Ansvar og forpligtelser Den voksne til hver en tid En eller to?

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ansvar og forpligtelser Den voksne til hver en tid En eller to?"

Transkript

1 Tillykke med din nye undulat! For at du og resten af familien får den bedst mulige start som undulatejere, får du her en lille standard pasningsvejledning med hjem. Vejledningen er en kombination af gode råd fra Bonnie Dyrecenter og fra os. Ansvar og forpligtelser Når du har påtaget dig ansvaret for en fugl, har du også påtaget dig visse forpligtelser: Den skal passes hver dag! Foder, vand og selskab er vigtige daglige aktiviteter omkring en fugl i fangenskab. Den voksne Er fuglen købt til et barn, er det til hver en tid forældrenes/den voksnes ansvar, at fuglen trives og bliver plejet optimalt! Før barnet får lov at håndtere sin nye undulat alene, skal den voksne sikre sig, at barnet formår at vise omsorg og forsigtighed omkring fuglen. Fuglen er et levende væsen der fortjener samme respekt som et hvert andet kæledyr. Undulater er skrøbelige og kan ganske nemt brække en knogle. Et brækket ben er = en død undulat! Vær rolig omkring din fugl. Undgå hurtige bevægelser og høje lyde når du håndterer den! Selv om du måske har købt din fugl som helt eller delvist tam, vare det ikke ved, hvis den mister tilliden til dig. Fugle har en god hukommelse og husker længe, hvis du har behandlet den uretfærdigt eller har været hård ved den. Tag gentagende gange en snak med dit barn omkring undulaten, så der skabes en forståelse for det lille levende væsen.. Hvad kan den godt lide? Hvad kan den ikke lide? Hvordan mon det er at være så lille når du er så stor? Børn er altid interesserede i at passe deres kæledyr kærligt og godt...! Men det kan være svært, hvis man ikke bliver vejledt og guidet, af en kyndig voksen som også synes undulaten er dejlig og spændende En eller to? En enlig fugl er en ensom fugl.. Vi anbefaler altid, at man holder to undulater sammen. De er flokdyr og bør ikke gå igennem livet kun med menneskeligt selskab. De har brug for en artsfælle. Start med at anskaffe én undulat, og når du og den har knyttet bånd og er trygge ved hinanden, kan du begynde at lede efter en makker til din første undulat Du kan også vælge at købe to fra starten, men det kommer til at kræve en større indsats fra dig, for at få dem tamme.

2 Hvile Om natten vil være en god ide at tildække buret med et klæde, der udelukker så meget lys som muligt fra f.eks så din undulat får den ro og hvile den har brug for. Når din undulat er gået i seng skal du undgå at tale til den og heller ikke løfte på klædet for at se ind til den. -Når du tager af sted på arbejde eller i skole, er det en god idé at lade en radio spille (dæmpet) i baggrunden. Det holder undulater meget af. Foder Jeg vil stærkt anbefale, at du køber en god kvalitetsblanding til din undulat, så du ved, at fuglen får det nødvendige. Det kan ikke betale sig, at forsøge at spare penge på foderet det kan let blive en træls dyrlægeudgift at fodre for billigt. Find en dyrehandel du stoler på. Du skal være forsigtig med at bruge solsikkefrø, da det er meget fedende. Det kan give problemer, hvis fuglen ikke får rørt sig nok. Ved siden af diverse undulatblandinger findes der forskellige lækkerier, som du fra tid til anden kan give din fugl, såsom hirsekolber og ægge-, nødde-, frugtsticks. Udover undulatblandingen skal din undulat have vitaminer og mineraler (også selv om det måske allerede er i blandingen som frugt ). Spørg din dyrehandel efter en vitaminblok med vitamin, mineral og jod. En Sepiaskal er altid en god ide at lade fuglen have fri adgang til, da den er det perfekte naturlige kalktilskud. Fuglefrø er en levende men sovende organisme. De bliver ødelagt, hvis de ikke får lidt luft, derfor er det en meget dårlig ide at have frø i absolut lufttætte plastikposer. Den bedste opbevaring er tørt og køligt i en papirspose. Undulaten skal daglig have den mængde foder, som den kan æde, hverken mere eller mindre. Får den for lidt, ja så sulter du den, og det er jo ikke meningen. Får den for meget, vil den hurtigt begynde at sortere i foderet, og den tager så kun det, som den bedst kan lide. Det er ikke hensigtsmæssigt, for så får den måske ikke nok af de vigtigste foderemner. Den bliver fejlernæret med sygdom og måske med døden til følge. Din undulat skal ikke have fuglesand. Den knækker sit frø og spiser ikke skallerne! Derfor har den ikke brug for sand til at kværne sit foder. Sand kan ophobe sig i tarmene og med tiden slå fuglen ihjel. Vand Undulaten skal daglig have rent drikkevand. Vandet skal være så rent, at du selv vil tage en slurk. Derfor vil vi anbefale en drikkeautomat af samme slags, som man køber til gnavere. Din undulat vil i løbet af ganske kort tid regne ud, hvor vandet kommer fra. I en sådan automat er det nemt at se

3 hvornår den trænger til rengøring og der kommer aldrig bakterier fra afføring eller madrester i vandet. Undulater elsker at bade! Det hjælper dem til at holde fjerdragten ren og pæn. Derfor skal der også være et badekar af en rimelig størrelse. Badekarret hænges normalt uden på buret i lågen. Såvel badekar som vandskål/drikkeautomat er vigtige i fugleburet. Mange fugle vil hurtigt lære at nyde en overbrusning med vand fra en forstøversprøjte. Ret varmt vand er godt, da det føles lunkent når det forstøves. Tip: Når din drikkeautomat skal hovedrengøres, tager du en god teskefuld alm. Hvide ris og putter i automaten, fyld 1/3 op med vand og ryst grundigt i ca. 20 sekunder. Hæld ris og vand ud og skyld efter et par gange. Din flaske er nu så ren som ny! Frugt og grønt I naturen spiser undulater en relativ lille mængde grønt, da de primært spiser div. Frøsorter. Dog holder de meget af spirede frø fra f. eks hirsekolber(søg på nettet for spirevejledning). En god kilde til vitaminer er også fuglegræs/fugletarm som findes i langt de fleste haver med bare en smule ukrudt ;o) Mælkebøtte (også de skyllede rødder) er også et hit. Server kun frisk frugt og grønt i ganske små mængder, til undulatens mave har vænnet sig til det nye foder, så den ikke får dårlig mave. Broccoli, gulerod og æble er også ganske populær spise. Ofte er salat og agurk et hit, men der er intet af værdi i disse grønttyper for din undulat, så undgå det gerne da det primært indeholder vand og giver tynd mave. Giv kun din undulat frugt og grønt du ved den kan tåle! Eksperimenter kan let koste den livet! Køb så vidt muligt økologisk usprøjtet frugt og grønt til din fugl. Og husk at vaske frugterne grundigt, inden de bliver serveret for fuglene. Er frugten eller dit grønt ikke økologisk bør du altid skrælle det før din undulat får det. Det frugt og grønt, der ikke bliver ædt i løbet af dagen, skal fjernes hver dag. Motion/aktiviteter Aktivering i, og udenfor buret er et must for din undulats trivsel. Her er et par tips til at gøre din undulat i stand til at flyve frit i stuen/på værelset, uden at flyve mod ruderne. Uge 1: Din undulat skal blive i sit bur og vænne sig til dine hænder inde i buret. Tal beroligende til den og nus den, uden altid at ville have den op på din finger.

4 Uge 2: Tænd så meget elektrisk lys som muligt i rummet, og tag din undulat forsigtigt ud af buret om aftenen, når det er helt mørkt udenfor. Hold undulaten roligt uden at klemme om den, men fast nok til, at den ikke bare smutter fra dig! Når den ligger roligt i din hånd og slapper af, kan du åbne hånden og lade den flyve selv. Bliv ikke bange hvis den møder vinduerne eller væggene de første par gange. Den er måske ikke helt god til at lande endnu Uge 3: Din undulat er nu klar over, at et vindue ikke er et åbent hul i væggen til frihed ;o) Tag den ud af buret når det er en anelse mindre mørkt udenfor, end det var i uge 2. Gentag proceduren med gradvist mere og mere lys udenfor. Til sidst vil din undulat flyve frit i rummet uden så meget som at overveje, at flyve mod ruden. I din undulats bur bør der ikke være siddepinde i plast kun siddepinde i træ, og allerhelst naturgrene i en sådan tykkelse at undulatens tæer ikke kan nå hele vejen rundt. Dette sikre et naturligt slid af fuglens klør så du slipper for at skulle klippe dem. Brug aldrig sandpapirs rør på siddepindene! Det svare til, at du skulle gå uden strømper i sko med indvendig sål af sandpapir... Hæng gerne legetøj op i buret. Friske grene i forskellige tykkelser, klokker, stiger, tove i natur materialer er alle gode og aktiverende muligheder. Din undulat behøver ikke kunne flyve i sit bur da du jo sørger for, at den kommer ud og får rørt vingerne flere gange om dagen. Dog er det i undulatens tarv, at der er en plads i buret, hvor den kan sidde på en gren og baske med vingerne, uden at støde imod tremmer eller inventar! Din undulat bør minimum være ude af sit bur 2 timer om dagen og meget gerne mere! Mange undulater har det fint med forandringer og følger sig trygge bare du er med, eller bare de er i deres bur. Med sådan en undulat kan du nemt flytte den rundt i huset eller tage den med i sommerhus. Andre er mere følsomme og bliver nemt stressede og usikre hvis de flyttes rundt. Prøv at flytte din undulat lidt rundt i hjemmet, mens den stadig er ung, så den får en chance for at vænne sig til, at det ikke er farligt at blive flyttet, mens den stadig er ung og nem at påvirke. Opdager du, at den viser tegn på stress eller utryghed, bør du straks stoppe træningen og acceptere, at din fugl ikke egner sig til skiftende udsigt fra sit bur Tal altid med rolig stemme når du skal gøre din fugl tam og tillidsfuld. Når undulater er rolige og afslappede, kommer de med små hyggelige klik og/eller skurre næbet så der kommer en raspende lyd. Høje lyde, skingre/overgearede stemmer eller skrig, er = fare i din undulats ører, og giver den grund til panik.

5 Vi håber, at du har fundet vores lille skrivelse nyttig, og at du føler dig godt vejledt og klædt på, som undulatejer, hvad enden du er nybegynder eller erfaren Mange hilsner Lasse & Naja Fugle Fryd

Min personlige erfaring med Grå jaco

Min personlige erfaring med Grå jaco Min personlige erfaring med Grå jaco Når du får dit nye familiemedlem hjem, er det vigtigt at du udviser stor forsigtighed, og ikke laver for hurtige bevægelser når du er sammen med den. Det er først nu

Læs mere

215309 - Pasningsvejledning - 1 26/02/08 11:41 Side 1 PASNINGSVEJLEDNING 1 PASNINGSVEJLEDNING

215309 - Pasningsvejledning - 1 26/02/08 11:41 Side 1 PASNINGSVEJLEDNING 1 PASNINGSVEJLEDNING 215309 - Pasningsvejledning - 1 26/02/08 11:41 Side 1 PASNINGSVEJLEDNING 1 PASNINGSVEJLEDNING På baggrund af Dyrevelfærdspuljen, der er underlagt Justitsministeriet, som vi har fået midler fra, har Landsorganisationen

Læs mere

INTERNATHUND EL. OMPLACERINGSHUND

INTERNATHUND EL. OMPLACERINGSHUND INTERNATHUND EL. OMPLACERINGSHUND SKAL, SKAL IKKE? & HVAD BØR DU TÆNKE PÅ? INDHOLDSFORTEGNELSE Forord.... 4 Myte om internathunde... 5 Trin 1 Inden du tager på internat... 7 - Har du det der skal til?.

Læs mere

AMNING. - en tryg start

AMNING. - en tryg start AMNING - en tryg start Indhold Tillykke med jeres barn 3 Hjælp hinanden 4 Lær barnet at kende 4 Barnets omstilling 5 Depoter med til de første dage 5 Mælken dannes allerede i graviditeten 6 Råmælken 7

Læs mere

En god start med din nye kat

En god start med din nye kat En god start med din nye kat Ny kat i hjemmet At få en kat i familien er dejligt for alle parter. Og der vil ikke gå lang tid, før den lille ny har indtaget sin plads i familien. Der er dog et par ting,

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

Til den nye hundeejer august 2013

Til den nye hundeejer august 2013 Til den nye hundeejer august 2013 Kære hundeejer tillykke med din nye hvalp DcH Bjerringbro har pr. 1. januar 2014 rullende indslusning på vores hvalpehold, det vil sige at vi optager nye hvalpe alle lige

Læs mere

Din guide til amning.

Din guide til amning. AmmeGuiden Din guide til amning. I denne bog finder du svar på mange af de spørgsmål, som kan opstå i forbindelse med amning af dit lille nye barn. Modermælken er en vigtig ernæringskilde for barnet, og

Læs mere

DEN GRØNLANDSKE SLÆDEHUND FRA HVALP TIL ARBEJDSHUND

DEN GRØNLANDSKE SLÆDEHUND FRA HVALP TIL ARBEJDSHUND DEN GRØNLANDSKE SLÆDEHUND FRA HVALP TIL ARBEJDSHUND VEJLEDNING I HUNDEHOLD 1 FORORD Her finder du information om hunde og hundehold fra hunden er født til den går på pension. Det er ikke forsøgt at give

Læs mere

Noget om forandringsprocesser

Noget om forandringsprocesser 130 Noget om forandringsprocesser Det er med meditation som med motion. Det virker med sikkerhed, hvis du praktiserer regelmæssigt. Men som med motion, kan det være svært at få meditation kørt ind i sin

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Pasningsvejledning for kaniner

Pasningsvejledning for kaniner Pasningsvejledning for kaniner Kaninen er et populært kæledyr, men den har langt fra samme status som en hund eller kat. Mange kaniner mistrives i dag, fordi man ikke har sat sig ind i, hvilke behov kaninen

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

HELENS BOG OM Børn & Søvn

HELENS BOG OM Børn & Søvn HELENS BOG OM Børn & Søvn Sådan får du dit barn til at sove H e l e n L y n g H a n s e n KAPITEL 3 Du skal lære dit barns søvnrytme at kende Barnets søvn hænger sammen med dets døgnrytme. Derfor er det

Læs mere

Selvevaluering Nørre Å by Efterskole 2012/2013

Selvevaluering Nørre Å by Efterskole 2012/2013 Selvevaluering Nørre Å by Efterskole 2012/2013 Indhold Forord... 1 Konklusion... 1 Spørgsmål 1: Er du glad for skolen og måden vi gerne vil være på?... 2 Uddybende svar til spørgsmål 1... 2 Spørgsmål 2:

Læs mere

atelier dit hund barns Andrea McHugh Sådan hjælper du dine børn med at tage sig af deres hund

atelier dit hund barns Andrea McHugh Sådan hjælper du dine børn med at tage sig af deres hund dit barns hund atelier dit hund barns Andrea McHugh Sådan hjælper du dine børn med at tage sig af deres hund Fø rst udgivet i England 2007 af Hamlyn, a division of Octopus Publishing Group Ltd Copyright

Læs mere

Mikkel og Line får stråler

Mikkel og Line får stråler Mikkel og Line får stråler En bog for børn om at få strålebehandling Aarhus Universitetshospital Onkologisk Afdeling D Stråleterapien Mikkel og Line får stråler Denne bog handler om Mikkel og Line. De

Læs mere

SÅDAN PASSER DU DIN HUND GENEREL PASNINGSVEJLEDNING

SÅDAN PASSER DU DIN HUND GENEREL PASNINGSVEJLEDNING SÅDAN PASSER DU DIN HUND GENEREL PASNINGSVEJLEDNING Når du får din hund hjem For at give din hund den bedste start, har du naturligvis sørget for at have mindst 2 ugers ferie. Den første uge bruger hunden

Læs mere

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen.

Steensgaard rundt. Alle skal have det godt her både dyrene, menneskene og naturen. Steensgaard rundt Mød vores lokale guide Regnormen Steno der har boet på Steensgaard hele sit liv, og som vil tage dig og dine voksne med på en spændende rejse fra hans jord til vores bord. Derfor er hele

Læs mere

Den komplette guide til dit første hestekøb. LadyBlacksheep. Aka Julie Hoffmann

Den komplette guide til dit første hestekøb. LadyBlacksheep. Aka Julie Hoffmann Den komplette guide til dit første hestekøb Af LadyBlacksheep Aka Julie Hoffmann Forord Jeg lavede oprindeligt denne guide til en veninde der kom til mig og bad om hjælp da hun skulle til at købe sin aller

Læs mere

Vejledning. Forslag. Tør du tale om det?

Vejledning. Forslag. Tør du tale om det? Vejledning Til denne øvelse er det en forudsætning at have gennemgået de 5 voldsformer. De 24 breve er bygget på rigtige breve og historier fra børn og unge. Ved at læse andre børns oplevelser kan det

Læs mere

Guide til jul. - med et barn med autisme. af Janni Pilgaard FLIKFLAKFAMILIE

Guide til jul. - med et barn med autisme. af Janni Pilgaard FLIKFLAKFAMILIE Guide til jul - med et barn med autisme af Janni Pilgaard Guide til jul med et barn med autisme Janni Pilgaard Forside og layout: Marie Olofsen Forsideillustration: Jeppe Pilgaard Sørensen KÆRE LÆSER Du

Læs mere

Alene hjemme problemer (separationsangst)

Alene hjemme problemer (separationsangst) Alene hjemme problemer (separationsangst) 2 Alene hjemme problemer (separationsangst) Hunden er fra naturens side et flokdyr, og føler sig derfor mest tryg sammen med familien. Hvis hunden selv kunne vælge,

Læs mere

Center For Selvværd. ELSK DIG SELV - Minibog

Center For Selvværd. ELSK DIG SELV - Minibog Center For Selvværd ELSK DIG SELV - Minibog Er du træt af at bruge energi på at kritisere og være mod dig selv, og har du lyst til at opleve mere kærlighed, ro og åbenhed i dit liv, så er denne mini- bog

Læs mere

Op og ned 35 klummer om livet med stress

Op og ned 35 klummer om livet med stress Op og ned 35 klummer om livet med stress Klummerne som er samlet i denne bog, er fra den nu lukkede blog spipas.com som jeg startede for at have et sted at dele ud af mine erfaringer med at være ramt af

Læs mere

børneret.nu Børn har ret!

børneret.nu Børn har ret! børneret.nu Børn har ret! en billedbog om børns rettigheder DUI-LEG og VIRKE FNs Børnekonvention Børn har ret - en billedbog om børns rettigheder Tekst: Hans Stavnsager Redaktion: Simon Bauer, DUI-LEG

Læs mere

OmTanke. Praktisk viden om tanker og følelser og hjernen

OmTanke. Praktisk viden om tanker og følelser og hjernen OmTanke Praktisk viden om tanker og følelser og hjernen For nogen tid siden snakkede jeg med en teenager og spurgte ham: Hvad er tanker? Efter nogle sekunder, lyste han op i et stort smil og sagde: Jeg

Læs mere

Børnebrugerundersøgelse i klub Diget 2010.

Børnebrugerundersøgelse i klub Diget 2010. Børnebrugerundersøgelse i klub Diget 2010. I juni 2010 udførte klub Diget, i samarbejde med udefrakommende konsulent 10 børneinterview. Børnebrugerundersøgelsen er en del af et 3 årigt udviklingsprojekt,

Læs mere

Kristi Himmelfartsdag og konfirmation

Kristi Himmelfartsdag og konfirmation Kristi Himmelfartsdag og konfirmation Kære konfirmander, familier og venner For en måneds tid siden stod jeg med en håndfuld frø i min hånd og tænkte på jer konfirmander. Det var nogen meget små frø, men

Læs mere