Fonden Wonderful Copenhagen Att. bestyrelsesformand Peter Højland. og daværende bestyrelsesmedlemmer og direktøren i fonden.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fonden Wonderful Copenhagen Att. bestyrelsesformand Peter Højland. og daværende bestyrelsesmedlemmer og direktøren i fonden."

Transkript

1 Fonden Wonderful Copenhagen Att. bestyrelsesformand Peter Højland og daværende bestyrelsesmedlemmer og direktøren i fonden. 24. juni 2016 Sag X15-AB-70-AL /SorCla FONDEN WONDERFUL COPENHAGEN, CVR-nr Erhvervsstyrelsen anmodede den 8. august 2014 den daværende bestyrelse for fonden Wonderful Copenhagen om en redegørelse for fondens økonomiske situation. Redegørelsen skulle særligt indeholde bestyrelsens stillingstagen til de underskudsgivende forretninger, der blev omtalt i dagspressen i forhold til afholdelsen af Eurovision Song Contest 2014 (ESC2014), og disses betydning for fondens videre eksistens. ERHVERVSSTYRELSEN Dahlerups Pakhus Langelinie Allé København Ø Tlf Fax CVR-nr E-post erst@erst.dk Endvidere anmodede styrelsen om en særskilt stillingstagen til, hvorvidt bestyrelsen i forbindelse med fondens involvering i de pågældende aktiviteter overvejede, om dette kunne medføre underskudsgivende forretninger i et sådant omfang, at der kunne opstå risiko for, at fondens vedtægt, herunder særligt fondens formål, ikke kunne overholdes. ERHVERVS- OG VÆKSTMINISTERIET Styrelsen skal bemærke, at den daværende bestyrelse trods styrelsens henvendelse af 8. august 2014 på et ekstraordinært bestyrelsesmøde den 18. august 2014 uden forudgående drøftelse med styrelsen traf beslutning om fuldt ud at dække det samlede underskud i det projektselskab, som fonden havde stiftet for at begrænse den økonomiske risiko for fonden ved at støtte gennemførelsen af ESC2014. Styrelsen modtog den 9. september 2014 bestyrelsens stillingtagen til styrelsens brev af 8. august Det fremgår heraf, at det var den daværende bestyrelses vurdering, at involveringen i ESC2014 ikke havde et sådant omfang, at der kunne opstå risiko for, at vedtægten for fonden ikke kunne overholdes. Styrelsen traf afgørelse den 2. december 2014, hvoraf det fremgik, at styrelsen fandt bestyrelsens beslutninger i forbindelse med ESC2014 yderst kritisable. Samtidig satte styrelsen fonden under skærpet tilsyn, og man pålagde bestyrelsen at gennemføre en undersøgelse af, hvorvidt der kunne gøres et ansvar gældende mod bestyrelsen. På baggrund heraf besluttede bestyrelsen den 10. december 2014 at iværksætte en undersøgelse af de foretagne dispositioner. LETT Advokater, der som fondens advokat blev sat til at udarbejde undersøgelsen,

2 2/36 afleverede deres rapport den 16. juni I rapporten vurderer LETT Advokater, at der ikke er grundlag for at gøre et ansvar gældende mod bestyrelsen for fondens dispositioner i forbindelse med ESC2014. Efter gennemgang af LETT Advokaters undersøgelse af 16. juni 2015 fandt styrelsen som fondsmyndighed grundlag for at foretage sin egen nærmere undersøgelse af en række af de dispositioner som fondens ledelse, hvilket vil sige bestyrelsen og direktøren, jf. lov om erhvervsdrivende fonde 37, stk. 2, 2. pkt., foretog i forbindelse med afholdelsen af ESC2014. Styrelsen oplyste i brev af 3. juli 2015 til fonden, at styrelsen havde anmodet Kammeradvokaten om at rådgive styrelsen i forbindelse med undersøgelsen af muligt erstatnings- eller strafansvar for fondens daværende ledelsesmedlemmer. I brev af 3. juli 2015 til fonden oplyste styrelsen, at følgende forhold nærmere vil blive undersøgt: A. Fondens eventuelle særlige karakter samt samtykke til ekstraordinær disposition efter erhvervsfondslovens 21, stk. 3. B. Den juridiske status af fondens støtterklæringer til DR. C. Bestyrelsens opfyldelse af sin tilsynsforpligtelse. D. Erstatningsansvar som følge af økonomiske dispositioner ift. tilskud samt mellem- og slutfinansiering af Projektselskabet. Styrelsen udarbejdede på baggrund af sin undersøgelse en agterskrivelse, som den 19. januar 2016 blev sendt til udtalelse hos de berørte parter med frist for eventuelle bemærkninger den 16. februar Efter anmodning blev fristen forlænget til den 1. maj Resultatet af høringen Erhvervsstyrelsen har modtaget høringssvar fra følgende parter: Advokat Finn Overgaard på vegne af fondens nuværende bestyrelse. Advokat Finn Schwarz på vegne af tidligere formand Michael Metz Mørch. Advokat Søren Lundsgaard på vegne af Per Seerup Knudsen og Per Bent Roswall. Advokat Ulrik Christrup på vegne af Mette Kynne Frandsen, Eva Kruse, Allan Holst, Mikael Wilhjelm Fock og Christian Schultzer- Nielsen Have (sidstnævnte repræsenteres også af advokat Judy Jakobsen). Advokat Morten Samuelsson på vegne af Simon Strange. Advokat Mette Klingsten på vegne af Elisabeth Cecilia Milton Hemmingsen. Advokat Søren Bergenser på vegne af tidligere direktør Lars Bernhard Jørgensen. Efter styrelsens gennemgang af høringssvarene, skal styrelsen navnlig fremhæve følgende:

3 3/36 1) Har dækningen af underskuddet på kr. 46 mio. været begrundet i fondens interesse? Styrelsen har noteret sig, at fondens nuværende bestyrelse er enig i, at fonden ikke er undergivet andre rammer for interessevaretagelse, herunder i forhold til at varetage offentlige interesser, end hvad der gælder for erhvervsdrivende fonde efter erhvervsfondsloven. Som begrundelse for beslutningen om ydelse af mellemfinansieringen i juni 2014 og senere dækning af underskuddet i Projektselskabet er der henvist til, at Region Hovedstaden ikke fremover ville have ydet tilskud til fonden eller ville have ydet et mindre tilskud, hvis fonden ikke påtog sig forpligtelsen. Endvidere er der henvist til, at for det tilfælde, at man havde ladet Projektselskabet gå konkurs, måtte dette forudses reelt at have kunnet blokere for tiltrækning af større events til hovedstadsregionen i fremtiden. Videre er det anført, at der på tidspunktet for mellemfinansieringen i juni 2014 var konkrete forhandlinger om en samlet løsning for at undgå en konkurs i Projektselskabet, at der var realistisk mulighed for at opnå en løsning, og at mellemfinansieringen var nødvendig for at bevare en sådan mulighed. Endelig er det anført, at fonden allerede var forpligtet til at dække underskuddet i Projektselskabet. I den forbindelse er der henvist til ansvar som de facto ledelse eller eventuelt hæftelsesgennembrud, og at der forelå en udtrykkelig erklæring fra fonden om at ville indestå for underskuddet, jf. støtteerklæringerne afgivet henholdsvis den 24. og 30. april Styrelsen skal hertil bemærke følgende: Projektselskabet blev etableret umiddelbart forud for indgåelsen af Værtsby- og Venueaftalen med henblik på at varetage Københavns værtsbyfunktioner i forbindelse med ESC2014, herunder især etablere og stille et venue for ESC2014 s afholdelse til rådighed for DR. Bestyrelsen for Projektselskabet bestod af 3 personer fra fondens daglige ledelse, som var Lars Bernhard Jørgensen (formand), underdirektør Martin Bender og underdirektør Peter Rømer Hansen samt en observatør fra henholdsvis Københavns Kommune og Region Hovedstaden. Værtsby- og Venueaftalen normerede, at der blev nedsat en række samarbejdsfora, hvor Projektselskabet og DR skulle koordinere udførelsen af de opgaver, som de hver især var ansvarlige for. I disse samarbejdsfora deltog også de øvrige værtsbyparter, Region Hovedstaden, fonden, Københavns Kommune og Refshaleøens Ejendomsselskab A/S (REDA).

4 4/36 Øverste ledelsesorgan for dette samarbejdsforum var Præsidiet, som havde det overordnede ansvar for, at der blev truffet de nødvendige operationelle beslutninger i forbindelse med afholdelsen af ESC2014. Præsidiet bestod af Københavns Kommunes overborgmester, regionsrådets formand, DR s mediedirektør, Projektselskabets bestyrelsesformand og fondens bestyrelsesformand. Præsidiet blev på visse møder udvidet med DR s bestyrelsesformand og generaldirektør og andre relevante interessenter. Præsidiet skulle ifølge kontrakten sikre en effektiv og rettidig dialog mellem parterne i forhold til at løse eventuelt større eller kritiske problemstillinger i relation til afviklingen af værtsbyrollen ved ESC2014. Præsidiet skulle mødes jævnligt, hvor deltagerne ville modtage en skriftlig statusrapport fra Projektselskabet. Der var derudover ingen fast dagsorden eller mødeleder ved møderne. Præsidiet blev nedsat på initiativ fra Københavns Kommune. Der blev afholdt 8 præsidiemøder, hvoraf 2 af møderne var uofficielle, idet de blev afholdt mellem repræsentanter på administrativt niveau. På et præsidiemøde den 22. april 2014 med deltagelse af Københavns Kommunes og Region Hovedstadens politiske ledelser og medlemmer af den øverste ledelse i DR (generaldirektør Maria Rørbye Rønn, økonomidirektør Martin Præstegaard og bestyrelsesformand Michael Christiansen), fonden og Projektselskabet samt embedsmænd fra Københavns Kommune og Region Hovedstaden var der enighed om, at mellemfinansieringen (dækning af Projektselskabets umiddelbare likviditetsbehov, som DR var indstillet på at stille til rådighed) og slutfinansieringen (dækning af Projektselskabets derved opståede gæld til blandt andet DR) skulle løses i et forskudt tidsperspektiv. I overensstemmelse med det på præsidiemødet aftalte, blev der i dagene efter mødet udarbejdet udkast til allonge til Værtsby- og venueaftalen, som vedrørte vilkårene for mellemfinansieringen. Slutfinansieringen af Projektselskabets underskud blev behandlet på et præsidiemøde den 27. juni Projektselskabets bestyrelsesformand, Lars Bernhard Jørgensen, præsenterede i den forbindelse mulige elementer i en model for slutfinansieringen af projektet. Modellen og dens elementer blev drøftet mellem parterne, hvorefter det blev konkluderet, at den gode og konstruktive dialog fortsættes, og at der arbejdes frem mod at få konkretiseret elementerne, således at den kan præsenteres og der kan træffes beslutning herom i relevante kompetente organer ( ). Den løsningsmodel, der blev præsenteret på præsidiemødet, var identisk med den løsningsmodel, man endte med i relation til slutfinansieringen. På baggrund af de foreliggende oplysninger er det styrelsens umiddelbare opfattelse, at fonden ikke har et ansvar som de facto ledelse eller et

5 5/36 hæftelsesansvar for Projektselskabet. Det bemærkes i den forbindelse, at fonden ikke deltog i beslutninger vedrørende Projektselskabet i videre omfang end de øvrige medlemmer af Præsidiet, dvs. Københavns Kommune, Region Hovedstaden og DR. Styrelsen finder det ikke sandsynliggjort, at Projektselskabets konkurs ville have medført skadevirkninger for fonden, der modsvarer tabet på kr. 46 mio. (som efter endt tilbagebetaling over 7 år vil stige til kr. 49 mio.). Der er ingen konkrete holdepunkter for, at Region Hovedstaden eller Københavns Kommune ville have nedsat tilskud til fonden, hvis fonden ikke havde indvilget i modellen. Det må endvidere antages, at et eventuelt renommé tab ved Projektselskabets konkurs i højere grad vil ramme DR, der som den ansvarlige arrangør for ESC2014 er den institution, som offentligheden forbinder med ESC2014. Endvidere var det i hovedsagen DR og ikke private kreditorer, der havde udækket tilgodehavende i Projektselskabet. Styrelsen er heller ikke enig i bemærkningerne om, at en konkurs hos Projektselskabet havde været den eneste mulighed eller en nødvendig følge af, at fonden ikke havde påtaget sig at dække underskuddet i Projektselskabet. Et andet alternativ kunne have været, at de involverede parter, herunder DR, var kommet frem til, at hver part påtog sig at bære en del af det samlede underskud. En anden mulighed kunne være, at fonden betalte de private kreditorer i Projektselskabet, som alene udgjorde en mindre del af de samlede gældsforpligtelser, og at DR, som ansvarlig for selve afviklingen af ESC2014, måtte afskrive sit fulde tilgodehavende i Projektselskabet. Selv om der på tidspunktet for beslutningen om mellemfinansieringen i juni 2014 var konkrete forhandlinger om en samlet løsning for at undgå konkurs i Projektselskabet, og mellemfinansieringen var nødvendig for at bevare en sådan mulighed, kan dette ikke begrunde en sådan finansiering. Mellemfinansieringen ville kun være berettiget, hvis den mulige samlede løsning var lovlig for fonden. Da dette ikke findes at være tilfældet, har det heller ikke været berettiget at yde mellemfinansieringen med henblik på eventuelt at opnå denne løsning. 2) Har fonden lidt et tab? Det er i høringssvarene anført, at fonden ikke har retskrav på tilskud af en bestemt størrelse, men at størrelsen beror på en konkret forhandling som led i indgåelse af fondens resultatkontrakt. Ved indgåelse af resultatkontrakten for , der først er indgået efter dækning af underskuddet (underskrevet den 4. februar 2015), har fonden reelt opnået samme tilskud, som fonden ellers kunne have opnået ved forhandling i en situation, hvor fonden ikke havde indvilget i modellen, hvorefter fonden dækkede underskuddet i Projektselskabet samtidig med modtagelse af et ekstraordinært tilskud på kr. 46 mio. på vilkår om en tilsvarende reduktion af grundtilskuddet i de kommende år. Det er anført, at det derfor

6 6/36 ikke er en realitet, når der foretages fradrag af kr. 7 mio., idet fonden ikke havde krav på et tilskud svarende til bruttobeløbet inklusiv de kr. 7 mio. Endvidere er der henvist til, at fonden ikke i årsregnskabet for 2014 har behandlet beløbet som et lån fra Region Hovedstaden. Endvidere er det anført, at resultatkontrakten for ikke indeholder en bestemt opgaveforpligtelse for fonden, der modsvarer et tilskud inklusiv de kr. 7 mio., og at fonden derfor ikke har lidt et tab ved at modtage kr. 7 mio. mindre i grundtilskud. Endelig har flere af bestyrelsesmedlemmerne sat spørgsmålstegn ved, om styrelsen ville have nægtet samtykke efter erhvervsfondslovens 21, stk. 3, hvis modellen var blevet forelagt styrelsen til godkendelse enten før eller efter afholdelse af arrangementet. Styrelsen skal hertil bemærke følgende: Det fremgår udtrykkeligt af resultatkontrakten mellem fonden og Region Hovedstanden for , at basistilskuddet er kr. 7 mio. mindre årligt, end det ellers ville have været: Resultatkontrakten yder et basistilskud til Wonderful Copenhagens aktiviteter fra Region Hovedstaden på 42 mio. kr. pr. år. Beløbet fratrækkes, jf. den politiske aftale om slutfinansiering af Eurovision 2014, 7 mio. kr. årligt og basistilskuddet udgør derfor ca. 35 mio. kr. pr. år i perioden Det er derfor en realitet, at fonden har kr. 7 mio. mindre til rådighed til opfyldelse af sit formål, end den ville have haft uden en sådan modregning. Det er ikke i den forbindelse afgørende, om resultatkontrakten beskriver en bestemt ydelsesforpligtelse for fonden. Dette skyldes, at fondens aktiviteter under alle omstændigheder sker til opfyldelse af fondens formål. Det er derfor ikke afgørende, om aktiviteten samtidig sker til opfyldelse af en konkret forpligtelse efter resultatkontrakten eller ej. Det er heller ikke i relation til tabet afgørende, om finansieringen fra Region Hovedstaden betegnes som ekstraordinært tilskud, forudbetalt tilskud, lån e.l. Det afgørende er, at der sker en nedsættelse af kommende års basistilskud som vilkår for tilskuddet på de 46 mio. kr., og at fremtidigt tilskud til fonden derfor anvendes til at dække underskuddet i Projektselskabet på bekostning af nye aktiviteter til opfyldelse af fondens formål. På baggrund af høringssvarene finder styrelsen, at der er grundlag for at nedsætte opgørelsen af tabet til kr. 21 mio. svarende til den konstaterede nedsættelse af basistilskuddet med kr. 7 mio. årligt i 3 år i henhold til resultatkontrakten for

7 7/36 Begrundelsen herfor er, at det ikke på nuværende tidspunkt er muligt endeligt at fastslå størrelsen af det tilskud, som fonden måtte modtage fra Region Hovedstaden efter udløbet af den eksisterende resultatkontrakt for perioden , idet fonden ikke har et retskrav på at modtage tilskud af en bestemt størrelse fra Region Hovedstaden, og idet det ikke på nuværende tidspunkt vides med sikkerhed, om der faktisk vil ske en reduktion af senere basistilskud. 3) Har bestyrelsesmedlemmer haft grund til at tro, at fonden allerede var retlig forpligtet til at dække underskuddet? Flere af de daværende bestyrelsesmedlemmer har anført i høringen, at de havde fået den opfattelse, at fonden var forpligtet til at sikre, at Projektselskabet ikke gik konkurs, og derfor reelt hæftede for underskuddet. Dette er underbygget ved henvisning til udtalelser fra Region Hovedstaden, herunder brev af 16. juni 2014 til fondens bestyrelsesformand, Michael Metz Mørch, som tillige blev drøftet på bestyrelsesmødet i fonden den 20. juni 2014, hvoraf bl.a. fremgår, at Jeg vil ligeledes gerne understrege, at Region Hovedstaden forventer, at Wonderful Copenhagen og dets tilknyttede selskaber svarer hver sit. Region Hovedstaden lægger til grund, at det er bestyrelsen i Wonderful Copenhagen, der har ansvaret herfor. Endvidere understøttes det af støtteerklæringerne af 24. og 30. april 2014 samt referat af bestyrelsesmøder i fonden. Endvidere er det oplyst, at forhandlingerne om indgåelse af støtteerklæringerne understøtter, at der er tale om bindende erklæringer. Det er imidlertid ikke nærmere oplyst, hvilke konkrete forhold der er tale om. Fondens daværende bestyrelsesformand Michael Metz Mørch og daværende direktør Lars Bernhard Jørgensen har modsat anført, at det blev tydeligt oplyst over for fondens bestyrelse, at der alene var en politisk og ikke en retlig forpligtelse for fonden til at dække underskuddet. Styrelsen skal hertil bemærke følgende: På baggrund af de nu foreliggende oplysninger, er det styrelsens opfattelse, at de menige bestyrelsesmedlemmer kan have haft rimeligt grundlag for en opfattelse om, at fonden allerede var retlig forpligtet til at dække underskuddet i Projektselskabet. De menige bestyrelsesmedlemmer har herved handlet i tillid til, at fondens bestyrelsesformand, Michael Metz Mørch, gav retvisende og fyldestgørende oplysninger til bestyrelsen i forbindelse med beslutningen om at yde Projektselskabet yderligere mellemfinansiering i juni 2014 samt beslutningen om at dække underskuddet i Projektselskabet i august Bemærkningen om at daværende bestyrelsesformand Michael Metz Mørch og daværende direktør Lars Bernhard Jørgensen har anført, at det blev tydeligt oplyst over for bestyrelsen, at der alene var en politisk og

8 8/36 ikke en retlig forpligtelse for fonden til at dække underskuddet, modsiges af referatet fra bestyrelsesmødet den 18. august 2014, hvoraf fremgår, at daværende bestyrelsesformand Michael Metz Mørch blandt andet har udtalt, at bestyrelsen tidligere havde givet et mandat, som ikke tillod konkurs af Projektselskabet, men at selskabet skulle lukke i ro og orden. Styrelsen skal i den sammenhæng udtale kritik af bestyrelsesformanden, Michael Metz Mørch, for ikke at have indhentet bestyrelsens godkendelse af støtteerklæringerne af 24. og 30. april 2014, også selv om de ikke var retlig forpligtende, og for ikke at have gjort det tilstrækkelig klart for bestyrelsen, at bestyrelsen ikke var forpligtet til at træffe beslutning om at dække underskuddet i Projektselskabet, herunder at bestyrelsen ikke som anført var bundet af et tidligere mandat. Endvidere er det kritisabelt, at bestyrelsesformanden ikke informerede bestyrelsen om styrelsens bemærkninger om indhentelse af samtykke efter erhvervsfondslovens 21, stk. 3, forud for beslutningen på bestyrelsesmødet den 18. august 2014 om at dække underskuddet, jf. nedenfor. 4) Har bestyrelsesmedlemmerne handlet i tillid til rådgivning fra advokat og/eller revisor? Alle de daværende bestyrelsesmedlemmer, som har afgivet høringssvar, har anført, at de forudsatte, at beslutningen om at yde mellemfinansiering såvel som dækning af underskuddet skete i overensstemmelse med juridisk rådgivning fra advokat og revisor. I den forbindelse er der henvist til et bilag til Projektselskabets redegørelse af 31. juli 2014, hvorefter advokat Finn Overgaard, LETT advokater, har ydet rådgivning under det samlede forløb fra bud til nedlukning. Endvidere er der henvist til, at advokat Finn Overgaard, LETT advokater, sædvanligvis ydede juridisk rådgivning i alle væsentlige spørgsmål. Det er dog på trods heraf ikke oplyst, at de enkelte bestyrelsesmedlemmer var bekendt med nogen konkret juridisk rådgivning. Advokat Finn Overgaard har i fondens høringssvar oplyst ikke at have rådgivet fonden [ ] om eller i forbindelse med slutfinansieringen af ESC For så vidt angår revisors rådgivning er der henvist til revisionsprotokollatet til årsregnskabet for 2013 og revisors erklæring af 3. september 2014 om udkast til fondens besvarelse af styrelsens henvendelse af 8. august Styrelsen skal hertil bemærke følgende: På baggrund af oplysningen fra LETT advokater om, at de ikke har ydet juridisk rådgivning til fonden i forbindelse med slutfinansieringen, og idet bestyrelsesmedlemmerne heller ikke har oplyst, at de konkret har modtaget rådgivning forud for beslutningen om slutfinansiering, må det

9 9/36 lægges til grund, at der ikke er ydet juridisk rådgivning vedrørende slutfinansieringen. Særligt for fondens bestyrelsesformand, Michael Metz Mørch, må det anses for kritisabelt, at han ikke har søgt oplyst, hvad advokatens rådgivning gik ud på, når han forudsatte, at advokaten havde ydet rådgivning i dette spørgsmål. Der må henses til, at Michael Metz Mørch som bestyrelsesformand har pligt til at sørge for et forsvarligt beslutningsgrundlag i bestyrelsen, herunder at der indhentes juridisk rådgivning i relevant omfang, og at spørgsmålet om fondens underskudsdækning med kr. 46 mio. var af ekstraordinær karakter og stor betydning for fonden. For så vidt angår henvisningen til revisors rådgivning bemærkes, at revisor ikke ses at have rådgivet eller udtalt sig om slutfinansieringen i revisionsprotokollatet til årsregnskab for 2013 eller i revisors erklæring af 3. september Sidstnævnte erklæring er afgivet efter bestyrelsens beslutning om underskudsdækning den 18. august 2014, og den kan allerede af den grund ikke tillægges betydning for ansvarsbedømmelsen. I øvrigt har revisor ikke i denne erklæring udtalt sig om, hvorvidt fonden lovligt kunne deltage i dækningen af Projektselskabets underskud. Derimod fremgår alene, at revisor har foretaget en vurdering af, hvorvidt fondens besvarelse til styrelsen var tilstrækkelig fyldestgørende til at opfylde kravene i lov om erhvervsdrivende fonde. På det foreliggende grundlag lægger styrelsen herefter til grund for afgørelsen, at fondens bestyrelse ikke har handlet i tillid til konkret rådgivning fra advokat eller revisor. 5) Har bestyrelsen tilsidesat sin pligt til at indhente samtykke efter erhvervsfondslovens 21, stk. 3? De daværende menige bestyrelsesmedlemmer, som har afgivet høringssvar, har oplyst, at de først efter beslutningen om dækning af underskuddet fik udleveret kopi af styrelsens henvendelse af 8. august 2014, og at bestyrelsesformanden på mødet den 18. august 2014 alene oplyste, at styrelsen ønskede en redegørelse for fondens økonomi. Endvidere har flere af bestyrelsesmedlemmerne i deres høringssvar lagt til grund, at det er en betingelse for pligten til forelæggelse efter lov om erhvervsdrivende fonde 21, stk. 3, at der skal være tale om en disposition, som vil kunne bringe fondens fortsatte eksistens i fare. Det er endvidere anført, at det må anses for utænkeligt, at styrelsen ikke ville have meddelt samtykke til fondens underskudsdækning, hvis dette var blevet forelagt til godkendelse efter 21, stk. 3, enten før eller efter afholdelse af arrangementet.

10 10/36 Styrelsen skal hertil bemærke følgende: Styrelsen finder det kritisabelt, at bestyrelsesformanden ikke udleverede kopi af fondsmyndighedens brev til bestyrelsen forud for beslutningen på bestyrelsesmødet den 18. august 2014, og at bestyrelsesformanden ikke informerede bestyrelsen om de heri indeholdte bemærkninger om indhentelse af samtykke efter erhvervsfondslovens 21, stk. 3. Når fondsmyndigheden henvender sig til en erhvervsdrivende fond, og gør opmærksom på, at fonden befinder sig i en situation, som kan medføre krav om fondsmyndighedens samtykke til en eller flere påtænkte ekstraordinære dispositioner, er det bestyrelsesformandens pligt at informere bestyrelsen fyldestgørende herom, og samtidig gøre bestyrelsen opmærksom på, at bestyrelsen ikke bør træffe beslutning, før sagen har været drøftet med fondsmyndigheden, hvilket ikke er sket i denne sag. Styrelsen finder på baggrund heraf, og idet det særligt påhviler bestyrelsesformanden at sikre et forsvarligt beslutningsgrundlag i bestyrelsen, ikke anledning til at udtale kritik af de menige bestyrelsesmedlemmer vedrørende spørgsmålet om indhentelse af samtykke efter erhvervsfondslovens 21, stk. 3. Erhvervsfondslovens 21, stk. 3, har følgende ordlyd: Stk. 3. Fondens bestyrelse må kun med fondsmyndighedens samtykke foretage eller medvirke til ekstraordinære dispositioner, som kan medføre risiko for, at vedtægten ikke kan overholdes. I forarbejderne til erhvervsfondslovens 21, stk. 3, (lovforslagets 19) er anført følgende om pligten til indhentelse af samtykke: Som det fremgår af betænkningen side 64 er det hensigten, at samtykke kun skal kræves helt undtagelsesvis og kun ved ekstraordinære dispositioner. Det vil navnlig sige ved handlinger, der vil kunne bringe fondens eksistens i fare. Bestemmelsen fastslår således indirekte, at bestyrelsen - for så vidt angår de dispositioner, der ikke er særlig lovgivning om - har adgang til at foretage alle normale dispositioner uden at skulle indhente fondsmyndighedens samtykke. Det følger således hverken af bestemmelsens ordlyd eller forarbejder, at samtykke kun skal indhentes i de tilfælde, hvor dispositionen vil kunne bringe fondens eksistens i fare. Samtykke skal også indhentes i tilfælde, hvor en disposition er på grænsen af fondens formål, uden at dette nødvendigvis bringer fondens eksistens i fare. Henset til de betydelige økonomiske forpligtelser fonden påtog sig ved underskudsfinansieringen, ville styrelsen ikke på det foreliggende grundlag have meddelt samtykke til fondens underskudsdækning.

11 11/36 6) Bestyrelsesmedlemmer underlagt instruktion fra den udpegningsberettigede I høringssvaret fra daværende bestyrelsesmedlem Simon Strange er blandt andet anført følgende: Af hensyn til Københavns Kommunes særlige interesser i fondens aktiviteter og de økonomiske bidrag, som Københavns Kommune derfor yder fonden, hviler de beslutninger og dispositioner, som det af kommunen udpegede medlem står for i bestyrelsen, til enhver tid på en nøje koordinering og gennemgang, der sker i samarbejde med kommunens embedsmænd. ( ) Simon Strange har forud for hvert bestyrelsesmøde i fonden gennemgået forslagene på dagsordenen med embedsmænd i Københavns Kommune for at sikre, at Københavns Kommunes interesser i de trufne beslutninger blev varetaget forsvarligt, herunder i henseende til overholdelse af den til enhver tid gældende lovgivning. Københavns Kommunes embedsmænd udarbejdede til hvert bestyrelsesmøde en såkaldt kommenteret dagsorden med retningslinjer for Simon Stranges deltagelse i bestyrelsesmøderne. I særlige tilfælde var der endvidere et formøde med kommunens direktion og drøftelser med overborgmesteren eller dennes sekretariat. Ved bedømmelsen af Simon Stranges forhold skal der tages hensyn til, at han er politisk udpeget af Borgerrepræsentationen i Københavns Kommune. Han har ikke stillet op til posten. Han havde ingen reel mulighed for at modsætte sig overborgmesterens og direktionens beslutninger. I så fald var han blevet erstattet af et andet bestyrelsesmedlem. Simon Strange har fået anvisninger og vejledning under hensyn til kommunens rolle som bidragsyder til fonden ved mødeforberedelse med kommenterede dagsordner, drøftelser med overborgmesteren, rådhusets embedsmand og rådhusets direktører i forhold til bestyrelsesmødernes dagsordener. Styrelsen skal hertil bemærke følgende: Det forhold, at Simon Strange har oplyst, at han forud for bestyrelsesmøderne i fonden blev instrueret af Københavns Kommune i forhold til hans deltagelse i møderne, og samtidig har oplyst, at han ingen reel mulighed havde for at modsætte sig kommunens beslutninger, medfører, at der er sket en overtrædelse af det grundlæggende fondsretlige krav om ledelsens uafhængighed af udenforstående, herunder eventuelle udpegningsberettigede. Styrelsen skal på den baggrund som fondsmyndighed udtale kritik af Simon Strange for ikke at have iagttaget kravet om uafhængighed i forbindelse med varetagelse af hvervet som bestyrelsesmedlem i fonden.

12 12/36 Dette forhold kan heller ikke begrunde, at Simon Strange ikke er undergivet samme ansvar som andre bestyrelsesmedlemmer. Opfølgning på høringen Styrelsen har nu afsluttet sin gennemgang af de modtagne høringsbreve, og agter på grundlag heraf at træffe afgørelse om den daværende ledelses ansvar for de dispositioner, som ledelsen traf i forbindelse med afholdelsen af ESC2014 således som nærmere beskrevet i det følgende. Styrelsens udkast til afgørelse sendes i perioden 24. juni 2016 til 1. september 2016 til udtalelse hos de berørte parter, jf. 19, stk. 1, i forvaltningsloven. Erhvervsstyrelsen træffer herefter endelig afgørelse i sagen. Afgørelse A. Fondens eventuelle særlige karakter samt samtykke til ekstraordinær disposition efter erhvervsfondslovens 21, stk. 3 Fonden er en erhvervsdrivende fond omfattet af lov om erhvervsdrivende fonde, og registreret som sådan i styrelsens register over erhvervsdrivende fonde. Fonden skal derfor i alle henseender opfylde lovens krav, herunder lovens 38, stk. 1, 1. pkt., om varetagelse af fondens formål og interesser samt 77 (dagældende grundsætninger til erhvervsfondsloven og 40) om uddeling af fondens midler. Det forhold, at seks medlemmer af fondens bestyrelse udpeges af de politiske parter bag fondens etablering, medfører efter styrelsens opfattelse ikke, at der er hjemmel til at fravige de krav, der gælder for bestyrelsen i en erhvervsdrivende fond, herunder det grundlæggende krav om uafhængigt af eventuelle bagvedstående parter alene at varetage fondens vedtægtsmæssige formål og fondens interesser. Styrelsen finder således ikke, at fonden har en sådan særlig karakter, at der er grundlag for at betragte fonden som en særlig fond, hvor der kan varetages andre formål eller interesser end de i vedtægten fastsatte, eller hvor fonden ikke behøver at opfylde erhvervsfondslovens betingelser for uddeling af midler. På baggrund heraf skal styrelsen som fondsmyndighed udtale kritik af Simon Strange for ikke at have iagttaget kravet om uafhængighed i forbindelse med varetagelse af hvervet som bestyrelsesmedlem i fonden, idet Simon Strange som bestyrelsesmedlem har handlet efter instruktion fra Københavns Kommune. Styrelsen finder endvidere, at den daværende bestyrelse handlede i strid med det grundlæggende krav i dagældende lov om erhvervsdrivende fonde 21, stk. 3, om at forelægge ekstraordinære dispositioner for

13 13/36 fondsmyndigheden. Det gælder særligt, da den daværende bestyrelse på bestyrelsesmødet den 18. august 2014 besluttede fuldt ud at dække det samlede underskud i Projektselskabet, uanset at styrelsen 10 dage forinden (den 8. august 2014) havde anmodet bestyrelsen om en nærmere redegørelse for de økonomiske forhold i fonden. Styrelsen finder det desuden kritisabelt, at daværende bestyrelsesformand, Michael Metz Mørch, ikke udleverede kopi af fondsmyndighedens brev til bestyrelsen forud for beslutningen på bestyrelsesmødet den 18. august 2014, og at bestyrelsesformanden ikke informerede bestyrelsen om de heri indeholdte bemærkninger om indhentelse af samtykke efter erhvervsfondslovens 21, stk. 3. Bestyrelsesformanden har herved tilbageholdt relevant information over for den øvrige bestyrelse. Styrelsen finder på denne baggrund, og idet det særligt påhviler bestyrelsesformanden at sikre et forsvarligt beslutningsgrundlag i bestyrelsen, ikke anledning til at udtale kritik af de menige bestyrelsesmedlemmer vedrørende spørgsmålet om indhentelse af samtykke efter erhvervsfondslovens 21, stk. 3. B. Den juridiske status af fondens støtteerklæringer til DR Erhvervsstyrelsen gav i sin afgørelse af 2. december 2014 udtryk for, at de to støtteerklæringer afgivet henholdsvis den 24. og 30. april 2014 var af en sådan karakter, at de kunne være bindende for fonden. Styrelsen finder imidlertid efter nærmere undersøgelse, at de afgivne støtteerklæringer ikke indeholder en økonomisk forpligtelse for fonden, men alene kan anses for at indeholde en indsatsforpligtelse. Efter støtteerklæringernes ordlyd påtog fonden sig således hverken en kautions- eller garantiforpligtelse overfor DR til at dække DR s mellemfinansiering, hvis Projektselskabet ikke ville være i stand til at betale tilgodehavendet, men derimod alene en forpligtelse til at arbejde aktivt for at finde en løsning på slutfinansieringen af Projektselskabets gæld til DR. Afgivelsen af disse støtteerklæringer medfører derfor efter styrelsens vurdering ikke et ansvarsgrundlag for fondens ledelse. C. Bestyrelsens opfyldelse af sin tilsynsforpligtelse Styrelsen har ved gennemgang af LETT Advokaters redegørelse konstateret, at det blandt andet er anført, at det er vurderingen, at WoCo s bestyrelsesformand ved at afgive Støtteerklæringerne uden først at have orienteret den øvrige bestyrelse overskred de beføjelser, han som bestyrelsesformand havde til at afgive sådanne erklæringer overfor tredjemand.

14 14/36 Styrelsen er enig i denne vurdering, og skal på baggrund heraf som fondsmyndighed udtale kritik af daværende bestyrelsesformand, Michael Metz Mørch, for at have overskredet sin beslutningskompetence i forhold til fonden. Michael Metz Mørch havde som bestyrelsesformand ikke en selvstændig beslutningskompetence. Afgivelse af disse erklæringer forudsatte derfor bestyrelsens beslutning herom, også selv om de ikke var retligt forpligtende. I den forbindelse bemærkes, at der ikke er oplyst omstændigheder, som gjorde det nødvendigt og uopsætteligt at afgive erklæringerne på egen hånd uden forsøg på at inddrage den øvrige bestyrelse. Samtidig bemærkes, at styrelsen ikke har fundet det nødvendigt at foretage en yderligere undersøgelse af en manglende opfyldelse af den daværende bestyrelses tilsynsforpligtelse, særligt henset til, at alle bestyrelsesmedlemmer på nær et enkelt er udskiftet, og at den nuværende bestyrelse har iværksat initiativer til at forbedre fondens ledelsesstruktur. Styrelsen finder dog anledning til at fastholde sin kritik, som udtrykt i afgørelsen af 2. december 2014, af den daværende bestyrelse, da det af sagens dokumenter blandt andet fremgår, at bestyrelsesformanden i flere situationer handlede uden at involvere de øvrige bestyrelsesmedlemmer i tide. Styrelsen skal i den forbindelse udtale kritik af de menige bestyrelsesmedlemmer for ikke at have sanktioneret, at bestyrelsesformand, Michael Metz Mørch, den 30. april 2014 uden bestyrelsens forudgående godkendelse underskrev endnu en støtteerklæring til DR, (som omfattede en betydeligt større finansiering fra DR til Projektselskabet end støtteerklæringen af 24. april 2014), uagtet, at det på bestyrelsesmødet i fonden den 25. april 2014 blev aftalt, at der ikke måtte afgives yderligere erklæringer over for DR. D. Erstatningsansvar som følge af økonomiske dispositioner ift. tilskud samt mellem- og slutfinansiering af Projektselskabet. Som nævnt under litra A er fonden en erhvervsdrivende fond, der i alle henseender skal følge lov om erhvervsdrivende fonde. Dette gælder også i forhold til varetagelse af fondens formål og anvendelse af fondens midler. De trufne dispositioner i forhold til mellem- og slutfinansiering af fondens projektselskab skal således ses i forhold hertil. Styrelsen kritiserede i sin afgørelse af 2. december 2014, at fonden havde foretaget en række dispositioner, som eventuelt kunne være erstatningspådragende eller strafbare. I forlængelse heraf har styrelsen med nærværende afgørelse vurderet en række forhold nærmere.

15 15/36 I forhold til et eventuelt erstatningsretligt tab har styrelsen nærmere undersøgt følgende dispositioner, som fonden har foretaget i forhold til Projektselskabet: a) Bevilling af tilskud på kr. 4,34 mio. den 28. januar b) Ydelse af mellemfinansiering på op til kr. 12 mio. den 10. april c) Forhøjelse af mellemfinansiering med op til kr. 16,7 mio. (op til i alt kr. 28,7 mio.) den 20. juni d) Dækning af underbalance på kr. 58 mio. den 18. august Efter styrelsens vurdering medfører dispositionerne nævnt i a) og b) ikke et ansvarsgrundlag for den daværende ledelse, selvom dispositionerne må anses for ulovlige efter bestemmelserne i lov om erhvervsdrivende fonde om uddeling af midler. Disse dispositioner blev truffet før afholdelsen af ESC2014. Styrelsen har lagt vægt på, at dispositionerne kan betragtes som nødvendige for varetagelse af fondens formål. Det er således styrelsens vurdering, at hvis disse dispositioner ikke var blevet gennemført, ville det have medført en nærliggende og væsentlig risiko for, at ESC2014 måtte aflyses, hvilket kunne medføre meget negative skadevirkninger set i forhold til fondens formål. På baggrund af de indkomne høringssvar er det endvidere styrelsens vurdering, at dispositionerne nævnt i c) og d) ikke medfører et ansvar for de menige bestyrelsesmedlemmer. De menige bestyrelsesmedlemmer kan have haft rimeligt grundlag for en opfattelse om, at fonden allerede var retlig forpligtet til at dække underskuddet som følge af de afgivne støtteerklæringer sammenholdt med tilkendegivelser fra fondens daværende bestyrelsesformand, Michael Metz Mørch. Det er således styrelsens opfattelse, at de menige bestyrelsesmedlemmer har handlet i tillid til at bestyrelsesformanden, Michael Metz Mørch, har givet dem korrekte og fyldestgørende oplysninger i forbindelse med bestyrelsens beslutning om den yderligere mellemfinansiering til Projektselskabet i april 2014 samt i forbindelse med den efterfølgende beslutning om dækningen af underskuddet i Projektselskabet i august Der er ikke grundlag for at anse daværende direktør, Lars Bernhard Jørgensen, for erstatningsansvarlig for underskudsdækningen, idet beslutning herom er truffet af bestyrelsen, og idet direktøren ikke ses at have meddelt bestyrelsen urigtige eller ufuldstændige oplysninger som grundlag for dens beslutning. Styrelsen finder derimod, at daværende bestyrelsesformand, Michael Metz Mørch, har et erstatningsansvar for beslutningen om mellemfinansieringen i juni 2014 og underskudsdækningen i august Bestyrelsesformanden har tilsidesat sin pligt til at indhente bestyrelsens godkendelse af støtteerklæringerne, og selv om disse ikke indebar en retlig forpligtelse for fonden til at dække underskuddet, var de efter bestyrelsesformandens egen opfattelse politisk bindende for fonden.

16 16/36 Det må antages, at erklæringerne derved har virket bestemmende for bestyrelsesformandens ageren. Bestyrelsesformanden gjorde det ikke klart for den øvrige bestyrelse, at fonden ikke var retlig forpligtet til at dække underskuddet i kraft af støtteerklæringerne, og bestyrelsesformanden gav urigtigt udtryk for, at bestyrelsen var bundet af et tidligere mandat, der ikke tillod konkurs i Projektselskabet. Desuden undlod bestyrelsesformanden forud for bestyrelsesmødet den 18. august 2014 at udlevere og i øvrigt loyalt at oplyse det fulde indhold af styrelsens brev til bestyrelsen af 8. august 2014, der netop indeholdt bemærkninger om indhentelse af samtykke efter erhvervsfondslovens 21, stk. 3. Bestyrelsesformanden har derved groft tilsidesat sine pligter som bestyrelsesformand til at sikre en forsvarlig beslutningsproces i bestyrelsen. Styrelsen finder på denne baggrund, og idet det særligt påhviler bestyrelsesformanden at sikre et forsvarligt beslutningsgrundlag i bestyrelsen, ikke anledning til at udtale kritik af de menige bestyrelsesmedlemmer vedrørende spørgsmålet om indhentelse af samtykke efter erhvervsfondslovens 21, stk. 3. Dispositionerne nævnt i c) og d) blev truffet efter afholdelsen af ESC2014, og disse var derfor ikke begrundet i varetagelse af fondens formål, men i et for fonden uvedkommende formål om at dække underskuddet i Projektselskabet, desuagtet at fonden netop havde etableret Projektselskabet for at begrænse den økonomiske risiko. Styrelsen finder det ikke sandsynliggjort, at Projektselskabets konkurs ville have medført skadevirkninger for fonden, der modsvarer tabet på kr. 46 mio. (kr. 49 mio.), eller at der ikke havde kunnet opnås andre løsningsmuligheder, der f.eks. kun indebar delvis dækning af DR s tilgodehavende eller alene betaling af de private kreditorer og dermed et væsentligt mindre tab for fonden, hvis fonden ikke urigtigt havde anset sig forpligtet over for DR i forhold til de afgivne støtteerklæringer. Styrelsen finder således, at beslutningen, jf. litra c) om den 20. juni 2014 at forhøje mellemregningen med Projektselskabet yderligere med op til kr. 16,7 mio. samt beslutningen, jf. litra d) den 18. august 2014 om at dække underskuddet på kr. 46 mio. (inkl. de nævnte kr. 16,7 mio.) i Projektselskabet er ansvarspådragende, og at fonden har lidt et erstatningsbegrundende tab. Tabet kan ikke med sikkerhed på nuværende tidspunkt opgøres til kr. 46 mio. (kr. 49 mio.), men det kan opgøres til i hvert fald kr. 21 mio., der udgør det beløb, som fondens basistilskud konkret er blevet nedsat med i henhold til resultatkontrakten for som følge af Region Hovedstadens ydelse af det ekstraordinære tilskud til dækning af underskuddet. Et erstatningsansvar kan nedsættes efter lov om erhvervsdrivende fonde 128, stk. 1, når dette findes rimeligt under hensyn til skyldgraden, ska-

17 17/36 dens størrelse og omstændighederne i øvrigt. Der kan i den forbindelse tages hensyn til eventuel forsikringsdækning. Styrelsen er ikke bekendt med størrelsen af forsikringsdækningen eller forsikringsvilkårene, og har derfor ikke foretaget en vurdering af, om der er grundlag for en sådan nedsættelse. Klagevejledning Denne afgørelse kan indbringes for Erhvervsankenævnet, Dahlerups Pakhus, Langelinie Allé 17, 2100 København Ø, ean@erst.dk, senest 4 uger efter, at afgørelsen er meddelt, jf. 130, stk. 1, i lov om erhvervsdrivende fonde. Styrelsen skal til orientering oplyse, at Erhvervsankenævnet i forbindelse med en eventuel klage opkræver et gebyr, der helt eller delvis kan tilbagebetales, såfremt der gives klager medhold i klagen. Begrundelse A. Fondens eventuelle særlige karakter samt samtykke til ekstraordinær disposition efter erhvervsfondslovens 21, stk. 3 Styrelsen finder ikke belæg for at antage, at fonden har en særlig karakter, idet der er tale om en erhvervsdrivende fond omfattet af lov om erhvervsdrivende fonde, og registreret i styrelsens register over erhvervsdrivende fonde. Fonden er ikke omfattet af undtagelsesbestemmelserne i 3 i lov om erhvervsdrivende fonde eller særlovgivning, der helt eller delvist undtager fonden fra de krav, der følger af lov om erhvervsdrivende fonde. Ledelsen i en erhvervsdrivende fond har pligt til at sikre, at fondens aktivitets- og uddelingsformål fremmes bedst muligt i overensstemmelse med fondens vedtægtsbestemte formål. Ledelsen må således hverken forfølge egne eller tredjemands økonomiske eller ideelle interesser, som ikke er forankret i fondens vedtægtsbestemte formål. Samlet set er det således fondens vedtægtsbestemte formål, der sammen med hensynet til fondens kreditorer og de konkrete bidragsydere samt bestemmelserne i lov om erhvervsdrivende fonde, som danner den overordnede ramme for bestyrelsens interessevaretagelse. Det er fra fondens side anført, at fonden skulle være undergivet en række særegne forhold, som ikke kan antages at være typiske for en erhvervsdrivende fond, og som har betydning for bestyrelsens interessevaretagelse. Der er blandt andet henvist til den politiske virkelighed, som fonden er underlagt.

18 18/36 Det er styrelsens opfattelse, at hvis det skal være muligt at varetage særlige offentlige eller politiske interesser, må det kræve særskilt hjemmel i fondens vedtægt eller i stiftelsesgrundlaget. Der ses imidlertid ikke at være støtte herfor, hverken i fondens vedtægt eller stiftelsesgrundlag. Om etableringen af fonden bemærkes, at fonden var resultatet af et udvalgsarbejde under det daværende Industriministerium. Udvalget havde i oktober 1991 afgivet rapporten Turistens København, som redegjorde for det hidtidige turistfremmende arbejde i København og hovedstadsregionen og de deri involverede organisationer, institutioner og øvrige parter. Udvalget anbefalede på den baggrund at etablere én bred, slagkraftig udviklings- og markedsføringsorganisation til fremtidig varetagelse af hele hovedstadsregionens erhvervsinteresser inden for turistområdet. Den daværende markedsføringsorganisation Wonderful Copenhagen, der var etableret som et aktieselskab, blev omdrejningspunktet for etableringen af fonden som et overordnet turistmarkedsføringsorgan. Om den nye organisationsform anføres følgende i rapporten: Organisationens institutionelle form er ikke afgørende. Der kan være tale om selskabsdannelse, forening el.lign., men der må lægges afgørende vægt på, at den daglige ledelse varetages af en topprofessionel direktion med reference til en relevant sammensat og effektiv bestyrelse. Et repræsentantskab eller råd vil kunne afspejle den brede interessemæssige opbygning og bidrage med løbende inspiration. Som det fremgår, forelå der hverken et ønske fra udvalgets side om en politisk ledelse i organisationen eller et ønske om, at fonden blev oprettet ved særlig lov, der fraveg de almindelige regler for erhvervsdrivende fonde. Derimod lagde udvalget afgørende vægt på, at den daglige ledelse blev varetaget af en topprofessionel direktion, og at direktionen blev kontrolleret af en effektiv bestyrelse. I overensstemmelse hermed blev fonden ifølge sin vedtægt organiseret med et repræsentantskab, en bestyrelse og en direktion. Det skal bemærkes, at repræsentantskabet er uden ledelsesmæssig eller anden beslutningskompetence udover at vælge et antal medlemmer til fondens bestyrelse. Det fremgår endvidere af rapporten, at etablering og drift må naturligvis fortsat støttes af interessentkredsens hovedaktører, men der vil tillige være behov for et betydeligt større amtsligt og kommunalt, økonomisk engagement end hidtil. Det fremgår således ikke af rapporten, at der ledelsesmæssigt var behov for større engagement, men alene økonomisk, hvilket også har været tilfældet, da fonden i stort omfang har været finansieret via støtte fra blandt andet Region Hovedstaden.

19 19/36 Det forhold, at seks medlemmer af fondens bestyrelse udpeges af de politiske parter bag fonden, og de øvrige af et repræsentantskab med en interessemæssig opbygning, medfører efter styrelsens opfattelse ikke, at der er hjemmel til at fravige de krav, der gælder til ledelsens interessevaretagelse i erhvervsdrivende fonde, jf. nærmere herom ovenfor. Styrelsen bemærker i den forbindelse, at det er et grundlæggende fondsretligt krav, at fondens ledelse skal være uafhængig af stifter og andre interessenter, og at ledelsen alene skal varetage fondens formål og interesser, jf. henholdsvis 38 og 42 i lov om erhvervsdrivende fonde. Dette medfører efter styrelsens opfattelse, at et bestyrelsesmedlem ikke er forpligtet til at handle ud fra en instruks fra den person, organisation eller lignende, som har udpeget vedkommende, da hvervet som bestyrelsesmedlem er personligt, og bestyrelsesmedlemmet vil være personligt ansvarlig for udøvelsen af sit hverv. Det vil således altid være op til det enkelte bestyrelsesmedlem at vurdere, om en eventuel anbefaling, instruks eller lignende fra den som har udpeget vedkommende, vil være i fondens interesse og inden for fondens formål, og om bestyrelsesmedlemmet i givet fald skal agere eller stemme i overensstemmelse med instruktionen. Dette skal ses i sammenhæng med, at hverken den udpegningsberettigede eller de øvrige bestyrelsesmedlemmer kan afsætte et bestyrelsesmedlem. Denne kompetence tilfalder alene fondsmyndigheden, jf. 45 i lov om erhvervsdrivende fonde. Som det fremgår af ovennævnte, kan det forhold, at en del af bestyrelsesmedlemmerne er udpeget af offentlige myndigheder, ikke give bestyrelsen ret til at varetage offentlige interesser i videre omfang, end hvad der fremgår af vedtægten, eller end hvad der anses for at være i fondens interesse. I den forbindelse finder styrelsen anledning til at bemærke, at det af sagens materiale fremgår, at Region Hovedstaden, ad flere omgange har besluttet at instruere de af Region Hovedstaden udpegede bestyrelsesmedlemmer, hvilket efter styrelsens opfattelse ikke kan forpligte de pågældende. Dette gælder også for den instruktion, der er udøvet af Københavns Kommune, jf. ovenfor. Det forhold, at fonden efter styrelsens vurdering i alle henseender er en erhvervsdrivende fond undergivet kravene i lov om erhvervsdrivende fonde indebærer ligeledes, at bestyrelsen har pligt til at forelægge ekstraordinære dispositioner for fondsmyndigheden, og kun må gennemføre sådanne beslutninger med fondsmyndighedens samtykke. Styrelsen kritiserede i sin afgørelse af 2. december 2014, at den daværende bestyrelse ikke indhentede samtykke til påtænkte ekstraordinære dispositioner, jf. den dagældende lov om erhvervsdrivende fonde 21, stk. 3 ( 61 i den nugældende lov). Det fulgte af den dagældende lov om erhvervsdrivende fonde 21, stk. 3, at fondens bestyrelse kun med fondsmyndighedens

20 20/36 samtykke må foretage eller medvirke til ekstraordinære dispositioner, som kan medføre risiko for, at vedtægten ikke kan overholdes. Forelæggelsespligten gælder i tilfælde, hvor en disposition er på grænsen af fondens formål, eller hvor dispositionen har en sådan økonomisk betydning, at dispositionen vil kunne bringe fondens eksistens i fare. Der henvises endvidere til bemærkningerne ovenfor til høringssvarene. Ved mellemfinansieringen den 20. juni 2014 påtog fonden sig en forpligtelse på yderligere kr. 16,7 mio. overfor Projektselskabet, som fondens ledelse på dette tidspunkt var bekendt med ikke ville kunne tilbagebetale lånet. Beslutningen om at dække underskuddet den 18. august 2014 indebar en forpligtelse for fonden på kr. 46 mio., udover de kr. 12 mio., som fonden havde påtaget sig ved mellemfinansieringen den 10. april Det er styrelsens vurdering, at det yderligere lån på op til kr. 16,7 mio., der blev ydet til et åbenbart insolvent selskab, indebar en forpligtelse af en sådan størrelse og karakter, at den skulle have været forelagt styrelsen som fondsmyndighed efter 21, stk. 3. Dette gælder i særlig grad også dækningen af underskuddet på kr. 46 mio. den 18. august For både mellemfinansieringen den 20. juni 2014 og dækningen af underskuddet den 18. august 2014 gælder yderligere, at disse dispositioner som anført ikke var omfattet af fondens formål, og at der dermed var en risiko for, at der derved skete en tilsidesættelse af vedtægten. Det er i den forbindelse en skærpende omstændighed, at bestyrelsen undlod at forelægge beslutningen truffet den 18. august 2014 om dækning af underskud for fondsmyndigheden på trods af, at fondsmyndigheden den 8. august 2014 havde henvendt sig til bestyrelsen vedrørende de økonomiske konsekvenser af fondens engagement i Projektselskabet samt anmodet bestyrelsen om en særskilt stillingstagen til, hvorvidt bestyrelsen burde have indhentet fondsmyndighedens samtykke til en række af fondens aktiviteter. Det fremgår i den forbindelse af referat fra bestyrelsesmødet den 8. september 2014, at daværende direktør, Lars Bernhard Jørgensen, havde oplyst bestyrelsen om, at brevet fra styrelsen var modtaget den 14. august Samme dag var dette blevet videresendt til daværende bestyrelsesformand, Michael Metz Mørch, som ifølge Lars Bernhard Jørgensen orienterede om modtagelsen af dette på bestyrelsesmødet den 18. august Der henvises endvidere til de supplerende bemærkninger ovenfor til høringssvarene. Styrelsen finder på denne baggrund, at bestyrelsesformanden burde have oplyst den øvrige bestyrelse om det fulde indhold af styrelsens brev af 8.

Fonden Wonderful Copenhagen Att. bestyrelsesformand Peter Højland. daværende bestyrelsesmedlemmer og direktøren i fonden, som oplistet i bilag 1.

Fonden Wonderful Copenhagen Att. bestyrelsesformand Peter Højland. daværende bestyrelsesmedlemmer og direktøren i fonden, som oplistet i bilag 1. Fonden Wonderful Copenhagen Att. bestyrelsesformand Peter Højland og 21. februar 2017 Sag X15-AB-70-AL /SorCla daværende bestyrelsesmedlemmer og direktøren i fonden, som oplistet i bilag 1. FONDEN WONDERFUL

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Nævnenes Hus * Toldboden 2 * 8800 Viborg * Tlf *

ERHVERVSANKENÆVNET Nævnenes Hus * Toldboden 2 * 8800 Viborg * Tlf * ERHVERVSANKENÆVNET Nævnenes Hus * Toldboden 2 * 8800 Viborg * Tlf. 72 40 56 00 * ean@naevneneshus.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 1. maj 2018 (17/00610) Ophævet, at der var grundlag for at pålægge

Læs mere

1. Indledning. 1.1 Baggrund

1. Indledning. 1.1 Baggrund Advokatpartnerselskab Finn Overgaard ESC 2014 LETT S BEMÆRKNINGER TIL ERHVERVSSTYRELSENS A GTERSKRIVELSE II Advokat Anne Wissing Advokat 1. Indledning J.nr. 296483-7-ALK 1.1 Baggrund 26. august 2016 1.1.1

Læs mere

1. Indledning. 1.1 Baggrund

1. Indledning. 1.1 Baggrund Advokatpartnerselskab Finn Overgaard Advokat Anne Wissing Advokat J.nr. 296483-7-ALK ESC 2014 BEMÆRKNINGER TIL ERHVERVSSTYRELSENS A GTERSKRIVELSE 8. februar 2016 1. Indledning 1.1 Baggrund Erhvervsstyrelsen

Læs mere

Opmærksomhedspunkter for bestyrelsesmedlemmer i erhvervsdrivende fonde

Opmærksomhedspunkter for bestyrelsesmedlemmer i erhvervsdrivende fonde 7. april 2017 Opmærksomhedspunkter for bestyrelsesmedlemmer i erhvervsdrivende fonde Fondsbestyrelsens opgaver og ansvar er blevet behandlet i forbindelse med en konkret sag, som bl.a. vedrører de forhold,

Læs mere

Til bestyrelsen i Direktør J.P.A. Espersen og hustru, fru Dagny Espersens Fond. Sendt pr. til advokat Eigil Lego Andersen på

Til bestyrelsen i Direktør J.P.A. Espersen og hustru, fru Dagny Espersens Fond. Sendt pr.  til advokat Eigil Lego Andersen på Til bestyrelsen i Direktør J.P.A. Espersen og hustru, fru Dagny Espersens Fond 13. maj 2016 Sag X16-AR-62-ZU Sendt pr. e-mail til advokat Eigil Lego Andersen på ELA@nnlaw.dk. Samtykke til vidtgående beslutninger

Læs mere

Inddragelse af begrænset tilladelse til at udbyde betalingstjenester og til at udstede elektroniske

Inddragelse af begrænset tilladelse til at udbyde betalingstjenester og til at udstede elektroniske Bestyrelsen og direktionen Ewire Danmark A/S Søndergade 4 2 8000 Aarhus 14. april 2014 Ref. mar/kan J.nr. 69527-0009 Inddragelse af begrænset tilladelse til at udbyde betalingstjenester og til at udstede

Læs mere

Erhvervsstyrelsen har den 5. september 2018 sendt nedenstående afgørelse i høring hos bestyrelsen for [FONDEN].

Erhvervsstyrelsen har den 5. september 2018 sendt nedenstående afgørelse i høring hos bestyrelsen for [FONDEN]. Brevet er sendt til fondens digitale postkasse 16. oktober 2018 Sagsnr. X18-AB-43-EJ Erhvervsstyrelsen har den 5. september 2018 sendt nedenstående afgørelse i høring hos bestyrelsen for [FONDEN]. Erhvervsstyrelsen

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf * Ekspeditionstid 9-16

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf * Ekspeditionstid 9-16 ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 21. maj 2012 (J.nr. 2011-0026122) Afgift som følge

Læs mere

Afgørelse om aktiviteter er omfattet af lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v.

Afgørelse om aktiviteter er omfattet af lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. [Udeladt] 14. januar 2016 Ref. J.nr. Afgørelse om aktiviteter er omfattet af lov om forvaltere af alternative investeringsfonde m.v. I brev af 24. april 2015 har (herefter ) redegjort for, om aktiviteter

Læs mere

Det indsendte årsregnskab for 1997/1998 har ikke givet styrelsen anledning til at tage sagen op til ny vurdering.

Det indsendte årsregnskab for 1997/1998 har ikke givet styrelsen anledning til at tage sagen op til ny vurdering. Kendelse af 30. august 1999. 99-77.221 Spørgsmål vedrørende en erhvervsdrivende virksomheds registreringspligt og hæftelsesforhold afvist. Bekendtgørelse om erhvervsankenævnet 8. (Vagn Joensen) Advokat

Læs mere

Forretningsorden for Den Danske Naturfonds bestyrelse

Forretningsorden for Den Danske Naturfonds bestyrelse Side 1/6 Forretningsorden for Den Danske Naturfonds bestyrelse 1. Bestyrelsens valg, konstitution og honorar 1.1. Indstilling og valg af bestyrelsesmedlemmer sker i overensstemmelse med pkt. 7 og 8 i fondens

Læs mere

Region Hovedstaden - Aktindsigt I Korrespondance. Statsforvaltningens brev til en journalist

Region Hovedstaden - Aktindsigt I Korrespondance. Statsforvaltningens brev til en journalist Region Hovedstaden - Aktindsigt I Korrespondance Statsforvaltningens brev til en journalist 2014-189522 Dato: 28-09- 2015 Henvendelse vedrørende Region Hovedstadens afgørelse om aktindsigt. Du har anmodet

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET. Nævnenes Hus * Toldboden 2

ERHVERVSANKENÆVNET. Nævnenes Hus * Toldboden 2 ERHVERVSANKENÆVNET Nævnenes Hus * Toldboden 2 www.erhvervsankenaevnetdk,t 8800 Viborg,t Tlf. 72 40 56 00,t ean@naevneneshus.dk Kendelse af den 10. oktober 2017 (j.nr. 17/00232) Betingelserne for fravalg

Læs mere

Revisionsselskab S1 ApS Revisionsfirma S2 Revisor R. Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven

Revisionsselskab S1 ApS Revisionsfirma S2 Revisor R. Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven Revisionsselskab S1 ApS Revisionsfirma S2 Revisor R 18. juli 2013 Sag 2012-0033489 Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven 1. Indledning Styrelsen var den 20. juni 2013 på et tilsynsbesøg hos S1, CVR-nr.

Læs mere

Revisionsvirksomhed. Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven. 1. Indledning. Erhvervsstyrelsen afholdte den 17. marts 2015 kontrolbesøg med.

Revisionsvirksomhed. Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven. 1. Indledning. Erhvervsstyrelsen afholdte den 17. marts 2015 kontrolbesøg med. Revisionsvirksomhed 20. april 2015 Sag 2015-1923 Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven 1. Indledning Erhvervsstyrelsen afholdte den 17. marts 2015 kontrolbesøg med. ERHVERVSSTYRELSEN Dahlerups Pakhus

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf * onstid 9-16 *

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf * onstid 9-16 * ERHVERVSANKENÆVNET Fax 33 30 76 00 Ekspediti- Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * onstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 28. februar 2011 (J.nr. 2010-0022509)

Læs mere

Påbud. BRFkredit Bank A/S Att.: direktionen Klampenborgvej Kgs. Lyngby

Påbud. BRFkredit Bank A/S Att.: direktionen Klampenborgvej Kgs. Lyngby BRFkredit Bank A/S Att.: direktionen Klampenborgvej 205 2800 Kgs. Lyngby 10. februar 2015 Ref. hbj J.nr. 6072-0791 Påbud om ikke at kræve indsendelse af økonomioplysninger for lån, der er optaget inden

Læs mere

VEJLEDNING OM. likvidation

VEJLEDNING OM. likvidation VEJLEDNING OM likvidation UDGIVET AF Erhvervsstyrelsen December 2014 Indhold 1. Indledning... 1 2. Beslutning om at træde i likvidation... 1 3. Valg af likvidator... 2 4. Anmeldelse og registrering...

Læs mere

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en udtalelse af 9. september 2011 om sagens faktiske omstændigheder oplyst:

I anledning af klagen har Finanstilsynet i en udtalelse af 9. september 2011 om sagens faktiske omstændigheder oplyst: ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Fax 33 30 76 00 www.erhvervsankenaevnet.dk * Ekspeditionstid 9-16 Kendelse af 13. januar 2012 (J.nr. 2011-0025108).

Læs mere

Brevet er sendt til modtagernes digitale postkasser. Afsættelse af [PERSON A] som medlem af fondens bestyrelse [FONDEN], [CVR-nr.]

Brevet er sendt til modtagernes digitale postkasser. Afsættelse af [PERSON A] som medlem af fondens bestyrelse [FONDEN], [CVR-nr.] 24. januar 2019 Sagsnr. X17-AT-92-VK Brevet er sendt til modtagernes digitale postkasser. Afsættelse af [PERSON A] som medlem af fondens bestyrelse [FONDEN], [CVR-nr.] Erhvervsstyrelsen har den 4. september

Læs mere

Tidligere medlemmer af børsnoteret selskabs ledelse havde ret til aktindsigt i advokattilsynsrapport.

Tidligere medlemmer af børsnoteret selskabs ledelse havde ret til aktindsigt i advokattilsynsrapport. Kendelse af 4. juni 1996. 94-69.159. Tidligere medlemmer af børsnoteret selskabs ledelse havde ret til aktindsigt i advokattilsynsrapport. Lov om Københavns Fondsbørs 16, stk. 1. Forvaltningslovens 10

Læs mere

KENDELSE. Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal betale erstatning til klagerne i forbindelse med, at klagernes handel ikke blev gennemført.

KENDELSE. Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal betale erstatning til klagerne i forbindelse med, at klagernes handel ikke blev gennemført. 1 København, den 8. marts 2010 KENDELSE Klager ctr. Ejendomsmæglerfirmaet Peter Schmidt ApS Øverødvej 11 2840 Holte Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal betale erstatning til klagerne i forbindelse

Læs mere

xxx Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven

xxx Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven xxx 1. december 2016 Sag X16-AV-58-VZ /YOL Brevet er sendt med digital post til xxx Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven 1. Indledning Erhvervsstyrelsen aflagde den 23. september 2016 et anmeldt

Læs mere

Granskningstema for ebh-fonden, CVR-nr. 15 63 60 84. 18. marts 2009 Sag 08-331.558 /cdp. Kampmannsgade 1 1780 København V

Granskningstema for ebh-fonden, CVR-nr. 15 63 60 84. 18. marts 2009 Sag 08-331.558 /cdp. Kampmannsgade 1 1780 København V Granskningstema for ebh-fonden, CVR-nr. 15 63 60 84 18. marts 2009 Sag 08-331.558 /cdp Baggrund Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har som fondsmyndighed for ebhfonden, CVR-nr. 15 63 60 84 foretaget undersøgelser

Læs mere

beslutning: De erklæringer, der ligger til grund for A s klage, er erklæringer med sikkerhed, som er omfattet af revisorlovens 1, stk. 2.

beslutning: De erklæringer, der ligger til grund for A s klage, er erklæringer med sikkerhed, som er omfattet af revisorlovens 1, stk. 2. Den 29. september 2017 blev der i sag nr. 099/2016 A mod registeret revisor B truffet sålydende beslutning: Ved skrivelse af 13. april 2016 har cand. jur. C på vegne A i medfør af revisorlovens 43, stk.

Læs mere

Den Jyske Sparekasses salg af garantbeviser

Den Jyske Sparekasses salg af garantbeviser Den Jyske Sparekasse Att.: Direktionen Borgergade 3 7200 Grindsted 18. september 2013 Ref. csr J.nr. 6072-0255 Den Jyske Sparekasses salg af garantbeviser Påbud Finanstilsynet påbyder Den Jyske Sparekasse

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf * Ekspeditionstid 9-16

ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf * Ekspeditionstid 9-16 ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 25. maj 2012 (J.nr. 2011-0026098) Afgift som følge

Læs mere

B e s l u t n i n g. Revisornævnet forstår den tilbageværende klage således, at der klages over:

B e s l u t n i n g. Revisornævnet forstår den tilbageværende klage således, at der klages over: Den 23. april 2015 blev der i sag nr. 96/2013 A A/S og til dels B A/S mod registreret revisor C afsagt sålydende B e s l u t n i n g Ved skrivelse af 16. juli 2013 har advokat D på vegne A A/S og B A/S,

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 11. maj 2016 (2016-1732). Udtalelse fra myndigheds advokat

Læs mere

Vedtægt for Den Erhvervsdrivende Fond Dansk Kyst- og Naturturisme

Vedtægt for Den Erhvervsdrivende Fond Dansk Kyst- og Naturturisme Vedtægt for Den Erhvervsdrivende Fond Dansk Kyst- og Naturturisme 1. Fondens navn og hjemsted 1.1. Fondens navn er Den Erhvervsdrivende Fond Dansk Kyst- og Naturturisme ( Fonden ). 1.2. Fonden er stiftet

Læs mere

Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven

Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven Vekselkontoret 31. oktober 2016 Sag X16-BE-47-DN Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven 1. Indledning Erhvervsstyrelsen aflagde den 22. september 2016 et uanmeldt kontrolbesøg hos. Kontrolbesøget skete

Læs mere

Formålet med besøget var at føre tilsyn med vekselkontorets overholdelse af reglerne i hvidvaskloven.

Formålet med besøget var at føre tilsyn med vekselkontorets overholdelse af reglerne i hvidvaskloven. 27. april 2015 Sag 2015-1454 Vekselkontoret ERHVERVSSTYRELSEN Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø Tlf. 35 29 10 00 Fax 35 29 10 01 CVR-nr 10 15 08 17 E-post erst@erst.dk www.erst.dk Afgørelse

Læs mere

FOB Pligt til at vejlede i forbindelse med behandling af en sag om aktindsigt

FOB Pligt til at vejlede i forbindelse med behandling af en sag om aktindsigt FOB 2019-19 Pligt til at vejlede i forbindelse med behandling af en sag om aktindsigt Resumé En journalist bad den 30. maj 2018 Justitsministeriet om aktindsigt i en rapport fra en tværministeriel arbejdsgruppe

Læs mere

Erhvervsstyrelsen aflagde den 27. august 2015 et varslet kontrolbesøg hos

Erhvervsstyrelsen aflagde den 27. august 2015 et varslet kontrolbesøg hos Selskabsopretteren 16. oktober 2015 Sag 2015-8962 Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven 1. Indledning Erhvervsstyrelsen aflagde den 27. august 2015 et varslet kontrolbesøg hos, CVR.nr.. Kontrolbesøget

Læs mere

Selskab S ApS. Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven. 1. Indledning Erhvervsstyrelsen aflagde den 11. maj 2013 et tilsynsbesøg hos S ApS.

Selskab S ApS. Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven. 1. Indledning Erhvervsstyrelsen aflagde den 11. maj 2013 et tilsynsbesøg hos S ApS. Selskab S ApS 13. maj 2013 Sag 2013-0034037 Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven 1. Indledning Erhvervsstyrelsen aflagde den 11. maj 2013 et tilsynsbesøg hos S ApS. Formålet med tilsynsbesøget var

Læs mere

V E D T Æ G T E R. for. Fonden Art Center Aalborg - MonAA

V E D T Æ G T E R. for. Fonden Art Center Aalborg - MonAA UDKAST 09. marts 2018 V E D T Æ G T E R for Fonden Art Center Aalborg - MonAA 1. NAVN OG HJEMSTED 1.01 Fondens navn er Fonden Art Center Aalborg - MonAA. Fonden er en erhvervsdrivende fond. 1.02 Fondens

Læs mere

V E D T Æ G T E R. for. Bygningsfonden MonAA

V E D T Æ G T E R. for. Bygningsfonden MonAA UDKAST 9. marts 2018 V E D T Æ G T E R for Bygningsfonden MonAA 1. NAVN OG HJEMSTED 1.01 Fondens navn er Bygningsfonden MonAA. Fonden er en erhvervsdrivende fond. 1.02 Fondens hjemsted er Aalborg. 2. FORMÅL

Læs mere

Udtalelse afgivet af Indenrigs- og Sundhedsministeriet om Garverigrunden

Udtalelse afgivet af Indenrigs- og Sundhedsministeriet om Garverigrunden UDT nr 9008 af 27/03/2002 (Gældende) Udskriftsdato: 19. juni 2019 Ministerium: Økonomi- og Indenrigsministeriet Journalnummer: Indenrigs- og Sundhedsministeriet, j.nr. 2001/1078/701-1 Senere ændringer

Læs mere

Den 20. maj 1998 blev Fællesforeningen K stiftet. Af foreningens vedtægter fremgår blandt andet:

Den 20. maj 1998 blev Fællesforeningen K stiftet. Af foreningens vedtægter fremgår blandt andet: Kendelse af 16. marts 2000. J.nr. 98-176.802 Brancheforening, der bl.a. kunne yde økonomisk støtte til medlemmer i forbindelse med sanering af besætninger, omfattet af lov om erhvervsdrivende foreninger.

Læs mere

TIL BESTYRELSEN I FONDEN WONDERFUL COPENHAGEN REDEGØRELSE OM UNDERSØGELSE AF VISSE FORHOLD I FONDEN WONDERFUL COPENHAGEN. Advokatpartnerselskab

TIL BESTYRELSEN I FONDEN WONDERFUL COPENHAGEN REDEGØRELSE OM UNDERSØGELSE AF VISSE FORHOLD I FONDEN WONDERFUL COPENHAGEN. Advokatpartnerselskab Advokatpartnerselskab Rådhuspladsen 4 1550 København V Finn Overgaard Advokat Anne Wissing Advokat 16. juni 2015 J.nr. 296483-ALK TIL BESTYRELSEN I FONDEN WONDERFUL COPENHAGEN REDEGØRELSE OM UNDERSØGELSE

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af budgetoverskridelsen. Contest 2014. December 2014

Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af budgetoverskridelsen. Contest 2014. December 2014 Notat til Statsrevisorerne om tilrettelæggelsen af en større undersøgelse af budgetoverskridelsen ved Eurovision Song Contest 2014 December 2014 TILRETTELÆGGELSESNOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Tilrettelæggelsen

Læs mere

Den 5. juli 1996 traf styrelsen den påklagede afgørelse, der er adresseret til de enkelte medlemmer af selskabets ledelse. Afgørelsen lyder således:

Den 5. juli 1996 traf styrelsen den påklagede afgørelse, der er adresseret til de enkelte medlemmer af selskabets ledelse. Afgørelsen lyder således: Kendelse af 5. maj 1997. 96-126.184. Afgift ved for sen indsendelse af årsregnskab ikke eftergivet.afgift eftergivet for tidligere bestyrelsesmedlem.(suzanne Helsteen, Morten Iversen og Niels Larsen) K

Læs mere

Komitéen for god Fondsledelse

Komitéen for god Fondsledelse Præsentation af Komitéens udkast til Anbefalinger for god Fondsledelse v/ formand for Komitéen Marianne Philip 1 Baggrund 60 i lov om erhvervsdrivende fonde (vedtaget 3. juni 2014) Bestyrelsen skal redegøre

Læs mere

2008-01-29. Hvidovre Kommune. Afholdelse af udgifter til et kommunalt udpeget bestyrelsesmedlem.

2008-01-29. Hvidovre Kommune. Afholdelse af udgifter til et kommunalt udpeget bestyrelsesmedlem. 2008-01-29. Hvidovre Kommune. Afholdelse af udgifter til et kommunalt udpeget bestyrelsesmedlem. Resumé: statsforvaltningen fandt efter omstændighederne, at kommunen kunne afholde udgifter til advokatbistand

Læs mere

Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven

Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven Vekselkontoret 4. januar 2017 Sag X16-BH-43-FG Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven 1. Indledning Erhvervsstyrelsen aflagde den 8. december 2016 et uanmeldt kontrolbesøg hos. Kontrolbesøget skete

Læs mere

xxx fremover skal legitimere sine kunder, herunder deres navn, adresse, CVR-nr. og reelle ejere, jf. hvidvasklovens 12, stk. 3.

xxx fremover skal legitimere sine kunder, herunder deres navn, adresse, CVR-nr. og reelle ejere, jf. hvidvasklovens 12, stk. 3. xxx 20. december 2016 Sag X16-BF-35-CM /xxx Brevet er sendt med digital post til xxx Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven 1. Indledning Erhvervsstyrelsen aflagde den 26. oktober 2016 et anmeldt kontrolbesøg

Læs mere

Kendelse af 10. august 1995. 94-67.290.

Kendelse af 10. august 1995. 94-67.290. Kendelse af 10. august 1995. 94-67.290. Finanstilsynets udtalelse til advokat til brug under verserende retssag om, hvorvidt bestemte dokumenter var fortrolige, jf. bank- og sparekasselovens 54, stk. 2,

Læs mere

Der påhviler et selskabs ledelsesmedlemmer et selvstændigt ansvar for, at indsendelsesfristerne overholdes.

Der påhviler et selskabs ledelsesmedlemmer et selvstændigt ansvar for, at indsendelsesfristerne overholdes. Kendelse af 6. december 2010 (J.nr. 2010-0022602) Afgift som følge af for sent indsendt årsrapport ikke eftergivet. Årsregnskabsloven 151 og 152. (Marianne Fog Jørgensen, Niels Walther-Rasmussen og Steen

Læs mere

1. At eje og drive ejendommen, X-by herunder varetage den hermed forbundne investerings- og udlejningsvirksomhed.

1. At eje og drive ejendommen, X-by herunder varetage den hermed forbundne investerings- og udlejningsvirksomhed. Kendelse af 18. oktober 2004. (j.nr. 03-242.069) Påtænkt ændring af selskabs formålsbestemmelse ville indebære erhvervsmæssig sikkerhedsstillelse, som kun må udøves af pengeinstitutter og skades-forsikringsselskaber,

Læs mere

Lyngby-Taarbæk Kommunalbestyrelse Rådhuset Lyngby Torv 2800 Lyngby. Vedr. regulering af erstatning for dækningsgrav kommunens j. nr.

Lyngby-Taarbæk Kommunalbestyrelse Rådhuset Lyngby Torv 2800 Lyngby. Vedr. regulering af erstatning for dækningsgrav kommunens j. nr. Statsforvaltningen Hovedstaden udtaler, at Lyngby-Taarbæk Kommune burde have indbragt spørgsmålet om en erstatnings størrelse for taksationskommissionen, men da sagen har bagatelagtig karakter, og ulovligheden

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om budgetoverskridelsen ved Eurovision Song Contest December 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om budgetoverskridelsen ved Eurovision Song Contest December 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om budgetoverskridelsen ved Eurovision Song Contest 2014 December 2015 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 16/2014

Læs mere

Klager. København, den 3. maj 2010 KENDELSE. ctr. Base 1 Danmark A/S Sønder Boulevard 55 1720 København V

Klager. København, den 3. maj 2010 KENDELSE. ctr. Base 1 Danmark A/S Sønder Boulevard 55 1720 København V 1 København, den 3. maj 2010 KENDELSE Klager ctr. Base 1 Danmark A/S Sønder Boulevard 55 1720 København V Sagen angår spørgsmålet, om indklagede skal betale godtgørelse til klager som følge af, at indklagede

Læs mere

BESTYRELSENS FORRETNINGSORDEN I DEN OFFENTLIGE SELVEJENDE INSTITUTION TEAM DANMARK. (Godkendt på bestyrelsesmødet den 18.

BESTYRELSENS FORRETNINGSORDEN I DEN OFFENTLIGE SELVEJENDE INSTITUTION TEAM DANMARK. (Godkendt på bestyrelsesmødet den 18. BESTYRELSENS FORRETNINGSORDEN I DEN OFFENTLIGE SELVEJENDE INSTITUTION TEAM DANMARK (Godkendt på bestyrelsesmødet den 18. februar 2013) 1 Nærværende udgør forretningsordenen for bestyrelsen i den offentlige

Læs mere

Vedtægter. for. Fonden Rytmisk Musik Esbjerg

Vedtægter. for. Fonden Rytmisk Musik Esbjerg Vedtægter for Fonden Rytmisk Musik Esbjerg 1. NAVN OG HJEMSTED 1.01 Fondens navn er Fonden Rytmisk Musik Esbjerg. Fonden er en erhvervsdrivende fond. 1.02 Fondens hjemsted er Esbjerg Kommune. 2. FORMÅL

Læs mere

Sagsnr /VPE/VTA/JML 1. og 2. advokatkreds K E N D E L S E

Sagsnr /VPE/VTA/JML 1. og 2. advokatkreds K E N D E L S E København, den 7. juni 2012 Sagsnr. 2010-02-0540/VPE/VTA/JML Sagsnr. 2010-02-0541/VPE/VTA/JML 1. og 2. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har de tidligere bestyrelsesmedlemmer i X

Læs mere

Pligt til ved anmeldelse af nyt hjemsted også at anmelde ny hjemstedsadresse. (Ellen Andersen, Mads Bryde Andersen og Niels Larsen)

Pligt til ved anmeldelse af nyt hjemsted også at anmelde ny hjemstedsadresse. (Ellen Andersen, Mads Bryde Andersen og Niels Larsen) Kendelse af 25. april 1996. 95-101.217. Pligt til ved anmeldelse af nyt hjemsted også at anmelde ny hjemstedsadresse. Aktieselskabslovens 4, stk. 1, nr. 2. Anmeldelsesbekendtgørelsens 1 og 2, nr. 1. (Ellen

Læs mere

Habilitet ved behandling af klagesag i landbrugsministeriet

Habilitet ved behandling af klagesag i landbrugsministeriet Habilitet ved behandling af klagesag i landbrugsministeriet Fundet det i strid med almindelige forvaltningsretlige grundsætninger om speciel inhabilitet, at landbrugsministeriets repræsentant i et bedømmelsesudvalg

Læs mere

Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven

Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven Kontorhotellet 10. december 2015 Sag 2015-13527 Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven 1. Indledning Erhvervsstyrelsen aflagde den 25. november 2015 et varslet kontrolbesøg hos. Kontrolbesøget skete

Læs mere

Bilag 14A Regler for juridisk / teknisk udtalelse i itsager

Bilag 14A Regler for juridisk / teknisk udtalelse i itsager Bilag 14A Regler for juridisk / teknisk udtalelse i itsager Version 1.0 27-04-2015 Indhold 1 VEJLEDNING TIL TILBUDSGIVER... 2 2 INDLEDNING... 3 3 VOLDGIFTSINSTITUTTETS REGLER FOR JURIDISKE / TEKNISKE UDTALELSER

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * Ekspeditionstid 9-16 *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * Ekspeditionstid 9-16 * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 16. april 2013 (J.nr. 2012-0032924) Ikke partsstatus

Læs mere

Fonden følger anbefalingen.

Fonden følger anbefalingen. Bilag 3.2 NOTAT s stillingtagen til Komitéen for god Fondsledelses 16 anbefalinger til god fondsledelse Fonden er omfattet af Anbefalingerne for god Fondsledelse, som er tilgængelige på Komitéen for god

Læs mere

Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven

Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven Vekselkontoret 8. maj 2015 Sag 2015-4197 Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven ERHVERVSSTYRELSEN Dahlerups Pakhus Langelinie Allé 17 2100 København Ø 1. Indledning Erhvervsstyrelsen aflagde den 9.

Læs mere

I en af Erhvervsankenævnet indhentet redegørelse for sagens faktiske omstændigheder har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 22.

I en af Erhvervsankenævnet indhentet redegørelse for sagens faktiske omstændigheder har Erhvervs- og Selskabsstyrelsen den 22. Kendelse af 27. juni 2006 (J.nr. 2005-0002442). Fond pålagt at indsende ny revideret årsrapport da den offentliggjorte årsrapport ikke indeholdt revisionspåtegning underskrevet af en statsautoriseret eller

Læs mere

Spørgsmål/svar. Anbefalinger for god Fondsledelse af erhvervsdrivende fonde. Komitéen for god Fondsledelse Juni 2015

Spørgsmål/svar. Anbefalinger for god Fondsledelse af erhvervsdrivende fonde. Komitéen for god Fondsledelse Juni 2015 Spørgsmål/svar om SEKRETARIATET: ERHVERVSSTYRELSEN Langelinie Allé 17 2100 København Ø godfondsledelse@erst.dk www.godfondsledelse.dk Anbefalinger for god Fondsledelse af erhvervsdrivende fonde Komitéen

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet. ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * Ekspeditionstid 9-16 www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 26. juni 2013 (J.nr. 2012-0033117) Afgift som følge

Læs mere

Kommunes opkrævning af gebyr for udlevering af kopi af ejendomsskattebillet

Kommunes opkrævning af gebyr for udlevering af kopi af ejendomsskattebillet 2012-11 Kommunes opkrævning af gebyr for udlevering af kopi af ejendomsskattebillet En advokat klagede over, at Aarhus Kommune opkrævede et gebyr på 70 kr. pr. kopi af ejendomsskattebilletten med henvisning

Læs mere

kendelse: Den 21. november 2016 blev der i sag nr.43/2016 Revisortilsynet, nu Erhvervsstyrelsen mod registreret revisor A afsagt sålydende

kendelse: Den 21. november 2016 blev der i sag nr.43/2016 Revisortilsynet, nu Erhvervsstyrelsen mod registreret revisor A afsagt sålydende Den 21. november 2016 blev der i sag nr.43/2016 Revisortilsynet, nu Erhvervsstyrelsen mod registreret revisor A afsagt sålydende kendelse: Ved skrivelse af 17. februar 2016 har Revisortilsynet, nu Erhvervsstyrelsen,

Læs mere

Det var ombudsmandens opfattelse at retsplejelovens regler om aktindsigt i straffesager eller i hvert fald principperne heri skulle bruges.

Det var ombudsmandens opfattelse at retsplejelovens regler om aktindsigt i straffesager eller i hvert fald principperne heri skulle bruges. 2012-2. Aktindsigt i sag om udlevering til udenlandsk myndighed afgøres efter retsplejelovens regler En journalist klagede til ombudsmanden over Justitsministeriets afslag på aktindsigt i ministeriets

Læs mere

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen reagerede på anmeldelsen den 23. marts 1998 således:

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen reagerede på anmeldelsen den 23. marts 1998 således: Kendelse af 14. december 1998. 98-122.531. Anmeldelse af stiftelse af aktieselskab, der tidligere var registreringsnægtet på grund af manglende indbetaling af kapital inden anmeldelsen, registreringsnægtet.

Læs mere

Notat. De retlige rammer for kommunalt udpegede bestyrelsesmedlemmer

Notat. De retlige rammer for kommunalt udpegede bestyrelsesmedlemmer Notat Vedrørende: De retlige rammer for kommunalt udpegede bestyrelsesmedlemmer Notatet er afgrænset til kommunalt udpegede bestyrelsesmedlemmer i hhv. kommunale fællesskaber (godkendt efter 60 i kommunestyrelsesloven)

Læs mere

oplyste, at det var styrelsens opfattelse, at alle de nævnte kundeforhold skulle legitimeres i henhold til lovens 12.

oplyste, at det var styrelsens opfattelse, at alle de nævnte kundeforhold skulle legitimeres i henhold til lovens 12. Revisionsselskab Revisor 29. oktober 2013 Sag 2013-0035462 Afgørelse vedrørende S, CVR-nr.... og registreret revisor... overholdelse af hvidvaskloven. Erhvervsstyrelsen aflagde tilsynsbesøg i henhold til

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 11. maj 2016 (2015-14808). Korrespondance, udkast, notater

Læs mere

FORTROLIGT Bestyrelsen for GW Energi A/S c/o European Energy A/S Gyngemose Parkvej Søborg

FORTROLIGT Bestyrelsen for GW Energi A/S c/o European Energy A/S Gyngemose Parkvej Søborg FORTROLIGT Bestyrelsen for GW Energi A/S c/o European Energy A/S Gyngemose Parkvej 50 2860 Søborg Dato 21. december 2015 FleNie J. nr. 2015-4040 Regnskabskontrolsag vedrørende årsrapporten for regnskabsåret

Læs mere

Bilag til punkt 6. Justering af bestyrelsens forretningsorden. (Godkendt på bestyrelsesmødet 4. april 2018)

Bilag til punkt 6. Justering af bestyrelsens forretningsorden. (Godkendt på bestyrelsesmødet 4. april 2018) Bilag til punkt 6. Justering af bestyrelsens forretningsorden. (Godkendt på bestyrelsesmødet 4. april 2018) 1 Nærværende udgør forretningsordenen for bestyrelsen i den offentlige selvejende institution

Læs mere

Afslag på dispensation fra ansøgningsfrist for fleksjobrefusion

Afslag på dispensation fra ansøgningsfrist for fleksjobrefusion 2-x. Forvaltningsret 1113.1 114.3 115.1 123.1. Afslag på dispensation fra ansøgningsfrist for fleksjobrefusion En friskole glemte at søge Økonomistyrelsen om fleksjobrefusion inden ansøgningsfristen udløb.

Læs mere

Fonden følger anbefalingen.

Fonden følger anbefalingen. NOTAT s stillingtagen til Komitéen for god Fondsledelses 16 anbefalinger til god fondsledelse Fonden er omfattet af Anbefalingerne for god Fondsledelse, som er tilgængelige på Komitéen for god Fondsledelses

Læs mere

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende delvist afslag på aktindsigt fra Guldborgsund Kommune

Statsforvaltningens brev til en borger. Henvendelse vedrørende delvist afslag på aktindsigt fra Guldborgsund Kommune 2015-11863 Statsforvaltningens brev til en borger Dato: 01-12- 2015 Henvendelse vedrørende delvist afslag på aktindsigt fra Guldborgsund Kommune Ved e-mails af 2. og 5. februar 2015 har du til Guldborgsund

Læs mere

FORRETNINGSORDEN 3. december For. bestyrelsen for Aage V. Jensen Naturfond

FORRETNINGSORDEN 3. december For. bestyrelsen for Aage V. Jensen Naturfond FORRETNINGSORDEN 3. december 2015 For bestyrelsen for Aage V. Jensen Naturfond Bestyrelsen for Aage V. Jensen Naturfond har fastsat denne forretningsorden for bestyrelsens arbejde. 1. Fondens bestyrelse

Læs mere

Formålet med besøgene var at føre tilsyn med vekselkontorets overholdelse af reglerne i hvidvaskloven 1.

Formålet med besøgene var at føre tilsyn med vekselkontorets overholdelse af reglerne i hvidvaskloven 1. Vekselkontoret 24. marts 2015 Sag 2015-1917 /CSJ Afgørelse om overholdelse af hvidvaskloven 1. Indledning Erhvervsstyrelsen aflagde den 12. november 2014 og 28. november 2014 tilsynsbesøg hos Formålet

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 19. november 2013 (J.nr. 2013-0033574) Afgift som følge

Læs mere

Vedtægter for den erhvervsdrivende. Fond Agendacenter Indre By/Christianshavn

Vedtægter for den erhvervsdrivende. Fond Agendacenter Indre By/Christianshavn Vedtægter for den erhvervsdrivende Fond Agendacenter Indre By/Christianshavn (omfattet af fondsloven) 1. Navn, hjemsted og stiftelse 1.1 Fondens navn er Agendacenter Indre By/Christianshavn (i det følgende

Læs mere

Afslag på at få oplæst en intern , som tidligere var læst op i anden sammenhæng. 24. april 2018

Afslag på at få oplæst en intern  , som tidligere var læst op i anden sammenhæng. 24. april 2018 2018-14 Afslag på at få oplæst en intern e-mail, som tidligere var læst op i anden sammenhæng Udlændinge- og integrationsministerens særlige rådgiver læste under en telefonsamtale med et folketingsmedlem

Læs mere

1.1 Fondens navn er Den erhvervsdrivende fond Dansk Kyst- og Naturturisme ( Fonden ).

1.1 Fondens navn er Den erhvervsdrivende fond Dansk Kyst- og Naturturisme ( Fonden ). 28. november 2014 Vedtægt for den erhvervsdrivende Fond dansk kyst- og naturturisme 1. Fondens navn og hjemsted 1.1 Fondens navn er Den erhvervsdrivende fond Dansk Kyst- og Naturturisme ( Fonden ). 1.2

Læs mere

K e n d e l s e: Den 25. februar 2016 blev der i. sag nr. 066/2015. Erhvervsstyrelsen. mod. Statsautoriseret revisor Morten Søndergaard Schwensen

K e n d e l s e: Den 25. februar 2016 blev der i. sag nr. 066/2015. Erhvervsstyrelsen. mod. Statsautoriseret revisor Morten Søndergaard Schwensen Den 25. februar 2016 blev der i sag nr. 066/2015 Erhvervsstyrelsen mod Statsautoriseret revisor Morten Søndergaard Schwensen og Statsautoriseret revisor Ramazan Turan afsagt følgende K e n d e l s e: Ved

Læs mere

Anbefalinger for god fondsledelse

Anbefalinger for god fondsledelse Anbefalinger for god fondsledelse Dette notat er en beskrivelse af, hvordan Fonden for Entreprenørskab imødekommer fondsloven og rammene for anbefalinger for god fondsledelse: 1. Åbenhed og kommunikation

Læs mere

Anbefalinger for god fondsledelse

Anbefalinger for god fondsledelse Anbefalinger for god fondsledelse Dette notat er en beskrivelse af, hvordan Fonden for Entreprenørskab imødekommer fondsloven og rammene for anbefalinger for god fondsledelse: 1. Åbenhed og kommunikation

Læs mere

T I L S I D E S Æ T T E L SE A F P E N G E I N S T I T U T S P A N T I E J E N D O M M E

T I L S I D E S Æ T T E L SE A F P E N G E I N S T I T U T S P A N T I E J E N D O M M E T I L S I D E S Æ T T E L SE A F P E N G E I N S T I T U T S P A N T I E J E N D O M M E Sø- og Handelsrettens skifteafdeling tilsidesatte ved dom af 21. juni 2012 et håndpant, der var stillet af et ejendomsselskab

Læs mere

Ved e-post af 22. april 2009 til Indenrigs- og Socialministeriet har Bornholms Regionskommune bragt sagen i erindring.

Ved e-post af 22. april 2009 til Indenrigs- og Socialministeriet har Bornholms Regionskommune bragt sagen i erindring. Bornholms Regionskommune Politisk og Administrativt Sekretariat Att.: Helge Clausen Helge.clausen@brk.dk Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Bornholms Regionskommune rettede ved e-post af 24.

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 23. november 2016 (J.nr. 2016-12037). Finanstilsynets afslag

Læs mere

NY HØJESTERETSDOM OM RÆKKEVIDDEN AF FAL 95 HVORNÅR KAN SKADELIDTE SAGSØGE SKADEVOLDERS FORSIKRINGSSELSKAB?

NY HØJESTERETSDOM OM RÆKKEVIDDEN AF FAL 95 HVORNÅR KAN SKADELIDTE SAGSØGE SKADEVOLDERS FORSIKRINGSSELSKAB? 27. AUGUST 2013 NY HØJESTERETSDOM OM RÆKKEVIDDEN AF FAL 95 HVORNÅR KAN SKADELIDTE SAGSØGE SKADEVOLDERS FORSIKRINGSSELSKAB? En ny højesteretsdom har omgjort landsrettens afgørelse og fastslået, at der ikke

Læs mere

VEJLEDNING OM. Fondsbestyrelsens redegørelse for god fondsledelse

VEJLEDNING OM. Fondsbestyrelsens redegørelse for god fondsledelse VEJLEDNING OM Fondsbestyrelsens redegørelse for god fondsledelse Udarbejdet af Erhvervsstyrelsen Version: 1.0 Dato: December 2017 1 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Redegørelse... 3 2.1. Generelt...

Læs mere

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf *

ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf * ERHVERVSANKENÆVNET Langelinie Allé 17 * Postboks 2000 * 2100 København Ø * Tlf. 35 29 10 93 * ean@erst.dk www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 4. oktober 2013 (J.nr. 2012-0032639) Afgift som følge af

Læs mere

HVORDAN SKABER OFFENTLIGE BESTYRELSER VÆRDI. 9. Februar 2017 Peter Højland

HVORDAN SKABER OFFENTLIGE BESTYRELSER VÆRDI. 9. Februar 2017 Peter Højland HVORDAN SKABER OFFENTLIGE BESTYRELSER VÆRDI 9. Februar 2017 Peter Højland FONDSKONTROLLEREDE VIRKSOMHEDER 107 34 55 104 91 1040 45 36 194 29 STAT PROFIT IKKE-PROFIT PROFESSIONEL FRIVILLIG CopCap M-fonden

Læs mere

K har endvidere ved skrivelse af 13. november 2000 anmodet om at indtræde i ankenævnssagen "A Danmark A/S mod Finanstilsynet".

K har endvidere ved skrivelse af 13. november 2000 anmodet om at indtræde i ankenævnssagen A Danmark A/S mod Finanstilsynet. Kendelse af 8. marts 2001. 00-177.318. Aktindsigt nægtet. Der var ikke grundlag for at lade klageren indtræde i en verserende sag, der vedrørte hans pensionsforhold. Lov om forsikringsvirksomhed 66 a og

Læs mere

FOB Finansministeriet kunne undtage miljøoplysninger fra aktindsigt i korrespondance

FOB Finansministeriet kunne undtage miljøoplysninger fra aktindsigt i korrespondance FOB 2019-20 Finansministeriet kunne undtage miljøoplysninger fra aktindsigt i korrespondance om solceller Resumé Finansministeriet undtog i en afgørelse til en journalist en række oplysninger fra aktindsigt

Læs mere

Forretningsorden for Bestyrelsen for Fonden Geopark Odsherred

Forretningsorden for Bestyrelsen for Fonden Geopark Odsherred Forretningsorden for Bestyrelsen for Fonden Geopark Odsherred 1. Forretningsordenen 1.1. Bestyrelsen for fonden Geopark Odsherred skal som første punkt efter konstituering af bestyrelsen i umiddelbar forlængelse

Læs mere

Bortfald af arbejds- og opholdstilladelse

Bortfald af arbejds- og opholdstilladelse Bortfald af arbejds- og opholdstilladelse Henstillet til justitsministeriet at tage en sag vedrørende bortfald af opholdsog arbejdstilladelse op til fornyet overvejelse, idet det efter min opfattelse var

Læs mere

V E D T Æ G T E R. for. Fonden Ungdomsbureauet

V E D T Æ G T E R. for. Fonden Ungdomsbureauet V E D T Æ G T E R for Fonden Ungdomsbureauet 1. NAVN 1.01 Fondens navn er Fonden Ungdomsbureauet. Fonden er en erhvervsdrivende fond. 2. FORMÅL 2.01 Fondens formål er på almennyttigt grundlag, at fremme

Læs mere

Sagens omstændigheder:

Sagens omstændigheder: ERHVERVSANKENÆVNET Kampmannsgade 1 * Postboks 2000 * 1780 København V * Tlf. 33 30 76 22 * Fax 33 30 76 00 Ekspeditionstid 9-16 * www.erhvervsankenaevnet.dk Kendelse af 24. marts 2011 (J.nr. 2010-0022580)

Læs mere