IT i Dagtilbud. Manual til Book Creator VIFIN. Af Elin B. Odgaard

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "IT i Dagtilbud. Manual til Book Creator VIFIN. Af Elin B. Odgaard"

Transkript

1 IT i Dagtilbud Manual til Book Creator Af Elin B. Odgaard VIFIN

2 Indholdsfortegnelse Bogen begyndes Mulighed for hjælp i programmet Menuknappen "+" Menuknappen "i" Menuknappen "kasse med pil op" Hvordan kommer jeg tilbage? Redigering af sider Åh nej, jeg lavede en fejl!!!! Hvad kan jeg tilføje til bogen? Tilføjelser af billeder Fotografering direkte i Book Creator Flere muligheder med billeder Tilføjelse af video Flere muligheder med videoer At tegne i Book Creator At ændre farven i tegnefunktionen At ændre tykkelsen på pennen i tegnefunktionen At skrive tekst i sin bog Muligheder i tekstboksen Ændring af skrifttype mm. Tilføj lyd Tilføjelse af lyd fra itunes Generelle ændringer Åben med et andet program

3 Bogen begyndes For at begynde på en ny bog trykker man, som pilen viser i højre hjørne. Her får man så muligheden for at vælge om, man ønsker et rektangulært stående format, et kvadratisk format eller et rektangulært liggende format.

4 Mulighed for hjælp i programmet Der er i højre hjørne mulighed for support, dvs. hjælp. Hjemmesiden er på engelsk, men man kan søge på den problemstilling man står i.

5 Menuknappen "+" Under plusset har man mulighed for at starte en ny bog (ligesom i venstre hjørne), duplikere/kopiere en bogen, kombinere to bøger, eller kopiere en bog fra itunes. Under bogen/bøgerne er der et plus - her anvist med en pil.

6 Menuknappen "i" Under i'et kan man ændre titlen og forfatteren på bogen, se hvor meget filen fylder, man kan gå i ibook indstillinger, og man kan slette bogen. I ibook indstillinger kan man sætte sider i bogen side om side ligesom i en almindelig bog, eller kun vise siderne enkeltvis, samt yderligere effekter der har med sideopsætningen at gøre.

7 Menuknappen "kasse med pil op" Under menuknappen med en kasse, hvorfra der peger en pil op af, kan man e bogen, printe bogen, sende bogen til itunes, åbne bogen i en anden app eller eksportere filen som en pdf.

8 Hvordan kommer jeg tilbage? Under denne knap vender man tilbage til menuen, hvor man bl.a. kan starte en ny bog.

9 Redigering af sider Når man trykker på "Pages", bliver alle hidtil lavede sider i bogen vist. I venstre hjørne kan man så gå tilbage ved at trykke på Cancel, mens man i højre hjørne kan redigere en side ved at trykke "Edit". Man vælger den side, man ønsker at redigere, og herved får man mulighed for at kopiere siden, indsætte en blank side, slette siden, samt dele siden via , gemme billedet og printe siden. Når man er færdig trykker man "Done".

10 Åh nej, jeg lavede en fejl!!!! Heldigvis kan man altid trykke "Undo" i venstre hjørne.

11 Hvad kan jeg tilføje til bogen og hvordan? På plusset i højre hjørne har man mulighed for at tilføje fotos og videoer fra kamerarullen, tage et foto med kameraet direkte i programmet, tegne en tegning, tilføje tekst eller tilføje lyd.

12 Tilføjelse af billeder For at tilføje billeder og videoer trykker man på plusset, dernæst på ikonet med et landskabsfoto, hvorved man kommer til kamerarullen, og her kan man så vælge det ønskede foto.

13 Fotografering direkte i Book Creator Hvis man ønsker at tage billeder i Book Creator, trykker man på plusset og derefter på kameraet. Herved går man direkte videre til kameraet. For at tage billedet trykker man på den runde knap. Hvis man fortryder trykker man "Cancel" i nederste højre hjørne. Når man har taget et billede, får man muligheden for at tage et nyt billede ("Retake" i nederste venstre hjørne), eller bruge billedet ("Use Photo" i nederste højre hjørne). Hvis man tager et nyt billede, vender man tilbage til kameraet, hvis man bruger billedet vender man tilbage til Book Creator med billedet. Det samme gælder for video.

14 Flere muligheder med billeder Hvis man markerer billedet og trykker på i'et, kan man skrive et hyperlink til billedet. Dvs. at når man i ibooks trykker på billedet, vil man blive vist hen til det sted hyperlinket henviser til. Det kunne i dette tilfælde henvise til en hjemmeside med fakta om blomsten, eller det kunne henvise til en anden side i bogen. Under "Layout" kan man, hvis man har to tilføjelser - fx to billeder - man ønsker at lægge ovenpå hinanden, prioritere hvad der skal lægges øverst. Nederst kan man slette det markerede billede ved at trykke på "Delete".

15 Tilføjelse af video Når man ønsker at tilføje en video, trykker man på plusset, derefter på landskabsfotoet og så på videoer. Her vælger man den ønskede video. Inden videoen endeligt tilføjes bogen, skal man trykke "Use" i øverste højre hjørne af menuen. Man har også muligheden for at vende tilbage til kamerarullen i øverste venstre hjørne af menuen. Under videoen kan man se videoen, inden man vælger at bruge den.

16 Flere muligheder med videoer I denne menu kan man se, hvor lang filmen er, fil størrelsen på filmen, samt hvilket format der er tale om. Ved at trykke på "Change Poster Format" kan man ændre det billede som vises i bogen til et still billede fra et andet sted i filmen. Under "Layout" kan man prioritere hvilken tilføjelse, der skal lægges øverst - se også under billeder. På den røde knap kan man slette videoen.

17 At tegne i Book Creator Man kan tegne i Book Creator ved at trykke på pennen under plusset i højre hjørne. Som altid kan man trykke "Undo" i venstre hjørne. Man kan også trykke på viskelæderet i højre hjørne for at slette. Når man er færdig trykker man på "Done" og man vender tilbage til den almindelige side.

18 At ændre farven i tegnefunktionen Når man trykker på den store sorte plet i tegnefunktionen, kan man ændre farven på pennen. Under "Custom" kan man vælge blandingsfarver.

19 At ændre tykkelsen på pennen i tegnefuntionen Under pennen i højre hjørne kan man ændre tykkelsen på pennen. Der er tre valgmuligheder.

20 At skrive tekst i sin bog Hvis man ønsker at tilføje tekst, trykker man på det store T under plusset. Herved vises et tastatur og en tekstboks, hvor man kan skrive. I firkantens venstre hjørne kan man fortryde, og derved vende tilbage til sin bog. I venstre hjørne trykker man "Done", når man er færdig.

21 Muligheder i tekstboksen Når tekstboksen er åben, kan man markere et ord, en sætning eller en passage ved at trykke på et ord og flytte på markørene. Når det er gjort, vises forskellige muligheder. Man kan klippe ord ud eller kopiere. Det kopierede/udklippede kan sættes ind i en anden tekstboks. Man kan også vha. ipad'ens ordbog erstatte et ord med et andet ord, som er stavet rigtigt. Derudover kan man gøre markerede ord fede, kursive eller understregede. Hvis der er et ord man ønsker oversat, enten vha. ipad'ens egne ordbøger eller via internettet, trykker man på "Define". Sidst men ikke mindst kan man på et markeret ord eller en markeret sætning lave et hyperlink (ved at trykke på "Link"), så man i ibooks videreføres direkte til enten en hjemmeside eller en anden side i bogen.

22 Ændring af skrifttype mm. Når ens færdigtskrevne tekst er markeret, kan man ændre skrifttype og typografi ved at trykke på i'et i højre hjørne. Man kan også ændre farve på teksten og baggrundsfarven, ligesom det er muligt at lave teksten centreret, lige margener, venstre- eller højrejusteret. Endelig er det muligt at placere teksten ovenpå fx et billede, men hvor man stadig kan se både tekst og billede. Nederst på den røde knap kan man slette den markerede tekst.

23 Tilføj lyd Under plusset trykker man på nodeikonet, hvorved denne rubrik vises. Når man trykker på den røde knap optages der lyd. Norman er færdig, slukker man på den røde knap igen. Når man har optaget en lyd og lagt den ind i sin bog,kan man trykke på dette ikon og lyden bliver afspillet. Ikonet kan gøres større eller mindre, men det kan også gøres usynligt, så man bare trykker på bogens side. For at gøre ikonet usynligt, markerer man lydikonet, trykker på i'et i højre hjørne, og slår "Invisible in ibooks" til. Ikonet vil svagt kunne skimtes i Book Creator, men i ibooks vil det være usynligt. I denne menu kan man også se, hvor lang optagelsen er og slette optagelsen.

24 Tilføjelse af lyd fra itunes Hvis man under nodeikonet i stedet trykker på itunes library, vises denne rubrik, hvor man kan vælge sange eller andre lydfiler fra sine spillelister.

25 Generelle ændringer Hvis intet er markeret og man trykker på i'et i højre hjørne, vises disse muligheder. Her kan man ændre farven på bogens sider, og man kan lægge underlægningsmusik på. "Show Guides", "Snap to Guides" og "Snap to Grid" er hjælpeværktøjer, så man nemmere kan placere sine billeder mv. mere lige på siderne.

26 Åben med andet program Under denne menuknap kan man dele vha. AirDrop sålænge Wifi eller Bluetooth er tændt på den enhed, der sender, og den enhed der modtager. Man kan også åbne i andre apps, men der afhænger af, hvilke apps man har installeret. I dette tilfælde kan man åbne bogen i ibooks og i Dropboks.

IT i dagtilbud. Begynder manual VIFIN. Af Elin B. Odgaard

IT i dagtilbud. Begynder manual VIFIN. Af Elin B. Odgaard IT i dagtilbud Begynder manual Af Elin B. Odgaard VIFIN Indholdsfortegnelse IPad'en og dens dele Sådan ser ipad'en ud - Forsiden Sådan ser ipad'en ud - Bagsiden For at komme igang Hjemmeskærm som funktion

Læs mere

Apps. Kompenserende apps til mennesker med handicap www.digst.dk/~/media/files/mødet%20med%20borgeren/tilgængelighed...

Apps. Kompenserende apps til mennesker med handicap www.digst.dk/~/media/files/mødet%20med%20borgeren/tilgængelighed... Forslag til Apps til elever på mellemtrinnet, der har brug for kompenserende hjælpemidler. Nogle af informationerne er hentet fra Digitaliseringsstyrelsens materiale. Kompenserende apps til mennesker med

Læs mere

Manual til dropbox på ipad

Manual til dropbox på ipad Manual til dropbox på ipad Af Randi Majgård Høgh VIFIN Indholdsfortegnelse Forord 3 Oprettelse af dropbox på IPad 5 Download video til din IPad 16 Download billeder til din IPad. 20 Link et billeder, en

Læs mere

SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION

SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION SÅDAN BRUGER DU TEKST- BEHANDLING INTRODUKTION I vejledningen bruger vi det gratis program Writer fra OpenOffice som eksempel til at vise, hvordan man bruger nogle helt grundlæggende funktioner i tekstbehandling.

Læs mere

En lille vejledning i at bruge Paint Win 98 og Win XP Indhold

En lille vejledning i at bruge Paint Win 98 og Win XP Indhold 1 En lille vejledning i at bruge Paint Win 98 og Win XP Indhold Indhold...2 1. Åbn Paint...3 2. Vælg en baggrundsfarve og en forgrundsfarve...3 3. Tegn et billede...4 4. Ny, fortryd og gentag...4 5. Andre

Læs mere

Fagligt indhold. Oplæg fra underviser Ar)kel Film Del af fagbog. Rammesætning. Indhold Form Evt. midler Distribu)on Deadline(s) Produk)on

Fagligt indhold. Oplæg fra underviser Ar)kel Film Del af fagbog. Rammesætning. Indhold Form Evt. midler Distribu)on Deadline(s) Produk)on En didaktisk model til ipadagogik Fagligt indhold Oplæg fra underviser Ar)kel Film Del af fagbog Rammesætning Indhold Form Evt. midler Distribu)on Deadline(s) Kobling )l praksis Produk)on Individuelt Gruppe

Læs mere

www.wikispaces.com Din egen hjemmeside UNI C 2008 Pædagogisk IT-kørekort Basismodul 3

www.wikispaces.com Din egen hjemmeside UNI C 2008 Pædagogisk IT-kørekort Basismodul 3 Basismodul 3 www.wikispaces.com Din egen hjemmeside Wikispaces.com er et sted på internettet, hvor man har mulighed for at oprette sin egen hjemmeside sit eget sted. Den hjemmeside man får er ret enkel

Læs mere

1) Opret ny version af side... 8. 2) Lås version af side til din profil... 8

1) Opret ny version af side... 8. 2) Lås version af side til din profil... 8 Sitecore Kvikguide Indholdsfortegnelse: Log ind i hjemmeside CMSet eller intranet CMSet og vælg editor... 2 Redigering i Sitecore OLRKL(U)... 2 Content Editorens opbygning... 3 Felterne i Content Editorens

Læs mere

Manual til Dynamicweb Februar 2010

Manual til Dynamicweb Februar 2010 Manual til Dynamicweb Februar 2010 Login... 2 Skabeloner og formater... 3 Filarkivet... 4 Lav en PDF... 5 Opret en ny side... 7 Navngiv siden... 9 Aktiver siden... 9 Sorter sider... 9 Flyt siden... 11

Læs mere

ViTal. Når ViTal er startet, kan du få læst tekst højt på flere måder - Du kan bl.a. bruge knapperne i ViTal Bjælken.

ViTal. Når ViTal er startet, kan du få læst tekst højt på flere måder - Du kan bl.a. bruge knapperne i ViTal Bjælken. ViTal Sådan læses op med ViTal Når ViTal er startet, kan du få læst tekst højt på flere måder - Du kan bl.a. bruge knapperne i ViTal Bjælken. Disse knapper er aktive, når du åbner ViTal og bruges til oplæsning

Læs mere

Kom nemt i gang med ViTre pakken fra ScanDis A/S

Kom nemt i gang med ViTre pakken fra ScanDis A/S Kom nemt i gang med ViTre pakken fra ScanDis A/S ViTal ViseOrd ViTex Denne korte manual gør det muligt, hurtigt og nemt, at komme i gang med at bruge programmerne i ViTre pakken. ScanDis A/S Kom nemt i

Læs mere

Manual til Y s Men International Region Danmarks hjemmeside system til klubberne

Manual til Y s Men International Region Danmarks hjemmeside system til klubberne Manual til Y s Men International Region Danmarks hjemmeside system til klubberne Opdateret: 31. januar 2011 Danmarks Kirkelige Mediecenter og Y s Region Danmark Materialet må ikke videregives i nogen form

Læs mere

PC Kursus I. P. Schmidt. Grundkursus.

PC Kursus I. P. Schmidt. Grundkursus. PC Kursus I. P. Schmidt Grundkursus. Start. Det er ikke svært. Det er sjovt! Kabale. Vi skal til at lægge kabale. Nogle vil nok undre sig over, at vi skal til at spille spil! Grunden til dette er, at det

Læs mere

Vejledning i Powerpoint

Vejledning i Powerpoint Indholdsfortegnelse Startdias Startdias... 1 Indsætte nyt dias... 1 Tekst... 1 Links til web... 2 Indsæt et billede... 2 Lyd... 3 Baggrund... 3 Animation... 3 Handlingsknapper... 4 Redigering... 6 Overgange...

Læs mere

Opsætte f.eks. en rejsebeskrivelse med tekst og billede i Draw side 1

Opsætte f.eks. en rejsebeskrivelse med tekst og billede i Draw side 1 side 1 Hvis man vil lave en opsætning af rejsebeskrivelse og billeder, kan man også gøre det i DRAW. Denne vejledning vil vise hvordan man indsætter hjælpelinjer så man laver en pæn opstilling med billede

Læs mere

COOP brugermanual til Podio BRUGERMANUAL. til Podio. 23. februar 2015 Side 1 af 38

COOP brugermanual til Podio BRUGERMANUAL. til Podio. 23. februar 2015 Side 1 af 38 BRUGERMANUAL til Podio 23. februar 2015 Side 1 af 38 INDHOLDSFORTEGNELSE HVAD ER PODIO?... 3 HVAD KAN VI PÅ PODIO?... 4 Aktivitet... 4 Bestyrelsesmøder... 4 Arrangementer & aktiviteter... 5 Opslagstavle...

Læs mere

Upload af billeder til hjemmesiden m.m.

Upload af billeder til hjemmesiden m.m. Upload af billeder til hjemmesiden m.m. Fremgangsmåde VVS-inst.dk Upload af billeder m.m., Side 1 Så går vi i gang Åben Firefox browseren Gå ind på denne adresse, for at komme til hjemmeside programmet.

Læs mere

Den digitale Underviser. Videoredigering. Windows Live Movie Maker

Den digitale Underviser. Videoredigering. Windows Live Movie Maker Den digitale Underviser Videoredigering Windows Live Movie Maker Indhold Indhold... 1 Windows Movie Maker... 2 Om at oprette et projekt... 3 Optage og downloade video... 4 A. Optage din egen video:...

Læs mere

Indhold. 1. Adgang og afslutning

Indhold. 1. Adgang og afslutning 1 Indhold 1. Adgang og afslutning 2. Menupunkter 3. Tekst 4. Billeder 5. Video 6. Lyd 7. Bannere 8. Bokse 9. Dokumenter 10. Links 11. Iframe 12. Markedspladsen 13. Nyheder 14. Job 15. Kalender 16. Selvbetjeningsbjælken

Læs mere

Manual for Synkron hjemmesider

Manual for Synkron hjemmesider Manual for Synkron hjemmesider Denne manual tilhører: Brugernavn: (username) Adgangskode: (password) 1 Start med sitetræet: Sitetræet er centralt. Det er her, dit website er. Det er her, du bygger dine

Læs mere

DENNE MANUAL ER SKREVET FOR AT GIVE DIG EN GRUNDIG INTRODUKTION TIL DE FORSKELLIGE ARBEJDSGANGE I TYPO3

DENNE MANUAL ER SKREVET FOR AT GIVE DIG EN GRUNDIG INTRODUKTION TIL DE FORSKELLIGE ARBEJDSGANGE I TYPO3 TYPO3 manual DENNE MANUAL ER SKREVET FOR AT GIVE DIG EN GRUNDIG INTRODUKTION TIL DE FORSKELLIGE ARBEJDSGANGE I TYPO3 Det første afsnit, Introduktion til systemet, giver et hurtigt overblik over mulighederne.

Læs mere

Tastemanual til Webbyggeren

Tastemanual til Webbyggeren Tastemanual til Webbyggeren Denne tastemanual er opbygget således, at eleverne skal lave deres hjemmeside i en allerede konstrueret hjemmesideskabelon, som de kan arbejde videre i, lægge tekst ind i, ændre

Læs mere

Guide til DanaWeb opdateringsmodul (CM-system)

Guide til DanaWeb opdateringsmodul (CM-system) Guide til DanaWeb opdateringsmodul (CM-system) Indholdsfortegnelse Rart at vide Generelt om CMS modulet Sådan benytter du CM-systemet til at rette på din hjemmeside Ændring af sider / opret af sider Indsætning

Læs mere

Kommuniker: Gennem Valg

Kommuniker: Gennem Valg Kursusmappen Kommuniker: Gennem Valg Øvelser Mikro Værkstedet Indhold Indhold... 2 Start Kommuniker: Gennem Valg... 3 Øvelse 1 Åbn Kommuniker: Gennem Valg... 3 Øvelse 2 Åbn en aktivitet... 4 Øvelse 3 Udskrivnings-ikon

Læs mere

Kursus i Mac for begyndere d. 17. jan. 2012

Kursus i Mac for begyndere d. 17. jan. 2012 En Mac hvafornoget? Kursus i Mac for begyndere d. 17. jan. 2012 Gitte Andersen Helsingør Kommunes Biblioteker gan65@helsbib.dk 49 28 36 84 1 KURSUSBESKRIVELSE 3 GENNEMGANG AF SKRIVEBORDET 4 MENUBAR 4 STATUSMENU

Læs mere

Quickguide til kredscms. Login

Quickguide til kredscms. Login Quickguide til kredscms Dette er en quickguide, der vil præsentere dig for de mest basale funktioner i kredscms. Finder du ikke svar her, så prøv at spørge andre webmastere via debatforummet på leder.fdf.dk:

Læs mere

Vejledning KPK Online Prøverum

Vejledning KPK Online Prøverum Vejledning KPK Online Prøverum INDHOLD Introduktion side 2 Funktionsliste side 2 Få adgang til systemet side 3 Opload dine billeder side 4 Sådan bruges systemet side 5 Gem dine eksempler side 7 Side 1/7

Læs mere

sådan gør du... [opret dit CV]

sådan gør du... [opret dit CV] [jobsøgende] sådan gør du... [opret dit CV] og jobønsker Opret CV og Jobønsker på jobnet Når du skal oprette et CV på Jobnet.dk, skal du være oprettet som bruger på Jobnet med Min side. 1. Er du allerede

Læs mere

Brugervejledning. ClaroRead. (Mac)

Brugervejledning. ClaroRead. (Mac) Brugervejledning ClaroRead (Mac) Indholdsfortegnelse HVAD ER CLAROREAD?... 3 DOWNLOAD OG INSTALLATION... 3 DOWNLOAD AF STEMMER... 4 CLAROREAD- VÆRKTØJSLINJE... 6 AFSPIL... 6 STOP... 6 GEM TEKST SOM LYDFIL...

Læs mere

E-MAIL G-MAIL (GOOGLE)

E-MAIL G-MAIL (GOOGLE) E-MAIL G-MAIL (GOOGLE) Erik Thorsager, Esbjerg. 3. udgave: G-mail Side 1 G-mail E-mail: Det engelske ord mail betyder post. E står for elektronisk. E-mail betyder altså elektronisk post. Elektronisk post

Læs mere