- idéer til de pædagogiske læreplaner

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "- idéer til de pædagogiske læreplaner"

Transkript

1 - idéer til de pædagogiske læreplaner UDARBEJDET AF: Bibliotekerne i Region Nordjylland Naturen og naturfænomener - Sprog Barnets alsidige personlige udvikling Kulturelle udtryksformer - Krop og bevægelse Sociale kompetencer og værdier Nu med DIALOGISK OPLÆSNING LAYOUT: Aalborg Bibliotekerne August 2013 Gi mig en historie er et hæfte til inspiration for daginstitutionernes arbejde med læreplaner, for selvom børn er fantasifulde væsner, har de helt som voksne brug for inspiration ud over, hvad deres egen fantasi kan skabe.

2 11 1

3 GI MIG EN HISTORIE GI MIG VERDEN Børnebibliotekarerne i Nordjylland støtter op om arbejdet med læreplaner rundt omkring i institutionerne - Vi håber, at kunne inspirere og igangsætte nye tanker og idéer til de 6 temaer i læreplanens bestemmelser. Ordforråd = et forråd af ord Et ordforråd er i store træk det ordet fortæller os: et forråd af ord. Altså at vi kender til mange forskellige ord og begreber. Det kan både være navneord som hat, kasket, hue osv. Udsagnsord som gå, slentre, løbe og forholdsord som uden for, i, på bag ved osv. Det er vigtigt at have et stort ordforråd, fordi det er barnets nøgle ind i skriftsproget. Kilde: ordet-fanger.dk 2 Til pædagoger og forældre Materialerne som er omtalt i hæftet er henvendt fortrinsvis til daginstitutioner med børn i alderen 0-6 år, men med særligt fokus på børnehaven som målgruppe. Det betyder, at udvalget kan bruges bredt og tænkes anvendt på flere måder set i forhold i forhold til det enkelte barns udvikling. Hæftet kan også gives som inspiration til forældre, der selv ønsker at støtte op om læreplanernes temaer f.eks. for at stimulere barnets sproglige udvikling. Hvad kan bibliotekaren? Vi kan inspirere, nytænke emnet og skaffe spændende bøger og musik omkring lige netop det tema, I gerne vil arbejde med. Brug os som sparringspartnere og lad os skaffe børnene i jeres daginstitution de bedste forudsætninger for at arbejde med temaerne i læreplanerne. Hvad kan vi sammen? Biblioteket giver børn læselyst og dét gør du også, siden du sidder med dette katalog i hånden. Så lad os hjælpes ad med at inspirere de skønne unger til læseglæde, til oplevelse, til fordybelse, til at drømme og til at lære. Vi glæder os til at høre fra dig! På biblioteket kan du låne sprogkufferter om forskellige emner fx udrykningskøretøjer, årstider eller forskellige eventyr. Der findes en række computerspil med Pixeline og Hugo inden for emnerne klima og vejr, geografi og dyr Få ideer til anderledes hinkeruder eller vandrette legepladser på hjemmesiden Man kan også se film fx: Hvorfor er Emils far altid så vred, og Pippi så glad og positiv? Og hvordan er det nu, vil Bamse altid dele med Kylling?

4 TEMA 1: BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGE UDVIKLING 3 Alle mine følelser Holde Kreul, 2012 I enkeltstående episoder opleves og forklares de forskellige følelser, positive og negative, et barn kan opleve. Det er vigtigt at kende og acceptere dem. Bange, vred og glad Doris Rübel. Klematis, 2011 Billedbog med flapper om følelser, fx om at være i dårligt og godt humør, at føle glæde, sorg og vrede, at være genert, usikker og modig. (13.43) Da Carl blev rasende Ida Jessen, 2012 Carl vil lege alene med veninden Fanny. Men storebror Albert får hende ud på sin tømmerflåde. Carl falder i vandet på vej ud på tømmerflåden. Han bliver våd og rasende. Alligevel ender alt godt. Der er en lille plet i dit hjerte Yvonne van de Brug; illustrator: Marion Westerman. Turbine, 2009 Der er ikke to mennesker, som er ens. Men alle har vi et hjerte og her er der en lille plet. Den kan være kold, når du er vred eller ked af det, men varm når du er fyldt med kærlighed og glæde. Følelser Anthony Browne. Apostrof, 2011 Billedbog. Den lille chimpanse viser forskellige følelser. For eksempel at kede sig, være ensom, være glad og ked af det, at være vred og flov og at være genert og fjolle rundt. Græde, grine, være vred - det kan jeg, hvad med dig? Dagmar Geisler. Klematis, 2011 Billedbog med flapper om alle de mange følelser man kan opleve. Både alene, men også sammen med venner eller mor og far. Man kan blive noget så sur på mor, vred på sin bedste ven eller vildt bange når man kommer ind i et mørkt rum. Henrik og hidsig-dragen Sandra Grimm ; illustrator: Miryam Specht. Flachs, 2010 Henrik kan blive meget sur. Hidsig-dragen farer rundt i hans mave. Mor siger at man godt må være vred, men at man ikke må gør andre kede af det. Heldigvis får Freja en idé til, hvordan man kan tæmme hidsigdragen. Hr. Tusindtak Pierre Winters ; illustrator: Barbara Ortelli. Turbine, 2010 Frederikke er seks år og er både uforskammet og uhøflig. Hun skælder og smælder på sin mor og sin hund. Nej, nej, nej!, skrid! Jeg hader dig! Dumme mor! Mor bliver ked af det og synes, det er skrækkeligt, som Frederikke opfører sig. Men så en dag møder Frederikke hr. Tusindtak og hans cirkus!

5 Humørjagten Oram, 2012 Sandra vågner glad, men pludselig kommer hun i tanke om, at hun skulle have noget med i børnehave at fortælle om. Og så bliver det gode humør helt væk. Hvem har pruttet i Lasse-Leifs bukser? Mette Finderup ; illustrator: Annette Carlsen. Alvilda 2010 Billedbogen handler om Lasse-Leif som har smidt bleen og lært at tisse på toilettet, men det er ikke let, når hans bedsteven, dukken Luske-Lise, er misundelig og prutter højtlydt i Lasse-Leifs bukser. 4 Mimi si r nej! Yih-Fen Chou; illustrator: Chih-Yuan Chen. Lamberth, 2008 Mimi er ved at lære en masse nye ting. Noget er svært, tager lang tid og andet kan være lidt farligt. Men Mimi vil gerne prøve selv, og siger Nej! når hendes mor tilbyder at hjælpe. Men til sidst er der en ting, man helst skal være to til. En enkel billedbog med meget lidt tekst. Store monstre græder ikke Kalle Güettler, Rakel Helmsdal og Áslaug Jónsdóttir; illustrator: Áslaug Jónsdóttir. Torgard, 2008 Lille monster er bedre end Store Monster til alting. Det gør Store Monster ked af det, men så foreslår lille monster, at Store Monster skal lære ham at svømme. I serien findes også Monstre i mørket og Monsterpest. Vitello graver et hul Kim Fupz Aakeson; illustrator: Niels Bo Bojesen. Gyldendal, Billedbog om drengen Vitello der gerne vil have en ven at lege med. Så han graver sig et godt, dybt hul, så han kan fange sådan én. Jeg er ærlig Oversat og bearbejdet af Lis og Torben Pøhler; illustrator: af Mike Gordon. Maaholm, (15) I serien Sociale spilleregler findes også: Jeg er høflig. Jeg viser respekt. Jeg tager ansvar. Denne serie prøver at sætte ord og billeder på det, der under ét kunne betegnes som god opførsel. Hver bog indeholder et afsnit til de voksne. ANDRE MULIGHEDER: Biblioteket har også en del Sprog og leg materialer, her er blandt andet: Følelser Gertrud Dieckhoff. Schubi billedkort. Tegnede billedkort, hvor 15 personer af forskellig alder og køn udtrykker hele følelsesregistret. Materialet lægger op til samtale om, hvordan man kan udtrykke følelser i ord og mimik. For de ældste børnehavebørn.

6 TEMA 2: SOCIALE KOMPETENCER 5 Anton og tingenes sjæl Katrine Marie Guldager; illustrator: Kirsten Raagaard. ABC, 2010 Billedbog som handler om den 10-årige Anton, der spekulerer over om tingene har en sjæl. Hvad tænker f.eks. cykel og skoletaske, når han smider dem fra sig. Mor og far morer sig lidt over ham, men morfar forstår ham og hans tanker. Bare rolig, Knud! David Melling. Flachs, Bjørnen Knud får en rød strikhue af sin far. Men da han vil vise den til alle sine venner, hænger huen fast i et træ og bliver ødelagt. Han spørger fortvivlet sine venner hvad han skal gøre, og til sidst kommer kaninen med et godt råd. Bogen om livet Pernilla Stalfelt, 2011 Hvad er livet? Hvad indeholder livet? Kan en sten høre? Lever en bil? Kan man kysse med Luciakroner på? Få svar på disse spørgsmål og mange flere. Da Carl næsten var ond Ida Jessen ; illustrator: Hanne Bartholin. Høst, 2011 Det regner, og elefantungen Carl keder sig, derfor driller han sin lillebror Max. Far sender drengene ud at lege i regnen. De morer sig, og da Max kommer i knibe er Carl en omsorgsfuld storebror. Den nye Meyer, Lehmann, Schulze ; illustrator: Susanne Göhlich. Turbine, Dværgestuen spiser morgenmad sammen, da den nye dreng Konstantin på fem år ankommer. På legepladsen er han den eneste, der tør sætte den altid drillesyge Richard på plads. Han må ikke være med! Sylvia Schopf; illustrator: Manfred Tophoven. Flachs, Anton bliver drillet i børnehaven. Hans ven Marco fortæller det til Louise, der er pædagog. I leg får hun børnene til at forstå, hvorfor man ikke skal holde nogen udenfor. Her er litteraturhenvisninger og internetadresse. Kan du gætte hvor jeg er? Inger Tobiasen, 2012 Billedbog hvor elleve forskellige steder skal gættes. Hvor kan man finde sneglehuse? Hvor bruger man en badedragt? Og hvor står der fodboldmål? Tegninger og en lille tekst hjælper dig med at gætte hvor de forskellige ting hører hjemme. Laura og Lukas lærer at dele Bydlinski, 2012 Laura og Lukas er venner og de er gode til dele. De finder sammen frem til en masse man kan dele, både ting og følelser.

7 Malte Mus Morten Ramsland; illustrator: Mette-Kirstine Bak Carlsen, 2008 Malte er en dreng, som bliver drillet. Især af Frank, der kalder ham for Malte-Mus. Jo mere Frank gør det, jo mere begynder Malte at ligne og opføre sig som en mus. Når det kommer til stykket kan det jo godt være at Frank faktisk er bange for mus. Når lillebror er lille, indtil det er stort at være stor Mette Egelund Olsen ; illustrator: Lea Letén. Høst, 2011 Billedbog. Roses lillebror må lege med maden og sove i mors seng, fordi han er så lille. Rose må noget lillebror ikke må, fx køre i rutsjebane og bage kager og så holder hun meget af ham. Oskar trøster Mendel-Hartvig, 2012 Oskar er god til at trøste. Han trøster far, storebror, lillesøster, mor, farfar, farmor, Bamse og Stine. Men hvem trøster Oskar, når han ikke må lege med den grønne traktor? Silkesød Gro Dahle ; illustrator: Svein Nyhus. Alfa, 2011 Pigen Silke er så sød og artig, at hun en dag bliver helt væk. Men følelser er nu ikke sådan at styre, og pludselig får Silke nok af at være en stille pige. Sofie, hjertet og Følgesvend Mie Frey Damgaard, Pigen Sofie er ulykkelig, fordi hendes hjerte er blevet knust og spredt for alle vinde. Den stor-grædende Sofie og hendes kat FølgeSvend begiver sig ud i verden for at finde og samle hjertet. Venskab Anthony Browne. Apostrof, Gorillaen i Zoo er ensom. Men så får den en ven - en lille killing. Men hvad er det, der sker, da killingen er lige ved at blive fjernet? Villads fra Valby Anne Sofie Hammer; illustrator: Dina Gellert. Høst, Villads er rigtig god til at lege. Det er de voksne bare ikke helt enige i. Især ikke når Villads laver vulkaner, eller når Fridas prinsessekrøller bliver til strittende hiphophår. Egnet til højtlæsning. Willi begynder i børnehave Kirsten Sonne Harild; illustrator: Inger Tobiasen. Gyldendal, Willi begynder i børnehaven. Han gemmer sig bag sin cykelhjelm, men opdager hurtigt, at det er sjovt at lege med de andre børn. Enkel billedbog til de yngste i børnehaven. 6

8 TEMA 3: SPROG 7 A, B, kom og C Marianne Iben Hansen ; illustrator: Bo Odgaard Iversen. Gyldendal, Vrøvle-vers om alle bogstaverne. Aktive eventyr Lotte Salling, omskrevne eller gendigtede eventyr tilsat skæve vinkler og rim, alle med det formål at lade børn være aktivt deltagende under oplæsningen, både sprogligt og kropsligt. Egnet til brug i børnehave og indskoling. Alfons leder her og der Pia Hinnerud, Billedbog. Alfons kan ikke finde den gule bil. Så han leder under, over, bagved, foran, i, ved siden af, efter, gennem og mellem alt i hele huset. Sammen med Alfons får vi øvet en masse forholdsord. Alfons leger med ord Marianne Lindfors, Alfons er vild med ord og bogstaver. Han klipper ord ud af avisen, bager bogstavkager og hjælper far med at skrive huskeliste. Og så rimer han og leger ordlege med far. Den bredmundede frø Else Steffin; illustrator: Karla Nielsen. Special-pædagogisk forlag, Den bredmundede frø er en mimik- og lydhistorie, hvor frøen på sin vej møder mange mennesker, steder og ting, der skal få tilhøreren til at øve artikulation og blive bevidst om fonemernes dannelsessteder i munden. Velegnet til oplæsning. Beregnet til specialundervisning og sprogstimulering. Emma og bogstaverne Louis Jensen, Emma går på opdagelse i bogstavernes verden. Hun ser bogstaver overalt og hun samler på dem. Til sidst kan hun pusle bogstaverne sammen til en hel sætning. Find og lær masser af ord Dawn Sirett ; fotograf: Dave King ; illustratorer: Rachel Parfitt, Victoria Palastanga. Carlsen, Billedbog med en kombination af ord-, tal- og findeleg. Med kulørte fotos, primært af legetøj. Gedekiddet der talte til ti Bo Odgård Iversen, Gedekiddet kan tælle til ti. Det går i gang med at tælle de dyr, det møder på sin vej. Det er dyrene ikke vilde med, så de jagter ham. Til sidst kan de se det smarte ved at tælle. Hr. Skægs ABC Mikkel Lomborg, Bog og CD. I Hr. Skægs ABC introducerer Hr. Skæg alle bogstaverne. Hvert bogstav har en sjov historie, og hver historie er et rim eller en sang. Så man kan læse bogstaverne ved hjælp af rimene og synge dem og lære lydene at kende. Lasse-Leif vil ikke tale menneskesprog Mette Finderup ; illustrator: Annette Carlsen. Alvilda, Lasse-Leif på 3 år har ikke lyst til at tale rigtig menneskesprog. Efter et besøg hos ørelægen når den lille familie frem til en fælles forståelse. Luftgiraffer og stjernesild Lotta Olsson. Alvilda, Digterkatten tager Anna med ud på en rejse i bogstavlandet, hvor bogstaverne optræder i hulter til bulter i fantasifulde tegninger. Sigurds ABC sangbog [musikalie] Sigurd Barrett. Dansk Sang, Hertil findes cd. (78.69). Skæg med bogstaver Niki Vraast-Thomsen, 2010 Billedbog. Hr. Skæg elsker bogstaver, så han går gerne ud i verden på bogstavjagt. Hør om Hr. Skægs yndlingsord og bogstavernes lyde samt sjove rim

9 TEMA 4: KROP OG BEVÆGELSE Alt hvad kroppen kan Christian Tielmann; illustrator: Anne Möller. Klematis, 2006 Billedbog om kroppen, fra skelet til muskler, åndedræt, blod, tænder, fordøjelse, hjerne og nerver, øjet, øret og smagssansen og til hud, hår og sår. Med mange aktivitetsforslag. (bi 61.1) Fagter og grimasser : 50 nye remser, der styrker sproget Lotte Salling ; illustrator: Tom Kristensen. Dafolo, nye fagtelege, der imødekommer det 1-7 årige barns behov for at bruge krop, sprog og sanser i en social og legende samhørighed, og som giver børnene mulighed for nye udtryksformer og fremmer deres forståelse for ord og sætninger. Velegnet til inspiration for voksne (37.21) Fra hårtop til storetå - der er meget at kigge på! : min kropbog Dagmar Geisler. Klematis, Pegebog. Hvad hedder kroppens dele fra top til tå? Hvad er forskellen på en dreng og en pige? Hvor forsvinder bananen hen, når du har spist den? Der er mulighed for at kigge sig selv i spejlet, at løfte de mange flapper og få endnu mere at vide at kroppen. (61.2) Leg og bevægelse Lise Ahlmann, Bog og DVD. Fagligt niveau. Et pædagogisk arbejde til støtte for børns sansemotoriske udvikling med forskellige legesange. Fra 1½-4 år. Hr. Gummihammer og andre børnerim om kroppen Karen Filskov, Billedbog. Humoristiske, rimede vers om kroppens mange dele og funktioner. Leg & lær : 1001 sjove aktiviteter til børn fra 0-6 år Forfattere Susan Elisabeth Davis og Nancy Wilson Hall. Politiken, forslag til sange og lege opdelt efter aldersgrupper. (79.3) Min store bog om kroppen Susanna Hartmann, 2011 Billedbog med flapper og glidere, der følger Aksel på 3 år og hans søster Lea på 1 år på en rejse gennem kroppens univers og bl.a. beskriver fordøjelse, sundhed, knogler, tænder, sanser og følelser Se ind i kroppen Clare Smallman; illustrator: John Shelley. Flachs, En løft flapperne-bog om kroppen. Anatomi og funktioner for enkelte væv og organer beskrives og illustreres med flapper så man kan kigge ind under huden, på luftveje, knogler, fordøjelse og blod. Fra 5 år (bi 61.1). Spring sproget frem Lotte Salling ; fotograf: Lotte Salling. Dafolo, Hvad sker der når sprogudviklingen kombineres med fysisk aktivitet, med remser og sange. Børnene hører, snakker om og synger med på og bevæger sig til teksterne. Cd medfølger. Balance og koordination i krop og sprog ; Krydsbevægelse som afsæt for sproget ; Klap, spring og sprogrytme ; Stræk og stille stunder. Velegnet til inspiration for voksne (37.21). Zebra-ze-ze : 12 sange og lege om en nat i Zoologisk Have Janne Aagaard; illustrator: Gry Moursund. Alinea, Billedbog med 12 fantasifulde sange om hvordan dyrene i Zoologisk Have morer sig efter lukketid. Noder med becifringer samt forslag til bevægelseslege og udklædning. Var jeg så dèrinde - i din mave? Dagmar Geisler; illustrator: Dagmar Geisler. Lamberth, Billedbog om hvordan man bliver til. Mors højgravide veninde, Lise er på besøg. Så spørger jeg om jeg også var inde i mors mave. Og så forklarer mor hvordan jeg var inde i maven og hvordan jeg kom derind og hvordan jeg kom ud igen. Fra 4 år (bi 61.68). Vores mad Doris Rübel Billedbog med flapper om den mad vi spiser. Hvor kommer den fra, hvordan laves den, og hvad er sundt for kroppen? Æblekinder & kondisko : en forældreguide til sunde og glade børn Berit Elkjær. Politiken, Jordnære råd til hvordan man får mere tid sammen med sine børn, hvordan man skaber bedre madvaner og får bevægelse ind i hverdagen. Bogen afsluttes med opskrifter på sund og nem mad. (61.3) 8

10 TEMA 5: NATUREN OG NATURFÆNOMENER 9 Den magiske skolebus - i Jordens indre Joanna Cole; illustrator: Bruce Degen. Skolix, Billedbog. Naturfagslæreren frk. Flimmer tager eleverne med på en tur i den magiske bus. De borer og hakker i undergrunden og kommer ned til jordens kerne. Undervejs får de forklaringer på hvad det er de ser og arbejde med. Fra 6 år. Dyrk det spis det Deborah Lock ; photography Will Heap. Carlsen, Trin for trin anvisninger på, hvordan børn kan dyrke 17 populære grøntsager, og herefter lave spændende retter, brød og kager af dem. Egnet til højtlæsning/formidling fra 5 år (63.54). Er det virkelig sandt? Brigitte Raab ; illustrator: Manuela Olten. Lamberth, Findes der en fugl, der er lige så hurtig som en racerbil? Kan et mælkebøttefrø svæve en kilometer eller mere? Her er en bog om børn, der hver især ved noget om dyr og naturen, og hvad der fx er hurtigst, stærkest og tungest. Fra blomstermylder til gule ællinger Mack, Her får du noget at vide om hvad der sker i naturen om foråret, både med planter og med dyr. Hvad sker der med vores jord? Grethe Rottböll; illustrator: Sarah Sheppard. Carlsen, Billedbog. I tekst og illustrationer fortælles om hvorfor Jorden bliver forurenet, og der vises ti måder hvorpå man kan gøre jorden et dejligere sted at bo. Fra 6 år. I al slags vejr Wernsing-Bottmeier, Med Lina, Tom, Maja og Benjamin på opdagelse. De oplever alle former for vejrlig og får forklaring på hvordan vejrfænomenerne opstår. Med Malle i naturen Lucy Collins. Gyldendal, Billedbog. Malle den lille mus er gået på opdagelse i naturen. Her ser hun på blomster, insekter og dyreliv, og bogens flapper får spændende ting til at ske. Min fotobog om truede dyr Thomas Downs. Globe, Flot bladre- og oplevelsesbog, der viser børn truede dyr og giver en idé om, hvorfor de er truede og hvor de lever. (bi 56.1) Min første bog om dyreliv i haven Unwin, Præsentation af nogle af de dyr, der lever i haven, f.eks. ræv, solsort, humlebi, citronsommerfugl, frø, snog og pindsvin. Gæt hvem der gemmer sig på næste side. Min første bog om fugle i haven Unwin, Præsentation af nogle af de fugle, der lever i haven, f.eks. blåmejse, rødhals, bogfinke, stær, sangdrossel og flagspætte.

11 Min første bog om insekter og kryb i haven Unwin, Præsentation af nogle af de insekter, der lever i haven, f.eks. humbebi, skumcikade, stinktæge, mariehøne og guldsmed. Min grønne dag : 10 grønne ting jeg kan gøre Melanie Walsh; illustrator: Melanie Walsh. Klematis, Her er 10 ting vi alle kan gøre, for at hver dag kan blive en grøn dag. Lav gaver selv, bag brød og tag en ekstra sweater på! Mogens & Mugge Ulrik T. Skafte ; illustrator: Rasmus Jensen. Turbine, Billedbog. Mågerne Mogens og Mugge er blevet urbaniseret. De spiser ikke fisk, men lever af menneskenes efterladenskaber i form af tabte chips og halvspiste pizzaer. En lang dags søgen efter mad fører dem ud til havet og dets lækre sild. Oscar og dyrene Liesbet Slegers. Turbine, Billedbog. Vi følger Oscar rundt i hus, have, på bondegården og i zoologisk have. På hver side i bogen er der en række opgaver, som skal løses. En kigge-finde-bog for småbørn, med simple spørgsmål og enkle opgaver, der udfordrer barnet og udvikler dets begrebsverden. Plant en kerne Irma Lauridsen. Cadeau, Hobbybog for børn og voksne. Bogen beskriver hvordan man kan dyrke sine egne eksotiske planter i urtepotter hjemme i vindueskarmen eller i havestuen, f.eks. citron, appelsin, grape, avocado, dadel, mango mv. (bi ). På opdagelse i verdensrummet. Klematis, Billedbog med flapper. Introduktionen til verdensrummet, solen og månen, raketter, rumfærger og livet som astronaut. Et drejeligt stjernehjul hjælper med at holde rede på stjernebillederne på det nordlige himmelhvælv. (bi 52.4) Ulækre regnorme Vivian French; illustrator: Jessica Ahlberg. Klematis, Billedbog. Drengen synes, at regnormene i mormors have er ulækre. Men mormor ved meget om regnorme, og de er vigtige venner at have i haven. Med små faktaoplysninger om regnorme. 10

12 TEMA 6: KULTURELLE UDTRYKSFORMER OG VÆRDIER Den lille pensel Bjørn F. Rørvik, Den lille pensel mobbes af de store pensler. Det er dog den lille pensel, der får vækket Edvard Munch, da en tyv stjæler hans billede. Nu kan maleren bruge ham til at male skriget. Mads maler kunst Lea Letén. Høst, Billedbog. Om Mads der elsker at male, og hans bedstemor elsker alle hans billeder. Så højt, at hun køber dem alle sammen, da ingen andre vil. 11 Former i bygninger Penny Ann Lane. Klematis, Billedbog. Lær om former ved at kigge på bygninger fra hele verden. Fra 6 år. (bi 71.1) Godmorgenhistorier Lars Daneskov; illustrator: Peter Bay Alexandersen. Politiken, Syv sjove, fjollede og fantasifulde godmorgenhistorier om alt fra kæmpetelefoner til bedstefars forsvundne gebis. Leg med billeder Udvalgt af Lucy Micklethwait. Borgen, Billeder fra hele kunsthistorien og fra alle verdensdele er samlet under forskellige overskrifter, f.eks. Hvordan smager det? og Find dyrene. Med forord til den voksne samt billedliste. (bi 74.1) Marie og drømmeren Lisbeth Simonsen, 2013 Maries morfar er kunstner. Hun elsker at besøge ham, og han bor heldigvis lige ved siden af hende. Han laver skulpturer i ler og bronze. En dag tager hele familien til Sandskulpturfestival og ser store skulpturer. Mimbo Jimbo laver kunst Jakob Martin Strid. Gyldendal, Billedbog. Elefanten Mimbo Jimbo vil lave et stort maleri efter alle den moderne kunsts regler. Han bruger farver, tennisbolde, Fredes bil og en kanon, men alligevel mangler der noget før maleriet er færdigt Fra 2 år Sigurd og operaen Sigurd Barrett og Nikolaj Hansen; illustrator: Jeanette Brandt. DR, Genfortælling af eventyrene i operaerne: Tryllefløjten, Maskarade, La Bohème, Aida, Carmen og Nibelungens ring.

13 Sigurd og symfoniorkestret Sigurd Barret. My Way Music, CD + DVD. Gennem små vignetter, fortællinger og musik af Beethoven, Bach, Mozart og Wagner, stifter børn bekendtskab med de forskellige klassiske instrumenter og begreber. Måske? : en kunstbog for dyr, børn og barnlige sjæle Finn Lykke Schmidt; illustrator: Peter Maltha. Klim, Billedbog. Børns overraskende og afvæbnende spørgsmål til 18 forskellige kunstværker gør, at man uden tøven nærmer sig kunstværket fra en helt ny vinkel, også hjulpet på vej af venstresidernes humoristiske illustrationer. Velegnet til oplæsning fra 5 år. (bi 70.96) 12 Stygge streger; en kunstbog for børn Klematis : i samarbejde med AROS Aarhus Kunstmuseum, Billedbog. 8 illustratorer har forholdt sig til et kunstværk på museet, som har sat gys og stygge tanker i gang. Louis Jensen har efterfølgende fabuleret over illustrationerne samt over det originale kunstværk. Fra 6 år ( bi 70.96) Maleri og skulptur Núria Roca ; illustrator: Rosa Maria Curto. Turbine, Billedbog. Tips til at lave malerier og skulpturer med de ting, du allerede har derhjemme. Med links Fra 4 år (74.01) I serien Hvad er kunst findes også: Musik - Film - Teater

14 Bøger til dialogisk oplæsning 13 Aktive fortællinger, rim og remser : dialogisk læsning med børn Lotte Salling Præsentation af en række sjove historier, rim og remser, alle med det formål at lade børn lege med sproget og træne dialogen. Anton og dino Lene Fauerby Anton trækker alt fyldet ud af tøjdyret Dino. Først er det sjovt, men så bliver Anton ked af det. For Dino bliver helt flad. Mon mormor kan hjælpe? Den bevægelige bog Lotte Bräuning Billedbog, hvor handlingen udvikler sig i de mærkeligste retninger, når du banker på siderne, bladrer, drejer, puster, ryster og alt muligt andet. En bog Hervé Tullet Bogen instruerer sine læsere i, hvordan de kan lege og interagere med bogen og lave billeder, der udvikler og ændrer sig, når de bladrer. Garmanns hemmelighed Stian Hole Garmann og Johanne finder et hemmeligt sted med rester af (måske) et rumskib. Sammen udforsker de rummet, samhørigheden, hemmeligheder - og også lidt kærligheden. Hvor gror peberet Manuela Olten Vi får en forkert og en rigtig forklaring på, hvorfor bjørne gå i hi, hvorfor snegle bærer hus, hvorfor saltvand er salt og mange andre spændende oplysninger. Kaj læser bog Mats Letén Kaj får en bog af mor, som hun læser for ham. Men Kaj kan også læse den for dukke Lise. Her er bogen Kaj læser bog foldet helt ud i forbindelse med dialogisk oplæsning. Folderen kan også bruges som arbejdsredskab og inspiration til at folde andre billedbøger ud : media/dokumenter/mbu/vi/0-6-aar/dialogisk-oplaesning/ Bogfolder-Kaj-laeser-bog.ashx Lillebror Kim Fupz Aakeson Elias er lige flyttet, og drengene det nye sted er lidt farlige og kalder ham snotunge. Heldigvis får han snart selv en lillebror eller lillesøster, han kan herse med og kalde snotunge.

15 14 Mimbo Jimbo laver kunst Jakob Martin Strid Elefanten Mimbo Jimbo vil lave et stort maleri efter alle den moderne kunsts regler. Han bruger farver, tennisbolde, Fredes bil og en kanon, men alligevel mangler der noget før maleriet er færdigt. Muldvarpen, der ville vide, hvem der havde lavet lort på dens hoved Werner Holzwarth Billedbog om en lille muldvarp, som får en masse forskellige dyr til at demonstrere deres afføring for at kunne gøre gengæld mod den skiderik, der har lavet lort på dens hoved. Når mormor bader mig, indtil jeg får en prop Mette Egelund Olsen Rose er på besøg hos mormor og skal bade i badekarret. Først skal man tisse og have tøjet af, og det er så sjovt at plaske og lege, at Rose slet ikke vil op igen. Trolderim Lotte Salling Ni forrygende fortællende rim om trolde, hekse, prinsesser og andet godtfolk fra eventyrernes verden. Her findes en læsevejledning til Trolderim :

16 KONTAKT DIT LOKALE BIBLIOTEK FOR MERE INFORMATION: Brønderslev Bibliotek Frederikshavn Kommunes Biblioteker Hjørring Bibliotekerne Jammerbugt Bibliotekerne Læsø Bibliotek Mariagerfjord Bibliotekerne Morsø Folkebibliotek Rebild Bibliotekerne Thisted Bibliotek Vesthimmerlands Biblioteker Aalborg Bibliotekerne

Lidt af det hele Alle følelser i en og samme bog. Gal men også rasende, hidsig og vred helt ind til knoglerne. Der er en lille plet i dit hjerte

Lidt af det hele Alle følelser i en og samme bog. Gal men også rasende, hidsig og vred helt ind til knoglerne. Der er en lille plet i dit hjerte Billedbøger om dit barns følelser Gal, glad og gnaven Lidt af det hele Alle følelser i en og samme bog Der er en lille plet i dit hjerte Skrevet af Yvonne van de Brug og illustreret af Marion Westerman

Læs mere

Dialogisk oplæsning - en bogliste

Dialogisk oplæsning - en bogliste Dialogisk oplæsning - en bogliste Illustrationen fra Elviras morgenmad er af Peter Malherbes Jensen Dialogisk læsning styrker barnets sprog. Dialogisk oplæsning er en særlig oplæsningsmetode, hvor man

Læs mere

- for børn 0-6 år. Nye bøger, film spil og musik

- for børn 0-6 år. Nye bøger, film spil og musik - for børn 0-6 år Nye bøger, film spil og musik BØGER Pegebøger En dag med Rasmus Klump Litas, 2012. 10 s. 2-4 år Rasmus Klump har travlt fra morgen til aften. Han spiller fodbold, spiser pandekager og

Læs mere

NØRRESTENBROS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN.

NØRRESTENBROS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN. NØRRESTENBROS PÆDAGOGISKE LÆREPLAN. 1 Introduktion. Side 3 Vores lærings- og udviklingsforståelse. Side 4 Barnets alsidige personlige udvikling. Side 5 Sociale kompetencer. Side 8 Sprog. Side 10 Krop og

Læs mere

Sådan kan du læse sammen med barnet

Sådan kan du læse sammen med barnet Sådan kan du læse sammen med barnet Tal om historien, inden I læser, tal sammen undervejs og bagefter. Læs igen og læs både nye og gamle historier. Forslag til 35 gode bøger, som kan læses sammen med børn

Læs mere

Sociale kompetencer. -En materialeliste fra børnebiblioteket i forbindelse med børnehavernes pædagogiske læreplaner!

Sociale kompetencer. -En materialeliste fra børnebiblioteket i forbindelse med børnehavernes pædagogiske læreplaner! Sociale kompetencer -En materialeliste fra børnebiblioteket i forbindelse med børnehavernes pædagogiske læreplaner! 1 2 04.6 Benech, Marc: Mimikspil genstand (spil) Nathan, 19??. - 48 billedkort : pap,

Læs mere

HVERDAGEN. 2-3 år. 1-3 år

HVERDAGEN. 2-3 år. 1-3 år HVERDAGEN Børnenes billedbog af Sabine Lemire Fin bog til sprogstimulering for de yngste børn. Bogen er ordløs og med mange fotografier af velkendte elementer og situationer fra børns hverdag. Med udgangspunkt

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

Pædagogiske læreplan 2011-2013 1

Pædagogiske læreplan 2011-2013 1 Pædagogiske læreplan 2011-2013 1 Pædagogisk læreplan 2012-2013 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Forord... 3 Indledning... 4 Definition på læring... 5 Kendetegn... 6 Børn med særlige behov...

Læs mere

MINISPROGPAKKEN. Holstebro kommune. Udarbejdet af: Bodil Jørgensen Tale-hørelærer PPR. Joanna Steen Tosprogsvejleder Støttepædagogkorpset

MINISPROGPAKKEN. Holstebro kommune. Udarbejdet af: Bodil Jørgensen Tale-hørelærer PPR. Joanna Steen Tosprogsvejleder Støttepædagogkorpset MINISPROGPAKKEN Udarbejdet af: Bodil Jørgensen Tale-hørelærer PPR Joanna Steen Tosprogsvejleder Støttepædagogkorpset Holstebro kommune Lene Rasmussen Tosprogsvejleder Støttepædagogkorpset Indholdsfortegnelse

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

- for børn 0-6 år. Nye bøger, film spil og musik

- for børn 0-6 år. Nye bøger, film spil og musik - for børn 0-6 år Nye bøger, film spil og musik 2 BØGER Pegebøger Adbåge, Emma Lille fod Klematis, 2014. 20 s. 1-3 år Hvad har et barns lille fod lavet i løbet af en dag? Den har bl.a. trampet, listet,

Læs mere

Familie. Nye ord læres lettere, hvis du relaterer til noget, barnet kender

Familie. Nye ord læres lettere, hvis du relaterer til noget, barnet kender Familie Snak om, hvem I er i familie med; morfar, kusine og onkel. Hvad hedder de, og hvor gamle er de? Hæng billeder op af mor, far, lillesøster, storebror eller andre familiemedlemmer. Under billedet

Læs mere

Bodil Nygaard. Nadia og Magnus flytter hjemmefra

Bodil Nygaard. Nadia og Magnus flytter hjemmefra Bodil Nygaard Nadia og Magnus flytter hjemmefra 1 2 Bodil Nygaard Nadia og Magnus flytter hjemmefra Nadia skal ikke bo hjemme mere. Hun skal flytte. Først til et børnehjem og så til en plejefamilie, som

Læs mere

UNDERVISNINGSMATERIALE

UNDERVISNINGSMATERIALE UNDERVISNINGSMATERIALE UNDERVISNINGSMATERIALE S KABALE Indskoling og mellemtrin Udarbejdet i samarbejde med Astrid Guldhammer og Anne Kleberg Børnekulturhuset i Aarhus Kommune 2 INDHOLD PRAKTISK INFO S

Læs mere

Integrationsnet En del af Dansk Flygtningehjælp. Metodehæfte. Ud på gulvet. Lege, der styrker børns sprog og sociale færdigheder

Integrationsnet En del af Dansk Flygtningehjælp. Metodehæfte. Ud på gulvet. Lege, der styrker børns sprog og sociale færdigheder Integrationsnet En del af Dansk Flygtningehjælp Metodehæfte Ud på gulvet Lege, der styrker børns sprog og sociale færdigheder Integrationsnet Kolofon En en del af Dansk dansk flygtningehjælp Flygtningehjælp

Læs mere

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

Når far eller mor får kræft

Når far eller mor får kræft Familierådgivning Kræftens Bekæmpelse Når far eller mor får kræft En bog til kræftramte familier Indholdsfortegnelse Når far eller mor får kræft....................... 1 Til hele familien.............................

Læs mere

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem ADHD Viden om øvelser Gennem &Leg Forord Med dette hæfte ønsker ADHD-foreningen at sætte fokus på ADHD på en ny og positiv måde. Vi ønsker, at eleverne i fællesskab prøver de udfordringer, som ADHD giver,

Læs mere

0.-3. klasse. Vejledning til. seksualundervisning. i Silkeborg Kommune

0.-3. klasse. Vejledning til. seksualundervisning. i Silkeborg Kommune Vejledning til 0.-3. klasse seksualundervisning i Silkeborg Kommune Kolofon: Vejledningen til seksualundervisning i Silkeborg Kommune er en redigeret version af Københavns Kommunes vej ledning til sundheds-

Læs mere

Årets. billedbøger 2012

Årets. billedbøger 2012 Årets billedbøger Årets billedbøger 2012 Velkommen til billedbøgernes verden og et bredt udvalg af de bedste fra 2012. Læs og find det der passer bedst hjemme hos jer. 13 hunde, 9 etager og en hundelufter

Læs mere

Børnehaven Stadens Vænge

Børnehaven Stadens Vænge Børnehaven Stadens Vænge Læreplan 2013/2014 Læreplan Ifølge Bekendtgørelse om temaer og mål i pædagogiske læreplaner skal der i alle dagtilbud efter serviceloven udarbejdes en pædagogisk læreplan, der

Læs mere

FORORD. Karin Uhrenholt Projektleder og pennefører. Sprogcentret i Kalundborg SIK v/ skoleleder Irene Wiborg irene.wiborg@lof

FORORD. Karin Uhrenholt Projektleder og pennefører. Sprogcentret i Kalundborg SIK v/ skoleleder Irene Wiborg irene.wiborg@lof FORORD Denne bog er et produkt af et konkret projekt, som blev gennemført i det første halvår af 2013 i et samarbejde mellem Børnehuset Østgården og Kalundborg Sprogcenter. Udgangspunktet var bæredygtighed

Læs mere

Kom og leg. Et inspirationshæfte om, hvordan sociale idrætslege forebygger sygdom, overvægt og mobning

Kom og leg. Et inspirationshæfte om, hvordan sociale idrætslege forebygger sygdom, overvægt og mobning Kom og leg Et inspirationshæfte om, hvordan sociale idrætslege forebygger sygdom, overvægt og mobning 1 Kære pædagoger og kollegaer Vi i Hylet har søgt og fået penge af Trygfonden, BUPL, Danmarks Idrætsforbund

Læs mere

Sprogvurdering og sprogstimulering af småbørn i Norddjurs Kommune

Sprogvurdering og sprogstimulering af småbørn i Norddjurs Kommune Sprogvurdering og sprogstimulering af småbørn i Norddjurs Kommune Børn og unge, september 2013. Formålet med denne folder Gode sprogfærdigheder er en vigtig forudsætning for børns læring og udvikling.

Læs mere

Skønlitteratur til indskolingen August 2005

Skønlitteratur til indskolingen August 2005 Skønlitteratur til indskolingen August 2005 Center for Undervisningsmidler København - Frederiksberg Skønlitteratur til indskolingen Adolphsen, Peter. Verdens længste lort. 20 sider, ill. i farver. Pip

Læs mere

Dansk Skoleforening for Sydslesvig SPROG OG LÆSNING

Dansk Skoleforening for Sydslesvig SPROG OG LÆSNING Dansk Skoleforening for Sydslesvig SPROG OG LÆSNING Idékatalog for børnehaven 2003 Børn udvikler deres identitet gennem sproget. De har brug for at udvikle den narrative kompetence, så de via sproget får

Læs mere

At føle, at høre, at se at tale, at græde, at le at danse, at cykle, at gå at opdage, lære, forstå

At føle, at høre, at se at tale, at græde, at le at danse, at cykle, at gå at opdage, lære, forstå At føle, at høre, at se at tale, at græde, at le at danse, at cykle, at gå at opdage, lære, forstå At spørge hvorfor du er til at indse en dag hvad du vil er alt sammen skabt i din hjerne din magiske valnøddekerne

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 KARL OG EMMAS MOR ER BLEVET RUNDTOSSET Forfatter: Susanna Gerstorff Thidemann ISBN: 87-89814-89-6 Tekstbearbejdning og layout: Qivi

Læs mere