SKAMMENS TID. Kammerspil i to akter. Kaj Himmelstrup. Personerne: CHRESTEN, 75 år, professor og tidligere kulturminister. VIVI, hans yngre søster

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SKAMMENS TID. Kammerspil i to akter. Kaj Himmelstrup. Personerne: CHRESTEN, 75 år, professor og tidligere kulturminister. VIVI, hans yngre søster"

Transkript

1 SKAMMENS TID Kammerspil i to akter Kaj Himmelstrup Personerne: CHRESTEN, 75 år, professor og tidligere kulturminister VIVI, hans yngre søster En kvindelig statist uden replikker 1. AKT Stue i en større villa i Gentofte. Der dufter af lige dele god, gammeldags kultur og herskende klasse. 75-årige Chresten er iført smokingbukser og -skjorte. Han er ved at knappe skjorten. Hans 63-årige søster kommer ind. VIVI - Det må du undskylde. Din husalf sagde, jeg bare kunne gå lige ind. CHRESTEN - Min husalf? VIVI - Forstyrrer jeg? CHRESTEN - Hun hedder altså fru Madsen. VIVI - Det ved jeg godt. Hun er et sødt menneske. CHRESTEN - Javist. Hvad vil du? VIVI - ( ser, han har besvær med knapperne.) Skal jeg hjælpe dig? CHRESTEN - Det må du godt. (Hun knapper de øverste knapper.) Tak.

2 VIVI - Er hun stadig kun fru Madsen? CHRESTEN - Hun er kun fru Madsen, ja. VIVI - Enkefru Madsen? CHRESTEN - Du kan godt spare dig. VIVI - Trænger du aldrig til nogen i sengen? CHRESTEN - Jeg er 75. VIVI - Er det en forhindring? CHRESTEN - Kan vi tale om noget andet? VIVI - Er I stadigvæk Des? CHRESTEN - Det er vi, ja. VIVI - Er det ikke lidt gammeldags? CHRESTEN - Det er sådan hun ønsker det. VIVI - Herskab og tyende? CHRESTEN - Du opgiver aldrig sarkasmen, hvad? VIVI - Nej, det er en slem uvane. Undskyld. CHRESTEN - Den kan godt bekæmpes. VIVI - Ikke så længe verden ser ud som den gør. CHRESTEN - Nej, det er klart. Hører fru Madsen hjemme i den sammenhæng? VIVI - Hvis I stadig er Des, så gør hun. CHRESTEN - Er det det, du er kommet for at diskutere? VIVI - Næh. Jeg ønsker dig bare noget bedre end at være enkemand. CHRESTEN - Det er sødt af dig. Desværre har jeg lidt småtravlt. Jeg skal gå. VIVI - Det ved jeg. Jeg så det i avisen i morges. Du bliver smukt omtalt. Til lykke med det.

3 CHRESTEN - Hvad er det du vil? VIVI - Du gætter det aldrig. CHRESTEN - Jeg har mine anelser. VIVI - Det er klart. Det er bare ikke det. Ikke denne gang. Jeg kommer for at stille dig et par spørgsmål. CHRESTEN - Og det skal være nu? VIVI - Det første handler om festen i aften. Hvorfor er jeg ikke inviteret? CHRESTEN - Det ved jeg ikke. VIVI - Jeg er din søster? CHRESTEN - Ja. VIVI - Ville det ikke være naturligt, at din søster blev inviteret? CHRESTEN - Det kan man godt sige, jo. VIVI - Jeg kunne oven i købet give en sang eller to. Det skulle ikke komme an på det? CHRESTEN - Jeg tror ikke, det ville blive værdsat. VIVI - Det er måske det, der er forklaringen? CHRESTEN - Nej. VIVI - Hvad så? CHRESTEN - Det er ikke mig, der inviterer. VIVI - Det er partiet? CHRESTEN - Det er deres fest. VIVI - Det er vel også din? CHRESTEN - Jeg syntes ikke, jeg kunne blande mig. VIVI - Men du tænkte på det? (Han svarer ikke.) Vær nu ærlig.

4 CHRESTEN - Jeg troede ikke du havde lyst til at vise dig i det selskab. VIVI - Det har du nok ret i. Har du noget, der kan drikkes? CHRESTEN - Help yourself. Du ved jo, hvor det står. (Hun tager glas og flaske fra et mahogniskab. Han knapper ærmerne. Hun tager kapslen af og lægger den i skabet.) VIVI - Hvad med dig? CHRESTEN - Nej tak. VIVI - Altid sober? CHRESTEN - Helst. VIVI - Og i hvert fald i aften. CHRESTEN - Også i aften. (Hun skænker til sig selv. Han tager sort butterfly på.) VIVI - Hvordan føles det? CHRESTEN - At have smoking på? En lille smule snærende. VIVI - Trøst dig. Vi har alle sammen vores lidelser. (Hun ser på glasset, hun har i hånden.) CHRESTEN - Det ser man jo. - Hvad kommer du for? VIVI - Skål! (Hun drikker.) Du er vel stolt? CHRESTEN - Det vil jeg ikke sige. Beæret, måske. VIVI - Det var sandelig et pænt ord til den forsamling. Det vil du selvfølgelig bruge i din takketale. Den store mand er dybt beæret. Selv om enhver idiot kan se, at det er de andre, der burde være det. Det er dem, den store sol skinner på. CHRESTEN - Ser man det. VIVI - Du var det fine menneske i partiet, det ved både du og jeg. Ikke ham med magten. Det lå ikke til dig. Men du var ham, der ikke var til at komme udenom. Intelligens og klasse. Og så alt det med kulturen og det lødige.

5 CHRESTEN - Mange tak. VIVI - Du var med i toppen i jeg ved ikke hvor mange år. 25? Hvad? Hvor du også sad i folketinget. CHRESTEN - Og hvad så? VIVI - Ti år som kulturminister. Kom ikke her. Oven i købet med det, der går for at være et nobelt eftermæle. CHRESTEN - Det er du vist ret alene om at mene. VIVI - Det er ikke mig, der mener det. Det er dit kære parti. Det tæller vel mere. Ikke sandt? CHRESTEN - Din psykologiske indsigt er imponerende. VIVI - Så er der alt det andet. En flot akademisk karriere - ikke fordi det betyder ret meget i de omgivelser, men jeg har da hørt de er imponerede over den reol-meter bøger, du har skrevet. Sådan da. CHRESTEN - Er du i forlegenhed? VIVI - Jeg er altid i forlegenhed. Det jeg har lavet, Chresten, det giver ikke pension. CHRESTEN - Hvor meget? VIVI - Skål, Chresten. (Hun drikker.) Det er ikke derfor, jeg kommer. Jeg kommer for at ønske dig til lykke. Du skal have partiets nye store kultur- og hæderspris, har jeg læst. Jeg synes, det er fint du får den. Jeg synes også det er fint, at de endelig har taget sig sammen til at lave sådan en pris. Hvad borgerlig kultur så ellers er. Og borgerlig hæder. CHRESTEN - Er det det, du vil spørge mig om? VIVI - Næh. CHRESTEN - Jeg synes, du skulle drikke ud, Vivi. (Han tager smokingjakken på.) VIVI - Hvorfor det? Jeg ved godt, jeg har et problem, men jeg bæller altså ikke. CHRESTEN - Det var ikke det jeg antydede. Men hvis du drak ud, så havde jeg en anledning til at følge dig til dørs. VIVI - Jeg skal ikke gå, Chresten.

6 CHRESTEN - Det skal jeg. VIVI - Næh, du bliver hentet. I limousine. CHRESTEN - Har hun også fortalt dig det? VIVI - Enkefru Madsen er et sødt menneske. Det er en skam du ikke har øje for hendes fortrin. Skål. (Hun drikker.) Vi har mindst en time, Chresten. CHRESTEN - Til hvad? VIVI - Det skal jeg sige dig. Til at råde bod på det krampagtige forhold, der er mellem os. CHRESTEN - Synes du det er krampagtigt? VIVI - Hvad vil du ellers kalde det? CHRESTEN - Tror du ikke, det er for sent? VIVI - Hvad tror du selv, Chresten? CHRESTEN - Det var mig, der spurgte. VIVI - Der er aldrig noget, der er for sent, vel? CHRESTEN - Behøver det være nu? VIVI - Det er det nødt til. CHRESTEN - Hvorfor? VIVI - Det har sine grunde. Dem skal jeg vende tilbage til. Først er der noget, jeg må tilstå. (Hun hæver glasset, hilser og drikker ud.) Jeg har altid beundret dig, Chresten. CHRESTEN - Altid? - Jeg synes jeg husker noget andet. VIVI - Det kommer vi til. Som barn da beundrede jeg dig, sådan som bitte små piger beundrer deres store brødre. Du var så klog. Du kunne det hele. Du kunne også klare mor. Det kunne jeg ikke. Men du stillede op for mig. Altid. Du var det positive i mit liv. Din retskaffenhed... CHRESTEN - Hold op, Vivi. VIVI - Hvorfor? Retskaffenhed, det er da en god egenskab.

7 CHRESTEN - Fortæl mig hellere, hvad du vil med alt det der. VIVI - Det er det, jeg er ved, Chresten. - Dit slips sidder skævt. - Nu skal jeg. (Hun stiller glasset fra sig og retter butterflyen.) Op med hagen. Så, nu er du helt perfekt. CHRESTEN - Tak. Og hvad ville du så? VIVI - Kom. (Hun trækker ham med hen til flyglet og får ham til at sætte sig på klaverbænken.) Kan du huske det allerførste du lærte mig? CHRESTEN - Vivi... VIVI - Jeg var ikke engang tre år. Det kan jeg selvføgelig ikke huske, men det har I fortalt mig. (Hun stiller sig bag ham og lægger armene rundt om ham. Så synger hun "Sov mit barn sov længe". Først stirrer han opgivende ud i luften, så begynder han at akkompagnere. Hun synger sangen færdig, men bliver stående med armene om ham.) Hver gang jeg synger den, så er det ligesom et sug indeni. CHRESTEN - Længslen efter den tabte barndom? VIVI - Overhovedet ikke. Det minder mig om noget, jeg har svært ved. (Hun slipper ham og tager flasken. Hun ser spørgende på ham.) CHRESTEN - Ja endelig. VIVI - (skænker og drikker.) Jeg kan ikke få min barndomsverden til at hænge sammen med resten af mit liv. CHRESTEN - Det er der da vist en forklaring på. Du vendte den ryggen. VIVI - Da jeg var tolv, lærte du mig at spille Schubert. Kan du huske det? CHRESTEN -Ja. Og da du blev seksten, holdt du op. VIVI - Jeg fandt jo ud af, at min barndomsverden var fuld af løgn. Alt var så klogt og smukt og uden problemer. De få der var, kunne man tale ihjel. Eller tie ihjel. Så lærte jeg, at man kunne se på vores forkælede verden med andre øjne. CHRESTEN - Og så valgte du vores verden fra. Ja ja. VIVI - Naturligvis. CHRESTEN - Til fordel for det, der foregik derude på venstrefløjen. VIVI - Det var ikke noget svært valg.

8 CHRESTEN - Forstå det hvo som kan. VIVI - Det forlanger jeg ikke. CHRESTEN - Men du vil alligevel have, at det skal hænge sammen med din gamle barndomsverden? VIVI - Det er det, mit andet spørgsmål handler om. CHRESTEN - Tror du ikke det bliver noget af en opgave? VIVI - Helt sikkert. Glæd dig. CHRESTEN - Til hvad? VIVI - Til opgaven. Det er dig, der skal løse den. CHRESTEN - Mig? VIVI - Ja. CHRESTEN - (rejser sig) Jeg aner ikke, hvad du taler om. VIVI - Selvfølgelig gør du det. (Hun stiller glasset på flyglet og sætter sig og spiller et stykke af Schubert. Han ser undrende til. Hun slutter.) Hvad synes du? CHRESTEN - Schubert? Jeg troede ikke du nedlod dig til at spille den slags? Har du øvet dig i smug? VIVI - Jeg har aldrig gjort noget i smug. Da jeg fyldte femogtyve, købte jeg et klaver og begyndte igen. CHRESTEN - Det har du aldrig fortalt. VIVI - Der har aldrig været lejlighed til det, har der? CHRESTEN - Er det min skyld? VIVI - Jeg bebrejder ikke nogen. Slet ikke dig. Til at begynde med spillede jeg det, du havde lært mig. Siden blev jeg bidt af det og fortsatte. Jeg kunne ikke holde fingrene fra det. CHRESTEN - Fordi det var smukt? VIVI - Ikke kun derfor. Det var en slags drøm. (Hun rejser sig og tager glasset.) Du ved,

9 derude på den venstrefløj, du har det så skidt med, der skulle man selvfølgelig gøre op med alt, hvad der var borgerligt. Det var let nok. Penge, magt, undertrykkelse, alt det der menneskefjendske - der skal ikke meget hjerne til at indse, hvordan det hænger sammen, og hvordan vores lille familie var dybt involveret i det. Jeg kan love dig, jeg havde nogle vidunderlige år, hvor vi stod på de små scener og heglede højrefløjen igennem. Men det husker du vel? CHRESTEN - Ja tak. VIVI - Vi fik sagt nogle sandheder. Til gengæld kom vi aldrig i nærheden af magten, selvfølgelig. Sådan var det. CHRESTEN - Gud være lovet. VIVI - Skål, gud. (Hun hæver glasset, men drikker ikke.)men ét er hvad man står og slås for af sit fulde hjerte, noget andet er at det selv samme hjerte aldrig kunne glemme den bedste del af borgerligheden. Den del, der er mere end magt og penge og pænt hykleri. Den del, der forgyldte min barndom. (Hun hæver glasset, hilser og drikker.) CHRESTEN - Og hvad så? VIVI - Så kommer vi til det med retskaffenheden. CHRESTEN - Skal jeg takkes fordi jeg aldrig slog hånden af dig? VIVI - Det havde jeg ikke tænkt mig. Men jeg ved selvfølgelig godt, hvad jeg skylder dig. CHRESTEN - Du skylder mig ingenting. VIVI - Jo jeg gør. Så tak for både det ene og det andet. Ikke mindst pengene. CHRESTEN - Jeg har aldrig bedt om tak. VIVI - Nej, det er det, jeg siger, du er et retskaffent menneske. CHRESTEN - Hold så op, Vivi. Jeg forstår ikke, hvad det er du vil. VIVI - (sætter glasset fra sig) Jeg ønsker, at mine to verdener skal hænge sammen. CHRESTEN - Så gør noget ved det. Hold fast i barndomsværdierne og smid alt det andet væk. Herregud, den der drøm gik jo i opløsning for længe siden. Hvem tror på den i dag. Ikke engang SF. VIVI - Det er ikke sådan det hænger sammen, Chresten. Det I lærte mig at tro på dengang i barndommen, det passer fint til resten af mit liv. Det jeg vil have tilbage, det er visheden

10 om at det ikke var blændværk. CHRESTEN - Du taler sort, Vivi. VIVI - Overhovedet ikke. CHRESTEN - Jeg forstår dig i hvert fald ikke. VIVI - Det kommer du til. Hvor længe er det egentlig siden du forlod folketinget? CHRESTEN - Hvorfor spørger du? VIVI - Seks syv år? CHRESTEN - Noget i den retning. VIVI - Og i al den tid har du stået i kulissen og set hvor det bar henad. Set hvad det koster, når man går enøjet efter magten. Set hvem partiet måtte gå i seng med. Set hvad der blev solgt ud af. Det har ikke været nogen rar oplevelse for en gammel humanist, vel? CHRESTEN - Det er sjældenet politik er en rar oplevelse. VIVI - Kom ud af busken, Chresten. For en som dig har det været en tragedie. De ny bosser har jo gjort det af med al den anstændighed, der var i partiet i gamle dage. Det har været rystende at opleve for os andre. Det må det også have været for dig. Det er ikke noget du er stolt over, vel? (Han svarer ikke.) Hvorfor blev du i kulissen? Hvorfor tav du? Hvorfor trådte du ikke ind på scenen og spillede med? CHRESTEN - Jeg stod ikke på rollelisten. VIVI - Hvis det er et svar, Chresten, så er det ynkeligt. Du kunne have ytret dig. Du gjorde det bare ikke. CHRESTEN - Hvad ved du om det? VIVI - Ikke offentligt, vel? Hvis du havde sagt fra, så havde folk lyttet. Også folk i partiet. Har I hørt det? Vores gamle hædersmand siger fra. Han vil ikke lægge navn til det, der sker. Anstændigheden har talt. CHRESTEN - Du er ikke rigtig klog. VIVI - Det havde gjort indtryk, Chresten. Du er ikke hvem som helst. Men hvis du er tilfreds med at resignere, taler vi om noget andet. Jeg har en gave med til dig. CHRESTEN - En gave? I det ene øjeblik skal jeg hjælpe dig med din barndom. I det næste

11 får jeg en gave. Hvad fanden er meningen? VIVI - Den er ganske ligetil. Jeg vil vide, om de værdier, der var i vores barndomshjem - kald dem åndelige eller humanistiske, vælg selv, du ved, hvad jeg mener, - jeg vil vide, om alt det bare var et lag tyndt fernis, der skulle dække over noget helt andet. CHRESTEN - Det med det borgerlige samfund og magten? VIVI - Ja, magten. CHRESTEN - Det er det, politik er nødt til at handle om. VIVI - Helt enig. Magten er nødvendig. Der er bare det ved det, at du aldrig misbrugte den. Det er det, der sker i dag. For dig var magt en slags fælles værktøj. Det skulle bruges til at skabe en mere menneskelig verden, den de fleste af os vil have. Du troede på det samarbejdende folkestyre, Chresten. På fællesskabet. Med plads til alle. Det levede du efter. I dag er magt et værktøj, der kun er til for magtens egen skyld. Eller for at sige det som det er: For kapitalen og uligheden. CHRESTEN - Drik ud, Vivi. VIVI - Hvorfor? CHRESTEN - Drik ud og gå.. VIVI - Hvorfor kan jeg ikke genvinde respekten for min bror? CHRESTEN - Gå, sagde jeg. VIVI - Du har fået nok? CHRESTEN - Jatak, og jeg bliver snart hentet. VIVI - Ja ja, der kommer en fin limousine. Havde det stået til mig, var der også kommet et fakkeltog, og det mener jeg helt ærligt. Men okay, vi stopper her og du får din gave. Når du tager imod den, Chresten - så hænger mit liv sammen. CHRESTEN - Halleluja. VIVI - Og dit liv hænger sammen. CHRESTEN - Det glæder jeg mig til. - Hvad nu hvis jeg ikke vil have den? VIVI - Det vil være en kolossal skuffelse. Et øjeblik. (Hun går ud, men kommer straks efter ind igen med kvinden i hånden. Hun er sort eller eventuelt helt indhyllet.) Det er så gaven,

12 Chresten. Der findes et par hundrede tusinde mage til. De rådner op i teltlejre i Darfur. Hvordan hun er kommet til Danmark, det aner jeg ikke. Jeg har ikke spurgt. Jo mindre man ved om det mirakel, jo mindre er der at fortælle politiet, hvis det skulle komme til det. Det nytter heller ikke at spørge hende selv. Hun taler kun sit stammesprog og så en fem seks engelske ord. Et af dem er coca-cola. Komisk, midt i tragedien, ikke? Hun er her selvfølgelig illegalt og skal have et sted at bo. CHRESTEN - Et sted at bo? VIVI - Ikke for evigt, bare fem dage, så kommer der nogen og tager hånd om hende. (Hun løfter kvindens hånd frem. Til Chresten:) Du må gerne sige goddag. (Han tager ikke hånden.) Jeg ved godt det kommer bag på dig. Der var bare ikke tid til at ringe. Stod det til mig, så havde jeg klaret det selv, men det kunne jeg ikke, desværre. Det var her og nu. Ud ad døren. CHRESTEN - Du er vanvittig. VIVI - Ja. Men har man sagt A - ikke sandt? Der hvor hun skulle hen, der stod politiet og ventede. Hvad gør man så? Hvem kender man? Hvem kan man stole på? En med hjertet på rette sted. (Chresten siger ingenting. Kvinden sænker hånden.)min bror for eksempel. CHRESTEN - Darfur, sagde du? VIVI - Ja. CHRESTEN - Det lyder fuldstændig usandsynligt. VIVI - Ja. CHRESTEN - Et sted med ingenting. VIVI - Ja. CHRESTEN - Ingen penge. VIVI - Ikke det der ligner. Sand og sten. Ren ørken. CHRESTEN - Det hænger ikke sammen, Vivi. VIVI - Skal det det? CHRESTEN - Hvad er det her? En happening? VIVI - Desværre nej.

13 CHRESTEN - Hvordan kommer hun fra Darfur til Gentofte? VIVI - Det ved jeg ikke. CHRESTEN - Hvad er sandheden om det her? VIVI - Aner det ikke. Hvis du har brug for en forklaring, så gæt. Det kan for eksempel være en nødhjælpsarbejder, der har overtrådt sine beføjelser. En sygeplejerske. Og hvorfor har hun så gjort det? Fordi hun ikke kunne bære det, hun så. Hun måtte redde i hvert fald en af de hundrede tusinde. Koste hvad det ville. Og så blev det hende her. Ikke bare flygtning, men voldtægtsoffer. CHRESTEN - Er det sådan det er sket? VIVI - Jeg ved det ikke, Chresten. Forklaringen kan være en helt anden. Det kunne jo være hun ville vise os noget, den der måskesygeplejerske. CHRESTEN - Hvad mener du? VIVI - At vi lever i skammens tid, ikke sandt? CHRESTEN - (tier.) VIVI - Hvorfor vil du vide det? Hvorfor ikke bare acceptere, at det er virkeligheden, der flytter ind? Og at virkeligheden har brug for din hjælp? CHRESTEN - Du er sindssyg, Vivi. VIVI - Det er virkeligheden også, Chresten. CHRESTEN - Hvem fanden har fået dig til at gå ind den slags? VIVI - Er det ikke ret ligegyldigt? Det handler om et medmenneske, der har brug for hjælp. ( Lyden af en fjern entreklokke.)så er den der, din limousine. (Han siger ingenting.) Vi kan blive her, til du kommer igen? Det er vel okay? (Han svarer ikke.) Vi sidder musestille og venter? (Entreklokken høres igen. Han går hurtigt hen og lægger hånden på dørhåndtaget, tøver et øjeblik, ser på Vivi.) VIVI - Du må godt give hende hånden og sige på gensyn. CHRESTEN - (giver hende ikke hånden, men åbner døren.) Nej tak. Når jeg kommer tilbage, Vivi, så er I to væk. (Han går hurtigt ud og lukker lige så hurtigt efter sig.) Slut på 1. akt.

14 2. AKT Samme dekoration. Halvmørke. Der er tilsyneladende ingen i stuen. Chresten kommer ind og tænder lys. Han virker træt. Han løsner butterflyen og lukker de øverste skjorteknapper op. Han står lidt og ser på flasken og Vivis tomme glas. Så tager han flasken og åbner glasskabet for at stille den tilbage. VIVI - (har ligget uset på sofaen) Velkommen hjem. CHRESTEN - (stærkt overrasket) Er du her igen? VIVI - (sætter sig op) Du skal ikke stille den væk. (Hun rejser sig og går hen til glasskabet og tager et glas frem. Så tager hun flasken fra ham, skænker i glasset og rækker det til ham.) Værsgo. CHRESTEN - (tager automatisk glasset) Hvad nu? VIVI - (henter sit eget glas og skænker til sig selv, hvorefter hun stiller flasken fra sig på flyglet.) Var det en god aften? CHRESTEN - Hvor er hun? VIVI - Du blev virkelig fejret? CHRESTEN - Hør nu her... VIVI - Med flotte taler? CHRESTEN - Der var også taler, ja. VIVI - Hvor mange? CHRESTEN - Vivi for fanden, hvad er meningen? VIVI - Fire, fem, seks? CHRESTEN - Forklar mig lige... VIVI - Var der endnu flere? CHRESTEN - Kan det ikke være lige meget? VIVI - Da ikke hvis de var gode. CHRESTEN - De var udmærkede.

15 VIVI - Åndfulde og vittige? CHRESTEN - Nogle af dem var vittige. VIVI - Men ikke åndfulde? Nej. Det kan man vel heller ikke forlange i den kreds. CHRESTEN - De var som den slags taler skal være. VIVI - Jamen så til lykke med det. (Hun løfter sit glas.) CHRESTEN - (løfter ikke sit) Hvad vil du? VIVI - Det er jo det, jeg står og siger. Jeg vil ønske dig til lykke. CHRESTEN - Jeg troede du var gået. VIVI - Vel gjorde du ej. Du troede de havde hentet os, de kære betjente. Men det gjorde de ikke, Chresten. Mystisk, ikke sandt? Men det er der en forklaring på. CHRESTEN - Er der det? VIVI - Der var to muligheder. Enten skulle vi forsvinde i en fart. Eller også skulle vi tage chancen. Hvad skulle jeg vælge? -(Hun 'tæller' frem og tilbage mellem dem som et barn) Ohn, dohn, dehn, mammer, futter, fehn - den du lærte mig som barn. Gå eller blive. Du havde jo set hende. Det jeg kunne håbe på, det var at vi stadig var bror og søster. (Hun genoptager 'tællingen' og ender med at pege på sig selv.) Futter fehn, mammer dehn, ohn, dohn, dehn. Jeg blev. CHRESTEN - Du er fuld af løgn, Vivi. Hvordan kan du overhovedet være her? VIVI - Jeg forstår godt, du undrer dig, og du skal nok få en forklaring. Men først vil jeg altså ønske dig til lykke. CHRESTEN - Det har du gjort. VIVI - Men jeg har ikke fortalt hvorfor. CHRESTEN - Det behøver du heller ikke. VIVI - Jo jeg gør. Det er fordi jeg virkelig mener det. Uden ironi. CHRESTEN - Det er vanvid, det her. VIVI - Nej det er ikke. Jeg taler alvor. (Hun løfter glasset, han gør ikke.) Vi er stadig bror og søster?

16 CHRESTEN - Synes du ikke det er temmelig absurd? VIVI - Sådan er livet. Jeg har brug for at sige til lykke. CHRESTEN - Og det skal jeg tro på? VIVI - Du må også godt drikke på det. CHRESTEN - Hvad er det, du har for? VIVI - Jeg har ikke noget for. Jeg er bare glad for at du blev fejret. Jeg går ud fra, at talerne alle sammen kredsede om det, du stod for - den gamle hædersmand, humanisten, ham med kunsten og alt det lødige... CHRESTEN - Ja tak. Du kan godt stoppe. Og gå! VIVI - Tager jeg fejl? Vel gør jeg ej, det var den melodi talerne gik på, hvad ellers, og det er fint nok, også for mig. Du har brugt et helt liv på de ting. Hvorfor skulle det være forgæves? CHRESTEN - Hold så op. Du mener ikke en lyd af det du står og siger. Du kasserede det liv, da du var seksten og du har aldrig fortrudt. VIVI - Du tager fejl, Chresten. Alt det, du stod for, det har jeg jo nøjagtig mage til herinde. Du levede det ud på din måde, jeg på min. Det var humanismen, der var drivkraften i din sag, sammen med kunsten og den kritiske sans. Sådan var det også for mig. At det løb af sporet i Sovjet, det kan du ikke bruge til at nedgøre mig, for det var ikke min sag. CHRESTEN - Vivi, hvis du ikke går frivilligt... VIVI - Jeg skal nok gå. Jeg vil bare sige, at de idealer, du havde, de er også mine. Det idioterne hylder dig for, det er noget helt andet end det partiet står for i dag. Du er bare en pæn pokal, de tager ned fra hylden, fordi du tilfældigvis fylder rundt, og fordi idioterne trænger til at komme i avisen med lidt ufarlig poesi. CHRESTEN - En blændende analyse, tak. VIVI - Du er partiets klovn, Chresten. Og som alle ægte klovne forsøger du at skjule den tragedie, du må have i dit hjerte. Tak for prisen har du sikkert sagt - med et dødt smil hængende under papnæsen. CHRESTEN - Kalder du det en lykønskning? VIVI - Ja. For det er det. Du blev hyldet for det, du engang var.

17 CHRESTEN - Skål, Vivi. (Han drikker. Hun drikker ikke.) VIVI - Det er den hyldest, jeg deltager i. På trods af idioterne. CHRESTEN - Tusind tak, kommer der mere? VIVI - Kun hvis du ikke har forstået mig. CHRESTEN - Det har jeg, tak. Og så kan jeg måske få en forklaring? Vi ved begge to, hvad der er sket. VIVI - Er du sikker på det? CHRESTEN - For fanden, Vivi. Fatter du ikke, at du satte mig i en fuldstændig umulig situation. Pludselig står du der og vil have mig med til noget, du udmærket ved, jeg ikke kan gå med til. Og det har ikke noget med partiet at gøre. Hvorfor kom du? Hvorfor valgte du mig? VIVI - Du er min bror. Du var min eneste mulighed. CHRESTEN - Hold op, Vivi. Du kom for at provokere. For at udstille mig og partiet. Og for at score nogle billige points hos vennerne på venstrefløjen. Det, der er tilbage af den. VIVI - Nej. CHRESTEN - Hvorfor skulle jeg ellers have at vide, at vi lever i det, du kalder skammens tid. Sig mig det. VIVI - Fordi det er sandt. CHRESTEN - Vorherre bevares. Skammens tid. Du lever i en anden verden, Vivi. VIVI - Det kan jeg forstå. Skål. CHRESTEN - Nej tak. VIVI - (Hun drikker, han gør ikke.) Hvad gør vi så nu, bror? CHRESTEN - Du kan gøre hvad du vil. Tage hjem for eksempel. VIVI - Det er det sidste, jeg kan. Vi er ikke færdige, Chresten. CHRESTEN - Er vi ikke? Nej, det er sandt. Du sagde, du var i forlegenhed. Hvad har du brug for? (Han fører hånden til inderlommen for at tage tegnebogen frem.)

18 VIVI - Der er ingen grund til at blive simpel, vel? Storebror. CHRESTEN - (putter tegnebogen tilbage.) Nej. Undskyld. VIVI - Du sagde, at vi begge to ved, hvad der er sket. CHRESTEN - Naturligvis gør vi det.. VIVI - Jeg ved det ikke. CHRESTEN - Vel gør du så. Du holder bare spillet kørende, guderne må vide hvorfor. VIVI - Hvad for et spil? CHRESTEN - Dit spil. Hvad er det jeg skal? Skal jeg bryde sammen i krampegråd? Skal jeg sige, at jeg skammer mig over det, jeg har gjort? Skal jeg falde på knæ og bede om tilgivelse? Det gør jeg ikke. Herre du mildeste gud, hvad skulle jeg have gjort andet end det, jeg gjorde? Jeg havde ikke noget valg. Det er dig, der er en idiot at du går ind i sådan et projekt. Hvad er det der driver dig? Vil du frelse verden? Skal glorien pudses og englevingerne foldes ud? VIVI - Hvad skete der? Du ringede til politiet? (Han tier.) Selvfølgelig gjorde du det. CHRESTEN - Nej. Jeg ringede ikke til politiet. VIVI - Politiet var her da. CHRESTEN - Hvor ved du det fra? VIVI - Nogen må have sendt dem. Hvis det ikke var dig, hvem så? CHRESTEN - Ebbe. VIVI - Den kære justitsminister. Han var med til festen, og du betroede dig til ham? CHRESTEN - Hvad kunne jeg andet? VIVI - Og så tog han over? Det gjorde han vel med største fornøjelse? CHRESTEN - Det tror jeg ikke. VIVI - Mens du vaskede dine hænder? CHRESTEN - Nu er det vist dig, der er simpel.

19 VIVI - Ja det er jeg vel. Det er frygteligt, hvad man forfalder til. Undskyld. (Hun løfter glasset, men drikker ikke.) Er vi efterlyst? CHRESTEN - Nej. Ebbe sagde, at I var væk, da politiet kom. VIVI - Og hvad sagde du til det? CHRESTEN - Jeg spurgte, om vi kunne stoppe der. VIVI - Og det kunne han selvfølgelig? Eller hvad? CHRESTEN - Delvist. VIVI - Delvist? CHRESTEN - For fanden, Vivi. Man kan ikke have en illegal indvandrer rendende rundt uden at gøre noget ved det, vel? Men du er ikke efterlyst. VIVI - Så skal jeg sige tak, kan jeg forstå? CHRESTEN - Det er ikke nødvendigt. Jeg er din bror, som du siger. Skål, Vivi. VIVI - Skål, Chresten. (De drikker. Hun drikker ud. Han tager flasken fra flyglet og rækker den spørgende frem for at skænke i hendes glas.) Nej tak. (Hun stiller glasset fra sig.) CHRESTEN - Er det her så enden på vores forkrampede forhold? VIVI - Det ved jeg ikke. CHRESTEN - (tager kapslen fra skabet og skruer den på flasken og stiller den ind i skabet.) Det er måske enden på vores forhold i det hele taget? VIVI - Det ved jeg heller ikke. CHRESTEN - Hvis det er, må jeg så ønske mig noget? VIVI - Hvorfor ikke. CHRESTEN - Jeg vil gerne høre dig spille igen. VIVI - Fordi musikken forener? CHRESTEN - Det kunne man jo håbe. VIVI - Men du tror ikke på det?

20 CHRESTEN - Jeg sagde jeg håbede det. VIVI - Så spil du for mig. (Han sætter sig til flyglet og spiller. Hun står lidt og ser på ham. Så stiller hun sig bag ham og lægger den ene hånd om hans hals og kærtegner hans hår med den anden. Bag dem går døren ubemærket op, og kvinden kommer ind og står ubemærket af de to i baggrunden, mens han spiller det korte stykke til ende.) CHRESTEN - Hvorfor kom du tilbage? Det var ikke kun for at ønske til lykke, vel? VIVI - Hvem siger, vi har været væk? CHRESTEN - Politiet var her. De fandt jer ikke. VIVI - Vi har ikke været væk. Vi har været her hele tiden. Politiet, dem tog fru Madsen sig af. Hun fortalte dem, at vi gik lige efter at du var blevet hentet.hun er et fint menneske, fru Madsen. CHRESTEN - Blev I? Vil det sige... VIVI - Ja, vi er her endnu. (Hun slår ud med hånden mod kvinden, som han først opdager nu. Han stirrer på hende. Hun rækker hånden frem. Han tager den ikke.) Telefonen står der CHRESTEN - Du løb risikoen? VIVI - Den har jeg jo kendt hele tiden. Det med de hensyn, du havde at tage, det var jo indlysende. Jeg gamblede bare. Det var jeg nødt til. CHRESTEN - Du er ikke bange af dig. VIVI - Jo det ved gud, jeg er. Jeg har været bange hele tiden. Især for hende. Men jeg har lært at leve med det. Det er vreden, der holder mig oppe. Men det var også håbet, Chresten. Du skulle have en chance til. CHRESTEN - Kan du ikke se det var sindssygt? VIVI - Jo, det var dumt at håbe. CHRESTEN - Det har du altså fattet? VIVI - Ja. Jeg er blevet belært. CHRESTEN - Af hvem?

21 VIVI - Mens du var væk, sad vi i køkkenet hos fru Madsen. Det første, hun spurgte om, var om vi var sultne. På en måde er det jo komisk. Det faldt aldrig dig ind at spørge, om vi trængte til noget, vel? (Han svarer ikke.) Jeg spurgte hende, om din samvittighed ville have det dårligt efter det her. Det svarede hun ikke på. Hun er meget diskret, fru Madsen. Men det var nok en fejl, at du gik ind i politik, sagde hun. CHRESTEN - Sagde hun det? VIVI - Ja. CHRESTEN - Det kan ikke stilles op på den måde. VIVI - Er der andre måder? (Han tier.) Vi går nu, Chresten.Men der er noget, jeg må bede dig om. Du må holde fru Madsen ude af det her. Du fastholder bare, at det er som hun sagde. Vi var her ikke da politiet kom, og vi var her heller ikke, da du kom. Og ingen af jer ved, hvor vi gik hen. Lover du mig det? CHRESTEN - Så er vi der igen. Du er fuld af løgn. Du sagde at du ikke kendte andre, der kunne hjælpe. Det passede altså ikke. VIVI - Jo. CHRESTEN - Hvordan kan du så gå nu? VIVI - Det kan jeg, fordi vi har et sted at gå hen. CHRESTEN - Det kommer ret pludseligt, ikke? VIVI - Jo. CHRESTEN - Du er håbløs. Du lyver mig op i mit åbne ansigt. VIVI - Nej. Det ordnede fru Madsen. CHRESTEN - Fru Madsen? VIVI - Jeg skulle måske ikke have sagt det, men nu ved du det. Du behøver ikke fortælle det til nogen, vel? (Han tier.) Eller er det for meget at bede om? CHRESTEN - (tøver) Nej. VIVI - Det lød ikke overbevisende. CHRESTEN - Skal jeg ligefrem lyde begejstret?

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Pigen, der havde blinket til mig, stod og ventede på mig ved døren. Jeg ved, at vi tilhører den samme tradition, sagde hun. Jeg hedder Brida. Jeg er ikke

Læs mere

konfirmandord, som vi forsøgte at få på plads her i morges, og som gør at jeg om lidt er nødt til at Kære konfirmandforældre!

konfirmandord, som vi forsøgte at få på plads her i morges, og som gør at jeg om lidt er nødt til at Kære konfirmandforældre! Konfirmation 26.april 2015. Domkirken 10: 402 Den signede dag, 725 Det dufter, 331 Uberørt. Konfirmation, 29 Spænd over os, 754 Se, nu stiger Kære konfirmandforældre! konfirmandord, som vi forsøgte at

Læs mere

Min Guide til Trisomi X

Min Guide til Trisomi X Min Guide til Trisomi X En Guide for Triple-X piger og deres forældre Skrevet af Kathleen Erskine Kathleen.e.erskine@gmail.com Kathleen Erskine var, da hun skrev hæftet, kandidatstuderende på Joan H. Marks

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning Kasse Brand (arbejdstitel) Af Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010 9. Gennemskrivning 1 EXT. HAVEN/HULLET. DAG 1 August 8 år står nede i et dybt hul og graver. Han gider tydeligvis

Læs mere

Evaluering af SSP dagen elev 1

Evaluering af SSP dagen elev 1 Evaluering af SSP dagen elev 1 1. Hvorfor hedder SSP dagen Det er sejt at sige nej Det gør det fordi at det er godt at sige nej til noget dumt fx: at ryge, at stjæle og andre dumme ting. 2. Hvad lærte

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om.

og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Prædiken Pinse på Herrens Mark 2. pinsedag. og jeg tænker tit på det, moren svarer sin søn, for hun siger helt åbenhjertigt: Pinse ja det ved jeg virkelig ikke hvad handler om. Rikke: Sådan tror jeg egentlig,

Læs mere

Helle Helle: Afløb (2000)

Helle Helle: Afløb (2000) Helle Helle: Afløb (2000) 5. 10. 15. 20. 25. 30. Min bror er i dårligt humør. Han ligger på knæ på mit badeværelse og renser afløbet i brusekabinen med en lang metalgenstand. Det har været stoppet nogle

Læs mere

1. SCENE. hver dag, man ta'r på bryllupsrejseweekend. I umiddelbar forlængelse af 0. Scene.

1. SCENE. hver dag, man ta'r på bryllupsrejseweekend. I umiddelbar forlængelse af 0. Scene. 6 1. SCENE I umiddelbar forlængelse af 0. Scene. Der bakses højlydt med døren. Annette kommer ind med en kuffert. Efter hende kommer Rasmus med en rejsetaske og diverse lufthavnsposer. Stuepigen går. Annette

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 27.APRIL 2014 1.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh. 21,15-19 Søren satte sig op i sengen med et sæt. Den havde været der igen. Drømmen. Den drøm, han kendte så godt,

Læs mere

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.«

»Du skal ikke se væk,«siger Pia.»Gå hen til ham.« FEST Maja skal til fest. Det er på skolen. Hun ser sig i spejlet. Er hun ikke lidt for tyk? Maja drejer sig. Skal hun tage en skjorte på? Den skjuler maven. Maja tager en skjorte på. Så ser hun i spejlet

Læs mere

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Nu er mor sur igen. Hun er næsten altid vred på mig. I går var hun sur, og hun bliver sikkert sur igen i morgen. Det er ikke særlig sjovt. I dag er ikke nogen

Læs mere

Senere på aftenen nyder jeg at kunne se realityprogrammerne om almindelige mennesker med almindelige problemer, som han altid tog afstand fra, for

Senere på aftenen nyder jeg at kunne se realityprogrammerne om almindelige mennesker med almindelige problemer, som han altid tog afstand fra, for Kost og logi Hvis jeg skal være helt ærlig, så havde jeg faktisk troet, at han havde fornemmet, hvor det bar hen. Jeg synes jo næsten, det lyste ud af mig. Men at dømme efter hans reaktion, havde han slet

Læs mere

ingen bragende latter og høje stemmer. Ikke at der blev sagt noget mig, var jeg lidt beklemt, især over min mor.

ingen bragende latter og høje stemmer. Ikke at der blev sagt noget mig, var jeg lidt beklemt, især over min mor. Chatollet Jeg husker mit barndomshjem som et meget stille sted. Der var ingen bragende latter og høje stemmer. Ikke at der blev sagt noget til mig om at være stille, eller at stemningen var trykket. Det

Læs mere

"KØD" 4. Draft. Niels H. F. Jensby. Station Next Toppen. niels@falk.dk 27 64 46 43

KØD 4. Draft. Niels H. F. Jensby. Station Next Toppen. niels@falk.dk 27 64 46 43 "KØD" 4. Draft af Niels H. F. Jensby Station Next Toppen niels@falk.dk 27 64 46 43 2. EXT. S HUS - AFTEN En 70 er forstadsvilla. Gående ned af indkørselen kommer (30). Han er klædt i et par jeans og en

Læs mere

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget

tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget tal med en voksen hvis du synes, at din mor eller far drikker for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op og

Læs mere

D E N D A N S K E S A N G

D E N D A N S K E S A N G D E N D A N S K E S A N G Frit efter Tardieu Et af de spil, der indgår i FIRE GRINEBIDERSPIL udgivet af forlaget DRAMA. Bringes her som en mundsmag Kaj Himmelstrup og Drama PERSONERNE En dirigent og et

Læs mere

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 31. Søndag den 5. december

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 31. Søndag den 5. december Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 31 Søndag den 5. december Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 32 Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 33 Vi standsede for at tage os

Læs mere

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847.

Analyse af Skyggen. Dette eventyr er skrevet af H. C. Andersen, så derfor er det et kunsteventyr. Det er blevet skrevet i 1847. Analyse af Skyggen Man kan vel godt sige, at jeg har snydt lidt, men jeg har søgt på det, og der står, at Skyggen er et eventyr. Jeg har tænkt meget over det, og jeg er blevet lidt enig, men jeg er stadig

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Bilag 4. Transkriberet interview med Liselott Blixt

Bilag 4. Transkriberet interview med Liselott Blixt Bilag 4 Transkriberet interview med Liselott Blixt Af: Gruppe 7 Interviewer: Jeg vil starte med at høre om hvad dig og dansk folkeparti mener om den alkohol politik vi har idag hvor man kan købe alkohol

Læs mere

Tillidsstigen når unge og forældre kommunikerer om risiko og alkohol

Tillidsstigen når unge og forældre kommunikerer om risiko og alkohol Tillidsstigen når unge og forældre kommunikerer om risiko og alkohol Formidlingsdag, Center for Rusmiddelforskning Jakob Demant (jd@cf.au.dk) Signe Ravn (sr@crf.au.dk) Projekt Unge og alkohol (PUNA) December

Læs mere

Hun forsøgte at se glad ud, men denne kunstige glæde kunne ikke skjule, at hun var nervøs. Hedda blev så gal. - Og det siger I først nu!

Hun forsøgte at se glad ud, men denne kunstige glæde kunne ikke skjule, at hun var nervøs. Hedda blev så gal. - Og det siger I først nu! Kapitel 1 Allerede ved havelågen kunne Hedda mærke, at der var noget galt. Hun og Elin sagde farvel, under megen fnis som altid, men ud ad øjenkrogen så hun, at mor og far sad ret op og ned i hængesofaen

Læs mere

A: Jeg er lige flyttet sammen med min kæreste på Nørrebro for, ja den 1. - to uger siden.

A: Jeg er lige flyttet sammen med min kæreste på Nørrebro for, ja den 1. - to uger siden. Interview med Agni I = Interviewer A = Agni I: Ok ja, så hvis du vil starte med at fortælle lidt om dig selv, hvor gammel du er og sådan... A: Ja, men jeg er lige blevet færdig som pædagog, her i januar,

Læs mere

Gid han var død af noget andet

Gid han var død af noget andet Gid han var død af noget andet Gid han var død af noget andet. Sådan havde jeg det. Som om jeg ikke havde ret til at sørge og græde, fordi min stedfar havde drukket sig selv ihjel, og ikke var død af en

Læs mere

JULEPOSTHUSET. 18. december

JULEPOSTHUSET. 18. december STHUSET afs. 18 - side 1 JULEPOSTHUSET 18. december "" LYD: CLS GADE CLS FUGLESANG PÅ ENGE CLS STILLE STUE MED TIKKENDE BORNHOLMERUR LYD FRA RAMPONERET CYKLENDE CYKEL RINGEKLOKKE CYKEL-UHELD DØR ÅBNES

Læs mere

Prædiken om at misunde og unde: 1.søndag i fasten 2014 kl. 9.00

Prædiken om at misunde og unde: 1.søndag i fasten 2014 kl. 9.00 Indsamling til FKN Salmer: 1.søndag i fasten 2014 kl. 9.00 754, Se, nu stiger solen 698, Kain, hvor er din bror 123,7 613, Herre, du vandrer forsoningens vej Prædiken om at misunde og unde: Inde i mit

Læs mere

Man skal være god til at spørge

Man skal være god til at spørge Artikel fra Muskelkraft nr. 1, 2002 Man skal være god til at spørge Som handicaphjælper er Klaus parat med praktisk bistand og psykisk støtte til sin brugers sexliv. Misforståelser kunne være undgået,

Læs mere

Prædiken Påskedag 2014, Vor Frue Kirke, København.

Prædiken Påskedag 2014, Vor Frue Kirke, København. Prædiken Påskedag 2014, Vor Frue Kirke, København. Stine Munch. Kristus - opstanden og evig nær - Vi takker dig for denne morgens nye håb, der rækker ned i grave og ind i mørke sind. Vi beder dig: Læg

Læs mere

Pigen der fandt det vigtigste

Pigen der fandt det vigtigste Pigen der fandt det vigtigste Der var engang den dejligste lille pige. Hun blev kaldt MO. Hun boede i et hus i en lille landsby. Omkranset at skove, søer, enge og marker. Hun var glad og tilfreds, og legede

Læs mere

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen.

Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. 1. Søvnløs Jeg lå i min seng. Jeg kunne ikke sove. Jeg lå og vendte og drejede mig - vendte hovedpuden og vendte dynen. Jeg havde en mærkelig uro i mig - lidt kvalme og lidt ondt i maven. Det havde jeg

Læs mere

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen Blå pudder Et manuskript af 8.A, Lundebjergskolen Endelig gennemskrivning, 16. Sept. 2010 SC 1. INT. I KØKKENET HOS DAG (14) sidder på en stol ved et to mands bord i køkkenet. Hun tager langsomt skeen

Læs mere

Min Fars Elsker. [2. draft]

Min Fars Elsker. [2. draft] 1. SCENE INT.-MORGEN-KØKKEN Min Fars Elsker [2. draft] (15) går rundt i køkkenet, og stiller morgenmad på køkkenbordet. Hun har lavet kaffe. (45) træder ind i køkkenet, fuldt påklædt i jakkesæt og med

Læs mere

Sidste aften med min far

Sidste aften med min far Sidste aften med min far En sygeplejerske kommer ind og spørger, om hun skal stille en seng op til mig og min mor. På min fars stue. På stue fem. Det vil vi gerne. Min far sover allerede. Eller rettere

Læs mere

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen

Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Tværfaglig indsats med faglig styrke! Basisteamuddannelsen Børne og Unge Rådgivningen Case til punktet kl. 13.45: Det tværfaglige arbejde øves på baggrund af en fælles case, som fremlægges af ledelsen

Læs mere

180 : Jeg er ikke vred mere

180 : Jeg er ikke vred mere 180 : Jeg er ikke vred mere I 180 grader møder vi mennesker, hvis liv har taget en voldsom drejning, men som er kommet styrket videre. Tabita Brøner er vokset op som Jehovas Vidne. Men som teenager mødte

Læs mere

HAN Du er så smuk. HUN Du er fuld. HAN Du er så pisselækker. Jeg har savnet dig. HUN Har du haft en god aften?

HAN Du er så smuk. HUN Du er fuld. HAN Du er så pisselækker. Jeg har savnet dig. HUN Har du haft en god aften? SOLAR PLEXUS af Sigrid Johannesen Lys blændet ned. er på toilettet, ude på Nørrebrogade. åbner døren til Grob, går ind tydeligt fuld, mumlende. Tænder standerlampe placeret på scenen. pakker mad ud, langsomt,

Læs mere

Og så skal du igennem en guidet meditation, som hjælpe dig med at finde dine ønsker.

Og så skal du igennem en guidet meditation, som hjælpe dig med at finde dine ønsker. Velkommen til dag 2: Find dine 10 hjerteønsker I dag skal vi tale om: Hvad er et hjerteønske? Hvorfor er det vigtigt, at vide hvad mine hjerteønsker er? Og så skal du igennem en guidet meditation, som

Læs mere

Nyhedsbrev for børnemiljøet på Ejerslykkeskolen. Februar 2015

Nyhedsbrev for børnemiljøet på Ejerslykkeskolen. Februar 2015 Nyhedsbrev for børnemiljøet på Ejerslykkeskolen. Februar 2015 Fest for mellemtrinnet. Så er det blevet tiden for den årlige store begivenhed for eleverne i 4., 5. og 6. klasse. Der er fest! Torsdag d.

Læs mere

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus.

Adjektiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Adjektiver bolig www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 John og Maja har købt et nyt hus. John og Maja har købt et ny hus. Freja har lige

Læs mere

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig?

Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Guide: Er din kæreste den rigtige for dig? Sådan finder du ud af om din nye kæreste er den rigtige for dig. Mon han synes jeg er dejlig? Ringer han ikke snart? Hvad vil familien synes om ham? 5. november

Læs mere

Ny skolegård efter påskeferien.

Ny skolegård efter påskeferien. FORDYBELSESUGE PÅ HELLIG KORS SKOLE 29. MATS 2. APRIL 2004 Ny skolegård efter påskeferien. Vi var ned i skolegården og der fortalte håndværkerne os at de bliver færdige om ti dage. De laver den nye skolegård

Læs mere

Den lille dreng og den kloge minister.

Den lille dreng og den kloge minister. Den lille dreng og den kloge minister. Der var engang en minister som var så klog at han kunne undvære hovedet. Han beholdt det dog alligevel, men det havde gjort ingen forskel om han havde mistet det,

Læs mere

Et afgørende valg året 2007

Et afgørende valg året 2007 Et afgørende valg året 2007 Det er gået fint. Du havde otte flotte æg. Vi har befrugtet dem med din mands sæd, og de har alle delt sig. Tre af dem har delt sig i fire. Du kan få sat to af de æg op i dag.

Læs mere

Førstehjælp til det skrantende parforhold

Førstehjælp til det skrantende parforhold Førstehjælp til det skrantende parforhold Af: Lone Knuhtsen Når forholdet er ved at gå i hårdknude er der måske hjælp at hente i en weekend med parterapi. Man kan f.eks. blive sendt på besøg i partnerens

Læs mere

Butikken hvor du kan leje et andet liv

Butikken hvor du kan leje et andet liv Butikken hvor du kan leje et andet liv I meget gamle dage ovre i London var der en lille butik i en kælder. London var langt,langt væk. Butikken lå i en sidegade, så der var mørkt og dystert i gaden. Den

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække

Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 21. april 2013 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. søndag efter påske, Joh 16,16-22. 1. tekstrække Salmer DDS 787: Du, som har tændt millioner af stjerner DDS 654:

Læs mere

Alma 82 år. Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden

Alma 82 år. Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden Alma 82 år Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns Alma er ikke så god til at huske længere og hendes sygdom gør, at hun har svært ved at passe dagligdagens gøremål.

Læs mere

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004 Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet Søndag 1 O skabelsens morgen, det helt nye liv nu vælder med kraft i os ind. Det styrker og nærer, beriger vor tro og virker helt ind i vort sind. 2

Læs mere

Hvordan kommer man i Himlen?

Hvordan kommer man i Himlen? Hvordan kommer man i Himlen? Opgave Giv teenagerne nogle få minutters stilhed til at tænke over følgende spørgsmål: Hvis du kunne gå hen til Jesus og stille ham ét spørgsmål, som han straks ville svare

Læs mere

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om.

Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Historien om Anita og Ruth Anita og Ruth var venner jeg siger var, fordi der skete så meget i deres forhold siden hen, så. Og det er bl.a. noget af det, som det her handler om. Anita og Ruth. Da de var

Læs mere

Ung kvinde Ung mand Ung kvinde Ung mand Ung kvinde Ung mand Han bryder sammen i gråd. Græder i kramper. Ung kvinde Ung mand Han går ud.

Ung kvinde Ung mand Ung kvinde Ung mand Ung kvinde Ung mand Han bryder sammen i gråd. Græder i kramper. Ung kvinde Ung mand Han går ud. 1.scene I en lejlighed. Lyden af stemmer fra en tv-serie. Romantisk filmmusik. Det er de samme replikker fra scenen, der gentager sig i tv-serien på et fremmedsprog. er kun optaget af skærmbilledet. står

Læs mere

Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække

Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække 1 Grindsted Kirke. Mandag d. 20. maj 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 2. pinsedag, Joh 3,16-21. 1. tekstrække Salmer DDS 291: Du, som går ud fra den levende Gud DDS 20: Jeg ser dit kunstværk,

Læs mere

Du og jeg, Gud. 1.søndag efter påske 2015. Konfirmation.

Du og jeg, Gud. 1.søndag efter påske 2015. Konfirmation. Du og jeg, Gud 1.søndag efter påske 2015. Konfirmation. Den grund, du har i dåben lagt, dit stærke ja til svage, bekræfter du, skal stå ved magt i dag og alle dage. Evangelieteksten til 1.søndag efter

Læs mere

De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres.

De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres. En workbook dit kærlighedsliv vil elske. De 3 mest effektive spørgsmål, du kan stille dig selv. Hvis du vil leve dit liv og ikke andres. 1 Om Christiane Jeg hjælper mennesker med at overkomme frygt og

Læs mere

Jeg bygger kirken -2

Jeg bygger kirken -2 Jeg kirken - Forkyndelse og mirakler Mål: Kirken forbindes tit med søndagsmøder, som består af sang, prædiken og bøn. Men kirken er meget mere end det.. Gennem denne undervisning prøver vi at forklare

Læs mere

Isa i medvind og modvind

Isa i medvind og modvind Richart Andersson. Isa i med- og modvind. Digtsamling 2013. Alle rettigheder tilhører forfatteren. Forside: Karina Andersen. Korrektur: Anja Adjoh. Isa i medvind og modvind 1 Isa er et synonym, men det

Læs mere

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 KARL OG EMMAS MOR ER BLEVET RUNDTOSSET Forfatter: Susanna Gerstorff Thidemann ISBN: 87-89814-89-6 Tekstbearbejdning og layout: Qivi

Læs mere

Materialer. Vis, hvad du kan. Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse

Materialer. Vis, hvad du kan. Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse Materialer Vis, hvad du kan Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse INDHOLD Aktivitet 1, 2 og 3 Samtalebillede: Idrætslektion Aktivitet 4. Skønlitterær tekst 3.-4. klasse: Fablen Løven og musen (version

Læs mere

Prædiken til 2. søndag efter Trinitatis, Luk 14,16-24. 1. tekstrække. Grindsted Kirke. Søndag d. 9. juni 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til 2. søndag efter Trinitatis, Luk 14,16-24. 1. tekstrække. Grindsted Kirke. Søndag d. 9. juni 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke. Søndag d. 9. juni 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 2. søndag efter Trinitatis, Luk 14,16-24. 1. tekstrække Salmer DDS 68: Se, hvilket menneske DDS 649: Skal fri og frelst

Læs mere

BRUGERUNDERSØGELSE I TANDPLEJEN. Sammenskrevet af overtandlæge Marianne Blegvad

BRUGERUNDERSØGELSE I TANDPLEJEN. Sammenskrevet af overtandlæge Marianne Blegvad BRUGERUNDERSØGELSE I TANDPLEJEN 4 Sammenskrevet af overtandlæge Marianne Blegvad Som led i den løbende kvalitetsudvikling af tandplejen gennemførte vi i Lemvig kommunale tandpleje i foråret 4 en spørgeskemaundersøgelse

Læs mere

»En gave i en virkelig grim indpakning«

»En gave i en virkelig grim indpakning« »En gave i en virkelig grim indpakning«hiv er i dag ikke en sygdom, man dør af, men den er fuld af tabu og skam. Den er stadig præget af uvidenhed, der gør det til en kamp at leve med hiv. Mads Damgaard

Læs mere

JEG KAN LIDE AT KENDE HISTORIEN BAG MENNESKET

JEG KAN LIDE AT KENDE HISTORIEN BAG MENNESKET Kompashuset ApS, Klavs Nebs Vej 25, 2830 Virum Tlf 45 83 92 83, ka@kompashuset.dk, www.kompashuset.dk JEG KAN LIDE AT KENDE HISTORIEN BAG MENNESKET En fortælling om at arbejde med ældrepleje Af Kirstine

Læs mere

9 s e Trin. 28.juli 2013. Hinge Kirke kl.8.00. Vinderslev Kirke kl.9.30. Vium Kirke kl.11.00. Frederiks kirke kl.19.30.

9 s e Trin. 28.juli 2013. Hinge Kirke kl.8.00. Vinderslev Kirke kl.9.30. Vium Kirke kl.11.00. Frederiks kirke kl.19.30. 9 s e Trin. 28.juli 2013. Hinge Kirke kl.8.00. Vinderslev Kirke kl.9.30. Vium Kirke kl.11.00. Frederiks kirke kl.19.30. Salmer: Hinge kl.8.00: 744-302/ 692-372 Vinderslev kl.9.30: 744-373- 302/ 692-321,v.6-372

Læs mere

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

Jeg bygger kirken -4

Jeg bygger kirken -4 Jeg kirken - Sandhed og hellighed Mål: Denne gang lægger vi vægt på det alvorlige. Mit hus skal være et bedehus! råbte Jesus, da han så, hvordan folk misbrugte Guds hus til selv at bliver bedre af det.

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10

Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015.docx. Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 Lindvig Osmundsen. Side 1 01-05-2015 Prædiken til Bededag 2015. Tekst: Matt. 3,1-10 I samtale med Gud om sit liv. Sådan kan man beskrive det tema som teksterne til Bods og bededag handler om. Kong David

Læs mere

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?)

1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Mark 4,35-41: At være bange for stormen (frygt/hvem er han?) 1. Jesus har undervist en masse i løbet af denne dag. Hvorfor tror du at Jesus foreslår, at de skal krydse over til den anden side af søen?

Læs mere

Guide: 10 tegn på at du er en dårlig kæreste

Guide: 10 tegn på at du er en dårlig kæreste Guide: 10 tegn på at du er en dårlig kæreste Listen er lang. Man kan træde forkert uendeligt mange gange i et parforhold. Men nogle af fejlene er værre end andre. Af Maria Christine Madsen, 04. februar

Læs mere

Åbningshistorie. kend kristus: Teenagere

Åbningshistorie. kend kristus: Teenagere Studie 1 Guds ord 9 Åbningshistorie Jeg stod bagerst i folkemængden i indkøbscentret og kiggede på trylleshowet. Men min opmærksomhed blev draget endnu mere mod den lille pige ved siden af mig end mod

Læs mere

nu titte til hinanden

nu titte til hinanden nu titte til hinanden Taget fra Børnetekstrækken, Bog 10 Udvalgt salme Nu titte til hinanden. ( Syng med, Lohse nr. 79 el. DDS nr. 750). Tekst Se Udvalgt salme Mark 10,14b. Huskeord (Vælg et af følgende

Læs mere

KAPITEL 1 Forfølgeren

KAPITEL 1 Forfølgeren KAPITEL 1 Forfølgeren Jeg er på vej hen til de røde fodboldbaner på Vesterbro for at spille fodbold med min bedste ven, Tommy, og nogle drenge fra hans klasse på Oehlenschlægersgades Skole. Første skoledag

Læs mere

Prædiken Frederiksborg Slotskirke Jørgen Christensen 14. juni 2015 2. søndag efter Trinitatis Luk 14,16-2 Salmer: 747 450 385 403 424

Prædiken Frederiksborg Slotskirke Jørgen Christensen 14. juni 2015 2. søndag efter Trinitatis Luk 14,16-2 Salmer: 747 450 385 403 424 Prædiken Frederiksborg Slotskirke Jørgen Christensen 14. juni 2015 2. søndag efter Trinitatis Luk 14,16-2 Salmer: 747 450 385 403 424 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Lukas: Jesus sagde:»der

Læs mere

Prædiken til rytmisk gudstjeneste, Matt 18,23-35. Tema: Guds nåde

Prædiken til rytmisk gudstjeneste, Matt 18,23-35. Tema: Guds nåde 1 Grindsted Kirke Søndag d. 29. september 2013 kl. 16.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til rytmisk gudstjeneste, Matt 18,23-35. Tema: Guds nåde 2 Liturgi Video Sl 23 PRÆLUDIUM: Amazing Grace på orgel Velkommen

Læs mere

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor): Gøre 1) Gøre kan være et tomt ekko af et andet verbum - eller et tomt spørgsmål: Jeg elsker hestekød ja, det gør jeg også! Hvad gør du dog? Jeg fik bare lyst til at smage på tulipanerne! 2) En anden vigtig

Læs mere

Sammen med knive og gafler og strømper og gamle breve ligger en masse penge. Der må være mange tusind kroner. Sjokke tager en seddel og rækker den

Sammen med knive og gafler og strømper og gamle breve ligger en masse penge. Der må være mange tusind kroner. Sjokke tager en seddel og rækker den 1. Masser af penge Det er mandag. Bølle-Bob står foran Sjokkes hus. Han ringer på døren. Han har købt mælk til Sjokke. Det gør han tit, for Sjokke er gammel. Der går lang tid, før Sjokke åbner døren.»er

Læs mere

Et stoleformet seksualliv

Et stoleformet seksualliv Artikel fra Muskelkraft nr. 6, 2001 Et stoleformet seksualliv Jeg vil i hvert fald hellere beholde Claus end tænke, at vi gør det måske ikke fem gange om ugen. Af Jørgen Jeppesen Man får nemt øje på forskellene.

Læs mere

Så spiser vi. Træf de rigtige valg når du vil være på toppen og ha det godt i kroppen. Af Hanne Svendsen

Så spiser vi. Træf de rigtige valg når du vil være på toppen og ha det godt i kroppen. Af Hanne Svendsen Så spiser vi Træf de rigtige valg når du vil være på toppen og ha det godt i kroppen Af Hanne Svendsen Kunsten er ikke at tabe sig Kunsten er at tabe det rigtige! Der er ALTID et alternativ, så du spiser

Læs mere

Stil ind på et foto af en afdød

Stil ind på et foto af en afdød Kapitel Stil ind på et foto af en afdød Du er på besøg hjemme hos en af dine venner, og går forbi et billede, der hænger i entréen. På billedet ses en nydelig dame og lige da du passerer billedet, tænker

Læs mere

Je3 har lært en S?ec-;a/;st ;nden -For 3eV;nst Ved IYKKeS?;1at Kende 03 bedt ham OM at Jv'æi?e d;3...

Je3 har lært en S?ec-;a/;st ;nden -For 3eV;nst Ved IYKKeS?;1at Kende 03 bedt ham OM at Jv'æi?e d;3... Je3 har lært en S?ec-;a/;st ;nden -For 3eV;nst Ved IYKKeS?;1at Kende 03 bedt ham OM at Jv'æi?e d;3... Hr Peter Knudsen A L Meyers Vænge 3 6 Tv 2450 København Sv ENMARK Marcos von Ring Kære Peter! Jeg har

Læs mere

BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 KH-57-03-297-DA-C

BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 KH-57-03-297-DA-C BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov4 14 16 KH-57-03-297-DA-C BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov1 Flyv, smukke svaler, flyv! Europa-Kommissionen BENF_DA.qxd 8/07/04 15:09 Page cov2 Denne publikation udgives

Læs mere

Det har gjort noget ved min sjæl

Det har gjort noget ved min sjæl Det har gjort noget ved min sjæl Mariann Østergaard Bomholt er vokset op i Lyngby nord for København. Hendes far var skattesagkyndig ved kommunen, og hendes mor var hjemmegående. De var begge amatørdansere

Læs mere

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så Vi skal ud og sejle Det har regnet meget de sidste par dage, og især i nat er der kommet meget vand, sagde far ved middagsbordet. Selv om det ikke regner nu, beslutter jeg mig for at blive inde og lege.

Læs mere

De to bedragere. Opgave 1

De to bedragere. Opgave 1 Opgave 1 Formål: At gøre kursisterne bekendt med temaet bedrag. Omhyggelig global læsning. ca. 30 minutter. Organisering: Kursisterne læser hver for sig teksten om de to bedragere. Derefter snakker de

Læs mere

D R I L L E P I N D E N

D R I L L E P I N D E N D R I L L E P I N D E N ET SPIL FOR MINDRE BØRN Kaj Himmelstrup Niels Lyhnes Alle 11 2800 Lyngby kaj.himmelstrup@mail.tele.dk Kaj Himmelstrup 1 PERSONERNE: Deres køn er uden betydning, men i manuskriptet

Læs mere

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige

Nadververs 294 v. 3 Af Talsmand som på jorderige 1 Prædiken i Engesvang 5. s. e. påske 402 Den signede dag 674 v. 1-3 Sov sødt barnlille 674 v. 4-7 Sov sødt barnlille 292 Kærligheds og sandheds Ånd 325 Jeg ved et lille Himmerig Nadververs 294 v. 3 Af

Læs mere

Kære Aisha. Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder

Kære Aisha. Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder Kære Aisha Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder Introduktion I den senere tid hører vi af og til I medierne om et ungt, kompetent og elskeligt menneske, som får afvist sin ansøgning

Læs mere

En rigtig røver. Simone. Hej.

En rigtig røver. Simone. Hej. En rigtig røver går rundt og retter på butikkens få varer, da dørhåndtaget langsomt bliver trykket ned. kommer ind i butikken med en nylonstrømpe over hovedet og en finger under blusen, der skal se ud

Læs mere

Tro og ritualer i Folkekirken

Tro og ritualer i Folkekirken Tro og ritualer i Folkekirken 1) Kristendommen har været den største religion i Danmark i mere end tusind år. I løbet af de sidste 30 år er der sket en forandring med religion i det danske samfund, fordi

Læs mere

Coach dig selv til topresultater

Coach dig selv til topresultater Trin 3 Coach dig selv til topresultater Hvilken dag vælger du? Ville det ikke være skønt hvis du hver morgen sprang ud af sengen og tænkte: Yes, i dag bliver den fedeste dag. Nu sidder du måske og tænker,

Læs mere

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning

Lektiebogen. Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Lektiebogen Samtaler med børn og voksne om lektielæsning Forord Herværende pjece er produceret med støtte fra Undervisningsministeriets tips- og lottomidler. Pjecen er blevet til via samtaler med børn,

Læs mere

Ilse Wilmot. Ilse Wilmot. over LEVE MED EN ALKOHOLIKER. - mit liv med Jacob Haugaard GADS FORLAG

Ilse Wilmot. Ilse Wilmot. over LEVE MED EN ALKOHOLIKER. - mit liv med Jacob Haugaard GADS FORLAG Ilse Wilmot AT over LEVE MED EN ALKOHOLIKER GADS FORLAG Ilse Wilmot AT over LEVE MED EN ALKOHOLIKER - mit liv med Jacob Haugaard Ilse Wilmot At overleve med en alkoholiker mit liv med Jacob Haugaard Bogen

Læs mere

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det Det store juletræ Det er begyndt at blive koldt for fingrene, og selv om vi trækker huen godt ned om ørerne, er de godt røde. Vi beslutter os for at gå hjem til Per, han mener også, at det er ved at være

Læs mere