ClaroRead Plus værktøjsbjælke

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ClaroRead Plus værktøjsbjælke"

Transkript

1 ClaroRead Plus Oversigt ClaroRead Plus tilbyder en letlæst flydende værktøjsbjælke, som låses til det programvindue, som er aktiveret i øjeblikket. Du kan enkelt lægge til og fjerne knapper fra denne værktøjsbjælke. Hele listen med knapper beskrives i næste afsnit, ClaroRead Plus værktøjsknapper. Talefunktionerne i ClaroRead Plus er kraftfulde. En af de vigtigste fordele med ClaroRead Plus er, at programmet kan oplæse menuer, knapper og knapbeskrivelser samt al tekst, som vises på skærmen. Programmet kan umiddelbart oplæse hvilken som helst tekst, som du markerer med musen. Oplæser også bogstaver, ord og sætninger mens du skriver. ClaroRead Plus værktøjsbjælke ClaroRead Plus værktøjsknapper Med ClaroRead Plus værktøjsbjælke kan du anvende ClaroRead Plus kraftfulde, funktioner hvornår det skal være uden, at de er i vejen. Du kan mindske den flade som værktøjsbjælken optager ved at fjerne knapper samt ved at mindske værktøjsbjælkens størrelse: se Vise. Knapperne Spille og Stop Med knappen Spille begynder ClaroRead Plus at tale: For at læse Microsoft Word, placer markøren i begyndelsen af den tekst du vil få oplæst. Klik på knappen Spille for at læse fra markørens position og fremad. Se Få Worddokument at tale. For at få websider i Internet Explorer oplæst, klik med musen hvor du ønsker at oplæsningen skal begynde. Klik derefter på Spille for at påbegynde oplæsningen. Se Oplæsning af websider. Ellers vil ClaroRead Plus oplæse det som findes i udklipsholderen. Marker bare teksten, kopier og klik på Spille for at høre den. Se Oplæsning i andre PCprogrammer. ClaroRead Plus oplæser alt du markerer med musen så du kan få e-post og pdf-filer oplæst helt uden at klikke på Spille! Klik på Stop for at få ClaroRead Plus til at holde op med at læse. Du kan også klikke med musen (hvor som helst) eller tryk på Control-knappen for at stoppe ClaroRead Plus oplæsning. Du kan ændre, hvordan ClaroRead Plus taler i Indstillinger for Tale og Avancerede indstillinger.

2 Knappen Skrifttype Med knappen Skrifttype kan du hurtigt ændre skrifttype i et helt Microsoft Worddokument til en af de tre mere læselige og populære skrivetyper, Trebuchet MS, Microsoft Sans Serif eller det specialdesignede Tiresias. Du kan enkelt øge eller mindske tekststørrelsen i hele dokumentet eller kun på en markeret del af det. Tekstens størrelse kan øges eller mindskes i Internet Explorer. Du kan også ændre farven på et helt dokument eller dele af en tekst i Microsoft Word. Mere om indstillingerne for skrifttype. Knappen Afstand Det er enkelt at ændre afstanden mellem bogstaver, linjer og stykker med ClaroRead Plus. Anvend knappen Afstand for at vælge et udseende på teksten, som du vil have. Denne funktion kan anvendes i Microsoft Word og Internet Explorer. Mere om afstandsindstillingerne. Knappen Kontrol ClaroRead Plus har en integrereret funktion for at kontrollere ord og dokumenter. Vi har koncentreret os om at samle retstavningen, synonymordbogen og separat homofonkontrol under en eneste knap Kontrol. Mere om Kontrollere. Knappen Ordprædiktion Ordprædiktion kan være et meget anvendeligt værktøj. Ordprædiktionen i ClaroRead indeholder de mest almindelig ord i det danske sprog. Du kan også lære ordprædiktionen at anvende dit eget ordforråd enten fra et dokument eller når du skriver. Mere om ordprædiktion. Knappen Gemme Du kan konvertere tekst i et åbent Microsoft Worddokument eller hvad som helst du kopierer til Udklipsholderen (fx fra en webside) til en lyd- eller videofil, som derefter kan gemmes på din computer. Klik på knappen Gem i Microsoft Word og det aktuelle dokument gemmes, eller vælg en tekst og kopier den til udklipsholderen, når du har andre tekstkilder. Mere om at gemme som lydfil. Mere om at gemme til videofil. Knappen Ekstra Dette er et anvendeligt link for at starte et antal andre udvalgte programmer. Mere om Ekstra.

3 Knappen Indstillinger Knappen Indstillinger åbner dialogfeltet med Indstillinger, hvor du kan ændre alternativer og indstillinger til ClaroRead Plus, inklusive Tale, Vise, Ordprædiktion, Kontrol og Scanna. Mere om Indstillinger. Knappen Scanne Med Scanne kan du indlæse dokumenter på papir (bøger, tidsskrifter, aktstykker) med en almindelig scanner og automatisk omdanne disse til tekst automatisk (ved hjælp af OmniPages ledende OCR-motor) i Microsoft Word. Teksten kan derefter redigeres og læses op af ClaroRead Plus. PDF-filer kan også åbnes i Word, hvilket gør dem tilgængelige for ClaroRead. Du kan også scanne direkte til en fil i stedet for til Word. Mere om scanning. Flytte og låse ClaroRead Plus værktøjsbjælke Lås værktøjsbjælke til aktivt vindue Som standard låses ClaroRead Plus værktøjsbjælke til det vindue som i øjeblikket er aktivt, og flytter rundt efterhånden som du skifter program, det låses altid til over det højre hjørne på vinduet, så du stadigvæk kan anvende programmet uden at ClaroRead Plus er i vejen, men stadigvæk tilbyder alle værktøjsbjælkens funktioner. Flyttelig værktøjsbjælke Det kan ske, at du ønsker at værktøjsbjælken skal opføre sig som et almindeligt vindue, selv om det altid vil findes øverst, så du altid kan anvende det. Du kan få værktøjsbjælken til at "flyde" så den har en navneliste som sædvanlig, og du kan flytte den rundt. Åbn feltet Vis Indstillinger og demarker krydsfeltet "Lås værktøjsbjælke til aktivt vindue".

4 Lås værktøjsbjælken til skærmens øverste kant Du kan låse værktøjsbjælken til skærmens øverste kant. For at gøre dette skal du først gøre værktøjsbjælken flyttelig ved at demarkere Lås værktøjsbjælke til aktivt vindue i feltet Vis i Indstillinger. Når værktøjsbjælken er flyttelig, kan du klikke på dens navneliste og trække den til skærmens øverste kant. Slip værktøjsbjælken og den vil låses til skærmens øverste kant. Træk den på samme måde ned for at den igen skal gøres flyttelig. Minimere eller gem værktøjsbjælken Du kan skjule ClaroRead Plus værktøjsbjælke ved at minimere eller gemme den. Mange af tale og prædiktionsfunktionerne vil stadigvæk fungere, som fx at tale når du vælger med musen eller placerer musemarkøren over websider. Den enkleste måde at gøre dette på er at trykke på pausetasten, denne gør, at værktøjsbjælken vises eller skjules. Du kan også skjule værktøjsbjælken ved at klikke på minimeringsknappen, når værktøjsbjælken er flyttelig:

5 ClaroRead Plus køres stadigvæk i baggrunden indikeret med den lille ClaroRead Plus ikonen som vises i systemfeltet nær ved uret, sædvanligvis i nederste højre hjørne af skærmen: Denne ikon giver dig yderligere en måde at vise eller skjule værktøjsfeltet på. Hvis du venstreklikker på ClaroRead Plus ikon, vil værktøjsbjælken blive vist. Hvis du højreklikker på ikonen, forsvinder værktøjsbjælken. Talefunktioner ClaroRead Plus funktion til at få din computer til at tale er en af dets vigtigste funktioner. ClaroRead Plus anvender højkvalitative syntetiske stemmer såsom Realspeak fra ScanSoft (nu Nuance) og stemmerne fra Acapela. ClaroRead Plus kan også anvende alle andre syntetiske stemmer, som er installeret på din computer, forudsat at de følger SAPI5-standarden. Med ClaroRead Plus får du følgende brede udbud af talefunktioner: Få Microsoft Worddokument til at tale ved at klikke med musen der hvor du vil begynde, derefter klikke på knappen Spille eller. Du kan også få teksten oplæst med markørføring. Få websider til at tale ved at holde musemarkøren over dem eller klik bare på knappen Spille (eller F7). Få valgfri teks fra valgfrit PC-program oplæst direkte når du har markeret den med musen, et fantastisk værktøj til at få dokumenter, websider og e-post til at "tale". Med Tangenteko får du bogstaver, ord og/eller sætninger oplæst, mens du skriver. På den måde får du umiddelbart bekræftelse på, at du har skrevet netop det, du tænkte at du ville skrive! Automatiskt få många menyalternativ, verktygstips och "objekt" læst højt ved at placerer musemarkør over dem. Gøre lyd- och videofiler Worddokumenter eller websider for derefter at kunne lytte/se på dem i din PC, mobiltelefon eller mediespiller. Eller også kan du overføre filerne fra din computer til en portabel enhed. (Du anvender enhedens egen software til at overføre filerne til enheden). En Talende lommeregner giver stemme til Windows Lommeregner. Du kan, hvornår du vil, få computeren til at holde op med at tale ved at klikke på knappen eller klikke med musemarkøren.

6 Mange af talefunktionerne kan, hvis de ikke er anvendelige for dig, lukkes under siderne Indstillinger for Tale och Avancerede indstillinger. Få Worddokument til at tale Start Microsoft Word og åbn det Worddokument du vil få oplæst eller skriv en ny tekst. Klik med musen i dokumentet. ClaroRead Plus begynder at læse fra tekstmarkørens position. Klik på den grønne spille-knap på værktøjsbjælken eller. Teksten bliver oplæst for dig, og markeres efterhånden som den læses op. Mere om at ændre indstillingerne for markørfølgning. Anvend Læs enkelte ord hold Ctrl ned og peg Ved at markere krydsfeltet for "Læs enkelte ord hold Ctrl ned og peg" på siden Tale vil ClaroRead Plus kun oplæse et specifikt ord ad gangen. Placer musemarkøren over ordet og hold Ctrl-tasten nede. Standse efter sætning I indstillingerne under siden Tale kan du markere krydsfeltet i Standse efter en sætning for at gøre at ClaroRead Plus oplæser en sætning ad gangen. For at læse næste sætning skal du klikke på knappen Spille igen. Hvis du ikke har markeret "Standse efter sætning" kan du læse næste sætning med CTRL og F7.

7 Anvend piltasterne i Word Plus kan læse teksten under markøren, når du flytter rundt i et tekstfelt, inklusive Microsoft Word, ved hjælp af piltasterne op/ned/venstre/højre på dit tastatur (i stedet for med din mus). Aktiver dette ved at krydse i "Piltasterne i Word" unde Avanceret. Når du flytter dig med op- eller nedpilen, oplæser ClaroRead Plus hele linjen med tekst. På den måde kan du få et dokument oplæst ved at anvende piltasterne. Hold Ctrl ned samtidig med at du trykker højre eller venstre piltast ned for at få næste ord oplæst. Tryk på højre eller venstre piltast for at høre næste bogstav i et ord. Ctrl sammen med pil op- eller ned flytter dig et stykke ad gangen og oplæser også. Oplæsning af websider ClaroRead Plus gør at du let kan få de bedste websider oplæst. Start Internet Explorer, download websiden som du vil have oplæst og åbn ClaroRead Plus. Hvis du klikker på den grønne knap Spille eller, vil websiden blive oplæst "fra begyndelsen til enden" i den ordning som bestemmes af sidens opbygning. Hvis du klikker med musen i begyndelsen af et stykke, som du gerne vil have oplæst, vises en "virtuel markør". Se herunder:

8 Klik på den grønne knap Spille eller så starter oplæsningen, og sætningen markeres med den farve du har valgt. ClaroRead Plus fortsætter at læse indtil du klikker på Stop eller. En anden måde til at få hyperlinks og tekst oplæst på i Internet Explorer er blot at placere musemarkøren over teksten. Dette fungerer også i Mozilla Firefox. Hvis du ikke anvender Internet Explorer, eller hvis websiderne ikke læses op, kan du bare markere teksten med musen, tryk på Ctrl+C og klik derefter på knappen Spille. ClaroRead Plus oplæser så alt det du har markeret med musen. Der findes flere indstillinger under siden Avanceret som kontrollerer tale, når der vælges tekst med musen, og tale i Internet Explorer når man placerer musen på et ord.

9 Oplæsning af PDF-filer Anvende scanningsfunktionen Til billeder og PDF-filer, kan man anvende Scanne > Scanne fra en PDF/fil for at indlæse teksten fra en valgfri PDF-fil til Microsoft Word. Når teksten først er i Microsoft Word kan ClaroRead Plus som sædvanlig oplæse teksten ved hjælp af knappen Spil. Oplæs en PDF-fil ved at markere tekst med musen ClaroRead Plus oplæser al tekst du markerer med musen i en tilgængelig PDF-fil. For at gøre dette vælger du et tekstafsnit med din mus. Teksten begynder at blive oplæst så snart du slipper musemarkøren. Hvis du vil få teksten oplæst en gang til, kopierer du teksten og klikker på den grønne knap Spille på ClaroRead Plus værktøjsbjælke. Med en del PDF-filer kan du behøve først at kopiere (CTRL+C) teksten, før du klikker på Spille. En del PDF-filer er beskyttet eller på anden måde utilgængelige, så vi anbefaler, at du anvender scanningsfunktionen ovenfor. Anvende CTRL+C og Spille-knappen Markere "Læs enkelte ord hold Ctrl ned og pege" under Indstillinger for tale for at kunne få oplæst et ord ad gangen. For at høre ordet placerer du musemarkøren over det og holder Ctrl-tasten nede. ClaroRead Plus oplæser da ordet. Anvende Accessible PDF Acessible PDF er et gratis ekstraprogram til ClaroRead Plus, som gør at du kan importere PDF-filer til et læseligt format. For at åbne en PDF-fil, klikker du på Ekstra på ClaroRead Plus værktøjsbjælke og vælger derefter "Accessible PDF". Accessible PDF starter så, og du kan vælge at åbne din PDF-fil. Når den først er åbnet, kan PDF-filen vises enten som ren tekst eller som en webside. ClaroRead Plus kan derefter anvendes til at oplæse teksten.

10 Oplæsning i andre Pc-programmer Læs ved musemarkering ClaroRead Plus oplæser at tekst du markerer med computermusen. For at gøre dette markerer du en tekst med din mus. Teksten begynder at blive oplæst, direkte når du slipper museknappen. Hvis du vil have teksten oplæst igen, klik på den grønne knap Spilleknappen på ClaroRead Plus værktøjsbjælke eller tryk på F7-knappen for at høre teksten igen.. Hvis du ikke vil at al tekst skal læses op, når den markeres med musen, kan du lukke funktionen under Avancerede indstillinger. Ved at afmarkere krydsfeltet "Læs ved musemarkering", lukker du funktionen. Når denne er slukket, kan du stadigvæk få markeret tekst oplæst. Men for at høre teksten skal du kopiere den (tryk på Ctrl og C) og klik derefter på den grønne Spilleknap eller på ClaroRead Plus værktøjsbjælke.

11 For når som helst at stoppe oplæsningen, klikker du med musen, klik på Stop eller. Læs enkelte ord og hold Ctrl og pege nede Krydse i "Anvend enkelte ord og hold Ctrl og pege nede under Indstillinger for tale for at få et enkelt ord oplæst. For at høre ordet placerer du musen over det og holder Ctrltasten nede. ClaroRead Plus læser så ordet op. Herunder er en liste med almindelige programmer, som Ctrl+pege fungerer med: Internet Explorer Microsoft Office (inklusive Word og Outlook) Mozilla Firefox Adobe Acrobat Reader 8 Notesblok Windows Mail/Outlook Express Skrifttype Når du arbejder i Microsoft Word og Internet Explorer, kan du med ClaroRead Plus ændre størrelse på tegnene. I Microsoft Word kan ClaroRead Plus også enkelt ændre skrifttype og farve på hele dokumentet. Klik et sted i det dokument du vil ændre, og knappen Skrifttype aktiveres. Klik på knappen skrifttype og følgende menu vises: Du kan ændre tegnstørrelse i dokumentet ved at klikke på Øge tegnstørrelse eller mindske tegnstørrelse. Dette ændrer størrelsen med to trin ad gangen. Fra det mindste 8 punkter til op til 100 punkter. Du kan ændre hvilken skrifttype som anvendes i dokumentet til en af tre almindeligt forekommende (Times New Roman, Trebuchet MS og Microsoft Sans Serif). Du kan med Avancerede indstillinger Editor ændre hvilke tre typesnit, som skal anvendes. Du kan med farvepaletten ændre farve på teksten i et helt dokument.

12 Du kan også ændre farve fra farvepaletten på baggrunden i et helt Worddokument. Dette ændrer indstillingen for baggrundsfarve i Windows. Kontrolfunktionen ClaroRead Plus har en knap, med hvilken man i Microsoft Word kan kontrollere stavning og få definitioner på ord. Kontrolfunktionen gør kontrollen af dine ord og dokumenter enklere og grundigere ved kombinationen af synonymordbog og retstavningskontrol. For at anvende kontrolfunktionen, placerer du tekstmarkøren før eller i det ord du vil få kontrolleret. Klik på knappen Kontrol Hvis der findes en stavefejl (disse plejer at blive markeret med en rød understregning i Word) vises følgende dialogfelt for retstavningen:

13 Forslag på alternative stavninger gives i feltet Forslag. Klik på et af alternativerne for i feltet nedenfor at se en liste på ord, som betyder det samme. Du kan klikke med musen på alle ord for at få dem oplæst, så du til sidst kan vælge, hvilket som er det rigtige at anvende. I vinduets øverste højre hjørne findes to knapper, den ene lukker for oplæsningen af ord (kun i dette vindue, ikke i hele ClaroRead Plus) og med den anden knap kan man søge efter definitioner af ordet på Internettet (gælder kun engelske ord). Klik på ændre og ordet i Ord ændres til det valgte alternativ. Klik på Ignorere (eller Afbryd) for at gå tilbage til Word og lad alt være som det er. Afstand At ændre størrelse på tegn-, linje, og afsnitsafstand i Microsoft Word kræver en del indgående kundskaber og ganske mange tastaturtryk, hvis du anvender menuerne i Word. Ved at fokusere på de mest anvendte funktioner gør ClaroRead Plus det enkelt at ændre afstanden i tekst i Microsoft Word og Internet Explorer. Hvis du klikker på knappen Afstand, når du arbejder i Word, vises følgende menu: Ændre afstand mellem tegn øger afstanden mellem bogstaverne med et punkt, derefter øger afstanden mellem bokstaverne med 1 punkt, derefter 2 punkter og til sidst 3 punkter. Klikker du på den igen får bogstaverne den normale afstand tilbage. Ændre afstand mellem linjer øger linjeafstanden fra 1 linje til 1,5 linje, derefter til 2 linjer og til sidst tilbage til 1 linje. Ændre afstand mellem afsnit ændrer afstanden fra slutningen af et afsnit til begyndelsen på det næste fra 0 punkter, 6 punkter, 12, 18, 24 og derefter tilbage til 0 punkter. Ordprædiktion ClaroRead kommer med en funktion til ordprædiktion, noget som kan være anvendeligt for visse computerbrugere. ClaroRead anvender en baseordbog (som kan ændres) på 2000 eller 5000 af de almindeligst forekommende ord i det danske sprog. Du kan ændre mellem baseordbøgerne i feltet Ordprædiktion. Flere prædiktionsordlister kan skabes ved hjælp af Programmet Avancerede indstillinger.

14 Aktivere ordprædiktionen Ordprædiktionen er deaktiveret fra begyndelsen, når ClaroRead er installeret. For at aktivere ordprædiktionen, klikker du på knappen Indstillinger på ClaroReads værktøjsbjælke: Vælg feltet Ordprædiktion og klik på "Anvend ordprædiktion". Tilføj knappen Ordprædiktion på ClaroReads værktøjsbjælke via feltet Vis Ordprædiktionen åbnes og lukkes ved at klikke på knappen. Når ordprædiktionen er aktiveret vises prædiktionslisten automatisk ved siden af markøren, når du skriver. Vinduet vises kun, når ord foreslås. Prædiktionslisten kan flyttes, hvis du ønsker det. Tænd for ordprædiktionen og begynd at skrive indtil prædiktionslisten vises. Placer musemarkøren på et af de foreslåede ord. Klik med den højre museknap. Dette tilføjer en blå "titellinje til prædiktionslisten. Når du klikker på titellinjen, kan du flytte prædiktionslisten til et valgfrit sted på dit skrivebord. For at vælge et af de foreslående ord i prædiktionslisten, trykker du på tilsvarende funktionstast. F1 er det første foreslåede ord, og F5 er det femte og sidste ord. For at anvende de kommandoer, som sædvanligt er koblet til F1-F5, trykker du først på F6 og derefter på F1-F5. Du kan også klikke med musen på et valgfrit ord i prædiktionslisten. Hvis du placerer musemarkøren på et af ordene i listen, læser ClaroRead ordet op. Her findes der også flere indstillinger af ordprædiktionen som justerer ordprædiktionen til netop din måde at skrive på.

15 Luk for ordprædiktionen Ordprædiktionen lukkes ved at klikke på knappen Ordprædiktion i ClaroReads værktøjsbjælke. Gem I ClaroRead Plus kan du vælge at gemme tekst som lyd- eller videofiler. Gemme tekst som lydfil Med ClaroRead Plus kan du gemme teksten fra et Word-dokument, eller tekst fra en anden applikation, som er kopieret til Udklip som lydfil i formaterne WMA, WAV eller Ogg. At gemme som lydfil kan være en langsom proces, hvis det er et stort dokument. En indikator for forløb viser, hvor langt processen er kommet. Den stemme, som anvendes, er den samme, som du har valgt med fanen Tale under indstillinger. At gemme tekst som lydfil: Word dokument: Åben Word dokumentet som du vil konvertere til lydfil. Hjemmesider og anden tekst: Gå til hjemmesiden du vil konvertere til en lydfil. Marker teksten med musen, tryk på Kopier i Arkivmenuen eller CTRL+C. Teksten kopieres til Windows Udklip, det er ikke noget du ser. Derefter På ClaroRead Plus værktøkjsbjælke klikker du på knappen Gem som lydfil. og vælger Gem Eller Åben Indstillinger på ClaroRead Plus værktøjsbjælke og klik på flappen Tale;

16 Klik på knappen Gem som lydfil Derefter Følgende dialogfelt vises. Giv lydfilen et navn, og angiv hvor du vil gemme den. Derefter kan du åbne lydfilen med din Mediespiller eller overføre den til en bærbar Mp3- spiller ved at anvende den programvare, som følger med spilleren eller anden passende software. Gem tekst som videofil ClaroRead Plus gør det muligt for dig at gemme en tekst som en videofil. I denne vises teksten med en sætning ad gangen, samtidig med at den læses op. At gemme til en videofil: For Worddokumenter: Åben det Worddokument som du vil konvertere til en videofil.

17 For websider og anden tekst: Gå til hjemmesiden som du vil konvertere til videofil. Marker teksten med musen, tryk på i Arkivmenuen eller CTRL+C. Teksten kopieres til Windows udklipsholder, det er ikke noget du ser. Derefter På ClaroRead Plus værktøjsbjælke klikker du på knappen Gem som videofil. og vælger Gem Programmet Gem til video startes nu. Du kan se teksten, som skal gemmes og vælge videoformat, skrifttype, tekstfarve, baggrundsfarve, hvis du vil have en ramme rundt om teksten, og i så tilfælde hvilken farve det skal være på rammen. Mere information kan du finde i Gem til videos hjælpefil. Når du har gjort indstillingerne til videofilen, klikker du på knappen Skabe! Og følgende dialogfelt vises. Giv filen et navn og angiv hvor på din PC den skal gemmes. ClaroRead Plus Ekstraprogram

18 Med knappen Ekstra kan du hurtigt starte et antal andre udvalgte programmer. Hvis du har et af følgende programmer installeret, vises det i listen: Talende Lommeregner (en funktion i ClaroRead Plus) Accessible PDF reader (et gratis værktøj fra Claro Software) ClaroView ScreenRuler ClaroCapture MindFull Lightning Magnifier Dragon NaturallySpeaking Programmet Avancerade inställningar Find opdateringer og ekstraprogrammer til ClaroRead Plus Talende Lommeregner ClaroRead Plus får Windows Lommeregner til at tale. Angiv tallene med det numeriske tastatur, og resultatet vil blive læst op for dig. Accessible PDF reader Accessible PDF er et gratis tillæg i ClaroRead Plus, som lader dig importere tilgængelige PDF dokumenter, som derefter kan læses op af ClaroRead Plus. ClaroView ClaroView er et program, som lader dig ændre farvetone på din computerskærm. ScreenRuler ScreenRuler er en læselineal, som hjælper dig at læse ved at forstørre tekststykker. MindFull MindFull lader dig organisere og samle dine tanker ved hjælp af et tænkekort. Lightning Magnifier

19 Lightning Magnifier er et program, som lader dig forstørre billedet på skærmen op til 32 gange. Dragon NaturallySpeaking Dragon NaturallySpeaking fra Nuance lader dig kontrollere computeren, og skrive en tekst ind ved hjælp af stemmen. Programmet Avancerade inställningar Här finns ytterligare funktioner och inställningar för stavnings-, homofon- och prediktionsfunktionerna i ClaroRead Plus. Link til Opdateringer og ekstraprogrammer Dette er et link til Opdateringer og ekstraprogrammer hvor du kan finde opdateringer og nye ekstraprogrammer som er udgivet. Scanne Med ClaroRead Plus kan du indscanne dokumenter i Microsoft Word eller gemme dem som filer. ClaroRead Plus anvender OmniPages OCR-motor (Optical Character Recognition). Når du indscanner et dokument havner teksten i Word. Den kan da øjeblikkelig blive oplæst med ClaroRead eller gemmes som et dokument, som kan anvendes ved et senere tilfælde. I Word kan den indscannede tekst redigeres, så du kan klippe, klistre og kopiere tekst til nye dokumenter i Word eller andre programmer. ClaroRead Plus kan også omvandle tekst fra PDF, TIF og andre billedformater og på den måde gøre også disse dokumenter tilgængelige. Indscanne papirdokumenter Du kan behøve at kontrollere at scanneren er installeret korrekt før du scanner for første gang. Hvis du scanner, når du arbejder i Microsoft Word, sender ClaroRead Plus teksten direkte til Word. Ved andre tilfælde har du mulighed for at gemme det scannede dokumentet som en fil. For at indscanne et tekstdokument i Microsoft Word, åbner du Microsoft Word og placerer tekstmarkøren der, hvor du vil, at den indscannede tekst skal havne, eller åbner et nyt Wordokument. Klik på knappen Scanne på ClaroRead plus værktøjsbjælke, og følgende menu vises:

20 Klik på Scanne fra papir og scanningen starter. Dokumentets udseende i Word bestemmes af scannerindstillingerne. Du kan derefter få dokumentet oplæst af ClaroRead Plus talefunktion. Du kan også redigere, klippe ud og klistre tekst ind. Scanne mere end en side Det er muligt at scanne mere end en side. Programmet siger til, når du skal lægge en ny side ind i scanneren: Konvertere et billede- eller pdf-fil til tekst Ved at vælge Scanne fra PDF/Fil på scanningsmenuen kan du forvandle et stort antal forskellige billedformater til tekst. Dette kan anvendes til utilgængelige filer, som du ikke kan få oplæst i Adobe Reader, ClaroRead eller Accessible PDF. Klik på Scanne fra PDF/Fil giver dig mulighed for at vælge, hvilken fil du vil konvertere fra. Et udvalg af de filformater, man kan forvandle, vises herunder. Indstillinger Indstillinger for Tale, Vis, Ordprædiktion, Stavning og Scanne kan alle ændres under respektive felt i ClaroRead Plus indstillingsmenu. Knappen indstillinger vises altid på ClaroRead Plus værktøjsbjælke.

21 Indstillinger for Tale Under fanen Tale kan du vælge hvilken stemme som skal anvendes af ClaroRead Plus, når programmet læser tekst op. Du kan også indstille hastighed og volumen på stemmen. ClaroRead Plus har stemmer med høj kvalitet, men fungerer også med andre SAPI5-stemmer, som kan være installeret på din computer. Dette inkluderer Microsoft systemstemmer såsom Sam eller Anna. Kontakt os hvis du vil have information om yderligere Acapela- eller RealSpeak-stemmer. Stemme Hvis du klikker på nedad-pilen ved siden af den stemme, som er valgt i øjeblikket, kan du se, hvilke andre stemmer du kan vælge at anvende med ClaroRead Plus. Hastighed & Volumen Ændre hastighed og volumen ved at flytte kontrollerne til højre eller venstre.

22 Test-knappen Når du har ændret indstillingerne for tale, kan du teste disse før du klikker på OK. At lade en ny stemme ind kan tage et sekund eller to, så hav tålmodighed! Når stemmen er ladet, kan du teste den. Den siger "Dette er en test af den lige nu aktuelle stemme". Knappen Udtale Knappen udtale i udtalelisten for den syntetiske tale. Selv om RealSpeakstemmerne er meget gode, findes der tilfælde, hvor de ikke udtaler ordene eksakt, som du vil, det kan fx gælde navn på personer eller steder. For at få stemmen til at udtale ting som du vil, lægger du bare ordet til i udtalelisten sammen med en beskrivelse af, hvordan det skal lyde. Læs Udtaleindstillinger for at lære mere. Knappen Gem til lydfil Det er muligt at konvertere teksten til et åbent Microsoft Word-dokument eller en webside til en lydfil, som derefter kan gemmes på din computer. Stemmen, som anvendes ved konverteringen, er den samme for den som i øjeblikket er valgt i Indstillinger. Du kan senere lytte til denne lydfil, sende den til nogen med e-post eller flytte den til en portabel mediespiller ved hjælp af software, som følger med enheden. Læs afsnittet Gem tekst til lyd for at få en trinvis beskrivelse af, hvordan konverteringen går til. Knappen Avanceret Der findes flere avancerede indstillinger for tale. Pause mellem ord Hvis du markerer i Pause mellem ord, vil stemmen gøre ekstra lange pauser mellem hvert ord. Dette kan gøre oplæsningen tydeligere for visse brugere. Hvis du ikke markerer for dette alternativ vil oplæsningen flyde naturligt og tage hensyn til interpunktion, visse forkortninger og andre detaljer i teksten.

23 Standse efter en sætning Ved at markere krydsfeltet "Standse efter sætning" vil ClaroRead Plus kun læse en sætning ad gangen i Microsoft Word. For at læse næste sætning, skal du klikke på knappen Spille igen. Læs enkelte ord hold Ctrl og pege ned Ved at markere Læs enkelte ord hold Ctrl og pege ned under feltet Tale kan du høre et ord ad gangen. For at høre ordet, placerer du musemarkøren over det og holder Ctrl nede. ClaroRead Plus læser så ordet op. Herunder er en liste med almindelige programmer, som Ctrl+pege fungerer med: Internet Explorer Microsoft Office (inklusive Word og Outlook) Mozilla Firefox Adobe Acrobat Reader Notesblok Windows Mail/Outlook Express Udtaleindstillinger Der findes tilfælde, når teks-til-stemmerne ikke udtaler orden præcis som du vil, det kan fx gælde navn på personer eller geografiske steder. For at få stemmen til at udtale ord, som du vil, lægger du bare til det i udtalelisten sammen med en beskrivelse af, hvordan det skal udtales. For at lægge et ord til i listen skriver du det ord ind, som du vil ændre udtalen på i feltet "Ord skal erstattes". Klik på knappen test for at høre, hvordan den valgte stemme udtaler ordet.

24 Skriv ind i feltet Ny udtale hvordan du vil, at ordet skal lyde. Du kan lytte til den nye udtale, inden du lægger ordet til i listen ved at klikke på knappen Test. Du kan anvende enkelte ord eller fraser. Når du er tilfreds med, hvordan det lyder, klikker du på knappen Læg til/erstat for at lægge det til i udtalelisten. Hver gang originalteksten skal læses op, vil den nu blive oplæst med den nye udtale. Hvis du vil ændre et ord, uden at det påvirker udtalen af andre ord, som begynder med samme bogstaver, kan du tillægge et mellemrumstegn i "ord skal erstattes". Dette indikeres med et "#" så du ved, at det er der. Du kan ikke skrive noget efter dette "#". Hvis du fx ønsker at navnet "Alis" skal udtales som "Allee" men samtidig ikke ønsker at "Alison" bliver "Allee-on". Læg da til "Alis " (læg mærke til mellemrumstegnet) i feltet "Ord skal erstattes". Nu ændres kun "Alis", ikke "Alison", og "Alis#" vises. Avancerede indstillinger I Avancerat kan du reglera vad och hur mycket programmet ska läsa upp. Du kan också göra inställningar för den markörmedföljning som syns i Microsoft Word under uppläsning av text.

25 Automatisk tale Computeren vil automatisk oplæse objekter under musen og læse bogstaver, ord og sætninger mens du skriver. Du kan selv vælge, hvilke af disse funktioner du vil anvende. Læs ved musemarkering ClaroRead Plus vil automatisk oplæse alt du markerer ved at holde venstre museknap nede og trække musen over teksten. Det betyder, at det vil læse i princip alt, og det gør programmet meget effektivt ved anvendelse på fx Internettet. OBS! Vid anvendelse af ændring af denne funktion, kan du ikke få markørfølgning ved oplæsning i Word. Den automatiske oplæsning kan du deaktivere ved at tage vingetegnet væk foran alternativet. Læs objekter under musen ClaroRead Plus oplæser automatisk alle knapbeskrivelser, menualternativer og "tekstobjekter", som programmet kan få adgang til. Hvis du holder musen stille over en værktøjsknap eller et billede, hvor en beskrivelse kommer op i et lysegult felt, læses teksten op for dig. Du kan deaktivere funktionen ved at fjerne vingetegnet foran alternativet. Ved at markere krydsfeltet "Alt" vil hvert objekt under musemarkøren blive læst op, inklusive Windows Startmenu. Hvis bare krydsfeltet markeres for "IE/Firefox", vil objekter på websider, som vises i Internet Explorer og Mozilla Firefox, blive læst op.

26 Læs tegn, ord og sætninger Når du skriver, kan du vælge følgende indstillinger i ClaroRead Plus: Læs hvert tegn (=bogstav). Læs hvert ord efter mellemslag. Læs hver sætning efter stort skilletegn (punktum, spørgsmålstegn, udråbstegn). Dette er vældig anvendeligt til at kontrollere stavning og sætningsbyggning når man skaber en tekst, og for at repetere at sætningerne, alt eftersom teksten vokser frem Hvert og et af alternativerne kan deaktiveres, hvis du ikke har brug for dem. Piltaster i Word Når du flytter rundt i de fleste felt med tekst, inklusive Microsoft Word, ved hjælp af piltasterne på dit tastatur (i stedet for med musen), kan du ved at aktivere "Piltasterne i Word" vælge om ClaroRead Plus samtidig skal læse teksten op. Når du anvender piltasterne til at forflytte dig opad eller nedad i dokumentet, oplæser ClaroRead Plus hele linjen med tekst. På den måde kan du få et helt dokument oplæst for dig linje for linje, blot ved at anvende pil ned. Ved at holde Ctrl ned sammen med højre eller venstre piltast læser programmet ordet nærmest tekstmarkøren. Ved at trykke på højre eller venstre pil læses næste bogstav i ordet op. Ved at holde Ctrl ned samtidig med at man trykker på pil op eller ned får man et helt stykke oplæst ad gangen. Følge med markør ved oplæsning Når ClaroRead Plus læser en tekst i et Microsoft Word-dokument kan du vælge at markere teksten efterhånden som den læses op. Stemmen er synkroniseret til det markerede ord eller sætning, hvilket giver en yderligere hjælp i læsningen af teksten. Du kan vælge at markere et ord ad gangen, hver sætning eller hele afsnittet. Du kan også lave farveindstillinger både for baggrunden og skriftfarven. Rullende markering betyder, at et ord bliver markeret, når det læses op, men fortsætter at være markeret indtil hele sætningen er blevet læst op. Dette reducerer at ord, som læses op, blinker. Du kan få al tekst i Word, som ikke læses op nedtonet i stedet for at markere den tekst, som bliver oplæst. Du synes måske, at dette er behageligere, samtidig med at du stadigvæk kan følge med i teksten. Marker "sætningsfokusering" for at tænde for denne funktion.

27 Vis Under feltet Vis kan du ændre knappernes udseende og størrelse på ClaroRead Plus værktøjsbjælke. For at tillægge en knap i værktøjsbjælken klikker du på den, så den ser ud til at være "nedtrykket". For at fjerne en knap klikker du på den, så den ser ophøjet ud. Du kan ændre størrelsen på ClaroRead Plus værktøjsbjælke til lille, medium eller stor. Du kan vælge at vise en forklarende tekst under hver knap ved at fjerne teksten mindskes værktøjsbjælkens størrelse yderligere. Du kan vælge at have værktøjsbjælken "flydende" så du kan klikke længst op på værktøjsbjælken, og trække den til hvor på skærmen du vil have den. Hvis værktøjsbjælken ikke er flydende, låser den sig til det øverste højre hjørne på det vindue, som er aktivt. For at fjerne ClaroRead Plus værktøjsbjælke men stadigvæk køre programmet i baggrunden, se afsnittet Flyt og lås ClaroRead Plus værktøjsbjælke.

28 Du kan også ændre udseende på ord på ClaroRead Plus til et af tre temaer. Du kan vælge mellem Klassisk, Grå eller Sølv: Klassisk Grå Sølv Ordprædiktion Der findes flere indstillinger til ordprædiktionen, som tilpasser den efter indholdet i de tekster, du plejer at skrive.

29 Prædiktionslistens indstillinger Du kan vælge at få ordene listet enten alfabetisk eller efter sandsynlighed. Du kan også vælge at vise "ignorerede" ord i prædiktionslisten. Hvis der fx findes en liste ord med ord, som er foreslået, fx cathode, cattle, catastrophe, catalogue, cattery og du vælger at vise ignorerede ord, sker følgende; Når du skriver "ca", vises de fem ord herover. Men når du skriver næste bogstav ignoreres sædvanligvis de ord, som tidligere blev vist, eftersom du allerede har kasseret dem. Med "vise ignorerede ord" markeret, bliver de fem ord herover igen vist, hvis du skriver "t" efter "ca". Ændre farver i prædiktionslisten For at gøre prædiktionslisten lettere at læse kan du ændre farve både på tekst og baggrund. Tilpasse prædiktionen Der findes flere indstillinger, som kan anvendes til at tilpasse ordprædiktionens baseordliste med de ord, som du har anvendt i dine dokumenter. Når du skriver nye ord, kan disse automatisk tilføjes til prædiktionsordlisten. Vi anbefaler, at du også markerer "Gør en retstavningskontrol før det nye ord tilføjes" da dette forhindrer, at stavefejl tilføjes til ordlisten. Når du har skrevet et ord færdig eller trykker på mellemslagstasten, forsøger ClaroRead at komme med forslag til næste ord. Hvis du markerer "Læg mærke til anvendt ordfølge" vil dit valg fra denne liste blive noteret, og ord, som du vælger, vil ofte blive flyttet op i listen. Den opdaterede ordbog bliver sparet, når du afslutter ClaroRead, hvis du har markeret alternativet "Gem ordbog når du afslutter". Der kan findes tilfælde, hvor du ikke vil gemme ændringerne, hvilket er grunden til, at vi tilbyder dette alternativ. Avanceret træning af prædiktionsordbogen Du kan redigere og optræne prædiktionsordlisten manuelt med ord fra dokumenter, som du har skabt i Microsoft Word tidligere. For at anvende denne funktion vælger du feltet Træne ordprædiktion i Programmet Avancerede indstillinger. Vælge prædiktionsordbog I rullemennuen kan du vælge hvilken af de tilgængelige prædiktionsordbøgerne, du vil anvende.

30 Kontrolfunktionen Du kan ændre indstillingerne for kontrolfunktionen under feltet Stavning. Du kan vælge at lukke for stavningskontrollen og/eller forklaringer. Tastindstillinger og kortkommandoer Tastindstillinger er en del af indstillingerne for Stavekontrol og tastatur. Dette er en anvendelig funktion, som gør at du undgår at SKRIVE MED STORE BOGSTAVER fordi du kom til at trykke på CAPS LOCK af en fejltagelse, eller overskrive tekst därför att du har råkat trycka på Insert. Marker krydsfelterne hvis du vil deaktivere tasterne CAPS LOCK og Insert, når ClaroRead anvendes. Du kan vælge at lade NumLock fungere som den plejer, lade den være på altid (til at skrive tal ind) eller altid være slukket for at kunne anvende tasternes alternative funktioner. For når som helst at stoppe oplæsningen kan du holde Ctrl-tasten ned.

31 Kortkommandoer Der findes nogle kortkommandoer, som kan anvendes i stedet for at behøve stole på musen. Disse kortkommandoer, som også kan anvendes af stemme genkendelse programmer, såsom Dragon NaturallySpeaking Professional version, for at give en bedre stemmekontrol over WordRead Plus, er: F7 = Spille F8 = Stop F9 = Kontroll F12 = ClaroRead hjælp CTRL = Afbryd oplæsning CTRL + F8 = Aktivere/deaktivere oplæsning i ClaroRead Plus. F6 = Skifter kommandoer til Microsoft Word Shift + F7 = = Læs næste sætning Shift + F8 = Åbn indstillinger

32 Scanning Formateringen af indscannede dokumenter kan ændres, afhængigt af hvad du vil gøre. Feltet med indstillinger for scanningen vises herunder. Format Når du scanner et dokument, kan du vælge enten at beholde den oprindelige formatering eller forenkle formatet til en eneste kolumne med tekst. Du kan enten inkludere billederne fra originaldokumentet i det indscannede dokument eller ignorere dem. Scanningssprog Du kan ændre indstillingerne for OCR-behandlingen (OCR står for Optical Character Recognition eller på dansk, optisk genkendelse af tegn). Det er som standard sat til dansk. Hvis du fx skal indscanne en fransk tekst, er det nødvendigt, at du siger til ClaroRead, at det er en fransk tekst, det vil modtage. Gør dette ved at vælge sprog:

33 Forhåndsgranske det indscannede billede Oftest scanner ClaroRead Plus direkte til Word eller en fil, så du umiddelbart kan begynde at arbejde med teksten. Hvis du vil have mere kontrol over scanningen, som fx hvilke dele af en side, som skal indscannes, kan du anvende den kraftige forhåndsgranskning. Marker Forhåndsgranske indscannet billede i feltet Scanne og næste gang du scanner åbnes et vindue, hvor du kan forhåndsgranske den indscannede side. Herfra kan du vælge at sende resultatet til en fil. Forhåndsgranske Hvis du scanner, når Microsoft Word ikke er det aktive program, vises et dialogfelt, som spørger, om du vil gemme resultatet som en fil. Hvis "Åbne med standardprogram" er valgt, åbnes den gemte fil direkte i det program, som er associeret med denne filtype.

34 Indstillingsguiden til scanner Før du scanner for første gang, bør du gå indstillingsguiden til scanner igennem for at forsikre dig om, at ClaroRead Plus kan kommunikere med din scanner. ClaroRead støtter et stort antal scannere. Køre installationsguiden til scanner Producenten af scanning funktionen har ikke oversat installationsguiden til scannere på dansk. Dialogboksen vises på denne del af programmet med engelske undertekster. Hvilke vinduer, som vises, kommer an på hvilken scanner og hvilke andre enheder, som er tilsluttet til din PC. De følgende billeder viser de forskellige vinduer i guiden. Det første spørger, om du vil downloade den seneste database med scannere. Vi anbefaler, at du vælger No (nej). Klik på Next (næste) Hvis "No scanner" (ingen billedelæser) er valgt vises følgende vindue, klik på Next (næste). Nu skal der vises en liste på tilgængelige scannerdrevrutiner på din PC. De, som vises her, er kun et eksempel. Du vil sandsynligvis se andre navne. Hvis der findes flere

35 drevrutiner til samme enhed (scanner), anbefales det at tage TWAIN-drevrutinen. Vælg drevrutine og klik på OK. Du skal nu se den valgte scannerdrevrutine i listen, sørg for at den er valgt og klik på Next (næste). Derefter skal du vælge, om du vil teste scanneren eller ej. Du kan vælge Yes (ja), No (nej) eller Restore original settings (genindstil oprindelige indstillinger). I de fleste tilfælde den anbefalede (forvalgte) indstilling.

36 Klik på Finish (slutfør) for at afslutte guiden. ClaroRead Plus skal nu fungere sammen med din valgte scanner. Vælg Scanne fra papir fra menuen Scanne. Hvis du ser følgende startskærm, så fungerer scanningsfunktionen.

37 Programmet Avancerede indstillinger Programmet Avancerede indstillinger giver dig mulighed for at optræne og ændre indstillingerne for ordprædiktionen. Du finder det under knappen Extra på ClaroReads værktøjsbjælke. Programmet Avancerede indstillinger har tre felter: Alment Under Skrifttype og baggrund kan du vælge, hvilke skrifttyper som skal vises under knappen Skrifttype på ClaroReads værktøjsbjælke. Du kan også vælge, at baggrundsfarven skal genoprettes, når du afslutter ClaroRead. Ved Tale kan du vælge om Internet Explorer skal støtte click-and-play. Dette er når du klikker på en del af en webside i Internet Explorer og en sort streg viser, hvad du har valgt: du kan klikke på knappen Spille og siden vil derefter blive oplæst ved at følge med markøren. Hvis du demarkerer vinduet vil den sorte streg ikke blive vist, Spille læser i Windows Udklipsholder, og du kan kun oplæse websider ved hjælp af "Læs ved musemarkering" og "Læs objekter under musen (IE/Firefox)". I afsnittet Ordprædiktion kan du ordne det således, at prædiktionslisten altid vises, selv om der ikke findes nogle forslag på ord, ved at krydse i "Vinduet altid synligt". Du kan anvende dette sammen med at højreklikke på vinduet for at skabe et permanent prædiktionsvindue til. "Prædiktion af næste ord" betyder, at ClaroRead vil foreslå næste ord, når du trykker på mellemslagstasten. "Foreslå kun efter tegn" får ClaroRead til kun at vise forslag efter et vist antal tegn er blevet skrevet ind i stedet for direkte efter det første tegn. Klik på OK for at gemme ændringerne.

38 Træne prædiktionen Under feltet Træne prædiktionen kan du ændre de ord, som anvendes i prædiktionsordlisten og optræne prædiktionen ved hjælp af Worddokument. ClaroRead har prædiktionsordlister installeret: 1000-ord og 3000-ord. Du vælger, hvilken du vil anvende i rullelisten længst oppe til venstre i feltet Træne prædiktionen. Ordene i den valgte ordbog vises i listen til venstre, og du kan lægge til eller fjerne ord med knapperne Læg til" og "fjern". For at optræne prædiktionen ved hjælp af Word, skal du først åbne det Wordokument, du vil anvende. Ved at vælge "Opdatere nye ord" lægges nye ord til fra dit åbnede Worddokument i den valgte prædiktionsordliste. Vælg "Sorter ud fra antal anvendte ord" for at gemme information om hvor ofte et ord forekommer i det aktuelle dokument. Dette gør at ClaroRead kan visa ord, som du ofte anvender, højere op i listen med ord, som er foreslået. Vælg "Læg mærke til anvendt ordfølge" for at gemme information om i hvilken orden kommer i dit dokument. Dette gør, at ClaroRead kan foreslå ord som ofte forekommer efter det ord, som du netop nu skriver. Vil du gemme de aktuelle prædiktionsindstillinger som en ny prædiktionsordbog, klik på "Ny ordbog" og vælg et navn til din fil. Radere prædiktionsordlister For at fjerne en prædiktionsordbog behøver du finde filerne og radere dem. Klik på startknappen og vælg Kør..., skriv %appdata% og tryk på Enter. Åben mappen Claro Software\ClaroRead [version]\[versionsnummer]resources\prediction. For at radere finder du navnet på din prædiktionsordbog i prediction.ini og raderer det (fx så at "Name6=Min prædiktionsordbog" i stedet kun bliver "Name6="), åben derefter den relevante xml-filen (i det tidligere eksempel bliver det da filen Dictionary6.xml) i et program som Antegninger og rader alt indhold.

39 Stavningsfeltet Dette felt viser stavninger, som er blevet fundet og korrigeret for dig af ClaroRead og Word. De seneste rettelser vises i "Dine stavningsændringer". Hvis du i Word anvender noget af ordene og klikker på knappen Kontrol, vises ordet med din korrigerede stavning øverst i listen med forslag. Du kan manuelt lægge til og fjerne ord fra listen med knapperne "Læg til" og "Fjern ". Hvis du fx ofte staver "hjemme" som "hjeme" kan du tillægge "hjeme" og "hjemme" og ClaroRead vil foreslå ændringen, når du klikker på Kontrol. Du kan gå et steg længere ved at klikke på knappen Autokorrektion, denne lægger alle dine stavningskorrektioner til Words Autokorrektion og en egen ordliste. Dette betyder, at når du staver et ord forkert i Word fx ændrer ("hjeme") ændrer Word det til "hjemme" uden at du behøver gøre noget, og hvis du højreklikker på "hjeme" vises "hjemme" som et forslag. Når du i Word retter stavningen med kontrolfunktionen vil ClaroRead huske ændringen, så du kan anvende den senere. Ændringerne havner i afdelingen deltagere. Ordet og ændringen vises. Hvis du vælger et par og klikker på Send flyttes parret til listen Dine stavningsforandringer og vises, når du anvender kontrolfunktionen. Hvis du ikke vil anvende en korrektion klikker du på Fjern (eller Fjern alle). Hvis du vil have mere information om deltagere, inklusive hvornår du gjorde ændringen senest, og hvor ofte du gør den, klik på Rapport for at få en rapport, som du kan sortere og udskrive dine stavningskorrektioner. Instruktions- og demonstrationsfilm Du kan se på flere 'how-to' film på nettet. Disse demonstrerer forskellige funktioner i ClaroRead Plus, viser klik-for-klik hvordan man anvender disse, og hvordan man får mest ud af ClaroRead Plus: Claro Software Online Training and Demonstration Videos. Du behøver installere Adobe Flash hvis du ikke allerede har gjort det.

40 Teknisk support Spørgsmål og svar F: Jeg kan ikke høre stemmen, hvad er fejlen? S: Besøg vores supportside for at få mulige læsninger. F: Hvorfor får jeg meddelelsen 'Error: Check the connection to your scanner' når min scanner er indkoblet? S: Dette sker af og til, hvis du vælger at køre testerne i indstillingsguiden for scanner, når dette alternativ ikke var det, som anbefaledes. For at genoprette dette kører du indstillingsguiden igen, og vælger 'Restore original settings' (Genopret oprindelige indstillinger) på den fjerde skærm. F: hvordan stiller jeg indstillingerne i ClaroRead Plus tilbage? S: Kør programmet ClaroRead Plus Restore Settings. Klik på Start, derefter Alle programmer (eller kun Program på Vista), derefter Claro Software, og kør Restore ClaroRead Plus Settings. Kontakt Hvis du har andre spørgsmål, besøger du vores supportside på nettet eller kontakter os via Kontakt os Vi vil takke dig for at du har valgt at anvende ClaroRead Plus. Du kan finde flere produkter på Hvis du har nogle spørgsmål, besøger du vores supportside på eller kontakter os på For at søge efter opdateringer og ekstraprogrammer, besøger du vores side Opdateringer og ekstraprogram. Vi sætter pris på dine synspunkter. Svensk TalTeknologi AB Tubba Torg Karlshamn +46 (0)

Brugervejledning. ClaroRead. (Mac)

Brugervejledning. ClaroRead. (Mac) Brugervejledning ClaroRead (Mac) Indholdsfortegnelse HVAD ER CLAROREAD?... 3 DOWNLOAD OG INSTALLATION... 3 DOWNLOAD AF STEMMER... 4 CLAROREAD- VÆRKTØJSLINJE... 6 AFSPIL... 6 STOP... 6 GEM TEKST SOM LYDFIL...

Læs mere

PC Kursus I. P. Schmidt. Grundkursus.

PC Kursus I. P. Schmidt. Grundkursus. PC Kursus I. P. Schmidt Grundkursus. Start. Det er ikke svært. Det er sjovt! Kabale. Vi skal til at lægge kabale. Nogle vil nok undre sig over, at vi skal til at spille spil! Grunden til dette er, at det

Læs mere

http://www.knowware.dk

http://www.knowware.dk Acrobat Reader: tips... F5/F6 åbner/lukker Bogmærker I Menu AVis sindstiller du, hvordan filen vises på skærmen CTRL+0 = Hele siden CTRL+1 = Originalstørrelse CTRL+2 = Vinduesbredde I samme menu kan du

Læs mere

DICTUS 4.2. Brugervejledning. Windows XP

DICTUS 4.2. Brugervejledning. Windows XP DICTUS 4.2 Brugervejledning Windows XP Hvad er Dictus? Dictus er det første danske program, der giver dig mulighed for at styre computeren samt skrive breve og andre tekster bare ved at tale ind i en mikrofon.

Læs mere

Hjælp til CD-ORD CD-ORD 8.2. Mikro Værkstedet A/S

Hjælp til CD-ORD CD-ORD 8.2. Mikro Værkstedet A/S Hjælp til CD-ORD CD-ORD 8.2 Mikro Værkstedet A/S Hjælp til CD-ORD: CD-ORD 8.2 Mikro Værkstedet A/S Indholdsfortegnelse Forord... vii 1. Værktøjslinjen... 1 1.1. Ordbogsværktøjet, SkanRead og C-Pen... 2

Læs mere

DICTUS 4.2. Brugervejledning. Windows 8 / Windows 7 / Vista

DICTUS 4.2. Brugervejledning. Windows 8 / Windows 7 / Vista DICTUS 4.2 Brugervejledning Windows 8 / Windows 7 / Vista Hvad er Dictus? Dictus er det første program på dansk, der giver dig mulighed for at styre computeren samt skrive breve og andre tekster bare ved

Læs mere

Kursus i ViTre pakken fra ScanDis A/S. Hvordan, med ViTre Kursus - Del 2. Dette materiale udleveres ved arrangementer afholdt af ScanDis A/S

Kursus i ViTre pakken fra ScanDis A/S. Hvordan, med ViTre Kursus - Del 2. Dette materiale udleveres ved arrangementer afholdt af ScanDis A/S Kursus i ViTre pakken fra ScanDis A/S Hvordan, med ViTre Kursus - Del 2 TAL SEORD TEX Dette materiale udleveres ved arrangementer afholdt af ScanDis A/S ScanDis A/S Kursus i ViTre pakken Del 2-2013 Side

Læs mere

Microsoft Word 2007 for Seniorer

Microsoft Word 2007 for Seniorer Microsoft Word 2007 for Seniorer Sideopsætning... 23 Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Hvad kan du lære?... 3 Skærmbilledet og dets elementer... 4 Office-knappen... 4 Hurtig adgang... 5 Visningsknapper...

Læs mere

Introduktion Mamut Online Backup

Introduktion Mamut Online Backup Mamut Active Services Introduktion Mamut Online Backup Version 4 MOB.BKL.INTRO.DK.040.01 Mamut Online Backtup Mamut Online Backup Indhold Mamut Online Backup... 3 Nyheder i version 4... 4 Introduktion...

Læs mere

Mamut Active Services. Introduktion Mamut Online Backup

Mamut Active Services. Introduktion Mamut Online Backup Mamut Active Services Introduktion Mamut Online Backup 1 Indhold Mamut Online Backup... 3 Ny version... 5 Introduktion... 6 Mamut Online Backup: Sikkerhedskopiering af data... 6 Send: Sikker elektronisk

Læs mere

StavLet. til PC. Indhold. Retstavning på dansk

StavLet. til PC. Indhold. Retstavning på dansk Retstavning på dansk StavLet til PC Indhold Kort om StavLet til PC.... 2 Kom hurtigt i gang.... 3 Installation.... 3 Brug af StavLet... 3 Eksempel på brug af StavLet.... 5 De mest almindelige meddelelser....

Læs mere

OnLibri.dk. Word 2007. Torben Lage Frandsen. Download gratis bøger på ventus.dk / BookBoon.com

OnLibri.dk. Word 2007. Torben Lage Frandsen. Download gratis bøger på ventus.dk / BookBoon.com Word 2007 Torben Lage Frandsen 2008 OnLibri Alle rettigheder forbeholdes. Ingen del af denne bog må gengives, lagres i et søgesystem eller transmitteres i nogen form eller med nogen midler grafisk, elektronisk,

Læs mere

BRUGER VEJLEDNING. dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk

BRUGER VEJLEDNING. dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk 77 34 18 18 Ring t il kund eservi hvis d ce u har b for hjæ rug lp! BRUGER VEJLEDNING dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk Udpakning og tilslutning af dukapc... 2 Første gang dukapc startes... 3 dukapc er klar

Læs mere

Tastevejledning Word2000

Tastevejledning Word2000 Tastevejledning Word2000 Indholdsfortegnelse KOM I GANG MED WORD2000... 2 BEGYND PÅ ET NYT DOKUMENT... 2 RET MENS DU SKRIVER... 6 GEM DOKUMENT... 7 HENT DOKUMENT... 11 UDSKRIV DOKUMENT... 12 LUK TEKSTEN...

Læs mere

Excel 2003 Grundlæggende

Excel 2003 Grundlæggende Excel 2003 Grundlæggende Velkommen på vores Excel Grundlæggende kursus Det er vores håb, at du vil finde dig godt tilrette på kurset, samt du vil få mange gode og konkrete ting med herfra. Du kan være

Læs mere

Forord. Den Talende Bog 3

Forord. Den Talende Bog 3 Forord Den Talende Bog 3 er en videreudvikling af Den Talende Bog 2 som kombinerer tekstbehandling, billedbehandling, video, lyd og internet med en undervisningsform der giver den størst mulige læring.

Læs mere

Vejledning om tilgængelige PDF-filer

Vejledning om tilgængelige PDF-filer Vejledning om tilgængelige PDF-filer Denne vejledning er udarbejdet i Kompetencecenteret it for alle under ITog Telestyrelsen. Vejledningen er udarbejdet på baggrund af det øgede fokus på brugen af dokumentformatet

Læs mere

Billedbehandling med PhotoFiltre

Billedbehandling med PhotoFiltre Billedbehandling med PhotoFiltre Programmer: PhotoFiltre 6.2.5 Microsoft Word 2003 Windows XP Microsoft Internet Explorer Anvendelse: Edb informatik og edb layout - Almen Voksenuddannelse September 2007

Læs mere

K OMPUTER WORDSKOLEN. Følg med i alle afsnit af Wordskolen: Word er det mest populære tekstbehandlingsprogram

K OMPUTER WORDSKOLEN. Følg med i alle afsnit af Wordskolen: Word er det mest populære tekstbehandlingsprogram Det kan du lære i Wordskolen Jobansøgninger og andre breve, rapporter, indbydelser, dagbøger, digte eller sange til familiefesten. Tekstbehandling er og bliver det mest brugte værktøj på computeren. Og

Læs mere

Excel 2007 Grundlæggende

Excel 2007 Grundlæggende Excel 2007 Grundlæggende Velkommen på vores Excel Grundlæggende kursus Vi håber at du vil finde dig godt tilrette på kurset og at du vil få mange gode og konkrete ting med dig herfra. Du kan være sikker

Læs mere

EXCEL GRUNDLÆGENDE VERSIONER 2010-2013

EXCEL GRUNDLÆGENDE VERSIONER 2010-2013 EXCEL GRUNDLÆGENDE VERSIONER 2010-2013 VELKOMMEN PÅ KURSUS Vi håber at du vil finde dig godt tilrette på kurset og at du vil få mange gode og konkrete ting med dig herfra. Du kan være sikker på at underviseren

Læs mere

Kommuniker: Gennem Valg

Kommuniker: Gennem Valg Specialpædagogisk Aftale Kommuniker: Gennem Valg Mikro Værkstedet 2 Brugervejledning Kommuniker: Gennem Valg www.mikrov.dk Indholdsfortegnelse Copyright... 4 1. Oversigt... 5 2. Brugen af Gennem Valg afspilleren:...

Læs mere

OnLibri.dk. PowerPoint 2007. Torben Lage Frandsen. Download gratis bøger på ventus.dk / BookBoon.com

OnLibri.dk. PowerPoint 2007. Torben Lage Frandsen. Download gratis bøger på ventus.dk / BookBoon.com PowerPoint 2007 Torben Lage Frandsen 2008 Torben Lage Frandsen & OnLibri Alle rettigheder forbeholdes. Ingen del af denne bog må gengives, lagres i et søgesystem eller transmitteres i nogen form eller

Læs mere

Brugsanvisning MagniLink Read

Brugsanvisning MagniLink Read Brugsanvisning MagniLink Read LVI Danmark ApS Marielundvej 28, 1. Th. E-mail: info@lvi.dk Tlf: 57 67 20 99 2730 Herlev Internet: www.lvi.dk INDHOLD 1. INTRODUKTION... 4 1.1 Systemkrav*... 4 2. MONTERING...

Læs mere

ZoomText 9.1. Kortvejledning. version

ZoomText 9.1. Kortvejledning. version ZoomText Kortvejledning version 9.1 Indhold Velkommen til ZoomText 9.1... 2 Systemkrav... 3 Installation af ZoomText... 4 Aktivering af ZoomText... 5 Start ZoomText... 7 ZoomText brugerfladen... 8 Aktiver

Læs mere

så dagens lys i 1998. Hurtigt overtog den positionen

så dagens lys i 1998. Hurtigt overtog den positionen GOOGLE-SKOLEN Det kan du lære i skolen Lær Googles tilbehør at kende. Glem alt om søgning på nettet du får gratis e-mail, tekstbehandling, kalender, billedbehandling med mere. I dette nummer: Lær at bruge

Læs mere

Excel 2010 Grundlæggende

Excel 2010 Grundlæggende Excel 2010 Grundlæggende Velkommen på vores Excel Grundlæggende kursus Det er vores håb, at du vil finde dig godt tilrette på kurset, samt du vil få mange gode og konkrete ting med herfra. Du kan være

Læs mere

Kursus i ViTre pakken fra ScanDis A/S. Hvordan, med ViTre Kursus - Del 1. Dette materiale udleveres ved arrangementer afholdt af ScanDis A/S

Kursus i ViTre pakken fra ScanDis A/S. Hvordan, med ViTre Kursus - Del 1. Dette materiale udleveres ved arrangementer afholdt af ScanDis A/S Kursus i ViTre pakken fra ScanDis A/S Hvordan, med ViTre Kursus - Del 1 TAL SEORD TEX Dette materiale udleveres ved arrangementer afholdt af ScanDis A/S ScanDis A/S Kursus Del 1 i ViTre pakken - 2013 Side

Læs mere

Grundlæggende kursus i webdesign

Grundlæggende kursus i webdesign Webdesign med Frontpage 2003 Undervisning i webdesign Søren "Noah" Nielsen Sept. 2006 Indholdsfortegnelse Webdesign med Microsoft Frontpage...3 Hvad er en hjemmeside?...4 Hvad består websiden af?...5 Opret

Læs mere

DESIGN-PARTNER VEJLEDNING. af Vivian Høxbro. og Jubbe Netterstrøm

DESIGN-PARTNER VEJLEDNING. af Vivian Høxbro. og Jubbe Netterstrøm DESIGN-PARTNER VEJLEDNING af Vivian Høxbro og Jubbe Netterstrøm FORORD 29. april 2014 Design-Partner er udviklet med specielt henblik på den professionelle strikdesigner. Ved hjælp af Design-Partner er

Læs mere