Seks huse seks energimodeller. Smukke energier VELFAC U-værdier skal ikke bare være lave de skal også se godt ud!

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Seks huse seks energimodeller. Smukke energier VELFAC U-værdier skal ikke bare være lave de skal også se godt ud!"

Transkript

1 vinduer for livet nr. 1 // Forår 2012 // et magasin om dagslys, energi og design NYT Magasin fra VELFAC Grøn rentabilitet Seks huse seks energimodeller Smukke energier VELFAC U-værdier skal ikke bare være lave de skal også se godt ud! 50% Boligforening halverer varmetabet via vinduerne

2

3 Velkommen til det første nummer af byggebranchens nye magasin om dagslys, energi og design Det er svært at spå især om fremtiden. Det gamle ordsprog dækker også virkeligheden for en vinduesproducent, og i VELFAC giver vi os da heller ikke af med hverken spådomme eller anden trolddomskunst. Vi tilfører i stedet væsentlige ressourcer til vores Hos VELFAC venter vi ikke på fremtiden vi skaber den selv. forsknings- og udviklingsafdelinger, så de i samarbejde med førende universiteter og institutter, hele tiden kan være på forkant med den nyeste viden om moderne byggemetoder, og om vinduer og vinduers betydning for bygninger, mennesker og miljø. Her i starten af 2012 ser vi fire væsentlige tendenser med betydning for vinduer og anvendelsen af vinduer i de kommende år: 1) Behovet for et lavere energiforbrug 2) Behovet for helhedsløsninger der tilgodeser design, funktion og energi 3) Behovet for et bedre indeklima 4) Ønsket om en mere bæredygtighed levevis. I vores nye magasin kan du læse om, hvordan vi arbejder med at forene design og energi-performance i udviklingen af vores VELFAC 200 vinduessystem. Gennem en intensiv udvælgelsesproces, med test af mere end 200 materialer og 500 materialekombinationer, har vi over de sidste otte år udviklet på et nyt kompositmateriale, der på helt enestående vis forener styrke, isolering, lang levetid og bæredygtighed med et meget attraktivt og moderne design. Resultatet er VELFAC 200 Helo et aktuelt og markedsførende vinduesprodukt og et sikkert skridt mod de næste 10, 20 og 30 år. Du kan også læse om, hvordan vi via tilstedeværelsen på Ecobuild, verdens største messe for bæredygtigt byggeri i London, stiller skarpt på vores ansvar for at udvikle vinduer, der giver mere, end de tager og bidrager til en sundere og renere verden. Endelig kan du læse om, hvordan vi med en række temadage over hele landet sætter godt indeklima øverst på dagsordenen. Hos VELFAC venter vi ikke på fremtiden - vi skaber den selv. Gennem deltagelse i en lang række af tidens mest ambitiøse og udfordrende udviklingsbyggerier, og i samarbejde med tidens største kapaciteter, søger vi hos VELFAC at fastholde vores position på forkant af tiden. God fornøjelse! Jes Dam Jessen Projektsalgsdirektør

4 Magasinet Vinduer for Livet Udgives af VELFAC A/S Bygholm Søpark Horsens Mail: Telefon Forår 2012 Indhold Chefredaktion Jes Dam Jessen Christina Hauberg Rasmussen Redaktion Anine Drivsholm Bråten Luise Søndergaard Christina H. Gemmer Art Director Claus Sørensen Tryk Oberthur Technologies Oplag: stk Udkommer 2 gange årligt Forsidefoto Flemming Jeppesen FOTO Lars Aarø, Flemming Jeppesen og Niels Aage Skovbo, Fokus Foto samt VELFAC arkiv. 16 Smukke U-værdier Fremtidens energioptimerede vinduessystem hedder VELFAC 200 Helo. HELO kompositmaterialet består af 82 pct. glas og 18 pct. polyuretan og skabes ved at indstøbe fine glastråde i polyuretan VELFAC A/S VELFAC, VELFAC logo and VELFAC VinduesHuset are registered trademarks used under license by VELFAC Group. HELO is a registered trademark belonging to VKR Holding A/S. Vinduer for Livet tager forbehold for trykfejl. 20 Grøn skole får VELFAC En ny, stor skole i Frederikshavn er et grønt byggeri. Vi har lagt vægt på at benytte VELFAC 200 Helo vinduer for at imødekomme energikravene; fortæller projektchef Klaus M. Rasmussen fra MT Højgaard.

5 6 Få mest energi for pengene 10 VELFAC i Den gamle By 12 Kvalitetskultur i Window Village 14 Window Farming 15 Bæredygtighed i London 16 Historien om verdens stærkeste og bedst isolerende vindue 18 Produktpræsentation: VELFAC 200 Helo 20 Skole for livet opføres som OPS-projekt 24 Den ultimative kombination af energieffektivitet, design og livskvalitet 27 VELFAC i Berlin 28 Boligforening halverer varmetab med VELFAC 30 Projektér dit indeklima 6 Seks boliger seks energimodeller I Albertslund Syd tester de seks forskellige metoder til energirenovering af boliger, før de investerer. Det handler om grøn rentabilitet. 15 Vinduernes svar på ipad en Sådan betegnede to arkitekter det nye vinduessystem VELFAC 200 Helo, da de så det på bæredygtighedsmessen Ecobuild i London.

6 6 VELFAC. vinduer for livet Energirenovering Grøn rentabilitet med VELFAC

7 7 VELFAC bliver afprøvet forud for en omfattende energirenovering af det almene boligbyggeri i Albertslund Syd. Best practice fastlægges og her er VELFAC med som partner. VELFAC har leveret vinduer til seks prøvehuse i Fiskens Kvarter i Albertslund Syd. I husene bliver der eksperimenteret med forskellige energitiltag, så bygherren, administrationsselskabet BO-VEST, kan vælge den bedste løsning forud for energirenoveringen af i alt række- og gårdhavehuse i Vridsløselille Andelsboligforening og Albertslund Boligforening. Vi er på jagt efter den renoveringsmodel, der giver mest energi for pengene, siger byggechef Jesper Rasmussen, BO- VEST. Med støtte fra Landsbyggefonden og Energistyrelsens EUDP pulje kan vi gennemføre en gennemgribende energirenovering og sikre tidssvarende og attraktive boliger for nye generationer af familier, uden at huslejen stiger mere end kroner om måneden. Arkitektur og dagslys Udover energireduktionen får boligerne også et tiltrængt ansigtsløft, der får dem til at ligne moderne minimalistisk byggeri i stedet for nedslidt beton. Vi har et meget stærkt og engageret beboerdemokrati. Mange har boet her siden starten, altså i mere end 45 år, fortæller projektleder Tine Refsgaard, BO-VEST. Grøn rentabilitet Det centrale i Albertslund-konceptet er at udvikle metoder og konkrete tekniske løsninger, der gør energirenovering billigere og derved rentabel at gennemføre. Men også at få løsningerne til at indgå i en helhedsorienteret renovering af boligerne, der på mange måder har behov for fornyelse f.eks. i form af mere tilført dagslys og et bedre indeklima. Erfaringerne fra prøveboligerne danner nu grundlag for den videre renovering af Albertslund Syds boliger og hvordan boligafdelingerne kan få mest for pengene. Prøvehusene er blevet energirenoveret, så de opfylder følgende fem energiklasser: BR08, Lavenergiklasse 2, Lavenergiklasse 1, 2020-passiv og 0-energi. Totalentreprisen er netop udbudt, og vinderen får som første opgave at gennemføre renoveringen af seks referencehuse i efteråret På basis af disse erfaringer går det herefter for alvor løs på et særdeles solidt fundament af erfaring. Arkitektfirmaet NOVA5 har tegnet flere vinduer og mere dagslys ind i planerne, så alle husene nu enten får et højtliggende smalt vinduesbånd eller en fransk altan på første sal. Samtidig er hvert hus udvidet med en 8 kvm stor karnap med vinduer og terrassedøre fra gulv til loft i stueplan. Dertil kommer nyindretning af bad og køkken, nye gårdhaver samt skifer på facaden. Beboerdemokrati Beboerne i Albertslund Syd har i høj grad været inddraget i processen via beboermøder, ekskursioner, åbent-hus arrangementer og workshops. Først og fremmest er der nedsat en følgegruppe omkring renoveringsprojektet med beboerrepræsentanter:

8 8 VELFAC. vinduer for livet Energirenovering Projektleder Tine Refsgaard og byggechef Jesper Rasmussen, BO-VEST, foran de energirenoverede prøveboliger i Albertslund. Albertslund Syd en by i byen Albertslund Syd var udover at være et af landets største boligbyggerier på opførelsestidspunktet i 1960 erne også et stort eksperiment både hvad angår byplan, boligudformning og anvendt byggeteknik. Populært sagt var ideen at skabe en by i byen med forskellige typer boliger, daginstitutioner, indkøbsmuligheder og skoler. Albertslund Syd består af lave gård- og rækkehuse i periferien og etagehuse langs den kunstigt anlagte bykanal. Selve gårdhus-motivet var nyt kun kendt fra Sydeuropa og fra Jørn Utzons Kingo- og Fredensborg-huse, opført få år tidligere. Bebyggelsen er utraditionelt opført som montagebyggeri med præfabrikerede betonelementer. Albertslund-konceptet prisvinder Den 31. oktober 2011 blev Albertslund Kommune udnævnt til Nordisk Energikommune 2011 med Albertslund-konceptet, der er et energirenoveringsprojekt, som kombinerer energi- og omkostningseffektiv teknologi, forbedret indeklima og rationelle byggemetoder. Mange boliger i Albertslund er renoveringsmodne. Samtidig ligger det største potentiale for at nedbringe klimabelastningen fra bygninger i den eksisterende bygningsmasse. Med Albertslund-konceptet udvikles der et koncept for energirenovering af en række tidstypiske boliger i Albertslund opført i perioden Alle boligerne i projektet er opført som industrialiseret montagebyggeri, og derfor udvikler projektet præfabrikerede løsninger til energirenovering. Demonstrationsprojektet støttes af Energistyrelsens EUDP-midler.

9 9 Før Efter 2020-passiv og 0-energi standard I prøvehusene, der er energirenoveret efter passiv og 0-energi standard, er de nye højt isolerede VELFAC 200 Helo vinduer med 3-lags ruder anvendt. Topstyrede og sidestyrede elementer Quartz 60 Vinduernes U-værdi: 0,85 VELFAC i Fiskens kvarter Efter ombygningen ligner prøvehusene fuldstændigt hinanden, og der er ingen arkitektonisk forskel på de seks huse, men ser man nærmere på de energiløsninger, der er valgt, er husene meget forskellige. VELFAC har leveret vinduer fra systemerne VELFAC 200i og VELFAC 200 Helo. De to systemer har samme design, men hver deres energiperformance. Derudover er der anvendt hhv 2- og 3-lags ruder til at justere U-værdierne. Lavenergiklasse 1 I de to prøvehuse som er energirenoveret efter Lavenergiklasse 1 er der monteret VELFAC 200i vinduer med 3-lags ruder. Topstyrede og sidestyrede elementer RAL 7016 Vinduernes U-værdi: 1,1 BR08 og lavenergiklasse 2 I de to prøvehuse, som er renoveret til energiklasse BR08 og Lavenergiklasse 2, er monteret VELFAC 200i vinduer med 2-lags ruder. Topstyrede og sidestyrede elementer RAL 7016 Vinduernes U-værdi: 1,4

10 10 VELFAC. vinduer for livet 2012 Rundt om VELFAC VELFAC vinduer i Den gamle By Den gamle By i Århus er i gang med opførelsen af et nyt kvarter fra 1970 erne. Her monteres originale VELFAC Ribo vinduer pga deres tidstypiske look. Faktisk har VELFAC netop relanceret vinduessystemet VELFAC Ribo i en opdateret version, der er specielt udviklet til renovering af parcelhuse fra 1960 erne, 70 erne og 80 erne. Bristol Green Doors 90% VELFAC er den eneste vinduesproducent, der har fået udarbejdet en miljødeklaration. Teknologisk Institut har forestået analysen, som redegør for VELFAC 200 vinduets miljøpåvirkning. I analysen kigges der på miljøbelastning i forbindelse med materialevalg, produktion, selve brugsfasen, hvor vinduet sidder i en bygning, bortskaffelse samt transport. Langt det største energiforbrug og dermed langt den største miljøbelastning over 90% skyldes varmetab i brugsfasen. En ny tendens i Bristol, England er åbent hus arrangementer i private hjem for private borgere. Her slår husejerne dørene op og giver besøgende mulighed for at snakke og lytte til deres erfaringer med energirenovering. Det er non-profit organisationen Bristol Green Doors, der står bag. Vinduet som computerskærm Samsung Smart Window er et interaktivt vindue en gennemsigtig touch-screen med mulighed for at gå online, se video m.v. Der er endda en persienne-funktion indbygget: Transparent LCD skærm x 768 opløsning 2 mm skærmtykkelse 4.5kg HDMI og USB interface Get the free mobile app at

11 11 Danmarks første certificerede bæredygtige bygning Gratis opmåling Som noget nyt tilbyder VELFAC private konsumenter, der står over for en vinduesudskiftning en gratis opmåling i deres hjem. Opmålingen foretages af en certificeret VELFAC VinduesMester og følges op med et tilbud. Opmålingen bestilles pr. telefon eller på De første almennyttige passivhuse får VELFAC vinduer Passivhusene i Køge vil få et energiforbrug, der ligger et godt stykke under Bygningsreglementets energikrav til nybyggeri, og de kommende beboere kan se frem til en månedlig varmeregning på under 200 kr. Byggeriet omfatter ca m² boliger i henholdsvis 3 og 4 etager, og er de første almennyttige passivhuse i Danmark. Efter en vurdering af flere vinduesproducenter er entreprenør og rådgiver kommet frem til, at VELFAC 200 Helo bedst opfylder kravene til isolering, funktion og holdbarhed. Green Lighthouse, der huser det Naturvidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet er Danmarks første CO 2 -neutrale offentlige bygning. Nu er bygningen også Danmarks første certificerede bæredygtige bygning. Bygningen har opnået LEED guld-certificering som den første bygning i Danmark. VELFAC er visionspartnere i Green Lighthouse, og har bidraget med ekspertkompetencer, teknologier og produkter, som har haft essentiel betydning for byggeriets energibalance og indeklima. LEED-certificeringen er en amerikansk metode til at bedømme bygningers bæredygtighed. Certificeringen vedrører fem områder, hvorunder man definerer og bedømmer en bygnings bæredygtighed; grund og placering, vandforbrug, energiforbrug, materialer og indeklima. Green Lighthouse har opnået 68 point ud af 80 mulige og har dermed fået guld-certificeringen.

12 12 VELFAC. vinduer for livet kvalitet (For) Godt Det er først og fremmest oppe i hovederne på folk at begrebet kvalitet for alvor giver mening. Inddragelsen af medarbejderne i tilrettelæggelsen og udførelsen af det daglige arbejde bon er direkte ud i form af god kvalitet.

13 13 Kvaliteten af VELFAC produkter har aldrig været bedre end nu, lyder det fra produktionsdirektør Stig Romlund, der giver medarbejdernes engagement æren for det høje niveau. Det kan ikke blive for godt for produktionsdirektør Stig Romlund, der hele tiden sætter nye og højere standarder for produktionen af VELFAC vinduer. Tilgangen er effektiv. Kvaliteten har aldrig været så god som nu. Man skal ikke græde over spildt mælk eller skal man? Produktionsdirektør Stig Romlund skal være den første til at indrømme, at han om ikke græder, så i hvert fald ærgrer sig inderligt, hvis kvaliteten ikke er i top. For ham er kvalitet et dynamisk begreb, hvor overliggeren hele tiden skal hæves, efterhånden som målene nås. Godt nok er livsfarligt for enhver produktion og en trussel mod den bedste kvalitet, siger Stig Romlund. Han har ansvaret for produktionen af VELFAC vinduer og døre, der i dag fortrinsvis foregår i Window Village et stort produktionsmiljø med seks fabrikker. Kvalitetskultur i Window Village Kvaliteten har aldrig været bedre, men vi vil mere, lyder det fra Stig Romlund, der arbejder med udviklingen af kvalitetskulturen blandt VELFAC medarbejderne. Vi stillede os selv spørgsmålet og opgaven: Hvordan skaber man en kvalitetsbevidst kultur, hvor medejerskab og ansvarlighed står øverst på dagsordenen, forklarer Stig Romlund. Det er først og fremmest oppe i hovederne på folk at kvalitet for alvor giver mening. Inddragelsen af medarbejderne i tilrettelæggelsen og udførelsen af det daglige arbejde bon er direkte ud i form af god kvalitet. Alene i 2011 gennemførte vi mere end medarbejderforslag til forbedring af kvaliteten. Og vi har tænkt os at fortsætte på samme måde. At spørge medarbejderne er indlysende. De er specialister i forhold til den del af produktionen, de beskæftiger sig med otte timer hver dag. Det en ommer Kvalitet behøver ikke være dyrt det drejer sig om at undgå fejl, så den gode kvalitet er der i første forsøg. På den måde kan kvalitetsomkostningerne holdes nede og vinduerne nå frem til tiden. I dag er vi på et højere kvalitetsniveau her i Window Village end nogen sinde tidligere. Endda højere end vores velkendte kvalitet fra fabrikkerne i Danmark, siger Stig Romlund. VELFAC kvalitetsparametre Produktudvikling produkter der udfylder markedets behov og lovmæssige krav og sikrer en levetid på ikke mindre end 50 år Bredt og dybt sortiment multifunktionalitet giver frihed og anvendelsesmuligheder Kvalitetskultur, hvor medarbejderne foreslår forbedringer løbende, som herefter implementeres Window Village 6 fabrikker kvm produktion og lager

14 :21:00 14 VELFAC. vinduer for livet 2012 Rundt om VELFAC VELFAC produktkatalog Gældende fra 2012 En klassiker er på gaden! VELFAC produktkatalog - til nybyggeri og renovering DAnmArks FørstE ALmEnnyttiGE passivhuse Får VELFAC 200 helo VinDuEr NYT teknisk katalog Det nye tekniske VELFAC katalog er på gaden i både trykt og elektronisk version. Kataloget skaber overblik over VELFAC systemer, åbnefunktioner, tilbehør, indbygningsdetaljer og energiværdier. Læs om vores to nye systemer; VELFAC 200 Helo og VELFAC Ribo. Rekvirer kataloget på eller kig forbi Window Farming dyrk grøntsager og frugt i vinduet Window Farming giver mulighed for året rundt at dyrke grøntsager og frugt som fx salat, jordbær og ærter i vinduet. Planterne bruger det naturlige lys, der kommer ind ad vinduet og vokser direkte i gødet vand i et lodret system af potter. Window Farming er et amerikansk fænomen med oprindelse i Brooklyn, New York. Metoden gør det muligt at dyrke grøntsager og frugt selvom man hverken har jord eller plads. Det er en energieffektiv metode, hvor dagslyset fra vinduerne udnyttes som energikilde. Se film om Window Farming energi l design l kvalitet l rådgivning Gældende fra 2012 Get the free mobile app at / gettag.mobi Ta os med på råd! Vinduer er ikke bare vinduer. Hos VELFAC beskæftiger vi os med helhedsorienteret rådgivning. Vi mener nemlig, at vinduer er et dynamisk element, der spiller sammen med de øvrige komponenter i facaden. indeklima Få styr på energibalancen Der er mere mellem himmel og jord... lys lyd Vidste du, at begrebet energibalance fortæller mindst lige så meget om vinduets energi-performance som U-værdien? ENERGI velfac 360 rådgivning statik Energibalancen, også kaldet Eref, tager nemlig højde både for vinduets varmetab og varmetilskud. Beregningen af vinduets energibalance omfatter således hele vinduet. indbygning udbudsbeskrivelser Vinduets U-værdi angiver alene vinduets isoleringsevne, mens g-værdien er et udtryk for vinduets evne til at transmittere energitilskud fra solen.

15 15 Ecobuild Ecobuild er verdens største messe for bæredygtigt design. Den finder hvert år sted i marts i London. VELFAC udstiller på messen og lancerede i år det nye VELFAC 200 Helo vinduessystem under overskriften: The Best looking U-values in Town. Dansk besøg En gruppe danske arkitekter og konstruktører lagde vejen forbi London og Ecobuild sammen med VELFAC. Blandt gæsterne var Jan Ulrik Nielsen, Archidea Arkitekter M.a.a., Odense. Han havde følgeskab af kollegaen Simon Strandholt og key account manager Kenneth Hansen fra VELFAC. Det er første gang jeg er på Ecobuild. En messe med specielt fokus på bæredygtighed har bestemt sin berettigelse, lød det fra Jan Nielsen, der orienterede sig bredt om tendenser på messens stande. Selskabet benyttede andendagen i London til bl.a. at se nærmere på tegnestuen C.F. Møllers betonkube i Darwin Centre; en tilbygning til Natural History Museum i London. Add a Room Julie Tamblyn fra Cornwall driver en ægte engelsk Bed & Breakfast og var på Ecobuild for at se vinduerne i hendes nye gæstehus, der leveres af det dansk-svenske firma add a Room. add a Room leverer færdige mini-træhuse med VELFAC vinduer. Husene fremstilles efter byggeklods-princippet. Man starter med et grundmodul på 15 kvm og kan tilføje elementer efter ønske. Vinduernes svar på ipad en Det føles fantastisk og det ser fantastisk ud. Det er simpelthen vinduets svar på en ipad både med hensyn til design, energi og funktion, lød det begejstret fra arkitekterne Andrew Morton og James Cleaver fra firmaet Oak House Surveyors, da de blev præsenteret for det nye energivindue VELFAC 200 Helo på Ecobuild. VELFAC 200 Helo er en videreudvikling og energioptimeret udgave af det originale VELFAC 200 vinduessystem.

16 16 VELFAC. vinduer for livet Energi & design Historien om fremtidens vindue VELFAC 200 Helo er en videreudvikling af det smukke og velfungerende VELFAC 200 vinduessystem, forklarer udviklingschef Torben Hundevad, VELFAC. Januar 2005 VELFAC vil skabe verdens stærkeste og bedst isolerende vindue. December 2006 I samarbejde med nationale og internationale specialister testes mere end 200 kendte materialer inden VELFAC beslutter at udvikle sit eget. Marts 2007 VELFAC får for første gang kendskab til PUR-baseret glasfiber gennem samarbejde med et mindre canadisk udviklingsselskab. Oktober 2007 Pultruderede vinduesprofiler baseret på langsgående glastråde og polyuretan produceres i test. Januar 2009 Første vinduer fremstillet af HELO profiler monteres i VELFAC testbyggeriet Bolig For Livet.

17 17 Syv års udviklingsarbejde har skabt en revolution i vinduesbranchen. Vinduessystemet VELFAC 200 Helo er det første af sin slags i et helt nyt energioptimeret materiale specielt udviklet til formålet. Vi ville skabe verdens første energipositive vindue. Det skulle være stærkere og mere isolerende end noget andet, siger udviklingschef Torben Hundevad, VELFAC om grundtanken bag det nye vinduessystem VELFAC 200 Helo. Ambitionerne fejlede bestemt ikke noget dengang i Det har siden vist sig, at de godt 30 medarbejdere i udviklingsafdelingen har noget at have det i. Vinduessystemet VELFAC 200 Helo er en realitet efter 7 års indsats. Indrømmet: Vejen til målet har ikke været uden udfordringer. Vi har testet mere end 200 kendte materialer, inden vi besluttede at udvikle vores eget HELO kompositmateriale glastråde indstøbt i polyuretan, fortæller Torben Hundevad. Der er mange fantastiske ting ved dette vinduessystem, men noget af det, der virkelig tiltaler mig, er at der er tale om en videreudvikling af vores eksisterende VELFAC 200 system. Vi har ikke bare kassereret det velfungerende og smukke system vi allerede havde. Vi har fremtidssikret det energimæssigt, styrkemæssigt og levetidsmæssigt. Mission completed Med VELFAC 200 Helo har VELFAC fastholdt det originale formsprog kendt fra VELFAC 200i, men ændret på materialesammensætningen. Videreudviklingen er lykkedes de to VELFAC systemer kan endda sammenstilles og man kan ikke se forskel. Det giver muligheder i forbindelse med renovering og energioptimering. Bedst i test Og hvad sker der så nu? Kan Torben Hundevad finde på mere? Ork ja. Det intelligente vindue er lige om hjørnet. Fremtiden byder på vinduet som applikation, der kan meget mere end fungere som klimaskærm, siger Torben Hundevad. Fremtidens personlige vindue vil kunne åbne og lukke af sig selv og under bestemte forhold som fx regn og blæst, det vil have indbygget usynlig solafskærming og det vil kunne fungere som computerskærm med touch funktion og digitale persienner, selvfølgelig. Vi er fremme ved 2025, inden noget af dette er klar til at blive markedsført, vurderer Torben Hundevad. Vi ville skabe verdens første energipostive vindue. Det skulle være stærkere og mere isolerende end noget andet For ham er 'klar til salg' et klart definereret begreb uden test ud over det påkrævede i såvel laboratorium som i rigtige huse, er der ingen VELFAC vinduer der slipper gennem nåleøjet og ud i handel. Vi tester langt mere end man skal. Denne dør er fx testet mere end 150 gange før den blev godkendt, forklarer Torben Hundevad og peger i retning af vind- og vandkabinen, der er en del af udviklingsafdelingens testudstyr. Juli 2009 Omfattende livscyklusanalyse efter ISO og ISO af HELO kompositmaterialet og VELFAC 200 Helo vinduessystemet ved DTU dokumenterer den samlede miljøpåvirkning og positive effekt på CO 2 -regnskabet fra vugge til grav. August 2009 HELO kompositmaterialet frigives til prøveproduktion i større mængder. Januar 2010 VELFAC 200 Helo er en realitet og interne test dokumenterer systemets bæredygtighed. Eksisterende VELFAC 200 alurammer kan nu erstattes af det velisolerende HELO materiale. December 2010 VELFAC 200 Helo leveres til det første byggeprojekt.

18 18 VELFAC. vinduer for livet energi & design I bæredygtighedens navn VELFAC 200 Helo er en videreudvikling af det originale VELFAC 200 vinduessystem. Energibalance og Uw-værdi er optimeret ved hjælp af et nyt kompositmateriale bestående af glas og polyuretan. Designet er uændret. Slim frame æstetik giver plads til lyset VELFAC 200 Helo forener det bedste af to verdener god energi med HELO materialet og smukt, tidløst VELFAC design. Med VELFAC 200 Helo har vi bevaret de karakteristiske smalle VELFAC profiler og sikret visuel overensstemmelse med vores eksisterende VELFAC 200i system. Konkurrencedygtige U-værdier Med VELFAC 200 Helo har VELFAC indfriet visionen om at skabe et vindue med en positiv energibalance, der imødekommer BR2020 energikravene og som kan anvendes i 0-energi-, aktiv- og passivhuse. Energimæssigt er VELFAC 200 Helo helt i front med en Eref på +7 og en Uw-værdi på 0,8 for et standardvindue. Rammen udgøres af HELO kompositmateriale, der isolerer næsten dobbelt så godt som glasfiber-baserede vinduesrammer. HELO kompositmaterialet består af 82 pct. glas og 18 pct. polyuretan. Det skabes ved at indstøbe fine glastråde i polyuretan. Aluminiumsrammerne i det velkendte VELFAC 200i kan udskiftes med rammer af HELO kompositmateriale, da VELFAC 200 Helo vinduet bevidst er baseret på de samme dimensioner og beslagdele. Faktisk kan man ikke se forskel på de to vinduessystemer og det er oplagt at benytte dem i kombination for at opnå den bedste energiløsning til den bedste pris. VELFAC 200 Helo fås i alle RAL-farver i glans 30 og alle gængse åbnefunktioner.

19 19 VELFAC 200 (det originale system) Konstruktion: træ/aluminium Uw-værdi: 1,6 (2,9 i 1985) Energiklasse D, Eref: -40 Randzonetemperatur: 7,2º Markedsført i Danmark Innovativt design går ikke på kompromis Hverken energiperformance eller design kan stå alene. I fremtidens byggeri stilles der krav om såvel lavenergi-løsninger som godt design, siger specialist i bæredygtig arkitektur Ellen Kathrine Hansen. VELFAC 200i Konstruktion: træ/aluminium med termisk brydning Uw-værdi: 1,4 Energiklasse C, Eref: -24 Randzonetemperatur: 9,5º Markedsført i Danmark fra 2009 Lever op til lavenergiklasse 2015 VELFAC 200 Helo Konstruktion: træ/helo kompositmateriale Uw-værdi: 0,8 Energiklasse A, Eref: +7 Randzonetemperatur: 11,1º Markedsført i Danmark fra 2011 Lever op til bygningsklasse 2020 Vinduets fremmeste opgave er udover at det er super energioptimeret at være kilden til dagslyset, det stærkeste designelement vi har i arkitekturen, siger Ellen Kathrine Hansen, arkitekt MAA. Vores fælles udfordringer i byggebranchen er at udvikle helhedsorienterede løsninger for, hvordan vores samlede bygningsmasse kan nedbringe energiforbruget og CO 2 udslippet markant uden at gå på kompromis med den arkitektoniske kvalitet, siger Ellen Kathrine Hansen. Vinduets centrale funktion Vi ved, at solen forsyner os med mange tusind gange mere energi end vi behøver, vi skal blot udvikle strategier for, hvordan vi udnytter den bedre. Her er vinduet et helt centralt element. Med det rigtige innovative design, kan vinduet på en gang forsyne bygningen med kvalitativt dagslys, ventilere med frisk luft, skabe kontakt mellem inde og ude og samtidig minimere varmetabet og forøge varmetilskuddet. Et innovativt design går ikke på kompromis med nogle af disse parametre, siger Ellen Kathrine Hansen.

20 20 VELFAC. vinduer for livet Energi & design Skole forlivet En helt ny skole i Frederikshavn samler tre skoler i én og skal huse børn og 160 ansatte, når den står klar i slutningen af Den nye skole er på forkant energimæssigt og opnår Bygningsklasse Det stiller krav om energioptimerede vinduer børn og voksne kommer således til at betragte verden gennem VELFAC 200 Helo vinduer. Fra VELFAC Vinduer, facade- og terrassedøre VELFAC 200 Helo, 3-lags rude VELFAC 200i, 2-lags rude VELFAC 500 alu facadedøre VELFAC 600 træ/alu facadedøre Farve: Quartz 80 og Granite 80 U- værdi, samlet: 0,9 * Åbnefunktion: Topstyrede *

21 21 Projektchef Klaus M. Rasmussen fra MT Højgaard foran den nye store skole i Frederikshavn.

22 22 VELFAC. vinduer for livet Energi & design * Når pris og produkt passer En sammen højere enhed f Børn har brug for liv, lys og luft Forskere fra Danmarks Tekniske Universitet har påvist, at indeklimaet har betydning for børns evne til at løse opgaver. Lys og luft forbedrer indlæringsevnen.

23 Skole orlivet Prisen var rigtig. Når man sammenligner VELFAC 200 Helo med tilsvarende produkter er prisen bestemt konkurrencedygtig. 23 Vi har lagt vægt på at benytte VELFAC 200 Helo vinduer for at imødekomme energikravene, fortæller projektchef Klaus M. Rasmussen fra MT Højgaard. Vi har et godt samarbejde med VELFAC, som jeg har opført rigtig mange byggerier i samarbejde med. Inden den endelige beslutning blev truffet var Klaus M. Rasmussen sammen med projektpartneren Dan-Ejendomme en tur i Odder for at se VELFAC 200 Helo i Parkvejens Skole. Produktet var rigtigt energimæssigt. Prisen var rigtig. Når man sammenligner VELFAC 200 Helo med tilsvarende produkter med lige så lav U-værdi, er prisen bestemt konkurrencedygtig, lyder det fra den erfarne projektchef. Energioptimeret byggeri Den nye skole i Frederikshavn er på forkant både funktionsog energimæssigt. På skolens tag vil 750 kvm solceller producere, hvad der svarer til det årlige elforbrug i 20 en-familiehuse. Det er dog ikke kun bæredygtighedsprincipperne, der tiltaler Klaus M. Rasmussen: Offentlige byggerier er meget spændende, fordi de har en udvidet brugerproces. Der er en høj grad af involvering af de fremtidige brugere. Vi har holdt en række gode møder og workshops med elever og lærere for at få deres behov klarlagt helt præcist. OPS-byggeri Byggeriet af den nye skole er et OPS-projekt et Offentligt- Privat-Samarbejde hvor Frederikshavn Kommune står som ejer af skolen, MT Højgaard opfører skolen som totalentreprenør, og Dan-Ejendomme står for drift og vedligehold i 25 år. Arkitekten: Vi ville skabe en lille skole i den store Vi bad eleverne om at tage fotos af de ting, de holder allermest af på deres nuværende skole og gerne vil tage med sig til den nye. De kom tilbage med billeder af bordtenninsborde og en gammel, udtjent sofa placeret i et hjørne af skolebiblioteket. Kreativ leder hos arkitektvirksomheden Arkitema, Pernille Svendsen tog elevernes input alvorligt og har givet form til en folkeskole, hvor der er plads til hygge og nærvær. Skolen er stjerneformet med fem fingre. Ideen med arkitekturen er at skabe en lille skole i den store, hvor de fem fingre skaber mindre miljøer, som er tilpasset aldersgruppen og indrettet på hver sin måde. Inventaret bliver blandt andet fleksible sækkestole og bløde puffer, fortæller Pernille Svendsen, der samtidig har udstyret samtlige lokaler med store vinduespartier og døre. Alle klasselokaler ligger direkte ud mod facaden og dermed lyset og luften og med let adgang til det fri.

24 24 VELFAC. vinduer for livet indeklima Intelligent hus giver et indeklima i top Anne-Mette Juhl og Kurt Kristensen får masser af frisk luft og dagslys i deres energi-hus Bolig for Livet. VELFAC demo-huset med et vinduesareal der er dobbelt så stort som normalt, nærmer sig den ultimative kombination af energieffektivitet, design og livskvalitet. Det har hidtil været en udbredt opfattelse, at lavenergihuse er lig med et dårligt indeklima. Men nu viser en ny undersøgelse, foretaget af Esbensen Rågivende Ingeniører, at et lavt energiforbrug sagtens kan gå hånd i hånd med et godt indeklima. Parret, der bor i demonstrationshuset Bolig for Livet i Lystrup nord for Århus, har oplevet en behagelig temperatur, en god udskiftning af luft, samt et fint niveau for det atmosfæriske indeklima. Vi befinder os fantastisk i et dejligt lyst og sundt hus, hvor luftskiftet foretages automatisk og regelmæssigt, siger Anne- Mette Juhl om at bo i Bolig for Livet. Sammen med sin mand, Kurt Kristensen, købte hun Bolig for Livet i januar Huset er opført af VELFAC i 2008 i samarbejde med søsterselskabet VELUX som et eksperiment med det formål at undersøge, hvordan energieffektivitet kan forenes med arkitektonisk frihed og godt indeklima. Siden juli 2009 er der foretaget systematiske målinger af energi og indeklima, og huset er løbende videreudviklet og nye løsninger afprøvet. Overraskende godt nyt Det er positivt at se, at det er muligt via synergien mellem bygningens design, automatik og brugernes interaktion at påvirke indeklimaet i en positiv retning. I forhold til overophedning ligger alle de målte opholdsrum inden for indeklimakategori 1, fremgår det af rapporten, som det rådgivende ingeniørfirma Esbensen står bag. Det er på flere måder et overraskende resultat, fordi der blandt ingeniører og andre rådgivere, der projekterer lavenergihuse, har været en debat om, hvordan man kan nedsætte energiniveauet og samtidig øge komforten og forbedre indeklimaet. Testresultaterne i Bolig for Livet viser, at det ikke behøver at være et enten eller. Vinduer mod alle fire verdenshjørner kombineret med naturlig udluftning og solafskærmning bidrager positivt til både energiregnskab, komfort og indeklima, siger adm. direktør Finn Jespersen, VELFAC.

25 25 Bolig for Livet Er konstrueret til at producere mere energi * end det bruger via vedvarende energi Har dobbelt så meget dagslysindfald som de * fleste enfamiliehuse Bygger på filosofien om det komplette hus hvor * energi, indeklima og design udgør en helhed Er projekteret i 2008 af VELFAC og VELUX * Lever op til Bygningsklasse 2020 * Er testet af ekstern uvildig konsulentvirksomhed; Esbensen Rådgivende Ingeniører Har et godt termisk, atmosfærisk og visuelt * indeklima holdt op mod indeklimakategori 1 i DS/EN Vi befinder os fantastisk i et dejligt lyst og sundt hus, hvor luftskiftet foretages automatisk og regelmæssigt. Helhedsløsning Husejernes oplevelse bekræftes fuldt ud i de foreliggende målinger, som opfylder kravet til den bedste kategori inden for indeklima et hus kan få. Det ekstraordinært gode indeklima er opnået med en energiramme, der er lavere end de forventede krav til boliger fra år Samtidig er lysindfaldet næsten dobbelt så stort som i de fleste andre boliger. Vores ambitioner rækker videre end at leve op til gældende og fremtidige energikrav, siger adm. direktør Finn Jespersen, VELFAC. Vi vil under ingen omstændigheder gå på kompromis med mængden af dagslys og frisk luft, som jo er to af hovedingredienserne i et godt indeklima. Boliger skal ikke kun være energieffektive, de skal også være behagelige at leve i, fortsætter han. Testresultater i Bolig for Livet, som bygger på målinger gennem et år, er foretaget af det rådgivende ingeniørfirma Esbensen. Det er første gang, at vi i Danmark er gået så grundigt til værks med at måle direkte på indeklima og komfort i et boligbyggeri.

26 26 VELFAC. vinduer for livet indeklima Kurt Kristensen og Anne-Mette Juhl har nu boet i Bolig for Livet i godt et år. De fortæller om et fantastisk indeklima med konstante temperaturer, frisk luft og masser af dagslys. Målingerne af indeklimaet foretaget i huset understøtter deres oplevelse. Vinduesarealet, der er dobbelt så stort som normalt, kompromitterer ikke indeklimaet. Resultater beregnet atmosfærisk indeklima Part of month/year with hours in comfort conditions 100% 90% 80% 70% 60% 50% 40% 30% 20% 10% 0% I (<750 ppm) II (<900 ppm) III (<1250 ppm) IV (>1250 ppm) Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Year Energiforbrug beregnet efter bygningsreglementet kwh/m 2 /år 61,2 35,8-25,0 Energiramme [kwh/m 2 /år] 20,4 BR10 LEK år normaliseret LEK 2020 LEK ,0 Et sundt hus De seneste målinger foretaget i 2011 taler deres eget tydelige sprog om godt indeklima. Et lavt CO 2 -indhold er udtryk for luftens friskhed, og det termiske indeklima med begrænsede temperaturudsving er også på plads i Bolig for Livet. Mange vinduer er altså ikke ensbetydende med overophedning, så længe der arbejdes med effektiv solafskærmning. Det er dejligt, at der er så meget lys. Det er ikke nødvendigt at rejse sig og gå hen til vinduerne for at se ud. Med det store vinduesareal kommer udsigten til os, uanset om vi står og laver mad, eller sidder i stuen og på værelserne, siger Kurt Kristensen. Hvert rum i huset er en arkitektonisk perle og oplevelse. Vores voksne børn er begejstrede for at være her og drømmer om selv at få et tilsvarende hus engang. Der er således målt og registreret et godt termisk, atmosfærisk og visuelt indeklima og så er det gode indeklima opnået samtidig med, at energirammen er lavere end kravet til Bygningsklasse Indeklimaet er holdt op mod parametrene i DS/EN 15252, der beskriver en række indendørs miljøparametre, bl.a. luftkvalitet, termisk miljø, belysning og akustik.

27 27 Rundt om VELFAC VELFAC i Berlin Tag en tur til en af Europas trendsættende metropoler og benyt lejligheden til at kigge forbi Majakowskiring 71 i det tidligere Østberlin. Der er monteret VELFAC 200i vinduer i det smukke byggeri, der ligger i kvarteret, hvor tidligere DDR parti- og statschef Erich Honecker og andre fremtrædende østtyske politikere og embedsmænd var bosat under den kolde krig. 4 bud Alle har ret til et godt indeklima. De fire VELFAC komponenter i et godt indeklima er: 1. Termik 2. Akustik 3. Visuelt 4. Atmosfærisk FSC sikkerhed for bæredygtigt træ VELFAC anvender udelukkende FSC-certificeret fyrretræ fra Nordeuropa. 1. FSC-mærket er din garanti for bæredygtig brug af verdens skove 2. FSC sikrer ordentlige vilkår for skovarbejdere 3. Forbrugerrådet, Miljøministeriet og WWF anbefaler FSC Bunden er (ikke) nået VELFAC introducerer nye bundkarme lavet af det banebrydende, ekstra slidstærke HELO kompositmateriale, der udmærker sig med en levetid på år. De nye dørbundkarme har samme højde som de dør-bundkarme, de erstatter, og de anvendes i alle vores terrassedøre og træ/alu facadedøre. For at sikre tæthed mod vandindtrængning i de indadgående facadedøre er der monteret en ny og forbedret vejrforsegling i bunden af døren. Det får du: * Øget energimæssig ydeevne Forbedret isoleringsevne

28 28 VELFAC. vinduer for livet klassisk renoveringsvindue Varmetabet gennem vinduerne er halveret Før Boligforening får nye vinduer På hjørnet af Løgumklostervej og Toften i Aabenraa er en facade med triste, grå afskallede vinduer under forvandling. Siden februar har medarbejdere fra den lokale tømrervirksomhed Kraftman været i gang med at udskifte de udtjente 30 år gamle vinduer med VELFAC Ribo. Og de klæder hinanden godt de røde mursten fra 1950 erne og VELFAC vinduerne fra Etagebyggeriet rummer i alt 71 lejligheder, som alle har behov for nye vinduer og terrassedøre. De eksisterende er ganske vist kun cirka 30 år gamle og det er anden gang i boligblokkens levetid, at der skal nye vinduer til. De nye VELFAC Ribo vinduer har en levetid på mindst 40 år. Jeg tør godt love, at de kommer til at holde langt bedre end de nuværende, siger key account manager Niels Pilgaard fra VELFAC. Han er begejstret for det nye vinduessystem, som opfylder efterspørgslen efter et gedigent, gennemtænkt og prisbilligt vinduessystem specielt til renovering. VELFAC Ribo gør sig godt både i enfamiliehuse og etagebyggeri som det konkrete her i Kolstrup Boligforening. VELFAC Ribo kan alt det, som et vindue skal kunne. Lejlighederne her i Aabenraa har alle fået vendevinduer, der kan rengøres indefra et krav i etagebyggeri, siger Niels Pilgaard. U-værdien er halveret Det er arkitekt Peter Brockhattingen fra arkitektfirmaet A78, der har forestået projekteringen af vinduesrenoveringen og anbefalet at man fører boligblokken tilbage til den originale stil med hvide vinduer med traditionel karm-rammekonstruktion. SALUS Boligadministration, der er bygherre og står for driften af boligerne i fire boligforeninger i Sønderjylland, havde derudover også energioptimering og vedligeholdelse øverst på dagsordnen. I forbindelse med den gennemgribende vinduesrenovering bliver varmetabet gennem vinduerne derfor mere end halveret. U-værdien for de gamle vinduer er på cirka 3,0, men med vores nye VELFAC Ribo elementer med 3-lags rude kommer vi ned på 1,2. Vi forventer derfor en betydelig besparelse på beboerens varmeregninger, forklarer souschef Lars Bo Steensbeck, teknisk afdeling i SALUS Boligadministration.

29 29 Afdeling 3 i Kolstrup Boligforening har fået sin oprindelige arkitektoniske identitet tilbage med vinduer og terrassedøre i et nyt VELFAC vinduessystem. Samtidig er varmetabet gennem vinduerne halveret. VELFAC Ribo med traditionel karm-ramme konstruktion er udviklet specielt til renovering. Efter Niels Pilgaard, tv, fra VELFAC og Lars Bo Steensbeck fra SALUS Boligadministration har arbejdet sammen om at nedbringe varmetabet med renoveringsvinduet VELFAC Ribo. Konkret opmåling er go stil Beboerne har valgt VELFAC Ribo. Bestyrelsen har været involveret i forløbet og efter at have demonstreret et prøvevindue for alle beboere på et fællesmøde, blev der sagt god for projektet. I udvælgelsen af leverandør har SALUS Boligadministration haft fokus på ikke kun produktet som sådan, men også serviceydelser som rådgivning og leveringssikkerhed. Som bygherre lægger vi vægt på, at der er foretaget konkret opmåling af hvert eneste vindue. Det er betryggende at VELFAC og tømrervirksomheden Kraftman har været rundt med målebåndet i hver eneste af lejlighederne, og der har da heller ikke været nogen fejl, understreger Lars Bo Steensbeck. Han fremhæver også den grundige instruktion i både betjening og renholdelse, som alle beboerne får, når de overtager deres vinduesrenoverede lejligheder. VELFAC Ribo Renoveringsvinduet fra VELFAC VELFAC Ribo udføres i to typer; et rent trævindue og en kombination af træ indvendig og aluminium udvendig. For en 3-lags standardrude er U-værdien 0,79, og vinduet vil dermed opfylde de isoleringskrav, man forventer gældende i bygningsreglementet i VELFAC Ribo er udstyret med sikkerhedsbeslag, som gør systemet vanskeligt at bryde op. Endvidere er ruden limet fast til rammen, så den ikke er mulig at fjerne udefra. VELFAC Ribo er CE- og indeklimamærket og certificeret efter VinduesIndustriens Tekniske Bestemmelser, DVV.

30 30 VELFAC. vinduer for livet indeklima-seminar Indeklima på dagsordenen VELFAC satte indeklima på dagsordenen på en række temadage i april. På syv temadage fordelt med tre i Jylland, en på Fyn og tre på Sjælland har VELFAC i april måned fortalt arkitekter, ingeniører, entreprenører og bygherrer om projektering med henblik på et godt indeklima og et lavt energiforbrug. På temadagene gav VELFAC i samarbejde med ventilationsvirksomheden Nilan et bud på, hvad indeklima er, og hvordan det gode indeklima bør tænkes ind i byggeriets projekteringsfase. Grundstenene til et godt indeklima skabes allerede i projekteringsfasen, lyder det fra teknisk rådgiver Rikke Bandholm fra VELFAC, der arbejder med indeklima- og energirådgivning i relation til vinduesprojektering. På temadage over hele landet har VELFAC i april måned fortalt arkitekter, ingeniører, entreprenører og bygherrer om vinduernes betydning for et godt indeklima. Fire indeklima-parametre Rikke Bandholm gav seminardeltagerne en grunding indføring i de fire indeklima-parametre, som projekterende kan justere på og et overblik over de energiog indeklimakrav, der stilles i Bygningsreglement 2010, Lavenergiklasse 2015 og Bygningsklasse Overordnet drejer indeklima sig om reguleringen og afbalanceringen af termiske, akustiske, atmosfæriske og visuelle forhold. Kompleksitetsgraden for hver enkelt parameter er imidlertid stor og mange forhold påvirker derfor det samlede indeklima i et byggeri. Alene det visuelle indeklima vedrører således bl.a. lysstyrke, mængden af dagslys og kunstigt lys, muligheden for udsyn, risikoen for blænding, kontraster og meget mere.

31 energi l design l kvalitet l rådgivning

32 Tlf

Lav et prisoverslag ved hjælp af prislisten, eller ring til os og få oplyst den nøjagtige pris. PRISLISTE 2014. Marts

Lav et prisoverslag ved hjælp af prislisten, eller ring til os og få oplyst den nøjagtige pris. PRISLISTE 2014. Marts Lav et prisoverslag ved hjælp af prislisten, eller ring til os og få oplyst den nøjagtige pris. PRISLISTE 2014 Marts VINDUER TIL ALLE PROJEKTER Designvinduer til nybyggeri og renovering VELFAC sortimentet

Læs mere

VELFAC Ribo alu og VELFAC Ribo træ Produktinformation til professionelle

VELFAC Ribo alu og VELFAC Ribo træ Produktinformation til professionelle VELFAC Ribo alu og VELFAC Ribo træ Produktinformation til professionelle Pr. august 2012 VELFAC Ribo Et energivindue udviklet specielt til vinduesudskiftning VELFAC Ribo er specielt udviklet til vinduesudskiftninger

Læs mere

Torben Hundevad, udviklingschef, VELFAC

Torben Hundevad, udviklingschef, VELFAC Vi ville skabe verdens første energipositive vindue. Det skulle være stærkere og mere isolerende end noget andet. Vi testede mere end 200 kendte materialer, inden vi besluttede at udvikle vores eget HELO

Læs mere

VELFAC 200 Helo - udadgående vinduer

VELFAC 200 Helo - udadgående vinduer Udvikling af VELFAC fra 1985 til i dag VELFAC, 2-lags rude (udgået 8) Konstruktion: træ/aluminium Rude: 4-16-4 Uw-værdi: 1,6 (2,9 i 1985) Energiklasse D, Eref: -40 Randzonetemperatur: 7,2º Markedsført

Læs mere

KLIMAUDFORDRINGEN Fornyelse af byen og grønne løsninger

KLIMAUDFORDRINGEN Fornyelse af byen og grønne løsninger Næstved 26. maj 2010 KLIMAUDFORDRINGEN Fornyelse af byen og grønne løsninger Anne Marie Holt Christensen Arkitekt og projektleder på kommunens klimaplan Lidt om byen og klimaplanen Byens fornyelse Boligområder

Læs mere

VELFAC Ribo alu og VELFAC Ribo træ Produktinformation til professionelle

VELFAC Ribo alu og VELFAC Ribo træ Produktinformation til professionelle VELFAC Ribo alu og VELFAC Ribo træ Produktinformation til professionelle Pr. januar 2013 VELFAC Ribo Et energivindue udviklet specielt til vinduesudskiftning VELFAC Ribo er specielt udviklet til vinduesudskiftninger

Læs mere

Everluxx Classic e Klassiske vinduer designet til fremtiden

Everluxx Classic e Klassiske vinduer designet til fremtiden Everluxx Classic e Klassiske vinduer designet til fremtiden Vedligeholdelsesfrie vinduer og døre Ønsker man sprosser i rammen, kan der vælges mellem gennemgående sprosser, ilagte sprosser, der som navnet

Læs mere

BOLIG FORENINGER DESIGNVINDUER TIL NYBYG OG ENERGIRENOVERING

BOLIG FORENINGER DESIGNVINDUER TIL NYBYG OG ENERGIRENOVERING BOLIG FORENINGER DESIGNVINDUER TIL NYBYG OG ENERGIRENOVERING NYE VINDUER? VELFAC GØR DET NEMT AT VÆLGE RIGTIGT Nye vinduer er en stor beslutning og investering. Står I foran en vinduesudskiftning og medfølgende

Læs mere

Historie og nutid mødes

Historie og nutid mødes Ny lancering Endnu et A-vindue Historie og nutid mødes - i moderne og energivenlige rammer! En gennemprøvet energikonstruktion Med Nation Energy tilbyder Idealcombi nu et smukt vindue i en velkendt og

Læs mere

Energirenovering kan gøre dit hus 50 år yngre

Energirenovering kan gøre dit hus 50 år yngre Livsstil 20.02.2016 kl. 11:10 Energirenovering kan gøre dit hus 50 år yngre AF Anita Jensenius Hos familien Simonsen i Albertslund har en ambitiøs energirenovering ført til forbedret indeklima, æstetisk

Læs mere

Der har henover sommeren været en debat i pressen om, at de danske energikrav til nybyggeriet ikke er ambitiøse nok. Det er ikke korrekt.

Der har henover sommeren været en debat i pressen om, at de danske energikrav til nybyggeriet ikke er ambitiøse nok. Det er ikke korrekt. Det Energipolitiske Udvalg 2009-10 EPU alm. del Bilag 353 Offentligt Talepapir til samråd i EPU alm. del den 19. august 2010 samrådsspørgsmål Æ af 28. juni 2010, stillet efter ønske fra Anne Grete Holmsgaard

Læs mere

Everluxx Classic e Klassiske vinduer designet til fremtiden

Everluxx Classic e Klassiske vinduer designet til fremtiden Everluxx Classic e Klassiske vinduer designet til fremtiden Vedligeholdelsesfrie vinduer og døre Ønsker man sprosser i rammen, kan der vælges mellem gennemgående sprosser, ilagte sprosser, der som navnet

Læs mere

BR10 kap. 7. Energikrav til vinduer og yderdøre

BR10 kap. 7. Energikrav til vinduer og yderdøre BR10 kap. 7 Energikrav til vinduer og yderdøre Energikrav til vinduer iht. BR10 Indholdsfortegnelse: Side 2 Generel information Side 3 Oversigt energikrav iht. BR10 kap. 7 Side 4 Nåletræsvinduer - Forenklet

Læs mere

Med mennesket i centrum Bolig for Livet

Med mennesket i centrum Bolig for Livet Med mennesket i centrum Bolig for Livet - en artikel fra Byggeri 10-2009 Årets Byggeri 2009 - Hædrende omtale i kategorien Boligbyggeri Med mennesket i centrum Bolig for Livet er en helhedsorienteret bolig,

Læs mere

ALBERTSLUND KOMMUNE Energibesparelser i en klimatid strategier og aktiviteter

ALBERTSLUND KOMMUNE Energibesparelser i en klimatid strategier og aktiviteter MANDAG MORGEN Energibesparelser i kommunerne 3. maj 2011 ALBERTSLUND KOMMUNE Energibesparelser i en klimatid strategier og aktiviteter Anne Marie Holt Christensen Arkitekt og projektleder på klimaplan

Læs mere

COATHOUSE // TII -et eksempel på energirenovering

COATHOUSE // TII -et eksempel på energirenovering COATHOUSE // TII -et eksempel på energirenovering BAGGRUND I denne folder kan du læse om Coat House TII, der er et udviklingsprojekt for energirenovering under Grøn Erhvervsvækst. Huset er beliggende i

Læs mere

VELFAC Classic En moderne FortoLkning AF kitfalsvinduet

VELFAC Classic En moderne FortoLkning AF kitfalsvinduet VELFAC Classic En moderne fortolkning af kitfalsvinduet Et energivindue til udskiftning af kitfalsvinduer VELFAC Classic er et nyt vinduessystem i træ/alu specielt til vinduesudskiftninger i ældre etagebyggeri.

Læs mere

Generelle oplysninger

Generelle oplysninger Appendiks A Cases 1 RenovActive Foto: Velux A/S. Billedet viser projektet før / efter renoveringen. Generelle oplysninger Navn RenovActive Bygningstype Tæt-lav to etageres rækkehus Oprindelig opført 1923

Læs mere

29-03-2011 COAT HOUSE

29-03-2011 COAT HOUSE 29-03-2011 COAT HOUSE BAGGRUND I denne folder kan du læse om Coat House, der er et udviklingsprojekt for energirenovering under Grøn Erhvervsvækst. Huset er beliggende i Kolding, opført i 1949 og har efter

Læs mere

Elegant, innovativt og indadgående

Elegant, innovativt og indadgående FUTURA+i Elegant, innovativt og indadgående Fremstillet i aluminium og PUR 53 mm slanke rammer for et let udtryk og stort lysindfald Højisolerende og energibesparende Futura+i er indadgående med alle fordelene

Læs mere

Bæredygtighed i udbud. Set fra den almene bygherrers perspektiv

Bæredygtighed i udbud. Set fra den almene bygherrers perspektiv Bæredygtighed i udbud Set fra den almene bygherrers perspektiv KAB vores forretning KAB er en kunde ejet, non-profit driftsorganisation for almene boligorganisationer Vi ejer ingen boliger, bebyggelser

Læs mere

» Beringsvænget Andelsboligforeningen Beringsgaard

» Beringsvænget Andelsboligforeningen Beringsgaard » Beringsvænget Andelsboligforeningen Beringsgaard Inde klima Workshop B Input til energirenovering Indledende screening Pris Design Behov D & V FBBB - Via University College 2. nov. 2011 Total økono mi

Læs mere

Energirenovering af Ryesgade 30

Energirenovering af Ryesgade 30 EUDP projekt 9: Udvikling og 1:1-demonstration af koncepter til renovering af ældre etageboliger til lavenergiklasse 1 9 13 Partnere i udviklingsprojekt: Støtte til udviklingsprojekt: Parter i byfornyelsesprojekt

Læs mere

Forvandling på 4 måneder: Fra kedelig kolos til indbydende og energirigtig udlejningsejendom

Forvandling på 4 måneder: Fra kedelig kolos til indbydende og energirigtig udlejningsejendom Eksempel 1 ENERGIRENOVERING KONTORBYGNING Betonsandwich med flere tilbygninger, 1919-1959, Ellebjergvej, Kbh UDGIVET DECEMBER 2012 Fra energimærke E til A1 Forvandling på 4 måneder: Fra kedelig kolos til

Læs mere

VELFAC vinduer og døre Vejledende salgspriser pr. 1. marts 2006. SfB (31)X

VELFAC vinduer og døre Vejledende salgspriser pr. 1. marts 2006. SfB (31)X VELFAC vinduer og døre Vejledende salgspriser pr. 1. marts 2006 SfB (31)X Indholdsfortegnelse Idéen bag et VELFAC vindue 3 Systemoversigt 4 Priser på vinduer - VELFAC 100 5 Priser på vinduer - 6 Priser

Læs mere

Sundolitt Climate+ House. Fremtidens bolig til gavn for mennesker og miljø

Sundolitt Climate+ House. Fremtidens bolig til gavn for mennesker og miljø Sundolitt Climate+ House Fremtidens bolig til gavn for mennesker og miljø Sundolitt Climate+ House Fremtidens bolig til gavn for mennesker og miljø Klimavenlig bolig til fremtiden Hvis vores samlede CO2

Læs mere

lundhilds tegnestue ARKITEKTHJÆLP OG ENERGIOPTIMERING

lundhilds tegnestue ARKITEKTHJÆLP OG ENERGIOPTIMERING lundhilds tegnestue ARKITEKTHJÆLP OG ENERGIOPTIMERING Skab merværdi i din bolig Fra drøm til virkelighed... Arkitekthjælp for en dag, kombineret med et energitjek lundhilds tegnestue kombinerer nu det

Læs mere

Den bedste måde at spare energi i vores bygninger, er ved at anvende et design, der mindsker behovet for at bruge energi.

Den bedste måde at spare energi i vores bygninger, er ved at anvende et design, der mindsker behovet for at bruge energi. INTEGRERET ENERGIDESIGN Hos Thorkil Jørgensen Rådgivende Ingeniører vægtes samarbejde og innovation. Vi vil i fællesskab med kunder og brugere skabe merværdi i projekterne. Med merværdi mener vi, at vi

Læs mere

Green Lighthouse. Byens Netværk Tekst og foto: Christina Bennetzen

Green Lighthouse. Byens Netværk Tekst og foto: Christina Bennetzen Green Lighthouse Byens Netværk 27.10.09 Tekst og foto: Christina Bennetzen Green Lighthouse er Københavns Universitets nye klimavenlige hus, som skal fungere som mødested for de studerende ved det Naturvidenskabelige

Læs mere

Christina Burgos Civilingeniør indenfor energi Afdeling for installationer, IT og Indeklima COWI A/S 45 97 13 25 cgob@cowi.dk COWI Byggeri og Drift

Christina Burgos Civilingeniør indenfor energi Afdeling for installationer, IT og Indeklima COWI A/S 45 97 13 25 cgob@cowi.dk COWI Byggeri og Drift Praktiske erfaringer med de nye energiregler Christina Burgos Civilingeniør indenfor energi Afdeling for installationer, IT og Indeklima COWI A/S 45 97 13 25 cgob@cowi.dk 1 Energiforbruget i den eksisterende

Læs mere

Elegant, innovativt og indadgående

Elegant, innovativt og indadgående FUTURA+i Elegant, innovativt og indadgående Fremstillet i aluminium og PUR 53 mm slanke rammer for et let udtryk og stort lysindfald Højisolerende og energibesparende Futura+i er indadgående med alle fordelene

Læs mere

Everluxx Plus energirigtige vinduer med suveræn isoleringsevne

Everluxx Plus energirigtige vinduer med suveræn isoleringsevne Everluxx Plus energirigtige vinduer med suveræn isoleringsevne Vedligeholdelsesfrie vinduer og døre Everluxx Plus kan leveres med skrå og buede overkarme. De kan tilpasses næs ten alle be hov og produceres

Læs mere

Målinger, observationer og interviews blev gennemført af Ingeniørhøjskolen i Århus, Alexandra Instituttet, VELFAC og WindowMaster.

Målinger, observationer og interviews blev gennemført af Ingeniørhøjskolen i Århus, Alexandra Instituttet, VELFAC og WindowMaster. 'Bolig for livet' 'Bolig for livet' var det første af seks demohuse i 'Model Home 2020'-serien. Det blev indviet i april 2009, og en testfamilie familien Simonsen flyttede ind i huset 1. juli 2009. Familien

Læs mere

Energiberegning på VM plast udadgående Energi

Energiberegning på VM plast udadgående Energi www.vmplast.dk Energiberegning på VM plast udadgående Energi VM plast udadgående Energi A VM plast udadgående Energi B VM plast udadgående Energi C Vinduer & døre i plast VM Plastvinduer & Døre Energimærkningsordningen

Læs mere

Energikrav i 2020: Nulenergihuse. Svend Svendsen Professor i Bygningsenergi DTU BYG ss@byg.dtu.dk www.byg.dtu.dk

Energikrav i 2020: Nulenergihuse. Svend Svendsen Professor i Bygningsenergi DTU BYG ss@byg.dtu.dk www.byg.dtu.dk Energikrav i 2020: Nulenergihuse Svend Svendsen Professor i Bygningsenergi DTU BYG ss@byg.dtu.dk www.byg.dtu.dk Energi Problem Fossil energi Miljø trussel Forsyning usikker Økonomi dyrere Løsning Besparelser

Læs mere

Hvordan spiller facaden solafskærmningen sammen med installationerne? Kjeld Johnsen, SBi, AAU-København

Hvordan spiller facaden solafskærmningen sammen med installationerne? Kjeld Johnsen, SBi, AAU-København Hvordan spiller facaden solafskærmningen sammen med installationerne? Kjeld Johnsen, SBi, AAU-København Indeklimaets Temadag 2017 Teknologisk Institut 26.9.2017 Fra introduktionen: Hvad er afgørende for,

Læs mere

KORSKÆRPARKEN, FREDERICIA - OPFØRT 1970

KORSKÆRPARKEN, FREDERICIA - OPFØRT 1970 Eksempel Energirenovering etageboliger KORSKÆRPARKEN, FREDERICIA - OPFØRT 1970 UDGIVET DECEMBER 2014 UDGIVET DECEMBER 2014 Renovering skal tiltrække nye beboere Ghettoblokken Korskærparken under Boligkontoret

Læs mere

Eksempel VIVABOLIG AALBORG - OPFØRT 1944. Energirenovering etageboliger. Beboerønske om nyt bad førte til energirenovering.

Eksempel VIVABOLIG AALBORG - OPFØRT 1944. Energirenovering etageboliger. Beboerønske om nyt bad førte til energirenovering. Eksempel Energirenovering etageboliger VIVABOLIG AALBORG - OPFØRT 1944 UDGIVET DECEMBER 2014 Beboerønske om nyt bad førte til energirenovering Beboerne i 189 lejligheder i boligforeningen Vivabolig i Aalborg

Læs mere

Danmarks største udviklingsprojekt inden for byggeri uden varmeinstallation

Danmarks største udviklingsprojekt inden for byggeri uden varmeinstallation Danmarks største udviklingsprojekt inden for byggeri uden varmeinstallation bliver forbillede for huse med passiv opvarmning i Danmark I løbet af 2007 sættes spaden i jorden til Danmarks hidtil største

Læs mere

Innovative energiløsninger i statens bygninger

Innovative energiløsninger i statens bygninger Innovative energiløsninger i statens bygninger Forord Stort potentiale i byggeriet Bygninger står i dag for omkring 40 % af vores energiforbrug. Derfor er der store klima-gevinster at hente, hvis vi skaber

Læs mere

CLIMAWIN DET INTELLIGENTE VENTILATIONSVINDUE

CLIMAWIN DET INTELLIGENTE VENTILATIONSVINDUE CLIMAWIN DET INTELLIGENTE VENTILATIONSVINDUE Climawin bruger varme, normalt tabt gennem et vindue, til at forvarme den friske luft som konstruktionen tillader at passere gennem vinduet. Dette giver en

Læs mere

Også mærkbare fordele med Energiforsatsvinduer

Også mærkbare fordele med Energiforsatsvinduer Også mærkbare fordele med Energiforsatsvinduer Økonomi Stor gevinst i varmebesparelse Komfort Ingen træk, ensartet temperatur i hele rummet og mindre støj Æstetik Gamle huse er designet til sprossede vinduer.

Læs mere

Bygningsreglementet 2015

Bygningsreglementet 2015 Bygningsreglementet 2015? BR15 Hvad sker der, hvad betyder det Peter Noyé Ekspertisechef, Bæredygtighed, Indeklima og Energi NIRAS Hvad laver vi indenfor indeklima og energi April 2015 Nyt BR15 2 STATUS

Læs mere

Vinder af Byggeriets Energipris 2010. AURAPLUS tm Vinduet der tager fremtiden på forskud VIND UER & D ØRE

Vinder af Byggeriets Energipris 2010. AURAPLUS tm Vinduet der tager fremtiden på forskud VIND UER & D ØRE Vinder af Byggeriets Energipris 2010 AURAPLUS tm Vinduet der tager fremtiden på forskud VIND UER & D ØRE 2 Rationel AURAPLUS TM er et nyt og banebrydende vindues- og dørkoncept, hvor energi, lysindfald

Læs mere

ENERGI RENOVERING UD OVER ALLE GRÆNSER

ENERGI RENOVERING UD OVER ALLE GRÆNSER ENERGI RENOVERING UD OVER ALLE GRÆNSER Overblik og helhedsløsninger for private boligejere Dette projekt har modtaget støtte fra EUs Horizon 2020 forsknings og innovations program No 649865 Forfatterne

Læs mere

Den ægte vare. Nye vinduer og døre fra Outrup for optimalt energiforbrug og bedre sikring. Fagmanden anbefaler -

Den ægte vare. Nye vinduer og døre fra Outrup for optimalt energiforbrug og bedre sikring. Fagmanden anbefaler - Fagmanden anbefaler - Den ægte vare Nye vinduer og døre fra Outrup for optimalt energiforbrug og bedre sikring! Outrups greb er designet af Monica Ritterband 1 Uanset hvordan du bor Outrup har de rigtige

Læs mere

80 m 2 solceller (11,52 kwp) giver 11.000 kwh/år (beregnet) 200 m 2 solpaneler bidrager til produktion af varmt brugsvand

80 m 2 solceller (11,52 kwp) giver 11.000 kwh/år (beregnet) 200 m 2 solpaneler bidrager til produktion af varmt brugsvand Eksempel Energirenovering etageboliger RINGGÅRDEN ÅRHUS - OPFØRT 1939-1941 UDGIVET DECEMBER 2014 Lyst, lunt og populært Ombygningen af seks boligblokke i den almennyttige boligforening Ringgården i Århus,

Læs mere

TEMADAG OM VINDUER, GLAS OG FACADER

TEMADAG OM VINDUER, GLAS OG FACADER TEMADAG OM VINDUER, GLAS OG FACADER STEFFEN PETERSEN ASSISTANT PROFESSOR STP@IHA.DK UNI VERSITET FREMTID / INNOVATION / NYHEDER Hænger krav til øgede vinduesarealer sammen med krav til max. temperatur,

Læs mere

Større bygge- og renoveringsprojekter

Større bygge- og renoveringsprojekter Større bygge- og renoveringsprojekter Mini-Byggekonference 18. august : Byggeriet i Bevægelse Jens Abildgaard, Grontmij Carl Bro 1 Omdrejningspunktet Omdrejningspunktet i dagens tema er at iværksætte udgiftsneutrale

Læs mere

miljømæssig bæredygtighed

miljømæssig bæredygtighed Velkommen bæredygtige fællesskaber i Engdraget workshop 1 miljømæssig bæredygtighed 26.09.2016 PROGRAM velkommen vision for Engdraget workshoppens formål Hvor står du i forhold til bæredygtighed? oplæg:

Læs mere

L Y S t e m a d a g. LYS TEMADAG er tilrettelagt af LYSnET gruppen og sponsoreret af VKR Holding.

L Y S t e m a d a g. LYS TEMADAG er tilrettelagt af LYSnET gruppen og sponsoreret af VKR Holding. L Y S t e m a d a g LYS TEMADAG er tilrettelagt af LYSnET gruppen og sponsoreret af VKR Holding. LYSnET er et tværfagligt netværk, der er etableret med det formål at styrke forskning og undervisning inden

Læs mere

Energirigtig boligventilation

Energirigtig boligventilation Energirigtig boligventilation Om energirigtig boligventilation Hvorfor boligventilation Tekniske løsninger Fire ventilationsløsninger Økonomi Kontakter Til et murstensbyggeri fra 1950 erne i Gladsaxe er

Læs mere

LAVT ENERGIFORBRUG ALTERNATIVE BYGGEMATERIALER FLEKSIBLE LØSNINGER GOD PRIS

LAVT ENERGIFORBRUG ALTERNATIVE BYGGEMATERIALER FLEKSIBLE LØSNINGER GOD PRIS LAVT ENERGIFORBRUG ALTERNATIVE BYGGEMATERIALER FLEKSIBLE LØSNINGER GOD PRIS Lautrup & Lyngsø opfører gennemarbejdede kvalitetshuse med fokus på form, funktion, fornyelse og fornuftige priser LAUTRUPOGLYNGSOE.DK

Læs mere

Eksempel. ENERGIRENOVERING Nyere muret byggeri (1920-1960) Bindeledet, Bagsværd - mindre andelsejendom med 2 opgange. Renoveringen

Eksempel. ENERGIRENOVERING Nyere muret byggeri (1920-1960) Bindeledet, Bagsværd - mindre andelsejendom med 2 opgange. Renoveringen Eksempel 1 ENERGIRENOVERING Nyere muret byggeri (1920-1960) UDGIVET JUNI 2012 Bindeledet, Bagsværd - mindre andelsejendom med 2 opgange Dette eksempel viser, hvordan beslutningen om energirenoveringen

Læs mere

Forvandling på 4 måneder: Fra kedelig kolos til indbydende og energirigtig udlejningsejendom

Forvandling på 4 måneder: Fra kedelig kolos til indbydende og energirigtig udlejningsejendom Eksempel 1 ENERGIRENOVERING KONTORBYGNING Betonsandwich med flere tilbygninger, 1919-1959, Ellebjergvej, Kbh UDGIVET DECEMBER 2012 Fra energimærke E til A1 Forvandling på 4 måneder: Fra kedelig kolos til

Læs mere

4D bæredygtigt byggeri i Ørestad

4D bæredygtigt byggeri i Ørestad 4D står for 4 dimensioner: 3D og bæredygtigheden 4D er navnet på det byggefelt i Ørestad City, hvor projektet er lokaliseret 4D står også for bæredygtighed i 4 dimensioner: miljømæssig, arkitektonisk,

Læs mere

Energirigtig boligventilation

Energirigtig boligventilation Energirigtig boligventilation Om energirigtig boligventilation Hvorfor boligventilation Tekniske løsninger Fire ventilationsløsninger Økonomi Kontakter løsninger til energirigtig boligventilation, der

Læs mere

ACTIVE HOUSING Baggrund LYS og energi LYS og komfort LYS og æstetik. Bolig for Livet. LYS Temadag den 22. januar 2009 Kunstakademiets Arkitektskole

ACTIVE HOUSING Baggrund LYS og energi LYS og komfort LYS og æstetik. Bolig for Livet. LYS Temadag den 22. januar 2009 Kunstakademiets Arkitektskole LYS Temadag den 22. januar 2009 Kunstakademiets Arkitektskole Ellen Kathrine Hansen, lektor, arkitekt MAA ACTIVE HOUSING Baggrund LYS og energi LYS og komfort LYS og æstetik Bolig for Livet Baggrund 3

Læs mere

ERFA møde om energirenovering BL 1. december 2015

ERFA møde om energirenovering BL 1. december 2015 ERFA møde om energirenovering BL 1. december 2015 Oplæg fra BO-VEST, Boligsamarbejdet på vestegnen v/ Byggeudviklingschef Jesper Rasmussen Case: Renovering af rækkehusene i Albertslund Syd Hvorfor er casen

Læs mere

GLADSAXE KOMMUNE NYBROGÅRD BOTILBUD

GLADSAXE KOMMUNE NYBROGÅRD BOTILBUD GLADSAXE KOMMUNE NYBROGÅRD BOTILBUD ENERGIRENOVERING OG OMBYGNING AF BOLIGFLØJEN FRA 33 UTIDSSVARENDE VÆRELSER TIL 24 MODERNE ALMENE BOLIGER I forbindelse med omdannelsen af Nybrogård Botilbud fra utidssvarende

Læs mere

NORDIC DESIGN PLUS DET NYE ENERGIEFFEKTIVE VINDUES- OG DØRSYSTEM. www.rehau.dk. Bygge og Anlæg Bilindustri Industri

NORDIC DESIGN PLUS DET NYE ENERGIEFFEKTIVE VINDUES- OG DØRSYSTEM. www.rehau.dk. Bygge og Anlæg Bilindustri Industri NORDIC DESIGN PLUS DET NYE ENERGIEFFEKTIVE VINDUES- OG DØRSYSTEM www.rehau.dk Bygge og Anlæg Bilindustri Industri NORDIC DESIGN PLUS VINDUER OG DØRE AF HIGH TECH-MATERIALET RAU-FIPRO Nordic Design Plus

Læs mere

Integrerede plisségardiner. Nimbus. Den optimale plissé løsning til facaden. Det intelligente persiennesystem

Integrerede plisségardiner. Nimbus. Den optimale plissé løsning til facaden. Det intelligente persiennesystem Integrerede plisségardiner Nimbus Den optimale plissé løsning til facaden Det intelligente persiennesystem Arbejdsmiljø: Da plisségardinet forbedrer rudens g-værdi (evnen til at holde solens varme ude)

Læs mere

Jørgen Lange Partner, Ingeniør

Jørgen Lange Partner, Ingeniør Jørgen Lange Partner, Ingeniør Jørgen Lange Bygningsingeniør 1987, Aarhus Teknikum Partner i firmaet Ellehauge & Kildemoes Deltidsansættelse som lektor på Ingeniørhøjskolen i Århus Praktisk og teoretisk

Læs mere

Vi er glade for, at I vil hjælpe os ved at udfylde spørgeskemaet. Vi håber, at I kan nå at svare senest fredag d. 29. november 2013.

Vi er glade for, at I vil hjælpe os ved at udfylde spørgeskemaet. Vi håber, at I kan nå at svare senest fredag d. 29. november 2013. Side 1 af 23 Kære kollega, Vi er glade for, at I vil hjælpe os ved at udfylde spørgeskemaet. Vi håber, at I kan nå at svare senest fredag d. 29. november 2013. Det er vigtigt, at I svarer ud fra jeres

Læs mere

Klimaplan og Boligrenovering Bæredygtig by og grøn innovation

Klimaplan og Boligrenovering Bæredygtig by og grøn innovation Hållbar Udveckling Väst, 29. maj 2012 Klimaplan og Boligrenovering Bæredygtig by og grøn innovation Agenda 14:00 14:45: Albertslund Kommune, miljø- og klimaprojekter 14:45 15:00: Walk and talk 15:00 15:45:

Læs mere

Active House - AktivHus Danmark. 02.03.2015 Active House - AktivHus Danmark/Brian Møinichen Wendin/VELUX Danmark A/S

Active House - AktivHus Danmark. 02.03.2015 Active House - AktivHus Danmark/Brian Møinichen Wendin/VELUX Danmark A/S Active House - AktivHus Danmark 02.03.2015 Active House - AktivHus Danmark/Brian Møinichen Wendin/VELUX Danmark A/S Active House - en vision Active House er visionen om at skabe sunde og mere komfortable

Læs mere

Vi er ikke et typehusfirma. men eksperter i at bygge det hus, du vil have DINE DRØMME- TRYGT I HUS

Vi er ikke et typehusfirma. men eksperter i at bygge det hus, du vil have DINE DRØMME- TRYGT I HUS Vi er ikke et typehusfirma men eksperter i at bygge det hus, du vil have DINE DRØMME- TRYGT I HUS VELKOMMEN TIL ALBOHUS Hvilken type er du? Der er mange nødvendige valg at træffe, før man påbegynder et

Læs mere

SE FREMTIDEN GENNEM BÆREDYGTIGE VINDUER I SMUKT DANSK DESIGN

SE FREMTIDEN GENNEM BÆREDYGTIGE VINDUER I SMUKT DANSK DESIGN SE FREMTIDEN GENNEM BÆREDYGTIGE VINDUER I SMUKT DANSK DESIGN TAG ANSVAR FOR FREMTIDEN Som forbrugere i dagens Danmark er vi så privilegerede at have muligheden for at gøre en stor forskel for miljøet.

Læs mere

Ryparken Lille Skole. VELUX ovenlysmoduler mere dagslys og sundere arbejdsmiljø. An energy renovation project

Ryparken Lille Skole. VELUX ovenlysmoduler mere dagslys og sundere arbejdsmiljø. An energy renovation project Ryparken Lille Skole VELUX ovenlysmoduler mere dagslys og sundere arbejdsmiljø An energy renovation project Fra tøj og tekstiler til dansk og matematik Nye tider for Ryparken Lille Skole Ryparken Lille

Læs mere

God luft: Hvordan kan krav om høj luftkvalitet og lavt energiforbrug forenes?

God luft: Hvordan kan krav om høj luftkvalitet og lavt energiforbrug forenes? God luft: Hvordan kan krav om høj luftkvalitet og lavt energiforbrug forenes? Temadag 10. juni 2010 Tine S. Larsen Lektor Institut for Byggeri og Anlæg Aalborg Universitet tsl@civil.aau.dk 1 Udgangspunktet

Læs mere

Klimaskærm konstruktioner og komponenter

Klimaskærm konstruktioner og komponenter Klimaskærm konstruktioner og komponenter Indholdsfortegnelse Klimaskærm...2 Bygningsreglementet...2 Varmetab gennem klimaskærmen...2 Transmissionstab...3 Isolering (tag, væg, gulv)...3 Isolering af nybyggeri...3

Læs mere

Energirenovering af boliger og indeklima

Energirenovering af boliger og indeklima Energirenovering af boliger og indeklima Hvilke forbedringer af indeklimaet oplever beboerne efter energirenovering Henrik N. Knudsen Statens Byggeforskningsinstitut Aalborg Universitet København Hvordan

Læs mere

Bæredygtigt byggeri. Holbæk Regionens Erhvervsråd, 3/2-09. Pernille Hedehus

Bæredygtigt byggeri. Holbæk Regionens Erhvervsråd, 3/2-09. Pernille Hedehus Bæredygtigt byggeri Holbæk Regionens Erhvervsråd, 3/2-09 Pernille Hedehus Dagens tekst Hvad taler vi om, når vi taler bæredygtighed? Hvorfor skal vi beskæftige os med det? Hvordan ser det ud for byggeprojekter?

Læs mere

Jysk Trykprøvning A/S

Jysk Trykprøvning A/S Jysk Trykprøvning A/S Henrik Bojsen Hybenhaven 24 8520 Lystrup Møllevej 4A 8420 Knebel Telefon: 86356811 Mobil: 40172342 jysk@trykproevning.dk www.trykproevning.dk Bank: Tved Sparekasse 9361 0000072265

Læs mere

NORDIC DESIGN PLUS DET NYE ENERGIEFFEKTIVE VINDUES- OG DØRSYSTEM. www.rehau.dk. Bygge og Anlæg Bilindustri Industri

NORDIC DESIGN PLUS DET NYE ENERGIEFFEKTIVE VINDUES- OG DØRSYSTEM. www.rehau.dk. Bygge og Anlæg Bilindustri Industri NORDIC DESIGN PLUS DET NYE ENERGIEFFEKTIVE VINDUES- OG DØRSYSTEM www.rehau.dk Bygge og Anlæg Bilindustri Industri NORDIC DESIGN PLUS VINDUER OG DØRE AF HIGH TECH-MATERIALET RAU-FIPRO - Vinduessystemet

Læs mere

Briiso facadesystem. Udviklet i samarbejde med Egernsund Tegl

Briiso facadesystem. Udviklet i samarbejde med Egernsund Tegl Visualisering: Kærsgaard & Andersen A/S Briiso facadesystem Bæredygtigt og rationelt facadesystem i tegl til energirenovering og nybyggeri. Udviklet i samarbejde med Egernsund Tegl Briiso ApS Stejlhøj

Læs mere

Sapa Building System. Energieffektive løsninger

Sapa Building System. Energieffektive løsninger Sapa Building System Energieffektive løsninger Omkring 8% af jordskorpen består af aluminium Sapa Facadesystem 4150 SSG Structural Glazing Vor Structural Glazing-løsning baseres på facadesystem 4150 med

Læs mere

Renovering af erhvervsbygninger

Renovering af erhvervsbygninger Renovering af erhvervsbygninger Energirenoveringer - Konference om energirigtige renoveringer i den bestående bygningsmasse. Mandag 25. september 2006. Jens Eg Rahbek Installationer, IT og Indeklima COWI

Læs mere

Arkitektskolen Aarhus Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet Institut for Folkesundhed Aarhus Universitet

Arkitektskolen Aarhus Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet Institut for Folkesundhed Aarhus Universitet Arkitektskolen Aarhus Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet Institut for Folkesundhed Aarhus Universitet Udvikle et værktøj til at vurdere styrker og svagheder i en bygnings boværdi 9 BYBILLEDET 8 ÆLDRE-

Læs mere

Fra Solar City Horsens til PV Cities

Fra Solar City Horsens til PV Cities Peder Vejsig Pedersen, Direktør, M.Sc Cenergia Energy Consultants Herlev Hovedgade 195, 2730 Herlev, Denmark Tlf.: +45 44 66 00 99, mobil: +45 20 46 67 55, e mail: pvp@cenergia.dk, www.cenergia.dk. Formand

Læs mere

VELFAC i DGNB-certificeret byggeri

VELFAC i DGNB-certificeret byggeri VELFAC i DGNB-certificeret byggeri Vælg VELFAC til bæredygtigt byggeri Bæredygtigt byggeri starter i forberedelserne og med et godt samarbejde. Som mønstervirksomhed er det en del af vores værdier og naturligt

Læs mere

Gør boligen mere energieffektiv med solafskærmning

Gør boligen mere energieffektiv med solafskærmning Gør boligen mere energieffektiv med solafskærmning Markiser Rulleskodder Energigardiner Mørklægningsgardiner Bolig i balance VELUX Danmark A/S 2012 velux.dk VELUX ovenlysvinduer er udstyret med beslag,

Læs mere

BYGGERI. Retningslinjer for 2020 standard kritiske barrierer for at nå målet.

BYGGERI. Retningslinjer for 2020 standard kritiske barrierer for at nå målet. BYGGERI Retningslinjer for 2020 standard kritiske barrierer for at nå målet. Chefkonsulent Marie Louise Hansen Disposition Baggrund for 2020-arbejdet Bærende principper En gennemgang af klassens hovedelementer

Læs mere

MODERNE VINDUER OG DØRE MED ET KLASSISK UDTRYK FROVIN.DK

MODERNE VINDUER OG DØRE MED ET KLASSISK UDTRYK FROVIN.DK Renovering med respekt for historien MODERNE VINDUER OG DØRE MED ET KLASSISK UDTRYK FROVIN.DK Det oprindelige vindue TRO MOD DEN OPRINDELIGE ARKITEKTUR OG HÅNDVÆRKSMÆSSIGE TRADITIONER GENNEM 40 ÅR Hos

Læs mere

VINDUER FOR LIVET. Designvinduer til ombygning og nybyggeri

VINDUER FOR LIVET. Designvinduer til ombygning og nybyggeri VINDUER FOR LIVET Designvinduer til ombygning nybyggeri EN GOD INVESTERING At vælge nye vinduer døre er en beslutning, der har vidtrækkende konsekvenser. Det betaler sig derfor at vælge dem omhu tanke

Læs mere

ISOKLINKER. Efterisolering og murværk i ét. NUTIDENS LØSNING PÅ FREMTIDENS BEHOV

ISOKLINKER. Efterisolering og murværk i ét. NUTIDENS LØSNING PÅ FREMTIDENS BEHOV ISOKLINKER Efterisolering og murværk i ét. NUTIDENS LØSNING PÅ FREMTIDENS BEHOV Dear Reader, ISOKLINKER facade isoleringssystemer er blevet afprøvet og testet gennem mange år og løbende forskning og udvikling

Læs mere

Til Boligforeningen Kan vi hjælpe jer med jeres vinduesprojekt?

Til Boligforeningen Kan vi hjælpe jer med jeres vinduesprojekt? Til Boligforeningen Kan vi hjælpe jer med jeres vinduesprojekt? NYE VINDUER FRA DANMARKS STØRSTE PRODUCENT Valg af entreprenør Lovgivning Sikkerhed Kuldenedfald Pris Indeklima Valg af entreprenør Brandredning

Læs mere

Bygningsreglementets energikrav til eksisterende bygninger v/ejner Jerking, Energistyrelsen

Bygningsreglementets energikrav til eksisterende bygninger v/ejner Jerking, Energistyrelsen Bygningsreglementets energikrav til eksisterende bygninger v/ejner Jerking, Energistyrelsen REGULERING AF BYGGERIETS ENERGIFORBRUG Bygningsreglementet (BR10) Energikrav til bygnings- dele og komponenter.

Læs mere

I MIDTEN AF DANMARK. E20 Erhvervspark

I MIDTEN AF DANMARK. E20 Erhvervspark I MIDTEN AF DANMARK E20 Erhvervspark VELKOMMEN TIL E 20 ERHVERVSPARK E20 Erhvervspark udvikles til de fremsynede virksomheder, som vil eksponeres optimalt og lever af at være tættest på de største talenter,

Læs mere

Individuelle boliger placeret i arkitektonisk sammenhæng, hvor man skaber et godt fællesskab/ naboskab.

Individuelle boliger placeret i arkitektonisk sammenhæng, hvor man skaber et godt fællesskab/ naboskab. BF BAKKEHUSENE 16 Energi-rigtige boliger Mod en bæredygtig fremtid Lav-energibyggeri, der opfylder fremtidige krav til miljørigtige og sunde løsninger med naturlige materialer. INDIVIDUALITET OG FÆLLESSKAB

Læs mere

ENERGI RENOVERING UD OVER ALLE GRÆNSER

ENERGI RENOVERING UD OVER ALLE GRÆNSER ENERGI RENOVERING UD OVER ALLE GRÆNSER Overblik og helhedsløsninger for private boligejere Dette projekt har modtaget støtte fra EUs Horizon 2020 forsknings og innovations program No 649865 Forfatterne

Læs mere

Komforthusene Udvikling af passivhuskonceptet i en dansk kontekst

Komforthusene Udvikling af passivhuskonceptet i en dansk kontekst Komforthusene Udvikling af passivhuskonceptet i en dansk kontekst Passivhus Norden konference, 7. oktober 2010 Tine S. Larsen Lektor, PhD Institut for Byggeri og Anlæg Aalborg Universitet tsl@civil.aau.dk

Læs mere

GULVVARME GULVVARME GODE RÅD OM BRUG AF GULVVARME

GULVVARME GULVVARME GODE RÅD OM BRUG AF GULVVARME Hvis du har SPØRGSMÅL til emner, der beskrives i denne folder, så er du velkommen til at kontakte varmeværket. GODE RÅD OM BRUG AF GULVVARME GULVVARME MY1005 GULVVARME FORSKEL PÅ VARMEKILDER 2-3 Radiatorer

Læs mere

Inspirationskatalog. Vores vinduer er dansk håndværk med god energi

Inspirationskatalog. Vores vinduer er dansk håndværk med god energi Inspirationskatalog Vores vinduer er dansk håndværk med god energi Vi har gjort det nemt at vælge. Luk selv op og kig... Når man skal vælge nye døre og vinduer til sit hus, er det vigtig, at man gør det

Læs mere

Miljøoptimeret. Solafskærmning i Facadeglas. MicroShade

Miljøoptimeret. Solafskærmning i Facadeglas. MicroShade Miljøoptimeret Solafskærmning i Facadeglas MicroShade Et Vindue mod Fremtiden MicroShade For Energirigtige og æredygtige Glasfacader rbejdsvenligt Lys fskærmning af solindfald spiller en vigtig rolle i

Læs mere

Boligorganisationen Tårnbyhuse

Boligorganisationen Tårnbyhuse Boligorganisationen Tårnbyhuse Boligorganisationen Tårnbyhuse 1 Bagrund Heldigvis synes de fleste beboere, at Saltværkshuse er et dejligt sted at bo. Det skal det også være i fremtiden. Derfor er der siden

Læs mere

EU direktivet og energirammen

EU direktivet og energirammen EU direktivet og energirammen Kort fortalt Intelligente komponenter som element i den nye energiramme 23. august 2006 Søren Aggerholm Statens Byggeforskningsinstitut, SBi Energi og miljø Nye energikrav

Læs mere

MINI GUIDE TIL ET BÆREDYGTIGT

MINI GUIDE TIL ET BÆREDYGTIGT MINI GUIDE TIL ET BÆREDYGTIGT LÆSEVEJLEDNING Lejerbos bæredygtige boliger er beskrevet i tre dokumenter, som samlet tegner Lejerbos koncept for almene bæredygtige boliger. Visionsdokumentet beskriver den

Læs mere

velkommen til at kontakte Hvis du har SPØRGSMÅL til emner, der beskrives i denne folder, så er du varmeværket. GULVVARME MY1005 GULVVARME GULVVARME

velkommen til at kontakte Hvis du har SPØRGSMÅL til emner, der beskrives i denne folder, så er du varmeværket. GULVVARME MY1005 GULVVARME GULVVARME Hvis du har SPØRGSMÅL til emner, der beskrives i denne folder, så er du velkommen til at kontakte varmeværket. GULVVARME MY1005 GULVVARME GODE RÅD OM BRUG AF GULVVARME 2-3 FORSKEL PÅ VARMEKILDER Radiatorer

Læs mere

RATIONEL AURA & AURAPLUS VINDUER TIL FREMTIDENS LAVENERGIBYGGERI. Rationel AURA & Rationel AURAPLUS

RATIONEL AURA & AURAPLUS VINDUER TIL FREMTIDENS LAVENERGIBYGGERI. Rationel AURA & Rationel AURAPLUS RATIONEL AURA & AURAPLUS VINDUER TIL FREMTIDENS LAVENERGIBYGGERI RATIONEL AURA & RATIONEL AURAPLUS SKAL JEG VÆLGE TRÆ ELLER TRÆ/ALU RATIONEL AURA ER TRÆ Hvis du vil have et elegant og energibidragende

Læs mere