17 Forbrugerprisindekset

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "17 Forbrugerprisindekset"

Transkript

1 53 7 Forbrugerprsndekset 7. Grundlæggende nformaton om ndekset 7.. Navn Forbrugerprsndekset. Udover det natonale forbrugerprsndeks opgøres det EU-harmonserede forbrugerprsndeks HICP (Harmonzed Index of Consumer Prces Formål Formålet med forbrugerprsndekset er at belyse prsudvklngen for de varer og tjenester, der ndgår husholdnngernes forbrug på dansk område. HICP anvendes ved sammenlgnng af udvklngen EU-landenes forbrugerprser Dæknng Forbrugerprsndekset dækker de varer og tjenester, der ndgår de prvate husholdnngers forbrug Danmark. Indekset dækker således udenlandske husholdnngers forbrug Danmark, men kke danske husholdnngers forbrug udlandet. Indekset opgøres på grundlag af de faktske forbrugerprser, nklusve moms og afgfter og så vdt mulgt fratrukket eventuelle tlskud tl generel nedsættelse af prserne. Det samme prsbegreb og samme dæknng af varer og tjenester gælder for HICP, dog med den undtagelse, at ejerbolger kke ndgår HICP Indekstype Et ndeks med faste vægte af Laspeyres-typen Vægtgrundlag. Vægtene udtrykker de relatve forbrugsandele for de grupper af varer og tjenester, der ndgår forbrugerprsndekset.

2 Retslgt grundlag. Der forelgger en række EU-forordnnger vedrørende opgørelse af HICP. Dermod forelgger der kke et selvstændgt retsgrundlag for opgørelse af forbrugerprsndekset, men da de to ndeks beregnes parallelt, har EU-forordnngerne også betydnng for forbrugerprsndekset. 7.2 Anvendelse og publcerng af ndekset 7.2. Anvendelse Forbrugerprsndekset er det hyppgst anvendte mål for nflatonen og som sådan en central konjunkturndkator. Indekset anvendes desuden tl regulerng af kontrakter, pensoner og lønnnger samt ved deflaterng af tdsserer for det prvate forbrug opgjort markedsprser. HICP anvendes tl sammenlgnng af prsudvklngen EU-landene og ved opgørelse af den gennemsntlge prsudvklng for EU Centrale brugere Forbrugerprsndekset anvendes af offentlge og prvate vrksomheder og af offentlgheden generelt ved vurderng af den økonomske udvklng herunder konjunkturudvklngen. HICP anvendes af EU og Den Europæske Centralbank (ECB forbndelse med udformnng af den monetære poltk Offentlggørelse Forbrugerprsndekset offentlggøres Nyt fra Danmarks Statstk, Indkomst, forbrug og prser (Statstske Efterretnnger, Prsstatstk (Statstkservce, Konjunkturstatstk og på a. Frekvens og referenceperode for offentlggørelse Forbrugerprsndekset og HICP opgøres månedlgt. Indeksene offentlggøres den 0. måneden efter ndsamlngsperoden eller første hverdag herefter. Der offentlggøres kun endelge tal. b. Totalndeks og delndeks Der opgøres forbrugerprsndeks for 2 hovedgrupper. For hver af hovedgrupperne opgøres et antal ndeks for mere detaljerede grupper af varer og tjenester.

3 55 Hovedgrupper 0 Fødevarer og kke-alkoholske drkkevarer Alkoholske drkkevarer og tobak 7 03 Beklædnng og fodtøj 9 04 Bolg 7 05 Bolgudstyr, husholdnngstjenester 3 06 Sundhed 7 07 Transport 9 08 Kommunkaton 4 09 Frtd og kultur 2 0 Uddannelse Restauranter og hoteller 4 2 Andre varer og tjenester 3 Antal undergrupper Egenskaber ved ndekset Forbrugerprsndekset beregnes som et kædet fastvægtsndeks. Det vl sge, at vægtgrundlaget opdateres med 3-4 års mellemrum. Ved at kæde de enkelte ndeksserer skres, at de vser den korrekte udvklng over td, selvom der er skftet vægtgrundlag. Et kædet prsndeks er mdlertd kke addtvt. Det betyder, at delndeks kke umddelbart kan sammenvejes tl ndeks på et højere aggregerngsnveau Sammenlgnelghed over td Fra 967 har forbrugerprsndekset været opgjort månedlgt. Indekset er mdlertd under forskellge betegnelser opgjort tlbage tl 94. Ved sammenlgnng tlbage tden skal der tages hensyn tl skft vægtgrundlaget, ændrnger dæknngen af varer og tjenester og ændrnger beregnngsmetoder mv Anvendte klassfkatoner Forbrugerprsndekset klassfceres følge COICOP (Classfcaton of Indvdual Consumpton by Purpose, som opdeler forbruget 2 hovedgrupper med undergrupper på flere nveauer Internatonal sammenlgnelghed HICP har samme dæknng af varer og tjenester alle EU-lande og opgøres efter samme retnngslnjer. HICP er derfor drekte sammenlgnelgt mellem landene. Forbrugerprsndekset kan sammenlgnes med andre landes forbrugerprsndeks. Forskellge landes forbrugerprsndeks er dog kke opgjort med nternatonal sammenlgnelghed som formål, og

4 56 man skal derfor være opmærksom på, at dæknngen af varer og tjenester og beregnngsmetoder kan varere fra land tl land Mulgheder for særkørsler Det er mulgt at få opgjort ndeks bestående af udvalgte grupper af varer eller tjenester. Desuden kan Danmarks Statstk levere gennemsntsprser for en række udvalgte produkter. 7.3 Beregnngen af ndekset 7.3. Vægtgrundlag a. Klder og beregnng Vægtene for de ca. 450 bassndeks, der ndgår forbrugerprsndekset, beregnes på grundlag af natonalregnskabets opgørelse af husholdnngernes forbrug på dansk område, kombneret med de detaljerede oplysnnger om forbrugets sammensætnng fra forbrugsundersøgelsen. I forbrugsundersøgelsen opgøres forbruget fordelt på ca..200 grupper af varer og tjenester. Ved beregnng af vægtgrundlaget samles de detaljerede grupper af varer og tjenester ca. 450 bassndeks, der fordeles på de 70 hovedgrupper natonalregnskabets opgørelse af husholdnngernes forbrug. Vægten for de enkelte bassndeks beregnes herefter ved at fordele udgftsandelene for de 70 hovedgrupper proportonalt med forbrugsudgfterne for de enkelte bassndeks. De fleste bassndeks beregnes som uvejede gennemsnt af de prser, der ndgår. Ved beregnng af vsse bassndeks anvendes dog prsvægte, som afspejler de enkelte prsers relatve betydnng. Prsvægtene baseres på oplysnnger om forretnngers eller produkters markedsandele. b. Frekvens for opdaterng Vægtgrundlaget for bassndeksene opdateres hvert tredje eller fjerde år. Prsvægtene opdateres dermod løbende Datandsamlng a. Prs/mængde-begreber Beregnngen af forbrugerprsndekset er baseret på de prser, forbrugerne faktsk betaler, dvs. markedsprserne nklusve moms og afgfter og så vdt mulgt fratrukket eventuelle tlskud tl generel nedsættelse af prserne. For husleje er det den samlede husleje, dvs. egenbetalngen plus eventuel bolgstøtte, der ndgår.

5 57 b. Dataklder Forbrugerprsndekset opgøres på baggrund af ca prser, der ndsamles fra ca..800 forretnnger, vrksomheder og nsttutoner over hele landet. HICP beregnes også på grundlag af dsse prser, når der ses bort fra ejerbolger. Prserne ndsamles ved skemandberetnng, ved anvendelse af prslster for større kæder mv., på nternettet eller ved hjælp af prsndsamlere, der besøger de enkelte forretnnger. Langt de fleste prser ndsamles månedlgt, den hver måned. For varer og tjenester, hvor prserne typsk ændrer sg med lavere hyppghed, ndsamles prserne mndre hyppgt, fx kvartalsvs eller halvårlgt. c. Stkprøve og frekvens for opdaterng For hvert bassndeks ndsamles prser på en eller flere repræsentantvarer, der er udvalgt tl prsndsamlng. Prsudvklngen for de udvalgte varer skal repræsentere den gennemsntlge prsudvklng for samtlge varer bassndekset. Stkprøven kan bedst karakterseres som en formålsbestemt stkprøve, hvor respondenter og produkter udvælges efter størrelse, således at respondenter og produkter med betydelge markedsandele fortrnsvs medtages. Stkprøven opdateres løbende med det formål at skre, at de varer og tjenester, der ndsamles prser for, er repræsentatve forhold tl husholdnngernes faktske forbrug af varer og tjenester. For beklædnng og frske fødevarer foretages ud over den løbende stkprøveopdaterng hvert tredje år en udskftnng af samtlge forretnnger stkprøven. 7.4 Beregnng a. Bassndeks Beregnngen af forbrugerprsndekset er opdelt to trn. I første trn beregnes bassndeksene. I andet trn beregnes aggregerede prsndeks ved at sammenveje de enkelte bassndeks med deres respektve udgftsandele. Bassndeksene beregnes som kædede månedlge ndeks. De månedlge bassndeks beregnes på grundlag af de geometrske gennemsntsprser som såkaldte evons-ndeks: n ( p n ( n p0 = n p = P 0: = = / = p 0 hvor P 0: betegner bassndekset for varegruppe, fra perode 0 tl perode, og n betegner antallet af prser, der ndgår bassndekset. De kædede månedlge bassndeks beregnes som:

6 58 P 0 : t = P = 0: P :2 ( p ( p0 L P t : t ( p2 ( p L / ( pt ( pt n De månedlge bassndeks beregnes på grundlag af matchede prser, således at kun varer og tjenester, der har en prs både den aktuelle og forrge perode, medtages. Dermed skres, at prsndekset alene afspejler prsændrnger. Nye varer og tjenester medtages først ndeksberegnngen, når der forelgger prser to efterfølgende peroder (måneder. Ved beregnngen af vægtede geometrske bassndeks erstattes den mplctte vægt (/n med en eksplct vægt, der udtrykker budgetandelen for de enkelte varer bassndekset. b. Delndeks og totalndeks De aggregerede prsndeks, det vl sge det samlede forbrugerprsndeks og alle delndeks herunder, beregnes ved at sammenveje de bassndeks, der ndgår her med deres respektve udgftsandele. De aggregerede prsndeks beregnes som det vejede artmetske gennemsnt af bassndeksene wb P0: t = wb P0: t Pt : t w = b P0 hvor : t = Her er P 0 : et aggregeret prsndeks fra perode 0 tl perode t. Vægtene t w angver de relatve forbrugsudgfter (budgetandele. Fodtegnet (b b angver, at vægtene er opgjort på grundlag af forbrugets sammensætnng perode b. Indekset er et såkaldt Young-ndeks. Det er kke et rent Laspeyres-prsndeks, hvor vægt- og prsreferenceperoden er sammenfaldende, det vl sge, hvor b=0. I prakss kan der kke beregnes et Laspeyres-ndeks, da vægtperoden typsk vl lgge før prsreferenceperoden og vedrøre et år, mens prsreferenceperoden refererer tl en måned. Beregnngsformlen gælder for alle aggregerede prsndeks. P 0 : t kan således stå for det samlede forbrugerprsndeks eller et hvlket som helst delndeks, det der begge tlfælde blot skal summeres over de bassndeks, der ndgår. I forbndelse med vægtskfte, fx perode k, kædes ndeksene den nye beregnng med den værd, de var nået op på perode k. Betegnes de nye vægte med w, beregnes det kædede ndeks som: c P 0: t P0: k wc Pk : t = P0: k Pk : t = Ved at kæde de enkelte ndeks skres, at de vser den korrekte udvklng over td. Kædnng medfører mdlertd også, at ndeksene kke er addt-

7 59 ve. Det vl sge, at de kædede ndeks fra 0 tl t kke umddelbart kan sammenvejes tl et overordnet ndeks. Nye bass- og delndeks ndregnes som hovedregel ndekset fra og med kædnngsperoden. Der summeres altså kke nødvendgvs over de samme varer og tjenester eller bassndeks de forskellge lnk et kædet ndeks. Et lnk er en perode med samme vægtgrundlag og prsreferenceperode Håndterng af manglende data Problemet med manglende prser er af begrænset betydnng, da der som hovedregel ndhentes prser for mere end 99 pct. af stkprøvens varer og tjenester. Hvs der er tale om en mdlertdg manglende ndberetnng, udelades den pågældende vare eller tjeneste som hovedregel ved beregnng af det månedlge bassndeks. I enkelte tlfælde vdereføres den senest ndberettede prs uændret tl den aktuelle måned, eller der estmeres en prs herfor, fx på grundlag af kendskab tl prsudvklngen for tlsvarende varer eller tjenester stkprøven. Hvs der er tale om en vare eller tjeneste, som permanent forsvnder fra markedet, udvælges en ny vare eller tjeneste tl erstatnng for den udgåede. Sæsonvarer, der kun fndes på markedet en del af året, samles parvst bassndeks. Fx ndgår sommer- og vnterjakker samme bassndeks. I den del af året, hvor en sæsonvarant kke fndes på markedet, vl det derfor alene være prsudvklngen for de varer, der fndes på markedet, der bestemmer udvklngen bassndekset Introdukton af nye varer/udvdelse af stkprøven Nye varer og tjenester medtages først ndeksberegnngen, når der forelgger prser for dem to efterfølgende peroder (måneder. Prsen for den nye vare eller tjeneste kædes nd ndeksberegnngen, således at det kke sg selv påvrker ndeksudvklngen. Nye varer eller tjenester medtages et ekssterende bassndeks, eller ved at der oprettes et nyt bassndeks Kvaltetskorrektoner. Ved ntrodukton af nye varanter af produkter, der ndgår varekurven, korrgeres så vdt mulgt for eventuelle kvaltetsændrnger, således at ændrnger prsndekset udelukkende afspejler prsændrnger.

8 60 Der korrgeres prmært for kvaltetsændrnger ved hjælp af forskellge ndrekte metoder. De mest benyttede metoder er mputerng, drekte sammenlgnng og løbende stkprøveopdaterng og kædnng. For bler, campngvogne og andre varge forbrugsgoder benyttes fx drekte sammenlgnng, hvs der er tale om et skft fra en model 2003 tl en model 2004 uden væsentlge ændrnger. Hvs den nye model dermod kke kan sammenlgnes med den tdlgere, benyttes som hovedregel mputerng. For højteknologske varer benyttes både mputerng og løbende stkprøveopdaterng og kædnng. Fødevarer og andre daglgvarer kvaltetskorrgeres overvejende grad ved hjælp af mputerng. I enkelte tlfælde korrgeres der for kvaltetsændrnger drekte. Det sker typsk, hvs respondenten eller evt. prsndsamleren har angvet en værd for kvaltetsforskellen. Prsforskellen mellem det udgåede og det nye produkt korrgeres herefter med værden af kvaltetsforskellen Sæsonkorrekton Der foretages kke sæsonkorrektoner. 7.5 Andet 7.5. Hstork Forbrugerprsndekset er under forskellge betegnelser blevet opgjort sden 94, men der fndes estmerede tal for udvklngen forbrugerprserne tlbage tl 870. Fra januar 967 er ndekset blevet opgjort månedlgt. Vægtgrundlaget er senest blevet udskftet fra og med beregnngen af ndekset for januar 2003 og er baseret på det prvate forbrug 999. Fra og med januar 200 er forbrugerprsndekset opgjort med ndeks 2000=00. Tl og med december 2000 blev ndekset opgjort med ndeks 980=00 som bassår Yderlgere nformaton Yderlgere nformaton om forbrugerprsndekset kan fndes på under emnegruppen Indkomst, forbrug og prser og Planlagte ændrnger Der er kke planlagt ændrnger.

19 Prisindeks for indenlandsk vareforsyning

19 Prisindeks for indenlandsk vareforsyning 69 9 Prsndeks for ndenlandsk vareforsynng 9. Grundlæggende nformaton om ndekset 9.. Navn Prsndeks for ndenlandsk vareforsynng. 9..2 Formål Formålet med prsndeks for ndenlandsk vareforsynng er at belyse

Læs mere

10 Prisindeks for industriens omsætning af egne varer og tjenester

10 Prisindeks for industriens omsætning af egne varer og tjenester 0 0 Prsndeks for ndustrens omsætnng af egne varer og tjenester 0. Grundlæggende nformaton om ndekset 0.. Navn Prsndeks for ndustrens omsætnng af egne varer og tjenester. 0..2 Formål Formålet med det månedlge

Læs mere

14 Omkostningsindeks for dagrenovation og slamsugning

14 Omkostningsindeks for dagrenovation og slamsugning 133 14 Omkostnngsndeks for dagrenovaton og slamsugnng 14.1 Grundlæggende nformaton om ndekset 14.1.1 Navn Omkostnngsndeks for dagrenovaton og slamsugnng. 14.1.2 Formål Formålet med ndeksene er at belyse

Læs mere

10. Usikkerhed og fejlsøgning

10. Usikkerhed og fejlsøgning 93 10. Uskkerhed og fejlsøgnng Forbrugerprsndekset er baseret på en stkprøve af varer og tjenester og derfor behæftet med uskkerhed. Kaptlet ndledes derfor med en gennemgang af de væsentlgste klder tl

Læs mere

18.1 Grundlæggende information om indekset

18.1 Grundlæggende information om indekset 161 18 Neoprsndekse 18.1 Grundlæggende nformaon om ndekse 18.1.1 Navn Neoprsndekse. 18.1.2 Formål Formåle med neoprsndekse er a belyse prsudvklngen ekskl. ndreke skaer og afgfer for de varer og jeneser

Læs mere

5. Basisindeks. 5.1 Basisaggregater

5. Basisindeks. 5.1 Basisaggregater 3 5. Bassndeks Forbrugerprsndekset opgøres to trn. I første trn beregnes bassndeks for de detaljerede grupper af varer og tjenester, som tlsammen udgør husholdnngernes forbrug. Bassndeksene opgøres på

Læs mere

Beregning af strukturel arbejdsstyrke

Beregning af strukturel arbejdsstyrke VERION: d. 2.1.215 ofe Andersen og Jesper Lnaa Beregnng af strukturel arbedsstyrke Der er betydelg forskel Fnansmnsterets (FM) og Det Økonomske Råds (DØR) vurderng af det aktuelle output gap. Den væsentlgste

Læs mere

Indtjening, konkurrencesituation og produktudvikling i danske virksomheder

Indtjening, konkurrencesituation og produktudvikling i danske virksomheder Kvanttatve metoder 2 Forår 2007 Oblgatorsk opgave 2 Indtjenng, konkurrencestuaton og produktudvklng danske vrksomheder Opgavens prmære formål er at lgne formen på tag-hjem delen af eksamensopgaven. Der

Læs mere

Luftfartens vilkår i Skandinavien

Luftfartens vilkår i Skandinavien Luftfartens vlkår Skandnaven - Prsens betydnng for valg af transportform Af Mette Bøgelund og Mkkel Egede Brkeland, COWI Trafkdage på Aalborg Unverstet 2000 1 Luftfartens vlkår Skandnaven - Prsens betydnng

Læs mere

Indeksberegninger i Danmarks Statistik

Indeksberegninger i Danmarks Statistik Indeksberegnnger Danmarks Sask Indeksberegnnger Danmarks Sask Udgve af Danmarks Sask December 2005 Oplag: 300 Danmarks Sasks rykker ISBN 87-50-487-5 Prs: 227,00 kr. nkl. 25 pc. moms Adresse: Danmarks Sask

Læs mere

Forbruger- og nettoprisindekset. Dokumentation

Forbruger- og nettoprisindekset. Dokumentation Forbruger- og neoprsndekse Dokumenaon Forbruger- og neoprsndekse Dokumenaon Udgve af Danmarks Sask December 24 Oplag: 2 Danmarks Sasks rykker, København ISBN 87-51-1442-5 Prs: 193, kr. nkl. 25% moms Adresse

Læs mere

Brugerhåndbog. Del IX. Formodel til beregning af udlandsskøn

Brugerhåndbog. Del IX. Formodel til beregning af udlandsskøn Brugerhåndbog Del IX Formodel tl beregnng af udlandsskøn September 1999 Formodel tl beregnng af udlandsskøn 3 Formodel tl beregnng af udlandsskøn 1. Indlednng FUSK er en Formodel tl beregnng af UdlandsSKøn.

Læs mere

Offentlig produktion og produktivitet

Offentlig produktion og produktivitet Offentlg produkton og produktvtet 2003-2010 Offentlg produkton og produktvtet 2003-2010 Nura Nursen Devec Rettet forholdt tl oprndelg verson, 25. oktober 2012. Rettelser på sde 3 og sde 67 (tekst over

Læs mere

Fagblok 4b: Regnskab og finansiering 2. del Hjemmeopgave - 28.01 2005 kl. 14.00 til 31.01 2004 kl. 14.00

Fagblok 4b: Regnskab og finansiering 2. del Hjemmeopgave - 28.01 2005 kl. 14.00 til 31.01 2004 kl. 14.00 Fagblok 4b: Regnskab og fnanserng 2. del Hjemmeopgave - 28.01 2005 kl. 14.00 tl 31.01 2004 kl. 14.00 Dette opgavesæt ndeholder følgende: Opgave 1 (vægt 50%) p. 2-4 Opgave 2 (vægt 25%) samt opgave 3 (vægt

Læs mere

Forbruger- og nettoprisindekset. Dokumentation

Forbruger- og nettoprisindekset. Dokumentation Forbruger- og neoprsndekse Dokumenaon Forbruger- og neoprsndekse Dokumenaon Udgve af Danmarks Sask December 24 Oplag: 2 Danmarks Sasks rykker, København SBN 87-51-1442-5 Prs: 193, kr. nkl. 25 % moms Adresse

Læs mere

TALTEORI Følger og den kinesiske restklassesætning.

TALTEORI Følger og den kinesiske restklassesætning. Følger og den knesske restklassesætnng, december 2006, Krsten Rosenklde 1 TALTEORI Følger og den knesske restklassesætnng Dsse noter forudsætter et grundlæggende kendskab tl talteor som man kan få Maranne

Læs mere

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen:

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen: Erhvervs- og Selskabsstyrelsen: AMVAB-opdaterng af Skattemnsteret Aktvtetsbaseret målng af nes admnstratve omkostnnger ved erhvervsrelateret regulerng på Skattemnsterets område peroden 1. jul 2007 tl 30.

Læs mere

Handleplan for Myndighed (Handicap og Socialpsykiatri)

Handleplan for Myndighed (Handicap og Socialpsykiatri) for Myndghed (Handcap og Socalpsykatr) Baggrund Økonomudvalget besluttede den 17. maj 2010, at der bl.a. på Myndghedsområdet for Handcap og Socalpsykatr skal udarbejdes en handleplan som følge den konstaterede

Læs mere

Der må ikke udelades omkostninger, som er nævnt i vejledningen, ligesom der kun må indberettes de omkostninger, der er nævnt i vejledningen.

Der må ikke udelades omkostninger, som er nævnt i vejledningen, ligesom der kun må indberettes de omkostninger, der er nævnt i vejledningen. VEJLEDNING I OPGØRELSE AF OMKOSTNINGER TIL ENERGIBESPARELSER 1. Vejlednngen skal benyttes af alle fjernvarmeværker Alle værker, der har et energsparemål, skal benytte denne vejlednng tl ndberetnng af omkostnnger

Læs mere

Forbrugssystemet i ADAM dec09

Forbrugssystemet i ADAM dec09 Danmarks Statstk MODELGRUPPEN Arbejdspapr* Grane Høegh 12. marts 2010 Forbrugssystemet ADAM dec09 Resumé: Dette er beskrvelsen af det nye forbrugssystem tlhørende ADAM verson dec09. GRH12310 Nøgleord:

Læs mere

Fastlæggelse af strukturel arbejdsstyrke

Fastlæggelse af strukturel arbejdsstyrke d. 23.5.2013 Fastlæggelse af strukturel arbedsstyrke Dokumentatonsnotat tl Dansk Økonom, Forår 2013 For at kunne vurdere økonomens langsgtede vækstpotentale og underlggende saldoudvklng og for at kunne

Læs mere

Stadig ligeløn blandt dimittender

Stadig ligeløn blandt dimittender Stadg lgeløn blandt dmttender Kvnder og mænd får stadg stort set lge meget løn deres første job, vser DJs dmttendstatstk for oktober 2013. Og den gennemsntlge startløn er nu på den pæne sde af 32.000 kr.

Læs mere

BESKÆFTIGELSES- OG LØNSTATISTIK FOR KVINDER

BESKÆFTIGELSES- OG LØNSTATISTIK FOR KVINDER Dansk Journalstforbund Februar 2011 BESKÆFTIGELSES- OG LØNSTATISTIK FOR KVINDER Jobs og lønkroner er kke lgelgt fordelt blandt mandlge og kvndelge forbunds. Derfor har v her samlet fre oversgter, der sger

Læs mere

Lineær regressionsanalyse8

Lineær regressionsanalyse8 Lneær regressonsanalyse8 336 8. Lneær regressonsanalyse Lneær regressonsanalyse Fra kaptel 4 Mat C-bogen ved v, at man kan ndtegne en række punkter et koordnatsystem, for at afgøre, hvor tæt på en ret

Læs mere

Husholdningsbudgetberegner

Husholdningsbudgetberegner Chrstophe Kolodzejczyk & Ncola Krstensen Husholdnngsbudgetberegner En model for husholdnngers daglgvareforbrug udarbejdet for Penge- og Pensonspanelet Publkatonen Husholdnngsbudgetberegner En model for

Læs mere

Europaudvalget 2009-10 EUU alm. del Bilag 365 Offentligt

Europaudvalget 2009-10 EUU alm. del Bilag 365 Offentligt Europaudvalget 2009-10 EUU alm. del Blag 365 Offentlgt Notat Kemkaler J.nr. MST-652-00099 Ref. Doble/lkjo Den 5. maj 2010 GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG Kommssonens forslag om tlpasnng tl den

Læs mere

Udviklingen i de kommunale udligningsordninger

Udviklingen i de kommunale udligningsordninger Udvklngen de kommunale udlgnngsordnnger af Svend Lundtorp AKF Forlaget Jun 2004 Forord Dette Memo er skrevet de sdste måneder af 2003, altså før strukturkommssonens betænknng og før Indenrgsmnsterets

Læs mere

Validering og test af stokastisk trafikmodel

Validering og test af stokastisk trafikmodel Valderng og test af stokastsk trafkmodel Maken Vldrk Sørensen M.Sc., PhDstud. Otto Anker Nelsen Cv.Ing., PhD, Professor Danmarks Teknske Unverstet/ Banestyrelsen Rådgvnng 1. Indlednng Trafkmodeller har

Læs mere

Import af biobrændsler, er det nødvendigt?

Import af biobrændsler, er det nødvendigt? Vktor Jensen, sekretaratsleder Danske Fjernvarmeværkers Forenng Import af bobrændsler, er det nødvendgt? Svaret er: Nej, kke ud fra et ressourcemæssgt og kapactetsmæssgt synspunkt. Men ud fra et kommercelt

Læs mere

FÆLLESERKLÆRING REGERINGEN, DA, LO, forøges, så der i. Økonomiske initiativer er nødvendige. Regeringen. det nye år indbyde parterne på det private

FÆLLESERKLÆRING REGERINGEN, DA, LO, forøges, så der i. Økonomiske initiativer er nødvendige. Regeringen. det nye år indbyde parterne på det private 06/09/2007 15:39 35363222 ARBEJDERMUSEET SIDE 01/05 8. december 1987 FÆLLESERKLÆRING F~ REGERINGEN, DA, LO, FTF og SALA 1. på baggrund af de alvorlge udsgter for dansk Økonom er der enghed om, at konkurrenceevnen

Læs mere

Erhvervsstyrelsen og Ernst & Young. 26. februar 2014

Erhvervsstyrelsen og Ernst & Young. 26. februar 2014 Erhvervsstyrelsen og Ernst & Young 26. februar 2014 Bass- og ex ante-målng af de admnstratve konsekvenser ved forslag tl lov om autorsaton af vrksomheder el-, vvs- og kloaknstallatonsområdet Indholdsfortegnelse

Læs mere

Ligeløn-stilling blandt dimittender

Ligeløn-stilling blandt dimittender Lgeløn-stllng blandt dmttender For fjerde år træk vser DJs dmttendstatstk, at der prakss stort set er lønmæssg lgestllng blandt nyuddannede. Lge mange mænd og kvnder får næsten det samme løn. Startløn

Læs mere

Tabsberegninger i Elsam-sagen

Tabsberegninger i Elsam-sagen Tabsberegnnger Elsam-sagen Resumé: Dette notat beskrver, hvordan beregnngen af tab foregår. Første del beskrver spot tabene, mens anden del omhandler de afledte fnanselle tab. Indhold Generelt Tab spot

Læs mere

Langsigtet efterspørgsel efter transport

Langsigtet efterspørgsel efter transport Langsgtet efterspørgsel efter transport Af Camlla Rff Brems og Thomas Chrstan Jensen, DTU Transport Abstract Der er en stgende nteresse for at dentfcere og modellere den langsgtede efterspørgsel efter

Læs mere

HVIS FOLK OMKRING DIG IKKE VIL LYTTE, SÅ KNÆL FOR DEM OG BED OM TILGIVELSE, THI SKYLDEN ER DIN. Fjordor Dostojevskij

HVIS FOLK OMKRING DIG IKKE VIL LYTTE, SÅ KNÆL FOR DEM OG BED OM TILGIVELSE, THI SKYLDEN ER DIN. Fjordor Dostojevskij HVIS FOLK OMKRING DIG IKKE VIL LYTTE, SÅ KNÆL FOR DEM OG BED OM TILGIVELSE, THI SKYLDEN ER DIN. Fjordor Dostojevskj Den store russske forfatter tænkte naturlgvs kke på markedsførng, da han skrev dsse lner.

Læs mere

PRODUKTIONSEFFEKTEN AF AVL FOR HANLIG FERTILITET I DUROC

PRODUKTIONSEFFEKTEN AF AVL FOR HANLIG FERTILITET I DUROC PRODUKTIONSEFFEKTEN AF AVL FOR HANLIG FERTILITET I DUROC MEDDELELSE NR. 1075 Vrknngsgraden (gennemslaget) tl en produktonsbesætnng for avlsværdtallet for hanlg fertltet Duroc blev fundet tl 1,50, hvlket

Læs mere

Prøveeksamen Indtjening, konkurrencesituation og produktudvikling i danske virksomheder Kommenteret vejledende besvarelse

Prøveeksamen Indtjening, konkurrencesituation og produktudvikling i danske virksomheder Kommenteret vejledende besvarelse Økonometr Prøveeksamen Indtjenng, konkurrencestuaton og produktudvklng danske vrksomheder Kommenteret vejledende besvarelse Resultaterne denne besvarelse er fremkommet ved brug af eksamensnummer 7. Dne

Læs mere

Nationalregnskabet (Tabellerne 327-333)

Nationalregnskabet (Tabellerne 327-333) 407 Natonalregnskabet Natonalregnskabstallene bygger på en række statstske oplysnnger, som man forsøger at samle tl et helhedsbllede dels af tlgangen af varer og tjenester, tlvejebragt gennem erhvervenes

Læs mere

Vejledning om kontrol med krydsoverensstemmelse 2007

Vejledning om kontrol med krydsoverensstemmelse 2007 Vejlednng om kontrol med krydsoverensstemmelse 007 Maj 007 Mnsteret for Fødevarer, Landbrug og Fsker Drektoratet for FødevareErhverv Kolofon Vejlednng om kontrol med krydsoverensstemmelse 007 Maj 007 Denne

Læs mere

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del Bilag 16 Offentligt

Miljø- og Fødevareudvalget MOF Alm.del Bilag 16 Offentligt - at Mljø- Fødevareudvalget 2017-18 MOF Alm.del Blag 16 Offentlgt UDVALGSSEKRETARIATET NOTAT OM FREMMØDE UNDER FORETRÆDER FOR UDVALG FOLKETINGET Præsdet har drøftet fremmødet under foretræde for udvalgene

Læs mere

Stadig ligeløn blandt dimittender

Stadig ligeløn blandt dimittender Stadg lgeløn blandt dmttender Kvnder og mænd får stadg stort set lge meget løn deres første job, vser DJs dmttendstatstk for oktober 2012. Og den gennemsntlge startløn er fortsat på den pæne sde af 31.500

Læs mere

Metodebeskrivelse for gasprisstatistik.

Metodebeskrivelse for gasprisstatistik. 28. aprl 2009 Sag 4/0820-0200-0026 / LVM Deres ref. Metodebeskrvelse for gasprsstatstk. Der er udvklet en prsstatstk for naturgas. Prsstatstkken omhandler husholdnngskunder og storkunder hele Danmark.

Læs mere

Bilag 1 Fastsættelse af effektiviseringskrav

Bilag 1 Fastsættelse af effektiviseringskrav ENERGITILSYNET Energtlsynets møde 105 den 28. september 2009 28-09-2009 GAS 4/0806-0300-0009 /CPS/KHA Blag 1 Fastsættelse af effektvserngskrav Indlednng 1. Indtægtsrammen består af fre komponenter, herunder

Læs mere

TO-BE BRUGERREJSE // Tænder

TO-BE BRUGERREJSE // Tænder TO-BE BRUGERREJSE // Tænder PROCES FØR SITUATION / HANDLING Jørgen er 75 år og folkepensonst. Da han er vanskelgt stllet økonomsk, har han tdlgere modtaget hjælp fra kommunen, bl.a. forbndelse med fodbehandlng

Læs mere

Bilag 6: Økonometriske

Bilag 6: Økonometriske Marts 2015 Blag 6: Økonometrske analyser af energselskabernes omkostnnger tl energsparendsatsen Energstyrelsen Indholdsfortegnelse 1. Paneldataanalyse 3 Specfkaton af anvendte panel regressonsmodeller

Læs mere

Aftale om generelle vilkår for tillidsrepræsentanter -^ i Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg 2009-2011

Aftale om generelle vilkår for tillidsrepræsentanter -^ i Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg 2009-2011 Aftale om generelle vlkår for tlldsrepræsentanter -^ Magstratsafdelngen for Sundhed og Omsorg 2009-2011 1. Aftalens parter Mellem parterne Århus Kommune, Magstratsafdelngen for Sundhed og Omsorg og FOA,

Læs mere

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen:

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen: Erhvervs- og Selskabsstyrelsen: AMVAB-opdaterng af Økonom- og Erhvervsmnsteret (Blag A) Aktvtetsbaseret målng af vrksomhedernes admnstratve omkostnnger ved erhvervsrelateret regulerng på Økonom- og Erhvervsmnsterets

Læs mere

DLU med CES-nytte. Resumé:

DLU med CES-nytte. Resumé: Danmarks Statstk MODELGRUPPEN Arbejdspapr* Grane Høegh 17. august 2006 DLU med CES-nytte Resumé: Her papret undersøges det om en generalserng af den bagvedlggende nyttefunkton DLU fra Cobb-Douglas med

Læs mere

Værktøj til beregning af konkurrenceeffekter ved udlægning af nyt butiksområde

Værktøj til beregning af konkurrenceeffekter ved udlægning af nyt butiksområde Dato: 6. oktober 217 Sag: DIPS- 16/1631 Sagsbehandler: /SBJ/DEB/PMO/KBA Værktøj tl beregnng af konkurrenceeffekter ved udlægnng af nyt butksområde KONKURRENCE- OG FORBRUGERSTYRELSEN ERHVERVSMINISTERIET

Læs mere

nalunaerutit - Grønlandsk Lovsamling

nalunaerutit - Grønlandsk Lovsamling nalunaerutt - Grønlandsk Lovsamlng Sere C-I 14.december oss Afsnt 5, Gruppe 1 Lb.nr. 9. Aftale om tjenestebolger Grønland I medfør at 15, stk. 2 lov om statens tjenestemænd GrØnland, jfr. lovbekendtgørelse

Læs mere

Udvikling af en metode til effektvurdering af Miljøstyrelsens Kemikalieinspektions tilsyn og kontrol

Udvikling af en metode til effektvurdering af Miljøstyrelsens Kemikalieinspektions tilsyn og kontrol Udvklng af en metode tl effektvurderng af Mljøstyrelsens Kemkalenspektons tlsyn og kontrol Orenterng fra Mljøstyrelsen Nr. 10 2010 Indhold 1 FORORD 5 2 EXECUTIVE SUMMARY 7 3 INDLEDNING 11 3.1 AFGRÆNSNING

Læs mere

Fakta om Erhvervet. Af. Cand. Oecon. Finn Christensen, kilde: Fakta om Erhvervet 2012, udgivet af Landbrug & Fødevarer 1995-99 2008 2009 2010 2011

Fakta om Erhvervet. Af. Cand. Oecon. Finn Christensen, kilde: Fakta om Erhvervet 2012, udgivet af Landbrug & Fødevarer 1995-99 2008 2009 2010 2011 Fakta om Erhvervet Af. Cand. Oecon. Fnn Chrstensen, klde: Fakta om Erhvervet 0, udgvet Landbrug & Fødeer Landbrug & Fødeer udgav november 0 den seneste udgave publkatonen Fakta om Erhvervet 0, Notatder

Læs mere

Besvarelse af 37 spørgsmål nr. 231 om Naalakkersuisuts forbrug af eksterne konsulenter og ansatte med bopæl i udlandet. Svar på spørgsmål 1.

Besvarelse af 37 spørgsmål nr. 231 om Naalakkersuisuts forbrug af eksterne konsulenter og ansatte med bopæl i udlandet. Svar på spørgsmål 1. Anngaasaqarnermut Akleraartarnermullu Naalakkersusoq Naalakkersusoq for Fnanser og Skatter NAALAKKERSUSUT GOVERNMENT OF GREENLAND Medlem af natssartut Vvan Motzfeldt, Sumut Besvarelse af 37 spørgsmål nr.

Læs mere

Lønstigninger på større overenskomster

Lønstigninger på større overenskomster Lønstgnnger på større overenskomster Den gennemsntlge lønstgnng for alle medarbejdere under en overenskomst er sjældent lgelgt fordelt. Her vses lønstgnngerne for stllngsgrupper over 5 på en række større

Læs mere

4. Vægtgrundlag. 4.1 Dækning af varer og tjenester

4. Vægtgrundlag. 4.1 Dækning af varer og tjenester 25 4. Vægtgrundlag Vægtgrundlaget i forbrugerprisindekset opgøres på grundlag af husholdningernes udgifter til forbrug af varer og tjenester. Det anvendes ved sammenvejning af basisindeksene til prisindeks

Læs mere

Kvantitative metoder 2 Forår 2007 Ugeseddel 9

Kvantitative metoder 2 Forår 2007 Ugeseddel 9 Kvanttatve metoder 2 Forår 2007 Ugeseddel 9 Program for øvelserne: Introdukton af problemstllng og datasæt Gruppearbejde SAS øvelser Paneldata for tlbagetræknngsalder Ugesedlen analyserer et datasæt med

Læs mere

Dernæst skal det angives, hvem der vedtager taksternes beløb.

Dernæst skal det angives, hvem der vedtager taksternes beløb. KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltnngen Center for Polcy NOTAT Tl Børne- og Ungdomsforvaltnngen Blag 2: REVIDERET TAKSTBILAG : Børne- og Ungdomsforvaltnngen Vejlednng tl skabelonen: Ovenstående

Læs mere

Statistisk. tiársoversigt 1998. Tema om overforselsindkomster. Statistical ten -year review 1998 DAN MARKS 01.0. STATIST I K

Statistisk. tiársoversigt 1998. Tema om overforselsindkomster. Statistical ten -year review 1998 DAN MARKS 01.0. STATIST I K Statstsk társoversgt 1998 Tema om overforselsndkomster Statstcal ten year revew 1998 DAN MARKS STATIST I K 01.0. Statstsk társoversgt 1998 Udgvet af Danmarks Statstk August 1998 39. árgang ISBN 87 501

Læs mere

Organisationsmanual. Organisationen bag SIKA Rengøring A/S

Organisationsmanual. Organisationen bag SIKA Rengøring A/S Organsatonsmanual Organsatonen bag SIKA Rengørng A/S SIKA Rengørng A/S ejes af Bent & Elsabeth Hansen. 1 En robust organsaton SIKA Rengørng blev grundlagt 2001 af Bent Hansen, som enkeltmandsvrksomhed.

Læs mere

FTF dokumentation nr. 3 2014. Viden i praksis. Hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte

FTF dokumentation nr. 3 2014. Viden i praksis. Hovedorganisation for 450.000 offentligt og privat ansatte FTF dokumentaton nr. 3 2014 Vden prakss Hovedorgansaton for 450.000 offentlgt og prvat ansatte Sde 2 Ansvarshavende redaktør: Flemmng Andersen, kommunkatonschef Foto: Jesper Ludvgsen Layout: FTF Tryk:

Læs mere

Betjeningsvejledning. Rumtemperaturregulator med ur 0389..

Betjeningsvejledning. Rumtemperaturregulator med ur 0389.. Betjenngsvejlednng Rumtemperaturregulator med ur 0389.. Indholdsfortegnelse Normalvsnng på dsplayet... 3 Grundlæggende betjenng af rumtemperaturregulatoren... 3 Vsnnger og knapper detaljer... 3 Om denne

Læs mere

Undersøgelse af pris- og indkomstelasticiteter i forbrugssystemet - estimeret med AIDS

Undersøgelse af pris- og indkomstelasticiteter i forbrugssystemet - estimeret med AIDS Danmarks Statstk MODELGRUPPEN Arbedspapr* Mads Svendsen-Tune 13. marts 2008 Undersøgelse af prs- og ndkomstelastcteter forbrugssystemet - estmeret med AIDS Resumé: For at efterse nestnngsstrukturen forbrugssystemet

Læs mere

Landbrugets efterspørgsel efter Kunstgødning. Angelo Andersen

Landbrugets efterspørgsel efter Kunstgødning. Angelo Andersen Landbrugets efterspørgsel efter Kunstgødnng Angelo Andersen.. Problemformulerng I forbndelse med ønsket om at reducere kvælstof udlednngen fra landbruget kan det være nyttgt at undersøge hvordan landbruget

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 1.6.2018 C(2018) 3302 fnal KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 1.6.2018 om ændrng af delegeret forordnng (EU) 2015/35 for så vdt angår beregnng af lovplgtge

Læs mere

Almindelige bemærkninger

Almindelige bemærkninger Bemærknnger tl lovforslaget Almndelge bemærknnger l. ndlednng 2. Lovforslagets ndhold 2.1. ndførelse af nye sanktoner for overtrædelse af de fællesskabsretlge udbudsregler 2.2. Justerng af standstl-reglerne

Læs mere

Real valutakursen, ε, svinger med den nominelle valutakurs P P. Endvidere antages prisniveauet i ud- og indland at være identisk, hvorved

Real valutakursen, ε, svinger med den nominelle valutakurs P P. Endvidere antages prisniveauet i ud- og indland at være identisk, hvorved Lgevægt på varemarkedet gen! Sdste gang bestemtes følgende IS-relatonen, der beskrver lgevægten på varemarkedet tl: Y = C(Y T) + I(Y, r) + G εim(y, ε) + X(Y*, ε) Altså er varemarkedet lgevægt, hvs den

Læs mere

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 30.9.2015

KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 30.9.2015 EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 30.9.2015 C(2015) 6588 fnal KOMMISSIONENS DELEGEREDE FORORDNING (EU) / af 30.9.2015 om ændrng af Kommssonens delegerede forordnng (EU) 2015/35 for så vdt angår beregnng

Læs mere

HUSLEJE OG BOLIGFORHOLD NOVEMBER 1935

HUSLEJE OG BOLIGFORHOLD NOVEMBER 1935 DANMARKS STATSTK STATSTSKE MEDDELELSER 4. REKKE 04. BND. HÆFTE COMMUNCATONS STATSTQUES 400 SÉRE TOME 04 0re LVRASON HUSLEJE OG BOLGFORHOLD NOVEMBER 935 LOYER ET LOGEMENT EN NOVEMBRE 935 UDGVET AF DET STATSTSKE

Læs mere

Morten Frydenberg Biostatistik version dato:

Morten Frydenberg Biostatistik version dato: Morten Frydenberg Bostatstk verson dato: -03-0 Effektmodfkaton Hvad er det - Kvantfcerng - Test Bostatstk uge 7 mandag Morten Frydenberg, Afdelng for Bostatstk Vægtede gennemsnt - Formler for standard

Læs mere

Bilag 1 Afrapportering af sagsbehandlingstider på erhvervsrettede sagstyper

Bilag 1 Afrapportering af sagsbehandlingstider på erhvervsrettede sagstyper Blag 1 Afrapporterng af sagsbehandlngstder på erhvervsrettede sagstyper hurtgere servcemål servcemål ultmo Lgger gennemsntlg sagsbehandlngstd servcemål Forklarng mangle målopfyldelse + foreløbg status

Læs mere

Titel: Prøvetagning renseanlæg. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Versi on: TA. nr.: P04. Oprettet 22. nov. 2012. Forfatter: FDC Punktkilder

Titel: Prøvetagning renseanlæg. Dokumenttype: Teknisk anvisning. Versi on: TA. nr.: P04. Oprettet 22. nov. 2012. Forfatter: FDC Punktkilder Dokumenttype: Teknsk anvsnng Forfatter: FDC Punktklder TA henvsnnger TA. nr.: P04 Vers on: 1 Gyldg fra: 01.01.2013 Sder: Sdst ændret: 14.11.2012 Oprettet 22. nov. 2012 0 Indhold 1 Indlednng... 2 2 Metode...

Læs mere

At fiske steder og tider, hvor forekomsten af uønskede arter er mindst muligt

At fiske steder og tider, hvor forekomsten af uønskede arter er mindst muligt RESPEKT FOR FISKERESSOURCERNE OG HAVMILJØET VI TILRETTELÆGGER FISKERIET, SÅ DER KOMMER MINDST MULIGT UØNSKET FANGST OG UDSMID VED At fske steder og tder, hvor forekomsten af uønskede arter er mndst mulgt

Læs mere

Nim Skole og Børnehus

Nim Skole og Børnehus Nm Skole og Børnehus... 2 Samlet vurderng af skolen... 2 Rammebetngelser... 4 Budget... 4 Personaletal... 4 Pædagogske processer... 4 Indsatsområder og resultater... 4 Opfølgnng og nye ndsatsområder...

Læs mere

OPI virksomhedsinvolvering:

OPI virksomhedsinvolvering: 18. jun 2012 OPI vrksomhedsnvolverng: Erfarnger fra OPI-Lab demonstratonsprojekt 1 1 Det Intellgente Hosptalsbaderum Peter Bamberg Jensen, OPI projektleder Syddansk Sundhedsnnovaton Regon Syddanmark Peter.Bamberg.Jensen@regonsyddanmark.dk

Læs mere

6. SEMESTER Epidemiologi og Biostatistik Opgaver til 3. uge, fredag

6. SEMESTER Epidemiologi og Biostatistik Opgaver til 3. uge, fredag Afdelng for Epdemolog Afdelng for Bostatstk 6. SEESTER Epdemolog og Bostatstk Opgaver tl 3. uge, fredag Data tl denne opgave stammer fra. Bland: An Introducton to edcal Statstcs (Exercse 11E ). V har hentet

Læs mere

Evaluering af vedligehold af 3-registreringen

Evaluering af vedligehold af 3-registreringen Evaluerng af vedlgehold af 3-regstrerngen Notat fra DCE - Natonalt Center for Mljø og Energ Dato: 4. aprl 2019 Gregor Levn Insttut for Mljøvdenskab Rekvrent: Mljøstyrelsen Antal sder: 26 Faglg kommenterng:

Læs mere

Gulvvarmeanlæg en introduktion. af Peter Weitzmann

Gulvvarmeanlæg en introduktion. af Peter Weitzmann Gulvvarmeanlæg en ntrodukton af Peter Wetzmann Sde 1 Indholdsfortegnelse 1 Forord... 3 2 Introdukton tl gulvvarme... 4 2.1 Hstorsk gennemgang...4 2.2 Fyssk beskrvelse...4 3 Typer... 6 3.1 Tung gulvvarme...6

Læs mere

Forbedret Fremkommelighed i Aarhus Syd. Agenda. 1. Vurdering af forsøg Lukning af Sandmosevej

Forbedret Fremkommelighed i Aarhus Syd. Agenda. 1. Vurdering af forsøg Lukning af Sandmosevej Trafkgruppen Agenda 1. Vurderng af forsøg Luknng af Sandmosevej 2. Vurderng af foreslået forsøg Luknng af Sandmosevej og Brunbakkevej 3. Forslag tl forbedret fremkommelghed for hele Aarhus Syd 4. Kortsgtet

Læs mere

STATISTISKE MEDDELELSER 1980:5. De kommunale. finanser. for regnskabsáret DANMARKS STATISTIK. 9 /w-

STATISTISKE MEDDELELSER 1980:5. De kommunale. finanser. for regnskabsáret DANMARKS STATISTIK. 9 /w- STATISTISKE MEDDELELSER 980:5 De kommunale fnanser for regnskabsáret 977 DANMARKS STATISTIK Kobenhavn 980 9 /w,/ 3 FEB 98 DANMARKS STATISTIK BIBLIOTEKET Forord Denne publkaton er en fortsettelse af de

Læs mere

Indholdsfortegnelse Instrumentopsætning Betjening Tekniske specificationer Indstillinger Meddelseskoder Vedligeholdelse Garanti

Indholdsfortegnelse Instrumentopsætning Betjening Tekniske specificationer Indstillinger Meddelseskoder Vedligeholdelse Garanti Indholdsfortegnelse Instrumentopsætnng - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 2 Introdukton - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 2 Oversgt - - - - - - - - - - -

Læs mere

NOTAT:Benchmarking: Roskilde Kommunes serviceudgifter i regnskab 2014

NOTAT:Benchmarking: Roskilde Kommunes serviceudgifter i regnskab 2014 Beskæftgelse, Socal og Økonom Økonom og Ejendomme Sagsnr. 271218 Brevd. 2118731 Ref. KASH Dr. tlf. 4631 3066 katrnesh@rosklde.dk NOTAT:Benchmarkng: Rosklde Kommunes servceudgfter regnskab 2014 17. august

Læs mere

Vestbyskolen Tlf.: 76 29 40 80 Fax: 75 62 64 21

Vestbyskolen Tlf.: 76 29 40 80 Fax: 75 62 64 21 Vestbyskolen... 2 Samlet vurderng af skolen... 3 Rammebetngelser... 5 Budget... 5 Personaletal... 5 Pædagogske processer... 6 Indsatsområder og resultater... 6 Opfølgnng og nye ndsatsområder... 10 Udfordrnger...

Læs mere

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen:

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen: Erhvervs og Selskabsstyrelsen: AMVABopdaterng af Mnsteret for Fødevarer, Landbrug og Fsker Aktvtetsbaseret målng af vrksomhedernes admnstratve omkostnnger ved erhvervsrelateret regulerng på Mnsteret for

Læs mere

Statistisk tiársoversigt 1990

Statistisk tiársoversigt 1990 Statstsk társoversgt 1990 Statstcal ten year revew 1990 DAN MARKS STATSTK V 0?TSeoc 13 Statstsk trsoversgt 1990 Udgvet of Danmarks Statstk September 1990 31 árgang SBN 87 501 0780 1 SSN 0070 3583 Oplag:

Læs mere

BLÅ MEMOSERIE. Memo nr. 208 - Marts 2003. Optimal adgangsregulering til de videregående uddannelser og elevers valg af fag i gymnasiet.

BLÅ MEMOSERIE. Memo nr. 208 - Marts 2003. Optimal adgangsregulering til de videregående uddannelser og elevers valg af fag i gymnasiet. BLÅ MEMOSERIE Memo nr. 208 - Marts 2003 Optmal adgangsregulerng tl de vderegående uddannelser og elevers valg af fag gymnaset Karsten Albæk Økonomsk Insttut Købenavns Unverstet Studestræde 6, 1455 Købenavn

Læs mere

HR92. 2. Kort beskrivelse. 1. Leveringens omfang

HR92. 2. Kort beskrivelse. 1. Leveringens omfang 2. Kort beskrvelse HR92 Trådløs elektronsk radatortermostat. Leverngens omfang I radatortermostatens emballage er der: 2 2443 Radatortermostaten HR92 er eu.baccertfceret. Honeywell HR92 er en trådløs elektronsk

Læs mere

Kort fortalt: Indledning. Hvilke data(informationer):

Kort fortalt: Indledning. Hvilke data(informationer): Mor t endeur el l Per sondat apol t k I nf or mat onr el at er ett lgdpr Kort fortalt: Fra 25. Maj 2018 er det et krav at alle vrksomheder skal leve op tl den nye persondataforordnng (GDPR). Dette betyder

Læs mere

Bilag 1. Bestillingen fra Finansudvalget

Bilag 1. Bestillingen fra Finansudvalget Fnansudvalget 2018-19 FIU Alm.del - lag 117 Offentlgt lag 1. estllngen fra Fnansudvalget Sammenfatnng Dette blag ndeholder en beskrvelse af bestllngen. Den 17. januar bad Fnansudvalget de økonomske konsulenter

Læs mere

Kreditrisiko efter IRBmetoden

Kreditrisiko efter IRBmetoden Kredtrsko efter IRBmetoden Vacceks formel Arbejdspapr, oktober 2013 1 KRAKAfnans - Fnanskrsekommssonens sekretarat Teknsk arbejdspapr udkast 15. oktober 2013 Indlednng Det absolutte mndstekrav tl et kredtnsttut

Læs mere

Priser Pristallene pr. 1. januar 2015

Priser Pristallene pr. 1. januar 2015 Priser Pristallene pr. 1. januar 2015 Pristallene pr. 1. januar 2015 Indhold 1. Indledning 3 2. Forbrugerprisindekset 4 3. Reguleringspristallet 11 4. Metode 15 5. Udgivelser 17 1. Formålet med prisstatistikken

Læs mere

FOLKEMØDE-ARRANGØR SÅDAN!

FOLKEMØDE-ARRANGØR SÅDAN! FOLKEMØDE-ARRANGØR SÅDAN! Bornholms Regonskommune står for Folkemødets praktske rammer. Men det poltske ndhold selve festvalens substans blver leveret af parter, organsatoner, forennger, vrksomheder og

Læs mere

Bilag 1a: Dagrenovationstakster 2017 scenarie 2, 3 og 4

Bilag 1a: Dagrenovationstakster 2017 scenarie 2, 3 og 4 KØBENHAVNS KOMMUNE Teknk- og Mljøforvaltnngen Sekretarat (Byens Anvendelse) NOTAT 10-08-2016 Blag 1a: Dagrenovatonstakster 2017 scenare 2, 3 og 4 Dette notat ndeholder beskrvelse af, hvordan taksterne

Læs mere

realkreditobligationer.

realkreditobligationer. kurs Data Nøgleord: restlob.wp td. års et af løbet forældet være vl papr gennemsntlge den tl klde være dette at om, håb således er Der restløbetd. kunne vl Værdpaprcentralstatstk kommende den at om, håb

Læs mere

Forberedelse til den obligatoriske selvvalgte opgave

Forberedelse til den obligatoriske selvvalgte opgave MnFremtd tl OSO 10. klasse Forberedelse tl den oblgatorske selvvalgte opgave Emnet for dn oblgatorske selvvalgte opgave (OSO) skal tage udgangspunkt dn uddannelsesplan og dt valg af ungdomsuddannelse.

Læs mere

Binomialfordelingen: april 09 GJ

Binomialfordelingen: april 09 GJ Bnomalfordelngen: aprl 09 GJ Spm A 14: Sandsynlghedsregnng og statstk. Efter en kort ntrodukton af grundlæggende begreber sandsynlghedsregnng og statstk skal du skal ntroducere bnomalfordelngsmodellen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 7. januar 2008

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 7. januar 2008 07/01 '08 12: 08 FAX +45 33 63 27 6~_~~HøJlSTERET l4 001/011 UDSKRFT AF HØJESTERETS DOMBOG HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 7. januar 2008 Sag 532/2005 (l. afdelng) Sclmeder Electrc Danmark AJS (tdlgere

Læs mere

Folke- og boligtællingen

Folke- og boligtællingen Folke- og bolgtællngen 1. Januar 1981 A10 Rbe amtskommune DANMARKS STATISTIK Kobenhavn 1984 e/ ISBN 87-501 -0600-7 Alle publkatoner vedrerende folke- og bolgtællngen 1981 ISBN 87-501 -0616-3 Rbe amtskommune

Læs mere

Redegørelse i medfør af konkurslovens 125, stk. 2

Redegørelse i medfør af konkurslovens 125, stk. 2 Advokat Bors Frederksen Advokat Jørgen Holst Advokatfrmaet Poul Schmth Holst, Advokater Vester Farmagsgade 23 Hans Broges Gade 2 1606 København V 8100 Århus C J.nr. 89-14585 BORIDERJCWZ Redegørelse medfør

Læs mere

Anna Sofie Sørensen JRG. Kære Christian Hyldahi. Tak for det fremsendte notat, TDC-investeringen

Anna Sofie Sørensen JRG. Kære Christian Hyldahi. Tak for det fremsendte notat, TDC-investeringen Skatteudvalget 2018-19 SAU Alm.del - Blag 81 Offentlgt Fra: Jakob Jensen Sendt: 22. oktober 2018 15:15 Tl: Chrstan Hyldahl - CHY Cc: Janne Rechnagel - Emne: SV: Notat fra ATP JRG

Læs mere

DISCPLINÆR- OG. QR ESKIKKED& BYGNNGSSAC.KYNDIGE. Navn Firma Adresse Telefon E-mail Tilstede ved kontrol

DISCPLINÆR- OG. QR ESKIKKED& BYGNNGSSAC.KYNDIGE. Navn Firma Adresse Telefon E-mail Tilstede ved kontrol KLG ESG RE F DISCPLINÆR- OG QR ESKIKKED& BYGNNGSSCKYNDIGE Fors de Revson sove rs gt Kontroleftersyn Krterum fslutnngsdato fgørelse Gældende tl typske karakterer 17 jun 2013 cceptabel Stkprøve 6 december2012

Læs mere