Palæstina Fredsvagterne Randa og Lasse har begge været i Palæstina som fredsvagter.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Palæstina Fredsvagterne Randa og Lasse har begge været i Palæstina som fredsvagter."

Transkript

1 Palæstina Fredsvagterne Randa og Lasse har begge været i Palæstina som fredsvagter. Arbejdet som fredsvagt er meget afhængig af, hvor man er og hvad situationen er. Man kan bl.a. hjælpe med at dele mad og medicin ud. Randa har været i Jenin, hvor hun har været med til at mobilisere folk og været med til demonstrationer mod muren. Det, der gør størst indtryk, er, at høre fra familierne, hvordan de lever. De palæstinensiske folk siger til os, at vi skal fortælle historierne videre. En ven, jeg fik i Jeninlejren, har fortalt mig, at hans hus blev ødelagt under en invasion for anden gang. Hans hus var lige blevet bygget op igen efter en tidligere invasion. Hans 16 årige datter blev under aktionen arresteret af israelsk militær. Efter 2 uger kom militæret tilbage igen og ødelagde igen. Så arresterede de hans anden datter. I dag sidder døtrene stadig i fængsel. De har ingen kontakt med deres forældre eller advokat. De kan ikke få oplyst, hvad der er blevet af dem. De ved heller ikke, hvad de er sigtet for. Lasse fortalte, at han har været i Palæstina og hjulpet med til at fjerne vejblokader. Lasse har også været i Jenin. Der var 2 bosættelser lige op af Jenin, hvor der boede 200 bosættere lige ved siden af. På deres vej måtte palæstinenserne ikke færdes. Palæstinenserne kunne derfor ikke komme i skole og på arbejde. Lasse har oplevet bygningen af muren. Her talte han med en dreng, som var blevet taget af militæret i en check-point. Han blev bedt om at stå i solen i et kvarter. De bandt en t-shirt rundt om hans hoved. Slog ham med gevær. Soldaterne sluttede med at placerer en tåregaspatron i hans bælte, så han fløj 30 meter han af vejen. Drengen var 15 år. Randa fortalte om, hvordan børnene var påvirket af alle de frygtelige oplevelser. Mange af børnene var traumatiseret af at se familiemedlemmer blive gravet ud af ruiner og meget mere. Man forsøger at hjælpe børnene med de få midler man har tegne og lege men børnene har oplevet så meget, at det er svært at hjælpe dem. Når man observerer børnene lege, så leger de krig. De kender ikke til andet. Deres humør svinger meget. Det ene øjeblik glade og det andet øjeblik meget ophidset. Randa og Lasse sluttede med at fortælle, at de troede på, at selvom besættelsen stoppede nu, vil der gå mange generationer, før palæstinensere har fået bearbejdet alle de frygtelige oplevelser og vil være i stand til at leve sammen med israelerne. Man oplever mange groteske ting, som overbeviser en om, at denne besættelse må stoppe. Vi kan ikke gøre det store, men det giver noget håb hos palæstinenserne, at det ikke er alle, der har glemt dem.

2 , Falig Rådgiver for SiD i Palæstina Jeg kom til Danmark i I 1995 blev jeg rådgiver for SiD i Palæstina. Jeg arbejder i Ramalah. For nylig mødte jeg den palæstinensiske leder for de Palæstinensiske Transportarbejdere på en konference for ITF i Jordan. Han fortalte mig lidt om chaufførernes vilkår i Palæstina. Situationen er, at der er meget stor arbejdsløshed - både i Gaza og på Vestbredden. Der bliver talt meget om check-points og vejrspærringer i pressen. Uanset hvor dygtig man er til at beskrive det, er det ikke muligt at sætte sig i, hvad der sker. Det skal man opleve og det påvirker jo også de palæstinensiske chaufførernes arbejde Nogen check-points er stationære andre mobile. Man får tjekke sine papirer, om man er eftersøgt. Men på check-points bliver folk også ydmyget og chikaneret. Det er særlig slemt omkring Jordandalen, hvor der kan være graders varme. Soldaterne trækker med vilje tiden ud for at tjekke bilerne, papirerne og bilen får lov at køre. Først minutter efter får den næste bil lov at køre. Der kan holde biler i kø, så der kan gå mange timer før man kommer igennem sådan et check-point. Soldaterne laver hele tiden numre for at ydmyge folk. De israelske soldater gør meget ud af at udtrykke over for palæstinenserne, at de ikke er noget. Jeg tror ikke, at der er en speciel politik på området men en overordnet politik, der hedder Gør hvad du kan for at ydmyge folk. Chauffører kan blive udsat for, at de får taget deres bilnøgle og får besked på, at de kan hente den 100 kilometer væk. Soldaterne punkterer bilerne. Lastbiler med frugter og grøntsager får også lov til at holde i flere timer. Frugt og grøntsager er derfor rådne, inden det kommer frem. Jeg har set marker, hvor frugter ikke er høstet, fordi man efterhånden mener, at det ikke kan betale sig. For nylig var jeg på en stor virksomhed i Ramalah, som har nedsat sin produktion med 80%, fordi de ikke kan få leveret deres varer på grund af check-points men også den ændrede infrastruktur. Transporttiden er blevet 4-5 gange fordoblet. Der er ikke tog i Palæstina. Al transport skal foregå i bil. Man siger, der bliver smadret biler for 1½ million dollars under den seneste intifada. Det er vigtigt, at vi som dansk fagbevægelse støtter og er nok dem i de nordiske lande der har støttet længst. Vi kan fortælle om opbygning og udbygning af demokratiet og rettigheder. Norsk LO har også hjulpet de lokale fagforeninger med at holde valg. Vi håber, at der i løbet af 3 til 4 måneder vil blive holdt kongres.

3 Ali fortalte lidt om Palæstinas historie Palæstina, Jordan, Libanon, Syrien og Saudi Arabien fandtes ikke som stater før Hele området var under det tyrkiske rige. Der blev dannet flere arabiske partier til kamp for uafhængighed af Tyrkiet. Palæstina blev efter krigen reageret af England. De andre lande kæmpede sig til selvstændighed. Vi havde et palæstinensisk folk jøder, kristne og muslimer som kæmpede for selvstændighed, men samtidig ville man løse det jødiske problem i Europa. Flere muligheder for placering af en jødisk stat var fremme: Palæstina, Uganda og Argentina blev også nævnt som mulige jødiske stater. På grund af imperialismen kolonimagternes interesser i området, så man en kærkommen lejlighed til at danne en jødisk stat i Palæstina. Da England trak sig ud 1948, proklamerede man dannelsen af den jødiske stat i Palæstina. Man aftalte en fordelingsplan, hvor jøderne skulle have 30%. 6 dages krigen kom, og som bekendt fik jøderne meget mere land. I 1948 måtte palæstinensere flygte fra deres land. Palæstinenserne har selvfølgelig ikke villet accepteret det her. I 1964 blev PLO dannet. I 1969 overtog palæstinenserne formandskabet for PLO. Deres dagsorden var, at palæstinenserne ville have deres land tilbage og ikke anerkendte staten Israel ændrede palæstinenserne holdning og arbejder nu på en 2 stats løsning. Vi har et land og 2 folk. I 1988 anerkendte palæstinenserne, at det var en løsning. Palæstinenserne anerkendte altså her, at Israel var en stat. Vi ville gerne have en stat på Vestbredden og Gaza. Men Israel arbejder imod den model. De vil ikke anerkende os som et folk og dermed retten til egen stat. Israel mener, at gud har givet jøderne jorden i Palæstina det vil sige også Vestbredden og Gaza. Palæstinenserne er ikke kun desperate de er fortvivlet. De har prøvet alt. At græde, terrorisme, gå til FN, væbnet kamp, fredsaftaler og mange andre ting. Situationen bliver værre og værre. Den skal stoppes, men palæstinenserne kan ikke gøre det alene. Regeringer og EU skal presse på for at løse konflikten. Det er også vigtigt, at I viser jeres politiske solidaritet og giver økonomisk støtte. Debatten Caja Bruhn, Lager & Handel, København Hvordan kan man blive fredsvagt? Kan man komme med som svensker og nordmand?

4 Randa Det kan man sagtens. Vi hedder fredsvagter i Danmark. Vi arbejder sammen med en organisation i Palæstina, der hedder ISM. (International Solidarity Movement) Man kan kontakte netværk i sit eget land via ISM på hjemmesiden. I Sverige ved jeg, at der er et stort netværk. Göran Larsson, avdeling 5 Tror du nogensinde, der bliver fred i Palæstina? Jeg er nødt til at tro på det for at overleve. Hvad er det, der kan få et folk en taxachauffør og en universitetslærer til at accepterer, at de bliver tjekket og ydmyget. Hvis det var mig, så ville jeg eksplodere. Hvordan kan de leve i det her? Svare er, at for at overleve er man nødt til at bevare et håb og en drøm. Når en bulldozer kommer og smadrer denne drøm, så skynder du at opbygge en ny drøm. Paul Erik Andersen, SiD Århus C. Randa. Har du nogensinde set en Israelsk bus være sprunget i luften af en palæstinensisk selvmordsbombe? Ali. Du nævner meget kort 6 dages krigen. Vi har også været besat under 2. verdenskrig, men valgte ikke dengang at bruge selvmordsbomber. Randa Jeg har aldrig set en bus blive sprunget i luften, men jeg har israelske venner, som fortæller om deres frygt. Jeg kan godt forstå, at palæstinenserne griber til selvmordsbomber med den undertrykkelse, de bliver udsat for. De er så desperate, så langt nede psykisk, at de ikke ser nogen anden udvej. Det er rigtigt, at vi tabte 6 dages krigen. Jeg vil nu nærmere kalde det 6 timers krigen. Der var løbet kørt for palæstinenserne. Israel besatte flere stater i løbet af 6 dage med hjælp fra USA. Ninna Olsen, Lager & Handel, København Du kan ikke stå til ansvar for, hvad der sker i Palæstina, så jeg synes ikke, at du skal sige undskyld. Jeg synes ikke, at vi kan sammenligne os med den danske frihedsbevægelse. Det palæstinensiske folk er langt mere undertrykt.

5 Forskellen mellem den danske besættelse og den israelske besættelse af Palæstina er, at danskerne ikke fik frataget sin ret til at være et folk. Der er en meget stor forskel. Bjarne Mærker Fanatisme findes i Israel og Palæstina. Det er farligt. Jeg kalder selvmordsbomber for terrorisme. Jeg er imod selvmordsbomber af principielle grunde. Man bliver ekstra modstander, når man kan se, at det skader den palæstinensiske situation i omverdenen. Men palæstinenserne er desperate og jeg kan godt forstå dem. Sten Horst Ali. Mener du som palæstinenser, at fredsaftalen mellem Egypten og Israel har været undergravende for den palæstinensiske stat? Vi har været på vej mod en stat. PLO bakkede det op. Osloaftalen banede vejen. Jeg var skeptisk omkring de aftaler, men jeg håbede. Vi kan altid diskutere, om det var klogt eller ikke klogt med fredsaftalen mellem Egypten og Israel.

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

børneret.nu Børn har ret!

børneret.nu Børn har ret! børneret.nu Børn har ret! en billedbog om børns rettigheder DUI-LEG og VIRKE FNs Børnekonvention Børn har ret - en billedbog om børns rettigheder Tekst: Hans Stavnsager Redaktion: Simon Bauer, DUI-LEG

Læs mere

Med Pigegruppen i Sydafrika

Med Pigegruppen i Sydafrika Med Pigegruppen i Sydafrika Fire piger fortæller om turen Af Lene Byriel, journalist I efteråret 2006 rejste 8 unge piger og tre voksne medarbejdere på en 16 dages tur til Sydafrika. Danni, Michella, Tania

Læs mere

Bilag 4. Transkriberet interview med Liselott Blixt

Bilag 4. Transkriberet interview med Liselott Blixt Bilag 4 Transkriberet interview med Liselott Blixt Af: Gruppe 7 Interviewer: Jeg vil starte med at høre om hvad dig og dansk folkeparti mener om den alkohol politik vi har idag hvor man kan købe alkohol

Læs mere

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13.

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. 1 Konfirmation 2015. Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. For mange år siden var der nogle unge fra en kirkelig forening, der havde lavet en plakat med teksten Jesus er

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Andres: Hvordan ser du på Danmarks medlemskab af EU ift. såvel fordele som ulemper?

Andres: Hvordan ser du på Danmarks medlemskab af EU ift. såvel fordele som ulemper? Bilag 6 Interview med Pia Adelsteen, d. 27.11.2013 Andres: Hvordan ser du på Danmarks medlemskab af EU ift. såvel fordele som ulemper? Pia: Jeg synes, at der er en fordel forstået på den måde, at det indre

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk ung 1 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Fortællinger om familiekonflikter fra unge med minoritetsbaggrund 2 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk Ung Etnisk Ung

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

En aften i foråret 2007 sad Iben hjemme i sin sofa i lejligheden i København med en tung dyne af tristhed over sig. Det var som om, der slet ikke var

En aften i foråret 2007 sad Iben hjemme i sin sofa i lejligheden i København med en tung dyne af tristhed over sig. Det var som om, der slet ikke var Mor i krise Store kriser i privatlivet og på arbejdet var mere, end Iben kunne magte, så da hendes 16-årige søn blev smidt ud af skolen efter at have røget hash, gik hendes verden i spåner. Men efter hjælp

Læs mere

Mit Palæstina. Erik Schultz

Mit Palæstina. Erik Schultz Mit Palæstina På cafeen sidder de gamle mænd, dem der stadig kan huske. De drikker sød te med mynte og drømmer om deres oliventræer. Det er nu de skal høstes. Mit Palæstina Jeg havde længe undret mig over,

Læs mere

acd Ibrahim - Danmarks heldigste flygtning En fælles fortælling skrevet af unge, uledsagede flygtningedrenge fra Afghanistan

acd Ibrahim - Danmarks heldigste flygtning En fælles fortælling skrevet af unge, uledsagede flygtningedrenge fra Afghanistan acd behandling og rådgivning for flygtninge Ibrahim - Danmarks heldigste flygtning En fælles fortælling skrevet af unge, uledsagede flygtningedrenge fra Afghanistan Ibrahim - Danmarks heldigste flygtning

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Alle har en historie at fortælle. Oftest giver en personlig historie os et billede af, hvem den fortællende

Læs mere

Det har gjort noget ved min sjæl

Det har gjort noget ved min sjæl Det har gjort noget ved min sjæl Mariann Østergaard Bomholt er vokset op i Lyngby nord for København. Hendes far var skattesagkyndig ved kommunen, og hendes mor var hjemmegående. De var begge amatørdansere

Læs mere

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Case til punktet kl. 13.45: Det tværfaglige arbejde øves på baggrund af en fælles case, som fremlægges af ledelsen

Læs mere

DINE BØRN. DERES MULIGHEDER EN GUIDE TIL FORÆLDRE OM UNGES LIV I DANMARK

DINE BØRN. DERES MULIGHEDER EN GUIDE TIL FORÆLDRE OM UNGES LIV I DANMARK DINE BØRN. DERES MULIGHEDER EN GUIDE TIL FORÆLDRE OM UNGES LIV I DANMARK 1 2 Khadija Y. H. Abdi er social- og sundhedshjælper og mor til tre. Hun er født i Somalia og kom til Danmark som 35-årig. Khadija

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

Alt koster penge, kun luft, ikke? Gratis. Resten koster penge.

Alt koster penge, kun luft, ikke? Gratis. Resten koster penge. 1 1 1 1 1 1 0 1 0 1 0 1 Kapitel 1 Velkommen til Danmark Jeg lagde mærke til, at når man gik på vejen, og så kom der en cyklende, så plejer de at gøre sådan. Og så troede jeg at de hilst på mig. Indtil

Læs mere

Vejledning. Forslag. Tør du tale om det?

Vejledning. Forslag. Tør du tale om det? Vejledning Til denne øvelse er det en forudsætning at have gennemgået de 5 voldsformer. De 24 breve er bygget på rigtige breve og historier fra børn og unge. Ved at læse andre børns oplevelser kan det

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

funktionsuddannelse, for min specielle funktion, nu er jeg LSV-skytte (skarpskytte), så jeg skulle bare ligge med et, min funktion det er egentlig

funktionsuddannelse, for min specielle funktion, nu er jeg LSV-skytte (skarpskytte), så jeg skulle bare ligge med et, min funktion det er egentlig Bilag E Soldat A IA: Som sagt står vi med et par generelle spørgsmål for at danne et billede af, hvem du er. SA: Ja IA: Så vi vil starte med at høre, hvor gammel er du? SA: Jamen jeg er 23 år, og jeg er

Læs mere

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG

UGE 3: GUDS FOLK. Scene 1 Pagten Fortællingen bygger på 1Mos 11-18, 22, 26-50 & 2Mos 1 FORBEREDELSE FORTÆLLING & DIALOG UGE 3: GUDS FOLK FORBEREDELSE Det store billede Det er her vi skal hen hovedpunkterne som denne samling skal få til at stå tydeligt frem. Vores identitet som Guds familie. Gud valgte sit folk af ren og

Læs mere

Tale til folkemødet i Allinge, juni 2014 Johanne Schmidt-Nielsen

Tale til folkemødet i Allinge, juni 2014 Johanne Schmidt-Nielsen 1 Tale til folkemødet i Allinge, juni 2014 Johanne Schmidt-Nielsen En af de danskere, der voksede op her på Bornholm, er arbejderforfatteren Martin Andersen Nexø. Og øen danner også rammen om første del

Læs mere

Udsagn til konflikt trappen. Konflikt 1:

Udsagn til konflikt trappen. Konflikt 1: Udsagn til konflikt trappen. Konflikt 1: Beskrivelse: Intern konflikt i patruljen. Simple og klare udsagn som skal placeres på konflikttrappen. Slutter med påvirkning af konflikten udefra hvor TL er et

Læs mere

N) Hr. Bjørn Førde and Fr. Karina Pultz, DIPD

N) Hr. Bjørn Førde and Fr. Karina Pultz, DIPD N) Hr. Bjørn Førde and Fr. Karina Pultz, DIPD Interview med Hr. Bjørn Førde og Fr. Karina Pultz fra Dansk Insitut for Partier og Demokrati (Dansk Institut for flerpartisamarbejde). Interview foretaget

Læs mere

86. møde. Onsdag den 23. maj 2012 (D) 1. helt eller delvist at fastholde gældende fordelingsniveau afhængigt af ansøgerkredsen«? (Spm. nr. S 3288).

86. møde. Onsdag den 23. maj 2012 (D) 1. helt eller delvist at fastholde gældende fordelingsniveau afhængigt af ansøgerkredsen«? (Spm. nr. S 3288). Onsdag den 23. maj 2012 (D) 1 86. møde Onsdag den 23. maj 2012 kl. 13.00 Dagsorden 1) Spørgsmål til ministrene til umiddelbar besvarelse (spørgetime). 4) Til kulturministeren af: Vil ministeren forklare,

Læs mere

Socialdemokraterne på Nordfyn Dato 12. januar 2013

Socialdemokraterne på Nordfyn Dato 12. januar 2013 Socialdemokraterne på Nordfyn Dato 12. januar 2013 Bestyrelsens beretning for året 2012 til generalforsamlingen den 12. januar 2013. Så er der gået et år igen, og vi er samlet for at prøve at lave status

Læs mere