VILD KANIN FOTOGRAFERET PÅ MALLORCA. Et relativt lille og meget elegant dyr.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "VILD KANIN FOTOGRAFERET PÅ MALLORCA. Et relativt lille og meget elegant dyr."

Transkript

1 FODRING KANIN. VILD KANIN FOTOGRAFERET PÅ MALLORCA. Et relativt lille og meget elegant dyr. Artikler om fodring er som regel dødkedelige, men faktisk synes vi, at netop fodring af kanin er et spændende emne. Som ansvarlig kaninejer er det vigtigt at kende kaninens basale behov. Skulle nogle læsere i teksten erstatte kanin med marsvin og chinchilla, vil det meste kunne bruges også på disse arter.

2 Indledningsvis kan man sige, at ingen kender de nøjagtige foderbehov for tamkaniner. Alle hidtidige undersøgelser er baseret på krav til produktionskaniner, som stiller store krav til hurtig vækst og hurtig vægtforøgelse. Der findes således reelt ikke noget belæg for videnskabeligt at betegne et foder som et godt eller dårligt foder til tamkaniner. Det ideelle ville selvfølgelig være, at tilbyde kaniner nøjagtig det samme, som deres artsfæller i naturen spiser, men det er en utopisk tanke. Vi kan kun prøve at tilbyde noget, der ligner. I stedet for at starte en foderartikel med opstillede teoretiske foderbehov og næringsindhold i bestemte fodermidler, kan man stille spørgsmålet, om dyrlæger overhovedet ser fodringsrelaterede sygdomsproblemer hos kaniner, og hvilke problemer vi i bekræftende fald ser. Som svar på det første spørgsmål er svaret et rungende ja. Mange de fleste? - af de kaninproblemer vi ser i vores praksis på Abild Dyreklinik, er foderrelaterede % et et godt gæt. Kaniner med tandlidelser er meget almindelige i vores praksis. Mange kaninejere fodrer i godhed deres kaniner forkert. F.eks. med frugter, grøntsager og frøblandinger som kun kræver meget lidt tyggearbejde. Kaniner har tænder, som alle har en åben rod. Det betyder, at de vokser hele livet. Tænderne kan bogstavelig talt vokse vildt. Tænderne skal konstant holdes korte ved slid. Tand mod tand. Tandproblemer kan blive alvorlige før ejerne bemærker dem. Det er relativt nemt at vurdere fortændernes form og længde, men fortænderne er oftest kun toppen af isbjerget. Kindtænderne er det store problem. Kindtænderne i overmunden vokser naturligt skråt ud mod kinden, mens kindtænderne i undermunden vokser skråt ind mod tungen. Manglende slid medfører henholdsvis sår indvendig på kinden og sår på tungen. Faktisk ser vi engang imellem, at forvoksede kindtænder i undermunden kan danne en hel bro hen over tungen. Det første symptom på tandproblemer er ofte, at kaninen går hen til foderet uden at spise. Senere kan der ses vægttab, smertereaktioner, høres tænders gnidsel, og de savler. Forpoterne er ofte fugtige af spyt på oversiden. I værste fald ender det med sultedøden. Fodring er ikke den eneste årsag til tandlidelser hos kaniner. Der kan være en arvelig disposition især hos de små rundhovede racer.

3 Foderets indhold af calcium og fosfor(tilsammen = kalk) spiller også en rolle for sund tandvækst/knoglevækst. Er kæbeknoglerne svage, bliver tænderne dårlige. Mange af de foderemner vi tilbyder vores kaniner f.eks. frugter og salat indeholder alt for lidt calcium den ene byggesten til knogler. Behandling af dårlige tænder er slibning/udtrækning i narkose. Desværre har problemet, når det først er opstået, en tendens til at komme igen. - Foto: Kaninmund set forfra normale kindtænder Mave- tarmlidelser - som vi ser rigtig mange af - er oftest forbundet med tilbud af forkerte foderemner. Foder der indeholder for mange letfordøjelige kulhydrater og for få fibre er det store problem. Slikfodring/salatfodring og hurtige foderskift er et kæmpeproblem for kaninmaver. Bakterielle og virale infektioner, parasitter, stress, hurtige foderskift og indtagelse af fremmedlegemer f.eks. egne hår er andre mulige årsager til mave- tarmproblemer, men de er relativt sjældne.

4 Det almindeligste problem hos kaniner er foderbetinget tarmlammelse og luftophobning i mave- tarmsystemet. Meget smertefulde tilstande for kaniner. Sekundært udvikler de ofte en dødelig fedtlever. Opkast ser vi aldrig hos kanin. Kaniner kan simpelt hen ikke kaste op. Forstoppelse ses relativt sjældent. Forstoppelse kan dog ses i form af hårboller. Specielt hos kaniner der keder sig eller er stressede, og derfor oversoignerer sig. Primære bakterielle og virale infektioner er faktisk sjældne. Coccidier(tarmparasit) ser vi derimod ret ofte som årsag til tynd mave. Mennesker og mange andre pattedyr fordøjer primært i mave og tyndtarm. Kaniners tarmsystem er designet til at skulle indtage store mængder fiberrig føde. Kaniner er det, man kalder hindgut fermenters. Fordøjelsen foregår først og fremmest i tyktarm og blindtarm med hjælp af en stor mængde mikroorganismer i en hårfin balance. Behandling af kaniner med antibiotika kræver skærpet opmærksomhed. Behandling med visse typer antibiotika kan få katastrofale følger, fordi den ekstremt fint afbalancerede bakterielle ligevægt i tyk- og blindtarm forstyrres. Blindtarmen. Kaniner har en meget stor blindtarm med en stor mængde livsvigtige mikroorganismer også store mængder bakterier. I blindtarmen foregår der en mikrobiel nedbrydning af det fiberrige foder til aminosyrer(proteiners byggesten), flygtige fede syrer og vitaminer. Periodevis normalt ca. 4 timer efter sidste måltid - udtømmes dette stærkt lugtende indhold til tyktarmen sammen med en masse mikroorganismer og enzymer. Herfra udskilles det igennem anus, som det der kaldes den bløde afføring. Det lugter stærkt, og det er dækket af en hinde omkring. Denne type bløde afføring kaldes også caecotropher. I praksis vil man se, at tamkaniner på et sundt fiberrigt foder vil spise al deres bløde afføring, før ejerne når at se det. Når du som ejer at se og lugte den bløde afføring, er der grund til at revurdere din foderplan. Ud over kaninens lidt specielle tyktarmsfordøjelse er peristaltikken i kaninens tyktarm lidt speciel. Bevægelser i tyktarmen kan på samme tid være modsat rettede noget tarmindhold skubbes fremad, noget tarmindhold skubbes bagud. Dette for at sikre en optimal fordøjelse af den fiberrige føde. En normal tarmperistaltik er afhængig af et højt fiberindhold i føden. Er tarmperistaltikken forstyrret, risikerer man at balancen mellem de naturlige mikroorganismer i tarmen forstyrres. Der kan ske en forkert forgæring, med en meget smertefuld dannelse af luft og giftstoffer. Foldproblemer/hudproblemer ved urinåbning og endetarmsåbning grundet fedme ser vi ofte. Fedme er også hos kaniner et stort problem. De spiser for meget, og bevæger sig for lidt. Kaniner er naturligt slanke og elegante dyr. Man skal tydeligt kunne føle ribbenene uden at skulle igennem et fedtlag. Der må ikke være dybe hudfolder ved urinåbning eller ved endetarm.

5 Doglapperne(under hagen) hos hunnerne må ikke være så store, at de forhindrer soignering i folderne. Det er livsvigtigt at de kan nå deres endetarmsåbning. Det kan umiddelbart synes harmløst, at de ikke kan holde sig rene i bag, men faktum er, at kaniner har et vitalt fysiologisk behov for at spise genindtage en del af deres egen afføring. Den type som vi tidligere har omtalt som caecotropher, eller den bløde afføring. Alle kaniner skal kunne holde en god hygiejne omkring endetarmsåbning og urinåbning. Fedme er også en hyppig årsag til sår på undersiden af bagben de sidder for tungt. Urinvejssten. Vi ser relativt ofte kaniner med urinvejslidelser i form af blæresten eller nyresten. Symptomerne vil ofte være blod i urinen og/eller hyppig urinering. Måske smerte. En af årsagerne kan være, at kaniner på et mindre fiberrigt foder udskiller for lidt urin i en meget koncentreret form. De drikker simpelthen for lidt. Forsøg har vist, at kaniner på høfodring drikker mere og udskiller større mængder urin i en mindre koncentreret form. Nu har du forhåbentlig fået et indtryk af, hvor vigtigt det er at fodre korrekt. Vi håber det vil stimulere din nysgerrighed til at læse videre om specielt høs betydning. FODRING. Som regel er der nogle ting at hente ved at observere, hvad kaniner spiser i naturen. Vi kan så prøve at kopiere dette, men det bliver altid kun et forsøg. For kaniner - og for øvrigt også marsvin - er overskriften: Fiberholdig mad og stort set ingen lækkerier. Vilde kaniner lever på store vidder, og de er fødte natdyr. Vilde kaniner spiser primært i tusmørke og tidligt ved daggry. Gennemsnitligt ved man, at vilde kaniner dagligt bevæger sig over områder på ca kvm. Om vinteren, med begrænset adgang til foder, over endnu større områder - og de kan som byttedyr bevæge sig ekstremt hurtigt. Dagtimerne tilbringer de under jorden i deres små familiehuler forbundet med et sindrigt gangsystem. Kort kan man sige om kaninen, at den naturligt spiser alt hvad der findes på en åben græsmark inkl. blade, tørre rødder og evt. nedfaldne frugter. Frugter som i øvrigt kun vil være til stede i korte perioder i løbet af et år. Overordnet gælder det for alle græsområders planter, at de er meget fiberrige. Ingen vild kanin lever den luksustilværelse vi ofte byder vore tamkaniner. Tilbuddet af foderemner veksler mellem årstiderne. I lange perioder lever de kun af rødder og tørt græs. Mange tamkaniner fodres - i god tro - året rundt med store mængder diverse vandholdige fiberfattige kulhydratrige grøntsager. Luksusfælden kunne man kalde det. Mange danske salathoveder ligger formelig i køleskabene og råber efter kaniner og marsvin. Ejernes fingre føres på magisk vis imod luksusgrøntsagerne.

6 I mange tilfælde kombineres fodringen med forskellige kornbaserede produkter. Det gør bestemt ikke sagen bedre. Når vi i konsultationen skal rådgive om fodring, sker det altid i lyset af vores erfaring. Vi kender den gennemsnitlige kaninejers ønsker og vaner. Det er som at ramme et bolværk, når vi nævner høet som kaninens vigtigste foderemne. Ingen ejere fodrer deres kaniner for at de skal blive syge, men rigtig mange ejere ønsker variation(læs: variation i frugter og salat), og et foder som deres kanin kan lide Jvf. børns valg mellem øllebrød og chokolade er det imidlertid ikke alt hvad kaninerne pr natur bedst kan lide, der er sundt. Kaniners ønske om variation er mere eller mindre et menneskeskabt begreb. Et begreb dyrlæger har kæmpet imod i mange år inden for hunde- og katteverdenen. Vi rådgiver altid ud fra princippet masser af hø. Vel vidende at de fleste ejere har for store hjerter og store problemer med at følge vores anvisninger. Budskabet om hø som det vigtigste foderemne overhovedet er bare ikke nemt at formidle. HVORFOR ER FIBRE/HØ SÅ VIGTIGT? Hø, mælkebøtter, vejbred, persille, grøntbaserede pellets, broccoli, grønkål med stilk har alle et højt indhold af komplekse kulhydrater, et tilstrækkeligt indhold af calcium og - ikke mindst - et korrekt forhold mellem calcium og fosfor. Komplekse kulhydrater(fibre), calcium og et korrekt forhold mellem calcium og fosfor er simpelt hen en forudsætning for et godt kaninliv. I modsætning hertil har frugter og de meget vandholdige grøntsager alle meget høje indhold af letfordøjelige kulhydrater. I hvert fald meget højere indhold end deres vilde venner i naturen nogensinde ville spise - og slet ikke hver dag -12 måneder om året. Endvidere indeholder de meget lidt calcium og et skævt forhold mellem calcium og fosfor. Kaniner har også et naturligt stort behov for bare at tygge. Et naturligt fysiologisk behov som skal stimuleres. Kan man holde dem til at tygge på et fiberrigt foder, kan man spare mange ledninger og gulvtæpper. Et uopfyldt behov for at tygge kan også være årsag til en overdreven pelspleje med risiko for dannelsen af hårboller i maven- tarmsystemet. Manglende muligheder for at tygge kan forårsage stress. HØ er ikke bare hø. Indholdet af næringsstoffer i hø vil afhænge af jordens beskaffenhed på stedet, planternes art og tidspunktet på dagen, hvor det er høstet. Kan man fodre alene med forskellige typer hø fra forskellige lokaliteter, vil man altid få en langt større sund variation i sammensætningen af næringsstoffer, end ved enhver fodring med frugt, grøntsager og frøbaserede blandinger. Var variationen i høtyper stor nok, kunne man såmænd nøjes med at bruge hø som eneste fodermiddel. Det er en lidt provokerende tanke for mange kaninejere men sådan er det.

7 Kaniner er i langt højere grad end marsvin selektive i valget af foder - også høtyper. I samme høproduktion vil kaniner være i stand til skelne mellem hø, der er høstet om morgenen, og hø der er høstet om eftermiddagen. Sandsynligvis fordi indholdet af opløseligt sukker i planter stiger i løbet af dagen. Det samme gælder for græs og andre fiberrige planter. Hø skal skiftes dagligt. Hø, der er tilbage fra den ene dag til den anden, er lige præcis det hø kaninen har fravalgt og fortsat fravælger. Valget af hø skal baseres på 2 vurderinger. Den hygiejniske værdi og indholdet af næringsstoffer. Generelt kan man sige, at der er alt for lidt variation i det hø, der tilbydes i forretningerne. Det vil nok kræve et forbrugerpres at få ændret dette. Bedømmelsen af den hygiejniske kvalitet vil afhænge af lugt, konsistens og udseende. Hø skal være tørt, uden atypiske lugte, helst have et grønligt skær og uden indhold af mider, møl eller biller. Gråt til hvidligt hø er uacceptabelt. Bedømmelsen af indholdet af næringsstoffer. Indholdet vil afhænge af, hvornår på året det er høstet og diversiteten i planteindhold. Hø der indeholder lucerne og kløver vil have et højere indhold af næringsstoffer end ren græshø. Soltørret hø indeholder altid flere næringsstoffer end industrielt tørret. Høet skal være let og porøst, lugten skal være behagelig, farven skal være lysegrøn og der må ikke være fund af andre materialer. Græstypen vil som regel være at foretrække frem for ren lucernehø. Hø skal opbevares tørt og på et ventileret sted. Posen må ikke lukkes. Hø skal altid være tilgængeligt. Både når kaninen er i sit bur og ude. Hø kan serveres i en hæk eller f.eks. gemt i paprullen fra toiletpapir eller en køkkenrulle.. De har godt af at arbejde lidt for føden. Selv om det kan lyde lidt ulækkert, kan der også serveres hø i bakken, hvor den gør sig ren. Kaniner elsker at spise og gøre sig rene på samme tid. Man behøver ikke bekymre sig om at kaninen spiser forurenet hø det gør den ikke. Under alle omstændigheder er det vigtigt, at kaniner lærer at spise hø, før der serveres noget andet. Det udvikler en sund mikroflora i tarmen. Starter man med andet end hø, kan de også udvikle selektivt fodervalg. Lad dem ikke spise halm i små mængder skader det ikke, men det mangler stort set alle nødvendige næringsstoffer. Fiberrigt grøntfoder: Er det næstvigtigste foder til kaniner. Fiberrige grøntsager har alle de samme fordele som hø, plus at de tilfører kaninerne noget væske samt et højt indhold af mikronæringsstoffer. Selv om kaniner tilbydes vand i buret, drikker de ofte mindre end sundt er med risiko for urinvejslidelser. Får kaniner meget grønt, drikker de helt naturligt meget lidt grundet væsken i grøntsagerne.

8 Igen det er vigtigt at kaniners primære føde er godt hø og at de har lært at spise det før der serveres grønt. Grønt må aldrig være den eneste foderkilde! Tro det eller lad være men vi møder problemet i praksis. Gode råd om grøntsager: Køb om muligt økologiske grøntsager Vask alle grøntsager Server altid hø før grøntsager Giv en variation af grøntsager minimum 3 forskellige hver dag Giv 1 kaffekop fyldt med grøntsager pr.kg pr dag Eksempler på gode grøntsager er: Broccoli Alt fra en græsmark f.eks. mælkebøtte, tidsel, vejbred, kløver m.fl. Blade fra frugttræer, rosenbuske, brombærplanter, hibiscus Persille Selleri Gulerodstoppe Radiser med top Grønne blade fra blomkål Roeblade Rosenkål Grønkål Iceberg salat Rødbedeblade Som SLIK kan f.eks. gives meget små stykker af æbler, bananer, bønner, gulerødder, kiwi, mango grøn og rød peber. meloner og papaya. Pellets: Må kun gives i meget små mængder. 1 spiseskefuld daglig vil være mere end rigeligt til de fleste kaniner. Husk de er beregnet til produktionskaniner der skal vokse hurtigt og derfor have mange kalorier. Ved symptomer på fedme er pellets det første man skærer ned på. Se efter pellets med et indhold på: 18% eller højere fibre 2,5% eller lavere fedt 16% eller mindre protein 1% eller mindre calcium Anvend aldrig frøblandinger, crushes, vitaminstænger etc.! Vand skiftes hver dag og altid tilgængeligt. Bland aldrig vitaminer eller andre tilskud i drikkevand. Konklusion: HØ + fiberrigt grønt + lidt pellets. Januar 2015

9 Copyright K. Steensborg Abild Dyreklinik

Pasningsvejledning til marsvin

Pasningsvejledning til marsvin Pasningsvejledning til marsvin Fakta om marsvin: Alder og størrelse: Marsvin bliver omkring 4-5 år, enkelte helt op til 10 år. Et fuldvoksent marsvin vejer omkring 900-1200 g. Enkelte racer bliver lidt

Læs mere

Spørgsmål & svar. Nordic Sugar, Langebrogade 1, 1001 København. www.betfor.nu

Spørgsmål & svar. Nordic Sugar, Langebrogade 1, 1001 København. www.betfor.nu Spørgsmål & svar 2011 Nordic Sugar, Langebrogade 1, 1001 København. www.betfor.nu Betfor en rigtig klassiker! Jo mere du ved om fodring, desto flere muligheder har du for, at tage hånd om din hest på bedste

Læs mere

Tillykke med din nye kanin

Tillykke med din nye kanin Tillykke med din nye kanin Afkomsattest Født: Køn: Farve: Race: Opdrættet hos Opdrætters navn Højre øre Venstre øre Registreret Solgt d. Købers navn: Fuldmagt Garanti Far Farfar Farfars far Farfars mor

Læs mere

Betfor en rigtig klassiker!

Betfor en rigtig klassiker! Spørgsmål & svar Betfor en rigtig klassiker! Jo mere du ved om fodring, desto flere muligheder har du for, at tage hånd om din hest på bedste måde. Men det er bestemt ikke så enkelt endda, for der er

Læs mere

Pasningsvejledning for kaniner

Pasningsvejledning for kaniner Pasningsvejledning for kaniner Kaninen er et populært kæledyr, men den har langt fra samme status som en hund eller kat. Mange kaniner mistrives i dag, fordi man ikke har sat sig ind i, hvilke behov kaninen

Læs mere

Fodring. Jeg vil vove at kalde disse ytringer for u-underbyggede postulater.

Fodring. Jeg vil vove at kalde disse ytringer for u-underbyggede postulater. Fodring Her i opdrættet bliver dyrene fodret med Mifuma (tidligere Ovator) og hestespark 1 som grundfoder og derudover hø. Grønt er ikke på daglig basis, men et supplement jævnligt afhængig af årstid,

Læs mere

MARIANNE SØNDERKJÆR. Marianne Sønderkjær

MARIANNE SØNDERKJÆR. Marianne Sønderkjær MARIANNE SØNDERKJÆR Marianne Sønderkjær HESTENS UDVIKLING Hesten har kunnet overleve 50 mil. år på græs Hesten er meget selektiv Udvælger græs vha. smag, lugt og erfaring Selektiviteten aftager i takt

Læs mere

Et kæledyr er et dyr, man har hjem-me i sit hus.

Et kæledyr er et dyr, man har hjem-me i sit hus. Et kæledyr er et dyr, man har hjem-me i sit hus. Man kan have en hund eller en kat, men man kan også have en gna-ver, som mar-svin, ham-stre eller ka-ni-ner. Et kæledyr er et dyr, som man holder af. Man

Læs mere

Junior og Senior spørgsmål

Junior og Senior spørgsmål Junior og Senior spørgsmål Sektion 2 Fodring 1) Protein i fodring tilfører hesten A) Energi til at arbejde B) Calcium for udvikling af hestens knogler C) Aminosyrer som styrker opbygning af nyt væv D)

Læs mere

EMNE PAS PÅ HUNDENS TÆNDER KORT FORTALT

EMNE PAS PÅ HUNDENS TÆNDER KORT FORTALT EMNE PAS PÅ HUNDENS TÆNDER KORT FORTALT WWW.DYREFONDET.DK KORT FORTALT... Foto: Irimaxim/Dreamstime.com PAS PÅ HUNDENS TÆNDER KORT FORTALT Af fagdyrlæge Jette Hagedorn Udgivet af: Tlf. 39 56 30 00, www.dyrefondet.dk

Læs mere

EMNE PAS PÅ HUNDENS TÆNDER KORT FORTALT

EMNE PAS PÅ HUNDENS TÆNDER KORT FORTALT EMNE PAS PÅ HUNDENS TÆNDER KORT FORTALT WWW.DYREFONDET.DK Foto: Fotosmurf02/Dreamstime.com TANDPLEJE HOS HUNDE Foto: Irimaxim/Dreamstime.com PAS PÅ HUNDENS TÆNDER KORT FORTALT Af fagdyrlæge Jette Hagedorn

Læs mere

1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange

1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange Alle spørgsmål samlet Spørgsmål til ernæring 1. Hvor mange gange skal du smage på en fødevare, for at vide om du kan lide den? A: 1 gang B: 5 gange C: Mere end 15 gange 2. Er det sundt at spise æg? A:

Læs mere

PAS PÅ HUNDENS TÆNDER KORT FORTALT

PAS PÅ HUNDENS TÆNDER KORT FORTALT PAS PÅ HUNDENS TÆNDER KORT FORTALT www.dyrefondet.dk KORT FORTALT... Pas på hundens tænder - kort fortalt af fagdyrlæge Jette Hagedorn Udgivet af: DYREFONDET Ericaparken 23, 2820 Gentofte, tlf. 39 56 30

Læs mere

PAS PÅ HUNDENS TÆNDER

PAS PÅ HUNDENS TÆNDER PAS PÅ HUNDENS TÆNDER KORT FORTALT WWW.DYREFONDET.DK PAS PÅ HUNDENS TÆNDER KORT FORTALT Tandpleje HOS HUNDE Det er med hunde som med mennesker: Hvis tænderne ikke bliver passet, er der risiko for alvorlige

Læs mere

02c STOMI INFO. Spis godt Lev godt ILEOSTOMI

02c STOMI INFO. Spis godt Lev godt ILEOSTOMI 02c STOMI INFO Spis godt Lev godt ILEOSTOMI Gode råd til dig som har en ileostomi Alle mennesker har forskellige behov, uanset om du har en stomi eller ej. De råd, der er indeholdt i denne brochure er

Læs mere

Pasningsvejledning for kaniner

Pasningsvejledning for kaniner Pasningsvejledning for kaniner Kaninen er et populært kæledyr, men den har langt fra samme status som en hund eller kat. Mange kaniner mistrives i dag, fordi man ikke har sat sig ind i, hvilke behov kaninen

Læs mere

Hestens udvikling. Mavetarmsystemet. Hvad er hesten for et dyr? Miljøændringer skabte en specialiseret mave-tarmkanal.

Hestens udvikling. Mavetarmsystemet. Hvad er hesten for et dyr? Miljøændringer skabte en specialiseret mave-tarmkanal. Hestens mavetarmsystem: Hvad sker der med foderet Mavetarmsystemet Hestens udvikling Hestens fordøjelsessystem Hvad er koblingen mellem kolik og foder Hvad kan vi gøre for at formindske risikoen for kolik?

Læs mere

ERNÆRING. www.almirall.com. Solutions with you in mind

ERNÆRING. www.almirall.com. Solutions with you in mind ERNÆRING www.almirall.com Solutions with you in mind GENERELLE RÅD OM MOTION RÅDGIVNING OMKRING ERNÆRING FOR PATIENTER MED MS Det er ikke videnskabeligt bevist, at det at følge en speciel diæt hjælper

Læs mere

Fordøjelse Formål: Fordøjelsessystemet sørger for at optagelsen af

Fordøjelse Formål: Fordøjelsessystemet sørger for at optagelsen af Fordøjelsen Fordøjelse Formål: Fordøjelsessystemet sørger for at optagelsen af livsnødvendige stoffer (næringsstoffer, vand, vitaminer, mineraler m.m.) foregår bedst muligt. De komplekse molekyler føden

Læs mere

Bagom spiret frø. v./jørgen Møller Hansen

Bagom spiret frø. v./jørgen Møller Hansen Bagom spiret frø v./jørgen Møller Hansen Først. I mange (alle) bøger om det at passe frøædende fugle står der om spiret frø, og hvor godt det er. Er det nu så godt, som alle siger? Det vil vi prøve at

Læs mere

Bakterier i maden. Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000.

Bakterier i maden. Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000. www.madklassen.dk Bakterier i maden Hvor mange bakterier kan en enkelt bakterie blive til i løbet af seks timer ved 37 grader? a 100 b 1000 c 1.000.000 X Bakterier i maden Hvordan undgår du at blive syg

Læs mere

Sygdomme og foder Er der en sammenhæng?

Sygdomme og foder Er der en sammenhæng? Sygdomme og foder Er der en sammenhæng? Nanna Luthersson, dyrlæge Mavesår Diarré Nyreslag Forstoppelse Spiserørsforstoppelse Vækstproblemer Adfærdsproblemer Forfangenhed 1 Mavesår hos heste Hvad er mavesår?

Læs mere

Patientvejledning. Irritabel tarm. Tyktarm

Patientvejledning. Irritabel tarm. Tyktarm Patientvejledning Irritabel tarm Tyktarm Irritabel tarm (colon irritable) er en tilstand, hvor tyktarmens normale bevægelser er ændret, så tarmindholdet ikke føres fremad mod ende tarmen på normal vis.

Læs mere

Mad, krop og sundhed Opgaver til Spisebogen

Mad, krop og sundhed Opgaver til Spisebogen Mad, krop og sundhed Opgaver til Spisebogen Forfatter Tina Krogh Materialet er støttet af Ministeriet for Børn og Undervisnings Tips- og Lottopulje 2010. Materialet inkl. billeder kan frit anvendes i undervisningssammenhænge

Læs mere

En af de metoder som fremmer sundheden, og giver rigtig gode resultater, er teorien om ikke at blande protein og stivelse i samme måltid.

En af de metoder som fremmer sundheden, og giver rigtig gode resultater, er teorien om ikke at blande protein og stivelse i samme måltid. Nyhedsbrev 4 I de første 3 nyhedsbreve lærte vi, at kroppen skal have vand, ilt og strøm (gennem maden), og at kroppen skal tilføres flere baseholdige fødevarer så den ikke bliver for sur. I dette nummer

Læs mere

02b STOMI INFO. Spis godt Lev godt KOLOSTOMI

02b STOMI INFO. Spis godt Lev godt KOLOSTOMI 02b STOMI INFO Spis godt Lev godt KOLOSTOMI Gode råd til dig som har en kolostomi Alle mennesker har forskellige behov, uanset om du har en stomi eller ej. De råd der er indeholdt i denne brochure er en

Læs mere

Mette Borre Klinisk diætist Medicinsk afdeling V Aarhus Universitetshospital

Mette Borre Klinisk diætist Medicinsk afdeling V Aarhus Universitetshospital Mette Borre Klinisk diætist Medicinsk afdeling V Aarhus Universitetshospital Undersøgelse blandt 1800 patienter i 02 viste, at mange ikke havde viden om ernæring ved kræftsygdom og behandling Man ønskede

Læs mere

Kosttilskudsguide til ammende

Kosttilskudsguide til ammende Kosttilskudsguide til ammende Din baby bygges af byggesten, som den får fra din ammemælk! Derfor har du som ammende de allerbedste muligheder for at give din baby en god start på livet. Først og fremmest

Læs mere

02b KOLOSTOMI STOMI INFO. Spis godt Lev godt

02b KOLOSTOMI STOMI INFO. Spis godt Lev godt 02b KOLOSTOMI STOMI INFO Spis godt Lev godt Gode råd til dig som har en kolostomi Alle mennesker har forskellige behov, uanset om du har en stomi eller ej. De råd der er indeholdt i denne brochure er en

Læs mere

GUIDEN. Husk de gode madvaner når du flytter hjemmefra. Se mere på www.ungdomssult.dk

GUIDEN. Husk de gode madvaner når du flytter hjemmefra. Se mere på www.ungdomssult.dk GUIDEN Husk de gode madvaner når du flytter hjemmefra 1 Se mere på www.ungdomssult.dk DEN IDEELLE KOST H vis du er lidt forvirret med hensyn til, hvilken kost der er sund, er det forståeligt nok. Snart

Læs mere

Alterne.dk - dit naturlige liv

Alterne.dk - dit naturlige liv Irriteret tyktarm Tilføjet af Jette Plesner onsdag 07. maj 2008 Sidst opdateret torsdag 03. september 2009 Irriteret tyktarm er efterhånden blevet en folkesygdom. Maven bliver oppustet og gør ondt. Man

Læs mere

S O U T H - W E S T C O M P L E T O H I G H V I T HORSE MÜSLI MIX MEGET VELSMAGENDE MÜSLI FODER MIX TIL ALLE TYPER HESTE 25 KG

S O U T H - W E S T C O M P L E T O H I G H V I T HORSE MÜSLI MIX MEGET VELSMAGENDE MÜSLI FODER MIX TIL ALLE TYPER HESTE 25 KG S O U T H - W E S T C O M P L E T O H I G H V I T HORSE MÜSLI MIX MEGET VELSMAGENDE MÜSLI FODER MIX TIL ALLE TYPER HESTE 25 KG BESKRIVELSE: Afbalanceret all-round foder i müsliform, uden tilsætning af

Læs mere

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej

Kostfibre hvorfor. De tager plads for andre fødevarer. De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Kostfibre hvorfor. De mætter De hjælper med stabilt blodsukker De stjæler kalorier på deres vej Maden flyttes hurtigere gennem kroppen De tager plads for andre fødevarer Tager lang tid at spise giver hurtigere

Læs mere

Endometriose og mave-tarmproblemer

Endometriose og mave-tarmproblemer Endometriose og mave-tarmproblemer Mange kvinder med endometriose oplever mave-tarmproblemer af den ene eller den anden slags, herunder udfordringer omkring toiletbesøg. Årsagerne til disse problemer kan

Læs mere

Daglig motion og normalvægt Begræns madmængde

Daglig motion og normalvægt Begræns madmængde Spis mindst fra toppen Toppen består af kød, fisk og æg mad, som er rig på proteiner. Flyttet til toppen de "hurtige" kulhydrater - ris, pasta, kartofler, hvidt brød & mælkeprodukter Spis noget fra midten

Læs mere

Guide: Få flad mave på 0,5

Guide: Få flad mave på 0,5 Guide: Få flad mave på 0,5 Er maven lidt for bulet for din smag, så er der masser at gøre ved det og det kan sagtens gøres hurtigt, lover eksperterne. Af Julie Bach, 9. oktober 2012 03 Få den flade mave

Læs mere

Kort fortalt om. Mælkesyrebakterier og tarmens funktion

Kort fortalt om. Mælkesyrebakterier og tarmens funktion Kort fortalt om Mælkesyrebakterier og tarmens funktion Tarmen - og dine mange venner! Du kender måske udtrykket Maven er din bedste ven!? Maven er rigtigt nok en god ven, og hvis den har det godt, har

Læs mere

Omega balls. Ingredienser: o kakao o honning o peanut butter (jordnøddesmør) o kokos o omega 3 fedtsyrer. Generelt om ingredienserne

Omega balls. Ingredienser: o kakao o honning o peanut butter (jordnøddesmør) o kokos o omega 3 fedtsyrer. Generelt om ingredienserne Omega balls Sundt slik for slikmunde Snack med omega-3 indhold, antioxidanter, kostfibre og proteiner. Uden sukker Let at lave Både børn og voksne elsker dem God energi før og efter træning Ingredienser:

Læs mere

Dine tænder. Sundhedsdansk. NYE ORD Tænder

Dine tænder. Sundhedsdansk. NYE ORD Tænder Sundhedsdansk Dine tænder Her kan du lære danske ord, som hjælper dig hos tandlægen. Du kan også få viden om, hvordan du passer godt på dine tænder. NYE ORD Tænder Skriv det rigtige ord under billederne.

Læs mere

Dine tænder. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Dine tænder. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Tænder. Oversæt til eget sprog - forklar

Dine tænder. Sundhedsdansk. Sundhedsdansk Dine tænder. ORDLISTE Hvad betyder ordet? NYE ORD Tænder. Oversæt til eget sprog - forklar ORDLISTE Hvad betyder ordet? Ordet på dansk Oversæt til eget sprog - forklar Sundhedsdansk Dine tænder Her kan du lære danske ord, som hjælper dig hos tandlægen. Du kan også få viden om, hvordan du passer

Læs mere

KOSTPOLITIK FOR MADEN DER SERVERES PÅ BØDKERGÅRDEN. Indholdsfortegnelse:

KOSTPOLITIK FOR MADEN DER SERVERES PÅ BØDKERGÅRDEN. Indholdsfortegnelse: KOSTPOLITIK FOR MADEN DER SERVERES PÅ BØDKERGÅRDEN Indholdsfortegnelse: 1. Formålet med en kostpolitik på Bødkergården 2. Fødevarestyrelsens anbefalinger for kost til børn. 3. Børnenes energi- og væskebehov

Læs mere

Iagttag duernes gødning i sæsonen

Iagttag duernes gødning i sæsonen Iagttag duernes gødning i sæsonen Af Dr. vet. Colin Walker Oversættelse Ove Fuglsang Jensen BrevdueNord.dk Side 1 Iagttag duernes gødning i sæsonen Af Dr. vet. Colin Walker, Australien Melbourne Bird Veterinary

Læs mere

7 DAGES JUICECHALLENGE for begyndere..

7 DAGES JUICECHALLENGE for begyndere.. 7 DAGES JUICECHALLENGE for begyndere.. TIL SPORTSFOLK, SKØNHEDER, VITAMINHUNGRENDE, LÆKKERTØRSTIGE, MÆND, KVINDER OG BØRN! Ønsker du at optimere din energi, din vitalitet og booste dit immunforsvar på

Læs mere

DBF-MIDTJYLLAND. Breddekonsulent Kirsten Leth. DBF- Midtjylland.

DBF-MIDTJYLLAND. Breddekonsulent Kirsten Leth. DBF- Midtjylland. DBF-MIDTJYLLAND. Hvad betyder kosten og hvorfor??. Det er ikke nok, at du er en dygtig spiller og træner meget. Din kost kan afgøre, om du vinder eller taber en kamp. Rigtig kost kan også sikre at du undgår

Læs mere

Vejen til et varigt vægttab

Vejen til et varigt vægttab Vejen til et varigt vægttab Sådan taber du dig hurtigt og effektivt SlankekurDerVirker.dk OM EBOGEN Læs hvordan du opnår et varigt vægttab ved at følge en fornuftig slankekur. Indholdsfortegnelse Hvilken

Læs mere

DER ER IKKE PENGE I RASKE DYR OG MENNESKER!

DER ER IKKE PENGE I RASKE DYR OG MENNESKER! TØR DU FODRE DIN HUND MED RÅ KOST? ELLER TØR DU VIRKELIG LADE VÆRE? DET HANDLER IKKE OM AT HELBREDE SYGDOMME, MEN OM AT SKABE SUNDHED LIVSSTIL OG IKKE LIVSSTILSSYGDOMME! DER ER IKKE PENGE I RASKE DYR OG

Læs mere

Joakims tandbørsteskole. læsebog

Joakims tandbørsteskole. læsebog Joakims tandbørsteskole læsebog side 3 I skolen har vi for nylig haft om at børste tænder, og vi lærte nogle ret seje ting, som jeg gerne vil dele med dig. Jeg håber, du også vil synes, det er sjovt at

Læs mere

MADSTATIONEN DEN BEDSTE VEJ TIL SUND MAD

MADSTATIONEN DEN BEDSTE VEJ TIL SUND MAD MADSTATIONEN DEN BEDSTE VEJ TIL SUND MAD 1 Indhold BAGGRUND, FORMÅL OG RAMMER GOD KØKKENHYGIEJNE MAD OG ERNÆRING KROPPEN OPSAMLING 2 BAGGRUND, FORMÅL OG RAMMER 3 Socialt og kulturelt dannelsesprojekt At

Læs mere

Sygdomstegn hos kaniner

Sygdomstegn hos kaniner Sygdomstegn hos kaniner Er min kanin syg hvad betyder symptomet? Dette er ikke en fyldestgørende afdækning af sygdomme hos kaniner. Det kan jeg ikke give, da jeg ikke er dyrlæge. Skemaet er udarbejdet

Læs mere

De livsvigtige vitaminer og mineraler af John Buhl www.nomedica.dk

De livsvigtige vitaminer og mineraler af John Buhl www.nomedica.dk 5 Indholdsfortegnelse Forord 6 Indledninig 7 Lidt grundlæggende om vitaminer og mineraler 8 De enkelte vitaminer og mineraler 15 De fedtopløselige vitaminer (A, D, E og K) 16 A-vitamin 16 D-vitamin 19

Læs mere

Grøntliste. Abrikos - Betegnes som stenfrugt, og frarådes pga. de indeholder blåsyre som ophobes i kroppen.

Grøntliste. Abrikos - Betegnes som stenfrugt, og frarådes pga. de indeholder blåsyre som ophobes i kroppen. Grøntliste Tekst markeret med rødt er ting jeg fraråder da de er/kan være giftige for marsvin/kaniner. Listen kan bruges både til at fodre marsvin men også kaniner efter. Med alt grønt gælder at man vænner

Læs mere

Dag 2 Væske - dit helbred

Dag 2 Væske - dit helbred Velkommen til Herbal Centers vægttabskursus Dag 2 Væske - dit helbred Her får du et spørgsmål, som du har hørt mange gange før: "Hvor mange glas vand drikker du om dagen?" To, tre, fire - eller flere?

Læs mere

HUNDEHVALPENS SUNDHED KORT FORTALT

HUNDEHVALPENS SUNDHED KORT FORTALT HUNDEHVALPENS SUNDHED KORT FORTALT www.dyrefondet.dk KORT FORTALT... Hundehvalpens sundhed - kort fortalt af fagdyrlæge Finn Boserup Udgivet af: DYREFONDET Ericaparken 23, 2820 Gentofte, tlf. 39 56 30

Læs mere

CARNIVOR DANSK KVALITET MED KØD PÅ

CARNIVOR DANSK KVALITET MED KØD PÅ CARNIVOR DANSK KVALITET MED KØD PÅ Menneskets bedste ven En kliché bliver ikke til uden grund! Alle vi der har hund kender det: Du kommer hjem - måske fra en dejlig dag, måske fra en hård dag - men uanset

Læs mere

Hvor meget energi har jeg brug for?

Hvor meget energi har jeg brug for? Hvor meget energi har jeg brug for? Du bruger energi hele tiden. Når du går, når du tænker, og selv når du sover. Energien får du først og fremmest fra den mad, du spiser. Den kommer fra proteiner, og

Læs mere

Anette Opstrup, Naturlig Sundhedsplejerske

Anette Opstrup, Naturlig Sundhedsplejerske Anette Opstrup, Naturlig Sundhedsplejerske www.æblebørn.dk ved Anette Opstrup, sundhedsplejerske og behandler Side 1 Med denne guide vil jeg give dig et bud på, hvilke kosttilskud, som du kan styrke dig

Læs mere

A Vitamin. B 1 vitamin

A Vitamin. B 1 vitamin A Vitamin Er afgørende for at opretholde vækst stoffer og et godt syn. Det holder skind og knogler sunde. Mangel er ofte årsag til sløvhed, strube lektioner(candida albicans) og dårlige øjne (blindhed).

Læs mere

MUNDTØRHED MUNDTØRHED. Når man har mundtørhed, har man fornemmelsen af ikke at have tilstrækkeligt

MUNDTØRHED MUNDTØRHED. Når man har mundtørhed, har man fornemmelsen af ikke at have tilstrækkeligt Mundtørhed MUNDTØRHED Alle mennesker oplever at have mundtørhed af og til. Det kan skyldes flere forskellige ting, fx nervøsitet, stress eller angst. Hvis du oplever mundtørhed af disse årsager, forsvinder

Læs mere

Spis dig sund, slank og stærk

Spis dig sund, slank og stærk Spis dig sund, slank og stærk Find den rette balance i kosten, uden at forsage alt det usunde. Test dig selv, og se hvilken mad, der passer til dig Af Krisztina Maria, februar 2013 03 Spis dig sund, slank

Læs mere

Parasitter hos marsvin.

Parasitter hos marsvin. Parasitter hos marsvin. Dette særtryk omhandler de tre mest almindelige hud- og pelsparasitter man finder hos marsvin: Skab, lus og ringorm. Skab kræver dyrlægens hjælp og receptpligtig medicin, hvor de

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

HUNDEHVALPENS SUNDHED KORT FORTALT

HUNDEHVALPENS SUNDHED KORT FORTALT HUNDEHVALPENS SUNDHED KORT FORTALT WWW.DYREFONDET.DK KORT FORTALT... Foto: Michal Bednarely/Dreamstime HUNDEHVALPENS SUNDHED KORT FORTALT Af specialdyrlæge Finn Boserup Udgivet af: Tlf. 39 56 30 00, www.dyrefondet.dk

Læs mere

Børn med forstoppelse og/eller fækal inkontinens

Børn med forstoppelse og/eller fækal inkontinens Børn med forstoppelse og/eller fækal inkontinens Regionshospitalet Randers/Grenaa Børneafdelingen 2 Rigtig mange børn har problemer med forstoppelse og har brug for professionel hjælp for at komme problemet

Læs mere

GARANETRET I HUNDEMADEN. Food for uniq dogs UNIQ KVALITET. Når din hund har smagt et UniQ-produkt, går den aldrig mere på kompromis med kvaliteten.

GARANETRET I HUNDEMADEN. Food for uniq dogs UNIQ KVALITET. Når din hund har smagt et UniQ-produkt, går den aldrig mere på kompromis med kvaliteten. GARANETRET I HUNDEMADEN Food for uniq dogs UNIQ KVALITET Når din hund har smagt et UniQ-produkt, går den aldrig mere på kompromis med kvaliteten. UNIQ START er et super premium kvalitets hundefoder udviklet

Læs mere

Bid, tænder og mundhule

Bid, tænder og mundhule Bid, tænder og mundhule Som hestefysioterapeut og osteopat er det af stor betydning, at hesten får ordnet sine tænder regelmæssigt og af en behandler, der er kompetent til at udføre arbejdet. Hvis hesten

Læs mere

STOMI INFO. Komplikationer der kan opstå efter en stomioperation

STOMI INFO. Komplikationer der kan opstå efter en stomioperation 06 STOMI INFO Komplikationer der kan opstå efter en stomioperation Ved alle typer kirurgiske indgreb, får man en gennemgang af årsagen, fordele og risici. Ved en stomioperation er risikoen den samme som

Læs mere

FØRSTEHJÆLP TIL HESTEN

FØRSTEHJÆLP TIL HESTEN FØRSTEHJÆLP TIL HESTEN Birkerød Rideforening Mandag den 14. januar 2008 Hans-Christian Matthiesen KOLIK Hvad er kolik? Årsager til kolik Typer af kolik Symptomer Hvad gør man, når hesten har kolik? Behandling

Læs mere

Forslag til dagens måltider

Forslag til dagens måltider Forslag til dagens måltider for en kvinde på 31 60 år med normal vægt og fysisk aktivitet, som ikke indtager mælkeprodukter 8300 kj/dag + råderum til tomme kalorier på 900 kj/dag svarende til 10 % af energiindtaget

Læs mere

Patientvejledning. Hæmoride operation

Patientvejledning. Hæmoride operation Patientvejledning Hæmoride operation Over halvdelen af befolkningen har på et tidspunkt i deres liv gener fra hæmorider. Mange har en tendens til at gå med disse gener i lang tid, inden de søger læge af

Læs mere

Fuldfoder til alle hunde og katte. - udviklet i samarbejde med dyrlæger og top-opdrættere

Fuldfoder til alle hunde og katte. - udviklet i samarbejde med dyrlæger og top-opdrættere hunde og katte - udviklet i samarbejde med dyrlæger og top-opdrættere hvalperacer Aktiv Hvalp er et danskproduceret premium-fuldfoder til hvalpe. Da det er vigtigt, at hvalpen får en sund og nærende kost,

Læs mere

KORREKT FODRING EFTER RACE PÅ DEN NEMME MÅDE!

KORREKT FODRING EFTER RACE PÅ DEN NEMME MÅDE! *Bedarfs- und artgerecht richtig füttern / Behovs- og artsbestemt korrekt fodring. Ikke hele udvalget i sortimentet er råt, afhængigt af tilgængeligheden i de enkelte lande. KORREKT FODRING EFTER RACE

Læs mere

musefangst NATUREN PÅ KROGERUP

musefangst NATUREN PÅ KROGERUP musefangst NATUREN PÅ KROGERUP På Krogerup lægger vi stor vægt på, at det økologiske landbrug arbejder sammen med naturen. Blandt andet derfor bruger vi i det økologiske landbrug ikke sprøjtegifte og kunstgødning.

Læs mere

Tips og ideer til et godt vægttab.

Tips og ideer til et godt vægttab. Tips og ideer til et godt vægttab. At skifte til en sundere livsstil betyder, at du skal tænke over den mad, du putter i munden. Kontroller vægten med positiv tænkning Fyld skabe, skuffer og ikke mindst

Læs mere

De livsvigtige vitaminer og mineraler af John Buhl www.nomedica.dk

De livsvigtige vitaminer og mineraler af John Buhl www.nomedica.dk 5 Indholdsfortegnelse Forord 6 Indledninig 7 Lidt grundlæggende om vitaminer og mineraler 8 De enkelte vitaminer og mineraler 15 De fedtopløselige vitaminer (A, D, E og K) 16 A-vitamin 16 D-vitamin 19

Læs mere

Body Mind Academys 10 dages udrensningskur

Body Mind Academys 10 dages udrensningskur Body Mind Academys 10 dages udrensningskur Tillykke med din beslutning om at rense din krop ud samt at øge bevidstheden om hvad din krop har brug for af brændstof, og ikke mindst hvad den IKKE skal have.

Læs mere

Velkommen. Mødegang 10 Dagens program. Velkomst og siden sidst. Mælk og mad til barnet. Pause kl. ca. 18.00 18.20. Syge børn.

Velkommen. Mødegang 10 Dagens program. Velkomst og siden sidst. Mælk og mad til barnet. Pause kl. ca. 18.00 18.20. Syge børn. Velkommen Mødegang 10 Dagens program Velkomst og siden sidst Mælk og mad til barnet Pause kl. ca. 18.00 18.20 Syge børn Evaluering Nu begynder øve perioden Overgangen fra mælk til skemad er en læringsproces

Læs mere

privat foto /msts Forstoppelse

privat foto /msts Forstoppelse privat foto /msts Forstoppelse Forstoppelse Indhold Hvad er forstoppelse?...1 Hvad er årsagen til forstoppelse?..3 Gode råd...4 Hvor meget bør dit barn drikke?...5 Hvad bør dit barn spise?...5 Konflikter

Læs mere

STOMI INFO. Komplikationer der kan opstå efter en stomioperation

STOMI INFO. Komplikationer der kan opstå efter en stomioperation 06 STOMI INFO Komplikationer der kan opstå efter en stomioperation Ved alle typer kirurgiske indgreb, får man en gennemgang af årsagen, fordele og risici. Ved en stomioperation er risikoen den samme som

Læs mere

Busters Verdens kostpolitik Orientering til forældre

Busters Verdens kostpolitik Orientering til forældre Busters Verdens kostpolitik Orientering til forældre I Busters Verden har personalet og forældrerådet i fællesskab udarbejdet en vejledende kostpolitik med retningslinjer gældende for Busters Verden. Kosten

Læs mere

FÅ MERE UD AF TRÆNINGEN MED GODE SPISEVANER MAD TIL MOTION OG MUSKLER

FÅ MERE UD AF TRÆNINGEN MED GODE SPISEVANER MAD TIL MOTION OG MUSKLER FÅ MERE UD AF TRÆNINGEN MED GODE SPISEVANER MAD TIL MOTION OG MUSKLER Spis gode kulhydrater Du får mest ud af træningen, hvis du har fyldt din krops kulhydrat- og væskedepoter. Det gælder både hvis du

Læs mere

KANINER ER BYTTEDYR.

KANINER ER BYTTEDYR. KANINER. Kaniner har udviklet sig til meget populære kæledyr. Dette til trods for at ikke meget i den vilde kanins genetiske natur opfylder kravene til et godt kæledyr. Fra naturens side er den vilde kaninen

Læs mere

Parodontitis de løse tænders sygdom

Parodontitis de løse tænders sygdom Parodontitis de løse tænders sygdom Hvad er parodontitis? Parodontitis er infektion i den knogle, som tænderne sidder fast i. Parodontitis opstår ved ubehandlet betændelse i tandkødet i en længere periode.

Læs mere

Kostvejledning til ileostomipatienter

Kostvejledning til ileostomipatienter Kostvejledning til ileostomipatienter 2 Forord I denne pjece kan du læse en vejledning om mad og drikke, så du kan tage hensyn til, at du har fået en ileostomi. Desuden kan du bruge denne pjece som inspiration

Læs mere

BROGAARDEN LANCERER BROGAARDEN OPTIMAL MELLEM BROGAARDEN OG DODSON & HORRELL

BROGAARDEN LANCERER BROGAARDEN OPTIMAL MELLEM BROGAARDEN OG DODSON & HORRELL BROGAARDEN LANCERER BROGAARDEN OPTIMAL MELLEM BROGAARDEN OG DODSON & HORRELL BROGAARDEN OPTIMAL er resultatet af mange års ernæringsforskning og erfaring med hestefoder. Med serien ønsker vi, sammen med

Læs mere

SPØRGESKEMA TIL KOSTVEJLEDNING. Dato:

SPØRGESKEMA TIL KOSTVEJLEDNING. Dato: SPØRGESKEMA TIL KOSTVEJLEDNING Dato: Navn: Fødselsdato: Alder: Stilling: Mobil: Adresse: Postnummer og by: Email: Arbejdstider: Egen læge: Seneste kontakt: Vægt: Højde: Blodtryk: Hvilken problemstilling

Læs mere

Forstoppelse. Til patienter og pårørende. Vælg farve. vejledning og behandling af forstoppelse (obstipation) Børne- og ungeklinikken

Forstoppelse. Til patienter og pårørende. Vælg farve. vejledning og behandling af forstoppelse (obstipation) Børne- og ungeklinikken Til patienter og pårørende Forstoppelse vejledning og behandling af forstoppelse (obstipation) Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Børne- og ungeklinikken Hvor tit har børn normal afføring? Hvad er forstoppelse?

Læs mere

Vitaminer og mineraler

Vitaminer og mineraler Vitaminer og mineraler VITAMINER OG MINERALER Vitaminer og mineraler er nødvendige for at holde alle kroppens funktioner i gang. Mangel på blot et enkelt vitamin eller mineral kan bringe kroppen ud af

Læs mere

Planter er også mad. Grøntsager, frugt og korn. Gulerødder. Planter er også mad Tema om rodfrugter INDSKOLINGen: 1.-3. klasse 1

Planter er også mad. Grøntsager, frugt og korn. Gulerødder. Planter er også mad Tema om rodfrugter INDSKOLINGen: 1.-3. klasse 1 Planter er også mad Grøntsager, frugt og korn Tema om rodfrugter Gulerødder Indskolingen: 1.-3. klasse Planter er også mad Tema om rodfrugter INDSKOLINGen: 1.-3. klasse 1 Delemne 1: Plantekendskab Planter

Læs mere

Kompost er nedbrudt haveaffald og grønt køkkenaffald, som når det er helt omsat, ligner porøs jord og dufter som muld.

Kompost er nedbrudt haveaffald og grønt køkkenaffald, som når det er helt omsat, ligner porøs jord og dufter som muld. Kompost er nedbrudt haveaffald og grønt køkkenaffald, som når det er helt omsat, ligner porøs jord og dufter som muld. Har du en have og kan du lide tanken om at bruge gratis kompost frem for kunstgødning?

Læs mere

Fordøjelse. Søs Wollesen Læge

Fordøjelse. Søs Wollesen Læge Fordøjelse. Søs Wollesen Læge Du bliver hvad du spiser....nej du bliver hvad du fordøjer.. Fordøjelses-besvær Ca. 1,5 mio danskere har symptomer fra deres fordøjelsessystem i løbet af 1 år Mere end ½ mio.

Læs mere

Opgave. 1. Hvad er kendetegnende for chaufførjobbet?

Opgave. 1. Hvad er kendetegnende for chaufførjobbet? Opgave 1. Hvad er kendetegnende for chaufførjobbet? 1. man bliver meget sund af jobbet 2. man spiser ofte meget usundt og er i risiko for stress 3. man taber sig hurtigt i vægt 4. man lever lige så sundt

Læs mere

Hvorfor er det nu så vigtigt at have en god fordøjelse?

Hvorfor er det nu så vigtigt at have en god fordøjelse? Hvorfor er det nu så vigtigt at have en god fordøjelse? Når man har små børn og dyr, er fordøjelsen noget af det første, der fokuseres på, hvis der opstår sygdom. Hvis lille Emil ikke har leveret i bleen

Læs mere

Rask & Ren med grønne smoothies af Gitte Koldtoft

Rask & Ren med grønne smoothies af Gitte Koldtoft Rask & Ren med grønne smoothies af Gitte Koldtoft Energi-vendepunkt I 8 år var min energi i bund, og lamperne lyste rødt. Det var ikke sjovt, at jeg udadtil skulle virke som et energi-bundt, imens jeg

Læs mere

Smag på grøntsager i sæson

Smag på grøntsager i sæson Smag på grøntsager i sæson Elevhæfte 2009 Mad - eller hvad? smag på grøntsager i sæson Grøntsager og frugter er modne på forskellige årstider. Det kalder man, at grøntsager og frugter har sæson. I sæsonen

Læs mere

ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED?

ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED? NAVN KLASSE LÆRINGSMÅL: Du kan forklare om de ting, der spiller en rolle i forhold til sundhed. Du kan give eksempler på, hvad man undgår, når man spiser økologisk mad. ØKOLOGI OG SUNDHED HVAD ER SUNDHED?

Læs mere

Patientvejledning. Hæmoride operation

Patientvejledning. Hæmoride operation Patientvejledning Hæmoride operation Over halvdelen af befolkningen har på et tidspunkt i deres liv gener fra hæmorider. Mange har en tendens til at gå med disse gener i lang tid, inden de søger læge af

Læs mere

Tandpleje. ved mundtørhed

Tandpleje. ved mundtørhed Tandpleje ved mundtørhed Tegn på at munden er tør Hvis du tager medicin, kan det påvirke din produktion af spyt. Det er almindeligt, at produktionen af spyt bliver normal, når din krop har vænnet sig til

Læs mere