Fremtidens sunde hospital v. Hanne Christensen og Janne Gleerup

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fremtidens sunde hospital v. Hanne Christensen og Janne Gleerup"

Transkript

1 "Velkomst og formål med formiddagen" v. Hanne Christensen Fremtidens sunde hospital v. Hanne Christensen og Janne Gleerup Dagens forum bliver skudt i gang af forummets medarrangør Hanne Christensen, seniorkonsulent, COWI, med den velkendte brometafor. I en brobygningsproces indgår mange forskellige arbejdsfunktioner, og formålet er at broen til sidst bliver stabil. Alle funktioner er nødvendige, for at broen bliver ordentlig. Netop denne proces er omdrejningspunktet for dagens forum, om "Fremtidens sunde hospital". På baggrund af AM:2015, som Hanne Christensen deltog i, og bogen "Bladet for munden" som blev udgivet efterfølgende, har dagens forum taget form. Budskabet i ovennævnte bog har været oppe i vælten, hvilket betyder at man i dag, ifølge Hanne Christensen, ikke kan undgå at høre om hvor forfærdeligt det står til på de danske hospitaler, og hvor store udfordringer det tværgående samarbejde giver personalet. Derfor skal der på dagens forum sættes fokus på netop dette tværgående samarbejde, dvs. for at fortsætte metaforen, som Hanne Christensen lagde ud med; "I dag skal vi lave byggesten så vi kan bygge en bro, og vi skal i dag skabe de bedste mursten, og den bedste mørtel". "Tværprofessionelt samarbejde i sundhedsfaglig praksis" Første oplæg v. Sine Lehn, RUC Sine Lehns oplæg på dagens forum tager udgangspunkt i en bog, som blev udgivet i august "Tværprofessionelt samarbejde i sundhedsfaglig praksis". "At skabe ro mellem fagligheder, er alfa omega for et godt tværprofessionelt samarbejde" - Intet nyt under solen - man har længe vidst at samarbejde på tværs er vigtigt. Fragmentationer i sundhedsvæsnet stiller dog nye krav til de professionelle om at skulle binde patienternes behandlingsforløb sammen. Tværprofessionelt samarbejde handler om at yde behandling på højt niveau. Det handler om, at vi bliver bedre til at løse opgaven, hvis vi arbejder sammen. Hvis de professionelle bliver bedre til at arbejde sammen, både til problemløsningen, borger/patient centreringen og i systemoptimeringen, vil der samtidig skabes et bedre arbejdsmiljø. Hvad er målet for samarbejdet? Der er fire forskellige mål for samarbejde som er vigtige at diskutere: Det lærende samarbejde - trivsel for medarbejderne, og flere kompetencer til de professionelle. Det organisationsoptimerende samarbejde - som skal få sygehusmaskinen til at fungere sammen, og som skal binde det interne patientforløb sammen, så vi kan få flest muligt patienter igennem.

2 Det radikalt grænseoverskridende samarbejde - at arbejde sammen med nogle andre end de professionelle, og lave løsninger udover de og det sædvanlige. Det demokratiserende samarbejde - handler om at vi vil have et tværsamarbejde som handler om at skabe mere ligeværdige relationer mellem de professionelle. Det handler om at demokratisere tværsamarbejdet, og give professionerne et ligeværdig forhold til hinanden. - "Dette findes dog mest i bøgerne og ikke i praksis" - indskyder hun. Men er samarbejdet mellem læger, sygeplejersker, fysioterapeuter komplimenterende i praksis, eller mere konkurrerende og overlappende? Et eksempel på dette er det overvejende brug af "buzzwords". Ord og forkortelser som er forskellige fra profession til profession, men som betyder det samme. Dette letter ikke samarbejdet. "Meget af det som kaldes tværfaglighed er blot en reproduktion af de faglige hierarkier som er på det pågældende sted, og vi ender med at få lavet nogle løsninger som måske har den rigtige overskrift, men som er lavet ud fra et lægefagligt synspunkt, og derfor ikke fungerer særlige godt for nogle af de andre faggrupper som skal bruge det. " Det som sætter dagsordenen i det professionelle samarbejde i dag er hierarkier, dominans, organisatorisk fragmentering, politisk magt, fokus på økonomi, optimering, og effektivisering. "Det fører til en deprofessionalisering, hvor det faglige skøn ikke er højest, men nærmere en hensynstagen til den økonomiske situation" Sine Lehn afslutter sit oplæg, og opmuntrer til spørgsmål og kommentarer. "Hvordan kan man nå langt, med små skridt? Organisatoriske virkemidler til at fremme den fælles daglige opgaveløsning på hospitaler" v. Thim Prætorius, Anders Paarup Nielsen, Peter Hasle Thim Prætorius fører ordet ved oplægget, som tager udgangspunkt i et forskningsprojekt foretaget i samarbejde med Region Hovedstaden og casestudies af fire forskellige hospitaler. Der understreges, at arbejdsdeling på et sygehus er vigtig, men at der med den samtidig er en indbyrdes afhængighed. Silotænkningen er altså nødvendig, men der skal broer mellem siloerne. Der findes allerede eksempler på, hvordan man kan designe noget, som får folk til at samarbejde ude på de forskellige afdelinger. - Men hvad der anses som det vigtigste for disse tiltag er, at det skal give mening for dem som laver det. Personalet vil gerne have et tværfagligt samarbejde, såfremt det giver mening for dem.

3 Thim Prætorius refererer til deres forsøg på et hospital, hvor sundhedspersonalet på en afdeling hver morgen bruger 10 minutter på at koordinere dagens opgaver. Ifølge ham selv et relativt lille tiltag som gør underværker i det tværfaglige samarbejde. En deltager vil gerne vide, om de har oplevet benspænd, i form af eksempelvis økonomiske besparelser. Der forklares, at den øverste leder under hele forløbet har været med, for at være sikkert på, at disse møder blev gennemført. Dette leder Thim Prætorius frem til oplæggets konklusion; Der skal et stort batteri i gang for at implementere små ting. Som sådan er løsningerne og tiltagene enkle, men implementeringen er kompleks. Det er positivt at det kan lade sig gøre i praksis, men skræmmende hvor svært det er. Men fundamentet og det faglige fællesskab er nu engang patientens bedste. Oplægget blev afsluttet med sætningen; DET ER IKKE RAKETVIDENSKAB - OG DOG! "Erfaringer fra audit og evaluering af arbejdsmiljøarbejdet og arbejdsmiljøet" v. Lars Vestergaard Lars Vestergaard kommer fra Bureau Veritas, og har i den forbindelse stor erfaring med evaluering af sygehuse. Spørgsmålet er, hvordan kan man få det psykiske arbejdsmiljø og trivsel med ind i evalueringerne. Når der laves evalueringer, kigges der på referencerammen, og der kigges på om der gøres det, som man ønsker der bliver gjort. Indgangsvinklen til evaluering: Indgangsvinklen er med udgangspunkt i kerneopgaven. Kerneopgaven er et kendt begreb og et perspektiv, som giver dialog omkring arbejdet. På hospitalet brænder de ansatte for at være der, så der er masser af energi i disse ting, og de ansatte mener, at det giver en god værdi, hvis man laver en model med mere udgangspunkt i kerneopgaven. Ud fra kerneopgaven kigges der på kvalitet, ledelse og arbejdsmiljø. Erfaring viser, at når der tales om arbejdsmiljø, kommer man automatisk til at tale om ledelse og kvalitet. Derfor er det vigtigt med et fokus både for medarbejderne og lederne på hvordan de kan håndtere kerneopgaven på en velkoordineret måde. "Det ses tit at der sættes rigtig mange kræfter ind når skaden er sket, fx i forbindelse med det psykisk arbejdsmiljø. Mangle laver kortlægninger, osv. men der er langt fra kortlægning til handling. Hvad får vi ud af det? Det kan ikke fikses på tre måneder, og der skal hele tiden evalueres. Det de gerne vil, er at få det løftet helt op, hvor det at løse kerneopgaven er det bærende element for at skabe trivsel, og det handler om at få ledelsen med ind, så vi kan skabe trivsel" "Ledelse, kvalitet og trivsel hænger ulasteligt sammen!"

4 Ordet bliver nu frit, og deltagerne kan knytte kommentarer til oplægget, eller stille spørgsmål. En deltager tilføjer, at hun synes at sundhedsvæsnet ligger for stor vægt på det kvantitative - "det hele skal kunne måles. Hvis noget ser skidt ud i en afdeling, har lederen af afdelingen sjældent mulighed og ressourcer til at gøre noget ved det. Der er mange gode ledere derude, men der mangler opfølgning på de indsatser lederne gør." En anden deltager tilføjer, at hun savner en vurdering af toplederens tyngde, hvilket deltageren synes er en afgørende faktor for, om det kan lykkedes eller ej. Den topleder som lytter til sine ledere, de ledere der lytter til sine medarbejdere, de medarbejdere der lytter til sine patienter og medinddrager. Deltageren mener, at det er en "lavine-proces", som starter oppefra, og at denne kunne være god at få vurderet, da det ifølge hende er forudsætningen for succes. Efter en kort pause, hvor deltagerne har mulighed for at strække benene lidt, og tage en kop kaffe, fortsætter programmet med forummets sidste oplæg. "Anerkendelsesbehov" Oplæg v. Janne Gleerup, RUC Med udgangspunk i spørgsmålet: Hvordan kan det være, at vi ikke kan finde ud af de bassale mekanismer, som gør at folk kan trives i et arbejdsmiljø? - Introducerer Janne Gleerup forummet for anerkendelsesteori, som et værktøj til at få øje på vigtige aspekter i et arbejdsmiljømæssige sammenhæng og som har betydning for hvordan arbejdet kan udføres mere strategisk. Hun mener, at man kan bruge anerkendelsesbegrebet som løftestang for hvordan arbejdet i sig selv, kerneopgaven, kan blive italesat i en naturlig sammenhæng. Ifølge hende er anerkendelse nemlig en stor del af gamet. Dog understreger hun også, at der findes meget "bullshit" og konsulentvarmt luft, som forsøger at instrumentalisere anerkendelse - "Men man kan altså ikke arbejde med en rosekvote på 8%." Hun fortæller at det er vigtigt med et balanceret forhold mellem anerkendelse og krænkelseserfaring. Ikke kun overfor en selv men også i forhold til andre. Krænkelseserfaring i praksis kan fx være, når dele af ens faglighed ikke har værdi. Eksempelvis opretholdelse og pleje af visse relationer til fx patienter. Denne relation er ikke målbar, og bliver derfor sjældent anerkendt, da den ofte bliver på bekostning af andre, målbare opgaver. På den måde omdannes en ellers anerkendelsesværdig opgave til en krænkelseserfaring. Krænkelseserfaringer skal derfor undersøges, da de viser hen til et positivt håb om noget andet - nemlig det man faktisk gerne vil. Dette er løftestangen for et positivt arbejdsmiljø! Strukturelle problemer bliver taget for at være relationelle problemer, hvilket er en skam, da der ofte ligger der mange ting bagved, som så ikke kommer frem i lyset. Janne Gleerup tilføjer: "Det fører til, at det hele nogle gange tilter når man skal løse problematikker med mindfullness - og det løser bare ikke normeringsproblemer"

5 Janne Gleerup anerkender sværhedsgraden af at få arbejdsmiljøproblemstillinger perspektiveret i et samfundsperspektiv, og stiller derfor spørgsmål ved: hvordan man kan få politikere og sundhedspersonale til at tale sammen, så de kan gå sammen om et fælles grundlag? - Der er politik indblandet i alle aspekter, og hvis vi ikke har et fælles kompas for, hvad der skal bygges, så risikerer vi en afpolitisering! Dette, mener hun, er et kæmpe stort drøftelses- og demokratiproblem. Deltagerne laver gruppearbejde (ca. 4 grupper med 6 personer) Hvilke byggesten skal der bygges med hvis vi skal finde koblingspunkter mellem meningsfuldt arbejdsliv og arbejdsmiljø? En af grupperne diskuterer vanskelighederne ved at måle trivsel på afdelingerne, og om det overhovedet er nødvendigt. Målingerne tiltaler politikerne, som lettere kan håndtere kvantitativ data. En anden gruppe taler om ledelsestræning. Hvordan klæder man en leder på? Hvordan sikrer man, at kerneopgaven stadig er i centrum? Strukturmæssige udfordringer kræver at ledelsen bliver klædt ordentligt på! "Lederuddannelser - man skal ind på et individniveau og give en konsulentstøtte til den enkelte leder" siger en af deltagerne. Der er i gruppen enighed om, at mellemlederne er under pres, da det er dem som skal implementere forskellige tiltag i praksis. Derfor skal man ud og hjælpe med at skabe strukturer, ude på klinikken i stedet for at sidde i et kursuslokale. En anden gruppe diskutere samme problemstilling set fra en lidt mere pragmatisk vinkel: Fagligt dygtige sygeplejersker bliver afdelingssygeplejesker, men der er mange andre arbejdsopgaver som skal ordnes, og de har ikke tid nok. Af og til må de indgå i bemandingen pga. sygdom. Presset mellemledergruppe som ikke kan tage vare på sig selv, eller deres faglige opgaver. Når mellemlederne trives og har det godt, er der mere overskud til at gøre det godt. Det er svært at forblive professionel når man er så presset. Præsentation af forummets paneldeltagere, og deres input til dagens tema: FOA, Charlotte Bredahl: Hvordan får vi gjort noget ved hverdagen her og nu. Vi kan ikke sætte os og vente på, at vi får ændret tingene på samfundsniveau. Samarbejdet handler ikke kun om sygehusene, vi har også andre sektorer, som vi skal samarbejde med. Vi skal også huske, at vi har den udfordring, at vi ikke kun taler sygeplejerske og læger, men også rengøringspersonale, køkkenpersonale osv. DSR, Dorthe Steenberg: Ledelsesstøtte; hvordan kan vi støtte lederne bedre? Man kan ikke bare implementere ting, som virker det ene sted, et andet sted, da de lokale forhold kræver tilpasninger. Djævelen ligger i detaljen. Man må ned lokalt, for når vi taler om kerneopgaven, tales der ikke om noget abstrakt, vi må ned og have fat. Yngre Læger, Tine Holst: Fokus på kerneopgaven, og klarhed om hvad denne er. Hvem synes, at de er dårlige til at samarbejde? Ingen - det er altid de andre. Det er

6 sygeplejerskerne, det er lederne, det er lægerne osv. Det som der skal gøres for at samarbejdet bliver godt er tilgangen, og at dem vi samarbejder med gerne vil samarbejde. I forhold til Janne Gleerups pointe med ledelsesmæssige infiltrering - "grunden til at Challenger gik galt, var at der var én person, i hele processen med at lave det her rumskib, som havde sagt stille, at det var ikke sikkert af den lille kakkel kunne holde til omstændighederne. Det passede ikke NASA godt, og derfor blev det forputtet. Husk på ham med kakkelen hvis budskab kunne have reddet syv menneskers liv." Efter præsentationen fra de tre paneldeltagere, får de forskellige grupper lov til at fremlægge én vigtig ting, som de har diskuteret under gruppearbejdet. Fire vigtige "mursten" fra gruppearbejdet: 1. Tænk på mennesket i patienten og de pårørende. 2. Understøtte den lokale udvikling. Nogle ting skal komme centralt fra, sundhedsplatformen fx, men det afgørende er at man har mulighed for at tilpasse den lokalt, og at man får ressourcer til at gøre dette. Mere understøttelse af lokal tilpasning. 3. Budgetlægning - etårige budgetter gør at vi i marts april allerede begynder at tænke på besparelse da vi ved de kommer. Topledelserne går i selvsving, og der tales om besparelse hele sommeren, og når medarbejderne går på sommerferie er de i tvivl om de har et arbejde når de kommer tilbage. Til september kommer dommen. Hvis man prøver at undersøge hvor mange ressourcer man bruger på dette, vil det være mange. Hvis man laver 5- årige budgetter i stedet for 1-årige ville det give ro til ledelsen til at kigge på trivsel også. 4. Kerneopgaven, skal defineres. Den bliver defineret forskelligt alt afhængig af hvor vi er henne. Når vi ikke har styr på det duer det ikke!

Udfordringerne i tværprofessionelt samarbejde

Udfordringerne i tværprofessionelt samarbejde Gerontologisk Årskonference November 2016 Udfordringerne i tværprofessionelt samarbejde Sine Lehn-Christiansen Ph.d., Lektor, Uddannelsesleder, Forskningsgruppeleder Center for Sundhedsfremmeforskning

Læs mere

Velkommen til en detaljeret beskrivelse af tværsektorielt kompetenceudviklingskursus i Geriatri

Velkommen til en detaljeret beskrivelse af tværsektorielt kompetenceudviklingskursus i Geriatri Velkommen til en detaljeret beskrivelse af tværsektorielt kompetenceudviklingskursus i Geriatri Dette informationsmateriale beskriver baggrunden for tværsektorielt kompetenceudvikling i geriatri, kursets

Læs mere

Tværsektorielt Kompetenceudviklingskursus i Geriatri

Tværsektorielt Kompetenceudviklingskursus i Geriatri En beskrivelse af Tværsektorielt Kompetenceudviklingskursus i Geriatri Dette materiale indeholder en beskrivelse af: 1. Baggrunden for at afholde kurset 2. Målgruppen for kurset 3. Kursets indhold og opbygning

Læs mere

Miniplenum Styrk samarbejdet i TRIO/MED

Miniplenum Styrk samarbejdet i TRIO/MED Miniplenum Styrk samarbejdet i TRIO/MED 1. Velkomst og præsentation af program 2. Status på arbejdsmiljøarbejdet i TRIO/MED 3. Tre opgavetyper 4. Inddragelse og handling 5. Afslutning Foto: Aalborghus

Læs mere

Projekt - Håndtering af psykisk arbejdsmiljø i ledelsessystemer

Projekt - Håndtering af psykisk arbejdsmiljø i ledelsessystemer Projekt - Håndtering af psykisk arbejdsmiljø i er Hans Jørgen Limborg - Teamarbejdsliv Bureau Veritas Konventum Finansieret af Arbejdsmiljøforskningsfonden Certificeringsudvalget indgår som følgegruppe

Læs mere

Er det ikke ligesom vi plejer eller.? Hverdagsrehabilitering

Er det ikke ligesom vi plejer eller.? Hverdagsrehabilitering Er det ikke ligesom vi plejer eller.? 19. November 2012 Hverdagsrehabilitering Resultatorienteret SundhedsPartner Agenda Kort intro Overskriften Mellemlederen i forandring og ledelse Hvorfor er det SÅ

Læs mere

Rigshospitalet. Patienternes verden. Mødet med patienten, inddragelse, samarbejde og tværfaglige indsatser i patientforløbet

Rigshospitalet. Patienternes verden. Mødet med patienten, inddragelse, samarbejde og tværfaglige indsatser i patientforløbet Mødet med patienten, inddragelse, samarbejde og tværfaglige indsatser i patientforløbet Birgitta Nordenhof 15-05-2017 1 Informeret samtykke Patienter skal informeres, men skal de også inddrages? Hvornår

Læs mere

Strategi Regionshospitalet Randers

Strategi Regionshospitalet Randers Strategi 2017 2020 Regionshospitalet Randers Input fra medarbejdere og ledere til indholdet i strategi 2017-2020 Vi er ualmindeligt dygtige til det almindelige Vi leverer sundhedsydelser af høj kvalitet.

Læs mere

Interprofessionel læring og samarbejde - IPLS. anmark.dk

Interprofessionel læring og samarbejde - IPLS. anmark.dk Interprofessionel læring og samarbejde - IPLS Interprofessionel læring og samarbejde Hvorfor vedvarende fokus på tværfaglighed, teamwork, læring og samarbejde indenfor sygehusvæsenet? Hvorfor ordet interprofessionalitet?

Læs mere

KONFERENCEN OM GEVINSTREALISERING MED FOKUS PÅ DIGITALISERING JOHN CHRISTIANSEN KREDSFORMAND, DANSK SYGEPLEJERÅD KREDS SYDDANMARK

KONFERENCEN OM GEVINSTREALISERING MED FOKUS PÅ DIGITALISERING JOHN CHRISTIANSEN KREDSFORMAND, DANSK SYGEPLEJERÅD KREDS SYDDANMARK KONFERENCEN OM GEVINSTREALISERING MED FOKUS PÅ DIGITALISERING JOHN CHRISTIANSEN KREDSFORMAND, DANSK SYGEPLEJERÅD KREDS SYDDANMARK DEN FAGLIGE VINKEL PÅ POTENTIALET I SUNDHEDS- OG VELFÆRDSTEKNOLOGI Patientforløb

Læs mere

For at lykkes skal vi gøre det sammen. Tværfaglighed er en udfordring. Er det også en styrke?

For at lykkes skal vi gøre det sammen. Tværfaglighed er en udfordring. Er det også en styrke? For at lykkes skal vi gøre det sammen. Tværfaglighed er en udfordring. Er det også en styrke? IPLS. Interprofessionel læring og samarbejde www.ipls.dk Præsentation Erik Vestergaard, fysioterapeut, konsulent

Læs mere

EN NY SOCIALSTRATEGI

EN NY SOCIALSTRATEGI EN NY SOCIALSTRATEGI Socialstrategien er de politiske visioner for det sociale arbejde i København for børn, unge og voksne med sociale og psykiske udfordringer eller et handicap. Socialstrategien skitserer

Læs mere

Sammen kan vi forandre. Kongres 2018

Sammen kan vi forandre. Kongres 2018 Sammen kan vi forandre Sygeplejerskers arbejde er af uvurderlig betydning for den enkelte patient og borger, men også for samfundet som et hele. Vi skaber kvalitet i behandlingen og plejen, i sammenhæng

Læs mere

Aftagerundersøgelse Sygeplejerskeuddannelsen i Vejle

Aftagerundersøgelse Sygeplejerskeuddannelsen i Vejle Aftagerundersøgelse Sygeplejerskeuddannelsen UCL - Vejle december 2015 Samlet status Respondenter Procent Ny 0 0,0% Distribueret 4 22,2% Nogen svar 3 16,7% Gennemført 11 61,1% Frafaldet 0 0,0% I alt 18

Læs mere

Kodeks for bæredygtigt MED-samarbejde

Kodeks for bæredygtigt MED-samarbejde Kodeks for bæredygtigt MED-samarbejde Forord En god arbejdsplads kommer ikke af sig selv. Det kræver kompetente medarbejdere og ledere, der vil arbejde for en bæredygtig arbejds- og samarbejdskultur, hvor

Læs mere

Baggrund for ny udgave af Afdeling U s værdigrundlag for sygeplejen

Baggrund for ny udgave af Afdeling U s værdigrundlag for sygeplejen Den gode Sygepleje -værdigrundlag for sygeplejen, Neurokirurgisk Afdeling U Baggrund for ny udgave af Afdeling U s værdigrundlag for sygeplejen I 2003 blev Den gode neurosygepleje værdigrundlag for sygeplejen

Læs mere

Bydækkende netværk for uddannelsesansvarlige. / 30. november 2017

Bydækkende netværk for uddannelsesansvarlige. / 30. november 2017 Bydækkende netværk for uddannelsesansvarlige / 30. november 2017 Dagens program 09.00: Velkommen 09.15: Hvad skal fremtidens medarbejder kunne og hvordan påvirker det arbejdet med uddannelse? 10.00: Pause

Læs mere

Ny vision for sundhedsvæsenet i Region Syddanmark

Ny vision for sundhedsvæsenet i Region Syddanmark Diskussionsoplæg 5. oktober 2010 Ny vision for sundhedsvæsenet i Region Syddanmark Der skal udarbejdes en ny vision for Region Syddanmarks sundhedsvæsen, der kan afløse den foreløbige vision, der blev

Læs mere

Fra sidevogn til kerneopgave

Fra sidevogn til kerneopgave Fra sidevogn til kerneopgave Kerneopgaven og det psykiske arbejdsmiljø BAR SOSU på Nyborg Strand Onsdag d. 25. marts 2015 Eva Thoft eth@teamarbejdsliv.dk 0045 2091 7417 KERNEOPGAVE OG PSYKISK ARBEJDSMILJØ

Læs mere

Social kapital og relationel koordinering hvordan hænger begreberne sammen?

Social kapital og relationel koordinering hvordan hænger begreberne sammen? Social kapital og relationel koordinering hvordan hænger begreberne sammen? Workshop nr 311 Arbejdsmiljøkonferencen 2014, Nyborg Strand Karen Albertsen: Kal@teamarbejdsliv.dk Inger Marie Wiegman: IMW@teamarbejdsliv.dk

Læs mere

DET ER IKKE SÅ FARLIGT AT BEDE OM HJÆLP

DET ER IKKE SÅ FARLIGT AT BEDE OM HJÆLP DET ER IKKE SÅ FARLIGT AT BEDE OM HJÆLP I Psykiatrien Øst satte man fokus på social kapitals betydning for det psykiske arbejdsmiljø og ord på, hvordan man fremover og på tværs af organisationen vil kommunikere,

Læs mere

Kerneopgaven i hverdagen - Nyt perspektiv på formål og samarbejde

Kerneopgaven i hverdagen - Nyt perspektiv på formål og samarbejde Kerneopgaven i hverdagen - Nyt perspektiv på formål og samarbejde Fremfærdsseminar D. 16. november 2015, professor Center for Industriel Produktion, Aalborg Universitet København Hvorfor al den snak om

Læs mere

[Fang læserens opmærksomhed med et citat fra dokumentet, eller brug denne plads til at fremhæve nogle nøglepunkter. Du kan trække dette tekstfelt til

[Fang læserens opmærksomhed med et citat fra dokumentet, eller brug denne plads til at fremhæve nogle nøglepunkter. Du kan trække dette tekstfelt til [Fang læserens opmærksomhed med et citat fra dokumentet, eller brug denne plads til at fremhæve nogle nøglepunkter. Du kan trække dette tekstfelt til andre steder på siden.] FTR-seminar 03. og 04. september

Læs mere

KVALIFICERING AF TRÆNINGSTILBUD TIL BØRN OG UNGE MED SVÆRE HANDICAP ERFARINGER OG RESULTATER FRA EVALUERINGEN AARHUS, D. 3.

KVALIFICERING AF TRÆNINGSTILBUD TIL BØRN OG UNGE MED SVÆRE HANDICAP ERFARINGER OG RESULTATER FRA EVALUERINGEN AARHUS, D. 3. KVALIFICERING AF TRÆNINGSTILBUD TIL BØRN OG UNGE MED SVÆRE HANDICAP ERFARINGER OG RESULTATER FRA EVALUERINGEN AARHUS, D. 3. DECEMBER 2013 OPLÆGGETS OVERSKRIFTER Baggrund og formål med evalueringen Evalueringens

Læs mere

INSPIRATIONSPAPIR OM BRUGEN AF KODEKS I PRAKSIS

INSPIRATIONSPAPIR OM BRUGEN AF KODEKS I PRAKSIS INSPIRATIONSPAPIR OM BRUGEN AF KODEKS I PRAKSIS AF FORUMS BESTYRELSE OKTOBER 2005 1 17. oktober 2005 Hvordan kan der arbejdes med Kodeks Formålet med at udvikle kodeks for god offentlig topledelse har

Læs mere

Den gode udskrivelse for den ældre medicinske patient

Den gode udskrivelse for den ældre medicinske patient Den gode udskrivelse for den ældre medicinske patient BRO, November 2013, Gruppe 2 Susanne Jørgensen, Koordinerende visitator i Høje Taastrup Kommune. Uddannet sygeplejerske Steen Jensen, Social og Sundhedsassistent

Læs mere

MENTORKORPS STYRKER ARBEJDSMILJØET

MENTORKORPS STYRKER ARBEJDSMILJØET o Magasinet Arbejdsmiljø lderntet indhold eller funktionalitet. Bladnummer: 09 Årgang: 2006 arbejdsliv i udvikling MENTORKORPS STYRKER ARBEJDSMILJØET 23 medarbejdere på Medicinsk afdeling på Silkeborg

Læs mere

Workshop: Den gode APV-dialog - metodeværksted

Workshop: Den gode APV-dialog - metodeværksted Workshop: Den gode APV-dialog - metodeværksted Arbejdsmiljøkonference, AAU, 26. oktober 2017 Inger-Marie Wiegman imw@teamarbejdsliv.dk Mads Lauridsen ml@es.aau.dk WORKSHOPPENS FORLØB Kort præsentation

Læs mere

Kl : Hvad får vi øje på, når vi kigger på de komplicerede forløb på tværs af sektorer med patienter og pårørendes øjne?

Kl : Hvad får vi øje på, når vi kigger på de komplicerede forløb på tværs af sektorer med patienter og pårørendes øjne? SAMMENHÆNG FRA PATIENTENS PERSPEKTIV Program: Kl. 13.00-13.05: Præsentation af workshop v/ DSKS bestyrelse Kl. 13.05-13.35: Hvad får vi øje på, når vi kigger på de komplicerede forløb på tværs af sektorer

Læs mere

Muligheder og barrierer i arbejdet med kerneopgaven

Muligheder og barrierer i arbejdet med kerneopgaven Muligheder og barrierer i arbejdet med kerneopgaven Seminar for Fremfærd, d. 2. oktober 2014 Peter Hasle, professor Center for Industriel Produktion, Institut for Økonomi og Ledelse, Aalborg Universitet

Læs mere

Fra kortlægning til handling på tre timer

Fra kortlægning til handling på tre timer Fra kortlægning til handling på tre timer - en dialogbaseret APV-metode Workshop 324 på AM2017, 27. november 2017 Inger-Marie Wiegman imw@teamarbejdsliv.dk Henrik Ankerstjerne Eriksen hea@teamarbejdsliv.dk

Læs mere

Yngre Lægers arbejdsmiljøpolitik - det handler om trivsel

Yngre Lægers arbejdsmiljøpolitik - det handler om trivsel Yngre Lægers arbejdsmiljøpolitik - det handler om trivsel Formålet med Yngre Lægers arbejdsmiljøpolitik er at synliggøre arbejdsmiljøet, skabe miljøer, der håndterer konflikter konstruktivt og sikre yngre

Læs mere

Velfærdsledelsesværktøj 5

Velfærdsledelsesværktøj 5 Velfærdsledelsesværktøj 5 Brug hånd, mund og fod og få kvalitet og effektivitet Ledere og medarbejdere på de borgernære områder oplever i stigende grad, at der er stort fokus på effektivitet. Mange oplever,

Læs mere

DIAmanten. God ledelse i Solrød Kommune

DIAmanten. God ledelse i Solrød Kommune DIAmanten God ledelse i Solrød Kommune Indhold 1. Indledning 3 2. Ledelsesopgaven 4 3. Ledelse i flere retninger 5 4. Strategisk ledelse 7 5. Styring 8 6. Faglig ledelse 9 7. Personaleledelse 10 8. Personligt

Læs mere

Vejledning om Trivselsaftalen

Vejledning om Trivselsaftalen Inspirationsnotat nr. 8 til arbejdet i MED-Hovedudvalg 1. november 2009 Vejledning om Trivselsaftalen Anbefalinger Trivselsmålingen skal kobles sammen med arbejdspladsvurderingen (APV). Trivselsmålingen

Læs mere

Forebyggelse i almen praksis og på sygehus Forebyggelse på sygehus

Forebyggelse i almen praksis og på sygehus Forebyggelse på sygehus Forebyggelse i almen praksis og på sygehus Forebyggelse på sygehus Til lederne på sygehuset Indhold DU HAR SOM LEDER EN VIGTIG OPGAVE Hvem tager sig af hvad i forebyggelsesforløbet Lederens opgaver Lederens

Læs mere

Cooperative Learning teams behøver de at være heterogene?

Cooperative Learning teams behøver de at være heterogene? Cooperative Learning teams behøver de at være heterogene? Af Jette Stenlev Det heterogene princip for teamdannelse er et meget væsentligt princip i Cooperative Learning. Med heterogene teams opnår man

Læs mere

Roller og ansvar Grundlaget for god ledelse i Ringsted Kommune (juni 2016)

Roller og ansvar Grundlaget for god ledelse i Ringsted Kommune (juni 2016) Roller og ansvar Grundlaget for god ledelse i Ringsted Kommune (juni 2016) Dette dokument definerer de generelle rammer i relation til roller og ansvar for de forskellige ledelsesniveauer og ledelsesfora.

Læs mere

Kan kombinere viden om og reflektere over patients samarbejde med vejleder. i tværprofessionelt og Følges med vejleder eller

Kan kombinere viden om og reflektere over patients samarbejde med vejleder. i tværprofessionelt og Følges med vejleder eller Uge 1 intro til primærsektoren Forventningsafstemning Forberedelse til forventningssamtale Om viden: med fokus på sygepleje Planlægning af forløb Følges med vejleder Kan kombinere viden om til den akutte

Læs mere

Forløbsprogrammer et værktøj i kronikerbehandlingen

Forløbsprogrammer et værktøj i kronikerbehandlingen Forløbsprogrammer et værktøj i kronikerbehandlingen - resultater og erfaringer fra Region Hovedstaden Chefkonsulent ph.d. Anne Hvenegaard Forløbsprogrammerne hvad er målet - og forudsætningerne? 1. Målet

Læs mere

Høringssvar vedr. bekendtgørelse om genoptræningsplaner mv. samt vejledning om træning i kommuner og regioner

Høringssvar vedr. bekendtgørelse om genoptræningsplaner mv. samt vejledning om træning i kommuner og regioner Dokument oprettet 27. august 2014 Sag 17-2014-00117 Dok. 161800/tk Høringssvar vedr. bekendtgørelse om genoptræningsplaner mv. samt vejledning om træning i kommuner og regioner 1. Indledende bemærkninger

Læs mere

Danske Fysioterapeuter Region Hovedstaden

Danske Fysioterapeuter Region Hovedstaden Referat: Regionsbestyrelsesmøde d. 22/6-09 kl. 9.30 17.30. Sted: Danske Fysioterapeuter, Nørre Voldgade 90, 1358 Kbh. K, Lokale: A19 Deltagere: Tine Nielsen, Jes Mogensen, Lene Banke, Solvejg Pedersen,

Læs mere

Sundhed og omsorg 2012

Sundhed og omsorg 2012 Evaluering af Sundhed og omsorg 2012 Denne rapport er udarbejdet i samarbejde mellem: HR og Kvalitet Udviklingsafdelingen Innovationscentret i Sundhed og Omsorg Indledning/formål Sundhed og Omsorg iværksatte

Læs mere

Lederkompetencer - Skanderborg Kommune

Lederkompetencer - Skanderborg Kommune Lederkompetencer - Skanderborg Kommune Medarbejderprofilen er inddraget i samme oversigt som lederprofilerne her er hovedvægten på ns deltagelse i opnåelse af målet indenfor hver lederkompetence. Tekst

Læs mere

Udvikling og løsning af kerneopgaven, trivsel og robuste fællesskaber skal derfor ses som elementer, der gensidigt påvirker hinanden.

Udvikling og løsning af kerneopgaven, trivsel og robuste fællesskaber skal derfor ses som elementer, der gensidigt påvirker hinanden. Arbejdsmiljømål 2017-2018 Odder Kommunes mål og indsatser for at styrke et sikkert, sundt og udviklende arbejdsmiljø tager afsæt i den fælles forståelse og udvikling af kerneopgaven hvad er det for en

Læs mere

Det rette tilbud til borgerne fra første kontakt 11. januar 2018 Et visuelt referat fra dagen

Det rette tilbud til borgerne fra første kontakt 11. januar 2018 Et visuelt referat fra dagen Læringsseminar Det rette tilbud til borgerne fra første kontakt 11. januar 2018 Et visuelt referat fra dagen Det er helt essentiel, at vi sikrer inddragelse af patientens perspektiv og almen praksis. Her

Læs mere

Brugerinddragelse i patientforløb muligheder og udfordringer. 28 nov 2011 METROPOL

Brugerinddragelse i patientforløb muligheder og udfordringer. 28 nov 2011 METROPOL Brugerinddragelse i patientforløb muligheder og udfordringer Præsentationen i dag Relationens betydning for sundhedsfaglig kvalitet Præsentation af Feedbackmøder i relation patientforløb Formål og mål

Læs mere

Vores sundhedsaftale. 1. udkast

Vores sundhedsaftale. 1. udkast Vores sundhedsaftale 1. udkast Disposition 1. Forord 2. Vores udfordringer 3. Vores fælles visioner - Mere sammenhæng i borgerens forløb - Mere lighed i sundhed - Mere samspil med borgeren - Mere sundhed

Læs mere

Kortlægningsproces og dialog af Social kapital

Kortlægningsproces og dialog af Social kapital Kortlægningsproces og dialog af Social kapital 13.00-14.45 Lederne Input fra 3BAR Kortlægning (3BAR, Kubix og RUC) v/ Det er ikke muligt at planlægge sig til social kapital. Social kapital er en konsekvens

Læs mere

Samarbejde om elevernes læring og trivsel En guide til at styrke samarbejdet mellem forvaltning og skoleledelse

Samarbejde om elevernes læring og trivsel En guide til at styrke samarbejdet mellem forvaltning og skoleledelse Samarbejde om elevernes læring og trivsel En guide til at styrke samarbejdet mellem forvaltning og skoleledelse Indhold 3 Hvorfor denne guide? 4 Data bedre data frem for mere data 7 SKOLE 2 12 4 10 6 Sparring

Læs mere

LEDELSE AF RELATIONEL KOORDINERING. En strategisk udviklingsproces, der sikrer samarbejdet omkring den komplekse kerneopgave.

LEDELSE AF RELATIONEL KOORDINERING. En strategisk udviklingsproces, der sikrer samarbejdet omkring den komplekse kerneopgave. LEDELSE AF RELATIONEL KOORDINERING En strategisk udviklingsproces, der sikrer samarbejdet omkring den komplekse kerneopgave. Vi skal væk fra at tænke i og producere velfærdsydelser som færdige produkter.

Læs mere

Social kapital i praksis - 3BARs kortlægning. 14.00-15.15 Arbejdsmiljøkonferencen 2013 Viden, inspiration og netværk

Social kapital i praksis - 3BARs kortlægning. 14.00-15.15 Arbejdsmiljøkonferencen 2013 Viden, inspiration og netværk Social kapital i praksis - 3BARs kortlægning 14.00-15.15 Arbejdsmiljøkonferencen 2013 Viden, inspiration og netværk 3BAR, Kubix og RUC v/ Check in Ud på gulvet Find en workshopdeltager, du ikke kender

Læs mere

Hvordan kan der i organisationen udover fleksibilitet og effektivitet skabes rum for refleksion?

Hvordan kan der i organisationen udover fleksibilitet og effektivitet skabes rum for refleksion? Hvordan sikre vi os en god og ordentlig kommunikation? Hvilke forventninger er der til dig? Hvad kan være vores lokale AM gruppes næste bedste skridt imod en øget anerkendelse af eksperimenterende handlinger

Læs mere

Godt psykisk arbejdsmiljø. Inspiration og metoder til ledere og medarbejdere

Godt psykisk arbejdsmiljø. Inspiration og metoder til ledere og medarbejdere Godt psykisk arbejdsmiljø Inspiration og metoder til ledere og medarbejdere Inspiration og metoder til et sundt arbejdsliv På www.etsundtarbejdsliv.dk finder du en vifte af værktøjer og metoder til at

Læs mere

Konference den 7. oktober 2015

Konference den 7. oktober 2015 Skab resultater gennem et godt psykisk arbejdsmiljø! Konference den 7. oktober 2015 Trivsel og psykisk arbejdsmiljø Konference den 7. oktober 2015 Severin Kursuscenter, Middelfart Skab resultater gennem

Læs mere

FAGGRUPPELANDSMØDE DEN maj 2011 R E F E R A T

FAGGRUPPELANDSMØDE DEN maj 2011 R E F E R A T Social- og sundhedssektoren FAGGRUPPELANDSMØDE DEN 17. 18. maj 2011 R E F E R A T Plejere 17. maj 1. Velkomst og præsentation Præsentationsrunde Vi holdt en kort præsentation og 13 var fremmødt af de 14

Læs mere

Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 7 Side 8 Side 9 Side 10 Side 11 Side 12 Side 13 Side 14 Side 15 Side 16 Side 17 Side 18 Politik for inddragelse af patienter og pårørende i Region Nordjylland Politikken

Læs mere

Fælles Sprog III (FSIII)

Fælles Sprog III (FSIII) Fælles Sprog III (FSIII) Ældrekonference 18. september 2012 Ulla Lund Eskildsen. ule@kl.dk Flerårig, trinvis og praksisnær udviklingsproces i spændingsfeltet: Lovgivning IT og teknologi FS og EOJ Praksis

Læs mere

HB strategiseminar Skitse til mission, visioner og strategiske mål. Fortroligt

HB strategiseminar Skitse til mission, visioner og strategiske mål. Fortroligt HB strategiseminar 21-06-2019 Skitse til mission, visioner og strategiske mål Fortroligt 1 Indholdsfortegnelse Mission Planche, samlet oversigt Side 3 Samfund Side 4 Medlemmer Side 5 Værdier Side 6 Visioner

Læs mere

Ledelsesgrundlag. Ledelsesgrundlag

Ledelsesgrundlag. Ledelsesgrundlag Ledelsesgrundlag Ledelsesgrundlag I Halsnæs tør vi og vi tør sammen Halsnæs Kommune skal være attraktiv for borgere og erhvervsliv. Borgeren og erhvervslivet i Halsnæs Kommune skal opleve medarbejdere,

Læs mere

Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø

Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø Trivsel og Psykisk arbejdsmiljø 22. september 2014 Trivsel og psykisk arbejdsmiljø Program mandag den 22. september 10.00 Velkomst - Ugens program, fællesaktiviteter og præsentation 10.35 Gruppearbejde:

Læs mere

Nationalt rammepapir om den behandlingsansvarlige læge

Nationalt rammepapir om den behandlingsansvarlige læge 25. marts 2015 Nationalt rammepapir om den behandlingsansvarlige læge Danske Regioner, Kræftens Bekæmpelse, Danske Patienter, Overlægeforeningen og Yngre Læger vil sammen i dette oplæg og via efterfølgende

Læs mere

Strategi SYGEHUS SØNDERJYLLAND

Strategi SYGEHUS SØNDERJYLLAND 1 2013 Strategi SYGEHUS SØNDERJYLLAND Kvalitet døgnet rundt Udarbejdet: Strategi og Udvikling/Kommunikation 2013. Godkendt: Direktionen 10.2013. Revideres: 2014 2 3 EKSTERNE RAMMER FOR SYGEHUS SØNDERJYLLAND

Læs mere

Relationel Koordinering retningsvisende for en ny faglighed i velfærdsprofessionerne?

Relationel Koordinering retningsvisende for en ny faglighed i velfærdsprofessionerne? Relationel Koordinering retningsvisende for en ny faglighed i velfærdsprofessionerne? Workshop Årsmøde, Center for Studier i Arbejdsliv, den 27. marts 2014 Karen Albertsen, kal@teamarbejdsliv.dk, Hans

Læs mere

På årskonferencen sætter vi fokus på de professionelle, der arbejder med borgerne, og vi vil diskutere en række problemstillinger:

På årskonferencen sætter vi fokus på de professionelle, der arbejder med borgerne, og vi vil diskutere en række problemstillinger: Borgeren i centrum har i længere tid været et plus-ord i den offentlige sektor. At sætte borgeren i centrum har været omdrejningspunkt for en række forskellige bevægelser: Forsøg på at komme væk fra en

Læs mere

Relationel koordinering og social kapital to alen ud af ét stykke?

Relationel koordinering og social kapital to alen ud af ét stykke? Relationel koordinering og social kapital to alen ud af ét stykke? Workshop A Odense Congress Center, den 12.05.2014 v/ cand.psych., ph.d. og Arbejdslivsforsker Karen Albertsen: Kal@teamarbejdsliv.dk PROGRAM

Læs mere

AAUH i Mit ønske for AAUH i 2016 lyder:

AAUH i Mit ønske for AAUH i 2016 lyder: 1 Jeg er beæret over denne invitation til, som repræsentant for forskning ved Aalborg Universitetshospital, at bidrage til dette års nytårstale. Det er samtidig med en vis ydmyghed, at jeg står her, for

Læs mere

Patienttilfredshedsundersøgelse Jørgen S. Petersen fra perioden

Patienttilfredshedsundersøgelse Jørgen S. Petersen fra perioden Patienttilfredshedsundersøgelse Jørgen S. Petersen fra perioden 01-05-2018-01-08-2018 Patientdeltagelse i procent 35% Kønsfordeling 59% 39% 30,0 22,5 15,0 Hvor mange år har du benyttet den læge, du vurderer

Læs mere

Dagsorden Møde i: J.nr.: Dato/tidspunkt: Sted/lokale: Deltagere: Dagsordenspunkter:

Dagsorden Møde i: J.nr.: Dato/tidspunkt: Sted/lokale: Deltagere: Dagsordenspunkter: Dagsorden Møde i: Forum for ledelse og uddannelse J.nr.: Dato/tidspunkt: 17. marts 2015, kl. 08.00-10.00 Sted/lokale: Kristineberg lokale 5.03a Deltagere: Vicedirektør Anne Hertz (formand) Centerchef PC

Læs mere

BEDRE RESULTATER FOR PATIENTEN. En ny dagsorden for udvikling og kvalitet i sundhedsvæsenet

BEDRE RESULTATER FOR PATIENTEN. En ny dagsorden for udvikling og kvalitet i sundhedsvæsenet BEDRE RESULTATER FOR PATIENTEN En ny dagsorden for udvikling og kvalitet i sundhedsvæsenet 1 2 En ny dagsorden for udvikling og kvalitet i sundhedsvæsenet I dag er der primært fokus på aktivitet og budgetter

Læs mere

ARBEJDSMILJØKONFERENCEN 10. NOVEMBER Kristina Kragelund Erhvervspsykolog Tlf.nr.:

ARBEJDSMILJØKONFERENCEN 10. NOVEMBER Kristina Kragelund Erhvervspsykolog   Tlf.nr.: ARBEJDSMILJØKONFERENCEN 10. NOVEMBER 2016 Kristina Kragelund Erhvervspsykolog E-mail: krkr@alectia.com Tlf.nr.: 30109611 Trivselsmåling 2016 overordnet Aabenraa Kommune 2016 Aabenraa Kommune 2014 Difference

Læs mere

Samarbejde om arbejdsmiljøindsatser

Samarbejde om arbejdsmiljøindsatser Samarbejde om arbejdsmiljøindsatser Perspektiver på den lokale indsats på arbejdspladsen Seniorforsker Thomas Clausen (tcl@nfa.dk) Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø NFA Dagsorden 1. Baggrund

Læs mere

Patienters og borgeres behov for kompleks sygepleje

Patienters og borgeres behov for kompleks sygepleje Gør tanke til handling VIA University College Patienters og borgeres behov for kompleks sygepleje - hvordan uddanner vi til det? 1 Frem mod en justeret sygeplejerskeuddannelse. Udfordringer, muligheder

Læs mere

Hvor er vi på vej hen i Rehabilitering?

Hvor er vi på vej hen i Rehabilitering? Hvor er vi på vej hen i Rehabilitering? Tre bud på den aktuelle kurs www.regionmidtjylland.dk Hvor er vi på vej hen i rehabilitering? Regionalt perspektiv som leder af Fysio- og ergoterapiafdelingen på

Læs mere

Anvendelse af Guided Egen Beslutning i praksis. Patienten for bordenden Vinder af Årets Borgerinddragende Initiativ 2016

Anvendelse af Guided Egen Beslutning i praksis. Patienten for bordenden Vinder af Årets Borgerinddragende Initiativ 2016 PSYKIATRIEN - REGION NORDJYLLAND KLINIK PSYKIATRI NORD Anvendelse af Guided Egen Beslutning i praksis Patienten for bordenden Vinder af Årets Borgerinddragende Initiativ 2016 Kathe Kjær Lyng Konst. Afsnitsledende

Læs mere

Set, hørt - og forstået

Set, hørt - og forstået Strategi for inddragelse af patienter og pårørende 2015-2018 Set, hørt - og forstået Somatiske sygehuse i Region Syddanmark Vedtaget af regionsrådet xx. dato Hvorfor denne strategi? Set, hørt og forstået

Læs mere

Strategi for styrkelse af patientens rolle i egen behandling

Strategi for styrkelse af patientens rolle i egen behandling Strategi for styrkelse af patientens rolle i egen behandling PATIENTEN SOM PARTNER 2 Indledning 4 Patientens egne ressourcer skal sæt tes i spil 6 Det sundhedsfaglige personale skal være patientens guide

Læs mere

Familiesamtaler målrettet børn

Familiesamtaler målrettet børn Familiesamtaler målrettet børn Sundhedsstyrelsen har siden 2012 haft en række anbefalinger til sundhedsprofessionelle om inddragelse af pårørende til alvorligt syge. Anbefalingerne skal sikre, at de pårørende

Læs mere

Uddannelsesudvalg Sygeplejerskeuddannelsen. Dagsorden

Uddannelsesudvalg Sygeplejerskeuddannelsen. Dagsorden Dato & tid 5.12 2012 kl. 15-17 Referent Lisbeth Ahl Afbud Ingrid Poulsen, Allan Kjær Andersen, Rene Priess, Gyrit Poulsen Deltagere Helle Stang Traasdahl, Katia Dupret Søndergaard,Vibeke Schaltz, Bente

Læs mere

Hvorfor jeg interesserer mig for og forsker i hospitaler

Hvorfor jeg interesserer mig for og forsker i hospitaler Samarbejde og bureaukrati på hospitaler: kan bureaukratisering styrke samarbejdet på tværs? Te m a d a g o m a k u t s y g e h u s e n e 1 2. m a j 2 0 1 5 THIM PRÆTORIUS Ph.d., Postdoc Institut for økonomi

Læs mere

ET STRATEGISK UDGANGSPUNKT MED VIRTUELT SAMARBEJDE

ET STRATEGISK UDGANGSPUNKT MED VIRTUELT SAMARBEJDE EFFEKTIVISER COLLABORATION SYGEHUSE ET STRATEGISK UDGANGSPUNKT MED VIRTUELT SAMARBEJDE PROGRAM Præsentation af Working Virtual Sådan arbejder vi Præsentation af VS14 Hvordan står det til? Et par eksempler

Læs mere

Fagprofil - sygeplejerske.

Fagprofil - sygeplejerske. Odder Kommune. Fagprofil - sygeplejerske. For sygeplejersker ansat ved Odder Kommunes Ældreservice. I Odder Ældreservice arbejder medarbejderne ud fra: en rehabiliterende tilgang. en sundhedsfremmende

Læs mere

Tilfredshed 2012. Personalekantiner. Oktober 2012. Region Nordjylland. Svarprocent: 82% (18/22)

Tilfredshed 2012. Personalekantiner. Oktober 2012. Region Nordjylland. Svarprocent: 82% (18/22) Tilfredshed 12 Oktober 12 Region Nordjylland Svarprocent: 82% (18/22) Indhold Indhold Introduktion Information om undersøgelsen og resultatforklaring Social kapital Information og overordnede resultater

Læs mere

Medbestemmelse. Et MED-udvalg i vækst. om medindflydelse og medbestemmelse for dagplejere

Medbestemmelse. Et MED-udvalg i vækst. om medindflydelse og medbestemmelse for dagplejere Medbestemmelse F O A F A G O G A R B E J D E Et MED-udvalg i vækst om medindflydelse og medbestemmelse for dagplejere Et MED-udvalg i vækst er udgivet af FOA Fag og Arbejde i oktober 2005. Politisk ansvarlig:

Læs mere

26. marts. 2014 Hanne V. Moltke

26. marts. 2014 Hanne V. Moltke OM KERNEOPGAVEN OG SOCIAL KAPITAL 26. marts. 2014 Hanne V. Moltke PROGRAM Om social kapital hvad er det? Ledelsesopgaven i relation til kerneopgaven og at sætte retning Social kapital 3 dimensioner: I

Læs mere

Region Midtjylland. Høringssvar Sundhedsplan 2013

Region Midtjylland. Høringssvar Sundhedsplan 2013 Region Midtjylland Høringssvar Sundhedsplan 2013 Danske Fysioterapeuter takker for muligheden for at afgive høringssvar på Sundhedsplan 2013. Sundhedsplanen indeholder mange gode takter mod at optimere

Læs mere

OMMUNIKATIONS. OLITIK Bispebjerg Hospital

OMMUNIKATIONS. OLITIK Bispebjerg Hospital OMMUNIKATIONS OLITIK Bispebjerg Hospital B I S P E B J E R GH O S P I T A L 1 K O M M U N I K A T I O N S P O L I T I K 2005 OMMUNIKATIONS OLITIK 3 Forord 4 Generelle principper for kommunikation på Bispebjerg

Læs mere

Certificeret arbejdsmiljøledelse - hjælper det på resultaterne?

Certificeret arbejdsmiljøledelse - hjælper det på resultaterne? Certificeret arbejdsmiljøledelse - hjælper det på resultaterne? ArbejdsmiljøNET konference Kolding 9. og 10. maj 2017 Ilse Just, Bureau Veritas, Lead auditor og Senior konsulent Telefon 25137125 Bureau

Læs mere

Værdigrundlag for samarbejde. mellem Mariagerfjord Skolelederforening, Mariagerfjord Lærerkreds,

Værdigrundlag for samarbejde. mellem Mariagerfjord Skolelederforening, Mariagerfjord Lærerkreds, Værdigrundlag for samarbejde mellem Mariagerfjord Skolelederforening, Mariagerfjord Lærerkreds, BUPL, FOA og Fagenheden Skole Indhold Indledning... 2 Formål... 2 Værdier... 3 Ordentlighed... 3 Fællesskab...

Læs mere

Odsherred Kommunes værdighedspolitik fokuserer på følgende fire politisk definerede pejlemærker for øget indsats for værdighed i ældreplejen:

Odsherred Kommunes værdighedspolitik fokuserer på følgende fire politisk definerede pejlemærker for øget indsats for værdighed i ældreplejen: Bilag 1: Redegørelse for anvendelsen af midlerne til en mere værdig ældrepleje i 2016 Kommune: Odsherred Kommune Tilskud: kr. 8,292 mio. Link til værdighedspolitik: http://www.odsherred.dk/sites/default/files/odsherred_kommu

Læs mere

1. august Sagsnr Notat om tillidsdagsordenen og arbejdsfællesskaber. Dokumentnr

1. august Sagsnr Notat om tillidsdagsordenen og arbejdsfællesskaber. Dokumentnr KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen NOTAT 1. august 2019 Notat om tillidsdagsordenen og arbejdsfællesskaber Tillidsdagsordenen er bredt forankret i Københavns Kommune, og dagsordenen har stor opbakning

Læs mere

Ledelse over grænser i sundhedsvæsenet

Ledelse over grænser i sundhedsvæsenet Martin Sandberg Buch Ledelse over grænser i sundhedsvæsenet Hvordan kan vi lede på nye måder, der går på tværs? Undersøgelsens formål Hvordan kan ledelse gøre en forskel i tværsektorielt samarbejde i sundhedsvæsenet?

Læs mere

15 konkrete ledelsesinitiativer fra offentlige ledere Fra Ledelseskommissionens spørgeskemaundersøgelse 2017

15 konkrete ledelsesinitiativer fra offentlige ledere Fra Ledelseskommissionens spørgeskemaundersøgelse 2017 15 konkrete ledelsesinitiativer fra offentlige ledere Fra Ledelseskommissionens spørgeskemaundersøgelse 2017 Om dette materiale Et idekatalog med 15 konkrete ledelsesinitiativer I Ledelseskommissionens

Læs mere

klassetrin Vejledning til elev-nøglen.

klassetrin Vejledning til elev-nøglen. 6.- 10. klassetrin Vejledning til elev-nøglen. I denne vejledning vil du til nøglen Kollaboration finde følgende: Elev-nøgler forklaret i elevsprog. En uddybende forklaring og en vejledning til hvordan

Læs mere

Vision og strategi for sygeplejen

Vision og strategi for sygeplejen Vision og strategi for sygeplejen på Hospitalsenheden Horsens 2014-2017 Hospitalsenheden Horsens Strategi for Hospitalsenheden Horsens og Region Midtjylland Visionen og strategien for sygeplejen 2014-2017

Læs mere

NÅR DET GODE ARBEJDSLIV SKABES SAMMEN FOKUS PÅ FÆLLESSKABET

NÅR DET GODE ARBEJDSLIV SKABES SAMMEN FOKUS PÅ FÆLLESSKABET NÅR DET GODE ARBEJDSLIV SKABES SAMMEN FOKUS PÅ FÆLLESSKABET Kristina Kragelund Erhvervspsykolog, cand.psych.aut kk@amcentret.dk // 26117541 Anja Dahl Erhvervspsykolog, cand.psych.aut ad@amcentret.dk //

Læs mere

VIRKSOMHEDSSPECIFIKKE INDSATSOMRÅDER

VIRKSOMHEDSSPECIFIKKE INDSATSOMRÅDER Center for Socialpædagogik Vordingborg bo liv job VIRKSOMHEDSSPECIFIKKE INDSATSOMRÅDER 2019 INDSATSOMRÅDERNE: FAGLIGHED DOKUMENTATION SAMSKABELSE PÅRØRENDESAMARBEJDE SYGEFRAVÆR Dette er de 5 virksomhedsspecifikke

Læs mere

TRIO. en daglig aktionsstyrke for opgaveløsning og trivsel AMR

TRIO. en daglig aktionsstyrke for opgaveløsning og trivsel AMR AMR TRIO en daglig aktionsstyrke for opgaveløsning og trivsel Introduktion til samarbejdet mellem leder, tillidsrepræsentant og arbejdsmiljørepræsentant Indhold 3 4 6 7 Forord: En daglig aktionsstyrke

Læs mere

Retningslinjer for stress Ballerup kommune 25.11.2008. Hans Hvenegaard. TeamArbejdsliv. hhv@teamarbejdsliv.dk

Retningslinjer for stress Ballerup kommune 25.11.2008. Hans Hvenegaard. TeamArbejdsliv. hhv@teamarbejdsliv.dk Retningslinjer for stress Ballerup kommune 25.11.2008 Hans Hvenegaard TeamArbejdsliv hhv@teamarbejdsliv.dk Baggrunden for stressaftalen Arbejdsmarkedets parter i EU: Stressaftale 2004 DK kommunale parter:

Læs mere

Brugerinvolvering set fra mennesker med diabetes perspektiv. Kristian Johnsen Faglig direktør Diabetesforeningen

Brugerinvolvering set fra mennesker med diabetes perspektiv. Kristian Johnsen Faglig direktør Diabetesforeningen Brugerinvolvering set fra mennesker med diabetes perspektiv Kristian Johnsen Faglig direktør Diabetesforeningen Agenda 1. Brugerinddragelse er i Diabetesforeningens DNA 2. Definitioner og erfaringer med

Læs mere