Projekt Forældresamarbejde. Oplæg 14. august 2008

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Projekt Forældresamarbejde. Oplæg 14. august 2008"

Transkript

1 Projekt Forældresamarbejde Oplæg 14. august 2008

2 Oplæg om projekt forældresamarbejde den 14. august Organisering af projektet 2. Projektets mål 3. Hvordan når vi målene? Dagsorden: 4. Interview med personalegruppen i Børnehuset Nord Pause 5. Interview med forældregruppen 6. Projektets andre aktiviteter 7. Fremtidige udfordringer i forhold til forældregruppen 8. Diskussion/debat om at formidle pligter og rettigheder 9. Diskussion/debat Hvordan kan 4aSprogpædagogerne og Projekt forældresamarbejde få gavn af hinanden i fremtiden

3 Organisering af projekt Forældresamarbejde i Nordbycentret Familieministeriet Styregruppe: Centerchef, Leder af Børnehuset Nord, Souschef, Afdelingsleder børnehave, Udviklingspædagog og Sekretær Projektleder Centerleder Maria Ringsmose Sekretær og Budgetansvarlig Linda Breiner Projektmedarbejder Sara Katz Interessenter og målgruppe: Personale Børnehuset Nord Forældre Børnehuset Nord Børn Børnehuset Nord Referencegruppe: Relevante fagpersoner med noget på hjertet

4 Organisationsdiagram for Nordbycentret juli 2008 Daginstitutionschef Nordbycentret Centerleder Daginstitutionsleder Udviklingspædagog Børnehuset Nord Projekt Ung Mor Projekt Forældresamarbejde Stabil Start Åben Rådgivning 4a

5 Projektets mål: At forældresamarbejdet i Børnehuset Nord skal blomstre. Herunder at vi får gladere og mere trygge børn, forældre og personale. Projektets succeskriterier er At den samlede medarbejderstab gennem kurser og uddannelse bliver bedre rustet til at forbedre forældresamarbejdet. At der oparbejdes en højere forældredeltagelse i forældremøder og andre sociale arrangementer. At Børnehusets Nords forældrebestyrelse opbygges. At den åbne dialog og den gensidige forståelse pædagoger og forældre imellem skal udbygges og forbedres gennem forældresamtaler, forældrevejledning, hjemmebesøg, øget forældreinddragelse i hverdagen og til arrangementer. At der opbygges en større gensidig forståelse og respekt for de sociale og kulturelle forskelle, man til dagligt møder i institutionen.

6 Hvordan prøver vi at nå målene? Gantt overblik! Den første måned Int. Personale Gennemgå interviewguide

7 Interviewguide Personaleinterviews Intro til interviewet: Varighed 40 minutter Jeg skal lære dig som personale at kende for at kunne gøre projektet relevant for netop dig! Det er anonymt da det ikke er relevant hvem af jer der siger hvad, men hvad I fortæller om at være personale her og jeres forståelse af forældresamarbejdet. Jeg skriver ikke hele interviewet ud men hovedpointer i til de tre hovedspørgsmål. Spørgsmålene primært er løsningsfokuserede

8 Interviewguide Personaleinterviews 1. Hvad kan du godt lide ved at være her? Uddannelsesmæssig baggrund? Hvor længe har du været her? Hvorfor er du netop ansat her i Børnehuset og ikke i en anden institution? Når jeg siger forældresamarbejde, hvad tænker du så? 2. Skalaspørgsmål: På en skala fra 1 til 10, hvor 1 er at der bare ikke er noget som helst der fungerer for dig og 10 er der ikke er noget du kunne gøre bedre. Hvor er du så i dag? Hvad er det der gør at du ikke er på X (et trin lavere)? Hvor vil du gerne hen (hvor langt vil du gerne op på skalaen, samt spørge ind til svaret)? 3. Mirakelspørgsmål :Hvis du nu vågnede op i morgen og det var januar 2010 og forældresamarbejde projektet var lykkedes - hvad ville så være anderledes? Hvordan ville dine kolleger kunne mærke det på dig? Hvordan ville forældrene kunne mærke det på dig? Hvordan ville børnene kunne mærke det på dig?

9 Projekt Forældresamarbejde Børnehuset Nord Pointer fra interview med personalet i Børnehuset Nord Foretaget fra november 2007 til januar 2008

10 17 siders noter Analyse og tematisering af personalets ønsker for forældresamarbejdet Bud på indsatser i forhold til temaer Vigtigt: Alle indsatser/ting jeg sætter i gang, skal ses som ting der afprøves i en periode, hvorefter vi evaluerer og justerer!!!

11 8 Temaer/indsatsområder for forældreprojektet 1: Arbejdsglæde 2: Ønske om faglig udvikling 3: Opmærksomhed på relationen og roller 4: Ønske om at forældrene skal kende til den pædagogiske faglighed 5: Ønske om mere snak med forældrene 6: Hvad kendetegner børn og forældre i Børnehuset Nord? 7: Sammenhæng ml. hjem og daginstitution 8: Svar på skalaspørgsmål Mirakelspørgsmål ønsker og mål

12 1. Arbejdsglæde 1. Arbejdsglæde Konklusion: Arbejdsglæden opnås når man er tryg, og man føler at man anerkendes for den man er og det man gør både af kolleger, forældre, børn og ledelse Gode kolleger, man kan spørge til råds, og have det sjovt med At have rammer til frihed under ansvar Samværet med børnene At forældrene forstår det man siger Om arbejdsglæde: At nå igennem til forældrene med sit budskab.

13 1. Arbejdsglæde Forslag til indsatser i forhold til at få mere arbejdsglæde: Man sparrer/giver hinanden positiv feedback i forbindelse med forældresamtaler. At man fremelsker en kultur hvor det anses for vigtigt, at man spørger sine kolleger til råds. At man husker at rose sine kolleger i hverdagen. At man vender svære samtaler/ubehagelige episoder med kolleger/leder så man ikke føler sig eneansvarlig for situationen. Banalt? Det er det ikke! Man går fx primært alene til forældresamtaler og har derfor ikke mulighed for at sparre med sine kolleger

14 2. Ønske om faglig udvikling 2. Faglig udvikling Konklusion: Personalegruppen fremstår meget nysgerrig og vil alle gerne dygtiggøre sig, både i forhold til faglighed og daglig praksis. Større forståelse og evne til rummelighed i forhold til forældregruppen efterspørges. Man vil gerne udvikle forældresamtaler - form og indhold. Mange ønsker undervisning i kulturforståelse. Der ønskes viden om udsatte børn og familier, og om hvorfor nogle udviser et andet omsorgsniveau end det man måske selv udviser. Redskaber til at rumme anderledes handlemåder. Ny procedure for forældresamtaler. Redskaber til samtaleteknik.

15 2. Faglig udvikling Forslag til indsatser i forhold til faglig udvikling: Undervisning i kulturforståelse og forældresamarbejde. (Maj 2008 ) Personalet i Børnehuset Nord tager blandt andet følgende med sig fra kurset: Det er en overvejende positiv og inkluderende opfattelse man har af kultur her i huset. Man ser ikke kultur som en barriere men som et vilkår. Opfordringer til at gå mere i dialog, tage forældrene mere med på råd, inkludere forældrene i udarbejdelse af materiale om huset. En idé om at lave en præsentations dvd om Børnehuset Nord.

16 2. Faglig udvikling - fortsat Flere forslag til indsatser i forhold til faglig udvikling: Undervisning om socialt udsattes liv og dagligdag. Undervisning om at rumme, at nogle forældre udviser et lavere/anderledes niveau i forhold til omsorg for deres børn, end det man måske selv udviser. Undervisning i at man som professionel er vært for en forældresamtale - indlede, afslutte og styre samtalen. [NB: Gennemgang af øvelse samtaleteknik og samtaler med forældre] Undervisning i samtaleteknik i forhold til svære samtaler. Udvikling af materiale til forældresamtaler, og procedure for afholdelse og indkaldelse. Brug af genogram ved første samtale. Strukturering af forberedelse til forældresamtaler (SOS-light).

17 3. Opmærksomhed på relationen og roller 3: Opmærksomhed på relationen og roller Konklusion: Man ønsker at være professionel og rummende i relationen og være tydelig i forhold til faglighed. Mange synes det er svært. Mange er meget direkte i forhold til at fortælle forældrene, at det er vigtigt at de taler sammen i hverdagen. Mange laver meget sjov med forældrene. Enkelte taler specifikt om at de har stor opmærksomhed på egen rolle ifht. forældrene. Man har både rollen som den der skaber tryghed, og den der stiller krav til forældrene. Mange synes alligevel det er svært! At man husker at man er på arbejde, og man skal skabe tryghed, og derfor skal være smilende og imødekommende.

18 3. Opmærksomhed på relationen og roller Forslag til indsatser i forhold til at styrke opmærksomheden på egen rolle som professionel i relationen til forældrene: Undervisning i balancen at skabe tryghed og stille krav og samtidig at være professionel i forhold til forældrene. Undervisning i at se ens egen betydning for relationen og samarbejdet. Vi kan ikke ændre på forældrene, men vi kan blive bedre til at nå dem (- Her må vi se på vores egen rolle i relationen. Har en super underviser til dette! Undervisning september 2008 og marts 2009)

19 4. Pædagogisk faglighed 4. Ønske om at forældrene skal kende til den pædagogiske faglighed Konklusion: Man ønsker at forældrene ved mere om hvorfor man laver de aktiviteter man gør med børnene. Og ønsker at formidlingen i højere grad end nu, når forældrene (-og det giver arbejdsglæde ). Forældrene mangler fx forståelse for, hvorfor man skal have børnenes tegninger med hjem. Forældrene mangler viden om skoleparathed. Ønske om at udvikle det informationsmateriale der gives til forældrene - med billeder. Man er nødt til at svare på de samme spørgsmål igen og igen og forklare det samme igen og igen.

20 4. Pædagogisk faglighed Forslag til indsatser for at styrke forældrenes forståelse af pædagogfagligheden: Udvikling af nyt og mere farverigt og billedrigt velkomstmateriale (Er færdigt til omdeling august 2008) Udvikling af billedmateriale om forskellige aktiviteter og deres formål - måske en dag i V/bh (besluttet at lave pjecer med husets traditioner) Udvikling af billedmateriale vedr. skoleparathed (sandsynligvis i samarbejde med Nørrevang skolen).

21 5. Mere snak 5. Ønske om mere snak med forældrene Konklusion: Den daglige dialog med forældrene er vigtig, mere daglig dialog ønskes! Næsten alle ønsker at forældrene skal komme og fortælle mere og spørge mere i hverdagen. At forældrene skal komme og sætte sig på stuen Forældresamarbejde handler om barnets trivsel her og hjemme. At forældrene tør komme og snakke.

22 5. Mere snak Forslag til indsatser for at få mere daglig snak: At Vuggestuen også inviterer til forældrekaffe. (Er i gang) At man eksplicit i forældresamtaler (især den første) fortæller hvor vigtigt det er at forældrene fortæller hvis der sker nogle forandringer i familielivet. Og hvorfor det er vigtigt. (Er besluttet huskeliste til første samtale) At man understreger at man har tavshedspligt. Undervisning om ens egen rolle i forhold til samtale og samarbejde (Ligesom pkt. 3 Relation og rolle).

23 6. Børn og Forældre 6: Hvad kendetegner børn og forældre i Børnehuset Nord? Konklusion: Børnene kræver meget omsorg og grænsesætning og tydelige voksne der går igen. Mange børn er sprogligt bagefter. Forældrene har mange gange svært ved at følge de råd og anvisninger som man kommer med. Der er en opfattelse af, at forældrene rigtig gerne vil følge alle de gode råd og idéer man kommer med, men der er nogle faktorer der gør, at det ikke altid lykkes for dem.

24 6. Børn og Forældre Forslag til indsatser for lettere at kunne rumme børne- og forældregruppen: Undervisning om socialt udsatte familier Herunder: viden om faktorerne der gør at forældre og børn handler uforudsigeligt og anderledes end aftalt. Ligger i forlængelse af indsatserne ved pkt. 2 Ønsker til faglig udvikling. Og pkt. 3 Relation og roller.

25 7. Hjem og daginstitution 7. Sammenhæng ml. hjem og daginstitution Konklusion: Der er et ønske om at forældrene skal udvise større interesse for børnenes dagligdag i daginstitutionen. Mange ønsker også at have større kendskab til hvordan tingene foregår hjemme. Mange anser hjem og daginstitution som alt for adskilte verdener for børnene. Mange mener ikke forældrene forstår hvad der foregår i daginstitutionen (pædagogfagligheden). Nogen gange føles det som om det bare er et køleskab, hvor de kommer og opbevarer børnene og så henter dem igen når de skal bruge dem. Flere ønsker at komme på hjemmebesøg og vil gerne vide mere om hvordan tingene foregår hjemme hos familierne. Det vil styrke relationen til forældrene at komme derhjem.

26 7. hjem og daginstitution Forslag til indsatser for at styrke sammenhængen ml. hjem og daginstitution: Indsatser i forhold til hjemmebesøg, afventer om vi ikke opnår sammenhængen via øvrige indsatser. Fordi det anses for grænseoverskridende for forældrene at personalet skal invitere sig selv indenfor. Det vi går i gang med er derfor: Mere brug af billedmateriale om aktiviteter vil styrke forældrenes forståelse for barnets dagligdag i institutionen. Forældrene inviteres til at komme og lave aktiviteter med børn og personale fx synge, spille fodbold, lave mad, eller andet de brænder for.

27 Skala spørgsmål ØVELSE Inden I får svarene fra Børnehusets personale vil jeg gerne have jeres svar Er I med på den? Skal bruge en frivillig, jeg må interviewe (Uddel post-it til indsamling)

28 8. Skala 8. Svar på Skalaspørgsmål Mellem 4,5 og 10 dog flest på 7,5. Konklusion: man har meget forskellige opfattelser af succeskriterier for forældresamarbejdet. Bevidstheden om egen indsats giver høj score. De der scorer højest er de der er gode til at anerkende sig selv for det stykke arbejde de laver.

29 8. Skala Forslag til indsatser for at komme højere op på skalaen: Højne ens bevidsthed om det gode man gør til daglig gennem kollegial faglig omsorg. Dvs. ros og sparring.

30 Mirakelspørgsmål ønsker og mål Når projektet er en stor succes i 2010 vil det komme således til udtryk: Forældrene kommer i højere grad end nu til forældrearrangementer. Forældrene vil snakke med personalet om hvad der er sket i weekenden, de vil synes om at komme ind på stuen og bare sidde lidt og sludre. Flere forældre vil vise interesse for børnenes hverdag i institutionen. Forældrene vil mærke at personalet er åbne og imødekommende. Personalet vil være mere glade, mindre frustrerede. Forældrene vil være mere trygge og glade. Børnene vil være mere trygge og glade. Forældrene kan altid komme og få en kop kaffe. Personalet er ikke bange for at gå til forældrene, og tør henvende sig til alle slags forælde. Der vil være færre sure forældre. Personalet vil være mindre irriterede på forældrene, da de vil have en større forståelse for hvorfor nogle forældre handler anderledes end de selv ville have gjort. Flere børn vil gavne mere af sprogstimulering da den også foregår hjemme, og klare sig bedre sprogligt. Forældrene får mere positiv feedback om børnenes hverdag. Personalet snakker med forældrene og ikke hinanden når forældrene kommer og afleverer. Personalet er imødekommende og bevidst om at de skal have en positiv attitude i fht. forældrene. Konklusion: Der er ikke noget i ovenstående som ikke berøres i de 8 temaer. Jeg mener derfor der er god grund til at være optimistisk, og tror på at mange af de ønsker personalet i Børnehuset Nord har, kan realiseres i løbet af de næste 2 år.

31 Implementering af indsatser: 1. Undervisning - dygtige, inspirerende mennesker udefra 2. Arbejdsgrupper 3. Sara underviser/sparrer i hverdagen og på personalemøder Personalet selv underviser og sparrer med deres kolleger i hverdagen!

32 PAUSE

33 Forældreinterviews Gennemgå spørgeguide Formidling til personale Uddel Opsamlende analyse af forældreinterviews se side 7!

34 Pointer fra forældre interviews Forældreinterviewene tilføjer følgende nyt til projektet: En opmærksomhed på at temaerne fra personaleinterviewene allerede er godt dækkende for styrkelse af forældresamarbejdet. Der er stor overensstemmelse mellem det personalet ønsker og det forældrene værdsætter. At temaet Faglig udvikling bør suppleres med mere viden om socialt udsatte end først antaget. Herunder forståelse for mennesker med ringe social kompetence og hvilken betydning denne har for dem, i samarbejdet med fx deres børns daginstitution. Det kunne fx blot hedde social forståelse. En opmærksomhed på at forældrene godt kan sætte pris på de initiativer og aktiviteter personalet laver, uden at være i stand til at deltage i dem. En opmærksomhed på at imødekommenhed og tydelighed er meget vigtig i forhold til samarbejdet med forældre der ikke taler godt dansk eller er socialt dårligt stillede/har ringe sociale kompetencer. En opmærksomhed på at temaet Relation og Roller og oplægsholdere er godt valgt. En forståelse for, at fælles for de fleste af forældrene i Børnehuset Nord er, at de ikke overholder de sociale og kulturelle koder, som vi forventer af dem. Det er i høj grad det der gør det svært for dem at samarbejde med personalet. Og ikke mindst for personalet at samarbejde med dem Det virker som om halvdelen er rigtig godt tilfredse med kommunikationen og samarbejdet og den anden halvdel ønsker mere snak og information.

35 Fra analyse til arbejdstemaer Projektets 7 fokuspunkter 1: Arbejdsglæde 2: Ønske om faglig udvikling 3: Opmærksomhed på relationen og roller 4: Ønske om at forældrene skal kende til den pædagogiske faglighed 5: Ønske om mere snak med forældrene 6: Øget sammenhæng ml. hjem og daginstitution 7: Øget viden om social baggrund

36 Fra analyse til arbejdstemaer Det er således indenfor disse 7 temaer at undervisningen af Børnehuset Nords personale er tilrettelagt. Som eksempler på dette kan nævnes: Når jeg underviser løsningsfokuseret inddrages punkt 1. Når jeg går med til samtaler og underviser i samtaleteknik er det punkt 2 der arbejdes efter. Forsøg med at strukturere forældremøder efter læreplanstemaer inkluderes i punkt 4. Forsøg med forældrekaffe i vuggestuen er del af punkt 5 og 6, for her optimeres muligheden for at snakke uformelt. Udarbejdelse af nyt velkomstmateriale til hele Børnehuset Nord, samt strukturering af første samtale med forældrene, er del af 3, 4, 5 og 6 Kursus i forhold til Kulturforståelse og forældresamarbejde udspringer af punkt 2 og de to planlagte kursusdage om rollen som professionel i relationen udspringer primært af punkt 3.

37 Projekt aktiviteter Andre aktiviteter Jeg udarbejder blandt andet projektledelsesværktøjer som ganttdiagrammer og aktivitetslister til tidsstyring og aktivitetsstyring, disse forelægges for, og godkendes løbende af styregruppen. Jeg deltager i et marte-meo forløb i forhold til at optimere sin kommunikation med personalegruppen. Ambitionen er at blive bedre til at holde personalegruppens engagement ved at bruge det de selv siger i undervisningen. Jeg deltager i det integrationspolitiske netværk Samuelsen. Fællesdag for lignende projekter.

38 Uddel Status og opsamling juli 2008 Diskussion & debat: Udfordringer i forhold til forældrene

39 Største udfordringer i forhold til forældregruppen Fælles ansvar for barnet i daginst Oplyse forældrene om deres pligter og rettigheder Gode idéer til at oplyse forældrene om deres pligter og rettigheder modtages med kyshånd!

40 Fremadrettet Hvordan kan 4a sprogpædagoger og Projekt Forældresamarbejde have gavn af hinanden? Forslag: Forældresamarbejdssnak 1 time hver anden måned?

Projekt Forældresamarbejde Børnehuset Nord. Udviklingsprojekt Oktober 2007 december 2009 Kommunikation - Formidling - Kulturforståelse

Projekt Forældresamarbejde Børnehuset Nord. Udviklingsprojekt Oktober 2007 december 2009 Kommunikation - Formidling - Kulturforståelse Projekt Forældresamarbejde Børnehuset Nord Udviklingsprojekt Oktober 2007 december 2009 Kommunikation - Formidling - Kulturforståelse Program: Organisering af projektet Projektets mål og formål Projektets

Læs mere

Vuggestuens. Pædagogiske værdier. Anerkendende fællesskab. Udfordrende udvikling. Positivt livssyn. Maj 2013

Vuggestuens. Pædagogiske værdier. Anerkendende fællesskab. Udfordrende udvikling. Positivt livssyn. Maj 2013 Vuggestuens Pædagogiske værdier Anerkendende fællesskab Udfordrende udvikling Positivt livssyn Maj 2013 Vuggestuen Værdi: anerkendende fællesskab Hvordan skal værdien komme til udtryk i Voksen - Voksen

Læs mere

10 principper for forældresamarbejde. - et dialogværktøj til at styrke forældresamarbejdet i daginstitutioner, skoler, SFO er og klubber

10 principper for forældresamarbejde. - et dialogværktøj til at styrke forældresamarbejdet i daginstitutioner, skoler, SFO er og klubber 10 principper for forældresamarbejde - et dialogværktøj til at styrke forældresamarbejdet i daginstitutioner, skoler, SFO er og klubber 2 Fælles om et stærkere forældresamarbejde 10 principper for forældresamarbejdet

Læs mere

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle?

Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave. 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? Brokke, sladder, mobbe politik I Præstbro Børnehave 1.Indhold 2. Hensigtserklæring 3. Definition på hvad er - brok - sladder - mobning 4. Hvordan skal vi handle? (egne eksempler) 5. 10 gode råd til kollegerne

Læs mere

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 Kursus om: Professionelt forældresamarbejde med underviser Kurt Rasmussen Den 27. september 2008 på Vandrehjemmet i Slagelse fra kl. 8:30-16:00 Referat af dagen: Dette

Læs mere

Svar på spørgsmål til brug for samtale om forældretilfredshedsundersøgelsen

Svar på spørgsmål til brug for samtale om forældretilfredshedsundersøgelsen Svar på spørgsmål til brug for samtale om forældretilfredshedsundersøgelsen 1. Den pædagogiske indsats Spørgsmålet med den højeste tilfredshedsprocent: Personalets indsats for at få dit barn til at føle

Læs mere

Forventningsafstemning Skovtrolden 3 praktik Oktober 2015

Forventningsafstemning Skovtrolden 3 praktik Oktober 2015 Forventningsafstemning Skovtrolden 3 praktik Oktober 2015 Praktikstedets forventninger Forventninger til vejledning I børnehusene i Skørping er vi glade for at tage imod studerende. Vi er åbne, og læringsaktiviteter

Læs mere

Handleplanen bygges op over SMTTE-modellen. (Status, Mål, Tiltag, Tegn og Evaluering) Handleplanen er dynamisk dvs. at den tilrettes løbende.

Handleplanen bygges op over SMTTE-modellen. (Status, Mål, Tiltag, Tegn og Evaluering) Handleplanen er dynamisk dvs. at den tilrettes løbende. Handleplan for inklusion på Hou Skole, november 2014 Handleplanen bygges op over SMTTE-modellen. (Status, Mål, Tiltag, Tegn og Evaluering) Handleplanen er dynamisk dvs. at den tilrettes løbende. Status

Læs mere

Professionel pædagogisk kommunikation - mellem medarbejder og barn

Professionel pædagogisk kommunikation - mellem medarbejder og barn STRATEGI FOR LÆRING OG UDVIKLING Professionel pædagogisk kommunikation - mellem medarbejder og barn Vi ønsker en løbende udvikling af vores daglige udviklingsproces, der sikrer, at den nye viden bliver

Læs mere

Implementering af samtaleredskabet Spillerum. Et inspirationskatalog til medarbejdere i dagtilbud

Implementering af samtaleredskabet Spillerum. Et inspirationskatalog til medarbejdere i dagtilbud Implementering af samtaleredskabet Spillerum Et inspirationskatalog til medarbejdere i dagtilbud Indholdsfortegnelse: 1. Indledning 1 1.1 Hvad er inspirationskataloget? 1 2. Rammesætning for arbejdet med

Læs mere

Elverhøjs uddannelsesplan:

Elverhøjs uddannelsesplan: Grønnedalsvej 8 8660 Skanderborg Tlf. 87942421 E-mail: elverhoj@skanderborg.dk www.skanderborg.dk/elverhoej.dk Elverhøjs uddannelsesplan: Elverhøj er en kommunal daginstitution oprettet i 1996. I 2007

Læs mere

UDDANNELSESPLAN. Børnehuset Bangsbo/Skovbørnehaven

UDDANNELSESPLAN. Børnehuset Bangsbo/Skovbørnehaven UDDANNELSESPLAN Børnehuset Bangsbo/Skovbørnehaven September 2011 Velkommen til kommende studerende! Hjertelig velkommen til Børnehuset Bangsbo/Skovbørnehaven. Vi er en kommunal institution med børn i alderen

Læs mere

Fritidsklubbens. Pædagogiske værdier. Anerkendende fællesskab. Udfordrende udvikling. Positivt livssyn. April 2013

Fritidsklubbens. Pædagogiske værdier. Anerkendende fællesskab. Udfordrende udvikling. Positivt livssyn. April 2013 Fritidsklubbens Pædagogiske værdier Anerkendende fællesskab Udfordrende udvikling Positivt livssyn April 2013 Værdi: Anerkendende fællesskab Hvordan skal værdien komme til udtryk i Voksen - Voksen relationen

Læs mere

Udsatte børn i dagtilbud Kommunefortælling fra Randers kommune

Udsatte børn i dagtilbud Kommunefortælling fra Randers kommune Udsatte børn i dagtilbud Kommunefortælling fra Randers kommune 1. Hvad var problemstillingen/udfordringen som I gerne ville gøre noget ved? (brændende platform) Begrundet i gode erfaringer fra tidligere

Læs mere

Det gode børneliv i vores børnehave. Vi ønsker at alle vores børn trives og har det godt i Kollerup Børnehus. Derfor arbejder vi med.

Det gode børneliv i vores børnehave. Vi ønsker at alle vores børn trives og har det godt i Kollerup Børnehus. Derfor arbejder vi med. Det gode børneliv i vores børnehave. Vi ønsker at alle vores børn trives og har det godt i Kollerup Børnehus. Derfor arbejder vi med. Mål. Hvad skal vores børn have mulighed for at opnå. Voksne der kan

Læs mere

BYDELSMOR DEL. 1 Intro DEL DEL DEL. grunduddannelsen. Plan for. Materialeliste. Aktiviteter. til grunduddannelsen

BYDELSMOR DEL. 1 Intro DEL DEL DEL. grunduddannelsen. Plan for. Materialeliste. Aktiviteter. til grunduddannelsen BYDELSMOR grunduddannelse DEL 1 Intro til grunduddannelsen DEL 2 DEL 3 Plan for grunduddannelsen Materialeliste DEL 4 Aktiviteter til grunduddannelsen INTRO til grunduddannelsen for Bydelsmødre 1 I introen

Læs mere

Rammer og proces i Børnehusene Hos os kommer værdierne til udtryk i forhold til børnene, kollegerne, samarbejdspartnere, forældrene og ledelsen.

Rammer og proces i Børnehusene Hos os kommer værdierne til udtryk i forhold til børnene, kollegerne, samarbejdspartnere, forældrene og ledelsen. 1 Værdibaseret ledelse gør det muligt for alle i organisationen at navigere efter fælles værdier i en i øvrigt omskiftelig verden. Gennem de fælles værdier bliver både ledere og medarbejdere i stand til

Læs mere

Kære medarbejdere på børneområdet,

Kære medarbejdere på børneområdet, Kære medarbejdere på børneområdet, Den 1. august går vi i gang med at føre vores inklusionsplan ud i livet. Vi har efterhånden forberedt os i 2 et halvt år, så vi er klar, og vi glæder os til at komme

Læs mere

Systematik og overblik

Systematik og overblik 104 Systematik og overblik Gode situationer god adfærd Beskrevet med input fra souschef Tina Nielsen og leder John Nielsen, Valhalla, Nyborg Kommune BAGGRUND Kort om metoden Gode situationer god adfærd

Læs mere

herunder: Samarbejdet mellem forældre & Må jeg være med?

herunder: Samarbejdet mellem forældre & Må jeg være med? Familiepladser i Gullandsgården, herunder: Samarbejdet mellem forældre & personale i Familiepladsregi. Må jeg være med? Hvad er en Familieplads En familieplads er en særlig plads i en almindelig daginstitution,

Læs mere

Førskolegruppens. Pædagogiske værdier. Anerkendende fællesskab. Udfordrende udvikling. Positivt livssyn. April 2013

Førskolegruppens. Pædagogiske værdier. Anerkendende fællesskab. Udfordrende udvikling. Positivt livssyn. April 2013 Førskolegruppens Pædagogiske værdier Anerkendende fællesskab Udfordrende udvikling Positivt livssyn April 2013 Førskolegruppen Værdi: Anerkendende fællesskab Hvordan skal værdien komme til udtryk i Voksen

Læs mere

De Kongelige Køers evaluering af Københavns Kommunes pejlemærker 2015

De Kongelige Køers evaluering af Københavns Kommunes pejlemærker 2015 De Kongelige Køers evaluering af Københavns Kommunes pejlemærker 2015 Sprogindsatsen muligheder gennem sprog Sammenhæng også i overgange Krav om refleksion og metodisk systematik i den pædagogiske praksis

Læs mere

Hvilke virkninger har VIDAforældreprogrammet

Hvilke virkninger har VIDAforældreprogrammet 9.-10. DECEMBER 2013 Hvilke virkninger har VIDAforældreprogrammet haft? casestudie 2 v. Dorte Kousholt () & Peter Berliner (peer@dpu.dk) EFFEKTER AF VIDA en vidensbaseret indsats i danske daginstitutioner

Læs mere

Uddannelsesplan for PAU elever 2014

Uddannelsesplan for PAU elever 2014 Kære Elev Velkommen til Vi glæder os til at lære dig at kende og håber på et godt samarbejde. På de følgende sider kan du læse om hvad vi står for og hvilke krav og forventninger du kan stille til os og

Læs mere

9. Bilagsoversigt. Bilag 1: Interviewguide Familiepædagoger. Bilag 2: Interviewguide Almen pædagoger. Bilag 3: Interviewguide Leder

9. Bilagsoversigt. Bilag 1: Interviewguide Familiepædagoger. Bilag 2: Interviewguide Almen pædagoger. Bilag 3: Interviewguide Leder 9. Bilagsoversigt Bilag 1: Interviewguide Familiepædagoger Bilag 2: Interviewguide Almen pædagoger Bilag 3: Interviewguide Leder Bilag 4: Værdier og pædagogisk fundament 1 Bilag 1: Interviewguide Interview

Læs mere

D.I.I. Grøften - Skovbørnehaven Grøftekanten - D.I.I. Anemonen - D.I.I. Skovkanten Dagplejen i Viby - LANDINSTITUTITONEN 2-KLØVEREN INDSATSOMRÅDER

D.I.I. Grøften - Skovbørnehaven Grøftekanten - D.I.I. Anemonen - D.I.I. Skovkanten Dagplejen i Viby - LANDINSTITUTITONEN 2-KLØVEREN INDSATSOMRÅDER 1 2 Sprog 2-kløveren Status og Sammenhæng I forbindelse med kvalitetsrapporten og samtalen var en af de aftalte udviklingspunkter for dagtilbuddet Vestergård: Sprog: Øget fokus på sproget 0-3 års området.

Læs mere

Velkommen i 1. praktik (øvelse) i Helsted Børnehave / vuggestue.

Velkommen i 1. praktik (øvelse) i Helsted Børnehave / vuggestue. Velkommen i 1. praktik (øvelse) i Helsted Børnehave / vuggestue. Helsted børnehave blev oprettet i 1972. Helsted børnehave / vuggestue en selvejende daginstitution. Der er indgået driftsoverenskomst med

Læs mere

ICDP i forældrepartnerskabet. Instituttet i samarbejde med...

ICDP i forældrepartnerskabet. Instituttet i samarbejde med... ICDP i forældrepartnerskabet Instituttet i samarbejde med... Projektet Hvorfor Kvaliteten af det enkelte dagtilbud og forældreinddragelse er afgørende elementer i arbejdet med at skabe lige mulighed for

Læs mere

Uddannelsesplan for Børnehaven Løvspring Vinkelvej 32, 8800 Viborg Tlf. nr. 86623492

Uddannelsesplan for Børnehaven Løvspring Vinkelvej 32, 8800 Viborg Tlf. nr. 86623492 Uddannelsesplan for Børnehaven Løvspring Vinkelvej 32, 8800 Viborg Tlf. nr. 86623492 Vi er en privat børnehave som er placeret ved Gymnastik- og Idrætshøjskolen i Viborg. Normeringen er 80 børnehavebørn

Læs mere

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger

Strategi for inklusion. i Hørsholm Kommunes. dagtilbud skoler - fritidsordninger Strategi for inklusion i Hørsholm Kommunes dagtilbud skoler - fritidsordninger 2013-2018 Indledning Børn og unges læring og udvikling foregår i det sociale samspil med omgivelserne. Børn og unge er aktive,

Læs mere

Viborg Kommune. Børnehuset Videbechsminde UDVIKLINGSPLANER RAPPORT DANNET Hjernen&Hjertet

Viborg Kommune. Børnehuset Videbechsminde UDVIKLINGSPLANER RAPPORT DANNET Hjernen&Hjertet Viborg Kommune Børnehuset Videbechsminde UDVIKLINGSPLANER RAPPORT DANNET 09-04-2015 Hjernen&Hjertet Indholdsfortegnelse 1 Dialogbaseret aftale 3 2 TOPI 4 3 Udviklingsprocesser 5 4 forældresamarbejde 6

Læs mere

Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015

Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015 Udviklingsplan for Frederikssund Syd 2012 2015 Udviklingsplanen skal sætte et strategisk fokus og bruges som et dialogværktøj, der danner rammen for en fælles retning for Frederikssund Syd. Der er udmeldt

Læs mere

Vi arbejder med. børn med særlige behov. Af Karina Estrup Eriksen og Lise Halkier

Vi arbejder med. børn med særlige behov. Af Karina Estrup Eriksen og Lise Halkier Vi arbejder med børn med særlige behov Af Karina Estrup Eriksen og Lise Halkier Indhold Forord............................................... 5 1. At få øje på barnet....................................

Læs mere

Der blev endvidere nedfældet i kontrakten at vi arbejder med målene:

Der blev endvidere nedfældet i kontrakten at vi arbejder med målene: Værdier i Institution Hunderup, bearbejdet i Ådalen. Sammenhæng: Vi har siden september 2006 arbejdet med udgangspunkt i Den Gode Historie for at finde frem til et fælles værdigrundlag i institutionen.

Læs mere

Børnepanel Styrket Indsats november 2016

Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Børnepanel Styrket Indsats november 2016 Indhold Introduktion og læsevejledning... 1 Samarbejde mellem skole og døgntilbud... 2 Inklusion i fællesskaber udenfor systemet... 2 Relationsarbejdet mellem barn

Læs mere

Veje til et styrket forældresamarbejde

Veje til et styrket forældresamarbejde www.eva.dk Veje til et styrket forældresamarbejde KL s dagtilbudskonference 17. maj 2017, v. Laura Detlefsen Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) - en statslig organisation, der udforsker og udvikler kvaliteten

Læs mere

Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07

Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07 Mål for Gentofte Kommunes fritidsordninger 2005-2007 Mål for GFO i Gentofte Kommune 2005-07 August 2005 Gentofte Kommune Bernstorffsvej 161 2920 Charlottenlund Publikationen kan hentes på Gentofte Kommunes

Læs mere

Værdiarbejde for Børnehuset Krystallen marts 2016.

Værdiarbejde for Børnehuset Krystallen marts 2016. Værdiarbejde for Børnehuset Krystallen marts 2016. I Børnehuset Krystallen arbejder vi ud fra Delpolitik for Dagtilbud for Vejle kommune: Det er for børn Trivsel og læring i de vigtigste år. Børne- og

Læs mere

Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013

Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013 Dagtilbudsområdet Tilsyn 2013 Børnehuset Petra Deltagere: Pædagoger Anne Thomsen, Marianne Secher, leder Marianne Krogh, dagtilbudschef Jørn Godsk, konsulent Lene Bering Sprogpakken Beskriv hvorledes I

Læs mere

Ramme for Tilsyn 2010 Bh. Rømersvej September

Ramme for Tilsyn 2010 Bh. Rømersvej September Dagtilbudsområdet Ramme for Tilsyn 2010 Bh. Rømersvej September Udfyldes af institutionen Tilsynets tilføjelser Evaluering læreplanstemaer Hvilke erfaringer gjorde I jer med evalueringen af læreplanstemaerne?

Læs mere

Fælles Lokaludviklingsplan for Arveprinsesse Carolines Børneasyl og Børnehuset Thunfisken

Fælles Lokaludviklingsplan for Arveprinsesse Carolines Børneasyl og Børnehuset Thunfisken Fælles Lokaludviklingsplan for Arveprinsesse Carolines Børneasyl og Børnehuset Thunfisken 2015 2017. Thunfisken og Arveprinsesse Carolines Børneasyl har valgt at aflevere fælles lokaludviklingsplan som

Læs mere

Spørgsmål til brug for samtaler om forældretilfredshedsundersøgelsen

Spørgsmål til brug for samtaler om forældretilfredshedsundersøgelsen Spørgsmål til brug for samtaler om forældretilfredshedsundersøgelsen Kære forældreråd og institutionsbestyrelser Følgende spørgsmål til forældretilfredshedsundersøgelsen er tænkt som en ramme for drøftelserne

Læs mere

IDEKATALOG MED 30 HANDLINGER TIL AT STYRKE FORÆLDRESAMARBEJDET I HØJE-TAASTRUP KOMMUNE

IDEKATALOG MED 30 HANDLINGER TIL AT STYRKE FORÆLDRESAMARBEJDET I HØJE-TAASTRUP KOMMUNE IDEKATALOG MED 30 HANDLINGER TIL AT STYRKE FORÆLDRESAMARBEJDET I HØJE-TAASTRUP KOMMUNE 1 2 3 4 FORSLAG TIL HANDLINGER DER UNDERSTØTTER PRINCIPPERNE Udarbejd folder til forældre, der beskriver de gensidige

Læs mere

Værdigrundlag for Galten / Låsby Dagtilbud Med Udgangspunkt i Skanderborg Kommunes værdier

Værdigrundlag for Galten / Låsby Dagtilbud Med Udgangspunkt i Skanderborg Kommunes værdier Værdigrundlag for Galten / Låsby Dagtilbud Med Udgangspunkt i Skanderborg Kommunes værdier Værdi: I forhold til børnene: I forhold til forældrene: I forhold til kollegerne: Åbenhed Vi lytter til hvad børnene

Læs mere

Praktikstedsbeskrivelse. Vi er en Dusordning med pt 237 børn fordelt i 3 huse, som består af;

Praktikstedsbeskrivelse. Vi er en Dusordning med pt 237 børn fordelt i 3 huse, som består af; 1 Dussen Gl. Lindholm skole Lindholmsvej 65 9400 Nørresundby Tlf 96 32 17 38 Hjemmeside gllindholm-skole@aalborg.dk Dusfællesleder Charlotte Dencker Cde-kultur@aalborg.dk Praktikstedsbeskrivelse Præsentation

Læs mere

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013.

Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Dagtilbud Seminariekvarteret Pædagogisk profil og principper. Januar 2013. Indhold Forord.... 3 Lovgrundlag... 3 Dagtilbudsloven... 3 Børn- og ungepolitikker... 3 Udviklingsplan.... 4 Pædagogiske principper

Læs mere

HANDLEPLAN FOR INKLUSION I SKOVVANGSOMRAÅ DET

HANDLEPLAN FOR INKLUSION I SKOVVANGSOMRAÅ DET HANDLEPLAN FOR INKLUSION I SKOVVANGSOMRAÅ DET Indhold Handleplan for inklusion i Skovvangsområdet.... 2 Sammenhæng... 2 Definition af inklusion.... 2 Område Skovvang... 3 Overordnede principper.... 3 Aktører....

Læs mere

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år

Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune. Det er for børn. Trivsel og læring i de vigtigste år Delpolitik for Dagtilbud i Vejle Kommune Det er for børn Trivsel og læring i de vigtigste år Forord Det er for børn trivsel og læring i de vigtigste år er Vejle Kommunes delpolitik for dagtilbudsområdet

Læs mere

Kejserdal. Anmeldt tilsyn/brugerundersøgelse

Kejserdal. Anmeldt tilsyn/brugerundersøgelse Kejserdal Anmeldt tilsyn/brugerundersøgelse CareGroup 20-01-2011 1. Indledning... 3 1.1 Læsevejledning... 3 2. Indhold og metoder... 3 3. Samlet vurdering og anbefaling... 3 3.1. vurdering... 3 4. De unges

Læs mere

Rapport for børnehuset 'Holbøllsminde'

Rapport for børnehuset 'Holbøllsminde' Rapport for børnehuset 'Holbøllsminde' MEDARBEJDERNES SELVVURDERING MEDARBEJDERNES SELVVURDERING Børnehuset Holbøllsminde Antal besvarelser: 6 Denne tabel viser, hvordan de ansatte har vurderet den pædagogiske

Læs mere

Evaluering: Læring for alle Favrskov Kommune Marts 2014 Håkon Grunnet

Evaluering: Læring for alle Favrskov Kommune Marts 2014 Håkon Grunnet Evaluering: Læring for alle Favrskov Kommune 2013-15 27. Marts 2014 Håkon Grunnet Kurser. Surveys udsendelser mv. Hold nr. Datoer kursus. Udsendelse spm.-skema: udsendt 1. gang (a) Rykker Udsendelse spm.

Læs mere

Guide til arbejdet med pejlemærket om forældrepartnerskab/ forældresamarbejde

Guide til arbejdet med pejlemærket om forældrepartnerskab/ forældresamarbejde Guide til arbejdet med pejlemærket om forældrepartnerskab/ forældresamarbejde KØBENHAVNS KOMMUNE Børne- og Ungdomsforvaltningen Kære ledere og personale I 2012 arbejdede det pædagogiske kvalitetsudvalg

Læs mere

Dit barn er et billede af dig tør du se dig selv i spejlet?

Dit barn er et billede af dig tør du se dig selv i spejlet? Dit barn er et billede af dig tør du se dig selv i spejlet? Om forældre som rollemodeller 19. november 2009 Brorsonskolen, Varde Kommune V/ Bente Sloth Udviklingskonsulent, Varde Kommune LP-kompetencenetværket,

Læs mere

ForÆLDreFoLDer. De pædagogiske pejlemærker

ForÆLDreFoLDer. De pædagogiske pejlemærker ForÆLDreFoLDer De pædagogiske pejlemærker Sorø Kommune De pædagogiske pejlemærker Sorø Kommune har en ambition om at sikre alle børn en barndom i trivsel, med lyst til læring og en plads i fællesskabet.

Læs mere

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune

- inklusion i dagtilbud. Inklusion i Dagtilbud. Hedensted Kommune Inklusion i Dagtilbud Hedensted Kommune Januar 2012 Denne pjece er en introduktion til, hvordan vi i Dagtilbud i Hedensted Kommune arbejder inkluderende. I Pjecen har vi fokus på 5 vigtige temaer. Hvert

Læs mere

Referat fra dialogmøde i Børnehuset Planeten

Referat fra dialogmøde i Børnehuset Planeten Referat fra dialogmøde i Børnehuset Planeten Afholdt den 6. september 2016 i Børnehaven Planetens daglige leder, Sus, indledte med at fortælle om målet for mødet. Ledelsen har et ønske om at få en forældregruppe,

Læs mere

Værdi/leveregel: faglighed

Værdi/leveregel: faglighed Værdi/leveregel: faglighed Være professionel Have fagkundskaber Anvende pædagogiske teorier i praksis Kunne begrunde sine valg Være opdateret på ny viden Være ansvarlig for eget arbejde Kunne adskille

Læs mere

Tryghed, Leg og Læring Børn forandrer verden (vision for børneområdet (fra 2012))

Tryghed, Leg og Læring Børn forandrer verden (vision for børneområdet (fra 2012)) Anbefalinger fra Opgaveudvalget for Forældresamarbejde i Gentofte for børn fra 0-6 år - til Børne- og Skoleudvalget og Kommunalbestyrelsen 25. september 2017 Opgaveudvalget har tre opgaver Forslag til

Læs mere

Børnehuset Troldehøjens læreplan - En læreplan under udvikling

Børnehuset Troldehøjens læreplan - En læreplan under udvikling Børnehuset Troldehøjens læreplan - En læreplan under udvikling I Troldehøjen skal børn trives og udvikle sig i et omsorgsfuldt og trygt miljø, med nærværende voksne og gode venner. I forbindelse med den

Læs mere

Opsamlingsbesøg Der er afsat 2 dage til opsamling/evaluering og fremtidssikring i hvert børnehus.

Opsamlingsbesøg Der er afsat 2 dage til opsamling/evaluering og fremtidssikring i hvert børnehus. Legepilot projekt. Børneinstitution Abildgård har etableret et projekt som er funderet i fælleslege i uderummet med særligt fokus på legepladsen. Det pædagogiske fokus har sit afsæt i bevægelsesglæde og

Læs mere

Hvordan bestiller man en Temapakke? Hvor kan man få yderligere information om Temapakker? Greve Kommune

Hvordan bestiller man en Temapakke? Hvor kan man få yderligere information om Temapakker? Greve Kommune Hvordan bestiller man en Temapakke? Bestilling af temapakker sker ved henvendelse til PPR mail: pprgreve@greve.dk, eller på telefon 43 97 84 44. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Hvor kan man få yderligere

Læs mere

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen.

Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Tema og fokuspunkter for 3-6 årige i børnehaveafdelingen. Sociale kompetencer Børn skal anerkendes og respekteres som det menneske det er - de skal opleve at hører til og føle glæde ved at være en del

Læs mere

VORES VÆRDIER OG DER ES BETYDNING. Dét forstår vi ved værdien: Vores værdier er:

VORES VÆRDIER OG DER ES BETYDNING. Dét forstår vi ved værdien: Vores værdier er: regelsæt for Gedsted Skole & Børnehus VORES VÆRDIER OG DER ES BETYDNING Vores værdier er: Dét forstår vi ved værdien: Læring Fællesskab Læring er tilegnelse af viden og kundskaber gennem processer, som

Læs mere

Gimsing dagtilbud 2013 Pædagogiske læreplaner Sociale kompetencer

Gimsing dagtilbud 2013 Pædagogiske læreplaner Sociale kompetencer Gimsing dagtilbud 2013 Pædagogiske læreplaner Social kompetence udvikles i fællesskaber og gennem relationer til, f.eks. i venskaber, grupper og kultur. I samspillet mellem relationer og social kompetence

Læs mere

Evaluering af Medieleg i dagtilbud

Evaluering af Medieleg i dagtilbud Januar 2017 Evaluering af Medieleg i dagtilbud sag.nr. 13/30037 lfb Projektet Medieleg startede i efteråret 2013, og evalueres afsluttende december 2016. Der er til projektet brugt 550,000 kr., primært

Læs mere

Vorrevangskolens SFO Værdigrundlag

Vorrevangskolens SFO Værdigrundlag Vorrevangskolen min skole Vi vil kendes på Glæde, oplevelser, engagement og læring som vi vil opnå gennem ansvar, omsorg, respekt og faglighed Vorrevangskolens SFO Værdigrundlag Oktober 2016 Vorrevangskolen

Læs mere

Tabelrapport for Samarbejde mellem forældre og daginstitutioner

Tabelrapport for Samarbejde mellem forældre og daginstitutioner Tabelrapport for Samarbejde mellem forældre og daginstitutioner Tabelrapport for Samarbejde mellem forældre og daginstitutioner 2016 Tabelrapport for Samarbejde mellem forældre og daginstitutioner 2016

Læs mere

Herved mener vi: Se, høre og være opmærksom på det enkelte barn. At møde barnet, der hvor det er. Tydelige og nærværende voksne.

Herved mener vi: Se, høre og være opmærksom på det enkelte barn. At møde barnet, der hvor det er. Tydelige og nærværende voksne. Institutionens værdigrundlag: Vi tager udgangspunkt i Kolding Kommunes værdier: En anderkendende og omsorgsfuld tilgang Herved mener vi: Se, høre og være opmærksom på det enkelte barn. At møde barnet,

Læs mere

Gemsevejens Børnehus. Virksomhedsplan 2013

Gemsevejens Børnehus. Virksomhedsplan 2013 Gemsevejens Børnehus Virksomhedsplan 2013 INDHOLD Forord 3 Virksomhedens rammer 4 Opgaver 4 Organisation 4 Personale (budget 2013) 4 Sygefravær 4 Økonomi 5 Indsatsområder 5 Direktionens indsatsområder

Læs mere

Evaluering af praktikken i vuggestuen Malurt. Perioden 1. august 31. januar.

Evaluering af praktikken i vuggestuen Malurt. Perioden 1. august 31. januar. Evaluering af praktikken i vuggestuen Malurt. Perioden 1. august 31. januar. 1. Hvordan har jeg oplevet mit første besøg i afdelingen før praktikstart? Mit første besøg i afdelingen var godt, jeg fandt

Læs mere

:48:00. FORÆLDRE SAMARBEJDE DER VIRKER Søren Laibach Smidt Suzanne Krog Dansk Pyskologisk forlag Pris kr. 259

:48:00. FORÆLDRE SAMARBEJDE DER VIRKER Søren Laibach Smidt Suzanne Krog Dansk Pyskologisk forlag Pris kr. 259 13-03-2016 22:48:00 FORÆLDRE SAMARBEJDE DER VIRKER Søren Laibach Smidt Suzanne Krog Dansk Pyskologisk forlag Pris kr. 259 Jeg har undret mig over, at man på regeringsniveau, er startet med at fokusere

Læs mere

1. Godkendelse af dagsorden

1. Godkendelse af dagsorden Aarhus Kommune, Børn og Unge Vejlby Dagtilbud Børnehuset Frijsenborgvej, Lindehuset, Gadekæret, Børnehuset Næringen, Valmuen, Børnehuset på Kanten, Krudtuglen Dagtilbudsleder Kristine Schroll Frijsenborgvej

Læs mere

For os i Nordre børnehave er alle børn noget særligt, og der bliver taget individuelle hensyn til alle børn.

For os i Nordre børnehave er alle børn noget særligt, og der bliver taget individuelle hensyn til alle børn. For os i Nordre børnehave er alle børn noget særligt, og der bliver taget individuelle hensyn til alle børn. Vi møder børn med vanskeligheder, det kan være sproglige motoriske psykosociale eller andet.

Læs mere

Forældremøde den Bifrost/Spanager

Forældremøde den Bifrost/Spanager Forældremøde den 22.05.2019 Bifrost/Spanager 22.05.2019 Dagsorden 1. Velkomst ved Rikke, præsentation af aftens program 2. Oplæg ved Lisbeth om KIDS. 3. Oplæg ved Dorte vdr. vores fokuspunkter Modtagelse

Læs mere

Evaluering af Kontraktmålene for 2015/16 Børnehusene i Skørping

Evaluering af Kontraktmålene for 2015/16 Børnehusene i Skørping Evaluering af Kontraktmålene for 2015/16 Børnehusene i Skørping Læring og samarbejde Det gode børneliv Læring og Inklusion Samarbejde med dagplejen At vi fortsætter arbejdet med ICDP- og de 8 samspilstemaer.

Læs mere

Inklusion og Eksklusion

Inklusion og Eksklusion Inklusion og Eksklusion Inklusion og Eksklusion via billeder! Vælg et billede der får dig til at tænke inklusion og et der får dig til at tænke eksklusion. Fortæl dit hold hvorfor! Giver god debat. Billederne

Læs mere

Langelinieskolens målsætning Missionen hvordan gør vi?

Langelinieskolens målsætning Missionen hvordan gør vi? Langelinieskolens målsætning 2013-2018 Vision hvor vil vi gerne hen som skole? På Langelinieskolen skaber vi stærke og inkluderende læringsrum for vores elever. Ved afslutningen af 9. klasse har alle elever

Læs mere

Klatretræets værdier som SMTTE

Klatretræets værdier som SMTTE Klatretræets værdier som SMTTE Sammenhæng for alle huse og værdier Ved fusionen mellem Bulderby og Trætoppen i marts 2012, ændrede vi navnet til Natur- og idrætsinstitution Klatretræet. Vi valgte flg.

Læs mere

Fokus på det der virker

Fokus på det der virker Fokus på det der virker ICDP i praksis Online version på www.thisted.dk/dagpleje Forord: Gode relationer er altafgørende for et barns trivsel. Det er i det gode samvær barnet udvikler sig det er her vi

Læs mere

i skole Dit barn skal snart

i skole Dit barn skal snart Dit barn skal snart i skole Her kommer inspiration til, hvordan du som forældre kan hjælpe med at understøtte dit barn i overgangen fra børnehave til skole og SFO Frederiksberg Kommune vil gerne hjælpe

Læs mere

Strategi for inklusion i Børnehuset Nord- og Sydpolen juni 2010.

Strategi for inklusion i Børnehuset Nord- og Sydpolen juni 2010. Strategi for inklusion i Børnehuset Nord- og Sydpolen juni 2010. Formål Den fælles inklusionsstrategi har til formål: At tydeliggøre værdien af inklusion af alle børn for både professionelle og forældre.

Læs mere

Artikel. Eksplorativ dialog og kommunikation. Skrevet af Ulla Kofoed, lektor, UCC Dato:

Artikel. Eksplorativ dialog og kommunikation. Skrevet af Ulla Kofoed, lektor, UCC Dato: Artikel Eksplorativ dialog og kommunikation Skrevet af Ulla Kofoed, lektor, UCC Dato: 11.05.2017 Det har så stor betydning for forældresamarbejdet, hvordan samtaler mellem lærere, pædagoger, dagplejere

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Ishøj Kommune Børne- og Ungepolitik Børn og unge sejrer i eget liv og når deres fulde potentiale S 1 Velfærdspolitik Børne- og Ungepolitik Medborgerpolitik Miljøpolitik Erhvervs- og Beskæftigelsespolitik

Læs mere

Lokal beredskabsplan for forebyggelse, tidlig opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn. Daginstitutionen Møllehaven

Lokal beredskabsplan for forebyggelse, tidlig opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn. Daginstitutionen Møllehaven Lokal beredskabsplan for forebyggelse, tidlig opsporing og håndtering af vold og seksuelle overgreb mod børn. Daginstitutionen Møllehaven Greve Kommune September 2015 Revideres september 2018 1 Indhold

Læs mere

Tilsyn - Område Nørrebro Bispebjerg - Københavns Kommune - 2014. Pædagogiske leder / institutionsleder: Arne Bo Nielsen. Klynge / netværk: Muffen

Tilsyn - Område Nørrebro Bispebjerg - Københavns Kommune - 2014. Pædagogiske leder / institutionsleder: Arne Bo Nielsen. Klynge / netværk: Muffen Tilsyn - Område Nørrebro Bispebjerg - Københavns Kommune - 2014 Institution: Stærevænget Pædagogiske leder / institutionsleder: Arne Bo Nielsen Klynge / netværk: Muffen Klyngeleder / netværkskoordinator:

Læs mere

Børnehavens værdigrundlag og metoder

Børnehavens værdigrundlag og metoder Børnehavens værdigrundlag og metoder Det grundlæggende for os og basis i vores daglige pædagogiske arbejde, er at give børnene tryghed, omsorg og at være nærværende voksne. Vi prøver at skabe et trygt

Læs mere

Forældresamarbejde. Den 23. januar 2014

Forældresamarbejde. Den 23. januar 2014 Den 23. januar 2014 Forældresamarbejde Forældresamarbejde er 1 af de 6 indsatser, som projektet Læring for alle afprøver i forbindelse med at bygge en konstruktiv bro mellem et intensivt læringsforløb

Læs mere

Pejlemærker for pædagogisk kvalitet i dagtilbud 0-18 år (Uddrag fra læreplan)

Pejlemærker for pædagogisk kvalitet i dagtilbud 0-18 år (Uddrag fra læreplan) Pejlemærker for pædagogisk kvalitet i dagtilbud 0-18 år (Uddrag fra læreplan) I 2012 introducerede pædagogisk kvalitetsudvalg i BUF begrebet pejlemærker. Den overordnede tanke er at Københavns Kommune

Læs mere

Faglig dialog. Selvregistrering. Sociale relationer - barn/voksenkontakten. Vedligeholdelse af indsats

Faglig dialog. Selvregistrering. Sociale relationer - barn/voksenkontakten. Vedligeholdelse af indsats Selvregistrering Faglig dialog Sociale relationer - barn/voksenkontakten arbejdet med sociale relationer. Dette kommer f.eks. til udtryk ved: Børn og voksne bliver budt godmorgen med smil og øjenkontakt.

Læs mere

Praktikstedsbeskrivelse

Praktikstedsbeskrivelse Praktikstedsbeskrivelse Edel Liisbergs Børnehave - En selvejende daginstitution med driftsoverenskomst med Københavns Kommune. Medlem af paraplyorganisationen Menighedernes Daginstitutioner. Adresse: Hjortholms

Læs mere

Velkommen til Dr. Alexandrines Børnehave

Velkommen til Dr. Alexandrines Børnehave Velkommen til Dr. Alexandrines Børnehave Dr. Alexandrines Børnehave er en af de institutioner i Aarhus kommune som varetager opgaven med inklusion af børn med handicap. Med denne folder ønsker vi, at byde

Læs mere

Anerkendelse. Vi møder barnet for det de er, frem for det de kan, har med eller har på.

Anerkendelse. Vi møder barnet for det de er, frem for det de kan, har med eller har på. Anerkendelse I forhold til Børn Vi bruger trivselslinealen, tras, trasmo, sprogvurdering, SMTTE, mindmapping som metode for at møde barnet med et trivsels- og læringsperspektiv. Vi skal være nysgerrige

Læs mere

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2015

Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2015 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Kristrup vuggestue - januar 2015 Afrapportering af pædagogiske læreplaner Status på det overordnede arbejde med læreplaner: Vi arbejder ud fra vores læreplaner

Læs mere

Tidlig indsats og Åbent børnehus. et samarbejde mellem pædagoger, sundhedsplejersker og tosprogskonsulent

Tidlig indsats og Åbent børnehus. et samarbejde mellem pædagoger, sundhedsplejersker og tosprogskonsulent Tidlig indsats og Åbent børnehus et samarbejde mellem pædagoger, sundhedsplejersker og tosprogskonsulent Hvad har været i fokus fra start Fokus på familier med særlige behov heraf isolerede familier Metodeudviklingsprojekt

Læs mere

Artikel (dagtilbud): Hvad skal vi samarbejde om og hvordan?

Artikel (dagtilbud): Hvad skal vi samarbejde om og hvordan? Artikel (dagtilbud): Hvad skal vi samarbejde om og hvordan? Planlægning af forældremøde med udgangspunkt i et af læreplanstemaerne Skrevet af: Ulla Kofoed, lektor, UCC 11.05.2017 Forældresamarbejde er

Læs mere

Brobygning. Handleplan

Brobygning. Handleplan Brobygning Handleplan Indhold Indledning 4 Lovgrundlaget 4 Brobygning og inklusion 6 Sammenhænge i børns liv at bygge bro mellem børns steder 6 Overgang fra forældre til dagpleje/vuggestue 7 Brobygning

Læs mere

Børne- og Ungepolitik

Børne- og Ungepolitik Ishøj Kommune Børne- og Ungepolitik Børn og unge sejrer i eget liv og når deres fulde potentiale 1 Børne- og Ungepolitik for Ishøj Kommune Velfærdspolitik Borgmesteren har ordet I Ishøj Kommune har vi

Læs mere

Forældresamtaler som metode

Forældresamtaler som metode Forældresamtaler som metode Styrket samvær for børn og forældre Pixi-udgave Indhold Forældresamtaler Side 3 Guide: Forberedelse til forældresamtalen og samværet Side 4 Guide: Forberedelse til forældresamtalen

Læs mere

Herning Kommune Børnehuset Solstrålen KVALITETSRAPPORT 2015 DAGTILBUDSOMRÅDET. hjernen&hjertet

Herning Kommune Børnehuset Solstrålen KVALITETSRAPPORT 2015 DAGTILBUDSOMRÅDET. hjernen&hjertet Herning Kommune Børnehuset Solstrålen KVALITETSRAPPORT 2015 DAGTILBUDSOMRÅDET hjernen&hjertet INDHOLDSFORTEGNELSE 1 RESULTATER 3 1.1 Børnenes kompetencer 3 1.2 Børnenes trivsel 4 1.3 Børnenes sundhed 4

Læs mere