Brombærsolcellen - introduktion

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Brombærsolcellen - introduktion"

Transkript

1 #0 Brombærsolcellen - introduktion Solceller i lommeregneren, solceller på hustagene, solceller til mobiltelefonen eller solceller til den bærbare computer midt ude i regnskoven- Solcellen har i mange år været et godt og bæredygtigt alternativ til almindelige batterier og elektricitet produceret på fossile brændstoffer, som olie og kul. Solcelleteknologien er i dag inde i en rivende udvikling, men det er stadig temmelig dyrt at fremstille de mest almindelige solceller, hvor grundstoffet silicium (hovedbestanddel i strandsand) bruges til omdanne sollys til elektricitet. Et sted i Østrig i slutningen af 1980'erne arbejdede en kemiker, ved navn Michael Grätzel, i sit laboratorium og funderede meget over, hvordan man kunne fremstille en solcelle nemmere og billigere end konventionelle siliciumsolceller. Han gjorde en opdagelse der måske vil revolutionere feltet for alternativ solenergi, da han endelig fik hul på problemet i Den nye solcelle bygger på principperne bag planters fotosyntese, bortset fra, at solcellen bruger solens energi til at danne strøm og ikke til at danne sukker (eller ilt), som er tilfældet i fotosyntesen. Solcellen kan fremstilles enkelt i et laboratorium og er opkaldt efter sin opfinder. Gräztelsolcellen kaldes også brombærsolcellen i daglig tale, da brombærfarve er en meget vigtig ingrediens. Gennemsigtigt glas anode Hvidt titaniumoxid lag Brombærfarvestof Elektrolytvæske Kulstof katalysator Gennemsigtig glas katode I denne illustration vises hvad de forskellige materialelag i en solcelle består af. o Glasplader holder sammen på alle lagene i solcellen og er forbundet til et ydre elektrisk kredsløb. o Titaniumdioxidlaget på den ene glasplade binder.. o brombærfarvestof til sig. o På den anden glasplade er der et kulstoflag, det samme kulstof som stiften i en blyant. o Resten af tomrummet mellem de to glasplader er fyld med en såkaldt elektrolytvæske der kan transportere elektroner. I dette tilfælde en iod-opløsning, som du måske er stødt på, hvis du har haft et åbent sår der skulle desinficeres!?

2 Sådan virker solcellen: Solcellens formål er at danne strøm. For at det kan dannes, skal solcellen "producere" frie elektroner og være i stand til at transportere dem ud af solcellen og ud i et ydre kredsløb. Frie elektroner er ikke bundet til et bestemt atom, men kan slippe ud af elektronskallerne. 1. De frie elektroner produceres i farvestofmolekylerne ved hjælp af sollys (1) 2. Elektronerne transporteres dernæst fra farvestofmolekylet, gennem det hvide titaniumdioxidlag (2) 3. og hen til den øverste glasplade (3). 4. Her transporteres elektroner ud til et kredsløb, hvor elektronerne kan få en lille glødepære til at lyse (4). 5. Efter at afsat energi i pæren, transporteres elektronerne videre ind i nr. 2 glasplade (5). 6. Herfra fortsætter elektronerne ud i elektrolytvæsken - hjulpet på vej af kulstoflaget (6). 7. Elektrolytten vil give en elektron til farvestofmolekylet(7)! 8. Farvestoffet er igen er klar til at fange sollys og miste en elektron til kredsløbet. Farvestofmolekylet starter på den måde hele kredsløbet med at give en af sine elektroner væk og ender hele kredsløbet ved at modtage en elektron.

3 #1 Glasplader Pladerne i solcellen er som en burgerbolle der holder alle lagene sammen. De er fremstillet i klart glas, for at mest muligt sollys kan nå farvestoffet inde bag glasset. Jo mere lys der trænger gennem pladerne og ind til brombærfarvestoffet jo større effekt giver brombærsolcellen. gennemsigtig glasanode (-) Kulstoflag Gennemsigtig glaskatode (+) Figur 3 illustrerer glaspladerne og kulstoflaget i solcellen Glaspladerne har også en anden og meget vigtig funktion: De transporterer elektroner! Den øverste glasplade transporterer de frie elektroner, som er fanget i titaniumdioxidlaget, videre ud til et elektrisk kredsløb. Nu er glas normalt ikke ledende - dvs. glas kan ikke transportere elektroner. Men glasset i brombærsolcellen er dækket med en gennemsigtig metalfilm på den ene side. Metalfilmen leder elektroner utrolig godt. Det betyder, at elektronerne kan transporteres ud af titaniumdioxidlaget og via metalfilmen videre ud i et elektrisk kredsløb.

4 Elektronerne afsætter deres energi i en pære og fortsætter til den anden plade i solcellen, som også er dækket af en metalfilm. Elektronerne ledes fra denne metalfilm ind i elektrolytvæsken ved hjælp af et tyndt kulstoflag, ligesom en blyantstreg! Illustrationen viser elektronernes vej igennem kredsløbet her bl. a. gennem metalfilmen i glaspladerne. Kulstoflaget ses også, og det er det, der hjælper elektrolytten med at tage imod elektroner. Kulstoflaget hjælper elektrolytvæsken med at tage imod elektroner. Et sådan stof, der hjælper reaktioner med at ske uden selv at blive brugt, kaldes en katalysator. Kulstoflaget fungerer altså som en katalysator.

5 #2 Titaniumdioxid Titaniumdioxid, eller TiO 2, er det hvide pigmentstof, der bruges i både tandpasta, solcreme og hvid maling; og altså også i solceller. Titaniumdioxiden består af et hvidt lag i solcellen, der sidder på den ene glasplade. Ovenpå titaniumdioxidlaget er farvestofmolekylerne fæstnet. Titaniumdioxidlag Illustration af titaniumdioxidlagets placering i solcellen. Titaniumdioxidlaget har en meget stor overflade, hvilket betyder, at der er mange farvestofmolekyler der kan sidde fast. Dette er vigtigt. Jo flere farvestofmolekyler der er i solcellen, desto mere strøm producerer solcellen. Titaniumlaget fungerer også som transportvej for elektroner mellem farvestofmolekylerne og det tilsluttede kredsløb. I farvestofmolekylerne dannes nemlig frie elektroner, når sollyset rammer. For at solcellen kan lave strøm, skal de frie elektroner transporteres ud i et kredsløb. Men for at gøre dette, skal elektronerne have et materiale mellem farvestoffet og kredsløbet at blive transporteret i. Dette materiale er titaniumdioxid. Titaniumdioxid Titaniumdioxidlagets overflade med farvestofmolekyler på

6 Farvestoffet overfører altså sine frie elektroner til titaniumdioxidlaget. Herfra transporteres elektronerne ud til kredsløbet, hvor de danner en strøm. Det er vigtigt, at der er fuldstændig kontakt mellem farvestoffet of titaniumdioxidlaget for at elektronerne kan overføres. Titaniumdioxid Elektronernes vej igennem titaniumdioxidlaget fra farvestofmolekylerne og ud i el-kredsløbet

7 #3 Farvestoffet Solcellen skal kunne opfange sollys, før den kan danne strøm. For at opfange lyset, indeholder solcellen et farvestof - i dette tilfælde farvestoffet fra brombær. Brombærfarve Illustration af farvestoflaget i solcellen Farvestofmolekylet i solcellen fungerer som en slags modtagerantenne for sollyset. Farvestoffet modtager altså sollyset, som en almindelig antenne vil modtager radiosignaler.. Farvestofmolekylerne er ligesom en modtagerantenne, der kan opfange sollys

8 Farvestofmolekylet I brombærsaft er, ligesom alle andre molekyler, opbygget af atomer. Atomer som hver består af en positivt ladet atomkerne, med negativt ladede elektroner svævende rundt omkring atomkernen. Et Kulstofatom har fx 12 elektroner, og et hydrogenatom kun én elektron. Et atom med elektron og proton. Molekylet ved siden af består af mange atomer Farvestofmolekylets atomer modtager solstrålers energi ved, at de absorberer energien fra de solstråler, som rammer dem. Energien fra lyset opsamles af atomets elektroner, som vil opnå meget højere energi end normalt: Vi siger, at elektronen er blevet anslået eller exciteret. Her ses en elektron i et atom, der bliver ramt af sollys. Elektroner bliver exciteret og får en højere energi, dvs. ryger op i en af de yderliggende skaller. På et tidspunkt vil elektronen falde tilbage til sin oprindelige plads under afgivelse af energi.

9 Med denne høje energi vil elektronen springe ud i nogle af atomets yderliggende, tomme elektronskaller. Det er det figuren ovenfor viser. Eller, hvis elektronen får tilført en høj nok energi fra sollyset, vil elektronen helt forlade atomet. Dette sker i brombærrets farvestofmolekyle på følgende måde: En elektron får tilført en så høj energi fra sollyset, at den helt forlader sit atom og bliver til en fri elektron. Dette er nyttigt i solcellen, da den frie elektron kan udnyttes til at danne strøm. Illustrationen viser processen, når en fri elektron dannes i farvestofmolekylet i solcellen.

10 #4 Elektrolytten En elektrolyt er en væske, der består af ioner, dvs. molekyler der er elektrisk ladet (fx Ca ++, I ---, Na + og Cl - ). Ionerne i væsken vil kunne afgive og optage elektroner. Denne egenskab udnyttes i solcellen. Elektrolyt Illustration af elektrolytlaget i solcellen Som det beskrives i afsnittet om farvestoffet, "produceres" de frie elektroner i farvestofmolekylerne. Når en elektron har bevæget sig fra farvestofmolekylet og over i titaniumdioxidlaget, mangler farvestofmolekylet en elektron og kan ikke producere flere frie elektroner, før at den har fået fyldt en elektron på igen.

11 #1: Illustration af hvordan farvestofmolekylet, efter det har afgivet den frie elektron, mangler en elektron. Farvestofmolekylet kan dermed ikke afgive flere elektroner, før det er blevet genladt Elektrolyt og farvestofmolekyle fungerer lidt som en revolver: Efter en revolver har affyret et skud, er den nødt til at blive genladt med en ny patron, før at den kan skyde igen. På samme måde skal farvestofmolekylet genlades med en elektron, før at den kan "skyde" frie elektroner ud igen, når den rammes af sollys. Sollyset svarer til krudtet/energien der sender elektronen/kuglen afsted. Det er elektrolytten der sørger for at genlade farvestofmolekylerne ved at afgive elektroner til det. #2: Illustration viser processen, hvor farvestofmolekylet bliver genladt med en elektron. En elektron overføres fra elektrolytvæsken og over i farvestofmolekylet. Den første elektron er på vej videre i kredsløbet.

nano-science center københavns universitet BROMBÆRSOLCELLEN Perspektiver og baggrund

nano-science center københavns universitet BROMBÆRSOLCELLEN Perspektiver og baggrund nano-science center københavns universitet BROMBÆRSOLCELLEN Perspektiver og baggrund SOLCELLER - EN LØSNING Vi har brug for at mindske vores udledning af kuldioxid (CO 2 ) til gavn for jordens klima. Over

Læs mere

SDU og DR. Sådan virker en atombombe... men hvorfor er den så kraftig? + + Atom-model: - -

SDU og DR. Sådan virker en atombombe... men hvorfor er den så kraftig? + + Atom-model: - - SDU og DR Sådan virker en atombombe... men hvorfor er den så kraftig? Atom-model: - - - + + - + + + + + - - - Hvad er et atom? Alt omkring dig er bygget op af atomer. Alligevel kan du ikke se et enkelt

Læs mere

Solceller. Fremtidens energikilde. NOAHs Forlag

Solceller. Fremtidens energikilde. NOAHs Forlag Solceller Fremtidens energikilde Selv om Danmark ligger forholdsvis nordligt og har et tempereret klima, modtager vi sollys nok til, at det svarer til mange gange vores samlede energiforbrug. Solceller

Læs mere

PV-solceller Barrierer og udfordringer

PV-solceller Barrierer og udfordringer 2013 PV-solceller Barrierer og udfordringer EN-B305 20-09-2013 Abstract In our P0-projeckt we have studied the challenges and barriers there are for the PV-solar cells to penetrate the market. We have

Læs mere

DEN NATURVIDENSKABELIGE METODE SALTE ANALYSE OG RENSNING KEMI OG ELEKTRICITET CAFE KOSMOS: SALT REDDER LIV

DEN NATURVIDENSKABELIGE METODE SALTE ANALYSE OG RENSNING KEMI OG ELEKTRICITET CAFE KOSMOS: SALT REDDER LIV KAPITEL 5 Kemiske metoder DEN NATURVIDENSKABELIGE METODE SALTE ANALYSE OG RENSNING KEMI OG ELEKTRICITET CAFE KOSMOS: SALT REDDER LIV Ofte hører man i medierne, at der er fundet et sundhedsfarligt stof

Læs mere

Brint og brændselsceller

Brint og brændselsceller Brint og brændselsceller 104 105 Af lektor Jens Oluf Jensen, lektor Qingfeng Li og professor Niels J. Bjerrum Vores energisystemer er i dag helt overvejende baseret på fossile brændsler som olie, gas og

Læs mere

Energiressourcer og fremtidens brintsamfund

Energiressourcer og fremtidens brintsamfund Energiressourcer og fremtidens brintsamfund 2 Ressource-kampen: Olien overhaler snart klimaet som globalt krisetema. Inf., 17.10.2007 4 Verden har brug for et nyt energisystem, Naturvidenskab for alle,

Læs mere

Spørgsmål og svar om sparepærer og kviksølv

Spørgsmål og svar om sparepærer og kviksølv Spørgsmål og svar om sparepærer og kviksølv 1) Hvorfor er der kviksølv i sparepærer? En sparepære kan ikke fungere uden kviksølv. Når der sættes spænding på sparepæren frigives der frie elektroner. Når

Læs mere

Af Joakim Palmqvist 9. b, Skt. Josefsskole, Roskilde

Af Joakim Palmqvist 9. b, Skt. Josefsskole, Roskilde Fiske forrådnelsessensor Af Joakim Palmqvist 9. b, Skt. Josefsskole, Roskilde Indholdsfortegnelse 1. Indledning s. 3 2. Problemstilling s. 3 3. Problemformulering s. 4 4. Teoretisk baggrund s. 4 4.1 Forrådnelse

Læs mere

Solcellelaboratoriet

Solcellelaboratoriet Solcellelaboratoriet Jorden rammes hele tiden af flere tusind gange mere energi fra Solen, end vi omsætter fra fossile brændstoffer. Selvom kun en lille del af denne solenergi når helt ned til jordoverfladen,

Læs mere

KLOG PÅ SKOLEMATERIALE 7.- 9. KLASSE, FYSIK / KEMI

KLOG PÅ SKOLEMATERIALE 7.- 9. KLASSE, FYSIK / KEMI KLOG PÅ SKOLEMATERIALE 7.- 9. KLASSE, FYSIK / KEMI INDHOLD Side Velkommen til ENERGI 3 Lærerintro 4 Hvad er energi? 6 Energi Livets drivkraft 7 Fysik-improvisationer med energibegreber 8 Energiformer og

Læs mere

Fra Støv til Liv. Af Lektor Anja C. Andersen Dark Cosmology Center, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet

Fra Støv til Liv. Af Lektor Anja C. Andersen Dark Cosmology Center, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet Fra Støv til Liv Af Lektor Anja C. Andersen Dark Cosmology Center, Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet Observationer af universet peger på, at det er i konstant forandring. Alle galakserne fjerner

Læs mere

Atomets opbygning. Keminote 2010

Atomets opbygning. Keminote 2010 Atomets opbygning Oprindelig forestillede man sig, at atomet var en lille kugle, som ikke kunne deles i mindre dele. Ordet atom kommer af det græske ord atomos, som betyder udelelig. Fra slutningen af

Læs mere

Fysikforsøg 9.kl. 2008

Fysikforsøg 9.kl. 2008 Fysikforsøg 9.kl. 2008 Fysikrapport 1: Fremstilling af elektricitet ved induktion Fysikrapport 2: Vekselstrøm og jævnstrøm Fysikrapport 3: Titrering Fysikrapport 4: Radioaktiv Stråling Fysikrapport 5:

Læs mere

Ion-batterier. - The Next Generation

Ion-batterier. - The Next Generation 22 MATERIALEFORSKNING Ion-batterier - The Next Generation Lithium-ion batterier er strømkilden, der har revolutioneret vores transportable elektronik. Familien af ion-batterier er imidlertid større end

Læs mere

Solenergi Af Grethe Fasterholdt. En solfanger opvarmer brugsvand, eller luft til ventilation. Et solcelle anlæg producerer strøm / elektricitet.

Solenergi Af Grethe Fasterholdt. En solfanger opvarmer brugsvand, eller luft til ventilation. Et solcelle anlæg producerer strøm / elektricitet. Solenergi Af Grethe Fasterholdt. En solfanger opvarmer brugsvand, eller luft til ventilation. Et solcelle anlæg producerer strøm / elektricitet. Jeg fik solfanger anlæg for 19 år siden, den fungere stadig

Læs mere

COMPUTER ANATOMI. 4.-5. klasse 23. FEBRUAR 2015 HTX - ROSKILDE

COMPUTER ANATOMI. 4.-5. klasse 23. FEBRUAR 2015 HTX - ROSKILDE COMPUTER ANATOMI 4.-5. klasse 23. FEBRUAR 2015 HTX - ROSKILDE 1 Indholdsfortegnelse Kapitel 1: Opbygning s.2 Kapitel 2: CPU s.3 Kapitel 3: Motherboard s.4 Kapitel 4: Ram s.6 Kapitel 5: Grafikkort s.7 Kapitel

Læs mere

Solcelleranlæg. Solcelleanlæg

Solcelleranlæg. Solcelleanlæg Solcelleanlæg Sænk din elregning og dit CO 2 -udslip markant Solens daglige indstråling på jorden er ca. 6.000 gange så høj, som den samlede energi vi dagligt forbruger på kloden. Ved at udnytte solens

Læs mere

Design Ergonomi. Brainstorm på billede. 6. december 2011 ROSKILDE TEKNISKE ROSKILE HTX KLASSE 3.5

Design Ergonomi. Brainstorm på billede. 6. december 2011 ROSKILDE TEKNISKE ROSKILE HTX KLASSE 3.5 Design Ergonomi Indledning Ergonomi er endnu et projekt hvor vi for lov at arbejde med design, og opleve hvad der kan stå bag et design. Som nu i dette projekt, måden man bruger et produkt på, og hvor

Læs mere

Sløjdforløb målrettet til en 6.klasse, eller et udskolingsvalghold

Sløjdforløb målrettet til en 6.klasse, eller et udskolingsvalghold Sløjdforløb målrettet til en 6.klasse, eller et udskolingsvalghold Jeg har i år fået mulighed for at få sløjd i 7.klasse, så denne klasse nu har haft sløjd siden 5.klasse. Tidligere havde de kun i 5-6

Læs mere

NATURVIDENSKAB FOR ALLE N A N O V A N D NANOTEKNOLOGI OMKRING VAND

NATURVIDENSKAB FOR ALLE N A N O V A N D NANOTEKNOLOGI OMKRING VAND NATURVIDENSKAB FOR ALLE N A N O V A N D NANOTEKNOLOGI OMKRING VAND 3. ÅRGANG NR. 1 / 2009 Hvad er jesustallet? Hvad er lotuseffekten? Hvordan virker GORE TEX? Kan Spiderman blive virkelighed? Hvad er en

Læs mere

LED-tEknoLogi En introduktion

LED-tEknoLogi En introduktion DEL 2 undervisningsmateriale til ELEvEn undervisningsforløb til fysik b (og A) LED-tEknoLogi En introduktion niels iver Winstrup nielsen & Jens Jacob thomsen indholdsfortegnelse Forord... 3 Kapitel 1 Hvorfor

Læs mere

Sug det op. Sug det op. Ingeniørens udfordring Elevhæfte. Materialet er udarbejdet i forbindelse med EU- projektet;

Sug det op. Sug det op. Ingeniørens udfordring Elevhæfte. Materialet er udarbejdet i forbindelse med EU- projektet; hu6 1 Sug det op Sug det op Ingeniørens udfordring Elevhæfte Materialet er udarbejdet i forbindelse med EU- projektet; Engineer. Tekst og redaktion: Læringskonsulent, Experimentarium: Mette Rehfeld Meltinis

Læs mere

DET STORE BATTERIPROJEKT

DET STORE BATTERIPROJEKT DET STORE BATTERIPROJEKT 2 3 DET STORE BATTERIPROJEKT Aktivitetsmateriale med tilknyttet specialmærke LEDER TIL AKTIVITETS MATERIALE OM BATTERIGENANVENDELSE MED TILKNYTTET SPECIALMÆRKE FORMÅL Dette aktivitetsmateriale

Læs mere

KEMI Vigtig baggrundsviden for biologer

KEMI Vigtig baggrundsviden for biologer KEMI Vigtig baggrundsviden for biologer af Niels Roholt Århus Akademi 1994 For at forstå, hvordan en levende organisme fungerer, må man vide noget om sammensætningen af stofferne i protoplasma og de ændringer,

Læs mere

PROJEKT KLIMA OG VARME. TEKNOLOGI B OG FYSIK A

PROJEKT KLIMA OG VARME. TEKNOLOGI B OG FYSIK A TEKNOLOGI RAPPORT PROJEKT KLIMA OG VARME. TEKNOLOGI B OG FYSIK A Kl. 1.1 Roskilde HTX Regitze, Lene & Jesper Indholdsfortegnelse Problemformulering.(Lene)... 4 Årsager til den globale opvarmning(regitze)...

Læs mere

Brintpiller som energilager

Brintpiller som energilager Brintpiller som energilager Af phd studerende Rasmus Zink Sørensen, lektor Tue Johannessen og professor Claus Hviid Christensen Brintsamfundet er en vision for, hvordan adgangen til energi i fremtiden

Læs mere

KOSMOS GRUNDBOG C ERIK BOTH HENNING HENRIKSEN

KOSMOS GRUNDBOG C ERIK BOTH HENNING HENRIKSEN KOSMOS GRUNDBOG C ERIK BOTH HENNING HENRIKSEN Indhold KAPITEL 1 Atomfysik 6 Atomer og andre småting 8 Radioaktivitet 13 Radioaktivitet i brug 18 Energi fra kernen 20 Cafe Kosmos: Radioaktivitet og din

Læs mere

Energi. Trinmål for natur/teknik efter 2. klasse og 4. klasse

Energi. Trinmål for natur/teknik efter 2. klasse og 4. klasse EN ERGI 21 Energi Trinmål for natur/teknik efter 2. klasse og 4. klasse Trin 1: undersøge hverdagsfænomener, herunder farver, lys og lyd beskrive vigtige funktioner og steder i lokalområdet: hvor vi bor,

Læs mere

Integreret energisystem vind Elevvejledning

Integreret energisystem vind Elevvejledning Undervisningsmateriale fra Integreret energisystem vind Elevvejledning Baggrund Klodens klima påvirkes af mange faktorer. For at kunne erstatte energiforsyningen fra fossile brændsler som kul, olie og

Læs mere