Find resurser i CLARIN-DK

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Find resurser i CLARIN-DK"

Transkript

1 Find resurser i CLARIN-DK Introduktion CLARIN-DK-repositoriet indeholder et væld af digitalt materiale, digitale forskningsobjekter, som i CLARINregi kaldes resurser. Det er langt overvejende tekstfiler, men der er også lydfiler, videoer, lingvistiske annotationer af tekstfiler, annotationer af samtaler, leksika og en enkelt billedsamling. Du kan se en liste af indholdet pr. 10/ her: I denne tutorial gennemgår vi hvordan du kan bruge de metadata som resurserne er opmærkede med, til at finde og evt. downloade de resurser som måtte være relevante for dig. Vær opmærksom på at alle tekstresurser kun foreligger i xml. Bemærk at du pt. ikke kan lave fritekstsøgning (søge på indholdet i selve resursen), kun i metadata. Hvis du er interesseret i korpussøgning, kan du gå til Søg i tekst :

2 Trin 1 Gå ind på: fx ved at klikke på Søg resurser på repositoriets forside: Vælg resursetype Tekst: Tekstfiler som er konverteret til xml. Den oprindelige fil, fx Word eller PDF, er ikke længere tilgængelig. Se eksempel på TEI P5 xml-formatet i Appendiks 1. Tekstannotering: Lingvistisk annotation af tekstfiler, fx tokenisering, lemmatisering eller POS-tagging. Annotationen ligger i en separat xml-fil adskilt fra teksten da der kan være forskellige ophavsrettigheder til de to. Se eksempel på annotationslag i Appendiks 1. Tekstsamling/korpus: Teksterne er typisk indsamlet og organiseret i tekstsamlinger (korpora) før de er uploadet til CLARIN-DKrepositoriet, og har derfor en vis form for ensartethed. Det kan være at forfatteren er den samme, at emnet er det samme, at fagområdet er det samme eller lignende. Tekstsamlingerne består af en mængde enkeltfiler og er altså ikke én stor fil. Lyd: Lydfilerne er i hhv. audio/x-wav og i mp3-format og er hhv. enkeltinterviews, gruppesamtaler og telefonsamtaler.

3 Video: Videoerne er i mov-format og er optagelser af forskellige typer af samtaler. Media-annotation: Media-annoteringerne er forskellige annoteringer af de ovennævnte lyd- og videoresurser. Annoteringerne er i hhv. PRAT-format, CLAN-format eller xml-format og indeholder fx gestusannotering eller CA- (Conversational Analysis) beskrivelser. Leksikon: De leksika der er uploadet i CLARIN-DK-repositoriet, kan hver især downloades som en zip-fil. Leksikaene forligger i forskellige formater. Data: Denne resursetype kunne også kaldes diverse eller andre resursetyper. Det eneste fælles er at de ikke kan placeres under nogen af de andre resursetyper. Filtrer på rettigheder for indholdsdata Du vælger hvilke rettigheder de fremsøgte filer må have. Public: Resurser af denne type er tilgængelige for alle, også til kommerciel brug. Academic: Resurser af denne type er kun tilgængelige til akademisk brug. Den akademiske organisation man tilhører, skal være tilknyttet WAYF Restricted: Resurser af denne type er kun tilgængelige for en begrænset gruppe defineret af dataleverandøren. Metadatasøgning Her kan du indtaste de(t) ord du ønsker at søge på fra felterne title, creator, subject og description. Søgemaskinen er ikke sensitiv over for store og små bogstaver men derimod over for begyndelsen af ordet. Du kan således søge på Kutter Nyt eller kutter nyt og få samme søgeresultat; men ikke på utter Nyt, *utter Nyt eller Kutter *yt. Det er selvsagt vanskeligt at vide hvad man skal søge efter, når man ikke ved hvad der findes i repositoriet. Vi har derfor lavet listen over resurser pr. 10/ hvorfra man kan lade sig inspirere. Eksempler på søgeord og hits: 1) Resursetype: tekst Metadatasøgning: pesten Søgeresultat: 2 hits, 1 med titlen: En kort Underretning Om Præservation og Curation imod Pesten: Efter Hans Kongel. Majestets, allernaadigeste Befaling

4 2) Resursetype: tekst Metadatasøgning: helbred Søgeresultat: 4625 hits. Nogle med emnet helbred (DK5-61), andre hvor helbred indgår i titlen fx Skiftearbejde og helbred Avanceret metadatasøgning Her kan du søge i specifikke metadatafelter ved at vælge et metadatafelt og angive den værdi du vil søge på. Bemærk at du kan bruge operatorerne: =, <>, any, all. = indeholder!= Indeholder ikke Any: finder ét af følgende ord All: finder alle ord i tilfældig rækkefølge Du kan også søge på flere felter samtidig ved at klikke på Tilføj søgefelt. Bemærk at du her kan bruge de boolske søgeoperatorer AND, OR eller NOT dvs. finde fællesmængde, foreningsmængde eller differensmængde. Eksempler på søgeord og hits: 1) Resursetype: tekst Avanceret metadatasøgning: Title = helbred* Søgeresultat: 22 hits hvor helbred indgår i titlen, enten som enkeltstående ord eller som en del af en sammensætning fx Arbejdsmedicinsk helbredsattest, basisvejledning 2) Resursetype: tekst Avanceret metadatasøgning: Title = helbred Søgeresultat: 12 hits hvor helbred indgår i titlen som enkeltstående ord fx Snedker, arbejde og helbred 3) Resursetype: tekst Avanceret metadatasøgning: Subject = helbred (DK5-61), Title = hjerte* Søgeresultat: 50 hits med emnet helbred (DK5-61) og hjerte som en del af titlen. Fx Hjerte-lungeredning, basal, voksne 4) Resursetype: tekst Avanceret metadatasøgning: Subject <> helbred (DK5-61), Title = hjerte* Søgeresultat: 11 hits hvor hjerte indgår i titlen, og hvor emnet ikke er helbred (DK5-61). Fx CTB version: Hjerte rimer på smerte. 5) Resursetype: tekst Avanceret metadatasøgning: Subject = helbred (DK5-61), Title = hjerte*, Publisher = sundhed.dk Søgeresultat: 48 hits med emnet helbred (DK5-61), hjerte som en del af titlen og sundhed.dk som tekstleverandør.

5 Trin 2 Når du har indtastet dine søgekriterier og klikket Find, får du en liste af hits der matcher din søgning. Var søgningen for bred, kan du få uoverskueligt mange hits og bør derfor prøve at indsnævre søgningen. Få søgeformularen frem igen ved at klikke på bjælken Klik her for at vise søgeformular. Du kan sortere dit søgeresultat, lægge resurserne i kurven én ad gangen eller alle på siden. Du kan også vælge at se nærmere på de fremfundne resurser ved at klikke på titlen.

6 Når du har klikket på en resurse, ser du 6 faneblade: Det første Detaljer viser lidt flere metadata end oversigtslisten. Under CMDI metadata ser du resursens metadata konverteret til CMDI, som er udvekslingsformatet i det paneuropæiske CLARIN. Deponerede metadata svarer til CMDI-metadataene, blot er de i TEI P5 som er det tekst- og metadataformat der kræves i CLARIN-DK. Under Relationer kan du se om den valgte resurse har fx lingvistiske annotationer knyttet til sig. Hvis du er logget ind, kan du downloade resursen med annotationer under Download. Ved at klikke på Tilføj til kurv har du dog flere muligheder ift. downloadformatet. Endelig kan du se selve indholdet af resursen under Vis indhold. Der er flg. visning af resurserne: Tekstresurser: Teksten ses uden den oprindelige formatering, én sætning pr. linje. Når der er billeder tilknyttet tekstresurser, fx af originalteksten, kan de ses til venstre og teksten til højre. Lydresurser: Lydfilen i MP3-format afspilles ved at klikke på ikonet Play/Pause. Videoresurser: Hvis videoen er i video/quicktime-format, kan den afspilles, ellers bliver man nødt til at downloade den og afspille den på egen pc. Der er pt. ikke implementeret visninger af tekstannoteringer, medieannoteringer og leksika.

7 Trin 3 Når du har fundet de resurser du vil downloade, lægger du dem i kurven (én ad gangen eller alle på en side) og går derefter til kurveikonet Vis kurv. Fra kurven kan du enten vælge Værktøjskasse (som vil blive beskrevet i en anden tutorial) eller Download. Før du kommer til Download-siden kan du blive bedt om at logge ind på clarin.dk. Dette sker automatisk gennem WAYF og den adgang du har til din (akademiske) institution 1. Filerne du downloader, kan pakkes og formateres på forskellig vis alt efter om du har brug for at se annotationerne isoleret, har brug for at annotationerne er flettet sammen med teksten i xml TEI P5-format eller CQP-format til korpussøgning. Eksempler: 1. Du er kun interesseret i indholdsdata og metadata. Vælg Download de valgte ressourcer med metadata og indholdsdata Du får tilsendt et link til en zip-fil der indeholder en række filer. Foruden den originale deponerede fil original-deposited-file, der er i TEI P5-format for tekstfiler, indeholder zip-filen: dkclarin-nr-cmdi.xml og dkclarin-nr teiheader.xml, som indeholder metadata i TEI P5 og i CMDI-format, samt filnavn-nrunite.xml der foruden indholdsdata også indeholder annotationer hvis de findes med samme licens som indholdsdata. Du kan se eksempel på indholdsdata og annotationer i TEI P5 i Appendiks Du er interesseret i indholdsdata, metadata og annotationer. Vælg Download de valgte ressourcer med metadata og indholdsdata, og inkluder også eventuelle annotationer 1 Når du skal logge ind gennem WAYF, så er det første gang en god ide at vælge Danmark i feltet Show providers in eller at søge efter din institution i søgefeltet.

8 Du får tilsendt et link til en zip-fil indeholdende en række filer som beskrevet ovenfor. Desuden er eventuelle annotationer pakket i separate direktorier hvor annotationsfilen fx kan hedde filnavn-nrunite-cstlemma.xml eller filnavn-nr-unite-cstclarindatokeniser.xml alt efter om det er lemma- eller tokeniseringsannotation der er tale om. Du kan se et eksempel på indholdsdata i TEI P5-format i Appendiks 1 3. Du er interesseret i at annotationerne er flettet sammen med indholdsdata i TEI P5-format Vælg Flet de valgte tekster sammen med deres annotationer i et TEIP5-dokument. Dette virker kun på tekster og annotationer i TEIP5DKCLARIN-format! Du skal kun lægge teksterne i kurven, systemet finder selv annotationerne via relationerne. Du får tilsendt et link til en zip-fil som er resultatet af sammenfletningen. Foruden sammenfletningen af indholdsdata og annotationer i filen dkclarin-nr-merge.xml, indeholder zip-filen også en række filer med metadata. Se eksempel på det sammenflettede TEI P5-format i Appendiks 1 4. Du er interesseret i at annotationerne er flettet sammen med indholdsdata i CQP-format Vælg Flet de valgte tekster sammen med deres annotationer i CQP-format. Dette virker kun på tekster og annotationer i TEIP5DKCLARIN-format! Du skal kun lægge teksterne i kurven, systemet finder selv annotationerne via relationerne. CQP-formatet kan bruges i IMS Open Corpus Workbench. Du får tilsendt et link til en zip-fil som er resultatet af sammenfletningen. Foruden sammenfletningen af indholdsdata og annotationer i filen dkclarin-nr-merge.xml, indeholder zip-filen også en række filer med metadata. Se eksempel på det sammenflettede CQP-format i Appendiks 1

9 Tekstformat og metadata TEI P5 Appendiks 1 Appendiks 1 viser eksempler på xml-formatet TEI P5, som er det tekstformat CLARIN-DK-repositoriet anvender. Først ses indholdsdata og annotationer i TEI P5, derefter et downloadformat hvor annotationer og indholdsdata er flettet sammen og sidst CQP-downloadformatet. I CLARIN-DK er der pr. 10/ følgende lingvistiske annotationstyper på en række tekster: Token POS-tag Lemma Termvægt 1. Eksempel på indholdsdata og annotationer i en TEI P5 xml-fil <TEI xmlns=" xmlns:schemalocation=" <teiheader type="text">. </teiheader> <text> <body> <p n="1"> <w xml:id="i1.1">region</w> <c xml:id="i1.2" type="s"/> <w xml:id="i1.3">hovedstaden</w> <c xml:id="i1.4" type="s"/> <w xml:id="i1.5">specialebeskrivelser</w> </p> <p n="2"> <w xml:id="i2.1">klinisk</w> <c xml:id="i2.2" type="s"/> <w xml:id="i2.3">immunologi</w> </p> <p n="3"> <w xml:id="i3.1">februar</w> <c xml:id="i3.2" type="s"/> <w xml:id="i3.3">2006</w> </p> <p n="4"> <w xml:id="i4.1">specialebeskrivelse</w> <c xml:id="i4.2" type="p">:</c> <c xml:id="i4.3" type="s"/> <w xml:id="i4.4">klinisk</w> <c xml:id="i4.5" type="s"/> <w xml:id="i4.6">immunologi</w>. </p> </body> <spangrp ana="#cstclarindatokeniser"> <span xml:id="t1" from="i1.1">region</span> <span xml:id="t2" from="i1.3">hovedstaden</span> <span xml:id="t3" from="i1.5">specialebeskrivelser</span>

10 <span xml:id="t4" from="i2.1">klinisk</span> <span xml:id="t5" from="i2.3">immunologi</span> <span xml:id="t6" from="i3.1">februar</span> <span xml:id="t7" from="i3.3">2006</span> <span xml:id="t8" from="i4.1">specialebeskrivelse</span> <span xml:id="t9" from="i4.2">:</span> <span xml:id="t10" from="i4.4">klinisk</span> <span xml:id="t11" from="i4.6">immunologi</span>. <spangrp ana="#cstclarinsentenceandparagraphsegmenter"> <span xml:id="s1" type="sseg" from="t1" to="t3"/> <span xml:id="p1" type="pseg" from="t1" to="t3"/> <span xml:id="s2" type="sseg" from="t4" to="t5"/> <span xml:id="p2" type="pseg" from="t4" to="t5"/> <span xml:id="s3" type="sseg" from="t6" to="t7"/> <span xml:id="p3" type="pseg" from="t6" to="t7"/> <span xml:id="s4" type="sseg" from="t8" to="t11"/> <span xml:id="p4" type="pseg" from="t8" to="t11"/>. <spangrp ana="#csttaggerxml"> <span xml:id="p1" from="t1">n_indef_sing</span> <span xml:id="p2" from="t2">n_def_sing</span> <span xml:id="p3" from="t3">v_pres</span> <span xml:id="p4" from="t4">adj</span> <span xml:id="p5" from="t5">n_indef_sing</span> <span xml:id="p6" from="t6">n_indef_sing</span> <span xml:id="p7" from="t7">num</span> <span xml:id="p8" from="t8">n_indef_sing</span> <span xml:id="p9" from="t9">tegn</span> <span xml:id="p10" from="t10">adj</span> <span xml:id="p11" from="t11">n_indef_sing</span>. <spangrp ana="#ccstlemma"> <span xml:id="l1" from="t1" >region</span> <span xml:id="l2" from="t2" >hovedstad</span> <span xml:id="l3" from="t3" >Specialebeskrivelser</span> <span xml:id="l4" from="t4" >klinisk</span> <span xml:id="l5" from="t5" >immunologi</span> <span xml:id="l6" from="t6" >februar</span> <span xml:id="l7" from="t7" >2006</span> <span xml:id="l8" from="t8" >Specialebeskrivelse</span> <span xml:id="l9" from="t9" >:</span> <span xml:id="l10" from="t10" >klinisk</span> <span xml:id="l11" from="t11" >immunologi</span>. </text> </TEI>

11 2. Eksempel på annotationer flettet sammen med indholdsdata i TEI P5-format: <p n="4"> <phr type="paragraph" xml:id="p4"> <s type="sentence" xml:id="s4"> <seg xml:id="seg8"> <spangrp> <span xml:id="t8" type="token" ana="#cstclarindatokeniser">dykning</span> <span xml:id="l8" type="lemma" ana="#cstlemma">dykning</span> <span xml:id="th8" type="term weight" ana="#dsnclarindatermtaggerloglikelihood"> </span> <span xml:id="p8" type="pos-tag" subtype="csttags" ana="#csttaggerxml">n_indef_sing</span> <w xml:id="i4.1">dykning</w> </seg> <c xml:id="i4.2" type="s"/> <seg xml:id="seg9"> <spangrp> <span xml:id="t9" type="token" ana="#cstclarindatokeniser">foregår</span> <span xml:id="l9" type="lemma" ana="#cstlemma">foregå</span> <span xml:id="th9" type="term weight" ana="#dsnclarindatermtaggerloglikelihood">4.924</span> <span xml:id="p9" type="pos-tag" subtype="csttags" ana="#csttaggerxml">v_pres</span> <w xml:id="i4.3">foregår</w> </seg> <c xml:id="i4.4" type="s"/> <seg xml:id="seg10"> <spangrp> <span xml:id="t10" type="token" ana="#cstclarindatokeniser">på</span> <span xml:id="l10" type="lemma" ana="#cstlemma">på</span> <span xml:id="th10" type="term weight" ana="#dsnclarindatermtaggerloglikelihood">0</span> <span xml:id="p10" type="pos-tag" subtype="csttags" ana="#csttaggerxml">præp</span> <w xml:id="i4.5">på</w> </seg> <c xml:id="i4.6" type="s"/> <seg xml:id="seg11"> <spangrp> <span xml:id="t11" type="token" ana="#cstclarindatokeniser">mange</span> <span xml:id="l11" type="lemma" ana="#cstlemma">mangen</span> <span xml:id="th11" type="term weight" ana="#dsnclarindatermtaggerloglikelihood">-0.066</span> <span xml:id="p11" type="pos-tag" subtype="csttags" ana="#csttaggerxml">adj</span> <w xml:id="i4.7">mange</w> </seg> <c xml:id="i4.8" type="s"/> <seg xml:id="seg12"> <spangrp> <span xml:id="t12" type="token" ana="#cstclarindatokeniser">forskellige</span> <span xml:id="l12" type="lemma" ana="#cstlemma">forskellig</span> <span xml:id="th12" type="term weight" ana="#dsnclarindatermtaggerloglikelihood">19.936</span> <span xml:id="p12" type="pos-tag" subtype="csttags" ana="#csttaggerxml">adj</span> <w xml:id="i4.9">forskellige</w> </seg> <c xml:id="i4.10" type="s"/> <seg xml:id="seg13"> <spangrp> <span xml:id="t13" type="token" ana="#cstclarindatokeniser">måder</span> <span xml:id="l13" type="lemma" ana="#cstlemma">måde</span>

12 <span xml:id="th13" type="term weight" ana="#dsnclarindatermtaggerloglikelihood">7.050</span> <span xml:id="p13" type="pos-tag" subtype="csttags" ana="#csttaggerxml">n_indef_plu</span> <w xml:id="i4.11">måder</w> </seg> 3. Eksempel på annotationer flettet sammen med indholdsdata i CQP-format <p> <s> Dykning Dykning N_INDEF_SING foregår foregå V_PRES på på 0 PRÆP mange mangen ADJ forskellige forskellig ADJ måder måde N_INDEF_PLU og og 0 SKONJ niveauer niveau N_INDEF_PLU ( ( 0 TEGN dykkerklokke dykkerklokke N_INDEF_SING,, 0 TEGN selvforsynet selvforsyn N_DEF_SING,, 0 TEGN slange slange N_INDEF_SING,, 0 TEGN fritid fritid N_INDEF_SING,, 0 TEGN professionelt professionel ADJ ) ) 0 TEGN og og 0 SKONJ dette denne PRON_DEMO er være 0 V_PRES en en 0 PRON_UBST kort kort ADJ indføring indføring N_INDEF_SING i i 0 PRÆP helbredsaspekter helbredsaspekt N_INDEF_PLU ved ved PRÆP dykning dykning N_INDEF_SING </s> </p>

DK-Clarin-WP2-format. Dokumentation af processeringspipeline

DK-Clarin-WP2-format. Dokumentation af processeringspipeline DK-Clarin-WP2-format Dokumentation af processeringspipeline Fællesdokument for WP2.2 og WP2.6 Dorte Haltrup Hansen, CST, KU 25/7 2011 1 GENERELT OM PROCESSEN... 1 2 PROCESSEN... 2 3 KØRSEL AF PROCESSEN...

Læs mere

Klargøring af tekstresurser til deponering i CLARIN-DK

Klargøring af tekstresurser til deponering i CLARIN-DK Klargøring af tekstresurser til deponering i CLARIN-DK Introduktion Du kan deponere tekstresurser i CLARIN-DK på 2 måder: som tekstklumper (kaldet data) der er komprimerede i zip-filer som ikke bliver

Læs mere

Forskning med brug af tekster og tekstværktøjer

Forskning med brug af tekster og tekstværktøjer Forskning med brug af tekster og tekstværktøjer Lene Offersgaard, Center for Sprogteknologi, NFI, KU leneo@hum.ku.dk KU, 20. april 2015 DIGHUMLAB har tre søjler: Language-based materials and tools Research

Læs mere

WebTV. Vejledning til WebTV på web. Vejledningen beskriver upload og deling af videoer på WebTV

WebTV. Vejledning til WebTV på web. Vejledningen beskriver upload og deling af videoer på WebTV WebTV Vejledning til WebTV på web Vejledningen beskriver upload og deling af videoer på WebTV ITS 24-11-2015 WebTV Vejledning til WebTV på web Indholdsfortegnelse WebTV... 2 Login... 2 Navigation... 3

Læs mere

Brugervejledning til Dokumentarkiv ver 2.0 (og senere versioner)

Brugervejledning til Dokumentarkiv ver 2.0 (og senere versioner) Brugervejledning til Dokumentarkiv ver 2.0 (og senere versioner) Hvordan finder jeg Dokumentarkivet? Klik på linket https://dokumentarkiv.sdu.dk/ for at logge ind. Log ind med dit SDU brugernavn og password.

Læs mere

PubMed Vejledning. Fritekstsøgning (Basic search) Fremvisningsformater

PubMed Vejledning. Fritekstsøgning (Basic search) Fremvisningsformater PubMed Vejledning Vælg PubMed fra fagbibliotekets hjemmeside. Så får du samtidig adgang til mange artikler i fuldtekst. Udenfor hospitalets netværk skal du gå ind via fjernadgang til DEFF: Ansatte på Hospitalsenhed

Læs mere

Søgevejledning til SocINDEX with Full Text - 1

Søgevejledning til SocINDEX with Full Text - 1 Søgevejledning til SocINDEX with Full Text Søgevejledning til SocINDEX with Full Text Indholdsfortegnelse Søgning i SocINDEX Advanced Search Felter der afgrænser søgningen Søgehistorie Kombinatorisk søgning

Læs mere

PubMed Vejledning. Fritekstsøgning (Basic search) Fremvisningsformater

PubMed Vejledning. Fritekstsøgning (Basic search) Fremvisningsformater PubMed Vejledning Vælg PubMed fra Fagbibliotekets hjemmeside. Så får du samtidig adgang til mange artikler i fuldtekst. Udenfor hospitalets netværk skal du gå ind via fjernadgang til DEFF. (www.tidsskrifter.deff.dk

Læs mere

Anklagemyndighedens Vidensbase

Anklagemyndighedens Vidensbase Anklagemyndighedens Vidensbase Indhold 1 OM DENNE VEJLEDNING... 2 2 LOGIN... 3 3 SØGNINGER... 5 3.1 SØG EFTER DOKUMENTER... 5 3.2 NAVIGÉR DIG FREM... 7 3.3 KOMBINÉR SØGNING OG NAVIGATION... 7 3.4 VISNING

Læs mere

Google Scholar. Søgning. Udgiver Google

Google Scholar. Søgning. Udgiver Google Find vejen frem VIA University College Dato: 1. august 2019 Ulla Buch Nilson, VIA Biblioteker Google Scholar Søgning Udgiver Google Indhold Google Scholar er et søgeværktøj til at finde videnskabelig litteratur.

Læs mere

Yderligere fire personer er tildelt brugernavn og adgangskode og kan foretage uploadning og andre ændringer af hjemmesiden

Yderligere fire personer er tildelt brugernavn og adgangskode og kan foretage uploadning og andre ændringer af hjemmesiden Uploadning af filer til NMF hjemmeside Kai Sørensen, 18. juni 2013 Forord Den daglige vedligeholdelse af hjemmesiden foretages af: Kai Sørensen Frem 41 DK 2800 Lyngby e-mail: kai.sorensen@newmail.dk tel.:

Læs mere

Anklagemyndighedens Vidensbase

Anklagemyndighedens Vidensbase Anklagemyndighedens Vidensbase Indhold 1 OM DENNE VEJLEDNING... 2 2 LOGIN... 3 3 SØGNINGER... 4 3.1 SØG EFTER DOKUMENTER... 4 3.2 NAVIGÉR DIG FREM... 5 3.3 KOMBINÉR SØGNING OG NAVIGATION... 6 3.4 VISNING

Læs mere

Vidensbasens Søgeguide

Vidensbasens Søgeguide Vidensbasens Søgeguide Hvordan søger jeg?... 1 Emnesøgning (via drop-down-menu)... 1 Fritekstsøgning... 2 Søgning RM/RI eller konkret dom (via drop-down-menu)... 2 Afgræns din søgning... 3 Søgning med

Læs mere

Vejledning til brug af Y s Men s klubintranet administrator guide

Vejledning til brug af Y s Men s klubintranet administrator guide Vejledning til brug af Y s Men s klubintranet administrator guide Systemet tilbyder klubberne i Y s Men Danmark at have et sted hvor de kan dele filer f.eks. Word, pdf, billeder mv. mellem de medlemmer

Læs mere

Hvordan søger du i LARM.fm?

Hvordan søger du i LARM.fm? Hvordan søger du i LARM.fm? Før vi beskriver, hvordan du søger og arbejder i LARM.fm, vil vi først introducere, hvordan LARM.fm brugerinterfacet ser ud. I øverste venstre hjørne findes søgefeltet og nedenunder

Læs mere

Dokumenter. Sider. efact CMS manual v. 1.0

Dokumenter. Sider. efact CMS manual v. 1.0 Dokumenter Dokumenter er stedet, hvor du opretter og vedligeholder dit indhold på hjemmesiden. Der kan uploades filer og billeder til brug på hjemmesiden, samt oprettes sider hvis indhold du redigerer

Læs mere

Embase Vejledning. Avanceret søgning (Advanced Search)

Embase Vejledning. Avanceret søgning (Advanced Search) Embase Vejledning Der er adgang til Embase fra databaselisten på Fagbibliotekets hjemmeside, eller hvis du er udenfor hospitalets netværk via fjernadgang til DEFF (www.tidsskrifter.deff.dk ) Har du ikke

Læs mere

Hjemmesiden er opdelt i et sidehoved, en sidefod og mellem disse 3 kolonner: venstre, midterste og højre. Højre kolonne vises dog kun på forsiden.

Hjemmesiden er opdelt i et sidehoved, en sidefod og mellem disse 3 kolonner: venstre, midterste og højre. Højre kolonne vises dog kun på forsiden. Hjemmesiden er opdelt i et sidehoved, en sidefod og mellem disse 3 kolonner: venstre, midterste og højre. Højre kolonne vises dog kun på forsiden. VENSTRE kolonne indeholder flere elementer (se illustration

Læs mere

Kom i gang med Scopus

Kom i gang med Scopus Scopus er en allround base, der giver henvisninger til områder indenfor naturvidenskab, medicin, teknik, samfundsvidenskab, kunst og humaniora. Der henvises til mere end 22.000 peer-reviewed tidsskrifter

Læs mere

SMVdanmark online løsning: Guide til oprettelse af oprindelsescertifikater

SMVdanmark online løsning: Guide til oprettelse af oprindelsescertifikater SMVdanmark online løsning: Guide til oprettelse af oprindelsescertifikater Dette dokument er en introduktion til SMVdanmarks online løsning til oprettelse og bestilling af oprindelsescertifikater. Dokumentet

Læs mere

Søgevejledning til Cinahl Plus with Full Text (Ebsco) Bibliotekerne i Professionshøjskolen Metropol. Søgevejledning til CINAHL Plus with Full Text

Søgevejledning til Cinahl Plus with Full Text (Ebsco) Bibliotekerne i Professionshøjskolen Metropol. Søgevejledning til CINAHL Plus with Full Text Søgevejledning til CINAHL Plus with Full Text Revideret af: Vibeke Witt, Professionshøjskolen Metropol, August 2013 1 Indholdsfortegnelse Databasens indhold... 3 Adgang til Cinahl... 3 Søgning i Cinahl

Læs mere

Generelt Windows tidligere versioner... 1 Windows Apple Mac Log på... 2 Rediger dokumentet Tilføj et tillægsdokument...

Generelt Windows tidligere versioner... 1 Windows Apple Mac Log på... 2 Rediger dokumentet Tilføj et tillægsdokument... Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til forfattere og referenter Indhold Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til forfattere og referenter... 1 Generelt... 1 Windows tidligere

Læs mere

Administrator manual

Administrator manual Revision 1 Administrator manual INDHOLD LOG IND 1 OVERBLIK 1 ARBEJDSRUM 1 MEDARBEJDERE 2 OPRET NY MEDARBEJDER 2 TRIN 1 AF 4: NAVN OG OPLYSNINGER 2 TRIN 2 AF 4: LEGITIMATION 2 TRIN 3 AF 4: EFFEKTIVITETSNIVEAU

Læs mere

MANUAL - Joomla! Version 1

MANUAL - Joomla! Version 1 MANUAL - Joomla! Version 1 Indhold Retningslinjer for hjemmesiden... 2 Log ind... 2 Ret i en artikel, der allerede er oprettet... 3 Opret ny artikel... 6 a) Skriv direkte i tekstfelt... 7 b) Indsæt tekst

Læs mere

Hjælpeguide til Digitalisér.dk

Hjælpeguide til Digitalisér.dk Hjælpeguide til Digitalisér.dk Hvad er Digitalisér.dk Digitalisér.dk er et socialt netværk og værktøj som du kan anvende på flere forskellige måder. Har du viden som du ønsker at dele og debattere med

Læs mere

PsycINFO Vejledning. Tryk på det ønskede emneord for at se dens plads i emnehierarkiet, så du kan se over- og underemner samt synonymer til begrebet.

PsycINFO Vejledning. Tryk på det ønskede emneord for at se dens plads i emnehierarkiet, så du kan se over- og underemner samt synonymer til begrebet. PsycINFO Vejledning PsycINFO er en bibliografisk database, som indeholder referencer til næsten 2500 psykologiske tidsskrifter. Databasen dækker perioden fra 1806 frem til nu. Databasen indeholder også

Læs mere

Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder

Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder Vejledning i brug af dli dokumenthåndteringssystemet til virksomheder Indhold Generelt... 1 Windows tidligere versioner... 1 Windows 10... 2 Apple Mac... 2 Log på... 2 Rediger dokumentet... 2 Tilføj et

Læs mere

Afhentning af ansøgninger til de videregående. Brugervejledning Optagelse.dk

Afhentning af ansøgninger til de videregående. Brugervejledning Optagelse.dk Afhentning af ansøgninger til de videregående uddannelser Brugervejledning Optagelse.dk Afhentning af ansøgninger til de videregående uddannelser Brugervejledning Optagelse.dk Forfatter: Tine Kanne Sørensen

Læs mere

18/11 2010 Version 2.0 Side 1 af 36

18/11 2010 Version 2.0 Side 1 af 36 Login til DJAS Gå ind på adressen http://www.djas.dk I feltet Brugernavn skrives den e-mail adresse som brugeren er registeret med i systemet. I feltet Password skrives brugerens adgangskode. Ved at sætte

Læs mere

Brugervejledning Optagelse.dk. Afhentning af ansøgninger til de videregående uddannelser

Brugervejledning Optagelse.dk. Afhentning af ansøgninger til de videregående uddannelser Brugervejledning Optagelse.dk Afhentning af ansøgninger til de videregående uddannelser Brugervejledning i Optagelse.dk Afhentning af ansøgninger til de videregående uddannelser Forfatter: Sara Holm Kristensen

Læs mere

Hvis du vælger menupunktet søg kursus har du mulighed for at filtrere på flere parametre end på forsiden. Mere herom under Søg kursus.

Hvis du vælger menupunktet søg kursus har du mulighed for at filtrere på flere parametre end på forsiden. Mere herom under Søg kursus. Kursussøgning på Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Indledning... 3 Søg og tilmeld kursus (forside)... 3 Fritekstsøgning via feltet søg og tilmeld kursus... 3 Søg og tilmeld kursus: Søg på fag...

Læs mere

09/03 2009 Version 1.4 Side 1 af 37

09/03 2009 Version 1.4 Side 1 af 37 Login til DJAS Gå ind på adressen http://www.djas.dk I feltet Brugernavn skrives den e-mail adresse som brugeren er registeret med i systemet. I feltet Password skrives brugerens adgangskode. Ved at sætte

Læs mere

xgalleri Mulige filtyper Installation web-version

xgalleri Mulige filtyper Installation web-version xgalleri xgalleri opstod ud fra ønsket om at lægge en større samling billeder på nettet. Der findes mange programmer, som kan bruges til at lægge datafiler på nettet; men de fungerer typisk på den måde,

Læs mere

DE Online løsning: Quick guide til oprettelse af ATA Carnet

DE Online løsning: Quick guide til oprettelse af ATA Carnet DE Online løsning: Quick guide til oprettelse af ATA Carnet Dette dokument er en introduktion til Dansk Erhvervs online løsning til oprettelse og bestilling af ATA Carnet. Dokumentet indeholder en overordnet

Læs mere

Kommende EU-forordninger

Kommende EU-forordninger Kommende EU-forordninger Vejledning i, hvordan du foretager en avanceret søgning i EUR-Lex Kom godt i gang Gå til websitet EUR-Lex: http://eur-lex.europa.eu/homepage.html?locale=da. På fanebladene vælger

Læs mere

Gå ind på forsiden til hjemmesiden. Skriv typo3 i adresselinjen og tryk på retur.

Gå ind på forsiden til hjemmesiden. Skriv typo3 i adresselinjen og tryk på retur. Adgang til Back-end Gå ind på forsiden til hjemmesiden. Skriv typo3 i adresselinjen og tryk på retur. typo3 Skriv herefter brugernavn og adgangskode i de respektive felter og klik på Login Den følgende

Læs mere

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du:

I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: VORES NORDSJÆLLAND HURTIGT I GANG MANUAL 01: Bruger HVAD INDEHOLDER DENNE MANUAL? I denne manual kan du finde en hurtig introduktion til hvordan du: 1. Finder Vores Nordsjælland hjemmesiden 2. Opretter

Læs mere

DK CLARIN: METADATA FOR WP4 RESSOURCER

DK CLARIN: METADATA FOR WP4 RESSOURCER DK CLARIN: METADATA FOR WP4 RESSOURCER DK CLARIN WP 4 Version 2011 02 01 Bolette S. Pedersen, KU, bspedersen@hum.ku.dk Lene Offersgaard, KU, leneo@hum.ku.dk Nicolai H. Sørensen, DSL, nhs@dsl.dk Viggo Sørensen,

Læs mere

Embase Vejledning. Tryk på det ønskede emneord for at se dens plads i emnehierarkiet, så du kan se over- og underemner samt synonymer til begrebet.

Embase Vejledning. Tryk på det ønskede emneord for at se dens plads i emnehierarkiet, så du kan se over- og underemner samt synonymer til begrebet. Embase Vejledning Embase dækker biomedicin, farmakologi, toksikologi og farmaci. Har en fin dækning af europæiske tidsskrifter samt en omfattende indeksering af lægemidler. I Embase indekseres publicerede

Læs mere

DI Online løsning: Quick guide til oprettelse af oprindelsescertifikater

DI Online løsning: Quick guide til oprettelse af oprindelsescertifikater DI Online løsning: Quick guide til oprettelse af oprindelsescertifikater Dette dokument er en introduktion til Dansk Industris online løsning til oprettelse og bestilling af oprindelsescertifikater. Dokumentet

Læs mere

For at logge ind, skal du indtaste dit brugernavn eller din email-adresse, samt din adgangskode.

For at logge ind, skal du indtaste dit brugernavn eller din email-adresse, samt din adgangskode. PENSAB Introduktion til PENSAB systemet Log-ind Det første du møder i PENSAB systemet er log-ind vinduet. For at logge ind, skal du indtaste dit brugernavn eller din email-adresse, samt din adgangskode.

Læs mere

Sådan redigerer du en hjemmeside front-end

Sådan redigerer du en hjemmeside front-end Brugermanual til din boligafdelings hjemmeside Sådan redigerer du en hjemmeside front-end Indhold Introduktion... 2 Log på hjemmesiden og redigér front-end... 3 Rediger en side... 7 Opret ny side... 10

Læs mere

Vælg det emneord, du vil bruge og klik på Continue. Nu vises de subheadings som knytter sig til emneordet:

Vælg det emneord, du vil bruge og klik på Continue. Nu vises de subheadings som knytter sig til emneordet: Embase Quick Guide Fritekstsøgning (Basic Search) Skriv dine søgeord i søgefeltet og klik på Search. Der er mulighed for at gøre søgningen bredere ved at vælge Include Related Terms". Avanceret søgnng

Læs mere

MANUAL - Joomla! Version 1

MANUAL - Joomla! Version 1 MANUAL - Joomla! Version 1 Indhold Retningslinjer for hjemmesiden... 3 Log ind... 3 Ret i en artikel, der allerede er oprettet... 4 Opret ny artikel... 8 a) Skriv direkte i tekstfelt... 9 b) Indsæt tekst

Læs mere

PsycINFO Vejledning. Avanceret Søgning (Advanced Search)

PsycINFO Vejledning. Avanceret Søgning (Advanced Search) PsycINFO Vejledning PsycINFO er en bibliografisk database, som indeholder referencer til over 1300 psykologiske tidsskrifter. Databasen dækker perioden fra 1967 frem til nu. Du finder link til databasen

Læs mere

Få adgang til medieovervågningen

Få adgang til medieovervågningen Få adgang til medieovervågningen Som ansat har du mulighed for at modtage den daglige medieovervågning, som Forsvaret og Forsvarsministeriet abonnerer på. Medieovervågningen giver dig adgang til artikler

Læs mere

Workzone hjælp I denne Quickguide kan du finde hjælp til de mest almindelige funktioner i Workzone

Workzone hjælp I denne Quickguide kan du finde hjælp til de mest almindelige funktioner i Workzone Workzone hjælp I denne Quickguide kan du finde hjælp til de mest almindelige funktioner i Workzone Opret sag 1 Knyt part til sag 1 Opret Word dokument 2 Arkivér dokument 2 Arkivér dokumenter fra sagsfane

Læs mere

Brugervejledning til EasyBusiness

Brugervejledning til EasyBusiness Brugervejledning til EasyBusiness Indholdsfortegnelse: 1. Sådan logger man på EasyBusiness 2. Sådan foretager man en søgning 3. Hvordan gemmes og åbnes en søgning? 4. Hvordan downloader man gemte søgninger?

Læs mere

Introduktion til spots

Introduktion til spots Sitecore Foundry 3.0 31. maj 2012 - Version 1.2 Pentia A/S Store Kongensgade 66, Baghuset 1264 København K Telefon: 7023 3330 E-mail: info@foreningssite.dk Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Generelt

Læs mere

ESDH-VEJLEDNING TIL BRUGERE AF SCANJOUR CAPTIA 4.5 PÅ AARHUS UNIVERSITET

ESDH-VEJLEDNING TIL BRUGERE AF SCANJOUR CAPTIA 4.5 PÅ AARHUS UNIVERSITET au AARHUS UNIVERSITET Denne vejledning er udarbejdet til såvel nybegyndere som til de mere erfarne brugere af ESDH-systemet Captia på Aarhus Universitet. I vejledningen kan du finde hjælp til at oprette

Læs mere

Brug af CLARIN s værktøjer til at skabe AcaDan, et korpus for dansk akademisk sprog

Brug af CLARIN s værktøjer til at skabe AcaDan, et korpus for dansk akademisk sprog Brug af CLARIN s værktøjer til at skabe AcaDan, et korpus for dansk akademisk sprog Anne Sofie Jakobsen, ph.d.-stipendiat Institut for Engelsk, Germansk og Romansk Dias 1 LUNAS nordisk netværk 2013-2016

Læs mere

DE Online løsning: Quick guide til oprettelse af ATA Carnet

DE Online løsning: Quick guide til oprettelse af ATA Carnet DE Online løsning: Quick guide til oprettelse af ATA Carnet Dette dokument er en introduktion til Dansk Erhvervs online løsning til oprettelse og bestilling af ATA Carnet. Dokumentet indeholder en overordnet

Læs mere

Brugervejledning til hurtig start af EasyBusiness Online Indholdsfortegnelse:

Brugervejledning til hurtig start af EasyBusiness Online Indholdsfortegnelse: Brugervejledning til hurtig start af EasyBusiness Online Indholdsfortegnelse: 1. Hvordan du bliver tilsluttet EasyBusiness...2 2. Hvordan du foretager en søgning...2 3. Hvordan du gemmer og åbner en søgning...4

Læs mere

Når du har medie filer i dit system vil det blive fremvist i de forskellige medie fremvisere afhængig af hvordan du type bestemmer og beliggenheden

Når du har medie filer i dit system vil det blive fremvist i de forskellige medie fremvisere afhængig af hvordan du type bestemmer og beliggenheden Mediehåndtering Denne funktion kan kun gøres af registrerede brugere! Systemet kan håndtere jpg, jpeg, png, pdf, xls, doc, lyd og video filer osv. Det kan IKKE håndtere TIF filer (nogle af AOs gamle kirkebogsopslag).

Læs mere

Indledning. MIO er optimeret til Internet Explorer. Læs endvidere under Ofte stillede spørgsmål.

Indledning. MIO er optimeret til Internet Explorer. Læs endvidere under Ofte stillede spørgsmål. Indhold Indledning... 3 Søgefunktioner... 4 Søgning fra forsiden... 5 Søgning under menupunktet Instrument... 6 Sådan får man vist instrumenterne i en bestemt afdeling... 7 Sådan ændrer man status på et

Læs mere

DK-CLARIN FAGSPROGLIGT KORPUS

DK-CLARIN FAGSPROGLIGT KORPUS DK-CLARIN FAGSPROGLIGT KORPUS Dokumentation Indhold Dokumentation... 1 1 Indledning... 2 2 Korpusopbygning... 2 2.1 Domæner i korpusset... 3 2.2 Tekster fordelt på kommunikationstyper... 4 3 Tekstindsamling

Læs mere

PsycINFO (Ebsco) VIA manual

PsycINFO (Ebsco) VIA manual PsycINFO (Ebsco) VIA manual Udgiver American Psychological Association (APA). For nærmere beskrivelse af basen, se APA Databases Psycinfo: http://www.apa.org/psycinfo. Indhold Basen dækker alle discipliner

Læs mere

PubMed - tips til søgning

PubMed - tips til søgning EN VEJLEDNING FRA UCL BIBLIOTEKET PubMed - tips til søgning December 2017 Indholdsfortegnelse 1 Basens indhold... 1 2 Adgang til basen... 1 3 Søgemetoder... 2 3.1 Fritekstsøgning... 2 3.1.1 Muligheder

Læs mere

Quick guide til oprettelse af Oprindelsescertifikater

Quick guide til oprettelse af Oprindelsescertifikater Quick guide til oprettelse af Oprindelsescertifikater Dette dokument er en introduktion til Dansk Erhvervs online løsning til oprettelse og bestilling af Oprindelsescertifikater. Dokumentet indeholder

Læs mere

DI Online løsning: Quick guide til oprettelse af ATA Carnet

DI Online løsning: Quick guide til oprettelse af ATA Carnet DI Online løsning: Quick guide til oprettelse af ATA Carnet Dette dokument er en introduktion til Dansk Industris online løsning til oprettelse og bestilling af ATA Carnet. Dokumentet indeholder en overordnet

Læs mere

Nyt i SkoleIntra 5.9. Sidst ændret den 25 05 2015. Adgang til at redigere elevplaner for elever med sekundær klassetilknytning

Nyt i SkoleIntra 5.9. Sidst ændret den 25 05 2015. Adgang til at redigere elevplaner for elever med sekundær klassetilknytning Nyt i SkoleIntra 5.9 Sidst ændret den 25 05 2015 Adgang til at redigere elevplaner for elever med sekundær klassetilknytning I SkoleIntra kan man tilknytte en elev til en anden klasse end normalklassen.

Læs mere

Oprette og distribuere lyd- og videofiler

Oprette og distribuere lyd- og videofiler Skab-Let mediefiler Brugervejledning Oprette og distribuere lyd- og videofiler Indhold Log ind på Skab-Let Lav en html side Indsæt Media dialogen Gemme en side Redigere dit materiale Denne brugervejledning

Læs mere

PubMed er en stor sundhedsfaglig database med henvisninger til videnskabelige artikler.

PubMed er en stor sundhedsfaglig database med henvisninger til videnskabelige artikler. 0 Indholdsfortegnelse 1) Basens indhold... 1 2) Adgang til basen... 1 3) Søgemetoder... 2 a. Fritekstsøgning... 2 a. i. Muligheder for afgrænsning... 5 a. ii. Adgang til den fulde tekst eller ej / Ændring

Læs mere

Vejledning til overenskomstdatabasen 29. november 2013 MJJ

Vejledning til overenskomstdatabasen 29. november 2013 MJJ Vejledning til overenskomstdatabasen 29. november 2013 MJJ Dok ID: 27525 Generelt om overenskomstdatabasen Overenskomstdatabasen kan du bruge til at danne dig et overblik over overenskomster i din organisation,

Læs mere

DI Online løsning: Quick guide til oprettelse af Oprindelsescertifikater

DI Online løsning: Quick guide til oprettelse af Oprindelsescertifikater DI Online løsning: Quick guide til oprettelse af Oprindelsescertifikater Dette dokument er en introduktion til Dansk Industris online løsning til oprettelse og bestilling af oprindelsescertifikater. Dokumentet

Læs mere

Brugervejledning til EasyBusiness

Brugervejledning til EasyBusiness Brugervejledning til EasyBusiness Indholdsfortegnelse: 1. Sådan logger man på EasyBusiness 1 2. Sådan foretager man en søgning 2 3. Hvordan gemmes og åbnes en søgning? 3 4. Hvordan danner man en pdf fil?

Læs mere

Når du har medie filer i dit system vil det blive fremvist i de forskellige medie fremvisere afhængig af hvordan du type bestemmer og beliggenheden

Når du har medie filer i dit system vil det blive fremvist i de forskellige medie fremvisere afhængig af hvordan du type bestemmer og beliggenheden Mediehåndtering Denne funktion kan kun gøres af registrerede brugere! Systemet kan håndtere jpg, jpeg, png, pdf, xls, doc, lyd og video filer osv. Det kan IKKE håndtere TIF filer (nogle af AOs gamle kirkebogsopslag).

Læs mere

SIGIL Sådan opretter du en e- bog Step by Step

SIGIL Sådan opretter du en e- bog Step by Step SIGIL Sådan opretter du en e- bog Step by Step Af Gitte Winter Graugaard Nov. 2013, Sigil version 0.7.2 1 Her følger en intro skridt for skridt til at oprette en e- bog i SIGIL og publicere den på SAXO

Læs mere

Indhold Indhold... 1 Upload fil... 2 Skift sektion... 2 Rediger menu... 2 Planlæg udgivelse... 3 Opret side... 3 Opret nyhed... 3 Opret galleri...

Indhold Indhold... 1 Upload fil... 2 Skift sektion... 2 Rediger menu... 2 Planlæg udgivelse... 3 Opret side... 3 Opret nyhed... 3 Opret galleri... Indhold Indhold... 1 Upload fil... 2 Skift sektion... 2 Rediger menu... 2 Planlæg udgivelse... 3 Opret side... 3 Opret nyhed... 3 Opret galleri... 3 Opret oversigtsside... 4 Opret element i række... 5

Læs mere

Vejledning til CINAHL Plus with Full Text

Vejledning til CINAHL Plus with Full Text Vejledning til CINAHL Plus with Full Text Vibeke Witt, Professionshøjskolen Metropol, 2013 Revideret af: Ester Hørmann, Professionshøjskolen Metropol, september 2015 Indholdsfortegnelse Databasens indhold...

Læs mere

Vejledning til ereolens app version 2.0 til ipad

Vejledning til ereolens app version 2.0 til ipad Vejledning til ereolens app version 2.0 til ipad 07-07-2014 Indhold 1. Hvordan henter jeg ereolens App?... 3 2. Hvordan kommer jeg i gang?... 5 2.1 Hvordan logger jeg ind/ud?... 5 3. Mine lån... 7 4. Hvordan

Læs mere

Vejledning til Blackboards portfolio værktøj

Vejledning til Blackboards portfolio værktøj Vejledning til Blackboards portfolio værktøj Brug denne vejledning, når du skal udarbejde din undervisningsportfolio i Blackboards portfolio værktøj. Ved at følge alle trinene nedenfor får du udarbejdet

Læs mere

Studerendes video- optagelser til prøver

Studerendes video- optagelser til prøver Studerendes video- optagelser til prøver Resume Video til brug ved prøver kan optages i flere forskellige formater og lagres på forskellige medier. Hvis video optages på dvd (f.eks. 80 mm skive, der sættes

Læs mere

MANUAL. Siteloom CMS

MANUAL. Siteloom CMS MANUAL Siteloom CMS www.hjerteforeningen.dk/cms Brugernavn: Password: 3. september, 2012 BASIS FUNKTIONER 1. Kalender... 4 1.a. Opret... 5 1.b. Rediger eller slet... 8 2. Sider... 10 2.a Opret side...

Læs mere

MANUAL. Siteloom CMS

MANUAL. Siteloom CMS MANUAL Siteloom CMS www.hjerteforeningen.dk/cms Brugernavn: Password: 3. oktober, 2013 BASIS FUNKTIONER 1. Kalender... 4 1.a. Opret... 5 1.b. Rediger eller slet... 9 2. Sider...12 2.a. Opret side...13

Læs mere

DI Online løsning: Quick guide til oprettelse af ATA Carnet

DI Online løsning: Quick guide til oprettelse af ATA Carnet DI Online løsning: Quick guide til oprettelse af ATA Carnet Dette dokument er en introduktion til Dansk Industris online løsning til oprettelse og bestilling af ATA Carnet. Dokumentet indeholder en overordnet

Læs mere

TILLÆG TIL MANUAL Excel-indlæsning i Vvskatalogets administrationssystem

TILLÆG TIL MANUAL Excel-indlæsning i Vvskatalogets administrationssystem 3456.78 123456 TILLÆG TIL MANUAL Excel-indlæsning i Vvskatalogets administrationssystem 30. juli 2015 Indhold Indledning Side 3 Sådan kommer du i gang Side 4 Oprette nye varer Side 5 Ændre eksisterende

Læs mere

Digital Eksamen Når du er logget ind i Digital Eksamen, bliver du mødt med en oversigt som vist nedenfor:

Digital Eksamen Når du er logget ind i Digital Eksamen, bliver du mødt med en oversigt som vist nedenfor: Bedømmerguide til Digital Eksamen Indhold Bedømmerguide til Digital Eksamen... 1 Oversigten... 1 Prøven... 2 Download og upload af besvarelserne... 4 Annoteringsværktøjet... 6 Noter og feedback... 8 Oversigten

Læs mere

Hvordan afspilles/vises materialet i LARM.fm

Hvordan afspilles/vises materialet i LARM.fm Hvordan afspilles/vises materialet i LARM.fm Når du har lært de mange måder, hvorpå det er muligt at søge i LARM.fm s materiale, er det relevant at vide, hvilke muligheder du har for at afspille radio-

Læs mere

Manual til Dynamicweb Februar 2010

Manual til Dynamicweb Februar 2010 Manual til Dynamicweb Februar 2010 Login... 2 Skabeloner og formater... 3 Filarkivet... 4 Lav en PDF... 5 Opret en ny side... 7 Navngiv siden... 9 Aktiver siden... 9 Sorter sider... 9 Flyt siden... 11

Læs mere

RIGSPOLITIET. Vejledning i konvertering. fra. Word -dokument. til. PDF-fil. på politi.dk. Rigspolitiets websektion

RIGSPOLITIET. Vejledning i konvertering. fra. Word -dokument. til. PDF-fil. på politi.dk. Rigspolitiets websektion RIGSPOLITIET Vejledning i konvertering fra Word -dokument til PDF-fil på politi.dk Rigspolitiets websektion Indledning Da vi skal leve op til kravene om tilgængelighed på Internettet, skal alle tekster

Læs mere

Brugervejledning. Miljøministeriet M65. Opdateret den 27. oktober 2011

Brugervejledning. Miljøministeriet M65. Opdateret den 27. oktober 2011 Brugervejledning Miljøministeriet M65 Opdateret den 27. oktober 2011 Indholdsfortegnelse Introduktion... 3 Opret et nyt dokument... 3 Før du starter... 4 Om at arbejde med typografier:... 5 Menu: M65 -

Læs mere

CINAHL Complete - tips til søgning

CINAHL Complete - tips til søgning EN VEJLEDNING FRA UCL BIBLIOTEKET CINAHL Complete - tips til søgning revideret april 2018 Indholdsfortegnelse Basens indhold... 1 Adgang til basen... 1 Sign In / opret konto: My EBSCOhost... 2 Søgemetoder...

Læs mere

Ud for listen over det producerede indhold, har du mulighed for at klikke på Send til BPI:

Ud for listen over det producerede indhold, har du mulighed for at klikke på Send til BPI: Vejledning til BPI Send artikler til BPI: Der er 2 måder at sende en artikel på: 1: Når du er i gang med at skrive en nyhed. Når artiklen er færdig, klikker du på Gem & send til BPI: 2: I oversigten over

Læs mere

Brugervejledning til EasyBusiness

Brugervejledning til EasyBusiness Brugervejledning til EasyBusiness Indholdsfortegnelse: 1. Sådan logger man på EasyBusiness 2. Sådan foretager man en søgning 3. Hvordan gemmes og åbnes en søgning? 4. Hvordan downloader man gemte søgninger?

Læs mere

Spots og komponenter. Sitecore Foundry februar Version 1.0

Spots og komponenter. Sitecore Foundry februar Version 1.0 Sitecore Foundry 4.0 Spots og komponenter 23. februar 2013 - Version 1.0 Pentia A/S Store Kongensgade 66, Baghuset 1264 København K Telefon: 7023 3330 E-mail: info@foreningssite.dk Indholdsfortegnelse

Læs mere

Bilag C - Beskrivelse af nuværende funktionalitet

Bilag C - Beskrivelse af nuværende funktionalitet Bilag C - Beskrivelse af nuværende funktionalitet Dette dokument beskriver den funktionalitet i vores nuværende CMS, som vi synes fungerer godt, og som vi fortsat gerne vil kunne gøre brug af. Det betyder

Læs mere

PENSAB. Introduktion til PENSAB systemet. Log-ind. Det første du møder i PENSAB systemet er log-ind vinduet.

PENSAB. Introduktion til PENSAB systemet. Log-ind. Det første du møder i PENSAB systemet er log-ind vinduet. PENSAB Introduktion til PENSAB systemet Log-ind Det første du møder i PENSAB systemet er log-ind vinduet. For at logge ind skal du benytte din medarbejdercertifikat via NEM LOGIN Hvis du ikke kan logge

Læs mere

Vejledning i at oprette sikker adresse. August 2019

Vejledning i at oprette sikker  adresse. August 2019 Vejledning i at oprette sikker e-mailadresse August 2019 Hvem skal anvende vejledningen? Vejledningen er relevant for dig, hvis du skal oprette en sikker e-mail adresse i Digital Post. Du skal have en

Læs mere

Søgninger. AOF Vejle-Fredericia Annemette Søgaard Hansen. Windows Vista Søgefunktionen side 1 af7

Søgninger. AOF Vejle-Fredericia Annemette Søgaard Hansen. Windows Vista Søgefunktionen side 1 af7 Windows Vista Søgefunktionen side 1 af7 Søgninger En af de smarte nyheder i Windows Stifinder er den dynamiske søgefunktion. Den bygger på en avanceret indeksering af brugerdokumenter, som hele tiden foregår

Læs mere

ITSLEARNING - MEST FOR UNDERVISERE

ITSLEARNING - MEST FOR UNDERVISERE ITSLEARNING - MEST FOR UNDERVISERE Table of Contents Planlægning og indretning... 3 Aktiviteter i itslearning... 4 Rich text editor i itslearning... 5 Registrer tilstedeværelse og fravær... 6 Kopier emner

Læs mere

Google Søgninger side 1 af13

Google Søgninger side 1 af13 Google Søgninger side 1 af13 Indholdsfortegnelse Internetforkortelser og adresser m.m.... Side 2 Søgning i Google... Side 4 Nyhed erstatning for det sorte bånd... Side 7 Avanceret søgning... Side 10 Flere

Læs mere

Log ind i administrationspanelet

Log ind i administrationspanelet Kongsgaarden Vester Broby CMS baseret på WordPress Log ind i administrationspanelet... 1 Begreber og visualisering (skabelonen Standard)... 2 Begreber og visualisering (skabelonen Full width)... 2 Sidebars...

Læs mere

Pensioneringsprocessen/Statens Administration

Pensioneringsprocessen/Statens Administration PENSAB Pensioneringsprocessen/Statens Administration Indhold 1. Overblik over den samlede proces... 2 2. Tildel pensionssag... 3 2.1 Søg i listen [Pensionssager]... 5 2.2 Tildel sag... 5 2.3 Afgiv sag...

Læs mere

For at anvende SAID, skal man registrere sig som bruger. Man oprettes under en eller flere af følgende kategorier:

For at anvende SAID, skal man registrere sig som bruger. Man oprettes under en eller flere af følgende kategorier: SAID Brugerguide SAID databaserne findes på websiden www.said-info.dk Inden brug af SAID-databasen anbefales det at læse kvalitetssikringskrav for SAID-sager på linket i bunden af startsiden. Tryk på linket

Læs mere

Tutorial 2: Indlæsning af nye rapporter

Tutorial 2: Indlæsning af nye rapporter Tutorial 2: Indlæsning af nye rapporter Indledning Myndigheder og rådgivere som arbejder med den nationale grundvandskortlægning kan blive oprettet som bruger (redaktør) af rapportdatabasen. Herved får

Læs mere

Guide til Umbraco CMS

Guide til Umbraco CMS web Guide til Umbraco CMS Indhold Indledning 3 Kompatible browsere 3 Log ind i Umbraco 4 Content-delen 5 Indholdstræet 5 Tilføjelse af en side/sektion 7 Sortering af indhold 12 Galleri 14 Mediebibliotek

Læs mere

Beredskab TNG. Beredskab TNG er en opgradering af det "gamle" beredskabsmodul i SecureAware, og er tilgængelig fra version 4.7.0.

Beredskab TNG. Beredskab TNG er en opgradering af det gamle beredskabsmodul i SecureAware, og er tilgængelig fra version 4.7.0. Beredskab TNG Beredskab TNG er en opgradering af det "gamle" beredskabsmodul i SecureAware, og er tilgængelig fra version 4.7.0. Beredskab TNG... 1 Kom godt i gang... 2 Redigér beredskabsdokumentet...

Læs mere

EN VEJLEDNING FRA UCL BIBLIOTEKET. Zotero. version 5

EN VEJLEDNING FRA UCL BIBLIOTEKET. Zotero. version 5 EN VEJLEDNING FRA UCL BIBLIOTEKET Zotero version 5 En praktisk guide - sådan henter du referencer - sådan redigerer du referencer - sådan indsætter du referencer i Word - sådan deler du referencer November

Læs mere