KOGLEN SKIFERIE. Læs den gribende reportage fra Granhøjens ferie i Orsa. NYT PÅ GRANHØJEN Køb kvalitetskød fra Twillingegården HVERDAGEN PÅ HOTELLET

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KOGLEN SKIFERIE. Læs den gribende reportage fra Granhøjens ferie i Orsa. NYT PÅ GRANHØJEN Køb kvalitetskød fra Twillingegården HVERDAGEN PÅ HOTELLET"

Transkript

1 KOGLEN FEBRUAR / MARTS 2011 Nr. 1 SKIFERIE Læs den gribende reportage fra Granhøjens ferie i Orsa. NYT PÅ GRANHØJEN Køb kvalitetskød fra Twillingegården HVERDAGEN PÅ HOTELLET Koglen har besøgt et botilbud for børn og unge Koglen søger flere hænder

2 Botilbud, omsorg og støtte til voksne med psykiske og/eller sociale problemer Granhøjen består af 12 godkendte botilbud, et privat psykiatrisk hospital med indslusningsafdeling, samt udslusningsboliger. Derudover har Granhøjen en bred vifte af aktiverings- og beskæftigelsestilbud, som også giver mulighed for lærepladser og uddannelse. Mulighederne er mange: Køkken, café, hotel, gårdbutik, frugtplantage, journalistik, kontor, rengøring, landbrug, heste, havearbejde, skole, smed, murer, tømrer, elektriker og andre håndværk. Holdningen er, at det altid er muligt at sammensætte et tilbud, der passer til den enkelte. Systemisk og narrativ tilgang En persons problematiske situation kan ikke afhjælpes uden at se på sammenhængen med omverdenen. Derfor arbejder både personale og beboere på at skabe en klar kommunikation og gode relationer, både med hinanden og i forhold til beboernes pårørende. Den narrative metode lægger vægt på at problemet er problemet, og at det ikke er personen, der er problemet. På Granhøjen arbejdes derfor med identitet og nye livshistorier og handlemuligheder på en positiv og respektfuld måde. Behandlingen Holdningen på Granhøjen er, at praktisk arbejde, behandling og undervisning ikke kan skilles ad. Gennem samvær, meningsfyldt beskæftigelse og fokus på den enkeltes ressourcer styrkes beboernes selvværd og identitetsfølelse. Alle opfordres til at tage medansvar og hjælpe med at få hverdagen til at fungere. Gennem samarbejde og engagement lægges der vægt på, at beboerne bliver bevidste om egne ressourcer, så de kan tage selvstændige beslutninger og få indflydelse på deres eget liv. Beboerne deltager i egen rapportskrivning samt i alle beslutninger omkring deres behandling. Personalet er sammensat tværfagligt og modtager løbende uddannelse og supervision. Det pædagogiske personale gennemfører tre års uddannelse i systemisk og narrativ terapi. Derudover har Granhøjen både psykiatere og psykologer tilknyttet. Granhøjen - et godt sted Granhøjen har et godt socialt fællesskab, et godt samarbejdsklima og gode undervisningsog udviklingsmuligheder både for personale og beboere. Derudover har vi et rigt udbud af beskæftigelsesmuligheder og fritidstilbud. Vi skaber håb, hvor der intet håb er. Hvor der er håb, er der liv. Hvor der er liv, er der en fremtid.

3 KOGLEN FEBRUAR / MARTS 2011 NR. 1 KOGLEN er Granhøjens eget beboeremagasin og er et af Granhøjens dagbeskæftigelsestilbud. KOGLENS redaktion består både af beboere og medarbejdere, og vi er fælles om at fortælle om livet på Granhøjen. I DETTE NUMMER: 4 NYT FRA BOFÆLLESSKABERNE 10 HVERDAGEN PÅ HOTELLET Tømrerne har været i gang. 11 KAFE KREA 12 REPORTAGE Besøg på et botilbud for børn og unge. 14 MÅNEDENS PORTRÆT Jimmi har over 1000 autografer. 16 SKIFERIE 18 HVERDAGEN PÅ NYGÅRDEN Med drengene i plantagen. 19 HEREFORDKØD FRA TWILLINGEGÅRDEN 20 ANNONCER 21 KORT NYT 22 KULTUR Digte, tegning og fortælling.

4 4 NYT FRA BOFÆLLESSKABERNE NYT FRA BOFÆLLESSKABERNE KOGERIET Af Thea og Simone, beboer og leder på Kogeriet Her på Kogeriet er vi kommet godt og helt ind i det nye år. Stort set alle, beboere og personale, har holdt en god lang juleferie og er vendt tilbage med ny energi. Vi vil på Kogeriet gerne fortælle om vores julefrokost, som vi holdt lørdag den 11/1210, hvor vi også havde inviteret pårørende. Vi havde købt MEGET stort ind til dagen! Vi skulle have and, flæskesteg, brune kartofler, hvide kartofler, rødkål og god brun sovs. Theas mor stod for de brune kartofler og Frederiks mor stod for sovsen, og begge dele blev rigtig godt:) Mens nogle blev hjemme og passede anden og flæskestegen, tog vi andre på Dalhøjgård og kiggede på dyrene i det flotte vintervejr. Her blev vi i stalden budt på kaffe og te. Vi fik også et godt grin med hjem over gæssene, som skræppede helt vildt. Da vi kom tilbage på Kogeriet, var der faktisk mad, som smagte helt vidunderligt. Vi havde dog svært ved at være så mange ved det lange bord, eftersom vi var ca. 20 personer. Endimellem var der levende julemusik. Jakob fra Kogeriet havde taget sit klaver ned i stuen og spillede rigtig smukt. Efter tradition skulle vi selvfølgelig også have risalamande med tilhørende mandelgave, som var en fin nisse. Alle have også en pakke med til pakkeleg, som vi afsluttede dagen med, dette var en succes med knald på hvem har slået en sekser hvad siger tiden, hvor mange minutter er der tilbage :) Alt i alt en rigtig dejlig dag, hvor alle hyggede og snakkede med hinanden.

5 GRUNDTVIGSVEJ Af beboere og personale på Grundtvigsvej NYT FRA BOFÆLLESSKABERNE 5 På Grundtvigsvej har vi haft julefest med vores familier. Kvindegruppen har været i Sorø og besøge butikken og Skovperlen. Vi har været til juleafslutning i Kafé Krea med pakkeleg. Kristin har været til juleafslutning i gymnastikforeningen. Vi har alle været til julefrokost i dagsbeskæftigelsen. Kristin har haft 15 års jubilæum. Det blev fejret med, at hun var til Hansie Hintersee koncert i Horsens med sin bror. En fantastisk oplevelse. De kom først hjem kl. 4 om morgenen. Hun blev fejret med blomster, cider og småkager på Grundtvigsvej. Alle har holdt jul med deres familier og haft en dejlig juleferie. DALHØJGÅRD Af beboere og personale på Dalhøjgård Sidste nyt fra Dalhøjgård Tina fra Vesterbro er flyttede ind i lejlighed på Dalhøjgård, velkommen til hende. Vi bytter vores ene pony med Getsøvej, og i stedet kommer Loke tilbage, fremover er alle velkommen onsdag formiddag til at deltage i vores heste hygge skovtur. I beskæftigelsen er der gang i brænde på Oddenvej 55, på det grønne hold er vi ved at tænke forårstanker vedr. vores urtehave/drivhuse, og de næste 14 dage er vi at finde 2 dage om ugen i granplantagen.

6 6 NYT FRA BOFÆLLESSKABERNE TJØRNEPARKEN Af beboere og personale på Tjørneparken Godt nytår alle sammen på Granhøjen. Tjørneparken var en tur i Tivoli for at se deres juleudstilling, i december måned. Vi var 13 personer af sted. Vi startede med at finde et godt spisested, et italiensk pizzeria hvor maden var god. Derefter delte vi os op, så dem, der havde købt turpas, gik sammen, og dem der skulle se juleboder og nisser fulgtes ad. Til slut mødtes vi ved en bod og drak varm kakao, inden vi kørte hjem ved 17 tiden. SKOVPERLEN Af beboere og personale på Skovperlen Alle er kommet godt hjem fra juleferie. Selvom det var en oplevelse at komme af sted inden jul pga. vejret, men ved fælles hjælp og kreative tanker kom alle af sted i god behold, godt belæsset med julegaver, og alle de gode sager vi havde lavet i julemåneden. Bolsjer, småkager og konfekt. Skovperlen fyldte 4 år den , det blev fejret med en fødselsdagsfrokost og raflespil. I butikken er der gang i status og nye projekter. Der flyttes om og sættes nye varer ind. Vi har også oplevet en vandskade i kælderen på Skovperlen. Men Steffen og Lars har heldigvis været og udbedret skaden, så vi kan gå tørskoet igen. Vi har også været en tur i Stof og Stil i Roskilde og købe VILDT ind til nye projekter.

7 NYT FRA BOFÆLLESSKABERNE 7 SKOVGÅRDEN Af beboere og personale på Skovgården Der er ikke sket det helt vilde herude på Skovgården. Vi har sagt farvel til en beboer, som er vendt tilbage til Jylland. Så har nogen været på juleferie, og andre hygget sig på Skovgården. Vi var til en rigtig hyggelig juleaften på Tjørneparken, hvor vi fik meget lækker mad og nogle gode gaver. Nytårsaften blev holdt på Skovgården, og nu er hverdagen i gang, hvor vi hjælper på Dalhøjgård og så småt er i gang med oprydning alle vegne, så vi er klar, når foråret kommer. Lige nu bruger vi tid på at se håndbold, og så er der mange, som venter på, at fodbolden starter op igen rundt i den store verden. Skituren står for døren, og de som skal med herfra Skovgården, glæder sig til ømme muskler, sammenvær, og ikke mindst den gode morgen og aftensmad de får deroppe. Og her glæder vi os til at få dem hjem og høre om alle deres oplevelser, og det store smil de kommer hjem med. TWILLINGEGÅRDEN Af beboere og personale på Twillingegården Alle mand er taget på ferie, 3 af drengene er på ski, og resten er i lalandia, vi håber de nyder deres ferie. Salem og Morten har så fået tjansen med at passe køerne. Daniel murer er i fuld gang med at bygge en lækker lejlighed til Thomas, den bliver dejlig.ellers går tiden med forskellige vintersysler såsom oprydning og vedligeholdelse af bygninger. Køerne har det dejligt, der er rigtig tid til at forkæle dem i øjeblikket. EGEBJERGVEJ Af beboere og personale på Egebjergvej Livet er tilbage til den vante gang på Egebjergvej efter jul og nytår. Vi har fået fjernet julepynten inde og ude, og Anette har været en tur på Nygården og hente planter, så der er kommet forårsstemning i huset. Da sneen begyndte at smelte, kunne vi se, at vi havde haft besøg af en meget flittig mulvarp, som havde lavet skud i hele forhaven, så nu er vi i fuld gang med at grave. Lars og Per er taget på skiferie, så dem glæder vi os til at få hjem igen, og høre om deres tur.

8 8 NYT FRA BOFÆLLESSKABERNE VESTERBRO Af beboere og personale på Vesterbro Vi er kommet godt fra start i det nye år. Mange har været på juleferie og nydt samværet og fællesskabet med familien. De fleste synes også at det var dejligt at komme tilbage til Vesterbro igen. Det kan godt være lidt hårdt at være sammen med sin familie i mange dage ad gangen. Mens pigerne var væk, har personalet udnyttet tiden til at få gjort hovedrent forskellige steder i huset og på at få lavet mange af de praktiske ting, som vi ikke når i hverdagen. I de sidste måneder er det gået lidt ned ad bakke med hensyn til at spise sundt. I sær i december måned. Men vi er flere, som gerne vil tabe os. Og vi er et hus, som gerne vil arbejde med at have focus på sund mad og motion. Derfor har vi fra nytår hanket op i os selv og besluttet, at vi fremover skal have frisk frugt og grønt dagligt. Samtidig skal vi ud og have rørt dellerne ½ time hver dag. Derudover arbejder vi en hel del med begre- bet Ansvarlighed. Et af målene med at være i et behandlingsforløb her hos os, er, at man lærer at tage ansvar for egne tanker, følelser og handlinger. For at vi skal fungere som et fællesskab, så har alle pligt til at deltage i de praktiske opgaver, der er forbundet med at bo sammen. Ellers bliver der ikke frigivet ressourcer til at lave alt det sjove sammen. Aktiviteter i 2011: Pigerne og drengene vil gerne på nogle fælles ture 1 gang om måneden. Personalet har lagt det ud til beboerne at tage initiativ og planlægge, hvad der skal ske. Det er vigtigt, at det beboerne selv, der tager ansvar for processen og forløbet. Sanne har besluttet, at vi skal ind og se den Danmarkskendte musical Mamma Mia i Tivolis koncertsal lørdag d Men en fællestur kan lige så godt være en tur i skoven eller på stranden. Det behøver ikke at koste noget for at være sjovt

9 NYT FRA BOFÆLLESSKABERNE 9 EGEGÅRDEN Af R.O. beboer på Egegården 8. november 2010 startede Egegården op som et nyt bofællesskab. På nuværende tidspunkt er vi tre beboere, men der er plads til seks, vi håber på, at det nye år bringer flere beboere til. Der er fem personaler. Vores hverdag er meget stille og rolig. Vi spiser vores morgenmad på Egegården. Frokost og aftensmad spiser vi i hverdagene i kantinen og i weekenden på Egegården. Vi har en gang været med til stikbold, hvilket var en succes, og vi vil meget gerne være med igen. RØRMOSEN Af beboere og personale på Rørmosen På Rørmosen er der sket meget siden sidst. Der er statet 2 nye medarbejdere, Pia som plejepersonale, og Ditte som ny leder, som skal være på Rørmosen sammen med Jytte der har været på Granhøjen i knapt et års tid. Så vi er i fuld gang med at sætte os ind i procedurer m.m. samt med alle sammen at lære hinanden at kende! Vi har budt velkommen til ny beboer Joachim for ca 1 ½ uge siden. Joachim har tidligere været bosiddende på Kogeriet, hvilket han var glad for. Joachim er dog faldet godt til i sine nye rammer her på Rørmosen. Søren er deltagende i den fælles skitur, ham glæder vi os til at høre nyt fra, når de er vel hjemme igen fra skiferie.

10 10 HVERDAGEN PÅ HOTELLET Tømrerne har brækket gulvet op på Hotel du Vest Til at starte med skulle de kun lægge gulv bag baren, men så kom Torsten forbi og havde en masse ideer til hotellet. Hvordan det skulle se ud der nede. Det blev et større projekt. Af: Janne Maria Elleby Tømrer-Jan: Til at starte med skulle der bare lægges lidt linoleumsgulv bag baren og en ny bordplade på baren. Dette startede vi på torsdag. Men så kom Torsten forbi, og han havde drømt om at åbne baren og få en bænk hele vejen hen. gulv, så der var mere arbejde at lave. Huset er fra 1800-tallet, og man kan ikke blive ved med at lægge nyt gulv ovenpå. Torsten havde et billede af en bar. Sådan ville han have baren skulle ser ud. Så drengene og tømrer-jan havde en udfordrende opgave ved baren. Der er syv der har arbejder på gulvet: René, Jakob, Jan, Phillip, Niels, Steffen og Dennis. Hvad synes du om resultatet? Jakob: Jeg synes det er blevet kanon fedt. René: Jeg synes det er super fedt, meget perfekt. Tømrer-Jan kigger stolt på baren og sine to tømrerdrenge. Helle, der er leder af hotellet er hoppet med på billeder. Foto: Marie Brogaard Tømrer-Jan: Jeg havde flere af tømrerdrengene med i de dage og de måtte arbejde længe og hårdt i flere dage for at lægge gulv. Jakob: Gulvet tog ikke så lang tid. Det var mest opretning, fordi gulvet var skævt, det tog et par dage. At lægge gulvet tog en dag. Alt i alt har det taget et par uger at klikke fliserne sammen, så de passer. Tømrer-Jan: Vi opdagede at der var to lag Jakob: Tilpasninger og små detaljer er klaret godt. Det er fedt, at være med til at lave noget. René: Det er godt, at andre kan se, hvad man har været med til at lave. Efter Koglen havde skrevet artiklen, viste det sig, at der faktisk var en del mere arbejde for både tømrerne, blikkenslager og elektriker. Læs mere i næste Kogle.

11 KAFE KREA 11 Kafé Krea Interview med Anna Karina, som er leder af Kafé Krea. Af Pia Johansen Hvordan fandt du på at du ville starte Kafé Krea på Granhøjen? Stillingen var slået op i avisen, og så søgte jeg den og var heldig at få den. Hvornår startede du Kafe Krea? Det gjorde jeg 1. april 2010 Ja, juleferie og sommerferie og så også på helligdagene. Tager I på nogle ture? Det skal vi til foråret, hvor vi skal på stranden og på kunstudstilling. Så skal vi også besøge Martin Nybo s (lokal kunstner red.) keramikværksted. Hvad hvis man har en dårlig dag, når man er på Kafè Krea hvad gør man så? Man prøver, så godt man kan at deltage, og ellers kan man indimellem trække sig lidt Hvor og hvornår foregår Kafé Krea? Det er på Tjørneparken i Nørre Asmindrup i cafeen om mandagen, onsdagen og torsdagen kl Kan du fortælle lidt om, hvilke ting I laver der? Vi laver periodevis smykker, syr ting, maler, filter og laver keramik. Op til højtiderne laver vi juleting, påsketing og fasteting. Hver måned har vi et nyt tema. Det sidste tema vi havde var at sy Grimrikker i filt som er fantasifulde dyr og figurer, som man selv designer. Koster det noget at være med i Kafè Krea? Det koster 150 kr. pr. måned (for materialer og kaffe) Hvor mange er I på holdet? Vi er 14 tilmeldte. Er der flere pladser på holdet? Ja Hvem kan deltage på holdet? Det er åbent for alle der bor på Granhøjen som har kreative interesser. Man kan også komme i Kafè Krea for at nyde samværet med andre. Lige nu er der flest kvinder, så vi vil meget gerne have flere mandlige deltagere. Holder du nogle kurser i forbindelse med Kafè Krea? Vi har afholdt keramikkursus og smykkekursus. Hvis der er nogle interesserede, er der også planlagt et sykursus. Hvis man er ryger og deltager i Kafè Krea, hvad gør man så? Der er indlagt 1 rygepause. Er der fridage og ferie i Kafè Krea? En eftermiddag hos Kafé Krea Foto: Marie Brogaard tilbage i lokalerne ved siden af. Hvis man nu har lyst til at deltage på holdet hvad gør man så? Så møder man op i Kafè Krea til en prøvetime efter aftale med mig. Herefter tages der stilling til, om man ønsker at deltage. Er det din plan at starte holdet op igen efter sommerferien hvornår starter det så op? Til den 1. august Er du tilfreds med Kafè Krea? Ja, jeg synes, der er en god stemning på holdet. Vi er gode til at møde op, hjælpe hinanden og sørge for kaffe og kage, men vi ønsker os lidt bedre faciliteter med større arbejdsborde og lidt bedre plads til materialer og godt med dagslys. Er det dit indtryk, at folk er glade for at deltage i Kafè Krea? Ja, det virker som om, at deltagerne trives bedst med at udvikle sig individuelt i forhold til egne færdigheder og interesser, men de er også indimellem sammen om at fremstille fælles produkter. Hvad synes du er det bedste ved Kafè Krea? Det er den gode stemming, og så griner vi meget. Det er også glæden ved at kunne bruge sine hænder til at fremstille noget man bliver glad for, som man jo også kan glæde andre med.

12 12 REPORTAGE Besøg på et botilbud for børn og unge Koglens redaktion ville gerne ud og se noget andet af verden end Granhøjen. Vi havde lyst til at besøge et andet botilbud og høre, hvordan det er at bo der Af Janne Maria Elleby og Marie Brogaard Bilen skrider lidt og begynder at hoste, da den bliver sat i 2. Gear. Chaufføren presser lidt på speederen. Bang! Så går den ud. 2. Gear er åbenbart lidt for højt, når man skal kæmpe sig op af en stejl tilsneet vej. Arbejder narrativt med børn På Bente og Michaels botilbud arbejder man systemisk og narrativt, lige som man gør på Granhøjen. De har begge taget den treårige uddannelse i systemisk og narrativ terapi, men det er da lidt anderledes at arbejde på den måde, når man har med børn at gøre. Inden for den narrative teori, arbejder man med det, man kalder den tynde historie. Det er den historie, som er dominerende og dermed identitetsbærende for beboeren. Der er altid flere historier om samme person, så den dominerende er blot en af mange, men det er den, som personen anerkender. Det er den, der fortælles oftest, og den har derfor størst indflydelse på identiteten. Selv om man har med børn helt ned til 8års alderen at gøre, kan man alligevel godt bruge den narrative terapi, fortæller Bente og Michael. Det handler om at være anerkendende over for børnene og de unge. Selv om de ikke er voksne endnu, skal vi hjælpe dem og støtte dem i at tage ansvar for deres eget liv, fortæller Bente Mogensen. Kristoffer er med til at lave den blå traktor. Foto: Janne Maria Elleby Blæsebjerggård ligger i udkanten af den lille landsby, Stenstrup, for enden af en lang indkørsel. Indkørslen er fuldstændig sneet til den dag, Koglen kommer på besøg. Det er Bente og Michael Mogensen, der har startet botilbuddet for børn og unge under 18 år op. Bente og Michael har begge to arbejdet på Granhøjen. Bente var med fra opstarten og var en af de første medarbejdere på Granhøjen. Så fik vi plejebørn, og så endte vi med at starte vores eget botilbud for børn og unge, fortæller Michael Mogensen. På den måde minder deres historie lidt om Granhøjens. For eksempel havde de en ung mand, som kom fra et andet botilbud. Han var flyttet, fordi han havde slået en af pædagogerne. Den historie, han havde med, var, at han var sådan en voldelig fyr, der slog pædagogerne. Her holdt vi netværkssamtale med ham og forældrene og fandt frem til den tynde historie. Og så kan vi begynde at arbejde med den, fortæller Bente og Michael. Den unge mand fandt frem til sin alternative historie og ændrede ifølge Michael og Bente adfærd stort set fra den ene dag til den anden. Dyrehold og bilværksted Kristoffer på 17 år er en anden af de unge mænd, der bor på Blæsebjerggård. Han har boet i tre år i Bente og Michaels botilbud. Det er dejligt at bo her. Her er altid masser at lave. Vi kan passe dyrene, og der kommer

13 REPORTAGE 13 Fra venstre: Allan, Kristoffer, Bente og Michael foran Blæsebjeggård. Foto: Janne Maria Elleby biler ind, som vi kan lave på sammen med Allan, fortæller Kristoffer. Allan er svigersøn til Bente og Michael og pædagogisk medarbejder på botilbuddet. Vi har fået et værksted her ude, hvor drengene kan hjælpe med at lave vores biler, fortæller han. Vi går et smut ud på værkstedet sammen med Allan og Kristoffer. Der holder en gammel, russisk motorcykel, en knallert uden sadel og en stor blå bus hænger ned fra loftet. Vi bruger flere timer på at lave biler sammen med drengene, fortæller Allan. Knallerten uden sadel er Kristoffers, og han laver den selv. Jeg synes, det er virkelig sjovt at prøve at lave min egen knallert, fortæller Kristoffer. Hjemlige rammer Når drengene ikke laver biler eller passer dyrene, og når de ikke er i skole, går de til amerikansk fodbold. Det er dog lukket om vinteren. Så må vi finde på noget andet. Vi spiller bordtennis, og så spiller vi også pc, fortæller Kristoffer. I weekenderne tager de ofte på tur. De besøger også tit de to andre botilbud, Bente og Michael har. Her bor de mindre børn. På Blæsebjerggård hvor Kristoffer hører til, bor der tre drenge. Kristoffer på 17 år og to andre drenge, som er 15 år. Der er hjemlige rammer her. Det er lidt ligesom som en familie, men hvor ens mor og far går hjem hver dag, fortæller Kristoffer. Kristoffer boede tidligere på Holmstrup, et af Michael og Bentes andre tilbud, men flyttede ud på Blæsebjerggård, da det åbnede for nogle måneder siden. Og det er han rigtig glad for. Der er mere hjemlige rammer her. På Holmstrup var der børn over det hele. Det var som at være på koloni hele tiden, fortæller Kristoffer. Efter interviewet giver Kristoffer en rundvisning på Blæsebjerggård. Vi ser både stalden, hvor vi må hjælpe en lille rødkælk, som har forvildet sig ind i staldens mørke, hestefolden, poolrummet, hvor nogen har glemt at tømme askebære og teenageværelset, som slet ikke er så rodet endda.

14 14 MÅNEDENS PORTRÆT Jimmi i granplantagen Jimmi en ægte autografjæger Jeg har 750 fotos af mig selv og en kendt nu! Af Pia Johansen Koglen møder Jimmi på hans arbejdsplads ude i skoven langt fra kendisserne. Sammen med resten af holdet fra Nygården laver han forefaldende arbejde i skoven. Han har boet på Granhøjen i lidt over 10 år. Før han kom til Sjælland, boede han på et bosted i Jylland, men ville gerne flytte et andet sted hen. Jeg hørte om Granhøjen gennem kommunen og besluttede at prøve det. Det var i september år 2000, dengang jeg var 20 år, fortæller Jimmi. Foto: Cecilie Sofie Ehlerts Da Jimmi blev født, var naglestrengen viklet rundt om hans hals. Det betød, at hjernen ikke fik ilt, og Jimmi fik en lille hjerneskade. Det er grunden til, at han ikke kan klare at bo helt for sig selv. Han har brug for den støtte og hjælp, Granhøjen tilbyder. Har lært at komme til tiden Generelt var Jimmi rigtig glad for komme til at bo på Granhøjen, selv om det irriterende ham i starten, at han skulle så tidligt op.

15 MÅNEDENS PORTRÆT 15 Min første tid på Granhøjen var meget positiv. Jeg er blevet meget bedre til mange ting. For eksempel er jeg blevet bedre til at fastholde mig selv i et arbejde. Jeg er også blevet bedre til at sætte grænser, og jeg retter heller ikke hele tiden på folk mere, hvis jeg synes, de siger noget forkert. Imens jeg har boet her på Granhøjen, har jeg haft en kæreste, som ikke boede på Granhøjen. Hun begyndte også at udnytte mig ved at få penge af mig til sit alkoholforbrug. Det var et stort problem for mig, så det er noget jeg fortsat arbejder med. Det gør jeg bl.a. ved at snakke med personalet om det, fortæller han. Jimmi med Enrique Inglesias Foto: privat Har mødt både Medina og Enrique Inglesias Når Jimmi ikke er på Granhøjen, bruger han meget tid på at jagte autografer fra de kendte rundt omkring i Danmark. Jeg møder mange af de kendte mennesker og får deres autografer eller et billede af dem sammen med mig. Jeg har 750 billeder og over 1000 autografer, siger han. For det meste er de kendte rigtig flinke og stiller gerne op til foto. Ifølge Jimmi er Helle Thorning Smith super flink. Jimmis drømme for fremtiden Jimmi er glad for arbejdet på Nygården. I starten kunne Jimmi godt have lidt svært ved at komme ud af sengen tidligt nok til at møde til tiden. Men han har fået mere disciplin nu. Vi bliver meget forkælede på Nygården. De roser os meget, når vi har gjort noget godt. Jeg synes nogle gange, at det er irriterende, at jeg skal arbejde over, når jeg kommer for sent, men på den måde lærer jeg selvfølgelig også at komme op til tiden, mener han. Og Nygårdens håndværkersjak møder tidligt. De starter allerede klokken syv. Lige nu arbejder jeg i skoven, hvor vi flishugger toppene fra træerne og slæber pyntegranet ud i hjulsporene, hvor det bliver kvast, fortæller han. Rockere indtog lejligheden Jimmi har et stort hjerte, og nogen gange er det næsten lidt for stort. Han har derfor haft nogle uheldige oplevelser med mennesker, som ville udnytte ham. Det skete blandt andet, da han i en kort periode før Granhøjen prøvede at bo alene. Det fungerede ikke, fordi jeg var for god af mig. Jeg fik desværre nogle forkerte venner og blev udnyttet. Det viste sig, at de var rockere, og det vidste jeg ikke. Jimmi arbejder stadig på at lære at sætte grænser. Jimmy med Medina Foto: privat Madbussen kommer også og henter os, når vi skal ud på Tjørneparken og spise. Så alt i alt er jeg rigtig glad for at bo på Granhøjen. Men han har dog også andre håb og drømme for sin fremtid. Jeg kunne godt tænke mig at arbejde i en pladeforretning for eksempel TP-marked, fordi jeg interesserer mig meget for musik og film og ved en masse om det.

16 16 SKIFERIE SKITUR 2011 Af Kenneth Andersen Det var en kold kold nat og klokken var lige slået 02.00, og alarmen på mobilen ringede alt for højt lige ved siden af min seng. Mine trætte øjne blev hurtigt slået op og jeg var med det fluks frisk, da jeg kom i tanke om at vi skulle på skitur. Ud i bilen og starten var gået med at afhente alle. Vi mødtes på kogeriet alle sammen på nær Twillingegården, som blev afhentet der langt ude på bøhlandet. Vi kørte så efterfølgende til færgen i højt humør fra de fleste og snorken fra resten. Et par timer efter var vi ved færgen, som var 40 minutter forsinket til stor glæde for rygerne der gik amok i en smøgrus udenfor i den bidende kulde. Så kom færgen endelig og her spiste vi de dejlige sandwich som var blevet lavet på kogeriet af bla. Maria. TAK!!! De var super gode. Så var vi endelig i udlandet. Store Sverige! 5 timer senere holder vi ind ganske kort på en rasteplads, hvor vi mødes kort med Grete og Torsten, og så afsti af sted igen til Orsa Grônklitt. Endelig ankomst og så skal vi have hytterne. Der er dog lige en lille ting med de hytter der. De er først booket til ugen efter!!!!! Det fandt vi først ud af efter minutter, hvor de havde ledt og ledt de stakkels receptionsdamer. Vi var dog så heldige at der var en dobbelthytte ledig, som vi kunne få i et lige over bytte. Så i stedet for fire hytter samlede vi os i en stor, som var delt op i 2 afdelinger. Denne ene afdeling fik de 2 gamle pædagoger nemlig Peter og Torben, og alle de unge garvede gutter, og den anden fik undertegnede og Simone samt tøserne og Egebjergsvej/Kogeriet gutterne. Så var det ellers ned i skiudleveringen og få udstyr samt liftkort, og så lidt god mad i hytterne så vi var klar til den første rigtige ski dag i Sverige. Alle var 100% klar og hu hej hvor det gik. Nogen op på de store bakker med det samme og os andre der var noget dårligere til at stå på ski startede på børnebakken, hvor vi hele tiden blev overhalet af de 5-årige, der stod bedre på ski end os. Per (Egebjergvej), som senere kom galt af sted, og Søren (Rørmosen), kæmpede for at lære at stå på ski, og det viste sig at være en stor mundfuld, men alligevel blev der med opmuntring fra de stædige skilærere, Torben/Peter/Simone/ Kenneth, gjort et ihærdigt forsøg på at blive bedre og bedre. Så mødtes vi for enden af børnebakken den første dag til middagtid, hvor vi fik de dejlige burgere hos vores sædvanlige Burger mand. Det forlyder, at nogen var der længere tid end andre for at få varm kakao og en smøg, men det er der ikke nogen, der kender noget til. Host Host. Hyggeligt var det dog. Alle var helt smadret og trætte efter den første dag, men det var gået godt for alle og ganske få styrt. Dog havde Petar (skovgården) erhvervet sig et blåt øje efter en ordentlig tur ned af mellem bakken, men som altid var han i højt humør. Vi fik igen god mad, og det var, så vidt jeg husker også den dag, hvor Jacob Holm fyldte år så der blev lavet lagkage helt fra bunden af Simone og Lars Munch til stor glæde for os andre. Grete og Torsten var et smut forbi med en gave til Jacob, og han fik flere gode gaver fra Skiklubben og hjemmefra. Så blev det 2. dagen, og alle havde lidt ondt i stængerne, og Petar havde ondt i næsen oveni. Men alle var klar igen. Niels skulle igen i dag stå på snowboard, som var lidt sværere, end han havde forventet, men alligevel kløede han på uden at pive (særligt meget). Philip havde gang i de helt små ski, og lavede nogle vilde styrt, men alligevel var han nok den i hele skiklubben på den tur, der holdt mindst pause. Vi mødtes i Topstugen, som er et dejligt sted hvor der er god varm kakao og kaffe helt oppe på toppen af alle skibakkerne. Den dag var dog en sur dag for Per, som styrtede og blev kørt på hospitalet og 2 dage senere fløjet til Danmark med et lille privatfly. Torsten og Grete var der i lufthavnen og vinke farvel og spurgte bla kaptajnen, om det var alle mulige nationaliteter, der blev fløjet hjem? Her sagde han så tørt NEJ, det er KUN danskere, der kommer galt af sted på skiferie!! Det skal lige siges som en lille fodnote, at Per er ved godt mod hjemme i Danmark. Han skal slappe af i et stykke tid, og så kan han stille og roligt begynde at bevæge sig rundt uden at humpe. Herfra ønsker vi alle sammen fra skiklubben GOD BEDRING PER.

17 Friske gutter klar til bakkerne Alle skrabede i øvrigt ind til en masse fine gaver til Per så han ikke kedede sig alt for meget på hospitalet. Nå men det gik nu alligevel fint for alle andre den dag, og om aftenen lavede begge hytter god mad. Torben og Peter blev rigtigt forkælet i mandehytten af alle gutterne, med dejlig morgenmad hver morgen. Om onsdagen efter en heftig ski dag tog vi i Bowling hal og gav den gas alle sammen. Super hyggeligt, og efterfølgende spiste vi Plankebøf/ Laks og isdesserter til den store guldmedalje. Denne dag havde Jacob Holm slået sig så mange gange det samme sted på lænden Foto: Privatfoto SKIFERIE 17 at han havde en hævet balle så ikke mere Snowboard til ham. Han havde været så stædig med at lære at stå på Snowboard at selvom han faldt mange mange gange blev han ved og ved, men til sidst var han nød til at stoppe da han fik for ondt. I det blandede hus spillede vi Wii hver aften, som Rene (Kogeriet) havde bragt med, og mange af os havde ondt i armene efter at have lejet Ninja med sværd i hånden. Vi spillede også Danmarks spil som Rene også havde medbragt det var et godt initiativ. Pigerne var ude og køre hundeslæde og det var en spændende tur med de søde hunde rundt omkring i skovene. Alex (Twillingegården) var meget nervøs ved Nordbakken da han var skvattet hele vejen ned tidligere på året, da han var af sted samme sted med familien, fik endelig taget sig mod til og tog hele vejen ned af Nordbakken selvom han var meget nervøs GODT GÅET! Michael P (Skovgården) havde også et stort problem på Nordbakken efter et seri-øst styrt sidste år, men alligevel bed han tænderne sammen og på 3 dagen tog han den alligevel, og blev næsten fast inventar på den bakke. Stine (Dalhøjgård) og Hans (Sorø) lavede et hyggeligt makkerpar de sidste 4 dage og kørte stille og roligt sammen på næsten alle pisterne resten af ugen. Gitte (Tjørneparken)/Simone/Alex og Undertegnede kiggede en hel del på Leoparder, som var lige i starten af Blåbærstien, og det var et flot syn at se de 2 leoparder lege i sneen. Så var det fredag og så skulle vi på After Ski. Her fik nogle en øl eller sodavand, og der var god musik og højt humør. De spillede/sang Himmelhunden på Svensk det var vældig underholdende at høre hvor mærkelig den så bliver! De sidste par dage gik lynhurtigt, og igen i år har det været en hyggelig skitur, med masser af sjov og spas og masser af stå på ski og Snowboard. Tak for en god tur alle sammen

18 18 HVERDAGEN PÅ NYGÅRDEN NYGÅRDENS DRENGE Nygårdens drenge har siden oktober været i granplantagen, hvor de er igang med at fælde grantræer, som ikke kan bruges som juletræer. Stammerne bliver kløvet til brænde og der bliver lavet flis af de små grene og grannålene. I starten var hele plantagen som en tæt skov, men nu har de efterhånden fået fældet så meget, så der er dannet stier og lysninger. Koglen var en tur i plantagen en solrig februardag, hvor der både blev fældet, skåret op, kløvet, lavet flis og drukket kaffe foran skurvognen i solen. Fotos: Cecilie Sofie Ehlerts Per og Råhage igang med at kløve. Jørgen, Tom og Johnny nyder solen og en kop kaffe. Traktoren, der laver flis. Jørgen, der lige har fældet endnu et grantræ. Tom på vej gennem plantagen.

19 Herefordkød fra Twillingegården TWILLINGEGÅRDEN 19 To kalve fra Twillingegården er blevet slagtet. Koglen var med og tog billeder, da kødet blev leveret til Tjørneparkens køkken. Hver pose med kød vejer omkring 30 kilo! Fotos: Koglens redaktion Nyt på Granhøjen: Køb kvalitetskød fra Twillingegården Twillingegården sælger frilands herefordoksekød til medarbejdere og bosteder. Dyret sælges som kvarte kroppe (ca kg) og koster 50 kr. per kilo. inkl. moms. Dyret, som for det meste vil være ungkvie, udskæres i det der hedder pistoludskæring. Det vil sige, man får dejlige stege og steaks bl.a.: Mørbrad og cullotte/cuvette samt en masse dejligt hakket oksefars, man kan også vælge en traditionel udskæring. Der skal påregnes noget svind, da man betaler for dyrets vægt, inden slagteren parterer den, men så er ungkvien også delt ud så den er lige til at komme i poser og stoppe i fryseren. Skulle dette have jeres interesse skal kødet bestilles på Nygården, er der spørgsmål omkring det ring til Morten på Twillingegården

20 20 ANNONCER KOGLEN SØGER NYE ANSIGTER! Koglen søger nye jornalister, fotografer og layputere. Så hvis du kan lide at skrive, tage billeder eller arbejde med computer, så er Koglen måske noget for dig. Kolgens redaktion holder til på Saxilds Alle 2, Det Gule Hus, og vi mødes hver torsdag mellem Hvis du har lyst til at være med at være med så kontalt Koglens redaktion / Vi glæder os til at se dig! Kaninbur efterlyses Jeg vil gerne have en kanin, og efterlyser derfor et stort kaninbur som er ca. en meter langt, og andet tilbehør til en kanin. Jeg vil selv købe kaninen. Med Venlig Hilsen Jeanette fra Skovperlen. Kontakt venligst Skovperlen, hvis du har et bur. TV-2 Øst-løbet Ninett fra Vesterbro har sendt mail ud til alle og opfordret til at vi fra Granhøjen deltager i TV2 Øst løbet søndag d. 1 maj Selvom det er et løb, så kan man sagtens deltage og gå ruten i stedet for at løbe. Det er vi flere fra Vesterbro, der vælger. Så hiv kondiskoene ud af klædeskabet og kom og få en hyggelig og sjov dag sammen med os. Vi glæder os til at se Jer. Tilmeldning kan ske på tv2east.dk, der er flere ruter af forskellig længde.

21 KORT NYT 21 Årets frugtplukningskonkurrence Der er blevet plukket rigtig meget frugt på Nygården i løbet af sidste sommer og efterår. Nu er vinderne af konkurrencen fundet! Det bofælleskab, som har plukket flest kilo frugt blev Kogeriet, med 411 kg plukket frugt, de har vundet en middag efter eget valg ude i byen. Anden pladsen gik til Egebjergvej, og 3. pladsen gik til Gasværket. Stort tillykke til Kogeriet med sejeren! TILLYKKE! Jacob 40 år Søndag d. 19. december fyldte Jacob Choo 40 år. Han markerede dagen med en dejlig fødselsdagsfest, som blev holdt på Vesterbro. Om mandagen holdt håndværkerne en reception for Jacob på Tjørneparken. Jacob Choo Foto: Vesterbro Tor 30 år. Tirsdag d. 11 januar fyldte Tor 30 år. Tor blev overrasket derhjemme om morgen med en stor peberkværn. Derefter blev dagen fejret med morgenmad på Tjørneparken. Tor, der viser en af sine gave frem Foto: Maria Olsen

22 22 KULTUR Digte af Martin Skelbæk Ser fra cellen i det mørke hin t fængsel Føler sig han gør, som en på sytten Frem han ser ej mod døden Nogen gange dog i blindet længsel Tvivler på nytten af at kæmpe mod nøden Once oh so bad now older yet sad should get better yet, not boulder Prøv dit sind at holde rent Din indre smerte at vædre Hvorfor? Alt er evigt Det er aldrig for sent sig at forbedre Intet dør Despear in dark mere Tegning af Martin Skelbæk Fra virkeligheds verden: Dengang jeg blev fanget i en kummefryser Mig og min lillebror var hjemme hos vores oldemor og oldefar. Vi plejede at få is der hjemme. Da de voksne sidder i køkkenet, sniger vi os ud til fryseren, fordi vi gerne vil have is. Så mig og min lillebror får fryseren op, og jeg tænker: nu skal jeg op og se om der er nogen is i fryseren. Min lillebror hjælper mig op i fryseren, og jeg siger til ham, at han skal holde fast i mine ben. Men det gjorde han ikke, så efter 2 minutter lander jeg med hovedet først nede blandt oldefars hjemmedyrkede frugt og grønt. Mens jeg ligger og roder efter is, lukker låget på fryseren. Imens sidder de voksne og snakker om, hvor vi mon er henne. Min lillebror løber over for at gemme sig bag en dør, og jeg ligger nede i fryseren og banker på låget. I det samme kommer de voksne ud i alrummet, hvor fryseren står. Jeg bliver lukker ud af fryseren og vi fik en is hver. Min lillebror var 3 år gammel og jeg var 6 år gammel Anonymt indlæg fra en Koglelæser

23 KONTAKT 23 Kontakt Granhøjen DET MILJØTERAPEUTISKE TILBUD GRANHØJEN Algade Nykøbing Sj. Telekon: Hjemmeside: Kontakt Nygården NYGÅRDENS GÅRDBUTIK & FRUNGTPLANTAGE Højbyvej Nykøbing Sj. Telekon: Hjemmeside: Kontakt Hotel du Vest HOTEL DU VEST Algade Nykøbing Sj. Telekon: Hjemmeside: Kontakt Koglen DET GULE HUS Saxilds Allé Nykøbing Sj. Mobil: REDAKTIONEN: Journalist Pia Johansen Journalist Janne Maria Elleby Medarbejdere fra Granhøjen: Marie Brogaard Cecilie Sofie Ehlerts

24

Kendte ansigter på Granhøjen. Jeg har lært at acceptere mig selv. McDonalds og bålmad - så er der dømt ferie

Kendte ansigter på Granhøjen. Jeg har lært at acceptere mig selv. McDonalds og bålmad - så er der dømt ferie Granhøjens beboermagasin December/januar 2011/2012 Løssalg 10 kr. Kendte ansigter på Granhøjen Jeg har lært at acceptere mig selv McDonalds og bålmad - så er der dømt ferie Kursusrække for beskæftigelsesmedarbejdere

Læs mere

Flotte karakterer til Granhøjens tømrerlærling

Flotte karakterer til Granhøjens tømrerlærling Flotte karakterer til Granhøjens tømrerlærling Granhøjen inviterede til sindets dag Arkitektur, Bamses Billedbog og kinesisk mad - på tur med Granhøjen KOGLEN - GRANHØJENS BEBOERMAGASIN WWW.GRANHØJEN.DK

Læs mere

De mest hemmelige steder på CSV Ved du alt om skolen? Vi anmelder Café Tryk (igen) Haveholdets Kolonihave Ny på CSV

De mest hemmelige steder på CSV Ved du alt om skolen? Vi anmelder Café Tryk (igen) Haveholdets Kolonihave Ny på CSV De mest hemmelige steder på CSV Ved du alt om skolen? Vi anmelder Café Tryk (igen) Haveholdets Kolonihave Ny på CSV Velkommen til skolens største og bedste skoleavis! Det er ved at være ret længe siden

Læs mere

Interview med Signe. I = interviewer. S= Signe. M= Mads, hendes mand. I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes.

Interview med Signe. I = interviewer. S= Signe. M= Mads, hendes mand. I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes. Interview med Signe I = interviewer S= Signe M= Mads, hendes mand I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes. I: Så tænkte vi, at du kunne starte med at fortælle lidt om dig selv. S: Ja, altså sådan hvor jeg

Læs mere

De gode gerningers sted. 21fortællinger. fra FrivilligHeden

De gode gerningers sted. 21fortællinger. fra FrivilligHeden De gode gerningers sted 21fortællinger fra FrivilligHeden Hvad er den gode gerning? Vi gør dem alle sammen, de gode gerninger. Men ofte får vi ikke øje på dem, fordi det bare er noget, vi gør af os selv.

Læs mere

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv.

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Jacob 4 Frida 9 Jesper 14 Christine 18 Paw 22 Jeanette 25 Per 30

Læs mere

Interview med Charlotte

Interview med Charlotte Interview med Charlotte I = Interviewer + talangivelse = forskellige gruppemedlemmer der taler Charlotte = Charlotte Kasper = hendes mand Hvor Signe fra Bilag 3 bor: er erstattet med: En anden fra TUBA.

Læs mere

JOBAVIS! [Skriv margentekst. En margentekst er et separat supplement til

JOBAVIS! [Skriv margentekst. En margentekst er et separat supplement til 2009 [Skriv margentekst. En margentekst er et separat supplement til JOBAVIS! hoveddokumentet. Den er ofte justeret til venstre eller højre på siden eller i toppen eller bunden. Brug fanen Tekstboksværktøjer

Læs mere

Husk næste deadline! 31. Maj 2010

Husk næste deadline! 31. Maj 2010 Indsending af artikler og andet materiale til Nordbonyts redaktion. På redaktionen sætter vi stor pris på de artikler og andet, som bliver indsendt fra brugere og personalet. Vi ved at I bruger meget tid

Læs mere

Akuttilbuddet Side3 Juletur til Tivoli side 6 Borderlineforedrag side 9 Tur til julemarked side 14. Det psykosociale område i Gladsaxe

Akuttilbuddet Side3 Juletur til Tivoli side 6 Borderlineforedrag side 9 Tur til julemarked side 14. Det psykosociale område i Gladsaxe Akuttilbuddet Side3 Juletur til Tivoli side 6 Borderlineforedrag side 9 Tur til julemarked side 14 Det psykosociale område i Gladsaxe HUSMØDE den 9. januar 2015 Kl. 13 14 INVITATION Vi vil gerne takke

Læs mere

Logbog Malta. Søndag D. 21-09-14 Mandag D.22-09-14

Logbog Malta. Søndag D. 21-09-14 Mandag D.22-09-14 Logbog Malta Søndag D. 21-09-14 Mandag D.22-09-14 Vi ankom søndag aften til Malta lufthavn, hvor vi blev hentet af en stor bil, og blev kørt over til hvor vi bor. Køreturen tog kun 15 min fra lufthavnen,

Læs mere

Store smil på påskekursus

Store smil på påskekursus ulf nyt C 18. årgang Nr. 3 Juni 2014 Store smil på påskekursus M E D L E M S B L A D F O R U D V I K L I N G S H Æ M M E D E S L A N D S F O R B U N D Dæmningen 58, 7100 Vejle Tlf. 75 72 46 88 E-mail:

Læs mere

Foreningsbladet. for ØSTER NYKIRKE SOGN. www.østernykirke.dk

Foreningsbladet. for ØSTER NYKIRKE SOGN. www.østernykirke.dk www.østernykirke.dk Foreningsbladet for ØSTER NYKIRKE SOGN 18. årgang Nummer 1 Mar-Maj 2012 Drømme kan blive til virkelighed Anders præsterede at komme på DGI s verdenshold for gymnaster, og fik derfor

Læs mere

EKKO HLUSTUNARÆFINGAR NÁMSGAGNASTOFNUN 09869

EKKO HLUSTUNARÆFINGAR NÁMSGAGNASTOFNUN 09869 EKKO HLUSTUNARÆFINGAR NÁMSGAGNASTOFNUN 09869 EKKO HLUSTUNARÆFINGAR Höfundar: Ásdís Lovísa Grétarsdóttir og Erna Jessen Teikningar: Böðvar Leós Ritstjórn: Ellen Klara Eyjólfsdóttir Útlit og umbrot: NÁMSGAGNASTOFNUN

Læs mere

Dagbog for England Af Kristian Aagesen

Dagbog for England Af Kristian Aagesen Dagbog for England Af Kristian Aagesen Torsdag d. 27/11-2014: Dagen i dag har stået på hakkedrenge i lange baner. Det blev til, at jeg i alt fik lavet 430 hakkebøffer til en kunde, som havde bestilt. Det

Læs mere

Børnebrugerundersøgelse i klub Diget 2010.

Børnebrugerundersøgelse i klub Diget 2010. Børnebrugerundersøgelse i klub Diget 2010. I juni 2010 udførte klub Diget, i samarbejde med udefrakommende konsulent 10 børneinterview. Børnebrugerundersøgelsen er en del af et 3 årigt udviklingsprojekt,

Læs mere

Center for Træning og Udvikling (CTU)

Center for Træning og Udvikling (CTU) Januar Februar Marts Center for Træning og Udvikling (CTU) Noget på Hjertet CTU Ådalen Lederen Skrevet af Henrik Skov Vinteren er over os, med korte dage, lange aftener og nætter. Det kan være temmelig

Læs mere

Det er dejligt at komme på ferie

Det er dejligt at komme på ferie ulf nyt A 18. årgang Nr. 6 December 2014 Det er dejligt at komme på ferie Få gode råd om kærlighed side 15 Hvorfor må jeg ikke komme ud at rejse? side 23 Dejlige feriebilleder side 17 M E D L E M S B L

Læs mere

12 hverdagsfortællinger

12 hverdagsfortællinger inter 12 hverdagsfortællinger KOLDING KOMMUNE Forord I denne pjece finder du 12 såkaldte hverdagsfortællinger til inspiration for tilbudsgiverne i forbindelse med Kolding Kommunes udbud af nyt plejecenter

Læs mere

Mand! Bliv en fræk og frisk familiefar på 30 dage

Mand! Bliv en fræk og frisk familiefar på 30 dage 2 Mand! Bliv en fræk og frisk familiefar på 30 dage Tilbage i topform på jobbet og i privaten Kirsti Hauge Weightless Ink 3 Mand! Bliv en fræk og frisk familiefar på 30 dage Af Kirsti Hauge 1. udgave,

Læs mere

DOWN&UP LIVET MED TVILLINGER AT ELSKE DET U PERFEKTE FERIEBESKRIVELSE NYT FRA LEV GENERALFORSAMLING FORÆLDREKURSUS LANDSFORENINGEN DOWNS SYNDROM

DOWN&UP LIVET MED TVILLINGER AT ELSKE DET U PERFEKTE FERIEBESKRIVELSE NYT FRA LEV GENERALFORSAMLING FORÆLDREKURSUS LANDSFORENINGEN DOWNS SYNDROM 1 4. ÅRGANG NR. 1 FEBRUAR 201 4 DOWN&UP LANDSFORENINGEN DOWNS SYNDROM GENERALFORSAMLING FORÆLDREKURSUS LIVET MED TVILLINGER AT ELSKE DET U PERFEKTE FERIEBESKRIVELSE NYT FRA LEV DOWN &UP LANDSFORENINGEN

Læs mere

Kære elever, forældre og alle med interesse i Billums Privatskole,

Kære elever, forældre og alle med interesse i Billums Privatskole, Kære elever, forældre og alle med interesse i Billums Privatskole, Der var Idre Fjäll, vikingeuge i indskolingen, avisproduktion i 7. og 8. klasse, 9. klasse i Barcelona. idrætsdage og meget, meget mere.

Læs mere

VokseVærker. Ventilens år 2011-2012 ISSN: 2245-0009

VokseVærker. Ventilens år 2011-2012 ISSN: 2245-0009 VokseVærker Ventilens år 2011-2012 1993 1999 2012 2015 2022 ISSN: 2245-0009 I dette årsskrift Kære Læser 3 Årsmøde 2012 4 - Indkaldelsen Ventilen i tal 5 - Et hurtigt overblik 6 Ventilen har vokseværk

Læs mere

øen i søen Fortællinger om demensomsorg

øen i søen Fortællinger om demensomsorg øen i søen Fortællinger om demensomsorg SERVICESTYRELSEN Øen i søen - fortællinger om demensomsorg Udgivet af: Servicestyrelsen Skibhusvej 52 B, 3. 5000 Odense C Tlf. 72 42 37 00 aeldre@servicestyrelsen.dk

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

Musik på turné. performance, så eleverne. De mundlige afgangsprøver, der finder sted fra den

Musik på turné. performance, så eleverne. De mundlige afgangsprøver, der finder sted fra den Specialtillæg Frøslevlejrens Efterskoles fantastiske Musik- og Danseturné Hvert år tager Frøslevlejrens Efterskole (FLE) ud på turné for at vise, hvad de er allerbedst til. Turnéerne gælder alle linjefag,

Læs mere

Årsskrift. www.idraetsefterskolen.dk

Årsskrift. www.idraetsefterskolen.dk Årsskrift 2010 www.idraetsefterskolen.dk Indholdsfortegnelse Forord Tomas Terp Så er det igen på sin plads at få samlet gode oplevelser i skolens årsskrift. dagen før sidste skoledag 2010. Så mon ikke

Læs mere

Bilag 1: 22/3 Baren. Bilag 1.1, Sabrina Bilag 1.2, Sophie Bilag 1.3, Stine Bilag 1.4, Ida Bilag 1.5, Anna

Bilag 1: 22/3 Baren. Bilag 1.1, Sabrina Bilag 1.2, Sophie Bilag 1.3, Stine Bilag 1.4, Ida Bilag 1.5, Anna BILAG 1 Bilag 1: 22/3 Baren Bilag 1.1, Sabrina Bilag 1.2, Sophie Bilag 1.3, Stine Bilag 1.4, Ida Bilag 1.5, Anna Bilag 1.1, Sabrina Da vi ankommer til Baren kl. 11 om aftenen, er der allerede en del mennesker

Læs mere

Nyhedsbrev 2011 Kai Kirkeby

Nyhedsbrev 2011 Kai Kirkeby Indhold Kai Kirkeby... 2 Forældre- og venneforeningen ved Skovbjergparken.... 4 Pilegården... 5 Birkebo... 17 Fyrretoppen... 25 Egely... 30 Aktivitetscentret Afdeling 1... 43 Afdeling 2... 53 1 Nyhedsbrev

Læs mere

stolte af os selv! Vi skal være side 5 side 7 side 25 ULF har været på Folkemødet på Bornholm Læs om ULF ernes stoltheder

stolte af os selv! Vi skal være side 5 side 7 side 25 ULF har været på Folkemødet på Bornholm Læs om ULF ernes stoltheder ulf nyt D 18. årgang Nr. 4 August 2014 Læs om ULF ernes stoltheder side 7 ULF har været på Folkemødet på Bornholm side 5 Vi skal være stolte af os selv! Pædagogerne skal snakke med os om sex side 25 M

Læs mere