Støjhandlingsplan for vejtrafik. Marts 2014

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Støjhandlingsplan for vejtrafik. Marts 2014"

Transkript

1 Støjhandlingsplan for vejtrafik Marts 2014

2 Side 2 af 24 sider Resumé: Grontmij A/S, Acoustica har for Horsens kommune foretaget beregninger for trafikstøjbelastede boliger samt udarbejdet en liste over meget støjbelastede vejstrækninger opstillet prioriteret efter støjbelastningens størrelse. Prioriteringen er foretaget efter den objektive parameter Støjbelastningstallet (SBT). På baggrund af beregningsresultaterne er det konkluderet, at der i Horsens kommune er 5942 boliger, som er belastet med L den > 58 db, hvilket i dag er støjgrænsen for, at nyt boligbyggeri kan tillades. Antallet af meget stærkt støjbelastede boliger (L den > 68 db) er 565. Størsteparten af de støjbelastede boliger er beliggende i Horsens By, men ved enkelte vejstrækninger i de øvrige byer i kommunen er støjbelastningen også betydelig. Denne rapport beskriver endvidere hvilke virkemidler, der kan tages i anvendelse, når støjbelastningen af boligerne skal nedbringes.

3 Side 3 af 24 sider INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE 1 INDLEDNING 4 2 STØJHANDLINGSPLAN IHT. EU 4 3 FORUDSÆTNINGER 4 4 DEFINITIONER 5 5 STØJBEREGNINGER 5 6 STØJBELASTEDE VEJSTRÆKNINGER Støjbelastede boliger 6 7 VIRKEMIDLER Støjdæmpning ved kilden Motor-/udstødningsstøj Dækstøj/vejbelægning Reduktion af trafikmængde Reduktion af hastighed Andel af tunge køretøjer Støjdæmpning på udbredelsesvejen Støjskærme Støjvolde Beplantning Huludfyldning Støjdæmpning ved modtager Facadeisolering Ændret boligindretning 19 8 STØJHANDLINGSPLAN 19 Appendiks Beregning af støjbelastningstal 21 Bilag Bilag A SBT-tal for støjbelastede strækninger 22 Tegninger (printstørrelse) 1 Støjkort Brædstrup (A4) 2 Støjkort Egebjerg (A4) 3 Støjkort Gedved (A4) 4 Støjkort Hatting (A4) 5 Støjkort Hovedgaard (A4) 6 Støjkort Lund (A4) 7 Støjkort Nim (A4) 8 Støjkort Sdr. Vissing (A4) 9 Støjkort Søvind (A4) 10 Støjkort Østbirk (A4) 11 Støjkort Horsens (A3) 12 Boliger belastet > 68 db Brædstrup (A4) 13 Boliger belastet > 68 db Gedved (A4) 14 Boliger belastet > 68 db Hatting (A4) 15 Boliger belastet > 68 db Hovedgård (A4) 16 Boliger belastet > 68 db Søvind (A4) 17 Boliger belastet > 68 db Østbirk (A4) 18 Boliger belastet > 68 db Horsens (A3) 19 Veje og skærmmuligheder Horsens (A1) 20 Veje og skærmmuligheder Øvrige byer (A1)

4 Side 4 af 24 sider 1 INDLEDNING Horsens kommune har gennemført en udpegning af trafikstøjbelastede boliger samt udarbejdet en liste over meget støjbelastede vejstrækninger opstillet prioriteret efter støjbelastningens størrelse. Prioriteringen er foretaget efter den objektive parameter Støjbelastningstallet (SBT). Der beskrives endvidere hvilke virkemidler, der kan tages i anvendelse, når støjbelastningen af boligerne skal nedbringes. Grontmijs akustikafdeling, Acoustica, har bistået med udarbejdelsen af støjhandlingsplanen. 2 STØJHANDLINGSPLAN IHT. EU Miljøstyrelsens vejledning nr. 4, 2006 "Støjkortlægning og støjhandlingsplaner" har implementeret kravene i EU-direktiv 2002/49 Vurdering og styring af ekstern støj. Vejledningen fastlægger, at der for større bysamfund skal udarbejdes: En støjkortlægning af væsentlige kilder til den eksterne støj. Det vil sige støj fra fly-, tog- og vejtrafik, fra større virksomheder samt fra støjende fritidsanlæg (motorbaner osv.). En støjhandlingsplan, der beskriver metoder til reduktion af støjbelastningen opholdsområder som f.eks. boligområder. I Danmark er ovenstående udarbejdet for Københavnsområdet i 2008 og i 2013 for København, Aarhus, Aalborg og Odense. Inden 2013 har det været krævet, at støjkortlægning og handlingsplaner udarbejdes for overordnede veje primært statsveje (jf. Bekendtgørelse nr fra Miljøstyrelsen). I henhold til Bekendtgørelse nr. 51 af 2011 fra Miljøstyrelsen er der dog ikke længere krav om dette for øvrige byer. 3 FORUDSÆTNINGER De støjmæssige vurderinger samt udvælgelse af støjbelastede strækninger er foretaget under følgende forudsætninger: Horsens kommune har udpeget de forventede trafikstøjbelastede veje både i selve Horsens By og i de øvrige større byer i kommunen. Veje er udvalgt som strækninger med over 1000 køretøjer/døgn. Støjberegningen baseres på trafiktal registreret af Horsens kommune. Der er foretaget en fremskrivning af trafiktallene til 2012, således at alle trafiktal er fra samme årstal. Støjbelastningstallet (SBT) beregnes efter Miljøstyrelsens rapport nr. 240 "Beregning af vejtrafikstøj - en manual". Støjbelastningstallet er beregnet for samtlige boligenheder beliggende langs de stærkt støjbelastede strækninger.

5 Side 5 af 24 sider 4 DEFINITIONER I denne rapport anvendes følgende definitioner for lydtekniske begreber (se Appendiks for uddybende redegørelse): L den (*) SBT : : Middelværdien af støjbelastningen over et typisk døgn. Middelværdien vægtes således at støj om aftenen vægter tungere og om natten endnu tungere. Støjbelastningstallet er en summering af antallet af støjbelastede boliger. Ved summeringen sker der en vægtning ud fra størrelsen af boligernes støjbelastning. Få boliger med høj støjbelastning kan således give samme SBT som mange boliger med relativ lav støjbelastning. Note: * L den erstattede i 2007 den tidligere anvendte L Aeq,24h, som var en døgnmiddelværdi uden tidsvægtning. Tidsvægtningen af L den betyder for en normal døgnvariation i trafikken, at L Aeq,24h = 55 db svarer til L den = 58 db. Alle støjgrænser er derfor efter 2007 øget med 3 db. Endvidere kan kort redegøres for db-skalaen, som er en logaritmisk angivelse af talværdi (lydtryk eller lydenergi): - En ændring på 3 db svarer til en 50% reduktion af lydenergien - En ændring på 6 db svarer til en 75% reduktion af lydenergien - En ændring på 9 db svaret til en 87,5% reduktion af lydenergien osv. Undersøgelser af den subjektive opfattelse af støj har vist, at først når lydtrykket er reduceret med 10 db vil man fornemme støjen som halveret. Den fysiologiske påvirkning af mennesker hænger dog mere direkte sammen med lydenergien. En reduktion på 3 db er således en markant ændring i forhold til helbredstilstanden. Undersøgelser gennemført af Kræftens Bekæmpelse har vist, at påvirkning med høj trafikstøj øger risikoen for hjertekar sygdomme, slagtilfælde og diabetes (se 5 STØJBEREGNINGER Vejtrafikkens støjbelastning er beregnet med EDB-programmet SoundPlan ver. 7.1, update I beregningerne indgår trafikmængder fordelt mellem køretøjstyper efter Miljøstyrelsens standardfordeling (for den pågældende vejtype). Kørselshastigheden er, hvor der ikke foreligger specifikke måledata, sat lig den skiltede hastighed. Med de angivne forudsætninger er der udarbejdet støjkort for de i alt 11 byområder. Støjen er beregnet i en højde på 1,5 meter over terræn. Kortene gengivet i Tegning nr Herudover der foretaget en facadestøjberegning af alle de registrerede boliger i byområderne. De boliger, som er beliggende så de åbenlyst ikke vil være kritisk støjbelastet fra de omfattede vejstrækninger, er udeladt. SBT-tallet er beregnet ud fra det maksimalt beregnede facadestøjniveau for hver ejendom.

6 Side 6 af 24 sider 6 STØJBELASTEDE VEJSTRÆKNINGER De forventet støjbelastede vejstrækninger er udvalgt af Horsens kommune ud fra trafikbelastningen (>1000 køretøjer/døgn). Nogle veje er opdelt i flere delstrækninger, hvis det er vurderet, at vejen skifter væsentlig karakter (herunder trafikintensitet) undervejs. De udvalgte veje fremgår af tegning nr. 19 og 20 samt af bilag A. I bilag A er vist prioriterede lister for vejene opdelt i byområder. Prioriteringen er foretaget ud fra det beregnede SBT-tal, således at største SBT-tal står øverst. For byområdet Horsens er der et meget stort antal støjbelastede vejstrækninger. Der er derfor her kun medtaget vejstrækninger med et samlet SBT > 4. Beregningen af SBT er baseret på de beregnede trafikstøjbelastninger og boligens postadresse. Hvor der er flere boliger på samme vejnavn og husnummer er alle boliger medregnet. 6.1 Støjbelastede boliger En optælling af boliger langs de stærkt støjbelastede strækninger opdelt efter vejtrafikstøjbelastningen viser de i tabel 6.1 angivne resultater. Støjbelastning 53 db L den < 58 db 58 db L den < 63 db 63 db L den < 68 db 68 db L den < 73 db 73 db L den < 78 db L den > 78 db Byområde Brædstrup Egebjerg Gedved Hatting Horsens Hovedgård Lund Nim Sdr. Vissing Søvind Østbirk Alle Tabel 6.1 Boliger opdelt efter støjbelastning Det samlede antal boliger i hele kommunen, som er belastet med L den 58 db er optalt til 5942, heraf er 565 belastet med over 68 db. Det samlede antal boliger belastet med 58 db L den < 68 db er 5377.

7 Side 7 af 24 sider 7 VIRKEMIDLER Trafikstøjbelastningen af boligerne kan nedbringes ved hjælp af en hel række forskellige foranstaltninger. Typisk opnås det mest optimale resultat, det vil sige størst støjdæmpning i forhold til samfundsøkonomiske omkostninger, gennem kombinationer af flere foranstaltninger. Hvilke kombinationer, der for hver strækning er optimal, vil ikke kun variere som funktion af økonomiske forhold, men også af praktiske forhold samt trafikpolitiske overvejelser. Inddragelse af borgerne, herunder også økonomisk, kan ske i varierende omfang. Se f.eks. Miljøstyrelsens guide Støjpartnerskaber, 2008 [7], som beskriver måder og eksempler hvorpå et teknisk-økonomisk samarbejde om støjdæmpning kan etableres og gennemføres. I Vejdirektoratets idékatalog Nye veje til støjbekæmpelse i byer, rapport nr. 295, 2004 [1] samt Støjreduktion langs veje, rapport nr. 189, 2010 [8], er der beskrevet en række virkemidler samt ikke mindst motivationer og anbefalinger til finansiering og initiering af støjdæmpningsprocesser. Der er i det følgende medtaget de virkemidler, som findes egnede til anvendelse i Horsens kommune. For overblikkets skyld er foranstaltningerne opdelt i 3 principielle kategorier A. Støjdæmpning ved kilden (f.eks. mindre støj fra dæk og motor) B. Støjdæmpning på udbredelsesvejen (f.eks. støjskærme) C. Støjdæmpning ved modtageren (boligen) 7.1 Støjdæmpning ved kilden Trafikstøj består af en blanding af motorstøj/udstødningsstøj og dækstøj (dækkets kontakt med vejbanen). Ved lave hastigheder er motorstøjen dominerende, men ved hastigheder omkring km/t (og derover) bliver dækstøjen dominerende. Støjniveauet fra køretøjerne (L WA ) stiger med hastigheden. Tunge køretøjer (lastbiler og busser) støjer betydeligt mere end personbiler. Andelen af tunge køretøjer er derfor også en afgørende parameter. Den gennemsnitlige støjbelastning over døgnet (L den ) afhænger endvidere af det antal køretøjer, der passerer over et døgn. Det skal bemærkes, at støjens maksimalværdi (L pamax ) kun er afhængig af ét køretøj det mest støjende, som passerer på vejen. Det er dog ikke uvæsentligt, hvornår på døgnet passagen forekommer. Det foreliggende datamateriale giver ikke mulighed for en kvantificering af foranstaltningernes virkning på maksimalværdien, men der er i runde vendinger anført en sandsynlig effekt. En støjdæmpning ved kilden er specielt interessant, da den påvirker omgivelserne i fuldt omfang, det vil sige både indendørs og udendørs, både tæt ved og langt fra vejen samt ikke mindst uanset højden over terræn (etager over stueetagen). I det følgende er anvist forskellige foranstaltninger der kan påvirke støjen ved kilden.

8 Side 8 af 24 sider Motor-/udstødningsstøj EU regulerer den tilladelige støj fra køretøjer herunder fra dæk. De almindelige EU regler går dog primært på motorstøjen under fuld acceleration ved relativ lav hastighed. Dette har kun meget lille sammenhæng med den faktiske trafikstøj, da denne er meget domineret af dækstøj i de fleste tilfælde. Med de opstramninger af støjreglerne (krav til bilproducenter), som EU har lanceret for fremtiden, samt udskiftningshastigheden i bilparken vil der formodentlig gå flere tiår før, der kan ses en effekt på støjbelastningen. Det sandsynlige er, at trafikvæksten vil mere end opveje effekten af mere støjsvage køretøjer. På et enkelt punkt kan Horsens kommune dog påvirke støjbelastningen, hvilket er for bybusser. Her har Horsens kommune muligheden for at vælge eller fastsætte krav om anvendelse af de mest støjsvage busser på markedet. Der er relativt store forskelle på busmarkedet i disse år. Der kan være forskelle på over 5 db på forskellige busmodeller. Da busserne kun udgør en mindre del af den samlede trafik har denne foranstaltning dog kun mindre virkning på døgnmiddelværdien (L den ). Hvis busserne er de eneste tunge køretøjer på vejen i de sene aftentimer og nattimer vil det dog have fuld effekt på maksimalværdien (L pamax ) det vil sige, at reduktionen af maksimalværdien direkte svarer til forskellen mellem den støjende og støjdæmpede busmodel Dækstøj/vejbelægning Dækstøjen afhænger dels af dækkene, dels af vejbelægningen. Dækkenes egenskaber er underlagt EU-regler. Fra november 2012 skal alle nye dæk være forsynet med en støjmærkning (se figur 7.1.2). Der har hidtil været markant forskel på støjen fra forskellige dæktyper og fabrikater (op til 6 db). Mærkningsordningen må forventes at indsnævre den forskel, men det er næppe sandsynligt, at støj vil have højeste prioritet ved forbrugernes indkøb i forhold til pris og sikkerhed. Jo færre lydbølger jo mindre støj Figur Ny EU-støjmærkning af dæk

9 Side 9 af 24 sider Horsens kommune har i forbindelse med sit valg af belægninger mulighed for at påvirke dækstøjen. Der udvikles i øjeblikket intenst på støjsvage belægninger. Der er pt. 3 forskellige hovedkategorier på markedet ([2]): i. Tyndlagsbelægninger og åbne eller tætte traditionelle asfaltslidlag med støjdæmpende egenskaber (SRS standard). ii. Et lag drænasfalt (SRS speciel) iii. To lag drænasfalt (SRS speciel) En fjerde mulighed indgår ikke i Vejregler for Støj Reducerende Slidlag, men er bestemt relevant at indtænke i støjhandlingsplanen: Ad i: iv. Et klogt valg af et traditionelt asfaltslidlag, foretaget på grundlag af kendte støjmålinger, kan være et støjvenligt alternativ til egentlige SRS-belægninger (Støj Reducerende Slidlag), da der er stor forskel på traditionelle asfaltslidlags støjegenskaber. Denne type Støj Reducerende Slidlag (SRS-standard) kan anvendes for hastigheder 50 km/t. Krav til støjreduktion er 4,0 db ved udlægning. Støjreduktionen vil aftage over levetiden. Desværre er valg af asfaltslidlag et kompromis imellem egenskaber som f.eks. støjdæmpning, trafiksikkerhed og levetid. SRS-standard belægninger stiller store krav til underlagets beskaffenhed og vurderes at have mindst 2 års kortere levetid end traditionelle asfaltslidlag udlagt på nye asfaltbelægninger og endnu kortere levetid udlagt på eksisterende asfaltunderlag. Så der vil være mange nedslidte veje, hvor denne belægnings-type ikke vil være fornuftig. Ad ii og iii: Et og to lagsbelægninger af drænasfalt (SRS-speciel) kan anvendes for hastigheder 50 km/t. Krav til støjreduktion er 7,0 db ved udlægning. Støjreduktionen vil aftage over levetiden. Desværre er disse typer af specialbelægninger ekstremt krævende i forhold til underlaget og trafikbelastninger, er meget vedligeholdelseskrævende og har en kort levetid. Denne type belægning kræver en individuel vurdering fra gang til gang, af underlag, levetider, tab af støjdæmpende effekt etc. Disse belægninger vurderes generelt ikke at være egnede, og vil kun i ganske særlige tilfælde indgå i overvejelserne.

10 Side 10 af 24 sider Ad iv: Mange veje vil desværre ikke være egnede til certificerede SRS-belægninger, jf. gældende vejreglers anvisninger ([2]), da de er nedslidte eller har en trafikbelastning som en SRS-belægning ikke kan klare. Men der er via målinger indhøstet erfaringer med en række traditionelle asfaltslidlag. Et klogt valg af et traditionelt asfaltslidlag vil kunne give en betydelig støjdæmpende effekt, sammenlignet med et uklogt valg. Omtanke i retning af et støjvenligt asfaltslidlag vurderes at give en dæmpning på 1 3 db, sammenlignet med et mere støjende asfaltslidlag, som f.eks. OB11 og ABS16. Konklusionen på belægningsforanstaltningerne er, at (i) SRS-standard asfaltslidlag kan anbefales på nogle af vore støjbelastede veje, når vejtilstand, trafikbelastning og trafikmønster tillader dette. På øvrige støjbelastede veje anbefales (iv) støjvenlige traditionelle asfaltslidlag. Det skal dog bemærkes, at en SRS-belægning primært reducerer den højfrekvente del af trafikstøjen, mens den lavfrekvente del (bastonerne) kun ændres i et mindre omfang. Den indendørs støjbelastning i boligerne (med lukkede vinduer) reduceres kun i beskedent omfang ved udskiftning til støjsvag belægning. På de udendørs opholdsarealer og med åbne vinduer opnås dog fuld effekt. Med hensyn til ii og iii anbefales disse kun undtagelsesvis anvendt og kun efter en konkret vurdering i de enkelte tilfælde. Det skal bemærkes, at de beregnede støjbelastninger, der ligger til grund for vurderingerne i denne rapport forudsætter intakte og jævne vejbelægninger. Hvis der er huller og revner o. lign. i belægningerne stiger støjen. Der findes dog ikke faktuelle oplysninger om, hvor meget. En god vejvedligeholdelse medvirker til at begrænse støjbelastningen af naboboligerne Reduktion af trafikmængde En reduktion i trafikmængden (antal passerende køretøjer pr. døgn) giver en reduktion af gennemsnitsstøjen (L den ), men ikke på maksimalstøjen (L pamax ). Der skal dog massive ændringer til før der opnås væsentlige støjreduktioner: 20% reduktion af trafikmængden giver en reduktion på 1 db 37% reduktion af trafikmængden giver en reduktion på 2 db 50% reduktion af trafikmængden giver en reduktion på 3 db I praksis vil det ofte være svært at opnå væsentlige reduktioner i trafikmængden, med mindre der laves en markant ændring i trafikmønsteret. Det vil kræve en større ændring af de betydende veje i kommunen, for at kunne opnå væsentlige ændringer i trafikmængderne på stærkt støjbelastede veje. Det skal samtidigt holdes for øje, at støjen kan øges på andre strækninger, hvis trafikmængderne her øges som følge af omlægningerne. Hvis en vej ændres fra en gennemkørselsvej til en vej med besværlig gennemkørsel eller helt uden, vil trafikmængden ofte kunne ændres radikalt og dermed også støjbelastningen.

11 Side 11 af 24 sider Reduktion af hastighed Den faktiske kørselshastighed har en betydelig indflydelse på trafikstøjen. Der kan opnås følgende reduktioner: Ændring af hastighed Fra 70 til 60 km/t Fra 60 til 50 km/t Fra 50 til 40 km/t Reduktion i støj 1,8 db 2,1 db 1,4 db Tabel Støjreduktion ved hastighedsreduktion Støjreduktionerne i tabel kan adderes. Det vil f.eks. sige, at en hastighedsreduktion fra 70 km/t til 40 km/t giver en støjreduktion på 5,3 db. Altså en ret betydelig støjreduktion, men naturligvis også en markant effekt på trafikkens fremkommelighed mv. Der findes en række metoder til reduktion af den faktiske hastighed. De har forskellig effekt på støjen: Smallere gader: Kørebanens bredde har en psykologisk effekt på bilisterne. Med en smallere vejbane køres typisk med en lavere hastighed og en mere jævn hastighed. Indsnævringer/chikaner: Lokale indsnævringer af vejbanen eller chikaner (uden niveauændringer) kan også reducere kørselshastigheden men mest om dagen, hvor det oftere vil være nødvendigt at vige for modkørende. Om natten kan trafikchikanen dog ofte gennemkøres med mere normal hastighed. Acceleration efter passage af chikanen øger støjen og opbremsninger af lastbiler og busser forud for chikanen kan give generende pibelyde. Vejbump: Vejbump kan have en betydelig hastighedsdæmpende virkning. Det er vigtigt at vejbump udføres og vedligeholdes i henhold til Vejdirektoratets vejregler. Der forekommer ofte både opbremsning og acceleration omkring vejbumpet, hvilket kan øge støjen lokalt omkring bumpet dog oftest kun i mindre grad. Rumlefelter: Rumlefelters primære funktion er at skabe opmærksomhed på, at der sker en ændring af den tilladelige eller tilrådelige hastighed. Rumlefelter har således primært deres berettigelse ved byporte og rundkørsler o. lign. på veje, hvor der sker en overgang fra høj til lav hastighed. Der kan være betydelig støj fra rumlefeltet samt vibrationsgener i tætliggende nabobygninger, så disse bør ikke placeres tæt på boliger eller andre følsomme bygninger.

12 Side 12 af 24 sider Lyssignaler: Ved samordning af lyssignaler kan gennemsnitshastigheden holdes både nede og mere jævn. Med trafikstyrede signalanlæg kan der oftest også sikres en lav og jævn hastighed frem mod og igennem krydset. Især i natperioden vil effekten på støjgenerne være stor Andel af tunge køretøjer De tunge køretøjer har betydeligt højere støjkildestyrke (L WA ) end personbiler. En reduktion af andelen af tunge køretøjer giver således nogen reduktion af gennemsnitsstøjen (L den ), samt mulighed for markant reduktion af maksimalstøjen (L pamax ). I tabel 6.2 er angivet den støjmæssige reduktion ved ændring af andelen af tunge køretøjer. Ændringen er også hastighedsafhængig, så der er angivet data for tre forskellige hastigheder. Ændring af andel af tunge køretøjer Støjreduktion ved faktisk kørehastighed 50 km/t 60 km/t 70 km/t Fra 15% til 10 % 0,6 db 0,7 db 0,7 db Fra 10% til 5% 0,7 db 0,8 db 0,8 db Fra 5% til 0% 0,9 db 1,0 db 1,1 db Tabel Støjreduktion ved ændring af andel af tunge køretøjer Værdierne i tabel kan lodret sammenlægges. Det vil sige, at der ved reduktion af de tunge køretøjer fra 15% til 0% kan opnås en reduktion af L den på 2,6 db ved 70 km/t. Reduktionen på maksimalværdien ved fuldstændigt bortfald af tunge køretøjer vil være op til ca. 15 db. Trafikafviklingsmæssigt kan det være vanskeligt helt at fjerne de tunge køretøjer. I natperioden (f.eks ) vil en fuldstændig fjernelse af tunge køretøjer have stor betydning for folks søvn (jf. [1]), mens en delvis fjernelse kun vil have en beskeden betydning. Gennem lokalplaner for f.eks. butiksområder samt etablering af nye naturlige køreveje gennem byen vil incitamentet for lastbilerne til at køre bestemte strækninger kunne reduceres. 7.2 Støjdæmpning på udbredelsesvejen Efter at støjen er opstået på vejen, kan den undervejs til naboerne dæmpes på forskellig vis. De fleste af disse foranstaltninger er delvist afhængige af støjens frekvensmæssige sammensætning. Jo højere fart, der køres med på vejen, jo mere højfrekvent (lyse toner) bliver den dominerende støj. Dæmpning på udbredelsesvejen virker typisk bedst ved høje frekvenser, hvorfor den bedste virkning fås, hvor farten er høj.

13 Side 13 af 24 sider Løsninger af denne art kan være egnede til at udføre i et såkaldt støjpartnerskab, hvor kommune og borgere i et økonomisk fællesskab etablerer foranstaltningen. Horsens kommune har i 2008 som retningslinie vedtaget, at finansieringen af støjskærme skal ske gennem støjpartnerskaber ([7]), idet udgiftsfordelingen vurderes i hvert enkelt tilfælde. Miljøstyrelsen har gennemført nogle forsøgsprojekter samt udarbejdet en guide for støjpartnerskaber ([7]). Af Miljøstyrelsens forsøgsprojekt fremgik, at boligerne fik en værdiforøgelse samt meget markant, at borgerne oplevede en væsentligt forbedret livskvalitet Støjskærme En støjskærm er en væg, der opstilles mellem vej og modtager. Væggen skal udgøre en helt (luft-)tæt flade og føres tæt ned til terræn. En mindre spalte under væggen (30 40% af vægtykkelsen) kan dog tillades uden nævneværdige tab i støjdæmpning. Den typiske støjdæmpning, der kan opnås med en støjskærm, er db. Kravet til vægmaterialets lydisolerende evne er således ikke særligt stort. Dette kan opnås med de fleste pladematerialer. F.eks. kan en skærm udføres med følgende minimumstykkelser: 16 mm krydsfiner. 1 på 2 træbeklædning med 21 mm brædder. Brædderne skal dog være effektivt fastholdt, så revner ikke opstår over tid. Det vil sige, at der skal bruges relativt tætsiddende skruer til fastgørelse af brædderne. 25 mm brædder samlet med fer og not. Fugtvandringer i materialet skal dog være mulig uden revnedannelse. En tosidet beklædning med mineraluld i mellem kan dog tillade en beskeden revnedannelse. 10 mm glas eventuelt plexiglas 4 5 mm stålplade Hertil kommer en række standardfabrikater udført i forskellige produkter samt tungere vægkonstruktioner i f.eks. beton, hvor tykkelsen mere er betinget af konstruktive krav end af de lydmæssige. Disse har normalt en lydisolation, som rigeligt opfylder kravet. I Vejdirektoratet rapport nr. 81, 1989, Støjafskærmning et idékatalog [4] kan der hentes inspiration til forskellige udformninger. Kataloget har en vis alder, men det er stadig de samme grundprincipper, som er gældende. Der er naturligvis kommet andre standardløsninger på markedet siden. Der henvises her til leverandørernes brochurer. En støjskærm kan som anført dæmpe støjen med typisk op til db. For at kunne reducere støjen skal skærmen effektivt bryde den krumme lydbane mellem støjkilden (køretøjets hjul og motor) og modtageren (vejens nabo). Jo højere skærmen går op og bryder den frie lydbane, jo bedre virker skærmen. At skærmen skal bryde lydbanen gør, at støjskærme er bedste egnede ved lav bebyggelse. Det er vanskeligt at få støjskærme til at virke for 1. etage og opefter. Det vil kræve urimeligt høje skærme. Derfor kan støjskærme dog alligevel være velegnet ved etagebyggeri, hvor skærmen kan reducere støjen ved de udendørs opholdsarealer, mens resten af støjreduktionen sker ved modtageren (jf. afsnit 7.3).

14 Side 14 af 24 sider Skærme skal opføres langt forbi det, som de skal støjafskærme i begge ender. Der kan derfor heller ikke være huller hist og pist. For at være økonomisk og praktisk anvendelige skal støjskærme kun anvendes, hvor de kan opstilles ubrudt over en længere strækning (f.eks. forbi adskillige parcelhusgrunde uden ophold). Skærme er derfor blandt andet ikke anvendelige, hvor der er udkørsel fra de bygninger, der ligger langs vejen. Omkostninger til etablering af støjskærme ligger i størrelsesorden kr./m² (2013 priser) afhængig dels af højden, dels af kvaliteten ([3]). Løsninger med glas vil f.eks. typisk være dyrere end løsninger med træ. Tegning nr. 19 og 20 viser vejstrækninger, hvor det umiddelbart vil være relevant at anvende støjskærme. Det drejer sig følgende strækninger: Horsensvej Hovedgård Silkeborgvej Brædstrup Ydingvej Østbirk Storegade Østbirk Hovedgaden Nim Kirkebakken Hatting Egebjergvej Gedved Vejlevej Horsens Ringvejen Horsens Skanderborgvej Horsens Bollervej Horsens Strandpromenaden Horsens Sølystvej Horsens Langmarksvej Horsens Haldrupvej - Horsens Figur Skanderborgvej egnet til støjskærm

15 Side 15 af 24 sider Støjvolde Støjvolde (jordvolde) er virkningsmæssigt i princippet det samme som en støjskærm. Støjvoldens fordele er især, at den stort set kan være vedligeholdelsesfri. Volde er til gengæld meget arealkrævende, da det skrå anlæg, som en vold nødvendigvis må etableres med, giver en stor bredde. En støjvold er derfor sjældent egnet ved eksisterende bebyggelser, men det er velegnet virkemiddel ved etablering af nye boligområder eller nye veje. Støjdæmpningen ved etablering af en støjvold er lidt mindre end for en støjskærm af samme højde. Dette skyldes, at toppen af volden på grund af skråningsanlægget kommer længere væk fra vejen (eller naboen). Toppen bliver derfor let placeret der, hvor den krumme lydbane er højest. Herved bliver voldhøjden over den fri lydbane mindre og dermed også lyddæmpningen. Med en høj vold kan der dog opnås en høj støjdæmpning i opholdsniveau bag voldene op til db. Omkostningerne til etablering af jordvoldene er meget afhængige af de lokale forhold, samt den måde, hvorpå råmaterialet jorden fremskaffes. Jordvoldene optager en del plads med tab af udstykningsareal i bolig- og erhvervsområder, med deraf følgende økonomisk tab. Kan jorden hentes i udstykningen i forbindelse med de almindelige afrømninger ved byggemodningen er omkostningerne til etablering små Beplantning Beplantning har kun yderst beskeden indflydelse på støjudbredelsen. Overslagsmæssigt giver en beplantning med en bredde (dybde) på 50 meter anledning til en støjreduktion på 1 db. Den oplevede reduktion kan dog være større, da det visuelle element (bilerne kan ikke længere ses) også indvirker på støjoplevelsen. Den på figur viste hæk har ingen effekt på støjniveauet ved boligerne og i deres haver Huludfyldning I forbindelse med etagebyggerier udgør husene en meget effektiv støjskærm i forhold til den modsatte side af bygningerne og de bagvedliggende arealer. Dæmpningen hen over huset vil ofte være 20 db eller mere. Virkningen ødelægges dog, hvis støjen kan udbredes udenom husets ender. I den indre by ligger etagehusene ofte tæt sammenbyggede i en lukket karré, men af og til brydes muren af en stor åbning enten for kørselsadgang eller fordi en tidligere bebyggelse er nedrevet. Et sådant hul betyder, at der sendes rigtig meget støj ind i rummet bag husene herunder også til facaderne. Ved at lukke et sådant hul f.eks. med en bygning opnås en fantastisk forbedring af støjmiljøet i gårdmiljøet bag husene. Ofte vil støjbelastningen af de gårdvendte facader og opholdsarealer blive bragt langt under 58 db(a). Er det nødvendigt med kørselsadgang til gården kan dette ske gennem portgennemkørsler, hvor vægge og loft forsynes med lydabsorberende beklædning. Hermed minimeres den støj, der kan trænge ind gennem porten. En tæt lukket port, som lukker hele porthullet, vil ligeledes sikre mod indtrængende støj.

16 Side 16 af 24 sider Huludfyldning behøver ikke at være en bygning og kun brugt i gammeldags karrébebyggelser. I Norgesparken i Århus ligger en række etageboligejendomme på skrå langs den stærkt trafikerede Randersvej. Mellem bygningerne er der enten monteret en meget høj glasskærm, som bruger bygningerne som konstruktivt bærende struktur, eller som vist på figur etablering af et fælleshus, som har givet bebyggelsen et funktionsmæssigt løft. Miljøet i området væk fra Randersvej er blevet støjfrit. Figur Fælleshus som huludfyldning Norgesparken, Århus (kilde [1]) I Grenaa er der i to klassiske bygader med overvejende enkeltliggende huse i 1,5 2,5 plan blevet foretaget forskellige støjdæmpende foranstaltninger. Én af foranstaltninger er huludfyldning i form af porte og låger der forbinder ejendommene (se figur 7.2.5). Den relative beskedne højde af portene betyder, at støjdæmpningen er mindre end ved en bygning i fuld højde. Dæmpningen er typisk 6 8 db. Udførelsen afviger ikke væsentligt fra en traditionel konstruktion. Der er anvendt låger i relativt kraftig tykkelse, så porte og døre forbliver formstabile. Endvidere er der anvendt karme, der sikrer, at porte og døre slutter tæt til omgivelserne. Der er dog anvendt en åben spalte (2 3 cm) under porte og døre for at lette brugen af dem. Det har givet et tab på ca. 1 db i forhold til en tætsluttende løsning, hvilket i forhold til gevinsterne er ret beskedent.

17 Side 17 af 24 sider Figur Porte og døre som huludfyldning i Grenaa (kilde [5]) Omkostninger til udførelse af huludfyldning varierer mellem en stor udgift til mulighed for en indtægt, hvis det der fyldes ud med kan bruges til bolig, kontor eller lignende. 7.3 Støjdæmpning ved modtager Med støjdæmpning ved modtager forstås typisk foranstaltninger i forbindelse med selve boligen. Denne type foranstaltninger vil typisk blive gennemført af boligejerne i særlige tilfælde kan de også udføres som et støjpartnerskab (se afsnit 7.2) Facadeisolering Bygningen udgør en støjskærm i forhold til opholdsrummene i bygningen. Skærmen er lukket modsat en fritstående støjskærm, hvor lydpassagen henover er fri. Med bygningsskallen er derfor ingen øvre grænse for, hvor stor støjdæmpning, der kan opnås. Realistisk set er der dog såvel brugsmæssige som økonomiske grænser for, hvor godt det kan gøres. Facadeisolering kan anvendes alle steder, men især ved etageboliger liggende tæt ud til vejen er det det mest oplagte virkemiddel.

18 Side 18 af 24 sider Figur Typisk bygade velegnet til facadeisolering Det lydmæssigt svageste led i bygningsskærmen er oftest vinduerne. Vinduerne er typisk forsynet med en hel traditionel termorude bestående af to stk. 4 mm glas med et hulrum i mellem. I de ældste bygninger er der måske kun et lag glas. I begge tilfælde kan der opnås en betydelig støjreduktion i boligerne, hvis vinduerne udskiftes til termolydruder, der består af glas med forskellige tykkelser. Med en tolags termolydrude (f.eks. 4 og 8 mm glas) kan der opnås en forbedring af lydisolationen på mindst 6 8 db. Meget store forbedringer af lydisolationen opnås gennem anvendelse af mere end 2 lag glas af forskellig tykkelse (eventuelt lamineret glas), hvor den samlede tykkelse fra inderside til yderside af vinduet skal være stor (>100 mm). Termoruder med 3 glas af samme tykkelse giver kun ubetydelige forbedringer i forhold til en traditionel termorude. I princippet er det oftest tilstrækkeligt at udskifte selve ruden i vinduet, når der skal opnås en forbedring af lydisolationen. Men vinduets stand samt tætningslisterne i oplukkelige vinduer kan dog være så ringe, at utætheder vil forringe lydisolationen markant. De tungere og tykkere termolydruder kan endvidere ikke altid indpasses i de eksisterende rammer. Det vil derfor normalt være bedst at udskifte hele vinduet. Det er ikke i alle tilfælde tilstrækkeligt at forbedre vinduernes lydisolation. Hvis der er lette facadekonstruktioner eller tagkonstruktioner kan en væsentlig del af støjen trænge ind gennem disse dele. F.eks. er lydisolationen gennem et saddeltag med gitterspær, varmeisolering og et let fyrretræsloft ikke stor. Forbedringer kan normalt opnås ved indbygning af gipsplader evt. som forsatskonstruktion i de lette bygningsdele. Lydgennemgang gennem teglvægge er kun meget sjældent et problem.

19 Side 19 af 24 sider Facadeisolering er kun effektivt, når facaden er lukket. Åbnes vinduerne, kan støjen blive meget høj inde i boligen. Der findes lyddæmpede friskluftsventiler på markedet, som kan levere den grundventilation, der klarer den normale udluftning af luften i boligen. Med åben ventil er lydgennemgangen oftest ikke betydende i forhold til den samlede trafikstøj i lokalet. Ventilerne monteres i væggen oftest ved boring af et passende hul. Ventiler i vinduernes karmtræ kan ikke anbefales, da de ikke kan give tilstrækkelig lyddæmpning. Omkostningerne til en markant forbedring af lydisolationen (5 8 db) andrager gennemsnitligt ca. kr pr. bolig. Sikring af Bygningsreglements nutidige krav om L den 33 db indendørs kan kræve mere omfattende lydisolation, hvor den udendørs støjbelastning er over 68 db Ændret boligindretning I forbindelse med væsentlige renoveringer af boligbebyggelser samt ved nybyggeri kan der opnås en støjreduktion i opholdsrum ved at ændre deres placering. Vælges en boligindretning, hvor de sekundære rum som badeværelser, bryggers, entréer, depoter o. lign. placeres ved den mest støjbelastede facade, kan opholdsrummene modsat placeres med vinduer ud til den mest støjsvage side af bygningen. Hermed udnyttes bygningens egen støjafskærmning og der kan skabes opholdsrum med et lavt trafikstøjniveau selv med åbne vinduer. 8 STØJHANDLINGSPLAN Det anbefales, at Horsens Kommune især arbejder videre med følgende indsatser:. Etablering af støjvolde/skærme i nye udstykninger, hvor dette er påkrævet Etablering af støjskærme. Horsens kommune har i 2008 som retningslinie vedtaget, at finansieringen af støjskærme skal ske gennem støjpartnerskaber ([7]), idet udgiftsfordelingen vurderes i hvert enkelt tilfælde Gennem anlæg af nye (omfarts)veje at aflaste strækninger med mange støjbelastede boliger Reduktion af hastighed hvor dette er muligt Arbejde med muligheder for at reducere støj fra tunge køretøjer Støjsvag asfalt udlægges ved renovering af veje med mange (stærkt) støjbelastede boliger

20 Side 20 af 24 sider REFERENCER [1] Miljøstyrelsens/Vejdirektoratets rapport nr. 295, 2004, Nye veje til støjbekæmpelse i byer. [2] Vejdirektoratets Vejkonstruktioner Støjreducerende slidlag SRS Vejledning Udbud, marts 2013 [3] Miljøstyrelsens rapport nr. 240 "Beregning af vejtrafikstøj - en manual". [4] Vejdirektoratets rapport n.t 81, 1989, Støjafskærmning et idékatalog. [5] Boliger & Trafikstøj Eksempler på støjdæmpning Byfornyelse i Grenaa, [6] Miljøstyrelsens vejledning nr. 4, 2006 "Støjkortlægning og støjhandlingsplaner". [7] Støjpartnerskaber Samarbejdsprojekter mellem borgere og kommuner, Miljøstyrelsen, 2008 [8] Støjreduktion langs veje Planlægningsværktøjer og eksempler, Rapport nr. 189, Vejdirektoratet

21 Side 21 af 24 sider Appendiks Definitioner L den SBT : : Det energiækvivalente, A-vægtede lydtrykniveau i db med referenceværdien 20 µpa. Midlet over et helt døgn, idet støjen i perioden kl vægtes med 0 db, i perioden kl vægtes med +5 db og i perioden kl med +10 db. Værdien anvendes for støjniveauet (belastningen) ved naboerne til vejene. Støjbelastningstallet defineret af Miljøstyrelsen (jf. Miljøstyrelsens vejledning nr. 4, 2006 "Støjkortlægning og støjhandlingsplaner" [6]). Støjbelastningstallet er en summering af alle støjbelastede boliger (langs en given vejstrækning) under samtidig vægtning ud fra støjbelastningens størrelse. I nærværende rapport er der kun medtaget boliger med en støjbelastning L den 58 db i beregningen af SBT. Beregningen sker med formlen: = 0,01 4,22, Hvor i = er den i te bolig på vejstrækningen (L den 58 db) N = antallet af boliger, hvor L den 58 db

22 Side 22 af 24 sider Bilag A SBT-tal for støjbelastede strækninger Brædstrup SBT Antal boliger Vejnavn / I alt 62, Bredgade 15, Søndergade 14, Søgade 10, Nørregade 9, Vestergade 3, Gartnervangen 1, Søvænget 1,285 8 Østergade 1, Søtoften 0,582 4 Havrevangen 0,503 5 Søndergården 0,429 5 Sygehusvej 0,356 2 Davdingvej 0,352 3 Jernbanegade 0,335 2 Søkildevej 0,279 3 Brokhøjvej 0,264 2 Vestervangen 0,263 3 Lindealle 0,251 3 Skovbrynet 0,239 2 Mågevej 0,228 2 Bøgevang 0,228 2 Vesterled 0,199 2 Egevang 0,181 2 Ternevej 0,146 1 Tranevej 0,114 1 Rådhusgade 0,096 1 Søndervang 0,080 1 Kirkegade 0,077 1 Hvedevænget 0,075 1 Gedved SBT Antal boliger Vejnavn / I alt 23, Egebjergvej 17, Skanderborgvej 2, Vestervej 2, Lykkebjergvej 0,303 1 Hasselvej 0,275 3 Kastanievænget 0,195 2 Bojsensvej 0,183 1 Martinsvej 0,137 1 Kibæksvej 0,134 1 Rønnevangsparken 0,100 1 Egebjerg SBT Antal boliger Vejnavn / I alt 3, Egebjergvej 2, Gl Kirkevej 0,152 2 Hatting SBT Antal boliger Vejnavn / I alt 14, Storegade 6, Kirkebakken 2, Eriknauervej 1, Smedebakken 1,231 1 Østerhåbsvej 0,612 5 Overholm 0,565 7 Frederiksbergalle 0,305 2 Mejerivej 0,257 3 Munchsvænget 0,252 3 Grønhøjvej 0,252 3 Oensvej 0,154 1 Præstemarksvej 0,135 1 Stationsvej 0,109 1 Bødkervej 0,082 1 Hovedgård SBT Antal boliger Vejnavn /I alt 24, Vestergade 15, Horsensvej 4, Hovedgårdvej 1, Søndervænget 0,674 5 Kirkevej 0,644 6 Gl Århusvej 0,509 2 Heilesenvænget 0,400 5 P C Jensensvej 0,394 1 Katrinelundsvej 0,325 3 Grønnegade 0,317 1 Møllevej 0,286 1 Stationsvej 0,263 1 Skolebakken 0,178 2 Tornbjerg 0,114 1 Ørridslevvej 0,112 1 Præstevænget 0,105 1

23 Side 23 af 24 sider Lund SBT Antal boliger Vejnavn / I alt 10, Silkeborgvej 9, Enghavegårdvej 0,194 1 Skolevej 0,137 1 Park Alle 0,122 1 Toftevej 0,091 1 Diget 0,087 1 Skellet 0,084 1 Parcelvej 0,077 1 Kørupvej 0,076 1 Nørre Snedevej 0,076 1 Nim SBT Antal boliger Vejnavn / I alt 2, Hovedgaden 2, Møllegade 0,347 3 Sdr. Vissing SBT Antal boliger Vejnavn / I alt 6, Gudenåvej 2, Sdr. Vissingvej 1, Smedegade 1, Gl Ryevej 0,602 5 Skolevænget 0,350 3 Søndermarken 0,085 1 Søvind SBT Antal boliger Vejnavn / I alt 17, Haldrupvej 11, Sandbjergvej 3, Ravnebjerget 1,756 9 Oddervej 0,691 4 Søvangen 0,252 1 Nyvangen 0,167 2 Østbirk SBT Antal boliger Vejnavn / I alt 36, Storegade 14, Ydingvej 7, Vestbirkvej 5, Kirkegade 4,852 9 Ryvej 0,802 5 Smedegade 0,715 8 Blichersvej 0,653 6 Skjoldborgsvej 0,535 5 Industrivej 0,220 2 Karolinelundsvej 0,219 2 Stenagervej 0,199 2 Lundsvej 0,183 2 Strungesvej 0,164 2 Birkevej 0,111 1 Tjørnevej 0,097 1 Grundtvigsvej 0,092 1 Bøgevej 0,084 1 Lærkevej 0,078 1

24 Side 24 af 24 sider Horsens SBT Antal boliger Vejnavn /I alt 844, Sønderbrogade 71, Vestergade 57, Nørrebrogade 35,43 85 Smedegade 35, Emil Møllers Gade 34, Allegade 29,74 72 Amaliegade 26,85 61 Havnealle 26,08 65 Spedalsø 25,22 72 Nørretorv 24,04 21 Bjerrevej 22, Kildegade 18,65 46 Løvenørnsgade 16,95 70 Vejlevej 13,98 56 Gl Jernbanegade 12,80 15 Adelgade 11,69 33 Nørregade 10,93 37 Slotsgade 10,66 62 Frederiksgade 10,54 95 Åboulevarden 10,25 50 Mindegade 10,13 31 Schüttesvej 10,05 21 Strandkærvej 9,80 46 Kattesund 9,19 22 Møllegade 9,14 61 Carolinelundsvej 8,61 53 Dagnæsalle 7,46 66 Brådhusvej 7,46 16 Claus Cortsens Gade 6,44 24 Bygholm Parkvej 6,27 28 Silkeborgvej 6,16 38 Østergade 5,38 53 Bankagervej 5,18 32 Platanalle 4,98 25 Strandpromenaden 4,96 28 Fredrik Bajers Gade 4,95 24 Sundvej 4,87 27 Frejasgade 4,79 9 Beringsvænget 4,75 25 Lichtenbergsgade 4,51 7 Torstedalle 4,51 43 Chr M Østergaards Vej 4,36 17 Gasvej 4,31 28 Vesterled 4,31 11 Langmarksvej 4,29 23 Ternevej 4,22 41 Ane Staunings Vej 4,15 12 NB. For Horsens er kun medtaget strækninger med et SBT-tal over 4

GADE & MORTENSEN AKUSTIK A/S

GADE & MORTENSEN AKUSTIK A/S Rapport 5. juli 2019 JN/TSO/støj.05.07.19 Sag: 18.296 Antal sider: 12 Til Sag Emne : Dominia A/S KAB : Roholmparken : Støj fra vejtrafik 1 Indledning I forbindelse med projekteringen af ny bebyggelse til

Læs mere

Kortlægning af vejtrafikstøj Sammenfatningsnotat

Kortlægning af vejtrafikstøj Sammenfatningsnotat Kortlægning af vejtrafikstøj Sammenfatningsnotat Side 2 Indholdsfortegnelse Side 1 Indledning... 3 2 Trafikstøjbelastning... 3 3 Støjgrænser... 4 4 Kilder til trafikstøj... 4 5 Støjbelastningstal (SBT)...

Læs mere

STØJHANDLINGSPLAN GULDBORGSUND KOMMUNE. Maj 2009. 1955797-09_v1_Støjhandlingsplan for Guldborgsund kommune Maj 2009.DOC

STØJHANDLINGSPLAN GULDBORGSUND KOMMUNE. Maj 2009. 1955797-09_v1_Støjhandlingsplan for Guldborgsund kommune Maj 2009.DOC STØJHANDLINGSPLAN GULDBORGSUND KOMMUNE Maj 2009 Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE INDLEDNING 3 1 EN OVERSIGT OVER DE VÆSENTLIGSTE PUNKTER I STØJHANDLINGSPLANEN 3 2 EN BESKRIVELSE AF DEN STØRRE VEJ, DER ER

Læs mere

Notat nr. N6.029.11. Tranbjerg - støjskærm Støjskærm. : Tranbjerg Fællesråd. : Jørgen Heiden. Vedlagt : Tegning nr. 1-4. Kopi til : 1 INDLEDNING

Notat nr. N6.029.11. Tranbjerg - støjskærm Støjskærm. : Tranbjerg Fællesråd. : Jørgen Heiden. Vedlagt : Tegning nr. 1-4. Kopi til : 1 INDLEDNING Notat nr. N6.029.11 Dusager 12 8200 Aarhus N Danmark T +45 8210 5100 F +45 8210 5155 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Tranbjerg - støjskærm Støjskærm 25. juli 2011 Projekt: 35.6315.02 Til Fra : Tranbjerg

Læs mere

STØJHANDLINGSPLAN KOLDING KOMMUNE. Juni 2009. Endeligt godkendt af Teknik- og Boligudvalget d. 16. juni 2009 :

STØJHANDLINGSPLAN KOLDING KOMMUNE. Juni 2009. Endeligt godkendt af Teknik- og Boligudvalget d. 16. juni 2009 : STØJHANDLINGSPLAN KOLDING KOMMUNE Juni 2009 Endeligt godkendt af Teknik- og Boligudvalget d. 16. juni 2009 : Side 2 INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE INDLEDNING 3 1 EN OVERSIGT OVER DE VÆSENTLIGSTE PUNKTER I STØJHANDLINGSPLANEN

Læs mere

CaseNo06-16666_#126250-10_v1_Støjhandlingsplan med forside(1).doc

CaseNo06-16666_#126250-10_v1_Støjhandlingsplan med forside(1).doc CaseNo6-16666_#12625-1_v1_Støjhandlingsplan med forside(1).doc STØJHANDLINGSPLAN SILKEBORG KOMMUNE 21 CaseNo6-16666_#12625-1_v1_Støjhandlingsplan med forside(1).doc Side 3 INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE INDLEDNING

Læs mere

Støjberegningernes resultater viser støjbelastningen på facaderne, samt støjudbredelsen i 1,5 meters højde over terræn.

Støjberegningernes resultater viser støjbelastningen på facaderne, samt støjudbredelsen i 1,5 meters højde over terræn. STØJNOTAT Projekt Støjberegning C.F. Richs Vej 103 Kunde TRESOR Property A/S Notat nr. 1100025914-1 Dato 2016-12-16 Til Andreas Grønbæk, TRESOR Property Fra Jacob Storm Jørgensen, Rambøll 1. Indledning

Læs mere

Indhold. Rådhusgården Skanderborg ApS Etageboliger Adelgade 44-46, Skanderborg. Kortlægning af vejtrafikstøj mod området. 1 Indledning og formål 2

Indhold. Rådhusgården Skanderborg ApS Etageboliger Adelgade 44-46, Skanderborg. Kortlægning af vejtrafikstøj mod området. 1 Indledning og formål 2 19. april 2018 Notat Rådhusgården Skanderborg ApS Etageboliger Adelgade 44-46, Skanderborg Kortlægning af vejtrafikstøj mod området Projektnr. 10400072-001 Dokumentnr. 1226570492 Version 2 Udarbejdet af

Læs mere

Der var på byrådsmødet en generel opfordring til, at alle der havde bemærkninger til projektet, skulle anmode om foretræde for Teknisk Udvalg.

Der var på byrådsmødet en generel opfordring til, at alle der havde bemærkninger til projektet, skulle anmode om foretræde for Teknisk Udvalg. Notat Side 1 af 8 Til Til Kopi til Bering - Beder vejen Teknisk Udvalg Drøftelse På byrådsmødet onsdag d. 25. maj 2016 blev sag nr. 9 Kommuneplantillæg og VVM, Bering-Beder vejen, Endelig behandlet. Der

Læs mere

Endvidere er der i sidste afsnit en anbefaling om rammer for tilskud til støjisolering af boliger.

Endvidere er der i sidste afsnit en anbefaling om rammer for tilskud til støjisolering af boliger. STØJNOTAT Projekt Vejtrafikstøjberegning Skyttemarksvej, Næstved Kunde Næstved Kommune Notat nr. 1 Dato 2015-06-24 Fra Jacob Storm Jørgensen og Allan Jensen, Rambøll 1. Indledning Næstved Kommune har bedt

Læs mere

Støjhandlingsplan for vejtrafik

Støjhandlingsplan for vejtrafik Støjhandlingsplan for vejtrafik Oktober 2005 FORORD I november 2003 blev Forslag til strategi for begrænsning af vejtrafikstøj offentliggjort 1. Med denne vejstøjstrategi blev der tilvejebragt ny viden

Læs mere

Støjkortlægning efter tiltag

Støjkortlægning efter tiltag Støjkortlægning efter tiltag Støjskærme ved Birkedalshusene Støjvold øst for Hillerødmotorvejen Hastighedsreduktion Borgmester Jespersens Vej Kollekollevej (ét kørespor) Støjreducerende asfalt på Dele

Læs mere

Notat N5.027.14. Trafikstøj ved Sdr. Ringvej Støjberegninger 1 INDLEDNING

Notat N5.027.14. Trafikstøj ved Sdr. Ringvej Støjberegninger 1 INDLEDNING Notat N5.027.14 Kokbjerg 5 6000 Kolding Danmark T +45 8228 1400 F +45 8228 1401 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 Trafikstøj ved Sdr. Ringvej Støjberegninger 06. oktober 2014 Vores reference: 35.5676.01

Læs mere

Støjberegningernes resultater viser støjbelastningen på facaderne, samt støjudbredelsen i 1,5 meters højde over terræn.

Støjberegningernes resultater viser støjbelastningen på facaderne, samt støjudbredelsen i 1,5 meters højde over terræn. NOTAT Projekt Støjberegning Lundebjergvej 4, Frederikssund Notat nr. 1100030198 Dato 2017-10-10 Til Andreas Grønbæk Fra Jacob Storm Jørgensen, Rambøll 1. Indledning I forbindelse med planlægningen af nye

Læs mere

Støjhandlingsplan. En handlingsplan for større kommunale veje. Randers Kommune

Støjhandlingsplan. En handlingsplan for større kommunale veje. Randers Kommune Støjhandlingsplan En handlingsplan for større kommunale veje Randers Kommune 1 Indholdsfortegnelse Side Indledning... 3 1. Væsentlige punkter i planen... 4 2. Beskrivelse af de større veje der er taget

Læs mere

Støjreducerende vejbelægningers akustiske holdbarhed

Støjreducerende vejbelægningers akustiske holdbarhed Støjreducerende vejbelægningers akustiske holdbarhed Civilingeniør Jacob Storm Jørgensen jasj@ramboll.dk En støjreducerende vejbelægning har ikke den samme støjreducerende effekt i hele belægningens levetid.

Læs mere

6080 VVM SCREENING SKAN- DERBORG SYD AARHUS SYD, VEJTRAFIKSTØJ

6080 VVM SCREENING SKAN- DERBORG SYD AARHUS SYD, VEJTRAFIKSTØJ 6080 VVM SCREENING SKAN- DERBORG SYD AARHUS SYD, VEJTRAFIKSTØJ Projekt Støjnotat - VVM Screening E45 Skanderborg S Aarhus S Kunde Vejdirektoratet Notat nr. 3 Dato 2017-04-18 Til Fra Kopi til Jakob Fryd

Læs mere

NOTAT. Støjskærm langs Nordhavnsvejen ved Strandvænget. Supplerende undersøgelser. 1. Indledning. 2. Beregningsmetode. 3. Grundlag

NOTAT. Støjskærm langs Nordhavnsvejen ved Strandvænget. Supplerende undersøgelser. 1. Indledning. 2. Beregningsmetode. 3. Grundlag NOTAT Projekt Kunde Nordhavnsvejen Københavns Kommune Dato 5. november 2013 Til Jacob Ingvartsen, Nordhavnsvejen Fra Allan Jensen, Rambøll Støjskærm langs Nordhavnsvejen ved Strandvænget Dato 05-11-2013

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Ændringer i støjbelastningerne er herefter beregnet.

Indholdsfortegnelse. Ændringer i støjbelastningerne er herefter beregnet. Hørsholm Kommune Forlægning af Lågegyde Beregning af trafikstøj Miljømåling - ekstern støj Rapport Rådgivende Ingeniører AS Parallelvej 15 2800 Lyngby Telefon 45 97 22 11 Telefax 45 97 22 12 www.cowi.dk

Læs mere

Indhold. Coop Ejendomme Matrikel 15ae, Albertslund Vej- og togtrafikstøj. 1 Indledning og formål 3. 2 Beskrivelse af området 3.

Indhold. Coop Ejendomme Matrikel 15ae, Albertslund Vej- og togtrafikstøj. 1 Indledning og formål 3. 2 Beskrivelse af området 3. 2. maj 2017 Notat Coop Ejendomme Matrikel 15ae, Albertslund Vej- og togtrafikstøj Projekt nr.: 228691 Dokument nr.: 1223676332 Version 1 Udarbejdet af MAM Kontrolleret af JEK Godkendt af MAM Indhold 1

Læs mere

TRAFIKSTØJ ER DET ET PROBLEM? ER DER LØSNINGER?

TRAFIKSTØJ ER DET ET PROBLEM? ER DER LØSNINGER? TRAFIKSTØJ ER DET ET PROBLEM? ER DER LØSNINGER? Allan Jensen, afdelingsleder, Rambøll Tlf. 51615812 aaj@ramboll.dk DECIBEL OG GRÆNSEVÆRDIER 58 db udendørs ved boliger Grænseværdien er vejledende for nyt

Læs mere

Beregning af vejtrafikstøjniveau på 1. etape af Eriksborg nye udstykning i Silkeborg kommune. matrikel del 1c Gødvad By, Gødvad, 8600 Silkeborg

Beregning af vejtrafikstøjniveau på 1. etape af Eriksborg nye udstykning i Silkeborg kommune. matrikel del 1c Gødvad By, Gødvad, 8600 Silkeborg Trafikstøj veje Rapport nr. antal sider BE-01-260315. Sider inkl. denne: 10 Rapport titel Beregningssted Beregning af vejtrafikstøjniveau på 1. etape af Eriksborg nye udstykning i Silkeborg kommune. matrikel

Læs mere

Trafikstøjsberegninger. Oktober 2014 ERHVERVSKORRIDOR OMKRING MOTORVEJ SILKEBORG

Trafikstøjsberegninger. Oktober 2014 ERHVERVSKORRIDOR OMKRING MOTORVEJ SILKEBORG Oktober 2014 ERHVERVSKORRIDOR OMKRING MOTORVEJ SILKEBORG PROJEKT Erhvervskorridor Silkeborg 24. oktober 2014 Projekt nr. 218536 Udarbejdet af JEK Kontrolleret af MABO NIRAS A/S Åboulevarden 80 Postboks

Læs mere

Hvad er lyd? Bølger i luften Lyd er trykbølger, der sættes i gang af mekaniske vibrationer i fast stof og som forplanter sig gennem luften.

Hvad er lyd? Bølger i luften Lyd er trykbølger, der sættes i gang af mekaniske vibrationer i fast stof og som forplanter sig gennem luften. Hvad er lyd? Bølger i luften Lyd er trykbølger, der sættes i gang af mekaniske vibrationer i fast stof og som forplanter sig gennem luften. Det gælder både, når en gulspurv synger og sender blid lyd mod

Læs mere

STØJHANDLINGSPLAN STOREBÆLT, TOGSTRÆKNINGEN

STØJHANDLINGSPLAN STOREBÆLT, TOGSTRÆKNINGEN Støjhandlingsplan STØJHANDLINGSPLAN STOREBÆLT, TOGSTRÆKNINGEN August 2013 Udgivelsesdato : 23. august 2013 Rapport Støjhandlingsplan_Storebælt_2013 jernbane - endelig udgave.docx Støjhandlingsplan INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

GADE & MORTENSEN AKUSTIK A/S

GADE & MORTENSEN AKUSTIK A/S Notat 16. april 2019 JN/HJ/støj.16.04.19 Sag: 18.045 Antal sider: 12 Til Sag Emne : AI A/S Holteprojekt Bygherrerådgivning A/S : Ørnegårdsvej 6, Sløjfen : Støjredegørelse 1 Indledning I forbindelse med

Læs mere

Støjhandlingsplan for Ballerup 2008-2013 Udkast til offentlig høring

Støjhandlingsplan for Ballerup 2008-2013 Udkast til offentlig høring Støjhandlingsplan for Ballerup 2008-2013 Udkast til offentlig høring Forord Ballerup Kommune har udarbejdet et udkast til en støjhandlingsplan for trafikstøjen i kommunen. Planen skal gælde i 5 år. Støjhandlingsplanen

Læs mere

Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING BEREGNINGSMETODE STØJGRÆNSER FORUDSÆTNINGER...

Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING BEREGNINGSMETODE STØJGRÆNSER FORUDSÆTNINGER... Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 1. INDLEDNING... 3 2. BEREGNINGSMETODE... 4 3. STØJGRÆNSER... 5 4. FORUDSÆTNINGER... 6 5. BEREGNINGSRESULTATER... 8 6. KONKLUSION... 9 7. BILAG... 10 2 1. Indledning

Læs mere

SALG AF PARCELLER I PH PARK STØJ FRA VEJTRAFIK INDHOLD. 1 Indledning. 2 Beliggenhed og planforhold. 1 Indledning 1. 2 Beliggenhed og planforhold 1

SALG AF PARCELLER I PH PARK STØJ FRA VEJTRAFIK INDHOLD. 1 Indledning. 2 Beliggenhed og planforhold. 1 Indledning 1. 2 Beliggenhed og planforhold 1 HØRSHOLM KOMMUNE SALG AF PARCELLER I PH PARK STØJ FRA VEJTRAFIK ADRESSE COWI A/S Vestre Stationsvej 7 5000 Odense C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK NOTAT INDHOLD 1 Indledning

Læs mere

Støjhandlingsplan A/S Storebælt STØJHANDLINGSPLAN STOREBÆLT, TOGSTRÆKNINGEN. April 2013. Udgivelsesdato : 16. april 2013

Støjhandlingsplan A/S Storebælt STØJHANDLINGSPLAN STOREBÆLT, TOGSTRÆKNINGEN. April 2013. Udgivelsesdato : 16. april 2013 Støjhandlingsplan STØJHANDLINGSPLAN STOREBÆLT, TOGSTRÆKNINGEN April 2013 Udgivelsesdato : 16. april 2013 Rapport Støjhandlingsplan_Storebælt_2013 Støjhandlingsplan INDHOLDSFORTEGNELSE SIDE INDLEDNING 3

Læs mere

Indhold. Mads P. Borggaard Jørgensen Njordhusene, Hvide Sande. Kortlægning af vejtrafikstøj mod området. 1 Indledning og formål 2

Indhold. Mads P. Borggaard Jørgensen Njordhusene, Hvide Sande. Kortlægning af vejtrafikstøj mod området. 1 Indledning og formål 2 11. maj 2018 Notat Mads P. Borggaard Jørgensen Njordhusene, Hvide Sande Kortlægning af vejtrafikstøj mod området Projektnr. 10401472-001 Dokumentnr. 1226570492 Version 2 Udarbejdet af MAM Kontrolleret

Læs mere

planlægningen og gennem egentlige støjprojekter mulighed for at gøre noget ved støjproblemer.

planlægningen og gennem egentlige støjprojekter mulighed for at gøre noget ved støjproblemer. Civilingeniør Lone Reiff, Afdelingen for trafiksikkerhed og miljø, Vejdirektoratet, Niels Juels Gade 13, Postbox 1569, 1020 København K, Tlf.: 33 93 33 38, Fax 33 93 07 12, E-mail: LRE@VD.DK Dette paper

Læs mere

Støjens pris i planlægningen! Hans Bendtsen, Vejdirektoratet/Vejteknisk Institut Jakob Fryd, Vejdirektoratet/Vejplan- og miljøafdelingen

Støjens pris i planlægningen! Hans Bendtsen, Vejdirektoratet/Vejteknisk Institut Jakob Fryd, Vejdirektoratet/Vejplan- og miljøafdelingen Støjens pris i planlægningen! Hans Bendtsen, Vejdirektoratet/Vejteknisk Institut Jakob Fryd, Vejdirektoratet/Vejplan- og miljøafdelingen Trafikdage 23-24 august 2010 AALBORG Universitet Anbefaling fra

Læs mere

UDFÆRDIGET AF KONTROLLET AF HANS BJERGEGAARD

UDFÆRDIGET AF KONTROLLET AF HANS BJERGEGAARD -14 PROJEKT Lokalplan Sneppevej i Løsning. Støj fra vejtrafik PROJEKTNUMMER 35.4936.02 UDFÆRDIGET AF LARS CHRISTIAN BJERREKÆR KONTROLLET AF HANS BJERGEGAARD DATO 2017-08-15 NR N4.057.17 1 INDLEDNING Hedensted

Læs mere

SALG AF HØRSHOLM HOSPITAL STØJ FRA VEJTRAFIK INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Beliggenhed og planforhold 2

SALG AF HØRSHOLM HOSPITAL STØJ FRA VEJTRAFIK INDHOLD. 1 Indledning. 1 Indledning 1. 2 Beliggenhed og planforhold 2 REGION HOVEDSTADEN SALG AF HØRSHOLM HOSPITAL STØJ FRA VEJTRAFIK ADRESSE COWI A/S Vestre Stationsvej 7 5000 Odense C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk TEKNISK NOTAT INDHOLD 1 Indledning

Læs mere

Støjudfordringen i kommunen. Jakob Fryd Miljøkontrollen Københavns Kommune

Støjudfordringen i kommunen. Jakob Fryd Miljøkontrollen Københavns Kommune Støjudfordringen i kommunen Jakob Fryd Miljøkontrollen Københavns Kommune Støjproblemet i Københavns Kommune Støjniveau Boliger Andel > 70 db 5.000 2 % 65-70 db 31.000 11 % 60-65 db 49.000 17 % 55-60 db

Læs mere

Støjhandlingsplan Storebælt, vejstrækningen. November 2009. 20. oktober 2009. PEA/ta4989.lmp Jnr 153.20.30

Støjhandlingsplan Storebælt, vejstrækningen. November 2009. 20. oktober 2009. PEA/ta4989.lmp Jnr 153.20.30 N O T A T Støjhandlingsplan Storebælt, vejstrækningen November 2009 I henhold til bekendtgørelse nr. 717 af 13. juni 2006: Bekendtgørelse om kortlægning af ekstern støj og udarbejdelse af støjhandlingsplaner

Læs mere

Trafikstøjhandlingsplan 2009. Høje-Taastrup Kommune. Sag 2253594 dok. 2933937

Trafikstøjhandlingsplan 2009. Høje-Taastrup Kommune. Sag 2253594 dok. 2933937 Trafikstøjhandlingsplan 2009 Høje-Taastrup Kommune Sag 2253594 dok. 2933937 Indhold 1. Indledning 1.1 Resumé af trafikstøjhandlingsplanen 1.2 Offentlig høring 1.3 Hvad sker der fremadrettet 2. Vejtrafikstøj

Læs mere

MØLLERENS HUS, RØNDE - TRAFIKSTØJBEREGNINGER

MØLLERENS HUS, RØNDE - TRAFIKSTØJBEREGNINGER ON Arkitekter 29. april 2015 MØLLERENS HUS, RØNDE - TRAFIKSTØJBEREGNINGER Beregning af vejstøj PROJEKT Møllerens Hus, Rønde - Vejtrafikstøjberegninger ON Arkitekter Projekt nr. 220944 Version 1 Udarbejdet

Læs mere

Virkemiddel- og idékatalog Bilag til Forslag til Støjhandlingsplan

Virkemiddel- og idékatalog Bilag til Forslag til Støjhandlingsplan Bilag til Forslag til Støjhandlingsplan 2018-2023 Ballerup Kommune Marts 2018 Udarbejdet af: Jakob Høj, Magnus Duus Hedengran, Steen Moustgaard Mathiesen Kontrolleret af: Jakob Høj Godkendt af: Jakob Høj

Læs mere

Ny vejledning fra Miljøstyrelsen: Støj fra veje. Støjkortlægning og støjhandlingsplaner. Jørgen Jakobsen. Miljøstyrelsen

Ny vejledning fra Miljøstyrelsen: Støj fra veje. Støjkortlægning og støjhandlingsplaner. Jørgen Jakobsen. Miljøstyrelsen Ny vejledning fra Miljøstyrelsen: Støj fra veje Støjkortlægning og støjhandlingsplaner Jørgen Jakobsen Miljøstyrelsen Støjen dræber! 200 500 mennesker dør tidligere end ellers på grund af støj fra vejene.

Læs mere

for større veje i Aarhus Kommune Trafik og Veje Teknik og Miljø Aarhus Kommune

for større veje i Aarhus Kommune Trafik og Veje Teknik og Miljø Aarhus Kommune Støjhandlingsplan for større veje i Aarhus Kommune Trafik og Veje Teknik og Miljø Aarhus Kommune Indholdsfortegnelse Forord 3 Baggrund 4 Resumé af støjhandlingsplan 5 Kortlagte større kommunale veje 6

Læs mere

Ny vejledning fra Miljøstyrelsen: Støj fra veje Støjkortlægning og støjhandlingsplaner

Ny vejledning fra Miljøstyrelsen: Støj fra veje Støjkortlægning og støjhandlingsplaner Ny vejledning fra Miljøstyrelsen: Støj fra veje Støjkortlægning og støjhandlingsplaner Specialkonsulent Jørgen Jakobsen, Miljøstyrelsen (jojak@mst.dk) Abstract Miljøstyrelsen udsendte i juli 2007 den ny

Læs mere

Kan en rundkørsel dæmpe støjen?

Kan en rundkørsel dæmpe støjen? Kan en rundkørsel dæmpe støjen? Gilles Pigasse, projektleder, Ph.D., gip@vd.dk Hans Bendtsen, seniorforsker Vejdirektoratet/Vejteknisk Institut, Guldalderen 12, 2640 Hedehusene, Denmark Trafikdage på Aalborg

Læs mere

NOTAT. 1 Indledning. 2 Beliggenhed og planforhold

NOTAT. 1 Indledning. 2 Beliggenhed og planforhold NOTAT Projektnavn Støjundersøgelse vedr. Stensmosegrunden Projektnr. 1100036772 Kunde Albertslund Kommune Notat nr. 1 Version 1 Til Hans-Henrik Høg, Sigrid Glarbo Fra Kristine Hillig, Mikkel Pihl Andersen

Læs mere

Kortet herunder viser den i 2006 beregnede støjbelastning (fremskrevet til 2015):

Kortet herunder viser den i 2006 beregnede støjbelastning (fremskrevet til 2015): Notat om støj i Hvissinge Øst Glostrup Kommune Rådhusparken 2 2600 Glostrup www.glostrup.dk Tlf.: 4323 6100 Den generelle støj I forbindelse med Glostrup Kommunes planlægning og byggemodning af Hvissinge

Læs mere

Støjreduktion Kan opnås ved: Ændring opleves som: Fjerne 25 % af trafikken eller Sænke hastigheden med 10 km/t

Støjreduktion Kan opnås ved: Ændring opleves som: Fjerne 25 % af trafikken eller Sænke hastigheden med 10 km/t Støjreduktion Støjreduktion Kan opnås ved: Ændring opleves som: 1 db 2 db 3 db Fjerne 25 % af trafikken eller Sænke hastigheden med 10 km/t Fjerne 35 % af trafikken eller Sænke hastigheden med 10 20 km/t

Læs mere

Støjhandlingsplan for vejtrafik 2010

Støjhandlingsplan for vejtrafik 2010 Støjhandlingsplan for vejtrafik 2010 Indholdsfortegnelse 1. Forord... 3 3. Beskrivelse af byområdet... 4 4. Retsligt grundlag og ansvarlige myndigheder... 4 5. Grænseværdier... 4 6. Resume af støjkortlægningen...

Læs mere

Seacon A/S. Indledning. Indhold. Vejstøj Miljømåling Trafikstøj Projektnr.: 13.2089 05. juni 2013 Rev. 16. september 2013 RAR/MF

Seacon A/S. Indledning. Indhold. Vejstøj Miljømåling Trafikstøj Projektnr.: 13.2089 05. juni 2013 Rev. 16. september 2013 RAR/MF Vejstøj Miljømåling Trafikstøj Projektnr.: 13.2089 05. juni 2013 Rev. 16. september 2013 RAR/MF Indledning Seacon A/S ved Stine Gro Jensen har bedt Viatrafik om at foretage støjberegninger ved etablering

Læs mere

Støjforureningen på Nørrebro

Støjforureningen på Nørrebro Støjforureningen på Nørrebro Kåre Press-Kristensen Civilingeniør, Ph.D. Det Økologiske Råd Baggrund Ca. 700.000 danske boliger er belastet med vejstøj over grænseværdien (58 db). Heraf er ca. 150.000 boliger

Læs mere

ANEBJERG - SKANDERBORG

ANEBJERG - SKANDERBORG Notat 08 ANEBJERG - SKANDERBORG Trafikstøjsberegning på facader med forskellige skærmhøjder 23. marts 2017 Udarbejdet af SINO Kontrolleret af JEK Godkendt af JLPN NIRAS A/S Ceres Allé 3 8000 Aarhus C CVR-nr.

Læs mere

Lejerby. Indledning. Trafikstøj Miljømåling - Trafikstøj. Projektnr.: september 2017 RAR

Lejerby. Indledning. Trafikstøj Miljømåling - Trafikstøj. Projektnr.: september 2017 RAR Trafikstøj Miljømåling - Trafikstøj Projektnr.: 17.4453 14. september 2017 RAR Indledning Claus Riis har på vegne af Henrik Hansen - Lejerby bedt Viatrafik om at foretage beregninger af trafikstøj på et

Læs mere

Vurdering af vejtrafikstøj Jonstrupvangvej, Værløse. Miljømåling Trafikstøj

Vurdering af vejtrafikstøj Jonstrupvangvej, Værløse. Miljømåling Trafikstøj 14. december 2017 Telefon: +45 78 103 103 Ref: SNT QA: REH Dok: SNT-07122017-1 Vurdering af vejtrafikstøj Jonstrupvangvej, Værløse. Miljømåling Trafikstøj Østerbro 4 5690 Tommerup Tlf.: +45 78 103 103

Læs mere

UFÆRDIGET AF. Casper Bjerring KONTROLLERET AF. Thomas Olsen

UFÆRDIGET AF. Casper Bjerring KONTROLLERET AF. Thomas Olsen PROJEKT Støjredegørelse, trafikstøj Ølsted PROJEKTNUMMER 35.5642.02 UFÆRDIGET AF Casper Bjerring KONTROLLERET AF Thomas Olsen DATO N5.004.18 Vedlagt 1 bilag Indledning Hedensted kommune har anmodet Sweco

Læs mere

Teknisk notat N

Teknisk notat N Teknisk notat N2.033.17 Sweco Danmark A/S Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4343 6007 www.swecodanmark.dk CVR-nr. 48233511 Frederiksberg Kommune 3. marts 2017 Støjpartnerskab-II

Læs mere

Beregning af vejtrafikstøjniveauet udendørs samt indendørs i Nydamsparken, 8200 Århus N

Beregning af vejtrafikstøjniveauet udendørs samt indendørs i Nydamsparken, 8200 Århus N Trafikstøj Rapport nr./ antal sider BE-01-040614. Sider inkl. denne: 8 Rapport titel Beregningssted Rekvirent Beregning af vejtrafikstøjniveauet udendørs samt indendørs i Nydamsparken i Århus. Nydamsparken,

Læs mere

Støjbekæmpelse i Gladsaxe Kommune

Støjbekæmpelse i Gladsaxe Kommune Støjbekæmpelse i Gladsaxe Kommune Indlæg af Martin Kisby Willerup, Moe & Brødsgaard A/S, for Gladsaxe Kommune. E-mail: mkw@moe.dk Gladsaxe Kommune kortlagde i 2004 trafikstøjen langs alle veje i kommunen

Læs mere

Støjhandlingsplan

Støjhandlingsplan Vejle Kommune Støjhandlingsplan 2010-2013 Teknisk notat Maj 2010 Vejle Kommune Støjhandlingsplan for de større vejstrækninger Teknisk notat Maj 2010 1 Indholdsfortegnelse 1 Administrative bestemmelser

Læs mere

1 Indledning formål. 2 Forudsætninger. Ringsted Kommune Kasernebyen Støj fra motorvej. Notat

1 Indledning formål. 2 Forudsætninger. Ringsted Kommune Kasernebyen Støj fra motorvej. Notat 6. marts 2018 Notat Ringsted Kommune Kasernebyen Støj fra motorvej Projekt nr.: 230555 Version 2 Revision 1 Udarbejdet af MAM Kontrolleret af CVI Godkendt af MAM 1 Indledning formål Niras har på foranledning

Læs mere

Indstilling. Offentlig fremlæggelse af støjhandlingsplan. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Den 15. marts 2013.

Indstilling. Offentlig fremlæggelse af støjhandlingsplan. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Den 15. marts 2013. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Den 15. marts 2013 Aarhus Kommune Teknik og Miljø Offentlig fremlæggelse af støjhandlingsplan 1. Resume Støjhandlingsplanen er en opfølgning på Bekendtgørelse

Læs mere

ETABLERING AF FAST ALSFYN FORBINDELSE INDHOLD. 1 Formål. 1 Formål 1. 2 Forudsætninger og metode 2

ETABLERING AF FAST ALSFYN FORBINDELSE INDHOLD. 1 Formål. 1 Formål 1. 2 Forudsætninger og metode 2 ALSFYNBROEN ETABLERING AF FAST ALSFYN FORBINDELSE ADRESSE COWI A/S Vestre Stationsvej 7 5000 Odense C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk VURDERING AF STØJ FRA VEJTRAFIK INDHOLD 1 Formål

Læs mere

Teknisk notat N

Teknisk notat N Teknisk notat N2.009.19 Sweco Danmark A/S Ørestads Boulevard 41 2300 København S Danmark T +45 7220 7207 D +45 4348 4438 www.swecodanmark.dk CVR-nr. 48233511 Frederiksberg Kommune 28. januar 2019 Støjpartnerskab-II

Læs mere

Indstilling. Endelig vedtagelse af Støjhandlingsplan Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten og Miljø. Den 4. september 2013.

Indstilling. Endelig vedtagelse af Støjhandlingsplan Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten og Miljø. Den 4. september 2013. Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten og Miljø Den 4. september 2013 Endelig vedtagelse af Støjhandlingsplan 2013 Aarhus Kommune Trafik og Veje Teknik og Miljø 1. Resume Forslag til Støjhandlingsplan

Læs mere

ØRESUND - MOTORVEJ INDHOLD. 1 Indledning og baggrund. 1 Indledning og baggrund 1

ØRESUND - MOTORVEJ INDHOLD. 1 Indledning og baggrund. 1 Indledning og baggrund 1 A/S ØRESUND ØRESUND - MOTORVEJ STØJHANDLINGSPLAN ADRESSE COWI A/S Vestre Stationsvej 7 5000 Odense C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning og baggrund 1 2 Definitioner

Læs mere

NOTAT. 1. Baggrund. Projekt Kortlægning af støj fra aktiviteter på kunstgræsbaner og vejtrafik Kunde Silkeborg Kommune Notat nr.

NOTAT. 1. Baggrund. Projekt Kortlægning af støj fra aktiviteter på kunstgræsbaner og vejtrafik Kunde Silkeborg Kommune Notat nr. NOTAT Projekt Kortlægning af støj fra aktiviteter på kunstgræsbaner og vejtrafik Kunde Silkeborg Kommune Notat nr. 1 Dato 2016-06-28 Til Fra Alf Christensen og Jann Hansen, Silkeborg Kommune Jacob Storm

Læs mere

TRAFIKSTØJBEREGNINGER LANGAGERGÅRD OG TJØRNELYSKOLEN

TRAFIKSTØJBEREGNINGER LANGAGERGÅRD OG TJØRNELYSKOLEN Til Greve Kommune Dokumenttype Miljømåling-trafikstøj Dato Maj 2016 TRAFIKSTØJBEREGNINGER LANGAGERGÅRD OG TJØRNELYSKOLEN TJØRNELYSKOLEN Revision 1 Dato 23-05-2016 Udarbejdet af Jacob Storm Jørgensen Kontrolleret

Læs mere

Vejstøjsberegning for nyt boligområde i Kallerup

Vejstøjsberegning for nyt boligområde i Kallerup Rekvirent: Claus Colliander 13. december 2017 Udarbejdet af ALE Notat nr.: mlja1733-2 KS:REN Vejstøjsberegning for nyt boligområde i Kallerup 1. Notatets formål og baggrund I forbindelse med lokalplan

Læs mere

Støjhandlingsplan. En handlingsplan for større kommunale veje. Randers Kommune

Støjhandlingsplan. En handlingsplan for større kommunale veje. Randers Kommune Støjhandlingsplan En handlingsplan for større kommunale veje Randers Kommune 1 Indholdsfortegnelse Side Indledning... 3 1. Væsentlige punkter i planen... 4 2. Beskrivelse af de større veje der er taget

Læs mere

Miljøstyrelsen oplyser vejledende grænseværdier for vejtrafikstøj, som kan ses i tabel 1. Grænseværdi, vejstøj Støjniveau, udendørs

Miljøstyrelsen oplyser vejledende grænseværdier for vejtrafikstøj, som kan ses i tabel 1. Grænseværdi, vejstøj Støjniveau, udendørs NOTAT Projekt Høje Taastrup City (HTC) Kunde Høje Taastrup Kommune Notat nr. 1 Dato 2017-09-07 Til Fra Klaus Torsbjerg Møller, Dorte Færregaard Jensen og Lars Koch, Høje Taastrup Kommune Søren Emil Wegner

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Lokalplan nr støj fra vejtrafik. Silkeborg Kommune. Teknisk notat. 1 Indledning. 2 Beliggenhed og planforhold

Indholdsfortegnelse. Lokalplan nr støj fra vejtrafik. Silkeborg Kommune. Teknisk notat. 1 Indledning. 2 Beliggenhed og planforhold Silkeborg Kommune Lokalplan nr. 10-007 - støj fra vejtrafik Teknisk notat COWI A/S Odensevej 95 5260 Odense S Telefon 63 11 49 00 Telefax 63 11 49 49 www.cowi.dk Indholdsfortegnelse 1 Indledning 1 2 Beliggenhed

Læs mere

forslag for større veje i Aarhus Kommune Trafik og Veje Teknik og Miljø Aarhus Kommune

forslag for større veje i Aarhus Kommune Trafik og Veje Teknik og Miljø Aarhus Kommune forslag Støjhandlingsplan for større veje i Aarhus Kommune Trafik og Veje Teknik og Miljø Aarhus Kommune Indholdsfortegnelse Forord 3 Baggrund 4 Resumé af støjhandlingsplan 5 Kortlagte større kommunale

Læs mere

Albertslund Kommune Forslag til støjprojekt på Albertslundvej til udførelse i 2018

Albertslund Kommune Forslag til støjprojekt på Albertslundvej til udførelse i 2018 Albertslund Kommune Forslag til støjprojekt på Albertslundvej til udførelse i 2018 Albertslund Kommune har i 2018 afsat 500.000 kr. til udførelse af støjreducerende tiltag. Den mest effektive måde at benytte

Læs mere

Vurdering af vejtrafikstøj Kanalgaden 3, Albertslund. Trafikstøj. Rev

Vurdering af vejtrafikstøj Kanalgaden 3, Albertslund. Trafikstøj. Rev 15. august 2018 Telefon: +45 78 103 103 Ref: SNT QA: REH Dok: SNT-05032018-2 Sag nr. 2507 Vurdering af vejtrafikstøj Kanalgaden 3, Albertslund. Trafikstøj Rev. 10.08.2018 Østerbro 4 5690 Tommerup Tlf.:

Læs mere

Støjmæssig langtidseffekt af SRS-belægninger og noget om mindre støjende overfladebehandling. Hans Bendtsen Seniorforsker Vejdirektoratet

Støjmæssig langtidseffekt af SRS-belægninger og noget om mindre støjende overfladebehandling. Hans Bendtsen Seniorforsker Vejdirektoratet Støjmæssig langtidseffekt af SRS-belægninger og noget om mindre støjende overfladebehandling Hans Bendtsen Seniorforsker Vejdirektoratet Konklusioner Første generations støjreducerende SRS belægninger

Læs mere

Notat N Acoustica Akustik - Støj - Vibrationer. Rev. A Foreløbig. 9. maj 2005 Projekt:

Notat N Acoustica Akustik - Støj - Vibrationer. Rev. A Foreløbig. 9. maj 2005 Projekt: Notat N2.093.05 Rev. A Foreløbig Miljø Industri & Marine IT & Telekommunikation Management Byggeri Anlæg Energi Landbrug Åparken Etape III, Ishøj Vurdering af støj og vibrationer fra S-tog 9. maj 2005

Læs mere

Teknisk notat N4.021.12. Arla Foods, Nyt biogasanlæg i Videbæk Støjkonsekvensberegninger af trafik på offentlig vej. : Birgitte Koch, Arla Foods

Teknisk notat N4.021.12. Arla Foods, Nyt biogasanlæg i Videbæk Støjkonsekvensberegninger af trafik på offentlig vej. : Birgitte Koch, Arla Foods Teknisk notat Danmark T +4 898 800 F +4 898 8 www.grontmij.dk CVR-nr. 48 N4.0. Arla Foods, Nyt biogasanlæg i Videbæk Støjkonsekvensberegninger af trafik på offentlig vej. marts 0 Projekt:.4.0 Til Fra Vedlagt

Læs mere

NYT OM STØJREDUCERENDE VEJBELÆGNINGER

NYT OM STØJREDUCERENDE VEJBELÆGNINGER NYT OM STØJREDUCERENDE VEJBELÆGNINGER Seniorforsker Hans Bendtsen Afdelingen for Trafiksikkerhed og Miljø Vejdirektoratet Niels Juels Gade 13 1020 København K Tel: 33 93 33 38, Fax: 33 93 07 12 E-mail:

Læs mere

Støjkortlægning og støjhandlingsplaner

Støjkortlægning og støjhandlingsplaner Støjkortlægning og støjhandlingsplaner EU-direktiv om vurdering og styring af ekstern støj (2002) Bekendtgørelse om kortlægning af ekstern støj og udarbejdelse af handlingsplaner (nr. 717 af 13. juni 2006)

Læs mere

Bygningsreglementet anfører følgende (gældende for lukkede vinduer): I beboelsesrum, samt fælles opholdsrum:

Bygningsreglementet anfører følgende (gældende for lukkede vinduer): I beboelsesrum, samt fælles opholdsrum: Notat Hjørring Kommune MARKEDSGADE 11-17 Vejstøj 20. februar 2019 Sagsnr. 10401639 Udarbejdet af: cvi Kontrolleret af: jek I forbindelse med planlægningen af ændret anvendelse for bygningerne ved Markedsgade

Læs mere

Bilag Administrationens forslag til trafiksikkerhedsprojekter, 2019

Bilag Administrationens forslag til trafiksikkerhedsprojekter, 2019 Bilag Administrationens forslag til trafiksikkerhedsprojekter, 2019 Der er i alt præsenteret 41 projekter. Fire projekter indgår som en del af budgetaftalen for 2019. Derudover har administrationen foreslået

Læs mere

Miljøvurdering af lokalplan 13-012 støj og luft

Miljøvurdering af lokalplan 13-012 støj og luft 30. oktober 2014 Miljøvurdering af lokalplan 13-012 støj og luft Miljøvurdering af væsentlige miljøpåvirkninger Indledning Miljøvurdering af lokalplan 13-012: Etablering af mere forureningsfølsomt erhverv

Læs mere

file:///c:/adlib%20express/work/ t / t /f37dfe80-371c-4...

file:///c:/adlib%20express/work/ t / t /f37dfe80-371c-4... Page 1 of 1 From: Allan Jensen Sent: 11-05-2016 09:26:39 To: Morten Suhr Subject: Ringvejsstrækningen. Prioritering af indsatsen Follow Up Flag: Flag Status: Attachments: Opfølgning Red 1100014800-09-001-1-Prioritering

Læs mere

Teknisk notat N

Teknisk notat N Teknisk notat N2.06.19 Sweco Danmark A/S Ørestads Boulevard 41 2300 København S Danmark T +45 7220 7207 D +45 4348 4438 www.swecodanmark.dk CVR-nr. 48233511 Frederiksberg Kommune 3. januar 2019 Støjpartnerskab-II

Læs mere

Notat. 1 Indledning. 2 Forudsætninger. 3 Trafikale data. Ullerødbyen i Hillerød Kommune. Sag: Støjberegning. Emne: Jens Ulrik Romose, Hillerød Kommune

Notat. 1 Indledning. 2 Forudsætninger. 3 Trafikale data. Ullerødbyen i Hillerød Kommune. Sag: Støjberegning. Emne: Jens Ulrik Romose, Hillerød Kommune Notat Sag: Emne: Til: Fra: Ullerødbyen i Hillerød Kommune Støjberegning Jens Ulrik Romose, Hillerød Kommune Jakob Høj Notatnummer: 2219011.01 7. november 2005 Rev.: 1 1 Indledning I dette notat beskrives

Læs mere

Trafikkens Planlægning og Miljøkonsekvenser (TPM) Tirsdag den 12-9-2006, kl. 8.30-12.00

Trafikkens Planlægning og Miljøkonsekvenser (TPM) Tirsdag den 12-9-2006, kl. 8.30-12.00 Vejtrafikstøj Trafikkens Planlægning og Miljøkonsekvenser (TPM) Tirsdag den 12-9-2006, kl. 8.30-12.00 Michael Sørensen Adjunkt, civilingeniør Trafikforskningsgruppen ved AAU Ph.d.-studerende Michael Sørensen

Læs mere

Rapport nr. antal sider BE Sider inkl. denne: 11. Matr. Nr. 10e, 11h, 11s, 1x Haslund By, Haslund. Telefon:

Rapport nr. antal sider BE Sider inkl. denne: 11. Matr. Nr. 10e, 11h, 11s, 1x Haslund By, Haslund. Telefon: Trafikstøj veje Rapport nr. antal sider BE-01-090914. Sider inkl. denne: 11 Rapport titel Beregningssted Beregning af vejtrafikstøjniveau i forbindelse med lokalplan 614 i Randers kommune. Matr. Nr. 10e,

Læs mere

Indhold. CFBO Banebyen Viborg Støjforhold. 1 Indledning 2. 2 Formål 2. 3 Planlagt byggeri på området 3. 4 Grænseværdier for trafikstøj 3

Indhold. CFBO Banebyen Viborg Støjforhold. 1 Indledning 2. 2 Formål 2. 3 Planlagt byggeri på området 3. 4 Grænseværdier for trafikstøj 3 27. november 2017 Notat CFBO Banebyen Viborg Støjforhold Projekt nr.: 230484 Dokument nr.: 1226064490 Version 1 Revision 1 Udarbejdet af SIBJ Kontrolleret af JEK Godkendt af MAM Indhold 1 Indledning 2

Læs mere

Beregning af vejtrafikstøjniveau med støjvold på udstykningen ved Brunbakkevej 1C i Silkeborg kommune.

Beregning af vejtrafikstøjniveau med støjvold på udstykningen ved Brunbakkevej 1C i Silkeborg kommune. Trafikstøj veje Rapport nr. antal sider BE-01-190615. Sider inkl. denne: 10 Rapport titel Beregningssted Beregning af vejtrafikstøjniveau med støjvold på udstykningen ved Brunbakkevej 1C i Silkeborg kommune.

Læs mere

Effektiv planlægning af skærme mod trafikstøj Støjskærmes indvirkning på årsmiddelværdier

Effektiv planlægning af skærme mod trafikstøj Støjskærmes indvirkning på årsmiddelværdier Støjskærmes indvirkning på årsmiddelværdier Jørgen Kragh a, Gilles Pigasse a, Jakob Fryd b a) Vejdirektoratet, Vejteknisk Institut, kragh@vd.dk, gip@vd.dk b) Vejdirektoratet, Vejplan- og miljøafdelingen,

Læs mere

NOTAT. Støjmæssigt råderum for ny erhvervshavn i Køge. 1. Baggrund

NOTAT. Støjmæssigt råderum for ny erhvervshavn i Køge. 1. Baggrund NOTAT Projekt Støjmodel for Køge Havn Kunde Køge Kommune Notat nr. 2A Dato 2014-10-16 Til Simon Leth Nielsen, Køge Kommune Fra Allan Jensen Støjmæssigt råderum for ny erhvervshavn i Køge Dato 2014-10-16

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Støjberegning, M3/M12 tilslutningsanlæg. Vejdirektoratet. Teknisk notat. 1 Indledning. 2 Støjberegning

Indholdsfortegnelse. Støjberegning, M3/M12 tilslutningsanlæg. Vejdirektoratet. Teknisk notat. 1 Indledning. 2 Støjberegning Trafikudvalget 2009-10 TRU alm del Svar på Spørgsmål 1164 Offentligt Vejdirektoratet Støjberegning, M3/M12 tilslutningsanlæg Teknisk notat COWI A/S Odensevej 95 5260 Odense S Telefon 63 11 49 00 Telefax

Læs mere

Teknisk notat N

Teknisk notat N Teknisk notat N2.005.19 Sweco Danmark A/S Ørestads Boulevard 41 2300 København S Danmark T +45 7220 7207 D +45 4348 4438 www.swecodanmark.dk CVR-nr. 48233511 Frederiksberg Kommune 23. januar 2019 Støjpartnerskab-II

Læs mere

Notat N Torben Clausen A/S - Trafikstøj 23. maj : Jens Østergaard Larsen : Casper Bjerring og Gerhard Schlicker

Notat N Torben Clausen A/S - Trafikstøj 23. maj : Jens Østergaard Larsen : Casper Bjerring og Gerhard Schlicker Notat Kokbjerg 5 6000 Kolding Danmark T +45 8228 1400 F +45 8228 1401 www.grontmij.dk CVR-nr. 48233511 N5.005.11 Torben Clausen A/S - Trafikstøj 23. maj 2011 Projekt: 14.7815.03 Til Fra : Jens Østergaard

Læs mere

Prioritering af anlægsbevilling til Cykelstier og Trafiksikkerhed 2017

Prioritering af anlægsbevilling til Cykelstier og Trafiksikkerhed 2017 Prioritering af anlægsbevilling til Cykelstier og Trafiksikkerhed 2017 I maj 2017 gav Byrådet en anlægsbevillig med et rådighedsbeløb på 5.854.000 kr. til cykelstier og trafiksikkerhed. Vej og Trafik har

Læs mere

STOREBÆLT - MOTORVEJ INDHOLD. 1 Indledning og baggrund. 1 Indledning og baggrund 1

STOREBÆLT - MOTORVEJ INDHOLD. 1 Indledning og baggrund. 1 Indledning og baggrund 1 A/S STOREBÆLT STOREBÆLT - MOTORVEJ STØJHANDLINGSPLAN ADRESSE COWI A/S Vestre Stationsvej 7 5000 Odense C TLF +45 56 40 00 00 FAX +45 56 40 99 99 WWW cowi.dk INDHOLD 1 Indledning og baggrund 1 2 Definitioner

Læs mere

CLAUSHOLMVEJ, RANDERS VEJTRAFIKSTØJBEREGNINGER

CLAUSHOLMVEJ, RANDERS VEJTRAFIKSTØJBEREGNINGER Til Randers Kommune Dokumenttype Miljømåling-trafikstøj Dato Marts 2016 CLAUSHOLMVEJ, RANDERS VEJTRAFIKSTØJBEREGNINGER VEJTRAFIKSTØJBEREGNINGER Revision 1 Dato 10-03-2015 Udarbejdet af Jacob Storm Jørgensen

Læs mere

Teknisk notat N

Teknisk notat N Teknisk notat N2.022.17 Sweco Danmark /S Granskoven 8 2600 Glostrup Danmark T +45 4348 6060 F +45 4343 6007 www.swecodanmark.dk CVR-nr. 48233511 Frederiksberg Kommune 30. januar 2017 Støjpartnerskab-II

Læs mere

Tillæg til vejledning nr. 1/1997: Støj og vibrationer fra jernbaner

Tillæg til vejledning nr. 1/1997: Støj og vibrationer fra jernbaner Tillæg til vejledning nr. 1/1997: Støj og vibrationer fra jernbaner Juli 2007 Hvorfor tillæg til togstøjvejledningen? Miljøstyrelsen udsendte i 1997 en revideret udgave af vejledning om støj og vibrationer

Læs mere