellebjerg Station-Avedøre Havnevej Nybygningsløsningen. København-Ringsted projektet"

Transkript

1 Kulturhistoriske interesser Nybygningsløsningen København-Ringsted projektet 29. august 2008

2

3 3 Kulturhistoriske interesser Forord Forord Dette fagnotat omhandler kulturhistoriske interesser for Nybygningsløsningen mellem Ny Ellebjerg Station og Avedøre. Det er udarbejdet i efteråret 2007/foråret 2008 af COWI som en del af Trafikstyrelsens København-Ringsted projekt. Fagnotatet udgør sammen med en række øvrige fagnotater det samlede, tekniske grundlag for projektet, og dette er samtidig udgangspunkt for indholdet i projektets høringsudgave af miljøredegørelsen. Fagnotatet er også tilgængeligt på Trafikstyrelsens hjemmeside. Jan Schneider-Tilli, projektleder.

4

5 5 Kulturhistoriske interesser Indhold Indhold Indledning 5 Ikke-teknisk resumé 5 Metode for undersøgelserne 5 Eksisterende forhold 5 Kulturhistoriske interesser i lovgivningen 5 Kulturhistoriske interesser i Regionplanen 5 Kulturhistoriske interesseområder og bevaringsværdige kulturmiljøer 5 Fredede områder 5 Arkæologiske fund og fortidsminder 5 Fredede og bevaringsværdige bygninger 5 Broer og bygværker 5 Påvirkning af kulturhistoriske interesser og afværgeforanstaltninger 5 Grundløsningen Tunnel ved Kulbanevej og Smallere motorvej i Hvidovre alternativet 5 Oversigt over eventuelle mangler ved undersøgelserne 5 Referencer 5 Bilag 5

6

7 7 Kulturhistoriske interesser Indledning Indledning Dette fagnotat indeholder en kortlægning af de Kulturhistoriske interesser samt en vurdering af, hvordan de kan blive påvirket ved nybygning af en jernbane mellem København og Ringsted for strækningen. Udover konsekvensvurderingen er der givet forslag til afværgeforanstaltninger, som kan mindske jernbanens påvirkninger. På denne strækning er følgende løsningsmuligheder vurderet: Grundløsningen Jernbanen føres på broer over Retortvej og Kulbanevej, der begge sænkes. Jernbanen anlægges ved broen over Retortvej på en dæmning i 2-3 meters højde. Efter passage af fodboldbanen i området bliver dæmningshøjden mindre, og banen føres under terræn. Ved passage af Vigerslevvej ligger banen 4 m under terræn, og Vigerslevvej føres på en bro over banen. Efter Vigerslevvej stiger banen igen og passerer over Harrestrup Å på en bro. Banen anlægges efter passagen af Vigerslevparken i en tunnel til stibroen i krydset mellem Allingevej og Ulstrupvej, hvorefter banen placeres i en åben udgravning frem til Avedøre. Alternativt kan Vigerslev Alle forlægges, som beskrevet under Tunnel ved Kulbanevej. Løsningsmulighed Tunnel ved Kulbanevej Horisontal linjeføring omtrent som Grundløsning. Banen anlægges i højtliggende tunnel allerede fra krydsning med Kulbanevej. Efter passage over Harrestrup Å lægges banen i cut-and-cover tunnel under Vigerslev Allé, frem til Hvidovrevej. Vigerslev Allé forlægges til sydsiden af banen, på strækningen gennem Vigerslevparken. Alternativt kan Vigerslev Alle bevares, som beskrevet under Grundløsningen. Løsningsmulighed Smallere motorvej i Hvidovre Frem til Vigerslevparken, er denne linjeføring identisk med Løsningsforslaget Tunnel ved Kulbanevej. Efter passage over Harrestrup Å lægges banen i cut-and-cover tunnel under Vigerslev Allé, frem til Hvidovrevej. Holbækmotorvejen indsnævres ud for Vigerslev Allé og Allingvej. Smallere motorvej i Hvidovre betyder, at det undgås at nedrive en række boligblokke nord for motorvejen. Dette har betydning for planforhold helt lokalt. Herudover er der ingen forskelle på de to løsningsmuligheder af væsentlig betydning for de interesser, der beskrives i dette fagnotat. Derfor behandles de to løsningsmuligheder samlet under overskriften "Tunnel ved Kulbanevej og Smallere motorvej i Hvidovre". Løsningsmulighedernes forløb kan ses i bilag 1. Fagnotatet skal ses i sammenhæng med de øvrige fagnotater for strækningen.

8

9 9 Kulturhistoriske interesser Ikke-teknisk resumé Ikke-teknisk resumé På strækningen mellem Ny Ellebjerg Station og Avedøre er tre løsningsmuligheder vurderet. Grundløsningen, Tunnel ved Kulbanevej og Smallere motorvej i Hvidovre. Da de to sidstnævnte løsningsmuligheder ikke varierer i deres påvirkning af kulturhistoriske interesser, er de vurderet samlet under overskriften "Tunnel ved Kulbanevej og Smallere motorvej i Hvidovre". Grundløsningen anlægges på en dæmning og senere i afgravning gennem det grønne areal ved Kulbanevej. Banen føres under Vigerslevvej og krydser Harrestrup Å. Løsningsmulighed Tunnel ved Kulbanevej og Smallere motorvej i Hvidovre adskiller sig, ved at banen ligger i en højtliggende tunnel gennem det grønne areal ved Kulbanevej og en sydligere linjeføring ved passage af Finnebyen, Herudover forlægges Vigerslev Allé til sydsiden af banen. Alternativt kan det vælges at bevare Vigerslev Allé som nu. Løsningsmulighederne forløber alle gennem tæt bymæssig bebyggelse i de københavnske bydele Vigerslev og Hvidovre. Der er kun få kulturhistoriske interesser på strækningen. I henhold til Regionplan 2005 er der ingen udpegede kulturhistoriske interesser såsom kulturmiljøer eller områder med kulturhistorisk værdier på strækningen. De kulturhistoriske interesser knytter sig først og fremmest til de 14 træhuse i Finnebyen, som er vurderet til at have bevaringsværdien 3 (på en skala fra 1-9 hvor 1 er højest. Værdien 1-3 betyder høj bevaringsværdi) i Københavns Kommunes kommuneatlas /ref. 8/. I Grundløsningen vil 9 af bygningerne skulle flyttes og kan evt. genopføres på et nyt areal. I projektet er genopførelsen indarbejdet som en afværgeforanstaltning, og de præcise tiltag vil blive besluttet i dialog med kommunen og beboerne. De resterende bygninger vil blive påvirket støjmæssigt og visuelt af nærheden til jernbanen. I Løsningsmulighed Tunnel ved Kulbanevej og Smallere motorvej i Hvidovre kan Finnebyen friholdes for påvirkning, da jernbanen anlægges i en tunnel. I anlægsfasen kan det blive nødvendigt at nedtage enkelte huse, men disse kan genopføres efterfølgende. På strækningen kan der forventes arkæologiske fund i og omkring Vigerslevparken, hvor der tidligere er gjort fund. Der vil blive gennemført arkæologiske forundersøgelser i området.

10

11 11 Kulturhistoriske interesser Metode for undersøgelserne Metode for undersøgelserne De kulturhistoriske og arkæologiske interesser er beskrevet og kortlagt ved hjælp af feltobservationer og følgende kilder: 4-cm kort og ortofotos Det tidligere Københavns Amts fredningsplanlægning, herunder udpegning af kulturhistoriske værdier, kulturmiljøer, bevaringsværdige landsbyer og kirkeomgivelser i Regionplan 2005 Oplysninger fra Det Kulturhistoriske Centralregister (herefter omtalt som DKC) om arkæologiske fundsteder og kulturarvsarealer Oplysninger om områder, som er omfattet af museumsloven, herunder fredede fortidsminder og beskyttede jorddiger Oplysninger om områder, som er omfattet af naturbeskyttelsesloven, herunder fredede områder, 300 m beskyttelseszoner omkring kirker og 100 m beskyttelseszoner omkring fredede fortidsminder Diverse hjemmesider med oplysninger om kulturhistoriske interesser i lokalområdet Oplysninger fra Københavns Bymuseum /ref. 6/. På strækningen kan der være kulturhistoriske og arkæologiske forhold, der ikke fremgår af dette notat. Det skyldes, at de meget gamle kulturspor ofte ligger skjult under jordoverfladen og først dukker frem under selve anlægsarbejdet.

12

13 13 Kulturhistoriske interesser Eksisterende forhold Eksisterende forhold Kulturhistoriske interesser i lovgivningen Museumsloven Museumsloven har som formål at sikre Danmarks kultur- og naturarv. Loven skal også sikre adgang til og viden om Danmarks kultur- og naturarv og samspillet med den omkringliggende verden. I forbindelse med København-Ringsted projektet er det især bestemmelserne om beskyttede fortidsminder, beskyttede sten- og jorddiger og kulturarvsarealer, som indgår i vurderingen. Naturbeskyttelsesloven Naturbeskyttelsesloven skal ud over at beskytte naturværdier også beskytte omkring fortidsminder og kirker. Fortidsmindebeskyttelseslinje Der må ikke foretages ændringer inden for 100 m omkring synlige fortidsminder, der er beskyttet efter bestemmelserne i museumsloven. Kirkebyggelinje Landets kirker, der ligger åbent i landskabet, er sikret mod bebyggelse, der kan skæmme kirken. Der må ikke opføres bebyggelse med en højde over 8,5 m inden for en afstand af 300 m fra en kirke, med mindre kirken er omgivet af bymæssig bebyggelse i hele beskyttelseszonen. Fredninger Fredning af fortidsminder og arealer kan ske i henhold til Naturbeskyttelsesloven med det formål at beskytte og bevare landskab og kulturhistorie. Bygningsfrednings- og bevaringsloven En væsentlig del af den danske kulturarv er de mange bygninger, som udgør en arkitektonisk og kulturhistorisk fortælling om Danmarks historie. Loven har til formål at beskytte landets ældre bygninger af arkitektonisk, kulturhistorisk eller miljømæssig værdi, herunder bygninger, der belyser bolig-, arbejds-, og produktionsvilkår og andre væsentlige træk af den samfundsmæssige udvikling. Udpegning af både fredede og bevaringsværdige bygninger sker i henhold til denne lov, fortages af henholdsvis Kulturarvsstyrelsen og kommunerne. Kulturhistoriske interesser i Regionplanen Regionplan 2005 /ref. 3/ udstikker retningslinjer, som gælder for områder med kulturhistoriske interesser af regional betydning beliggende i det åbne land. Interesserne omfatter: Områder med kulturhistoriske værdier Kulturmiljøer Særlige landsbyer og Øvrige landsbyer Historiske vejstrækninger Kirkeomgivelser. Der er ingen udpegede områder med de i Regionplanen nævnte kulturhistoriske værdier på strækningen mellem Ny Ellebjerg Station og Avedøre (se bilag 2). Øvrige kulturhistoriske interesser på strækningen beskrives nedenfor.

14 14 Kulturhistoriske interesser Eksisterende forhold Kulturhistoriske interesseområder og bevaringsværdige kulturmiljøer På strækningen findes der, som ovenfor nævnt, ingen i Regionplanen udpegede Kulturhistoriske interesseområder og bevaringsværdige kulturmiljøer. Finnebyen anses imidlertid for at have bevaringsværdi og repræsentere et bevaringsværdigt kulturmiljø. Finnebyen er beskrevet nedenfor under "Bevaringsværdige bygninger". Fredede områder Der ligger ingen fredede områder på strækningen, men der er rejst en fredningssag for Vigerslevparken (figur 1). Da der er rejst en fredningssag, må der ifølge Naturbeskyttelseslovens 37 /ref. 10/ ikke foretages ændringer i arealanvendelsen, som vil stride imod fredningens formål. Vigerslevparken En fredningssag for Vigerslevparken blev rejst i efteråret 2006 i samarbejde mellem Københavns Kommune og Danmarks Naturfredningsforening. Fredningen er en del af en fredningsplan for en række Københavnske parker, som har til formål at skabe et netværk af grønne område samt at genetablere Harrestrup Å's naturlige løb. Der er allerede udformet et udkast til en udviklingsplan for parken af Vej og Park /ref. 9/, som skal sættes i gang, når fredningen er færdigbehandlet. Det forventes, at fredningsnævnet vil afsige kendelse i løbet af I fredningen er der gennem en arealreservation taget højde for, at jernbanen eventuelt vil blive anlagt i området. Fredningen hindrer derfor ikke anlæg af banen. Figur 1. Vigerslevparken med Harrestrup Å

15 15 Kulturhistoriske interesser Eksisterende forhold Arkæologiske fund og fortidsminder Kulturarvsareal Kulturarvsarealer er bevaringsværdige arkæologiske lokaliteter fra oldtiden eller middelalderen. På kulturarvsarealer er der gjort værdifulde fund, og der er sandsynlighed for, at der gemmer sig flere. Udpegningen er foretaget af Kulturarvsstyrelsen Der er ingen udpegede kulturarvsarealer på strækningen. Fundsteder Det Kulturhistoriske Centralregister (DKC) er et landsdækkende register over fund og fortidsminder. Det omfatter beskrivelser af og fundhistorier om de kulturhistoriske anlæg (f.eks. gravhøjene) og administreres af Kulturarvsstyrelsen. Der er to DKC-fundsteder indenfor undersøgelseskorridoren i Vigerslevparken i området Lerknolden og et ved Finnebyen (Bilag 2). Herudover er der registreret en række arkæologiske fundsteder i nærheden af jernbanen, men uden for undersøgelseskorridoren/ref. 1/. I parentes er angivet lokalitetens omtrentlige placering baseret på de oplyste UTM-koordinater, og fundstederne er indtegnet på Bilag 2, identificeret ved koden: Vigerslev: Sløjfet rundhøj (Beliggende ved Kulbanevej) Vigerslev Å, Valby: Enkelt fund af jernaldergenstand (I den vestlige ende af Lerknolden) Vigerslevparken: Hustomt og grube fra ældre jernalder (Lige syd for Vigerslev Alle - relativt tæt på linjeføringen) Ellebjergvej: Højtomt (Bellahøj - ikke i nærheden af linjeføring) København: Helleristningssten (Valby - ikke i nærheden af linjeføring). Fortidsminder Fortidsminder, som f.eks. gravhøje, voldsteder, ruiner og hulveje, kan træffes over alt i landskabet. De fortidsminder, som fremgår af bilag 2, er alle fredede efter museumsloven /ref. 11/, og deres tilstand må ikke ændres. Alle fortidsminder som er beskyttet af Museumsloven er omgivet af en 100 m beskyttelseslinje efter naturbeskyttelsesloven /ref. 10/. Der er ingen registrerede fortidsminder inden for undersøgelseskorridoren på strækningen. Sten- og jorddiger På bilag 2 ses sten- og jorddiger, som stadig fremstår i landskabet, f.eks. sognediger eller udskiftningsdiger. Digerne fortæller noget om tidligere tiders arealanvendelse og indikerer markskel. De er derfor vigtige kulturhistoriske spor i landskabet. Digerne er beskyttede i henhold til museumsloven /ref. 11/, og deres tilstand må ikke ændres. Der er ingen sten- og jorddiger på strækningen. Fredede og bevaringsværdige bygninger Fredede bygninger Fredede bygninger har særlige arkitektoniske og/eller kulturhistoriske kvaliteter af national betydning. En fredning gælder for hele bygningen, såvel det ydre som det indre. Kulturarvsstyrelsen har ansvaret for at udpege de fredede bygninger og skal tage stilling til alle former for ændringer, herunder alle istandsættelser og restaureringer.

16 16 Kulturhistoriske interesser Eksisterende forhold Der er ingen fredede bygninger på strækningen. Bevaringsværdige bygninger Kommunerne har ansvaret for at udpege bevaringsværdige bygninger. Finnebyen Ud til Vigerslevvej, langs med Kulbanevej, ligger Finnebyen (figur 2), som består af 14 træhuse, der anvendes som helårsbeboelse. Figur 2. Finnebyens placering i den vestlige ende af det grønne areal ved Kulbanevej, ud mod Vigerslevvej Husene er malet i ensfarvet rød med hvide gavle, vinduespartier og hushjørner (figur 3). De små énfamiliehuse er en af tre husvildebebyggelser i København, der blev opført i 1947 af stadsarkitekt F.C. Lund for at afhjælpe boligmanglen efter krigen. De røde træhuse med hvide sprossede vinduer og papbeklædte sadeltage blev fremstillet i Sverige og var oprindeligt sparsomt forsynet med faciliteter, da de var tænkt som midlertidige boliger. Husene er efterfølgende blevet istandsat og moderniseret af beboerne. Uanset, at der over tid er sket tilbygninger, kan den oprindelige stramme bebyggelsesplan med forskudt placerede huse omkring to grønninger stadig opfattes. Bebyggelsen repræsenterer en kulturhistorie og et bebyggelsesmiljø med en uhøjtidelig charme og er på denne baggrund vurderet med høj bevaringsværdi (trin 3 ud af 9 - Bygninger med værdierne 2-4 er de bygninger, som i kraft af deres arkitektur, kulturhistorie og håndværksmæssige udførelse er fremtrædende eksempler inden for deres slags) i Bydelsatlas Valby /ref. 8/. Denne vurdering gør ikke automatisk ejendommen bevaringsværdig i lovgivningsmæssig forstand, da dette kræver en efterfølgende udpegning af kommunen, hvilket kommunen ikke har foretaget for Finnebyen.

17 17 Kulturhistoriske interesser Eksisterende forhold Figur 3. Træhuse i Finnebyen ved Kulbanevej Bebyggelsen og nærmiljøet ved Kulbanevej er karakteristisk og fremstår som en værdifuld helhed. Bebyggelsen rummer et usædvanligt nærmiljø i en grøn oase i storbyen, som vil være vanskelig at flytte. Broer og bygværker Der findes ingen kulturhistorisk interessante broer eller bygningsværker på strækningen.

18

19 19 Kulturhistoriske interesser Påvirkning af kulturhistoriske interesser og afværgeforanstaltninger Påvirkning af kulturhistoriske interesser og afværgeforanstaltninger Udover Finnebyen, som er vurderet at være bevaringsværdig, og fundstederne ved Lerknolden er der ikke større kulturhistoriske interesser på strækningen mellem Ny Ellebjerg Station og Avedøre. Da kulturhistoriske interesser, der først er blevet påvirket, er svære at genskabe uden at miste autenciteten, er der fokus på, at jernbanen i størst muligt omfang anlægges under hensyntagen til de interesser, der måtte være. Grundløsningen Kulturhistoriske interesseområder og bevaringsværdige kulturmiljøer Der er ingen udpegede områder med kulturhistoriske værdier eller kulturmiljøer på strækningen ifølge Regionplan 2005 /ref. 3/, og anlæg af jernbanen påvirker derfor ikke disse interesser. Påvirkningen af kulturmiljøet i Finnebyen er beskrevet under bevaringsværdige bygninger. Fredede områder Der er ingen fredede områder indenfor undersøgelseskorridoren. Den rejste fredningssag for Vigerslevparken tager hensyn til en evt. jernbane, som derfor ikke strider imod fredningens formål. Arkæologiske fund og fortidsminder En række arkæologiske fund i den grønne kile langs Harrestrup Å og Vigerslevparken indikerer, at der vil kunne forventes flere fund i forbindelse med en arkæologisk forundersøgelse, som vil blive gennemført inden anlægsarbejdet igangsættes. Det anbefales derfor at have fokus på dette område i forbindelse med de arkæologiske forundersøgelser og holde en tæt kontakt til Københavns Bymuseum. Fredede og bevaringsværdige bygninger Der er ingen fredede bygninger i undersøgelseskorridoren. Husene i Finnebyen, som er udpeget til at have høj bevaringsværdi, vil blive direkte påvirket af anlæg af jernbanen. Grundløsningen skærer igennem nordenden af Finnebyen, hvilket betyder, at ni bygninger vil skulle nedtages. En del vil kunne genopstilles efter anlægsperioden, mens andre skal flyttes permanent. Bygningerne er gamle og træet formentlig mørnet. Det er derfor uvist, i hvilket omfang de vil kunne genopstilles på et nyt areal. Flytning og genopførelse af bygningerne er indarbejdet i projektet som afværgeforanstaltning. Genopførelse af kulturhistoriske værdier mindsker autenciteten og er derfor ikke optimalt. Det skal i samarbejde med beboere og kommunen afklares, hvordan dette gøres, således at helhedsopfattelsen i området bevares. Husene tæt på banen vil miste en del af deres værdi som følge af, at jernbanen vil virke visuelt dominerende og medføre støjforurening. Broer og bygværker Ud over Finnebyen er der ingen kulturhistorisk interessante bygværker i undersøgelseskorridoren.

20 20 Kulturhistoriske interesser Påvirkning af kulturhistoriske interesser og afværgeforanstaltninger Tunnel ved Kulbanevej og Smallere motorvej i Hvidovre Løsningsmuligheden har de samme påvirkninger af kulturhistoriske interesser som Grundløsningen, bortset fra at husene i Finnebyen friholdes for påvirkning i driftsfasen og kan bevares på deres nuværende placering. Jernbanen bliver anlagt som en højtliggende, overdækket tunnel umiddelbar nord om Finnebyen. Der vil være store lokale gener i anlægsfasen som følge af udgravninger og anlæg, både støjmæssigt og ved inddragelse af nærtliggende arealer. Efter anlæg vil området kunne retableres, og da jernbanen ligger i tunnel, vil den kun have en lille påvirkning af de kulturmiljømæssige værdier i Finnebyen. Evt. nedtagne huse i forbindelse med anlægsfasen vil kunne genopstilles på deres oprindelige plads. Påvirkningen af kulturhistoriske interesser ved Løsningsmulighed Smallere motorvej i Hvidovre afviger ikke væsentligt fra Løsningsmulighed Tunnel ved Kulbanevej. Ved smallere motorvej i Hvidovre friholdes boligbyggeriet nord for Holbækmotorvejen, men dette har ikke egentlig kulturhistorisk interesse.

21 21 Kulturhistoriske interesser 0-alternativet 0-alternativet Såfremt der ikke gennemføres en udvidelse af banekapaciteten på strækningen København til Ringsted ved en nybygningsløsning, vil 0-alternativet være den eksisterende bane over Roskilde med et gennemført KØR-projekt. I KØR-projektet etableres to nye spor fra Københavns Hovedbanegård over Godsbanegården til Ny Ellebjerg samt et overhalingsspor i Ringsted. Dette betyder, at påvirkningen af de kulturhistoriske interesser i undersøgelseskorridoren vil være uændret i forhold til eksisterende forhold.

22

23 23 Kulturhistoriske interesser Oversigt over eventuelle mangler ved undersøgelserne Oversigt over eventuelle mangler ved undersøgelserne Dette fagnotat er udarbejdet på baggrund af den viden, der er om projektet medio august Der vurderes ikke at være mangler, der har væsentlig indflydelse på fagnotatets konklusioner.

24

25 25 Kulturhistoriske interesser Referencer Referencer 1 Det Kulturhistoriske Centralregister Fredningsstyrelsen Fredningsplanlægning og geologi. Nationale geologiske interesseområder. Fredningsplanorientering nr. 4 3 HUR Regionplan 2005 for Hovedstadsregionen 4 Hvidovre Kommune. Kommuneplan Kulturarvsstyrelsens hjemmeside Københavns Bymuseum Notat om kulturhistoriske interesser i jernbanekorridoren. 7 Københavns Kommune. Kommuneplan Københavns Kommune. Kommuneatlas for Københavns kommune Bydelsatlas Valby 9 Københavns Kommune. Teknik & Miljøforvaltningen Vigerslevparken. Udviklingsplan 10 Lov om naturbeskyttelse. LBK nr. 749 af 21/06/ Museumsloven. LBK nr af 14/12/ Trafikstyrelsen Planforhold og Lovgrundlag, Landskab, Rekreative interesser. Nybygningsløsning. Ny Ellebjerg Station - Avedøre. Fagnotat. 13 Trafikstyrelsen Tidligere undersøgelser for København-Ringsted (indtil 2005)

26

27 27 Kulturhistoriske interesser Bilag Bilag Bilag 1 Oversigtskort Bilag 2 Kulturhistoriske interesser

28

29 Kulturhistoriske interesser Udgiver: Trafikstyrelsen Rådgiver:COWI A/S

30 Trafikstyrelsen Adelgade 13 DK-1304 København K. Kapacitetsudvidelse København-Ringsted

Kulturhistoriske interesser Vendesporsanlæg i Roskilde 5. sporsløsningen. København-Ringsted projektet

Kulturhistoriske interesser Vendesporsanlæg i Roskilde 5. sporsløsningen. København-Ringsted projektet Kulturhistoriske interesser 5. sporsløsningen København-Ringsted projektet 9. juni 2008 3 Kulturhistoriske interesser Forord Forord Dette fagnotat omhandler kulturhistoriske interesser for 5. sporsløsningen

Læs mere

Trafikale gener i anlægsfasen Ny Ellebjerg Station-Avedøre Havnevej Nybygningsløsningen. København-Ringsted projektet

Trafikale gener i anlægsfasen Ny Ellebjerg Station-Avedøre Havnevej Nybygningsløsningen. København-Ringsted projektet Trafikale gener i anlægsfasen Havnevej Nybygningsløsningen København-Ringsted projektet 30. maj 2008 3 Trafikale gener i anlægsfasen Havnevej Forord Forord Dette fagnotat omhandler trafikale gener i anlægsfasen

Læs mere

Kulturhistoriske interesser Avedøre Havnevej-Baldersbæk Nybygningsløsningen

Kulturhistoriske interesser Avedøre Havnevej-Baldersbæk Nybygningsløsningen Kulturhistoriske interesser Nybygningsløsningen København-Ringsted projektet 29. august 2008 3 Kulturhistoriske interesser Forord Forord Dette fagnotat omhandler kulturhistoriske interesser for Nybygningsløsningen

Læs mere

Kulturhistoriske interesser Baldersbæk-Havbogårdsvej. Nybygningsløsningen. København-Ringsted projektet

Kulturhistoriske interesser Baldersbæk-Havbogårdsvej. Nybygningsløsningen. København-Ringsted projektet Kulturhistoriske interesser Nybygningsløsningen København-Ringsted projektet 29. august 2008 3 Kulturhistoriske interesser Forord Forord Dette fagnotat omhandler kulturhistoriske interesser for Nybygningsløsningen

Læs mere

Høringssvar København-Ringsted projektet Valby Lokaludvalg har modtaget Trafikstyrelsens Miljøredegørelse for København-Ringsted.

Høringssvar København-Ringsted projektet Valby Lokaludvalg har modtaget Trafikstyrelsens Miljøredegørelse for København-Ringsted. Trafikstyrelsen Adelgade 13 1304 København K Høringssvar København-Ringsted projektet har modtaget Trafikstyrelsens Miljøredegørelse for København-Ringsted. har behandlet høringssvaret på lokaludvalgets

Læs mere

Arealbehov Ny Ellebjerg Station- Avedøre Havnevej. Nybygningsløsningen. København-Ringsted projektet

Arealbehov Ny Ellebjerg Station- Avedøre Havnevej. Nybygningsløsningen. København-Ringsted projektet Arealbehov Nybygningsløsningen København-Ringsted projektet 17. august 2009 3 Arealbehov Forord Forord Dette fagnotat omhandler arealbehov for Nybygningsløsningen på strækningen Ny Ellebjerg Station -.

Læs mere

Kulturhistoriske interesser Havbogårdsvej-Salbyvej Nybygningsløsningen. København-Ringsted projektet. 3. september 2008

Kulturhistoriske interesser Havbogårdsvej-Salbyvej Nybygningsløsningen. København-Ringsted projektet. 3. september 2008 100 Kulturhistoriske interesser Nybygningsløsningen København-Ringsted projektet 3. september 2008 3 Kulturhistoriske interesser Forord Forord Dette fagnotat omhandler kulturhistoriske interesser for

Læs mere

faktaark om 5. sporets og nybygningens påvirkning af natur og kultur

faktaark om 5. sporets og nybygningens påvirkning af natur og kultur greve kommune holbæk kommune høje-taastrup kommune ishøj kommune kalundborg kommune lejre kommune odsherred kommune roskilde kommune solrød kommune vallensbæk kommune faktaark om 5. sporets og nybygningens

Læs mere

Arealbehov Ny Ellebjerg Station-Avedøre Havnevej

Arealbehov Ny Ellebjerg Station-Avedøre Havnevej Arealbehov Nybygningsløsningen 29. august 2008 København-Ringsted projektet 3 Arealbehov Forord Forord Dette fagnotat omhandler arealbehov for Nybygningsløsningen mellem Ny Ellebjerg Station og Avedøre.

Læs mere

Idefasehøring. - Debatoplæg. Niveaufri udfletning Vigerslev

Idefasehøring. - Debatoplæg. Niveaufri udfletning Vigerslev Idefasehøring - Debatoplæg Niveaufri udfletning Vigerslev Idefasehøring Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk ISBN: 978-87-7126-225-4 Forord Med den politiske aftale

Læs mere

Mogens B. Andersen Kirkegårdskonsulent Vibevej 6 9000 Aalborg

Mogens B. Andersen Kirkegårdskonsulent Vibevej 6 9000 Aalborg Mogens B. Andersen Kirkegårdskonsulent Vibevej 6 9000 Aalborg Tlf. 9816 5964 Træffes bedst efter kl. 17 E-mail: Arkitekt@MBAndersen.dk 26. oktober 2009 Viborg Stiftsøvrighed Ref. løbe nr. 620902/09 Stiftsøvrigheden

Læs mere

Arkæologi på banen. Den nye bane København-Ringsted

Arkæologi på banen. Den nye bane København-Ringsted Når du tager toget i Danmark, rejser du gennem nutiden, men du er også på rejse i fortiden. Langs skinnerne kan du se gravhøje, diger, gårde og landskabstyper, der alle fortæller en historie om, hvordan

Læs mere

Planforhold og lovgrundlag, landskab, rekreative interesser Avedøre Havnevej-Baldersbæk Nybygningsløsningen

Planforhold og lovgrundlag, landskab, rekreative interesser Avedøre Havnevej-Baldersbæk Nybygningsløsningen Planforhold og lovgrundlag, landskab, rekreative interesser Nybygningsløsningen København-Ringsted projektet 29. august 2008 3 Planforhold og lovgrundlag, Forord Forord Dette fagnotat omhandler planforhold

Læs mere

Forslag om nyt råstofgraveområde i Råstofplan 2016 2027

Forslag om nyt råstofgraveområde i Råstofplan 2016 2027 MILJØVURDERING Forslag om nyt råstofgraveområde i Råstofplan 2016 2027 Faxe Graveområde, mindre udvidelse mod sydvest Faxe Kommune Side 1 Beskrivelse af området Det foreslåede nye råstofgraveområde omfatter

Læs mere

Dato: 27. december qweqwe

Dato: 27. december qweqwe Dato: 27. december 2018 qweqwe Både i byerne og i det åbne land er der en righoldig kulturarv, der kan indgå som strategisk element i den kommunale planlægning. Kulturarven er en ressource, der kan medvirke

Læs mere

Godkendelse efter naturbeskyttelseslovens 20 omfartsvej syd om Aars

Godkendelse efter naturbeskyttelseslovens 20 omfartsvej syd om Aars Vesthimmerlands Kommune Trafik og Grønne områder Himmerlandsgade 27 9600 Aars Sendt til: jkr@vesthimmerland.dk Dato: 01. juni 2015 Teknik- og Økonomiforvaltningen, Farsø Sagsnr.: 820-2015-16385 Dokumentnr.:

Læs mere

Planforhold, kulturhistoriske- og rekreative interesser

Planforhold, kulturhistoriske- og rekreative interesser Planforhold, kulturhistoriske- og rekreative interesser - Fagnotat Femern bælt - danske jernbaneanlæg 3 Planforhold, kulturhistoriskeog Forord Forord Dette fagnotat omhandler planforhold, kulturhistoriske-

Læs mere

Udkast til screening efter miljøvurderingsloven

Udkast til screening efter miljøvurderingsloven Udkast til screening efter miljøvurderingsloven (Lovbekendtgørelse nr. 316 af 5. maj 2004 om miljøvurdering af planer og programmer m. senere ændringer). Plan / program: Lokalplan nr. 396 med Kommuneplantillæg

Læs mere

27-10-2014 14/7155. Frede Schmidt Arnkilsøre 13 6400 Sønderborg frede@afrugt.dk

27-10-2014 14/7155. Frede Schmidt Arnkilsøre 13 6400 Sønderborg frede@afrugt.dk 27-10-2014 14/7155 Frede Schmidt Arnkilsøre 13 6400 Sønderborg frede@afrugt.dk Lovliggørende landzonetilladelse til tilbygninger mv. på ejendommen matr.nr. 111 Kær, Ulkebøl, der ligger på Arnkilsøre 13,

Læs mere

AFGØRELSE i sag om dispensation til plantning af juletræer indenfor fortidsmindebeskyttelseslinjen i Bornholms Regionskommune

AFGØRELSE i sag om dispensation til plantning af juletræer indenfor fortidsmindebeskyttelseslinjen i Bornholms Regionskommune Rentemestervej 8 2400 København NV Telefon: 72 54 10 00 nmkn@nmkn.dk www.nmkn.dk 13. september 2013 J.nr.: NMK-503-00059 Ref.: bemad AFGØRELSE i sag om dispensation til plantning af juletræer indenfor

Læs mere

Høringssvar vedr. forslag til plan for etablering af slutdepot for dansk lav- og mellemaktivt affald

Høringssvar vedr. forslag til plan for etablering af slutdepot for dansk lav- og mellemaktivt affald Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Holbergsgade 6 1057 København K. Att. Tove Kjeldsen Nykøbing F. den 28.11.2014 J.nr.: MLF01254 AJN, KQ Høringssvar vedr. forslag til plan for etablering af slutdepot

Læs mere

Vordingborg Kommunalbestyrelse har den 22. september vedtaget forslag til tillæg nr. 10 til Vordingborg Kommuneplan 2009-2021.

Vordingborg Kommunalbestyrelse har den 22. september vedtaget forslag til tillæg nr. 10 til Vordingborg Kommuneplan 2009-2021. Plansekretariatet Valdemarsgade 43 4760 Vordingborg Telefon 55 36 36 36 Direkte 55 36 24 23 Fax. 55 36 25 00 post@vordingborg.dk www.vordingborg.dk Anne-Line Møller Sutcliffe Sagsnr: 2011-2168 Forslag

Læs mere

Visuelle forhold. - Fagnotat. Niveaufri udfletning ved Ny Ellebjerg

Visuelle forhold. - Fagnotat. Niveaufri udfletning ved Ny Ellebjerg Visuelle forhold - Fagnotat Niveaufri udfletning ved Ny Ellebjerg Visuelle forhold Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk ISBN: 978-87-7126-247-6 Visuelle forhold Indhold

Læs mere

Tillæg nr. 10. Bevaringsværdige bygninger i Vordingborg Kommune. Kommuneplan for Vordingborg Kommune 2009-2021

Tillæg nr. 10. Bevaringsværdige bygninger i Vordingborg Kommune. Kommuneplan for Vordingborg Kommune 2009-2021 Tillæg nr. 10 Bevaringsværdige bygninger i Vordingborg Kommune Kommuneplan for Vordingborg Kommune 2009-2021 Tillæg nr. 10 til Kommuneplan for Vordingborg Kommune 2009-2021 Vordingborg Kommune Valdemarsgade

Læs mere

Visuelle forhold Vendesporsanlæg i Roskilde 5. sporsløsningen. København-Ringsted projektet

Visuelle forhold Vendesporsanlæg i Roskilde 5. sporsløsningen. København-Ringsted projektet Visuelle forhold 5. sporsløsningen København-Ringsted projektet September 2008 3 Visuelle forhold Forord Forord Dette fagnotat omhandler visuelle forhold for 5. sporsløsningen i forbindelse med et vendesporsanlæg

Læs mere

10 b) anlægsarbejder i byzoner, herunder opførelse af butikscentre og parkeringsanlæg

10 b) anlægsarbejder i byzoner, herunder opførelse af butikscentre og parkeringsanlæg Center Natur og Miljø IK Frem Sønderup, Suldrup Hjedsbækvej 303 9541 Suldrup Att.: Henrik Asp Sendt med mail til: ha@fbdk.dk Hobrovej 110 9530 Støvring Telefon 99 88 99 88 raadhus@rebild.dk www.rebild.dk

Læs mere

Landzonetilladelse til at opføre et nyt sognehus på ejendommen matr.nr. 111 Pøl, Nordborg, der ligger på Tontoft 3, 6430 Nordborg.

Landzonetilladelse til at opføre et nyt sognehus på ejendommen matr.nr. 111 Pøl, Nordborg, der ligger på Tontoft 3, 6430 Nordborg. Landzonetilladelse til at opføre et nyt sognehus på ejendommen matr.nr. 111 Pøl, Nordborg, der ligger på Tontoft 3, 6430 Nordborg Sønderborg Kommune har den 7. september 2015 modtaget jeres ansøgning om

Læs mere

Miljøministeriet Naturstyrelsen. Måde Havnedeponi. Bilag 2. Oversigt over delkonklusioner. Juni 2013

Miljøministeriet Naturstyrelsen. Måde Havnedeponi. Bilag 2. Oversigt over delkonklusioner. Juni 2013 Miljøministeriet Naturstyrelsen Måde Havnedeponi Bilag 2 Oversigt over delkonklusioner Juni 2013 Notat BILAG 2 Måde Havnedeponi Oversigt over delkonklusioner 21. maj 2013 Miljøer i anlægsfasen Projekt

Læs mere

Forslag til princip om individuelle energiløsninger i forhold til kollektive løsninger.

Forslag til princip om individuelle energiløsninger i forhold til kollektive løsninger. Temadrøftelse : Klima og Bebyggelse Bilag til Planudvalgets møde den 2. oktober 2012 Principper for placering af solenergianlæg og vindmøller i Furesø kommune Indeværende principper er tænkt som afsæt

Læs mere

Vindmølleplanlægning i Roskilde Kommune 2013

Vindmølleplanlægning i Roskilde Kommune 2013 Vindmølleplanlægning i Roskilde Kommune 2013 Analyse af mulighederne for placering af vindmøller i Roskilde Kommune 30. April 2013 Indledning Økonomiudvalget har besluttet, at kommuneplanlægningen skal

Læs mere

Ringkjøbing Amt Teknik og Miljø. DDO, Copyright COWI. Regionplan Tillæg nr. 12. Omfartsvej vest om Ringkøbing

Ringkjøbing Amt Teknik og Miljø. DDO, Copyright COWI. Regionplan Tillæg nr. 12. Omfartsvej vest om Ringkøbing Ringkjøbing Amt Teknik og Miljø DDO, Copyright COWI Regionplan 2005 Tillæg nr. 12 Marts 2006 Regionplan 2005 Tillæg nr. 12 Marts 2006 Side 2 Datablad Udgiver: Udarbejdet af: Ringkjøbing Amt Teknik og Miljø

Læs mere

Kulturhistoriske og rekreative interesser. - Fagnotat. Hastighedsopgradering gennem Ringsted

Kulturhistoriske og rekreative interesser. - Fagnotat. Hastighedsopgradering gennem Ringsted Kulturhistoriske og rekreative interesser - Fagnotat Hastighedsopgradering gennem Ringsted Godkendt dato Godkendt af 24. september 2013 Charlotte Møller Senest revideret dato Senest revideret af 24. september

Læs mere

MILJØFORHOLD VED KOPPENBJERGS SVINGENE INDHOLD. 1 Indledning. 2 Lovgrundlag. 1 Indledning 1. 2 Lovgrundlag 1

MILJØFORHOLD VED KOPPENBJERGS SVINGENE INDHOLD. 1 Indledning. 2 Lovgrundlag. 1 Indledning 1. 2 Lovgrundlag 1 ASSENS KOMMUNE MILJØFORHOLD VED KOPPENBJERGS SVINGENE ADRESSE COWI A/S Parallelvej 2 2800 Kongens Lyngby TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk MIJØSCREENING INDHOLD 1 Indledning 1 2 Lovgrundlag

Læs mere

Planlagt anvendelse: Natur, kultur, fritidsområde,

Planlagt anvendelse: Natur, kultur, fritidsområde, Rammeområde: 1339-51 Tillæg 16 til Kommuneplanen Anvendelse i dag: Natur, kultur, fritidsområde Planlagt anvendelse: Natur, kultur, fritidsområde, nationalt samlingssted Miljøscreeningsdato: 7/3 2018 Miljøpåvirkning:

Læs mere

Trafikudvalget TRU alm. del Bilag 176 Offentligt

Trafikudvalget TRU alm. del Bilag 176 Offentligt Trafikudvalget 2009-10 TRU alm. del Bilag 176 Offentligt NOTAT København-Ringsted-projektet gennem Hvidovre. Dato: 17.01.2010 Løsningsmuligheden Smallere motorvej i Hvidovre. Fra: Thyge Lauritsen Til:

Læs mere

Udbygning af Rute 54 Næstved-Rønnede

Udbygning af Rute 54 Næstved-Rønnede Udbygning af Rute 54 Næstved-Rønnede Debatoplæg VVM-undersøgelse December 2014 VVM-undersøgelse af Rute 54 Næstved-Rønnede I trafikaftalen fra juni 2014 har en række partier i Folketinget besluttet at

Læs mere

Miljøscreeningsskema. Tjekliste til miljøvurdering af forslag til lokalplan nr UDKAST

Miljøscreeningsskema. Tjekliste til miljøvurdering af forslag til lokalplan nr UDKAST UDKAST Miljøscreeningsskema Tjekliste til miljøvurdering af forslag til lokalplan nr. 2016-03 Odsherred Kommune har i samarbejde med Lejerbo udarbejdet en plan for en boligbebyggelse på ejendommen teglværkskrogen

Læs mere

Planforhold, kulturhistoriske og rekreative interesser

Planforhold, kulturhistoriske og rekreative interesser Planforhold, kulturhistoriske og rekreative interesser - Fagnotat Elektrificering Esbjerg-Lunderskov Godkendt dato Godkendt af 25. februar 2013 Ole Kien, Rambøll Senest revideret dato Senest revideret

Læs mere

Skema til forundersøgelse af miljø- og planforhold: Sindrup

Skema til forundersøgelse af miljø- og planforhold: Sindrup Skema til forundersøgelse af miljø- og planforhold: Sindrup Projektbeskrivelse Antal møller: 6 Højde på møller: 130 m Produktion/ effekt: 3,2 MW Der nedtages 7 eksisterende møller. Der er i ansøgningen

Læs mere

Råstofplan 2016. #split# Høringssvar fra Brønderslev Kommune

Råstofplan 2016. #split# Høringssvar fra Brønderslev Kommune #split# Råstofplan 2016 Plan og Miljø Dato: 04-05-2016 Sags. nr.: 86.07.00-P17-1-15 Sagsbeh.: Gorm Pilgaard Jørgensen Lokaltlf.: +4599455109 Ny Rådhusplads 1 9700 Brønderslev Telefon 9945 4545 Fax 9945

Læs mere

Jord og jordhåndtering samt materialeforbrug og affald Ny Ellebjerg Station-Avedøre Havnevej Nybygningsløsningen

Jord og jordhåndtering samt materialeforbrug og affald Ny Ellebjerg Station-Avedøre Havnevej Nybygningsløsningen Jord og jordhåndtering samt Nybygningsløsningen København-Ringsted projektet 4. september 2008 3 Jord og jordhåndtering samt Forord Forord Dette fagnotat omhandler jord og jordhåndtering samt for Nybygningsløsningen

Læs mere

Forslag om nyt råstofgraveområde i Råstofplan

Forslag om nyt råstofgraveområde i Råstofplan MILJØVURDERING Forslag om nyt råstofgraveområde i Råstofplan 2016 2027 Munke Bjergby Delområde, gravefelt B. Mindre udvidelse mod vest Sorø Kommune Side 1 Beskrivelse af området Det foreslåede nye råstofgraveområde

Læs mere

Kulturhistorie og rekreative interesser. - Fagnotat. Ny bane Hovedgård - Hasselager

Kulturhistorie og rekreative interesser. - Fagnotat. Ny bane Hovedgård - Hasselager Kulturhistorie og rekreative interesser - Fagnotat Ny bane Hovedgård - Hasselager Revideringsdato Resume af Ændringer Udført Kontrolleret Godkendt ændringer markeret 28.11.2017 Endelig Nej LOE/POJ/ETD

Læs mere

Arealbehov. -Fagnotat, juni 2011. Kapacitetsudvidelse på Øresundsbanen

Arealbehov. -Fagnotat, juni 2011. Kapacitetsudvidelse på Øresundsbanen Arealbehov -Fagnotat, juni 2011 Kapacitetsudvidelse på Øresundsbanen Kapacitetsudvidelse på Øresundsbanen Juni 2011 ISBN 978-87-7126-029-8 Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø

Læs mere

Arealbehov Vendesporsanlæg i Roskilde 5. sporsløsningen. København-Ringsted projektet

Arealbehov Vendesporsanlæg i Roskilde 5. sporsløsningen. København-Ringsted projektet Arealbehov 5. sporsløsningen København-Ringsted projektet 28. august 2008 3 Arealbehov Forord Forord Dette fagnotat omhandler arealbehov for 5. sporsløsningen i forbindelse med et vendesporsanlæg i Roskilde.

Læs mere

Idéfasehøring. - April 2015. Elektrificering og opgradering Aarhus H.-Lindholm

Idéfasehøring. - April 2015. Elektrificering og opgradering Aarhus H.-Lindholm Idéfasehøring - April 2015 Elektrificering og opgradering Aarhus H.-Lindholm Idéfasehøring Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk Forord Med den politiske aftale om Togfonden

Læs mere

Ny bane Hovedgård-Hasselager

Ny bane Hovedgård-Hasselager Ny bane Hovedgård-Hasselager Aarhus Kommune Solbjerghallen, 18. januar 2018 Aftenens program Kl. 19.00 ca. 22.00 Præsentation af projektet og dets lokale påvirkninger Pause med mulighed for besøg i spørgehjørner

Læs mere

Landzonetilladelse Planloven

Landzonetilladelse Planloven Tore Jørgensen Kattingevej 8 4000 Roskilde Lejre Kommune Center for Byg & Miljø Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø Tlf. 46 46 46 46 www.lejre.dk Sagsbehandler: Chila Yunai Tlf. direkte: 4646 4939 E-mail: chyu@lejre.dk

Læs mere

Pay and play golfbane ved Lindum

Pay and play golfbane ved Lindum Tillæg nr. 67 til Regionplan 2000-2012 Pay and play golfbane ved Lindum Viborg Amtsråd September 2004 VIBORG AMT - Miljø og Teknik 1 J.nr. 8-52-6-2-511-02 Tillæg nr.67 til Regionplan 2000-2012 er udarbejdet

Læs mere

Bilag 2: Tjekliste til MV-screening

Bilag 2: Tjekliste til MV-screening Bilag 2: Tjekliste til MV-screening Titel: Kommuneplantillæg nr. 6 Til Fae Kommuneplan 2009 Rammeområde Å-T12 Stenknuseri ved Fae Kalkbrud Sagsbehandler: ANFR Dato: 12.10.2011 Sagsnr: 09/25495 Beskrivelse

Læs mere

Planforhold, arkitektur & landskab, kultur og rekreative forhold

Planforhold, arkitektur & landskab, kultur og rekreative forhold Planforhold, arkitektur & landskab, kultur og rekreative forhold -Fagnotat, juni 2011 Kapacitetsudvidelse på Øresundsbanen Kapacitetsudvidelse på Øresundsbanen Juni 2011 ISBN 978-87-7126-026-7 Banedanmark

Læs mere

Vibrationer Ny Ellebjerg Station via Køge til Ringsted Nybygningsløsningen. 30. september København-Ringsted projektet

Vibrationer Ny Ellebjerg Station via Køge til Ringsted Nybygningsløsningen. 30. september København-Ringsted projektet Vibrationer Ny Ellebjerg Station via Køge til Nybygningsløsningen 30. september 2008 København- projektet 3 Vibrationer Forord Forord Dette fagnotat omhandler vibrationer for Nybygningsløsningen på strækningen

Læs mere

Kulturhistoriske interesser Ny Ellebjerg Station-Vestvolden Vestvolden-Baldersbrønde. 5. sporsløsningen. København-Ringsted projektet

Kulturhistoriske interesser Ny Ellebjerg Station-Vestvolden Vestvolden-Baldersbrønde. 5. sporsløsningen. København-Ringsted projektet Kulturhistoriske interesser 5. sporsløsningen København-Ringsted projektet 29. august 2008 3 Kulturhistoriske interesser Ny Ellebjerg Station- Vestvolden Forord Forord Dette fagnotat omhandler kulturhistoriske

Læs mere

Per Slothuus Tørsbølgade Gråsten

Per Slothuus Tørsbølgade Gråsten Per Slothuus Tørsbølgade 17 6300 Gråsten Landzonetilladelse til kombineret garage/carport/udhus på 141 m² på ejendommen matrikel nr. 90 Tørsbøl Kværs, der ligger på Tørsbølgade 17, 6300 Gråsten Sønderborg

Læs mere

Udbygning af E45 Østjyske Motorvej. Aarhus S - Aarhus N. Indkaldelse af idéer og forslag til VVM-undersøgelsen. Informationspjece - september 2018

Udbygning af E45 Østjyske Motorvej. Aarhus S - Aarhus N. Indkaldelse af idéer og forslag til VVM-undersøgelsen. Informationspjece - september 2018 Udbygning af E45 Østjyske Motorvej Aarhus S - Aarhus N Indkaldelse af idéer og forslag til VVM-undersøgelsen Informationspjece - september 2018 VVM-undersøgelse af udbygning af E45 Østjyske Motorvej fra

Læs mere

Planforhold. Fagnotat, marts 2015. Ny bane til Aalborg Lufthavn

Planforhold. Fagnotat, marts 2015. Ny bane til Aalborg Lufthavn Planforhold Fagnotat, marts 2015 Ny bane til Aalborg Lufthavn Godkendt dato 21-02-2015 PEFS Godkendt af Senest revideret dato Senest revideret af 16-01-2015 Benn Erik Grav Planforhold Fagnotat Banedanmark

Læs mere

Kulturmiljøet i landdistrikterne. Morten Stenak Konsulent, Ph.D.

Kulturmiljøet i landdistrikterne. Morten Stenak Konsulent, Ph.D. Kulturmiljøet i landdistrikterne Morten Stenak Konsulent, Ph.D. 19. juni 2013 SIDE 1 De stedbundne ressourcer Lokalt engagement Kyster Kulturarv Natur 19. juni 2013 side 2 Beliggenhed Lokale produkter

Læs mere

Ny motorvej Give-Billund- E20-Haderslev

Ny motorvej Give-Billund- E20-Haderslev Ny motorvej Give-Billund- E20-Haderslev Indkaldelse af forslag og idéer til VVM-undersøgelse Juni 2017 Ny motorvej på strækning fra Give til Haderslev Med aftale mellem regeringen (V, LA og K), S, DF,

Læs mere

Sønderborg Kommune har den 20. oktober 2017 modtaget din ansøgning om etablering af en ny boligenhed i stuehuset på Vesterballe 10, 6430 Nordborg.

Sønderborg Kommune har den 20. oktober 2017 modtaget din ansøgning om etablering af en ny boligenhed i stuehuset på Vesterballe 10, 6430 Nordborg. Vivian Klepke Vesterballe 10 6430 Nordborg Landzonetilladelse til at oprette en ny boligenhed i stuehuset på ejendommen matrikel nr. 37 Brandsbøl Havnbjerg, der ligger på Vesterballe 10, 6430 Nordborg

Læs mere

VVm-undersøgelse. Borgermøde 30. september 2013. Se Side 2

VVm-undersøgelse. Borgermøde 30. september 2013. Se Side 2 VVm-undersøgelse OMFARTSVEJ VEST OM RIBE DEBATOPLÆG >>> Udbygning af rute 11 Borgermøde 30. september 2013 Se Side 2 UDGIVET September 2013 Vejdirektoratet REDAKTION / FOTOS / LAYOUT / TRYK Vejdirektoratet

Læs mere

Solid Wind Power, Frejasvej 4, 6950 Ringkøbing, ,

Solid Wind Power, Frejasvej 4, 6950 Ringkøbing, , Center Natur og Miljø Journalnr: 01.16.04-P19-19-15 Ref.: Lene Lauridsen Dato: 13. januar 2016 VVM Myndighed Rebild Kommune Basis oplysninger Projekt beskrivelse jf. anmeldelsen: Etablering af en SWP 10

Læs mere

Kommissorium for Kulturmiljørådet for Midt- og Vestsjælland

Kommissorium for Kulturmiljørådet for Midt- og Vestsjælland Kommissorium for Kulturmiljørådet for Midt- og Vestsjælland Kommissorium (indhold og omfang) 1. Baggrund 2. Formål 3. Succeskriterier 4. Produkt 5. Bindinger 6. Organisering 7. Tidsramme 8. Økonomi 9.

Læs mere

/ Bostedet Kærlykke Kær Bygade Sønderborg

/ Bostedet Kærlykke Kær Bygade Sønderborg 31-10-2013 13/43936 Bostedet Kærlykke Kær Bygade 19 6400 Sønderborg Landzonetilladelse til midlertidigt at opstille to pavilloner på ejendommen matr.nr. 295 Kær, Ulkebøl, der ligger på Kær Bygade 19, 6400

Læs mere

LANDZONETILLADELSE og DISPENSATION

LANDZONETILLADELSE og DISPENSATION Kullegaard Dato: 22-10-2015 Kanalstræde 10, 2.sal Sagsb.: Lov 4300 Holbæk Sagsnr.: 33842 Dir.tlf.: 72 36 41 50 Att. Lotte Petersen E-mail: landzone@holb.dk LANDZONETILLADELSE og DISPENSATION Du har søgt

Læs mere

Side 1. Planafdelingen. Ejendommen Vamdrupvej 1 med fortidsmindebeskyttelseslinjer. Returadresse: Køge Kommune, Planafdelingen Torvet 1, 4600 Køge

Side 1. Planafdelingen. Ejendommen Vamdrupvej 1 med fortidsmindebeskyttelseslinjer. Returadresse: Køge Kommune, Planafdelingen Torvet 1, 4600 Køge Returadresse: Køge Kommune, Planafdelingen Torvet 1, 4600 Køge Teknik- og Miljøforvaltningen Planafdelingen Dispensation fra fortidsmindebeskyttelseslinjen (naturbeskyttelseslovens 18) til en tæt-lav boligbebyggelse

Læs mere

Aarhus N - Randers N. Udbygning af E45 Østjyske Motorvej. Borgermøder. Indkaldelse af idéer og forslag til VVM-undersøgelsen

Aarhus N - Randers N. Udbygning af E45 Østjyske Motorvej. Borgermøder. Indkaldelse af idéer og forslag til VVM-undersøgelsen Udbygning af E45 Østjyske Motorvej Aarhus N - Randers N Indkaldelse af idéer og forslag til VVM-undersøgelsen Borgermøder Onsdag den 20. juni 2018 Randers Torsdag den 21. juni 2018 Hadsten Se tid og sted

Læs mere

Landzonetilladelse Planloven

Landzonetilladelse Planloven Tegnestuen JS sparsing@post8.tele.dk Att.: John Sparsing Lejre Kommune Center for Byg & Miljø Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø Tlf. 46 46 46 46 www.lejre.dk Sagsbehandler: Chila Yunai Tlf. direkte: 4646 4939

Læs mere

Bilag 3 Scoping af ændrede arealudlæg

Bilag 3 Scoping af ændrede arealudlæg BILAG 3 TIL MILJØVURDERING KOMMUNEPLANTILLÆG NR. 7 1 Bilag 3 Scoping af ændrede arealudlæg Der foretages i bilaget en systematisk gennemgang af planændringer og afledte miljøpåvirkninger. Dette bilag indeholder

Læs mere

Linjen A/S Allegade Horsens

Linjen A/S Allegade Horsens Linjen A/S Allegade 45 8700 Horsens Landzonetilladelse til at opføre et nyt sognehus og til udvidelse af graverfaciliteterne ved Sottrup Kirke på ejendommen matr.nr. 880, Sottrup Ejerlav, der ligger på

Læs mere

københavn-ringsted: 5. sporet faktaark om høringssvar og anlægsomkostninger

københavn-ringsted: 5. sporet faktaark om høringssvar og anlægsomkostninger greve kommune holbæk kommune høje-taastrup kommune ishøj kommune kalundborg kommune lejre kommune odsherred kommune roskilde kommune solrød kommune vallensbæk kommune københavn-ringsted: 5. sporet faktaark

Læs mere

Forslag til KOMMUNEPLANTILLÆG 2013

Forslag til KOMMUNEPLANTILLÆG 2013 Forslag til KOMMUNEPLANTILLÆG 2013 Nr. 7 September 2015 For bevaringsværdige bygninger Natur og Udvikling Halsnæs Kommune Rådhuset Rådhuspladsen 1 3300 Frederiksværk Tlf. 47 78 40 00 Kopi: Halsnæs Kommune.

Læs mere

/ Karin Magdalene Backen og Welm Friedrichsen Vesterballe 19, Brandsbøl 6430 Nordborg

/ Karin Magdalene Backen og Welm Friedrichsen Vesterballe 19, Brandsbøl 6430 Nordborg 25-06-2013 13/19759 Karin Magdalene Backen og Welm Friedrichsen Vesterballe 19, Brandsbøl 6430 Nordborg Landzonetilladelse til opførelse af udestue på ejendommen matr.nr. 165 Brandsbøl, Oksbøl, der ligger

Læs mere

Afgørelse om, at etablering af eldrevet varmepumpeanlæg ved Ravnkilde Kraftvarmeværk ikke er omfattet af krav om miljøvurdering (ikke VVM-pligtig)

Afgørelse om, at etablering af eldrevet varmepumpeanlæg ved Ravnkilde Kraftvarmeværk ikke er omfattet af krav om miljøvurdering (ikke VVM-pligtig) Center Natur og Miljø RAVNKILDE KRAFTVARMEVÆRK A M B A Skalborgvej 17 9610 Nørager Hobrovej 110 9530 Støvring Telefon 99 88 99 88 raadhus@rebild.dk www.rebild.dk Journalnr: 01.16.04-P19-6-18 Ref.: Lene

Læs mere

Landzonetilladelse Planloven

Landzonetilladelse Planloven Johan Christian Rosenkrantz Scheel Munkholmvej 376 4060 Kirke-Såby Lejre Kommune Center for Byg & Miljø Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø Tlf. 46 46 46 46 www.lejre.dk Sagsbehandler: Chila Yunai Tlf. direkte:

Læs mere

Kulturhistoriske og rekreative interesser. Fagnotat vedrørende Aarhus H. Elektrificering og opgradering Aarhus H

Kulturhistoriske og rekreative interesser. Fagnotat vedrørende Aarhus H. Elektrificering og opgradering Aarhus H Kulturhistoriske og rekreative interesser Fagnotat vedrørende Aarhus H Elektrificering og opgradering Aarhus H Godkendt dato Godkendt af 29.09.2016 Charlotte Møller Senest revideret dato Senest revideret

Læs mere

Allan Sørensen Tørsbølgade Gråsten

Allan Sørensen Tørsbølgade Gråsten Allan Sørensen Tørsbølgade 28 6300 Gråsten Landzonetilladelse til lovliggørelse af bålhytte/shelter på 20 m² og opførelse af ny carport med udhus på 53 m². Ejendommen matr.nr. 84 af Tørsbøl Kværs, der

Læs mere

Alle omkostninger i forbindelse med arkæologiske undersøgelser afholdes af bygherre.

Alle omkostninger i forbindelse med arkæologiske undersøgelser afholdes af bygherre. Plan og Kultur Assens Spildevand Skovvej 2B 5610 Assens 21-08-2018 Sags id: 2018-0446 Landzonetilladelse. Assens Kommune giver landzonetilladelse til etablering af regnvandsbassin 3 som ansøgt på ejendommen

Læs mere

Klage over afslag på ansøgning om skovrejsning, Nautrupvej 41, 7830 Vinderup

Klage over afslag på ansøgning om skovrejsning, Nautrupvej 41, 7830 Vinderup Holstebro Kommune Att. Byggeri og ejendomme Rådhuset Kirkestræde 11 7500 Holstebro - sendt på email: teknik.miljoe@holstebro.dk Steffen Vestergaard Nautrupvej 41 7830 Vinderup Mobil 23 74 27 84 Steffenvestergaard@live.dk

Læs mere

Tilbygning til Sydvestjyllands Efterskole

Tilbygning til Sydvestjyllands Efterskole Lokalplan nr. 21-050-0001 Bramming Landområde Tilbygning til Sydvestjyllands Efterskole Tillæg nr. 1 til LP nr. 120, Bramming maj 2011 Side: 0 Lokalplan nr. 21-050-0001.Bramming Landområde, Tilbygning

Læs mere

Miljøvurdering af lokalplan Screening afgørelse om miljøvurderingspligt

Miljøvurdering af lokalplan Screening afgørelse om miljøvurderingspligt Miljøvurdering af lokalplan Screening afgørelse om miljøvurderingspligt Forslag til kommuneplantillæg nr. 15 og lokalplanforslag nr. 629 Planens indhold Den eksisterende lokalplan, nr. 58 Gadstrup Erhvervspark,

Læs mere

Kulturhistoriske og rekreative interesser. Fagnotat. Ny bane til Billund

Kulturhistoriske og rekreative interesser. Fagnotat. Ny bane til Billund Kulturhistoriske og rekreative interesser Fagnotat Ny bane til Billund Godkendt dato Godkendt af 11.01.18 Rasmus Hejlskov Olsen Senest revideret dato Senest revideret af 09.10.17 Frederik Jensen Kulturhistoriske

Læs mere

Planer for solcelleparker nordøst for Haslev PKU den

Planer for solcelleparker nordøst for Haslev PKU den Planer for solcelleparker nordøst for Haslev PKU den 30.10.2018 EKU 24. august 2015 PKU 23. januar 2018 Nyt areal 69,5 ha 83 ha 32 ha Udgået Høringssvar Idefase I alt 9 høringssvar Emner: den visuelle

Læs mere

Landzonetilladelse. Tom Skjøtt Holmberg Gunnerupvej Randers SØ / P

Landzonetilladelse. Tom Skjøtt Holmberg Gunnerupvej Randers SØ / P Tom Skjøtt Holmberg Gunnerupvej 3 8960 Randers SØ Miljø og Teknik Plan Laksetorvet 8900 Randers C Telefon +45 8915 1515 plan@randers.dk www.randers.dk 31-05-2016 / 01.03.03-P16-13-16 Landzonetilladelse

Læs mere

Landzonetilladelse til opførelse af vandturbinebygværk på Løveroddevej 4, 6092 Sdr. Stenderup

Landzonetilladelse til opførelse af vandturbinebygværk på Løveroddevej 4, 6092 Sdr. Stenderup BlueKolding Kolding Åpark 3 6000 Kolding kontakt@bluekolding.dk 6. december 2017 - Sagsnr. 17/19824 - Løbenr. 239494/17 Landzonetilladelse til opførelse af vandturbinebygværk på Løveroddevej 4, 6092 Sdr.

Læs mere

Forslag til retningslinier for landområderne i Kommuneplan 2009

Forslag til retningslinier for landområderne i Kommuneplan 2009 Forslag til retningslinier for landområderne i Kommuneplan 2009 Furesø Kommunes landområder omfatter alle arealer, der ikke er udlagt til byzone eller planlagt til fremtidig byudvikling. I landområderne

Læs mere

Kulturhistoriske og rekreative interesser. Fagnotat. Køge Nord-Næstved

Kulturhistoriske og rekreative interesser. Fagnotat. Køge Nord-Næstved Kulturhistoriske og rekreative interesser Fagnotat Køge Nord-Næstved Godkendt dato Godkendt af 03.02.2014 Mette Daugaard Petersen Senest revideret dato Senest revideret af 26.2.2014 Ditte Berg Nielsen

Læs mere

Jan Spangsberg Mathiasen Kløvermarken 5 Tørsbøl 6300 Gråsten

Jan Spangsberg Mathiasen Kløvermarken 5 Tørsbøl 6300 Gråsten Jan Spangsberg Mathiasen Kløvermarken 5 Tørsbøl 6300 Gråsten Lovliggørende Landzonetilladelse til solcelleanlæg på stativ på ejendommen matr.nr. 221 Tørsbøl, Kværs, der ligger på Kløvermarken 5, 6300 Gråsten

Læs mere

Støj og vibrationer i anlægsfasen. Havbogårdsvej-Salbyvej. Nybygningsløsningen. København-Ringsted projektet

Støj og vibrationer i anlægsfasen. Havbogårdsvej-Salbyvej. Nybygningsløsningen. København-Ringsted projektet Støj og vibrationer i anlægsfasen Nybygningsløsningen København-Ringsted projektet 3. september 2008 3 Støj og vibrationer i anlægsfasen Forord Forord Dette fagnotat omhandler støj og vibrationer i anlægsfasen

Læs mere

Planforhold. - Fagnotat. Niveaufri udfletning ved Ny Ellebjerg

Planforhold. - Fagnotat. Niveaufri udfletning ved Ny Ellebjerg Planforhold - Fagnotat Niveaufri udfletning ved Ny Ellebjerg Planforhold Banedanmark Anlægsudvikling Amerika Plads 15 2100 København Ø www.bane.dk ISBN: 978-87-7126-238-4 Planforhold Indhold Side 1 Forord

Læs mere

Visuelle forhold Ny Ellebjerg Station-Vestvolden Vestvolden-Baldersbrønde. 5. sporsløsningen. København-Ringsted projektet

Visuelle forhold Ny Ellebjerg Station-Vestvolden Vestvolden-Baldersbrønde. 5. sporsløsningen. København-Ringsted projektet Visuelle forhold 5. sporsløsningen København-Ringsted projektet September 2008 3 Visuelle forhold Ny Ellebjerg Station- Vestvolden Forord Forord Dette fagnotat omhandler visuelle forhold for 5. sporsløsningen

Læs mere

ODENSE LETBANE 1. ETAPE

ODENSE LETBANE 1. ETAPE 1 TILLÆG NR. 18 TIL KOMMUNEPLAN 2013-2025 FOR ODENSE KOMMUNE ODENSE LETBANE 1. ETAPE 0 3 2 1 4 6 7 11 10 8 5 9 HVAD ER EN KOMMUNEPLAN? I henhold til lov om planlægning skal der for hver kommune foreligge

Læs mere

Lars Kenneth Pabst Slotsvej 11 Iller 6310 Broager

Lars Kenneth Pabst Slotsvej 11 Iller 6310 Broager Lars Kenneth Pabst Slotsvej 11 Iller 6310 Broager Landzonetilladelse til at opføre en carport på ejendommen matr.nr. 95 Iller, Broager, der ligger på Slotsvej 11, 6310 Broager Sønderborg Kommune har den

Læs mere

Tim Johnny Hansen Fiskbækvej Gråsten

Tim Johnny Hansen Fiskbækvej Gråsten Tim Johnny Hansen Fiskbækvej 14 6300 Gråsten Landzonetilladelse til at opføre en maskinlade på 240 m 2 på ejendommen matr.nr. 94 Gråsten Gods, Gråsten-Adsbøl, der ligger på Fiskbækvej 14, 6300 Gråsten

Læs mere

Miljøvurdering af lokalplan Screeningsafgørelse om miljøvurderingspligt

Miljøvurdering af lokalplan Screeningsafgørelse om miljøvurderingspligt Miljøvurdering af lokalplan Screeningsafgørelse om miljøvurderingspligt Lokalplanforslag nr. 657 I henhold til lov om miljøvurdering af planer og programmer og af konkrete projekter (VVM) (Lov nr. 448

Læs mere

Vilkår stillet af Kystdirektoratet og Fredningsnævnet for Sydjylland skal respekteres.

Vilkår stillet af Kystdirektoratet og Fredningsnævnet for Sydjylland skal respekteres. JKA-Arkitekter ApS Ringgade 62 6400 Sønderborg Landzonetilladelse til at opføre et nyt sommerhus på Dybbølstrand 4, 6400 Sønderborg, matr.nr. 1653 Dybbøl Ejerlav, Dybbøl Sønderborg Kommune har modtaget

Læs mere

Kvarteret ved Ellebjerg Skole 4.7

Kvarteret ved Ellebjerg Skole 4.7 VÆRDIFULDE Kulturmiljøer i København københavnernes velfærd Kvarteret ved Ellebjerg Skole 4.7 4.7 Kvarteret ved Ellebjerg Skole Stedet Kulturmiljøet omfatter boligområde, haveforening, skole og kirke.

Læs mere

Hvidbjerg Strandvej. Tane Hedevej. TILLÆG 25 Blandet bolig og erhverv ENKELTOMRÅDE BL01. i Øster Oksby

Hvidbjerg Strandvej. Tane Hedevej. TILLÆG 25 Blandet bolig og erhverv ENKELTOMRÅDE BL01. i Øster Oksby Tane Hedevej Hvidbjerg Strandvej TILLÆG 25 Blandet bolig og erhverv i Øster Oksby ENKELTOMRÅDE 05.01.BL01 VARDE KOMMUNE - KOMMUNEPLAN 2013 - februar 2016 VEJLEDNING OFFENTLIG HØRING Et forslag til dette

Læs mere

Hendrik G. Neuleman Nebelvej Vorbasse. Sendt til din virksomheds e-boks i CVR nr

Hendrik G. Neuleman Nebelvej Vorbasse. Sendt til din virksomheds e-boks i CVR nr Hendrik G. Neuleman Nebelvej 32 6623 Vorbasse Sendt til din virksomheds e-boks i CVR nr. 19976297 Afgørelse vedr. 27 anmeldelse af gyllebeholder Dato: 04. maj 2017 Billund Kommune har den 31. marts 2017

Læs mere

Indkaldelse af forslag og idéer til planlægning for vindmøller

Indkaldelse af forslag og idéer til planlægning for vindmøller Indkaldelse af forslag og idéer til planlægning for vindmøller Hvordan planlægger vi med størst hensyntagen til omgivelserne? Offentlig høring 2. december 2015 til 13. januar 2016 Målsætning Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Arkæologi på banen. Arkæologiske undersøgelser ved anlægsarbejder

Arkæologi på banen. Arkæologiske undersøgelser ved anlægsarbejder Arkæologi på banen Arkæologiske undersøgelser ved anlægsarbejder Arkæologi på banen Hjørring Frederikshavn Thisted Aalborg På arealer hvor Banedanmark ikke tidligere har foretaget anlægsarbejder, er der

Læs mere