Klaus Bundgård & Steen Schleicher Pedersen. Sådan hjælper du bedst dit barn både på og uden for banen

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Klaus Bundgård & Steen Schleicher Pedersen. Sådan hjælper du bedst dit barn både på og uden for banen"

Transkript

1 Klaus Bundgård & Steen Schleicher Pedersen FAR, MOR & BADMINTON Sådan hjælper du bedst dit barn både på og uden for banen Forord af Poul-Erik Høyer Læs bl.a. 8 toptræneres bedste råd til badmintonforældre

2 indholdsfortegnelse Forord... 6 Introduktion... 9 Prolog Kapitel 1 - Tab og vind med samme sind. Eller hvad? Kapitel 2 - Dit barns ambitioner. Eller er det dine? Psykologens råd om ambitioner og målsætninger Henrik Axelsen. Far til Danmarks største badmintontalent Dit barn kan få så meget af sporten. Hvis du giver det lov Kapitel 3 - Glæde, udvikling og sejre. I den rækkefølge Tine Baun. Historien om det lange, seje træk mod toppen Kan Tine Baun-strategien overføres til dit eget barn? Gode råd fra Badminton Danmark Kapitel 4 - Kræver det virkelig timers træning at blive god? Vejen til succes er brolagt med motivation I Indien træner de største talenter fire gange. Om dagen! Kapitel 5 - Få styr på kasketterne Michael og Daphne Grundtvig om forældrerollen Kapitel 6 - Tårer, frustrationer og ødelagte ketsjere Tag en dyb indånding Visualisering som mentalt værktøj Gode råd fra mentaltræneren Talentet, der blev fældet af sine egne forventninger Kapitel 7 - Træningsformer Må mit barn lave styrketræning? Kapitel 8 - Hvordan bliver dit barn (endnu) bedre? Virtual Badminton Coach Kapitel 9 - Valg af stævner Kapitel 10 - Tilmelding til stævner Kapitel 11 - Den store stævnedag Kapitel 12 - Coaching Thomas Engholm om forældrecoaching Når coaching gør en forskel Hvorfor lukker de ikke bare dørene? Kapitel 13 - Fairplay Kapitel 14 - Uden mad og drikke Kapitel 15-8 toptrænere giver dig deres bedste råd Kapitel 16 - Badmintonreglerne Kapitel 17 - Sådan bruger du BadmintonPeople.dk Kapitel 18 - Sådan fungerer pointsystemet Kapitel 19 - Badmintonsportens historie. Kort Kapitel 20 - Viktor Axelsen om sin vej mod stjernerne Epilog Forfatterne Gode bøger & nyttige hjemmesider Tak til Kildeliste

3 8 INTRODUKTION 9 INTRODUKTION Badminton er en fantastisk sport. Men det er også en sport, der kan føre en masse spørgsmål, overvejelser og frustrationer med sig ikke mindst for dig som forælder til et badmintonbarn. Hvor meget skal du skubbe på? Skal du have andre roller end bare at være mor eller far? Hvordan hjælper du dit barn med at tackle de mentale udfordringer, der i særlig grad trænger sig på i en individuel sport som badminton? Hvad er dine vigtigste opgaver før, under og efter stævnerne? Og meget mere. Denne bog er skrevet for at give dig et bud på svarene. Med streg under et bud. Til de fleste af de emner, vi kommer omkring i bogen, findes der nemlig ikke et entydigt facit. Mange af emnerne er i høj grad et spørgsmål om holdninger, og sådan nogle kan som bekendt være forskellige. Derfor står det dig frit for at sortere i svar og synspunkter undervejs i læsningen. Det er samtidig på sin plads at understrege, at børn (heldigvis) er dejligt forskellige. Hvad der er rigtigt for Mads, virker ikke nødvendigvis for Mathilde. Og hvad der er en stor udfordring i familien Jensen, er måske slet ikke et tema hos familien Hansen. Dertil kommer, at alder i høj grad spiller ind; ikke mindst når vi taler om de psykologiske aspekter. Her vil tingene nemlig ændre sig i takt med, at dit barn bliver ældre. At bogen mange steder er subjektiv, retfærdiggøres i høj grad af, at de mennesker, du vil møde undervejs, hører til de allermest erfarne og vidende både på og uden for banen. Det gælder ikke mindst min medforfatter Steen Schleicher Pedersen. Her taler mere end tyve år i badmintonsporten, heraf syv år som landstræner fra 2001 til 2008, for sig selv. Du vil også møde nuværende og tidligere topspillere som Viktor Axelsen og Tine Baun. Og du vil møde fagfolk, der på hvert sit felt er blandt de førende i kongeriget, fx erhvervspsykologen John Andersen, der har hjulpet adskillige danske badmintonstjerner med at håndtere den svære cocktail af forventningspres, ambitioner, opture, nedture, glæder, skuffelser og forældre. Om du vælger at læse bogen fra ende til anden eller zappe mellem de emner, der interesserer dig mest, er helt op til dig. Uanset om du gør det ene eller det andet, ønsker jeg dig rigtig god læselyst. Og hvem ved, om vi før eller siden løber på hinanden i en eller anden badmintonhal. Jeg tror det.

4 24 DIT BARNS AMBITIONER. ELLER ER DET DINE? 25 Psykologens råd om ambitioner og målsætninger John Andersen er erhvervspsykolog og partner i konsulentvirksomheden Green Andersen. Siden 1997 har han ved siden af erhvervspsykologien hjulpet en lang række af Danmarks bedste badmintonspillere med at håndtere præstationsangst, temperament, relationer til forældre, relationer til doublemakkere, mentale udfordringer i forbindelse med skader og meget mere. Den første spiller, der tog plads i stolen over for John Andersen, var Thomas Stuer-Lauridsen. Herefter fulgte Camilla Martin, og siden har kendte navne som Jens Eriksen/Martin Lundgaard, Lars Paaske/Jonas Rasmussen og ikke mindst Tine Baun nydt godt af John Andersens evne til at lytte og hjælpe med at få styr på de mange følelser, tanker og relationer, der følger med at være eliteidrætsudøver. I dag arbejder John Andersen bl.a. med Jan Ø. Jørgensen, ligesom han er tilknyttet Badminton Danmarks ambitiøse projekt med at udvikle Danmarks næste verdensnavn i damesingle efter Tine Bauns karrierestop. Den farlige fantasi Ifølge John Andersen kan betydningen af den kvalitet, der er i relationen og dermed også i dialogen mellem et barn og dets forældre, ganske enkelt ikke overvurderes. Og slet ikke når det handler om ambitioner og forventningspres. Forældrene er altid med os, hvad enten vi lægger afstand til det eller ej. Og børn har altid et helt grundlæggende ønske om at tilfredsstille mor og far og gøre sig fortjent til deres kærlighed. Det er en fundamental præmis, man som forælder er nødt til at holde sig for øje i den her sammenhæng. Noget, der fylder utroligt meget selv hos granvoksne spillere, er den der fantasi om afvisning. Alene det, at mor eller far træder ind i hallen, kan for nogle børn sætte gang i tanker om, at nu synes han nok, jeg er dårlig eller nu opdager hun, at jeg bare har bluffet mig til mine resultater og det siger noget om, hvor stærk en psykologisk kraft der er i relationen mellem barnet og forældrene. Og hvor vigtigt det derfor er hele tiden at få vist og understreget, at man elsker barnet fuldstændig uafhængigt af, hvad der i øvrigt foregår på den badmintonbane. Som forælder er man derfor nødt til at tøjle sine ambitioner og forventninger, så de ikke bliver formidlet til barnet på en måde, der skaber tvivl om, hvorvidt det nu stadig er elsket. Og så de bevidste eller ubevidste signaler, man sender til barnet, ikke giver næring til de førnævnte fantasier om afvisning og fiasko. John Andersen lægger vægt på, at et af de afgørende værktøjer i relationen mellem barn og forældre er feedback. Og vel at mærke positiv feedback. Der, hvor man som forælder virkelig skal lægge sig i selen, er med andre ord, når man begynder på alt muligt andet end positiv feedback med sit barn. Kort sagt skal man som forælder fokusere på at stimulere barnets motivation ved at holde sig til det positive og så lade andre, fx trænerne, om at justere og udvikle de ting, der skal forbedres.

5 88 TÅRER, FRUSTRATIONER OG ØDELAGTE KETSJERE 89 Kapitel 6 TÅRER, FRUSTRATIONER OG ØDELAGTE KETSJERE Da Miki kommer hen til mig efter første sæt, er han forpustet, men samtidig rolig og afklaret. Ham kan jeg bare ikke slå, far. Han er for god. Pointtavlen viser 11-21, og jeg siger ham ikke imod. Der har ganske enkelt været klasseforskel på de to spillere denne lørdag eftermiddag i Erritsø-Hallerne, så i stedet foreslår jeg, at Miki går ind og bare nyder at være i en finale. På de første par bolde i andet sæt er niveauforskellen igen til at få øje på. Men så sker der pludselig noget. Mikis modstander slår en bold i nettet og reagerer med et par hidsige tramp i gulvet. I den næste duel er han tydeligvis stadig frustreret og laver derfor en ny fejl med flere frustrerede tramp til følge ledsaget af nogle voldsomme slag i luften med ketsjeren. Endnu en række fejl følger, og fra min plads bag Mikis banehalvdel kan jeg med en god portion medlidenhed følge, hvordan modstanderens far efter bedste evne forsøger at berolige sin søn og få ham til at bevare fokus på spillet. Forgæves. Små ti minutter senere har Miki vundet sættet Mellem andet og tredje sæt får Mikis modstander tilsyneladende genfundet sin mentale balance med god hjælp fra sin far. I hvert fald kontrollerer han fuldkommen sættet frem til stillingen Og så går det galt igen. En bold i nettet afføder et totalt deja-vu af hændelserne i andet sæt. Og efter en ny periode, hvor han mere og mere ligner et barn på randen af sammenbrud, samtidig med at fortvivlelsen lyser ud af hans hårdtprøvede far, har Miki pludselig arbejdet sig op på Syv point i træk har han vundet. Og hvert eneste af dem fulgt op af højlydte udbrud, stampen i gulvet og slag i luften fra hans frustrerede modstander. I den næste duel kikser Miki et netdrop med få millimeter og kommer bagud Og herfra genvinder hans modstander i en mental kraftanstrengelse kontrollen over sig selv og ender med at vinde sættet og dermed kampen. Jeg ved godt, at cifrene aldrig lyver. Men uden på nogen måde at forklejne min egen søns indsats må jeg konstatere, at cifrene fra den her kamp først og fremmest fortæller sandheden om en 12-årig dreng, der var endda meget tæt på at tabe en finale. Ikke til en bedre modstander, men til sig selv. Your biggest opponent is the one in the mirror Et udbredt fænomen Når jeg indleder kapitlet med den her lille historie fra den virkelige verden, er det fordi, den ikke er enestående. Langt fra. Efter blot tre sæsoner som badmintonfar er jeg ganske enkelt holdt op med at tælle, hvor mange gange jeg har været vidne til lignende episoder. Ikke kun med de andres børn som hovedrolleindehavere, men ved flere lejligheder også med min egen søn som den frustrerede, stampende og råbende part. Det er såmænd også blevet til to ødelagte ketsjere på den konto. Men hvad ligger der til grund for den slags reaktioner? Og hvad kan du som forælder gøre for at forebygge og for at behandle?

6 100 TÅRER, FRUSTRATIONER OG ØDELAGTE KETSJERE 101 Gode råd fra mentaltræneren Mentaltræning er en stærkt nedprioriteret og ofte ikke-eksisterende disciplin i danske badmintonklubber (ligesom det i øvrigt også er tilfældet inden for de fleste andre sportsgrene). Men faktisk kan der være utroligt meget at hente på den front; også i forhold til ungdomsspillerne. En af de mentaltrænere, der har specialiseret sig i at arbejde med unge idrætsudøvere, er Carsten Oldengaard. Han er personlig mentaltræner for landsholdsspillerne Pernille Harder (fodbold) og Marcus Mørk (håndbold), ligesom han hjælper klubber og individuelle udøvere inden for bl.a. badminton, squash, golf, cykling, svømning og ridning. I forhold til forældrenes rolle på det mentale felt fremhæver Carsten Oldengaard tre områder, hvor man både kan og bør være med til at gøre en forskel: 1. Udvikling 2. Overordnet mål (drøm) og motivation 3. Prioritering og planlægning Udviklingskurver og perspektivering Mange sportsbørn vil have en tendens til at kæde manglende udvikling eller det at være gået i stå sammen med at mislykkes. Tanker som Jeg er dårlig begynder hyppigt at dukke op, og det skyldes ifølge Carsten Oldengaard særligt to ting. For det første har barnet som regel en unuanceret tilgang til udvikling, hvor det danner sig et mentalt billede af en ideel udviklingskurve, der er støt stigende. Af samme grund er det vigtigt, at du som forælder taler med dit barn om, hvordan en naturlig udviklingskurve ser ud. At den helt naturligt har udsving, som kan have forskellige årsager, fx at der i perioder trænes en ny teknisk detalje, eller at barnet er i en periode, hvor det vokser meget og derfor har mindre kontrol med sin krop og sine bevægelser. Det kan i den sammenhæng være en rigtig god øvelse at lade barnet selv tegne et bud på sin egen udviklingskurve, fx for de seneste 6 måneder. Der kan både tegnes en overordnet kurve og mere specifikke kurver for eksempelvis fysisk udvikling, mental udvikling, taktisk udvikling og teknisk udvikling på forskellige felter (fx baghånd, serv, smash osv.). Den anden grund til, at børn har en tendens til at betragte stilstand eller kortvarig tilbagegang som et udtryk for fiasko, er, at de har svært ved at perspektivere og se over en længere horisont hvilket igen hænger sammen med den manglende modning af frontallappen, som vi har omtalt tidligere i kapitlet. Ved at lade barnet tegne udviklingskurverne og snakke om dem som beskrevet ovenfor vil dit barn stille og roligt få skabt et mentalt billede af, at det faktisk er okay med udsving, og at det, der her og nu opleves som en nedgang eller stilstand, måske i virkeligheden dækker over, at barnet stadig er gået frem i forhold til eksempelvis for et halvt år siden.

7 122 TRÆNINGSFORMER 123 Må mit barn lave styrketræning? Indtil for ikke så mange år siden var det nærmest et tabu at lade børn og unge under år træne med vægte og lignende redskaber. Emnet er da også stadig kontroversielt og forbundet med en del myter, og du skal ikke lede længe for at finde folk, der mener, at du burde meldes til børneværnet, hvis du så meget som overvejer at lade dit barn udvikle sin fysiske formåen med andre midler end armbøjninger, englehop og lignende. Stort set al nyere forskning på området viser imidlertid, at den holdning er i strid med realiteterne. At børn under kyndig vejledning og med stor fokus på at udføre øvelserne forsvarligt og i fornuftige mængder kan have endog meget stort udbytte af vægttræning. 6 retningslinjer for børns vægttræning 1. Som udgangspunkt skal børn ikke træne med vægte, der er tungere, end at de kan løftes 8-15 gange. 2. I starten kan der trænes 8-15 gentagelser med vægte, der sagtens kunne være løftet flere gange. 3. Efterhånden som et grundlæggende styrke- og teknikfundament etableres, kan der arbejdes tættere til udmattelse i hvert sæt. Eksempelvis 12 gentagelser med en vægt, der maksimalt kan løftes gange. 4. Træning med flere end 15 gentagelser har den ulempe, at det generelt er en kedelig og demotiverende måde at træne på. 5. Der skal satses på alsidighed. En bred vifte af forskellige øvelser skal anvendes. Som udgangspunkt anvendes øvelser, der involverer flere led i samme bevægelse. 6. Der kan anvendes vægte, kropsvægt og andre redskaber til styrketræningen. Det er ikke redskabet, der er kritisk, men derimod måden, det anvendes på. Morten Zacho, cand. scient.

8 224 VIKTOR AXELSEN OM SIN VEJ MOD STJERNERNE 225 Trænede du på flere hold? Ja, det kom jeg ret hurtigt til. Jeg startede på det, der hed Sandkasseholdet om fredagen. Så en fredag kom Jakob Høi hen til mig efter sandkassetræningen og spurgte, om jeg havde lyst til at træne sammen med talentholdet, som trænede tirsdag og torsdag. Det var rigtig fedt og var med til at sætte ekstra skub i min badminton. Og i det hele taget må jeg sige, at Jakob Høi havde meget stor indflydelse på min udvikling i de første år. Kan du huske dit første stævne? Ja, det var et U9-stævne i Vissenbjerg. Og der var det særlige ved det stævne, at alle spillere fik en lille pokal. Jeg har den faktisk den dag i dag. Jeg kan huske, at jeg vandt nogle af mine kampe til stævnet, men jeg vandt ikke samlet. På det tidspunkt var jeg stadig kun syv år, så mange af de der andetårs-u9 ere var bedre end mig, selvom jeg ret hurtigt begyndte at kunne slå dem. Var du en god taber? Nej! (Viktor griner). Jeg var en helt ekstremt dårlig taber og en lille hidsigprop. Og jeg har da også smadret nogle ketsjere gennem årene, selvom jeg ikke er meget for at indrømme det. Jeg vidste godt, at det var forkert at blive sur og for eksempel slå ketsjeren ned i jorden, og jeg havde tit dårlig samvittighed, når det alligevel skete. Samtidig må jeg sige, at jeg synes, man skal have lov til at vise følelser nogle gange. Selvfølgelig skal man holde børnene i forholdsvis kort snor og forklare dem, at det for eksempel ikke er acceptabelt at slå ketsjeren ned i jorden, men specielt i professionel badminton kan jeg godt nogle gange savne, at der var lidt mere plads til at slippe sine følelser fri. Vi er trods alt bare mennesker, der render rundt derinde på banen. Og jeg synes i bund og grund også, at det bliver for kedeligt at se på, hvis hele den menneskelige dimension bliver pillet ud af spillet. Havde du som ungdomsspiller nogle mentale værktøjer til at hjælpe dig med at kontrollere dine tanker og følelser? Viktor axelsen Viktor Axelsen er født den 4. januar 1994 i Odense. I 2011 flyttede han som 17-årig til København for at kunne deltage i den daglige forbundstræning på elitecentret i Brøndby. Han har en to år yngre lillesøster, Johanne. Egentlig ikke. Mit vigtigste middel var nok i virkeligheden at trække vejret helt ned i maven, sænke skuldrene og tælle til ti efter en dårlig bold. Det var det nemmeste for mig, når jeg kunne mærke, at der var ved at bygge en eller anden frustration op i mig. På den måde kunne jeg mange gange flytte mit fokus tilbage på opgaven og komme ind i zonen igen. Og faktisk bruger jeg stadig det middel den dag i dag, hvis jeg fornemmer, at jeg er ved at spænde for meget op under en kamp. Da jeg var barn, snakkede jeg desuden meget med både min træner og mine forældre om det med temperamentet, og jeg fik også ret tidligt udstukket nogle regler fra min far. Det handlede blandt andet om, at jeg havde de der ti til femten minutter efter et nederlag, hvor jeg fik lov til at være sur og så skulle jeg op på hesten igen.

TIL DIG DER ER FORÆLDER. Er du og dit barn ny i badminton? Denne folder hjælper dig godt på vej til at forstå verdens bedste idræt.

TIL DIG DER ER FORÆLDER. Er du og dit barn ny i badminton? Denne folder hjælper dig godt på vej til at forstå verdens bedste idræt. TIL DIG DER ER FORÆLDER Er du og dit barn ny i badminton? Denne folder hjælper dig godt på vej til at forstå verdens bedste idræt. En verden af oplevelser! Begyndelsen på en succeshistorie for dig og dit

Læs mere

TIL DIG DER ER FORÆLDER. Er du og dit barn ny i badminton? Denne folder hjælper dig godt på vej til at forstå verdens bedste idræt.

TIL DIG DER ER FORÆLDER. Er du og dit barn ny i badminton? Denne folder hjælper dig godt på vej til at forstå verdens bedste idræt. TIL DIG DER ER FORÆLDER Er du og dit barn ny i badminton? Denne folder hjælper dig godt på vej til at forstå verdens bedste idræt. En verden af oplevelser! Begyndelsen på en succeshistorie for dig og dit

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

2016 Sebastian Trabjerg Tenniskonsulenten.dk. All rights reserved. Denne E- bog må kun benyttes til personligt brug.

2016 Sebastian Trabjerg Tenniskonsulenten.dk. All rights reserved. Denne E- bog må kun benyttes til personligt brug. 1 Introduktion Du har garanteret hørt denne sætning før Din serv skal være et våben og en fordel for dig Men er den nu også det? Eller er det mere et redskab som du bruger til at sætte bolden i gang med?

Læs mere

1Unge sportudøveres prioritering og planlægning

1Unge sportudøveres prioritering og planlægning 1Unge sportudøveres prioritering og planlægning UNGE SPORTUDØVERES PRIORITERING OG PLANLÆGNING Oldengaard.dk har foretaget en spørgeskemaundersøgelse over nettet for at afdække unge sportudøveres prioriteringer

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

Coaching og mental træning Vejen til succes og endnu mere af den!

Coaching og mental træning Vejen til succes og endnu mere af den! Coaching og mental træning Vejen til succes og endnu mere af den! Forældrerollen Vaner Hvis du ønsker dine børn holder begge ben på jorden, så kom noget ansvar på deres skuldre. Abigail Van Buren Sportspsykologi

Læs mere

Forord Åh nej ikke endnu en af disse amerikanske bøger med ti nemme løsninger på store problemer! Sådan omtrent var min første reaktion, da jeg fik denne bog i hænde. Men det skulle vise sig, at mine fordomme

Læs mere

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år.

N: Jeg hedder Nina og jeg er 13 år gammel. Jeg har været frivillig et år. Interview Fokusgruppe med instruktører i alderen - år 0 0 0 0 Introduktionsrunde: I: Vil I starte med at præsentere jer i forhold til hvad I hedder, hvor gamle I er og hvor lang tid I har været frivillige

Læs mere

Min mor eller far har ondt

Min mor eller far har ondt Min mor eller far har ondt En pjece til børn af smerteramte Når mor eller far har ondt Dette hæfte er til dig, der har en mor eller far, som har ondt i kroppen og har haft det i lang tid. Det kan være,

Læs mere

Find værdierne og prioriteringer i dit liv

Find værdierne og prioriteringer i dit liv værdierne og prioriteringer familie karriere oplevelser tryghed frihed nærvær venskaber kærlighed fritid balance - og skab det liv du drømmer om Værktøjet er udarbejdet af Institut for krisehåndtering

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Den halve parade Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Den halve parade Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Den halve parade Af Henrik Johansen Formålet med den halve parade er at afbalancere hesten. Det første, du skal føle, er, at bagbenene træder lidt længere ind under hesten, ryggen

Læs mere

Indledning Denne vejledning er skrevet til dig, der er forælder til en talentfuld golfspiller. Som forælder spiller du en vigtig rolle for dit barns

Indledning Denne vejledning er skrevet til dig, der er forælder til en talentfuld golfspiller. Som forælder spiller du en vigtig rolle for dit barns Forældrevejledning Dansk Golf Union 02/2014 Indledning Denne vejledning er skrevet til dig, der er forælder til en talentfuld golfspiller. Som forælder spiller du en vigtig rolle for dit barns trivsel,

Læs mere

Vend bøtten på hovedet!

Vend bøtten på hovedet! BØRNEKULTUR En af de store udfordringer for klubbernes trænere og ledere er, at de i højere grad skal opbygge det fællesskab, en holdsport nu en gang er, omkring det enkelte individ og ikke omvendt. Sådan

Læs mere

Vejen frem. Dermed står Danmark med et fantastisk udgangspunkt til fremtiden, og til at kunne bevare vores position i toppen af verdenseliten.

Vejen frem. Dermed står Danmark med et fantastisk udgangspunkt til fremtiden, og til at kunne bevare vores position i toppen af verdenseliten. Vejen frem I starten af 2012 blev Danmark kåret som verdens bedste håndboldnation. Kåringen skete på baggrund af de seneste års resultater, som vores landshold har præsteret på såvel ungdoms- som seniorsiden

Læs mere

INDRE MOTIVATION ER NØGLEN TIL SUCCES

INDRE MOTIVATION ER NØGLEN TIL SUCCES INDRE MOTIVATION ER NØGLEN TIL SUCCES Af Fitnews.dk - onsdag 05. marts, 2014 http://www.fitnews.dk/artikler/indre-motivation-er-noeglen-til-succes/ ER NØGLEN TIL SUCCES INDRE MOTIVATION Træning giver øget

Læs mere

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes

1 Stress af! - Få energien tilbage Malte Lange, Mind-Set.dk. Alle rettigheder forbeholdes 1 Stress af! - Få energien tilbage Dette er en light version Indholdet og indholdsfortegnelsen er STÆRKT begrænset Køb den fulde version her: http://stress.mind-set.dk 2 Stress af! - Få energien tilbage

Læs mere

Interview med eleven Lærke I = interviewer (Lasse), L = informant (Lærke)

Interview med eleven Lærke I = interviewer (Lasse), L = informant (Lærke) 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 I: Hvilke nogle lektioner har I haft i dag? L: Hvilke nogle lektioner vi har haft i dag, vi har haft engelsk og samfundsfag.

Læs mere

En bombe i familien. Interview med Elene Fleischer, Ph.d. og formand for Nefos

En bombe i familien. Interview med Elene Fleischer, Ph.d. og formand for Nefos En bombe i familien Interview med Elene Fleischer, Ph.d. og formand for Nefos En ung, der laver et selvmordsforsøg, kan kalkulere med Det skal se ud, som om jeg dør, men jeg vil ikke dø. Men de tanker

Læs mere

6-12 ÅR. info. FORÆLDRE med et pårørende barn ALDERSSVARENDE STØTTE TIL

6-12 ÅR. info. FORÆLDRE med et pårørende barn ALDERSSVARENDE STØTTE TIL ALDERSSVARENDE STØTTE 6-12 ÅR info TIL FORÆLDRE med et pårørende barn Forældre til et pårørende barn - Alderssvarende støtte Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række

Læs mere

Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien

Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien Guide: Få en god jul i skilsmissefamilien Sådan får du som skilsmisseramt den bedste jul med eller uden dine børn. Denne guide er lavet i samarbejde med www.skilsmisseraad.dk Danmarks største online samling

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

Årets gang 2007. 2007 Årgang 98, Miniput Yngste:

Årets gang 2007. 2007 Årgang 98, Miniput Yngste: 2007 Årgang 98, Miniput Yngste: Årets gang 2007 Årgang 98, Miniput Yngste: Årgang 98 har haft en meget flot sæson, hvor hovedmålet var at lære at spille den rigtige fodbold a la AB, og helst i den bedste

Læs mere

Få alle med inkluder mennesker med psykiske vanskeligheder

Få alle med inkluder mennesker med psykiske vanskeligheder Få alle med inkluder mennesker med psykiske vanskeligheder DANSK ARBEJDER IDRÆTSFORBUND IFs Idræt for sindet - siden 1996 Få alle med Mange mennesker med psykiske vanskeligheder dyrker efterhånden idræt

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 17. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 17. Emne: Sund og stærk HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1 Uge 17 Emne: Sund og stærk Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 17 Emne: Sund og stærk side 1 HIPPY HippHopp Uge17_sund og stµrk.indd 1 06/07/10 12.06 Uge 17 l Sund og stærk Det er en

Læs mere

Gør den svære samtale til et frugtbart samarbejde

Gør den svære samtale til et frugtbart samarbejde Gør den svære samtale til et frugtbart samarbejde Af Ianneia Meldgaard, cand. mag. Kursus- og foredragsholder og coach. www.qcom.dk Den svære samtale er et begreb, der bliver brugt meget i institutioner

Læs mere

Bonusmor: Et liv med dit barn og mit barn

Bonusmor: Et liv med dit barn og mit barn Bonusmor: Et liv med dit barn og mit barn Et liv med dit barn og mit barn er langtfra uden konflikter. Og tabuerne er svære at bryde Af Susanne Johansson, 30. september 2012 03 Bonusmor med skyld på 06

Læs mere

Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra

Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra Artikel fra Muskelkraft nr. 5, 1997 Voksne drenges mødre Om et liv som mor, kvinde og ægtefælle i en familie med en søn med muskelsvind, der er flyttet hjemmefra Af Jørgen Jeppesen Birthe Svendsen og Birthe

Læs mere

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort

Kærligt talt. Forlaget Go'Bog. 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog. Af Lisbet Hjort Kærligt talt 5 trin til indre ro og kærlige relationer gennem bevidst brug af dit sprog Af Lisbet Hjort Forlaget Go'Bog Kærligt talt-konceptet Kærligt talt-metoden går ud på at få et liv med indre ro og

Læs mere

Ungdom. spot på sporten // MARTs 2012. Ligatræning - her Jacob Østergaard med U14 drengene. Hovedsponsor:

Ungdom. spot på sporten // MARTs 2012. Ligatræning - her Jacob Østergaard med U14 drengene. Hovedsponsor: Ungdom Ligatræning - her Jacob Østergaard med U14 drengene spot på sporten // MARTs 2012 Hovedsponsor: Ungdom FORÅRET ER PÅ VEJ - ØV :-) Foråret er på vej - både i flg. kalenderen og når vi kigger ud mod

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

Guide. den dårlige. kommunikation. Sådan vender du. i dit parforhold. sider. Derfor forsvinder kommunikationen Løsninger: Sådan kommunikerer I bedre

Guide. den dårlige. kommunikation. Sådan vender du. i dit parforhold. sider. Derfor forsvinder kommunikationen Løsninger: Sådan kommunikerer I bedre Foto: Iris Guide Februar 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Sådan vender du den dårlige 12 kommunikation sider i dit parforhold Derfor forsvinder kommunikationen Løsninger: Sådan kommunikerer

Læs mere

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter

Læs mere

visualisering & Lær at håndtere usikkerhed 3 effektive øvelser

visualisering & Lær at håndtere usikkerhed 3 effektive øvelser visualisering & LIVS K VALI T E T Lær at håndtere usikkerhed v e d p r æ s t a t i o n e r 3 effektive øvelser p r o f e s s o r, c a n d. p syc h., d r. m e d. B o bb y Z a c h a r i a e Ro s i n a n

Læs mere

4.løb/2 Sir Diamond: 5.løb/4 Sir William: 7.løb/2 Viktor B: 6.løb/5 Royal Dream: 7.løb/4:

4.løb/2 Sir Diamond: 5.løb/4 Sir William: 7.løb/2 Viktor B: 6.løb/5 Royal Dream: 7.løb/4: Løbsdag d 26.06.15 Kaj Westergaard seler 3 heste ud fra stalden og med et par spændende chancer: 4.løb/2 Sir Diamond: Gik et helt vildt topløb senest, hvor den sad i dødens hele vejen rundt i toptempo

Læs mere

Mental Træning og om at Score

Mental Træning og om at Score Mental Træning og om at Score Af Finn Havaleschka Mental Træning og om at Score. Finn Havaleschka, Garuda Research Institute. Dit Mentale Scorekort Det mentale scorekort handler ikke om at score det andet

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA Titel på øvelse: Frastødte magneter Deltagere: alle 1. Alle går rundt imellem hinanden i rummet. Husk at fylde hele rummet ud. 2. Man udvælger en person i sine tanker,

Læs mere

Hjertetræning. Så dån holder du dit hjerte å bent. Birgitte Hånsen. Copyright 2013 Birgitte Hansen, all rights reserved

Hjertetræning. Så dån holder du dit hjerte å bent. Birgitte Hånsen. Copyright 2013 Birgitte Hansen, all rights reserved Hjertetræning Så dån holder du dit hjerte å bent Birgitte Hånsen Copyright 2013 Birgitte Hansen, all rights reserved 1 Indledning Når vi føler os sårede og forurettede, er det en instinktiv reaktion at

Læs mere

Hvorfor bruge tid på at træningsplanlægge?

Hvorfor bruge tid på at træningsplanlægge? TRÆNEREN HAR ORDET Hvorfor bruge tid på at træningsplanlægge? Tekst: Henrik Mogensen. Fotos: DBU Jylland Kommunikation. Henrik Mogensen er A-træner, fysioterapeut og udviklingskonsulent for DBU Jylland.

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS Titel på øvelse: Push and pull Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en god idé at starte i mindre grupper

Læs mere

KOMPETENCESTIGEN DIN UDVIKLINGSVEJ

KOMPETENCESTIGEN DIN UDVIKLINGSVEJ KOMPETENCESTIGEN DIN UDVIKLINGSVEJ Lad mig starte med en forventningsafstemning Når du går i gang med at arbejde med dig selv, vil der før balance komme ubalance, selv om det ikke er sådan, de sælger det

Læs mere

Selvsikkerhed, evaluering efter kamp

Selvsikkerhed, evaluering efter kamp Selvsikkerhed, evaluering efter kamp -5 Spørgsmål Når jeg har vundet et point, tænker jeg at det er mest på grund af mine tekniske og taktiske færdigheder. Når jeg har vundet et point, tænker jeg at det

Læs mere

Du må se min, hvis jeg må se din! Illustration: Vibeke Høie

Du må se min, hvis jeg må se din! Illustration: Vibeke Høie Du må se min, hvis jeg må se din! Illustration: Vibeke Høie Numselege - hvor går grænsen? Det er helt normalt, at børn mellem to og fem år undersøger hinandens kroppe og leger numselege. Men hvor går grænsen

Læs mere

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers

Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Bilag 3: Transskription af fokusgruppeinterview på Rismølleskolen, Randers Tidspunkt for interview: Torsdag 5/3-2015, kl. 9.00. Interviewede: Respondent A (RA): 14-årig pige, 8. klasse. Respondent B (RB):

Læs mere

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de

Forandringer i et menneskes liv sker igennem dets relation til andre mennesker. Derfor er det fornuftigt - eller måske bare naturligt - at drage de Frirum for forældre Hvis man rykker i den ene side af en uro, kommer hele uroen i ubalance. Sådan er det også i en familie, når familiens unge får problemer med rusmidler. Skal balancen genoprettes, giver

Læs mere

Det her får du ud af at deltage på uddannelsen: MejlhedeHalskov.dk

Det her får du ud af at deltage på uddannelsen: MejlhedeHalskov.dk Integrativ NLP Practitioner og Master Practitioner Vi tilbyder nu en unik uddannelse, som kombinerer det bedste fra en NLP Practitioner og en NLP Master Practitioner med Enneagrammet indsat i en integral

Læs mere

KOFUNKAN WORLD CUP 2014

KOFUNKAN WORLD CUP 2014 KOFUNKAN WORLD CUP 2014 Torsdag den 10. april tog en trup bestående af 7 kæmpere (Sebastian, Viktor, Mathias J, Mathias H, Nikoline, Monika, Jeppe, Marcus), 3 coaches (Sensei Jonas, Sempai Peter og Sempai

Læs mere

4 ledtråde til at hjælpe dig i arbejdet med dit Solar Plexus

4 ledtråde til at hjælpe dig i arbejdet med dit Solar Plexus 4 ledtråde til at hjælpe dig i arbejdet med dit Solar Plexus Jes Dietrich Dette er et lille udsnit fra min bog Hjertet og Solar Plexus. Nogle steder vil der være henvisninger til andre dele af bogen, og

Læs mere

Fra 40 til 11 og nu på vej op igen

Fra 40 til 11 og nu på vej op igen Fra 40 til 11 og nu på vej op igen Badmintonklubben i den lille sjællandske provinsby mistede først ¾-delen af alle sine ungdomsspillere efter den nye folkeskolelov. Men et gennemtænkt koncept præsenteret

Læs mere

Om metoden Kuren mod Stress

Om metoden Kuren mod Stress Om metoden Kuren mod Stress Kuren mod Stress bygger på 4 unikke trin, der tilsammen danner nøglen til endegyldigt at fjerne stress. Metoden er udviklet på baggrund af mere end 5000 samtaler og mere end

Læs mere

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder.

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder. Ledelsesstilanalyse Dette er en analyse af den måde du leder på, med fokus på at lede mennesker. Det er vigtigt for din selvindsigt, at du er så ærlig som overhovedet mulig overfor dig selv når du svarer.

Læs mere

Eksempler på alternative leveregler

Eksempler på alternative leveregler Eksempler på alternative leveregler 1. Jeg skal være afholdt af alle. NEJ, det kan ikke lade sig gøre! Jeg ville foretrække at det var sådan, men det er ikke realistisk for nogen. Jeg kan jo heller ikke

Læs mere

Talentprisen 2014 går til Viktor Anker

Talentprisen 2014 går til Viktor Anker Talentprisen - Næstved Idræts Union De nominerede til Talentprisen 2014 er: Anne Frimann, Næstved Roklub Josephine Bøgh, Næstved Sportsrideklub Viktor Anker, Næstved IF Fodbold Årets Talent er ubestrideligt

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

Beretning til generalforsamling den 25. marts 2010

Beretning til generalforsamling den 25. marts 2010 Beretning til generalforsamling den 25. marts 2010 Sæsonen 2009/2010 nærmer sig nu hastigt afslutningen. Det har været en sæson med blandet følelser og jeg vil derfor i denne beretning over seniorernes

Læs mere

Hvad har værdi? Af Kristian Johannes Kirk, universitetsstuderende på SDU og tidligere professionel fodboldspiller

Hvad har værdi? Af Kristian Johannes Kirk, universitetsstuderende på SDU og tidligere professionel fodboldspiller Hvad har værdi? Af Kristian Johannes Kirk, universitetsstuderende på SDU og tidligere professionel fodboldspiller I 1992, da jeg var 5 år gammel, startede jeg til fodbold. Jeg havde spillet lidt i haven

Læs mere

Unge, alkohol og stoffer. Egedal Rusmiddelteam Lone Gregers og Marie Falck Hansen 30/9-2013

Unge, alkohol og stoffer. Egedal Rusmiddelteam Lone Gregers og Marie Falck Hansen 30/9-2013 Unge, alkohol og stoffer. Egedal Rusmiddelteam Lone Gregers og Marie Falck Hansen 30/9-2013 Introduktion Hvem er vi, og hvad er vores erfaring? Hvorfor er vi her i dag? Inviteret af Klubben. Rusmidler

Læs mere

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen.

S: Mest for min egen. Jeg går i hvert fald i skole for min egen. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 Notater fra pilotinterview med Sofus 8. Klasse Introduktion af Eva.

Læs mere

ÅDAN SKABER DU FORANDRING FOR DIT BARN

ÅDAN SKABER DU FORANDRING FOR DIT BARN LEKTIE-GUIDEN S ÅDAN SKABER DU FORANDRING FOR DIT BARN - når lektiesituationen er kørt af sporet BOOKLET TIL FORÆLDRE Af Susanne Gudmandsen Autoriseret psykolog 1 S iden du har downloadet denne lille booklet,

Læs mere

Bilag 1 Interview med Michael Piloz Interviewet blev foretaget d. 3. april kl på Michael Piloz kontor ved Aarhus Stadion.

Bilag 1 Interview med Michael Piloz Interviewet blev foretaget d. 3. april kl på Michael Piloz kontor ved Aarhus Stadion. Bilag 1 Interview med Michael Piloz Interviewet blev foretaget d. 3. april kl. 11.00 på Michael Piloz kontor ved Aarhus Stadion. Da interviewet er delt op i to dele grundet en kort afbrydelse af Bakken

Læs mere

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING

TRILLIUMS CIRKELTRÆNING TRILLIUMS CIRKELTRÆNING Med Cirkeltræning kan du inden for en begrænset tid opnå effekt på både styrke, kondition og sundhed. Her får du alle redskaber, der skal til for at dit første cirkelprogram kan

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

Bilag 1: Interviewguide:

Bilag 1: Interviewguide: Bilag 1: Interviewguide: Vores interview guideforskningsspørgsmål Spiller folk på ITU multiplayer, frem for singleplayer? Skaber onlinespil sociale relationer mellem folk på ITU? Interviewspørgsmål Foretrækker

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen Blå pudder Et manuskript af 8.A, Lundebjergskolen Endelig gennemskrivning, 16. Sept. 2010 SC 1. INT. I KØKKENET HOS DAG (14) sidder på en stol ved et to mands bord i køkkenet. Hun tager langsomt skeen

Læs mere

Gratis e pixibog. Få mere glæde og. 5 steps til et positivt. Programmér din hjerne til at fokusere på det. coaching.dk

Gratis e pixibog. Få mere glæde og. 5 steps til et positivt. Programmér din hjerne til at fokusere på det.  coaching.dk Gratis e pixibog Få mere glæde og overskud i hverdagen 5 steps til et positivt mindset Programmér din hjerne til at fokusere på det positive Find glæden i hverdagen Hvad er det første, du tænker, når du

Læs mere

Kære spillere og forældre til Konkurrence (niveau 2) Træningstider

Kære spillere og forældre til Konkurrence (niveau 2) Træningstider Holte, den 3. august 2014 I dette nummer 1 Træningstider 2 Fysisk træning 2 Træningslejr for hold 1 og 2 2 OBS Vigtige tilladelser 3 Kontingent 3 Holdturnering 4 Individuelle turneringer Kære spillere

Læs mere

klub-building Gode kampoplevelser til alle spillere temahæfte - den gode kampoplevelse Dansk Håndbold Forbunds anbefalinger til foreningerne

klub-building Gode kampoplevelser til alle spillere temahæfte - den gode kampoplevelse Dansk Håndbold Forbunds anbefalinger til foreningerne klub-building temahæfte - den gode kampoplevelse DEL 1 UDVIKLING AF KLUBBENS FRIVILLIGHEDSSTRATEGI Gode kampoplevelser til alle spillere Dansk Håndbold Forbunds anbefalinger til foreningerne DEN GODE KAMPOPLEVELSE

Læs mere

Udgivet af Susan Schvartz Larsen

Udgivet af Susan Schvartz Larsen Udgivet af Susan Schvartz Larsen Kære læser Først en lille introduktion til, hvordan du kan bruge Dagenes tekster. Dine tanker styrer alt i dig det er den helt korte version. Den lange kan du få på et

Læs mere

Velkommen. Mentaltræner Jane Meyer-Zeuthen

Velkommen. Mentaltræner Jane Meyer-Zeuthen Velkommen Hvem er nu det og hvad nu..? Jane Meyer-Zeuthen. Arbejder som skolelærer, coach og mentaltræner. Jeg arbejder med personer som vil noget mere Hvad er formålet? OVERSKUD FORMAT VILJE Personlig/mental

Læs mere

Når livet slår en kolbøtte

Når livet slår en kolbøtte Når livet slår en kolbøtte - at være en familie med et barn med særlige behov Af Kurt Rasmussen Januar 2014 Når der sker noget med én i en familie, påvirker det alle i familien. Men hvordan man bliver

Læs mere

2 Sørg for en vis højde og drøjde for mange er det nok nemmere med drøjden end højden

2 Sørg for en vis højde og drøjde for mange er det nok nemmere med drøjden end højden TANKER OM TRÆNINGS-KULTUR OG GOLFSKOLEN Hvordan bliver man en god spiller: 1 Begynd før du er fyldt 12. 2 Sørg for en vis højde og drøjde for mange er det nok nemmere med drøjden end højden 3 Få styr på

Læs mere

Ketcheropvarmning: Stafetter: Afleverer bolden til næste i køen!

Ketcheropvarmning: Stafetter: Afleverer bolden til næste i køen! DROP IN Der er 3 baner til rådighed, og jeg forestiller mig, at hvis der kun er 2 Drop-in-tovholdere, så er der en bane, hvor der gives instruktion til øvelser + emne (fx serv og så evt. have udskrevet

Læs mere

Guide til mindfulness

Guide til mindfulness Guide til mindfulness Mindfulness er en gammel buddistisk teknik, der blandt andet kan være en hjælp til at styre stress og leve i nuet. Af Elena Radef. Januar 2012 03 Mindfulness er bevidst nærvær 04

Læs mere

Human Performance Institute.dk. By Johan Munck Larholm. Unleash The. Champion. Within. 6 Hours Concept. Professional Business Advisor Human Resource

Human Performance Institute.dk. By Johan Munck Larholm. Unleash The. Champion. Within. 6 Hours Concept. Professional Business Advisor Human Resource Unleash The Champion Within 6 Hours Concept Titelbælte 2014 Hvad Human performance Institute har betydet for mig! Af Joachim Christensen Hvis man ser bort fra Johans og min relation fra de tidligere år

Læs mere

Talenternes forældre

Talenternes forældre ernes forældre DJGA Hjarbæk 2008 Martin Thomsen Langagergaard Cand.scient. idræt og psykologi Driver Learn2improve Specialiseret i psykologiske tilgange til præstation i sportens verden, erhvervslivet

Læs mere

Så spiser vi. Træf de rigtige valg når du vil være på toppen og ha det godt i kroppen. Af Hanne Svendsen

Så spiser vi. Træf de rigtige valg når du vil være på toppen og ha det godt i kroppen. Af Hanne Svendsen Så spiser vi Træf de rigtige valg når du vil være på toppen og ha det godt i kroppen Af Hanne Svendsen Kunsten er ikke at tabe sig Kunsten er at tabe det rigtige! Der er ALTID et alternativ, så du spiser

Læs mere

DGI, Badminton. Klubmesterskaber 2017

DGI, Badminton. Klubmesterskaber 2017 Klubmesterskaber 2017 1 Badminton Klub Byder velkommen til Klubmesterskab lørdag den 18 marts 2017 Stævner starter kl 09.00 og det er vigtig at møde i god tid. Præmier : Der er vandrepokal til alle klubmestre

Læs mere

HHX ELITESPORT HHX - KOMBINER SPORT OG UDDANNELSE FOR DIG, DER DYRKER SPORT PÅ ELITENIVEAU UDDANNELSESPARTNER MED

HHX ELITESPORT HHX - KOMBINER SPORT OG UDDANNELSE FOR DIG, DER DYRKER SPORT PÅ ELITENIVEAU UDDANNELSESPARTNER MED HHX ELITESPORT HHX - KOMBINER SPORT OG UDDANNELSE FOR DIG, DER DYRKER SPORT PÅ ELITENIVEAU UDDANNELSESPARTNER MED KOMBINER SPORT OG UDDANNELSE ELITESPORT PÅ HANDELSGYMNASIET På Handelsgymnasiet Aalborg

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Wallflower. By station next. manus kortfilm. Vigga Nymann 2015

Wallflower. By station next. manus kortfilm. Vigga Nymann 2015 Wallflower 1. By station next. manus kortfilm Vigga Nymann 2015 SCENE 1.INT. PÅ S VÆRELSE. DAG. 2. Freja (16) sidder med sin mobil, og er inde på en fyr ved navn Mads (17) Facebook-profil. Freja sidder

Læs mere

42 år gift, 2 børn Tidl. badmintonspiller på verdensplan Brand manager for Forza badminton og Babolat tennis

42 år gift, 2 børn Tidl. badmintonspiller på verdensplan Brand manager for Forza badminton og Babolat tennis FOA 10. SEPTEMBER MARTIN LUNDGAARD 42 år gift, 2 børn Tidl. badmintonspiller på verdensplan Brand manager for Forza badminton og Babolat tennis BADMINTON CV 1991: Dansk, nordisk og europamester u19 1995:

Læs mere

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn

13-18 ÅR FORÆLDRE ALDERSSVARENDE STØTTE. med et pårørende barn 13-18 ÅR ALDERSSVARENDE STØTTE infotil FORÆLDRE med et pårørende barn Forældre til et pårørende barn - Alderssvarende støtte Kære forælder Når man selv eller ens partner er alvorligt syg, melder en række

Læs mere

Nogle planter skal ikke vandes... 56 Hold ud, ellers vinder du ikke!... 58 Gud smiler til dig... 60 At være knyttet til Jesus... 62 Gud har skrevet

Nogle planter skal ikke vandes... 56 Hold ud, ellers vinder du ikke!... 58 Gud smiler til dig... 60 At være knyttet til Jesus... 62 Gud har skrevet Indhold Forord... 8 Det gælder om at vinde!... 10 Vi vinder, fordi han vandt!... 12 Kun du kan kæmpe din kamp... 14 Der er kun én salve, der duer!... 16 Et ocean i Guds hånd... 18 Hvilket lys foretrækker

Læs mere

Tentour.no Din vei til morsom tennis. Dintour En annerledes tenniskamp

Tentour.no Din vei til morsom tennis. Dintour En annerledes tenniskamp intour En annerledes tenniskamp Hvad er INTour... 3 Grundøvelsen i INTour.... 4 INTour som stævneredskab... 5 Hvordan arrangerer man stævnet i INTour... 5 Hvordan kan man spille kampe uden spillertal...

Læs mere

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES 20 PSYKOLOG NYT Nr. 20. 2004 HISTORIE Marianne er kronisk anorektiker. I snart 30 år har hun kæmpet forgæves for at slippe fri af sin sygdom. Fire gange har hun

Læs mere

Med sjælen som coach. vejen til dit drømmeliv

Med sjælen som coach. vejen til dit drømmeliv Susan Nielsen Med sjælen som coach vejen til dit drømmeliv Tænker du nogle gange: Der må være noget mere? Længes du indimellem efter noget større? Prøver du at fastholde de glimt af jubel og lykke, som

Læs mere

Ungdomsuddannelse og elitesport 2015/2016. Aalborg 23. november Herning 24. november. Aarhus 25. november Odense 26. november. Roskilde 2.

Ungdomsuddannelse og elitesport 2015/2016. Aalborg 23. november Herning 24. november. Aarhus 25. november Odense 26. november. Roskilde 2. Ungdomsuddannelse og elitesport 2015/2016 Aalborg 23. november Herning 24. november Aarhus 25. november Odense 26. november Roskilde 2. december Et af livets store valg TITEL / 27. november 2015 VI KÆMPER

Læs mere

Sct. Knuds Skole. Fredag den 10.10.08. Er kondi en sodavand...?

Sct. Knuds Skole. Fredag den 10.10.08. Er kondi en sodavand...? Sct. Knuds Skole Fredag den 10.10.08 Er kondi en sodavand...? KONDITION STYRKE SMIDIGHED Program for Skolernes Motionsdag Program: 08.15 09.30 Lektioner jf. skema 09.30 09.45 Morgensang/Andagt v/ Thomas

Læs mere

Det her er meget konkret: Hvad gør stofferne ved én, og hvordan skal man gribe det an. Ingen fordømmelse på nogen måde dét kan jeg godt lide.

Det her er meget konkret: Hvad gør stofferne ved én, og hvordan skal man gribe det an. Ingen fordømmelse på nogen måde dét kan jeg godt lide. Fordomme, nej tak Forældre til unge står af på fordomme og løftede pegefingre, når de søger information om rusmidler og teenageliv på nettet. I stedet ønsker de sig rigtige mennesker og nuanceret viden

Læs mere

Tidligere elever fortæller:

Tidligere elever fortæller: Tidligere elever fortæller: Hej! Så skriver Anna Andersen igen. Nu er 2. g ved at være forbi. Mange mener, at 2. g er det hårdeste år på gymnasiet, men jeg synes det har været til at overkomme. Der har

Læs mere

Din rolle som forælder

Din rolle som forælder For mig er dét at kombinere rollen som mentalcoach og forældrerollen rigtigt svært, netop på grund af de mange følelser som vi vækker, når vi opererer i det mentale univers. Samtidig føler jeg egentlig

Læs mere

Procesorienteret udvikling/træning! Fysisk, teknisk og mentalt!

Procesorienteret udvikling/træning! Fysisk, teknisk og mentalt! Procesorienteret udvikling/træning! Fysisk, teknisk og mentalt! 1. Målsætning Sæt drømmemål Procesmål Præstationsmål Resultatmål Delmål God Planlægning i.f.t. målene er yderst vigtig. Følg pilene og skab:

Læs mere

Miljøet. Talentudviklingsmiljøer. Udøverens relationen i og udenfor sport

Miljøet. Talentudviklingsmiljøer. Udøverens relationen i og udenfor sport Eliteidrætsmiljøer med udgangspunkt i badminton Carsten Hvid Larsen Institut for idræt og biomekanik Syddansk Universitet Forskningsperspektiver indenfor talentudvikling Perspektiv Biologisk Psykologisk

Læs mere

Nyhedsbrev - Lotte Friis Februar - 2014

Nyhedsbrev - Lotte Friis Februar - 2014 Nyhedsbrev - Lotte Friis Februar - 2014 EM i Herning MIT 2013 Baltimore Jeg sidder på min seng her i Baltimore en solrig søndag formiddag, Det er min første rigtige fridag i 2014, ingen træning, ingen

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Hvad skal der til, for at undervisningen bliver vellykket Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Hvad skal der til, for at undervisningen bliver vellykket Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Hvad skal der til, for at undervisningen bliver vellykket Af Henrik Johansen Det er vigtigt, at vi som trænere fuldstændig forstår vores opgave og således har de bedst mulige forudsætninger

Læs mere

Hjælp rideglæden & trygheden tilbage, med disse 5 nemme tips

Hjælp rideglæden & trygheden tilbage, med disse 5 nemme tips Hjælp rideglæden & trygheden tilbage, med disse 5 nemme tips Kan du huske den sidste gang du havde den der helt perfekte dag med din hest? Vejret var fantastisk, din hest var glad og frisk (uden at være

Læs mere

Pilates B Nyhedsbrev Juni 2014

Pilates B Nyhedsbrev Juni 2014 Pilates B Nyhedsbrev Juni 2014 Sommertræning SOMMER! Længe ventet for de fleste den er her nu! Så nyd det hver dag og vær god ved dig selv og din krop. Hvis du skal nyde den skønne danske sommer hjemme

Læs mere