Beretning fra efterårstur med autocamper til Spanien og Portugal m.v. Forfattet af Torsten Baun.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Beretning fra efterårstur med autocamper til Spanien og Portugal m.v. Forfattet af Torsten Baun."

Transkript

1 REJSEBREV 1 Beretning fra efterårstur med autocamper til Spanien og Portugal m.v. Forfattet af Torsten Baun. Fredag den 28. august Camperen er pakket dagen i forvejen. Klokken er og vores gode naboer Hermod og Bodil vinker farvel, og mener også, at billede til arkiver er på sin plads. På vores efterårstur har vi ikke travlt, og slet ikke når vejret sydover ser tåleligt ud. Så Lissie har sat en øverste grænse pr. dagsrejse på 600 km. Og det må vel også være rigeligt, hvis vi skal have sjælen med. Og det siger H C Andersen jo et sted, at man skal. Så kl efter blot 451 km. hiver vi bremsen i Sittensen, lidt syd for Hamburg. En lille hyggelig tysk provinsby, hvor man er ved at renovere den gamle vandmølle.

2 Et stop mere og så er vi i Dudenlange i Luxembourg. Det passer med vores rejseplan, og så kan vi tanke billigdiesel. At dieselen er billig her, skal nok tilskrives det lille fyrstendømmes finansforretningen, der dækker væsentlige dele af de offentlige udgifter. Så skatter både direkte og indirekte er lave og så skulle man jo være et skarn, hvis man ikke benyttede sig af det. Når man nu er lige i nærheden, og i øvrigt glemmer de gode borgere i andre EU-lande, der her gemmer vel fortjente formuer for det hjemlige skattevæsen!! Nå vi er jo ikke ude for at politisere. Det er trods alt en fornøjelsestur. Og en skøn gammel kirke har der da også været råd til. Luxembourg kører man igennem på en lille times tid. Så det er ikke der, vi brænder dieselen af. Hvorimod Frankrig må bides over af to gange.

3 Frokosten indtages i det grønne. Og Chateauroux lægger asfalt til næste overnatning. Vi nærmer os nu varmere himmelstrøg, hvilket giver typisk sydlandske attituder som - her går det godt, vi har styr på tingene!! Men vi ligger også tæt på længdegrad 0 og så skal man være lidt vågen, når GPSen kodes til næste destination. Hvis man ikke er det, og lader GPSen selv vælge øst eller vest, så havner man ude i et mosehul, og så får man en ekstra køretur på ca. 100 km. Det måtte en gammel navigatør lægge ryg til. Og madammen var lidt mopset!! Nå vi havnede da i St. Sever lidt sent på dagen, hvor idyllen igen var genoprettet. St. Sever er en hyggelig lille landsby, der bl.a. er et udgangspunkt for pilgrimsrejsende El Camino de Santiago. Vi talte med en gammel knark, der kunne fortælle, at han stadig manglede 900 km. incl. en tur over Pyrenæerne. Så man må jo håbe, at han er mere omhyggelig med at kode GPSen rigtigt. 100 km. På apostlenes heste er trods alt noget af en udfordring.

4 Vi er nu nået frem til lørdag den 1. september, og beslutter at springe en køredag over, da byen indbyder til lidt ferie. Der er marked i byen om formiddagen, hvor vi går helt amok i osteboden. Dyrt mendejligt. 2 år gammel lagret ost smager simpelt hen himmelsk. Og så må man jo betale det det koster. Til gengæld var æggene store, friske og billige, men uden det obligatoriske stempel vi kender hjemme. Men det går nu nok alligevel. Og den unge pige prøvede med lidt engelsk og smilede sødt da vi betalte for varerne! Søndag den 2. bliver endnu en Tycho Brahes dag. Vi vågner glade og forventningsfulde til nye oplevelser, og opdager da, at vogntoget er punkteret på det ene baghjul. Og så på en søndag i et overvejende katolsk land!! Fanden stå i det! Men bordet fanger! På med vanten af med hjulet og på med reserven, der selvfølgelig er anbragt langt f... i vold inde under vognen. Operationen lykkes, men vi tør alligevel ikke køre uden reservehjul, så vi vælger campingpladsen i Islares på den Spanske nordkyst som næste stop. SOS hjælper os med at finde nærmeste dækcentral. Og i løbet af kort tid er problemet løst Der viste sig at være en utæt ventil, der blev skiftet. Så vi kravler op ad hullet igen, og lader de små fortrædeligheder bag os.

5 Islares er en lille hyggelig ferieby ikke langt fra Bilbao. Vi havde planlagt en tur til Guggenheim Museet, men opgav, da vi opdagede, at vi skulle skifte bus tre gange, og det rakte vores tålmodighed ikke til. Selv at køre derind var udelukket. Sidst vi parkerede netop der, var camperen ryddet efter besøg på museet, og det ville vi trods alt ikke udsættes for en gang til. Derfor pumpede vi cyklerne, fandt lappegrej frem og cyklede til Castro Urdiales blot 12 km. herfra. Hyggelig lidt større by med en flot udsigt frahavnemolen ind mod byen. Det bliver til tre overnatninger i Islares. Den videre færd er planlagt ret detaljeret, men med den elastik i, at kommer vi til et dejligt sted, er det der vi bliver, uanset hvad der er planlagt hjemmefra. Vejret er helt forrygende med temperaturer nær de 30 grader og sol fra en skyfri himmel. Så hver gang vi møder en badestrand, afviger vi fra den oprindelige plan, hvilket betyder, at de næste fem dage udelukkende står i badeferiens tegn. Så i et måske lidt trist efterårsvejr, vil vi glæde jer med en lille kavalkade, når vejret er sommerligt her på en ellers ugæstfri kyst ud til Biscayen.

6 Overnatningsplads i Cudillero. Her fik vi også en overnatning. Men det er jo ikke alle, der kan tillade sig samme luksus som os. Vi møder også en arbejdsom lokalbefolkning, hvor det nok mere er håndelaget som garnbøder end udseende, der er afgørende for chancerne på ægteskabsmarkedet. Og når alle arbejdslivets genvordigheder er vel overstået, er det altid rart, at kunne sætte sig helt stille på en bænk med udsigt over det hav, der her er ret afgørende for, om der kommer brød på bordet næste dag. Og har man så oven i købet kirkemuren at læne sig op ad, bliver der også til et lille smil og et vink til en lidt nysgerrig turist! Og så er alle jo glade!! Læs videre i rejsebrev 2.

7 REJSEBREV 2. Beretning fra efterårstur med autocamper til Spanien og Portugal m.v. Forfattet af Torsten Baun. Mandag den 10. september. Baskerkysten er ikke kun små idylliske bugter med hvide sandstrande. Den har også sin Solkyst med hoteller i vandkanten og badekabiner på stranden. Helt så slemt som i Benidorm er det dog ikke. Og så er det overvejende spanske feriegæster, der nyder Gijons herligheder. Vi tog en rundtur på promenaden, og kørte videre efter et partimer. Vi nærmer os Spaniens vestligste punkt med Galisiens hovedstad La Coruna. Byens hovedattraktion er det gamle romerske fyrtårn og det ældst fungerende i Europa. Det var også herfra den Uovervindelige Armada sejlede mod England med 130 krigsskibe. Flåden røg ind i dårligt vejr de har nok manglet Woldborg og forliste med halvdelen af flåden. Og så var det slut med Spanien som sømagt. Og al den fortrædelighed blot fordi man ville hævne halshugningen af katolske Mary!

8 I Danmark solgte vi trods alt ikke flåden for en enkelt kvinde. Den fik Englænderne i magsvejr, helt uden sværdslag 100 år senere!! Og så var det jo også slut med vores status i den retning. Fra toppen af fyrtårnet er der en pragtfuld udsigt over byen og den lille badestrand, hvor vi skyllede sveden af kroppen efter de 242 trin, der først måtte forceres. Den gamle bydel er hyggelig. Smalle gader med overvejende fiskerestauranter og små eksklusive butikker.

9 Onsdag den 12. september vender vi næsen sydover langs vestkysten som spaniolerne også kalder Costa de la Murte (Dødens Kyst). Og vel ikke helt uden grund. Hvem kender byen Laxe? Nej vel! Den er for længst gået i glemmebogen. Men i 2002 var der en uheldig kaptajn på olietankeren Prestige, der kom på alverdens forsider, da tankeren forliste, knækkede midt over, og lod tons råolie drive ind på kysten. Her ti år efter er sporene slettet, og strande og fiskeri er tilbage som inden katastrofen. Lidt syd for Laxe ligger Muxia. Også et lille samfund yderst på vestkysten med fiskeri som hovederhverv. Et med garanti ikke særlig velstående samfund. Men den lokale jomfru Virxe da Barca, skal bestemt ikke lide nogen nød, så hende er der bestemt ingen grund til at have ondt af. Hun har fået bolig i flere etager, og naturligvis med god udsigt. Men for os almindelige dødelige er der nu også håb. Kan man proppe madammen gennem hullet under stenen, skulle det være et godt middel mod gigt og nyrelidelser. Vi prøvede Og prøvede!!!

10 Man kunne godt komme samme vej ud igen. Så vi fortsatte sydover mod Cabo Finisterre, der ligger lidt fra alfarvej. Vi tog en lille genvej, sparede nogle kilometer, og mødte heldigvis ikke mange modkørende trafikanter. Cabo Finisterre. Et fikspunkt for søfolk, og et symbol for pilgrimme, der vandrer Caminoen. Her afbrænder de deres tøj altså pilgrimmene og smider vandrestaven i havet som symbol på det gamle liv, de lægger bag sig. Der var mange af den slags saliggjorte bodsvandrere. Hele forbjerget foran fyret flyder i aflagte sko, sokker og alle mulige beklædningsgenstande, så det mere lignede en losseplads, end et sted for ydmyge tjenere for herren. Nå!. Det kan jo også være, at de ikke er særlig gode pyromaner, og at de efter flere forsøg med stormtændstikker har måtte opgive deres forehavende.

11 Vi fandt en overnatningsplads, hvor selv den mest optimistiske ejendomsmægler næppe kunne finde en bedre beliggenhed til den pris! Og nød solnedgangen over Atlanten, der næppe findes smukkere! Læs videre i rejsebrev 3.

12 REJSEBREV 3. Beretning fra efterårstur med autocamper til Spanien og Portugal m.v. Forfattet af Torsten Baun. Torsdag den 13. september. Cabo Finisterre, kendt som Verdens Ende. Det mægtige fyrtårn vogter stadig et af de forræderiske steder på kysten. Tilnavnet er ikke givet af pilgrimme og andet godtfolk. Stedet var den yderste grænse for romernes verdensbillede, heraf navnet. Vores næse vender stadig sydover. Ad småveje over stok og sten, har vi sat kursen mod en autocamperplads lidt nord for Galisiens største by, Vigo. Umiddelbart var forventningerne til pladsen ikke overvældende, da den efter beskrivelsen nærmest mindede om en noget forsømt parkeringsplads. Derfor var glæden så meget større, da vi ankom til Arcade, og opdagede, at vi får første parket på starndpromenaden og udsigt til den lille fiskerihavn.

13 Så vi fortsætter vores driverliv, og er på det nærmest fast inventar på badestranden de næste fire dage. Middagsmaden henter vi i den lokale fiskeriauktion. Ikke noget stort hus, men fisk er der, og til rimelige priser. Et kg. halvpundsål til 12 må vel siges at være en fornuftig pris, selv om flåningen er på eget ansvar. Det håndelag havde vi dog lært for mange år siden i Korsør, når vi til stort morskab betragtede Peter Bums heroiske kamp, og i en pæn brandert, fange og flå den slimede ret!! Her klarede vi det dog i pæn ædru tilstand. Alt går dog ikke op i badeliv og ålespisning. En dag i Vigo bliver der også plads til. Vi opdager, der er togforbindelse herfra. Ganske vist ikke med dansk IC tilbud, men mindre kan jo også gøre det. Lørdag er der en forbindelse hver vej, morgen og aften. Til gengæld kører toget til tiden, og priserne er rimelige, og så er vi fri for at lede efter parkeringsplads, hvilket kan være noget af en opgave.

14 Vigo!! Jo. Vel ikke den helt store oplevelse. Vi ved Asger og Inge har været på kryds hertil. Det var vi så også, og fik et kig på Østersgaden bag terminalen. Vi nød synet af det lokale folklore. Var til globryllup i domkirken Og var tilbage på pladsen inden solnedgang

15 Mandag den 17. september var det meningen, vi skulle til Portugal, men bliver Stoppet på grænsen af en hyggelig lille by, vi tidligere blot har passeret. Tui ligger ved grænsefloden Rio Minho, og lægger græs til vores næste overnatning. Vi prøver også fortvivlet at komme på nettet, men må konstatere, at det på denne tur har været lidt af et problem, selv om vi også ind imellem prøver at tage højere magter til indtægt for vores forsøg. Det virker heller ikke efter hensigten! Grunden til vores ikke planlagte ophold er udsigten til Eifels gamle bro, der er opført i 1886, og stadig bruges til lokaltransport og jernbane. Eifel var pioner indenfor jernkonstruktioner i industrialiseringens barndom, og byggede bl.a. utallige broer i hele Europa. Nogle er heldigvis bevaret, og vidner om en dristighed uden lige i sin tid, hvor styrkeberegning ikke just var på et optimalt niveau, og moderne autocat lå langt ud i fremtiden.

16 Og i en stille stund ved flodbredden, kunne den tanke godt strejfe en, om ikke vores gamle broer, også i et vist antal, var bevaringsværdige for kommende generationer! Det var da værd at overveje, selv på bekostning af lidt velfærd. Læs videre i rejsebrev 4.

17 REJSEBREV 4 Beretning fra efterårstur med autocamper til Spanien og Portugal m.v. Forfattet af Torsten Baun. Tirsdag den 18. september. kører vi ind i Portugal. Vi kommer ikke over Eifels gamle bro, der er lidt svært tilgængelig for vogntog i vores størrelse på grund af broens løbende vedligeholdelsesarbejder. Så vi nupper den nye Autopista, men kører hurtigt fra, og følger vejen langs Minhos bred til dens udløb i Atlanterhavet. Frokost og nødvendige indkøb foretages i Caminha. Grænseby med færgeforbindelse til Spanien. Færgen godkendes! Taksterne absolutrimelige det er utroligt de kan leve af den forretning Udsigten frafrokostbordet fejlede heller ikke noget. Nået hertil på vores tur, har vi planlagt et lidt længere ophold på campingplads.

18 Udbuddet er ikke overvældende på denne årstid, men Ancora, få kilometer længere sydpå, byder på en helårsåben plads med alt inklusiv til kun 12 pr. overnatning. Vi har det sådan med campingpladser, at det første indtryk altid virker lidt forstemmende. Her er overvejende standpladser og kun få muligheder for os vagabonder. Men vi falder hurtigt til. Har et par hyggelige spanske naboer, så humøret fejler ikke noget i løbet af ret kort tid. Og når først markisen er rullet ud, grillen gjort startklar og badehåndklæderne fersket af, så føler vi os virkelig privilegerede, selv om det ikke er et femstjernet hotel, vi kører. Og det ville vi nu også godt være foruden!! Vi har stadig graders varme og sol fra en skyfri himmel. Så de kulturelle indslag der i øvrigt også er ret begrænsede er nærmest ikke eksisterende. Det hele går op i hat og solbriller, når en væsentlig del af dagens timer tilbringes med fødderne i Atlanterhavet. Egentlig badning i vores hjemlige betydning, er der nu ikke tale om. Dertil er brændingen alt for kraftig på denne kyst. Man kan til nød sætte sig i vandkanten. Om nødvendigt lade sit vand. Og efterfølgende lade naturkræfterne overskylle ens legeme og fjerne skadelige efterladenskaber fra det kystnære område. Vi skulle jo nødig have fiskedød som ved de hjemlige kyster, hvem der så end er skyld i det!

19 Vi har besluttet, at spise noget mere fisk. Det er efter sigende godt for ældre mennesker! Så det lokale marked må lægge lokaler til vores gentagne besøg. Her finder vi bl.a. verdens grimmeste fisk, hos markedets kønneste sælger. Prisen var i top, men det var kvaliteten bestemt også. Vi sender mange kærlige hilsener til familie og venner. Og en særlig hilsen til søens folk, der efterhånden glider mere og mere ud af de royale nytårstaler. Læs videre i rejsebrev 5.

20 REJSEBREV 5 Beretning fra efterårstur med autocamper til Spanien og Portugal m.v. Forfattet af Torsten Baun. Søndag den 23. september så er festen slut. Der er klart omslag i vejret, og meteorologerne lover mindst tre dage med regn, byger og noget lavere temperaturer. Men vi skal nu ikke klage. De første, snart fire uger, har vi næsten ubrudt haft sol fra en skyfri himmel. Så vi klager bestemt ikke. Vogntoget er køreklar mandag morgen efter seks dejlige dage i Ancora. Vi tager et sidste kig til Atlanterhavet, da vi nu må undvære havgus, brænding og saltvand, indtil vi passerer Lillebæltsbroen for hjemadgående mod Drøsselbjerg. Vi drejer til venstre, kører ind i landet og efter små 100 km. kørsel, lander vi i Braga. Byen var kristendommens højborg i middelalderen, da den var ærkebispesæde for hele den Iberiske halvø. 156 gudshuse kan den fremvise, hvilket vi dog skal skåne jer for.

21 Men katedralen er et besøg værd. Indvendig en ypperlig barok udsmykning med et gyldent orgel med piber. En del med fødderne i vand, så de kan slå triller som nattergale, står der i guiden. Og så står det nok til troende! Vejret er ustadigt, så såvel vi, som byens mange studerende, må pænt medbringe paraply og regntøj, når cafélivets glæder og tilbud skal nydes. Få kilometer udenfor byen, på toppen af et lille bjerg ligger et andet valfartsted. Bom Jesus er kristendommens mystik omsat til trappetrin, fontæner, kapeller og sved på panden. Men også en kolossal fiasko. Den har aldrig rigtig rykket i troende pilgrimme, som f.eks. Caminoen i Spanien, da man ikke har kunne opfinde en troværdig helgen med en håndfast åbenbaring. Men den er absolut et besøg værd. Selv i silende regnvejr og flere tusind trin på halvdårlige knæ.

22 Tilbage i Braga nyder vi de gamle azulejos-husfacader, hvor en del er velbevarede og karakteristiske for den gamle bydel. Vi fortrænger det ustadige vejr. Og er glade for, at vi trods alt nåede at få nogen farve i ansigtet. Den her kulør havde jo ikke været noget at vise frem efter så lang tid under sydlige himmelstrøg!

23 Næste stop Guimarães. En tur på blot 31 km. Vi har ikke travlt, så på vejen, snirkler vi os op til Monte Sameiro med valfartskirke når man kigger den ene vej. Og en vidunderlig udsigt over Braga modsatte. Så selv om afstandene er korte, kan vejen godt blive lang. Især når vejene her i området må siges at være til den lidt ringere side. Men hvorfor skulle vi også give os i kast med at overhale et vogntog med træstammer. Han kører trods alt for brød. Vi kører af lyst, og har som sagt ikke travlt. Nå! Det er jo heller ikke sikkert, han ville give plads!

24 Vi ankommer til Guimarães ved frokosttid, og flakker noget forvirret rundt omkring den gamle bydel i det forfængelige håb at finde en p-plads. Det er umuligt. Så redningen bliver den lokale jernbanestation, der bliver nabo til vores søde nattesøvn. Vel ikke den fornemmeste udsigt vi har haft. Men alt ånder fred og ro, og den ligger trods alt i gå afstand fra byen. Trods sin lidenhed er byen universitetsby, og summer af ungdom og liv og glade dage. Den gamle bykerne har alt af interesse for en turist. Hyggelige pladser. Gamle kirker. Og selvfølgelig en borg.

25 Universitetet havde immatri-kulering. Det gav de gamle visse rettigheder overfor de nye studerende, der måtte lægge ryg til adskillige morsomheder på området omkring borgen. Men, men!! Vis en kvinde et kamera. Smil og sig du kommer fra Se & Hør. Og du er sikker på at få et pænt smil i kassen!! Vi havde en hyggelig dag. Og sluttede festfyrværkeriet med den Portugisiske nationalret, Bacalhau. Klipfisk med smørdampede hvidkål/porrer og kartofler. En rigtig herreret, selv uden øl og brændevin! To retter og en flaske Vinho Verde til 31,00. Portugiserne spiser det i tonsvis. Unge, gamle, kvinder og mænd. I de lokale supermarkeder, er det den fisk, der fylder mest på hylderne. De importeres overvejende fra Norge og Island, men lander sjældent på Danske middagsborde. Når de tidligere blev serveret til søs, havde kokken en af sine dårlige dage, da det meste røg retur. Ind imellem i luften, direkte gennem serveringslugen til kabyssen Rejsebrev 6 klik her.

26 REJSEBREV 6. Beretning fra efterårstur med autocamper til Spanien og Portugal m.v. Forfattet af Torsten Baun. Lørdag den 29. september. Guimarães blev afsluttet med en tur i kabelbane til det nærliggende Penha-bjerg. Det er normalt ikke Lissies livret, men hun overlevede da både op- og nedtur. Med et fast greb i kabinekanten virkede det trods alt ikke så farligt!

27 Amarante ligger blot 45 km længere sydpå. Vi valgte endnu engang N101 i stedet for motorvejen, og blev belønnet med en utrolig smuk tur. Natlogi blev den lokale campingplads, der til nogen overraskelse forlangte 20 for en overnatning. Det er vi bestemt ikke vant til her i landet, så det blev til to på pladsen, og en i byen. Byen er ret beskeden, men har en utrolig smuk placering ved Rio Tãmega. Vi fejrede vores 44 års bryllupsdag med en pæn middag på balkonen over floden. Vi fik hver især vores livret. Slap for opvasken. Og fik tid til et lille tilbageblik på de mange år. Og det var ikke så ringe endda!! De fleste vil nok mene, at Amarante ikke har det helt store at byde på. Men det kommer selvfølgelig an på, hvad det er man går efter. En ting er helt sikker. At skal der leveres postkort og billeder til de glittede brochurer, så er byen absolut leveringsdygtig, hvis man har øje for de gode motiver.

28 Og her var vi for en gang skyld rimelig heldige! Både i dagslys. Og ved nattetid. I Week-enden stod byen på den anden ende. Det lokale musikkorps traskede rundt i gaderne fra tidlig morgen til sen aften med sækkepibe og trommer, og på byens festplads var der almindelige selskabslege for såvel børn som voksne. Vi syntes især trommeslageren var festlig, da han gav os erindringer tilbage til FDF tamburkorps i Korsør, hvor vores børn også havde svært ved at holde trommen fri af asfalten! De rigtige børn her kunne bl.a. lære lidt om tidligere tiders landbrug. Og den visdom er jo rar at få med ind i voksenlivet, så man ikke tror, landbrug er en køledisk!

29 Det lokale lørdagsmarked kan være lidt af en prøvelse. Især når man egentlig ikke mangler noget. Men ind imellem må man jo ofre sig lidt for husfreden og den gode stemnings skyld! Det gælder ikke blot os osere. Men tænk på den stakkels sælger, der her med garanti tænker: Kommer der for fanden ikke snart en og byder på den gamle suppehøne, så jeg kan komme hjem og holde siesta! Og manden har jo ganske ret. Hvem bytter ikke gerne det gedemarked ud med en tur i drømmeland. Væk fra sorger og bekymringer. Ud hvor pepberet gror, og hvor madammen stadig kunne klare en størrelse 40! På den anden side er det jo også rart med stabilarbejdskraft, mens jeg er i drømmeland Læs videre i rejsebrev 7.

30 REJSEBREV 7. Beretning fra efterårstur med autocamper til Spanien og Portugal m.v. Forfattet af Torsten Baun. Søndag den 30. september sætter vi kursen først østover, da vi på turen vil besøge Matheus. Vi køber billet til parken. Trisser lidt omkring i den gamle barokhave, og sikrer os, at logoet på etiketten er identisk med facaden på slottet. Det er i øvrigt også den eneste forbindelse der er mellem den kendte rosévin og slottet. Matheus ejes i dag af Portugals største vinfirma, og produktionen foregår alle andre steder end i Matheus. Og flasken. Et godt blikfang. Har man fundet inspiration til fra en portugisisk feltflaske fra 1. verdenskrig. Næste stop Peso da Regua få kilometer længere mod syd. Byen er Dourodalens hovedstad. Den er også dalens grimmeste, men ligger i fantastiske omgivelser. Helt ny autocamperplads med strømstik midt i byen ned til floden. Uden betaling! Så her vil man godt have os forbi, og give lidt omsætning i byen.

31 Der er en del tursejlads på floden. Vi tager en slapper, og betaler 10 for en times hyggetur. Får en sludder med kaptajnen, der i øvrigt har det store sønæringsbevis, har sejlet world wide og fiskeri, men nyder nu hjemlig hygge, og de små krusninger på Douro. Hvilket vi kan nikke genkendende til! At Peso da Regua virkelig er og har været et trafikknudepunkt vidner de tre broer om. Den ældste er for nylig ændret til gangbro, med skiftende fotomontager om tidligere tiders hårde slid i vinmarkerne, og transport dengang man agede med stude. Og det er såmænd ikke i så fjern en fortid. En del af optagelserne er fra midten af 1900-tallet. Vi blev et par overnatninger. Havde forlods lagt 5 til den lokale parkeringsvagt. Så helt gratis var det jo ikke. Han var midaldrende, med garanti arbejdsløs og uden det store håb for fremtiden som portugisisk økonomi ser ud lige nu!

32 Vi følger nu Douro østover i et vidunderlig smukt landskab. Stopper i en ganske lille landsby, hvor vinhøsten er i fuld gang. Spørger lidt forsigtigt med tegnsprog, om vi må kigge på sådan lidt på afstand, hvorefter formanden for plukkerne kommer og giver hånd og præsenterer sig. De er virkelig glade for vores interesse. Forærer os glædestrålende klaser, og er helt iøjnefaldende stolte af den gode kvalitet. Der var dog en af pigerne der mente, at de første klaser formanden kom med var lige ringe nok. Så han måtte pænt hente to nye specielt udvalgte til os! Om arbejdet er hårdt! Jo, det kan man vist godt sige. De gode marker bliver fortsat håndplukket, og transporten på de stejle skrænter er fortsat på nakken og med apostlenes heste. Og man kan næppe forestille sig et dansk arbejdstilsyn godkende den form for bæresele en arbejdsdag på mindst 9 timer! Vi må indrømme, at vi er overraskede over den venlighed og imødekommenhed, vi møder her i området.

33 Her er ikke den normale distance til turister, som vi kender andre steder. Her er bl.a. velment nysgerrighed over vores campere, som i deres øjne må være vild, uopnåelig luksus, hvor timelønnen for en plukker er på 5 i timen. Og så bliver de oven i købet trukket for spise- og hvilepauser! Vi nærmer os næste rejsemål, Pinhao. Er taknemmelig for de små vigepladser der findes med korte mellemrum langs floden. For mange gratis vindruer kan godt give det der på almindeligt dansk hedder lind mave. Vores venner indenfor det erhverv har sikkert en pænere latinsk betegnelse for fænomenet. Og sikkert også en forklaring. Vi må som godsejeren i gamle dage på disse kanter, klare os med det lille rejsetoilet, som vi gudskelov har lige ved hånden! Det er så godsejerens vi ser på billedet. Vores er knap så forkromet. Til gengæld er der rindende vand. Hvis vi husker at fylde på tanken. Læs mere i rejsebrev 8.

34 REJSEBREV 8. Beretning fra efterårstur med autocamper til Spanien og Portugal m.v. Forfattet af Torsten Baun. Tirsdag dag den 2. oktober afgang Peso da Regula. Vi tager en lille afstikker til Lamego, hvor de tilsyneladende har kastet deres kærlighed på gamle Vespaer. Vi så flere i gadebilledet, og minderne står nærmest i kø. Især fra Københavns navigationsskole, når Aslagsen med Ole Olsen på bagsædet kæmpede sig op ad bakke mod Nørrebro Runddel med en totalbelastning på de små hjul på ikke under 250kg! Vi må ned til Douro igen. GPSen kodes til Pinhao. Man kan dårligt tale om en by. Pinhao er en banegård omgivet af lagerbygninger, søvnige caféer og et mikroskopisk hovedstrøg. Banegården blev i 1937 officielt kåret som Portugals smukkeste, efter en benhård Miss banegårdkonkurrence udskrevet af Salazar. Det var stationens 24 store fajancer, der gjorde udslaget.

35 Byen ligger ned til Douro med nogle af områdets bedste vinmarker til produktion af portvin. Byen har derfor adskillige kooperativer, hvor produktionen lige for tiden kører på højtryk. Så det var med nogen betænkelighed, men en høj grad af nysgerrighed vi listede ind og kiggede det arbejdende folk over skulderen. Vores interesse gav sig straks udslag i en forkromet rundvisning, afsluttende med en prøvesmagning, tappet direkte fra tønden af en 15 år gammel portvin, der smagte himmelsk! Om vi skulle betale? De blev tydeligt fornærmet, da vi lidt forsigtigt tog os til lommerne efter lidt euro! Men man skal nu ikke tage til Portugal i den tro, at man kan købe billig portvin. En 40 år gammel Taylor, der vel er flagskibet,koste 195, og en god 30 års årgang ca. det halve. Og det er nogenlunde prisniveauet i Danmark. Vi lå i første række ned til floden. Og kunne tage en dukkert, nå temperaturen sneg sig over 25 grader i skyggen.

36 Men Portugal har det ikke godt. Billedet her er ikke en Portugisisk udgave af en dansk sommerfestival. Her bor to unge universitetsstuderende, der har måtte opgive deres studier, fordi regeringen har lagt en afgift på 275 på undervisningen. Og det kunne de ikke betale. De er nu sæsonarbejdere som vinplukkere til 5 i timen. Havde ikke råd til et værelse i byen til 100 pr. måned, selv om nattekulden så småt var på vej. Den varme mad tilberedte de på et interimistisk bål i hjørnet foran teltet. Unge mennesker uden håb for fremtiden det må ende galt på et eller andet tidspunkt. Vi lå sammen med et amerikansk ægtepar. Han var læge hun sygeplejerske, og de havde sammen været udstationeret i årevis til Afrika, Kina og Afganistan. Hun var fra Malaysia, og vi har sjældent oplevet et menneske med så stort et omsorgsgen. Hun tog i den grad de unge mennesker til sig. Lavede mad til dem, og forærede dem varmt tøj, så de ikke frøs om natten. Og de fisk portugiserne fangede i floden, og ikke selv gad spise, tilberedte hun med stor fornøjelse både til sig selv og de to unge mennesker. Vi kører fra Pinhao den 5. oktober, og får på vejen et pragtfuldt kig ned til byen som den ligger omgivet af vinmarker på alle skråninger.

37 Turen vi kører til næste destination Sao João da Pesqueira er bare 25 km., men vel en af de smukkeste vi har tilbagelagt på denne tur. En ganske beskeden vej, men med en intensiv trafik af alle afskygninger indenfor mindre lastbiler, der iler til og fra vinmarkerne med deres last af solmodne druer. Eller proppet med plukkere, der flyttes til et nyt område, når et område er afplukket. Vi holder gladelig ind til siden. De vinker gerne til os, og vi nyde udsigten. I byen må vi lige forbi det lokale kooperativ og have en snak med chaufførerne, der har underholdt os på det meste af turen. Logestikken er vel ikke det mest veludviklede på de kanter. Aflæsningskøen er enorm. Men man har vel tid til at vente! Vognparken er heller ikke den nyeste. Gutten på det her klenodie hævdede hårdnakket, at det var en årgang Jeg tvivler dog! Den ligner mere en 50er model. Reservedele var ikke noget problem. Det var jo en Ford! Vi lå med udsigt til vejen, og fik et godt indtryk af portugisisk kørestil. De kører helst i så højt et gear som muligt. Og da de først måtte runde en rundkørsel og efterfølgende en let stigning, kunne vi til stor fornøjelse konstatere, at de første 200 meter nærmest foregik i kængurospring, indtil der var omdrejninger nok på de hårdt belastede motorer og mindst 100 % overlæssede køretøjer. Læs mere i rejsebrev 9.

38 REJSEBREV 9 Beretning fra efterårstur med autocamper til Spanien og Portugal m.v. Forfattet af Torsten Baun. Lørdag dag den 6. oktober. Vi er stadig i et område, hvor Douro er opdæmmet. Både for at producere el, men også for at gøre floden sejlbar. Vi tager en kort afstikker ned til Baragem de Valeira. En meget smuk tur. Vi har egentlig gode informationer om hyggelige byer og overnatningsmuligheder. Det sker dog vi trækker en nitte i lotteriet! Freixo de Numão må siges at være en af dem. Vi ankom samtidig med, at lørdagsmarkedet pakkede sammen, men fik da bjærget os en lokal gedeost til 12, sådan lige inden lukketid. Sælgeren var tydeligt tilfreds. Fruen vendte tommelfingeren nedad for natlogiet. Så måtte hun til gengæld finde sig i en noget længere sightseeing på ikke mindre end 160 km. Og det kan man faktisk få en hel dag til at gå med i dette område. Målet blev Freixo de Espada, tæt på den Spanske grænse. Men vi måtte en pæn omvej, for at finde en bro, der førte over Douros øvre løb. Byen havde et helt nyetableret udendørs teaterområde og markedsplads med en nydelig autocamperplads med alle faciliteter incl. strøm. Alt finansieret af EU's regionale udviklingsfond.

39 Så vi takkede selvfølgelig pænt, og gik til højmesse søndag formiddag. Det er ikke noget problem her i katolikkernes højborg. Under messen er der et rend ud og ind af døren, så ingen bemærker to turister, der andægtigt tager plads bagerst i lokalet, og nyder liturgien, selv om vi naturligvis ikke forstår meget af indholdet. Det kan man nu i mange tilfælde få et ganske glimrende indtryk af, ved blot at iagttage paterens betoning og gestikkulering. Det bliver til to overnatninger. Inden afgang er det naturligvis vigtigt, at vandtanken er fyldt op. Det er jo ikke godt at vide, hvor den næste stander findes, og så langt strækker 110 liter trods alt ikke, selv om vi sparer lidt på brusebadet! Vi sætter kurs mod Torre de Moncorvo. Et område man bestemt ikke møder på glittet papir i diverse turistbrochurer. Så hvis ikke man har øje for, og viser interesse for det meget lokale, skal man holde sig langt væk. Har man derimod øjne og ører åbne ligger der en skjult skat af oplevelser, der er lige til at samle op. På turen gør vi holdt i en lille undselig landsby, Carvicais. nåede at komme væk mens tid var. På torvet møder vi de gamle, der ikke

40 Vi får en sludder i det omfang det er muligt med en gårdejer og hans kone. De er begge franskmænd. Kom til byen for 30 år siden. Og nåede ikke videre. Og det kan man jo godt forstå, hvis transportmidlet dengang har været identisk med deres nuværende. De var begge to meget imødekomne, men havde jo håbet, at vi kunne bare en smule fransk. Men det kan vi jo ikke. Så en rigtig dialog får vi ikke rigtig gang i. I hovedgaden møder vi en gammel gubbe, der er ved morgenbarberingen. Han smiler og vinker, og har ikke noget imod, vi foreviger begivenheden, der jo nok er dagligdags for ham. Alt i alt må vi nok sige, at det ikke var her vi mødte blomsten af Portugals ungdom. Og kapellet! Jo! Dem har vi også set større!

41 Torre de Moncorvo prøver også at trække turister til området. Her er ingen campingplads, men man har etableret fine faciliteter for os autocampere. Alt hvad hjertet kan begære incl. Brusebad og WC ganske gratis. Men som det fremgår af billedet, er der ikke just stormløb på etablissementet. Byen er vel ikke det helt store sus. Men den ligger smukt i området, og minder om aftenen nærmest om en teaterkullise, med os siddende på øverste rækker. Og stadig med aften temperaturer omkring de 25 grader. Og så skal vi lige have med, at Nikolai fylder 1 år den 8. oktober. Et stort til lykke fra farmor og farfar Læs mere i rejsebrev 10.

42 REJSEBREV 10. Beretning fra efterårstur med autocamper til Spanien og Portugal m.v. Forfattet af Torsten Baun. Onsdag dag den 10. oktober. Vi kører i det østligste område i Portugal langs grænsen til Spanien. Her er barsk og øde, vejene små og forbindelserne mellem de to lande sparsomme. Skal man over Douro, er det ofte som her i forbindelse med større dæmningsbyggerier. Hvordan de deler kagen, skal vi lade være usagt. De fleste Portugisere vi taler med har dog en tyrkertro på, at Spaniolerne tager r... på dem, når de handler indbyrdes! Vi forlader Torre de Moncorvo. En pludselig indskydelse får os til at vende næsen sydover, og køre til Pocinho. En tur på blot 12 km. Og jo det er en plet på landkortet, og endestation for en lille togbane, der tidligere har haft forbindelse næsten til Miranda do Douro længere mod nordøst. Vi kan se på køreplanen, at der er to forbindelser daglig. Og er ret sikre på, at såvel får som fårehyrde kender togtiderne, da bomme og blinklys ikke er nået hertil endnu!

43 Dagens højdepunkt nærmer sig. Toget skal snart ankomme. Så da tørsten alligevel er ret fremskreden, indtager vi pladserne på jernbanecafeen, afventer denne begivenhed med en kølig pilsner på bordet. Eftermiddagstoget ankommer præcis, og til nogen overraskelse for os, er der rent faktisk passagerer med. Over i købet nogle, der i mistænkelig grad mindede om turister. Toget larmede og osede forfærdeligt. Men det havde jo også kørt op ad bakke det meste af vejen. Så vi erlagde 2,00 for øllet altså for to øl og forlod den blå opdækning Nu håber vi så, at såvel fårehyrde som den lille hjord er sluppet levende fra den oplevelse. Og for fårenes vedkommende uden for mange drag over ryggen! At det er efterår og høsttid er meget tydeligt. Mandlerne daler ned fra himlen, som manna i det gamle testamente. Og så kan man jo lige så godt fylde lommerne! Oliventræerne skal høstes. Men de står jo på bondens jord. Så dem holder vi os pænt fra. Godsejeren her det er ham til højre - vinkede nærmest overstadigt til os, mens han pegede på sin daglejer og råbte: Romani, Romani! Vi skulle jo nødig tro, at han var daglejeren! Han så nu meget fredelig ud, og vi havde jo heller hverken høns eller vasketøj at tage vare på!

44 Vi har tidligere dokumenteret, at man på disse kanter gerne foretager morgentoilette i det fri. Her et eksempel på en anden udgave. Sikkert en yngre mand, med hang til ældre litteratur fra nordligere breddegrader. Vi møder tit fine forkromede plancher, der beskriver anlægsarbejder delvist finansieret af EU's Regionale Udviklingsfond. Her i Pocinho har man gang i to projekter. Etablering af ny anlægsplads til hotelskibene på Douro syntes meget fornuftigt. Men vi kiggede noget forundret på et kæmpeanlæg i glas og beton til ca. 50 mio. kroner, og kunne ikke begribe, hvad i alverden de havde gang i, før en venlig engelsktalende vinbonde med stolthed fortalte, at det var et internationalt rostadion med hotelblokke og dertil fodboldanlæg. Opført i en landsby med mindre end 500 indbyggere! Vel nærmest Verdens Ende! Et sådan kunststykke kunne vel ikke engang Peter Brixtofte gennemføre i sine velmagtsdage. Og så oven i købet på ærlig vis!! Nå! Roeavlerne på Lolland får vist også tilskud til driften.

45 Efter en hyggelig og lærerig eftermiddag i Pocinho, vender vi igen næsen nordover. Vi har fundet en lille landsby, Vila Flor, med campingplads og en gammel hyggelig bydel. Men nu kan vi godt mærke, at campingsæsonen synger på sidste vers. Pladsen er kommunal. Flot beliggenhed og til en overnatningspris lidt under 10,00 alt incl. Og vi er stort set de eneste kunder! Pladsen ligge lidt udenfor byen ved foden af en dæmning i et meget smukt naturreservat. Og da Lissie jo helst skal have sin daglige motion, løber hun gladelig til byens bedste bager efter frisk morgenbrød. Det sker hun løber en større omvej, blot for sin fornøjelses skyld. Og så med et lille smil på læberne! Læs mere i rejsebrev 11.

46 Beretning fra efterårstur med autocamper til Spanien og Portugal m.v. Forfattet af Torsten Baun. REJSEBREV 11. Fredag den 12. oktober. Det bliver til tre overnatninger i Vila Flor. Mindre kan ikke gøre det, hvis vi også skal på opdagelse i byen. Vi må nedmontere cyklerne, da der er flere kilometer til torvet. Men det gå da ned ad bakke det meste af vejen ind. Oven i købet med hele 10%, så det er godt, der er nyt gummi på bremseklodserne. Byen er vel ikke noget specielt. Den gamle bydel minder i perspektiv nærmest om en sydtysk provinsby, med kirke, kro og lidt småbutikker. Alt pæn og velholdt. Kommer man ned i gadeniveau, og det er jo mest der vi færdes, kan man godt se, at der er en verden til forskel. På torvet sidder de gamle og tæver i kortene. En fornøjelse der tilsyneladende bruges oceaner af tid på. De gange vi trissede forbi, havde de ikke ribbet sig ud af flækken! vist, hvad EU s landbrugskommissær siger til det? Den lille gartner var utrolig stolt af sine græskar, så dem skulle vi også forevige. Og de små blanke knapper i bunden af vognen er fårelord! Så den bruges jo til andet end fødevaretransport. Gad

47 På vejen hjemover kom vi forbi en halvåben port ud til gaden. Det var lidt for fristende. Vi måtte se, hvad der gemte sig derinde. Og minsandten det var endnu en lille vinbondes produktionsanlæg. Og bonden var i fuld gang med at pumpe årets høst fra gæringskarret til en større plastickurv. Og nu havde han gået der hele dagen, og endelig kommer der nogen og aflagde visit! Og gæstfriheden kendte ingen grænse. Vi skulle absolut prøvesmage den nye årgang! At han selv havde prøvesmagt de ædle druer adskillige gange, opdagede vi ret hurtigt. Flere forsøg med glassene direkte under hanen mislykkedes. Så resolut hentede han en magnumflaske, og så gik det betydelig bedre. Spildet var til at overse. Det var det mest sure p.. vi længe havde påtvunget vores smagsløg. Så Lissie nægtede pure. Torsten kender gæstebuddets regler. Han fik så to glas, da bonden et øjeblik var optaget af produktionen. Vi bukkede pænt nej tak til anden ombæring, og kæmpede os hjemover. Og nu var der jo 10% opad og promiller indenbords! Lørdag den 13. oktober kører vi 30 km. længere nordpå til Mirandela, der ligger ned til Rio Tua, og så kunne vi jo lige så godt lægge os der. Den gamle bro over floden er nu kun for fodgængere. Og der bliver flittigt promeneret, når vejret er til det.

48 For hundrede år siden var broen skueplads for drabelige kampe, da man afskaffede kongedømmet og indførte republikken. Portugals borgerkrig dengang blev dog lidt af en skuffelse for befolkningen. Man opdagede ret hurtigt, at der ikke var den store forskel på en uduelig konge og en magtesløs præsident. Derfor kunne Salazar ret let tilegne sig magten, og beholde den i 35 år indtil Nellikerevolutionen også satte en stopper for ham i Havnefronten blev jævnet med jorden, og kirken blev lagt i ruiner. Nu er kirken genopbygget! Og Den gamle Polak har tilsyneladende kastet glans over denne begivenhed. Eller også er man her i Portugal ikke helt så begejstret for Den nye Prøjser. Vi har i hvert tilfælde oftere set førstnævnte i den rolle. Men det kan jo også være, at de først skal være emeritus, inden man begynder at støbe dem i bronze. Mandag den 15. oktober kører vi til Braganca, der er provinshovedstad. Og så er alt næsten også sagt om den by. Et gammelt citadel med borg kan man dog fremvise, men dem har vi efterhånden set mange af. Så det er jo ikke rigtig det, der rykker.

49 Braganca er dog også universitetsby. Vi tog en overnatning på parkeringsarealet, og blev endnu engang underholdt af ungdommen der igen var i gang med at forberede kommende studerende til kundskabens højborg. Og så virkede det gamle trick endnu engang. Kameraet var knap ude af etuiet, før posituren var indtaget. Og så er det jo dejligt, at man i billedbehandlingsprogrammet selv kan bestemme, om det skal være en størrelse 36 eller 42! Det her er nu meget sandfærdigt. Tirsdag den 16. oktober er det slut med Portugal. Vi sætter kurs mod Leon i Spanien. De to nabolande har dog ikke investeret stort i infrastruktur i dette område. Så det bliver ad små bjergveje i små meters højde vi må slide os afsted i ikke alt for strålende vejr. Og der er så småt dømt hjemtur. Læs mere i rejsebrev 12.

50 Beretning fra efterårstur med autocamper til Spanien og Portugal m.v. Forfattet af Torsten Baun. REJSEBREV 12. Tirsdag dag den 16. oktober ankomst Leon. Vejret er tåleligt, men heller ikke bedre. Slet ikke når vi sammenligner med vores venner i Danmark, hvor skolernes efterårsferie efter DMI s melding starter vådt, men ende godt. Vores badeferie er under alle omstændigheder slut, men så er der jo de himmelske fornøjelser at kaste sig over! Først må vi dog lige bakse camperen på plads. Og man kan ikke just sige, de rutter med pladsen. Vi slap dog for at kravle ud ad vinduet! Leons trækplaster er ubestridt katedralen, der er en af de mest dristigt udført i gotisk stil. Den volder til stadighed konservatorer og arkitekter hovedbrud, da konstruktionen er udført med en dristighed, så den flere gange har været næsten styrtet i grus.

51 Problemet har helt fra starten været at få plads til m² glasmosaik i en konstruktion, der er bæredygtig. Og det har været noget af en opgave, ikke mindst når man tænker på tiden den er opført i, og at Leon dengang havde ca indbyggere. Det bliver til to dage i Leon overvejende i regnvejr. Det er spaniolerne glade for, da de her i området ikke har set vand fra himlen hen over hele sommeren. Så her er virkelig knastørt overalt. Og vores regntøj og paraplyer skal jo også luftes på denne tur! Vi kører fra Leon torsdag den 18. med kurs mod Logroño. At vi er tilbage på Caminoruten er vi ikke i tvivl om. Her vrimler det nærmest med pilgrimme. De fleste minder mistænkeligt om en mellemting mellem bjergbestigere og stavgængere efter udstyret at dømme. De opsøger de samme steder som os, bl.a. en lille ubetydelig flække, der efter guiden kun skulle være et vejkryds, en bro og så katedralen, som vi selvfølgelig skal se, og hvor pilgrimmene skal have deres stempel. For os bliver det til et frokoststop. Pilgrimmene tager nok en overnatning. Får plejet de ømme muskler, skiftet hæfteplaster på vablerne, og vasket et par sure sokker. Et tydeligt tegn på et Hostel for pilgrimme er sokker, der hænger til tørre ud ad vinduet.

52 Logroño skal gøres på en dag. Vi er trods alt på vej hjemover. Så det bliver til endnu et hurtigt kig, på endnu en gammel katedral. Og overnatningen arrangerer vi på cityparkeringen, da vi kommer i siestaen, hvor spaniolerne jo ligger og vender øjenlåg. Senere på dagen var der kamp om pladserne. Men vi rokkede os ikke ud af flækken. Og så kunne vi jo i ro og mag slå paraplyen op og se os omkring i et øvrigt fornøjeligt aftenliv. Spaniolerne elsker at promenere hele familien i deres bedste tøj. Og dem der stadig har arbejde og overskud på kontoen, nyder også barlivets glæder. Da vores pension jo også var røget ind på kontoen den første, havde vi også overskud i lommepengene til tapas og god spansk øl.

53 Efter en rolig nattesøvn og lidt morgenmad, var vi klar til afgang ved titiden. Men det var den lille Renault ikke!! Den nåede vel ikke engang rundt nærmeste hjørne, før den fik et mindre nervesammenbrud. Eller med andre ord koblingen gik aldeles i udu. Og så er der ikke mange meter til at finde en passende holdeplads. Vi var heldige. Vi holdt på byens største avenue, med to spor i hver retning. Så der kunne vi jo lige så godt blive holdende, indtil fejebladet fik hentet os i løbet af en times tid. Afsted gik det til det lokale Renaultværksted. Utrolig hjælpsomme. Så ud over lidt sprogforbistring, er det største problem nu, at de ikke regnede med, at bilen er klar før på tirsdag. Det er jo lidt af en streg i regningen. Vi har jo inviteret os selv på eftermiddagskaffe hos Anders og Suz søndag, og det kan godt være, den aftale hænger i en tynd tråd! Patienten kom på operationsbordet allerede samme eftermiddag. Vi pakkede et par små Weekend tasker. Traskede ind til byen, og søgte natlogi et ydmygt sted.

54 Var heldige, da de fleste hoteller var fuldt optaget hele week-enden. Det sidst ledige her er med handicapindretning, hvilket han meget beklagede i receptionen. Vi syntes nu det jo passede meget godt til situationen, og sagde OK til det fine tilbud! Nu sidder vi så her og glor. I pisse regnvejr, der tilsyneladende varer resten af week-enden. Byen er inspiceret,værtshusene lukker ret tidligt, der er ikke køleskab på værelset og sengene står flere meter fra hinanden. Det er f... surt! Eneste lille fornøjelse er en udmærket internetforbindelse. Så vi kan ligge og se Spise med Price" og al den anden flade underholdning Danmarks Radio sender ud i æteren! Skulle der være nogen, der med de udsigter, syntes det er bare en lille smule synd for os, kan de jo sende os et trøstende ord via mail. Så nu er vi jo lidt spændt på, hvor mange rigtige venner vi har!!! Men som vi engang lyttede til i Giro 413. Minderne har vi da lov at ha. Dem kan de aldrig nej aldrig ta! Læs mere i rejsebrev 13.

55 Beretning fra efterårstur med autocamper til Spanien og Portugal m.v. Forfattet af Torsten Baun. REJSEBREV 13. Mandag dag den 22. oktober. En lang ikke planlagt week-end i Logrono i regnvejr! Ebro er trods alt kønnere i solskin. Timerne bliver lange. Også selv om vi søger hjælp eller var der tørvejr til søndagsmesse i katedralen. Det er nu alt andet lige, ikke nogen dårlig oplevelse. Og slet ikke en søndag, hvor de har pusset organisten på det store orgel, i stedet for de små stueorgler, der normalt bruges til hverdagsmesser. Vi sætter os altid lidt beskedent på bagerste række, og nyder en stille time i utrolig smukke omgivelser.

56 Den lille Renault vegeterede så week-enden over på operationsbordet. Vi havde ingen forventninger om at komme videre før tirsdag, og blev derfor glædelig overrasket, da vi allerede mandag middag fik at vide, at nervesammenbruddet var lykkeligt færdigbehandlet. Yderligere overnatninger på hotellet blev straks afbestilt. Der blev afregnet for operationen, og efter et sidste check, kunne vi igen vende næsen hjemover. Planlægningen blev ændret en anelse, hvilket bl.a. betød, at vi valgte den hurtige rute over Pyrenæerne, tog en overnatning på campingplads i Dax i Frankrig. Næste dag fandt vi længere nordpå en autocamperplads i Cressat. Heller ikke noget at dvæle længe ved. Men den lille by er meget original fransk, da man tilsyneladende bruger tid og kræfter på at bevare det gamle landsbymiljø. Onsdag den 24. kører vi til Auxerre lidt nord for Loiredalen. Vi har været forbi mange gange, men ikke tidligere sat tid af til et besøg. Byen ligger ned til floden Yonne, og med en utrolig smuk havnefront, der tæller ikke mindre end tre store katedraler.

57 Vi bliver lige betaget, hver gang vi kommer ind i bygninger opført i den tidlige middelalder, og ser, hvad man egentlig har formået rent bygningsteknisk. Det mest utrolige er, at set udefra, virker mange katedraler umiddelbart noget tunge i konstruktionen. Men indvendig er det lyst, let og elegant. Og med en loftskonstruktion enhver dansk arkitekt og tømrersvend, må nikke anerkendende til. Det blev til en hyggelig eftermiddag i Auxerre, hvor der da også blev tid til et lille pittstop på cafe i dejlig solskin. Vi hyggede os med et par Leffe (Belgisk øl), og havde som borddame en meget snakkesalig pensioneret amerikansk lærerinde, der var på den store Europatur. Hun var nu ikke til øl, men betroede os, at hendes hofret var Kir og kager. Det havde vi selvsagt ikke de helt vilde kommentarer til! Sidst på dagen, da skyggerne blev lange, kørte vi lidt udenfor byen, og havde en rolig nat sammen med elleve andre lidelsesfæller.

58 Torsdag den 25. afgang fra morgenstunden, og ankomst Metz lige over middag. Her har man været så venlig, at lægge en autocamperplads ganske tæt på den gamle bydel. Og selv om det kneb med pladserne på det tidspunkt, fik vi med lidt tålmodighed okkuperet en ledig bås med udsigt ned til Mosel, der løber gennem byen. Så det blev til endnu en dag med kirkekiggeri, og en tur rundt i den gamle bydel. Da Mosel som sagt er en væsentlig del af det gamle bybillede, kan man slet ikke undgå et godt skud med vand som en del af kompositionen. Og en gammel katedral er en lige så sikker vinder, selv om der efterhånden er ved at være lidt for meget åndelige føde! På den anden side har vi opdaget, at de gratis glæder luner lidt i regnskabet for lommepenge. Og det skal vi jo også tænke på! Vi har været forvent med priserne i Portugal, hvor et krus øl på en halv liter kunne erhverves for 2,20. Her må vi minsandten slippe 4,90 for præcis den samme mængde!

59 Efteråret er over os. Også her i det nordlige Frankrig. Resten af turen hjemover er ren transport. Dog således, at vi ikke gider køre mere end 500 km. om dagen. De tider er forbi, hvor turen til Middelhavet blev gjort af en omgang med flyvende chaufførskifte under optankningerne. Det bliver til en hurtig overnatning i Senden i Tyskland. Pladsen er god, men byen er så uinteressant, at den var gledet helt ud af vores erindring, selvom vi havde overnattet der på forårsturen Fruen skutter sig lidt i vinterkulden. Og det er der ikke noget at sige til. Vi har den første nat ned frostgrader. Så det er jo noget af en brat overgang fra pæne plusgrader! Lørdag den 27. har vi sidste overnatning i Flensburg. Selv om vi let kunne køre de sidste 250 km. er der tradition for den overnatning. Vi ligger med udsigt over Flensburg fjord og et kig til Kollund på modsatte side. Vi evaluerer turen, spiser spagetti bolongese med et pænt glas rødvin til, og føler vi på den måde får sjælen med hjem. Og så skal vi selvfølgelig sikre os, at Pia stadig holder grænsebommen åben, også for os to gamle pensionister, der jo stadig er noget solbrankede i forhold til normal dansk standard på denne årstid!

Rejsebrev 6. Douro. Proviantering. Douro. En tur på værtshus. Douro s nedre løb. Douro s nedre løb.

Rejsebrev 6. Douro. Proviantering. Douro. En tur på værtshus. Douro s nedre løb. Douro s nedre løb. Rejsebrev 6. Torsdag den 10 april kører vi fra Porto. Vi følger den lille gule vej på kortet, N 108, der snor sig langs bredden af Dourofloden. På kortet er vejen markeret med grønt stort set hele vejen

Læs mere

Rejsebrev 8, efterår 2014.

Rejsebrev 8, efterår 2014. Rejsebrev 8, efterår 2014. Mandag den 6. oktober. Det trænger sig mere og mere på, at finde en vaskemaskine, så vi kan få bund i vasketøjskurven. Vi har været på landevejen i over tre uger, og kan ikke

Læs mere

Rejsebrev 9, forår 2015.

Rejsebrev 9, forår 2015. Rejsebrev 9, forår 2015. Torsdag den 23. april. DMI har ikke helt holdt det de lovede heldigvis! Vi vågner op til højt klart solskinvejr, og glæder os allerede til turen over Pyrenæerne ad den smukke vej

Læs mere

Rejsebrev 7. Efterår 2015.

Rejsebrev 7. Efterår 2015. Rejsebrev 7. Efterår 2015. Tirsdag den 20. oktober. Vi forlader campingpladsen i Cesenatico, og glemmer i skyndingen kilerne vi bruger under hjulene, hvis terrænet er ujævnt, og opdager det først, da vi

Læs mere

REJSEBREV 5. FORÅR 2013.

REJSEBREV 5. FORÅR 2013. REJSEBREV 5. FORÅR 2013. Den 31. marts var vi lige på stranden ved Sagres for at vinke farvel til surferne. Helt fra morgenstunden var der gang i brædderne. Dog ikke uden forudgående opvarmning og strækøvelser.

Læs mere

3-9. Udsigt fra pladsen

3-9. Udsigt fra pladsen 3-9 Dagen i dag er en transport dag hvor vi bare skal til næste Campingplads så der sker ikke noget under turen. Da vi ankommer til Camping Covelo bliver vi noget overrasket da vi henvendte os til damen

Læs mere

Rejsebrev 4, forår 2015.

Rejsebrev 4, forår 2015. Rejsebrev 4, forår 2015. Mandag den 30. marts. Vi fejrer fødselsdag på den lille taverne med udsigt til Guadiana. Udvalget er ikke det helt store. Kylling eller noget med lam! Til gengæld fejler udsigten

Læs mere

REJSEBREV 8. FORÅR 2013.

REJSEBREV 8. FORÅR 2013. REJSEBREV 8. FORÅR 2013. Figueira da Foz er ikke noget at skrive hjem om. Badeby, casino og kulørte lamper. Vi lå lidt udenfor byen, og blev ikke fristet af de tilbud. Og i øvrigt havde vi vores egen strand,

Læs mere

Rejsebrev 5, forår 2015.

Rejsebrev 5, forår 2015. Rejsebrev 5, forår 2015. Påskedag, søndag den 5. april. Vi ligger stadig ved Barragem de Odivelas, og nyder den smukke natur rundt om søen. Lange spadsereture, i det omfang Lissies knæ kan klare strabadserne,

Læs mere

Sommerferie 2012. Jeg vil gerne fortælle om vores sommerferie. Det var spændende i år, fordi vi skulle på ferie i vores nye Cabby 620.

Sommerferie 2012. Jeg vil gerne fortælle om vores sommerferie. Det var spændende i år, fordi vi skulle på ferie i vores nye Cabby 620. Sommerferie 2012. Jeg vil gerne fortælle om vores sommerferie. Det var spændende i år, fordi vi skulle på ferie i vores nye Cabby 620. Vi fik den midt i maj måned, og kunne lige nå en enkelt week-end på

Læs mere

Rejsebrev 8. Forår 2016.

Rejsebrev 8. Forår 2016. Rejsebrev 8. Forår 2016. Onsdag den 13. april. Der er ingen grund til at køre fra Alamal endnu. Vi har stadig en spadseretur til gode modsat i går. Det bliver nu ikke på EU finansierede gangbroer, men

Læs mere

Klubnyt efterår 2014.

Klubnyt efterår 2014. Sommeren er forsvundet og vi er godt i gang med den sidste del af året, vi er sidst i oktober og der er kun 2 måneder til jul, så er vi igen på vej til sommer og nyt campingsæson. Det har været en forrygende

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Et besøg i Kalbarri nationalpark den 18. december 2006 / af Stine.

Et besøg i Kalbarri nationalpark den 18. december 2006 / af Stine. Et besøg i Kalbarri nationalpark den 18. december 2006 / af Stine. I dag blev Marius og jeg vækket tidligt, klokken 7 kom Arne ind i teltet til Marius og jeg og sagde at vi skulle skynde os lidt for vi

Læs mere

Rejsebrev 4. Efterår 2015.

Rejsebrev 4. Efterår 2015. Rejsebrev 4. Efterår 2015. Søndag den 27. september. Klokken er to om natten. Vi havde ikke helt taget højde for lørdagsunderholdningen i Volterra. Der bliver stadig spillet høj diskomusik fra et nærliggende

Læs mere

REJSEBREV 6. FORÅR 2013.

REJSEBREV 6. FORÅR 2013. REJSEBREV 6. FORÅR 2013. Mandag den 1. april. Campingplads i Evora. Pladsen er ikke noget at skrive hjem om. Til gengæld er prisen høj. Og sådan er det jo mange gange. Hvis kunderne kommer alligevel, er

Læs mere

REJSEBREV 1. FORÅR 2013.

REJSEBREV 1. FORÅR 2013. REJSEBREV 1. FORÅR 2013. Fredag den 1. marts 2013. Nattefrosten bider hårdt i græsset på Rolf Krakesvej. Det lille hjem er toptrimmet, posten er tilbageholdt og vores gode naboer har fået overdraget nøglerne.

Læs mere

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt SKYLD En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt H en ad vejen så man en lille fyr komme gående. Han var ikke særlig stor, nærmest lidt lille. Bare 45 cm høj. Han var bleg at se på. Hans øjne

Læs mere

Rejsebrev 7, efterår 2014.

Rejsebrev 7, efterår 2014. Rejsebrev 7, efterår 2014. Onsdag den 1. oktober. Vejret er stadig forrygende. Grækerne syntes muligvis lidt for varmt og tørt. I går eftermiddags var der fuld udrykning med brandslukningskøretøjer til

Læs mere

Harzen 2010. Mixholdet 6 personer Leo, John, Christen, Jette, Kirsten og Tove

Harzen 2010. Mixholdet 6 personer Leo, John, Christen, Jette, Kirsten og Tove Harzen 2010 Mixholdet 6 personer Leo, John, Christen, Jette, Kirsten og Tove Vi lagde ud fredag formiddag sol og 22 grader og havde besluttet os for at starte til venstre op af bakke, men B holdet stod

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Turen til Kroatien 2014.

Turen til Kroatien 2014. Torsdag 21/8: Turen til Kroatien 2014. Kl 16:45 holder vi ved Færgen i Rødby,i god tid.det viser sig at vi for første gang må vente, vi kan ikke komme med før kl 17:45. Vel ankommet til Femeren,går turen

Læs mere

Rejsebrev 7. "Vaskeriet" Torre de Moncorvo. Autocamperpladsen.

Rejsebrev 7. Vaskeriet Torre de Moncorvo. Autocamperpladsen. Rejsebrev 7. Mandag den 14 april Kører vi fra Pinhão. Der er 83 km. til næste overnatning i Torre de Moncorvo tæt på den spanske grænse. Vejen følger ikke længere Dourofloden, så der er ikke havudsigt

Læs mere

Deltagerere: Lisbeth Møllerhøj, Erling Allerup, Arne Petersen, Karin Nielsen og Bent Blomquist.

Deltagerere: Lisbeth Møllerhøj, Erling Allerup, Arne Petersen, Karin Nielsen og Bent Blomquist. Falster Rundt 4. 6. juli 2014 Deltagerere: Lisbeth Møllerhøj, Erling Allerup, Arne Petersen, Karin Nielsen og Bent Blomquist. Efter halvandet års tilløb lykkedes det endelig at få arrangeret en 3-dages

Læs mere

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere )

Som sagt så gjort, vi kørte længere frem og lige inden broen på venstre side ser vi en gammel tolænget gård (den vender jeg tilbage til senere ) Vi havde lejet et sommerhus på Gammelby Møllevej 57, men vi skulle først hente nøglerne i en Dagli' Brugsen i Børkop. Det kunne vi desværre først gøre fra kl.16.00. Herefter kunne vi endelig sætte GPSen

Læs mere

Rejsenotater fra PROVENCE - 1995. Af Jens Rostgaard Gjerløv.

Rejsenotater fra PROVENCE - 1995. Af Jens Rostgaard Gjerløv. Rejsenotater fra PROVENCE - 1995. Af Jens Rostgaard Gjerløv. Rejsenotaterne er - i modsætning til rejsebrevene - skrevet i mere eller mindre "telegramstil" og skal kun læses og opfattes som notater. De

Læs mere

Galsklint Camping 2010

Galsklint Camping 2010 Galsklint Camping 2010 Galsklint Camping ved Middelfart på Fyn Vi tog hjemmefra onsdag middag og slog lige vejen indenfor Skanderborg på vejen for til campingpladsen. Vi havde fundet et fotostativ i den

Læs mere

Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine.

Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine. Swiss Alpine 2010. Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine. Brian er min kollega i IBM og Lise har jeg kendt gennem 20 år.

Læs mere

starnden, kirkebesøg og en tur i det lokale marked var højdepunkterne her. Og så med paraply! Garfanha. Garfanha.

starnden, kirkebesøg og en tur i det lokale marked var højdepunkterne her. Og så med paraply! Garfanha. Garfanha. Rejsebrev 5. Fredag den 4. april kørte vi fra Coimbra, og trillede lidt længere nordpå. Det var egentlig meningen af aflægge et kort visit i Aveiro, men vejruderne var os igen lidt ugunstige. Regn og blæst.

Læs mere

REJSEBREV 12. FORÅR 2013.

REJSEBREV 12. FORÅR 2013. REJSEBREV 12. FORÅR 2013. Tirsdag den 23. april. Vi trænger til at hvile ørerne i lidt landlige omgivelser efter indtrykkene i Lourdes. Det finder vi i den lille landsby Gimont lidt vest for Toulouse.

Læs mere

Rejsebrev 3, forår 2015.

Rejsebrev 3, forår 2015. Rejsebrev 3, forår 2015. Søndag den 22. marts. Vi vælger at blive i El Rocio week-enden over, i det forfængelige håb, at der nok sker noget i byen de dage. Og det gør der minsandten. Spaniolerne valfarter

Læs mere

Her ligger jeg så og filosoferer over hvor heldig jeg egentlig var - det kunne være gået grueligt galt! Vi går i fare hvor vi går.

Her ligger jeg så og filosoferer over hvor heldig jeg egentlig var - det kunne være gået grueligt galt! Vi går i fare hvor vi går. Kære Klubkammerater I tirsdags (d. 22/2) skulle jeg ha' været til Kalundborg med en arbejdskollega og sætte noget køkkenbord op, men da det blev aflyst i sidste øjeblik fik jeg mulighed for at tage tidligt

Læs mere

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald En dag med Skraldine Skraldine vågner og gaber. Hun rækker armene i vejret og strækker sig. Nu starter en ny dag. Men Skraldine er ikke særlig glad i dag. Hendes mor er på kursus med arbejdet, og det betyder,

Læs mere

Skræddersyet rejseprogram - Tanzania

Skræddersyet rejseprogram - Tanzania Program til: Destination: Tanzania Varighed: 20 dage Program start: Sommer, 2016 * Program slut: Sommer, 2016 * * Datoerne er ikke fastlaget, dette er blot et eksempel, så derfor kan tidspunkterne for

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

Så er min årlige ferietur med min datter forbi, vi er hjemme igen. Turen gik i år til Tönning som ligger ved Ejderen, Danmarks gamle grænse.

Så er min årlige ferietur med min datter forbi, vi er hjemme igen. Turen gik i år til Tönning som ligger ved Ejderen, Danmarks gamle grænse. Cykelferie August 2016 Så er min årlige ferietur med min datter forbi, vi er hjemme igen. Turen gik i år til Tönning som ligger ved Ejderen, Danmarks gamle grænse. Jeg siger gerne for sjov at jeg er medlem

Læs mere

Rejsebrev 8. Søndag den 20. april El Ponte de Suerte, St. Sulpice sur Leze i Frankrig Lisle sur Tarn, Cité de l Espace Toulouse.

Rejsebrev 8. Søndag den 20. april El Ponte de Suerte, St. Sulpice sur Leze i Frankrig Lisle sur Tarn, Cité de l Espace Toulouse. Rejsebrev 8. Søndag den 20. april indtager vi campingpladsen i El Ponte de Suerte, der ligger nær toppen i Pyrenæerne. Pladsen er mere end beskeden, og bruges på denne årstid nok mest som en hurtig overnatningsplads,

Læs mere

På turene havde alle et sæt tørt cykeltøj med og ét fælles ekstra dæk (hvem tror i, der kørte rundt med det ekstra dæk hele ugen?)

På turene havde alle et sæt tørt cykeltøj med og ét fælles ekstra dæk (hvem tror i, der kørte rundt med det ekstra dæk hele ugen?) Hej GCK Det hele startede i maj måned, hvor en kollega kom og spurgte, om jeg ville med en tur til Italien for at køre MTB - det tilbud kunne jeg ikke sige nej til. Vi skulle bo i byen Bormio, der ligger

Læs mere

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn

www, eventyrligvis.dk Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn Folkeeventyr Eventyrligvis Gamle eventyr til nye børn 1 De tre prinsesser i bjerget det blå Der var engang en konge og en dronning, som ikke kunne få børn. De havde alt, hvad de ellers ønskede sig, men

Læs mere

Cabbytur til Ingolstadt Efterårsferien 2013.

Cabbytur til Ingolstadt Efterårsferien 2013. Cabbytur til Ingolstadt Efterårsferien 2013. I september 2013 besluttede vi (Arnold og Bodil) at følge med et par venner på deres tur mod Alsace, så vi pakkede vores Cabby 620+, og kørte afsted d. 18.

Læs mere

Med Rimo på Bornholm 2013.

Med Rimo på Bornholm 2013. Med Rimo på Bornholm 2013. Hold 4 5 6 og 7 tog i weekenden d. 17. 19. august på tur til Bornholm, for at køre Bornholm Rundt søndag d. 18.08.13. Her er (endelig) en lille stemningsrapport.. Rimo s (næsten)

Læs mere

Rejsebrev 4. Forår 2016.

Rejsebrev 4. Forår 2016. Rejsebrev 4. Forår 2016. Søndag den 27. marts. Påske dag, og vi ligger stadig i Armação, og har haft nogle hyggelige dage her. Det var lidt uden for planlægningen, men vores plan, når vi når hertil, har

Læs mere

til Dalen hvor vi lige skulle forbi det berømte meget gamle (1894) historiske hotel midt i byen, hvor der står en del gamle biler og blive flittig

til Dalen hvor vi lige skulle forbi det berømte meget gamle (1894) historiske hotel midt i byen, hvor der står en del gamle biler og blive flittig Norge juni 2017 Så er vores tur til Norge klaret, og hvad der så ud til og skulle blive lidt af en våd omgang holdt næsten ikke stik, kun om natten var der meget hul igennem skyerne og der blev vasket

Læs mere

PROVENCE, Fréjus - 2001.

PROVENCE, Fréjus - 2001. Rejsenotater fra PROVENCE, Fréjus - 2001. Af Jens Rostgaard Gjerløv. Rejsenotaterne er - i modsætning til rejsebrevene - skrevet i mere eller mindre "telegramstil" og skal kun læses og opfattes som notater.

Læs mere

Min haves muld. Hun fortæller mig at jeg har en smuk have i mig i min krop at jeg ER en smuk have

Min haves muld. Hun fortæller mig at jeg har en smuk have i mig i min krop at jeg ER en smuk have Min haves muld Hendes dejlige stemme guider mig ind i mig Ligger på sofaen alene hjemme trygt og rart Med tæppet over mig Min egen fred og ro Kun for mig indeni mig Hun fortæller mig at jeg har en smuk

Læs mere

Den jødiske bydel og shopping

Den jødiske bydel og shopping Den jødiske bydel og shopping Lørdag stod den på den jødiske bydel Kazimierz. Vi havde diskuteret om vi skulle have været taget til Auschwitz for at opleve den del, men efter lidt læsning på nettet fandt

Læs mere

Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp

Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp Sagsnummer: 4 Navn: Teodor Elza Alder: 75 Ansøgt om: Medicinhjælp F. 22-10-1940 April 2013 Bevilget 2012 Medicinhjælp og bleer Bevilget apr. 2013 Medicinhjælp + bleer & tøj Bevilget sep. 2013 Medicinhjælp

Læs mere

De 5 GTC er på togt i Norge.

De 5 GTC er på togt i Norge. De 5 GTC er på togt i Norge. Sidste år var vi på tur i Sverige/ Norge, og her blev jeg bedt om og køre den samme tur i år, bare modsat vej rundt. Det var jeg med på, men havde et par ændringer. Vi skulle

Læs mere

Gudstjeneste, Domkirken, søndag d. 15. marts 2015 kl. 15.00 25 års jubilæum for Reden Søndag: Midfaste, Johs. 6, 1-15 Salmer: 750, 29, 192, 784

Gudstjeneste, Domkirken, søndag d. 15. marts 2015 kl. 15.00 25 års jubilæum for Reden Søndag: Midfaste, Johs. 6, 1-15 Salmer: 750, 29, 192, 784 Gudstjeneste, Domkirken, søndag d. 15. marts 2015 kl. 15.00 25 års jubilæum for Reden Søndag: Midfaste, Johs. 6, 1-15 Salmer: 750, 29, 192, 784 I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen. Jeg vil

Læs mere

Lejrskole til Svendborg. - Slotte og natur på Sydfyn. Karina, Simon, Janni, Lea, Kasper, Louise og Mette. Sus, Karina, Lisa Ann og Lisbeth

Lejrskole til Svendborg. - Slotte og natur på Sydfyn. Karina, Simon, Janni, Lea, Kasper, Louise og Mette. Sus, Karina, Lisa Ann og Lisbeth Lejrskole til Svendborg - Slotte og natur på Sydfyn Karina, Simon, Janni, Lea, Kasper, Louise og Mette Sus, Karina, Lisa Ann og Lisbeth Limfjordsskolen 2007 I dag kom dagen, hvor vi tog til Svendborg.

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Men hun vil hellere tage på eventyr med sine to venner nede på jorden. Aben Kókoro kan godt lide

Læs mere

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik 16. søndag efter trinitatis I Høstgudstjeneste i Jægersborg med Juniorkoret Salmer: Syng for Gud, 729, vinter er nær, 15, 730, 752 4-5, velsignelsen, 730, sensommervisen. I dag fejrer vi høstgudstjeneste

Læs mere

Han sneg sig over til det lille bord ved vinduet. Her plejede hans mor at sidde med sin krydsogtværs. Der satte han sig på kanten af stolen og skrev:

Han sneg sig over til det lille bord ved vinduet. Her plejede hans mor at sidde med sin krydsogtværs. Der satte han sig på kanten af stolen og skrev: Mopsy og Daddy Cool Biffer stod tidligt op. De andre lå stadig og sov i Svend-fra-Skovens hule. Han gik op til lande - vejen og begyndte at gå tilbage mod sommer - huset. En landmand gav ham et lift på

Læs mere

Pilgrimsvejen til Santiago de Compostela. Billedserie om : Tur fra Santiago de Compostela til Finisterre, Verdens Ende

Pilgrimsvejen til Santiago de Compostela. Billedserie om : Tur fra Santiago de Compostela til Finisterre, Verdens Ende Pilgrimsvejen til Santiago de Compostela Billedserie om : Tur fra Santiago de Compostela til Finisterre, Verdens Ende 1 2 Padron 3 En smuk promenade langs med floden Sar. 4 Men vand var det småt med. 5

Læs mere

Ballerup Cykelmotion havde et stærkt hold på Korsika i uge 25 2015

Ballerup Cykelmotion havde et stærkt hold på Korsika i uge 25 2015 Ballerup Cykelmotion havde et stærkt hold på Korsika i uge 25 2015 Inspireret af Tour de France s start på Korsika i 2012 havde 6 ryttere fra Ballerup Cykelmotion tilmeldt sig Dan Frost cykelrejers tur

Læs mere

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen

Tryllefrugterne. fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Tryllefrugterne fortalt af Birgitte Østergård Sørensen Der var engang en mand og en kone; de havde en søn, der hed Hans. Manden passede en hel købstads kreaturer, og det hjalp Hans ham med. Så kom han

Læs mere

I Caminoens fodspor 2015

I Caminoens fodspor 2015 I Caminoens fodspor 2015 Moto-Mundo har lavet en motorcykeltur langs Caminoruten (Jakobs vejen) i det nordlige Spanien, med de religiøse seværdigheder i fokus. Turen foregår i september måned, i 17 dage

Læs mere

Efter en lang flyvetur ankom vi til Newark, vores billetter til Amtrak var udløbet pga. af forsinkelsen men vi fandt ud af at købe nogle nye.

Efter en lang flyvetur ankom vi til Newark, vores billetter til Amtrak var udløbet pga. af forsinkelsen men vi fandt ud af at købe nogle nye. BE 2010 BENTLEY USER KONFERENCE I PHILADELPHIA Det sjove. Vi var 3 fra VD, Kåre Friis-Christensen, VDS, Allan Lundgren, VDK og jeg, Jette Voigt, VDS. Kåre og jeg startede fra Skanderborg kl. 04:50 lørdag

Læs mere

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården

Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Kærligheden kommer indtil hinanden Kapitel 1 Forvandlingen Forfattere: Børnene i Børnegården Der var engang et stort slot, hvor der boede en prinsesse, en konge, en dronning og en sød tjenestepige. Lige

Læs mere

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Steffan Lykke 1. Ta mig tilbage Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Her er masser af plads I mit lille ydmyg palads men Her er koldt og trist uden dig Men hvor er du

Læs mere

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Pigen, der havde blinket til mig, stod og ventede på mig ved døren. Jeg ved, at vi tilhører den samme tradition, sagde hun. Jeg hedder Brida. Jeg er ikke

Læs mere

I SOMMERHUS Final draft

I SOMMERHUS Final draft I SOMMERHUS Final draft SCENE 1 - SKOLE (DAG, EXT.) står og læner sig op ad en bil foran en skole. Han har en smøg i den ene hånd og en iphone i den anden. Han er kunstertype, har pjusket hår og slidte

Læs mere

Pilgrimsvandring 2010. Ole Førster Petersen Ellen og Arne Gundel

Pilgrimsvandring 2010. Ole Førster Petersen Ellen og Arne Gundel Pilgrimsvandring 2010 Ole Førster Petersen Ellen og Arne Gundel 1 Vi vil, vi kan og vi gør det Vi er tre unge mennesker, på tilsammen 200 år, som valgte at gå den 800 km lange Pilgrimsvandring. De 800

Læs mere

Mörrum 29/5-1/6 2014

Mörrum 29/5-1/6 2014 Mörrum 29/5-1/6 2014 Endelig kom turen til Mörrum. Vi var 5 seniorer og 2 juniorer tilmeldt. Vi kørte fra Hørsholm torsdag morgen kl. 04.00. Kenneth ville køre senere. Forventningerne til at fange den

Læs mere

Fredag tog begge. afsted kl. 9.30 fra hotellet. hold 1 til Eiffeltårnet. meste af vejen og

Fredag tog begge. afsted kl. 9.30 fra hotellet. hold 1 til Eiffeltårnet. meste af vejen og Kære forældre Tirsdag morgen kl. 8.15 tog vi afsted mod Paris og i første omgang Maastricht. Vi gjorde nogle ophold undervejs og nåede frem kl. 20 til vores vandrehjem. Vi fik lidt at spise og gik meget

Læs mere

På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK)

På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK) På ski med Talent Team Dagbog fra vor skiferie i Østrig Af Josefine Bjørn Knudsen (BK) Mandag d. 11 januar Endelig var den store dag kommet, hvor jeg skulle af sted til Østrig på skiferie med min klasse.

Læs mere

En lille hurtig tur til Sverige/Norge.

En lille hurtig tur til Sverige/Norge. En lille hurtig tur til Sverige/Norge. Midt på sommeren var vi nogle stykke GTC er som havde et lille kaffemøde (har vi engang i måneden). Og samtalen er meget righoldig og et af emnerne landede pludselig

Læs mere

Rejseplan MC tur Det ukendte Spanien, Maj 2013.

Rejseplan MC tur Det ukendte Spanien, Maj 2013. Rejseplan MC tur Det ukendte Spanien, Maj 2013. Spaniens-kenderen Claus Berner gennemfører unik 7 dages MC tur i Midtspanien i maj 2013. MC Turen vil have et kulturelt og historisk islæt med besøg i en

Læs mere

7. Håndtering af flerkulturelle besætninger

7. Håndtering af flerkulturelle besætninger 7. Håndtering af flerkulturelle besætninger Mange nationaliteter om bord er blevet almindeligt i mange skibe. Det stiller ekstra krav til kommunikation og forståelse af forskelligheder. 51 "Lade som om"

Læs mere

Hej alle sammen. Her tager søløverne lige en slapper på klipperne

Hej alle sammen. Her tager søløverne lige en slapper på klipperne Hej alle sammen Min rejsekammerat og jeg ankom til Perus hovedstad, Lima, den 18. oktober klokken meget sent om aftenen. Planen var, at vi bare skulle have vires bagage, finde vores taxachauffør og så

Læs mere

TUREN GÅR TIL RENAULT TRÆF I SVERIGE.

TUREN GÅR TIL RENAULT TRÆF I SVERIGE. TUREN GÅR TIL RENAULT TRÆF I SVERIGE. Vi startede fra Skive den 26/7 2007 KL.6.30 og kørte til Frederikshavn for vi skulle sejle KL10.00 til Gøteborg. Der efter kørte vi til Håverud hvor vi ville se når

Læs mere

Denne dagbog tilhører Max

Denne dagbog tilhører Max Denne dagbog tilhører Max Den lille bog, du står med nu, tilhører en dreng. Han hedder Max og er 8 år gammel. Dagbogen handler om Max og hans familie. Max er flyttet tilbage til København med sin mor efter

Læs mere

Tekst & foto: Bifrost

Tekst & foto: Bifrost Tekst & foto: Bifrost Vi ville prøve at gentage turen til Polen helt op til Stettin, der hvor man tager mast af for at sejle ad floden op mod Berlin. Da vi i 1998 skulle ind i Polsk farvand sejlede man

Læs mere

DEL 3. Tirsdag den 31. juli 2012 Tour de Mont Ventoux

DEL 3. Tirsdag den 31. juli 2012 Tour de Mont Ventoux DEL 3 Tirsdag den 31. juli 2012 Tour de Mont Ventoux I dag skulle Qashqai en vise, hvad den duede til. Der havde ikke været megen bjergkørsel indtil nu, så i dag skulle vi besejre Mont Ventoux. Toppen

Læs mere

PINSETRÆF PÅ HULLEHAVN CAMPING (5806), SVANEKE

PINSETRÆF PÅ HULLEHAVN CAMPING (5806), SVANEKE PINSETRÆF PÅ HULLEHAVN CAMPING (5806), SVANEKE Fra 2. 5. juni 2017 afholdes der Autocamper træf på Bornholm Så grib chancen for at tilbringe en pinse i dejligt selskab og skøn natur med udsigt til vandet.

Læs mere

Prædiken til 22. s. e. trin. Kl i Engesvang

Prædiken til 22. s. e. trin. Kl i Engesvang Prædiken til 22. s. e. trin. Kl. 10.00 i Engesvang 478 Vi kommer til din kirke, Gud op al den ting 675 Gud vi er i gode hænder Willy Egemose 418 - Herre Jesus kom at røre 613 Herre, du vandrer forsoningens

Læs mere

FORÅRS-OG EFTERÅRSSÆSONEN Løst og fast fra vores færden ombord på det gode skib Freja

FORÅRS-OG EFTERÅRSSÆSONEN Løst og fast fra vores færden ombord på det gode skib Freja 2012 FORÅRS-OG EFTERÅRSSÆSONEN Løst og fast fra vores færden ombord på det gode skib Freja 2012 9. april Så er sæsonen i gang! I det skønneste vejer fik vi Skærtorsdag sat sejlene på, og gjort klar til

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Julen Skiferier. Skiferie i Val d Isère med Hareskov skiklub. Vi var på en fantastisk skiferie, med super vejr og sne, som I kan se på billede.

Julen Skiferier. Skiferie i Val d Isère med Hareskov skiklub. Vi var på en fantastisk skiferie, med super vejr og sne, som I kan se på billede. Skiferie i Val d Isère med Hareskov skiklub Julen 2009 Skiferier Vi var på en fantastisk skiferie, med super vejr og sne, som I kan se på billede. Når man er med skiklubben går man blot uden for hotellet

Læs mere

Enøje, Toøje og Treøje

Enøje, Toøje og Treøje Enøje, Toøje og Treøje Fra Grimms Eventyr Der var engang en kone, som havde tre døtre. Den ældste hed Enøje, fordi hun kun havde et øje midt i panden, den anden havde to øjne som andre mennesker og hed

Læs mere

Fra Santiago de Compostela til Finisterre

Fra Santiago de Compostela til Finisterre Fra Santiago de Compostela til Finisterre Dato: 27 april - 3 maj 2018 Turleder: Gerda Weng + Kirsten Brandt, DVL I middelalderen vandrede pilgrimme fra hele Europa ad Camino Francés gennem Nordspanien

Læs mere

Prædiken til konfirmation i Mørdrup Kirke d. 14. maj 2015 kl. 10 og kl. 12; tekst: Lk. 10,38-42 DDS: 749 331 29 634 787

Prædiken til konfirmation i Mørdrup Kirke d. 14. maj 2015 kl. 10 og kl. 12; tekst: Lk. 10,38-42 DDS: 749 331 29 634 787 Prædiken til konfirmation i Mørdrup Kirke d. 14. maj 2015 kl. 10 og kl. 12; tekst: Lk. 10,38-42 DDS: 749 331 29 634 787 Kære konfirmander, forældre og familie og venner. Lige når foråret er allersmukkest

Læs mere

Vi mødtes tidligt i morges i Københavns lufthavn. Efter check-in og security havde vi lidt tid inden afrejse.

Vi mødtes tidligt i morges i Københavns lufthavn. Efter check-in og security havde vi lidt tid inden afrejse. Svømmeklubben MK 31, K1 Træningslejr uge 7, 2013 Palma, Mallorca Lørdag 9/2-13 Vi mødtes tidligt i morges i Københavns lufthavn. Efter check-in og security havde vi lidt tid inden afrejse. Pga. bagage

Læs mere

Lørdag den 1. august Kører hjemmefra ved 8-tiden, efter en tankning på Jet-stationen i Nørresundby. Vejret er fint med sol, men nogen blæst.

Lørdag den 1. august Kører hjemmefra ved 8-tiden, efter en tankning på Jet-stationen i Nørresundby. Vejret er fint med sol, men nogen blæst. 2009 Sverige Lørdag den 1. august Kører hjemmefra ved 8-tiden, efter en tankning på Jet-stationen i Nørresundby. Vejret er fint med sol, men nogen blæst. Vi holder første kaffepause i Randers og kører

Læs mere

Del 1 af 4 Autocamper på (af)veje

Del 1 af 4 Autocamper på (af)veje Del 1 af 4 Autocamper på (af)veje Fredag den 20. juli (mod Sverige) Kender du fornemmelsen af at føle, at du har oceaner af tid til at ordne en bestemt ting til en bestemt dato? Pludselig er dagen der

Læs mere

En journalistisk beretning fra de meniges talsmand.

En journalistisk beretning fra de meniges talsmand. En journalistisk beretning fra de meniges talsmand. Mange af os ombord har sammenlagt rundet de mere end 100 dage i operation UNIFIL, og hvordan bliver man ved med at holde dampen oppe, når helikopterøvelser

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

H E L E E Nr. 5 juni ti 2015

H E L E E Nr. 5 juni ti 2015 HELE E Nr. 5 juni ti 2015 HELENENYT Nr. 5 (juni årgang 26) Bostedet Helenes Minde Lersø Parkallé 28 2100 København Ø Ansvarshavende: Maj Greifenstein Tlf: 29347195 Eller 39105651 mgr@ok-fonden.dk Layout

Læs mere

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus.

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Adjektiver bolig www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Freja har lige

Læs mere

Beretning fra Limfjords Challenge 2014 (Mors rundt)

Beretning fra Limfjords Challenge 2014 (Mors rundt) Beretning fra Limfjords Challenge 2014 (Mors rundt) Preben og jeg deltog i år i turen rundt om Mors, også kaldet Limfjords Challenge. Det er en tursejlads i tre etaper, ca. 110 km lang. Det var en rigtig

Læs mere

STUDIETUR TIL SYDFYN OG ØERNE EFTERÅRET 2006 NINA, ELISABETH, JENS CHRISTIAN, THOMAS, DENNIS, JYTTE, GERD OG ANNE METTE

STUDIETUR TIL SYDFYN OG ØERNE EFTERÅRET 2006 NINA, ELISABETH, JENS CHRISTIAN, THOMAS, DENNIS, JYTTE, GERD OG ANNE METTE STUDIETUR TIL SYDFYN OG ØERNE EFTERÅRET 2006 NINA, ELISABETH, JENS CHRISTIAN, THOMAS, DENNIS, JYTTE, GERD OG ANNE METTE Faldsled vandrerhjem Søndag d. 7 oktober: Vi kørte fra Limfjordsskolen kl. 12.15.

Læs mere

Rejsebrev 1. Efterår 2015.

Rejsebrev 1. Efterår 2015. Rejsebrev 1. Efterår 2015. Søndag den 5. september. Lissies nye knæ er en ren solstrålehistorie. Vi tør godt køre her en måned efter operationen selv om rejseforsikringen først dækker efter to måneder.

Læs mere

Senior + til Immeln den 3. 5. august 2009-08-06

Senior + til Immeln den 3. 5. august 2009-08-06 Senior + til Immeln den 3. 5. august 2009-08-06 Søen Immeln ligger ca. 20 km nordøst for Kristianstad. Oversigtskort over søen til slut. 2009-08-03, mandag. Der kommer en byge, medens vi læsser kajakkerne

Læs mere

Vejens digte. Inger Jakobsen

Vejens digte. Inger Jakobsen Vejens digte Inger Jakobsen Caminoen i Spanien, maj 2011 EN LILLE VEJ En lille vej Hvid og lysende Med grønt græs i midten Og 1000 blomster oh -bare jeg skulle ned af den. Jeg kan næsten ikke dy mig VEJEN

Læs mere

Del 10. DAG 20. Fridag med køretur på Lofotenøerne, Midtvejs Dinner og midnatssol.

Del 10. DAG 20. Fridag med køretur på Lofotenøerne, Midtvejs Dinner og midnatssol. Del 10 DAG 20. Fridag med køretur på Lofotenøerne, Midtvejs Dinner og midnatssol. Oprindelig havde jeg planlagt et længere ophold på Sandsletta, hvilket ville give flere muligheder til at komme rundt på

Læs mere

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier

Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Skrevet af Peter Gotthardt Illustreret af Bodil Bang Heinemeier Morgengry kommer fra skypaladset i himlen. Men hun vil hellere tage på eventyr med sine to venner nede på jorden. Aben Kókoro kan godt lide

Læs mere

Kære Aabenraa Rotary Klub. Como vão as coisas por aí?

Kære Aabenraa Rotary Klub. Como vão as coisas por aí? Kære Aabenraa Rotary Klub Como vão as coisas por aí? Jeg vil gerne først takke mange gange for, at I har givet mig muligheden for at komme ud som udvekslingsstudent og opleve en helt ny og spændende kultur!

Læs mere

Senere på aftenen spiste vi lækker aftensmad på en vietnamesisk restaurant.

Senere på aftenen spiste vi lækker aftensmad på en vietnamesisk restaurant. Dublin, Irland Ikke mindre end fantastisk kan jeg beskrive 8. klasses tur til Dublin! Jeg tror ikke jeg tager helt fejl hvis jeg siger at denne begejstring gælder os alle - både lærere og elever. Vi har

Læs mere