SKAMMENS TID. Kammerspil i to akter. Kaj Himmelstrup. Personerne: CHRESTEN, 75 år, professor og tidligere kulturminister. VIVI, hans yngre søster

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SKAMMENS TID. Kammerspil i to akter. Kaj Himmelstrup. Personerne: CHRESTEN, 75 år, professor og tidligere kulturminister. VIVI, hans yngre søster"

Transkript

1 SKAMMENS TID Kammerspil i to akter Kaj Himmelstrup Personerne: CHRESTEN, 75 år, professor og tidligere kulturminister VIVI, hans yngre søster En kvindelig statist uden replikker 1. AKT Stue i en større villa i Gentofte. Der dufter af lige dele god, gammeldags kultur og herskende klasse. 75-årige Chresten er iført smokingbukser og -skjorte. Han er ved at knappe skjorten. Hans 63-årige søster kommer ind. VIVI - Det må du undskylde. Din husalf sagde, jeg bare kunne gå lige ind. CHRESTEN - Min husalf? VIVI - Forstyrrer jeg? CHRESTEN - Hun hedder altså fru Madsen. VIVI - Det ved jeg godt. Hun er et sødt menneske. CHRESTEN - Javist. Hvad vil du? VIVI - ( ser, han har besvær med knapperne.) Skal jeg hjælpe dig? CHRESTEN - Det må du godt. (Hun knapper de øverste knapper.) Tak.

2 VIVI - Er hun stadig kun fru Madsen? CHRESTEN - Hun er kun fru Madsen, ja. VIVI - Enkefru Madsen? CHRESTEN - Du kan godt spare dig. VIVI - Trænger du aldrig til nogen i sengen? CHRESTEN - Jeg er 75. VIVI - Er det en forhindring? CHRESTEN - Kan vi tale om noget andet? VIVI - Er I stadigvæk Des? CHRESTEN - Det er vi, ja. VIVI - Er det ikke lidt gammeldags? CHRESTEN - Det er sådan hun ønsker det. VIVI - Herskab og tyende? CHRESTEN - Du opgiver aldrig sarkasmen, hvad? VIVI - Nej, det er en slem uvane. Undskyld. CHRESTEN - Den kan godt bekæmpes. VIVI - Ikke så længe verden ser ud som den gør. CHRESTEN - Nej, det er klart. Hører fru Madsen hjemme i den sammenhæng? VIVI - Hvis I stadig er Des, så gør hun. CHRESTEN - Er det det, du er kommet for at diskutere? VIVI - Næh. Jeg ønsker dig bare noget bedre end at være enkemand. CHRESTEN - Det er sødt af dig. Desværre har jeg lidt småtravlt. Jeg skal gå. VIVI - Det ved jeg. Jeg så det i avisen i morges. Du bliver smukt omtalt. Til lykke med det.

3 CHRESTEN - Hvad er det du vil? VIVI - Du gætter det aldrig. CHRESTEN - Jeg har mine anelser. VIVI - Det er klart. Det er bare ikke det. Ikke denne gang. Jeg kommer for at stille dig et par spørgsmål. CHRESTEN - Og det skal være nu? VIVI - Det første handler om festen i aften. Hvorfor er jeg ikke inviteret? CHRESTEN - Det ved jeg ikke. VIVI - Jeg er din søster? CHRESTEN - Ja. VIVI - Ville det ikke være naturligt, at din søster blev inviteret? CHRESTEN - Det kan man godt sige, jo. VIVI - Jeg kunne oven i købet give en sang eller to. Det skulle ikke komme an på det? CHRESTEN - Jeg tror ikke, det ville blive værdsat. VIVI - Det er måske det, der er forklaringen? CHRESTEN - Nej. VIVI - Hvad så? CHRESTEN - Det er ikke mig, der inviterer. VIVI - Det er partiet? CHRESTEN - Det er deres fest. VIVI - Det er vel også din? CHRESTEN - Jeg syntes ikke, jeg kunne blande mig. VIVI - Men du tænkte på det? (Han svarer ikke.) Vær nu ærlig.

4 CHRESTEN - Jeg troede ikke du havde lyst til at vise dig i det selskab. VIVI - Det har du nok ret i. Har du noget, der kan drikkes? CHRESTEN - Help yourself. Du ved jo, hvor det står. (Hun tager glas og flaske fra et mahogniskab. Han knapper ærmerne. Hun tager kapslen af og lægger den i skabet.) VIVI - Hvad med dig? CHRESTEN - Nej tak. VIVI - Altid sober? CHRESTEN - Helst. VIVI - Og i hvert fald i aften. CHRESTEN - Også i aften. (Hun skænker til sig selv. Han tager sort butterfly på.) VIVI - Hvordan føles det? CHRESTEN - At have smoking på? En lille smule snærende. VIVI - Trøst dig. Vi har alle sammen vores lidelser. (Hun ser på glasset, hun har i hånden.) CHRESTEN - Det ser man jo. - Hvad kommer du for? VIVI - Skål! (Hun drikker.) Du er vel stolt? CHRESTEN - Det vil jeg ikke sige. Beæret, måske. VIVI - Det var sandelig et pænt ord til den forsamling. Det vil du selvfølgelig bruge i din takketale. Den store mand er dybt beæret. Selv om enhver idiot kan se, at det er de andre, der burde være det. Det er dem, den store sol skinner på. CHRESTEN - Ser man det. VIVI - Du var det fine menneske i partiet, det ved både du og jeg. Ikke ham med magten. Det lå ikke til dig. Men du var ham, der ikke var til at komme udenom. Intelligens og klasse. Og så alt det med kulturen og det lødige.

5 CHRESTEN - Mange tak. VIVI - Du var med i toppen i jeg ved ikke hvor mange år. 25? Hvad? Hvor du også sad i folketinget. CHRESTEN - Og hvad så? VIVI - Ti år som kulturminister. Kom ikke her. Oven i købet med det, der går for at være et nobelt eftermæle. CHRESTEN - Det er du vist ret alene om at mene. VIVI - Det er ikke mig, der mener det. Det er dit kære parti. Det tæller vel mere. Ikke sandt? CHRESTEN - Din psykologiske indsigt er imponerende. VIVI - Så er der alt det andet. En flot akademisk karriere - ikke fordi det betyder ret meget i de omgivelser, men jeg har da hørt de er imponerede over den reol-meter bøger, du har skrevet. Sådan da. CHRESTEN - Er du i forlegenhed? VIVI - Jeg er altid i forlegenhed. Det jeg har lavet, Chresten, det giver ikke pension. CHRESTEN - Hvor meget? VIVI - Skål, Chresten. (Hun drikker.) Det er ikke derfor, jeg kommer. Jeg kommer for at ønske dig til lykke. Du skal have partiets nye store kultur- og hæderspris, har jeg læst. Jeg synes, det er fint du får den. Jeg synes også det er fint, at de endelig har taget sig sammen til at lave sådan en pris. Hvad borgerlig kultur så ellers er. Og borgerlig hæder. CHRESTEN - Er det det, du vil spørge mig om? VIVI - Næh. CHRESTEN - Jeg synes, du skulle drikke ud, Vivi. (Han tager smokingjakken på.) VIVI - Hvorfor det? Jeg ved godt, jeg har et problem, men jeg bæller altså ikke. CHRESTEN - Det var ikke det jeg antydede. Men hvis du drak ud, så havde jeg en anledning til at følge dig til dørs. VIVI - Jeg skal ikke gå, Chresten.

6 CHRESTEN - Det skal jeg. VIVI - Næh, du bliver hentet. I limousine. CHRESTEN - Har hun også fortalt dig det? VIVI - Enkefru Madsen er et sødt menneske. Det er en skam du ikke har øje for hendes fortrin. Skål. (Hun drikker.) Vi har mindst en time, Chresten. CHRESTEN - Til hvad? VIVI - Det skal jeg sige dig. Til at råde bod på det krampagtige forhold, der er mellem os. CHRESTEN - Synes du det er krampagtigt? VIVI - Hvad vil du ellers kalde det? CHRESTEN - Tror du ikke, det er for sent? VIVI - Hvad tror du selv, Chresten? CHRESTEN - Det var mig, der spurgte. VIVI - Der er aldrig noget, der er for sent, vel? CHRESTEN - Behøver det være nu? VIVI - Det er det nødt til. CHRESTEN - Hvorfor? VIVI - Det har sine grunde. Dem skal jeg vende tilbage til. Først er der noget, jeg må tilstå. (Hun hæver glasset, hilser og drikker ud.) Jeg har altid beundret dig, Chresten. CHRESTEN - Altid? - Jeg synes jeg husker noget andet. VIVI - Det kommer vi til. Som barn da beundrede jeg dig, sådan som bitte små piger beundrer deres store brødre. Du var så klog. Du kunne det hele. Du kunne også klare mor. Det kunne jeg ikke. Men du stillede op for mig. Altid. Du var det positive i mit liv. Din retskaffenhed... CHRESTEN - Hold op, Vivi. VIVI - Hvorfor? Retskaffenhed, det er da en god egenskab.

7 CHRESTEN - Fortæl mig hellere, hvad du vil med alt det der. VIVI - Det er det, jeg er ved, Chresten. - Dit slips sidder skævt. - Nu skal jeg. (Hun stiller glasset fra sig og retter butterflyen.) Op med hagen. Så, nu er du helt perfekt. CHRESTEN - Tak. Og hvad ville du så? VIVI - Kom. (Hun trækker ham med hen til flyglet og får ham til at sætte sig på klaverbænken.) Kan du huske det allerførste du lærte mig? CHRESTEN - Vivi... VIVI - Jeg var ikke engang tre år. Det kan jeg selvføgelig ikke huske, men det har I fortalt mig. (Hun stiller sig bag ham og lægger armene rundt om ham. Så synger hun "Sov mit barn sov længe". Først stirrer han opgivende ud i luften, så begynder han at akkompagnere. Hun synger sangen færdig, men bliver stående med armene om ham.) Hver gang jeg synger den, så er det ligesom et sug indeni. CHRESTEN - Længslen efter den tabte barndom? VIVI - Overhovedet ikke. Det minder mig om noget, jeg har svært ved. (Hun slipper ham og tager flasken. Hun ser spørgende på ham.) CHRESTEN - Ja endelig. VIVI - (skænker og drikker.) Jeg kan ikke få min barndomsverden til at hænge sammen med resten af mit liv. CHRESTEN - Det er der da vist en forklaring på. Du vendte den ryggen. VIVI - Da jeg var tolv, lærte du mig at spille Schubert. Kan du huske det? CHRESTEN -Ja. Og da du blev seksten, holdt du op. VIVI - Jeg fandt jo ud af, at min barndomsverden var fuld af løgn. Alt var så klogt og smukt og uden problemer. De få der var, kunne man tale ihjel. Eller tie ihjel. Så lærte jeg, at man kunne se på vores forkælede verden med andre øjne. CHRESTEN - Og så valgte du vores verden fra. Ja ja. VIVI - Naturligvis. CHRESTEN - Til fordel for det, der foregik derude på venstrefløjen. VIVI - Det var ikke noget svært valg.

8 CHRESTEN - Forstå det hvo som kan. VIVI - Det forlanger jeg ikke. CHRESTEN - Men du vil alligevel have, at det skal hænge sammen med din gamle barndomsverden? VIVI - Det er det, mit andet spørgsmål handler om. CHRESTEN - Tror du ikke det bliver noget af en opgave? VIVI - Helt sikkert. Glæd dig. CHRESTEN - Til hvad? VIVI - Til opgaven. Det er dig, der skal løse den. CHRESTEN - Mig? VIVI - Ja. CHRESTEN - (rejser sig) Jeg aner ikke, hvad du taler om. VIVI - Selvfølgelig gør du det. (Hun stiller glasset på flyglet og sætter sig og spiller et stykke af Schubert. Han ser undrende til. Hun slutter.) Hvad synes du? CHRESTEN - Schubert? Jeg troede ikke du nedlod dig til at spille den slags? Har du øvet dig i smug? VIVI - Jeg har aldrig gjort noget i smug. Da jeg fyldte femogtyve, købte jeg et klaver og begyndte igen. CHRESTEN - Det har du aldrig fortalt. VIVI - Der har aldrig været lejlighed til det, har der? CHRESTEN - Er det min skyld? VIVI - Jeg bebrejder ikke nogen. Slet ikke dig. Til at begynde med spillede jeg det, du havde lært mig. Siden blev jeg bidt af det og fortsatte. Jeg kunne ikke holde fingrene fra det. CHRESTEN - Fordi det var smukt? VIVI - Ikke kun derfor. Det var en slags drøm. (Hun rejser sig og tager glasset.) Du ved,

9 derude på den venstrefløj, du har det så skidt med, der skulle man selvfølgelig gøre op med alt, hvad der var borgerligt. Det var let nok. Penge, magt, undertrykkelse, alt det der menneskefjendske - der skal ikke meget hjerne til at indse, hvordan det hænger sammen, og hvordan vores lille familie var dybt involveret i det. Jeg kan love dig, jeg havde nogle vidunderlige år, hvor vi stod på de små scener og heglede højrefløjen igennem. Men det husker du vel? CHRESTEN - Ja tak. VIVI - Vi fik sagt nogle sandheder. Til gengæld kom vi aldrig i nærheden af magten, selvfølgelig. Sådan var det. CHRESTEN - Gud være lovet. VIVI - Skål, gud. (Hun hæver glasset, men drikker ikke.)men ét er hvad man står og slås for af sit fulde hjerte, noget andet er at det selv samme hjerte aldrig kunne glemme den bedste del af borgerligheden. Den del, der er mere end magt og penge og pænt hykleri. Den del, der forgyldte min barndom. (Hun hæver glasset, hilser og drikker.) CHRESTEN - Og hvad så? VIVI - Så kommer vi til det med retskaffenheden. CHRESTEN - Skal jeg takkes fordi jeg aldrig slog hånden af dig? VIVI - Det havde jeg ikke tænkt mig. Men jeg ved selvfølgelig godt, hvad jeg skylder dig. CHRESTEN - Du skylder mig ingenting. VIVI - Jo jeg gør. Så tak for både det ene og det andet. Ikke mindst pengene. CHRESTEN - Jeg har aldrig bedt om tak. VIVI - Nej, det er det, jeg siger, du er et retskaffent menneske. CHRESTEN - Hold så op, Vivi. Jeg forstår ikke, hvad det er du vil. VIVI - (sætter glasset fra sig) Jeg ønsker, at mine to verdener skal hænge sammen. CHRESTEN - Så gør noget ved det. Hold fast i barndomsværdierne og smid alt det andet væk. Herregud, den der drøm gik jo i opløsning for længe siden. Hvem tror på den i dag. Ikke engang SF. VIVI - Det er ikke sådan det hænger sammen, Chresten. Det I lærte mig at tro på dengang i barndommen, det passer fint til resten af mit liv. Det jeg vil have tilbage, det er visheden

10 om at det ikke var blændværk. CHRESTEN - Du taler sort, Vivi. VIVI - Overhovedet ikke. CHRESTEN - Jeg forstår dig i hvert fald ikke. VIVI - Det kommer du til. Hvor længe er det egentlig siden du forlod folketinget? CHRESTEN - Hvorfor spørger du? VIVI - Seks syv år? CHRESTEN - Noget i den retning. VIVI - Og i al den tid har du stået i kulissen og set hvor det bar henad. Set hvad det koster, når man går enøjet efter magten. Set hvem partiet måtte gå i seng med. Set hvad der blev solgt ud af. Det har ikke været nogen rar oplevelse for en gammel humanist, vel? CHRESTEN - Det er sjældenet politik er en rar oplevelse. VIVI - Kom ud af busken, Chresten. For en som dig har det været en tragedie. De ny bosser har jo gjort det af med al den anstændighed, der var i partiet i gamle dage. Det har været rystende at opleve for os andre. Det må det også have været for dig. Det er ikke noget du er stolt over, vel? (Han svarer ikke.) Hvorfor blev du i kulissen? Hvorfor tav du? Hvorfor trådte du ikke ind på scenen og spillede med? CHRESTEN - Jeg stod ikke på rollelisten. VIVI - Hvis det er et svar, Chresten, så er det ynkeligt. Du kunne have ytret dig. Du gjorde det bare ikke. CHRESTEN - Hvad ved du om det? VIVI - Ikke offentligt, vel? Hvis du havde sagt fra, så havde folk lyttet. Også folk i partiet. Har I hørt det? Vores gamle hædersmand siger fra. Han vil ikke lægge navn til det, der sker. Anstændigheden har talt. CHRESTEN - Du er ikke rigtig klog. VIVI - Det havde gjort indtryk, Chresten. Du er ikke hvem som helst. Men hvis du er tilfreds med at resignere, taler vi om noget andet. Jeg har en gave med til dig. CHRESTEN - En gave? I det ene øjeblik skal jeg hjælpe dig med din barndom. I det næste

11 får jeg en gave. Hvad fanden er meningen? VIVI - Den er ganske ligetil. Jeg vil vide, om de værdier, der var i vores barndomshjem - kald dem åndelige eller humanistiske, vælg selv, du ved, hvad jeg mener, - jeg vil vide, om alt det bare var et lag tyndt fernis, der skulle dække over noget helt andet. CHRESTEN - Det med det borgerlige samfund og magten? VIVI - Ja, magten. CHRESTEN - Det er det, politik er nødt til at handle om. VIVI - Helt enig. Magten er nødvendig. Der er bare det ved det, at du aldrig misbrugte den. Det er det, der sker i dag. For dig var magt en slags fælles værktøj. Det skulle bruges til at skabe en mere menneskelig verden, den de fleste af os vil have. Du troede på det samarbejdende folkestyre, Chresten. På fællesskabet. Med plads til alle. Det levede du efter. I dag er magt et værktøj, der kun er til for magtens egen skyld. Eller for at sige det som det er: For kapitalen og uligheden. CHRESTEN - Drik ud, Vivi. VIVI - Hvorfor? CHRESTEN - Drik ud og gå.. VIVI - Hvorfor kan jeg ikke genvinde respekten for min bror? CHRESTEN - Gå, sagde jeg. VIVI - Du har fået nok? CHRESTEN - Jatak, og jeg bliver snart hentet. VIVI - Ja ja, der kommer en fin limousine. Havde det stået til mig, var der også kommet et fakkeltog, og det mener jeg helt ærligt. Men okay, vi stopper her og du får din gave. Når du tager imod den, Chresten - så hænger mit liv sammen. CHRESTEN - Halleluja. VIVI - Og dit liv hænger sammen. CHRESTEN - Det glæder jeg mig til. - Hvad nu hvis jeg ikke vil have den? VIVI - Det vil være en kolossal skuffelse. Et øjeblik. (Hun går ud, men kommer straks efter ind igen med kvinden i hånden. Hun er sort eller eventuelt helt indhyllet.) Det er så gaven,

12 Chresten. Der findes et par hundrede tusinde mage til. De rådner op i teltlejre i Darfur. Hvordan hun er kommet til Danmark, det aner jeg ikke. Jeg har ikke spurgt. Jo mindre man ved om det mirakel, jo mindre er der at fortælle politiet, hvis det skulle komme til det. Det nytter heller ikke at spørge hende selv. Hun taler kun sit stammesprog og så en fem seks engelske ord. Et af dem er coca-cola. Komisk, midt i tragedien, ikke? Hun er her selvfølgelig illegalt og skal have et sted at bo. CHRESTEN - Et sted at bo? VIVI - Ikke for evigt, bare fem dage, så kommer der nogen og tager hånd om hende. (Hun løfter kvindens hånd frem. Til Chresten:) Du må gerne sige goddag. (Han tager ikke hånden.) Jeg ved godt det kommer bag på dig. Der var bare ikke tid til at ringe. Stod det til mig, så havde jeg klaret det selv, men det kunne jeg ikke, desværre. Det var her og nu. Ud ad døren. CHRESTEN - Du er vanvittig. VIVI - Ja. Men har man sagt A - ikke sandt? Der hvor hun skulle hen, der stod politiet og ventede. Hvad gør man så? Hvem kender man? Hvem kan man stole på? En med hjertet på rette sted. (Chresten siger ingenting. Kvinden sænker hånden.)min bror for eksempel. CHRESTEN - Darfur, sagde du? VIVI - Ja. CHRESTEN - Det lyder fuldstændig usandsynligt. VIVI - Ja. CHRESTEN - Et sted med ingenting. VIVI - Ja. CHRESTEN - Ingen penge. VIVI - Ikke det der ligner. Sand og sten. Ren ørken. CHRESTEN - Det hænger ikke sammen, Vivi. VIVI - Skal det det? CHRESTEN - Hvad er det her? En happening? VIVI - Desværre nej.

13 CHRESTEN - Hvordan kommer hun fra Darfur til Gentofte? VIVI - Det ved jeg ikke. CHRESTEN - Hvad er sandheden om det her? VIVI - Aner det ikke. Hvis du har brug for en forklaring, så gæt. Det kan for eksempel være en nødhjælpsarbejder, der har overtrådt sine beføjelser. En sygeplejerske. Og hvorfor har hun så gjort det? Fordi hun ikke kunne bære det, hun så. Hun måtte redde i hvert fald en af de hundrede tusinde. Koste hvad det ville. Og så blev det hende her. Ikke bare flygtning, men voldtægtsoffer. CHRESTEN - Er det sådan det er sket? VIVI - Jeg ved det ikke, Chresten. Forklaringen kan være en helt anden. Det kunne jo være hun ville vise os noget, den der måskesygeplejerske. CHRESTEN - Hvad mener du? VIVI - At vi lever i skammens tid, ikke sandt? CHRESTEN - (tier.) VIVI - Hvorfor vil du vide det? Hvorfor ikke bare acceptere, at det er virkeligheden, der flytter ind? Og at virkeligheden har brug for din hjælp? CHRESTEN - Du er sindssyg, Vivi. VIVI - Det er virkeligheden også, Chresten. CHRESTEN - Hvem fanden har fået dig til at gå ind den slags? VIVI - Er det ikke ret ligegyldigt? Det handler om et medmenneske, der har brug for hjælp. ( Lyden af en fjern entreklokke.)så er den der, din limousine. (Han siger ingenting.) Vi kan blive her, til du kommer igen? Det er vel okay? (Han svarer ikke.) Vi sidder musestille og venter? (Entreklokken høres igen. Han går hurtigt hen og lægger hånden på dørhåndtaget, tøver et øjeblik, ser på Vivi.) VIVI - Du må godt give hende hånden og sige på gensyn. CHRESTEN - (giver hende ikke hånden, men åbner døren.) Nej tak. Når jeg kommer tilbage, Vivi, så er I to væk. (Han går hurtigt ud og lukker lige så hurtigt efter sig.) Slut på 1. akt.

14 2. AKT Samme dekoration. Halvmørke. Der er tilsyneladende ingen i stuen. Chresten kommer ind og tænder lys. Han virker træt. Han løsner butterflyen og lukker de øverste skjorteknapper op. Han står lidt og ser på flasken og Vivis tomme glas. Så tager han flasken og åbner glasskabet for at stille den tilbage. VIVI - (har ligget uset på sofaen) Velkommen hjem. CHRESTEN - (stærkt overrasket) Er du her igen? VIVI - (sætter sig op) Du skal ikke stille den væk. (Hun rejser sig og går hen til glasskabet og tager et glas frem. Så tager hun flasken fra ham, skænker i glasset og rækker det til ham.) Værsgo. CHRESTEN - (tager automatisk glasset) Hvad nu? VIVI - (henter sit eget glas og skænker til sig selv, hvorefter hun stiller flasken fra sig på flyglet.) Var det en god aften? CHRESTEN - Hvor er hun? VIVI - Du blev virkelig fejret? CHRESTEN - Hør nu her... VIVI - Med flotte taler? CHRESTEN - Der var også taler, ja. VIVI - Hvor mange? CHRESTEN - Vivi for fanden, hvad er meningen? VIVI - Fire, fem, seks? CHRESTEN - Forklar mig lige... VIVI - Var der endnu flere? CHRESTEN - Kan det ikke være lige meget? VIVI - Da ikke hvis de var gode. CHRESTEN - De var udmærkede.

15 VIVI - Åndfulde og vittige? CHRESTEN - Nogle af dem var vittige. VIVI - Men ikke åndfulde? Nej. Det kan man vel heller ikke forlange i den kreds. CHRESTEN - De var som den slags taler skal være. VIVI - Jamen så til lykke med det. (Hun løfter sit glas.) CHRESTEN - (løfter ikke sit) Hvad vil du? VIVI - Det er jo det, jeg står og siger. Jeg vil ønske dig til lykke. CHRESTEN - Jeg troede du var gået. VIVI - Vel gjorde du ej. Du troede de havde hentet os, de kære betjente. Men det gjorde de ikke, Chresten. Mystisk, ikke sandt? Men det er der en forklaring på. CHRESTEN - Er der det? VIVI - Der var to muligheder. Enten skulle vi forsvinde i en fart. Eller også skulle vi tage chancen. Hvad skulle jeg vælge? -(Hun 'tæller' frem og tilbage mellem dem som et barn) Ohn, dohn, dehn, mammer, futter, fehn - den du lærte mig som barn. Gå eller blive. Du havde jo set hende. Det jeg kunne håbe på, det var at vi stadig var bror og søster. (Hun genoptager 'tællingen' og ender med at pege på sig selv.) Futter fehn, mammer dehn, ohn, dohn, dehn. Jeg blev. CHRESTEN - Du er fuld af løgn, Vivi. Hvordan kan du overhovedet være her? VIVI - Jeg forstår godt, du undrer dig, og du skal nok få en forklaring. Men først vil jeg altså ønske dig til lykke. CHRESTEN - Det har du gjort. VIVI - Men jeg har ikke fortalt hvorfor. CHRESTEN - Det behøver du heller ikke. VIVI - Jo jeg gør. Det er fordi jeg virkelig mener det. Uden ironi. CHRESTEN - Det er vanvid, det her. VIVI - Nej det er ikke. Jeg taler alvor. (Hun løfter glasset, han gør ikke.) Vi er stadig bror og søster?

16 CHRESTEN - Synes du ikke det er temmelig absurd? VIVI - Sådan er livet. Jeg har brug for at sige til lykke. CHRESTEN - Og det skal jeg tro på? VIVI - Du må også godt drikke på det. CHRESTEN - Hvad er det, du har for? VIVI - Jeg har ikke noget for. Jeg er bare glad for at du blev fejret. Jeg går ud fra, at talerne alle sammen kredsede om det, du stod for - den gamle hædersmand, humanisten, ham med kunsten og alt det lødige... CHRESTEN - Ja tak. Du kan godt stoppe. Og gå! VIVI - Tager jeg fejl? Vel gør jeg ej, det var den melodi talerne gik på, hvad ellers, og det er fint nok, også for mig. Du har brugt et helt liv på de ting. Hvorfor skulle det være forgæves? CHRESTEN - Hold så op. Du mener ikke en lyd af det du står og siger. Du kasserede det liv, da du var seksten og du har aldrig fortrudt. VIVI - Du tager fejl, Chresten. Alt det, du stod for, det har jeg jo nøjagtig mage til herinde. Du levede det ud på din måde, jeg på min. Det var humanismen, der var drivkraften i din sag, sammen med kunsten og den kritiske sans. Sådan var det også for mig. At det løb af sporet i Sovjet, det kan du ikke bruge til at nedgøre mig, for det var ikke min sag. CHRESTEN - Vivi, hvis du ikke går frivilligt... VIVI - Jeg skal nok gå. Jeg vil bare sige, at de idealer, du havde, de er også mine. Det idioterne hylder dig for, det er noget helt andet end det partiet står for i dag. Du er bare en pæn pokal, de tager ned fra hylden, fordi du tilfældigvis fylder rundt, og fordi idioterne trænger til at komme i avisen med lidt ufarlig poesi. CHRESTEN - En blændende analyse, tak. VIVI - Du er partiets klovn, Chresten. Og som alle ægte klovne forsøger du at skjule den tragedie, du må have i dit hjerte. Tak for prisen har du sikkert sagt - med et dødt smil hængende under papnæsen. CHRESTEN - Kalder du det en lykønskning? VIVI - Ja. For det er det. Du blev hyldet for det, du engang var.

17 CHRESTEN - Skål, Vivi. (Han drikker. Hun drikker ikke.) VIVI - Det er den hyldest, jeg deltager i. På trods af idioterne. CHRESTEN - Tusind tak, kommer der mere? VIVI - Kun hvis du ikke har forstået mig. CHRESTEN - Det har jeg, tak. Og så kan jeg måske få en forklaring? Vi ved begge to, hvad der er sket. VIVI - Er du sikker på det? CHRESTEN - For fanden, Vivi. Fatter du ikke, at du satte mig i en fuldstændig umulig situation. Pludselig står du der og vil have mig med til noget, du udmærket ved, jeg ikke kan gå med til. Og det har ikke noget med partiet at gøre. Hvorfor kom du? Hvorfor valgte du mig? VIVI - Du er min bror. Du var min eneste mulighed. CHRESTEN - Hold op, Vivi. Du kom for at provokere. For at udstille mig og partiet. Og for at score nogle billige points hos vennerne på venstrefløjen. Det, der er tilbage af den. VIVI - Nej. CHRESTEN - Hvorfor skulle jeg ellers have at vide, at vi lever i det, du kalder skammens tid. Sig mig det. VIVI - Fordi det er sandt. CHRESTEN - Vorherre bevares. Skammens tid. Du lever i en anden verden, Vivi. VIVI - Det kan jeg forstå. Skål. CHRESTEN - Nej tak. VIVI - (Hun drikker, han gør ikke.) Hvad gør vi så nu, bror? CHRESTEN - Du kan gøre hvad du vil. Tage hjem for eksempel. VIVI - Det er det sidste, jeg kan. Vi er ikke færdige, Chresten. CHRESTEN - Er vi ikke? Nej, det er sandt. Du sagde, du var i forlegenhed. Hvad har du brug for? (Han fører hånden til inderlommen for at tage tegnebogen frem.)

18 VIVI - Der er ingen grund til at blive simpel, vel? Storebror. CHRESTEN - (putter tegnebogen tilbage.) Nej. Undskyld. VIVI - Du sagde, at vi begge to ved, hvad der er sket. CHRESTEN - Naturligvis gør vi det.. VIVI - Jeg ved det ikke. CHRESTEN - Vel gør du så. Du holder bare spillet kørende, guderne må vide hvorfor. VIVI - Hvad for et spil? CHRESTEN - Dit spil. Hvad er det jeg skal? Skal jeg bryde sammen i krampegråd? Skal jeg sige, at jeg skammer mig over det, jeg har gjort? Skal jeg falde på knæ og bede om tilgivelse? Det gør jeg ikke. Herre du mildeste gud, hvad skulle jeg have gjort andet end det, jeg gjorde? Jeg havde ikke noget valg. Det er dig, der er en idiot at du går ind i sådan et projekt. Hvad er det der driver dig? Vil du frelse verden? Skal glorien pudses og englevingerne foldes ud? VIVI - Hvad skete der? Du ringede til politiet? (Han tier.) Selvfølgelig gjorde du det. CHRESTEN - Nej. Jeg ringede ikke til politiet. VIVI - Politiet var her da. CHRESTEN - Hvor ved du det fra? VIVI - Nogen må have sendt dem. Hvis det ikke var dig, hvem så? CHRESTEN - Ebbe. VIVI - Den kære justitsminister. Han var med til festen, og du betroede dig til ham? CHRESTEN - Hvad kunne jeg andet? VIVI - Og så tog han over? Det gjorde han vel med største fornøjelse? CHRESTEN - Det tror jeg ikke. VIVI - Mens du vaskede dine hænder? CHRESTEN - Nu er det vist dig, der er simpel.

19 VIVI - Ja det er jeg vel. Det er frygteligt, hvad man forfalder til. Undskyld. (Hun løfter glasset, men drikker ikke.) Er vi efterlyst? CHRESTEN - Nej. Ebbe sagde, at I var væk, da politiet kom. VIVI - Og hvad sagde du til det? CHRESTEN - Jeg spurgte, om vi kunne stoppe der. VIVI - Og det kunne han selvfølgelig? Eller hvad? CHRESTEN - Delvist. VIVI - Delvist? CHRESTEN - For fanden, Vivi. Man kan ikke have en illegal indvandrer rendende rundt uden at gøre noget ved det, vel? Men du er ikke efterlyst. VIVI - Så skal jeg sige tak, kan jeg forstå? CHRESTEN - Det er ikke nødvendigt. Jeg er din bror, som du siger. Skål, Vivi. VIVI - Skål, Chresten. (De drikker. Hun drikker ud. Han tager flasken fra flyglet og rækker den spørgende frem for at skænke i hendes glas.) Nej tak. (Hun stiller glasset fra sig.) CHRESTEN - Er det her så enden på vores forkrampede forhold? VIVI - Det ved jeg ikke. CHRESTEN - (tager kapslen fra skabet og skruer den på flasken og stiller den ind i skabet.) Det er måske enden på vores forhold i det hele taget? VIVI - Det ved jeg heller ikke. CHRESTEN - Hvis det er, må jeg så ønske mig noget? VIVI - Hvorfor ikke. CHRESTEN - Jeg vil gerne høre dig spille igen. VIVI - Fordi musikken forener? CHRESTEN - Det kunne man jo håbe. VIVI - Men du tror ikke på det?

20 CHRESTEN - Jeg sagde jeg håbede det. VIVI - Så spil du for mig. (Han sætter sig til flyglet og spiller. Hun står lidt og ser på ham. Så stiller hun sig bag ham og lægger den ene hånd om hans hals og kærtegner hans hår med den anden. Bag dem går døren ubemærket op, og kvinden kommer ind og står ubemærket af de to i baggrunden, mens han spiller det korte stykke til ende.) CHRESTEN - Hvorfor kom du tilbage? Det var ikke kun for at ønske til lykke, vel? VIVI - Hvem siger, vi har været væk? CHRESTEN - Politiet var her. De fandt jer ikke. VIVI - Vi har ikke været væk. Vi har været her hele tiden. Politiet, dem tog fru Madsen sig af. Hun fortalte dem, at vi gik lige efter at du var blevet hentet.hun er et fint menneske, fru Madsen. CHRESTEN - Blev I? Vil det sige... VIVI - Ja, vi er her endnu. (Hun slår ud med hånden mod kvinden, som han først opdager nu. Han stirrer på hende. Hun rækker hånden frem. Han tager den ikke.) Telefonen står der CHRESTEN - Du løb risikoen? VIVI - Den har jeg jo kendt hele tiden. Det med de hensyn, du havde at tage, det var jo indlysende. Jeg gamblede bare. Det var jeg nødt til. CHRESTEN - Du er ikke bange af dig. VIVI - Jo det ved gud, jeg er. Jeg har været bange hele tiden. Især for hende. Men jeg har lært at leve med det. Det er vreden, der holder mig oppe. Men det var også håbet, Chresten. Du skulle have en chance til. CHRESTEN - Kan du ikke se det var sindssygt? VIVI - Jo, det var dumt at håbe. CHRESTEN - Det har du altså fattet? VIVI - Ja. Jeg er blevet belært. CHRESTEN - Af hvem?

21 VIVI - Mens du var væk, sad vi i køkkenet hos fru Madsen. Det første, hun spurgte om, var om vi var sultne. På en måde er det jo komisk. Det faldt aldrig dig ind at spørge, om vi trængte til noget, vel? (Han svarer ikke.) Jeg spurgte hende, om din samvittighed ville have det dårligt efter det her. Det svarede hun ikke på. Hun er meget diskret, fru Madsen. Men det var nok en fejl, at du gik ind i politik, sagde hun. CHRESTEN - Sagde hun det? VIVI - Ja. CHRESTEN - Det kan ikke stilles op på den måde. VIVI - Er der andre måder? (Han tier.) Vi går nu, Chresten.Men der er noget, jeg må bede dig om. Du må holde fru Madsen ude af det her. Du fastholder bare, at det er som hun sagde. Vi var her ikke da politiet kom, og vi var her heller ikke, da du kom. Og ingen af jer ved, hvor vi gik hen. Lover du mig det? CHRESTEN - Så er vi der igen. Du er fuld af løgn. Du sagde at du ikke kendte andre, der kunne hjælpe. Det passede altså ikke. VIVI - Jo. CHRESTEN - Hvordan kan du så gå nu? VIVI - Det kan jeg, fordi vi har et sted at gå hen. CHRESTEN - Det kommer ret pludseligt, ikke? VIVI - Jo. CHRESTEN - Du er håbløs. Du lyver mig op i mit åbne ansigt. VIVI - Nej. Det ordnede fru Madsen. CHRESTEN - Fru Madsen? VIVI - Jeg skulle måske ikke have sagt det, men nu ved du det. Du behøver ikke fortælle det til nogen, vel? (Han tier.) Eller er det for meget at bede om? CHRESTEN - (tøver) Nej. VIVI - Det lød ikke overbevisende. CHRESTEN - Skal jeg ligefrem lyde begejstret?

SKAMMENS TID. Kortroman. Kaj Himmelstrup

SKAMMENS TID. Kortroman. Kaj Himmelstrup SKAMMENS TID Kortroman Kaj Himmelstrup Kaj Himmelstrup 2012 Alle rettigheder forbeholdes. Fotografisk, mekanisk eller anden gengivelse er kun tilladt med forfatterens skriftlige tilladelse ifølge gældende

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Sebastian og Skytsånden

Sebastian og Skytsånden 1 Sebastian og Skytsånden af Jan Erhardt Jensen Sebastian lå i sin seng - for han var ikke rask og havde slet ikke lyst til at lege. Mor var blevet hjemme fra arbejde, og hun havde siddet længe hos ham,

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt

SKYLD. En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt SKYLD En lille sød historie om noget, der er nok så vigtigt H en ad vejen så man en lille fyr komme gående. Han var ikke særlig stor, nærmest lidt lille. Bare 45 cm høj. Han var bleg at se på. Hans øjne

Læs mere

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers

Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid af Maria Zeck-Hubers Forlag1.dk Alt går over, det er bare et spørgsmål om tid 2007 Maria Zeck-Hubers Tekst: Maria Zeck-Hubers Produktion: BIOS www.forlag1.dk

Læs mere

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til?

Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 Har du købt nok eller hvad? Det ved jeg ikke rigtig. Hvad synes du? Skal jeg købe mere? Er der nogen på øen, du ikke har købt noget til? - Ja, en.

Læs mere

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Pigen, der havde blinket til mig, stod og ventede på mig ved døren. Jeg ved, at vi tilhører den samme tradition, sagde hun. Jeg hedder Brida. Jeg er ikke

Læs mere

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88

broch-lips@mail.dk / 53 58 09 88 historier LOGO historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 IDAS ENGEL 1 IDAS ENGEL historier www.broch-lips.dk broch-lips@mail.dk 53 58 09 88 2 3 Ida skulle i skole. For første gang. Det

Læs mere

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast)

Hør mig! Et manus af. 8.a, Henriette Hørlücks Skole. (7. Udkast) Hør mig! Et manus af 8.a, Henriette Hørlücks Skole (7. Udkast) SCENE 1. INT. I KØKKENET HOS DAG/MORGEN Louise (14) kommer svedende ind i køkkenet, tørrer sig om munden som om hun har kastet op. Hun sætter

Læs mere

Wallflower. By station next. manus kortfilm. Vigga Nymann 2015

Wallflower. By station next. manus kortfilm. Vigga Nymann 2015 Wallflower 1. By station next. manus kortfilm Vigga Nymann 2015 SCENE 1.INT. PÅ S VÆRELSE. DAG. 2. Freja (16) sidder med sin mobil, og er inde på en fyr ved navn Mads (17) Facebook-profil. Freja sidder

Læs mere

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det.

De var hjemme. De blev ved at sidde på stenene, hvad skulle de ellers gøre. De så den ene solnedgang efter den anden og var glade ved det. De 2 sten. Engang for længe siden helt ude, hvor jorden ender, ved havet lå 2 store sten. De var så smukke, helt glatte af bølgerne, vindens og sandets slid. Runde og lækre. Når de var våde skinnede de,

Læs mere

Tricket 8X Christianshavns Døttreskole 4. Gennemskrivning

Tricket 8X Christianshavns Døttreskole 4. Gennemskrivning Tricket 8X Christianshavns Døttreskole 4. Gennemskrivning 1. Int. Jakobs værelse. Dag. Jakob (14 år, kedeligt tøj: matte farver, gør ikke noget ud af sit hår) sidder ved sit skrivebord. Der ligger en stak

Læs mere

Enøje, Toøje og Treøje

Enøje, Toøje og Treøje Enøje, Toøje og Treøje Fra Grimms Eventyr Der var engang en kone, som havde tre døtre. Den ældste hed Enøje, fordi hun kun havde et øje midt i panden, den anden havde to øjne som andre mennesker og hed

Læs mere

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt

Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt Om aftenen den samme dag, den første dag i ugen, mens disciplene holdt sig inde bag lukkede døre af frygt for jøderne, kom Jesus og stod midt iblandt dem og sagde til dem:»fred være med jer!«da han havde

Læs mere

MANUSKRIPT ANNA. Hvad er det du laver, Simon? (forvirret) SIMON. øøh..

MANUSKRIPT ANNA. Hvad er det du laver, Simon? (forvirret) SIMON. øøh.. MANUSKRIPT Scene 1: Gang + farens soveværelse om aftenen. Anna står i Hallen og tørrer hår foran spejlet. Hun opdager en flimren ved døren til farens soveværelse og går hen og ser ind. Hun får øje på sin

Læs mere

Bilag 2: Interviewguide

Bilag 2: Interviewguide Bilag 2: Interviewguide Tema Læsning og læsevanskeligheder Specialundervisning og itrygsæk Selvtillid/selvfølelse Praksisfællesskaber Spørgsmål 1. Hvordan har du det med at læse og skrive? 2. Hvad kan

Læs mere

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet.

MORDET. EMIL (22) Hva gutter, skal vi ikke lige snuppe en øl oppe hos mig? Asger kigger grinende på Emil og svarer ham med et blink i øjet. EXT. VED DØR PÅ GADE. NAT MORDET Tre unge mænd ude foran en trappeopgang til en lejlighed i et mørkt København efter en bytur. Berusede folk og andre skøre skæbner råber og griner på gaden. Den ene af

Læs mere

Lykkekagen. By Station Next Roden. Author: Rikke Jessen Gammelgaard

Lykkekagen. By Station Next Roden. Author: Rikke Jessen Gammelgaard Lykkekagen By Station Next Roden Author: Rikke Jessen Gammelgaard 1) EXT. - INT. VILLA - TIDLIG AFTEN En kasse med chinabokse kommer kørende hen ad en gade, på ladet af en knallert, og holder ud foran

Læs mere

1. AKT. Prolog. ISMENE - Hver eneste nat i tusind år har jeg haft den

1. AKT. Prolog. ISMENE - Hver eneste nat i tusind år har jeg haft den 1. AKT Prolog ISMENE - Hver eneste nat i tusind år har jeg haft den samme drøm. En drøm om en mand med gule krøller, stjerner i øjnene og en blå kappe. Han kommer gående over en grøn eng. Det vil sige,

Læs mere

A different kind of love (FINAL DRAFT2) Christianshavns Døttreskole 8. klasse

A different kind of love (FINAL DRAFT2) Christianshavns Døttreskole 8. klasse A different kind of love (FINAL DRAFT2) af Christianshavns Døttreskole 8. klasse A different kind of love SCENE 1: S VÆRELSE Alberte og Lea sidder på Albertes værelse. De hygger sig meget og snakker. (14)

Læs mere

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Steffan Lykke 1. Ta mig tilbage Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Her er masser af plads I mit lille ydmyg palads men Her er koldt og trist uden dig Men hvor er du

Læs mere

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste.

15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. 15 s e Trin. 28.sept.2014. Hinge Kirke kl.9.00. Vinderslev kirke kl.10.30 Høstgudstjeneste. Salmer: Hinge kl.9: 736-48/ 165-52 Vinderslev kl.10.30: 729-51- 450/ 165-477- 730 Dette hellige evangelium skriver

Læs mere

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré

Jespers mareridt. Af Ben Furman. Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt Af Ben Furman Oversat til dansk af Monica Borré Jespers mareridt er en historie om en lille dreng som finder en løsning på sine tilbagevendende mareridt. Jesper overnatter hos hans bedstemor

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole

Klovnen. Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole Klovnen Manuskript af 8.b, Lille Næstved skole 8. gennemskrivning, 20. september 2010 SC 1. INT. S VÆRELSE DAG (17) ligger på sin seng på ryggen og kigger op i loftet. Det banker på døren, men døren er

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet

Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Klaveret Fra Den strandede mand tolv fortællinger om havet og hjertet Skrevet af Louis Jensen For lang tid siden faldt et klaver i havnen. Dengang var min bedstemor en lille pige med en stor, rød sløjfe

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Joh 14,1-11

Evangeliet er læst fra kortrappen: Joh 14,1-11 1 3. søndag efter påske II. Sct. Pauls kirke 17. april 2016 kl. 10.00. Salmer:674/434/219/206//230/430/379/efter bortsendelsesordene: Hos dig er glæde (129 salmer nr. 936)/375 Åbningshilsen Lagde I mærke

Læs mere

Transskription af interview Jette

Transskription af interview Jette 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Transskription af interview Jette I= interviewer I2= anden interviewer P= pædagog Jette I: Vi vil egentlig gerne starte

Læs mere

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om.

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Prædiken Pinse på Herrens Mark 2. pinsedag. og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Rikke: Sådan tror jeg egentlig,

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH)

Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) 1 Interview med Maja 2011 Interviewet foregår i Familiehuset (FH) Hej Maja velkommen her til FH. Jeg vil gerne interviewe dig om dine egne oplevelser, det kan være du vil fortælle mig lidt om hvordan du

Læs mere

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne.

Uddrag. 5. scene. Stykket foregår aftenen før Tors konfirmation. I lejligheden, hvor festen skal holdes, er man godt i gang med forberedelserne. EBBE KLØVEDAL REICH Ebbe Kløvedal Reich har et langt forfatterskab bag sig. Som ung studerede han historie ved Københavns Universitet, og mange af hans romaner har da også et historisk indhold. Det gælder

Læs mere

The Killing (FINAL) Nordre Skole 9C

The Killing (FINAL) Nordre Skole 9C The Killing (FINAL) Af Nordre Skole 9C SCENE 1: SKABET FRITZ sidder i skabet og ryster. Han kan høre fodtrin lige udenfor. FLASHBACK! (fodtrin og et lysglimt) SCENE 2: STUE Stuen er helt tom og mørk, det

Læs mere

SOFIE 2. gennemskrivning (Julie, Pernille, Louise, Elisabeth, Benafsha, Christina, Anna)

SOFIE 2. gennemskrivning (Julie, Pernille, Louise, Elisabeth, Benafsha, Christina, Anna) 2. gennemskrivning (Julie, Pernille, Louise, Elisabeth, Benafsha, Christina, Anna) 1. INT. KLASSEVÆRELSET. DAG. Sofie (14) kommer ind i klassen, og piger og drenge griner lidt. LÆREREN Goddag og velkommen

Læs mere

Peter får hjælp til at styre sin ADHD

Peter får hjælp til at styre sin ADHD Peter får hjælp til at styre sin ADHD Skrevet og tegnet af: Jan og Rikke Have Odgaard Rikke og Jan Have Odgaard, har konsulentfirmaet JHO Consult De arbejder som konsulenter på hele det specalpædagogiske

Læs mere

Thomas POV: En bil kommer med voldsom fart imod ham.

Thomas POV: En bil kommer med voldsom fart imod ham. Manus: Anne-Marie Olesen Thinghuus Scener fra en episode af Vintervagten. EXT. SOMMERHUSOMRÅDE - DAG Thomas kommer kørende på sin scooter. Der er helt dødt og intet unormalt at rapportere. Han drejer ned

Læs mere

I SOMMERHUS Final draft

I SOMMERHUS Final draft I SOMMERHUS Final draft SCENE 1 - SKOLE (DAG, EXT.) står og læner sig op ad en bil foran en skole. Han har en smøg i den ene hånd og en iphone i den anden. Han er kunstertype, har pjusket hår og slidte

Læs mere

6. s. e. Trin juli 2014 Haderslev Hertug Hans Kirke 8.30 & Domkirken / Christian de Fine Licht Dette hellige

6. s. e. Trin juli 2014 Haderslev Hertug Hans Kirke 8.30 & Domkirken / Christian de Fine Licht Dette hellige 6. s. e. Trin. - 27. juli 2014 Haderslev Hertug Hans Kirke 8.30 & Domkirken 10.00 754 691 392 / 385 472 655 Christian de Fine Licht Dette hellige evangelium skriver evangelisten Matthæus (19, 16 26): Og

Læs mere

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet.

Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. Screenplay SC. 1. INT. KØKKEN. DAG Nanna og hendes mor er lige kommet hjem. Nannas mor lægger sin jakke og nøgler på bordet. Nanna stirre lidt ned i gulvet. jeg kan bare ikke gå igennem det igen. Nannas

Læs mere

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr

Brorlil og søsterlil. Fra Grimms Eventyr Brorlil og søsterlil Fra Grimms Eventyr Brorlil tog søsterlil i hånden og sagde:»siden mor er død, har vi ikke en lykkelig time mere. Vores stedmor slår os hver dag og sparker til os, når vi kommer hen

Læs mere

mennesker noget andet navn under himlen, som vi kan blive frelst ved. Ap.G. 4,7-12

mennesker noget andet navn under himlen, som vi kan blive frelst ved. Ap.G. 4,7-12 Fra det gamle testamente: Luk retfærdighedens porte op, jeg vil gå ind og takke Herren! Her er Herrens port, her går de retfærdige ind! Jeg takker dig, for du svarede mig og blev min frelse. Den sten,

Læs mere

Tre måder at lyve på

Tre måder at lyve på Tre måder at lyve på Skrevet af Ghita Makowska Rasmussen Sted: Café Blomsten i Nyhavn Personer: Et forhold fra fortiden Tid: ns fødselsdag 1 Scene En mand ankommer på en café. Tjekker. Går igen. Kommer

Læs mere

Nu er det blevet eftermiddag. Solen er ved at gemme sig. Fra vinduerne skinner der gult lys. Snart er det aften.

Nu er det blevet eftermiddag. Solen er ved at gemme sig. Fra vinduerne skinner der gult lys. Snart er det aften. Vilja, mor og morfar bor på en gård, der ligger øverst oppe på en bakke. Herfra løber Vilja ned ad stien, når hun skal i skole. Når skolen er slut, maser hun igen op ad bakken, træt og sulten. Om vinteren

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 13. Emne: Min krop HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 Kursusmappe Uge 13 Emne: Min krop Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 13 Emne: Min krop side 1 HIPPY HippHopp Uge13_minkrop.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 13 l Min krop Hipp og Hopp mødes stadig hver

Læs mere

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Case til punktet kl. 13.45: Det tværfaglige arbejde øves på baggrund af en fælles case, som fremlægges af ledelsen

Læs mere

Du er død! Du er død!

Du er død! Du er død! Du er død! Mandag morgen blev jeg vækket af en underlig lyd. Hvad var det? Sten mod glas! Lyden rev i mig. Rev mig ud af søvnen. Pludselig forstod jeg. Sten mod glas Der var nogen, som kastede sten på

Læs mere

"KØD" 4. Draft. Niels H. F. Jensby. Station Next Toppen. niels@falk.dk 27 64 46 43

KØD 4. Draft. Niels H. F. Jensby. Station Next Toppen. niels@falk.dk 27 64 46 43 "KØD" 4. Draft af Niels H. F. Jensby Station Next Toppen niels@falk.dk 27 64 46 43 2. EXT. S HUS - AFTEN En 70 er forstadsvilla. Gående ned af indkørselen kommer (30). Han er klædt i et par jeans og en

Læs mere

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik

Klodshans. Velkomst sang: Mel: Den lille Frække Frederik Velkomst sang: Klodshans Velkommen, sir vi her i dag Nu alle sidder på sin bag. Vi viser, jer et skuespil. Og i kan klappe, hvis i vil. Der var engang for længe siden, så begynder alle gode eventyr. Det

Læs mere

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus Jeg vil se Jesus -3 Levi ser Jesus Mål: at skabe forventning til Jesus i børnene en forventning til et personligt møde med Jesus og forventning til at kende Jesus (mere). Vi ser på, hvordan Levi møder

Læs mere

1 EXT. - LEJLIGHED TAG - DAG 1. Albert (11) leger på taget med sin ven Theodor (11) ALBERT

1 EXT. - LEJLIGHED TAG - DAG 1. Albert (11) leger på taget med sin ven Theodor (11) ALBERT 1 EXT. - LEJLIGHED TAG - DAG 1 Albert (11) leger på taget med sin ven Theodor (11) De laver fakler og leger at de er i krig. BOOM POW! Albert kaster sig ned til jorden og tager en dyb indånding. Han tager

Læs mere

LOVEN. Side 3.. Moses 4. Guds lov 6. Hør mine bud 8. En anden gud 10. En kalv af guld 12. Vreden 16. Bålet 18. De ti bud 20. Ingen kalv af guld 22.

LOVEN. Side 3.. Moses 4. Guds lov 6. Hør mine bud 8. En anden gud 10. En kalv af guld 12. Vreden 16. Bålet 18. De ti bud 20. Ingen kalv af guld 22. Side 3 LOVEN historien om Moses og de 10 bud Moses 4 Guds lov 6 Hør mine bud 8 En anden gud 10 En kalv af guld 12 To tavler 14 Vreden 16 Bålet 18 De ti bud 20 Ingen kalv af guld 22 Teltet 24 Side 4 Moses

Læs mere

Solen skinner på det store flotte slot. Vinden blæser i bladende.

Solen skinner på det store flotte slot. Vinden blæser i bladende. INTRO.EXT. SLOTTET UDEFRA. Solen skinner på det store flotte slot. Vinden blæser i bladende. SCENE 1. INT. SLOTSGANG - EFTERMIDDAG En guide fortæller i en gang med mange billeder. En gruppe følger efter

Læs mere

Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere

Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere Farvelæg PrikkeBjørn PrikkeBjørn stopper mobbere PrikkeBjørn stopper mobbere. Af Charlotte Kamman Det var en solrig dag, dag klokken igen ringede ud til frikvarter i skolen. PrikkeBjørn glædede sig til

Læs mere

Smilets land. ***** SMASHWORDS EDITION *****

Smilets land. ***** SMASHWORDS EDITION ***** Smilets land. Skrevet og udgivet af: Nicoline Steffens på Smashwords. ***** SMASHWORDS EDITION ***** Kort besked fra forfatteren. Dette er den første bog eller Short story så jeg håber, at du vil bære

Læs mere

11. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 31. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 15/434/436/151//582/439/681/122

11. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 31. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 15/434/436/151//582/439/681/122 1 11. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 31. august 2014 kl. 10.00. Salmer: 15/434/436/151//582/439/681/122 Åbningshilsen Vi er i kirke på sensommerens sidste dag. Festugen er begyndt,

Læs mere

Prædiken til 5. søndag efter påske.

Prædiken til 5. søndag efter påske. Prædiken til 5. søndag efter påske. Salmer: Indgangssalme: DDS 743: Nu rinder solen op af østerlide Salme mellem læsninger: DDS 636: Midt i alt det meningsløse Salme før prædikenen: DDS 367: Vi rækker

Læs mere

Prædiken til Påskedag kl. 10.00 i Engesvang 1 dåb

Prædiken til Påskedag kl. 10.00 i Engesvang 1 dåb Prædiken til Påskedag kl. 10.00 i Engesvang 1 dåb 240 - Dig være ære 448 Fyldt af glæde 236 - Påskeblomst 224 Stat op min sjæl Nadververs: 245 v, 5 Opstandne herre du vil gå 218 Krist stod op af døde Jeg

Læs mere

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 17. Lørdag den 4. december

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 17. Lørdag den 4. december Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 17 Lørdag den 4. december Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 18 Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 19 Foredraget foregik i mere formelle

Læs mere

To af samme køn. Theodor Rasmussen Luna Sleimann Nielsen Isabella Persson

To af samme køn. Theodor Rasmussen Luna Sleimann Nielsen Isabella Persson To af samme køn By Theodor Rasmussen Luna Sleimann Nielsen Isabella Persson SCENE 1 EXT UDENFOR SKOLEN DAG Anna er i gang med at parkere sin cykel. Hun hører musik. Laura kommer trækkende med sin cykel,

Læs mere

Gudstjeneste, Domkirken, søndag d. 15. marts 2015 kl. 15.00 25 års jubilæum for Reden Søndag: Midfaste, Johs. 6, 1-15 Salmer: 750, 29, 192, 784

Gudstjeneste, Domkirken, søndag d. 15. marts 2015 kl. 15.00 25 års jubilæum for Reden Søndag: Midfaste, Johs. 6, 1-15 Salmer: 750, 29, 192, 784 Gudstjeneste, Domkirken, søndag d. 15. marts 2015 kl. 15.00 25 års jubilæum for Reden Søndag: Midfaste, Johs. 6, 1-15 Salmer: 750, 29, 192, 784 I Faderens og Sønnens og Helligåndens navn. Amen. Jeg vil

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 6.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 6.s.e.trinitatis Tekst. Matt. 19,16-26.

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 6.s.e.trinitatis side 1. Prædiken til 6.s.e.trinitatis Tekst. Matt. 19,16-26. side 1 Prædiken til 6.s.e.trinitatis 2016. Tekst. Matt. 19,16-26. Et fint menneske mødte Jesus, men gik bedrøvet bort. Der var noget han ikke kunne slippe fri af. Men før vi skal se mere på den rige unge

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010. Knuser dit hjerte SIGNE. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole.

Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010. Knuser dit hjerte SIGNE. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole. Frederikke, Sezer og Jasmin 29. april 2010 Knuser dit hjerte SC 1. SKOLEGANG DAG Signe og Michelle er på vej til time. Jeg har tænkt på at spørge Magnus, om han kan være sammen efter skole. MICHELLE Ej,

Læs mere

Jeg bygger kirken -4

Jeg bygger kirken -4 Jeg kirken - Sandhed og hellighed Mål: Denne gang lægger vi vægt på det alvorlige. Mit hus skal være et bedehus! råbte Jesus, da han så, hvordan folk misbrugte Guds hus til selv at bliver bedre af det.

Læs mere

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald

hun sidder der og hører på sine forældre tale sammen, bliver hun søvnig igen. Og hun tænker: Det har været en dejlig dag! Af Johanne Burgwald En dag med Skraldine Skraldine vågner og gaber. Hun rækker armene i vejret og strækker sig. Nu starter en ny dag. Men Skraldine er ikke særlig glad i dag. Hendes mor er på kursus med arbejdet, og det betyder,

Læs mere

YASMIN Jeg har noget jeg er nødt til at sige til dig. YASMIN Mine forældre har bestemt, at jeg skal giftes med min fætter.

YASMIN Jeg har noget jeg er nødt til at sige til dig. YASMIN Mine forældre har bestemt, at jeg skal giftes med min fætter. Forbudt kærlighed Manuskript 2. gennemskrivning 1 EXT - BÆNKEN. Yasmin og Oliver griner og er lykkelige Forårsaften Kl. 17:49, i en park med buske og træer i baggrunden Yasmin og Oliver sidder og holder

Læs mere

Side 3.. Håret. historien om Samson.

Side 3.. Håret. historien om Samson. Side 3 Håret historien om Samson 1 Englen 4 2 En stærk dreng 6 3 Løven 8 4 Hæren 12 5 Porten 14 6 Samsons styrke 16 7 Dalila 18 8 Et nyt reb 20 9 Flet håret 22 10 Skær håret af 24 11 Samson bliver slave

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke Lørdag d. 25. april 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud DDS 260: Du satte dig

Læs mere

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står

Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står 1 Milton drømmer. Han ved, at han drømmer. Det er det værste, han ved. For det er, som om han aldrig kan slippe ud af drømmen. Han drømmer, at han står på en gade midt i bilosen. Han er meget lille slet

Læs mere

Christian slår på glasset og rejser sig. Gæsterne kigger forventningsfuldt på ham. Lars og stuepigerne stiller sig artigt på række og lytter.

Christian slår på glasset og rejser sig. Gæsterne kigger forventningsfuldt på ham. Lars og stuepigerne stiller sig artigt på række og lytter. ONKEL LEIF - Det er en dejlig hummersuppe. POUL (faderens logebror) - Det er en laksesuppe. ONKEL LEIF - Er det en laksesuppe? Jeg synes, den smager hen efter hummer. PREBEN (faderens logebror) - (høfligt

Læs mere

(...) Et manuskript af. Hold 5, Gribskov skole André, Jasmina, Ottilia, Sissel. 7. Gennemskrivning, august 2013

(...) Et manuskript af. Hold 5, Gribskov skole André, Jasmina, Ottilia, Sissel. 7. Gennemskrivning, august 2013 (...) Et manuskript af Hold 5, Gribskov skole André, Jasmina, Ottilia, Sissel 7. Gennemskrivning, august 2013 SC 1. INT. KØKKEN - DAG Alt foregår i et overklasse hus, så køkkenet er pænt og stilfuld. August

Læs mere

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor.

Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Velkommen! Bogen her vil snakke om, hvad der er galt. Altså, hvis voksne har det meget skidt, uden man kan forstå hvorfor. Alle mennesker har alle slags humør! Men nogen gange bliver humøret alt for dårligt

Læs mere

Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014. Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697

Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014. Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697 Prædiken til 9. søndag efter trinitatis, Jægersborg kirke 2014 Salmer: 754 447 674 v. 583 // 588 192 v.7 697 Læsninger: 1. Mos. 18,20-33 og Luk. 18,1-8 I begyndelsen skabte Gud himlen og jorden. Det er

Læs mere

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen Blå pudder Et manuskript af 8.A, Lundebjergskolen Endelig gennemskrivning, 16. Sept. 2010 SC 1. INT. I KØKKENET HOS DAG (14) sidder på en stol ved et to mands bord i køkkenet. Hun tager langsomt skeen

Læs mere

Thomas Ernst - Skuespiller

Thomas Ernst - Skuespiller Thomas Ernst - Skuespiller Det er tirsdag, sidst på eftermiddagen, da jeg er på vej til min aftale med den unge skuespiller Thomas Ernst. Da jeg går ned af Blågårdsgade i København, støder jeg ind i Thomas

Læs mere

Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke Søndag d. 3. maj 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 4. søndag efter påske, Joh 16,5-15. 1. tekstrække Salmer DDS 478: Vi kommer til din kirke, Gud Dåb: DDS 448: Fyldt af

Læs mere

Min Guide til Trisomi X

Min Guide til Trisomi X Min Guide til Trisomi X En Guide for Triple-X piger og deres forældre Skrevet af Kathleen Erskine Kathleen.e.erskine@gmail.com Kathleen Erskine var, da hun skrev hæftet, kandidatstuderende på Joan H. Marks

Læs mere

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt.

0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08. 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 0 SPOR: DREAMS OF A GOOD LIFE 00:00:00:00 00:00:00:08 1 Frem for alt vil jeg bare 10:01:08:05 10:01:13:2 studere, så meget som muligt. 2 Tjene penge og leve godt. Det var 10:01:14:00 10:01:20:0 min drøm.

Læs mere

Åbningshistorie. kend kristus: Teenagere

Åbningshistorie. kend kristus: Teenagere Studie 1 Guds ord 9 Åbningshistorie Jeg stod bagerst i folkemængden i indkøbscentret og kiggede på trylleshowet. Men min opmærksomhed blev draget endnu mere mod den lille pige ved siden af mig end mod

Læs mere

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik

Men det var altså en sommerdag, som mange andre sommerdage med højt til himlen og en let brise. Aksene stod skulder ved skulder og luftes tørhed fik 16. søndag efter trinitatis I Høstgudstjeneste i Jægersborg med Juniorkoret Salmer: Syng for Gud, 729, vinter er nær, 15, 730, 752 4-5, velsignelsen, 730, sensommervisen. I dag fejrer vi høstgudstjeneste

Læs mere

Kasper og Nikoline. an original screenplay by. Lille Næstved FINAL DRAFT

Kasper og Nikoline. an original screenplay by. Lille Næstved FINAL DRAFT Kasper og Nikoline an original screenplay by Lille Næstved FINAL DRAFT (555) 555-5555 MyEmail@emailaddress.com Kasper og Nikoline SCENE 1: (INT)(VENTEVÆRELSE/SKOLEGANGEN)

Læs mere

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11.

2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 2. Søn.e.h.3.k. d.16.1.11. Johs.2,1-11. 1 Juleaften hører vi om glæden for hele folket og så kan skeptikerne tilføje: - hvis man da ellers kan tro på nogle overtroiske hyrder. I fasten hører vi om Jesu

Læs mere

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning Kasse Brand (arbejdstitel) Af Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010 9. Gennemskrivning 1 EXT. HAVEN/HULLET. DAG 1 August 8 år står nede i et dybt hul og graver. Han gider tydeligvis

Læs mere

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde

Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde Prædiken. 12.s.e.trin.A. 2015 Mark 7,31-37 Salmer: 403-309-160 413-424-11 Når vi hører sådan en øjenvidneskildring om en af Jesu underfulde helbredelser og skal overveje, hvad betydning den har for os

Læs mere

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES 20 PSYKOLOG NYT Nr. 20. 2004 HISTORIE Marianne er kronisk anorektiker. I snart 30 år har hun kæmpet forgæves for at slippe fri af sin sygdom. Fire gange har hun

Læs mere

Omvendt husker jeg fra gamle dage, da der fandtes breve. Jeg boede i de varme lande, telefonen var for dyr. Så jeg skrev

Omvendt husker jeg fra gamle dage, da der fandtes breve. Jeg boede i de varme lande, telefonen var for dyr. Så jeg skrev 1 Prædiken til Kr. Himmelfart 2014 på Funder-siden af Bølling Sø 723 Solen stråler over vang 257 Vej nu dannebrog på voven 392 Himlene Herre 260 Du satte dig selv Er du der? Er der sommetider nogen, der

Læs mere

Et afgørende valg året 2007

Et afgørende valg året 2007 Et afgørende valg året 2007 Det er gået fint. Du havde otte flotte æg. Vi har befrugtet dem med din mands sæd, og de har alle delt sig. Tre af dem har delt sig i fire. Du kan få sat to af de æg op i dag.

Læs mere

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24.

Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.s.e.trinitatis 2015.docx. Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Bruger Side 1 14-06-2015 Prædiken til 2.søndag efter trinitatis 2015. Tekst. Luk. 14,16-24. Gud holder fest, det handler Jesu lignelse om. Men er der nogen Gud til at holde fest for os? Det er vores tids

Læs mere

Når I konfirmander mødes i morgen til blå mandag, så forestiller jeg mig, at det er noget, mange af jer vil høre jer selv sige og spørge de andre om.

Når I konfirmander mødes i morgen til blå mandag, så forestiller jeg mig, at det er noget, mange af jer vil høre jer selv sige og spørge de andre om. 1 Prædiken til konfirmation 27. april kl. 11.00 749 I østen stiger solen op 17 Altmægtige og kære Gud (udvalgte vers) 70 Du kom til vor runde jord 439 O, du Guds lam 15 Op al den ting Hvor meget fik du?

Læs mere

Lars: Hva så Bøsseboy drømmer du om nogen søde mænd? Nikolai: Fuck nu af Lars. Lars: Er det det du gerne vil ha? Hva Nikolai?

Lars: Hva så Bøsseboy drømmer du om nogen søde mænd? Nikolai: Fuck nu af Lars. Lars: Er det det du gerne vil ha? Hva Nikolai? Nikolai 8. klasse, Byens Skole 9. Gennemskrivning, marts 2009 Scene 1: (Vi befinder os i Nikolais klasseværelse. Vi ser Nikolai sidder og falder i staver. Man hører klokken ringer til frikvarter, og de

Læs mere

2. Pinsedag. 13. juni Vestervig (Ashøje) Provstigudstjeneste.

2. Pinsedag. 13. juni Vestervig (Ashøje) Provstigudstjeneste. 2. Pinsedag. 13. juni 2011. Vestervig (Ashøje). 10.30. Provstigudstjeneste. Johs. 3,16-21: Thi således elskede Gud verden. Det er 2. pinsedag på Ashøje og i Jerusalem. Apostelen Peter er gået uden for

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

Jeg vil se Jesus -4. Den lamme mand ser Jesus

Jeg vil se Jesus -4. Den lamme mand ser Jesus Jeg vil se Jesus -4 Den lamme mand ser Jesus Mål: at skabe forventning til Jesus i børnene en forventning til et personligt møde med Jesus og forventning til at kende Jesus (mere). Vi ser på, hvordan den

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN SØNDAG DEN 1.MAJ 2011 AASTRUP KIRKE KL. 10.00 Salmer: 749,331,Sin pagt i dag,441,2 Det knagede fælt i den gamle badebro. Skulle de ikke hellere lade være med at gå ud på den? Tanken

Læs mere

Kakerlakker om efteråret

Kakerlakker om efteråret lydia davis Kakerlakker om efteråret oversat af karen margrethe adserballe forlaget vandkunsten FVA_Davis_Sats_(06)_09.indd 2-3 18/05/10 12.50 indhold Fortælling 7 Fru Orlandos bekymringer 12 Liminal:

Læs mere