Hizbollah og den libanesiske nation i anledning af parlamentsvalget i Libanon den 7. juni 2009

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Hizbollah og den libanesiske nation i anledning af parlamentsvalget i Libanon den 7. juni 2009"

Transkript

1 ANALYSE Maj 2009 Hizbollah og den libanesiske nation i anledning af parlamentsvalget i Libanon den 7. juni 2009 Peter Seeberg Det forestående parlamentsvalg i Libanon bliver intenst dækket af såvel mellemøstlige som internationale medier. Interessen samler sig især om, hvordan Hizbollah vil klare sig i valget og de mange forskellige scenarier, der formodes at ville opstå efter valget. Hizbollah-lederen Hassan Nasrallah er inden valget fremkommet med provokerende udtalelser, som ikke bare udfordrer hans politiske modstandere, men overhovedet det libanesiske samfunds sammenhængskraft. Måske har den ellers taktisk velfunderede Nasrallah forregnet sig og overvurderet sin popularitet uden for Hizbollahs shiittiske kernevælgere. Den tilspidsede situation frem mod valget udgør dermed samtidig et interessant grundlag for at stille det mere principielle spørgsmål: kan Libanon egentlig betegnes som en nation?

2 Peter Seeberg: Valget i Libanon og den libanesiske nation 2 en strålende dag for Hizbollah I en tale den 16. maj fremkom Nasrallah med denne bombastiske udtalelse: Den modstandsbevægelse, der slog Israel, kan regere et land, der er 100 gange større end Libanon. Udtalelsen er siden blevet flittigt citeret, ikke overraskende især i israelske medier, men i høj grad også i libanesiske medier, hvor Hizbollahs modstandere har fortolket udtalelsen som en verbal krigserklæring 3 uger før valget den 7. juni. I samme tale fremkom Nasrallah med nogle udtalelser i samme aggressive stil, som var nok så tvetydige. Han sagde således, at Jeg bekendtgør hermed, at den 7. maj var en strålende dag i modstandsbevægelsens historie ( ) begivenhederne sikrede Libanons institutioner og tvang alle libanesiske parter til at gå tilbage til den nationale dialog Disse måske lidt indforståede bemærkninger henviser til den spændte situation i maj 2008, hvor det kom til alvorlige kampe mellem regeringstro styrker og Hizbollah-soldater kampe, der resulterede i over 80 dræbte. Konfrontationerne opstod, fordi regeringen havde besluttet at gribe ind overfor Hizbollahs omfattende, ukontrollerede telekommunikationsfaciliteter og fyre sikkerhedschefen for Beirut lufthavn, Wafic Choucair, som er Hizbollahmedlem. Dette fik Hizbollah til militært at besætte en række væsentlige bygninger og poster i det vestlige Beirut for i en magtdemonstration at markere en slags uofficiel undtagelsestilstand, og dermed udfordre det officielle Libanon. Reaktionerne på Nasrallahs tale i Libanon har ikke ladet vente på sig. Saad Hariri, lederen af Future Movement, der med 27 medlemmer af parlamentet udgør den største gruppering bag den nuværende regering, udtalte således, at vælgerne vil vide at give deres mening til kende om 7. maj-begivenhederne ved stemmeurnen. Vi vil vinde og de vil tabe, var således hans kommentar til Nasrallahs tale. Den sunnimuslimske mufti Mohammad Qabbani kaldte begivenhederne en synd mod den libanesiske stat og det libanesiske folk, mens druserlederen Walid Jumblatt valgte at vise statsmandsattituder ved at opfordre til ro frem mod valget. Det interessante ved situationen, bortset fra de mange spekulationer om hvor det bærer henad, om Hizbollah vil blive markant styrket eller ej osv., er imidlertid, at det med baggrund i den aktuelle valgkamp kan diskuteres om Libanon fortsat hænger sammen som nation er det meningsfuldt at tale om en politisk enhed, der med historie, sprog og kultur udgør et forestillet fællesskab? Eller er Libanon mere eller mindre i opløsning og på vej mod nye interne konflikter?

3 Peter Seeberg: Valget i Libanon og den libanesiske nation 3 Libanon og Hizbollah Libanon er som politisk system en undtagelse i Mellemøsten. Systemet er langt mindre autokratisk, end tilfældet er i de øvrige mellemøstlige stater. De libanesiske vælgere kan således stemme på partier, som har vedtaget politiske programmer uden at være udsat for censur eller forbud. Det demokratiske underskud i libanesisk politik er først og fremmest knyttet til den åbenlyse uretfærdighed i fordelingen mellem kristne og muslimer, hvor især shiamuslimerne i voldsom grad er underrepræsenteret i forhold til deres reelle befolkningsandel. Desuden derved, at det politiske system (efter stort set at have været suspenderet under borgerkrigen fra ) har været og fortsat er særdeles ustabilt. Det libanesiske samfund bygger på et fragmenteret borgerskab, hvor den nationale elite opretholder sin magt i kraft af det konfessionelle system, som blev indført allerede i mellemkrigstiden under fransk mandat. Eliten er i nogen grad forenet omkring et forsøg på at undgå et nyt totalt sammenbrud der er således ikke nogen tvivl om, at kun få kræfter i libanesisk politik ønsker et yderligere destabiliseret, svækket Libanon. Eliten rummer en række forskellige grupperinger, heriblandt tidligere militsledere, religiøse ledere (herunder Hizbollah), prosyriske grupper, en aktiv økonomisk elite (blandt hvilke Rafik Hariris arvinger) og militære ledere. At disse grupperinger for de flestes vedkommende er enige om at forsøge at undgå, at det libanesiske samfund igen udsættes for voldsomme interne konflikter, er ikke ensbetydende med, at de ikke modarbejder hinanden. Der er således en permanent indbyrdes kamp om at vinde indflydelse på bekostning af politiske modstandere. En væsentlig og dynamisk faktor i det spil er Hizbollah, der, som aktør i det libanesiske samfund, er både integreret i systemet og samtidig står udenfor dette. Hizbollah står som en stærk aktør i Libanon, der med sin styrke tilføjer den politiske kultur i Libanon dimensioner, som ikke findes i andre mellemøstlige stater. Den svage libanesiske stat er afhængig af opretholdelsen af den konfessionelle balance, men samtidig er dette i sig selv med til at skabe og fastholde en demografisk baseret ubalance og Hizbollah har i mange år formået at spille på netop dette uden dog direkte at gøre gældende, at man ønsker systemet ændret, så det i højere grad bringes i overensstemmelse med den religiøse sammensætning af befolkningen. I den oven for omtalte tale den 16. maj 2009 understregede Nasrallah således, at rygter om, at Hizbollah arbejder for at erstatte den eksisterende fifty-fifty opdeling med en løsning, hvor shiitter, sunnitter og kristne hver har en tredjedel af mandaterne i parlamentet, ikke er sande.

4 Peter Seeberg: Valget i Libanon og den libanesiske nation 4 Det forhindrer imidlertid ikke Nasrallah i såvel at tordne mod den siddende regering i Libanon som at lægge sig ud med andre mellemøstlige ledere, ikke mindst Mubarak i Egypten, som for nylig har arresteret 47 medlemmer af en Hizbollah-gruppe, som regimet i Cairo hævdede opererede med base i Egypten. Hizbollah udfordrer arabiske ledere og skaffer sig derved folkelig opbakning i brede kredse i Mellemøsten, hvor organisationens kamp mod Israel er populær. Spørgsmålet er imidlertid, hvor populær Hizbollah er i Libanon, hvor kampen mod Israel også har haft sine omkostninger. Allerede i efteråret 2006 tydede en undersøgelse udarbejdet af Shibley Telhami således på, at mange især kristne og sunnimuslimske libanesere var negative over for Hizbollahs kamp mod Israel, selvom der også var stor opbakning til selve dette at kæmpe mod den israelske overmagt libaneserne havde ikke glemt Israels rolle under borgerkrigen. Libanon og det nationale spørgsmål Ikke desto mindre synes der at være konsensus i Libanon bag en vis moderation over for Hizbollah. Ifølge en undersøgelse foretaget i 2008 af det New Yorkbaserede Charney Research for International Peace Institute viste således, at hvor 93 % af alle adspurgte mente at den libanesiske hær kan give sikkerhed og stabilitet, mente 34 % at Hizbollah var i stand til at sikre det samme. 76 % mente at kun den libanesiske hær skal være bevæbnet. Undersøgelsen gik tæt på forholdet til Israel og Hizbollahs rolle i den forbindelse. Hvor 41 % mente, at med et bevæbnet Hizbollah var sandsynligheden for et angreb fra israelsk side mindre, mente 55 % således, at sandsynligheden for et israelsk angreb var større med et bevæbnet Hizbollah i landet. Et forsøg på direkte at spørge ind til opfattelsen af de dramatiske begivenheder i maj 2008 førte til dette resultat: 40 % af de adspurgte fandt Hizbollahs reaktion rimelig (justified), mens 58 % fandt reaktionen urimelig. Og mens 38 % mente, at Hizbollah efter aktionen blev mere populær, mente 59 % at det modsatte var tilfældet. Den libanesiske befolkning er således indenrigspolitisk delt, og også de udenrigspolitiske præferencer varierer i betragtelig grad. 31 % mener således, at Saudi-Arabien er Libanons nærmeste allierede, hvor Hizbollahs allierede Syrien og Iran hhv. scorede 17 og 14 %. Omvendt: adspurgt hvem der udgør den største trussel mod Libanon, svarer 42 % Israel, mens Iran og Syrien scorer hhv. 24 % og 16 %. Hizbollahs udenrigspolitiske støtter (og våbenleverandører) opfattes langt fra positivt af den libanesiske befolkning. Allerede under borgerkrigen blev der foretaget undersøgelser om libaneseres holdninger til det nationale spørgsmål. Den tyske Libanon-forsker

5 Peter Seeberg: Valget i Libanon og den libanesiske nation 5 Theodor Hanf påviste således i flere undersøgelser både før og efter 1990 at på trods af de interne konflikter, var og er der stor opbakning til Libanon som nation. Og den amerikanske Mellemøst-kender Shibley Telhami påviste i en undersøgelse efter krigen mellem Hizbollah og Israel i sommeren 2006, at uanset hvilken religiøs baggrund man har, er der en stor grad af identifikation med den libanesiske stat i den libanesiske befolkning. Det er måske netop det, der er forskellen mellem Libanon og de øvrige arabiske stater. Hvor andre arabiske staters legitimitet, her blot forstået som folkelig opbakning til regimet, kan ligge på et lille sted, er dette ikke på samme måde tilfældet i Libanon. Ganske vist er der udbredt kritik af den siddende regering, den elendige økonomi, korruptionen og nepotismen. Men der er tydeligvis heller ikke entydig opbakning til oppositionen, hvilket undersøgelserne citeret ovenfor om holdningen til centrale spørgsmål vedrørende Libanon tydeligt demonstrerer og hvilket diskussionen i forbindelse med Nasrallahs provokerende taler synes at bekræfte. De undersøgelser, der er foretaget, synes at vise, at der er trods alt er folkelig opbakning til det projekt, der hedder Libanon den libanesiske nation. Det betyder imidlertid langt fra, at man kan læne sig tilbage og erklære Libanon for konfliktfri zone. De næste ugers valgkamp vil være voldsom og situationen efter valget kan sagtens vise sig at ende med nye konfrontationer, indtil regeringsdannelsen falder på plads. Og heller ikke derefter er der nogen garantier. Kilder Charney Research, se El-Husseini, Rola. Lebanon: Building Political Dynasties. In Arab Elites. Negotiating the Politics of Change, ed. Volker Perthes, London: Lynne Rienner Publishers, The Daily Star, se Hanf, Theodor. The Sceptical Nation. Opinions and Attitudes Twelve Years after the End of the War. In Lebanon in Limbo. Postwar Society and State in an Uncertain Regional Environment. Eds. Theodor Hanf and Nawaf Salam. Baden- Baden: Nomos Verlagsgesellschaft, 2003.

6 Peter Seeberg: Valget i Libanon og den libanesiske nation 6 Norton, Augustus Richard. The Role of Hezbollah in Lebanese Domestic Politics. The International Spectator 42 (2007): Norton, Augustus Richard. Hezbollah. A Short History. Princeton and Oxford: Princeton University Press, Seeberg, Peter. Fragmented loyalties. Nation and Democracy in Lebanon after the Cedar Revolution. Working Paper Series, Centre for Contemporary Middle East Studies. University of Southern Denmark 8 (2007). Seeberg, Peter, The EU as a realist actor in normative clothes : EU democracy promotion in Lebanon and the European Neighbourhood Policy. Democratization ; vol. 16, nr. 1, s Telhami, Shibley. Lebanese Identity and Israeli Security in the Shadows of the 2006 War, Current History 106 (2007). Ziadeh, Hanna. Sectarianism and Intercommunal Nation-Building in Lebanon. London: Hurst & Co., Stikord Emner: Hizbollah, parlamentsvalg, konfessionalisme Lande: Libanon, Syrien, Israel, USA, EU

Dobbeltmagten i Beirut

Dobbeltmagten i Beirut ANALYSE Maj 2008 Dobbeltmagten i Beirut Peter Seeberg De seneste ugers udvikling i Libanon har for alvor vist, at Hizbollah reelt er langt stærkere end den siddende regerings magtapparat. Dette har givet

Læs mere

INDBLIK I MELLEMØSTEN SYRIEN

INDBLIK I MELLEMØSTEN SYRIEN Folkeuniversitetet, Syddansk Universitet 21. september 2017 INDBLIK I MELLEMØSTEN SYRIEN Lektor phd Peter Seeberg, direktør for DJUCO (www.djuco.org.) Center for Mellemøststudier, Syddansk Universitet

Læs mere

ANALYSE Oktober 2008. Libanon. grænsekonflikter peger på langvarig uro Peter Seeberg

ANALYSE Oktober 2008. Libanon. grænsekonflikter peger på langvarig uro Peter Seeberg ANALYSE Oktober 2008 Libanon grænsekonflikter peger på langvarig uro Peter Seeberg Den aktuelle uro i Libanon fører i øjeblikket til et forøget syrisk pres på Libanons politiske ledere. Syrien har en indlysende

Læs mere

Muslimer og demokrati

Muslimer og demokrati ANALYSE May 2011 Muslimer og demokrati Helle Lykke Nielsen Islamiske partier har længe været en del af det politiske landskab i Mellemøsten og den islamiske verden, men har generelt ikke klaret sig ret

Læs mere

DANISH INSTITUTE FOR INTERNATIONAL STUDIES STRANDGADE COPENHAGEN K TID TIL CHAMPAGNE?

DANISH INSTITUTE FOR INTERNATIONAL STUDIES STRANDGADE COPENHAGEN K TID TIL CHAMPAGNE? DANISH INSTITUTE FOR INTERNATIONAL STUDIES STRANDGADE 56 1401 COPENHAGEN K +45 32 69 87 87 diis@diis.dk www.diis.dk DIIS Brief TID TIL CHAMPAGNE? Den politiske krise i Libanon og Dohaaftalerne Rune Friberg

Læs mere

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3064+3065 - almindelige anl. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3064+3065 - almindelige anl. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2011 Rådsmøde 3064+3065 - almindelige anl. Bilag 2 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET EUK, j.nr. 400.A.5-0-0 Center for Europa Den 25. januar 2011 Rådsmøde (almindelige anliggender og udenrigsanliggender)

Læs mere

Maliki: Fra kompromiskandidat til Iraks stærke mand

Maliki: Fra kompromiskandidat til Iraks stærke mand ANALYSE March 2010 BC Maliki: Fra kompromiskandidat til Iraks stærke mand Helle Lykke Nielsen Irak har været igennem noget der ligner en politisk revolution i de år der er gået siden Saddamstyrets fald

Læs mere

Libanons Valg N Y H E D S M A G A S I N E T. www.raeson.dk 1. JULI 2009

Libanons Valg N Y H E D S M A G A S I N E T. www.raeson.dk 1. JULI 2009 RÆSON BAGGRUND: RÆSON skitserer baggrunden for libanesernes valg, opridser landets komplekse politiske landskab og vurderer om landet opnår ny stabilitet eller falder tilbage til vold og uro. Libanons

Læs mere

DANSK INSTITUT FOR INTERNATIONALE STUDIER STRANDGADE 56 1401 København K 32 69 87 87 diis@diis.dk www.diis.dk

DANSK INSTITUT FOR INTERNATIONALE STUDIER STRANDGADE 56 1401 København K 32 69 87 87 diis@diis.dk www.diis.dk DANSK INSTITUT FOR INTERNATIONALE STUDIER STRANDGADE 56 1401 København K 32 69 87 87 diis@diis.dk www.diis.dk DIIS Brief Den strategiske alliance mellem Iran, Syrien og Hizbollah og dens betydning for

Læs mere

Trusselsvurdering for et eventuelt dansk VIP-beskyttelseshold, der skal operere i Syrien

Trusselsvurdering for et eventuelt dansk VIP-beskyttelseshold, der skal operere i Syrien 25. november 2013 Situations- og trusselsvurdering til brug for udarbejdelse af beslutningsforslag vedrørende eventuelt danske bidrag til støtte for OPCW s arbejde med destruktion af Syriens kemiske våbenprogram

Læs mere

Intervention i Syrien

Intervention i Syrien Intervention i Syrien Hvorfor / Hvorfor ikke? 1 Struktur 1. Formål: I skal tage stilling til Syrien-problematikken 2. Baggrund 1. Historie samt Arabisk Forår 3. Hvorfor intervention? 4. Hvorfor ikke intervention?

Læs mere

Afghanistan - et land i krig

Afghanistan - et land i krig Historiefaget.dk: Afghanistan - et land i krig Afghanistan - et land i krig Danmark og andre NATO-lande har i dag tropper i Afghanistan. Den nuværende konflikt i Afghanistan, der startede i 2001, er dog

Læs mere

Afghanistan - et land i krig

Afghanistan - et land i krig Historiefaget.dk: Afghanistan - et land i krig Afghanistan - et land i krig Danmark og andre NATO-lande har i dag tropper i Afghanistan. Denne konflikt i landet er dog ikke den første. Under den kolde

Læs mere

Tanker om TERROR. Erik Ansvang.

Tanker om TERROR. Erik Ansvang. 1 Tanker om TERROR Erik Ansvang www.visdomsnettet.dk 2 Tanker om TERROR Af Erik Ansvang World Trade Center, New York den 11. september 2001 Efter 11. september 2001 Efter angrebet på World Trade Center

Læs mere

BRITISK EUROSKEPSIS ER MERE ØKONOMISK END DEN DANSKE

BRITISK EUROSKEPSIS ER MERE ØKONOMISK END DEN DANSKE BRITISK EUROSKEPSIS ER MERE ØKONOMISK END DEN DANSKE Kontakt: Forskningschef, Catharina Sørensen +45 21 54 88 21 cas@thinkeuropa.dk RESUME Den britiske afstemning om EU-medlemskabet har affødt lignende

Læs mere

Arbejdsspørgsmål til Det Nationalistiske Ungdomsoprør

Arbejdsspørgsmål til Det Nationalistiske Ungdomsoprør Arbejdsspørgsmål til Det Nationalistiske Ungdomsoprør - De Identitære i Frankrig og Europa SAMFUNDSFAG: Se Vores Europas video med Jean-David: https://vimeo.com/231406586 Se Génération Identitaires krigserklæring,

Læs mere

Hold nu op verden er ikke gået af lave efter Krim og flygtningebølgen!

Hold nu op verden er ikke gået af lave efter Krim og flygtningebølgen! Hold nu op verden er ikke gået af lave efter Krim og flygtningebølgen! Peter Viggo Jakobsen Forsvarsakademiet og Center for War Studies, Syddansk Universitet Ifs-12@fak.dk Sikkerhedspolitisk Seminar for

Læs mere

At tage arabere alvorligt!

At tage arabere alvorligt! ANALYSE Februar 2009 At tage arabere alvorligt! Peter Seeberg Barack Obama, USA s nyudnævnte præsident, vil tilsyneladende anlægge en noget anderledes linje over for den arabiske verden end forgængeren

Læs mere

Sikkerhedspolitisk barometer: CMS Survey 2014

Sikkerhedspolitisk barometer: CMS Survey 2014 C E N T E R F O R M I L I T Æ R E S T U D I E R K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T Sikkerhedspolitisk barometer: CMS Survey 2014 Projektgruppe: Mikkel Vedby Rasmussen Kristian Søby Kristensen Henrik

Læs mere

Analyse. EU modtager (stadig) lav mediedækning. 20 januar Af Julie Hassing Nielsen

Analyse. EU modtager (stadig) lav mediedækning. 20 januar Af Julie Hassing Nielsen Analyse 20 januar 2017 EU modtager (stadig) lav mediedækning Af Julie Hassing Nielsen Dramatiske europapolitiske begivenheder som immigrationskrise, terrortrusler og Eurozonekrise gør det relevant at undersøge,

Læs mere

Tema: Libanon: Temaartikler Forord 3 Libanon svag stat under pres

Tema: Libanon: Temaartikler Forord 3 Libanon svag stat under pres Indholdsfortegnelse Tema: Libanon: Temaartikler Forord 3 Libanon svag stat under pres 5 Birthe Hansen og Bertel Heurlin Sydlibanon mellem lokale, regionale og internationale interesser 9 Peter Seeberg

Læs mere

DANSK OPBAKNING TIL EU INDE I HISTORISK HØJKONJUNKTUR

DANSK OPBAKNING TIL EU INDE I HISTORISK HØJKONJUNKTUR DANSK OPBAKNING TIL EU INDE I HISTORISK HØJKONJUNKTUR Kontakt: Malte Kjems, Kommunikationschef +45 23 39 56 57 mkj@thinkeuropa.dk RESUME Når danskerne om en måned skal stemme til Europa-Parlamentsvalget,

Læs mere

Et dobbelt så gæstfrit land - UgebrevetA4.dk 14-09-2015 22:15:42

Et dobbelt så gæstfrit land - UgebrevetA4.dk 14-09-2015 22:15:42 VENDEPUNKT? Et dobbelt så gæstfrit land Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Maria Jeppesen @MariaJeppesen Tirsdag den 15. september 2015, 05:00 Del: Danskernes vilje til at tage imod flygtninge er vokset

Læs mere

Det er problemformuleringen, der skal styre dit arbejde. Den afgør, hvad det vil være relevant for dig at inddrage i opgaven.

Det er problemformuleringen, der skal styre dit arbejde. Den afgør, hvad det vil være relevant for dig at inddrage i opgaven. Problemformulering "Jeg vil skrive om 1. verdenskrig", foreslår du måske din faglige vejleder. Jo, tak. Men hvad? Indtil videre har du kun valgt emne. Og du må ikke bare "skrive et eller andet" om dit

Læs mere

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten Historiefaget.dk: De allierede De allierede De lande, som bekæmpede Tyskland og Japan under 2. verdenskrig, kaldes de allierede. De allierede i 1939 De allierede gik sammen, fordi Tyskland i september

Læs mere

Mellemøsten og klimaforandringerne

Mellemøsten og klimaforandringerne dfdf ANALYSE December 2009 Mellemøsten og klimaforandringerne Martin Hvidt Verdens statsledere og klimaforhandlere samt demonstranter og pressefolk er netop nu samlet til klimatopmødet i København, hvor

Læs mere

DISKUSSIONSSPØRGSMÅL

DISKUSSIONSSPØRGSMÅL DISKUSSIONSSPØRGSMÅL FOMUSOH IVO FEH, CAMEROUN 1) Hvorfor sidder Ivo i fængsel? 2) Hvad stod der i sms en? 3) Hvem er Boko Haram? 4) Hvorfor mener myndighederne, at Ivo og hans venner er en trussel mod

Læs mere

Palæstina Fredsvagterne Randa og Lasse har begge været i Palæstina som fredsvagter.

Palæstina Fredsvagterne Randa og Lasse har begge været i Palæstina som fredsvagter. Palæstina Fredsvagterne Randa og Lasse har begge været i Palæstina som fredsvagter. Arbejdet som fredsvagt er meget afhængig af, hvor man er og hvad situationen er. Man kan bl.a. hjælpe med at dele mad

Læs mere

University of Copenhagen Notat om det danske militære bidrag mod ISIL i Irak

University of Copenhagen Notat om det danske militære bidrag mod ISIL i Irak university of copenhagen University of Copenhagen Notat om det danske militære bidrag mod ISIL i Irak Henriksen, Anders; Rytter, Jens Elo; Schack, Marc Publication date: 2014 Citation for published version

Læs mere

ELEV OPGAVER Serious Games Interactive ApS, All Rights Reserved

ELEV OPGAVER Serious Games Interactive ApS, All Rights Reserved ELEV OPGAVER 2013 Serious Games Interactive ApS, All Rights Reserved INDHOLD Opgave 1. 3 Spilresume 3 Opgave 2. 4 Spørgsmål som rækker ud over spillet 4 Opgave 3. 5 Skriv en bedre historie 5 Gloser 6 MISSION:

Læs mere

VALG TIL EUROPA-PARLAMENTET Eurobarometer, Europa-Parlamentet (EB Standard 69.2) Foråret 2008 Sammenfattende analyse

VALG TIL EUROPA-PARLAMENTET Eurobarometer, Europa-Parlamentet (EB Standard 69.2) Foråret 2008 Sammenfattende analyse Direction générale de la Communication Direction C - Relations avec les citoyens UNITE SUIVI DE L'OPINION PUBLIQUE 15/09/2008 VALG TIL EUROPA-PARLAMENTET 2009 Eurobarometer, Europa-Parlamentet (EB Standard

Læs mere

Notat fra DFL. På vej mod ny hovedorganisation. Danske Forsikringsfunktionærers Landsforening www.dfl.dk dfl@dfl.dk Tlf.

Notat fra DFL. På vej mod ny hovedorganisation. Danske Forsikringsfunktionærers Landsforening www.dfl.dk dfl@dfl.dk Tlf. Juli 2015 / side 1 af 5 På vej mod ny hovedorganisation Følgende notat baseret på informationer, kommentarer og spørgsmål til Bente Sorgenfrey, formand for FTF, og Kent Petersen, næstformand for FTF og

Læs mere

Valget i Jordan og den regionale ustabilitet

Valget i Jordan og den regionale ustabilitet ANALYSE September 2010 Valget i Jordan og den regionale ustabilitet Peter Seeberg Den 9. november 2010 afholdes der parlamentsvalg i Jordan. Valget er af flere årsager stærkt omdiskuteret. For det første

Læs mere

REKORDHØJ OPBAKNING TIL DANSK EU-MEDLEMSKAB

REKORDHØJ OPBAKNING TIL DANSK EU-MEDLEMSKAB REKORDHØJ OPBAKNING TIL DANSK EU-MEDLEMSKAB Kontakt: Forskningschef, Catharina Sørensen +45 21 54 88 21 cas@thinkeuropa.dk RESUME Ifølge en ny måling fra Parlamentets Eurobarometer mener en rekordhøj andel

Læs mere

HIZBALLAH I LIBANON. Jørgen Anton Seltz Johansen

HIZBALLAH I LIBANON. Jørgen Anton Seltz Johansen Jørgen Anton Seltz Johansen HIZBALLAH I LIBANON Efter en kort redegørelse for etableringen af Libanon som en moderne nationalstat ønskes en analyse Hizballahs rolle i landets politik siden indgåelsen af

Læs mere

Ild fortællingen - Fysisk Frihed

Ild fortællingen - Fysisk Frihed Ild fortællingen - Fysisk Frihed Anslag Igangsættende plotpunkt Eskalation Vendepunkt Point of no return Klimaks Erobring og besættelse Tilfangetagelse og slaveri Oprør og væbnet modstand Magten slår tilbage

Læs mere

Oversigt over bilag vedrørende B 42

Oversigt over bilag vedrørende B 42 Forsvarsudvalget B 42 - Bilag 1 O Oversigt over bilag vedrørende B 42 Bilagsnr. Titel 1 Vurdering af situationen i Afghanistan og Irak 2 Udkast til tidsplan for B 42 3 Revideret udkast til tidplan for

Læs mere

Hinsides de store fortællinger om terror og martyrium

Hinsides de store fortællinger om terror og martyrium ANMELDELSE November 2008 Hinsides de store fortællinger om terror og martyrium Peter Seeberg På tærsklen til Barack Obamas overtagelse af præsidentembedet i USA den 20. januar 2009 udkommer en bog af den

Læs mere

Protest i Istanbul: Demokrati er mere end stemmeboksen - Retorikforlaget. Skrevet af Mathias Møllebæk Mandag, 10. juni :30

Protest i Istanbul: Demokrati er mere end stemmeboksen - Retorikforlaget. Skrevet af Mathias Møllebæk Mandag, 10. juni :30 De massive protester mod nedlæggelsen af Gezi Park i hjertet af Istanbul er blevet et oprør mod Erdoğan-regeringens arrogante og autoritære holdning til det tyrkiske folk. Men når den internationale presse

Læs mere

Forsvarsudvalget B 123 Bilag 6 Offentligt

Forsvarsudvalget B 123 Bilag 6 Offentligt Forsvarsudvalget 2013-14 B 123 Bilag 6 Offentligt Politi- og Strafferetsafdelingen Dato: Kontor: Sagsbeh: Sagsnr.: Dok.: Sikkerheds- og Forebyggelseskontoret UDKAST TIL TALE til brug for besvarelsen af

Læs mere

Osmannerriget. Begyndelsen. Storhedstiden. Vidste du, at.. Nederlag og tilbagegang. Fakta. Forsøg på modernisering. Opløsning.

Osmannerriget. Begyndelsen. Storhedstiden. Vidste du, at.. Nederlag og tilbagegang. Fakta. Forsøg på modernisering. Opløsning. Historiefaget.dk: Osmannerriget Osmannerriget Det Osmanniske Rige eksisterede i over 600 år. Det var engang frygtet i Europa, men fra 1600-tallet gik det tilbage. Efter 1. verdenskrig opstod republikken

Læs mere

Tyske troppebevægelser

Tyske troppebevægelser Opgaveformulering: På baggrund af en analyse af det udleverede materiale ønskes en diskussion af om krisen i dagene op til 22. maj 1938 udløstes af tyske troppebevægelser med henblik på invasion i Tjekkoslovakiet

Læs mere

DET TALTE ORD GÆLDER

DET TALTE ORD GÆLDER Forsvarsministerens indlæg ved CMS seminar: En ny realisme principper for en aktiv forsvars- og sikkerhedspolitik den 8. marts 2013 For knap to måneder siden havde vi nogle meget hektiske timer og døgn

Læs mere

Europa-Parlamentets Eurobarometer (EB79.5) ET ÅR FØR VALGET TIL EUROPA-PARLAMENTET I 2014 Den institutionelle del SOCIODEMOGRAFISK BILAG

Europa-Parlamentets Eurobarometer (EB79.5) ET ÅR FØR VALGET TIL EUROPA-PARLAMENTET I 2014 Den institutionelle del SOCIODEMOGRAFISK BILAG Generaldirektoratet for Kommunikation Enheden for Analyse af den Offentlige Opinion Europa-Parlamentets Eurobarometer (EB79.5) Bruxelles, den 21. august 2013 ET ÅR FØR VALGET TIL EUROPA-PARLAMENTET I 2014

Læs mere

Energikrisen dengang og nu

Energikrisen dengang og nu Energikrisen dengang og nu Sammenlign olienkrisen i 1973 med årsagerne til stigningen på olie i 2011. Baggrund I 1973 førte en krise mellem Israel på den ene side og Egypten og Syrien på den anden side

Læs mere

11. september USA under angreb. Fakta. Osama bin Ladens død. Reaktion på angrebene. Krig. Vidste du, at... Krigen mod terror

11. september USA under angreb. Fakta. Osama bin Ladens død. Reaktion på angrebene. Krig. Vidste du, at... Krigen mod terror Historiefaget.dk: 11. september 2001 11. september 2001 Den 11. september 2001 udførte 19 terrorister fra gruppen Al-Qaeda et kæmpe terrorangreb på USA. Det blev starten på Vestens krig mod terror. Af

Læs mere

Roger Buch Forskningschef, Ph.d., cand.scient.pol. Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Roger Buch Forskningschef, Ph.d., cand.scient.pol. Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch Forskningschef, Ph.d., cand.scient.pol. Danmarks Medie- og Journalisthøjskole HVEM ER HAN? Forsker siden 1993. Først ved Institut for Statskundskab, Syddansk Universitet i Odense. Siden 2004

Læs mere

19.08.09 Side 1 af 6. Teglværksgade 27 2100 København Ø. Tlf +45 51 32 47 46 analyse@cevea.dk www.cevea.dk

19.08.09 Side 1 af 6. Teglværksgade 27 2100 København Ø. Tlf +45 51 32 47 46 analyse@cevea.dk www.cevea.dk 19.08.09 Side 1 af 6 'DQVNHUQHXQGHUNHQGHUIO\JWQLQJHSROLWLNNHQ 1RWDWIUD&HYHD Teglværksgade 27 2100 København Ø Tlf +45 51 32 47 46 analyse@cevea.dk www.cevea.dk XGDIGDQVNHUHHULPRGDW'DQPDUNWURGVHU)1 VDQEHIDOLQJHURJ

Læs mere

UKLASSIFICERET. Danske islamistiske miljøer med betydning for terrortruslen mod Danmark

UKLASSIFICERET. Danske islamistiske miljøer med betydning for terrortruslen mod Danmark 28. maj 2014 Danske islamistiske miljøer med betydning for terrortruslen mod Danmark Sammenfatning Der findes islamistiske miljøer i Danmark, hvorfra der udbredes en militant islamistisk ideologi. Miljøerne

Læs mere

USA. Spørgsmål til refleksion og fordybelse. Ordforklaring. Historiefaget.dk: USA. Side 1 af 5

USA. Spørgsmål til refleksion og fordybelse. Ordforklaring. Historiefaget.dk: USA. Side 1 af 5 USA USA betyder United States of Amerika, på dansk Amerikas Forenede Stater. USA er et demokratisk land, der består af 50 delstater. USA styres af en præsident, som bor i Det hvide Hus, som ligger i regeringsområdet

Læs mere

Situations og trusselsvurdering for de danske enheder til sikkerhedsstyrken ISAF i Afghanistan

Situations og trusselsvurdering for de danske enheder til sikkerhedsstyrken ISAF i Afghanistan Situations og trusselsvurdering for de danske enheder til sikkerhedsstyrken ISAF i Afghanistan Frem mod præsidentvalget i 2014 er det meget sandsynligt, at de indenrigspolitiske spændinger i Afghanistan

Læs mere

FORLØB PROBLEMSTILLINGER TEKSTER ANDRE UDTRYKSFORMER KOMPETENCEOMRÅDER

FORLØB PROBLEMSTILLINGER TEKSTER ANDRE UDTRYKSFORMER KOMPETENCEOMRÅDER Privatøkonomi Hvordan fungerer et budget, og hvad sker der, hvis man ikke betaler sine regninger? Hvad bruger klassen penge på, og hvorfor er teenagere en interessant forbrugergruppe for reklamefirmaer

Læs mere

Det Udenrigspolitiske Nævn UPN Alm.del Bilag 184 Offentligt. NB: Det talte ord gælder. NOTITS

Det Udenrigspolitiske Nævn UPN Alm.del Bilag 184 Offentligt. NB: Det talte ord gælder. NOTITS Det Udenrigspolitiske Nævn 2015-16 UPN Alm.del Bilag 184 Offentligt NB: Det talte ord gælder. NOTITS Til: Udenrigsministeren J.nr.: CC: Bilag: Fra: ALO Dato: 5. april 2016 Emne: Indledende tale - Samråd

Læs mere

24. september 2018 EUFA Radikale Venstre. Att. Lars Beer Nielsen Mail:

24. september 2018 EUFA Radikale Venstre. Att. Lars Beer Nielsen Mail: 24. september 2018 EUFA1.2017-0004 Radikale Venstre Att. Lars Beer Nielsen Mail: Lars.Beer@ft.dk, rvjohn@ft.dk Kulturstyrelsen H. C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Telefon 3373 3373 Telefax 3391

Læs mere

Efterretningsmæssig risikovurdering 2006

Efterretningsmæssig risikovurdering 2006 Efterretningsmæssig risikovurdering 2006 Kastellet 30-2100 København Ø Telefon 33 32 55 66 Telefax 33 93 13 20 www.fe-ddis.dk E-mail: fe@fe-mail.dk Nr.: 350.460-02100 Dato: 4. december 2006 (Bedes anført

Læs mere

DANSKERE BEKYMRER SIG MERE OG MERE OVER BREXIT

DANSKERE BEKYMRER SIG MERE OG MERE OVER BREXIT DANSKERE BEKYMRER SIG MERE OG MERE OVER BREXIT Kontakt: Seniorforsker, Maja Kluger Dionigi +45 30 59 55 87 mkr@thinkeuropa.dk RESUME Et flertal af danskerne ser Brexit som et dårligt valg for Storbritannien,

Læs mere

Alliancerne under 1. verdenskrig

Alliancerne under 1. verdenskrig Historiefaget.dk: Alliancerne under 1. verdenskrig Alliancerne under 1. verdenskrig Europa var i tiden mellem Tysklands samling i 1871 og krigens udbrud blevet delt i to store allianceblokke: den såkaldte

Læs mere

Vestens unuancerede billede af islam

Vestens unuancerede billede af islam Interview Maj 2009 Vestens unuancerede billede af islam Interview med Dietrich Jung af Lars Ole Knippel Den nyudnævnte professor ved Center for Mellemøststudier, Dietrich Jung, siger, at mange glemmer,

Læs mere

Krigskommissionen er rigtig men tester regeringen demokratisk

Krigskommissionen er rigtig men tester regeringen demokratisk Krigskommissionen er rigtig men tester regeringen demokratisk Af Lektor, ph.d., Anders Henriksen Det Juridiske Fakultet ved Københavns Universitet Regeringens beslutning om at nedsætte en undersøgelseskommission,

Læs mere

Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling 9. april undersøgelse

Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling 9. april undersøgelse Nationalt Videncenter for Historie- og Kulturarvsformidling 9. april undersøgelse Userneeds, 17. marts 2015 Metode Målgruppe: 18-86 årige mænd og kvinder i Danmark Metode: Online undersøgelse. Medlemmer

Læs mere

color> Efter alt at dømme bliver der endnu mere krig i Mellemøsten

color> Efter alt at dømme bliver der endnu mere krig i Mellemøsten Første fase i krigen mod Islamisk Stat er ved at være overstået. 15. oktober, 2017 Lars Erslev Andersen om de kommende måneder: color> Efter alt at dømme bliver der endnu mere krig i Mellemøsten Kampen

Læs mere

Italesættelse af krigen i Afghanistan

Italesættelse af krigen i Afghanistan Italesættelse af krigen i Afghanistan 1 Fakta Danmark har i alt (gennem årene) haft over 10.000 tropper udstationeret i Afghanistan. 43 soldater er blevet dræbt. Der er brugt mere end 13 milliarder danske

Læs mere

Ottawa Charter. Om sundhedsfremme

Ottawa Charter. Om sundhedsfremme Ottawa Charter Om sundhedsfremme Forord Komiteen for Sundhedsoplysning ønsker med denne publikation at udbrede kendskabet til en væsentlig international aktivitet for at fremme sundhed. Charteret er udarbejdet

Læs mere

ANALYSENOTAT Prognose: Den samlede beklædningsog fodtøjseksport når nye højder

ANALYSENOTAT Prognose: Den samlede beklædningsog fodtøjseksport når nye højder ANALYSENOTAT Prognose: Den samlede beklædningsog fodtøjseksport når nye højder AF SEKRETARIATSCHEF NIKOLAI KLAUSEN OG ANALYSEKONSULENT JAKOB KÆSTEL MADSEN Beklædnings- og fodtøjseksport for 32,8 mia. kr.

Læs mere

Endeligt svar på Europaudvalgets spørgsmål nr. 43 (alm. del) af 2. december 2008.

Endeligt svar på Europaudvalgets spørgsmål nr. 43 (alm. del) af 2. december 2008. Folketingets Europaudvalg Christiansborg Finansministeren Endeligt svar på Europaudvalgets spørgsmål nr. 43 (alm. del) af 2. december 2008. 18. december 2008 J.nr. 53-73 Spørgsmål: Ministeren bedes redegøre

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni, 2014/15 Institution VID Gymnasier, Grenaa Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold HHX Samfundsfag

Læs mere

Hvis demokratiet skal begrænses

Hvis demokratiet skal begrænses Jens-Peter Bonde Hvis demokratiet skal begrænses Før afstemningen Gyldendal Indhold Forord 11 Kapitel 1: En rigtig EU-grundlov 15 Lad os få en ærlig snak om fremtiden 1.6. Vi skal ikke stemme i mange,

Læs mere

Hovedkonklusioner på spørgeskemaundersøgelse rettet mod danske journalister og politikere

Hovedkonklusioner på spørgeskemaundersøgelse rettet mod danske journalister og politikere Hovedkonklusioner på spørgeskemaundersøgelse rettet mod danske journalister og politikere Erik Albæk, Arjen van Dalen & Claes de Vreese Center for Journalistik Institut for Statskundskab Syddansk Universitet

Læs mere

Valg til Europa-Parlamentet og folkeafstemning om patentdomstolen 2014 Valgkampens medier

Valg til Europa-Parlamentet og folkeafstemning om patentdomstolen 2014 Valgkampens medier Valg til Europa-Parlamentet og folkeafstemning om patentdomstolen 2014 Valgkampens medier KMD Analyse Maj 2014 VEJEN TIL EU GÅR VIA TV KLASSISKE MEDIER SLÅR DE NYE SOCIALE MEDIER MED FLERE LÆNGDER VALGPLAKATER:

Læs mere

2.7. HVAD BETYDER DET EGENTLIG AT BETEGNE SIG SELV SOM TROENDE?

2.7. HVAD BETYDER DET EGENTLIG AT BETEGNE SIG SELV SOM TROENDE? 2.7. HVAD BETYDER DET EGENTLIG AT BETEGNE SIG SELV SOM TROENDE? Abstract: Danmark har i de seneste 50-60 år været igennem dramatiske forandringer på en række samfundsområder inklusive det religiøse. Disse

Læs mere

Hvad skal vi med forsvaret? Peter Viggo Jakobsen Institut for Strategi Forsvarsakademiet Ifs-71@fak.dk

Hvad skal vi med forsvaret? Peter Viggo Jakobsen Institut for Strategi Forsvarsakademiet Ifs-71@fak.dk Hvad skal vi med forsvaret? Peter Viggo Jakobsen Institut for Strategi Forsvarsakademiet Ifs-71@fak.dk 1 Krig historiens skraldespand? Antal krige mellem stater siden 1945 Stadig færre mennesker dør som

Læs mere

B8-0225/2019 } B8-0227/2019 } B8-0229/2019 } RC1/Am. 1

B8-0225/2019 } B8-0227/2019 } B8-0229/2019 } RC1/Am. 1 B8-0229/2019 } RC1/Am. 1 1 Betragtning A a (ny) Aa. der henviser til, at EU fortsat er overbevist om, at en fredelig og demokratisk politisk løsning er den eneste holdbare vej ud af krisen; der henviser

Læs mere

Den demokratiske samtale: utilstrækkelig opdragelse til demokrati

Den demokratiske samtale: utilstrækkelig opdragelse til demokrati www.folkeskolen.dk januar 2005 Den demokratiske samtale: utilstrækkelig opdragelse til demokrati DEMOKRATIPROJEKT. Lærerne fokuserer på demokratiet som en hverdagslivsforeteelse, mens demokratisk dannelse

Læs mere

Dansker hvad nu? Fra vikingerige til velfærdsstat

Dansker hvad nu? Fra vikingerige til velfærdsstat Undervisningsmateriale til Dansker hvad nu? Formål Vi danskere er glade for vores velfærdssamfund uanset politisk orientering. Men hvordan bevarer og udvikler vi det? Hvilke værdier vil vi gerne bygge

Læs mere

KONSTRUKTIV KONFLIKTKULTUR

KONSTRUKTIV KONFLIKTKULTUR KristianKreiner 24.april2010 KONSTRUKTIVKONFLIKTKULTUR Hvordanmanfårnogetkonstruktivtudafsinekonflikter. Center for ledelse i byggeriet (CLiBYG) har fulgt et Realdaniafinansieret interventionsprojekt,

Læs mere

NÅR ORGANISATIONSFORTÆLLINGEN BLIVER DEMOKRATISK - OM AT ARBEJDE MED MED- OG MODFORTÆLLINGER

NÅR ORGANISATIONSFORTÆLLINGEN BLIVER DEMOKRATISK - OM AT ARBEJDE MED MED- OG MODFORTÆLLINGER NÅR ORGANISATIONSFORTÆLLINGEN BLIVER DEMOKRATISK - OM AT ARBEJDE MED MED- OG MODFORTÆLLINGER WORKSHOP VED ph.d., lektor ved institut for erhvervskommunikation tsj@bcom.au.dk Info-netværkskonferencen 2015

Læs mere

Første verdenskrig. Våbenstilstand.

Første verdenskrig. Våbenstilstand. Første verdenskrig. Våbenstilstand og eftervirkninger. Våbenstilstand. I 1918 var situationen desperat, der var krise i Tyskland. Sult og skuffelse over krigen havde ført til en voksende utilfredshed med

Læs mere

Perspektiver for dansk udenrigspolitik efter Fogh

Perspektiver for dansk udenrigspolitik efter Fogh Perspektiver for dansk udenrigspolitik efter Fogh Rasmus Brun Pedersen Lektor, PhD Institut for statskundskab & Institut for Erhvervskommunikation Aarhus Universitet Email: brun@ps.au.dk Udenrigspolitisk

Læs mere

FORSONING MELLEM VESTEN OG ISLAM

FORSONING MELLEM VESTEN OG ISLAM 1 FORSONING MELLEM VESTEN OG ISLAM Johan Galtung www.visdomsnettet.dk 2 Forsoning mellem Vesten og Islam Af Johan Galtung (Oversættelse Ebba Larsen) 1. Diagnose: Denne artikel slutter med en oversigt med

Læs mere

Effekter af 'public service'-nyheder? David Nicolas Hopmann, 28. januar 2009, Handelshøjskolen i København

Effekter af 'public service'-nyheder? David Nicolas Hopmann, 28. januar 2009, Handelshøjskolen i København David Nicolas Hopmann, dnh@sam.sdu.dk 28. januar 2009, Handelshøjskolen i København Erik Albæk, Claes de Vreese, David Nicolas Hopmann Balance og upartiskhed i den politiske journalistik Center for Journalistik

Læs mere

Undersøgelsesopgaver og øvelser om magt Af Rune Gregersen

Undersøgelsesopgaver og øvelser om magt Af Rune Gregersen Undersøgelsesopgaver og øvelser om magt Af Rune Gregersen Øvelse 1) Paneldebat 1. Læs temateksten Magt, dynamik og social mobilitet og inddel klassen i to halvdele. Den ene halvdel forsøger at argumentere

Læs mere

EP-VALGET VARER TO UGER I DE DANSKE AVISER

EP-VALGET VARER TO UGER I DE DANSKE AVISER EP-VALGET VARER TO UGER I DE DANSKE AVISER Kontakt: Ph.d.-studerende, Karsten Tingleff Vestergaard +45 26 70 52 25 ktv@thinkeuropa.dk RESUME: Når danskerne d. 26. maj 2019 skal stemme om, hvem der skal

Læs mere

Til orientering af Det Udenrigspolitiske Nævn og Udenrigsudvalget

Til orientering af Det Udenrigspolitiske Nævn og Udenrigsudvalget Det Udenrigspolitiske Nævn, Udenrigsudvalget 2018-19 UPN Alm.del - Bilag 134, URU Alm.del - Bilag 125 Offentligt Udenrigsnote Til orientering af Det Udenrigspolitiske Nævn og Udenrigsudvalget En ny rolle

Læs mere

Social kapital og mediernes indflydelse på deltagerdemokratiet

Social kapital og mediernes indflydelse på deltagerdemokratiet Social kapital og mediernes indflydelse på deltagerdemokratiet Jeg vil i denne synopsis tegne et billede af forholdet mellem social kapital som et vigtigt aspekt for et velfungerende demokrati, og forholde

Læs mere

Det Udenrigspolitiske Nævn, Forsvarsudvalget, Udenrigsudvalget UPN Alm.del Bilag 127, FOU Alm.del Bilag 56, URU Alm.del Bilag 88 Offentligt

Det Udenrigspolitiske Nævn, Forsvarsudvalget, Udenrigsudvalget UPN Alm.del Bilag 127, FOU Alm.del Bilag 56, URU Alm.del Bilag 88 Offentligt Det Udenrigspolitiske Nævn, Forsvarsudvalget, Udenrigsudvalget 2017-18 UPN Alm.del Bilag 127, FOU Alm.del Bilag 56, URU Alm.del Bilag 88 Offentligt DET INTERNATIONALE SEKRETARIAT UDENRIGSNOTE Til orientering

Læs mere

TILLIDEN MELLEM DANSKERE OG INDVANDRERE DEN ER STØRRE END VI TROR

TILLIDEN MELLEM DANSKERE OG INDVANDRERE DEN ER STØRRE END VI TROR TILLIDEN MELLEM DANSKERE OG INDVANDRERE DEN ER STØRRE END VI TROR mellem mennesker opfattes normalt som et samfundsmæssigt gode. Den gensidige tillid er høj i Danmark, men ofte ses dette som truet af indvandringen.

Læs mere

Liberalisme...1 Socialismen...1 Konservatisme...2 Nationalisme...4 Socialliberalisme...5

Liberalisme...1 Socialismen...1 Konservatisme...2 Nationalisme...4 Socialliberalisme...5 Ideologier Indhold Liberalisme...1 Socialismen...1 Konservatisme...2 Nationalisme...4 Socialliberalisme...5 Liberalisme I slutningen af 1600-tallet formulerede englænderen John Locke de idéer, som senere

Læs mere

SKT JOSEFS SKOLE. Kultur og Identitet. xxxxxxxxxxx

SKT JOSEFS SKOLE. Kultur og Identitet. xxxxxxxxxxx SKT JOSEFS SKOLE. Kultur og Identitet. xxxxxxxxxxx 08-12-2009 Problemstilling: Der findes flere forskellige kulturer, nogle kulturer er mere dominerende end andre. Man kan ikke rigtig sige hvad definitionen

Læs mere

NATO S YDERSTE FORPOST MOD ØST

NATO S YDERSTE FORPOST MOD ØST Koldkrigsmuseum Stevnsfort ligger ved Stevns Klint. I kan både kommer hertil via bus, cykel eller på gåben. Sidstnævnte er en smuk tur langs klinten fra Rødvig station. Se nærmere på hjemmesiden www.kalklandet.

Læs mere

Versaillestraktaten. Krigsafslutningen. Dolkestødsmyten. Den dårlige fred. Vidste du, at... Krigen i erindringen. Fakta

Versaillestraktaten. Krigsafslutningen. Dolkestødsmyten. Den dårlige fred. Vidste du, at... Krigen i erindringen. Fakta Historiefaget.dk: Versaillestraktaten Versaillestraktaten 1. verdenskrig stoppede 11. november 1918 kl. 11. Fredstraktaten blev underskrevet i Versailles i 1919. Krigsafslutningen Krigens afslutning regnes

Læs mere

AKTUEL GRAF. CVAP Aktuel Graf Serien Tilbageslag for den demokratiske integration - valgdeltagelsen falder

AKTUEL GRAF. CVAP Aktuel Graf Serien  Tilbageslag for den demokratiske integration - valgdeltagelsen falder CENTER FOR VALG OG PARTIER INSTITUT FOR STATSKUNDSKAB KØBENHAVNS UNIVERSITET Tilbageslag for den demokratiske integration - valgdeltagelsen falder AKTUEL GRAF Tilbageslag for den demokratiske integration

Læs mere

ANALYSE April Obama i Tyrkiet. Nye toner i forholdet mellem USA og den muslimske verden. Peter Seeberg

ANALYSE April Obama i Tyrkiet. Nye toner i forholdet mellem USA og den muslimske verden. Peter Seeberg ANALYSE April 2009 Obama i Tyrkiet Nye toner i forholdet mellem USA og den muslimske verden Peter Seeberg Barack Obamas tale i påsken 2009 i det tyrkiske parlament blev, som de øvrige momenter i hans intenst

Læs mere

Rejse Program Intro. Libanon og Jordan 30 Juni - 15 Juli

Rejse Program Intro. Libanon og Jordan 30 Juni - 15 Juli Intro NextStop Libanon og Jordan 30 Juni - 15 Juli Next Stop tager dig med til Jordan og Libanon. Gennem mødet med unge fra regionen udfordrer vi stereotyper og mediebilleder og sammen skaber vi mulighederne

Læs mere

BRUG DIN STEMME U D S K O L I N G / E L E V LEGER LIGE BØRN BEDST? SIDE 1/8

BRUG DIN STEMME U D S K O L I N G / E L E V LEGER LIGE BØRN BEDST? SIDE 1/8 SIDE 1/8 DISKUTER TEMAETS OVERSKRIFT: ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- OPFIND FOKUSOMRÅDER TIL ET TEENAGEMINISTERIUM.

Læs mere

Studieprøven. Skriftlig fremstilling. Skriftlig del. Maj-juni 2009. muslimske verden og Vesten. Du skal besvare én af opgaverne.

Studieprøven. Skriftlig fremstilling. Skriftlig del. Maj-juni 2009. muslimske verden og Vesten. Du skal besvare én af opgaverne. Studieprøven Maj-juni 2009 Skriftlig del Skriftlig fremstilling Opgave 1: Samkvem mellem den muslimske verden og Vesten Opgave 2: Sammenhængskraft Opgave 3: Skal skatten ned? Du skal besvare én af opgaverne.

Læs mere

Notat. Danskeres normale og faktiske arbejdstider

Notat. Danskeres normale og faktiske arbejdstider R o c k w o o l F o n d e n s F o r s k n i n g s e n h e d Notat Danskeres normale og faktiske arbejdstider hvor store er forskellene mellem forskellige grupper? Af Jens Bonke Oktober 2012 1 1. Formål

Læs mere

DIALOG # 4. ForældreNE taler negativt om en elev skal man gribe ind?

DIALOG # 4. ForældreNE taler negativt om en elev skal man gribe ind? DIALOG # 4 ForældreNE taler negativt om en elev skal man gribe ind? Om trivsel på spil en god dialog De følgende sider er et redskab til at få talt om, hvordan I i fællesskab vil forholde jer til en potentielt

Læs mere

NYT BLOD Flygtningestrømmen er en gave til konkurrencestaten Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Fredag den 29. januar 2016, 05:00

NYT BLOD Flygtningestrømmen er en gave til konkurrencestaten Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Fredag den 29. januar 2016, 05:00 Flygtningestrømmen er en gave til konkurrencestaten - UgebrevetA4.dk 28-01-2016 22:45:42 NYT BLOD Flygtningestrømmen er en gave til konkurrencestaten Af Michael Bræmer @MichaelBraemer Fredag den 29. januar

Læs mere

Spørgsmål til refleksion og fordybelse. Vidste du, at.. Ordforklaring. Historiefaget.dk: Vidste du, at.. Side 1 af 5

Spørgsmål til refleksion og fordybelse. Vidste du, at.. Ordforklaring. Historiefaget.dk: Vidste du, at.. Side 1 af 5 Den kolde krig er betegnelsen for den højspændte situation, der var mellem supermagterne USA og Sovjetunionen i perioden efter 2. verdenskrigs ophør i 1945 og frem til Berlinmurens fald i november 1989.

Læs mere

2

2 1 2 3 4 5 6 1983 1922: Bornholmerne ønskede at forsvare sig ved kysten, Hærledelsen i København ville sikre sig, at man gjorde, som den ønskede, nemlig ikke at forsvare ved kysten 1922 1932: Bornholms

Læs mere