FSC er den eneste globale træmærkningsordning, som sikrer, at der ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "FSC er den eneste globale træmærkningsordning, som sikrer, at der ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere."

Transkript

1 FSC GØR EN FORSKEL Overalt i verden er ulovlig tømmerhugst og overudnyttelse af skovene et problem, der truer med at udrydde skovens dyr og planter. FSC gør noget ved problemerne. FSC er den eneste globale træmærkningsordning, som sikrer, at der ikke bliver fældet mere træ, end skoven kan nå at reproducere. Der skal i en FSC-certificeret skov udvises omfattende hensyn til dyre og planteliv. Samtidig fredes en del af skoven fuldstændig. FSC stiller en række sociale krav, der gør, at lokalområdet får glæde af indtægterne fra skoven, og at arbejderne i skoven bliver uddannet og bruger sikkerhedsudstyr. Oprindelige folkeslag og lokale sikres retten til at bruge skoven, som de altid har gjort det og det gælder alle fra samerne i Nordsverige til indianere i Amazonas. FSC-mærket er løsningen, der giver forbrugere og virksomheder mulighed for at vælge træ fra skovområder, hvor man passer på skoven, dyrene og menneskene, som lever og arbejder i den. FSC er mærket, der gør en forskel for skoven og dens beboere.

2 FSC Sikkerhed fra skov til forbruger Bag FSC-mærket ligger et strengt internationalt kontrolsystem. Træet skal kunne spores helt tilbage til den skov, det stammer fra - uanset hvor mange led der er imellem skoven og butikken, det bliver solgt i. Alle FSC-certificeringer foretages af uvildige certificeringsfirmaer. For at videresælge eller producere et FSC-certificeret produkt skal virksomheden have et coc-sporbarhedscertifikat*, der viser, at de kan spore træet, fra de køber det, til de sælger det igen. Alle med en certificering kontrolleres minimum en gang årligt ved et kontrolbesøg. Der foretages også uanmeldte kontrolbesøg efter behov. Certificerede virksomheder skal til alle tider kunne bevise, at de holder FSC-træ og træ fra kontrollerede kilder adskilt fra andet træ i produktionen og på lageret. Brugen af FSCs logo kontrolleres hele tiden. Hvert firma har sin egen logokode, og du kan til hver en tid slå oprindelsen af netop dit produkt op. På kan du se, hvordan du kontrollerer dit produkt eller forhandler. Derfor kan du være sikker på, at træ med FSCs logo er helt igennem ansvarligt. * Chain-of-Custody-certificeringen (CoC) er et system, der gør det muligt at følge produktet gennem hele produktionskæden, lige fra træet fældes, til det endelig produkt er færdigt.

3 5 GODE RÅD OM INDKØB AF TRÆ Vi giver dig her 5 gode råd til indkøb af FSC-certificeret træ. Følger du disse råd, undgår du unødvendigt besvær, og øger sandsynligheden for at få FSC-certificeret træ til den rigtige pris. FIND DIN LEVERANDØR På finder du en oversigt over FSC Danmarks medlemmer, andre leverandører samt en database, hvor du kan søge efter leverandører på verdensplan. PLANLÆG I GOD TID Det kan tage lidt længere tid at skaffe FSC-certificeret træ, men det kan næsten altid lade sig gøre, hvis det bestilles i god tid. VALG AF TRÆSORT - De fleste kendte træsorter kan leveres med et FSC-certifikat, men ofte kan det være en billigere og hurtigere løsning at vælge en alternativ træsort. Dokumentationsfasen kræver, at bygherren i god tid indleder dialogen med sin træleverandør. KRAV OM FSC-CERTIFIKAT - Stil altid krav om et FSC-certifikat eller tilsvarende i dit udbudsmateriale.* KRAV OM DOKUMENTATION Det er afgørende, at leverandøren kan dokumentere skovens certificering i form af FSC FM-certifikat. Du skal også kræve, at sporbarheden dokumenteres i form af FSC CoC-certifikat, hvilket eliminerer risikoen for falsk dokumentation. Husk at alle led frem til detail-salg skal være CoC-certificeret med eget CoC-nummer og certifikat. Danske importører og grossister skal altså kunne vise eget certifikat, for at dokumentationen er fuldstændig. ER DU I TVIVL? Læs mere på eller kontakt FSC Danmark, så hjælper vi dig. Se også vores FAQ, hvor du bl.a. finder svar på, hvordan dit FSC-indkøb gøres så billigt som muligt. * se også faktaarket "Gode råd til udbudsmateriale"

4 5 GODE GRUNDE TIL AT GÅ EFTER FSC-MÆRKET Ansvar - I påtager Jer et konkret ansvar for, at både natur, dyr og mennesker i verdens skove får et bedre liv. I sender et klart signal om, at I løfter jeres sociale og miljømæssige ansvar. Æstetik og etik - I åbner nye muligheder. FSC-mærket sidder nemlig på en række hidtil ukendte, flotte træsorter, der åbner nye æstetiske muligheder for design i træ. Billig - Det kan ofte lade sig gøre at finde alternative tropiske træsorter, der er billigere end de sorter, der normalt arbejdes i. Hvis I arbejder i europæiske træsorter, er der normalt ingen eller meget lav prisforskel. Garanti - I er på den sikre side med FSC-mærket. FSC er den nemmeste garanti for, at det træ og papir, I køber, ikke stammer fra ulovlig tømmerhugst. Den nemmeste vej - FSC er den nemmeste vej til at imødekomme de nuværende og fremtidige krav om bæredygtighed fra det offentlige. I Miljøministeriets vejledning fra 2002 om køb af tropisk træ fremhæves FSC-mærket som garanti for "lovlighed og bæredygtighed". FSC ET GARANTIMÆRKE FSC er en uafhængig international mærkningsordning med et strengt kontrolsystem for både producenter og importører.

5 GODE RÅD TIL UDBUDSMATERIALE Skab sikkerhed for, at dit udbudsmateriale tager højde for bæredygtighed og lovlighed ved indkøb af træ ved at følge denne simple vejledning: Forslag til formulering i udbudsmateriale Alt træ, der benyttes til entreprisen, skal opfylde følgende krav til certificering for bæredygtighed. Alt træ skal leveres fra en leverandør, der kan dokumentere nedenstående krav om lovlighed og bæredygtighed. Dokumentation for følgende skal foreligge: Rettigheder og tilladelser til den aktuelle hugst haves. Dokumentation i form af koncessionsaftaler med lokale myndigheder. Relevant national lovgivning og gældende praksis for skovdrift i det pågældende land overholdes. Det skal oplyses, hvilke standarder der følges, og hvem der kontrollerer, at dette sker. At der forefindes en skovforvaltningsplan (forest management plan), og at denne følges. At skovforvaltningsplanen sikrer bæredygtig skovdrift samt redegør for, at der tages hensyn til det omgivende samfund, arbejdernes forhold og den generelle miljøpåvirkning. At gyldige eksport- og importtilladelser haves. At træleverancerne kan følges fra oprindelse til bestemmelsesstedet i form af sporbarhedscertificering (CoC Chain of Custody). At punkt 1-6 alle er verificeret af en anerkendt 3. part. Alle ovenstående krav til dokumentation anses for værende opfyldt, såfremt træet leveres med gyldigt FSC FM- og FSC CoC-certifikat. Bemærk, at der i et EU-udbud skal gives mulighed for, at tilbudsgiver kan dokumentere ovenstående krav i form af anden alternativ dokumentation, som må vurderes fra sag til sag. Ansvarsfraskrivelse: FSC Danmark påtager sig ikke ansvar i forhold til gældende regler om udbudsmateriale.

6 KRAVENE BAG FSC FSC-mærket er din garanti for ansvarlig skovhugst samt forbedrede levevilkår for lokalbefolkningen i nogle af verdens fattigste lande. FSC-mærket kan sidde på træ fra hele verden lige fra de tropiske regnskove til de sibiriske nåleskove. Fælles for alle skovene er: SKOVENS MILJØ Der fældes ikke mere træ, end skoven kan nå at reproducere. Truede arter og udsatte områder beskyttes mod fældning. Der fastsættes et antal træer per hektar, der aldrig må fældes heller ikke når de er døde. Dette skaber bedre vilkår for dyre- og planteliv. Planter og dyreliv får bedre levevilkår, fordi skovdriften bliver spredt over større områder. ARBEJDERNE OG LOKALSAMFUNDET Arbejderne uddannes til deres job og får sikkerhedsudstyr til arbejdet. Arbejderne er sikret en ordentlig løn og ordentlige arbejdsforhold. Arbejderne har ret til at organisere sig i fagforeninger m.m. Lokalsamfundet er sikret en vis procentdel af overskuddet fra salget til opbygning af skoler, klinikker og lignende. INDFØDTE FOLK Indfødte folkeslag sikres deres traditionelle ret til adgang og brug af skoven. Områder af kulturel, religiøs eller anden betydning kortlægges og beskyttes. Oprindelige folkeslag skal inddrages i skovforvaltningen og modtage økonomisk kompensation, hvis deres viden og ressourcer bruges. Kravene bag FSC er med andre ord din garanti for, at der tages hensyn til alle aspekter i livet i og omkring skoven, når dine varer produceres.

7 Fordele ved FSC-certificering af din skov FSC-certificering af din skov giver mange fordele på markedet. Nogle af dem er: Adgang til et voksende marked Mulighed for at efterkomme den stigende efterspørgsel hos offentlige og private virksomheder Dokumentation for kvaliteten i skovdrift En FSC-certificering lader Jer være på forkant med fremtidens krav. Samtidig gør en gruppecertificering det let og billigt at blive certificeret. FSC Guide gør det nemt at blive certificeret FSC Danmark tilbyder gratis en grundig guide til certificeringen. Guiden findes på under menupunktet for skovejere. Guiden gør det nemt for selv små skovbrug at blive certificeret. Den er bygget op, så man trin for trin bliver ledt igennem de relevante trin. Den indeholder alt, du skal bruge og udfylde for at være godt på vej mod bæredygtighed. Den indeholder også en skabelon, som gør det nemt at få en driftsplan, der lever op til FSC s regler. Gå sammen og gør certificeringen langt billigere Gruppecertificering giver store besparelser på certificeringen. Du kan i guiden se, hvordan du sammen med andre skovejere selv kan oprette en gruppe, så jeres omkostninger til eksterne konsulenter bliver mindre.

Værd at vide om FSC sporbarhedscertificering

Værd at vide om FSC sporbarhedscertificering Værd at vide om FSC sporbarhedscertificering NEPCon InfoGuide nr.1 September 2012 Version Indhold Indhold... 2 Introduktion til denne guide... 3 1: Hvad er FSC sporbarhedscertificering?... 4 2: Hvem gør

Læs mere

Kom godt i gang med FSC Chain of Custody certificering. 1 Kom godt i gang med FSC Chain of Custody certificering Oktober 2014

Kom godt i gang med FSC Chain of Custody certificering. 1 Kom godt i gang med FSC Chain of Custody certificering Oktober 2014 Kom godt i gang med FSC Chain of Custody certificering 1 Kom godt i gang med FSC Chain of Custody certificering Oktober 2014 NEPCon guide Oktober 2014 Om denne guide Denne vejledning er til dig, der skal

Læs mere

rettigheder for personer med handicap

rettigheder for personer med handicap FN s KONVENTION OM rettigheder for personer med handicap PÅ LET DANSK FN s KONVENTION OM RETTIGHEDER FOR PERSONER MED HANDICAP PÅ LET DANSK Udgivet af: Socialministeriet, 2010 Bearbejdning af FN s konvention

Læs mere

Gør en forskel for en ung - bliv mentor

Gør en forskel for en ung - bliv mentor Gør en forskel for en ung - bliv mentor Der er brug for virksomhederne Nogle unge er ikke klar til at starte på en ungdomsuddannelse lige efter folkeskolen. De har brug for at gå en anden vej ofte en mere

Læs mere

Guide til etablering af socialøkonomisk virksomhed

Guide til etablering af socialøkonomisk virksomhed Guide til etablering af socialøkonomisk virksomhed 1 Om denne guide Guiden henvender sig til kommunernes erhvervsrådgivning og til beskæftigelsesforvaltninger og jobcentre og beskriver de særlige opmærksomhedspunkter

Læs mere

FSC Toolkit. Guide til Gruppecertificering af Private Skovejere - Introduktion

FSC Toolkit. Guide til Gruppecertificering af Private Skovejere - Introduktion FSC Toolkit Guide til Gruppecertificering af Private Skovejere - Introduktion Photo: Martin Schwenninger Introduktion Guide til FSC Gruppecertificering Denne guide er en hjælp til ejere og driftsledere

Læs mere

Rapport om behov og ønsker til et MultiTrust 1 -redskab

Rapport om behov og ønsker til et MultiTrust 1 -redskab Rapport om behov og ønsker til et MultiTrust 1 -redskab Resultat af interviewundersøgelse blandt repræsentanter for landmænd, forarbejdningsvirksomheder, handelsvirksomheder og forbrugere i det økologiske

Læs mere

OVERHOLDER DIN VIRKSOMHED KONKURRENCE- REGLERNE

OVERHOLDER DIN VIRKSOMHED KONKURRENCE- REGLERNE ? OVERHOLDER DIN VIRKSOMHED KONKURRENCE- REGLERNE Hvorfor skal jeg overholde konkurrencereglerne? Det kan have alvorlige konsekvenser at overtræde konkurrencereglerne. Hvis du ikke ved, hvad reglerne går

Læs mere

Konkrete mål hver dag. På indkøb i Kina Besøg hos leverandører af havemøbler. Velkommen til tre nye lande Så skal der åbnes butikker!

Konkrete mål hver dag. På indkøb i Kina Besøg hos leverandører af havemøbler. Velkommen til tre nye lande Så skal der åbnes butikker! Nr. 44, årgang 12, marts 2013 Konkrete mål hver dag Tjekkiske Pavel: Customer promises hjælper os til at blive mere fokuserede På indkøb i Kina Besøg hos leverandører af havemøbler Velkommen til tre nye

Læs mere

Strategi 2015 Rammer for frivilligheden Målrettet udvikling Social innovation Kommunikation Fortalerarbejde Fundraising

Strategi 2015 Rammer for frivilligheden Målrettet udvikling Social innovation Kommunikation Fortalerarbejde Fundraising Strategi 2015 Rammer for frivilligheden Målrettet udvikling Social innovation Kommunikation Fortalerarbejde Fundraising 1 2 Indhold Rammer for frivilligheden Målrettet udvikling Social innovation Kommunikation

Læs mere

Anbefalingsrapport FRA UDVALGET FOR SOCIALØKONOMISKE VIRKSOMHEDER

Anbefalingsrapport FRA UDVALGET FOR SOCIALØKONOMISKE VIRKSOMHEDER Anbefalingsrapport FRA UDVALGET FOR SOCIALØKONOMISKE VIRKSOMHEDER September 2013 Udgivet af Udvalget for socialøkonomiske virksomheder, september 2013 ISBN: 978-87-7546-447-0 (onlineudgave) Indholdsfortegnelse

Læs mere

Rengøring. Der er gode muligheder for at starte egen virksomhed i branchen, fordi der er en stor og stigende efterspørgsel.

Rengøring. Der er gode muligheder for at starte egen virksomhed i branchen, fordi der er en stor og stigende efterspørgsel. Rengøring Rene omgivelser er en livsbetingelse for de fleste. Men mange vil gerne have hjælp til arbejdet. Enten fordi de ikke kan selv, eller fordi de vil bruge deres tid på noget andet. God rengøring

Læs mere

RAPPORT. Danmarks rolle i forhold til den globale produktion af palmeolie

RAPPORT. Danmarks rolle i forhold til den globale produktion af palmeolie RAPPORT DK 2011 Danmarks rolle i forhold til den globale produktion af palmeolie James Morgan / WWF International Skrevet og redigeret af: Lasse Juul-Olsen, Nina Astrid Fenger og Jan Graversen. WWF Verdensnaturfonden,

Læs mere

En møbelhandlers testamente

En møbelhandlers testamente EN MØBELHANDLERS TESTAMENTE En møbelhandlers testamente Inter IKEA Systems B.V. 1976-2013 1 At skabe en bedre hverdag for de mange mennesker ved at tilbyde et bredt sortiment af veldesignede og funktionelle

Læs mere

MILJØ CSR MANG- FOLDIGHED

MILJØ CSR MANG- FOLDIGHED MILJØ VÆRDI CSR MENNESKER MANG- FOLDIGHED INDHOLD FORORD 3 VÆRDI 4 MILJØ 6 MENNESKER 12 MANGFOLDIGHED 16 2 FORORD Netto er i dag Danmarks største dagligvarekæde. Det er vi blevet, fordi vi tager ansvar,

Læs mere

Godt i gang med e-fakturering

Godt i gang med e-fakturering Godt i gang med e-fakturering sådan sender du regninger til det offentlige Indhold Godt i gang med e-fakturering 3 Hvilke oplysninger skal med på e-fakturaen? 4 Sådan sender du en e-faktura 6 Hvem vælger

Læs mere

GLOBAL COMPACT SMÅ OG MELLEMSTORE VIRKSOMHEDER PÅ VEJ TIL GLOBAL ANSVARLIGHED

GLOBAL COMPACT SMÅ OG MELLEMSTORE VIRKSOMHEDER PÅ VEJ TIL GLOBAL ANSVARLIGHED GLOBAL COMPACT SMÅ OG MELLEMSTORE VIRKSOMHEDER PÅ VEJ TIL GLOBAL ANSVARLIGHED Ti danske virksomheder fortæller om menneske rettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljø og anti-korruption Virksomhedens fordele

Læs mere

Kom godt i gang. - etiske offentlige indkøb En guide til kommuner

Kom godt i gang. - etiske offentlige indkøb En guide til kommuner Dansk Initiativ for Etisk Handel Bredgade 26, 2. sal Postboks 9042 DK-1022 København K Tel. +45 9942 1453 info@dieh.dk www.dieh.dk Foto: Lotte La Cour Kom godt i gang - etiske offentlige indkøb En guide

Læs mere

Håndbog i FORENINGSARBEJDE

Håndbog i FORENINGSARBEJDE 1 Håndbog i FORENINGSARBEJDE Kulturelle Samråd i Danmark 2 Håndbog i foreningsarbejde er udgivet af Kulturelle Samråd i Danmark Farvergade 27D, 3., 1463 København K Tlf.: +45 33 93 13 26 www.kulturellesamraad.dk

Læs mere

SustainabilityTrends. Deloitte Sustainability Spring 2014. Fem trends former fremtiden

SustainabilityTrends. Deloitte Sustainability Spring 2014. Fem trends former fremtiden SustainabilityTrends Deloitte Sustainability Spring 2014 Fem trends former fremtiden 2 4 10 18 26 32 Kontrol er godt. Samarbejde er bedre Øget værdi af compliance Tænk sammenhæng og vis værdiskabelsen

Læs mere

Kom indenfor! Årsberetning IKEA Danmark FY13

Kom indenfor! Årsberetning IKEA Danmark FY13 Kom indenfor! Årsberetning IKEA Danmark FY13 Nemmere, grønnere og mere inspirerende 3.7 % Omsætningsvækst i FY13 Mange har mistet deres job, det er blevet sværere at låne penge, bolighandlen står stille,

Læs mere

SÅDAN HAR DU EN STØTTENDE SAMTALE. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge

SÅDAN HAR DU EN STØTTENDE SAMTALE. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge SÅDAN HAR DU EN STØTTENDE SAMTALE Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge PSYKIATRIFONDEN.DK 2 Psykiatrifonden 2014 DEN STØTTENDE SAMTALE

Læs mere

Vejledning i udbud med forhandling November 2013

Vejledning i udbud med forhandling November 2013 Vejledning i udbud med forhandling November 2013 Udbudsportalen.dk Weidekampsgade 10 2300København S Post@udbudsportalen.dk Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 1 Indledning... 5 1.1 Formål...

Læs mere

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv.

Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv. Vejledning til Uddannelsesplan for elever i 9. klasse, der søger ind på ungdomsuddannelse mv. Om uddannelsesplanen Uddannelsesplanen er din plan for fremtiden. Du skal bruge den til at finde ud af, hvad

Læs mere

Backcasting af tilskudsordninger til privat skov

Backcasting af tilskudsordninger til privat skov Backcasting af tilskudsordninger til privat skov Ida Weber Jørgensen Studienummer 45663 Vejleder: Ole Erik Hansen Gruppenummer 979 Indholdsfortegnelse Introduktion... 4 1.1 Indledning... 4 1.2 Problemfelt...

Læs mere

Er en kiosk noget for dig?

Er en kiosk noget for dig? Kiosk Kioskerne har spillet en stor rolle i danskernes dagligdag. Man går lige ind efter en pakke smøger og en cola. Eller spiller sin ugentlige lottokupon. Kioskerne gør det nemt og hurtigt at købe småting.

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Det har du ret til. til forældre, hvis barn skal anbringes eller er anbragt

Det har du ret til. til forældre, hvis barn skal anbringes eller er anbragt Det har du ret til til forældre, hvis barn skal anbringes eller er anbragt 2 Til forældre Dit barn er anbragt eller skal anbringes Det er dit barn, det handler om Serviceloven beskriver reglerne for anbringelser

Læs mere

Vejen til et styrket byggeri i Danmark. regeringens byggepolitiske strategi

Vejen til et styrket byggeri i Danmark. regeringens byggepolitiske strategi Vejen til et styrket byggeri i Danmark regeringens byggepolitiske strategi November 2014 Vejen til et styrket byggeri i Danmark regeringens byggepolitiske strategi Vejen til et styrket byggeri i Danmark

Læs mere

Mulighederne for dialog ved udbud Vejledning

Mulighederne for dialog ved udbud Vejledning Mulighederne for dialog ved udbud Vejledning Mulighederne for dialog ved udbud Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen Carl Jacobsens Vej 35 2500 Valby Tlf. +45 41 71 50 00 E-mail: kfst@kfst.dk On-line ISBN:

Læs mere