- idéer til de pædagogiske læreplaner

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "- idéer til de pædagogiske læreplaner"

Transkript

1 - idéer til de pædagogiske læreplaner UDARBEJDET AF: Bibliotekerne i Region Nordjylland Naturen og naturfænomener - Sprog Barnets alsidige personlige udvikling Kulturelle udtryksformer - Krop og bevægelse Sociale kompetencer og værdier Nu med DIALOGISK OPLÆSNING LAYOUT: Aalborg Bibliotekerne August 2013 Gi mig en historie er et hæfte til inspiration for daginstitutionernes arbejde med læreplaner, for selvom børn er fantasifulde væsner, har de helt som voksne brug for inspiration ud over, hvad deres egen fantasi kan skabe.

2 11 1

3 GI MIG EN HISTORIE GI MIG VERDEN Børnebibliotekarerne i Nordjylland støtter op om arbejdet med læreplaner rundt omkring i institutionerne - Vi håber, at kunne inspirere og igangsætte nye tanker og idéer til de 6 temaer i læreplanens bestemmelser. Ordforråd = et forråd af ord Et ordforråd er i store træk det ordet fortæller os: et forråd af ord. Altså at vi kender til mange forskellige ord og begreber. Det kan både være navneord som hat, kasket, hue osv. Udsagnsord som gå, slentre, løbe og forholdsord som uden for, i, på bag ved osv. Det er vigtigt at have et stort ordforråd, fordi det er barnets nøgle ind i skriftsproget. Kilde: ordet-fanger.dk 2 Til pædagoger og forældre Materialerne som er omtalt i hæftet er henvendt fortrinsvis til daginstitutioner med børn i alderen 0-6 år, men med særligt fokus på børnehaven som målgruppe. Det betyder, at udvalget kan bruges bredt og tænkes anvendt på flere måder set i forhold i forhold til det enkelte barns udvikling. Hæftet kan også gives som inspiration til forældre, der selv ønsker at støtte op om læreplanernes temaer f.eks. for at stimulere barnets sproglige udvikling. Hvad kan bibliotekaren? Vi kan inspirere, nytænke emnet og skaffe spændende bøger og musik omkring lige netop det tema, I gerne vil arbejde med. Brug os som sparringspartnere og lad os skaffe børnene i jeres daginstitution de bedste forudsætninger for at arbejde med temaerne i læreplanerne. Hvad kan vi sammen? Biblioteket giver børn læselyst og dét gør du også, siden du sidder med dette katalog i hånden. Så lad os hjælpes ad med at inspirere de skønne unger til læseglæde, til oplevelse, til fordybelse, til at drømme og til at lære. Vi glæder os til at høre fra dig! På biblioteket kan du låne sprogkufferter om forskellige emner fx udrykningskøretøjer, årstider eller forskellige eventyr. Der findes en række computerspil med Pixeline og Hugo inden for emnerne klima og vejr, geografi og dyr Få ideer til anderledes hinkeruder eller vandrette legepladser på hjemmesiden Man kan også se film fx: Hvorfor er Emils far altid så vred, og Pippi så glad og positiv? Og hvordan er det nu, vil Bamse altid dele med Kylling?

4 TEMA 1: BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGE UDVIKLING 3 Alle mine følelser Holde Kreul, 2012 I enkeltstående episoder opleves og forklares de forskellige følelser, positive og negative, et barn kan opleve. Det er vigtigt at kende og acceptere dem. Bange, vred og glad Doris Rübel. Klematis, 2011 Billedbog med flapper om følelser, fx om at være i dårligt og godt humør, at føle glæde, sorg og vrede, at være genert, usikker og modig. (13.43) Da Carl blev rasende Ida Jessen, 2012 Carl vil lege alene med veninden Fanny. Men storebror Albert får hende ud på sin tømmerflåde. Carl falder i vandet på vej ud på tømmerflåden. Han bliver våd og rasende. Alligevel ender alt godt. Der er en lille plet i dit hjerte Yvonne van de Brug; illustrator: Marion Westerman. Turbine, 2009 Der er ikke to mennesker, som er ens. Men alle har vi et hjerte og her er der en lille plet. Den kan være kold, når du er vred eller ked af det, men varm når du er fyldt med kærlighed og glæde. Følelser Anthony Browne. Apostrof, 2011 Billedbog. Den lille chimpanse viser forskellige følelser. For eksempel at kede sig, være ensom, være glad og ked af det, at være vred og flov og at være genert og fjolle rundt. Græde, grine, være vred - det kan jeg, hvad med dig? Dagmar Geisler. Klematis, 2011 Billedbog med flapper om alle de mange følelser man kan opleve. Både alene, men også sammen med venner eller mor og far. Man kan blive noget så sur på mor, vred på sin bedste ven eller vildt bange når man kommer ind i et mørkt rum. Henrik og hidsig-dragen Sandra Grimm ; illustrator: Miryam Specht. Flachs, 2010 Henrik kan blive meget sur. Hidsig-dragen farer rundt i hans mave. Mor siger at man godt må være vred, men at man ikke må gør andre kede af det. Heldigvis får Freja en idé til, hvordan man kan tæmme hidsigdragen. Hr. Tusindtak Pierre Winters ; illustrator: Barbara Ortelli. Turbine, 2010 Frederikke er seks år og er både uforskammet og uhøflig. Hun skælder og smælder på sin mor og sin hund. Nej, nej, nej!, skrid! Jeg hader dig! Dumme mor! Mor bliver ked af det og synes, det er skrækkeligt, som Frederikke opfører sig. Men så en dag møder Frederikke hr. Tusindtak og hans cirkus!

5 Humørjagten Oram, 2012 Sandra vågner glad, men pludselig kommer hun i tanke om, at hun skulle have noget med i børnehave at fortælle om. Og så bliver det gode humør helt væk. Hvem har pruttet i Lasse-Leifs bukser? Mette Finderup ; illustrator: Annette Carlsen. Alvilda 2010 Billedbogen handler om Lasse-Leif som har smidt bleen og lært at tisse på toilettet, men det er ikke let, når hans bedsteven, dukken Luske-Lise, er misundelig og prutter højtlydt i Lasse-Leifs bukser. 4 Mimi si r nej! Yih-Fen Chou; illustrator: Chih-Yuan Chen. Lamberth, 2008 Mimi er ved at lære en masse nye ting. Noget er svært, tager lang tid og andet kan være lidt farligt. Men Mimi vil gerne prøve selv, og siger Nej! når hendes mor tilbyder at hjælpe. Men til sidst er der en ting, man helst skal være to til. En enkel billedbog med meget lidt tekst. Store monstre græder ikke Kalle Güettler, Rakel Helmsdal og Áslaug Jónsdóttir; illustrator: Áslaug Jónsdóttir. Torgard, 2008 Lille monster er bedre end Store Monster til alting. Det gør Store Monster ked af det, men så foreslår lille monster, at Store Monster skal lære ham at svømme. I serien findes også Monstre i mørket og Monsterpest. Vitello graver et hul Kim Fupz Aakeson; illustrator: Niels Bo Bojesen. Gyldendal, Billedbog om drengen Vitello der gerne vil have en ven at lege med. Så han graver sig et godt, dybt hul, så han kan fange sådan én. Jeg er ærlig Oversat og bearbejdet af Lis og Torben Pøhler; illustrator: af Mike Gordon. Maaholm, (15) I serien Sociale spilleregler findes også: Jeg er høflig. Jeg viser respekt. Jeg tager ansvar. Denne serie prøver at sætte ord og billeder på det, der under ét kunne betegnes som god opførsel. Hver bog indeholder et afsnit til de voksne. ANDRE MULIGHEDER: Biblioteket har også en del Sprog og leg materialer, her er blandt andet: Følelser Gertrud Dieckhoff. Schubi billedkort. Tegnede billedkort, hvor 15 personer af forskellig alder og køn udtrykker hele følelsesregistret. Materialet lægger op til samtale om, hvordan man kan udtrykke følelser i ord og mimik. For de ældste børnehavebørn.

6 TEMA 2: SOCIALE KOMPETENCER 5 Anton og tingenes sjæl Katrine Marie Guldager; illustrator: Kirsten Raagaard. ABC, 2010 Billedbog som handler om den 10-årige Anton, der spekulerer over om tingene har en sjæl. Hvad tænker f.eks. cykel og skoletaske, når han smider dem fra sig. Mor og far morer sig lidt over ham, men morfar forstår ham og hans tanker. Bare rolig, Knud! David Melling. Flachs, Bjørnen Knud får en rød strikhue af sin far. Men da han vil vise den til alle sine venner, hænger huen fast i et træ og bliver ødelagt. Han spørger fortvivlet sine venner hvad han skal gøre, og til sidst kommer kaninen med et godt råd. Bogen om livet Pernilla Stalfelt, 2011 Hvad er livet? Hvad indeholder livet? Kan en sten høre? Lever en bil? Kan man kysse med Luciakroner på? Få svar på disse spørgsmål og mange flere. Da Carl næsten var ond Ida Jessen ; illustrator: Hanne Bartholin. Høst, 2011 Det regner, og elefantungen Carl keder sig, derfor driller han sin lillebror Max. Far sender drengene ud at lege i regnen. De morer sig, og da Max kommer i knibe er Carl en omsorgsfuld storebror. Den nye Meyer, Lehmann, Schulze ; illustrator: Susanne Göhlich. Turbine, Dværgestuen spiser morgenmad sammen, da den nye dreng Konstantin på fem år ankommer. På legepladsen er han den eneste, der tør sætte den altid drillesyge Richard på plads. Han må ikke være med! Sylvia Schopf; illustrator: Manfred Tophoven. Flachs, Anton bliver drillet i børnehaven. Hans ven Marco fortæller det til Louise, der er pædagog. I leg får hun børnene til at forstå, hvorfor man ikke skal holde nogen udenfor. Her er litteraturhenvisninger og internetadresse. Kan du gætte hvor jeg er? Inger Tobiasen, 2012 Billedbog hvor elleve forskellige steder skal gættes. Hvor kan man finde sneglehuse? Hvor bruger man en badedragt? Og hvor står der fodboldmål? Tegninger og en lille tekst hjælper dig med at gætte hvor de forskellige ting hører hjemme. Laura og Lukas lærer at dele Bydlinski, 2012 Laura og Lukas er venner og de er gode til dele. De finder sammen frem til en masse man kan dele, både ting og følelser.

7 Malte Mus Morten Ramsland; illustrator: Mette-Kirstine Bak Carlsen, 2008 Malte er en dreng, som bliver drillet. Især af Frank, der kalder ham for Malte-Mus. Jo mere Frank gør det, jo mere begynder Malte at ligne og opføre sig som en mus. Når det kommer til stykket kan det jo godt være at Frank faktisk er bange for mus. Når lillebror er lille, indtil det er stort at være stor Mette Egelund Olsen ; illustrator: Lea Letén. Høst, 2011 Billedbog. Roses lillebror må lege med maden og sove i mors seng, fordi han er så lille. Rose må noget lillebror ikke må, fx køre i rutsjebane og bage kager og så holder hun meget af ham. Oskar trøster Mendel-Hartvig, 2012 Oskar er god til at trøste. Han trøster far, storebror, lillesøster, mor, farfar, farmor, Bamse og Stine. Men hvem trøster Oskar, når han ikke må lege med den grønne traktor? Silkesød Gro Dahle ; illustrator: Svein Nyhus. Alfa, 2011 Pigen Silke er så sød og artig, at hun en dag bliver helt væk. Men følelser er nu ikke sådan at styre, og pludselig får Silke nok af at være en stille pige. Sofie, hjertet og Følgesvend Mie Frey Damgaard, Pigen Sofie er ulykkelig, fordi hendes hjerte er blevet knust og spredt for alle vinde. Den stor-grædende Sofie og hendes kat FølgeSvend begiver sig ud i verden for at finde og samle hjertet. Venskab Anthony Browne. Apostrof, Gorillaen i Zoo er ensom. Men så får den en ven - en lille killing. Men hvad er det, der sker, da killingen er lige ved at blive fjernet? Villads fra Valby Anne Sofie Hammer; illustrator: Dina Gellert. Høst, Villads er rigtig god til at lege. Det er de voksne bare ikke helt enige i. Især ikke når Villads laver vulkaner, eller når Fridas prinsessekrøller bliver til strittende hiphophår. Egnet til højtlæsning. Willi begynder i børnehave Kirsten Sonne Harild; illustrator: Inger Tobiasen. Gyldendal, Willi begynder i børnehaven. Han gemmer sig bag sin cykelhjelm, men opdager hurtigt, at det er sjovt at lege med de andre børn. Enkel billedbog til de yngste i børnehaven. 6

8 TEMA 3: SPROG 7 A, B, kom og C Marianne Iben Hansen ; illustrator: Bo Odgaard Iversen. Gyldendal, Vrøvle-vers om alle bogstaverne. Aktive eventyr Lotte Salling, omskrevne eller gendigtede eventyr tilsat skæve vinkler og rim, alle med det formål at lade børn være aktivt deltagende under oplæsningen, både sprogligt og kropsligt. Egnet til brug i børnehave og indskoling. Alfons leder her og der Pia Hinnerud, Billedbog. Alfons kan ikke finde den gule bil. Så han leder under, over, bagved, foran, i, ved siden af, efter, gennem og mellem alt i hele huset. Sammen med Alfons får vi øvet en masse forholdsord. Alfons leger med ord Marianne Lindfors, Alfons er vild med ord og bogstaver. Han klipper ord ud af avisen, bager bogstavkager og hjælper far med at skrive huskeliste. Og så rimer han og leger ordlege med far. Den bredmundede frø Else Steffin; illustrator: Karla Nielsen. Special-pædagogisk forlag, Den bredmundede frø er en mimik- og lydhistorie, hvor frøen på sin vej møder mange mennesker, steder og ting, der skal få tilhøreren til at øve artikulation og blive bevidst om fonemernes dannelsessteder i munden. Velegnet til oplæsning. Beregnet til specialundervisning og sprogstimulering. Emma og bogstaverne Louis Jensen, Emma går på opdagelse i bogstavernes verden. Hun ser bogstaver overalt og hun samler på dem. Til sidst kan hun pusle bogstaverne sammen til en hel sætning. Find og lær masser af ord Dawn Sirett ; fotograf: Dave King ; illustratorer: Rachel Parfitt, Victoria Palastanga. Carlsen, Billedbog med en kombination af ord-, tal- og findeleg. Med kulørte fotos, primært af legetøj. Gedekiddet der talte til ti Bo Odgård Iversen, Gedekiddet kan tælle til ti. Det går i gang med at tælle de dyr, det møder på sin vej. Det er dyrene ikke vilde med, så de jagter ham. Til sidst kan de se det smarte ved at tælle. Hr. Skægs ABC Mikkel Lomborg, Bog og CD. I Hr. Skægs ABC introducerer Hr. Skæg alle bogstaverne. Hvert bogstav har en sjov historie, og hver historie er et rim eller en sang. Så man kan læse bogstaverne ved hjælp af rimene og synge dem og lære lydene at kende. Lasse-Leif vil ikke tale menneskesprog Mette Finderup ; illustrator: Annette Carlsen. Alvilda, Lasse-Leif på 3 år har ikke lyst til at tale rigtig menneskesprog. Efter et besøg hos ørelægen når den lille familie frem til en fælles forståelse. Luftgiraffer og stjernesild Lotta Olsson. Alvilda, Digterkatten tager Anna med ud på en rejse i bogstavlandet, hvor bogstaverne optræder i hulter til bulter i fantasifulde tegninger. Sigurds ABC sangbog [musikalie] Sigurd Barrett. Dansk Sang, Hertil findes cd. (78.69). Skæg med bogstaver Niki Vraast-Thomsen, 2010 Billedbog. Hr. Skæg elsker bogstaver, så han går gerne ud i verden på bogstavjagt. Hør om Hr. Skægs yndlingsord og bogstavernes lyde samt sjove rim

9 TEMA 4: KROP OG BEVÆGELSE Alt hvad kroppen kan Christian Tielmann; illustrator: Anne Möller. Klematis, 2006 Billedbog om kroppen, fra skelet til muskler, åndedræt, blod, tænder, fordøjelse, hjerne og nerver, øjet, øret og smagssansen og til hud, hår og sår. Med mange aktivitetsforslag. (bi 61.1) Fagter og grimasser : 50 nye remser, der styrker sproget Lotte Salling ; illustrator: Tom Kristensen. Dafolo, nye fagtelege, der imødekommer det 1-7 årige barns behov for at bruge krop, sprog og sanser i en social og legende samhørighed, og som giver børnene mulighed for nye udtryksformer og fremmer deres forståelse for ord og sætninger. Velegnet til inspiration for voksne (37.21) Fra hårtop til storetå - der er meget at kigge på! : min kropbog Dagmar Geisler. Klematis, Pegebog. Hvad hedder kroppens dele fra top til tå? Hvad er forskellen på en dreng og en pige? Hvor forsvinder bananen hen, når du har spist den? Der er mulighed for at kigge sig selv i spejlet, at løfte de mange flapper og få endnu mere at vide at kroppen. (61.2) Leg og bevægelse Lise Ahlmann, Bog og DVD. Fagligt niveau. Et pædagogisk arbejde til støtte for børns sansemotoriske udvikling med forskellige legesange. Fra 1½-4 år. Hr. Gummihammer og andre børnerim om kroppen Karen Filskov, Billedbog. Humoristiske, rimede vers om kroppens mange dele og funktioner. Leg & lær : 1001 sjove aktiviteter til børn fra 0-6 år Forfattere Susan Elisabeth Davis og Nancy Wilson Hall. Politiken, forslag til sange og lege opdelt efter aldersgrupper. (79.3) Min store bog om kroppen Susanna Hartmann, 2011 Billedbog med flapper og glidere, der følger Aksel på 3 år og hans søster Lea på 1 år på en rejse gennem kroppens univers og bl.a. beskriver fordøjelse, sundhed, knogler, tænder, sanser og følelser Se ind i kroppen Clare Smallman; illustrator: John Shelley. Flachs, En løft flapperne-bog om kroppen. Anatomi og funktioner for enkelte væv og organer beskrives og illustreres med flapper så man kan kigge ind under huden, på luftveje, knogler, fordøjelse og blod. Fra 5 år (bi 61.1). Spring sproget frem Lotte Salling ; fotograf: Lotte Salling. Dafolo, Hvad sker der når sprogudviklingen kombineres med fysisk aktivitet, med remser og sange. Børnene hører, snakker om og synger med på og bevæger sig til teksterne. Cd medfølger. Balance og koordination i krop og sprog ; Krydsbevægelse som afsæt for sproget ; Klap, spring og sprogrytme ; Stræk og stille stunder. Velegnet til inspiration for voksne (37.21). Zebra-ze-ze : 12 sange og lege om en nat i Zoologisk Have Janne Aagaard; illustrator: Gry Moursund. Alinea, Billedbog med 12 fantasifulde sange om hvordan dyrene i Zoologisk Have morer sig efter lukketid. Noder med becifringer samt forslag til bevægelseslege og udklædning. Var jeg så dèrinde - i din mave? Dagmar Geisler; illustrator: Dagmar Geisler. Lamberth, Billedbog om hvordan man bliver til. Mors højgravide veninde, Lise er på besøg. Så spørger jeg om jeg også var inde i mors mave. Og så forklarer mor hvordan jeg var inde i maven og hvordan jeg kom derind og hvordan jeg kom ud igen. Fra 4 år (bi 61.68). Vores mad Doris Rübel Billedbog med flapper om den mad vi spiser. Hvor kommer den fra, hvordan laves den, og hvad er sundt for kroppen? Æblekinder & kondisko : en forældreguide til sunde og glade børn Berit Elkjær. Politiken, Jordnære råd til hvordan man får mere tid sammen med sine børn, hvordan man skaber bedre madvaner og får bevægelse ind i hverdagen. Bogen afsluttes med opskrifter på sund og nem mad. (61.3) 8

10 TEMA 5: NATUREN OG NATURFÆNOMENER 9 Den magiske skolebus - i Jordens indre Joanna Cole; illustrator: Bruce Degen. Skolix, Billedbog. Naturfagslæreren frk. Flimmer tager eleverne med på en tur i den magiske bus. De borer og hakker i undergrunden og kommer ned til jordens kerne. Undervejs får de forklaringer på hvad det er de ser og arbejde med. Fra 6 år. Dyrk det spis det Deborah Lock ; photography Will Heap. Carlsen, Trin for trin anvisninger på, hvordan børn kan dyrke 17 populære grøntsager, og herefter lave spændende retter, brød og kager af dem. Egnet til højtlæsning/formidling fra 5 år (63.54). Er det virkelig sandt? Brigitte Raab ; illustrator: Manuela Olten. Lamberth, Findes der en fugl, der er lige så hurtig som en racerbil? Kan et mælkebøttefrø svæve en kilometer eller mere? Her er en bog om børn, der hver især ved noget om dyr og naturen, og hvad der fx er hurtigst, stærkest og tungest. Fra blomstermylder til gule ællinger Mack, Her får du noget at vide om hvad der sker i naturen om foråret, både med planter og med dyr. Hvad sker der med vores jord? Grethe Rottböll; illustrator: Sarah Sheppard. Carlsen, Billedbog. I tekst og illustrationer fortælles om hvorfor Jorden bliver forurenet, og der vises ti måder hvorpå man kan gøre jorden et dejligere sted at bo. Fra 6 år. I al slags vejr Wernsing-Bottmeier, Med Lina, Tom, Maja og Benjamin på opdagelse. De oplever alle former for vejrlig og får forklaring på hvordan vejrfænomenerne opstår. Med Malle i naturen Lucy Collins. Gyldendal, Billedbog. Malle den lille mus er gået på opdagelse i naturen. Her ser hun på blomster, insekter og dyreliv, og bogens flapper får spændende ting til at ske. Min fotobog om truede dyr Thomas Downs. Globe, Flot bladre- og oplevelsesbog, der viser børn truede dyr og giver en idé om, hvorfor de er truede og hvor de lever. (bi 56.1) Min første bog om dyreliv i haven Unwin, Præsentation af nogle af de dyr, der lever i haven, f.eks. ræv, solsort, humlebi, citronsommerfugl, frø, snog og pindsvin. Gæt hvem der gemmer sig på næste side. Min første bog om fugle i haven Unwin, Præsentation af nogle af de fugle, der lever i haven, f.eks. blåmejse, rødhals, bogfinke, stær, sangdrossel og flagspætte.

11 Min første bog om insekter og kryb i haven Unwin, Præsentation af nogle af de insekter, der lever i haven, f.eks. humbebi, skumcikade, stinktæge, mariehøne og guldsmed. Min grønne dag : 10 grønne ting jeg kan gøre Melanie Walsh; illustrator: Melanie Walsh. Klematis, Her er 10 ting vi alle kan gøre, for at hver dag kan blive en grøn dag. Lav gaver selv, bag brød og tag en ekstra sweater på! Mogens & Mugge Ulrik T. Skafte ; illustrator: Rasmus Jensen. Turbine, Billedbog. Mågerne Mogens og Mugge er blevet urbaniseret. De spiser ikke fisk, men lever af menneskenes efterladenskaber i form af tabte chips og halvspiste pizzaer. En lang dags søgen efter mad fører dem ud til havet og dets lækre sild. Oscar og dyrene Liesbet Slegers. Turbine, Billedbog. Vi følger Oscar rundt i hus, have, på bondegården og i zoologisk have. På hver side i bogen er der en række opgaver, som skal løses. En kigge-finde-bog for småbørn, med simple spørgsmål og enkle opgaver, der udfordrer barnet og udvikler dets begrebsverden. Plant en kerne Irma Lauridsen. Cadeau, Hobbybog for børn og voksne. Bogen beskriver hvordan man kan dyrke sine egne eksotiske planter i urtepotter hjemme i vindueskarmen eller i havestuen, f.eks. citron, appelsin, grape, avocado, dadel, mango mv. (bi ). På opdagelse i verdensrummet. Klematis, Billedbog med flapper. Introduktionen til verdensrummet, solen og månen, raketter, rumfærger og livet som astronaut. Et drejeligt stjernehjul hjælper med at holde rede på stjernebillederne på det nordlige himmelhvælv. (bi 52.4) Ulækre regnorme Vivian French; illustrator: Jessica Ahlberg. Klematis, Billedbog. Drengen synes, at regnormene i mormors have er ulækre. Men mormor ved meget om regnorme, og de er vigtige venner at have i haven. Med små faktaoplysninger om regnorme. 10

12 TEMA 6: KULTURELLE UDTRYKSFORMER OG VÆRDIER Den lille pensel Bjørn F. Rørvik, Den lille pensel mobbes af de store pensler. Det er dog den lille pensel, der får vækket Edvard Munch, da en tyv stjæler hans billede. Nu kan maleren bruge ham til at male skriget. Mads maler kunst Lea Letén. Høst, Billedbog. Om Mads der elsker at male, og hans bedstemor elsker alle hans billeder. Så højt, at hun køber dem alle sammen, da ingen andre vil. 11 Former i bygninger Penny Ann Lane. Klematis, Billedbog. Lær om former ved at kigge på bygninger fra hele verden. Fra 6 år. (bi 71.1) Godmorgenhistorier Lars Daneskov; illustrator: Peter Bay Alexandersen. Politiken, Syv sjove, fjollede og fantasifulde godmorgenhistorier om alt fra kæmpetelefoner til bedstefars forsvundne gebis. Leg med billeder Udvalgt af Lucy Micklethwait. Borgen, Billeder fra hele kunsthistorien og fra alle verdensdele er samlet under forskellige overskrifter, f.eks. Hvordan smager det? og Find dyrene. Med forord til den voksne samt billedliste. (bi 74.1) Marie og drømmeren Lisbeth Simonsen, 2013 Maries morfar er kunstner. Hun elsker at besøge ham, og han bor heldigvis lige ved siden af hende. Han laver skulpturer i ler og bronze. En dag tager hele familien til Sandskulpturfestival og ser store skulpturer. Mimbo Jimbo laver kunst Jakob Martin Strid. Gyldendal, Billedbog. Elefanten Mimbo Jimbo vil lave et stort maleri efter alle den moderne kunsts regler. Han bruger farver, tennisbolde, Fredes bil og en kanon, men alligevel mangler der noget før maleriet er færdigt Fra 2 år Sigurd og operaen Sigurd Barrett og Nikolaj Hansen; illustrator: Jeanette Brandt. DR, Genfortælling af eventyrene i operaerne: Tryllefløjten, Maskarade, La Bohème, Aida, Carmen og Nibelungens ring.

13 Sigurd og symfoniorkestret Sigurd Barret. My Way Music, CD + DVD. Gennem små vignetter, fortællinger og musik af Beethoven, Bach, Mozart og Wagner, stifter børn bekendtskab med de forskellige klassiske instrumenter og begreber. Måske? : en kunstbog for dyr, børn og barnlige sjæle Finn Lykke Schmidt; illustrator: Peter Maltha. Klim, Billedbog. Børns overraskende og afvæbnende spørgsmål til 18 forskellige kunstværker gør, at man uden tøven nærmer sig kunstværket fra en helt ny vinkel, også hjulpet på vej af venstresidernes humoristiske illustrationer. Velegnet til oplæsning fra 5 år. (bi 70.96) 12 Stygge streger; en kunstbog for børn Klematis : i samarbejde med AROS Aarhus Kunstmuseum, Billedbog. 8 illustratorer har forholdt sig til et kunstværk på museet, som har sat gys og stygge tanker i gang. Louis Jensen har efterfølgende fabuleret over illustrationerne samt over det originale kunstværk. Fra 6 år ( bi 70.96) Maleri og skulptur Núria Roca ; illustrator: Rosa Maria Curto. Turbine, Billedbog. Tips til at lave malerier og skulpturer med de ting, du allerede har derhjemme. Med links Fra 4 år (74.01) I serien Hvad er kunst findes også: Musik - Film - Teater

14 Bøger til dialogisk oplæsning 13 Aktive fortællinger, rim og remser : dialogisk læsning med børn Lotte Salling Præsentation af en række sjove historier, rim og remser, alle med det formål at lade børn lege med sproget og træne dialogen. Anton og dino Lene Fauerby Anton trækker alt fyldet ud af tøjdyret Dino. Først er det sjovt, men så bliver Anton ked af det. For Dino bliver helt flad. Mon mormor kan hjælpe? Den bevægelige bog Lotte Bräuning Billedbog, hvor handlingen udvikler sig i de mærkeligste retninger, når du banker på siderne, bladrer, drejer, puster, ryster og alt muligt andet. En bog Hervé Tullet Bogen instruerer sine læsere i, hvordan de kan lege og interagere med bogen og lave billeder, der udvikler og ændrer sig, når de bladrer. Garmanns hemmelighed Stian Hole Garmann og Johanne finder et hemmeligt sted med rester af (måske) et rumskib. Sammen udforsker de rummet, samhørigheden, hemmeligheder - og også lidt kærligheden. Hvor gror peberet Manuela Olten Vi får en forkert og en rigtig forklaring på, hvorfor bjørne gå i hi, hvorfor snegle bærer hus, hvorfor saltvand er salt og mange andre spændende oplysninger. Kaj læser bog Mats Letén Kaj får en bog af mor, som hun læser for ham. Men Kaj kan også læse den for dukke Lise. Her er bogen Kaj læser bog foldet helt ud i forbindelse med dialogisk oplæsning. Folderen kan også bruges som arbejdsredskab og inspiration til at folde andre billedbøger ud : media/dokumenter/mbu/vi/0-6-aar/dialogisk-oplaesning/ Bogfolder-Kaj-laeser-bog.ashx Lillebror Kim Fupz Aakeson Elias er lige flyttet, og drengene det nye sted er lidt farlige og kalder ham snotunge. Heldigvis får han snart selv en lillebror eller lillesøster, han kan herse med og kalde snotunge.

15 14 Mimbo Jimbo laver kunst Jakob Martin Strid Elefanten Mimbo Jimbo vil lave et stort maleri efter alle den moderne kunsts regler. Han bruger farver, tennisbolde, Fredes bil og en kanon, men alligevel mangler der noget før maleriet er færdigt. Muldvarpen, der ville vide, hvem der havde lavet lort på dens hoved Werner Holzwarth Billedbog om en lille muldvarp, som får en masse forskellige dyr til at demonstrere deres afføring for at kunne gøre gengæld mod den skiderik, der har lavet lort på dens hoved. Når mormor bader mig, indtil jeg får en prop Mette Egelund Olsen Rose er på besøg hos mormor og skal bade i badekarret. Først skal man tisse og have tøjet af, og det er så sjovt at plaske og lege, at Rose slet ikke vil op igen. Trolderim Lotte Salling Ni forrygende fortællende rim om trolde, hekse, prinsesser og andet godtfolk fra eventyrernes verden. Her findes en læsevejledning til Trolderim :

16 KONTAKT DIT LOKALE BIBLIOTEK FOR MERE INFORMATION: Brønderslev Bibliotek Frederikshavn Kommunes Biblioteker Hjørring Bibliotekerne Jammerbugt Bibliotekerne Læsø Bibliotek Mariagerfjord Bibliotekerne Morsø Folkebibliotek Rebild Bibliotekerne Thisted Bibliotek Vesthimmerlands Biblioteker Aalborg Bibliotekerne

- idéer til de pædagogiske læreplaner

- idéer til de pædagogiske læreplaner - idéer til de pædagogiske læreplaner KROP OG BEVÆGELSE SPROG KULTURELLE UDTRYKSFORMER OG VÆRDIER NATUREN OG NATURFÆNOMENER SOCIALE KOMPETENCER BARNETS ALSIDIGE PERSONLIGE UDVIKLING UDARBEJDET AF: Bibliotekerne

Læs mere

Flere gode bøger 18 måneder

Flere gode bøger 18 måneder Flere gode bøger 18 måneder Lån dem på biblioteket. Køb dem i boghandlen. På nettet. I supermarkedet. Børn elsker bøger En sandwich med 10 lag Af Annette Herzog og Kamilla Christiansen En tællebog med

Læs mere

Hvordan kan I som forældre støtte jeres barns sprogudvikling?

Hvordan kan I som forældre støtte jeres barns sprogudvikling? Hvordan kan I som forældre støtte jeres barns sprogudvikling? Som forældre er I de betydningsfulde voksne, der først og fremmest kan og skal støtte jeres barns sprogudvikling. Derfor er det vigtigt for

Læs mere

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1

Gode ideer til oplæsning. Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning Ishøj Kommune 1 Gode ideer til oplæsning: 0-3 årige Gør det kort Helt små børn kan kun koncentrere sig i kort tid. Når dit barn ikke gider mere, så stop. 5 minutter er lang tid

Læs mere

Dialogisk læsning - Lotte Salling. Mit stamtræ

Dialogisk læsning - Lotte Salling. Mit stamtræ Dialogisk læsning - Lotte Salling Mit stamtræ OPLÆSNING MED DIALOG OG AKTIV DELTAGELSE. Samtaleideer og sprogaktiviteter til bogen Mit Stamtræ af Lotte Salling. For børn i indskolingsalderen. Sprogaktiviteterne

Læs mere

Inspiration til gode bøger under juletræet

Inspiration til gode bøger under juletræet Inspiration til gode bøger under juletræet Ca. 1½-2 år I den alder skal bøgerne være solide, farverige og ikke for store, børnene skal selv kunne tumle dem. David McKee: Elmers farver, Elmers dag, Elmers

Læs mere

Flere gode bøger 36 måneder

Flere gode bøger 36 måneder Flere gode bøger 36 måneder Lån dem på biblioteket. Køb dem i boghandlen. På nettet. I supermarkedet. Børn elsker bøger Nikolaj er mørkeræd Af Peter Malherbes Jensen og Karin Hultman En lille billedbog

Læs mere

Tema DIALOGISK LÆSNING. 12 billedbøger. der er gode at læse højt og tale om

Tema DIALOGISK LÆSNING. 12 billedbøger. der er gode at læse højt og tale om Tema DIALOGISK LÆSNING 12 billedbøger der er gode at læse højt og tale om w Når vi læser for vores børn er det ofte os der læser og barnet der lytter. Ved dialogisk læsning skaber du et samspil mellem

Læs mere

Hvordan kan I som forældre støtte jeres barns sprogudvikling?

Hvordan kan I som forældre støtte jeres barns sprogudvikling? Hvordan kan I som forældre støtte jeres barns sprogudvikling? Som forældre er I de betydningsfulde voksne, der først og fremmest kan og skal støtte jeres barns sprogudvikling. Derfor er det vigtigt for

Læs mere

Lotte Salling. Snakkepakker. sprogudviklende aktiviteter til hele året. Bogen er udviklet i samarbejde med Bente Bruun og Bodil Knutz

Lotte Salling. Snakkepakker. sprogudviklende aktiviteter til hele året. Bogen er udviklet i samarbejde med Bente Bruun og Bodil Knutz Lotte Salling Snakkepakker sprogudviklende aktiviteter til hele året Bogen er udviklet i samarbejde med Bente Bruun og Bodil Knutz Illustrationer af Marie Zeuthen Andersen og Lene Sørensen Lotte Salling

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

SPROGET ER NØGLEN TIL VERDEN. Indholdsfortegnelse 2...Hvorfor er sproget så VIGTIGT?

SPROGET ER NØGLEN TIL VERDEN. Indholdsfortegnelse 2...Hvorfor er sproget så VIGTIGT? SPROGET ER Indholdsfortegnelse 2...Hvorfor er sproget så VIGTIGT? 3...Oversigt over sproglige milepæle 4...Børn lære sproget af deres forældre, men vi har alle et fælles ansvar. 5...Hvordan støtter vi

Læs mere

Investering i børns fremtid dialogisk læsning Dialogisk læsning med kommende skolebegyndere. Oplæg til ny læseplan august 2015 - juni 2016

Investering i børns fremtid dialogisk læsning Dialogisk læsning med kommende skolebegyndere. Oplæg til ny læseplan august 2015 - juni 2016 Investering i børns fremtid dialogisk læsning Dialogisk læsning med kommende skolebegyndere Oplæg til ny læseplan august 2015 - juni 2016 Uge Forfatter + titel + forslag til læreplanstilknytninger 34 Eric

Læs mere

Dit barns sprogudvikling år. et fælles ansvar

Dit barns sprogudvikling år. et fælles ansvar Dit barns sprogudvikling - 0-3 år et fælles ansvar Udviklende sprogmiljø Ved du, at dit barn ved fødslen: allerede har arbejdet med sprog i flere uger? kan skelne mellem forskellige sproglyde? Ved du,

Læs mere

ROSINANTE&CO. Højtlæsningsbøger fra Høst & Søn

ROSINANTE&CO. Højtlæsningsbøger fra Høst & Søn ROSINANTE&CO Højtlæsningsbøger fra Høst & Søn Kontaktinfo Anette Øster ao@rosinante-co.dk Tlf. 33 41 18 33 Blog: lærerværelset.dk Ida Jessen og Hanne Bartholin Carl Ida Jessens og Hanne Bartholins bøger

Læs mere

Indeni mig... og i de andre

Indeni mig... og i de andre KAREN GLISTRUP er forfatter, socialrådgiver, familie, par- og psyko t erapeut MPF. PIA OLSEN er freelance illustrator og tegner til bøger, web, magasiner, apps og reklame. Når børn får mulighed for at

Læs mere

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25 7 Vi er i en skov Her bor mange dyr Og her bor Trampe Trold 14 Hver dag går Trampe Trold en tur Han går gennem skoven 25 Jorden ryster, når han går Så bliver dyrene bange Musen løber ned 37 i sit hul Ræven

Læs mere

Dagplejen Østbirk & Daginstitutionen Østbirk. Sproglig Udvikling FOR BØRN 0-6 ÅR

Dagplejen Østbirk & Daginstitutionen Østbirk. Sproglig Udvikling FOR BØRN 0-6 ÅR Dagplejen Østbirk & Daginstitutionen Østbirk Sproglig Udvikling FOR BØRN 0-6 ÅR Introduktion KÆRE FORÆLDRE Denne folder I nu sidder med, håber vi kan give jer inspiration mange år frem i forhold til jeres

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen

Pædagogiske Læreplaner vuggestuen. i Kastanieborgen Pædagogiske Læreplaner vuggestuen i Kastanieborgen Folketinget besluttede i 2004, at alle daginstitutioner skal arbejde med udgangspunkt i en pædagogisk læreplan, der skal omhandle følgende seks fokusområder:

Læs mere

S P R O G I S T A V T R U P D A G T I L B U D

S P R O G I S T A V T R U P D A G T I L B U D S P R O G I S T A V T R U P D A G T I L B U D Sprog i Stavtrup dagtilbud Sproget, både det verbale og det nonverbale, er det redskab, vi bruger for at kunne kommunikere med hinanden. Kan barnet ikke give

Læs mere

Flere gode bøger 6 måneder

Flere gode bøger 6 måneder Flere gode bøger 6 måneder Lån dem på biblioteket. Køb dem i boghandlen. På nettet. I supermarkedet. Børn elsker bøger Tre små kinesere - og fire andre børnesange Af Dina Gellert Denne bog er del af en

Læs mere

Sprogaktiviteterne omhandler både dialogisk læsning og mere praktiske sproglege indenfor kategorierne:

Sprogaktiviteterne omhandler både dialogisk læsning og mere praktiske sproglege indenfor kategorierne: LÆSEVEJLEDNING TIL TROLDERIM - egnet til brug med børn i indskolingsalderen. Sprogaktiviteterne omhandler både dialogisk læsning og mere praktiske sproglege indenfor kategorierne: - Rimord - Snak om ord,

Læs mere

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng

Projekt Godnat CD. Se jeg ligger i min seng Projekt Godnat CD Se jeg ligger i min seng Se mig jeg ligger i min seng x 2 Og tænker på alle de skøre ting som jeg så ud-i-haven her idag Uh-ha - Jeg tror - jeg så en stor giraf, men dens prikker de var

Læs mere

Ideer til IT og ipad i dagtilbud

Ideer til IT og ipad i dagtilbud Ideer til IT og ipad i dagtilbud Konkrete forløb sorteret efter læreplanstemaer Samlet og redigeret af Lone Adamsen, ITleg.dk Indhold Forord hvordan bruges denne publikation... 9 Del I Læreplanstemaerne...11

Læs mere

BØRNEHAVEBARNET OG DE SPÆNDENDE DELE AF KROPPEN

BØRNEHAVEBARNET OG DE SPÆNDENDE DELE AF KROPPEN BØRNEHAVEBARNET OG DE SPÆNDENDE DELE AF KROPPEN De fleste børn i tre til seks års alderen synes, at kroppen er spændende især de kropsdele, der normalt er gemt under tøjet. Barnet interesserer sig også

Læs mere

Læreplan for vuggestuegruppen

Læreplan for vuggestuegruppen Læreplan for vuggestuegruppen Sociale Kompetencer Fra 0 3 år er det børnenes styrke at: udtrykke egne følelser vise omsorg for andre at vente på tur at dele med andre at låne ud til andre at lege med andre

Læs mere

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 KARL OG EMMAS MOR ER BLEVET RUNDTOSSET Forfatter: Susanna Gerstorff Thidemann ISBN: 87-89814-89-6 Tekstbearbejdning og layout: Qivi

Læs mere

Du skal se en film om emnet familie o. Drengen i kufferten

Du skal se en film om emnet familie o. Drengen i kufferten Du skal se en film om emnet familie o Drengen i kufferten Du skal lære o At tale på dansk om emnet familie. o At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmene. o At læse og forstå tekster om emnet familie

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

Opgave 1: Find forholdsordene i sætningerne

Opgave 1: Find forholdsordene i sætningerne Forholdsord fortæller os, hvor noget er i forhold til en anden ting. Fx: Bogen lå på bordet Haven var foran huset Forholdsord kan være: I, under, over, ved siden af, foran, ved, bagved, fra, på, igennem

Læs mere

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16

Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16 Langsø Vuggestue. De pædagogiske læreplaner 2015-16 Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til, at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

- styrk dit barns sprog

- styrk dit barns sprog Dialogisk oplæsning - styrk dit barns sprog Serier fra 2-3 år Serien om Lille Lotte af Åsa Karsin Lotte elsker at lege sammen med sine venner og sin lillebror, og de må ofte lægge krop til Lottes mange

Læs mere

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år)

Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) Læringsmål ved overgangen fra vuggestue til børnehave (0-3 år) De pædagogiske processer skal lede henimod, at barnet ved slutningen af vuggestuen med lyst har tilegnet sig færdigheder og viden, som sætter

Læs mere

Kan du lide de andre børn? 11 9 Tror du de andre børn kan lide dig? 15 3 1 1

Kan du lide de andre børn? 11 9 Tror du de andre børn kan lide dig? 15 3 1 1 Samlet resultat fra børnemiljøundersøgelsen Børnecentret Vesterparken Samlet antal besvarelser 20 Pige 7 Dreng 13 Svarmuligheder: Glad for at gå i børnehave. 19 1 Er glad for den stue, man går på 16 2

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 21. Emne: Dyr HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1. Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11. Uge 21 Emne: Dyr Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 21 Emne: Dyr side 1 HIPPY HippHopp Uge21_dyr.indd 1 06/07/10 11.39 Uge 21 l Dyr Det er tidligt om morgenen og stadig mørkt. Hipp

Læs mere

Brunch og billedbøger Årets bedste

Brunch og billedbøger Årets bedste Brunch og billedbøger Årets bedste Gode tips til højtlæsning: Læs i ro sluk for TV Læs tit. Læs bare lidt, men tit Læs højt eller fortæl om billederne børn elsker fars og mors stemme Læs gerne en gang

Læs mere

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald En dag med Skraldine Skraldine vågner og gaber. Hun rækker armene i vejret og strækker sig. Nu starter en ny dag. Men Skraldine er ikke særlig glad i dag. Hendes mor er på kursus med arbejdet, og det betyder,

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften

Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Barnets alsidige personlige udvikling - Toften Sammenhæng Børns personlige udvikling sker i en omverden, der er åben og medlevende. Børn skal opleve sig som værdsatte individer i betydende fællesskaber.

Læs mere

ktive fortællinger, rim og remser

ktive fortællinger, rim og remser Skrevet af Lotte Salling Illustreret af Jarl Egeberg ktive fortællinger, rim og remser dialogisk læsning med børn Bogen er skrevet med støtte fra Kunstrådets Litteraturpulje Indhold Aldersopdelt indholdsfortegnelse.....................................

Læs mere

Gunhilds dagpleje 2015. Kontakt oplysninger: Gunhild Rask Jensen Guldagervej 7 6670 Holsted Tlf. : 26 84 66 47

Gunhilds dagpleje 2015. Kontakt oplysninger: Gunhild Rask Jensen Guldagervej 7 6670 Holsted Tlf. : 26 84 66 47 Gunhild s dagpleje Gunhilds dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Gunhild Rask Jensen Guldagervej 7 6670 Holsted Tlf. : 26 84 66 47 Gunhild Rask Jensen Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen

Læs mere

Safari Europa Ræv Safari Europa Hugorm Safari Europa Pindsvin

Safari Europa Ræv Safari Europa Hugorm Safari Europa Pindsvin Du skal se tre film o o o Safari Europa Ræv Safari Europa Hugorm Safari Europa Pindsvin Du skal lære o o o o o At tale på dansk om ting og dyr i naturen. At lytte godt efter, hvad der bliver sagt i filmene.

Læs mere

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune

Læreplaner Dagplejen i Fredericia kommune Barnet skal føle sig værdifuldt Barnet skal have mulighed for læring Barnet skal kunne håndtere modspil Barnet skal blive selvhjulpen Barnet udvikler indlevelsesevne Jeg aflæser og handler på barnets signaler

Læs mere

Tale til vinderen af PLCF s Børnebogspris 2017

Tale til vinderen af PLCF s Børnebogspris 2017 Tale til vinderen af PLCF s Børnebogspris 2017 Du, Mis, har du nogensinde følt dig ensom og håbet på, at der et eller andet sted i verden var en ven, som syntes, at du var god nok, som du var? spurgte

Læs mere

SMITTE-beskrivelse af fokus: Sammenhænge mellem dagtilbud og skole

SMITTE-beskrivelse af fokus: Sammenhænge mellem dagtilbud og skole SMITTE-beskrivelse af fokus: Sammenhænge mellem dagtilbud og skole SAMMENHÆNG Baggrund og forudsætninger EVALUERING Registrering og vurdering MÅL Hvad vil vi opnå? TEGN Hvordan kan vi se at vi er på vej

Læs mere

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88 historier LOGO historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 IDAS ENGEL 1 IDAS ENGEL historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 2 3 Ida skulle i skole. For første gang. Det

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 12 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge12_herborjeg.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 12 l Her bor jeg Hopp er på vej hen

Læs mere

Tema DEN FØRSTE LÆSNING 12 GODE SERIER TIL DIG DER ER I GANG MED AT KNÆKKE LÆSEKODEN

Tema DEN FØRSTE LÆSNING 12 GODE SERIER TIL DIG DER ER I GANG MED AT KNÆKKE LÆSEKODEN Tema DEN FØRSTE LÆSNING 12 GODE SERIER TIL DIG DER ER I GANG MED AT KNÆKKE LÆSEKODEN At lære at læse er hurtig og nemt for nogle børn, mens andre skal igennem mange kampe for at nå dertil. Der er flere

Læs mere

Hvad gør du? Hvad gør du efterfølgende? Hvad siger du under samtalen til forældrene?

Hvad gør du? Hvad gør du efterfølgende? Hvad siger du under samtalen til forældrene? Du har en samtale med forældrene til Sofie på tre år. Under samtalen fortæller familien, at det altid er faderen, som bader Sofie. Faderen forguder Sofie og tiltaler hende som sin lille kæreste. Når han

Læs mere

Den voksne går bagved

Den voksne går bagved Læreplaner Læreplaner skal bruges som et pædagogisk arbejdsredskab, som skal være med til at dokumentere og synliggøre det pædagogiske arbejde i børnehaven. Lærerplaner skal udarbejdes udfra følgende 6

Læs mere

Vores barn udvikler sprog

Vores barn udvikler sprog Vores barn udvikler sprog Hvordan kan vi hjælpe? Barnets sprog 3-6 år Det tidlige sprog 3-5 år Viden Børn kommunikerer lige fra de bliver født og altså længe før, de kan tale. Den sproglige udvikling sker

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Skal bleen af så lad den blive på

Skal bleen af så lad den blive på Skal bleen af så lad den blive på Det er en stor ting, når bleen skal af. Det kræver, at barnet er parat, og at du som forældre støtter og roser dit barn. Men hvornår ved du, at dit barn er parat, og hvordan

Læs mere

at barnet forstår at: - man selv lærer mest, når man har det godt med andre - man selv kan gøre noget for at være en ven og for at få venner

at barnet forstår at: - man selv lærer mest, når man har det godt med andre - man selv kan gøre noget for at være en ven og for at få venner 30 Tema Rut råber og raser og kaster med sand Hun sprutter og taler så grimt som man kan Alle de griner og råber at Rut Er skolens trold og den sureste prut Når alle de leger, går Rut for sig selv For

Læs mere

Dialogisk læsning - Lotte Salling. Trolderim

Dialogisk læsning - Lotte Salling. Trolderim Dialogisk læsning - Lotte Salling Trolderim DIALOG OG AKTIV DELTAGELSE I OPLÆSNINGEN Samtaleideer og sprogaktiviteter til bogen Trolderim af Lotte Salling. For børn i indskolingsalderen. RIMORD: Eksempel:

Læs mere

Morten Musik Musik mest for børn Med Morten Mosgaard. Smag for leg. Tekster og akkorder

Morten Musik Musik mest for børn Med Morten Mosgaard. Smag for leg. Tekster og akkorder Smag for leg Tekster og akkorder Morten Musik Musik mest for børn Med Morten Mosgaard www.mortenmusik.dk +45-28 40 66 95 morten@mortenmusik.dk Indhold Smag for leg... s. 3 Hvem vil lave suppe... s. 4 Grøntsagsgymnastik...

Læs mere

Malenes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Malene Schlünsen Preston Kragelundvej 8A 6622 Bække Tlf.: 41 40 30 85

Malenes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Malene Schlünsen Preston Kragelundvej 8A 6622 Bække Tlf.: 41 40 30 85 Malene s dagpleje Malenes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Malene Schlünsen Preston Kragelundvej 8A 6622 Bække Tlf.: 41 40 30 85 Malene Schlünsen Preston Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Først

Læs mere

Dialogisk oplæsning - og højtlæsningens betydning for børns sprogtilegnelse

Dialogisk oplæsning - og højtlæsningens betydning for børns sprogtilegnelse Dialogisk oplæsning - og højtlæsningens betydning for børns sprogtilegnelse Hvorfor læse med børn? Den gode oplevelse æstetisk/litterær Hyggeligt og rart. Nærhed og fællesskab Litteratur og kultur Viden

Læs mere

Hvordan I som forældre kan bruge Sprogpakken s indhold derhjemme?

Hvordan I som forældre kan bruge Sprogpakken s indhold derhjemme? I Kaskelotten arbejder vi med sprogudvikling ud fra metoder fra sprogpakken. Denne folder viser: Hvordan I som forældre kan bruge Sprogpakken s indhold derhjemme? Samtaler i hverdagen Dialogisk læsning

Læs mere

Tema. Læs højt. 12 bøger. der er fantastiske at læse og nyde sammen

Tema. Læs højt. 12 bøger. der er fantastiske at læse og nyde sammen Tema Læs højt 12 bøger der er fantastiske at læse og nyde sammen Her har vi samlet et udvalg af smukke, nyskabende og fantasifulde højtlæsningsbøger for børn i alle aldre. Højtlæsning er noget ganske særligt,

Læs mere

Hæfte til forberedelse af: Kaj læser bog af Mats Letén dialogisk oplæsning leg og læsning for de mindste

Hæfte til forberedelse af: Kaj læser bog af Mats Letén dialogisk oplæsning leg og læsning for de mindste Hæfte til forberedelse af: Kaj læser bog af Mats Letén dialogisk oplæsning leg og læsning for de mindste Dialogisk oplæsning Dette hæfte indeholder konkrete forslag til, hvordan man kan forberede dialogisk

Læs mere

Dialogisk oplæsning - en bogliste

Dialogisk oplæsning - en bogliste Dialogisk oplæsning - en bogliste Illustrationen fra Elviras morgenmad er af Peter Malherbes Jensen Dialogisk læsning styrker barnets sprog. Dialogisk oplæsning er en særlig oplæsningsmetode, hvor man

Læs mere

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16.

Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Langsø Børnehave De pædagogiske læreplaner 2015-16. Personalet vil sikre de bedste udviklingsmuligheder for børnene i Børnehuset, samt medvirke til at børn med særlige behov og deres familier, får optimale

Læs mere

Evaluering af Pædagogiske Læreplaner 2007. Eriksminde Vuggestue

Evaluering af Pædagogiske Læreplaner 2007. Eriksminde Vuggestue Evaluering af Pædagogiske Læreplaner 2007 Forældrebestyrelsen har med indførelse af lov om Pædagogiske Læreplaner fået en ny opgave. Det er nu et lovkrav at de en gang årligt skal evaluere de Pædagogiske

Læs mere

Lån en rygsæk fuld af oplevelser til dit barn

Lån en rygsæk fuld af oplevelser til dit barn Albertslund Bibliotek Bibliotekstorvet 2, 2620 Albertslund Tlf.: 43687000 Åbningstider: Mandag-torsdag 10-19 - Fredag 10-18 - Lørdag 10-14 - Søndag 11-15 (kun i vinterhalvåret 1/10 til 31/3) Bibliotek

Læs mere

Januar. Kære daginstitutioner i Ballerup Kommune TROLDEFEST I SKOVLUNDE BOGVOGTERKURSUS. Tirsdag d. 17. januar kl

Januar. Kære daginstitutioner i Ballerup Kommune TROLDEFEST I SKOVLUNDE BOGVOGTERKURSUS. Tirsdag d. 17. januar kl Kære daginstitutioner i Ballerup Kommune Kære Daginstitutioner i Ballerup Kommune Velkommen til Ballerup bibliotekernes institutionsprogram foråret 2017! Vi har igen fået lavet et spændende program fyldt

Læs mere

Lidt af det hele Alle følelser i en og samme bog. Gal men også rasende, hidsig og vred helt ind til knoglerne. Der er en lille plet i dit hjerte

Lidt af det hele Alle følelser i en og samme bog. Gal men også rasende, hidsig og vred helt ind til knoglerne. Der er en lille plet i dit hjerte Billedbøger om dit barns følelser Gal, glad og gnaven Lidt af det hele Alle følelser i en og samme bog Der er en lille plet i dit hjerte Skrevet af Yvonne van de Brug og illustreret af Marion Westerman

Læs mere

Tillykke med din nye kanin

Tillykke med din nye kanin Tillykke med din nye kanin Afkomsattest Født: Køn: Farve: Race: Opdrættet hos Opdrætters navn Højre øre Venstre øre Registreret Solgt d. Købers navn: Fuldmagt Garanti Far Farfar Farfars far Farfars mor

Læs mere

Du må være med! -5. Den, der er lidt mærkelig

Du må være med! -5. Den, der er lidt mærkelig Du må være med! -5 Den, der er lidt mærkelig Mål: Det er ubehageligt at blive holdt udenfor, men Jesus holder ingen udenfor. Han inkluderer hvert eneste menneske. Børnene må komme til den overbevisning,

Læs mere

Investering i børns fremtid dialogisk læsning. Revideret oplæg til læseplan - skoleåret

Investering i børns fremtid dialogisk læsning. Revideret oplæg til læseplan - skoleåret Investering i børns fremtid dialogisk læsning Revideret oplæg til læseplan - skoleåret 2016-17 Herunder følger en revideret oplæg til læseplan til arbejdet med dialogisk læsning med de ældste børn i dagtilbuddet,

Læs mere

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken

Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Fælles PUP læreplanstemaerne Børnehuset Spirebakken Alsidig personlig udvikling Områdets fælles mål for udvikling af børnenes alsidige personlige udvikling er, At barnet oplever sejre og lærer, at håndtere

Læs mere

Heidis dagpleje. Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk. Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard

Heidis dagpleje. Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk. Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard Heidi s dagpleje Heidis dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Heidi Birk Petreavej 9 6622 Bække Tlf.: 24 67 10 08 hjj-birk@mail.dk Heidi Birk Redigeret af Maria Moesgaard KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor

Læs mere

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag

Sammenhæng. Mål 1. At barnet kan etablere venskaber. Tiltag Sociale kompetencer Vuggestue Barnets sociale kompetencer udvikles, når barnet oplever sig selv som betydningsfuldt for fællesskabet, kan samarbejde og indgå i fællesskaber. Oplevelse af tryghed og tillid

Læs mere

Nr. Lyndelse friskole Tirsdag d. 1. april 2014. Endnu en skøn dag

Nr. Lyndelse friskole Tirsdag d. 1. april 2014. Endnu en skøn dag Endnu en skøn dag Der bliver lavet drager, dukker og teater på højt tryk. Alle børnene hygger sig sammen med deres venner. Vi har talt med to dejlige unger, Mikkel og Anna, fra 2 og 3 klasse. Mikkel og

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 20. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 20 Emne: Venner side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 20. Emne: Venner HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 20 Emne: Venner side 1 Kursusmappe Uge 20 Emne: Venner Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 20 Emne: Venner side 1 HIPPY HippHopp Uge20_venner.indd 1 06/07/10 12.11 Uge 20 l Venner Hopp er på vej hen til Hipp. Hun kan

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

UNDERVISNINGSMATERIALE

UNDERVISNINGSMATERIALE UNDERVISNINGSMATERIALE Til læreren Forestillingen Villads fra Valby er baseret på dele af tre af Anne Sofie Hammers bøger om Villads: Villads fra Valby, Villads fra Valby i 0.V og Villads fra Valby holder

Læs mere

Skriv de ord, du kan se på billederne:

Skriv de ord, du kan se på billederne: I skal se to film o o Den lille fugl og bladet Den lille fugl og egernet Skriv de ord, du kan se på billederne: Filmene til dette emne handler om naturen. Forklar eleverne, hvad begrebet natur betyder.

Læs mere

Læreplaner Børnehuset Regnbuen

Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring i Børnehuset Regnbuen. Læreplaner Børnehuset Regnbuen Læring er: Læring er når børn tilegner sig ny viden, nye kompetencer og erfaringer. Læring er når barnet øver sig i noget det har brug for,

Læs mere

Annes dagpleje. Kontakt oplysninger: Anne Kibsgaard Morbærvej Vejen Tlf.: Anne Kibsgaard Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen

Annes dagpleje. Kontakt oplysninger: Anne Kibsgaard Morbærvej Vejen Tlf.: Anne Kibsgaard Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen Anne s dagpleje Annes dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Anne Kibsgaard Morbærvej 45 6600 Vejen Tlf.: 40893753 Anne Kibsgaard Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen KÆRE FORÆLDRE. Velkommen indenfor i min

Læs mere

Mål og indsatsområder for juni 2014 maj 2015 For yngste- mellemgruppen

Mål og indsatsområder for juni 2014 maj 2015 For yngste- mellemgruppen Mål og indsatsområder for juni 2014 maj 2015 For yngste- mellemgruppen Vi vil arbejde med forskellige temaer og pædagogiske læreplaner henover året. Temaet er Hvem er jeg hvad kan jeg? og Kom og leg med

Læs mere

Lones dagpleje. Kontakt oplysninger: Lone Hagedorn Nielsen Nyvang Glejbjerg Tlf.:

Lones dagpleje. Kontakt oplysninger: Lone Hagedorn Nielsen Nyvang Glejbjerg Tlf.: Lone s dagpleje Lones dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Lone Hagedorn Nielsen Nyvang 22 6752 Glejbjerg Tlf.: 75198111 Lone Hagedorn Nielsen Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen KÆRE FORÆLDRE. Velkommen

Læs mere

Nu er det blevet eftermiddag. Solen er ved at gemme sig. Fra vinduerne skinner der gult lys. Snart er det aften.

Nu er det blevet eftermiddag. Solen er ved at gemme sig. Fra vinduerne skinner der gult lys. Snart er det aften. Vilja, mor og morfar bor på en gård, der ligger øverst oppe på en bakke. Herfra løber Vilja ned ad stien, når hun skal i skole. Når skolen er slut, maser hun igen op ad bakken, træt og sulten. Om vinteren

Læs mere

Kursusdag om Læseleg mini med dagplejebørn.

Kursusdag om Læseleg mini med dagplejebørn. Kursusdag om Læseleg mini med dagplejebørn. DAGPLEJEN 21. SEPTEMBER 2015 OPLÆG OM FORÆLDRESAMARBEJDE V/ SPROGVEJLEDER AASE MORELL Sprogklog med ble på Projektet viser at det der virker er: Forældre skal

Læs mere

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning Kasse Brand (arbejdstitel) Af Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010 9. Gennemskrivning 1 EXT. HAVEN/HULLET. DAG 1 August 8 år står nede i et dybt hul og graver. Han gider tydeligvis

Læs mere

Hvordan har du det i børnehaven?

Hvordan har du det i børnehaven? Børnehaven 44 børn 1. Kan du lide at gå i børnehave? Hvordan har du det i børnehaven? 44 børn svarer ja = 100 % 2. Har du det godt i din børnehave? 43 børn svarer ja og et barn nej =97,72 % 3. Hvad er

Læs mere

Bodil s Bodil dagpleje

Bodil s Bodil dagpleje Bodil s dagpleje Bodils dagpleje 2015 Kontakt oplysninger: Bodil Aaskov Overmarken 1 6670 Holsted Tlf.: 75393081 Mobil nr.: 51327985 Bodil Aaskov Redigeret af Karina Bjørbæk Gerdsen KÆRE FORÆLDRE. Velkommen

Læs mere

Månedsplan for maj 2011

Månedsplan for maj 2011 Månedsplan for maj 2011 Overordnet fokus: Fællesskaber Efter evaluering af aprils månedsplan kan vi se på tegnene, at der er behov for at forsætter med at have fokus på fællesskaber også i maj måned. Med

Læs mere

Morten Musik Musik mest for børn Med Morten Mosgaard. Smag for leg. Tekster. www.mortenmusik.dk! +45-28 40 66 95 " morten@mortenmusik.

Morten Musik Musik mest for børn Med Morten Mosgaard. Smag for leg. Tekster. www.mortenmusik.dk! +45-28 40 66 95  morten@mortenmusik. Smag for leg Tekster Morten Musik Musik mest for børn Med Morten Mosgaard www.mortenmusik.dk! +45-28 40 66 95 " morten@mortenmusik.dk Indhold Smag for leg!... s. 3 Friske Frede Fersken!... s. 4 Frugtsangen!...

Læs mere

Nyhedsbrev for børnemiljøet på Ejerslykkeskolen. Februar 2015

Nyhedsbrev for børnemiljøet på Ejerslykkeskolen. Februar 2015 Nyhedsbrev for børnemiljøet på Ejerslykkeskolen. Februar 2015 Fest for mellemtrinnet. Så er det blevet tiden for den årlige store begivenhed for eleverne i 4., 5. og 6. klasse. Der er fest! Torsdag d.

Læs mere

Guldsmeden en motorikinstitution

Guldsmeden en motorikinstitution Guldsmeden en motorikinstitution Hvad er det Guldsmeden gør anderledes end andre vuggestuer og børnehaver? Guldsmedens børnehave- og vuggestue-børn bliver udfordret motorisk hver dag. Vi laver motorikbaner,

Læs mere

DIN SPROGVERDEN I SYDSLESVIG

DIN SPROGVERDEN I SYDSLESVIG SPROGFOLDER 0-6 ÅR DIN SPROGVERDEN I SYDSLESVIG handler om glæden ved at tale, skrive, læse og fællesskabet, der udspringer af det Dansk Skoleforening for Sydslesvig e.v. Sprog & LÆSNING I DAGINSTITUTIONEN

Læs mere

Børnehaven Guldklumpens læreplaner

Børnehaven Guldklumpens læreplaner Børnehaven Guldklumpens læreplaner Revideret august 2014 1 Vores pædagogiske arbejde tager udgangspunkt i den anerkendende pædagogik : Anerkendelse består i, at den voksne ser og hører barnet på barnets

Læs mere

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier

Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sprog Krop og bevægelse Naturen og naturfænomener Kulturelle udtryksformer og værdier Med pædagogiske læreplaner sætter vi ord på alle de ting, vi gør i hverdagen for at gøre vores børn så parate som overhovedet muligt til livet udenfor børnehaven. Vi tydelig gør overfor os selv hvilken

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner børnehaven. i Kastanieborgen

Pædagogiske Læreplaner børnehaven. i Kastanieborgen Pædagogiske Læreplaner børnehaven i Kastanieborgen Folketinget besluttede i 2004, at alle daginstitutioner skal arbejde med udgangspunkt i en pædagogisk læreplan, der skal omhandle følgende seks fokusområder:

Læs mere

Venskaber Ih du milde, Gilbert! Anton er den sejeste Johanna får en ven Tim får en ny ven Mobning Søde ven! Pingviner kan ikke flyve!

Venskaber Ih du milde, Gilbert! Anton er den sejeste Johanna får en ven Tim får en ny ven Mobning Søde ven! Pingviner kan ikke flyve! Venskaber Johanna får en ven af Yvonne Jagtenberg Johanna vil gerne lege med Sigurd, som er startet i børnehaven. Men Sigurd siger bare nej. Johanna bliver ked af det, men da de voksne beder hende vise

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 3. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 3 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 3 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge3_minkrop.indd 1 06/07/10 11.21 Uge 3 l Min krop Det er begyndt at regne, og Hipp og

Læs mere

Pædagogisk læreplan 0-2 år

Pædagogisk læreplan 0-2 år Barnets alsidige personlige udvikling: Overordnet mål: Barnet skal vide sig set og anerkendt. Barnet oplever at møde nærværende voksne med engagement i dets læring, udvikling og liv. At barnet oplever

Læs mere

Børnehavebarnets. Sprog. Ishøj Kommune. PPR Center Talepædagoerne

Børnehavebarnets. Sprog. Ishøj Kommune. PPR Center Talepædagoerne Børnehavebarnets Sprog Ishøj Kommune PPR Center Talepædagoerne 1 Forskning har vist, at allerede i de sidste måneder af svangerskabet kan barnet skelne mellem kendte og ukendte stemmer og reagere på forskellige

Læs mere