VILD KANIN FOTOGRAFERET PÅ MALLORCA. Et relativt lille og meget elegant dyr.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "VILD KANIN FOTOGRAFERET PÅ MALLORCA. Et relativt lille og meget elegant dyr."

Transkript

1 FODRING KANIN. VILD KANIN FOTOGRAFERET PÅ MALLORCA. Et relativt lille og meget elegant dyr. Artikler om fodring er som regel dødkedelige, men faktisk synes vi, at netop fodring af kanin er et spændende emne. Som ansvarlig kaninejer er det vigtigt at kende kaninens basale behov. Skulle nogle læsere i teksten erstatte kanin med marsvin og chinchilla, vil det meste kunne bruges også på disse arter.

2 Indledningsvis kan man sige, at ingen kender de nøjagtige foderbehov for tamkaniner. Alle hidtidige undersøgelser er baseret på krav til produktionskaniner, som stiller store krav til hurtig vækst og hurtig vægtforøgelse. Der findes således reelt ikke noget belæg for videnskabeligt at betegne et foder som et godt eller dårligt foder til tamkaniner. Det ideelle ville selvfølgelig være, at tilbyde kaniner nøjagtig det samme, som deres artsfæller i naturen spiser, men det er en utopisk tanke. Vi kan kun prøve at tilbyde noget, der ligner. I stedet for at starte en foderartikel med opstillede teoretiske foderbehov og næringsindhold i bestemte fodermidler, kan man stille spørgsmålet, om dyrlæger overhovedet ser fodringsrelaterede sygdomsproblemer hos kaniner, og hvilke problemer vi i bekræftende fald ser. Som svar på det første spørgsmål er svaret et rungende ja. Mange de fleste? - af de kaninproblemer vi ser i vores praksis på Abild Dyreklinik, er foderrelaterede % et et godt gæt. Kaniner med tandlidelser er meget almindelige i vores praksis. Mange kaninejere fodrer i godhed deres kaniner forkert. F.eks. med frugter, grøntsager og frøblandinger som kun kræver meget lidt tyggearbejde. Kaniner har tænder, som alle har en åben rod. Det betyder, at de vokser hele livet. Tænderne kan bogstavelig talt vokse vildt. Tænderne skal konstant holdes korte ved slid. Tand mod tand. Tandproblemer kan blive alvorlige før ejerne bemærker dem. Det er relativt nemt at vurdere fortændernes form og længde, men fortænderne er oftest kun toppen af isbjerget. Kindtænderne er det store problem. Kindtænderne i overmunden vokser naturligt skråt ud mod kinden, mens kindtænderne i undermunden vokser skråt ind mod tungen. Manglende slid medfører henholdsvis sår indvendig på kinden og sår på tungen. Faktisk ser vi engang imellem, at forvoksede kindtænder i undermunden kan danne en hel bro hen over tungen. Det første symptom på tandproblemer er ofte, at kaninen går hen til foderet uden at spise. Senere kan der ses vægttab, smertereaktioner, høres tænders gnidsel, og de savler. Forpoterne er ofte fugtige af spyt på oversiden. I værste fald ender det med sultedøden. Fodring er ikke den eneste årsag til tandlidelser hos kaniner. Der kan være en arvelig disposition især hos de små rundhovede racer.

3 Foderets indhold af calcium og fosfor(tilsammen = kalk) spiller også en rolle for sund tandvækst/knoglevækst. Er kæbeknoglerne svage, bliver tænderne dårlige. Mange af de foderemner vi tilbyder vores kaniner f.eks. frugter og salat indeholder alt for lidt calcium den ene byggesten til knogler. Behandling af dårlige tænder er slibning/udtrækning i narkose. Desværre har problemet, når det først er opstået, en tendens til at komme igen. - Foto: Kaninmund set forfra normale kindtænder Mave- tarmlidelser - som vi ser rigtig mange af - er oftest forbundet med tilbud af forkerte foderemner. Foder der indeholder for mange letfordøjelige kulhydrater og for få fibre er det store problem. Slikfodring/salatfodring og hurtige foderskift er et kæmpeproblem for kaninmaver. Bakterielle og virale infektioner, parasitter, stress, hurtige foderskift og indtagelse af fremmedlegemer f.eks. egne hår er andre mulige årsager til mave- tarmproblemer, men de er relativt sjældne.

4 Det almindeligste problem hos kaniner er foderbetinget tarmlammelse og luftophobning i mave- tarmsystemet. Meget smertefulde tilstande for kaniner. Sekundært udvikler de ofte en dødelig fedtlever. Opkast ser vi aldrig hos kanin. Kaniner kan simpelt hen ikke kaste op. Forstoppelse ses relativt sjældent. Forstoppelse kan dog ses i form af hårboller. Specielt hos kaniner der keder sig eller er stressede, og derfor oversoignerer sig. Primære bakterielle og virale infektioner er faktisk sjældne. Coccidier(tarmparasit) ser vi derimod ret ofte som årsag til tynd mave. Mennesker og mange andre pattedyr fordøjer primært i mave og tyndtarm. Kaniners tarmsystem er designet til at skulle indtage store mængder fiberrig føde. Kaniner er det, man kalder hindgut fermenters. Fordøjelsen foregår først og fremmest i tyktarm og blindtarm med hjælp af en stor mængde mikroorganismer i en hårfin balance. Behandling af kaniner med antibiotika kræver skærpet opmærksomhed. Behandling med visse typer antibiotika kan få katastrofale følger, fordi den ekstremt fint afbalancerede bakterielle ligevægt i tyk- og blindtarm forstyrres. Blindtarmen. Kaniner har en meget stor blindtarm med en stor mængde livsvigtige mikroorganismer også store mængder bakterier. I blindtarmen foregår der en mikrobiel nedbrydning af det fiberrige foder til aminosyrer(proteiners byggesten), flygtige fede syrer og vitaminer. Periodevis normalt ca. 4 timer efter sidste måltid - udtømmes dette stærkt lugtende indhold til tyktarmen sammen med en masse mikroorganismer og enzymer. Herfra udskilles det igennem anus, som det der kaldes den bløde afføring. Det lugter stærkt, og det er dækket af en hinde omkring. Denne type bløde afføring kaldes også caecotropher. I praksis vil man se, at tamkaniner på et sundt fiberrigt foder vil spise al deres bløde afføring, før ejerne når at se det. Når du som ejer at se og lugte den bløde afføring, er der grund til at revurdere din foderplan. Ud over kaninens lidt specielle tyktarmsfordøjelse er peristaltikken i kaninens tyktarm lidt speciel. Bevægelser i tyktarmen kan på samme tid være modsat rettede noget tarmindhold skubbes fremad, noget tarmindhold skubbes bagud. Dette for at sikre en optimal fordøjelse af den fiberrige føde. En normal tarmperistaltik er afhængig af et højt fiberindhold i føden. Er tarmperistaltikken forstyrret, risikerer man at balancen mellem de naturlige mikroorganismer i tarmen forstyrres. Der kan ske en forkert forgæring, med en meget smertefuld dannelse af luft og giftstoffer. Foldproblemer/hudproblemer ved urinåbning og endetarmsåbning grundet fedme ser vi ofte. Fedme er også hos kaniner et stort problem. De spiser for meget, og bevæger sig for lidt. Kaniner er naturligt slanke og elegante dyr. Man skal tydeligt kunne føle ribbenene uden at skulle igennem et fedtlag. Der må ikke være dybe hudfolder ved urinåbning eller ved endetarm.

5 Doglapperne(under hagen) hos hunnerne må ikke være så store, at de forhindrer soignering i folderne. Det er livsvigtigt at de kan nå deres endetarmsåbning. Det kan umiddelbart synes harmløst, at de ikke kan holde sig rene i bag, men faktum er, at kaniner har et vitalt fysiologisk behov for at spise genindtage en del af deres egen afføring. Den type som vi tidligere har omtalt som caecotropher, eller den bløde afføring. Alle kaniner skal kunne holde en god hygiejne omkring endetarmsåbning og urinåbning. Fedme er også en hyppig årsag til sår på undersiden af bagben de sidder for tungt. Urinvejssten. Vi ser relativt ofte kaniner med urinvejslidelser i form af blæresten eller nyresten. Symptomerne vil ofte være blod i urinen og/eller hyppig urinering. Måske smerte. En af årsagerne kan være, at kaniner på et mindre fiberrigt foder udskiller for lidt urin i en meget koncentreret form. De drikker simpelthen for lidt. Forsøg har vist, at kaniner på høfodring drikker mere og udskiller større mængder urin i en mindre koncentreret form. Nu har du forhåbentlig fået et indtryk af, hvor vigtigt det er at fodre korrekt. Vi håber det vil stimulere din nysgerrighed til at læse videre om specielt høs betydning. FODRING. Som regel er der nogle ting at hente ved at observere, hvad kaniner spiser i naturen. Vi kan så prøve at kopiere dette, men det bliver altid kun et forsøg. For kaniner - og for øvrigt også marsvin - er overskriften: Fiberholdig mad og stort set ingen lækkerier. Vilde kaniner lever på store vidder, og de er fødte natdyr. Vilde kaniner spiser primært i tusmørke og tidligt ved daggry. Gennemsnitligt ved man, at vilde kaniner dagligt bevæger sig over områder på ca kvm. Om vinteren, med begrænset adgang til foder, over endnu større områder - og de kan som byttedyr bevæge sig ekstremt hurtigt. Dagtimerne tilbringer de under jorden i deres små familiehuler forbundet med et sindrigt gangsystem. Kort kan man sige om kaninen, at den naturligt spiser alt hvad der findes på en åben græsmark inkl. blade, tørre rødder og evt. nedfaldne frugter. Frugter som i øvrigt kun vil være til stede i korte perioder i løbet af et år. Overordnet gælder det for alle græsområders planter, at de er meget fiberrige. Ingen vild kanin lever den luksustilværelse vi ofte byder vore tamkaniner. Tilbuddet af foderemner veksler mellem årstiderne. I lange perioder lever de kun af rødder og tørt græs. Mange tamkaniner fodres - i god tro - året rundt med store mængder diverse vandholdige fiberfattige kulhydratrige grøntsager. Luksusfælden kunne man kalde det. Mange danske salathoveder ligger formelig i køleskabene og råber efter kaniner og marsvin. Ejernes fingre føres på magisk vis imod luksusgrøntsagerne.

6 I mange tilfælde kombineres fodringen med forskellige kornbaserede produkter. Det gør bestemt ikke sagen bedre. Når vi i konsultationen skal rådgive om fodring, sker det altid i lyset af vores erfaring. Vi kender den gennemsnitlige kaninejers ønsker og vaner. Det er som at ramme et bolværk, når vi nævner høet som kaninens vigtigste foderemne. Ingen ejere fodrer deres kaniner for at de skal blive syge, men rigtig mange ejere ønsker variation(læs: variation i frugter og salat), og et foder som deres kanin kan lide Jvf. børns valg mellem øllebrød og chokolade er det imidlertid ikke alt hvad kaninerne pr natur bedst kan lide, der er sundt. Kaniners ønske om variation er mere eller mindre et menneskeskabt begreb. Et begreb dyrlæger har kæmpet imod i mange år inden for hunde- og katteverdenen. Vi rådgiver altid ud fra princippet masser af hø. Vel vidende at de fleste ejere har for store hjerter og store problemer med at følge vores anvisninger. Budskabet om hø som det vigtigste foderemne overhovedet er bare ikke nemt at formidle. HVORFOR ER FIBRE/HØ SÅ VIGTIGT? Hø, mælkebøtter, vejbred, persille, grøntbaserede pellets, broccoli, grønkål med stilk har alle et højt indhold af komplekse kulhydrater, et tilstrækkeligt indhold af calcium og - ikke mindst - et korrekt forhold mellem calcium og fosfor. Komplekse kulhydrater(fibre), calcium og et korrekt forhold mellem calcium og fosfor er simpelt hen en forudsætning for et godt kaninliv. I modsætning hertil har frugter og de meget vandholdige grøntsager alle meget høje indhold af letfordøjelige kulhydrater. I hvert fald meget højere indhold end deres vilde venner i naturen nogensinde ville spise - og slet ikke hver dag -12 måneder om året. Endvidere indeholder de meget lidt calcium og et skævt forhold mellem calcium og fosfor. Kaniner har også et naturligt stort behov for bare at tygge. Et naturligt fysiologisk behov som skal stimuleres. Kan man holde dem til at tygge på et fiberrigt foder, kan man spare mange ledninger og gulvtæpper. Et uopfyldt behov for at tygge kan også være årsag til en overdreven pelspleje med risiko for dannelsen af hårboller i maven- tarmsystemet. Manglende muligheder for at tygge kan forårsage stress. HØ er ikke bare hø. Indholdet af næringsstoffer i hø vil afhænge af jordens beskaffenhed på stedet, planternes art og tidspunktet på dagen, hvor det er høstet. Kan man fodre alene med forskellige typer hø fra forskellige lokaliteter, vil man altid få en langt større sund variation i sammensætningen af næringsstoffer, end ved enhver fodring med frugt, grøntsager og frøbaserede blandinger. Var variationen i høtyper stor nok, kunne man såmænd nøjes med at bruge hø som eneste fodermiddel. Det er en lidt provokerende tanke for mange kaninejere men sådan er det.

7 Kaniner er i langt højere grad end marsvin selektive i valget af foder - også høtyper. I samme høproduktion vil kaniner være i stand til skelne mellem hø, der er høstet om morgenen, og hø der er høstet om eftermiddagen. Sandsynligvis fordi indholdet af opløseligt sukker i planter stiger i løbet af dagen. Det samme gælder for græs og andre fiberrige planter. Hø skal skiftes dagligt. Hø, der er tilbage fra den ene dag til den anden, er lige præcis det hø kaninen har fravalgt og fortsat fravælger. Valget af hø skal baseres på 2 vurderinger. Den hygiejniske værdi og indholdet af næringsstoffer. Generelt kan man sige, at der er alt for lidt variation i det hø, der tilbydes i forretningerne. Det vil nok kræve et forbrugerpres at få ændret dette. Bedømmelsen af den hygiejniske kvalitet vil afhænge af lugt, konsistens og udseende. Hø skal være tørt, uden atypiske lugte, helst have et grønligt skær og uden indhold af mider, møl eller biller. Gråt til hvidligt hø er uacceptabelt. Bedømmelsen af indholdet af næringsstoffer. Indholdet vil afhænge af, hvornår på året det er høstet og diversiteten i planteindhold. Hø der indeholder lucerne og kløver vil have et højere indhold af næringsstoffer end ren græshø. Soltørret hø indeholder altid flere næringsstoffer end industrielt tørret. Høet skal være let og porøst, lugten skal være behagelig, farven skal være lysegrøn og der må ikke være fund af andre materialer. Græstypen vil som regel være at foretrække frem for ren lucernehø. Hø skal opbevares tørt og på et ventileret sted. Posen må ikke lukkes. Hø skal altid være tilgængeligt. Både når kaninen er i sit bur og ude. Hø kan serveres i en hæk eller f.eks. gemt i paprullen fra toiletpapir eller en køkkenrulle.. De har godt af at arbejde lidt for føden. Selv om det kan lyde lidt ulækkert, kan der også serveres hø i bakken, hvor den gør sig ren. Kaniner elsker at spise og gøre sig rene på samme tid. Man behøver ikke bekymre sig om at kaninen spiser forurenet hø det gør den ikke. Under alle omstændigheder er det vigtigt, at kaniner lærer at spise hø, før der serveres noget andet. Det udvikler en sund mikroflora i tarmen. Starter man med andet end hø, kan de også udvikle selektivt fodervalg. Lad dem ikke spise halm i små mængder skader det ikke, men det mangler stort set alle nødvendige næringsstoffer. Fiberrigt grøntfoder: Er det næstvigtigste foder til kaniner. Fiberrige grøntsager har alle de samme fordele som hø, plus at de tilfører kaninerne noget væske samt et højt indhold af mikronæringsstoffer. Selv om kaniner tilbydes vand i buret, drikker de ofte mindre end sundt er med risiko for urinvejslidelser. Får kaniner meget grønt, drikker de helt naturligt meget lidt grundet væsken i grøntsagerne.

8 Igen det er vigtigt at kaniners primære føde er godt hø og at de har lært at spise det før der serveres grønt. Grønt må aldrig være den eneste foderkilde! Tro det eller lad være men vi møder problemet i praksis. Gode råd om grøntsager: Køb om muligt økologiske grøntsager Vask alle grøntsager Server altid hø før grøntsager Giv en variation af grøntsager minimum 3 forskellige hver dag Giv 1 kaffekop fyldt med grøntsager pr.kg pr dag Eksempler på gode grøntsager er: Broccoli Alt fra en græsmark f.eks. mælkebøtte, tidsel, vejbred, kløver m.fl. Blade fra frugttræer, rosenbuske, brombærplanter, hibiscus Persille Selleri Gulerodstoppe Radiser med top Grønne blade fra blomkål Roeblade Rosenkål Grønkål Iceberg salat Rødbedeblade Som SLIK kan f.eks. gives meget små stykker af æbler, bananer, bønner, gulerødder, kiwi, mango grøn og rød peber. meloner og papaya. Pellets: Må kun gives i meget små mængder. 1 spiseskefuld daglig vil være mere end rigeligt til de fleste kaniner. Husk de er beregnet til produktionskaniner der skal vokse hurtigt og derfor have mange kalorier. Ved symptomer på fedme er pellets det første man skærer ned på. Se efter pellets med et indhold på: 18% eller højere fibre 2,5% eller lavere fedt 16% eller mindre protein 1% eller mindre calcium Anvend aldrig frøblandinger, crushes, vitaminstænger etc.! Vand skiftes hver dag og altid tilgængeligt. Bland aldrig vitaminer eller andre tilskud i drikkevand. Konklusion: HØ + fiberrigt grønt + lidt pellets. Januar 2015

9 Copyright K. Steensborg Abild Dyreklinik

KANINER ER BYTTEDYR.

KANINER ER BYTTEDYR. KANINER. Kaniner har udviklet sig til meget populære kæledyr. Dette til trods for at ikke meget i den vilde kanins genetiske natur opfylder kravene til et godt kæledyr. Fra naturens side er den vilde kaninen

Læs mere

Pasningsvejledning for kaniner

Pasningsvejledning for kaniner Pasningsvejledning for kaniner Kaninen er et populært kæledyr, men den har langt fra samme status som en hund eller kat. Mange kaniner mistrives i dag, fordi man ikke har sat sig ind i, hvilke behov kaninen

Læs mere

215309 - Pasningsvejledning - 1 26/02/08 11:41 Side 1 PASNINGSVEJLEDNING 1 PASNINGSVEJLEDNING

215309 - Pasningsvejledning - 1 26/02/08 11:41 Side 1 PASNINGSVEJLEDNING 1 PASNINGSVEJLEDNING 215309 - Pasningsvejledning - 1 26/02/08 11:41 Side 1 PASNINGSVEJLEDNING 1 PASNINGSVEJLEDNING På baggrund af Dyrevelfærdspuljen, der er underlagt Justitsministeriet, som vi har fået midler fra, har Landsorganisationen

Læs mere

Charlotte Eicke. Forfangenhed. Sidste stop på vejen?

Charlotte Eicke. Forfangenhed. Sidste stop på vejen? Charlotte Eicke Forfangenhed Sidste stop på vejen? Forstå, hvorfor din hest bliver forfangen og lær, hvad du selv kan gøre for at forebygge og behandle Charlotte Eicke Forfangenhed Sidste stop på vejen?

Læs mere

1 Før du køber hvalp. Whoever said you can't buy happiness forgot little puppies Gene Hill

1 Før du køber hvalp. Whoever said you can't buy happiness forgot little puppies Gene Hill Tina s hvalpebog Forord Denne bog er er udarbejdet til fordel for nye hundeejere, garvede hundeejere og hundeinterreseret generelt. Bogen er en samling af hæfter, brochurer og bøger som har en sådan relevans

Læs mere

Simple gamle hemmeligheder til et længere og sundere liv

Simple gamle hemmeligheder til et længere og sundere liv Simple gamle hemmeligheder til et længere og sundere liv Min kat har det helt fint på tørfoder! Ethvert levende væsen har det fint" indtil ydre tegn på en sygdom ses. Det lyder måske som et meget indlysende

Læs mere

Din guide til amning.

Din guide til amning. AmmeGuiden Din guide til amning. I denne bog finder du svar på mange af de spørgsmål, som kan opstå i forbindelse med amning af dit lille nye barn. Modermælken er en vigtig ernæringskilde for barnet, og

Læs mere

Føl Den bedste start på livet

Føl Den bedste start på livet Føl Den bedste start på livet Foråret er på vej, og med det kommer alle de føl vi har ventet på siden sidste sommer Af dyrlæge Nanna Luthersson Korn- & Foderstofforretning Brogaarden nl@brogaarden-foder.dk

Læs mere

Pasningsvejledning til marsvin

Pasningsvejledning til marsvin Pasningsvejledning til marsvin Fakta om marsvin: Alder og størrelse: Marsvin bliver omkring 4-5 år, enkelte helt op til 10 år. Et fuldvoksent marsvin vejer omkring 900-1200 g. Enkelte racer bliver lidt

Læs mere

DEN GRØNLANDSKE SLÆDEHUND FRA HVALP TIL ARBEJDSHUND

DEN GRØNLANDSKE SLÆDEHUND FRA HVALP TIL ARBEJDSHUND DEN GRØNLANDSKE SLÆDEHUND FRA HVALP TIL ARBEJDSHUND VEJLEDNING I HUNDEHOLD 1 FORORD Her finder du information om hunde og hundehold fra hunden er født til den går på pension. Det er ikke forsøgt at give

Læs mere

30 dages Hverdagsoverskud

30 dages Hverdagsoverskud 30 dages Hverdagsoverskud Maj / juni 2014 Overskudsmentor Eva Beierholm Bendtsen www.livs-appetit.dk www.overskudsmentor.dk info@livs-appetit.dk / info@overskudsmentor.dk 4540330298 Overskudsmentor Eva

Læs mere

kørekort for hunde bogen

kørekort for hunde bogen Gode råd om træning.. Motivation og positiv forstærkning/markør Moderne indlæringsprincipper er baseret på motivation og positiv forstærkning. Dvs., at vi i indlæringsfasen altid forsøger at skabe en situation,

Læs mere

Tandlægevidenskabelige anliggender

Tandlægevidenskabelige anliggender 7 Tandlægevidenskabelige anliggender Forestil dig ikke at spise andet end sammenkogt ret på dåse eller tørre pilleformede kiks hver dag, livet igennem og så uden at børste tænder eller måske en gang imellem

Læs mere

Bytte måltider Du må gerne bytte frokost og middag. Det skal bare være hele måltidet, hvilket vil sige, at f.eks. brødet følger frokosten.

Bytte måltider Du må gerne bytte frokost og middag. Det skal bare være hele måltidet, hvilket vil sige, at f.eks. brødet følger frokosten. SUNDHEDSLEKSIKON A A-vitamin Findes i lever fra fisk og dyr, æggeblomme og fedtholdige mælkeprodukter. A-vitamin er godt for vores hud og slimhinder, og det har betydning for celledelingen. Derudover virker

Læs mere

Pjece om kaniner DANMARKS KANINAVLERFORENING. Klargøring til udstilling

Pjece om kaniner DANMARKS KANINAVLERFORENING. Klargøring til udstilling Ved større udstillinger skal der udnævnes en fællesdommer. Fællesdommeren har til opgave at arbejde på en ensartet bedømmelse af alle udstillingens dyr. 16. DANMARKS KANINAVLERFORENING Fællesdommeren må

Læs mere

Har du problemer med FORDØJELSEN? Så prøv en TARMSKYLNING

Har du problemer med FORDØJELSEN? Så prøv en TARMSKYLNING Har du problemer med FORDØJELSEN? Så prøv en TARMSKYLNING Ulla Stavnsbjerg 1 FORORD Hvis du tænker på at få lavet en tarmskylning, kan du have forskellige overvejelser og en vis skepsis. Det er helt naturligt

Læs mere

Værsgo! Indhold. Materialet består af to dele Første del handler om fordøjelse, kost og sundhed. Værsgo...2. Tour de fordøjelseskanal...

Værsgo! Indhold. Materialet består af to dele Første del handler om fordøjelse, kost og sundhed. Værsgo...2. Tour de fordøjelseskanal... Indhold Værsgo! Værsgo...2 Tour de fordøjelseskanal...4 Fordøjelsesleksikon...16 Hvad skal du spise og drikke?...18 Styr på livsstilen?...25 Teater som formidlingsog læringsform...30 To vidt forskellige

Læs mere

Skab din egen sundhed s

Skab din egen sundhed s Skab din egen sundhed s Top 5 nyhedsbreve Sund & glad Copyright www.skab din egen sundhed.com 2009 Kære abonnent på Sund & Glad. Her får du mine 5 mest læste nyhedsbreve i en lille bog, som du kan tage

Læs mere

Generel Kostvejledning

Generel Kostvejledning Generel Kostvejledning Indholdsfortegnelse: Indledning Side 1 Generelkostvejledning Side 4 Trin 1: At blive bevidst om hvad du indtager. Side 6 - Skær ned på følgende Side 7 - Øg indtagelsen af følgende

Læs mere

Naturlig mad hvad er det?

Naturlig mad hvad er det? Naturlig mad hvad er det? Af Birgitte Nymann www.birgittenymann.dk Vidste du at mangel på naturlig mad, øger din insulinproduktion og dermed fedtlagringen på maven? Vidste du at mangel på naturlig mad,

Læs mere

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov

Unge på kanten af livet. Spørgsmål og svar om selvmord. Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov Unge på kanten af livet Spørgsmål og svar om selvmord Bente Hjorth Madsen Center for Selvmordsforebyggelse, Risskov 1 Indhold Brugervejledning 3 Hvad er problemet? Fup eller fakta 5 Metode 9 Piger/Drenge

Læs mere

"Saftpresning Bogen" - Lær om:

Saftpresning Bogen - Lær om: SaftPresser.Net "Saftpresning Bogen" - Lær om: Sundhed er en interessant ting som ikke to mennesker er ens. Hvad der virker for én, kan ikke arbejde for en anden. Hver person har individuelle krav. Når

Læs mere

- til dig som har børn i 3-6 års alderen

- til dig som har børn i 3-6 års alderen - til dig som har børn i 3-6 års alderen En sund livsstil mad, bevægelse og opdragelse! En sund livsstil er godt for dig og dit barn Som forælder kan du gennem din opdragelse, hjælpe dit barn i en tidlig

Læs mere

Munksgaard Danmark 2010 NIVEAU E

Munksgaard Danmark 2010 NIVEAU E NIVEAU E Indhold Kost... 3 Kostberegning... 3 Energi... 6 Fordøjelse... 11 Næringsstoffer... 14 Vitaminer og mineraler... 19 Hygiejne... 23 Mikroorganismer... 23 Personlighygiejne... 27 Køkkenhygiejne...

Læs mere

OB-LA-DI BEAGLES. OB-LA-DI s hvalpehæfte 1

OB-LA-DI BEAGLES. OB-LA-DI s hvalpehæfte 1 OB-LA-DI BEAGLES Dette hæfte er lavet af os, og ligger sammen med mange flere informationer på vores hjemmeside på internettet ( www.ob-la-di.dk ). Vi har lavet denne udgave på papir til vores egne hvalpekøbere,

Læs mere

BRIKSYSTEM. Effektiv vægtregulering. Guide til vægttab Hold vægten efter Nupokuren

BRIKSYSTEM. Effektiv vægtregulering. Guide til vægttab Hold vægten efter Nupokuren BRIKSYSTEM Effektiv vægtregulering Guide til vægttab Hold vægten efter Nupokuren Indholdsfortegnelse Forord... 3 Kom godt i gang med Nupo... 4 Nupos produktgrupper... 5 Vælg den rigtige Nupokur... 6 De

Læs mere

BRIKSYSTEM. Effektiv vægtregulering n Guide til vægttab n Hold vægten efter Nupokuren

BRIKSYSTEM. Effektiv vægtregulering n Guide til vægttab n Hold vægten efter Nupokuren BRIKSYSTEM Effektiv vægtregulering n Guide til vægttab n Hold vægten efter Nupokuren Indholdsfortegnelse FORORD Forord side 3 Kom godt i gang med Nupo side 4 Nupos produktgrupper side 5 Vælg den rigtige

Læs mere

ANNONCE HELE DENNE TEMAAVIS ER EN ANNONCE FRA MEDIAPLANET ANNONCE KÆLEDYR

ANNONCE HELE DENNE TEMAAVIS ER EN ANNONCE FRA MEDIAPLANET ANNONCE KÆLEDYR ANNONCE HELE DENNE TEMAAVIS ER EN ANNONCE FRA MEDIAPLANET ANNONCE KÆLEDYR DECEMBER 2005 PAS PÅ DIT KÆLEDYR OG DIG SELV Mange kæledyrsejere glemmer at forsikre deres dyr og risikerer blandt andet at komme

Læs mere

Børn og Grønne Sager. 18 tips til at undgå kræsne og grøntsagsforskrækkede børn. Inspiration, viden og opskrifter til sundhed og nydelse WISEFOOD

Børn og Grønne Sager. 18 tips til at undgå kræsne og grøntsagsforskrækkede børn. Inspiration, viden og opskrifter til sundhed og nydelse WISEFOOD WISEFOOD L I S B E T H T O R D E N D A H L Børn og Grønne Sager 18 tips til at undgå kræsne og grøntsagsforskrækkede børn WISEFOOD L I S B E T H T O R D E N D A H L Inspiration, viden og opskrifter til

Læs mere

FORORD INDLEDNING MAD OG FØLELSER MAD VÆKST OG UDVIKLING DEN FØRSTE NÆRING DET BEDSTE VALG - AMNING Det næstbedste valg - Modermælkserstatning FRA

FORORD INDLEDNING MAD OG FØLELSER MAD VÆKST OG UDVIKLING DEN FØRSTE NÆRING DET BEDSTE VALG - AMNING Det næstbedste valg - Modermælkserstatning FRA FORORD INDLEDNING MAD OG FØLELSER MAD VÆKST OG UDVIKLING DEN FØRSTE NÆRING DET BEDSTE VALG - AMNING Det næstbedste valg - Modermælkserstatning FRA FLYDENDE TIL FAST TILSKUDSKOST MORALSK MAD SUNDHED OG

Læs mere