KÅL OG MADKULTUR Madkamp - DM i madkundskab 2015

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KÅL OG MADKULTUR Madkamp - DM i madkundskab 2015"

Transkript

1 1 SUPPLERENDE MATERIALE KÅL OG MADKULTUR 2015

2 2 Læremidlet er udarbejdet af Kirsten Marie Pedersen og Kirsten Jensen fra University College Lillebælt - Forskning og Innovation, Mad, krop og læring i samarbejde med Madkulturen. Projektet støttes af Nordea-fonden Madkamp gennemføres af Madkulturen i tæt samspil med University College Lillebælt, professionshøjskolerne, Læreruddannelsens forening for madkundskab, Foreningen for madkundskab og skoler i hele landet.

3 3 INDHOLDSFORTEGNELSE TEMA 1: KÅL OG KUNST Side 5 Workshop 1: Udforsk et billede Side 6 Workshop 2: Drama Side 8 Workshop 3: Formidling gennem kunst Side 9 TEMA 2: KÅL I GLOBAL MADKULTUR Side 11 Workshop 1: Kål på nettet Side 12 Workshop 2: Mærkning og varedeklaration Side 13 Workshop 3: Fødevarer verden rundt Side 14 Workshop 4: Den globaliserede forårsrulle Side 15 TEORI: KÅL OG BIOLOGI Side 19 TEORI: KÅL OG MYTER Side 21 TEORI: KÅL OG SUNDHED Side 22 TEORI: KÅL OG MUSIK Side 24 MADKUNDSKAB - ET TVÆRFAGLIGT FAG Madkundskab handler om at lave mad, men madkundskab er også et fag, hvor I arbejder med naturvidenskab, historie, samfundsvidenskab og lærer madsprog. Madkundskab er et fag, der kan arbejde tværfagligt med de andre fag, I kender fra skolen. Ikonerne nedenfor viser dig, hvornår du også bruger viden og færdigheder fra andre fag i madkundskab. NATURVIDENSKABELIGE OPGAVER SPROGLIGE OPGAVER MADLAVNINGS- OPGAVER SAMFUNDSFAGLIGE OG HISTORISKE OPGAVER PRAKSIS-MUSISKE OPGAVER

4 4

5 5 TEMA 1 KÅL OG KUNST LÆRINGSMÅL At du oplever kålens historien gennem billeder. At du kan afkode et billede. At du kender måder at opdele billeder i. At du kan forestille sig og indleve sig i et billedes historie Dette billede fortæller om, hvilke fødevarer, der blev dyrket i 1500-tallet Billedet viser, hvad der solgt på Højbro Plads i København i 1800-tallet.

6 6 WORKSHOP 1 UDFORSK ET BILLEDE 1. MADKULTUR I ET BILLEDE I denne opgave skal I undersøge, hvordan madkulturen er vist i billedet på næste side Amagerkoner sælger grøntsager på Højbro Plads. Beskriv billedet Hvilken stemning er der i billedet? Hvilke farver er med til at beskrive stemningen? 2. DEL BILLEDET I DIAGONALER Del billedet op i diagonaler og undersøg følgende: Hvad ser du i de fire trekanter? Beskriv felterne. Hvad er i midten? Hvad er der i forgrunden? Hvad er der i baggrunden? 3. DET GYLDNE SNIT Det gyldne snit er en klassisk måde at opnå harmoni i et billede ved at placere vigtige elementer i det gyldne snit. Der findes matematiske formler til udregningen af det gyldne snit, men den letteste metode til at finde linjernes placering, er at opdele den lange og den korte side i 8/8 dele, og derefter måle 3/8 ind fra hvert hjørne, og trække linjerne vertikalt/horisontalt derfra. Midterfeltet består således af 2/8 og yderfelterne af 3/8. Hvor er det gyldne snit i billedet? Hvad er fremhævet i snittet? Hvordan falder lyset i billedet? Er der noget i billedet, der fremhævet frem for andet? Diskuter i grupper, hvilke slags kål I ville købe på torvet på billedet, og hvad I kunne forestille jer, at man kunne lave med kålen. 4. KIG GENNEM ET VINDUE Tag et stykke papir på størrelse med billedet. Klip et vindue på 3x3 cm i papiret. Læg papiret med vinduet over dele af billedet.

7 7 Kig gennem vinduet og fortæl, hvad der sker på den del af billedet. Er der nogle særlige fødevarer, der er fremhævet i billedet? Hvilke retter/måltider gætter du på, der kan være lavet ud af de fremhævede fødevarer? Hvilke retter kunne I tænke jer at lave? AMAGERKONER SÆLGER GRØNTSAGER PÅ HØJBRO PLADS. MALERI AF EDVARD PETERSEN

8 8 WORKSHOP 2 DRAMA 1. BESKRIV BILLEDET I en gruppe diskuterer I den tidsperiode, I ser på billedet. Hvordan ser menneskerne ud? Hvilket tøj har de på? Hvordan ser byen ud? Hvordan ser vejret ud til at være? Hvilken tid på døgnet foregår billedet? Hvilken tid på året forgår billedet? 2. LEV JER IND I BILLEDET Forstil jer, at I er en af personerne i billedet. Hvem er du? Hvilket tøj har du på? Hvad laver du på torvet? Hvem taler du med? Hvad har du lavet, inden du kom til torvet? Hvad skal du lave senere? 3, DRAMA PÅ TORVET Lav et lille skuespil med et sceneri fra torvet. Husk lyde, lys, udklædning og andre virkemidler.

9 9 WORKSHOP 3 FORMIDLING GENNEM KUNST 1. BILLEDKUNST Når I skal formidle jeres arbejde om kål og madkultur, kan det iscenesættes som et stilleben. Iscenesættelsen kan fotograferes eller males. Lav i grupper et stilleben, der formidler, hvordan I har arbejdet med kål. I kan søge inspiration på følgende hjemmesider: PAK-CHOI-AND-WATER-CHESTNUTS LANJEE-CHEEPAK, AMERIKA STILLEBEN Et stilleben er en foto- og malerisk stilart, der viser opsætninger af forskellige genstande.

10 10

11 11 TEMA 2 KÅL I GLOBAL MADKULTUR LÆRINGSMÅL At du kender retter med kål fra andre lande At du kender forskellige mærkninger på fødevarer At du kan afkode en varedeklaration At du kender forskellige e-numres betydning og brug At du kan argumentere for madvalg At du kan fortolke måltider med forståelse for værdier, kultur og levevilkår Kål bliver dyrket og spist i en stor del af verdens lande. I den danske madkultur kender vi f.eks. en forårsrulle, som de fleste forbinder med Asien, kåldolmere fra sydøst Europa og Lilleasien eller den amerikanske coleslaw. FAIRTRADE FairTrade mærket sikrer at bønder og landarbejdere bliver betalt en mere fair pris for deres varer og arbejde i Afrika, Asien, Syd- og Mellemamerika. Varer med det internationale mærke bliver kontrolleret af andre end producenten selv. Læs mere på fairtrade-maerket.dk KILDER Læs mere om etisk handel: etisk-handel.dk/vigtige-begreber Læs mere om transport og CO2

12 12 WORKSHOP 1 KÅL PÅ NETTET 1. KÅL RUNDT OMKRING I VERDEN Hvor mange verdensdele kan du finde en kålret fra? VERDENSDEL RET WEBADRESSE EUROPA AFRIKA NORDAMERIKA SYDAMERIKA ASIEN AUSTRALIEN

13 13 WORKSHOP 2 MÆRKNING OG VAREDEKLARATION 1. E-NUMRE I FORÅRSRULLER I skal i denne workshop undersøge E-numrene i en pakke Daloon Forårsruller. I kan finde information og læse om produktet på følgende link: PRODUKT BESKRIVELSE FRA DALOON Classic forårsrullen er med sit lækre fyld af dansk hvidkål og oksekød et sikkert hit. Steg forårsrullerne på panden og server med eksempelvis en gang karrynudler, eller en grøn salat. Fås i pose med 8 stk. á 100 g. TILBEREDNING Friture 180 C: 8-9 min. INGREDIENSER Hvidkål (48 %). hvedemel. vand. oksekød (6 %). sojaprotein. majsstivelse. sojasauce (vand. sojabønner. salt. hvedemel). rapsolie. vallepulver (fra mælk). modificeret majsstivelse. løg (1 %). salt. æggepulver. krydderier. stabilisator (xanthangummi). hvidløg. glukosesirup. oksekødsekstrakt. løgpulver. gærekstrakt. krydderiekstrakter (indeholder selleri) Næringsværdi pr. 100 g: Energi 561 KJ, Protein 5.1 g, Kulhydrat 19.1g, Fedt 3.6 g. I skal undersøge E-numre ved hjælp af en E-nummer-bog eller på hjemmesider. I kan eksempelvis bruge følgende hjemmeside: Undersøg også, hvad de forskellige indholdsstoffer, der ikke er naturlige, gør ved fødevaren. MODIFICERET STIVELSE STABILISATORER EKSTRAKTER

14 14 WORKSHOP 3 FØDEVARER VERDEN RUNDT 1. HVOR I VERDEN KOMMER DE FRA? Hvor i verdenen kommer de forskellige ingredienser fra Daloons Forårsrulle fra? Tegn ind på verdenskortet. 2. DEN LÆNGSTE REJSE Diskuter i arbejdsgruppen, hvilke tre fødevarer har haft den længste rejse? 3. TRANSPORTKÆDE Tegn en transportkæde over den fødevare, der har rejst længst. Du kan se et eksempel nedenfor.? LASTBIL CONTAINER- SKIB LASTBIL?

15 15 WORKSHOP 4 DEN GLOBALISEREDE FORÅRSRULLE 1. UDFORSK ET LAND MED MAD I en arbejdsgruppe på fire personer skal I nu eksperimentere med at skabe en ny opskrift, hvor I bruger kål enten som omslag eller som ingrediens i fyld i en rulle. DEN GLOBALISEREDE RULLE MED FYLD HVILKET LAND KOMMER RULLEN FRA? HVAD DYRKES DER I DET LAND? HVILKE SMAGE ER TYPISKE FOR LANDET? HVORNÅR PÅ DAGEN SKAL RULLEN SPISES? HVORDAN SKAL RULLEN SERVERES? 1. JERES RULLE-OPSKRIFT I skal nu lave jeres kålrulle og herefter skrive opskriften ind i skabelonen på næste side.

16 16 INGREDIENSER Fyld: FOTO Omslag: UNDERSØGELSESSPØRGSMÅL Hvor vil du købe ingredienserne? Hvad er vigtigt for dig ved køb af en fødevare? Hvordan er fødevarerne mærket? Hvor langt har fødevaren rejst? SVAR HVORDAN VIL I SAM- ARBEJDE OM AT TIL- BEREDE RETTEN? TILBEREDNING FOTO AF RÅVARE FOTO AF RÅVARE FOTO AF RÅVARE FOTO AF RÅVARE HVORDAN INDGÅR KÅL I RETTEN? HVORDAN KAN MÅLTIDET SERVERES? HVAD SMAGER RETTEN AF? EVALUERING AF RETTEN? Hvad kan/bør ændres til næste gang, I laver retten HVILKEN MADKULTUR PASSER RETTEN TIL? Og hvordan kan den blive en del af jeres madkultur?

17 17

18 18

19 19 TEORI KÅL OG BIOLOGI LÆRINGSMÅL At du kender botanikkens begreber omkring kål At du kan sætte ord på forskellige planter, der hører til forskellige slægter Inden for videnskaben botanik er betegnelsen kål en planteslægt. De danske kål hører til familien korsblomsterede. Navnet kommer af blomstens fire kronblade og fire bægerblade under, der sidder som et kors, deraf også det latinske navn Cruciferae den korsbærende. Familien indeholder over 330 slægter og omkring arter, (ifølge Royal Botanic Gardens, Kew). Den botaniske slægt kål har et latinsk navn brassica og hver art i kålslægten har så sit eget artsnavn. Den indeholder kendte arter såsom Brassica oleracea (broccoli, blomkål osv.), Brassica rapa (majroe, kinakål, etc.), Brassica napus (raps, etc.). Til de korsblomstrede hører også Raphanus (almindelig radise), Armoracia rusticana (peberrod), Crambe maritima (Strandkål), Eruca sativa (Salatsennep -rucola) og mange andre. Eksempler på den korsblomstrede familie. KORSBLOMSTRET PEBERROD KORSBLOMSTRET ROSENKÅL Hvis rosenkålen står længe nok helt til næste forår danner den blomster og skulper. I skulperne ligger frøene, som man kan samle og så det næste forår.

20 20 EN SKULPE Ellers spreder skulpen sine frø, når vinden får planten til at svaje og frøene falder af. At tilhøre samme art betyder at de 2 planter kan bestøve hinanden og modne frø, der kan spire til en ny udgave af samme art. En plantes latinske navn består af slægtsnavn og artsnavn. Så kan alle botanikere i hele verden forstå præcis hvilken plante du taler om. Når fornavnet er Brassica kan du se at planten tilhører slægten brassica. Nogen gange findes der underarter, så planten bliver kaldt først slægtsnavn, så artsnavn og underartsnavn. En sådan underart kan være opstået fordi mennesket er begyndt at dyrke en bestemt art og hele tiden har udvalgt de bedste planter til at avle videre på. Så opstår måske en underart, som er lidt anderledes end den art, den egentlig opstod af. Fra den botaniske slægt brassica kender du måske arten kålroe, den hedder brassica- napus- rapifera - det er altså en underart af brassica napus. SKVALDERKÅL Mennesker har samlet og dyrket kål i århundreder, men folk har spist mange andre grønne planter. Efterhånden er betegnelsen kål kommet til at omfatte mere end de planter, som med en botanisk betegnelse kunne kaldes kål. Et eksempel på dette er Skvalderkål (Aegopodium podagraria). Det er en plante, man kan spise, der tilhører skærmblomstfamilien. Dens blade ligner lidt noget grønt kålagtig mad, når den bliver tilberedt. Derfor har man måske kaldt den kål. Skvalder betyder at tale højt, larmende og fylde meget. Når en skalderkålsplante først har fået slået rod i en have, kommer den til at fylde rigtig meget. Den behøver slet ikke sætte frø, for at der kan blive flere planter. Den sætter bare nye jordstængler ud, hvorfra nye planter kan skyde op, og hurtigt bliver en plante til rigtig mange planter. Nogle mennesker kalder den for et ukrudt og trækker den op, andre spiser den med glæde. SURKÅL Et andet gammelt navn for en plante er surkål, det er i virkeligheden planten surkløver Oxalis. Du kender måske skovsyre som er en art af slægten surkløver. Skovsyre hedder oxalis acetosella på latin. Den kan du også spise. Surkløver blev brugt rigtig meget i madlavningen i Sønderjylland, her

21 21 TEORI KÅL OG MYTER LÆRINGSMÅL At du kender gamle historier om kål KÅL I DEN GAMLE GRÆKENLAND Ifølge de gamle grækere greb vinguden Dionysos kongen over de trakiske edeoniere i at trække vinstokke op. Guden bandt misdæderen til en vinstok, hvor han måtte afvente sin straf, og kongen, der hed Lyckurgos, græd hjerteskærende. Dionysos, der ikke var kendt som raseriets gud for ingenting, lod først kongens øjne stikke ud, hvorpå han blev flået lem for lem. Men kongens tårer, der faldt på jorden, fik kålplanten til at vokse frem. Læs mere på De gamle ægyptere tilbad kålen på alteret, og romerne fremdrev de fleste kål, vi kender i dag og serverede kål som et festmåltid med eksotiske krydderier og urter. GROV KOST OG LUFT I MAVEN En grov kost, hvor du hver dag spiser f.eks. frugt og grønt, rugbrød og havregryn, er sund og slankende. En bivirkning kan dog være, at du vil føle dig oppustet og får lidt ondt i maven. Det sker typisk, hvis du på kort tid går over til at spise væsentligt flere fibre. Hvis du derimod øger din fiberindtagelse gradvist over en længere periode, kan tarmen bedre nå at vænne sig til de nye og sundere kostvaner, og du vil opleve færre gener. Helt fri for mere luft i tarmen bliver du dog næppe, når du spiser en meget fiberrig kost, men måske vil du finde hjælp i disse råd: Giv slip for luften i stedet for at holde den tilbage - ud skal den jo! Gå mere regelmæssigt på toilettet. Spis syrnede mælkeprodukter, f.eks. A 38 eller yoghurt. Drik masser af vand. Læs mere på

22 22 TEORI KÅL OG SUNDHED LÆRINGSMÅL At du kan omsætte viden om sund mad i madlavning At du kan træffe begrundede madvalg i forhold til sundhed KÅL ER GRØNTSAGER Kål hører til fødevaregruppen grøntsager. I grønsagsgruppen er der også rodfrugter som gulerødder og persillerødder, tomater, agurk, salater, løg, peberfrugter, majs og ærter. Grøntsager indeholder meget vand, vitaminer og mineraler samt fibre. Man opdeler grøntsager i fine og grove grøntsager. Kål er grove grøntsager. De betyder at de indeholder mange fibre/ kostfibre, ikke så meget vand som de fine grøntsager og forskellige vitaminger og mineraler især A-vitamin, B-vitaminet folat og C-vitaminer. Broccoli indeholder også E-vitamin. Mineralerne calcium, zink, jod og jern findes i kål. FIBERHITS Der er mange kostfibre i kål sammenlignet med andre grøntsager. I skemaet nedenfor ser du, hvor mange antal gram kostfibre pr. 100 g. der er i tre slags kål samt hvor mange (eller nærmere få), der er i tre andre grøntsager. KÅL ANDRE GRØNTSAGER BROCCOLI 3,4 AGURK 0,7 GRØNKÅL 6,2 HOVEDSALAT 1,2 HVIDKÅL 2,3 TOMAT 1,4 Kostfibrene har stor betydning for din fordøjelse. Fordøjelen går langsommere og giver et mere stabilt blodsukker, så du føler dig mæt i længere tid.

23 23 KÅL OG MADPYRAMIDEN Madpyramiden fortæller, hvordan du kan sammensætte din mad i løbet af en til to uger. Du skal spise mest fra bunden, mindre fra midten og mindst fra toppen. Kål er placeret i bunden af madpyramiden, og dermed skal man ofte spise kål. Når du ser på bunden af madpyramiden ligger de fine grøntsager øverst og de grove grøntsager nederst. KÅLENS ERNÆRINGSMÆSSIGE BETYDNING PR 100 G. NAVN (RÅ) ENERGI, KJ KULHYDRAT KOSTFIBRE VITAMINER MINERALER BROCCOLI 187 6,1 3,4 A, E, K, C Kalium Calcium Phosfor GRØNKÅL ,4 6,2 A, E, K, C Kalium Calcium Phosfor HVIDKÅL 126 7,0 2,3 A, K, C Kalium Calcium Phosfor ROSENKÅL 221 9,6 4,1 A, K, C Kalium Phosfor RØDKÅL 126 6,5 2,0 A, K, C Kalium Calcium Phosfor Opskrifter og retter i læremidlet: Kål og madkultur kan kostberegnes og vurderes mhp. at undersøge ernæringsmæssige kvaliteter.

24 24 TEORI KÅL OG MUSIK LÆRINGSMÅL At du lærer at synge sange fra en kulturskat, hvor fødevaren kål indgår At du kender til den danske sangskat At du kan tolke danske sange I gamle dage skrev digterne om hverdagsliv på gårdene. Prøv at spørge dine forældre eller bedsteforældre, om de kender sangene. Måske kan I synge dem sammen.

25 25 SNEFLOKKE KOMMER VRIMLENDE Tekst: Jeppe Aakjær ( ) Melodi: Thorvald Aagaard ( ), I SNE STÅR URT OG BUSK I SKJUL Tekst: B. S. Ingemann, 1831 Melodi: J. P. E. Hartmann, 1866 Sneflokke kommer vrimlende hen over diger trimlende, det knyger ud af himlene, det sluger hegn og gård, det ryger ind ad sprækkerne til pølserne på rækkerne, og fårene ved hækkerne får glimt i pelsens hår. Og poplerne bag mønningen, de duver dybt i dønningen, og over stakkegrønningen omtrimler kærv og neg, det klaprer en om ørene fra portene og fra dørene bag hvilke de små Sørene' har rustet sig til leg. Og gammelmor i klokkerne, med huen og grålokkerne, hun haler op i sokkerne og ser forsagt derud, for nu er kålen liggende og nu står tjørnen stikkende og spidder sne på piggene; og nu kom kjørmesknud. I sne står urt og busk i skjul, det er så koldt derude, dog synger der en lille fugl på kvist ved frosne rude. Giv tid! giv tid! - den nynner glad og ryster de små vinger, - giv tid! og hver en kvist får blad, giv tid! - hver blomst udspringer. Giv tid! og livets træ bli'r grønt, må frosten det end kue, giv tid! og hvad du drømte skønt, du skal i sandhed skue. Giv tid! og åndens vinterblund skal fly for herlig sommer, giv tid, og bi på herrens stund, - hans skønhedsrige kommer.

26 26 Læremidlet er udarbejdet af Kirsten Marie Pedersen og Kirsten Jensen fra University College Lillebælt - Forskning og Innovation, Mad, krop og læring i samarbejde med Madkulturen. Projektet støttes af Nordea-fonden. Madkamp gennemføres af Madkulturen i tæt samspil med University College Lillebælt, professionshøjskolerne, Læreruddannelsens forening for madkundskab, Foreningen for madkundskab og skoler i hele landet. #madkamp

GoCook 100% din ret bogen til madkundskab

GoCook 100% din ret bogen til madkundskab eksperimenter GoCook 100% din ret bogen til madkundskab Redaktion: Malene Østergaard Loft, Birthe Kyhn og Bente Svane Nielsen Layout og illustrationer: Ole Steen Pedersen, Pedersen & Pedersen, Aarhus Printet

Læs mere

Gulerødder. Planter er også mad. Grøntsager, frugt og korn. MELLEMTRINNET: 4.-6. klasse

Gulerødder. Planter er også mad. Grøntsager, frugt og korn. MELLEMTRINNET: 4.-6. klasse Planter er også mad Grøntsager, frugt og korn Tema om rodfrugter Gulerødder MELLEMTRINNET: 4.-6. klasse Planter er også mad Tema om rodfrugter MELLEMTRINnet: 4.-6. klasse 1 Tema om rodfrugter Gulerødder

Læs mere

Redaktion: Malene Østergaard Loft og Birthe Kyhn Layout: Ole Steen Pedersen, Pedersen & Pedersen, Aarhus

Redaktion: Malene Østergaard Loft og Birthe Kyhn Layout: Ole Steen Pedersen, Pedersen & Pedersen, Aarhus l rervejledning Redaktion: Malene Østergaard Loft og Birthe Kyhn Layout: Ole Steen Pedersen, Pedersen & Pedersen, Aarhus Tak til: Kirsten Marie Pedersen, Hanne Birkum og Mikkel Østergaard Troelsen. indhold

Læs mere

Madpyramiden i 3D lærervejledning

Madpyramiden i 3D lærervejledning 1 Madpyramiden i 3D lærervejledning Undervisningsmaterialet - Madpyramiden i 3D - er målrettet undervisning i indskolingen, men kan naturligvis også bruges på højere klassetrin. Materialet kan fx bruges

Læs mere

Madpakker! Elevhæfte

Madpakker! Elevhæfte Madpakker! Elevhæfte Madpakker Hvad har du med i madpakken i dag? De fleste børn i Danmark har en madpakke med til frokost. Hver dag bliver mere end 600.000 madpakke taget op af skoletasken. Du kommer

Læs mere

Lærervejledning til undervisningsmateriale for 5.-6. klasse.

Lærervejledning til undervisningsmateriale for 5.-6. klasse. Lærervejledning til undervisningsmateriale for 5.-6. klasse. Indhold Formålet med undervisningsmaterialet... 5 Undervisningsmaterialets indhold og opbygning... 5 De officielle kostråd... 6 Spis varieret,

Læs mere

Hvor meget energi har jeg brug for?

Hvor meget energi har jeg brug for? Hvor meget energi har jeg brug for? Du bruger energi hele tiden. Når du går, når du tænker, og selv når du sover. Energien får du først og fremmest fra den mad, du spiser. Den kommer fra proteiner, og

Læs mere

Indhold. Lærervejledning (revideret 2007) og idékatalog til elevbogen Råderum i køkkenet. Introduktion. En ramme for undervisningen

Indhold. Lærervejledning (revideret 2007) og idékatalog til elevbogen Råderum i køkkenet. Introduktion. En ramme for undervisningen 1 Lærervejledning (revideret 2007) og idékatalog til elevbogen Råderum i køkkenet Indhold Introduktion En ramme for undervisningen Kapitel 1 Det miljømæssige råderum Kapitel 2 Mad, miljø og sundhed Kapitel

Læs mere

Til folkeskolerne i Gladsaxe Kommune

Til folkeskolerne i Gladsaxe Kommune Til folkeskolerne i Gladsaxe Kommune Håndbog om sunde skolekantiner et tiltag i Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik Håndbogen om sunde skolekantiner er forankret i Gladsaxe Kommunes Sundhedspolitik, hvor

Læs mere

Planter er også mad. Grøntsager, frugt og korn. Gulerødder. Planter er også mad Tema om rodfrugter INDSKOLINGen: 1.-3. klasse 1

Planter er også mad. Grøntsager, frugt og korn. Gulerødder. Planter er også mad Tema om rodfrugter INDSKOLINGen: 1.-3. klasse 1 Planter er også mad Grøntsager, frugt og korn Tema om rodfrugter Gulerødder Indskolingen: 1.-3. klasse Planter er også mad Tema om rodfrugter INDSKOLINGen: 1.-3. klasse 1 Delemne 1: Plantekendskab Planter

Læs mere

INSPIRATION TIL BØRNS MADDANNELSE OG MÅLTIDSKULTUR

INSPIRATION TIL BØRNS MADDANNELSE OG MÅLTIDSKULTUR INSPIRATION TIL BØRNS MADDANNELSE OG MÅLTIDSKULTUR Velkommen Med udgivelsen, Madleg inspiration til børns maddannelse og måltidskultur, håber vi at bidrage til, at det store maddannelsesarbejde der allerede

Læs mere

EKSTRA INSPIRATIONSHÆFTE AKTIV RUNDT I DANMARK SKOLERNES SUNDHEDSUGER 23. SEPTEMBER TIL 11. OKTOBER 2013 LEG OG LÆR MED KOSTRÅDENE 5.-7.

EKSTRA INSPIRATIONSHÆFTE AKTIV RUNDT I DANMARK SKOLERNES SUNDHEDSUGER 23. SEPTEMBER TIL 11. OKTOBER 2013 LEG OG LÆR MED KOSTRÅDENE 5.-7. EKSTRA INSPIRATIONSHÆFTE AKTIV RUNDT I DANMARK SKOLERNES SUNDHEDSUGER 23. SEPTEMBER TIL 11. OKTOBER 2013 LEG OG LÆR MED KOSTRÅDENE 5.-7. KLASSETRIN INDLEDNING FØDEVARESTYRELSEN Fødevarestyrelsen er en

Læs mere

Planter er også mad. PLANTER er også din mad. Æbler. PLANTER er også mad Tema om frugt INDSKOLINGEN: 1.-3. klasse 1

Planter er også mad. PLANTER er også din mad. Æbler. PLANTER er også mad Tema om frugt INDSKOLINGEN: 1.-3. klasse 1 Planter er også mad Grøntsager, frugt og korn PLANTER er også din mad Tema om FRUGT Æbler INDSKOLINGen: 1.-3. klasse PLANTER er også mad Tema om frugt INDSKOLINGEN: 1.-3. klasse 1 TEMA OM FRUGT Æbler Delemne

Læs mere

Dette er et elektronisk eksemplar af Kogekunst på lejr.

Dette er et elektronisk eksemplar af Kogekunst på lejr. D E T D A N S K E S P E J D E R K O R P S Kogekunst på lejr Dette er et elektronisk eksemplar af Kogekunst på lejr. Brug det i planlægning og til at kopiere fra, men hvis du eller andre har brug for en

Læs mere

Hvede, havre, byg og rug

Hvede, havre, byg og rug Planter er også mad Grøntsager, frugt og korn PLANTER er også din mad Tema om Korn Hvede, havre, byg og rug MELLEMTRINNET: 4.-6. klasse Planter er også mad Tema om korn Mellemtrinnet: 4.-6. klasse 1 TEMA

Læs mere

Mad, krop og sundhed. Vejledning til undervisningsmaterialet. Forfatter Tina Krogh

Mad, krop og sundhed. Vejledning til undervisningsmaterialet. Forfatter Tina Krogh Mad, krop og sundhed Vejledning til undervisningsmaterialet Forfatter Tina Krogh Materialet er støttet af Ministeriet for Børn og Undervisnings Tips- og Lottopulje 2010. Materialet inkl. billeder kan frit

Læs mere

Vintersange for Guitar. Mogens Sørensen

Vintersange for Guitar. Mogens Sørensen Vintersange for Guitar Mogens Sørensen Spurven sidder stum bag Kvist;... 3 et er hvidt herude... 4 I sne står urt og busk i skjul... 5 Sneflokke kommer vrimlende... 6 Nu sner det... 7 Spurven sidder stum

Læs mere

Madværksteder for ældre

Madværksteder for ældre Madværksteder for ældre Planlægning og praktik Marts 2014 Forord Måltidet har ofte en helt central rolle som samlingspunkt om både det at nyde den gode mad og hinandens selskab. Sådan er det hele livet.

Læs mere

SKOLEÅRET 2010/11 LÆRERVEJLEDNING 7. KLASSE. BOOST lærervejledning 1

SKOLEÅRET 2010/11 LÆRERVEJLEDNING 7. KLASSE. BOOST lærervejledning 1 SKOLEÅRET 2010/11 LÆRERVEJLEDNING 7. KLASSE Forskningsprojekt hos TrygFondens Forebyggelsescenter ved Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet BOOST lærervejledning 1 Rubrik Underrrubrik

Læs mere

Sundhedsmappe. Indflydelse på egen sundhed. CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland

Sundhedsmappe. Indflydelse på egen sundhed. CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland Sundhedsmappe Indflydelse på egen sundhed CFK Folkesundhed og Kvalitetsudvikling Region Midtjylland Min sundhedsmappe I denne mappe kan du samle dine ting om sundhed. Der er i forvejen sat noget ind, men

Læs mere

Fødevarestyrelsen Sundhedsstyrelsen. Sund mad og fysisk aktivitet

Fødevarestyrelsen Sundhedsstyrelsen. Sund mad og fysisk aktivitet Fødevarestyrelsen Sundhedsstyrelsen Sund mad og fysisk aktivitet Sund mad og fysisk aktivitet Alfabeta, Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen 2006 Forlagsredaktion: Helene Deden Foto: Sundhedsstyrelsen,

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

Madpakken - fra Oldtiden til nu

Madpakken - fra Oldtiden til nu Madpakken - fra Oldtiden til nu Madpakkens historie Har du en madpakke med i skole hver dag? Hvad er der i den? Måske forskellige slags spændende brød og pålæg? Men sådan har madpakken ikke altid set ud.

Læs mere

Nyhedsbrevet. Kalender for sæson 2014. Arbejdsdage: Lørdag d. 15.3. kl. 10.00 såning foregår i drivhuset. Lørdag d. 12.4. kl.10.

Nyhedsbrevet. Kalender for sæson 2014. Arbejdsdage: Lørdag d. 15.3. kl. 10.00 såning foregår i drivhuset. Lørdag d. 12.4. kl.10. Nyhedsbrevet Kære medlemmer Så er den ny sæson sat i gang. Vi har haft vores første bestyrelsesmøde, og har fundet frem til sæsonens arbejdsdage og andre kalenderdage, som det kan ses nedenstående. Kartoflerne

Læs mere

- til dig som har børn i 3-6 års alderen

- til dig som har børn i 3-6 års alderen - til dig som har børn i 3-6 års alderen En sund livsstil mad, bevægelse og opdragelse! En sund livsstil er godt for dig og dit barn Som forælder kan du gennem din opdragelse, hjælpe dit barn i en tidlig

Læs mere

BRIKSYSTEM. Effektiv vægtregulering. Guide til vægttab Hold vægten efter Nupokuren

BRIKSYSTEM. Effektiv vægtregulering. Guide til vægttab Hold vægten efter Nupokuren BRIKSYSTEM Effektiv vægtregulering Guide til vægttab Hold vægten efter Nupokuren Indholdsfortegnelse Forord... 3 Kom godt i gang med Nupo... 4 Nupos produktgrupper... 5 Vælg den rigtige Nupokur... 6 De

Læs mere

Forord. Med venlig hilsen Per V. Møller Formand for Dansk Slagtefjerkræ

Forord. Med venlig hilsen Per V. Møller Formand for Dansk Slagtefjerkræ Lærervejledning Forord Dette undervisningsmateriale er udarbejdet til faget samfundsfag i 9. og 10. klasse. Det stiller skarpt på valg og dilemmaer, som vi stilles overfor, når vi skal vælge fødevarer.

Læs mere

Hvad er 6 om dagen? Budskabet er kort og godt at vi helst skal spise 600 g frugt og grønt om dagen. Men hvorfor skal vi nu det?

Hvad er 6 om dagen? Budskabet er kort og godt at vi helst skal spise 600 g frugt og grønt om dagen. Men hvorfor skal vi nu det? Hvad er 6 om dagen? Budskabet er kort og godt at vi helst skal spise 600 g frugt og grønt om dagen. Men hvorfor skal vi nu det? Det skal vi, fordi talrige undersøgelser viser, at frugt og grønt nedsætter

Læs mere

Opgaveforslagene til de enkelte fag kan printes separat på: http://heleverdeniskole.dk/tillaereren/opgaveforslag-opdelt-efter-fag/

Opgaveforslagene til de enkelte fag kan printes separat på: http://heleverdeniskole.dk/tillaereren/opgaveforslag-opdelt-efter-fag/ Lærervejledning til Hele Verden i Skole 2015 Børn skal vide, hvad der foregår rundt omkring i verden. Viden om andre lande samt international kultur- og samfundsforståelse er vigtige forudsætninger for

Læs mere