BILBASENS KØBSGUIDE BILER. Hvad skal du være opmærksom på som bilkøber? Kabinetjek Prøvetur Restgæld/pant Gode råd

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "BILBASENS KØBSGUIDE BILER. Hvad skal du være opmærksom på som bilkøber? Kabinetjek Prøvetur Restgæld/pant Gode råd"

Transkript

1 Forberedelse Servicebogen Kosmetisk tjek Motortjek Kabinetjek Prøvetur Restgæld/pant Gode råd Forsikring Finansiering Opsummering Tjekliste

2 SÅDAN GØR DU ET GODT BRUGTBILSKØB Danskerne køber i stigende omfang brugte biler. Sidste år blev der handlet over brugte biler i Danmark. Her får du en gennemgang af de vigtigste ting, der skal tjekkes, for at handlen bliver til et godt køb for dig. INDHOLD: 1. Forberedelse 2. Servicebogen 3. Kosmetisk tjek 4. Motortjek 5. Kabinetjek 6. Prøvetur 7. Restgæld/pant i køretøjet 8. Gode råd 9. Finansiering 10. Forsikring 11. Vær opmærksom på svindlere 12. Opsummering 13. Tjekliste til brugtbilkøbet 1. FORBEREDELSE Den brugte bil har i sagens natur nogle kilometer på tælleren, og har været udsat for den nuværende og eventuelle tidligere ejeres behandling. Ser den pæn og velholdt ud, er den sandsynligvis blevet serviceret efter foreskrifterne plus lidt mere. Omvendt er der mange faldgruber i forbindelse med et brugtkøb, hvis bilen er misligholdt. Det kan betyde, at bilen pludselig koster mange tusinde kroner ekstra i reparationer. Start med at forberede dig hjemmefra inden du kører ud og ser på bilen. Læs lidt om den eller de bilmodeller du har i kikkerten. Der findes en lang række brugtbilsanmeldelser i BilBasens testdatabase - Her kan du læse om de svage og stærke sider, ved den bil du overvejer at købe. Tag en ven med allerhelst én der har lidt forstand på biler. Det er vigtigt med to sæt øjne, når bilen skal kigges igennem.

3 Vær varsom, hvis du støder på en mistænkelig sælger. Svindlere vil (typisk på engelsk) finde på usædvanlige historier, f. eks. at de er flyttet tilbage til England og derfor sælger bilen, fordi rattet sidder i den forkerte side. Handl ikke med en sælger, du ikke stoler 100% på. Se afsnit 11 for hvordan du undgår at blive snydt. 2. SERVICEBOGEN Start med at gennemgå servicebogen, der helst skal indeholde den komplette historie om bilen. Servicebogen skal helst være fuldtegnet med stempler fra værksted og angivelse af km-tal i henhold til de serviceringsintervaller producenten af bilen har angivet. Kan oplysningerne yderligere dokumenteres i form af regninger for de gennemførte serviceeftersyn er dette også et plus. Hos nogle af de autoriserede bilforhandlere kan du desuden få en elektronisk historik på bilen ud fra stelnummeret. 3. KOSMETISK TJEK Hvordan ser bilen ud? Er lakken pæn og velholdt? Tjek for stenslag i fronthjelmen og i forruden. Tjek for små og store buler se gerne bilen fra forskellige vinkler. Tjek for rust langs skærmkanter og lister. Åbn alle døre, fronthjelmen og bagagerumsklappen. 4. MOTORTJEK Et grundigt motortjek kræver erfaring og ekspertise. Men med nogle få grundregler kommer du langt. Alle beholdere skal være fyldte og må ikke lække. Se efter om køleren taber vand og om den er i pæn stand. Er du i det mindste tvivl, bør du få en uvildig mekaniker til at tjekke motoren, ellers kan det koste dyrt. Er motorrummet rent, tørt og pænt? Lugt til motoren lugter den brændt eller af andre ting. Tjek om motoren taber olie, og tjek om der er oliesprøjt i motorrummet. Dette er faresignaler. Motorolien skal være skiftet efter fabrikkens foreskrifter. Du kan finde hjælp i bilens instruktionsbog, og dernæst sammenligne med kilometertallet på den lille olieskiftseddel som helst skal sidde omkring bilens gearstang eller findes i servicebogen.

4 5. KABINETJEK Start igen med det generelle indtryk. Er kabinen velholdt? Kig efter på instrumentbordet om vinylen og plasticen er misfarvet. Tryk på de forskellige paneler. De må ikke knirke eller give efter. Sæt dig til rette i førersædet og gå alle kontakter og stikarme igennem. Alt skal virke. Rul vinduet op og ned både foran og bagved. Tjek dernæst sæderne, betrækket skal være pænt, og puderne må ikke være flade. Til sidst tager du måtterne ud og undersøger om der er rust under dem, og om bunden af bilen er tør. 6. PRØVETUR Sæt bilen i gear, mærk efter om koblingen går med et lige tryk er der ujævn vandring, skal den tjekkes grundigt efter. Start gerne flere gange, så du er sikker på at tændingen fungerer. Kør derefter roligt af sted. Tjek for ratslør, kør forsigtigt hen over ujævnheder og mærk efter om støddæmperne er i orden. Lav gerne flere bremsetest ved forskellige hastigheder. Kør alle gearene igennem og lyt efter usædvanlig vindstøj helt op til motorvejsfart. Hold ind på en parkeringsplads. Sluk motoren og gå ud af bilen. Lyt efter om ventilatoren starter. Tjek støddæmperne ved at læne dig ind over hvert hjul. Fortsætter de med at hoppe op og ned efter du flytter dig, skal de tjekkes grundigt igennem. Du kan eventuelt lade din ven køre bilen, så han/hun også får et indtryk.

5 7. RESTGÆLD/PANT I KØRETØJET Tjek om registreringsattesten og bilens stelnummer passer sammen. Har bilen nummerplader på, skal de to numre også stemme overens. Uanset om du handler privat eller hos en forhandler, skal du tjekke bilen for restgæld. Du kan tjekke bilen for restgæld hos Bilbogen (telefon , hverdage mellem kl. 9 og 12). Du kan også benytte BilBasens online-service og få svar med det samme. Tjek for pant nu på: TJEK FOR PANT I KØRETØJET KLIK HER! HVAD SKAL JEG GØRE, HVIS DER ER RESTGÆLD I BILEN? Er der restgæld i bilen, bør du aldrig aflevere betalingen, før sælger har dokumenteret, at gælden er indløst. Beslutter du dig for at købe bilen, skal du have alle papirerne med: servicebog, registreringsattest og eventuelle kvitteringer for reparationer samt naturligvis en kvittering for handlen. Få bilen checket hos en mekaniker, FDM eller hos Applus, hvis du ikke selv har forudsætning for at vurdere bilens tilstand. Kontakt evt. den tidligere ejer eller værkstedet som har serviceret bilen, for at spørge om bilens stand.

6 8. GODE RÅD Her er tre hjemmesider med gode råd til brugtbilkøberne: Et godt sted at starte, her finder du juridisk rådgivning, en spørgebrevkasse og meget mere. Desværre er en del af siderne kun forbeholdt medlemmer. Forbrugernes officielle hjemmeside. Er du i tvivl om noget i forhold til købet, kan du skrive til kvalificerede jurister, og du finder også en lang række gode råd. Applus tilbyder en lang række spændende funktionaliteter, bl.a. forum, omfattende FAQ, top ti fejl, statitik og Bilboksen, hvor du kan samle alle oplysninger om din bil. 9. FINANSIERING Du kan finansiere købet af din brugtbil på flere forskellige måder. Der er typisk fire forskellige låneformer: Banklån Lån via et finansieringsselskab Prioritetslån Realkreditinstitutlån Der er ingen tvivl om, at overordnet set er den sidste låneform langt den billigste, men du kan via forhandling få renten ned på de øvrige låneformer. For at sammenligne de samlede omkostninger ved lånene skal du kigge på det såkaldte ÅOP, årlige omkostninger i procent, der dækker over alle omkostninger lige fra stempelgebyrer til renter på billånet. Du bør også være opmærksom på indfrielsesomkostningerne, hvis du sælger bilen og indfrier lånet før tid. Sidst men ikke mindst skal du forvente, at lånet til en brugtbil skal være hurtigere afviklet end på en ny bil.

7 DIBA BILLÅN NEMT OG HURTIG VIA NEM-ID Også hvis du køber din bil privat, tilbyder DiBa Billån markedets bedste billån. Vi gør det trygt for både køber og sælger at handle privat. Lånesagen vurderes ud fra Kreditvurdering af køber Bilens pris, type, alder samt KM-stand Før bevilling For at kunne tage stilling til den ønskede finansiering, skal følgende fremsendes: Udfyldt låneansøgning Kopi af de sidste årsopgørelser fra skattevæsenet Kopi af de sidste nye lønsedler Oplysninger om KM-stand og ekstraudstyr på bilen Efter bevilling Når DiBa Billån har bevilget lånet, skal der fremsendes en slutseddel underskrevet af både køber og sælger, samt en kopi af den gamle registreringsattest på bilen. Slutsedlen skal som minimum indeholde følgende oplysninger: Bilmærke, model og motorstørrelse Stelnummer på bilen Årgang KM-stand Pris og udbetaling Navn, adresse og cpr.nr. på køberne Navn og adresse på sælger Overtagelsesdato DiBa Billån udfærdiger lånedokumenter, som mailes til underskrift hos køber Annonce Betaling af købesummen Lånedokumenter underskrives nemt og hurtigt via Nem-ID, og når det er sket får sælger skriftlig garanti på at restkøbesummen (købesum minus udbetaling) bliver overført/fremsendt, når følgende forhold er på plads: Bilen er omregisteret og leveret til køber Kopi af midlertidig reg. attest er fremsendt/faxet til DiBa Billån Bilen er fri og ubehæftet eller der ligger indeståelse for at bank eller finansieringsselskab vil aflyse evt. pant i bilen Køber betaler udbetalingen til sælger ved levering af bilen. Se yderligere oplysninger på eller ring til en af vores finansieringsrådgivere på tlf:

8 10. FORSIKRING Der er egentlig ikke forskel på forsikringen til din brugte bil og en tilsvarende til en ny alligevel er der en række ting, du skal være opmærksom på. Sørg altid for at spørge forsikringsselskabet, hvad din brugte bil koster at forsikre, især hvis det er en specialmodel. Der er eksempler på, at ældre sportsvogne har stort set samme årlige forsikring, som den pris du skal betale for bilen. Husk også på, at der ofte er mange penge at spare ved at spille forsikringsselskaberne ud mod hinanden, og derved presse prisen ned. Og så det vigtigste! Sørg for at få omregistreret bilen så hurtigt som muligt, og få meddelt dit forsikringsselskab om købet, så du har tjek på forsikringen. Du har godt nok tre uger ifølge loven til at få skiftet, og i den periode gælder den forrige ejers forsikring, men du kan lige så godt få ordnet papirerne med det samme.

9 11. VÆR OPMÆRKSOM PÅ SVINDLERE Desværre er der enkelte personer, der forsøger at svindle, når du handler bil. Da det ofte er store beløb, der indgår i en bilhandel, bør du være ekstra på mærkerne. Vær forsigtig med hvem du handler med, og vær opmærksom på mistænkelig opførsel eller tilbud, der er for gode til at være sande. Vær opmærksom på følgende: Personer fra udlandet, der f. eks. skriver på engelsk eller dårligt dansk Betaling med check - især checks fra udlandet Personer der ikke vil oplyse deres navn Personer der ikke vil mødes på deres bopæl Hvis en synsrapport findes, så tjek eventuelt med synshallen om den er ægte Tjek altid bilen for pant inden køb, da det kan spare dig for mange penge og ærgrelser.

10 12. OPSUMMERING 1. Gå markedet grundigt igennem læs evt. brugtbilsanmeldelser af den bilmodel du er interesseret i. 2. Tag en ven med, der har forstand på biler to par øjne ser bedre end et. 3. Start med at gennemgå servicebogen. 4. Udvendigt skal bilen fremstå velholdt, se efter stenslag og farveforskelle i lakken, der kan afsløre, om bilen er trafikskadet. 5. Tjek motor. Se efter oliespild og andre lækager. 6. Gå kabinen igennem se efter om sæderne er slidte og brug alle kontakter for at se om de virker. 7. Kør en tur. Lyt efter mislyde, foretag nogle ratudsving der afslører ratslør, lav en bremsetest og gå gearskiftet grundigt igennem. 8. Slut af med at gå bilens papirer igennem, forhandl med sælger om at få nedslag i prisen, hvis bilen skal repareres, og undersøg evt. om der er restgæld i bilen. 9. Finansiering 10. Forsikring

11 13. TJEKLISTE TIL BRUGTBILKØBET Hvordan ser bilen ud generelt Test kørsel bemærkninger: Pænt holdt Styretøj/ratslør Almindeligt holdt Bremser/håndbremse Dårligt holdt Støddæmpning Gearskifte Interiøret Pænt holdt og rengjort Kobling Trækker motoren ordentligt Ja Nej Elektrisk tjekliste Aircondition, blæser Bundmåtter Stikarme Ja Radio/cd Nej El-ruder/el-spejle Alle kontakter og trykknapper Udvendig stand - rust og slitage Ingenting, pænt holdt Fartpilot (hvis bilen er udstyret med en) Garanti/reklamationsret Let slidt og lidt rust Meget slidt og meget rust Motorrummets stand Ingenting, pænt holdt Kølervæske Bremsevæske Forrude og front Ingen stenslag, ingen rust Små stenslag, rustpletter lavet Stenslag som skal repareres, Ubehandlede rustpletter Generelle kommentarer til bilen

12 Vi ønsker dig held og lykke med at finde din (nye) brugte bil. Med venlig hilsen

Når du har planer om en ny bolig

Når du har planer om en ny bolig Når du har planer om en ny bolig Når du har planer om en ny bolig At blive boligejer er en stor begivenhed i livet og derfor sjældent noget, man beslutter fra den ene dag til den anden. For hvad er der

Læs mere

Tag et Danica Pensionstjek og få et klart svar

Tag et Danica Pensionstjek og få et klart svar FORUDSÆTNINGER BAG DANICA PENSIONSTJEK INDHOLD Indledning.... 1 Konceptet... 1 Tjek din pension én gang om året.... 2 Få den bedste anbefaling.... 2 Forventede udbetalinger og vores anbefalinger..........................................................

Læs mere

Forord Pas på med kreditkort

Forord Pas på med kreditkort På vej mod konkurs? Forord Formålet med denne pjece er at give dig svar på nogle af de væsentlige spørgsmål, som melder sig, hvis din virksomhed er under rekonstruktion eller er gået konkurs. Det er ofte

Læs mere

Skilsmisse -hvad så med økonomien?

Skilsmisse -hvad så med økonomien? Skilsmisse -hvad så med overblik bodeling budget økonomi ægtefællebidrag børnetilskud børnebidrag ansvar -økonomisk e-guide til dig der skal skilles Forfatter: Heidi Hamann, økonomisk rådgiver Skilsmisse

Læs mere

Når uheldet er ude, så er du bedre sikret

Når uheldet er ude, så er du bedre sikret Når uheldet er ude, så er du bedre sikret Hvad enten du får et lille stenslag, eller du får en større skade på din bil, kan vi hjælpe dig med at komme videre Fordelsværksteder Privatsikring har indgået

Læs mere

Kommunernes hjælp til voksne med ADHD

Kommunernes hjælp til voksne med ADHD Kommunernes hjælp til voksne med ADHD Center for Ligebehandling af Handicappede Januar 2006 Kolofon Titel: Kommunernes hjælp til voksne med ADHD Forfatter: Center for Ligebehandling af Handicappede/Kira

Læs mere

Skat giver rabat på tilkørte biler

Skat giver rabat på tilkørte biler ANNONCE HELE DENNE TEMAAVIS ER EN ANNONCE FRA MEDIAPLANET ANNONCE November 2008 ALT OM FIRMABILEN Skat giver rabat på tilkørte biler Selv om firmaet stiller bil til rådighed, skal man vare sig for at vælge

Læs mere

Alm Brand Bank. Tag os med på råd, når du skal bygge nyt

Alm Brand Bank. Tag os med på råd, når du skal bygge nyt Alm Brand Bank Tag os med på råd, når du skal bygge nyt Overvejer du at bygge ny bolig eller bygge om eller til, kan du i folderen her læse om nogle af de ting, du skal være opmærksom på i forbindelse

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 JO ÆLDRE DU ER, JO FLERE RETTTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE, PÆDAGOGER OG ANDRE VOKSNE 14

Læs mere

Får du varme nok for dine penge?

Får du varme nok for dine penge? FIF MARKETING FI11/13 - returtemperatu Får du varme nok for dine penge? Du kan gøre meget for at holde på varmen. Det kommer samtidig både din økonomi og miljøet til gode. I Danmark udleder vi i gennemsnit

Læs mere

Sådan består du Prøve i dansk 3

Sådan består du Prøve i dansk 3 Sådan består du Prøve i dansk 3 Denne vejledning skal hjælpe dig med at forberede dig til Prøve i dansk 3. (Danskprøve, højt niveau). Grundlaget for vejledningen er Skapagos erfaringer med elever, der

Læs mere

Vejledning til køber og sælger ved handel af andelsbolig

Vejledning til køber og sælger ved handel af andelsbolig Vejledning til køber og sælger ved handel af andelsbolig Administrationshuset A/S, v. 1.1 af Januar 2012 Denne vejledning beskriver fremgangsmåden i forbindelse med salg af andelsbolig og giver svar på

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

Vil du være. rigtig klog. - eller blot. klog af skade? Dette hæfte er. alle os andre! IT Håndbog LO Faglige Seniorer 1

Vil du være. rigtig klog. - eller blot. klog af skade? Dette hæfte er. alle os andre! IT Håndbog LO Faglige Seniorer 1 Vil du være rigtig klog - eller blot klog af skade? Dette hæfte er ikke for ITnørder, men for alle os andre! IT Håndbog LO Faglige Seniorer 1 Udgiver LO Faglige Seniorer Islands Brygge 32D Postboks 340

Læs mere

Konflikt- håndtering

Konflikt- håndtering Konflikthåndtering Forord 2 Denne pjece er fra BAR Kontor til medarbejdere og ledere i kontorog administrative virksomheder. Pjecen er en del af et større undervisningsmateriale, som du finder på BAR Kontors

Læs mere

En god arbejdsdag. Værktøjer om psykisk arbejdsmiljø. Industriens Branchearbejdsmiljøråd

En god arbejdsdag. Værktøjer om psykisk arbejdsmiljø. Industriens Branchearbejdsmiljøråd En god arbejdsdag Værktøjer om psykisk arbejdsmiljø Industriens Branchearbejdsmiljøråd Denne publikation er finansieret af Industriens Branchearbejdsmiljøråd, der er arbejdsmarkedets parters - i industrien

Læs mere

Fra ide til færdigt projekt. Guide til projektudvikling i landdistrikterne

Fra ide til færdigt projekt. Guide til projektudvikling i landdistrikterne Fra ide til færdigt projekt Guide til projektudvikling i landdistrikterne Projektudvikling Denne guide er en hjælp til projektudvikling. Hæftet hjælper dig med at komme godt fra start og helt i mål. Ved

Læs mere

Få en god start med Privatsikring

Få en god start med Privatsikring Få en god start med Privatsikring Velkommen til Privatsikring Vi er glade for at byde dig velkommen til Privatsikring og håber at, du finder dig til rette i rollen som forsikringsrådgiver. Med Privatsikring

Læs mere

ALT OM FIRMABILEN. Firmakortet tilpasset dit behov

ALT OM FIRMABILEN. Firmakortet tilpasset dit behov ANNONCE HELE DENNE TEMAAVIS ER EN ANNONCE FRA MEDIAPLANET ANNONCE ALT OM FIRMABILEN April 2007 Stadig flere firmabiler Flere og flere af de personbiler, der sælges i Danmark, bliver solgt som firmabil,

Læs mere

Operation Gudsværk: Gør en forskel i sognet

Operation Gudsværk: Gør en forskel i sognet Operation Gudsværk: Gør en forskel i sognet Fokus: At give konfirmanderne en oplevelse af, at de kan være med til at gøre en forskel i sognet/menigheden og dermed være en del af kirken. Med inspiration

Læs mere

Version 1.32 2010. Servicemanual. Skal opbevares ved terminalen!

Version 1.32 2010. Servicemanual. Skal opbevares ved terminalen! Version 1.32 2010 Servicemanual Skal opbevares ved terminalen!! Før du ringer til support skal du prøve at løse dit problem, via denne servicemanual så du undgår unødige telefonopkald, mens kunderne venter..

Læs mere

Håndbog i FORENINGSARBEJDE

Håndbog i FORENINGSARBEJDE 1 Håndbog i FORENINGSARBEJDE Kulturelle Samråd i Danmark 2 Håndbog i foreningsarbejde er udgivet af Kulturelle Samråd i Danmark Farvergade 27D, 3., 1463 København K Tlf.: +45 33 93 13 26 www.kulturellesamraad.dk

Læs mere

Hvad er en aktie? Hvad er en investeringsforening? Hvad sker der på Fondsbørsen? Hvem er Dansk Aktionærforening? Hvilke råd skal jeg følge?

Hvad er en aktie? Hvad er en investeringsforening? Hvad sker der på Fondsbørsen? Hvem er Dansk Aktionærforening? Hvilke råd skal jeg følge? Ny på aktiemarkedet? AktieSkole Hvad er en aktie? Hvad er en investeringsforening? Hvad sker der på Fondsbørsen? Hvem er Dansk Aktionærforening? Hvilke råd skal jeg følge? OM AKTIER Hvad er en aktie? En

Læs mere

Lektiehjælpernes Hvem, Hvad, Hvor

Lektiehjælpernes Hvem, Hvad, Hvor Lektiehjælpernes Hvem, Hvad, Hvor - En informationsmappe for lektiehjælpere ved Dansk Flygtningehjælp Lektiehjælpen er etableret i samarbejde med Brug for alle unge - en kampagne ved Ministeriet for Flygtninge,

Læs mere

Testamente Kræftens Bekæmpelse. Værd at vide om dit testamente

Testamente Kræftens Bekæmpelse. Værd at vide om dit testamente Værd at vide om dit testamente Indhold Kære læser! Du er ikke den første, der har kontaktet Kræftens Bekæmpelse for at høre, hvordan man opretter et testamente. Vi har mange års erfaring i at behandle

Læs mere

BRUGER VEJLEDNING. dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk

BRUGER VEJLEDNING. dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk 77 34 18 18 Ring t il kund eservi hvis d ce u har b for hjæ rug lp! BRUGER VEJLEDNING dukapc ApS 2013 - www.dukapc.dk Udpakning og tilslutning af dukapc... 2 Første gang dukapc startes... 3 dukapc er klar

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Arbejder min hest korrekt? Af Henrik Johansen Denne test af, hvordan din hest arbejder, tager ca. tre minutter og bør indgå i opvarmningen hver dag. Du må vide, nøjagtig hvad der

Læs mere

Skoleleder- manual 2014

Skoleleder- manual 2014 Skoleledermanual 2014 Indholdsfortegnelse Velkommen til DBU s Fodboldskole 2014... 2 Nyt og vigtigt i 2014... 3 Arbejdsplan før, under og efter afvikling... 7 Januar... 7 Marts... 7 April... 7 Ugerne før

Læs mere

Før køb af akseltrykmåler!

Før køb af akseltrykmåler! Før køb af akseltrykmåler! Flere og flere vognmænd får monteret akseltrykmålere eller mobile vejesystemer i deres biler. I denne folder kan du læse lidt om hvad disse apparater kan, og hvordan de virker.

Læs mere