- MEDLEMSBLAD JUNI DUDS BESTYRELSE PR / Side 2. DUDS ÅRSMØDE OKTOBER 2009 / Side KURSUS I MSK ULTRALYD / side 9

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "- MEDLEMSBLAD JUNI 2009. DUDS BESTYRELSE PR. 01-04-2009 / Side 2. DUDS ÅRSMØDE 1. + 2. OKTOBER 2009 / Side 3. 13. KURSUS I MSK ULTRALYD / side 9"

Transkript

1 DANSK ULTRALYD LTRALYDDIAGNOSTISK SELSKAB - MEDLEMSBLAD JUNI 2009 INDHOLD: DUDS BESTYRELSE PR / Side 2 DUDS ÅRSMØDE OKTOBER 2009 / Side 3 Side 4-7 EN GOD ARBEJDSPLADS / Side 13. KURSUS I MSK ULTRALYD / side 9 CADUCEUS SAMARBEJDET / Side CADUCEUS I SYDNEY/ Side Side LÆS FORMANDENS BERETNING PÅ

2 Medlemsblad for Dansk Ultralyddiagnostisk Selskab / side 2 BESTYRELSESMEDLEMMER PR FORMAND Udgiver: Dansk Ultralyddiagnostisk Selskab udgiver bladet 3-4 gange årligt i samarbejde med private sponsorer Redaktør: Læge, PhD Mette Marklund Webmaster: Læge Kristoffer Lindskov Hansen Trykkeri: Prinfo Hedehusene Oplag: 600 eksemplarer Medlemskab: Dansk Ultralyddiagnostisk Selskab er medlem af European Federation of Societies in Ultrasound in Medicine and Biology, ESUMB, som har ca medlemmer Meddelelser, som ønskes optaget i bladet skal sendes i elektronisk form til Links: www. efsumb.org Ovl. Lars Bolvig Rtg. Afd., Århus Amtssygehus N Æ S TKOMMENDE FORMAND & KASSERER Ovl. PhD Torben Lorentzen Kir. Gas. afd. D, Herlev Hospital A FGÅET FORMAND Ovl. PhD Christian Nolsøe S EKRETÆR Ovl. Dr.med., PhD Erik Sloth Anæstesiologisk Afd. Skejby Hospital B E STYRELSESMEDLEM Radiograf Karl Erik Stovgaard Rtg. Afd., Vejle Sygehus B E STYRELSESMEDLEM Charlotte Strandberg Rtg. Afd., Gentofte Hospital S UPPLEANT Ovl. Kikke Hagen Gas. Kir. Afd., Bispebjerg Hospital Fotografen er på vej Fotografen er på vej

3 DUDS Årsmøde oktober Arbejdermuseet i København Så skal der sættes kryds i kalenderen. DUDS Årsmøde holdes denne gang i den flotte festsal på Arbejdermuseet, Rømersgade 22, København. Det foreløbige program peger hen imod flere udenlandske foredragsholdere og hovedtemaer bliver kontraststoffer, elastografi og 3D. Det endelige program forventes klar i slutningen af juni. Kursusledelse: Kristina Rue Nielsen, Christina Kinnander, Charlotte Strandberg, Michael Bachmann Nielsen. Der bliver elektronisk tilmelding via hjemmesiden fra slutningen af juni måned. Kursuspris forventes af være kr. Dagskort vil også være muligt. Torsdag eftermiddag vil der blive sær-rundvisning i museet. Frokost begge dage samt middag torsdag aften bliver i museets historiske restaurant: Café og Øl-Halle. Restauranten i Arbejdermuseets kælder er Københavns eneste fredede kælderbeværtning. Smag på historien. Spisekortet er ført tilbage til tidspunktet omkring år De historiske lokaler er blevet restaureret, så de nu står som i året 1892 og restauranten bærer sit oprindelige navn. Torsdag aften bliver der nok mulighed for at få en historisk dansk øl som Stjerne Pilsner eller Stauning Klassik. Arbejdermuseet ligger lige ved siden af Nørreport station (S-tog og metro). 2 minutters gang. På gensyn til Årsmøde til oktober.

4 Medlemsblad for Dansk Ultralyddiagnostisk Selskab / side 4 EN GOD ARBEJDSPLADS - og så har vi humor ;-) ; En dejlig, lun dag. Jeg går gennem den store dør og forlader for et par timer det forførende efterår udenfor og bevæger mig ned i kælderen. Trin efter trin nedad. For enden af trappen under jorden lever de. Røntgenfolket. For- og fremtidens pionerer. Hverdagens oversete helte. En sød dame viser mig vej. Jeg takker venligt mens jeg forsigtigt åbner døren til kontoret. Lyden af computere, der summer, den lidt tunge luft og den tydelige mangel på dagslys fortæller mig, at jeg er på rette vej. En kvinde i hvid kittel vender sig om: Hej, er det dig?. Jeg genkender Camilla, vi taler lidt sammen og jeg forklarer mit ærinde: At lave en reportage om den gode arbejdsplads. Camilla Klausen er yngre læge på afdelingen. Hun mangler 2 år før speciallægetitlen er hjemme. Hvad er det bedste her? Camillas arme leder i luften efter ordene: jamen der er rigtig mange gode ting her. Armene finder ro og hun fortsætter: Jeg bliver nødt til at fremhæve ultralyd. Her er man meget ofte sammen med en speciallæge, og der er rigtig god mulighed for supervision. Camilla vender sig mod computerskærmen og tjekker et lille hængeparti. Trykker på det lille kryds i hjørnet og vender sig smilende tilbage i min retning. Det er et sted, hvor man laver mange forskellige undersøgelser. Vi har mulighed for både 3D, overfladiske skanninger med kontrast som er noget lidt nyt og der bliver også lavet RF-behandlinger indimellem. Som fx. i dag. Camilla og Ahura Ahura Etemad er afdelingslæge på billeddiagnostisk afdeling og er netop ved at gennemse dagens billeder. Han vender sig mod os og tilføjer: og så hjælper vi hinanden her. Camilla giver ham ret: Det er ikke som på de store sygehuse, hvor enhver passer sin egen sektion. Ahura fortsætter: Vi har det super her. Personalet, altså vores kolleger, er bare hyggelige at være sammen med. Og så har vi mange specielle undersøgelser på kort tid. Ja og - vedbliver han (som om roserne ingen ende vil tage) så er de fysiske afstande små. Det giver en god fleksibilitet, hvis man lige skal finde en eller anden at spørge til råds.

5 Medlemsblad for Dansk Ultralyddiagnostisk Selskab / side 5 Medlemsblad for Dansk Ultralyddiagnostisk Selskab / side 4 Ahura trækker vejret og holder en kort pause, kaster et hurtigt blik tilbage på et problematisk billede, men vender så tilbage og fortsætter: Selvom det her er en stor afdeling, så oplever vi alligevel, at der er en god intimitet. Et smil breder sig om hans mund og man fornemmer at noget vigtigt er på vej: Kantinen er landets bedste 15 kroner for en super go buffet! og så ligger Ro s Torv lige i nærheden. De ler begge 2. Og parkeringspladser dem er der nok af, og så går der udmærket offentlig transport. Vi kunne vist blive ved siger de og nikker til hinanden. Det kunne de helt sikkert, men jeg rejser mig og takker for de mange bidrag mens jeg trækker ind i rummet ved siden af. Her møder jeg Steen Karstrup, der er ved at iføre sig sterilt tøj. Det driller lidt måske fordi han samtidig forsøger at informere mig om, hvad der skal ske om lidt. Patienten er endnu ikke ankommet, men tøjet er kommet på efter en kort talepause. Historien fortsætter: og derfor skal vi så forsøge at brænde den metastase væk. Kirurgerne har sagt at de ikke kan fjerne den. Måske kan vi. Vi får se. Han går ind i operationsrummet, men vender hurtigt tilbage. Lidt irriteret. Patienten skulle være her nu. Og anæstesien. Hvor bliver de af? Og så lige i dag!.lidt efter rumsterer det derinde og såvel patient som anæstesi er dukket op. Alle kender tilsyneladende deres opgave, og før jeg får set mig om er proceduren i gang. Med stor erfaring lokaliserer Steen tumoren på ultralydsbilledet og fører med imponerende træfsikkerhed nålen direkte ned i centrum af området. Kort efter er indgrebet slut. Jeg trækker mig ind i lokalet ved siden af mens der ryddes op.

6 Medlemsblad for Dansk Ultralyddiagnostisk Selskab / side 6 En lyshåret kvinde sidder foran computerskærmen i det lille ultralydkontor. Susanne er social- og sundhedsassistent og roterer rundt på afdelingen mellem de forskellige funktioner. I øjeblikket er hun tilknyttet ultralydsektionen. Jeg forstyrrer hende med et prik på skulderen: Hvad er det bedste ved din arbejdsplads? Det er Steen! kommer det prompte. Hun bliver selv lidt overrasket over det hurtige svar. Det siger alle smiler hun i et insisterende forsøg på at forvandle noget subjektivt til et faktum. Det er jo ham, der er ansvarlig for alt det nye apparatur. Okay siger jeg (og tænker at selveste opskriften på popularitet går rundt inde ved siden af). Men udover Steen? Jamen der er så mange nye tiltag her, og de fleste vil gerne fortælle om dem. Selvom jeg er social og sundhedsassistent kommer jeg alligevel med til foredrag og den slags. Det er bare naturligt her. Det er jeg glad for sådan er det ikke alle vegne, siger hun. Vi har meget tværfagligt arbejde og spørger hinanden til råds. Og så har vi humor. Hun slår en overbevisende latter op. Lægerne bag mig griner med. Ses kollegerne uden for arbejdstid? Ja, det gør vi, slår hun fast. I hvert fald 2 gange om året plus det løse. Vi har lige haft sommerfest, hvor vi var ude og skyde med bue og pil, og sidste år til julefrokost havde vi en fantastisk aften med noget video, vi selv havde lavet. Steen er færdig med at klæde om, og jeg trækker jeg ham til side: Hvordan ville du sælge afdelingen til en yngre kollega? Hvad ville du fremhæve? Der bliver lavet en plan for dem siger han. De bliver godt superviseret uanset deres forudsætninger. Ikke kun i uddannelsesforløb også i uklassificerede stillinger. Der kommer ikke noget ud af huset, der ikke er godkendt når man ikke er speciallæge. Og man får feedback hver gang!. Hvordan er kommunikationen mellem afdelingerne, synes du? Dårlig! Det noget af det, der gør mig mest træt som læge. Alle de diskussioner man skal have dagligt med kolleger oppe huset, der ikke forstår at man ikke har tid til netop deres patienter. Hver afdeling har efterhånden en masse forskellige pakker der gerne skal gennemføres inden for 5 hverdage. Nogle målsætninger gælder efterhånden også benigne forhold og alle patienterne skal jo gennem radiologisk afdeling Der er også meget bureaukrati her! Jeg får ofte mere end 20 sedler i løbet af dagen på steder jeg skal ringe hen. Vi har lukket telefonerne. Alle telefonerne går til sekretærerne. Det er der mange der er utilfredse med. De kan ikke forstå, at de ikke kan snakke med lægen. Specielt er der mange ældre kolleger der ikke forstår at man ikke bare kan tale med radiologen når de har tid!

7 Medlemsblad for Dansk Ultralyddiagnostisk Selskab / side 7 Jeg skifter spor: Hvis man nu er en ældre kollega, der tænker at man brænder helt vildt for at lave noget kreativt i forhold til MR, CT eller ultralyd, kan man så have et håb om, at Roskilde er en mulighed? Steen tøver lidt. Tja, i systemet er der kun rum til innovation, hvis man vil bruge ekstra arbejdstid på det. Man kan ikke bare komme ind ad døren og sige at man vil lave noget sjovt. Vi har heller ikke decideret forskerstillinger, kliniske assistentstillinger eller Ph.d.-stillinger. Men selv, kan jeg godt få fri ;-). Vi har kurser og internationale møder. Også i advanced ultrasound. Foregår der noget forskning på afdelingen? Nej! Er det noget I kunne tænke jer? Ja, det kan jeg love dig for. Særligt i ultralyd. Vi får altid det nyeste udstyr og er langt fremme med intervention og kontrast. Vi har meget at tilbyde kolleger og patienter. Men hvordan kan man holde den udvikling kørende når man ikke laver forskning samtidig? Tja, vi bruger tiden på at afprøve tingene i den kliniske hverdag. Det er også vigtigt for firmaerne. At få tingene ud at arbejde. Telefonen ringer. Steen lytter længe før han svarer: Vi skal have en ultralyd i morgen. Makroskopisk hæmaturi. Det duer ikke. Vi får fandme hug hvis vi overser noget... Okay. Hej. Jeg har foreslået administrationen at man opretter en stilling til en forskningsansvarlig overlæge for alle radiologiske afdelinger i hele regionen. For at koordinere forskningen. Èn der kan lave protokoller sammen med yngre læger. Som kan søge penge og ved lidt om hvilke ressourcer de forskellige afdelinger har. Afdelingerne er jo store efterhånden. Èn der kan bane vejen. Hvem står for kvalitetssikring? Det er mig der står for den faglige kvalitetssikring inden for ultralyd. Vi har en specialeansvarlig overlæge inden for hvert område. Vi har 7 overlæger og 1 afdelingslæge. Ses I privat? Ikke nok. Jeg har ikke selv haft tid, men jeg ville gerne. Sidste gang var det d.12. Det var på min fødselsdag så jeg kunne ikke komme med. Steens nye telefon ringer. Han mimer: Det er min kone. Hej skat. Ja jeg kommer lige om lidt. Jeg er lige ved at blive interviewet af en stor journalist ;-).nej, nej, ikke i omfang nå men vi ses om et par minutter...

8 Images that make a diagnostic difference Differentiering, visualisering og kvantificering af vævsstrukturer med 3D ultralyd. Den nye klasse i urologisk ultralyd med IQPAC teknologi bestående af ACI (Angular Compound Imaging) og ETD (Enhanced Tissue Definition) giver en formidabel billedkvalitet. Histoscanning er udelukkende muligt med et Pro Focus system. Læs mere om Pro Focus UltraView på Pro Focus UltraView - Images that make a diagnostic difference World Headquarters: BK Medical Mileparken 34 DK-2730 Herlev Denmark Tel: AD0087

9 Medlemsblad for Dansk Ultralyddiagnostisk Selskab / side 9 Dansk Ultralyddiagnostisk Selskabs 13. Kursus i MUSKULOSKELETAL ULTRALYD Billeddiagnostisk Afdeling, GILDHØJ Privathospital Billeddiagnostisk Afdeling, KØGE Sygehus 16. til 18. september 2009 Sted: Form: Målgruppe: Indhold: Auditoriet, KØGE Sygehus. 3 dages eksternatkursus med forelæsninger, patient-demonstrationer og praktiske øvelser. Radiologer, Ortopædkirurger, Reumatologer og andre interesserede. Basale fysiske principper. Teknik og apparatur. Normal anatomi. Kliniske applikationer herunder: skulder, hofte, knæ, ankel/fod, albue, håndled/hånd, power Doppler, ultralydvejledte interventionelle procedurer (biopsi, drænage, steroid injektioner). Deltagerne skal selv udføre ultralydundersøgelser af bevægeapparatet. Akkreditering: Kurset anbefales af: Dansk Radiologisk Selskab (giver 18 CME-point) Dansk Ortopædkirurgisk Selskab Dansk Idrætsmedicinsk Selskab Dansk Reumatologisk Selskab European Society of Musculoskeletal Radiology (ESSR) Dansk Ultralyddiagnostisk Selskab (DUDS) Kurset tildeles 18 CME-point og svarer til EFSUMB s level 1 kursus (European Federation for Societies in Ultrasound in Medicine and Biology). Kursusledere: Michel Court-Payen, Overlæge, PhD, Billeddiagnostisk afdeling, Gildhøj Privathospital Ole Schifter Rasmussen, Overlæge, Røntgenafdelingen, Randers Centralsygehus Akram Dakhil Delfi, Overlæge, Billeddiagnostisk afdeling, Køge Sygehus Undervisere: Danske forelæsere med erfaring indenfor muskuloskeletal ultralyd. Gæsteforelæsere: Carlo Martinoli, Dept of Radiology R, University of Genoa, Italy Philippe Peetrons, Centre Hospitalier Molière, Bruxelles, Belgium. Kursusafgift: kr., som inkluderer frokostbuffet og kaffe. Kursusafgiften for medlemmer af de ovennævnte selskaber, som godkender kurset, samt associerede skandinaviske selskaber, er reduceret til kr. Tilmelding: / senest den 1. september 2009 eller til: Kursussekretær Annette Matthiesen, Billeddiagnostisk Afdeling Køge Sygehus,

10 THE EXECUTIVE COUNCIL CEO s message EXECUTIVE President Matthew Andrews Vic Medical Councillor President Elect Ron Benzie NSW Medical Councillor Honorary Secretary Roslyn Savage Qld Sonographer Councillor Honorary Treasurer Andrew Ngu Vic Medical Councillor MEMBERS Medical Councillors John Crozier NSW Roger Davies SA Simon Meagher Vic Monica Pahuja Vic Sonographer Councillors Stephen Bird SA Margaret Condon Vic Kaye Griffiths NSW Michelle Pedretti WA ASUM Head Office Chief Executive Officer Caroline Hong Education Manager Keith Henderson All correspondence should be directed to: The Chief Executive Officer Australasian Society for Ultrasound in Medicine Level 2, 511 Pacific Highway St. Leonards NSW 2065 Australia Dr Caroline Hong Success at the ASUM 2007 Cairns ASM What a meeting! More than 350 people gathered in Cairns at the Cairns Convention Centre from 13th to 16th September for this wonderful, high quality ASM. ASUM showcased the best in the Skills Day workshops on Thursday, the Scientific Program on Friday, Saturday and Sunday and at the magnificent exhibition. The success of the meeting would not have been possible without the high quality presentations and workshops delivered by the invited international and local speakers. We are grateful to the international speakers, Dr Joseph Polak (USA), Dr Eugene McNally (UK), Dr David Evans (UK), Prof Torben Lorentzen (Denmark), Dr Carlo Martinoli (Italy), Dr Yves Ville (France), Dr Tom Stavros (USA) and Dr David Nyberg (USA), all of whom travelled long distances to deliver a high quality program. The Australian and New Zealand speakers were also all of international reputation and, overall, the meeting received rave reviews. The meeting would not have been such a success without the strong support and presence of the Gold sponsors, Toshiba, GE Healthcare, Siemens and Philips. We are indebted to the co-convenors, Deborah Moir and Liz Carter, Skills Day coordinator, Sue Davies, and the team of volunteers who worked tirelessly behind the scenes. ASM prizewinners ASUM extends congratulations to the prize winners recognised at the ASUM 2007 Cairns meeting. They are: Chris Kohlenberg Teaching Fellowship Martin Necas (Regional NSW) sponsored by GE. Beresford Buttery Teaching Fellowship George Condous (NSW and Vic) sponsored by GE. Gulia Franco Teaching Fellowship Elvie Haluszkiewicz (NT and Regional Nth Qld) sponsored by Toshiba. Anthony Tynan Award for Best Clinical Presentation Award Kerry Thoirs. Sponsored by Siemens, value $1000. Best Research Presentation Award Peter Coombs. Sponsored by Siemens, value $1500. Best Sonographer Research Presentation Award David Fauchon. Sponsored by Philips,value $2000. Best Poster Award Jackie Cartmill. Sponsored by ASUM. Valued at $1500, made up of free registration to ASUM meeting 2008 Auckland and $500 spending money. UI / UL Plenary Award recipient Assoc Prof Jon Hyett. Honorary Fellows Rosina Davies and Mary Young. Toshiba first Major Sponsor for WFUMB 2009 We are pleased to announce the support of Toshiba s commitment as the first Major Sponsor for the biggest project to be undertaken by ASUM, hosting the WFUMB 2009 Sydney World Congress at the Sydney Convention and Exhibition Centre from 30th August to 3rd September Toshiba s main contact for ultrasound is: Louise Archer National Sales and Marketing Manager Ultrasound Toshiba (Australia) Pty Limited Medical Division Tel +61 (2) Mob +61 (0) ASUM Ultrasound Bulletin 2007 November 10 (4)

11 THE EXECUTIVE We are indebted to Louise Archer for working with ASUM to achieve this commitment from the Global Toshiba Head Office in Japan. Toshiba has been a long-standing loyal and strong supporter at many ASUM meetings and workshops throughout Australia and New Zealand. Toshiba has supported ASUM as a Gold Sponsor at the Annual Scientific Meetings for many years. Toshiba also sponsors the Guilia Franco Traveling Fellowships each year. Thank you to Dr David Rogers and Dr David Davies-Payne The ASUM Council thanked Dr David Rogers and Dr David Davies-Payne, both of whom retired from Council at the outgoing Council Meeting on 15th September in Cairns. I have had the pleasure of working with Dr David Rogers in his capacity as Councillor for many years and again when he was President from Both Davids have contributed enormously to ASUM over the years and have given their time generously, in particular, when they were Chairmen of the Education Committee, in succession. They will be sorely missed on Council. New councillors and officers The ASUM Council welcomes two new members to Council, Dr Simon Meagher and Dr Monica Pahuja, both of whom were elected for a threeyear term from 2007 to All Councillors generally hold responsibility for a portfolio or committee. Dr Meagher was appointed as Chair of the Standards of Practice Committee and Dr Monica Pahuja was appointed as Chair of the Education Committee. Prof Ron Benzie was unanimously elected as President Elect. He will become President of ASUM for a two-year term commencing September Honorary Fellows ASUM Council unanimously approved the appointment of two Honorary Fellows in You will read about Rosina Davies and Mary Young elsewhere in this issue. Both have given a lot to the ultrasound profession and community and deserve public recognition by the Society. Mary Young started her career in She was among the early users CADUCEUS meets at the ASM. Prof Torben Lorentzen, Dr Caroline Hong and Dr Matthew Andrews of the Octoson ultrasound machine in the 1970s and was an active contributor to the founding of the Victorian Branch of the ultrasound education group. Rosina Davies also started her ultrasound career in the 1970s and over the years, moved up the ranks of Toshiba to become General Manager. Throughout her career, she has been a supporter and contributor to ASUM and the ultrasound profession. CADUCEUS The Collaborative Australasian Danish Undertaking for Continued Excellence in UltraSound Memorandum of Agreement between ASUM and the Danish Society for Diagnostic Ultrasound (DSDU) was signed in The primary purpose of the agreement is to promote a high standard of professional practice in medical ultrasound and also to promote a mutual exchange of information on or relating to education and training in medical ultrasound. The signatories to this memorandum were Dr David Rogers, then ASUM President, Dr Caroline Hong, ASUM CEO and Company Secretary, Dr Christian Nolsøe, DSDU President and Dr Michael Bachmann Nielsen, Chairman of the DSDU Education Commitee. Dr Nolsøe was the exchange speaker at the ASUM meetings in 2005 in Adelaide and in 2006 in Melbourne. Prof Torben Lorentzen was the DSDU exchange speaker at our ASUM meeting in Cairns in September this year. Dr David Rogers and Dr Roger Davies were the exchange speakers at the DSDU interventional radiology meeting in Copenhagen in Prof Ron Benzie will be the exchange speaker, representing Dr Matthew Andrews in 2008 in Copenhagen. Training placement exchange programs from DSDU have included Christian Brushoj in 2004 in Melbourne, Morten Boesen in 2006 in Melbourne and we are now progressing with the placement of Akram Dakhil in Adelaide with Dr Neil Simmons. The other training placement exchange programs from ASUM in Copenhagen have been Mary Langdale in 2006 and Robert Zeigenbein in The CADUCEUS program is thriving and we expect to see a large delegation from Denmark at future ASUM meetings and WFUMB 09. The friendship is already strong, so we will welcome our Danish colleagues in a special way when they visit or attend our meetings and the congress. ASUM members are encouraged to write to the CEO with your expressions of interest and a copy of your CV, to be considered for the CADUCEUS scholarship sponsored by ASUM for one two weeks stay in Denmark for ultrasound training and experience. Enquiries can be directed by to au. Applications for 2008 close on 30th March UI/UL Plenary Award The UI / UL Plenary Lecture was established in 2002 to commemorate the contribution made by the Ultrasonics 10 ASUM Ultrasound Bulletin 2007 November 10 (4)

12 Institute (Dept of Health) and the Ultrasonics Laboratory (CSIRO). This year, the honour was bestowed on Assoc Prof Jon Hyett. Past recipients of this award have been Prof David Ellwood, Prof Rob Gibson, Dr Rita Teele, Prof John Newman and Assoc Prof Albert Lam. BMUS ASUM 2007 relationship Harrogate UK The BMUS-ASUM exchange program is thriving. Our President Dr Matthew Andrews will be attending the BMUS annual scientific meeting in Harrogate in December Past exchanges from ASUM have included Dr Stan Barnett in 2002, Dr Glenn McNally in 2004, Dr David Rogers in We look forward to welcoming Dr Kevin Martin from BMUS to the ASUM 2008 Auckland meeting in September next year. Past exchanges from BMUS have included Dr David Pilling and Dr Grant Baxter. The exchange program now operates on alternate years for each society. ISUOG 2007 ASUM sent Dr Glenn McNally as the Council s representative to Florence on 7th October to attend the meeting of the safety committees of WFUMB and ISUOG with invited stakeholders from ultrasound societies, regulatory bodies and industry. ASUM s Position Statement on the Appropriate Use of Diagnostic Ultrasound Equipment was included in this meeting. Drs S Barnett and J Abramowicz chaired an open forum for WFUMB and ISUOG on 8th October. Topics discussed included bioeffects and safety risk, epidemiology, ethical issues, medico-legal implications and others. Congratulations ASUM congratulates Dr Kurosh Parsi, President, and the Council of the Australasian College of Phlebology on its inauguration ceremony at the University of Sydney. The ceremony celebrated the achievements and contributions of individuals to the science and practice of Phebology in Australasia. The ASUM President and CEO sent congratulatory messages on behalf of the Society. ASUM also congratulates Dr Ron Shnier, President of the Australian Diagnostic Imaging Association (ADIA) on the launch of the Informed The Cairns Convention Centre Financial Consent website and 1800 Hotline by the Hon Tony Abbott, Minister for Health and Ageing, on 30th October at the St George Private Hospital. Senator Concetta Fierravanti- Wells represented the Minister. Many prominent representatives of the medical professions attended the event, ASUM was represented by the CEO. The website was developed with the support of the AMA and is a major initiative of ADIA. It will provide patients with greater certainty of their out of pocket expenses. More than 200 hospitals are listed on the website and for those who cannot access the web, there is the 1800 hotline number service. Visit the website at www. adiaifc.com.au. The Hotline number is Department of Health and Ageing issues The Commonwealth Department of Health and Ageing conducted a national forum for stakeholders on 5th September, regarding the mandatory accreditation of diagnostic imaging services under Medicare. Dr Fergus Scott and Dr Glenn McNally represented ASUM. They put a strong case for ASUM s policies and standards in ultrasound within the framework of diagnostic imaging services and Medicare. More than 20 colleges, societies and associations participated in the forum. RANZCR QUDI ASUM has been consulted by the RANZCR for input into the document Ultrasound Scan Consumer Information. ASUM, being the peak body representing medical specialists, sonographers and corporate members, is obviously the ideal body to provide input in the document as part of the QUDI program. Information about QUDI is available at WFUMB 2009 Sydney Congress planning is on track The Congress is progressing in accordance to its planning schedules. ICMS Pty Ltd has been appointed as the conference agent to provide support and logistics. ASUM has been working with ICMS since the ASUM 2002 Annual Scientific Meeting, which was held on the Gold Coast. This was the first meeting for which ASUM used a professional accredited conference agent. It was also the first time that the financial and policy decisions of the meetings became the responsibility of the Finance Committee and the ASUM CEO, working with the conference agents in monitoring the expenses and budgets. The pleasant part of organising the scientific program and sourcing and inviting speakers became the task of the Organising Committee and Convenor. Running the WFUMB 09 Congress has been cited by many members of ASUM to be like organising another ASUM meeting, except that it will be on a much larger scale, with a broader perspective and will target a wider international audience. ASUM Ultrasound Bulletin 2007 November 10 (4) 11

13 THE EXECUTIVE Plans are underway to run a workshop jointly with the WINFOCUS World Congress. This is scheduled on the last day of the WFUMB Congress and prior to the WINFOCUS Congress. ASUM is pleased to announce that discussions are underway with several more potential major sponsors of the WFUMB 09 Congress. We are confident that this Congress will be the best ever ASUM meeting and will be a showcase for the Australian ultrasound profession. Some of the topics in the program will cover point of care, cutting edge ultrasound practice and technology, safety and quality assurance, medicolegal issues, 3D and 4D ultrasound, echocardiography, ultrasound contrast, therapeutic applications, hands-on workshops and live-demonstration sessions, pediatrics, obstetrics and gynecology, musculoskeletal, vascular, emergency room and veterinary and other nonmedical applications of ultrasound. There will also be a huge exhibition to enable delegates to meet with exhibitors. Suppliers of diagnostic, interventional and therapeutic equipment, supplies and services will be displaying their newest and most innovative products. Dr Stan Barnett, Convenor of WFUMB 2009 Sydney, will be writing a series of articles about WFUMB in the lead up to DDU, DMU, DMU (Asia),CCPU ASUM continues to rely on the work of a dedicated team of volunteer members who lead and make it possible for ASUM to maintain high standards in ultrasound practice. ASUM takes great pride in the quality and high standard of the professional qualification that it awards candidates who have successfully completed the requirements for the Diploma or Certificate. Dr Chris Wreidt continues as Chair of the DDU Board of Examiners. Mrs Margaret Condon has been appointed as Chair of the DMU Board of Examiners. Dr Andrew Ngu is the Chair of the DMU (Asia) Board of Examiners, and Dr Glenn McNally is Chair of the CCPU Certification Board. ASUM welcomes new members Once again, I urge all ASUM members to encourage and invite your collegues to join ASUM and to attend our future workshops and meetings. People keep coming back each time as we work hard to improve the quality of our workshops and annual scientific meetings, taking into account the needs of our delegates as well as our corporate sponsors and exhibitors. You can view all of our updates on the website at Dr Caroline Hong Chief Executive Officer Invitation to a global ultrasound event, Sydney WFUMB 2009! Whether you are a primary user of ultrasound, or a medical specialist with an interest in learning more on the subject, please make sure that you mark your professional calendar for WFUMB the most important event in the sonography world's calendar. The dates to record are 30th August to 3rd September The venue is the Darling Harbour Conference and Convention Centre in the heart of Sydney. This is the major scientific congress that combines ultrasound imaging in all of its aspects with new developments in therapeutic applications. The program emphasises such areas as interventional radiology and sonology, ultrasound contrast agents, point-of-care applications in emergency medicine, fetal echo-cardiology, early first trimester Doppler imaging of fetal ductus venosus, and volume imaging in 3D and 4D. The congress Dr Stan Barnett program will also include opportunities for colleagues in developing economies through support for the established WFUMB Centres of Excellence. With less than two years until the congress, it is time to start planning both your scientific contribution and your associated cultural and travel program. Please take advantage of this rare opportunity to visit one of the most sought-after tourist destinations in the world while also gaining knowledge and improving skills in the use of ultrasound in medicine. This will be only the second occasion in 24 years for the WFUMB World Congress to be held in Australia, so take care not to miss out. The scientific program has many opportunities for both ultrasound endusers and the corporate members, our industry partners. There is a high level of interest and support from the global ultrasound industry. Please refer to the website www. wfumb2009.com for further information and spread the word to your colleagues in related disciplines about this great opportunity to visit down-under. On behalf of the WFUMB and the local host society, the Australasian Society for Ultrasound in Medicine, I would like to welcome you to share our event in Sydney in Dr Stan Barnett Convenor 12th World Congress WFUMB ASUM Ultrasound Bulletin 2007 November 10 (4)

14 Medlemsblad for Dansk Ultralyddiagnostisk Selskab / side 14 Caduceus in Sydney, February 2009 So I left cold and windy Copenhagen for sunny Sydney in February 2009 to learn something about fetal medicine and Doppler research. My PhD research at Rigshospitalet in Denmark has mainly been focusing on new Doppler methods and in connection with this research and as a result of the exchange program CADUCEUS between the Danish Society of Diagnostic Ultrasound DSDU and the Australasian Society for Ultrasound in Medicine ASUM, I was offered the opportunity to experience the down under. Dr. Jon Hyett welcomed me at the Royal Prince Alfred Hospital (RPAH). After a much needed coffee to cure some of the jetlag, he introduced me to the staff and showed me around. I even got my own quiet room as the director Andrew Child called it. And it was indeed needed as my PhD dissertation was to be handed in frighteningly soon. So in the following three weeks my time was divided between getting acquainted with fetal ultrasound and finalizing my thesis. In the department I mostly followed Ritu around. She introduced me to the basics of obstetric ultrasound and I got to see a lot of the common examinations like nuchal and fetal anomaly scans as well as the more specialized procedures such as CVS and amniocentesis. Apart from the extremely interesting world the obstetric ultrasound with mother and fetus as a combined patient, a completely new field in ultrasound for me, I realized how very different the Australian organisation is compared to the Danish. Left: Ritu is teaching me the wonders of 3D ultrasound techniques

15 Medlemsblad for Dansk Ultralyddiagnostisk Selskab / side 15 1 The team of highly skilled sonographers really is exceptional taking a huge workload from the medical doctors and speeding up the examination time. It has the obvious implication that a standardization of the examination is required as all findings need to be documented. At my department in Denmark only medical doctors are performing the scans and only scan images of main findings are stored along with the description, which is dictated to a secretary, in the final report. In RPAH, the operator stores scan images of all visualized organs and extremities whether pathology is found or not, and afterwards the reports are typed directly into the electronic medical records either by the reporting sonographer or medical doctor. Apart for being the bridge between sonographer and medical doctor, this system also serves as a quality control within the department and as proof for a correctly performed and interpreted examination, which is used in legal matters. I was truly impressed by the teamwork, the effectiveness and the extensive use of PACS and electronic medical record system in RPAH. I also got a very inspiring introduction to the research at RPAH. Jon Hyett, Robert Ogle and Annemarie Hennessy introduced me to the impressive research on pre-eclampsy and hypertension in pregnancy that has been carried out. Especially the research using Doppler ultrasound for placental blood perfusion caught my interest. I have really enjoyed my stay at RPAH in the colourful Newtown of Sydney. Fortunately, not everything is work and I must admit that the white beaches, the excellent coffee and the beautiful harbour side also caught my attention. But most of all I was overwhelmed by the extremely friendly people for whom I became Chris faster than I could say g day mate. Thanks. I would like to thank Dr Andrew Child and Dr. Jon Hyett for letting me stay at RPAH Women and Babies. I would also like to thank ASUM, DSDU and the board of CADUCEUS, Caroline Hong and Christian Nolsoe for giving me this opportunity. Finally I would like to thank B-K medicals A/S for providing the CADUCEUS B-K Medical Grant. Caroline Hong at the ASUM office, Sydney

16 flex Focus Mobile ultrasound has grown up Ultralyd i nyt design. Flex Focus er din nye partner til fleksibel ultralyd diagnostik. Transportabel på hjul, bærbar eller vægmonteret - tilpasset dine ønsker og behov. Flex Focus er modulopbygget og indeholder den nye IQPAC teknologi bestående af ACI (Angular Compound Imaging) og ETD (Enhanced Tissue Definition). Flex Focus er nem at betjene og er desuden forsynet med et forseglet smudsafvisende tastatur. Læs mere om Flex Focus på f l e x F o c u s - M o b i l e u l t r a s o u n d h a s g r o w n u p World Headquarters: BK Medical Mileparken 34 DK-2730 Herlev Denmark Tel: AD0087

Engelsk. Niveau D. De Merkantile Erhvervsuddannelser September Casebaseret eksamen. og

Engelsk. Niveau D. De Merkantile Erhvervsuddannelser September Casebaseret eksamen.  og 052431_EngelskD 08/09/05 13:29 Side 1 De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005 Side 1 af 4 sider Casebaseret eksamen Engelsk Niveau D www.jysk.dk og www.jysk.com Indhold: Opgave 1 Presentation

Læs mere

Dansk Ultralyddiagnostisk Selskab.. S

Dansk Ultralyddiagnostisk Selskab.. S Dansk Ultralyddiagnostisk Selskab.. S. Udgiver: Dansk Ultralyddiagnostisk Selskab udgiver bladet 2 gange årligt i samarbejde med private sponsorer DUDS Bestyrelse F o r m a n d Ovl. PhD Torben Lorentzen

Læs mere

Engelsk. Niveau C. De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005. Casebaseret eksamen. www.jysk.dk og www.jysk.com.

Engelsk. Niveau C. De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005. Casebaseret eksamen. www.jysk.dk og www.jysk.com. 052430_EngelskC 08/09/05 13:29 Side 1 De Merkantile Erhvervsuddannelser September 2005 Side 1 af 4 sider Casebaseret eksamen Engelsk Niveau C www.jysk.dk og www.jysk.com Indhold: Opgave 1 Presentation

Læs mere

Danish Language Course for International University Students Copenhagen, 12 July 1 August Application form

Danish Language Course for International University Students Copenhagen, 12 July 1 August Application form Danish Language Course for International University Students Copenhagen, 12 July 1 August 2017 Application form Must be completed on the computer in Danish or English All fields are mandatory PERSONLIGE

Læs mere

Danish Language Course for Foreign University Students Copenhagen, 13 July 2 August 2016 Advanced, medium and beginner s level.

Danish Language Course for Foreign University Students Copenhagen, 13 July 2 August 2016 Advanced, medium and beginner s level. Danish Language Course for Foreign University Students Copenhagen, 13 July 2 August 2016 Advanced, medium and beginner s level Application form Must be completed on the computer in Danish or English All

Læs mere

Appendix 1: Interview guide Maria og Kristian Lundgaard-Karlshøj, Ausumgaard

Appendix 1: Interview guide Maria og Kristian Lundgaard-Karlshøj, Ausumgaard Appendix 1: Interview guide Maria og Kristian Lundgaard-Karlshøj, Ausumgaard Fortæl om Ausumgaard s historie Der er hele tiden snak om værdier, men hvad er det for nogle værdier? uddyb forklar definer

Læs mere

Experience. Knowledge. Business. Across media and regions.

Experience. Knowledge. Business. Across media and regions. Experience. Knowledge. Business. Across media and regions. 1 SPOT Music. Film. Interactive. Velkommen. Program. - Introduktion - Formål og muligheder - Målgruppen - Udfordringerne vi har identificeret

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2013

Trolling Master Bornholm 2013 Trolling Master Bornholm 2013 (English version further down) Tilmeldingen åbner om to uger Mandag den 3. december kl. 8.00 åbner tilmeldingen til Trolling Master Bornholm 2013. Vi har flere tilmeldinger

Læs mere

Vores mange brugere på musskema.dk er rigtig gode til at komme med kvalificerede ønsker og behov.

Vores mange brugere på musskema.dk er rigtig gode til at komme med kvalificerede ønsker og behov. På dansk/in Danish: Aarhus d. 10. januar 2013/ the 10 th of January 2013 Kære alle Chefer i MUS-regi! Vores mange brugere på musskema.dk er rigtig gode til at komme med kvalificerede ønsker og behov. Og

Læs mere

COACH NETWORK MEETING

COACH NETWORK MEETING COACH NETWORK MEETING Tommerup d. 1 The presentation: Split into 4 parts: Who am i? Pre Post Ask questions anytime 2 Who am i? 23 years old Started my career in Vildbjerg Svømmeklub in 2010 Became assistant

Læs mere

Business Opening. Very formal, recipient has a special title that must be used in place of their name

Business Opening. Very formal, recipient has a special title that must be used in place of their name - Opening English Danish Dear Mr. President, Kære Hr. Direktør, Very formal, recipient has a special title that must be used in place of their name Dear Sir, Formal, male recipient, name unknown Dear Madam,

Læs mere

Business Opening. Very formal, recipient has a special title that must be used in place of their name

Business Opening. Very formal, recipient has a special title that must be used in place of their name - Opening Danish English Kære Hr. Direktør, Dear Mr. President, Very formal, recipient has a special title that must be used in place of their name Kære Hr., Formal, male recipient, name unknown Kære Fru.,

Læs mere

Strategic Capital ApS has requested Danionics A/S to make the following announcement prior to the annual general meeting on 23 April 2013:

Strategic Capital ApS has requested Danionics A/S to make the following announcement prior to the annual general meeting on 23 April 2013: Copenhagen, 23 April 2013 Announcement No. 9/2013 Danionics A/S Dr. Tværgade 9, 1. DK 1302 Copenhagen K, Denmark Tel: +45 88 91 98 70 Fax: +45 88 91 98 01 E-mail: investor@danionics.dk Website: www.danionics.dk

Læs mere

The X Factor. Målgruppe. Læringsmål. Introduktion til læreren klasse & ungdomsuddannelser Engelskundervisningen

The X Factor. Målgruppe. Læringsmål. Introduktion til læreren klasse & ungdomsuddannelser Engelskundervisningen The X Factor Målgruppe 7-10 klasse & ungdomsuddannelser Engelskundervisningen Læringsmål Eleven kan give sammenhængende fremstillinger på basis af indhentede informationer Eleven har viden om at søge og

Læs mere

Design til digitale kommunikationsplatforme-f2013

Design til digitale kommunikationsplatforme-f2013 E-travellbook Design til digitale kommunikationsplatforme-f2013 ITU 22.05.2013 Dreamers Lana Grunwald - svetlana.grunwald@gmail.com Iya Murash-Millo - iyam@itu.dk Hiwa Mansurbeg - hiwm@itu.dk Jørgen K.

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2015

Trolling Master Bornholm 2015 Trolling Master Bornholm 2015 (English version further down) Panorama billede fra starten den første dag i 2014 Michael Koldtoft fra Trolling Centrum har brugt lidt tid på at arbejde med billederne fra

Læs mere

Sikkerhed & Revision 2013

Sikkerhed & Revision 2013 Sikkerhed & Revision 2013 Samarbejde mellem intern revisor og ekstern revisor - og ISA 610 v/ Dorthe Tolborg Regional Chief Auditor, Codan Group og formand for IIA DK RSA REPRESENTATION WORLD WIDE 300

Læs mere

Agenda Subject Time Status Annex Comments

Agenda Subject Time Status Annex Comments Board Meeting - Draft Agenda Wednesday, January, 30 th From 15.00 to 20.00 19.30: Dinner Agenda 1, Annex 01 Agenda Subject Time Status Annex Comments 1. Welcome and approval of the agenda 15.00 15.10 01

Læs mere

Bilag. Resume. Side 1 af 12

Bilag. Resume. Side 1 af 12 Bilag Resume I denne opgave, lægges der fokus på unge og ensomhed gennem sociale medier. Vi har i denne opgave valgt at benytte Facebook som det sociale medie vi ligger fokus på, da det er det største

Læs mere

From innovation to market

From innovation to market Nupark Accelerace From innovation to market Public money Accelerace VC Private Equity Stock market Available capital BA 2 What is Nupark Accelerace Hands-on investment and business developmentprograms

Læs mere

International Community. Fyrtårnet for international arbejdskraft og deres familier i Business Region Aarhus

International Community. Fyrtårnet for international arbejdskraft og deres familier i Business Region Aarhus Fyrtårnet for international arbejdskraft og deres familier i Business Region Aarhus International Community er Netværket for udenlandske medarbejdere og deres medfølgende familier i Østjylland Serviceportalen

Læs mere

Sport for the elderly

Sport for the elderly Sport for the elderly - Teenagers of the future Play the Game 2013 Aarhus, 29 October 2013 Ditte Toft Danish Institute for Sports Studies +45 3266 1037 ditte.toft@idan.dk A growing group in the population

Læs mere

Part 5 Leisure Time and Transport

Part 5 Leisure Time and Transport Part 5 Leisure Time and Transport Lesson 3 Situation and Listen & Practice Situation Line and Louise are colleagues. They meet at a café before work. Line is late because h bike had a puncture on the way.

Læs mere

GUIDE TIL BREVSKRIVNING

GUIDE TIL BREVSKRIVNING GUIDE TIL BREVSKRIVNING APPELBREVE Formålet med at skrive et appelbrev er at få modtageren til at overholde menneskerettighederne. Det er en god idé at lægge vægt på modtagerens forpligtelser over for

Læs mere

Patientinddragelse i forskning. Lars Henrik Jensen Overlæge, ph.d., lektor

Patientinddragelse i forskning. Lars Henrik Jensen Overlæge, ph.d., lektor Patientinddragelse i forskning Lars Henrik Jensen Overlæge, ph.d., lektor BMC Health Services Research 2014, 14:89 142 studies that described a spectrum of engagement Engagement was feasible in most settings

Læs mere

A Strategic Partnership between Aarhus University, Nykredit & PwC. - Focusing on Small and Medium-sized Enterprises

A Strategic Partnership between Aarhus University, Nykredit & PwC. - Focusing on Small and Medium-sized Enterprises A Strategic Partnership between Aarhus University, Nykredit & PwC - Focusing on Small and Medium-sized Enterprises 04-12-2013 1 Why Danmark vinder bronze i innovation, men sakker bagud i forhold til vores

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2013

Trolling Master Bornholm 2013 Trolling Master Bornholm 2013 (English version further down) Tilmeldingerne til 2013 I dag nåede vi op på 85 tilmeldte både. Det er stadig lidt lavere end samme tidspunkt sidste år. Tilmeldingen er åben

Læs mere

IN MEMORIAM Rasmus Glarbjerg Larsen 1994 2015

IN MEMORIAM Rasmus Glarbjerg Larsen 1994 2015 IN MEMORIAM Rasmus Glarbjerg Larsen 1994 2015 WELCOME TO COPENHAGEN INVITATIONAL It is a great pleasure for me as president of Værløse Basketball Club to welcome you all to for three days filled with

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2013

Trolling Master Bornholm 2013 Trolling Master Bornholm 2013 (English version further down) Tilmeldingerne til 2013 I dag nåede vi op på 77 tilmeldte både. Det er lidt lavere end samme tidspunkt sidste år. Til gengæld er det glædeligt,

Læs mere

DK - Quick Text Translation. HEYYER Net Promoter System Magento extension

DK - Quick Text Translation. HEYYER Net Promoter System Magento extension DK - Quick Text Translation HEYYER Net Promoter System Magento extension Version 1.0 15-11-2013 HEYYER / Email Templates Invitation Email Template Invitation Email English Dansk Title Invitation Email

Læs mere

Flag s on the move Gijon Spain - March 2010. Money makes the world go round How to encourage viable private investment

Flag s on the move Gijon Spain - March 2010. Money makes the world go round How to encourage viable private investment Flag s on the move Gijon Spain - March 2010 Money makes the world go round How to encourage viable private investment Local action groups in fisheries areas of Denmark Nordfyn The organization of FLAG

Læs mere

1 s01 - Jeg har generelt været tilfreds med praktikopholdet

1 s01 - Jeg har generelt været tilfreds med praktikopholdet Praktikevaluering Studerende (Internship evaluation Student) Husk at trykke "Send (Submit)" nederst (Remember to click "Send (Submit)" below - The questions are translated into English below each of the

Læs mere

Userguide. NN Markedsdata. for. Microsoft Dynamics CRM 2011. v. 1.0

Userguide. NN Markedsdata. for. Microsoft Dynamics CRM 2011. v. 1.0 Userguide NN Markedsdata for Microsoft Dynamics CRM 2011 v. 1.0 NN Markedsdata www. Introduction Navne & Numre Web Services for Microsoft Dynamics CRM hereafter termed NN-DynCRM enable integration to Microsoft

Læs mere

To the reader: Information regarding this document

To the reader: Information regarding this document To the reader: Information regarding this document All text to be shown to respondents in this study is going to be in Danish. The Danish version of the text (the one, respondents are going to see) appears

Læs mere

Brug sømbrættet til at lave sjove figurer. Lav fx: Få de andre til at gætte, hvad du har lavet. Use the nail board to make funny shapes.

Brug sømbrættet til at lave sjove figurer. Lav fx: Få de andre til at gætte, hvad du har lavet. Use the nail board to make funny shapes. Brug sømbrættet til at lave sjove figurer. Lav f: Et dannebrogsflag Et hus med tag, vinduer og dør En fugl En bil En blomst Få de andre til at gætte, hvad du har lavet. Use the nail board to make funn

Læs mere

Sports journalism in the sporting landscape

Sports journalism in the sporting landscape Sports journalism in the sporting landscape - Blind spots of the journalists Foto: Bjørn Giesenbauer/Flickr Play the Game 2013 Aarhus, 30 October 2013 Ditte Toft Danish Institute for Sports Studies/Play

Læs mere

Information Systems ICT. Welcome to. Autumn Meeting Oct 2013, Copenhagen(DK)

Information Systems ICT. Welcome to. Autumn Meeting Oct 2013, Copenhagen(DK) Information Systems ICT Welcome to Autumn Meeting Oct 2013, Copenhagen(DK) Agenda Autumn Meeting 2013 Thursday 24:th of October 10:00 Velkomst. Status fra formanden og gennemgang af program for høstmødet

Læs mere

Meget formel, modtager har en meget speciel titel som skal bruges i stedet for deres navne

Meget formel, modtager har en meget speciel titel som skal bruges i stedet for deres navne - Åbning Engelsk Dansk Dear Mr. President, Kære Hr. Direktør, Meget formel, modtager har en meget speciel titel som skal bruges i stedet for deres navne Dear Sir, Formel, mandelig modtager, navn ukendt

Læs mere

Meget formel, modtager har en meget speciel titel som skal bruges i stedet for deres navne

Meget formel, modtager har en meget speciel titel som skal bruges i stedet for deres navne - Åbning Dansk Engelsk Kære Hr. Direktør, Dear Mr. President, Meget formel, modtager har en meget speciel titel som skal bruges i stedet for deres navne Kære Hr., Formel, mandelig modtager, navn ukendt

Læs mere

Eksempel på eksamensspørgsmål til caseeksamen

Eksempel på eksamensspørgsmål til caseeksamen Eksempel på eksamensspørgsmål til caseeksamen Engelsk niveau E, TIVOLI 2004/2005: in a British traveller s magazine. Make an advertisement presenting Tivoli as an amusement park. In your advertisement,

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2014

Trolling Master Bornholm 2014 Trolling Master Bornholm 2014 (English version further down) Så er ballet åbnet, 16,64 kg: Det er Kim Christiansen, som i mange år også har deltaget i TMB, der tirsdag landede denne laks. Den måler 120

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2014

Trolling Master Bornholm 2014 Trolling Master Bornholm 2014 (English version further down) Den ny havn i Tejn Havn Bornholms Regionskommune er gået i gang med at udvide Tejn Havn, og det er med til at gøre det muligt, at vi kan være

Læs mere

Vind Seminar Fredericia 4. april 2013 JOB2SEA

Vind Seminar Fredericia 4. april 2013 JOB2SEA Vind Seminar Fredericia 4. april 2013 JOB2SEA Rekrutteringsstrategi i et svært marked. Helle Drachmann Baggrund Job- & CV database Outplacement & transition management Koncern HR Selvstændig virksomhed

Læs mere

Folketinget Boligudvalget Christiansborg, den 4. april 2005

Folketinget Boligudvalget Christiansborg, den 4. april 2005 Boligudvalget BOU alm. del - Bilag 21 O Folketinget Boligudvalget Christiansborg, den 4. april 2005 Til udvalgets medlemmer og stedfortrædere. Invitation til konferencen Status ét år efter EU s Østudvidelse

Læs mere

Are you hiring Newcomers?

Are you hiring Newcomers? Are you hiring Newcomers? Newcomer Service offers free support You are welcome to contact Newcomer Service when you wish to: Forward information on life in Esbjerg to attract newcomers Receive advise on

Læs mere

SAS Corporate Program Website

SAS Corporate Program Website SAS Corporate Program Website Dear user We have developed SAS Corporate Program Website to make the administration of your company's travel activities easier. You can read about it in this booklet, which

Læs mere

ASTRAZENECA ONCOLOGY EDUCATION. Invitation Nordic - Baltic Masterclass. BRCA tumor testing

ASTRAZENECA ONCOLOGY EDUCATION. Invitation Nordic - Baltic Masterclass. BRCA tumor testing ASTRAZENECA ONCOLOGY EDUCATION Invitation Nordic - Baltic Masterclass BRCA tumor testing February, 28 th 2017 In co-operation with: Estrid Høgdall, Professor, Dr. Sc., Ph.d., Head of Molecular Unit, Herlev

Læs mere

E K S T R A O R D I N Æ R G E N E R A F O R S A M L I N G E X T R A O R D I N A R Y G E N E R A L M E E T I N G. Azanta A/S. J.nr.

E K S T R A O R D I N Æ R G E N E R A F O R S A M L I N G E X T R A O R D I N A R Y G E N E R A L M E E T I N G. Azanta A/S. J.nr. J.nr. 210150001 E K S T R A O R D I N Æ R G E N E R A F O R S A M L I N G E X T R A O R D I N A R Y G E N E R A L M E E T I N G Azanta A/S Brinkmann Kronborg Henriksen Advokatpartnerselskab /// Amaliegade

Læs mere

The River Underground, Additional Work

The River Underground, Additional Work 39 (104) The River Underground, Additional Work The River Underground Crosswords Across 1 Another word for "hard to cope with", "unendurable", "insufferable" (10) 5 Another word for "think", "believe",

Læs mere

Fag: Engelsk Niveau E Casearbejdsdag 12-01-2015

Fag: Engelsk Niveau E Casearbejdsdag 12-01-2015 De merkantile Erhvervsuddannelser Januar 2015 Casebaseret eksamen Fag: Engelsk Niveau E Casearbejdsdag 12-01-2015 All information needed for this case is available at: http://www.emu.dk/soegning?f%5b0%5d=field_omraade%3a5463&f%5b1%5d=field_fag1%3a13

Læs mere

Brug af logbog i undervisning. Karen Lauterbach Center for Afrikastudier Adjunktpædagogikum 19. Juni 2013

Brug af logbog i undervisning. Karen Lauterbach Center for Afrikastudier Adjunktpædagogikum 19. Juni 2013 Brug af logbog i undervisning Karen Lauterbach Center for Afrikastudier Adjunktpædagogikum 19. Juni 2013 Motivation og projektidé Modsætning mellem undervisningsideal (deltagende og reflekterende studerende

Læs mere

Financial Literacy among 5-7 years old children

Financial Literacy among 5-7 years old children Financial Literacy among 5-7 years old children -based on a market research survey among the parents in Denmark, Sweden, Norway, Finland, Northern Ireland and Republic of Ireland Page 1 Purpose of the

Læs mere

Introduktion til IMCC s AM2012-delegation

Introduktion til IMCC s AM2012-delegation Introduktion til IMCC s AM2012-delegation... men først - meet n greet! IFMSA International Federation of Medical Students Associations Verdens største fagspecifikke studenterorganisation Repræsenterer

Læs mere

Managing stakeholders on major projects. - Learnings from Odense Letbane. Benthe Vestergård Communication director Odense Letbane P/S

Managing stakeholders on major projects. - Learnings from Odense Letbane. Benthe Vestergård Communication director Odense Letbane P/S Managing stakeholders on major projects - Learnings from Odense Letbane Benthe Vestergård Communication director Odense Letbane P/S Light Rail Day, Bergen 15 November 2016 Slide om Odense Nedenstående

Læs mere

PROJEKTLEDELSE I RAMBØLL AGENDA

PROJEKTLEDELSE I RAMBØLL AGENDA PROJEKTLEDELSE I RAMBØLL AGENDA Kort om Rambøll Vores udgangspunkt Rekruttering og kompetencer i forhold Til Ramboll Fundamentals og værdier Om projektledelse i Rambøll Project Excellence Jobfamilier;

Læs mere

Implementing SNOMED CT in a Danish region. Making sharable and comparable nursing documentation

Implementing SNOMED CT in a Danish region. Making sharable and comparable nursing documentation Implementing SNOMED CT in a Danish region Making sharable and comparable nursing documentation INTRODUCTION Co-operation pilot project between: The Region of Zealand Their EHR vendor - CSC Scandihealth

Læs mere

Traffic Safety In Public Transport

Traffic Safety In Public Transport Traffic Safety In Public Transport 13 October 2014 Arriva Denmark 2 Arriva Denmark Arriva has been part of public transport in Denmark since 1997 Arriva Denmark provides passenger transport by bus, train

Læs mere

Masters Thesis - registration form Kandidatafhandling registreringsformular

Masters Thesis - registration form Kandidatafhandling registreringsformular Masters Thesis - registration form Kandidatafhandling registreringsformular Godkendelse af emne for hovedopgave af vejleder og undervisningskoordinator. Læs venligst retningslinjerne sidst i dette dokument

Læs mere

Subject to terms and conditions. WEEK Type Price EUR WEEK Type Price EUR WEEK Type Price EUR WEEK Type Price EUR

Subject to terms and conditions. WEEK Type Price EUR WEEK Type Price EUR WEEK Type Price EUR WEEK Type Price EUR ITSO SERVICE OFFICE Weeks for Sale 31/05/2015 m: +34 636 277 307 w: clublasanta-timeshare.com e: roger@clublasanta.com See colour key sheet news: rogercls.blogspot.com Subject to terms and conditions THURSDAY

Læs mere

Innonet Lifestyle Interior & Clothing Innovationsnetværket Livsstil Bolig & Beklædning

Innonet Lifestyle Interior & Clothing Innovationsnetværket Livsstil Bolig & Beklædning Be#na Simonsen Man. Director Development Centre UMT & Innonet Lifestyle- Interior & Clothing www.innonetlifestyle.com Match Making for Innovation Being a small country Denmark has a grounded tradition

Læs mere

Sustainable use of pesticides on Danish golf courses

Sustainable use of pesticides on Danish golf courses Indsæt nyt billede: Sustainable use of pesticides on Danish golf courses Anita Fjelsted - Danish EPA Ministry of the Environment 27 May 2015 - STERF The Danish Environmental Protection Agency 450 employees

Læs mere

22. maj 2013, kl. 10.00 May 22, 2013 at 10.00 a.m. Tranegaardsvej 20, DK-2900 Hellerup, Denmark

22. maj 2013, kl. 10.00 May 22, 2013 at 10.00 a.m. Tranegaardsvej 20, DK-2900 Hellerup, Denmark Til aktionærerne i Azanta A/S To the shareholders of Azanta A/S Vedr. Ordinær generalforsamling 2013 Re. Annual General Meeting 2013 Der indkaldes herved til ordinær generalforsamling i Azanta A/S ( Selskabet

Læs mere

SØREN SKIBSTED 1/5. Telefon Direkte: Partner, Head of London Office, København, London.

SØREN SKIBSTED 1/5. Telefon Direkte: Partner, Head of London Office, København, London. SØREN SKIBSTED Partner, Head of London Office, København, London Søren leder Kromann Reumerts London-kontor og er leder af Kromann Reumerts forretningsgruppe for outsourcing. Han er beskikket som advokat

Læs mere

Brugerdreven innovation

Brugerdreven innovation Det innovative potentiale Brugerdreven innovation Hvad er det, brugere kan se? Hvordan optager organisationer brugerviden? Om at skære ud i pap Cases: Fjernvarmeanlæg, rensningsanlæg, indeklima Jacob Buur

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: MA Cognitive Semiotics. Navn på universitet i udlandet: Tartu University.

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: MA Cognitive Semiotics. Navn på universitet i udlandet: Tartu University. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: MA Cognitive Semiotics Navn på universitet i udlandet: Tartu University Land: Estonia Periode: Fra: 02.2012 Til: 06.2012 Udvekslingsprogram:

Læs mere

Vejledning til Sundhedsprocenten og Sundhedstjek

Vejledning til Sundhedsprocenten og Sundhedstjek English version below Vejledning til Sundhedsprocenten og Sundhedstjek Udfyld Sundhedsprocenten Sæt mål og lav en handlingsplan Book tid til Sundhedstjek Log ind på www.falckhealthcare.dk/novo Har du problemer

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 3

Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 3 Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 3 English version further down Fremragende vejr og laks hele vejen rundt om øen Weekendens fremragende vejr (se selv de bare arme) lokkede mange bornholmske

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2015

Trolling Master Bornholm 2015 Trolling Master Bornholm 2015 (English version further down) Sæsonen er ved at komme i omdrejninger. Her er det John Eriksen fra Nexø med 95 cm og en kontrolleret vægt på 11,8 kg fanget på østkysten af

Læs mere

Engelsk G Opgaveark. Maj 2011. Dato Prøveafholdende institution Tilsynsførende

Engelsk G Opgaveark. Maj 2011. Dato Prøveafholdende institution Tilsynsførende Engelsk G Opgaveark Maj 2011 Eksaminandens navn Nummer Dato Prøveafholdende institution Tilsynsførende Jeg bekræfter herved med min underskrift, at opgavebesvarelsen er udarbejdet af mig. Jeg har ikke

Læs mere

NOTIFICATION. - An expression of care

NOTIFICATION. - An expression of care NOTIFICATION - An expression of care Professionals who work with children and young people have a special responsibility to ensure that children who show signs of failure to thrive get the wright help.

Læs mere

Measuring the Impact of Bicycle Marketing Messages. Thomas Krag Mobility Advice Trafikdage i Aalborg, 27.08.2013

Measuring the Impact of Bicycle Marketing Messages. Thomas Krag Mobility Advice Trafikdage i Aalborg, 27.08.2013 Measuring the Impact of Bicycle Marketing Messages Thomas Krag Mobility Advice Trafikdage i Aalborg, 27.08.2013 The challenge Compare The pilot pictures The choice The survey technique Only one picture

Læs mere

Øjnene, der ser. - sanseintegration eller ADHD. Professionshøjskolen UCC, Psykomotorikuddannelsen

Øjnene, der ser. - sanseintegration eller ADHD. Professionshøjskolen UCC, Psykomotorikuddannelsen Øjnene, der ser - sanseintegration eller ADHD Professionshøjskolen UCC, Psykomotorikuddannelsen Professionsbachelorprojekt i afspændingspædagogik og psykomotorik af: Anne Marie Thureby Horn Sfp o623 Vejleder:

Læs mere

Bookingmuligheder for professionelle brugere i Dansehallerne 2015-16

Bookingmuligheder for professionelle brugere i Dansehallerne 2015-16 Bookingmuligheder for professionelle brugere i Dansehallerne 2015-16 Modtager man økonomisk støtte til et danseprojekt, har en premieredato og er professionel bruger af Dansehallerne har man mulighed for

Læs mere

Dean's Challenge 16.november 2016

Dean's Challenge 16.november 2016 O Dean's Challenge 16.november 2016 The pitch proces..with or without slides Create and Practice a Convincing pitch Support it with Slides (if allowed) We help entrepreneurs create, train and improve their

Læs mere

Medinddragelse af patienter i forskningsprocessen. Hanne Konradsen Lektor, Karolinska Institutet Stockholm

Medinddragelse af patienter i forskningsprocessen. Hanne Konradsen Lektor, Karolinska Institutet Stockholm Medinddragelse af patienter i forskningsprocessen Hanne Konradsen Lektor, Karolinska Institutet Stockholm Værdi eller politisk korrekt (formentlig krav i fremtidige fondsansøgninger) Hurtigere, effektivere,

Læs mere

NICE Forum Ph.d. foreløbige eksplorative resultater. Ph.d. studerende - Claire Forder, NICE, Cphbusiness & RUC

NICE Forum Ph.d. foreløbige eksplorative resultater. Ph.d. studerende - Claire Forder, NICE, Cphbusiness & RUC NICE Forum Ph.d. foreløbige eksplorative resultater Ph.d. studerende - Claire Forder, NICE, Cphbusiness & RUC Agenda 1. Ph.d. forsknings mål 2. Foreløbige resultater Nyt for den akademiske verden Nyt (?)

Læs mere

Learnings from the implementation of Epic

Learnings from the implementation of Epic Learnings from the implementation of Epic Appendix Picture from Region H (2016) A thesis report by: Oliver Metcalf-Rinaldo, oliv@itu.dk Stephan Mosko Jensen, smos@itu.dk Appendix - Table of content Appendix

Læs mere

New Hospital & New Psychiatry Bispebjerg

New Hospital & New Psychiatry Bispebjerg The Bispebjerg Construction Project EUHPN, October 2012 Hospital plan for the Capital Region A major restructuring project of the Danish hospital structure is now taking place. Each of the 5 regions develops

Læs mere

BILAG 8.1.B TIL VEDTÆGTER FOR EXHIBIT 8.1.B TO THE ARTICLES OF ASSOCIATION FOR

BILAG 8.1.B TIL VEDTÆGTER FOR EXHIBIT 8.1.B TO THE ARTICLES OF ASSOCIATION FOR BILAG 8.1.B TIL VEDTÆGTER FOR ZEALAND PHARMA A/S EXHIBIT 8.1.B TO THE ARTICLES OF ASSOCIATION FOR ZEALAND PHARMA A/S INDHOLDSFORTEGNELSE/TABLE OF CONTENTS 1 FORMÅL... 3 1 PURPOSE... 3 2 TILDELING AF WARRANTS...

Læs mere

VidenForum Fokus på viden Viden i fokus

VidenForum Fokus på viden Viden i fokus VidenForum inviterer til seminarrække - Learn how to improve your intelligence and market analysis capabilities VidenForum har fornøjelsen at præsentere en række spændende seminarer i samarbejde med Novintel

Læs mere

Application form for access to data and biological samples Ref. no

Application form for access to data and biological samples Ref. no Application form for access to data and biological samples Ref. 2016-02 Project title: Applicant: Other partners taking part in the project Names and work addresses: "Skilsmisse og selvvurderet mentalt

Læs mere

LANDSCAPE SPRAWL. Marie Markman, billedkunstner, cand.hort.arch., ph.d.

LANDSCAPE SPRAWL. Marie Markman, billedkunstner, cand.hort.arch., ph.d. LANDSCAPE SPRAWL Marie Markman, billedkunstner, cand.hort.arch., ph.d. LANDSKABSSPREDNING Marie Markman, billedkunstner, cand.hort.arch., ph.d. I Center for Strategisk Byforskning har vi de sidste 10 år

Læs mere

Aktivering af Survey funktionalitet

Aktivering af Survey funktionalitet Surveys i REDCap REDCap gør det muligt at eksponere ét eller flere instrumenter som et survey (spørgeskema) som derefter kan udfyldes direkte af patienten eller forsøgspersonen over internettet. Dette

Læs mere

bab.la Phrases: Personal Best Wishes Danish-Danish

bab.la Phrases: Personal Best Wishes Danish-Danish Best Wishes : Marriage Tillykke. Vi ønsker jer begge to alt mulig glæde i verdenen. Tillykke. Vi ønsker jer begge to alt mulig glæde i verdenen. a Tillyke og varme ønsker til jer begge to på jeres bryllupsdag.

Læs mere

how to save excel as pdf

how to save excel as pdf 1 how to save excel as pdf This guide will show you how to save your Excel workbook as PDF files. Before you do so, you may want to copy several sheets from several documents into one document. To do so,

Læs mere

KEA The sky is the limit 20. November 2013

KEA The sky is the limit 20. November 2013 KEA The sky is the limit 20. November 2013 Agenda Kort om Dansk Standard og standarder Dansk Standard er den nationale standardiseringsorganisation i Danmark Omsætning DKK 194 mio.kr. 160 medarbejdere

Læs mere

PR day 7. Image+identity+profile=branding

PR day 7. Image+identity+profile=branding PR day 7 Image+identity+profile=branding A few definitions Public Relations is the planned and sustained effort to establish and maintain goodwill and understanding between an organisation and it s public.

Læs mere

Articles of Association. Vedtægter ISS A/S ISS A/S. CVR-nr. 28 50 47 99. CVR no. 28 50 47 99

Articles of Association. Vedtægter ISS A/S ISS A/S. CVR-nr. 28 50 47 99. CVR no. 28 50 47 99 Vedtægter Articles of Association ISS A/S ISS A/S CVR-nr. 28 50 47 99 CVR no. 28 50 47 99 1. Navn, formål og koncernsprog 1. Name, objects and official group language 1.1 Selskabets navn er ISS A/S. 1.1

Læs mere

Byg din informationsarkitektur ud fra en velafprøvet forståelsesramme The Open Group Architecture Framework (TOGAF)

Byg din informationsarkitektur ud fra en velafprøvet forståelsesramme The Open Group Architecture Framework (TOGAF) Byg din informationsarkitektur ud fra en velafprøvet forståelsesramme The Open Group Framework (TOGAF) Otto Madsen Director of Enterprise Agenda TOGAF og informationsarkitektur på 30 min 1. Introduktion

Læs mere

POSitivitiES Positive Psychology in European Schools HOW TO START

POSitivitiES Positive Psychology in European Schools HOW TO START POSitivitiES Positive Psychology in European Schools HOW TO START POSitivitiES Positive Psychology in European Schools PositivitiES er et Comenius Multilateral europæisk projekt, som har til formål at

Læs mere

TA BUSSEN - LINIE 888 - HURTIGT BILLIGT BEHAGELIGT NEMT KØBENHAVN SILKEBORG ÅRHUS THISTED AALBORG KUN 120 KR. til Århus og Silkeborg. Aalborg og Thisted kun 140 kr. Ovenstående priser er for studerende

Læs mere

Teknologispredning i sundhedsvæsenet DK ITEK: Sundhedsteknologi som grundlag for samarbejde og forretningsudvikling

Teknologispredning i sundhedsvæsenet DK ITEK: Sundhedsteknologi som grundlag for samarbejde og forretningsudvikling Teknologispredning i sundhedsvæsenet DK ITEK: Sundhedsteknologi som grundlag for samarbejde og forretningsudvikling 6.5.2009 Jacob Schaumburg-Müller jacobs@microsoft.com Direktør, politik og strategi Microsoft

Læs mere

Titel: Hungry - Fedtbjerget

Titel: Hungry - Fedtbjerget Titel: Hungry - Fedtbjerget Tema: fedme, kærlighed, relationer Fag: Engelsk Målgruppe: 8.-10.kl. Data om læremidlet: Tv-udsendelse: TV0000006275 25 min. DR Undervisning 29-01-2001 Denne pædagogiske vejledning

Læs mere

Appendix A. E-mail correspondence with Fyrvaerkeri.dk:

Appendix A. E-mail correspondence with Fyrvaerkeri.dk: Appendix A E-mail correspondence with Fyrvaerkeri.dk: Fra: Mette Jørvad Niess MEJN@ucl.dk Emne: SV: Projekt til fyrværkeri Til: "dste06@media.aau.dk" dste06@media.aau.dk Cc: "Kathrine Møgelbjerg Jørgensen"

Læs mere

Søsterhotellerne i Fredericia

Søsterhotellerne i Fredericia Hotellet ved lillebælt Søsterhotellerne i Fredericia Tel. +45 7592 1855 www.postgaarden.dk Hotellet i city Vi hygger om vore gæster We always spoil our guests På Hotel Postgaarden og Hotel Medio sørger

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 3

Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 3 Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 3 English version further down Den første dag i Bornholmerlaks konkurrencen Formanden for Bornholms Trollingklub, Anders Schou Jensen (og meddomer i TMB) fik

Læs mere

Ballroom Fitness Dance Events

Ballroom Fitness Dance Events Event 2016 Event 2016 Event 2016 Event 2016 Event 2016 Event 2016 Event 2016 Event 2016 Event 2016 Event 2016 Event 2016 Event 2016 Event 2016 Event 2016 Ballroom Fitness Dance Events Danseuge for dig

Læs mere

Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 7

Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 7 Trolling Master Bornholm 2016 Nyhedsbrev nr. 7 English version further down Så var det omsider fiskevejr En af dem, der kom på vandet i en af hullerne, mellem den hårde vestenvind var Lejf K. Pedersen,

Læs mere

Must I be a registered company in Denmark? That is not required. Both Danish and foreign companies can trade at Gaspoint Nordic.

Must I be a registered company in Denmark? That is not required. Both Danish and foreign companies can trade at Gaspoint Nordic. General Questions What kind of information do you need before I can start trading? Please visit our webpage www.gaspointnordic.com under the heading How to become a participant Is it possible to trade

Læs mere

Modtageklasser i Tønder Kommune

Modtageklasser i Tønder Kommune Modtageklasser i Tønder Kommune - et tilbud i Toftlund og Tønder til børn, der har behov for at blive bedre til dansk TOFTLUND TØNDER Hvad er en modtageklasse? En modtageklasse er en klasse med særligt

Læs mere