Om Stiftelse af Nordisk Oto-Laryngologisk Forening i og den Historiske Udvikling af datidens Øre-,Næse- og Hals Speciale.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Om Stiftelse af Nordisk Oto-Laryngologisk Forening i 1911. og den Historiske Udvikling af datidens Øre-,Næse- og Hals Speciale."

Transkript

1 1 Om Stiftelse af Nordisk Oto-Laryngologisk Forening i og den Historiske Udvikling af datidens Øre-,Næse- og Hals Speciale. af Chr. Brahe Pedersen, Århus, Danmark Indledning: I forbindelse med afholdelse af kongres i Nordisk Oto-Laryngologisk Forening i Trondheim, juni 2008, kongres nummer 30 i rækken af møder, er det fundet af interesse at samle oplysninger om oprettelse af foreningen og baggrunden for dette tiltag. Dertil kommer en kort beskrivelse af Oto-Laryngologiens udvikling i de forskellige nordiske lande på den tid, det vil sige for omtrent 100 år siden, og de læger som deltog i udviklingen. Endelig skitseres kort de sygdomme, som havde stor kvantitativ betydning og som optog de læger, som behandlede patienter med øre-, næse- og halslidelser. Østrig og specielt Wien beskrives som de lokaliteter, hvor lægespecialerne Otologi og Laryngologi udvikledes i sidste halvdel af 1800-tallet. Otologien udvikledes fra kirurgien. Navne som Ignaz Gruber ( ) og Adam Politzer ( ) er velkendte. Laryngologien kom fra medicinen og her er navne som Ludwig Türck ( ), Johann N. Czermak ( ) og Manual Garcia de kendte. Laryngologien tog sig efterhånden af rhinologien og hvert af de to specialer otologi og laryngologi havde egne udøvere, afdelinger og tidsskrifter i mange år. Det var først inde i 1900-tallet at Oto-Rhino-Laryngologien smeltede sammen til et fag. Otologisk Status i de nordiske lande omkring år Danmark Dansk Oto-Laryngologi blev grundlagt af Wilhelm Meyer ( ). Meyer var den første ørelæge i Danmark og i Skandinavien. Han var en generation før de næste ørelæger i Danmark. Han blev verdensberømt efter opdagelsen og behandlingen af de adenoide vegetationer i Meyer blev født i Jylland og voksede op i Glückstadt i Holsten. Han tog lægeeksamen i København med udmærkelse og gennemførte senere en flerårig studierejse i Europa. Han virkede som praktiserende læge og ørelæge i København i mange år.

2 2 Wilhelm Meyer. To yngre kolleger til W. Meyer fik stor betydning for den videre udvikling af Otologien i Danmark. Det var Ernst Schmiegelow og Holger Mygind. De var venner som unge, men venskabet holdt ikke til konkurrencen om at være ledende otolog i Danmark. E. Schmiegelow ( ) blev født på Bornholm og voksede op i København. Som barn blev han behandlet for mellemørebetændelse af Wilhelm Meyer med sengeleje, 3 igler på tragus og 3 på processus mastoideus og omslag samt daglige tubakaterisationer.. På den tid var der ikke nogen formaliseret øre-, næse- og halslægeuddannelse og Schmiegelow blev efter medicinsk embedseksamen uddannet som otolog og laryngolog i udlandet, blandt andet i Wien. Schmiegelow fik i 1883 lokaler til behandling af øre-, næse- og halssygdomme på Kommunehospitalet i København, og et år efter en bevilling på 200 kr. og 70 øre til at etablere klinikken, den første offentligt drevne polyklinik for Oto-Larygologiske patienter i Danmark. Fra 1898 blev han leder af en klinik på Frederiks Hospital. Schmiegelow blev udnævnt til docent i 1898, titulær professor 1901, og fungerende professor med docentløn fra Han flyttede til det nye Rigshospital i København i Han blev aldrig ordinær professor, måske fordi han brugte så megen tid på at prøve at blive professor. Fra 1920 var han medlem af fakultetet. Det var kirurgerne Oscar Bloch og Thorkil Rovsing som var imod, at Schmiegelow skulle være ordinær professor. Schmiegelow var en god kirurg, han opererede akusticusneurinomer transtemporalt. I 1893 skrev han en lærebog om ørets sygdomme. Han beskrives som velbegavet, en imponerende, og fascinerende personlighed, som ikke brød sig om at blive sagt imod. I mange år arbejdede Schmiegelow på en Øre-, Næse- og Halsafdeling på et privat, katolsk hospital, i København, Sct. Joseph. Han var med til at starte Dansk Oto-Laryngologisk selskab i 1899 og senere Dansk Medicinsk Selskab.

3 3 Schmiegelow var medlem af flere forretningsmæssige bestyrelser. Hans fritidsinteresser var kammermusik, skiløb og sejlsport. Efter afsked som overlæge fra Rigshospitalet i 1926 brugte han en del tid de følgende 23 år han levede til at skrive om, hvor god han var. I hans erindringer er der en morsom beskrivelse af en 6 ugers rejse for at deltage i en lægekongres i Madrid i året For at illustrere, at Schmiegelow ikke var hvem som helst, skal det nævnes, at han var i privat audiens i Det Hvide Hus hos præsident Calvin Coolidge, da Schmiegelow besøgte Washington i Ernst Schmiegelow Efter Schmiegelow s afgang fra overlægestillingen på Rigshospitalet blev hans efterfølger Anders Thornvald ( ) også kaldet Anders Nifinger ordinær professor, den første i Danmark i Holger Mygind ( ) var født i København, og bestod medicinsk embedseksamen i Han blev dr. med. i 1883 på et arbejde om jodoform. Mygind blev uddannet hos Wilhelm Meyer, hvor han arbejdede som assistent i perioden Fra 1898 var han forstander på Københavns Kommunehospitals øre-, næse- og halsklinik. Den blev i 1905 til en sengeafdeling og var som sådan den første offentligt drevne Ø.N.H. afdeling i Danmark. Mygind fik status af overlæge. Afdelingen beskrives som en glimrende afdeling, der blev udført meget videnskabeligt arbejde og givet god undervisning. Mygind skrev en lærebog om luftvejenes sygdomme. Han blev hovedredaktør ved Ugeskrift for Læger. Mygind samlede på sin afdeling en række assistenter, N. Rh. Blegvad, P. Tetens Hald og Robert Lund, som fik stor betydning for den fremtidige udvikling af otologien i Danmark. Mygind foretog studierejser, blandt andet til USA.

4 4 Han tog initiativ til afholdelse af den første nordiske kongres, se senere. Mygind var en markant personlighed og virkede som overlæge i 25 år til han gik på pension i Holger Mygind var arkæologisk interesseret og foretog studier i Pompei. Han blev efterfulgt som overlæge af sin søn Sidney Mygind. Holger Mygind Jørgen Møller ( ) var generalsekretær og redaktør ved første kongres i Nordisk Oto- Laryngologisk Forening. Han havde Danmarks største samling af oto-laryngologisk litteratur. Han arbejdede som praktiserende ørelæge i København og blev dr. med. i I årene 1893 til 1905 var han professionel koncertsanger. Dansk Oto-Laryngologisk Selskab stiftes af E. Schmiegelow og A.C. Grønbech ( ) i Norge. I Norge blev Wilhelm Uchermann, ( ) udnævnt til professor i Ø-N-H sygdomme i I tiden omkring år 1900 dominerede infektionssygdommene i Ø.N.H. området. Behandlingen blev varetaget af praktiserende læger og kirurger, men der var et behov for ørelæger. Uchermann blev læge ved Det kgl. Frederiks Universitet i Kristiania Kirurgisk uddannelse og interesse for Ø.N.H. sygdomme opnåedes blandt andet ved et ophold i USA i Uchermann forstod behovet for otologer og laryngologer og arbejdede for at etablere en Ø.N.H. afdeling på det nationale hospital i Oslo. Uchermann fattede interesse for de døve og startede allerede i 1884 undersøgelser over disse patienter. Han skrev disputats om døve i Norge efter at have besøgt dem alle. Disputatsen blev forsvaret i Interessen og anstrengelserne for etablering af Ø.N.H. specialet lykkedes, og i 1891 blev Uchermann docent i Øre-, Næse-, Hals- og Svælg sygdomme, og et par år senere overlæge i 1893 på en Ø.N.H. afdeling på Rigshospitalet og som nævnt professor i 1895, den første i

5 5 Skandinavien. Han skrev en norsk Lærebog i V.Uchermann stimulerede to yngre kolleger, Reidar C.Gording og Fridtjof Leegaard til at skrive disputats. På den tid havde halvdelen af patienterne på Rigshospitalet i Kristania akut eller kronisk mellemørebetændelse. En del af patienterne døde. Behandlingen var paracentese og mastoidectomi. Den gennemsnitlige indlæggelsestid var 26 døgn. Sverige. Blandt de første ørelæger i Sverige var Algot Key-Åberg, Emil Stangenberg og Alfred Rundstrøm. Algot Key-Åberg var otologisk uddannet i Centraleuropa. Han blev senere professor i retsmedicin og drev en privat ørelægepraksis i Stockholm. Emil Stangenberg blev født i Han underviste i Oto-rhino-laryngologi ved Karolinska Instituttet mellem 1902 og Alfred Rundstrøm, født 1862, ledede en Ø.N.H. klinik på Serafimer lassarettet i Stockholm til Gunnar Holmgren ( ) havde en dominerende rolle i svensk Oto-Laryngologi. Han stammede fra en kendt lægefamilie. Han skrev disputats i 1908 om bakteriel labyrinthitis. G. Holmgren blev docent i 1909, og professor i Oto-Laryngologi i 1912 på Serafimer Lasarettet, som senere blev en del af Karolinska. Holmgren var en dynamisk leder og meget aktiv. Han var sekretær for Nobelkomiteen, startede tidsskriftet Acta Otolaryngologica, og han var med til at grundlagde Collegium i Han var formand for det svenske Society for Otorhinolaryngologi i perioden 1913 til 1930, og præsident ved den 2. kongres arrangeret af Nordisk Oto-Laryngologisk Forening.

6 6 Gunnar Holmgren Af andre ledende svenske otologer skal nævnes: Barany ( ) født i Wien. Han var assistent hos Politzer. Nobelpris vinder 1915 på arbejder om den kaloriske, vestibulære reaktion. Barany blev professor i Uppsala Carl-Oluf Nylen, som opfandt operationsmikroskopet, efterfulgte Barany i Uppsala. Han var en glimrende tennisspiller, og spillede ofte med den svenske konge. I Sydsverige levede Frans Vilhelm Tørne ( ) tandlæge og ørelæge. Han underviste i otologi i Lund fra 1906 til1917, og blev udnævnt til honorær professor i Lund i Svensk Otologisk Society blev dannet i Finland. I Finland blev Oto-Laryngologien grundlagt af Arthur Edward af Forselles ( ) Han blev uddannet på central-europæiske øreafdelinger, specielt tyske. Han skrev en disputats om Otogene sinus thromboser, som blev forsvaret i Samme år startede han med at se ambulante Ø.N.H-patienter. I år 1900 grundlagde han sit eget hospital, det første Øre-, Næse- og Halshospital i Finland. Efter at have været docent ved universitetet blev han i 1907 professor i Oto-Laryngologi, den første ved Helsinki universitet. Forselles var politisk aktiv og blev medlem af det finske parlament i 1919 til 1921, efter at Finland var blevet selvstændigt ved adskillelse fra Rusland i Endvidere var de Forselles medlem af bestyrelsen for den største bank i Finland. Af andre Otologer, alle uddannet i Central Europa, skal Henrik Wilhelm Zilliacus ( ), Gustaf Adolf Tollet ( ), Arthur Tollet ( ) og Karl August Elmgren ( ) nævnes. A.E. af Forselles og Zilliacus var konkurrenter til det første professorat i Otologi i Finland. Det tog fire år at vælge Arthur af Forselles som professor i 1907.

7 7 Arthur Edward af Forselles. Finsk Oto-Laryngologisk Selskab blev stiftet i Finland var med fra starten ved etablering af Nordisk Oto-Laryngologisk Forening i 1911 og var vært for den 4. nordiske O.R.L. kongres i Helsinki i Island. Island var en del af Danmark til To islændinge nævnes at have haft interesse for ØNH omkring år Tomas Helgason ( ) var oplært i København og Berlin. Han døde ung efter at have opgivet Ø.N.H.-faget. Olafur Thorsteinsson ( ) blev udlært i København og Berlin. Han underviste i Ø.N.H. sygdomme fra 1911 til 1951 på Island. Island var vært for en kongres i Nordisk Oto-laryngologisk Forenings regi første gang i Den første Nordiske Oto-Laryngologi Kongres i København Ved møde nr. 65 i Dansk Oto-Laryngologisk Selskab, den 18. december 1909 kl. 4. afholdtes generalforsamling. Som punkt 3. foreslår Holger Mygind at afholde en sammenkomst af skandinaviske Oto-Laryngologer. Det anføres, at ved henvendelse til kolleger i Norge, Sverige og Finland er planene om afholdelse af et sådant møde blevet modtaget med velvilje. Schmiegelow giver tanken sin tilslutning. Docent G. Holmgren fra Stockholm, som er gæst ved mødet ligeså, idet han dog vil ønske at mødet udsættes noget (tidligst 1911), idet specialiteten i Sverige endnu er ung og har vanskeligheder at kæmpe mod. I 1911 står der i Dansk Oto-Laryngologisk Selskabs forhandlinger ganske kort, at Selskabet indbød til 1. nordiske Oto-Laryngologiske Kongres i København i dagene 25. og 26. august. Mødet blev således planlagt på initiativ fra Holger Mygind og skulle afholdes i København.

8 8 På den første mødedag stiftedes Nordisk Oto-Laryngologisk Forening. Mygind blev valgt til præsident, Schmiegelow til vicepræcident og Jørgen Møller sekretær og redaktør. Jørgen Møller havde udgivet Forhandlingerne fra den første Nordiske Oto-Laryngologiske Kongres på mere end 200 sider inden året udgang.! Til orientering.! Kongressen var både fagligt og selskabeligt en succes. Der var 56 deltagere. Møderne blev holdt på Kommune Hospitalet og Rigshospitalet. Kronisk mellemørebetændelse med komplikationer var det største emne på kongressen.. Der blev afholdt Galamiddag på Skodsborg Badehotel den 25. august klokken 6½. Deltagelse kostede 15 kr. inklusive togtransport. Vedtægter og regler for forretningsgang er ændret flere gange siden 1911, sidst i De almindeligste, behandlingskrævende, kirurgiske Øre-, Næse- og Hals sygdomme omkring år Der var mange patienter som led af Øre-, Næse- og Halslidelser i begyndelsen af 1900-tallet.

9 9 I Oslo var halvdelen af de indlagte patienter på Ø.N.H.- afdelingen lidende af akut- og kronisk otitis, med tilhørende komplikationer. Patienterne havde nedsat modstandskraft. Behandlingen var oftest paracentese og mastoidectomi. Indlæggelse af patienter med komplikationer til otitis i form af mastoiditis var en daglig foreteelse i København. Såvel H. Mygind som E. Schmiegelow var stærkt interesseret i øreoperationer og øresygdommenes intrakranielle komplikationer. Bag enhver otitis gemte sig i hine tider et drama. Man ved hvordan en otitis begynder, men aldrig, hvordan den ender. I København døde 3-4 % af alle patienter med suppurative mellemørelidelser. Tonsillitis og scarlatina ledsagedes eller kompliceredes hyppigt med akutte suppurative otitter og nekrose af trommehinde og svært høretab til følge. Kæbehulelidelser med komplikationer sås ofte. Hørenedsættelse, døvhed og døvstumhed, var store kliniske problemer, og disse lidelser var genstand for flere nordiske disputatser. Adenotomi var et hyppigt indgreb for at bedre hørelsen. Nogle kirurger kunne behandle med mastoidectomi ved akutte lidelser, men der var kritik af behandlingen, som ofte efterfulgtes af årelang suppuration fra øret. Ud fra ovenstående skal kort berettes enkelte træk af den historiske udvikling af: Tonsiloperationer, Adenoidectomi og Mastoidectomi Tonsiloperationer. Fjernelse af mandler eller tonsillectomi er et meget hyppigt udført kirurgisk indgreb. I Danmark opereres nu om dage 7500 patienter årligt. Der kendes ikke mange konkrete oplysninger om antallet af operationer i gamle dage, men Schmiegelow angiver, at have opereret flere tusinde patienter for tonsil lidelser. Operationsindikationer og operationsprincipper har stort set været uændret i et hundrede år, men der er anvendt forskellige operationsteknikker. Ved et foredrag i Dansk Otolaryngologisk Selskab om emnet tonsiloperationer i 1910, anbefaler N. Rh. Blegvad tonsillectomi frem for tonsillotomi efter en studierejse til USA. Som ved alle kirurgiske indgreb er der komplikationer, først og fremmest efterblødning, som forekommer hos 4 til 8 procent af de opererede patienter. I sjældne tilfælde kan blødning efter tonsillectomi være livstruende. Det angives af Porter, at der i England døde mere end 80 børn årligt i 1930erne, på grund af komplikationer efter fjernelse af mandlerne, formentlig oftest blødning. Der er i de sidste 100 år udført 46 undersøgelser i Danmark for at belyse hyppigheden af tonsillectomi-efterblødninger. Det er forsøgt at vurdere om nye og eventuelt bedre operationsmetoder har ændret hyppigheden af blødning efter fjernelse af mandler i Danmark

10 10 gennem de sidste100 år, altså fra den tid hvor Nordisk Oto-Laryngologisk Forening blev etableret til vore dage. Vurderingen vanskeliggøres, da definitionen af tonsil-efterblødning ikke er entydig. Der er ikke fundet nogen betydende ændring af hyppigheden af efterblødning efter fjernelse af mandler i Danmark i gennem 100 år ved anvendelse af forskellige operationsteknikker. Adenotomi. Adenotomi eller fjernelse af polypper blev først udført af lægen Wilhelm Meyer, som opdagede de adenoide vegetationer og beskrev deres behandling i Meyer blev født i Fredericia, Jylland i Hans far var regiments-kirurg og holstener, hans mor dansk. Han voksede op Glückstadt i det sydlige Holsten. Efter studentereksamen studerede han medicin ved Københavns Universitet , og Meyer bestod sin eksamen med udmærkelse. Efter flere års uddannelse i Europa blev Meyer praktiserende læge i København. I november 1867 blev Meyer konsulteret af en 21-årig kvindelig patient, Maren Tanggaard fra Jylland. Patienten led af hørenedsættelse, øresmerter, øreflod, svimmelhed og feber. Det var karakteristisk for patienten, at hun trak vejret gennem munden, havde talebesvær, og familien betragtede hende som værende lidt tilbage i udvikling. Meyer fik nu den ide, at årsagen til patientens symptomer og forklaringen på tidligere resultatløs behandling kunne være en proces i nasopharynx-caviteten. Derfor indførte han forsigtigt en finger gennem patientens mund og op i nasopharynx og blev overrasket, da han opdagede, at dette rum over den bløde gane var fyldt med bløde tumormasser. Meyer udviklede apparatur og instrumenter til at fjerne processerne i rhinopharynx. Meyers journal på den første patient med a.v., Maren Tanggaard, 1867.

11 11 Tumorerne som udfyldte næsesvælget blev af Meyer kaldt adenoide vegetationer (a.v.) Senere samme år skrev Meyer en artikel om de adenoide vegetationer, som blev publiceret i Hospitalstidende i to afsnit den 4. og den 11. november Titlen var: Om adenoide vegetationer i næse-svælgrummet, de sygelige tilfælde, som de frembringer og disses helbredelse. I 1873 kom der et arbejde i det tyske tidsskrift Archiv für Ohrenheilkunde, med titlen: Über Adenoide Vegetationen in der Nasen-Rachen-Höhle. I denne artikel havde Meyer samlet et materiale baseret på 175 patienter. Dette arbejde fra 1873 er omtalt som klassisk i stil, koncist, overbevisende gennem antallet af patienter, og arbejdet præsenterede nytænkning. Den kliniske præsentation af de adenoide vegetationers symptomer var så fuldstændig, at senere publikationer ikke har tilført noget nyt til det arbejde, som Meyer gav den medicinske videnskab for 130 år siden. Under en rejse i Italien blev Wilhelm Meyer syg, han blev ramt af en tyfus infektion. Han døde den 3. juni 1895 i Venedig. Mastoidectomiens Historie Mastoidectomi er det fundamentale ørekirurgiske indgreb, som giver adgang til mellemøret og det indre øre. Den første læge eller kirurg, som træder ind på scenen er den franske kirurg Jean Louis Petit ( ). Han er blandt de kendteste franske kirurger i 1700-tallet. Petit udfører mastoidectomier i første halvdel af 1700-tallet. Hans tre binds værk om kirurgi Traite des maladies chirurgicales et des operations qui leur conviennent udkommer først i Paris i 1774, altså næsten 25 år efter hans død. Han er formentlig den første kirurg, som udfører et kirurgisk indgreb på cariøse, nekrotiske forandringer i processus mastoideus og han diskuterer rationelt de kirurgiske principper. Mens J.L.Petit formentlig er den første kirurg der udfører disse indgreb, så er det tilsyneladende Georg Heuermann ( ), som er den første, der skriftligt orienterer om denne kirurgiske behandling.

12 12 Georg Heuermann Georg Heuermann er født i Oldesloe, Holsten i Han kommer til København i 1743, 20 år gammel, og studerer ved Theatrum anatomico-chirurgicum. Han afslutter sine studier i kirurgi Meget snart herefter vender Georg Heuermann sig mod universitetet. Han var assistent hos professor Buchwald efter aftale med generaldirektøren for kirurgi Simon Crüger og blev immatrikuleret 30. september Han docerede i den følgende tid i anatomi og fysiologi og det gjorde han så vel, at han med berømmelse bestod sin eksamen ved det medicinske fakultet. Han forsvarer efterfølgende, den 21. oktober 1749, sin lærde disputats De lingva humana, nu 26 år gammel. Han creeredes til doktor den 30.oktober 1749 ved universitetsjubilæet i anledning af det Oldenborgske kongehus 300 års regering. Heuermann var belæst. Han var en flittig mand og erhvervede efterhånden en stor praksis, var kendt som læge og blev tilkaldt i specielle situationer. Hans flid er bland andet demonstreret ved en omfattende litterær produktion. Ud over disputatsen skrev Heuermann en Lehrbuch der Physiologie ialt 4 bind på tilsammen over 3000 sider. De fire bind udkom hhv. i årene 1751, 1752, 1753 og 1755 i København og Leipzig. Dertil kommer en lærebog i kirurgi Abhandlungen der vornemsten chirurgischen Operationen am menschlichen Cörper. Dette værk er i tre bind og omfatter 1800 sider. De enkelte bind blev udgivet i 1754, 1756 og Denne kirurgiske lærebog indeholder en beskrivelse af mastoidectomi operationen, var meget benyttet og kom i flere udgaver frem til Alle Heuermanns værker udkom på tysk, som var det sprog kirurgerne talte på den tid.

13 udnævnes Heuermann til professor medicinæ designatus (foreløbig) ved Københavns Universitet. Han får en stilling som medicus ved Krigshospitalets Ladegård og Det Militære Plejehus. Senere i 1765 bliver han læge ved Frederiks Plejehus. Heuermann havde en stor samling af naturvidenskabelige effekter, dertil en stor bogsamling. Han blev gift i en høj alder, den 5. december 1764 med Maria Dorothea Gustmeier. Privat købte han i 1768 dødsboet efter den engelske gesandt, en storartet ejendom i Nørregade med 14 værelser, køkken i kælderen og plads til 7 heste. Heuermann døde den 6. december 1768, kun 45 år gammel af inflammationsfeber. Tilfældet von Berger. Den 16. marts 1791 døde Konferentsraad Johan Justus von Berger, livlæge hos Kong Christian den 7. af Danmark, efter at Kongens Livkirurg, Professor Alexander Kølpin den 3. marts havde opboret hans processus mastoideus på højre side. Dette dødsfald vakte stor opmærksomhed på grund af den afdødes høje sociale stilling, og dødsfaldet havde til følge at denne type operation i mange år kom i miskredit, og til dels blev opgivet. Man kan undre sig over den lange periode på mere end 80 år, hvor der er en ørekirurgisk passivitet i udlandet, såvel som i Danmark. Der kan anføres flere årsager hertil, blandt andet, at indikationerne for mastoidectomi ikke var afklaret. De første tiltag til genoptagelse af operationer på prossessus mastoideus er meddelt i kasuistiske meddelelser. Anton von Tröltsch ( ) beskrev i 1861 den kirurgiske behandling af en 16-årig pige med mastoiditis. Hermann Schwartze ( ), professor i Halle, tillægges æren for at have arbejdet systematisk med at indføre mastoidectomi operationen i klinikken. I løbet af få årtier blev mastoidectomi et meget hyppigt udført behandling. Dansk ørekirurgi har et medansvar for ørekirurgiens udvikling. Den første beskrivelse af hvorledes en mastoidectomi udføres er efter ovenstående skrevet af en holstener, som er uddannet i kirurgi og medicin i Danmark og som virkede som underviser og læge hele sit liv i København. Denne positive udvikling i ørekirurgien modsvares et halvt århundrede senere af tilfældet von Berger, en hændelse, som var med til at hæmme på den ørekirurgiske udvikling i næsten 80 år. Sammenfatning: Ved at foretage en samlet vurdering af Oto-Laryngologiens tidligste udvikling i de nordiske lande er det karakteristisk, at udviklingen startes af enkelte personer, som er meget aktive og besidder en dynamik, som sætter gang i udviklingen. Der har utvivlsomt være et stort behandlings behov på grund af de mange infektionssygdomme med tilhørende komplikationer i øre-, næse- og halsregionerne. Efterhånden, som behandlingsmulighederne forbedredes, var en specialisering nødvendig og til gavn for patienterne. De mænd som udviklede specialet var stærke og besad flere talenter.

14 14 De store mænd var store, den gang. Litteratur: Falbe-Hansen J, Den danske Oto-Laryngologis Historie fra 1865 til 1928, Poul Kristensens Forlag, København, Møller, J., Forhandlinger 1. Nordiske Oto-Laryngolog Kongres i København. L.Knudsens bogtrykkeri, København, 1911 Otorhinolaryngology (ORL) in Europe between 1880 and 1920, Jour. Laryngology and Otology, suppl. 30, 119, Pedersen C. Brahe og Mirz F., Mastoidectomiens Historie, Bibliotek for Læger, 196, Pedersen C. Brahe, Efterblødninger ved fjernelse af mandler i Danmark i 1900-tallet, Dansk Medicin Historisk Årbog, one2one, Odense, Pedersen C. Brahe, Øreoperationer, før og nu. Special-trykkeriet i Viborg, Århus, Porter Roy, Ve og vel, Rosinante Forlag, København, Rikshospitalets Øre-Nese-Halsafdeling 100 år, Statens Trykningskontor, Oslo, Schmiegelow E., Spredte erindringer fra et langt liv, H. Hagerup, København, 1947 Svensk öron-,näs- och halssjukvård , Exakta i Hässleholm, Thomsen K.A. og Jepsen O., Otolaryngologiens historie i Danmark, Special-trykkeriet i Viborg, København, Weir N., Otolaryngology, Butterworths, London, SLUT.

Efteruddannelseskursus 2014

Efteruddannelseskursus 2014 Dansk Selskab for Otolaryngologi, Hoved- og Halskirurgi s Efteruddannelseskursus 2014 Fredag d. 29/8 og lørdag d. 30/8 Hotel Koldingfjord, Kolding Sidste tilmeldingsfrist d. 1. juni 2014 Kære medlemmer!

Læs mere

Fastvokset stigbøjle (otosklerose)

Fastvokset stigbøjle (otosklerose) HVIS DU VIL VIDE MERE OM FASTVOKSET STIGBØJLE (OTOSKLEROSE) Hvordan hører vi? Øret består af det ydre øre, øregang, mellemøret og det indre øre. Tre mellemøreknogler danner forbindelsen mellem trommehinden

Læs mere

SVARRAPPORT AUDITPROJEKTET:

SVARRAPPORT AUDITPROJEKTET: SVARRAPPORT AUDITPROJEKTET: ØREPROBLEMER HOS FØRSKOLEBØRN Et kvalitetsudviklingsprojekt vedrørende praktiserende lægers diagnostik af øresygdomme specielt med henblik på tympanometri. Audit om ØREPROBLEMER

Læs mere

Dansk Selskab for Vestibulogi. Fagområdebeskrivelse af Vestibulogi. Baggrund. Afgrænsning og definition

Dansk Selskab for Vestibulogi. Fagområdebeskrivelse af Vestibulogi. Baggrund. Afgrænsning og definition Dansk Selskab for Vestibulogi Fagområdebeskrivelse af Vestibulogi Fagområdet vestibulogi varetages af Dansk Selskab for Vestibulogi (DSFV) der hører under specialeselskabet Dansk Selskab for Otolaryngologi

Læs mere

Indlæggelse af dræn og/eller fjernelse af polypper

Indlæggelse af dræn og/eller fjernelse af polypper Indlæggelse af dræn og/eller fjernelse af polypper HVIS DU VIL VIDE MERE OM INDLÆGGELSE AF DRÆN OG/ELLER FJERNELSE AF POLYPPER Hvordan virker øret? Øret består af det ydre øre, øregang, mellemøret og det

Læs mere

Danmark behandler børneastma ineffektivt

Danmark behandler børneastma ineffektivt Danmark behandler børneastma ineffektivt Behandlingen af børneastma sker på vidt forskellige måder i de danske regioner. Det gør, at Danmark er det land i Skandinavien, som bruger flest penge på sygdommen,

Læs mere

Af Line Warley Frøsig, sygeplejerske, BA Præsenteret af Kirsten Wielandt, sygeplejerske Gentofte øre-næse-halskirurgisk klinik, ambulatoriet

Af Line Warley Frøsig, sygeplejerske, BA Præsenteret af Kirsten Wielandt, sygeplejerske Gentofte øre-næse-halskirurgisk klinik, ambulatoriet Af Line Warley Frøsig, sygeplejerske, BA Præsenteret af Kirsten Wielandt, sygeplejerske Gentofte øre-næse-halskirurgisk klinik, ambulatoriet Hjertecenterets uddannelses- og træningsforløb 2014 Rigshospitalet,

Læs mere

varskrivelse 131 praktiserende læg Gode råd hvis nogen i familien har en luftvejsinfektion Patientinformation

varskrivelse 131 praktiserende læg Gode råd hvis nogen i familien har en luftvejsinfektion Patientinformation Patientinformation Gode råd hvis nogen i familien har en luftvejsinfektion varskrivelse 131 praktiserende læg Et europæisk projekt for praktiserende læger LUFTVEJSINFEKTIONER I ALMEN PRAKS Virus eller

Læs mere

Målemetoder i forebyggelse, behandling og rehabilitering

Målemetoder i forebyggelse, behandling og rehabilitering Målemetoder i forebyggelse, behandling og rehabilitering 1 Vil du vide, når der udkommer en bog inden for dit fag- og interesseområde? Så tilmeld dig vores nyhedsbrev på munksgaard.dk 2 Målemetoder i forebyggelse,

Læs mere

INDKALDELSE TIL ORDINÆR GENERALFORSAMLING I DANSK SELSKAB FOR OTOLARYNGOLOGI, HOVED OG HALSKIRURGI

INDKALDELSE TIL ORDINÆR GENERALFORSAMLING I DANSK SELSKAB FOR OTOLARYNGOLOGI, HOVED OG HALSKIRURGI INDKALDELSE TIL ORDINÆR GENERALFORSAMLING I DANSK SELSKAB FOR OTOLARYNGOLOGI, HOVED OG HALSKIRURGI DER AFHOLDES ORDINÆR GENERALFORSAMLING TORSDAG DEN 21. MAJ 2015 KL. 17.00 PÅ HOTEL NYBORG STRAND, ØSTERØVEJ

Læs mere

Historisk Bibliotek. Grundloven 1849. Thomas Meloni Rønn

Historisk Bibliotek. Grundloven 1849. Thomas Meloni Rønn Historisk Bibliotek Grundloven 1849 Thomas Meloni Rønn Forlaget Meloni 2009 Serie: Historisk Bibliotek Forfatter: Thomas Meloni Rønn Redaktør: Henning Brinckmann Serieredaktører: Henning Brinckmann & Lars

Læs mere

Kolesteatom ( benæder )

Kolesteatom ( benæder ) HVIS DU VIL VIDE MERE OM KOLESTEATOM ( benæder ) Hvordan virker øret? Øret består af det ydre øre, øregang, mellemøret og det indre øre. Tre mellemøreknogler danner forbindelsen mellem trommehinden og

Læs mere

Dansk Laryngologisk Selskabs Årsmøde 2009 State of the Art in Phonosurgery

Dansk Laryngologisk Selskabs Årsmøde 2009 State of the Art in Phonosurgery Dansk Laryngologisk Selskabs Årsmøde 2009 State of the Art in Phonosurgery Mødet afholdes på Vejle Sygehus i lokalet På Bjerget, Kabbeltoft 25, 7100 Vejle. fredag den 16. Januar 2009. Programmet opdateres

Læs mere

En historie fra den virkelige verden.

En historie fra den virkelige verden. Forandring er svær! Selv indlysende og logiske forandringer kan være svære at få accept af hos brugerne, hvis de rokker for meget ved den eksisterende opfattelse af hvad der virker og hvorfor. En historie

Læs mere

Årsrapport 2011: SECOND OPINION ORDNINGEN OG EKSPERIMENTEL KRÆFT- BEHANDLING

Årsrapport 2011: SECOND OPINION ORDNINGEN OG EKSPERIMENTEL KRÆFT- BEHANDLING Årsrapport 2011: SECOND OPINION ORDNINGEN OG EKSPERIMENTEL KRÆFT- BEHANDLING 2012 Årsrapport 2011: Second opinion ordningen og eksperimentel kræftbehandling Sundhedsstyrelsen Axel Heides Gade 1 2300 København

Læs mere

Det Medicinske Selskab i København. > Efterår 2016

Det Medicinske Selskab i København. > Efterår 2016 Det Medicinske Selskab i København > Efterår 2016 > SÆSONPROGRAM for efterår 2016 Møderne afholdes i Domus Medica, Kristianiagade 12 Tirsdag den 20. september kl. 20.00: Ole Johannes Hartling, ledende

Læs mere

En fagperson fa r ordet: Interview med Hans Basbøll

En fagperson fa r ordet: Interview med Hans Basbøll En fagperson fa r ordet: Interview med Hans Basbøll Kort faglig baggrund: Hans Basbøll er uddannet cand.mag. fra Københavns Universitet i dansk og fonetik 1969. Herudover har han læst fransk og lingvistik

Læs mere

Rektor Ralf Hemmingsen, Dekan Kjelgaard-Petersen, Ambassadør Sturla Sigurjónsson. Ærede gæster,

Rektor Ralf Hemmingsen, Dekan Kjelgaard-Petersen, Ambassadør Sturla Sigurjónsson. Ærede gæster, Islands-Dansk akademisk tradition. Köbenhavns Universitets Seminar i anledning af Islands Universitets 100 års jubileum. Københavns Universitet, 22. september 2011. Rektor Ralf Hemmingsen, Dekan Kjelgaard-Petersen,

Læs mere

Defekt i mellemøreknogler

Defekt i mellemøreknogler HVIS DU VIL VIDE MERE OM DEFEKT I MELLEMØREKNOGLER Hvordan virker øret? Øret består af det ydre øre, øregang, mellemøret og det indre øre. Tre mellemøreknogler danner forbindelsen mellem trommehinden og

Læs mere

Billeder af Charlotte Munck: Dansk Sygeplejehistorisk Museum. Copyright Dansk Sygeplejeråd. Alle rettigheder forbeholdes

Billeder af Charlotte Munck: Dansk Sygeplejehistorisk Museum. Copyright Dansk Sygeplejeråd. Alle rettigheder forbeholdes Charlotte Muncks instrukser En gengivelse af et kladdehæfte med indklæbede instrukser fra Bispebjerg Hospital ca. 1913 1915 Kladdehæftet tilhører Dansk Sygeplejehistorisk Museum Billeder af Charlotte Munck:

Læs mere

Vi har skåret kurset ned til 1,5 dag fra tidligere 2,5 dage. Dette er primært sket for at se, om vi kan lokke flere hospitalsansatte med på kurset.

Vi har skåret kurset ned til 1,5 dag fra tidligere 2,5 dage. Dette er primært sket for at se, om vi kan lokke flere hospitalsansatte med på kurset. Kære medlemmer! I år har vi igen fornyet konceptet for efteruddannelseskurset. Vi har skåret kurset ned til 1,5 dag fra tidligere 2,5 dage. Dette er primært sket for at se, om vi kan lokke flere hospitalsansatte

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Pædagogisk filosofi. Navn på universitet i udlandet: Wien Universität.

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Pædagogisk filosofi. Navn på universitet i udlandet: Wien Universität. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Pædagogisk filosofi Navn på universitet i udlandet: Wien Universität Land: Østrig Periode: Fra:1. oktober 2011 Til: 1. marts 2012 Udvekslingsprogram:

Læs mere

STUDIEREFORM KANDIDATDEL HOVED-NEUROGRUPPEN

STUDIEREFORM KANDIDATDEL HOVED-NEUROGRUPPEN Dagsorden for 1. møde: Præsentation af gruppens deltagerne Præsentation af kommisorium Diskussion af og forslag til formål og mål Diskussion af og forslag til indhold Eventuelt STUDIEREFORM KANDIDATDEL

Læs mere

I 1 år efter min Farmors død krævede min Farfar at min Far og hans 2 søskende skulle bære sort sørgearmbind!!

I 1 år efter min Farmors død krævede min Farfar at min Far og hans 2 søskende skulle bære sort sørgearmbind!! Min Far blev født i København den 4. december 1912 som søn af: Direktør, fabrikant Oscar Valdemar Meyer, født 30. Maj 1866 i København og død 18. november 1930 i Charlottenlund og hustru Astrid Constance

Læs mere

Arbejdsmedicinens historie er mere end 300 år gammel

Arbejdsmedicinens historie er mere end 300 år gammel Arbejdsmedicinens historie er mere end 300 år gammel Johan Hviid Andersen er blevet udnævnt til professor, og FOA Herning har været til tiltrædelsesforelæsning. Professoren blev budt velkommen af cheflæge

Læs mere

Ernst C. K. Gelardi. Blot et liv. John Lykkegaard. Erindringer. Skrevet af. Forlaget mine erindringer

Ernst C. K. Gelardi. Blot et liv. John Lykkegaard. Erindringer. Skrevet af. Forlaget mine erindringer Ernst C. K. Gelardi Blot et liv Erindringer Skrevet af John Lykkegaard Forlaget mine erindringer Ernst C. K. Gelardi Blot et liv udgivet marts 2008 e-bog udgivet september 2011 Forside: Maleri af af det

Læs mere

Retspsykiatri som et fagområde

Retspsykiatri som et fagområde Retspsykiatri som et fagområde Baggrund Den retspsykiatriske virksomhed kendetegnes typisk ved, at opgaverne for den lægelige behandling, bedømmelse og udtalelse stilles udefra og har til baggrund, at

Læs mere

Årsrapport 2012: second opinion ordningen og eksperimentel kræftbehandling

Årsrapport 2012: second opinion ordningen og eksperimentel kræftbehandling Årsrapport 2012: second opinion ordningen og eksperimentel kræftbehandling 2013 Årsrapport 2012: Second Opinion ordningen og eksperimentel kræftbehandling Sundhedsstyrelsen Axel Heides Gade 1 2300 København

Læs mere

Guide: Sådan minimerer du risikoen for KOL-følgesygdomme

Guide: Sådan minimerer du risikoen for KOL-følgesygdomme Guide: Sådan minimerer du risikoen for KOL-følgesygdomme Tre simple blodprøver kan forudsige, hvem af de 430.000 danske KOL-patienter, der er i størst risiko for at udvikle de følgesygdomme, der oftest

Læs mere

Til patienter og pårørende. Fjernelse af mandler. - Ambulant. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Øre-næse-halsklinikken

Til patienter og pårørende. Fjernelse af mandler. - Ambulant. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Øre-næse-halsklinikken Til patienter og pårørende Fjernelse af mandler - Ambulant Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Øre-næse-halsklinikken kontaktpersonsordning i ØNH - klinikken Du vil blive tildelt en kontaktperson ved det

Læs mere

Det Europæiske Træningsprogram i Pædiatrisk Lungemedicin har følgende intentioner:

Det Europæiske Træningsprogram i Pædiatrisk Lungemedicin har følgende intentioner: Fagområde Pædiatrisk Pulmonologi I lighed med anerkendelse af subspecialet pædiatrisk pulmonologi i USA har man indenfor EU, under ledelse af Paediatric Section of the European Union of Medical Specialists

Læs mere

Tympanometri. 7. februar 2012 Ledernes Kursuscenter

Tympanometri. 7. februar 2012 Ledernes Kursuscenter Tympanometri 7. februar 2012 Ledernes Kursuscenter Typanometri 65år, speciallæge i oto, rhino laryngologi siden 1981, enkeltmandspraksis i Odense siden 1989. Ass. speciallæge ansat 2009. Klinisk uddannet

Læs mere

Arvelig hørenedsættelse - Nye undersøgelsesmuligheder for døve og hørehæmmede

Arvelig hørenedsættelse - Nye undersøgelsesmuligheder for døve og hørehæmmede Arvelig hørenedsættelse - Nye undersøgelsesmuligheder for døve og hørehæmmede Siden 1. januar 2006 har Hovedstadens Sygehusfælleskab tilbudt genetisk udredning af hørenedsættelse. Udredningen foregår på

Læs mere

V E D T Æ G T E R. for. Nordisk Forening til Udgivelse af BCPT

V E D T Æ G T E R. for. Nordisk Forening til Udgivelse af BCPT J.nr. 17013 Endelig udgave 01.11.2013 AC/ah V E D T Æ G T E R for Nordisk Forening til Udgivelse af BCPT (F.M.B.A) (CVR.NR. 20905115) Foreningens navn, hjemsted og formål 1 Foreningens navn er Nordisk

Læs mere

2: Niels er ikke tilstede, men Frans mener at der er overskud. (Efterfølgende har Niels oplyst at der er et pænt overskud).

2: Niels er ikke tilstede, men Frans mener at der er overskud. (Efterfølgende har Niels oplyst at der er et pænt overskud). Referat af bestyrelsesmøde den 1. april 2008 hos Ågot 1: Indkomne sager til Selskabet 2: Økonomi 3: Oprettelse af legat/rejsepenge 4: Næste årsmøde 5: Anbefalinger af udredning af recurrensparese 6: Tidligere

Læs mere

Margrete 1. foto. Familie. Formynder. Statskup. vidste. Kalmarunionen. Vidste du, at.. Gotland. Slesvig. Historiefaget.dk: Margrete 1.

Margrete 1. foto. Familie. Formynder. Statskup. vidste. Kalmarunionen. Vidste du, at.. Gotland. Slesvig. Historiefaget.dk: Margrete 1. Historiefaget.dk: Margrete 1. Margrete 1. foto Margrete 1. var en dygtig politiker, der samlede de nordiske riger i Kalmarunionen. Hun var aldrig dronning af Danmark, men landets regent. Af Mikael Kristian

Læs mere

Uddannelsesprogram for ansættelse i tidlig hoveduddannelse i oto-rhino-laryngologi ved Øre-næse-halsafdelingen, Regionshospitalet Holstebro

Uddannelsesprogram for ansættelse i tidlig hoveduddannelse i oto-rhino-laryngologi ved Øre-næse-halsafdelingen, Regionshospitalet Holstebro Uddannelsesprogram for ansættelse i tidlig hoveduddannelse i oto-rhino-laryngologi ved Øre-næse-halsafdelingen, Regionshospitalet Holstebro 12-01-2010 1 Uddannelsesprogram for tidlig hoveduddannelse i

Læs mere

Erik 7. af Pommern. I lære. Magretes død. Estland og Slesvig. Fakta. Øresundstolden. Oprør. Opsigelse. Pension som sørøver

Erik 7. af Pommern. I lære. Magretes død. Estland og Slesvig. Fakta. Øresundstolden. Oprør. Opsigelse. Pension som sørøver Historiefaget.dk: Erik 7. af Pommern Erik 7. af Pommern Erik 7. af Pommern overtog det største nordiske rige nogensinde, men ved sin enerådighed og krige mistede han alt og blev afsat som konge. I lære

Læs mere

Patientinformation. Snorkeoperation

Patientinformation. Snorkeoperation Patientinformation Snorkeoperation Kvalitet Døgnet Rundt Øre-Næse-Halsafdelingen Information om snorkeoperation Vi udleverer denne pjece i håbet om, at du må føle dig velorienteret og tryg ved den forestående

Læs mere

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg

Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg Deltagerinformation om deltagelse i et videnskabeligt forsøg Forsøgets titel: Effekten af kiropraktisk behandling af spædbørnskolik Vi vil spørge, om I vil give jeres samtykke til, at jeres barn deltager

Læs mere

Rejserapport fra praktikophold i Namibia 20/4-2009 26/6-2009 Af Mette Poulsen Nielsen og Katja Grønlund Sep.06c

Rejserapport fra praktikophold i Namibia 20/4-2009 26/6-2009 Af Mette Poulsen Nielsen og Katja Grønlund Sep.06c Rejserapport fra praktikophold i Namibia 20/4-2009 26/6-2009 Af Mette Poulsen Nielsen og Katja Grønlund Sep.06c Vi har været i praktik i 10 uger på statshospitalet Katatura hospital i Windhoek, Namibias

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Sanne Nørgaard Laursen. Navn på universitet i udlandet: University of Ljubljana

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Sanne Nørgaard Laursen. Navn på universitet i udlandet: University of Ljubljana US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Sanne Nørgaard Laursen Navn på universitet i udlandet: University of Ljubljana Land: Slovenien Periode: Fra: 17. januar 2013 Til: 27. juni 2013

Læs mere

Efterblødninger ved fjernelse af mandler i Danmark i 1900-tallet

Efterblødninger ved fjernelse af mandler i Danmark i 1900-tallet Efterblødninger ved fjernelse af mandler i Danmark i 1900-tallet af Christian Brahe Pedersen Professor, dr. med. Øre-,næse-halsafdelingen Århus Sygehus Indledning Infektioner i tonsillerne eller mandlerne

Læs mere

Patientinformation Operation for syreopløb til spiserøret

Patientinformation Operation for syreopløb til spiserøret Patientinformation Operation for syreopløb til spiserøret Patientinformation, Operation for syreopløb til spiserøret 2 Indholdsfortegnelse Generelt... 3 Forundersøgelse... 3 Indikation for operation...3

Læs mere

REFERAT. Økonomi- og Planlægningsafdelingen. Nordre Ringvej 57 2600 Glostrup. Telefon 38 63 38 63 Direkte 38 63 21 09. Web www.glostruphospital.

REFERAT. Økonomi- og Planlægningsafdelingen. Nordre Ringvej 57 2600 Glostrup. Telefon 38 63 38 63 Direkte 38 63 21 09. Web www.glostruphospital. Økonomi- og Planlægningsafdelingen REFERAT Møde i: Sundhedsfagligt Råd Oto-Rhino-Laryngologi inkl. Audiologi Dato: 19. april 2014 Kl.: 13.30 15.30 Sted: Biblioteket, afsnit 2074, Rigshospitalet Deltagere:

Læs mere

Tal nordisk det nytter! Hvordan vi undgår at tale engelsk i nordisk sammenhæng

Tal nordisk det nytter! Hvordan vi undgår at tale engelsk i nordisk sammenhæng Tal nordisk det nytter! Hvordan vi undgår at tale engelsk i nordisk sammenhæng Af Karin Guldbæk-Ahvo For mange andre nordboer er det meget svært at finde ud af, om danskerne taler om lager, læger, lejr,

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Kunsthistorie. Navn på universitet i udlandet: Stockholm universitet.

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Kunsthistorie. Navn på universitet i udlandet: Stockholm universitet. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Kunsthistorie Navn på universitet i udlandet: Stockholm universitet Land: Sverige Periode: Fra: August 2013 Til: Januar 2014 Udvekslingsprogram:

Læs mere

Karen Blixen 17. april 1885-7. sept. 1962

Karen Blixen 17. april 1885-7. sept. 1962 Karen Blixen 17. april 1885-7. sept. 1962 Karen Blixen kom til verden på familiens gård Rungstedlund i Nordsjælland som Karen Christenze Dinesen, et barn af en aristokratisk+ borgerlig familie. 1 Wilhelm

Læs mere

TEMARAPPORT 2006: Forberedelse af patienter forud for operative eller andre invasive indgreb og større billeddiagnostiske undersøgelser

TEMARAPPORT 2006: Forberedelse af patienter forud for operative eller andre invasive indgreb og større billeddiagnostiske undersøgelser TEMARAPPORT 2006: Forberedelse af patienter forud for operative eller andre invasive indgreb og større billeddiagnostiske undersøgelser 2006 DPSD Dansk Patientsikkerhedsdatabase Temarapport 2006: Forberedelse

Læs mere

Information om hudforandringer

Information om hudforandringer Information om hudforandringer Pletter Forandring I en skønhedsplet kan være udtryk for celleforandringer og dermed forstadie til modermærkekræft. Hvis din egen læge, en hudlæge eller en plastikkirurg

Læs mere

Indkaldelse til ordinær generalforsamling i Dansk Selskab for Otorhinolaryngologi, Hoved og Halskirurgi

Indkaldelse til ordinær generalforsamling i Dansk Selskab for Otorhinolaryngologi, Hoved og Halskirurgi Indkaldelse til ordinær generalforsamling i Dansk Selskab for Otorhinolaryngologi, Hoved og Halskirurgi Dagsorden Der afholdes ordinær generalforsamling Torsdag den 20. april 2017 kl. 17.00 på Hotel Nyborg

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Jura. Navn på universitet i udlandet: Universität Zürich.

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Jura. Navn på universitet i udlandet: Universität Zürich. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Jura Navn på universitet i udlandet: Universität Zürich Land: Schweiz Periode: Fra: September 2011 Til: Januar 2012 Udvekslingsprogram: Erasmus

Læs mere

Aarhus byråds journalsager (J. Nr )

Aarhus byråds journalsager (J. Nr ) Aarhus byråds journalsager Originalt emne Kommunelæger Sct. Josephs Hospital Sundhedsvæsen Sygehuse Indholdsfortegnelse 1) Byrådsmødet den 21. juni 1917 2) Byrådsmødet den 13. december 1917 Uddrag fra

Læs mere

Erhvervslivets forskning og udvikling. Forskningsstatistik 2002

Erhvervslivets forskning og udvikling. Forskningsstatistik 2002 Erhvervslivets forskning og udvikling Forskningsstatistik 2002 Dansk Center for Forskningsanalyse Erhvervslivets forskning og udviklingsarbejde - Forskningsstatistik 2002 Statistikken er udarbejdet af:

Læs mere

Her er materiale til studiet Effekten af øredræn et randomiseret, kontrolleret studie blandt børn i Grønland. The SIUTIT study.

Her er materiale til studiet Effekten af øredræn et randomiseret, kontrolleret studie blandt børn i Grønland. The SIUTIT study. Kære læge/sygeplejerske/sundhedsplejerske/sundhedspersonale Her er materiale til studiet Effekten af øredræn et randomiseret, kontrolleret studie blandt børn i Grønland. The SIUTIT study. Der findes to

Læs mere

Kræft var sjældent i oldtiden 25. december 2010 kl. 07:30

Kræft var sjældent i oldtiden 25. december 2010 kl. 07:30 Kræft var sjældent i oldtiden 25. december 2010 kl. 07:30 Ny forskning antyder, at kræft var en sjælden sygdom i oldtiden. Det strider imod mange kræftforskeres opfattelse af sygdommen. Af Andreas R. Graven,

Læs mere

Kære alle. I og jeres familie ønskes en glædelig jul samt et godt nytår.

Kære alle. I og jeres familie ønskes en glædelig jul samt et godt nytår. Kære alle I og jeres familie ønskes en glædelig jul samt et godt nytår. Tak for jeres store bidrag til Nursing Europe samt jeres deltagelse som International Clinical Placement. Vi modtager mellem 15 20

Læs mere

Oto-rhino-laryngologi

Oto-rhino-laryngologi Juli 2008 Oto-rhino-laryngologi Faget omfatter: Forebyggelse, diagnostik, behandling og kontrol af kirurgiske og medicinske sygdomme samt traumer i områderne: ører, næse, bihuler, mundhule, spytkirtler,

Læs mere

Første verdenskrig. Våbenstilstand.

Første verdenskrig. Våbenstilstand. Første verdenskrig. Våbenstilstand og eftervirkninger. Våbenstilstand. I 1918 var situationen desperat, der var krise i Tyskland. Sult og skuffelse over krigen havde ført til en voksende utilfredshed med

Læs mere

Foregår ved at sende mail til Joyce Schultz. Tilmeldingen er dog først gyldig, når gebyret er indbetalt på foreningens konto. Se bageste side.

Foregår ved at sende mail til Joyce Schultz. Tilmeldingen er dog først gyldig, når gebyret er indbetalt på foreningens konto. Se bageste side. Kære medlemmer! I år har vi prøvet at forny konceptet for efteruddannelseskurset. Tidligere har der været et overordnet emne, men i år vil vi prøve at favne bredere og komme med friske input fra flere

Læs mere

Bilag 1. Magnús Thoroddsen: Yrkescirkulation blandt jurister

Bilag 1. Magnús Thoroddsen: Yrkescirkulation blandt jurister Bilag 1 Magnús Thoroddsen: Yrkescirkulation blandt jurister 26 YRKESCIRKULATION BLANDT JURISTER Af byretsdommer MAGNÚS THORODDSEN, Reykjavik I. Når man tager i betragtning at dette forhandlingsemne kun

Læs mere

Fase 4 uddannelsen indenfor kirurgisk behandling af degenerative og inflammatoriske knælidelser

Fase 4 uddannelsen indenfor kirurgisk behandling af degenerative og inflammatoriske knælidelser Fase 4 uddannelsen indenfor kirurgisk behandling af degenerative og inflammatoriske knælidelser Baggrund Den ortopædkirurgiske behandling af knælidelser i Danmark varetages af flere subspecialer, afhængig

Læs mere

Ekstrem vækstbetinget kæbeanomali (580 procedurer/år) - Diagnostik og kombineret ortodontisk-kirurgisk behandling af ekstrem

Ekstrem vækstbetinget kæbeanomali (580 procedurer/år) - Diagnostik og kombineret ortodontisk-kirurgisk behandling af ekstrem TIL REGION MIDTJYLLAND BILAG TIL GENERELT GODKENDELSESBREV Ansøgning om varetagelse af specialfunktioner i tand-, mund-, og kæbekirurgi Hermed følger s afgørelse vedr. ansøgning om varetagelse af specialfunktioner

Læs mere

Patientvejledning. Fjernelse af kolesteatom. Mastoidectomi Benæder

Patientvejledning. Fjernelse af kolesteatom. Mastoidectomi Benæder Patientvejledning Fjernelse af kolesteatom Mastoidectomi Benæder Hvad er kolesteatom / benæder? I forbindelse med kronisk mellemørebetændelse bliver trommehinden tynd og uelastisk, og hvis en svækket trommehinde

Læs mere

2006 18. januar Referat af bestyrelsesmøde 18. januar 2006 hos Ågot. Deltagere: Frans, Ågot, Niels, Susanne Brofeldt, Christian. Referent: Christian.

2006 18. januar Referat af bestyrelsesmøde 18. januar 2006 hos Ågot. Deltagere: Frans, Ågot, Niels, Susanne Brofeldt, Christian. Referent: Christian. 2006 18. januar Referat af bestyrelsesmøde 18. januar 2006 hos Ågot Deltagere: Frans, Ågot, Niels, Susanne Brofeldt, Christian Referent: Christian. Dagsorden: 1 Valg af referent 2 Gensidig orientering

Læs mere

Amatørfotograf (og sagfører) Anton Pedersen med sit bokskamera

Amatørfotograf (og sagfører) Anton Pedersen med sit bokskamera Amatørfotograf (og sagfører) Anton Pedersen med sit bokskamera Anton Pedersen, sagfører og amatørfotograf Stemningsbilleder med hav og fiskere. På billedet til højre er det fiskere fra Hasle der er på

Læs mere

Emne: De gode gamle dage

Emne: De gode gamle dage Afsnit 1 Et uægte barn Emne: De gode gamle dage Folk siger tit, at alt var bedre i gamle dage. Men det kan jo ikke passe. Selvfølgelig er der nogen ting, der er bedre i dag. Men verden er ikke den samme

Læs mere

Modtog du vejledning fra Internationalt Center? Ja en smule. Hovedsageligt brugte jeg vores egen udvekslingskoordinator, Ann Caroll.

Modtog du vejledning fra Internationalt Center? Ja en smule. Hovedsageligt brugte jeg vores egen udvekslingskoordinator, Ann Caroll. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Engelsk Navn på universitet i udlandet: University of Surrey Land: England Periode: Fra:6/2-2012 Til: 15/6-2012 Udvekslingsprogram: Erasmus Hvorfor

Læs mere

Patientinformation. Søvnambulatoriet. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Øre-næse-halsklinikken

Patientinformation. Søvnambulatoriet. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Øre-næse-halsklinikken Patientinformation Søvnambulatoriet Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Øre-næse-halsklinikken Velkommen i søvnambulatoriet Søvnambulatoriet modtager patienter der er henvist fra egen læge eller special læge

Læs mere

Bilag 1, NOMESKO ORGANISATION OG AKTIVITETER

Bilag 1, NOMESKO ORGANISATION OG AKTIVITETER Bilag 1, NOMESKO ORGANISATION OG AKTIVITETER Foredrag holdt ved Nordisk Medicinaldirektørmøde i Tórshavn 23. august 2005 Af Høgni Debes Joensen Jeg er blevet anmodet om at levere et kort indlæg om NOMESKO

Læs mere

BESKRIVELSE AF KLINISK UNDERVISNINGSSTED

BESKRIVELSE AF KLINISK UNDERVISNINGSSTED BILAG 1 BESKRIVELSE AF KLINISK UNDERVISNINGSSTED Klinisk undervisningssted Adresse Telefon til afdeling 263: 79 18 27 84 Telefon til uddannelses og udviklingssygeplejerske 78 18 35 37 Øre Næse Hals ambulatorium

Læs mere

Tympanometri. 4. marts 2014 Frederik VI s Hotel

Tympanometri. 4. marts 2014 Frederik VI s Hotel Tympanometri 4. marts 2014 Frederik VI s Hotel Typanometri 67 år, speciallæge i oto-, rhino-laryngologi siden 1981, enkeltmandspraksis i Odense siden 1989. Delepraksis fra 2012. Klinisk uddannet i Sønderborg,

Læs mere

Skjoldbruskkirtlen - ambulant

Skjoldbruskkirtlen - ambulant Til patienter og pårørende Skjoldbruskkirtlen - ambulant Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Øre- næse- hals Kirurgi, sønderborg Kontaktpersonsordning i ØNH- klinikken Du vil blive tildelt en kontaktperson

Læs mere

Samtalen. Lotte Blicher Mørk. Anna Weibull. Hospitalspræst Rigshospitalet Palliativt afsnit. Praktiserende læge, Åbylægerne Grenaa

Samtalen. Lotte Blicher Mørk. Anna Weibull. Hospitalspræst Rigshospitalet Palliativt afsnit. Praktiserende læge, Åbylægerne Grenaa Samtalen. Anna Weibull Praktiserende læge, Åbylægerne Grenaa Diplom NSCPM 2007 Medforfatter DSAMs palliationsvejledning Lotte Blicher Mørk Hospitalspræst Rigshospitalet Palliativt afsnit Medforfatter SSTs

Læs mere

Patientvejledning. Fjernelse af mandler. Tonsillektomi

Patientvejledning. Fjernelse af mandler. Tonsillektomi Patientvejledning Fjernelse af mandler Tonsillektomi Mandler er lymfelignende væv placeret på begge sider af halsen ved indgangen til svælget. Sammen med polypper, som er det tilsvarende væv i næsesvælget,

Læs mere

Hvad sker der med sin i moderne dansk og hvorfor sker det? Af Torben Juel Jensen

Hvad sker der med sin i moderne dansk og hvorfor sker det? Af Torben Juel Jensen Hvad sker der med sin i moderne dansk og hvorfor sker det? Af Torben Juel Jensen De fleste danskere behøver bare at høre en sætning som han tog sin hat og gik sin vej, før de er klar over hvilken sprogligt

Læs mere

Universitetshospitalet Slesvig-Holsten

Universitetshospitalet Slesvig-Holsten UNIVERSITÄTSKLINIKUM Schleswig-Holstein Universitetshospitalet Slesvig-Holsten Medicin Kompetence I Nordtyskland Kolofon Udgivet af: Direktionen for Universitetshospitalet Slesvig-Holsten International

Læs mere

Tine Petersen og Heidi Andersen i Stockholm på 6. Semester. Nov Feb Vores studieophold i Stockholm, Sverige.

Tine Petersen og Heidi Andersen i Stockholm på 6. Semester. Nov Feb Vores studieophold i Stockholm, Sverige. Vores studieophold i Stockholm, Sverige. Nogle af de første indtryk af Stockholm var at der er meget internationalt, der er mange og god plads til studerende fra hele verden. Der er hundekoldt men smukt,

Læs mere

Evaluering af tidligt klinisk ophold (TKO) 3. semester bachelor, Medicin. Efterår 2015

Evaluering af tidligt klinisk ophold (TKO) 3. semester bachelor, Medicin. Efterår 2015 Evaluering af tidligt klinisk ophold (TKO) 3. semester bachelor, Medicin Efterår 2015 Læsevejledning: Alle skalaspørgsmål præsenteres ved to diagrammer, først en tabel med gennemsnittet for det samlede

Læs mere

Målepunkter vedr. oftalmologi for Sundhedsstyrelsens tilsyn med private behandlingssteder

Målepunkter vedr. oftalmologi for Sundhedsstyrelsens tilsyn med private behandlingssteder Målepunkter vedr. oftalmologi for Sundhedsstyrelsens tilsyn med private behandlingssteder 1. Undersøgelser af børn (0-12 år) 1.1. Det blev undersøgt, om børn (0-12 år) med skelen eller brillekorrigeret

Læs mere

Historisk Bibliotek. Christian den 4. Thomas Meloni Rønn

Historisk Bibliotek. Christian den 4. Thomas Meloni Rønn Historisk Bibliotek Christian den 4. Thomas Meloni Rønn Forlaget Meloni Serie: Historisk Bibliotek Forfatter: Thomas Meloni Rønn Redaktør: Lars Groth Serieredaktør: Henning Brinckmann & Lars Groth Læs

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Nordisk sprog og litteratur. Navn på universitet i udlandet: University college London

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Nordisk sprog og litteratur. Navn på universitet i udlandet: University college London US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Nordisk sprog og litteratur Navn på universitet i udlandet: University college London Land: England Periode: Fra:24 sep 2012 Til:2/1-2013 Udvekslingsprogram:

Læs mere

Væske i mellemøret. - om mellemøreproblemer hos børn. Råd og vejledning til forældre og ansatte i Skive Kommune omkring børn med mellemøreproblemer

Væske i mellemøret. - om mellemøreproblemer hos børn. Råd og vejledning til forældre og ansatte i Skive Kommune omkring børn med mellemøreproblemer Væske i mellemøret - om mellemøreproblemer hos børn Råd og vejledning til forældre og ansatte i Skive Kommune omkring børn med mellemøreproblemer Børne og Familieforvaltningen www.skive.dk Indledning Denne

Læs mere

Patientvejledning. Hul på trommehinde. Operation i mellemøret

Patientvejledning. Hul på trommehinde. Operation i mellemøret Patientvejledning Hul på trommehinde Operation i mellemøret Det anslås at ca. hver 10. dansker har et behandlingskrævende høretab. Nedsat hørelse påvirker taleforståelsen og evnen til at opfatte andre

Læs mere

KULTUR OG OPLEVELSER SUNDHED

KULTUR OG OPLEVELSER SUNDHED 48 KULTUR OG OPLEVELSER SUNDHED SUNDHED En befolknings sundhedstilstand afspejler såvel borgernes levevis som sundhedssystemets evne til at forebygge og helbrede sygdomme. Hvad angår sundhed og velfærd,

Læs mere

Danmark forrest i kampen mod hjertesygdom

Danmark forrest i kampen mod hjertesygdom Danmark forrest i kampen mod hjertesygdom Af: Arne Astrup, professor; dr. med. 1. januar 2011 kl. 11:33 Danmark har i de senere år oplevet et drastisk fald i død af hjerte-karsygdom, så vi nu ligger bedst

Læs mere

SYGEHUSENES VIRKSOMHED 2004 (foreløbig opgørelse) Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2005 : 11

SYGEHUSENES VIRKSOMHED 2004 (foreløbig opgørelse) Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2005 : 11 SYGEHUSENES VIRKSOMHED 2004 (foreløbig opgørelse) Nye tal fra Sundhedsstyrelsen 2005 : 11 Redaktion: Sundhedsstyrelsen Sundhedsstatistik Islands Brygge 67 2300 København S. Telefon: 7222 7400 Telefax:

Læs mere

Margrete 1. foto. Familie. Formynder. Statskup. vidste. Kalmarunionen. Vidste du, at.. Gotland. Slesvig. Historiefaget.dk: Margrete 1.

Margrete 1. foto. Familie. Formynder. Statskup. vidste. Kalmarunionen. Vidste du, at.. Gotland. Slesvig. Historiefaget.dk: Margrete 1. Historiefaget.dk: Margrete 1. Margrete 1. foto Margrete 1. var en dygtig politiker, der samlede de nordiske riger i Kalmarunionen. Hun var aldrig dronning af Danmark, men landets regent. Af Mikael Kristian

Læs mere

OPERATION VED NEDSUNKEN FORFOD

OPERATION VED NEDSUNKEN FORFOD OPERATION VED NEDSUNKEN FORFOD Jægersborgvej 64-66B, 2800 Lyngby Telefon: 45 933 933 Telefax: 45 935 550 www.kbhprivat.dk De indledende undersøgelser på Københavns Privathospital har vist, at du har udviklet

Læs mere

Region Hovedstadens Blodbank sikrer patiententbehandling på højt internationalt niveau

Region Hovedstadens Blodbank sikrer patiententbehandling på højt internationalt niveau Region Hovedstadens Blodbank Region Hovedstaden Region Hovedstadens Blodbank sikrer patiententbehandling på højt internationalt niveau Fokus på patientforløb Samarbejde på tværs Ny forskning omsat til

Læs mere

VEJLEDNING OM HVORDAN MAN DONERER SIT LEGEME til Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Københavns Universitet

VEJLEDNING OM HVORDAN MAN DONERER SIT LEGEME til Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Københavns Universitet VEJLEDNING OM HVORDAN MAN DONERER SIT LEGEME til Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Københavns Universitet Institut for Cellulær og Molekylær Medicin Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet Københavns Universitet

Læs mere

Han er hjemmedøbt d. 27 maj og fremstillet i Bågø kirke d. 30 juni 1867.

Han er hjemmedøbt d. 27 maj og fremstillet i Bågø kirke d. 30 juni 1867. Ane 10. Hans Chr. Johansen Skrædder. Født 26. maj 1867 Død 1. januar 1930, 62 år gammel Ane 11. Abeline Dorthea Andersen Jordemoder Født 19. okt. 1864 Død 12. maj 1946, 81 år gammel Hans Chr. Johansen

Læs mere

INFORMATIONSBROCHURE Arvelig hørenedsættelse - Nye undersøgelsesmuligheder for døve og hørehæmmede

INFORMATIONSBROCHURE Arvelig hørenedsættelse - Nye undersøgelsesmuligheder for døve og hørehæmmede INFORMATIONSBROCHURE Arvelig hørenedsættelse - Nye undersøgelsesmuligheder for døve og hørehæmmede Siden 1. januar 2006 har Hovedstadens Sygehusfælleskab tilbudt genetisk udredning af hørenedsættelse.

Læs mere

Kittellommebog. Den oto-rhino-laryngologiske speciallægeuddannelse (2015) Introduktionsuddannelse

Kittellommebog. Den oto-rhino-laryngologiske speciallægeuddannelse (2015) Introduktionsuddannelse Kittellommebog Den oto-rhino-laryngologiske speciallægeuddannelse (2015) Introduktionsuddannelse Navn: Indledning: Denne kittellommebog for læger i introduktionsstilling i oto-rhino-laryngologi er udarbejdet

Læs mere

Mette Fog Pedersen. 01 Ledelse, kvalitet og drift Vurdering af indikatorer og begrundelser

Mette Fog Pedersen. 01 Ledelse, kvalitet og drift Vurdering af indikatorer og begrundelser Mette Fog Pedersen Ekstern survey Start dato: 30-03-2016 Slut dato: 30-03-2016 Standardsæt for Praktiserende speciallæger Standardversion 1 Standardudgave 1 Surveyteamets sammenfattende konklusion: Klinikken

Læs mere

RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHANDLING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME

RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHANDLING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME FEBRUAR 2015 RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHANDLING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME Årsrapport 2014 RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHAND- LING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME

Læs mere

Når ryggen giver problemer

Når ryggen giver problemer Et fokuseret behandlingskoncept til personer, der oplever problemer i forbindelse med lænderyg eller med gener fra sædemuskulatur eller ben. Et aktivt og fokuseret behandlingskoncept Ryglidelser er et

Læs mere

Forskningsprojektets titel Lymfeknudefjernelse i forbindelse med nefroureterektomi på baggrund af tumor i nyrebækkenet eller øverste 2/3 af urinleder.

Forskningsprojektets titel Lymfeknudefjernelse i forbindelse med nefroureterektomi på baggrund af tumor i nyrebækkenet eller øverste 2/3 af urinleder. Deltagerinformation Forskningsprojektets titel Lymfeknudefjernelse i forbindelse med nefroureterektomi på baggrund af tumor i nyrebækkenet eller øverste 2/3 af urinleder. Vi vil spørge, om du vil deltage

Læs mere

Specialevejledning for intern medicin: geriatri

Specialevejledning for intern medicin: geriatri j.nr. 7-203-01-90/21 Specialevejledning for intern medicin: geriatri Sundhedsplanlægning Islands Brygge 67 2300 København S Tlf. 72 22 74 00 Fax 72 22 74 19 E-post info@sst.dk Specialebeskrivelse Intern

Læs mere

VONWILLEBRANDSSYGDOM,

VONWILLEBRANDSSYGDOM, VONWILLEBRANDSSYGDOM, VON WILLEBRAND-FAKTOR OG P-PILLER Julie Brogaard Larsen, lægestuderende Center for Hæmofili og Trombose Aarhus Universitetshospital DAGENS PROGRAM Lidt von Willebrand-historie von

Læs mere