Skal Kommunerne have opgaven?

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Skal Kommunerne have opgaven?"

Transkript

1 Beskæftigelsesudvalget (Omtryk Rettelser i "Christiansborg til udlevering" fra afsender.) BEU Alm.del Bilag 81 Offentligt Skal Kommunerne have opgaven? Skal kommunerne forpligtes til at hjælpe sine borgere med økonomien? Baggrund Siden juni 2013 har vi haft en ERFA-gruppe blandt kommunalt ansatte økonomiske rådgivere. Vi er i dag 4 faste kommuner i gruppen; Haderslev, Sønderborg, Fredericia og Vejen. Vi modtager løbende forespørgsler fra andre kommuner, der søger råd og vejledning om vores jobfunktion. Ofte er der kun ansat èn økonomisk rådgiver i hver kommune. Den enkelte former selv sit job ud fra uddannelsesbaggrund og jobmæssige erfaringer. Der er derfor et stort behov for at dele faglig viden og personlige erfaringer. Både i forhold til selve jobbet og i forbindelse med rådgivningen til borgerne. På denne baggrund blev vores ERFA-gruppe dannet. Ingen grund til man hver især skal til at opfinde den dybe tallerken en gang til. I kommunerne har sagsbehandlerne i årevis kendt til borgeres problemer med økonomien. Det er også almindelig kendt, at økonomiske udfordringer f.eks. hos en syg eller arbejdsløs borger, kan gøre det ekstra svært at komme videre. Den enkelte kan have svært ved at rumme kommunens initiativer, hvis økonomien sejler på hjemmefronten. Generelt i samfundet, har flere og flere personer økonomiske udfordringer. Der er mange årsager hertil. Økonomisk krise i samfundet. Voksende udbud af kviklån. Uvidenhed hos lånere. Uvidenhed omkring privatøkonomi generelt. Lønnedgang som følge af sygdom eller arbejdsløshed. Når man er i krise, er det ikke kun krisen der fylder. Ofte vil økonomien enten direkte eller indirekte ligeledes fylde en del. Nogle formår selv at komme videre, andre at søge hjælp og støtte hos f.eks. gældsrådgivere, banken, venner o. lign. For en del bliver usikkerheden omkring økonomien dog så belastende, at de ikke kan se sig ud af tingene og ikke formår at komme videre i livet ved egen hjælp.

2 Ved at støtte, give råd og vejledning kan man imødegå de fleste udfordringer og dermed frigive flere personlige ressourcer. De økonomiske problemer er en blanding af helt konkret problemstillinger samt en masse følelser og frustration over den situation, som den enkelte person befinder sig i. Præsentation af ERFA-gruppen Ulla-Pia Christensen, Vejen Kommune siden marts I fleksjob, 15 timer pr uge, som økonomisk konsulent i Jobcenteret for syge borgere. Baggrund, HA-jura. Jobs og uddannelse i 25 år indenfor bogføring, administration, forsikringsrådgiver i forsikringsselskab, pensionsansvarlig i bank og firmapensionskonsulent i pensionsselskab. Joan Elisabeth Christensen, Fredericia Kommune siden april Fuldtidsansat i et seniorjob som budget- og gældsvejleder for kontanthjælpsmodtagere, arbejdsløse m.fl. Baggrund, 38 år i banksektoren som rådgiver og administrator. Peter Lund Pedersen, Haderslev Kommune siden april I fleksjob, 24 timer pr uge, som økonomisk rådgiver for kontanthjælpsmodtagere, syge, ledige m.fl. Baggrund, 34 år i banksektoren som rådgiver og pensionsrådgiver. Jørgen Schwartz, tidligere ansat i Hedensted Kommune fra januar 2012 til oktober Ansat som økonomisk konsulent i hhv. projekt og løntilskud. Rådgiver alle med behov. Og disse kunne henvende sig direkte til Jørgen. Baggrund, 33 år fra banksektor som rådgiver og pensionsrådgiver. Ellen Wollsen, Sønderborg Kommune siden september Ansat i ordinær fuldtidsstilling som økonomisk rådgiver for kontanthjælpsmodtagere, arbejdsløse m.fl. Baggrund, 30 år fra banksektoren som rådgiver. Sideløbende arbejdet 3 år som frivillig økonomisk rådgiver. Harry Bjørn Theilgaard, Vejen Kommune siden juni Fuldtidsansat i seniorjob som økonomisk vejleder i BUC (beskæftigelses- og udviklingscenteret) primært for kontanthjælpsmodtagere. Baggrund, 33 år i banksektoren som rådgiver og leder.

3 Hvad siger loven? I aktiv beskæftigelseslov, arbejdes der på, at alle skal kunne bidrage med sin arbejdskraft. Formål. 1. Formålet med denne liv er at bidrage til et velfungerende arbejdsmarked ved at, 1. bistå arbejdssøgende med at få arbejde 2. give service til private og offentlige arbejdsgivere, der søger arbejdskraft, eller som vil fastholde ansatte i beskæftigelse, 3. bistå kontanthjælpsmodtagere og ledige dagpengemodtagere til så hurtigt og effektivt som muligt at komme i beskæftigelse, således at de kan forsørge sig selv og deres familie, og 4. støtte personer, der på grund af begrænsninger i arbejdsevnen har særlig behov for hjælp til at få arbejde. Økonomiske vejledere. Hvem hjælper vi? Borgere, som modtager sygedagpenge / ressourceydelse Både korte og langvarig syge Både mindre og meget alvorlige syge / terminale borgere Borgere, som modtager kontanthjælp Både ressource stærke / svage Mange er syge, og en del af disse psykisk syge Borgere, som modtager ledighedsydelse Borgerne henvises typisk til økonomisk rådgivning via Kommunens sagsbehandlere. Fælles for borgerne er: At økonomi fylder så meget, at de har svært ved at overskue hverdagen. Mange er blevet handlingslammet pga. det pres det giver at være på kontanthjælp, syg, eller ledig. Mange har det rigtig dårlig psykisk og er generelt meget sårbare.

4 Ofte er det sygdom eller arbejdsløshed, der har skabt økonomiske problemer i en ellers velfungerende økonomi. Hvad hjælper vi typisk med? Som udgangspunkt hjælper vi borgere, hvor økonomi fylder så meget at de ikke kan komme videre i livet. Vi har som rådgivere dog alle fokus på områderne indenfor hhv. skat, pension (dvs. død, sygdom, alderdom), familieforhold, budget samt kreditorer. Vi prøver at løse de akutte udfordringer, men ønsker i særdeleshed også at begrænse / forebygge, at der kommer yderligere problemer fremadrettet. Et nøgleord er her viden. Det vi rådgiver om, er ikke raketvidenskab. Men mange har ikke viden om basale ting som f.eks. en forskudsopgørelse hos Skat, eller hvordan man laver et budget. Som rådgivere er vi meget forskellige og har forskellig viden og muligheder i vore jobs. Vi har f.eks. ikke alle mulighed for at deltage i fogedretssager eller viden til at rådgive om tab af erhvervsforsikringer. Det er heller ikke alle, der kan løse problemer via en gældssanering, da det forudsætter, at den berørte borger har en stabil og afklaret økonomi. Altså som udgangspunkt derfor ikke en mulig løsning, hvis borgeren er syg, under uddannelse, på kontanthjælp eller arbejdsløs. Det er hjælp til selvhjælp, men med udgangspunkt i den enkelte borger. Nogle har flere kræfter eller et netværk, der kan bidrage. Andre står helt alene. Konkrete eksempler fra hverdagen: Overblik efter lønnedgang fra overgangen til sygedagpenge, ledighedsydelse, kontanthjælp Budgetlægning og rådighedsbeløb Gennemgang af budget med henblik på at spare Rette forskudsopgørelse via Søge mulige dækninger for syge via Kontakt til pensionsselskab mht. at søge tab af erhvervsevneforsikring og præmiefritagelse Kontakt til bank f.eks. afviklingsaftale, henstand, oprettelse af nyt kundeforhold Betalingsaftale eller henstand med diverse kreditorer

5 Hjælpe med at synliggøre hvad der betales til og hvorfor? Indhente tilbud f.eks. hos forsikringsselskaber Konkrete spare råd (f.eks. madplan, spare på el, genbrugsbutikker) Lave huskeseddel. (f.eks. med kreditorer, hvornår deadline hos forsikring mht anmeldelsesfrister) Vejledning / ansøgning af alternativ støtte f.eks. julehjælp Vejlede voksne når børn fylder 18 år obs på budget og lån! Beskrive handlemuligheder og konsekvenser; fordele / ulemper ved f.eks. salg af hus Hjælpe med at søge boligstøtte eller enkeltydelser Deltagelse i møder hos Fogedretten Vejledning / ansøgning om gældssanering Anvendelse af digitalpostkasse Indlæg / foredrag til økonomisk udsatte borger f.eks. syge, arbejdsløse Hvem kan ellers hjælpe borgere med økonomiske udfordringer? Nogle Kommuner diskutere fortsat, hvorvidt det er deres problem at hjælpe borgere mht. økonomi. Andre mener det bør ske hos de frivillige organisationer eller i et pengeinstitut. Det er dog vigtigt at have fokus på hvor og hvordan de sårbare borgere får den mest optimale hjælp. Pengeinstitut. Et pengeinstitut er en forretning og bestemt ikke uvildig. Kunder med økonomiske udfordringer er derfor sjældent attraktive for et pengeinstitut. Måske årsagen til at mange af vore sårbare borgere netop ikke har nogen bestemt rådgiver, som de kan kontakte pr telefon eller personlig? Flere pengeinstitutter tager endog penge for at lave et budget. Gældsrådgiver. På markedet findes både professionelle og frivillige gældsrådgivere. En professionel gældsrådgiver er ofte dyr i forhold til en borger, der i forvejen er i krise og skal vende hver en krone for at få hverdagen til at hænge sammen. Det er derfor sjælendt en reel mulighed.

6 Frivillige organisationer gør et stort arbejde på mange områder. Men frivilligheden er netop også en af de største udfordringer, idet hjælpen ofte ikke er helt stabil og omfangsrig nok hvis man f.eks. er syg eller arbejdsløs. Der er ofte skiftende rådgivere og der er ikke altid tid nok til at hjælpe. Ventetiden for at få hjælp kan også være ret lang. Derudover sætter mange frivillige gældsrådgivere kriterier op for hvem de kan / vil hjælpe, hvorved nogle udelukkes. F.eks. unge under uddannelse, eller personer der er syge i en kortere periode. Derudover gælder det for både pengeinstitutter og gældsrådgiverne, at en borger selv aktivt skal gøre en indsats for at få en nødvendig hjælp. Og det kan især være svært, når man i forvejen ikke magter hverdagen på alle andre områder. Det er endvidere også vigtigt at pointere, at fordi man har økonomiske udfordringer behøver det ikke være ensbetydende med at man har gæld. Der kan netop være andre problemstillinger, som ikke ligger indenfor arbejdsområdet hos et pengeinstitut eller gældsrådgiver. F.eks. tab af erhvervsevneforsikring eller ansøgning om boligstøtte. Kommunen. I Kommunen kan sagsbehandleren bruge en økonomisk vejleder som en ekstra mulighed i viften af tilbud til økonomisk sårbare borgere. Viser det sig, at økonomien fylder hos en borger, er det oplagt at henvise til økonomisk rådgivning. Det kan betyde en hurtig og relevant hjælp for den berørte. Borgeren behøver heller ikke selv være aktiv. Dvs. de svageste borgere sikres hjælp som de aldrig selv vil eller magter at opsøge. Eksempler fra hverdagen. Vores erfaringer som økonomiske rådgivere i de respektive kommuner, viser netop at vi kan gøre en forskel. At vi kan bidrage til at borgere i krise får flere personlige ressourcer og bedre kan håndtere deres øvrige udfordringer.

7 A. Familie med børn havde kæmpet med at betale bank og kreditorer i over et år. Problemer opstået pga. mandens sygdom og dermed lønnedgang. Nu var manden rask, men kvinden også blevet syg. Rådgivning: Efter at have fået overblikket, måtte jeg konstaterede, at der ikke var noget at gøre mht. bankens gæld. Samarbejdet med banken kunne ikke reddes. Huset gik på tvang. Løsning: Inden tvangsaktionen lykkes det at få skiftet bank, finde ny bolig og lavet henstand med alle kreditorer. Har haft mange møder med familien og fortsætter på sidelinjen. Når hustru er helbredsmæssig udredt og økonomien tillader det, skal der laves afdragsaftaler mm med kreditorer. B. Mand alvorlig syg og bange for fremtiden. Vred på bank, da de afviste betalinger pga. manglende dækning på konto. Rådgivning: Vist familien hvordan man laver et budget. Bad dem tage ansvar tilbage og forklare rollerne mellem bank og kunde. Ansvaret er og bliver kundens eget. Vist i praksis hvordan man følger op på sit budget. Og fandt ud af hvad pengene reelt blev brugt til. Løsning: Borgeren fik hjælp til at få overblik. Økonomien var faktisk ok. Prioriteringen kunne dog forbedres, hvis familien ønskede det. Det største problem var uvished og afmagt. C. En misbruger på vej ud af sit misbrug. Havde gæld til almindelig kreditorer og pusher. Meget dårlig hukommelse og ekstrem stresset. Rådgivning: Jeg blev nødt til at tage 100 % over, da der intet overskud var hos borgeren. Fik lavet overblik over situationen. Kreditorer blev alle kontaktet og informeret. Kontakt til Skat, hvor eksisterende lønindeholdelse blev stoppet. Forskudsopgørelsen rettet. Kontakt til bank. Løsning: I samarbejdet med banken, blev der bevilliget overtræk, så gæld hos pusher samt nogle af kreditorerne kunne indfries. Borgeren kan ikke klare sig selv endnu, så vi har jævnlig samtaler. Desuden er der blevet tilknyttet en mentor. Der er fortsat meget gæld. Afdragsaftaler først mulig, når borgeren har job igen. Trods rykkerskrivelser og indkaldelserne i Fogedretten og et ekstremt stramt budget, har borgeren generelt fået mere overskud til at klare livet. Forventes retur til uddannelse eller job.

8 D. Ung kvinde syg efter ulykke. Kunne ikke overskue papirer, dårlig hukommelse mm. Rådgivning: Psykisk var kvinden så langt nede, at hun var handlingslammet. Jeg tog over og ringede til forsikringsselskab, hvor vi fik sat gang i udbetaling fra tab af erhvervsevneforsikring. Og rettet skatteoplysninger. Dvs. sikrede en bedre økonomi og sikrede at der ikke kom et skattesmæk senere. Løsning: Kvinden er fortsat ikke rask, men har nu fået overskud til sig selv om sin familie, specielt sine små børn. Kan nu bedre overskue at samarbejde med Kommunen m.fl. Vores forslag: Det er vort ønske, at loven ændres således at det bliver en skal opgave for Kommunerne, at ansætte økonomiske rådgivere. Vi er af den opfattelse, at vi har en lovgivning, Aktiv Beskæftigelseslov, som er målrettet en så stor del af befolkningen, hvorfor vi mener opgaven bør ligge hos myndigheden; Kommunen. Begrundelse for vores forslag Et gode for borgeren o Får viden og støtte til løsning af konkrete problemstillinger o Får viden og støtte til forebyggelse af økonomiske problemer o Giver et større menneskeligt overskud til at møde livets udfordringer Privat; f.eks. familie, fritid, socialt netværk Sagsbehandling via Kommunen Undersøgelse / behandling via Sundhedssystemet

9 Et gode for sagsbehandleren o Sagsbehandleren får et værktøj mere i værktøjskassen, til at hjælpe borgeren videre. o Det frigiver ressourcer til bedre at kunne fokusere på eget fagområde. o Samarbejdet med borgeren formodes at blive bedre, når økonomien ikke længere fylder så meget. Et gode for kommunen o Mere tilfredse borgere o Forventes at borgere i krise hurtigere kommer videre i deres udredning / retur til arbejdsmarkedet. o Udover at løse akutte økonomiske udfordringer, kan der også fokuseres på forebyggelse, så de økonomiske problemer ikke genopstår senere i livet. o Fokus på for borgere, der forventes at være syge i mere end 3 måneder betyder, at der kan komme udbetalinger som borgeren normalt aldrig får ansøgt om. Det giver en bedre økonomi for den syge og dermed en besparelse for Kommunen mht. kortere udredningsperiode og formentlig besparelse af øvrige sociale ydelser. o Sygdom eller anden form for krise påvirker ikke kun berørte borgere, men også partnere og eventuelle børn. Store problemer med familiens økonomi, kan betyde ekstra støtte til børnene og / eller risiko for at partneren også sygemeldes med f.eks. stress. Med andre ord, kan økonomisk rådgivning hjælpe hele familien og formentlig reducere ekstra afledte udgifter for Kommunen. Konklusion Hvis Kommunerne forpligtes til at ansætte økonomiske rådgivere sikres de mest sårbare borgere en tiltrængt hjælp og støtte mht. økonomien. Vi er ikke sagsbehandlere, men fungere på samme måde som frivilligt tilbud hos sundhedsarbejdere og diætister. De mest sårbare borgere magter ofte ikke selv at søge den hjælp, der er nødvendig. Her kan vi gøre en væsentlig forskel, der kan blive et samfundsmæssig gode for alle involverede parter.

10 Hvad gør man andre steder i Norden? Både i Norge, Sverige og i Finland har man permanent gældsrådgivning i Kommunerne. De nordiske lande indførte gældsrådgivningen samtidig med indførelsen af gældssanering. Vi ønsker dog ikke alene fokus på gældsrådgivning, men i højere grad økonomisk rådgivning i bred forstand. Jo før man kan hjælpe en borger med økonomiske udfordringer, jo bedre og hurtigere kan vi ofte afhjælpe problemet. Dvs. måske undgår vi at borgeren stifter gæld overhovedet. Vi vil også gerne have fokus på forebyggelse. Dvs. dels at afhjælpe det pågældende problem hos borgeren og dels sikre at borgeren får viden og evne til at sikre sig mod lignende økonomiske udfordringer fremadrettet. Et konkret eksempel kan være at lære borgeren at lave sit eget budget, at følge op herpå, forklare hvad åop (årlige omkostninger i procent) er osv. På baggrund af vore erfaringer - følgende forslag: Det er ment som inspiration. Uden hensyn til om det er muligt eller ønskeligt at ændre på forholdene. Det er blot nogle områder, som vi med vores erfaringer kan se, har større eller mindre indflydelse med de problemer, som mange mennesker kan komme i. Vores erfaring er også, at alle kan få problemer og komme i kategorien; særlig økonomisk udsat blot man får modstand nok. Mange borgere havde et helt almindeligt liv med familie og job inden f.eks. sygdom eller skilsmisse startede en lavine af økonomiske udfordringer. Fokus på viden o Både i akutte situationer og forebyggende o Kampagne om forskudsopgørelsen via Skat o Kampagne om o Kampagne om privat økonomi o Undervisning af unge omkring privat økonomi

11 Fokus på de mange låneudbydere o Lovgivning bedre beskyttelse af lånerne? o Reklame / markedsføring o Udnyttelse af personer ramt af krise / uvidenhed Fokus på pensionsordninger o Specielt mellem arbejdsmarkedsparter via overenskomster på pensionsområdet o Tilpasning af forsikringer til arbejdslivet i dag Tilkendelse af død, kritisk sygdom, invalidesum, tab af erhvervsevne, præmiefritagelse. Mange dækninger stopper generelt ved 60 og 62 år. Visse pensionsselskaber betinger fortsat tilkendelse af førtidspension, før mulig udbetaling. Andre betinger fortsat varig nedsættelse af erhvervsevnen med 50 % eller hele 2/3 af erhvervsevnen dvs. tæt på niveauet for tilkendelse af førtidspension. Årsag: Da vi skal / vil være flere år på arbejdsmarkedet. Da vi oftere bliver fyret f.eks. pga. sygdom. Da offentlige ydelser generelt strammes. Fokus på den finansielle sektor o Banker kan stavnsbinde kunder med økonomiske problemer Ingen anden bank vil have en kunde, der er registreret i RKI. Heller ikke selv om de blot ønsker en Nemkonto. o Sanktioner overfor banker, der ikke følger regler. F.eks. kan en bank tømme en borgers konto, så der intet er at leve for. Det er ikke tilladt, men det sker. Og kunderne kender ikke sine rettigheder eller magter ikke at kæmpe. o Socialt ansvar. Alle bør kunne lave en Nemkonto i den bank, som de ønsker. Alle bør kunne få en budgetkonto i den bank, som de ønsker. Bedre mulighed for gældssanering. o Vi kan som udgangspunkt ikke hjælpe borgere mht. gældssanering, før deres situation er stabil. Det er deres situation ikke så længe de er arbejdsløse, syge, uden en helbredsmæssig udredning. o Måske man i den danske lovgivning skal kigge på, hvorledes mulighederne er i de øvrige nordiske lande, hvor lovgivningen er lempligere.

12 Lovpligtig indboforsikring. o Indboforsikring er en ting- og en ansvarsforsikring for en husstand. Har man en hund er det lovpligtig at have en hundeansvarsforsikring. Men det er fortsat ikke lovpligtigt at have en ansvarsforsikring for sin familie. Det giver ikke helt mening. Mange enten sparer indboforsikringen væk. Eller de får den aldrig tegnet pga. uvidenhed. Det gælder f.eks. ofte unge, udlændinge og studerende. Hvis man ikke ejer noget af værdi, bør man som minimum have en ansvarsforsikring. Fokus på økonomisk rådgivning til borgere generelt o Sikre fagligt niveau generelt o Etiske regler o Optimere og dele viden Fokus på økonomisk rådgivning i Kommuner o Sikre rammerne for fagligt niveau. o Sikre etiske regler F.eks. tavshedspligt mellem borgere og rådgivere Upc

Beskæftigelsesudvalget 2014-15 BEU Alm.del Bilag 86 Offentligt. Skal Kommunerne forpligtes til at hjælpe sine borgere med økonomisk vejledning?

Beskæftigelsesudvalget 2014-15 BEU Alm.del Bilag 86 Offentligt. Skal Kommunerne forpligtes til at hjælpe sine borgere med økonomisk vejledning? Beskæftigelsesudvalget 2014-15 BEU Alm.del Bilag 86 Offentligt Skal Kommunerne forpligtes til at hjælpe sine borgere med økonomisk vejledning? 1 I Aktiv Beskæftigelseslov, arbejdes der på, at alle skal

Læs mere

SÅDAN HJÆLPER PFA DIG, HVIS DIN ERHVERVSEVNE BLIVER NEDSAT

SÅDAN HJÆLPER PFA DIG, HVIS DIN ERHVERVSEVNE BLIVER NEDSAT SÅDAN HJÆLPER PFA DIG, HVIS DIN ERHVERVSEVNE BLIVER NEDSAT 1 Med PFA Erhvervsevne er du sikret økonomisk, hvis du bliver alvorligt syg og ikke kan arbejde. Forsikringen giver dig mulighed for at få udbetalinger,

Læs mere

Analyse af økonomisk gældsrådgivning.

Analyse af økonomisk gældsrådgivning. Analyse af økonomisk gældsrådgivning. Disposition/Forudsætninger Analysen er opbygget således, at man først får nogle overordene fakta omkring alder og antal møder, der har været i den økonomiske rådgivning.

Læs mere

Herning. Uarbejdsdygtig på grund af egen sygdom. side 1

Herning. Uarbejdsdygtig på grund af egen sygdom. side 1 Herning Uarbejdsdygtig på grund af egen sygdom side 1 Forord Denne pjece giver borgere, der modtager sygedagpenge eller løn under sygdom et indblik i, hvordan Jobcenter Herning arbejder med en sygedagpengesag.

Læs mere

En sammenhængende indsats for. langvarige modtagere af offentlig forsørgelse 2015-2016

En sammenhængende indsats for. langvarige modtagere af offentlig forsørgelse 2015-2016 En sammenhængende indsats for langvarige modtagere af offentlig forsørgelse 2015-2016 1 Strategi i forhold til at langvarige modtagere af offentlig forsørgelse skal have en tværfaglig og sammenhængende

Læs mere

Den Frivillig Gældsrådgivning Skive

Den Frivillig Gældsrådgivning Skive Den Frivillig Gældsrådgivning Skive Indledning Dette notat beskriver et forslag til etablering af en frivillig gældsrådgivning i Skive. Formål, indhold og organisering er kort beskrevet, ligesom der er

Læs mere

og 225-timersreglen er tvunget til at flytte bolig, generelt flytter de samme steder hen i Danmark?

og 225-timersreglen er tvunget til at flytte bolig, generelt flytter de samme steder hen i Danmark? Beskæftigelsesudvalget 2016-17 BEU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 121 Offentligt T A L E 9. november 2016 Samrådstale vedr. spørgsmål T-V J.nr. 2016-7561 SYD/CAP MTA/MMA Samrådsspørgsmål T Ministeren

Læs mere

Pensions- og Sundhedspolitik. forslag til. personalehåndbogen

Pensions- og Sundhedspolitik. forslag til. personalehåndbogen Pensions- og Sundhedspolitik forslag til personalehåndbogen Virksomheden ser medarbejderne som virksomhedens vigtigste ressource. Derfor er vigtigt for virksomheden at sikre medarbejderen og dennes familie

Læs mere

Sygedagpenge, revalidering og varig nedsat arbejdsevne

Sygedagpenge, revalidering og varig nedsat arbejdsevne Sygedagpenge, revalidering og varig nedsat arbejdsevne Sygedagpengelovgivningen, Lov om Aktiv Beskæftigelsesindsats og Lov om Aktiv Socialpolitik er komplekse love, som indeholder forskellige tiltag og

Læs mere

Når målgruppen er alle lejere, er det alene boligorganisationerne, der kan implementere forslaget evt. efter aftale med kommunen.

Når målgruppen er alle lejere, er det alene boligorganisationerne, der kan implementere forslaget evt. efter aftale med kommunen. Tema Forslag Formål Afsnit Boligstøtte til I tilfælde af restance, bliver borgeren overføres den mindre og dermed mere direkte til udlejer, overskuelig frem for til lejer 3.1.1 Umiddelbart gennemførligt/

Læs mere

Når gæld bliver et problem

Når gæld bliver et problem Offentliggørelse: Når gæld bliver et problem - en undersøgelse af gæld blandt unge under uddannelse Udført af UngdommensAnalyseEnhed for Danske Studerendes Fællesråd og Danske Bank 14. juni 2011 Seniorkonsulent

Læs mere

EN GOD PENSION TIL DIN MEDARBEJDER STYRKER DIN ARBEJDSPLADS

EN GOD PENSION TIL DIN MEDARBEJDER STYRKER DIN ARBEJDSPLADS EN GOD PENSION TIL DIN MEDARBEJDER STYRKER DIN ARBEJDSPLADS GØR DIN ARBEJDSPLADS STÆRKERE Medarbejderne er den vigtigste ressource, og med en god pensionsordning gør du din arbejdsplads stærkere. Du øger

Læs mere

JOBCENTER. Sygedagpenge. Førtidspension. Jobafklaringsforløb. Fleksjob eller. Ordinært arbejde. Ressourceforløb

JOBCENTER. Sygedagpenge. Førtidspension. Jobafklaringsforløb. Fleksjob eller. Ordinært arbejde. Ressourceforløb JOBCENTER Ressourceforløb Førtidspension Fleksjob eller Sygedagpenge Jobafklaringsforløb Ordinært arbejde Privatpraktiserende socialrådgiver Susanne Koch Larsen Aktiviteter inden første opfølgning (inden

Læs mere

Workshop om udsættelser. Gunvor Christensen, SFI Marianne Vittrup, KAB 17. November 2011

Workshop om udsættelser. Gunvor Christensen, SFI Marianne Vittrup, KAB 17. November 2011 Workshop om udsættelser Gunvor Christensen, SFI Marianne Vittrup, KAB 17. November 2011 WORKSHOPPENS FORLØB 13.00-13.15: Udsættelser et samfundsmæssigt problem v/ Gunvor 13.15-13.30: En boligorganisation

Læs mere

ressourceforløb, fleks

ressourceforløb, fleks Rehabiliteringsteam, ressourceforløb, fleks og førtidspension Et tilbud om samlet vurdering, vejledning og hjælp til at få overblik. Den nye førtidspensionsreform, der trådte i kraft d. 1. januar 2013,

Læs mere

f. Får du medicin i forbindelse med din sygdom? f. Hvilken medicin?

f. Får du medicin i forbindelse med din sygdom? f. Hvilken medicin? Ansøgning om udbetaling og/eller præmiefritagelse ved nedsat erhvervsevne. Side 1 af 6 Forsikrede Dit fulde navn Cpr.nr. Adresse Postnr. By Stilling Telefon nr. Arbejdsgiver Mailadresse 1 a. Hvilken sygdom/ulykkestilfælde

Læs mere

Sygemeldt Hvad skal du vide?

Sygemeldt Hvad skal du vide? Sygemeldt Hvad skal du vide? Redigeret maj 2012 Indhold Sygemeldt og aktiv... 3 Udbetaling af sygedagpenge... 3 Når vi modtager din sygemelding... 5 Opfølgning det videre forløb... 6 Samarbejde med læger...

Læs mere

Reglerne på det sociale område

Reglerne på det sociale område Reglerne på det sociale område Indhold Som arbejdsgiverrepræsentant i et koordinationsudvalg skal man ikke have kendskab til den sociale lovgivning i detaljer. Derimod kan det være en fordel at kende til

Læs mere

DIN PENSION I PENSAM KORT OG GODT

DIN PENSION I PENSAM KORT OG GODT DIN PENSION I PENSAM KORT OG GODT I PENSAM ER DU ALTID I GODE HÆNDER Din pensionsordning i PenSam giver dig en god basisdækning med muligheder for individuel tilpasning. Den indeholder opsparing til din

Læs mere

Projekt Seniorkorps Støtte til udsatte unge i Struer kommune gennem etableringen af et lokalt korps af frivillige

Projekt Seniorkorps Støtte til udsatte unge i Struer kommune gennem etableringen af et lokalt korps af frivillige Projekt Seniorkorps Støtte til udsatte unge i Struer kommune gennem etableringen af et lokalt korps af frivillige Projektansøgning LBR s styregruppe behandlede på møde den 24. juni et forslag til en aktivitet

Læs mere

Sager om førtidspension på det foreliggende grundlag, jf. pensionslovens 17 stk. 2

Sager om førtidspension på det foreliggende grundlag, jf. pensionslovens 17 stk. 2 Bilag 2. Figuren nedenfor viser forløbet af sagsbehandlingen af ansøgninger om førtidspension på det foreliggende dokumentationsgrundlag med angivelse af gennemsnitlig sagsbehandlingstid. De enkelte sagsbehandlingsskridt

Læs mere

Få hjælp med det samme. Brug Health Care Rådgivningen det er en del af vores service

Få hjælp med det samme. Brug Health Care Rådgivningen det er en del af vores service Få hjælp med det samme Brug Health Care Rådgivningen det er en del af vores service Næsten 1 million danskere har i dag en privat sundhedsforsikring. Langt de fleste har forsikringen igennem deres arbejde.

Læs mere

Muligheder for Økonomisk råd og vejledning

Muligheder for Økonomisk råd og vejledning Muligheder for Økonomisk råd og vejledning Kolding Kommune Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen Muligheder for Økonomisk råd og vejledning Muligheder for økonomisk råd og vejledning KFUM På Fode

Læs mere

Sagsbehandlingstider: Beskæftigelsesområdet

Sagsbehandlingstider: Beskæftigelsesområdet Sagsbehandlingstider: Beskæftigelsesområdet Når din sag skal afgøres, skal den være afgjort inden for en bestemt tid. Du kan se, hvor længe du skal vente på en afgørelse i din sag, i denne oversigt. Du

Læs mere

Notat. Håndholdt sundhedsindsats for sårbare borgere i Ballerup Kommune

Notat. Håndholdt sundhedsindsats for sårbare borgere i Ballerup Kommune SOCIAL OG SUNDHED Sundhedshuset Dato: 17. marts 2014 Tlf. dir.: 4477 2271 E-mail: trk@balk.dk Kontakt: Tina Roikjer Køtter Notat Håndholdt sundhedsindsats for sårbare borgere i Ballerup Kommune Baggrund

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I SVENDBORG KOMMUNE Til arbejdsmarkedsudvalg og LBR BESKÆFTIGELSESREGION SYDDANMARK

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I SVENDBORG KOMMUNE Til arbejdsmarkedsudvalg og LBR BESKÆFTIGELSESREGION SYDDANMARK OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I SVENDBORG KOMMUNE Til arbejdsmarkedsudvalg og LBR BESKÆFTIGELSESREGION SYDDANMARK Opfølgning Marts Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Kommune Denne rapport

Læs mere

Notat. Analyse af barrierer for SME vedr. ansættelse af personer på kanten af arbejdsmarkedet

Notat. Analyse af barrierer for SME vedr. ansættelse af personer på kanten af arbejdsmarkedet Notat Analyse af barrierer for SME vedr. ansættelse af personer på kanten af arbejdsmarkedet Indhold Indhold og opsummering... 2 Baggrund... 3 Om undersøgelsen... 3 Begrundelse for ansættelse... 3 Erfaringer

Læs mere

Beskæftigelsesplan 2016 er godkendt af kommunalbestyrelsen den 8. december 2015

Beskæftigelsesplan 2016 er godkendt af kommunalbestyrelsen den 8. december 2015 Beskæftigelsesplan 2016 Beskæftigelsesplan 2016 er godkendt af kommunalbestyrelsen den 8. december 2015 2 Indholdsfortegnelse Beskæftigelsesplan 2016... 4 Den aktuelle situation på arbejdsmarkedsområdet

Læs mere

UDKAST. Skrivelse om reglerne for seniorførtidspension, jf. bekendtgørelse om seniorførtidspension

UDKAST. Skrivelse om reglerne for seniorførtidspension, jf. bekendtgørelse om seniorførtidspension Til kommuner, mfl. UDKAST Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail sm@sm.dk www.sm.dk Skrivelse om reglerne for seniorførtidspension, jf. bekendtgørelse om seniorførtidspension

Læs mere

- Og hva så? Førtidspensionist, langtidsyge, fleks- og skånejobbere. Landsforeningen for førtidspensionister. Formål Mærkesager Min historie Hvis syg?

- Og hva så? Førtidspensionist, langtidsyge, fleks- og skånejobbere. Landsforeningen for førtidspensionister. Formål Mærkesager Min historie Hvis syg? Landsforeningen for førtidspensionister Læs bl.a om: Formål Mærkesager Min historie Hvis syg? Førtidspensionist, langtidsyge, fleks- og skånejobbere - Og hva så? SE DIN LOKALFORENING PÅ BAGSIDEN!! Du er

Læs mere

Særlige ansættelser. Tillidsvalgtes roller og opgaver. Fleks- job

Særlige ansættelser. Tillidsvalgtes roller og opgaver. Fleks- job Særlige ansættelser Tillidsvalgtes roller og opgaver F O A F A G O G A R B E J D E Fleks- job Nye regler pr. 1/7 2006 Til dig som tillidsvalgt Formålet med denne pjece er at give dig et redskab til de

Læs mere

Hjælp til at komme i arbejde eller parkering på lavindkomst og i uvished?

Hjælp til at komme i arbejde eller parkering på lavindkomst og i uvished? En artikel fra KRITISK DEBAT Hjælp til at komme i arbejde eller parkering på lavindkomst og i uvished? Skrevet af: Henrik Herløv Lund Offentliggjort: 14. december 2010 VK's reformforslag og begrundelser

Læs mere

Velfærdspakken Basis og Velfærdspakken Ekstra. pensionsordninger med indbygget tryghed

Velfærdspakken Basis og Velfærdspakken Ekstra. pensionsordninger med indbygget tryghed Velfærdspakken Basis og Velfærdspakken Ekstra pensionsordninger med indbygget tryghed Selvstændige sparer op hos Pension For Selvstændige Pension For Selvstændige (PFS) er etableret for at give dig adgang

Læs mere

Inklusion på arbejdsmarkedet

Inklusion på arbejdsmarkedet Inklusion på arbejdsmarkedet Beskæftigelsen blandt mennesker med handicap i Danmark halter langt efter den almindelige beskæftigelsesprocent. I Danmark er beskæftigelsesprocenten på omkring 44 % blandt

Læs mere

Referat Dialogmøde om Beskæftigelsespolitik d. 14. april 2014. Jobparate forsikrede ledige og kontanthjælpsmodtagere over 30 år

Referat Dialogmøde om Beskæftigelsespolitik d. 14. april 2014. Jobparate forsikrede ledige og kontanthjælpsmodtagere over 30 år Referat Dialogmøde om Beskæftigelsespolitik d. 14. april 2014 Jobparate forsikrede ledige og kontanthjælpsmodtagere over 30 år Fra mødet om indsatsen for de jobparate blev de følgende pointer nævnt som

Læs mere

Når du bliver syg og uarbejdsdygtig

Når du bliver syg og uarbejdsdygtig Når du bliver syg og uarbejdsdygtig Forord I denne pjece kan du læse om dine muligheder, rettigheder og pligter, når du bliver syg og uarbejdsdygtig. Og hvordan du hos CEB kan finde støtte til at vende

Læs mere

ARBEJDSMARKEDSPOLITIK 2011-2015. for alle

ARBEJDSMARKEDSPOLITIK 2011-2015. for alle for alle Udfordringen - Udviklingen har ikke været gunstig. Juli 2011 er der 2.000 flere borgere i Vejle på overførselsindkomst end i 2007. Årsagen er dels, flere ledige, primært dagpengemodtagere, og

Læs mere

Brug for en. fleksjobber

Brug for en. fleksjobber Brug for en fleksjobber Hvad er fleksjob? Fleksjob er en ansættelse på særlige vilkår, typisk på nedsat timetal. En fleksjobber kan være en person, der eksempelvis har pådraget sig en arbejdsskade eller

Læs mere

JOBCENTER MIDDELFART. Evalueringsrapport. Job- og Kompetencehuset. År 2011

JOBCENTER MIDDELFART. Evalueringsrapport. Job- og Kompetencehuset. År 2011 JOBCENTER MIDDELFART o Evalueringsrapport Job- og Kompetencehuset År 2011 2 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Baggrund og Formål... 3 Datagrundlag... 3 Retur til Job... 4 Køn... 4... 4 Ophørsårsag...

Læs mere

Status på implementering af reform af førtidspension og fleksjob i Lyngby- Taarbæk Kommune

Status på implementering af reform af førtidspension og fleksjob i Lyngby- Taarbæk Kommune Status på implementering af reform af førtidspension og fleksjob i Lyngby- Taarbæk Kommune Oplæg ved Afdelingschef Dorte Jarratt fra Jobcenter Lyngby-Taarbæk Handicaprådsmøde den 8. februar 2017 Baggrund

Læs mere

Særlige ansættelser. Tillidsvalgtes roller og opgaver. Fleks- job

Særlige ansættelser. Tillidsvalgtes roller og opgaver. Fleks- job Særlige ansættelser Tillidsvalgtes roller og opgaver F O A F A G O G A R B E J D E Fleks- job Til dig som tillidsvalgt Formålet med denne pjece er at give dig et redskab til de opgaver du har, når din

Læs mere

Jobcentrenes virksomhedsindsats. skab de rette forventninger

Jobcentrenes virksomhedsindsats. skab de rette forventninger Jobcentrenes virksomhedsindsats skab de rette forventninger Arbejdsmarkedsstyrelsen Februar 2008 Jobcentrenes virksomhedsindsats skab de rette forventninger Denne pjece behandler spørgsmålet om, hvad

Læs mere

Budget 2007. Budgetoplæg (i mio.kr.)

Budget 2007. Budgetoplæg (i mio.kr.) for Generelle bemærkninger På nuværende tidspunkt er budgetmaterialet i 2006 pris men til budgetseminaret d. 24. august vil tallene foreligge i pris. På arbejdsmarkedsudvalgets område er næsten alle udgiftsposter

Læs mere

I det følgende gengives Enhedslistens forslag et for et, og Sociale Forhold, og Beskæftigelses bemærkninger knyttes til.

I det følgende gengives Enhedslistens forslag et for et, og Sociale Forhold, og Beskæftigelses bemærkninger knyttes til. Udtalelse Side 1 af 6 Til Aarhus Byråd via Magistraten Kontanthjælpsloft, 225 timers reglen og integrationsydelse 1. Konklusion Sociale forhold og beskæftigelse har igangsat en række indsatser for at opnå

Læs mere

Aon Risk Solutions Health & Benefits. AonUP. Din pensionsordning - økonomisk trygge rammer hele livet

Aon Risk Solutions Health & Benefits. AonUP. Din pensionsordning - økonomisk trygge rammer hele livet Aon Risk Solutions Health & Benefits AonUP 2015 Din pensionsordning - økonomisk trygge rammer hele livet Velkommen Din pensionsordning 3 Pensionsopsparing 4 Din pensionsopsparing 5 Ratepension 6 Livsvarig

Læs mere

Forbrugerrådet Tænks Gældsrådgivning. Annette Mathiasen, projektleder

Forbrugerrådet Tænks Gældsrådgivning. Annette Mathiasen, projektleder Ea r ly Warning 17. Juni 2014 Forbrugerrådet Tænks Gældsrådgivning Annette Mathiasen, projektleder Hvad vil jeg tale om Kort om Forbrugerrådet Tænk Social- og Indenrigsministeriets tiltag for at hjælpe

Læs mere

Særlige ansættelser. Tillidsvalgtes roller og opgaver. Rundbords- samtaler

Særlige ansættelser. Tillidsvalgtes roller og opgaver. Rundbords- samtaler Særlige ansættelser Tillidsvalgtes roller og opgaver F O A F A G O G A R B E J D E Rundbords- samtaler Til dig som tillidsvalgt Formålet med denne pjece er at give dig et redskab til de opgaver, du har,

Læs mere

Jobcenter Hillerød Virksomhedsindsats 2015

Jobcenter Hillerød Virksomhedsindsats 2015 Jobcenter Hillerød Virksomhedsindsats 2015 20-05-2015 Vision Det er Jobcenter Hillerøds vision for samarbejdet med virksomhederne at: Jobcenter Hillerød er erhvervslivets foretrukne samarbejdspartner,

Læs mere

Aktiv sygemelding. Nye muligheder og forpligtelser for dig som arbejdsgiver. Lyngby-Taarbæk

Aktiv sygemelding. Nye muligheder og forpligtelser for dig som arbejdsgiver. Lyngby-Taarbæk Lyngby-Taarbæk Aktiv sygemelding Nye muligheder og forpligtelser for dig som arbejdsgiver Lyngby-Taarbæk Informationspjece om ændringerne i sygedagpengeloven af 12. juni 2009 Sygefraværssamtale / Mulighedserklæring

Læs mere

Spørgsmål 1 Har BIF i forbindelse med borgerens sag anvendt en såkaldt beskæftigelsestrappe som værktøj i sagsbehandlingen?

Spørgsmål 1 Har BIF i forbindelse med borgerens sag anvendt en såkaldt beskæftigelsestrappe som værktøj i sagsbehandlingen? KØBENHAVNS KOMMUNE Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen Direktionen Til Ulrik Kohl, MB E-mail: Ulrik_Kohl@br.kk.dk 02-11-2016 Sagsnr. 2016-0360781 Dokumentnr. 2016-0360781-2 Kære Ulrik Kohl Tak

Læs mere

Notat om beskæftigelsespolitiske visioner

Notat om beskæftigelsespolitiske visioner Beskæftigelsespolitiske visioner Notat om beskæftigelsespolitiske visioner 21. august 2007 Jens Stavnskær 8753 5127 jsp@syddjurs.dk I forbindelse med behandlingen af budgettet for 2008, skal der vedtages

Læs mere

Vejledning til selvstændige, der samarbejder med forsikringsselskaber og netværk

Vejledning til selvstændige, der samarbejder med forsikringsselskaber og netværk Vejledning til selvstændige, der samarbejder med forsikringsselskaber og netværk Denne tekst beskriver bedste praksis, når du samarbejder med forsikringsselskaber og netværk. Et stigende antal klienter

Læs mere

Handicaprådet i Ballerup. 25. marts 2015

Handicaprådet i Ballerup. 25. marts 2015 Handicaprådet i Ballerup 25. marts 2015 Det specialiserede handicapområde Jobcenteret mål: Få borgere i uddannelse Få borgere i job Fastholde sygemeldte på arbejdsmarkedet 2 Indsatser Vi arbejder ud fra

Læs mere

Et stærkt jobcenter Også for de svageste. Oplæg i Mariagerfjord Kommune. Marts 2012

Et stærkt jobcenter Også for de svageste. Oplæg i Mariagerfjord Kommune. Marts 2012 Et stærkt jobcenter Også for de svageste Oplæg i Mariagerfjord Kommune Marts 2012 Afsæt Mere end 15 års erfaring med arbejdsmarkedsområdet Tror på at alle, i det lange løb, har bedst af og grundlæggende

Læs mere

WILLIS STIFINDER. Fra sygemelding til raskmelding. Willis skoleforsikringsprogram

WILLIS STIFINDER. Fra sygemelding til raskmelding. Willis skoleforsikringsprogram WILLIS STIFINDER Fra sygemelding til raskmelding Willis skoleforsikringsprogram Vi er klar... TIL AT HJÆLPE WILLIS STIFINDER er et uvildigt rådgivningskoncept, der hjælper dig allerede fra den 14. sygefraværsdag

Læs mere

Beskæftigelsesindsatsen og kommunalvalget

Beskæftigelsesindsatsen og kommunalvalget Beskæftigelsesindsatsen og kommunalvalget Millioner på spil for kommunekassen kommune September 2009 DANSK ARBEJDSGIVERFORENING Vester Voldgade 113 1790 København V Tlf. 33 38 90 00 da@da.dk www.da.dk/kommunalvalg2009

Læs mere

1. Budgetbemærkninger - Arbejdsmarkedsudvalgets

1. Budgetbemærkninger - Arbejdsmarkedsudvalgets NOTAT ØDC Økonomistyring 15-10- 1. bemærkninger - Arbejdsmarkedsudvalgets - 20 Udvalgets ansvarsområder og opgaver Udvalget består af ét politikområde: Arbejdsmarked og beskæftigelse Arbejdsmarkedsudvalget

Læs mere

2. Indhold Beslutningsforslaget fra Enhedslisten blev på byrådsmødet den 31. august 2016 fremsendt til udtalelse i Sociale Forhold og Beskæftigelse.

2. Indhold Beslutningsforslaget fra Enhedslisten blev på byrådsmødet den 31. august 2016 fremsendt til udtalelse i Sociale Forhold og Beskæftigelse. Side 1 af 5 Udtalelse Til Aarhus Byråd via Magistraten SOCIALE FORHOLD OG BESKÆFTIGELSE Aarhus Kommune Forslag fra EL om kontanthjælpsreform 1. Konklusion Sociale Forhold og Beskæftigelse har igangsat

Læs mere

Der er således et stort incitament til at føre en aktiv indsats i Jobcenteret for at borgeren får et konkret job og fastholdes i jobbet.

Der er således et stort incitament til at føre en aktiv indsats i Jobcenteret for at borgeren får et konkret job og fastholdes i jobbet. Ledighedsydelse over 18 måneder uden refusion. Når en borger visiteres til fleksjob, men ikke har et konkret job får vedkommende ledighedsydelse. Det samme gør sig gældende hvis en borger har været ansat

Læs mere

Ressourceforløb 40 år +

Ressourceforløb 40 år + Nr. Lovens betingelser for tildeling af ressourceforløb Spørgsmål til afdækning af forhold omstændigheder til bedømmelse af, om lovens tildelingsbetingelser er opfyldt Svar på spørgsmål Forslag til vejledende

Læs mere

Orientering til patienter og pårørende om sociale forhold

Orientering til patienter og pårørende om sociale forhold Orientering til patienter og pårørende om sociale forhold Vi ønsker med denne pjece at give dig et kort overblik over forskellige sociale og økonomiske støttemuligheder, der kan være relevante i forbindelse

Læs mere

Varde ommune ÅRSRAPPORT 2014

Varde ommune ÅRSRAPPORT 2014 Varde ommune ÅRSRAPPORT 2014 Indhold Team Kontrol...3 Samlet resultat:...4 Specifikation af samlet resultat:...5 Anmeldelser:...6 Oversendelse til politi:...7 Oversendelse til SKAT:...7 Oversendelse til

Læs mere

Nøgletal for reform af førtidspension og fleksjob

Nøgletal for reform af førtidspension og fleksjob Nøgletal for reform af førtidspension og fleksjob Reformen af førtidspension og fleksjob trådte i kraft fra den 1. januar 2013. Reformen har som overordnet mål, at flest muligt skal i arbejde og forsørge

Læs mere

Muligheder Støtte Vejledning. J o b c e n t e r K o l d i n g T l f. : 7 9 7 9 74 0 0 w w w. j o b c e n t e r k o l d i n g. d k

Muligheder Støtte Vejledning. J o b c e n t e r K o l d i n g T l f. : 7 9 7 9 74 0 0 w w w. j o b c e n t e r k o l d i n g. d k når en medarbejder bliver syg Muligheder Støtte Vejledning J o b c e n t e r K o l d i n g T l f. : 7 9 7 9 74 0 0 w w w. j o b c e n t e r k o l d i n g. d k Hvad gør I, når en medarbejder bliver syg?

Læs mere

PARTNERSKABSAFTALE. Mellem en virksomhed. Jobcenter Ringsted

PARTNERSKABSAFTALE. Mellem en virksomhed. Jobcenter Ringsted Koncept for PARTNERSKABSAFTALE Mellem en virksomhed og Jobcenter Ringsted Udarbejdet i juni 2007 1 Redskaber der kan indgå i samarbejdet I herværende aftale om socialt partnerskab mellem x virksomhed og

Læs mere

DINE FORDELE SOM MEDLEM AF LÆGERNES PENSIONSKASSE MEDLEMSEJET PENGENE TILHØRER DIG 2

DINE FORDELE SOM MEDLEM AF LÆGERNES PENSIONSKASSE MEDLEMSEJET PENGENE TILHØRER DIG 2 DINE FORDELE SOM MEDLEM AF LÆGERNES PENSIONSKASSE 31/21 13.08.2014 Er det en fordel at være medlem af Lægernes Pensionskasse? Kunne det være bedre for mig som læge at have en obligatorisk pensionsordning

Læs mere

Nye sygedagpengeregler fra 1. juli 2014. - Nye regler når du er sygemeldt og modtager løn eller sygedagpenge

Nye sygedagpengeregler fra 1. juli 2014. - Nye regler når du er sygemeldt og modtager løn eller sygedagpenge Nye sygedagpengeregler fra 1. juli 2014 - Nye regler når du er sygemeldt og modtager løn eller sygedagpenge Hvis du bliver sygemeldt I Jobcentret står vi klar til at arbejde sammen med dig om at håndtere

Læs mere

Nye vilkår for socialt arbejde i jobcentrene? - Når rehabilitering oversættes til beskæftigelsesfremme

Nye vilkår for socialt arbejde i jobcentrene? - Når rehabilitering oversættes til beskæftigelsesfremme Nye vilkår for socialt arbejde i jobcentrene? - Når rehabilitering oversættes til beskæftigelsesfremme FORS 2013 Workshop Dorte Caswell Tanja Dall Jensen Mikkel Bo Madsen Plan Rehabiliteringstiltag i de

Læs mere

Samlet for Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

Samlet for Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Center Tekst der beskriver forslaget 2013 2014 2015 2016 6.01 Forsørgelsesudgifter Job & Socialservice FI: Styrket indsats over for fleksjobvisiterede, som modtager ledighedsydelse* 1.150 1.532 1.532 1.532

Læs mere

Præsentation af problemet. Hvorfor arbejder organisationer med problemet? Indholdet af forslaget

Præsentation af problemet. Hvorfor arbejder organisationer med problemet? Indholdet af forslaget Dokument oprettet 19-08-2009 Sag 09/693 Dok. 9195/09 MER/ck Baggrundsnotat til forslag fra HK, Dansk Socialrådgiverforening (DS) og Danske Handicaporganisationer (DH) om udviklings- og rehabiliteringsindsats

Læs mere

Kapital- pension Ratepension Livsvarige livrente Længe leve forskelligheden

Kapital- pension Ratepension Livsvarige livrente Længe leve forskelligheden ER DU SIKRET? Mette, 35 år Tænk fremad og på familien Der er nok at se til. Karriere, hjem, sport, fritid og børn. Det giver livet mening og indhold, men kræver sin kvinde og overskud til overblik. Hvornår

Læs mere

REFORM AF FØRTIDSPENSION OG FLEKSJOB REFORMENS BETYDNING FOR SAGSBEHANDLINGEN I KOMMUNERNE

REFORM AF FØRTIDSPENSION OG FLEKSJOB REFORMENS BETYDNING FOR SAGSBEHANDLINGEN I KOMMUNERNE REFORM AF FØRTIDSPENSION OG FLEKSJOB REFORMENS BETYDNING FOR SAGSBEHANDLINGEN I KOMMUNERNE Forord Store forandringer. Store udfordringer. Men også nye og store muligheder for at hjælpe vores mest udsatte

Læs mere

Projektbeskrivelse Lokal Økonomira dgivning

Projektbeskrivelse Lokal Økonomira dgivning Projektbeskrivelse Lokal Økonomira dgivning Projektbeskrivelse Lokal Økonomirådgivning - 150603 1 Indhold Projektbeskrivelse Lokal Økonomirådgivning... 3 Målgruppe... 4 Projektets struktur og organisation...

Læs mere

Nedenfor redegøres for beskæftigelsesmæssige effekter af kommunale afklarings- og aktiveringstilbud

Nedenfor redegøres for beskæftigelsesmæssige effekter af kommunale afklarings- og aktiveringstilbud Hedensted Notatark Sagsnr. 15.00.00-P20-3-12 Sagsbehandler Kirsten Pedersen Effekter af kommunalt iværksatte aktive tilbud 2014 22.2.2015 Nedenfor redegøres for beskæftigelsesmæssige effekter af kommunale

Læs mere

Nedenfor redegøres for beskæftigelsesmæssige effekter af kommunale afklarings- og aktiveringstilbud

Nedenfor redegøres for beskæftigelsesmæssige effekter af kommunale afklarings- og aktiveringstilbud Hedensted Notatark Sagsnr. 15.00.00-P20-3-12 Sagsbehandler Kirsten Pedersen 24.2.2014 Effekter af kommunalt iværksatte aktive tilbud 2013 Nedenfor redegøres for beskæftigelsesmæssige effekter af kommunale

Læs mere

Den samlede udvikling dækker dog over store forskydninger mellem de forskellige målgrupper.

Den samlede udvikling dækker dog over store forskydninger mellem de forskellige målgrupper. Vordingborg Vordingborg 30. april 2014 Resultatrevision 2013 for Jobcenter Vordingborg 1. Generelle betragtninger Jobcenter Vordingborg har i 2013 haft fokus på at stabilere indsatsen og fastholde resultaterne

Læs mere

Den sunde vej til arbejde. Line Laursen Teamkoordinator

Den sunde vej til arbejde. Line Laursen Teamkoordinator Den sunde vej til arbejde Line Laursen Teamkoordinator Kort om mig. Uddannet Klinisk diætist og Civiløkonom Projektleder i Horsens kommune fra 2008 Teamkoordinator Den sunde vej til arbejde Sidder i det

Læs mere

BESKÆFTIGELSESUDVALGETS BEMÆRKNINGER

BESKÆFTIGELSESUDVALGETS BEMÆRKNINGER HORSENS KOMMUNE BUDGET 2017 1 BESKÆFTIGELSESUDVALGETS BEMÆRKNINGER Hovedoversigt 1.328.302.922kr. Politikområde Integration, forsørgelse Sygedagpenge, forsørgelse Kontanthjælp og revalidering, forsørgelse

Læs mere

SYGEMELDT. Korrektur. Hvad skal du vide? Horsens

SYGEMELDT. Korrektur. Hvad skal du vide? Horsens SYGEMELDT Hvad skal du vide? Horsens Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Sygemeldt og aktiv...side 3 Udbetaling af sygedagpenge...side 4 Når vi modtager din sygemelding...side 6 Opfølgning det videre

Læs mere

Notat. Job og Arbejdsmarked. Til: Sagsnr.: 2010/03452 Dato: Sag: Kommentarer til resultatrevision Sagsbehandler:

Notat. Job og Arbejdsmarked. Til: Sagsnr.: 2010/03452 Dato: Sag: Kommentarer til resultatrevision Sagsbehandler: Job og Arbejdsmarked Notat Til: Sagsnr.: 2010/03452 Dato: 19-03-2010 Sag: Kommentarer til resultatrevision 2009 Sagsbehandler: Martin Kristensen Arbejdsmarkedskonsulent Resultatrevision 2009 for Halsnæs

Læs mere

MYTER OG FAKTA OM FLEKSJOBREFORMEN - afsløring af politisk spin og myter ved hjælp af kolde fakta

MYTER OG FAKTA OM FLEKSJOBREFORMEN - afsløring af politisk spin og myter ved hjælp af kolde fakta Beskæftigelsesudvalget 2011-12 BEU alm. del Bilag 214 Offentligt MYTER OG FAKTA OM FLEKSJOBREFORMEN MYTE 1: Fleksjobordningen er for dyr. Den koster samfundet næsten 12 mia. kr. Beskæftigelsesministeren

Læs mere

VELKOMMEN TIL EN EKSPRESS-TUR GENNEM BESKÆFIGELSESLOVGIVNINGEN. SOCIALRÅDGIVER SUSANNE OBEL FRYDKJÆR. Kræftens Bekæmpelse maj 2015

VELKOMMEN TIL EN EKSPRESS-TUR GENNEM BESKÆFIGELSESLOVGIVNINGEN. SOCIALRÅDGIVER SUSANNE OBEL FRYDKJÆR. Kræftens Bekæmpelse maj 2015 VELKOMMEN TIL EN EKSPRESS-TUR GENNEM BESKÆFIGELSESLOVGIVNINGEN. SOCIALRÅDGIVER SUSANNE OBEL FRYDKJÆR Kræftens Bekæmpelse maj 2015 Kronikertilskud Stort, varigt og fagligt veldokumenteret behov for tilskudsberettiget

Læs mere

6. februar 2016. Informationsmøde Den danske Landinspektørforening

6. februar 2016. Informationsmøde Den danske Landinspektørforening 6. februar 2016 Informationsmøde Den danske Landinspektørforening Hvad skal I høre om i dag? Ny forbedret pensionsaftale til DdL s medlemmer Ny og unik sundhedspakke med råd fra verdens bedste læger 2

Læs mere

Hjemløsekoordinationsskemaet

Hjemløsekoordinationsskemaet Projekt Bedre kvalitet i arbejdet med hjemløse Hjemløsekoordinationsskemaet Denne udgave af hjemløsekoordinationsskemaet blev udviklet under projektet, men blev ikke taget i brug, da det blev besluttet

Læs mere

Forslag til anlægsønsker 2017

Forslag til anlægsønsker 2017 Budgetforslag, Erhvervs- og beskæftigelsesudvalget Forslag til budgetreduktioner 2017 Forslag til driftsønsker 2017 Forslag til anlægsønsker 2017-136.000 kr. 680.000 kr. 0 kr. Forslag til budgetreduktioner:

Læs mere

Dagens emne. Hjertekarsygdom og arbejdsmarkedet

Dagens emne. Hjertekarsygdom og arbejdsmarkedet Dagens emne Hjertekarsygdom og arbejdsmarkedet Præsentation Malene Stærmose 49 år Uddannet socialrådgiver og coach Arbejdet i kommuner og faglig organisation siden 1993 til min ansættelse i Hjerteforeningen

Læs mere

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I HADERSLEV KOMMUNE Til arbejdsmarkeds- og erhvervsudvalg og LBR BESKÆFTIGELSESREGION SYDDANMARK

OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I HADERSLEV KOMMUNE Til arbejdsmarkeds- og erhvervsudvalg og LBR BESKÆFTIGELSESREGION SYDDANMARK OPFØLGNING PÅ BESKÆFTIGELSESINDSATSEN I HADERSLEV KOMMUNE Til arbejdsmarkeds- og erhvervsudvalg og LBR BESKÆFTIGELSESREGION SYDDANMARK Opfølgning Marts 11 Opfølgning på beskæftigelsesindsatsen i Kommune

Læs mere

Unge med psykiske vanskeligheder overgang fra barn til voksen Til beslutningstagere i kommuner

Unge med psykiske vanskeligheder overgang fra barn til voksen Til beslutningstagere i kommuner 1 Unge med psykiske vanskeligheder overgang fra barn til voksen Til beslutningstagere i kommuner SOCIALSTYRELSEN VIDEN TIL GAVN SAMARBEJDSMODELLEN 4. Samarbejdsmodellen som metode 2 INDHOLD Vejen til uddannelse

Læs mere

Indledning Forvaltningen har løbende orienteret udvalget om den stigende administrative byrde, der pålægges kommunerne på beskæftigelsesområdet.

Indledning Forvaltningen har løbende orienteret udvalget om den stigende administrative byrde, der pålægges kommunerne på beskæftigelsesområdet. BIU, den 16. august 2007 Punkt 52 Beskrivelse af de væsentligste arbejdsprocesser Indledning Forvaltningen har løbende orienteret udvalget om den stigende administrative byrde, der pålægges kommunerne

Læs mere

Initiativer på beskæftigelsesområdet Fyraftensmøde med praktiserende læger i HTK 25. maj 2009

Initiativer på beskæftigelsesområdet Fyraftensmøde med praktiserende læger i HTK 25. maj 2009 Initiativer på beskæftigelsesområdet Fyraftensmøde med praktiserende læger i HTK 25. maj 2009 Borgere i HTK på offentlig forsørgelse Offentlig forsørgelse i alt ca. 5000 Førtidspension 2000 Sygedagpenge

Læs mere

HIV, liv & behandling. Sociale rettigheder

HIV, liv & behandling. Sociale rettigheder HIV, liv & behandling Sociale rettigheder Denne folder er beregnet til hiv-smittede, der har spørgsmål i forhold til sociale rettigheder og muligheder. Folderen indgår i serien Hiv, liv og behandling,

Læs mere

FLEKSJOB. Det betyder fleksjobreformen for dig

FLEKSJOB. Det betyder fleksjobreformen for dig FLEKSJOB Det betyder fleksjobreformen for dig 9 Fleksjobreformen, som trådte i kraft 1. januar 2013, ændrer ikke på kriterierne for fleksjob. Vil du i betragtning til et fleksjob, er det fortsat et krav,

Læs mere

Best Practice Case: Sygedagpengeindsatsen i Jobcenter Sorø

Best Practice Case: Sygedagpengeindsatsen i Jobcenter Sorø Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Den 30. maj 2008 J.nr.: 07-320- Best Practice Case: Sygedagpengeindsatsen i Jobcenter Sorø 1. Emne Sygedagpengeindsatsen i Jobcenter Sorø. 2. Resultatbeskrivelse

Læs mere

Din pension. få overblik over dine muligheder

Din pension. få overblik over dine muligheder Din pension få overblik over dine muligheder En bedre pensionsordning til dig Quick Care indfører nu pensionsordning for alle medarbejdere. Vi har valgt Nordea Liv & Pension som leverandør af din pension.

Læs mere

Sagsbehandlingsfrister på det sociale område i Faxe Kommune 2014. Udlagt på hjemmeside marts 2014.

Sagsbehandlingsfrister på det sociale område i Faxe Kommune 2014. Udlagt på hjemmeside marts 2014. Sagsbehandlingsfrister på det sociale område i Faxe Kommune 2014. Udlagt på hjemmeside marts 2014. Emne Ansvarligt Serviceområde Generel sagsbehandlingsfrist Lov om social pension: Personligt tillæg og

Læs mere

Prioriteringer af beskæftigelsesindsatsen

Prioriteringer af beskæftigelsesindsatsen NOTAT Jobcenter Prioriteringer af beskæftigelsesindsatsen 4. marts 2015 Beskæftigelsesområdet er genstand for mange reformer og ændring af tankesæt senest med beskæftigelsesreformen. Som et led i denne

Læs mere

Bilag 3 Regnskabsår 2013 Hele kr.

Bilag 3 Regnskabsår 2013 Hele kr. Regnskabsår 2013 Hele kr. budget Arbejdsmarkedsudvalget i alt Social sikring Udgifter uden overførselsadgang Positive tal = mindreudgifter 126.073.002 301.444.717 175.371.715 42 3.130.205 Negative tal

Læs mere

Målgruppen Jobpoint et særligt tilrettelagt tilbud for indsatsklare kontanthjælpsmodtager match 2 i aldersgruppen fra 25 år og opefter.

Målgruppen Jobpoint et særligt tilrettelagt tilbud for indsatsklare kontanthjælpsmodtager match 2 i aldersgruppen fra 25 år og opefter. Jobpoint Mål og succeskriterier 2011 Målgruppen Jobpoint et særligt tilrettelagt tilbud for indsatsklare kontanthjælpsmodtager match 2 i aldersgruppen fra 25 år og opefter. Jobpoints målgruppe er generelt

Læs mere

PFA PLUS TIL MEDLEMMER MED CO10 PENSION

PFA PLUS TIL MEDLEMMER MED CO10 PENSION PFA PLUS TIL MEDLEMMER MED CO10 PENSION 1 EN ATTRAKTIV OG FLEKSIBEL PENSIONSORDNING Kære medlem CO10 har aftalt en ny pensionsløsning med PFA, der gælder for dig, fordi dine ansættelsesvilkår er en del

Læs mere

Jobindsatsen i Albertslund kommune

Jobindsatsen i Albertslund kommune Jobindsatsen i Albertslund kommune De senere år er der kommet stigende og berettiget fokus på jobcentrenes virke. Talrige ledige, syge og udsatte borgere kan berette om urimelige afgørelser og et system,

Læs mere