CTRF. ISBRAND Hvornår skal isen brydes? Indledning. Sammendrag HANDBOOK TURF GRASS WINTER SURVIVAL

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "CTRF. ISBRAND Hvornår skal isen brydes? Indledning. Sammendrag HANDBOOK TURF GRASS WINTER SURVIVAL"

Transkript

1 HANDBOOK TURF GRASS WINTER SURVIVAL ISBRAND Hvornår skal isen brydes? Foto: Olav Noteng, Byneset Golf Indledning Isdannelser giver mere græsdød i Norden end nogen anden vinterskade. Is forekommer oftest i overgangen mellem kystklima og indlandsklima i Norge, Finland, Nord- Sverige og Island. Vi forventer, at isproblemerne vil blive større også inde i landet i og med at klimaforandringerne giver en højere temperatur. Områder, som tidligere havde et stabilt snedække, vil få flere og mere ekstreme perioder med mildt vejr og regn før det igen fryser til. Dermed forhøjes risikoen for isdannelse. Et langvarigt islag er sjældent i Danmark og Syd-Sverige. Vi forventer, at milde vintre bliver mere almindeligt langs kysten af Norge og Finland og reducerer is problemerne i disse områder. CTRF «Hvornår skal isen brydes?» Dette er et af de vanskeligste spørsmål greenkeeperne skal tage stilling til. Beslutningen kan få afgørende økonomiske konsekvenser og vintervejret er uforudsigeligt. Det er vanskeligt at se, hvordan græsset har det under isen, og planternes tilstand er afhængig af mange faktorer. Der er også en reel fare for, at græsset skades, når isen brydes eller fjernes. Dette er en kort tekst om et omfattende tema. I sidste afsnit kan du finde mere litteratur om dette emne og tilhørende problemstillinger. Sammendrag Is på greens og andre kortklippede græsarealer giver store vinterskader i Norden. Et varigt islag forhindrer ilttilgang og giver anaerobe forhold. Planternes energireserver bruges hurtigt op og der dannes giftige gasser, som kan dræbe græsset. Græssets evne til at overleve varierer mellem græsarter, men påvirkes også af, hvor mange porer og organisk materiale, der er i vækstjorden. Det kan blive nødvendigt at fjerne isen, for at græsset kan overleve. C A N A D I A N T U R F G R A S S R E S E A R C H F O U N D A T I O N L A F O N D A T I O N C A N A D I E N N E D E R E C H E R C H E EN G A Z O N

2 Græsplanternes liv under isen Iltmangel Et tæt islag forhindrer effektiv diffusion (gasudveksling) mellem atmosfæren og luftporerne i jorden. Begrebet «anaerobe forhold» bruges til at beskrive et miljø, hvor der ikke findes ilt. Organismer, som lever under sådanne forhold, kan blive kvalt på grund af iltmangel. Vi bruger udtrykket islag, men mener, at hele planten er omkranset af is. Når jorden er frossen, vil vandet, som er i porerne i jorden, også være frosset. Det gør situationen endnu mere alvorlig. Ånding holder liv i planterne Planterødder og de fleste mikroorganismer i jorden bruger ilt til ånding. Ånding er en proces, som giver cellerne energi ved en kontrolleret forbrænding af sukkerreserver. Åndingen er effektiv, og mere end 50% af energien i sukkeret bliver gjort tilgængeligt for cellernes aktivitet. Multifunktionelle golfbaner? Foto: Olav Noteng, Byneset golf, februar Åndingen blokeres giftige stoffer produceres Når plantecellene oplever iltmangel kan de ikke udnytte sukkeret effektivt. Åndingen blokeres og planterne tvinges til at finde en anden udvej for at få energi ud af sukkeret. Anaerob ånding er meget mindre effektiv, og kun 4% af energien bliver udnyttet. Sukkermolekylene bliver ikke fuldstændig nedbrudt til CO 2 og H 2 O, men omdannet til syrer og alkoholer som er skadelige i høje koncentrationer. Et islag vil også tvinge mikroorganismerne i jorden til at lave anaerob ånding. Nogle af nedbrydningsprodukterne herfra har en kraftig stank, og de er meget giftige for planterne. Flere giftige stoffer dannes under anaerobe forhold Foto: Albert Kjøsnes, Byneset Golf. Resultat: svagt eller dødt græs Vinterskader fra et islag skyldes altså to forhold: 1. Udsultning 2. Forgiftning Planter som overlever anaerobe forhold, enten fordi isen smelter eller fordi greenkeeperne griber ind, vil have små sukkerreserver. Det betyder, at planterne er svage i mødet med andre påvirkninger som lave temperaturer, mørke eller vintersygdomme. Små sprækker i isen var nok til at holde aerob ånding i gang og har reddet nogle planter. Foto: Agnar Kvalbein, Bodø GK, 30. juni 2007.

3 Rangering af græsarter og sorter i forhold til at tåle et isdække For at være lidt mere konkret kan vi fortælle, at på vores forsøgsgreens har enårig rapgræs sjældent overlevet mere end en måned under is, mens hundehvene ikke var skadet efter 100 dage under et tæt islag. Arter på tee og fairway Hvis græsset har en høj klippehøjde vil bladene ofte stikke op igennem isen og danne mikrokanaler, som forhindrer anaerobe forhold rundt om planternes vækstpunkter. På kortklippet fairway og tee ser vi derimod ofte skader efter et tæt islag. Foruden de ovenfor nævnte arter bruger vi også engrapgræs (Poa pratensis) og alm. rajgræs (Lolium perenne). Disse to arter er i hver sin ende af skalaen. De mange sorter af rajgræs er meget ens med hensyn til vinteregenskaber og det er antageligt rigtigt, at rangere denne art som mindre is-tolerant end de fleste økotyper af enårig rapgræs. Engrapgræs er sandsynligvis i stand til at overleve et islag bedre end krybende hvene, men disse to arter vokser ofte på forskellig jord, så det er vanskeligt at sammenligne dem direkte. NIBIO har testet overlevelse af greengræs under forskellige afdækninger. Klar is var en af behandlingerne. Foto: Agnar Kvalbein, NIBIO Apelsvoll Nedarvede egenskaber og hærdningsforhold Nogle græsarter kan overleve længe under is, mens andre dør efter nogle få uger. Denne egenskab hænger sammen med græsartens evne til at sænke stofskiftet (gå i hvile) og til at tåle giftige gasser. Ud over de nedarvede egenskaber (som ligger i generne) vil vejrforholdene om efteråret være vigtige. Klare dage med temperaturer omkring nul grader bevirker at planterne hærder (akklimatiseres) og forbereder sig på vinteren. I løbet af hærdningsprosessen stopper planterne med at vokse og sukkerreserver bygges op. Denne madpakke er vigtig i mødet med vintermørket og andre påvirkninger. Arter til greens Der er kun få forsøg, hvor græsarternes overlevelse under anaerobe forhold er blevet sammenlignet, og de giver ikke grundlag for at sige nøjagtigt, hvor længe græsset kan overleve, fordi forholdene kan variere meget med hensyn til luftporer i jorden, iskvalitet, hvor godt planterne er hærdede osv. Fra svage til stærke arter kan vi rangere: Enårig rapgræs (Poa annua) Alm. rapgræs (Poa trivialis) Rødsvingel (Festuca rubra)=alm. hvene (Agrostis capillaris) Krybende hvene (Agrostis stolonifera) Hundehvene (Agrostis canina) Vi konkluderer, at engrapgræs tåler alle typer af vinterstress meget godt. Sortsforskelle Ud over variationen mellem arter er der altid en hvis variation indenfor arten mellem de sorter, som markedsføres. Vi har set, at variationen er større indenfor rødsvingel og alm. hvene end i krybende hvene, hundehvene, alm. rapgræs, engrapgræs og alm. rajgræs. Blandt rødsvingelsorterne har vi nogle nordiske sorter, som kan sammenlignes med engrapgræs og krybende hvene, når det gælder tolerence overfor is.

4 Regn på frossen green i november gav kompakt, glasklar is. I slutningen af januar var isen dannet under sne og mindre gennemsigtig. Foto: G Ray Tuxen, Bærum GK. Is- og jordkvalitet Planterøddernes adgang til ilt afhænger af, hvor mange luftporer der er i jorden og hvordan disse har kontakt med hinanden. Is kan også have forskellig evne til at slippe gasser igennem. Kompakt is er gennemsigtig som glas, mens porer gør isen grå eller hvid. Is som er dannet af rent vand, som regn, er let at knuse, mens is som er dannet af afstrømningsvand og er forurenet med calcium eller andre salte, ofte er mere hårdt. Vækstjord, som er godt drænet og har mange luftporer, kan indeholde rigeligt med ilt til at holde respirationen i gang igennem vinteren selv om der ligger et kompakt islag på toppen. Hvis porerne er fyldt med is, har de ingen værdi som iltlager. Mængden af mikroorganismer i jorden er også en meget vigtig faktor, særligt når temperaturen er over frysepunktet. Mikroorganismerne udgører en større del af det organiske materiale i jorden, og de kan hurtigt bruge ilten op, som planterødderne skulle have haft. Konklusion: Risikoen for at græsset dør stiger med: 1. Islagets tykkelse og hvis der ikke er sprækker eller porer i isen. 2. Porerne er fyldt med is eller vand. 3. Indholdet af organisk materiale i vækstjorden er højt. 4. Jorden er dårligt drænet. Temperatur og aktivitet i planteceller Under klar is kan temperaturen rundt om vækstpunktet variere mere ekstremt end for planter, som står åbent. Planterne bliver derfor udsat for flere stressfaktorer. De oplever både lave temperaturer og lidt ilt. Heldigvis er bar is forholdsvis sjælden. Sne isolerer meget godt og bare et par centimeter med sne vil holde jordtemperaturen mellem nul og -5 grader selv på kolde vinterdage. Vi har set, at sukkerindholdet i planterne aftager, så snart temperaturen er højere end -2 C. Vi har målt, at ilt bruges op, når temperaturen stiger mod nul og planterødder og mikroorganismer ikke er frosne. Når temperaturen er lavere end -2 C er åndingen lille. Foto: Agnar Kvalbein Åndingshastigheden for både planter og mikroorganismer er stærkt knyttet til temperaturen. Frysepunktet i plantecellene er lavere end nul. Derfor fortsætter åndingen, også når jordtemperaturen er under nul.

5 Hvornår skal isen brydes? Hjælpemidler til beslutningen Et termometer i græstørven eller filtlaget kan give værdifuld information. Planterne vil ånde, når temperaturen er over -2 C, og du skal være på vagt, hvis der samtidig er is på greenen. Næsen er det mest værdifulde instrument, når det gælder om at opdage anaerobe forhold. Bryd isen, læg dig på knæ og tjek! Lugter der af ensilage eller fodsved er det tegn på iltmangel. En stærk lugt af «rådne æg» (svovlbrinte) fortæller, at mikroorganismerne er aktive. Denne gas er giftig og må erstattes med frisk luft så hurtigt som mulig. I forsøg bruger vi kostbare instrumenter, som kan måle indholdet af kuldioxid i luftten under dugen, men sådanne apparater er ikke velegnede til at overvåge gas i frossen jord. Et termometer, som overvåger jordtemperaturen, giver værdifuld information. Foto: Agnar Kvalbein, Messilän Golf. Ofte anbefales det, at tage græsprøver ind i løbet af vinteren, men det er vanskeligt at bore græsprøver ud fra frosne greens. Vi bruger et betonkernebor, og har erfaret, at det er isen, som er det vanskeligste lag at bore igennem. Når der er boret en cirkel kan kernen om nødvendigt løsnes med hammer og mejsel. Tag en prøve ind fra det dårligste område (lavpunkt) og sammenlign med et bedre område på samme green. Efter et par uger i vinduskarmen, vil prøverne give et godt billede af, hvor livskraftig græsset er. Før du bestemmer dig Greenkeeper Oddbjørn Tidemann var glad for at finde greenen i god forfatning under isen. Foto: Agnar Kvalbein, Vestfold GK. Det er flere faktorer, du må vurdere, før du sender mandskab ud for at bryde isen. Græsart Den vigtigste faktor er græssets tilstand, og den er først og fremmest afhængig af græsart og om græsset er godt hærdet. Canadiske forsøg viser, at der er betydelige forskelle på enårig rapgræs alt afhængig af, hvor den kommer fra (økotype). Vores forsøg har vist, at enårig rapgræs sjældent overlever mere end 3-4 uger under is. Hvis isen har ligget længere, er det bedre at bruge ressourcer på en hurtig reetablering end at yde førstehjælp til allerede døde planter. Andre græssarter, specielt rødsvingel, bør få meget opmærksomhed og flere ressourcer. De fleste rødsvingelsorter Det er udfordrende at overvåge greens om vinteren.her bruges et betonkernebor for at få en græsprøve. Foto: Agnar Kvalbein, NIBIO Landvik. Genvækst i græsprøver fortæller, hvordan det står til med greenen. I midten prøver fra en isdækket green. Foto: Wendy Waalen, NIBIO Apelsvoll.

6 Stærkt sollys på gennemsigtig is kan være hårdt for planterne. Denne fairway døde fuldstændig. Foto: Olav Noteng, Byneset, februar og april. Det er et dårlig tegn, når metan og svovlbrinte kommer op gennem isen. Foto: Ole Albert Kjøsnes, Byneset Golf, Det eneste positive ved is er, at den gør det muligt at bruge effektive redskaber. Foto: Magnus Barth, Fullerö GK. har begrænset levetid under is og det går langsomt med at reetablere denne art efter skader. Nogle arter af hvene kan overleve mere end tre måneder under is, og det kan give dig tid til at vente på det rigtige tidspunktet for arbejdet. Varighed og kvalitet Når isen dannes under sne er det vanskelig at vide, hvor længe vækstpunktene har været indefrosset. Isens tæthed er også en vigtig faktor og ude i marken er det kun dit syn, som kan hjælpe dig. Porer i vækstmassen Vi har set, at godt vedligeholdte greens uden filtlag og god dræning ikke producerer et islag under sne på samme måde som ældre greens med lav infiltrationsevne. Greenkeepere med lokalkendskab ved hvilke greens, som let får is. Lys eller mørke Er solskin gennem isen skadeligt for planterne? Vi tror, at fuld sollys kan være skadeligt, men der er også rapporter, som viser, at noget lys gennem isen kan være positivt for planter (vintersæd) fordi fotosyntesen (som kan fungere under meget lave temperaturer) vil omdanne kuldioxid til ilt og få gang i den aerobe ånding. Mikrobiologi Vækstjord med et højt indhold af organisk materiale har en mørk farve og mange mikroorganismer. Disse vil bruge ilt og nogle af dem er eksperter i at leve under anaerobe forhold. Disse specialister vil opformere sig og kan hurtigt danne den giftige gas svovlbrinte. Gassen kan stige op gennem isen når forholdene er rigtigt dårlige. Se billede. Vejrmelding Vejret i Skandinavien er uforudsigeligt og du kan ikke vente længe på optimale forhold. Det at fjerne sne og udsætte græsset for meget lave temperaturer er risikabelt. Planter, som frigøres fra et islag, har mistet meget af frosttolerancen. Du bør vurdere, om der skal blæses sne ind på greenen igen, hvis der er fare for lave temperaturer lige efter isknusningen. Praktiske forhold Ideelt set skulle isen være stærk nok til at bære tunge traktorer eller andet udstyr. Lidt vand under isen gør det lettere at separere isblokkene fra græsset, men vent ikke for længe på sådanne gode forhold. Det er lettere at reparere fysiske skader i en green end at reparere delvis døde greens.

7 Hvordan brydes isen? Oftest bruges luftningsmaskiner med tykke stålpinde, men tunge knivluftere eller «spikere» kan også være effektive. Undulerede greens bliver mindst skadede af smalle og fleksible maskiner. Arbejdsdybden er ideelt set ca. en cm mindre end istykkelsen, men siden denne varierer, er det umuligt at undgå, at der kommer nogle fysiske skader. Skal isen fjernes? Det er generelt ikke nødvendigt at fjerne den knuste is. Det er arbejdskrævende og faren for komprimering gør det vanskeligt at bruge effektive maskiner. Det er naturligvis en risiko for at knust is fryser sammen igen til et tæt islag. Denne risiko betyder, at nogle greenkeepere gerne vil fjerne isen. Særligt de, som har flade greens eller greensområder med frosthævninger, som dæmmer op for afstrømning fra is og sne. Andre tænker, at det er bedre at knuse en gang til end at fjerne isen. Denne maskine er populær ikke bare som såmaskine. De kraftige, vibrerende pinde kan knuse is. Foto: Tor Mjøen Smelting er et alternativ Solstråler indeholder store mængder energi om foråret, men det meste bliver reflekteret fra hvidt sne eller lys is. Dressing med sand på sne og is vil bidrage til en meget hurtigere smelting og det kan være et alternativ til knusning på greens, som er godt eksponeret for sollys. Sort sand fra produktionen af støbejern eller kulstøv er populære produkter til dette formål. Flere forskellige salte kan sænke frysepunktet på vand og salt er blevet brugt med succes af greenkeepere på greens og af groundsmænd på fodboldbaner. Magnesiumklorid er et godt produkt. Denne is blev fjernet i et eksperiment. Den lysegrønne farve på den knuste is viser, at arbejdsdybden er rigtig. Foto: Agnar Kvalbein, Bærum GK, februar Vi har testet CMA (Calsium-Magnesium- Acetat) som smelter hul i isen uden at producere meget vand. Dette organiske salt er ikke så effektivt ved lave temperaturer, men CMA skader ikke planterne selv ved doser helt op til 200 g/m 2. CMA laver hul i is, men er ikke specielt effektiv ved lave temperaturer. Foto: Agnar Kvalbein, Bærum GK, februar 2008.

8 Da alle greens var døde i foråret 2013 inviterede greenkeeperen gode kollegaer til at diskutere «Hvad gjorde jeg forkert og hvordan skal jeg reparere denne bane? Alle lærte meget. Foto: Agnar Kvalbein. Vestfold GK. En svær beslutning Hvornår isen skal brydes kan være et svært spørsmål for greenkeeperen, og det har givet mange søvnløse nætter. Diskuter problemet med gode kollegaer og rådgivere, og sørg for at du altid har opbakning til dine beslutninger hos bestyrelsen eller baneejeren. Før eller siden vil du tage en forkert beslutning. Vi har et ordsporg, der siger: Du er ikke en rigtig greenkeeper før du har forsøgt at redde en green fra is uden det lykkes for dig. Fysisk skade efter arbejdet med at fjerne is. Desværre var den enårige rapgræs alligevel død. Foto: Agnar Kvalbein, Bærum GK, april 2008.

9 HANDBOOK TURF GRASS WINTER SURVIVAL Forfattere Agnar Kvalbein Wendy Waalen Trygve S. Aamlid NIBIO Turfgrass Research Group, Norwegian Institute of Bioeconomy Research Foto: Agnar Kvalbein. Læs mere her: Flere tekster fra STERF: Forskningsprogram: Håndtering af vinterstress Græsarter til vanskelige vinterforhold Efterårsarbejde af greens Vinterafdækning af greens (Okt 2016) Vinterarbejde på greens (Okt 2016) Hærdning og vinterskader (Okt 2016) Videnskabelige artikler: Aamlid, T. S., Landschoot, P. J. & Huff, D. R. (2009). Tolerance to simulated ice encasement and Microdochium nivale in USA selections of greens-type Poa annua. Acta Agriculturae Scandinavica Section B-Soil and Plant Science 59(2): Bertrand, A., Castonguay, Y., Nadeau, P., Laberge, S., Michaud, R., Bélanger, G. & Rochette, P. (2003). Oxygen deficiency affects carbohydrate reserves in overwintering forage crops. Journal of Experimental Botany 54(388): Castonguay, Y., Thibault, G., Rochette, P., Bertrand, A., Rochefort, S. & Dionne, J. (2009). Physiological responses of annual bluegrass and creeping bentgrass to contrasted levels of O 2 and CO 2 at low lemperatures. Crop Science 49(2): Tompkins, D. K., Ross, J. & Moroz, D. L. (2004). Effects of ice cover on annual bluegrass and creeping bentgrass putting greens. Crop Science 44: Waalen, W. M., Espevig, T., Kvalbein, A. & Aamlid, T. S. (2014). The effect of ice encasement and two protective covers on the winter survival of six turfgrasses on putting greens. European Journal of Turfgrass Science 45(2): CTRF C A N A D I A N T U R F G R A S S R E S E A R C H F O U N D A T I O N L A F O N D A T I O N C A N A D I E N N E D E R E C H E R C H E EN G A Z O N STERF (Scandinavian Turfgrass and Environment Research Foundation) is the Nordic golf federations joint research body. STERF supplies new knowledge that is essential for modern golf course management, knowledge that is of practical benefit and ready for use, for example directly on golf courses or in dialogue with the authorities and the public and in a credible environ-mental protection work. STERF is currently regarded as one of Europe s most important centres for research on the construction and upkeep of golf courses. STERF has decided to prioritise R&D within the following thematic platforms: Integrated pest management, Multifunctional golf facilities, Sustainable water management and Winter stress management. More information can be found at The CTRF is a registered charity with a mandate to raise monies and sponsor research projects that advance the environmental and economic benefits applicable to turfgrass. The CTRF is funded by contributions received from two national and six regional organizations involved in the golf and sports turf sectors. Over one million dollars has been invested in turf research in Canada by CTRF. The Foundation currently has 10 active research projects. Participating organizations include Golf Canada, the Canadian Golf Superintendents Association, the Western Canada Turfgrass Association, the Alberta Turfgrass Research Foundation, the Saskatchewan Turfgrass Association, the Ontario Turfgrass Research Foundation, the Quebec Turfgrass Research Foundation and the Atlantic Turfgrass Research Foundation. More information can be found at

Vinterhærdning og vinterstress Hvad er det, som skader vores greens?

Vinterhærdning og vinterstress Hvad er det, som skader vores greens? Handbook turf grass winter survival Vinterhærdning og vinterstress Hvad er det, som skader vores greens? Resumé Mange forskellige forhold kan føre til vinterskader. Sneskimmelsvamp er aktiv ved lave temperaturer.

Læs mere

græsvækst og at lykkes med en eventuel reetablering.

græsvækst og at lykkes med en eventuel reetablering. HANDBOOK TURF GRASS WINTER SURVIVAL VINTERSPIL PÅ SOMMERGREENS Tidlig forår på Peuramaa Golf, Finland. Foto: Agnar Kvalbein. Indledning Golfere diskuterer, hvornår det er rigtigt at lukke banen midlertidigt

Læs mere

CTRF. EFTERÅRSARBEJDE PÅ GOLFGREENS for at forbedre overlevelsen om vinteren. Indledning. Sammendrag HANDBOOK TURF GRASS WINTER SURVIVAL

CTRF. EFTERÅRSARBEJDE PÅ GOLFGREENS for at forbedre overlevelsen om vinteren. Indledning. Sammendrag HANDBOOK TURF GRASS WINTER SURVIVAL HANDBOOK TURF GRASS WINTER SURVIVAL EFTERÅRSARBEJDE PÅ GOLFGREENS for at forbedre overlevelsen om vinteren Indledning Om græsset på greens overlever vinteren er først og fremmest afhængig af vejrforholdene,

Læs mere

VINTERDÆKNING AF GREENS Brug af duge for bedre vinteroverlevelse af golfgreens. Sammendrag

VINTERDÆKNING AF GREENS Brug af duge for bedre vinteroverlevelse af golfgreens. Sammendrag HANDBOOK TURF GRASS WINTER SURVIVAL VINTERDÆKNING AF GREENS Brug af duge for bedre vinteroverlevelse af golfgreens Introduktion Nogle greenkeepere dækker rutinemæssigt sine til greens for at undgå vinterskader.

Læs mere

CTRF. Indledning. Sammendrag. Handbook turf grass winter survival. Mange golfbaner har lidt mandskab

CTRF. Indledning. Sammendrag. Handbook turf grass winter survival. Mange golfbaner har lidt mandskab Handbook turf grass winter survival VINTERARBEJDE på golfgreens Foto: Tatsiana Espevig Indledning Sammendrag Mange golfbaner har lidt mandskab om vinteren. Vinterspil på sommergreens er ikke normalt i

Læs mere

CTRF. Re-etablering efter vinterskader. Introduktion. Handbook turf grass winter survival

CTRF. Re-etablering efter vinterskader. Introduktion. Handbook turf grass winter survival Handbook turf grass winter survival Re-etablering efter vinterskader Introduktion Vinterskader kan opstå på alle græsoverflader på en golfbane, men typisk vil det græs, som klippes lavest, være mest udsat.

Læs mere

CTRF. GRÆSARTER OG SORTER til et hårdt vinterklima. Introduktion. Sammendrag HANDBOOK TURF GRASS WINTER SURVIVAL

CTRF. GRÆSARTER OG SORTER til et hårdt vinterklima. Introduktion. Sammendrag HANDBOOK TURF GRASS WINTER SURVIVAL HANDBOOK TURF GRASS WINTER SURVIVAL GRÆSARTER OG SORTER til et hårdt vinterklima Introduktion Dette faktaark skal hjælpe dig med at vælge de bedste græsarter og sorter, når du skal etablere eller reetablere

Læs mere

Filt i græsplænen. Få kontrol over filten. Faktablad Integreret Plantebeskyttelse. Sammenfatning

Filt i græsplænen. Få kontrol over filten. Faktablad Integreret Plantebeskyttelse. Sammenfatning Faktablad Integreret Plantebeskyttelse Filt i græsplænen Foto: Agnar Kvalbein Få kontrol over filten Filt er en ophobning af fiberrigt materiale lige under græsplantens vækstpunkt. Filtlaget giver bløde

Læs mere

Græs - Græssets vækst - Enårig rapgræs - Klipning

Græs - Græssets vækst - Enårig rapgræs - Klipning Græs - Græssets vækst - Enårig rapgræs - Klipning Asbjørn Nyholt Hortonom, græskonsulent Mobil: 4020 9613 www.nyholt.dk Græs 14.15Græssets vækst 15.00 Pause 15.15Enårig rapgræs Klipning 16.00 Vækst dine

Læs mere

STÆRKT SOM STÅL. Regenererende Almindelig Rajgræs

STÆRKT SOM STÅL. Regenererende Almindelig Rajgræs STÆRKT SOM STÅL Regenererende Almindelig Rajgræs Revolutionerende teknologi Regenererende og meget stor slidstyrke, selv ved tæt klipning RPR-teknologi indeni! RPR er en regenererende Almindelig Rajgræs,

Læs mere

Filt i græsplæner. Mænden af filt er et resultat af to biologiske processer produktion af plantemasse og nedbrydning af dødt organisk materiale.

Filt i græsplæner. Mænden af filt er et resultat af to biologiske processer produktion af plantemasse og nedbrydning af dødt organisk materiale. FAGLIGT Filt i græsplæner Filt dannes i græsplæner, hvor regnorme ikke trives som for eksempel når sportsgræs anlægges på sand. Meget filt forringer spillekvaliteten og forøger risikoen for sygdomme, ukrudt

Læs mere

MULIGHEDERNE FOR HUNDEHVENE PÅ GREENS I NORDEN

MULIGHEDERNE FOR HUNDEHVENE PÅ GREENS I NORDEN MULIGHEDERNE FOR HUNDEHVENE PÅ GREENS I NORDEN HUNDEHVENE, BOTANISKE OPLYSNINGER OG BRUGSOMRÅDE Hundehvene (Agrostis canina L.) er en flerårig græsart, som vokser naturligt på enge og græsarealer i næsten

Læs mere

Eftersåning af fairways. Af seniorrådgiver Anne Mette Dahl Jensen, Københavns Universitet og produktchef Henrik Romme, DLF

Eftersåning af fairways. Af seniorrådgiver Anne Mette Dahl Jensen, Københavns Universitet og produktchef Henrik Romme, DLF Eftersåning af fairways Af seniorrådgiver Anne Mette Dahl Jensen, Københavns Universitet og produktchef Henrik Romme, DLF Popular Scientific Articles - STERF, February 2017 Så ser vi det igen anledning

Læs mere

engrapgræs, rajgræs og rødsvingel med korte udløbere

engrapgræs, rajgræs og rødsvingel med korte udløbere FAGLIGT Størst genetisk fremgang for engrapgræs, rajgræs og rødsvingel med korte udløbere Græssorter til tee og fairway, 1985-2015 Fra sortsafprøvningerne i SCANTURF og SCANGREEN får vi stadig ny viden

Læs mere

Bekæmpelse af. på greens. Kan mikrobiologiske præparater eller alginater erstatte kemiske plantebeskyttelsesmidler?

Bekæmpelse af. på greens. Kan mikrobiologiske præparater eller alginater erstatte kemiske plantebeskyttelsesmidler? Kan mikrobiologiske præparater eller alginater erstatte kemiske plantebeskyttelsesmidler? Bekæmpelse af microduchium pletter og sneskimmel på greens Af Trygve S. Aamlid,Bioforsk Turfgrass Research Group,

Læs mere

Rigtigt græs til det rigtige miljø. Sammenfatning. Valg af græsart vil påvirke spillekvaliteten,

Rigtigt græs til det rigtige miljø. Sammenfatning. Valg af græsart vil påvirke spillekvaliteten, Faktablad Integreret Plantebeskyttelse Græs til golfbaner Rigtigt græs til det rigtige miljø Planter, der tilhører samme art er ikke genetisk identiske, men de er tilstrækkelig ens til at være i stand

Læs mere

Valg af græs til golfbaner

Valg af græs til golfbaner Faktablad - Integreret Plantebeskyttelse Valg af græs til golfbaner Revideret marts 2016 I roughen skal bolden være synlig, men samtidig skal græsset kunne konkurrere med ukrudt. Dette afhænger mere af

Læs mere

Sammendrag. Mekanisk pleje er klipning, tromling, topdressing, fjernelse af dug/guttationsvand,

Sammendrag. Mekanisk pleje er klipning, tromling, topdressing, fjernelse af dug/guttationsvand, Faktablad Integreret plantebeskyttelse Mekanisk pleje for at få mindst muligt angreb af skadevoldere på golfbaner Marts 2016 Fjernelse af dug. Foto Ole A Kjosnes Mekanisk pleje Greenkeepere udfører mange

Læs mere

Vanding. Ingen liv uden vand. Faktablad Integreret Plantebeskyttelse. Sammenfatning

Vanding. Ingen liv uden vand. Faktablad Integreret Plantebeskyttelse. Sammenfatning Faktablad Integreret Plantebeskyttelse Vanding Ingen liv uden vand Foto: Agnar Kvalbein Sammenfatning Plantens vandforbrug reguleres af det vand som fordamper gennem porerne på bladets overside. Reduceret

Læs mere

Græs til parker og fodboldbaner

Græs til parker og fodboldbaner Faktablad Integreret Plantebeskyttelse Græs til parker og fodboldbaner Rigtigt græs til det rigtige miljø Planter, der tilhører samme art er ikke genetisk identiske, men de er tilstrækkelig ens i forhold

Læs mere

SCANGREEN Endelige sortslister fra. Generelt må man sige at gamle,

SCANGREEN Endelige sortslister fra. Generelt må man sige at gamle, FAGLIGT Nye resultater Scanturf Endelige sortslister fra SCANGREEN 2011-2014 På de såkaldte sortsgreens på Sydsjælland GK i Mogenstrup og Bioforsk Landvik i Norge blev de sidste registreringer i projekt

Læs mere

Gødningslære A. Faglærer Karin Juul Hesselsøe

Gødningslære A. Faglærer Karin Juul Hesselsøe Faglærer Karin Juul Hesselsøe Gødningslære er enkelt Gødningslære er enkelt For lidt Gødningslære er enkelt Alt for meget Det kan være svært at finde balancen Planter består mest af sukkerstoffer Kulhydrater

Læs mere

Hvad er en abiotisk skade? Faktablad Integreret Plantebeskyttelse. Sammenfatning

Hvad er en abiotisk skade? Faktablad Integreret Plantebeskyttelse. Sammenfatning Faktablad Integreret Plantebeskyttelse Abiotiske skader Abiotiska skador Abiotiske skader Abioottiset vioitukset Skaðar af ólífrænum (áþreifanlegum) orsökum Abitotic damage Foto: Boel Petterson. Hvad er

Læs mere

Overvintringssygdomme

Overvintringssygdomme Faktablad Integreret Plantebeskyttelse Overvintringssygdomme Övervintringssjukdomar Overvintringssykdommer Lumihomeet? Kalsveppir Snow molds Vinter på Hornbæk golfbane. Foto: Jan Peter Nielsen. Overvintringssvamp

Læs mere

Drivhuseffekten er det fænomen der søger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til.

Drivhuseffekten er det fænomen der søger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til. 1 Modul 5 Vejr og klima Drivhuseffekten gør at der er liv på jorden Drivhuseffekten er det fænomen der søger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til. Planeten

Læs mere

UDVIKLING OG OPHÆVELSE AF FROSTHÅRDFØRHED I PLANTER

UDVIKLING OG OPHÆVELSE AF FROSTHÅRDFØRHED I PLANTER 16. JANUAR 2013 UDVIKLING OG OPHÆVELSE AF FROSTHÅRDFØRHED I PLANTER DANSKE PLANTESKOLERS VINTERMØDE 2013 POST DOC MAJKEN PAGTER, AARHUS Oversigt Frosthårdførhed i planter Hvad kræver succesfuld overvintring

Læs mere

I dag skal vi. Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Hvad lærte vi sidst?

I dag skal vi. Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Hvad lærte vi sidst? I dag skal vi Have det sjovt, og tale om det vi lærte sidst, på en anden måde. Hvad lærte vi sidst? CO2/fotosyntese, klima vind og vejr. Har i lært noget om, hvad træer kan, hvad mennesker kan og ikke

Læs mere

Førstehjælp ved kulilteforgiftning

Førstehjælp ved kulilteforgiftning Førstehjælp ved kulilteforgiftning Kulilte udvikles blandt andet ved ildebrand, udstødningsgasser fra motorer og ved dårlig forbrænding i anlæg, der forbrænder for eksempel gas, olie eller træ. Kulilten

Læs mere

Gødning. Let i teorien, svært i praksis. Faktablad Integreret Plantebeskyttelse. Sammenfatning

Gødning. Let i teorien, svært i praksis. Faktablad Integreret Plantebeskyttelse. Sammenfatning Faktablad Integreret Plantebeskyttelse Gødning Let i teorien, svært i praksis Foton: Agnar Kvalbein Sammenfatning Planter har brug for næringsstoffer i nøjagtigt det forhold som svarer til plantecellernes

Læs mere

Drivhuseffekten er det fænomen, der sørger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til.

Drivhuseffekten er det fænomen, der sørger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til. 1 Modul 5 Vejr og klima Drivhuseffekten gør at der er liv på jorden Drivhuseffekten er det fænomen, der sørger for at jorden har en højere middeltemperatur, end afstanden til solen berettiger til. Planeten

Læs mere

Hvor meget vand bruger græsset?

Hvor meget vand bruger græsset? A r t i k e l T e m a vertikalskæring, topdressing og andre plejemetoder Hvor meget vand bruger græsset? Det nordiske forskningsprojekt Fordampning og underskudsvanding af græs på golfbaner havde sin første

Læs mere

Indhold Problemstilling... 2 Solceller... 2 Lysets brydning... 3 Forsøg... 3 Påvirker vandet solcellernes ydelse?... 3 Gør det en forskel, hvor meget

Indhold Problemstilling... 2 Solceller... 2 Lysets brydning... 3 Forsøg... 3 Påvirker vandet solcellernes ydelse?... 3 Gør det en forskel, hvor meget SOLCELLER I VAND Indhold Problemstilling... 2 Solceller... 2 Lysets brydning... 3 Forsøg... 3 Påvirker vandet solcellernes ydelse?... 3 Gør det en forskel, hvor meget vand, der er mellem lyset og solcellen?...

Læs mere

Overvintringssygdomme

Overvintringssygdomme Faktablad Integreret Plantebeskyttelse Overvintringssygdomme Opdateret marts 2016 Övervintringssjukdomar Overvintringssykdommer Lumihomeet? Kalsveppir Snow molds Vinter på Hornbæk golfbane. Foto: Jan Peter

Læs mere

Strategi for eftersåning. Henrik Romme, Agronom

Strategi for eftersåning. Henrik Romme, Agronom Strategi for eftersåning Henrik Romme, Agronom Optimér udbyttet af eftersåning Det er en kamp for nye kimplanter at få etableret sig i eksisterende græs Frøvalget er afgørende for det gode resultat! 4turf

Læs mere

Behovstilpasset gødskning. Fra teori til praksis

Behovstilpasset gødskning. Fra teori til praksis Behovstilpasset gødskning Fra teori til praksis Forfatterne til gødskningshåndbogen er fra venstre: Tom Ericsson, Karin Blombäck og Agnar Kvalbein. Om gødskningshåndbogen Denne håndbog er et sammendrag

Læs mere

Greenkeepernes klumme

Greenkeepernes klumme Greenkeepernes klumme Af Henrik R. F. Thomsen Igen i år er det dejligt at se medlemstilgang. Vi byder jer alle hjertelig velkommen. Mange fine Company Days og gæstespillere har besøgt os igen i år. Vi

Læs mere

Sustainable use of pesticides on Danish golf courses

Sustainable use of pesticides on Danish golf courses Indsæt nyt billede: Sustainable use of pesticides on Danish golf courses Anita Fjelsted - Danish EPA Ministry of the Environment 27 May 2015 - STERF The Danish Environmental Protection Agency 450 employees

Læs mere

Under en tur i Botantisk Have faldt jeg i snak med en plantebiolog, der gerne hjælper læserne med at blive klogere på planternes gøren og laden.

Under en tur i Botantisk Have faldt jeg i snak med en plantebiolog, der gerne hjælper læserne med at blive klogere på planternes gøren og laden. Det er blevet en vane og vi undrer os ikke over, hvorfor nogle træer og buske beholder deres blade, mens andre kaster dem af sig. Vi får et svar af en af en specialist som arbejder i Botanisk Have. Planter

Læs mere

Behovstilpasset gødskning. Fra teori til praksis

Behovstilpasset gødskning. Fra teori til praksis Behovstilpasset gødskning Fra teori til praksis om gødskningshåndbogen Denne håndbog er et sammendrag af viden og erfaringer fra tre forskningsprojekter om behovstilpasset gødskning som Inverkan av behovsanpassad

Læs mere

SÆSON Selvom der netop er varslet et par dage med koldt vejr er det dog et faktum at det lunere vejr og en ny golfsæson er lige på trapperne.

SÆSON Selvom der netop er varslet et par dage med koldt vejr er det dog et faktum at det lunere vejr og en ny golfsæson er lige på trapperne. SÆSON 2009 Så nærmer tiden sig Selvom der netop er varslet et par dage med koldt vejr er det dog et faktum at det lunere vejr og en ny golfsæson er lige på trapperne. Inden vi for alvor tager hul på en

Læs mere

Biotiske vinterskader

Biotiske vinterskader Handbook turf grass winter survival VINTERYGDOMME PÅ GRÆ Biotiske vinterskader Foto: Agnar Kvalbein ammendrag Det er flere svampesygdomme som trives og skader græs ved lave temperaturer. De mest almindelige

Læs mere

ESBJERG KOMMUNE FORSØG MED IS. Book Kerstin. KEBOO. [Skriv tekst]

ESBJERG KOMMUNE FORSØG MED IS. Book Kerstin. KEBOO. [Skriv tekst] ESBJERG KOMMUNE FORSØG MED IS Book Kerstin. KEBOO [Skriv tekst] Indhold Forsøg med Is... 3 Prøv at løfte irriterende isterninger... 3 Hvad?... 3 Hvordan?... 3 Hvorfor?... 3 Tåge... 4 Du skal bruge:...

Læs mere

9. Er jorden i Arktis en tikkende bombe af drivhusgasser?

9. Er jorden i Arktis en tikkende bombe af drivhusgasser? 9. Er jorden i Arktis en tikkende bombe af drivhusgasser? Af Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo I det højarktiske Nordøstgrønland ligger forsøgsstationen Zackenberg. Her undersøger danske forskere,

Læs mere

Mål og metoder for Greenkeepernes arbejde med banen. Alle tal tages fra medlemsmålingerne, suppleret med gæstemålingerne hvor relevant.

Mål og metoder for Greenkeepernes arbejde med banen. Alle tal tages fra medlemsmålingerne, suppleret med gæstemålingerne hvor relevant. Mål og metoder for Greenkeepernes arbejde med banen Banen generelt Alle tal tages fra medlemsmålingerne, suppleret med gæstemålingerne hvor relevant. GIC, målskema banen generelt: Målområde / Banen - MEDLEMMER

Læs mere

ISTID OG DYRS TILPASNING

ISTID OG DYRS TILPASNING ISTID OG DYRS TILPASNING - undervisningsmateriale For 12.000 år siden var der istid i Danmark. Den gang levede der dyr her, som var tilpasset klimaet. Mange af disse dyrearter lever ikke mere. På de følgende

Læs mere

Pleje af rødsvingel. Retningslinjer baseret på ny forskning og erfaring fra greenkeepere

Pleje af rødsvingel. Retningslinjer baseret på ny forskning og erfaring fra greenkeepere Pleje af rødsvingel Retningslinjer baseret på ny forskning og erfaring fra greenkeepere Forord Denne håndbog, Bedste pleje af rødsvingel (Festuca rubra) golf greens for høj bæredygtighed og spilbarhed,

Læs mere

Gentofte og fjernvarmen

Gentofte og fjernvarmen Gentofte KOMMUNE og fjernvarmen Undervisningsmodul 3 Fra skraldespand til radiator Varmen kommer fra vores affald Nede under jorden i Gentofte Kommune ligger der en masse rør. I de rør løber der varmt

Læs mere

Ustoppelig! Græs med etableringsgaranti. Great in Grass

Ustoppelig! Græs med etableringsgaranti. Great in Grass Ustoppelig! Græs med etableringsgaranti Great in Grass Beskyt din investering med Yellow Jacket Water Manager Barenbrug er kendt for sine innovative græskoncepter, som udgør løsninger i en række forskellige

Læs mere

Placering af hoved- og sidegrene samt sprinklere kan ses på oversigtskortet på næste side. Omtrentlige kastelængder er vist med hel- og halvcirkler.

Placering af hoved- og sidegrene samt sprinklere kan ses på oversigtskortet på næste side. Omtrentlige kastelængder er vist med hel- og halvcirkler. 1 Fordeling af vandingsvand Silkeborg Stadion/Mascot Park Vandingsanlægget Vandingsanlægget blev installeret i 2010. Anlægget er tilsluttet vandværk og består af pumpestation, frekvensstyring, Hunter ICC

Læs mere

Hvad er drivhusgasser

Hvad er drivhusgasser Hvad er drivhusgasser Vanddamp: Den primære drivhusgas er vanddamp (H 2 O), som står for omkring to tredjedele af den naturlige drivhuseffekt. I atmosfæren opfanger vandmolekylerne den varme, som jorden

Læs mere

Interview med chefgreenkeeper Adam Evans

Interview med chefgreenkeeper Adam Evans Interview med chefgreenkeeper Adam Evans v/mogens Damm Dette interview blev lavet d. 21.januar, 2016, nogle dage før Adam tiltræder sit nye arbejde som chefgreenkeeper i Frederikshavn Golf Klub. Adam Evans

Læs mere

Spørgeskemaundersøgelse

Spørgeskemaundersøgelse Spørgeskemaundersøgelse Hvad er en god golfoplevelse for dig og hvad forstår du ved spillekvalitet fra 1 teested til 18 green? Baggrund Denne undersøgelse er et led i en Skandinavisk undersøgelse der skal

Læs mere

GrÆsGuiden GrÆs til

GrÆsGuiden GrÆs til GrÆsGuiden 2015 GrÆs til GrønNE OMRÅDER i norden Forord Baseret på mere end 30 års afprøving af græsarter og -sorter blev STERFs græsguide Græs til grønne områder i Norden udgivet for første gang i september

Læs mere

Velkommen til go morgenmøde om alternativ glatførebekæmpelse

Velkommen til go morgenmøde om alternativ glatførebekæmpelse Velkommen til go morgenmøde om alternativ glatførebekæmpelse Tonny Holst, driften Marielyst & Anne Stougaard, By- og Miljø Gladsaxe Kommune Klikovand, 23. januar 2017 Kære beboere, Denne vinter prøver

Læs mere

Trækfuglespillet. Introduktion

Trækfuglespillet. Introduktion Trækfuglespillet Introduktion 1. Spille felter fordeles under åben himmel fx i v- eller s-formation. Ca. 1-2 meter mellem hver felt. 2. Hvert hold har en terning. Terningens øjne bestemmer hvor hurtigt

Læs mere

Fotosyntese og respiration

Fotosyntese og respiration Fotosyntese og respiration Selvlysende alger Alger findes overalt på jorden og i havene, og de har en enorm betydning for livet, som vi kender det. Hvis det ikke var for alger, ville du og dine klassekammerater

Læs mere

Stærkt som stål. Regenererende Almindelig Rajgræs. Great in Grass

Stærkt som stål. Regenererende Almindelig Rajgræs. Great in Grass Stærkt som stål Regenererende Almindelig Rajgræs Great in Grass Stærkt som stål Regenererende Almindelig Rajgræs Revolutionerende teknologi: regenerende og bedste slidstyrke! RPR er en selv-regenererende

Læs mere

Indsamling og brug af data på golfbanen

Indsamling og brug af data på golfbanen Indsamling og brug af data på golfbanen 12-12-2018 1 Thomas Pihl Furesø Golf Club 27 huller + Par 3 1700 medlemmer Medlemsklub. 12-12-2018 2 Hvilken retning er nordøst? 12-12-2018 3 Hvorfor? Objektive

Læs mere

Analyse af PISA data fra 2006.

Analyse af PISA data fra 2006. Analyse af PISA data fra 2006. Svend Kreiner Indledning PISA undersøgelsernes gennemføres for OECD og de har det primære formål er at undersøge, herunder rangordne, en voksende række af lande med hensyn

Læs mere

Eftersåning - Hvordan gør man det succesfuldt? Leah A. Brilman, Ph.D Director of Product Management and Technical Services DLF Pickseed USA

Eftersåning - Hvordan gør man det succesfuldt? Leah A. Brilman, Ph.D Director of Product Management and Technical Services DLF Pickseed USA Eftersåning - Hvordan gør man det succesfuldt? Leah A. Brilman, Ph.D Director of Product Management and Technical Services DLF Pickseed USA lbrilman@dlfna.com Generelt om eftersåning Succesfuld eftersåning

Læs mere

Mere bæredygtig. og økonomisk anvendelse af græs. Great in Grass. SEMENCO - Dansk distributør

Mere bæredygtig. og økonomisk anvendelse af græs. Great in Grass. SEMENCO - Dansk distributør SEMENCO - Dansk distributør Blüchersvej 3 DK - 7480 Vildbjerg Tel. 9992 0233 Fax 9992 0231 Michael Møller Larsen Produktchef Tel. : 2174 7699 E-mail : mml@semenco.dk Finn Linnet Juul Produktchef Tel. :

Læs mere

LÆRER-VEJLEDNING. Så-vejledning i skolehaven

LÆRER-VEJLEDNING. Så-vejledning i skolehaven Så-vejledning i skolehaven Haver til Mavers vejledning til såning i skolehaven Haver til Mavers så-vejledning er skrevet til eleverne og består af enkeltstående instruktionsark for en række udvalgte afgrøder,

Læs mere

Golfsportens største udfordring

Golfsportens største udfordring Golfsportens største udfordring Klimaforandringer vil få stor betydning Af cand. scient. Torben Kastrup Petersen, Bane- og miljøansvarlig i Dansk Golf Union 34 et er ikke længere et spørgsmål om tro! Fakta

Læs mere

Biogas. Biogasforsøg. Page 1/12

Biogas. Biogasforsøg. Page 1/12 Biogas by Page 1/12 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Hvad er biogas?... 3 Biogas er en form for vedvarende energi... 3 Forsøg med biogas:... 7 Materialer... 8 Forsøget trin for trin... 10 Spørgsmål:...

Læs mere

Mejeri- og Jordbrugets Efteruddannelsesudvalg

Mejeri- og Jordbrugets Efteruddannelsesudvalg Idrætsanlæg, Vinterpleje af græs Mejeri- og Jordbrugets Efteruddannelsesudvalg Copyright December 2014 Undervisningsministeriet Undervisningsmaterialet er udviklet af Mejeri- og Jordbrugets Efteruddannelsesudvalg

Læs mere

Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop

Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop Vejrtrækning pust nyt liv og livskraft ind i din krop Der er et ordsprog, der lyder: Åndedræt er liv, og det kan ikke siges bedre. Du trækker vejret for at leve, og din livskvalitet bliver påvirket af,

Læs mere

Challenges for the Future Greater Helsinki - North-European Metropolis

Challenges for the Future Greater Helsinki - North-European Metropolis Challenges for the Future Greater Helsinki - North-European Metropolis Prof. Dr.-Ing. / M.A. soc. pol. HafenCity University Hamburg Personal introduction background: - urban and regional planning - political

Læs mere

Matematik D. Almen forberedelseseksamen. Skriftlig prøve. (4 timer)

Matematik D. Almen forberedelseseksamen. Skriftlig prøve. (4 timer) Matematik D Almen forberedelseseksamen Skriftlig prøve (4 timer) AVU111-MAT/D Mandag den 12. december 2011 kl. 9.00-13.00 Sne og is Matematik niveau D Skriftlig matematik Opgavesættet består af: Opgavehæfte

Læs mere

Måling på udåndingensluften (lærervejledning)

Måling på udåndingensluften (lærervejledning) Måling på udåndingensluften (lærervejledning) Sammendrag Jo mere musklerne skal arbejde, jo mere energi skal der frigøres i forbindelse med muskelcellernes respiration - og jo mere ilt forbruges der og

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 28. maj 2015

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 28. maj 2015 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 28. maj 2015 Sag 35/2014 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Søren Kjær Jensen, beskikket) mod Fyens Stiftstidende A/S (advokat Michael S. Wiisbye) I

Læs mere

OZONE FUMIGATION IN AN ONGOING CLIMATE CHANGE PROJECT. Teis Nørgaard Mikkelsen DTU, Institut for kemiteknik temi@kt.dtu.dk

OZONE FUMIGATION IN AN ONGOING CLIMATE CHANGE PROJECT. Teis Nørgaard Mikkelsen DTU, Institut for kemiteknik temi@kt.dtu.dk OZONE FUMIGATION IN AN ONGOING CLIMATE CHANGE PROJECT Teis Nørgaard Mikkelsen DTU, Institut for kemiteknik temi@kt.dtu.dk 2 Risø DTU, Danmarks Tekniske Universitet X 3 Risø DTU, Danmarks Tekniske Universitet

Læs mere

MANUAL TIL IS MASKINE

MANUAL TIL IS MASKINE MANUAL TIL IS MASKINE VIGTIGE SIKKERHEDSANVISNINGER Læs hele vejledningen grundigt før brug. Tag stikket ud af stikkontankten før montering, adskillelse, eller rengørelse af dele. Børn bør ikke bruge denne

Læs mere

BRANDGLAS & TRÆ. Guide til montering i trædøre og trærammer

BRANDGLAS & TRÆ. Guide til montering i trædøre og trærammer BRANDGLAS & TRÆ Vetrotech SG Nordic & Baltic Robert Jacobsens Vej 62 A 8-tallet DK-2300 København S Tel: +45 70 225 258 Fax: +45 70 225 259 www.vetrotech.com/dk Version 2014.03 Guide til montering i trædøre

Læs mere

Til denne udfordring kan du eksperimentere med forsøg 4.2 i kemilokalet. Forsøg 4.2 handler om kuliltens påvirkning af kroppens blod.

Til denne udfordring kan du eksperimentere med forsøg 4.2 i kemilokalet. Forsøg 4.2 handler om kuliltens påvirkning af kroppens blod. Gå op i røg Hvilke konsekvenser har rygning? Udfordringen Denne udfordring handler om nogle af de skader, der sker på kroppen, hvis man ryger. Du kan arbejde med, hvordan kulilten fra cigaretter påvirker

Læs mere

Mission and Vision. ISPE Nordic PAT COP Marts Jesper Wagner, AN GROUP A/S, Mejeribakken 8, 3540 Lynge, Denmark

Mission and Vision. ISPE Nordic PAT COP Marts Jesper Wagner, AN GROUP A/S, Mejeribakken 8, 3540 Lynge, Denmark Mission and Vision ISPE Nordic PAT COP Marts 2007 Mission Statement To provide a professional technical group to support all levels of competence of Process Analytical Technology within the Scandinavian

Læs mere

FØRSTE BOG OM KLIMA OG VEJR BERNDT SUNDSTEN & JAN JÄGER

FØRSTE BOG OM KLIMA OG VEJR BERNDT SUNDSTEN & JAN JÄGER Forskerne tror, at jordens klima forandres, fordi vi slipper alt for meget ud i naturen. Forstå, hvorfor jordens klima er ved at blive varmere. For at kunne løse dette store problem, må vi hjælpes ad.

Læs mere

Mødereferat baneudvalgsmøde mandag den 19. februar 2018 kl

Mødereferat baneudvalgsmøde mandag den 19. februar 2018 kl Mødereferat baneudvalgsmøde mandag den 19. februar 2018 kl. 16.30 Deltagere: Baneafdelingen Bo Vaaben (BV) (formand og ref.) Hans Peter Ingvorsen (HP) Marianne Kristensen (MK) René Kildsgaard (RK) Paul

Læs mere

Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen. Dansk Skovforening

Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen. Dansk Skovforening Miljøministeriet Skov- og Naturstyrelsen Dansk Skovforening 1 Hvad er klima? Vejret, ved du altid, hvordan er. Bare se ud ad vinduet. Klimaet er, hvordan vejret opfører sig over længere tid, f.eks. over

Læs mere

Formål: At undersøge nogle egenskaber ved CO 2 (carbondioxid). 6 CO 2 + 6 H 2 O C 6 H 12 O 6 + 6 O 2

Formål: At undersøge nogle egenskaber ved CO 2 (carbondioxid). 6 CO 2 + 6 H 2 O C 6 H 12 O 6 + 6 O 2 ØVELSE 2.1 SMÅ FORSØG MED CO 2 At undersøge nogle egenskaber ved CO 2 (carbondioxid). Indledning: CO 2 er en vigtig gas. CO 2 (carbondioxid) er det molekyle, der er grundlaget for opbygningen af alle organiske

Læs mere

PÅVISNING AF FOTOSYNTESE & RESPIRATION ELEVER: CASPER, KEVIN & LARS-EMIL. LÆRER: CHRISTIAN KROMANN. Page 1

PÅVISNING AF FOTOSYNTESE & RESPIRATION ELEVER: CASPER, KEVIN & LARS-EMIL. LÆRER: CHRISTIAN KROMANN. Page 1 ELEVER: CASPER, KEVIN & LARS-EMIL. LÆRER: CHRISTIAN KROMANN 2012 Page 1 Teori: Når man snakker om planter så er det primært om det at de producere O 2 altså ilt. Det gør de via Fotosyntesen 6 CO 2 + 6

Læs mere

Naturgræs Kunstgræs in cooperation with Fase 1 (2002) Observation: Græs og ukrudt vokser i kunstgræs Den lyse ide: Etablere en naturgræsbane i kunstgræs in cooperation with Vækst Naturgræs Kunstgræs

Læs mere

Om metoden Kuren mod Stress

Om metoden Kuren mod Stress Om metoden Kuren mod Stress Kuren mod Stress bygger på 4 unikke trin, der tilsammen danner nøglen til endegyldigt at fjerne stress. Metoden er udviklet på baggrund af mere end 5000 samtaler og mere end

Læs mere

Natur og Teknik QUIZ.

Natur og Teknik QUIZ. Natur og Teknik QUIZ. Hvorfor er saltvand tungere end almindeligt vand? Saltvand er tungere end vand, da saltvand har større massefylde end vand. I vand er der jo kun vand. I saltvand er der både salt

Læs mere

Dansk Politiidrætsforbund. Jysk Open. den 23. maj Arrangør: PI Aarhus

Dansk Politiidrætsforbund. Jysk Open. den 23. maj Arrangør: PI Aarhus Dansk Politiidrætsforbund Jysk Open den 23. maj 2014 Arrangør: PI Aarhus Kære PI-Golfer 2 Århus PI og Østjyllands Politi har igen i år den store glæde og fornøjelse, at invitere jer til Jysk Open i golf.

Læs mere

FREMTIDENS ENERGI Lærervejledning til modul 4. Goddag til fremtiden

FREMTIDENS ENERGI Lærervejledning til modul 4. Goddag til fremtiden FREMTIDENS ENERGI Lærervejledning til modul 4 Goddag til fremtiden Indledning Undervisningsmodul 4 fremtidsperspektiverer og viser fremtidens energiproduktion. I fremtiden er drømmen hos både politikere

Læs mere

Årsplan 4. Årg. 2010-2011. Trinmål for faget natur/teknik efter 6. Klassetrin. Den nære omverden. Den fjerne omverden

Årsplan 4. Årg. 2010-2011. Trinmål for faget natur/teknik efter 6. Klassetrin. Den nære omverden. Den fjerne omverden Årsplan 4. Årg. 2010-2011 Trinmål for faget natur/teknik efter 6. Klassetrin Den nære omverden Beskrive, sortere og anvende viden om materialer og stoffer og deres forskellige egenskaber samt det levende

Læs mere

Fotosyntese og respiration

Fotosyntese og respiration Biologi Fotosyntese og respiration Kasper Angelo, Klasse 1.3, HTX Roskilde 16/12 2007 Formål Der uføres og analyseres nogle forsøg der kan besvare: Forbruger en grøn plante kuldioxid (CO 2), når den udsættes

Læs mere

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi

Eksempel på Naturfagsprøven. Biologi Eksempel på Naturfagsprøven Biologi Indledning Baggrund Der er en plan for, at vi i Danmark skal have fordoblet vores areal med skov. Om 100 år skal 25 % af Danmarks areal være dækket af skov. Der er flere

Læs mere

Vedligeholdelse. Vejledning

Vedligeholdelse. Vejledning Vedligeholdelse Vejledning Vedligeholdelses TAK fordi du valgte et produkt fra MiNALTAN.dk. Vi håber, du bliver glad for din investering. Levetiden for vores produkter er generelt meget høj, men du har

Læs mere

Universet. Opgavehæfte. Navn: Klasse

Universet. Opgavehæfte. Navn: Klasse Universet Opgavehæfte Navn: Klasse Mål for emnet: Rummet Hvor meget ved jeg før jeg går i gang Skriv et tal fra 0-5 Så meget ved jeg, når jeg er færdig Skriv et tal fra 0-5 Jeg kan beskrive, hvad Big Bang

Læs mere

7 trin til den perfekte græsplæne

7 trin til den perfekte græsplæne 7 trin til den perfekte græsplæne Børnene spiller fodbold med bare tæer. Hyggelig picnic på den tætte græsplæne. Hunden løber glad og frisk. En flot grøn og mosfri græsplæne er meget værd. Ved at følge

Læs mere

Carbondebt(kulstofgæld) hvad er det og hvordan reduceres det?

Carbondebt(kulstofgæld) hvad er det og hvordan reduceres det? Carbondebt(kulstofgæld) hvad er det og hvordan reduceres det? Niclas Scott Bentsen Lektor, PhD Københavns Universitet Det Natur og Biovidenskabelige Fakultet Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning

Læs mere

Fremtiden er bæredygtigt landbrug

Fremtiden er bæredygtigt landbrug Fremtiden er bæredygtigt landbrug Bæredygtighed i Fødevareproduktionen. Lokalt og globalt. Naturfaglig problemstilling - Vi, i vores rige del af Verden, er ved at drukne i madaffald og benytter en masse,

Læs mere

EKSAMENSOPGAVER. Eksamensopgaver uden bilag

EKSAMENSOPGAVER. Eksamensopgaver uden bilag EKSAMENSOPGAVER Eksamensopgaver uden bilag Eksaminator: Morten Sigby-Clausen (MSC) 1. Celler, fotosyntese og respiration 2. Den naturlige å og vandløbsforurening 3. Kost og ernæring 4. DNA og bioteknologi

Læs mere

Natur/teknik Lidt om vejret Side 1. Lidt om vejret

Natur/teknik Lidt om vejret Side 1. Lidt om vejret Natur/teknik Lidt om vejret Side 1 Lidt om vejret Baggrund Alle mennesker interesserer sig for vejret. Meteorologer gør det professionelt. Fiskere gør det for deres sikkerheds skyld. Landmænd for udbyttes

Læs mere

CpLy ApS. Rugevejledning - Flade rugemaskiner. Opdateret - Sommer 2014 RUGEVEJLEDNING - CPLY APS 1

CpLy ApS. Rugevejledning - Flade rugemaskiner. Opdateret - Sommer 2014 RUGEVEJLEDNING - CPLY APS 1 CpLy ApS Rugevejledning - Flade rugemaskiner Opdateret - Sommer 2014 RUGEVEJLEDNING - CPLY APS 1 Vigtigt Alle temperaturer er beregnet til en flad rugemaskine som ikke har ventilator. Hvis din rugemaskine

Læs mere

Grundbegreber om naturens økologi

Grundbegreber om naturens økologi Grundbegreber om naturens økologi Om videnskab og erfaringer Hold en sten i hånden og giv slip på den stenen falder til jorden. Det er et eksperiment, vi alle kan gentage som led i en naturvidenskabelig

Læs mere

Vandafstrømning på vejen

Vandafstrømning på vejen Øvelse V Version 1.5 Vandafstrømning på vejen Formål: At bremse vandet der hvor det rammer. Samt at styre hastigheden af vandet, og undersøge hvilke muligheder der er for at forsinke vandet, så mindst

Læs mere

Statusrapport for Værløse Golfbane Af Bente Mortensen, GreenProject

Statusrapport for Værløse Golfbane Af Bente Mortensen, GreenProject Statusrapport for Værløse Golfbane Af Bente Mortensen, GreenProject Besigtigelse på golfbanen den 12. juli 2006 Deltagere Klub Manager Bent Petersen, chefgreenkeeper Jan Bay og konsulent Bente Mortensen,

Læs mere

6. Livsbetingelser i Arktis

6. Livsbetingelser i Arktis 6. Livsbetingelser i Arktis Af Peter Bondo Christensen og Lone Als Egebo Arktis er den del af den nordlige halvkugle, hvor gennemsnitstemperaturen i den varmeste måned (juli) er under 10 12 C. På figur

Læs mere