Leaders of today connecting with leaders of tomorrow. 4. november 2011

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Leaders of today connecting with leaders of tomorrow. 4. november 2011"

Transkript

1 Leaders of today connecting with leaders of tomorrow AARHUS SYMPOSIUM 4. november 2011

2 02 Aarhus Symposium Vi er glade for og stolte over at kunne byde dig velkommen til dette års udgave af Aarhus Symposium. Aarhus Symposium er en nyoprettet non-profit forening organiseret af studerende indskrevet på Aarhus Universitet. Et team af mere end 20 studerende har de sidste 3 måneder arbejdet dedikeret for at gøre dette symposium til en unik oplevelse for dig. Aarhus Symposium er en årlig begivenhed af international klasse afholdt i de smukke omgivelser i Søauditorierne ved Aarhus Universitet. Her har vi inviteret 10 af Danmarks mest prominente ledere til at udfordre universitetets ansatte og studerende i en gribende debat om en række af erhvervslivets problemstillinger. Målet er at styrke integrationen mellem studerende på Aarhus Universitet og centrale beslutningstagere Pos is as verum ium i samfund endae. Nem og erhvervsliv cum gennem et årligt symposium og dermed være med consedipsam til at bygge eatquae bro mellem inctibus studierenis og erhvervslivet. aut lacerro blacepudam I vil i denne booklet blive præsenteret for programmet, de tre spor og ikke mindst dette års 10 talere og 3 opponenter. I finder endvidere en introduktion til dette års tema og en artikel, der uddyber de grundlæggende spørgsmål omkring ejerskabsformer, så I er bedst muligt rustet til at deltage i diskussionen ved Aarhus Symposium Vi glæder os til at se dig d. 4. november. Med venlig hilsen, Arrangørerne ved Aarhus Symposium 2011 Universitetsparken i Århus. Foto: Lars Kruse/AU-Foto.

3 04 Indholdsfortegnelse Aarhus Symposium 02 Vækst i en kriseramt økonomi: Ejerskabets rolle 05 En provokatorisk udmelding 06 Program og forplejning 07 Introduktion til Spor 1 08 Kurt P. Kaalund, Auriga Industries 10 Maria Rønn, DR 11 Carsten Bjerg, Grundfos 12 Opponent: Leif Beck-Fallesen 13 Introduktion til Spor 2 14 Lars Rohde, ATP 16 Peter Engberg Jensen, Nykredit 17 Frederik Lotz, Arla Foods 18 Opponent: Solveig Bjørnestad 19 Vækst i en kriseramt økonomi Ejerskabets rolle Introduktion til Spor 3 Sponsoreret af Saxo Bank Kim Fournais, Saxo Bank Thomas Schmidt, McKinsey & Company Flemming Lindeløv, DELTAQ Opponent: Nina Smith Keynote Ditlev Engel, Vestas Wind Systems 26 Ekspertindsigt 28 Folkene bag Aarhus Symposium 32 Sponsorer 34 Temaet til årets symposium er Vækst i en kriseramt økonomi. Ved Aarhus Symposium 2011 ønsker vi at fremhæve forskellen ved ejerskabsformer, og hvorledes virksomheder sikrer langvarig vækst i en kriseramt økonomi samt agerer i en mere internationaliseret og konkurrenceintensiv omverden. En verden med et stigende behov for vækst, globalisering og innovation. Vi har derfor inviteret topledere fra en række virksomheder med forskellige ejerskabsformer. Ved oplæg vil de hver især belyse de forskellige udfordringer, som danske virksomheder med forskellige ejerskabsstrukturer står overfor. Blandt disse udfordringer drøftes, hvorledes strategi, organisation og ledelse påvirkes af ejerskabsstrukturen. I hvor høj grad spiller Handels- og IngeniørHøjskolen i Herning. Foto: Søren Kjeldgaard/AU-Foto. ejerskabet ind på virksomhedens muligheder for vækst, dens mulighed for innovation og dens mulighed for at bidrage til samfundet. Et andet element til diskussion vil være kapitalmarkedernes krav og holdninger til virksomheden og ejerskabsformen. Denne type problemstillinger er blevet mere relevant i lyset af den seneste økonomiske krise. Der bliver derfor opfordret til en diskussion af, hvor godt de danske virksomheder står rustet i sådanne udfordringer og i lige så høj grad, hvilke udfordringer de forskellige ejerskabsformer står overfor i forhold til den fremtidige globale vækst. Disse to temaer, finanskrisen og global vækst, vil være grundlaget for de hovedspørgsmål, der vil blive diskuteret d. 4. november.

4 06 EN PROVOKATORISK UDMELDING Det er ikke ejerskabsformen, som er afgørende for succes! Efter mere end 30 års erfaring i dansk og international erhvervsliv med ledende topposter i COOP/FDB, TULIP Amba, CARLSBERG A/S, ROYAL SCANDINAVIA A/S og et utal af spændende bestyrelsesposter (f. eks. DONG Energy og Lundbeck A/S), må jeg tørt konstatere, at det ikke er ejerskabsformen, som afgør succes eller fiasko for en koncerns økonomiske udvikling. Nej det er mennesker og dermed LEDELSE! Det rette team, med den rette uddannelse, erfaring og kemi gør forskellen ikke ejerskabsformen! Livet leves forlæns og forstås baglæns! Jeg glæder mig rigtig meget til at øse af min erfaring og få en god debat om et relevant og vigtigt emne med fremtidens topledere. Godt at vore unge studerende ønsker at gøre en forskel tak for det! På gensyn, Flemming Lindeløv Bestyrelsesformand DELTAQ A/S 12:30-12:45 Åbningstale: Lauritz B. Holm, Rektor Aarhus Universitet 13:00-14:00 14:30-15:30 16:00-17:00 17:15-18:00 SPOR 1 (Opponent: Leif-Beck Fallesen, TV2 News) Frederik Lotz CFO Arla Foods Maria Rønn CEO DR Carsten Bjerg CEO Grundfos Med til Aarhus Symposium 2011 hører også forplejning i særklasse. Gennem produktsponsorater fra virksomheder og organisationer, som ønsker at medvirke til at gøre dette års symposium til en unik oplevelse, kan vi i pauserne byde på juice, snacks, kaffe og frugt. Ydermere sørger Restaurant Carlton for en lækker sandwich til alle ved ankomst og lette tapasanretninger til at stille den lille sult hen på eftermiddagen. Slutteligt byder vi umiddelbart efter arrangementet på et glas mousserende vin fra Treviso-provinsen. Vi glæder os til at tage godt imod dig den 4. november. SPOR 2 (Opponent: Solveig Bjørnestad, P1 Business) Lars Rohde CEO ATP Peter Engberg CEO Nykredit Kurt Pedersen Kaalund CEO Auriga Industries & Cheminova Keynote: Ditlev Engel, CEO Vestas Wind Systems SPOR 3 (Opponent: Professor Nina Smith) Kim Fournais CEO Saxo Bank Thomas Schmidt MD McKinsey & Co. Flemming Lindeløv DELTAQ

5 Spor 1 Klassiske ejerskabsformer Temaet for spor 1 er de udfordringer og muligheder, som de tre klassiske ejerskabsformer privateeje, offentligt eje og børsnotereret, står overfor. Langt hovedparten af de største selskaber i Danmark har en af disse strukturer. Hver af disse ejerskabsformer har problemstillinger, der relaterer sig til netop deres ejerskabsform. Deltagere på dette spor kan derfor forvente at opnå en dybere viden omkring de forskellige muligheder og udfordringer, der kendetegner en virksomhed med en af de klassiske ejerskabsformer. 08 SPOR 1 Aulaen, Universitetsparken i Århus. Foto: Lars Kruse/AU-Foto.

6 10 Kurt Pedersen Kaalund Præsident & CEO Auriga Industries A/S Maria Rønn CEO Danmarks Radio Auriga Industries A/S er det børsnoterede moderselskab til og eneste aktionær i driftsselskabet Cheminova A/S, der har hovedsæde i Harboøre. Auriga er børsnoteret på OMX, hvor den største aktionær er Aarhus Universitets Forskningsfond med 41% af aktiekapitalen. Fonden styrer virksomheden igennem A-aktier. Det at have et børsnoteret selskab med en kontrollerende aktionær repræsenteret på Aarhus Symposium vil give symposiet en interessant vinkel. Fx omkring fordele og ulemper for virksomheden og behovet for en afvejning af de forskellige interesser, minoritetsaktionærer kontra storaktionærer. Cheminova er en global leverandør af kemisk plantebeskyttelse. Produkterne skaber værdi for avlere ved at bidrage til øget udbytte og forbedret kvalitet i produktionen af afgrøder til fødevarer, foder og bioenergi. Cheminova er stolte af at hjælpe avlerne øge produktionen af fødevarer i en verden, hvor ca. 1 milliard mennesker sulter. Kurt Pedersen Kaalund har en cand.oecon fra Aarhus Universitet. Han blev ansat i Cheminova i 1989 som Sales Planner og blev herefter udstationeret i USA. Efter hjemkomsten til Danmark i 1993 blev han udnævnt til salgschef og senere vicepræsident samt salgs-, marketing-, og kommerciel direktør. I 2003 blev han udnævnt til administrerende direktør i Skamol A/S, som var en af Aurigas datterselskaber indtil 2007, hvor Skamol blev solgt. Kurt Pedersen Kaalund blev derefter udnævnt til adm. vicepræsident for Cheminova, og i 2008 blev han udnævnt til præsident og adm. direktør for Cheminova samt Auriga fra Danmarks Radio er en statsejet dansk medievirksomhed, som formidler nyheder og information via tv, radio, internet og andre medieplatforme. Danmarks Radio er og har altid været delvist finansieret gennem licensindsamlingen; i nyere tid er det i form af en medielicens. Det at have et statsejet selskab repræsenteret ved Aarhus Symposium giver emnet for dagen en helt ny dimension i forhold til de andre mere traditionelle selskaber, der deltager. Maria Rønn har en cand.jur fra Københavns Universitet. Hun har tidligere været ansat i Justitsministeriet og Kulturministeriet, før hun kom til Danmarks Radio i Her startede hun ud i DR Copyrights, og i 2001 blev hun leder af DR Lov. I 2007 blev hendes ansvar udvidet, da hun blev chef for DR Lov, Politik og Strategi. Da Kenneth Plummer forlod DR d. 28. oktober 2010 blev Maria Rønn konstitueret som generaldirektør i DR, og d. 6. februar 2011 blev hun af bestyrelsen udnævnt ny generaldirektør i DR.

7 12 Carsten Bjerg CEO Grundfos Opponent: Leif Beck-Fallesen Erhvervskommentator ved TV2 og erhvervspolitisk rådgiver for Overborgmester Frank Jensen i København. Grundfos er en familieejet virksomhed. Dette gør Grundfos til en unik virksomhed ved dette års symposium, da det er den eneste virksomhed repræsenteret d. 4. november med denne ejerskabsform. Udover at være en familieejet virksomhed har Grundfos været en af verdens førende pumpeproducenter i mange år. Før Carsten Bjerg kom til Grundfos, havde han fra 1983 til 1997 en karriere i Danfoss. I Grundfos startede han som direktør for International Produktion og blev senere udnævnt til vicekoncernchef. I 2007 blev han udnævnt til administrerende direktør og koncernchef. Carsten Bjerg er uddannet civilingeniør fra Danmarks Tekniske Universitet og har en ACPMM fra Cambridge University. Leif Beck-Fallesen er tidligere chefredaktør for Dagbladet Børsen. Her var han ansat i 25 år, siden 2002 som chefredaktør og adm. direktør. Herefter tiltrådte han som kommentator på finansstoffet på TV2 Nyhederne og TV2 News. I 2011 blev han ansat som konsulent i forbindelse med Overborgmester Frank Jensens (S) nye vækstplan for Københavns Kommune. Leif Beck-Fallesen blev uddannet journalist ved Århus Stiftstidende i I tog han Certificat d Etudes Europennes i Brügge, Belgien. Han blev kandidat i statskundskab fra Aarhus Universitet i Årene efter fungerede han som økonomisk journalist på Århus Stiftstidende, hvor han havde været ansat siden 1967, på Morgenavisen Jyllands Posten fra 1977 og på DR Radioavisen fra I 1984 blev han økonomisk redaktør på Dagbladet Børsen. I 1990 blev han chefredaktør, og fra 1997 ansvarshavende redaktør. Fra 2002 og frem til 2009 bestred han stillingen som adm. direktør.

8 Spor 2 Alternative ejerskabsformer Temaet for spor 2 er de udfordringer og muligheder, som nogle af de mere utraditionelle ejerskabsformer har i Danmark. Arla, Nykredit og ATP repræsenterer nogle af de virksomheder, hvor ejerskabsstrukturen er fragmenteret og uden egentlig majoritet. Historisk set har denne type virksomheder klaret sig godt i Danmark, men kan denne type virksomheder klarer sig i den stigende globalisering? Dette er blot et spørgsmålene, der vil blive diskuteret i spor SPOR 2 Universitetsparken i Århus. Foto: Lars Kruse/AU-Foto.

9 16 Lars Rohde CEO ATP Peter Engberg Jensen CEO Nykredit ATP er en uafhængig institution, som er oprettet ved lov. ATP er ikke statsejet, men ejet af dets medlemmer. Derfor er det en helt anden virksomhed med hensyn til ejerskabsform i forhold til de andre repræsenterede virksomheder ved dette års symposium. Med en samlet investeringsportefølje i ATP Livslang Pension og den Særlige Pensionsopsparing på 396 mia. kr. er ATP en af Europas største pensionsinvestorer. Lars Rohde er uddannet cand.oecon fra Aarhus Universitet. Han har været i en række forskellige virksomheder, inden han blev adm. direktør i ATP. Rohde startede sin karriere i Arbejdernes Landsbank, som han forlod i 1982 til fordel for en stilling hos Nationalbanken. Fra 1989 til 1998 havde han en række forskellige stillinger hos Realkredit A/S, før han til sidst blev udnævnt vice adm. direktør. I 1998 blev han udnævnt til adm. direktør i ATP. Nykredit er en privatejet virksomhed med fire forskellige ejere. Størstedelen af ejerskabet tilhører låntagerne, som er repræsenteret via foreningen Nykredit. De øvrige ejere er Industriens Realkreditfond, Foreningen Østifterne og PRAS. Dette giver Nykredit en unik ejerskabsstruktur. Virksomheden er en af Danmark mest succesrige finansielle virksomheder. Peter Engberg har været administrerende direktør i Nykredit siden Før han tiltrådte stillingen i Nykredit, besad han forskellige stillinger inden for den finansielle sektor. Blandt andet kan det nævnes, at han har været chef for finansafdelingen i Danske Bank. I 1997 tiltrådte han stillingen som koncerndirektør og medlem af bestyrelsen i Nykredit, og i 2006 blev han udnævnt til adm. direktør.

10 18 Frederik Lotz CFO Arla Foods Opponent: Solveig Bjørnestad Studievært på erhvervsmagasinet P1 Business Arla Foods er et svensk-dansk samarbejde med base i Aarhus og den største producent af mejeriprodukter i Skandinavien. Arla Foods er derudover det syvende største mejeriselskab i verden målt på omsætning. Arla Foods er et traditionelt A.m.b.a. ejet af landmændene, som giver et helt anderledes aspekt af emnet ejerskabsformer. Frederik Lotz er økonomidirektør i Arla Foods, en stilling han tiltrådte i januar Frederik Lotz er uddannet cand. polit i 1995 fra Københavns Universitet og startede samme år hos A.P. Møller Mærsk i deres økonomiafdeling. I 1998 blev han udnævnt til økonomidirektør hos Mærsk China Shipping, Øst- og Central-Kina og i 1999 økonomidirektør for Maersk Logistics Kina. I 2001 blev han økonomidirektør for ISS aktiviteter i Asien, og i 2002 blev han udnævnt til økonomidirektør for Ferrosan. 1. maj 2007 blev Frederik Lotz udnævnt til økonomidirektør i Danfoss A/S, som han forlod i 2009, hvorefter han blev udnævnt økonomidirektør for Arla Foods. Journalist Solveig Bjørnestad har de seneste ti år været specialiseret i erhvervsstof, blandt andet som erhvervsjournalist på DR1 s Pengemagasinet. Hun har et dybdegående kendskab til erhvervslivets dilemmaer og er kendt for sin direkte og uhøjtidelige tilgang til stoffet og aktørerne. Bjørnestad har - blandt meget andet - lavet en række portrætprogrammer om danske virksomheder og menneskene bag. For eksempel en udsendelse om Harboe-bryggeriet og dets ejer Bernd Griese, et portræt af Mads Øvlisen i forbindelse med hans fratrædelse som direktør i Novo Nordisk, og senest et tv-portræt af Danske Banks administrerende direktør, Peter Straarup, som hun fulgte på en tur til Irland i foråret Tilbage i 80 erne var hun reporter på Radioavisen, og mange vil desuden huske hende som studievært på tv-avisen i årene

11 20 SPOR 3 Spor 3 Aktivt ejerskab "Saxo Bank er stolt over at sponsorere en begivenhed, der forbinder unge studerende med erhvervslivet. Vi vil gerne støtte de studerendes evne til at løse erhvervslivets udfordringer og blive rigtige entreprenører, og vi ved samtidig, at erhvervslivet kan lære rigtig meget af disse dygtige, unge studerende." Spor 3 har deltagelse fra tre virksomheder, som i høj grad udøver aktivt ejerskab. Enten fordi ejerne indgår i ledelsen, eller fordi at ejerne deltager aktivt i de strategiske beslutninger for virksomheden. Ny forskning viser, at virksomheder med aktiv ejerskab har klaret sig bedre de seneste år, men hvordan sikrer man, at denne type ejerskab skaber langvarig værdi for virksomheden fremfor blot kortsigtede gevinster for de nuværende ejere? Dette er blot en af de problemstillinger, der vil blive drøftet i spor 3. Kim Fournais Medstifter og CEO, Saxo Bank A/S Vinterbillede fra Universitetsparken i Århus. Foto: Søren Kjeldgaard/AU-Foto

12 22 Kim Fournais Medstifter og CEO Saxo Bank Thomas Schmidt MD McKinsey & Company Saxo Bank passer perfekt ind i det overordnede tema for Aarhus Symposium. Saxo Bank er et privatejet selskab, der har haft en betydelig vækst inden for dets relativt korte levetid. Hovedaktionæren i Saxo Bank A/S er holdingselskaberne ejet af henholdsvis Kim Fournais og Lars Seier Christensen, som ejer 60% af aktierne i banken. Saxo Bank er den eneste virksomhed, som deltager i Aarhus Symposium, hvor ledelsen er hovedaktionær, og bør derfor kunne inddrage en interessant vinkel til dagen. I samarbejde med Lars Seier Christensen har Kim Fournais styret Saxo Bank fra pioner i internethandel til en af nutidens førende investeringsbanker. Fournais har haft forskellige stillinger i den finansielle sektor, før han sammen med Lars Seier Christensen etablerede Saxo Bank i 1992 under navnet Midas. Fournais ledte Midas alene indtil 1995, hvor Seier Christensen sluttede sig til som co-ceo. I 2001 opnåede Midas europæisk bankstatus og blev officielt omdøbt til Saxo Bank. McKinsey & Company er et globalt management konsulentfirma, der fokuserer på at løse problemer af interesse for den øverste ledelse. McKinsey er anerkendt som en af de største udbydere af konsulentydelser indenfor især strategi og ledelse og har 99 afdelinger rundt om i verden. Ejerskabsstrukturen i McKinsey er et indbygget partnerskab, som adskiller sig fra de øvrige selskaber til stede ved dette års symposium. Dette vil give et andet aspekt af emnet ejerskabsformer. Thomas Schmidt er direktør hos McKinsey & Company og områdeleder for den danske afdeling. Han blev ansat hos McKinsey i 1991, og han beskæftiger sig med kunder i den farmaceutiske og bioteknologiske sektor på tværs af områder som strategi, salg, marketing og organisation. Thomas Schmidt har en kandidatgrad i finansiering og økonomistyring fra Copenhagen Business School og en grad i erhvervsøkonomi fra l Université d Aix-Marseille i Frankrig.

13 24 Flemming Lindeløv Chairman DELTAQ A/S Opponent: Nina Smith Professor ved Aarhus Universitet Flemming Lindeløv har siden 2008 været formand i kapitalfonden DELTAQ A/S. DELTAQ A/S er en privat kapitalfond noteret på OMX Københavns Fondsbørs. DELTAQ investerer i små og mellemstore virksomheder (SMEs), der typisk har et behov for generationsskifte, ejerskifte eller behov for kapital og stærkere ledelse med henblik på fortsat vækst og udvikling. Flemming Lindeløv har siden 2007 været professionelt bestyrelsesmedlem. Lindeløvs bestyrelsesposter inkluderer bl.a. Illums bolighus og Prime Office A/S. Derudover er Lindeløv tidligere bestyrelsesformand i H. Lundbeck A/S. Lindeløv er uddannet Ph.D. i fødevarekemi fra Danmarks Tekniske Universitet. Han startede sin karriere i erhvervslivet hos COOP, hvor han siden hen blev koncerndirektør. Lindeløv har fungeret som administrerende direktør for Royal Copenhagen, administrerende direktør og formand for Carlsberg Breweries A/S og administrerende direktør i Tulip International før han blev professionelt bestyrelsesmedlem. Desuden har Lindeløv siden marts 2007 fungeret som bestyrelsesformand for Institut for Selskabsledelse. Nina Smith er professor i nationaløkonomi ved Aarhus Universitet, tidligere prorektor samme sted og tidligere økonomisk vismand. Nina er uddannet cand.oecon fra Aarhus Universitet 1981 og var fra ansat hos Handelshøjskole Syd, som adjunkt og senere som lektor. Fra var hun ansat som lektor hos Handelshøjskolen i Aarhus, hvorefter hun blev professor i nationaløkonomi og i 2007 udnævnt som prorektor for det økonomiske område ved Aarhus Universitet en stilling, hun bestred frem til I 2009 blev Nina Smith ansat som professor ved det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet. Nina Smith blev Danmarks første kvindelige vismand, da hun i 1995 indtrådte i Det Økonomiske Råds formandskab. Frem til 1998 var hun en markant talskvinde for vismændene med et betydeligt medietække og en solid faglig ballast. Nina Smith har derudover haft en række bestyrelsesposter, bl.a. ved Nykredit, PFA og NIRAS.

14 26 "Aarhus Symposium er et godt initiativ, som jeg ser meget frem til at bidrage til. Forbedring af indsigten i og samarbejdet mellem studerende og virksomheder er en vigtig katalysator i udformningen af en konkurrencedygtig fremtid for Danmark - de studerende skal forstå, hvad der forventes af dem som ansatte i virksomheder, men samtidig er virksomhederne nødt til at tilpasse sig kulturen i de yngre generationer for at tiltrække de rigtige medarbejdere og være i stand til at udnytte dette talent, til gavn for både medarbejderen og virksomheden. Emnet for Aarhus Symposium 2011 er bestemt relevant i den verden, vi lever i i dag, og i forhold til nogle af de udfordringer, virksomheder står over for på en dag-til-dag basis. Jeg ser meget frem til en spændende og interaktiv dialog d. 4. november 2011." Ditlev Engel Admistrerende direktør, Vestas Wind Systems A/S Ditlev Engel CEO Vestas Wind Systems Vestas A/S er et offentligt børsnoteret selskab på OMX. Vestas A/S er en dansk producent, sælger, montør, og servicevirksomhed af vindmøller og er den største af slagsen i verden. Ditlev Engel studerede ved Copenhagen Business School (CBS), hvor han tog en HD-eksamen i regnskab og økonomistyring i Derudover har han gennemført et General Management Program på INSEAD, Frankrig, i Ditlev Engel begyndte sin karriere som trainee hos Hempel A/S. I en alder af 35 blev han efter at have holdt positioner i stort set alle dele af værdikæden udnævnt til koncernchef og administrerende direktør for Hempel A/S. Han besad denne stilling, indtil han blev tilbudt at overtage stillingen som koncernchef og administrerende direktør i Vestas Wind Systems A/S i 2004, en stilling han tiltrådte d. 1. maj Ved siden af sit job som koncernchef og administrerende direktør har Ditlev Engel en række tillidserhverv, men kun stillinger, der er relevante for hans job hos Vestas. Blandt andet er han medlem af Det Generelle Råd for Dansk Industri. I 2008 blev han udnævnt til Executive of the Year af Dansk Arbejdsgiverforening og Ledernes Hovedorganisation, og i slutningen af 2009 blev han optaget på listen over de hundrede Best-Performing CEOs in the World som nummer 91 og som den eneste skandinaviske.

15 28 Ekspertindsigt: Fokus på bedste ejerskab baner vejen for vækst Det er desværre ingen hemmelighed, at væksten i Danmark stadig er kraftigt mærket af finanskrisen. Nødvendigheden af, at danske virksomheder søger vækst på nye globale markeder, har aldrig været større. Det er derfor foruroligende, når en ny undersøgelse blandt 405 virksomheder foretaget af managementkonsulentvirksomheden Quartz+Co afslører, at 57% af danske virksomheder primært forventer at vokse inden for de danske grænser i de kommende fem år. Især når man sammenholder det med udviklingen i BNP, som forventes at være i niveauet 1,6-2,0% frem til I stedet for at se på globale potentialer fastholder danske virksomheder et lokalt fokus, alt imens internationale konkurrenter skærper deres konkurrencedygtighed og positionerer sig på de nye markeder. Du har to niveauer i Danmark. De største virksomheder er globale, så dem behøver vi ikke være så bekymrende for, men de små virksomheder er super lokale. De har en kæmpe udfordring, og står over for nogle svære valg de kommende år, siger Hans Henrik Beck, Managing Partner i Quartz+Co. Løsningen på virksomhedernes udfordringer er øget fokus på bedre ejerskab. Det er i hvert fald konklusionen fra ti erhvervsledere, som Quartz+Co har talt med i samarbejde med Børsen. Erhvervslederne mener, at det er afgørende for virksomhedens overlevelse og udvikling, at der kigges indad og sættes spørgsmålstegn ved, om virksomheden har den rigtige ejer til at skabe værdi såvel nu som i de kommende år. På trods af de ti erhvervslederes enstemmighed og klare succeseksempler fra både den nationale og den internationale forretningsverden viser undersøgelsen, at det er de færreste virksomheder, der reelt tager diskussionen om godt ejerskab op i ledelsen. Det er essentielt at indtage den globale scene for at skabe vækst for danske virksomheder i den nuværende situation med lav vækst både i Danmark og i Europa. Et vigtigt element er, at virksomhederne kontinuerligt overvejer muligheder for opkøb, salg eller fusion for enten at indtage nye markeder, hvor de ikke har lokalt kendskab, eller opnå nye kompetencer. Disse ændringer i virksomheden vil samtidig udfordre ejerskabet i virksomheden. Bent Erik Carlsen, bestyrelsesformand i vindmøllekoncernen Vestas, uddyber vigtigheden af at udvide til de globale markeder: Hvis man ikke evner at komme ud på de nye markeder, så bliver man ikke til mere. Så bliver det en lille bolsjebutik, der kører rundt. Kineserne og sikkert mange andre vil gerne overtage disse virksomheders kunder, når de bliver stærkere og dygtige nok til at tage konkurrencen op på ens hjemmemarked og det bliver de. Undersøgelsen foretaget af Quartz+Co viser desværre i al sin tydelighed, at langt størstedelen af de danske virksomheder ikke inddrager et globalt perspektiv i deres forventninger til egen vækst i de kommende år. Verden og det internationale samfund er præget af dynamik. Hvis en virksomheds ejerskab ikke afspejler dette, vil den ikke være i stand til at forstå og skabe den rette værdi i kontekst til den virkelighed, den indgår i. Det er derfor vigtigt som virksomhed at spørge sig selv; hvad er godt ejerskab for os?

16 Ekspertindsigt: Fokus på bedste ejerskab baner vejen for vækst Kriser, som den vi har oplevet igennem de seneste år, står som en god mulighed for at slanke virksomheden ind til dens kernekompetencer og fremprovokerer fokus på diskussionen om bedste ejerskab. Forkert og manglende ejerskab blokerer mange muligheder i dansk erhvervsliv i dag. Hele underskoven af dansk erhvervsliv ser ud til at lide og blive ved med at lide. For dem er diskussionen om den rette ejer vigtig. Jeg opfatter det som et samfundsproblem, hvis man har en hel underskov af virksomheder, som ikke ønsker at tænke ud af boksen, siger Lasse Bolander, bestyrelsesformand i Coop. Blandt de ti erhvervsledere er der enighed om, at passion og vilje er afgørende for godt ejerskab. Hvad end der er tale om en fond, regeringen, et andelsselskab eller en familie. Ledelsen, bestyrelsen og ejerskabet i samspil bør hele tiden tilsikre, at virksomheden har det bedste ejerskab og ud fra denne tese opkøbe eller sælge ud af virksomheden. Det kan godt være, at det er ærgerligt at skulle sælge noget, men det er nu bedst for alle parter, hvis det sker som et tilvalg frem for som et diktat, fordi det er et spørgsmål om overlevelse. De strukturelle forandringer sker tit på hælene, altså når man af nød, men ikke lyst, må konkludere, at man ikke er den bedste ejer, forklarer Hans Henrik Beck. Ud over at have lysten og passionen så er det vigtigt at turde handle og lave det fornødne skift i både virksomheden og om nødvendigt også i ejerskabet. De danske virksomheder, der har den største succes, er dem, der formår at kombinere løbende fokus på godt ejerskab med at holde et globalt udsyn på nye markeder. Årsagen til, at virksomheder ikke er orienteret mod det globale marked, kan være usikkerhed blandt ejerne om, hvorvidt det er det rette ejerskab, der er gældende. Denne usikkerhed kan mønstre sig i manglende kompetenceudvikling og deraf forringet konkurrencedygtighed på nye markeder. De ejere, der føler sig sikre på, at de har det rette værdiskabende ejerskab for virksomheden, er i højere grad villige til at tage chancer på nye markeder, da de arbejder i forvisning om, at de kan og er de rette til at føre virksomheden derhen, hvor de opnår den højeste værdi. Det er tydeligt, at behovet blandt danske virksomheder for at stille skarpt på godt ejerskab er bestemmende ikke blot for de enkelte virksomheder, men for dansk økonomi som helhed. På trods af det viser undersøgelsen, at det er langt fra alle danske virksomheder, som tager diskussionen om, hvad der definerer godt ejerskab for dem. Hvis du vil vide mere om Quartz+Co s undersøgelse, eller hvordan man arbejder med bedste ejerskab, så kontakt venligst Anders Roed Bruhn på Quartz+Co er en af de ledende managementkonsulentvirksomheder i Skandinavien med kontorer i København, Oslo og Stockholm og mere end 140 konsulenter. Selvom Quartz+Co har sine rødder i traditionelle og professionelle værdier fra high-end management consulting, så blev virksomheden grundlagt med en klar intension om at ændre branchen indefra. Vores ambition er at blive den førende managementkonsulentvirksomhed i Norden ved at tilbyde et unikt alternativ til den mere standardiserede konsulentmodel. Det vil sige en nordisk model, som er mindre afhængig af standardmetodikker, og som lægger mere vægt på at lytte og rådgive på baggrund af såvel kundens specifikke udfordringer og muligheder som vores specifikke indsigt og erfaring.

17 32 Folkene bag Aarhus Symposium ORGANIZING COMMITTEE Jens Riis Andersen (President and Co-founder) Kasper Vinther Olesen (Vice President and Co-founder) Andreas Emmertsen (Treasurer and Co-founder) PROGRAM Sif Gade Joen Vinther Møller Morten Andreassen FUNDING Sophie Thomsen (Sponsorships) Jane Sehested Løjkner (Sponsorships) Jesper Ambrosius (Sponsorships) Marco Bossen (Funds) Nick Melgaard (Funds) Anders Hyldedal (Funds) MARKETING Tanja Maria Laursen (PR) Michael Jensen (Marketing) Martin Bjerg (Marketing) Kristian Delauran (Marketing) Rune Sandager (Marketing) Jesper Kildedal (Web) Playminds.dk / Jacob Vidkjær (Grafik) ESSENTIALS Rikke Riber Lene Amstrup-Jensen Anne Brink Nandrup

18 34 PLATINSPONSOR GULDSPONSORER PRODUKTSPONSORER I SAMARBEJDE MED VIDENSSPONSOR STØTTET AF Universitetsparken i Århus. Foto: Lars Kruse/AU-Foto.

19 AARHUS SYMPOSIUM Leaders of today connecting with leaders of tomorrow 4. november 2011

PANDORA på børsen. Oktober 2010 www.axcel.dk

PANDORA på børsen. Oktober 2010 www.axcel.dk News04 Oktober 2010 www.axcel.dk PANDORA på børsen PANDORA, som kapitalfonden Axcel erhvervede 60% af i 2008, blev den 5. oktober noteret på NASDAQ OMX Copenhagen efter salget af 41,56% af aktierne efter

Læs mere

3TIPS TIL EN MERE EFFEKTIV BESTYRELSE

3TIPS TIL EN MERE EFFEKTIV BESTYRELSE Ny dagsorden Spørgsmål om likviditet skal højt på listen DENNE TEMAAVIS ER EN ANNONCE FRA MEDIAPLANET Rollefordeling Få styr på roller og lav et strategisk beredskab Ny dagsorden Spørgsmål om likviditet

Læs mere

Fokus. Magasinet, som bringer dig på forkant med finansiering. Den levende virksomhed

Fokus. Magasinet, som bringer dig på forkant med finansiering. Den levende virksomhed Fokus Den levende virksomhed Magasinet, som bringer dig på forkant med finansiering er fremtidens vinder Fokus Tema: Ansvarshavende redaktør: Administrerende direktør Henning Hürdum Redaktion: Nordania

Læs mere

C XO. Omsætning Indtjening Investering. Ledelse mellem krise og vækst

C XO. Omsætning Indtjening Investering. Ledelse mellem krise og vækst # 2 2 0 1 4 C XO magasinet Z ZZ Omsætning Indtjening Investering PwC s C20 by Numbers Ledelse mellem krise og vækst Kom helt tæt på CXO erne, deres beslutninger og evne til at skabe resultater og vækst

Læs mere

EJERSKIFTE DIN VIRKSOMHEDS FREMTID FLERE VÆKST- IVÆRKSÆTTERE

EJERSKIFTE DIN VIRKSOMHEDS FREMTID FLERE VÆKST- IVÆRKSÆTTERE EJERSKIFTE DIN VIRKSOMHEDS FREMTID FLERE VÆKST- IVÆRKSÆTTERE forord Flere gode ejerskifter skaber vækst Dansk erhvervsliv rummer en god kombination af nye og fremadstormende iværksættere og etablerede

Læs mere

Axcel solgte i starten af januar sin majoritetsaktiepost i IT-selskabet Netcompany, der er en af Danmarks førende it-konsulentvirksomheder.

Axcel solgte i starten af januar sin majoritetsaktiepost i IT-selskabet Netcompany, der er en af Danmarks førende it-konsulentvirksomheder. NEWS 05 MARTS 2011 WWW.AXCEL.DK AXCELS SELSKABER NETVÆRKER NYE EJERE TIL NETCOMPANY TEMPERAMENT TIL KØB OG SALG AF VIRKSOMHEDER Axcel samlede i marts 2011 formænd og CEO s i vores 15 selskaber til et netværksarrangement.

Læs mere

Business, innovation og uddannelse. Annoncetillæg. Trekantområdet Danmarks vækstcenter

Business, innovation og uddannelse. Annoncetillæg. Trekantområdet Danmarks vækstcenter Business, innovation og uddannelse Annoncetillæg Trekantområdet Danmarks vækstcenter trekantområdet danmarks vækstcenter 3 Trekantområdets Erhvervsforum Erhvervslivets foretrukne netværk og talerør Tillæg

Læs mere

Fra udfordring til forandring

Fra udfordring til forandring 2012 IKT PÅ TOPPEN CARSTEN BJERG, CEO, GRUNDFOS: Vi har i en årrække draget nytte af et solidt forskningsarbejde på Aalborg Universitet«SIDE 4-5 IKT på toppen«- overskriften for de mange erhvervsrettede

Læs mere

33 % 12 % (Top 100 virksomheder i Danmark) 28 % Succes i samarbejdet 1.860. Årsrapport 2011/12. Omsætningsfordeling på markedssegmenter

33 % 12 % (Top 100 virksomheder i Danmark) 28 % Succes i samarbejdet 1.860. Årsrapport 2011/12. Omsætningsfordeling på markedssegmenter www.pwc.dk/årsrapport Årsrapport 2011/12 Omsætningsfordeling på markedssegmenter DKK mio. Public 177 373 Omsætning 2011/12 DKK Top Tier 1.860 mio. Succes i samarbejdet SMV 978 I alt 1.860 Mid Tier 328

Læs mere

C XO. Agilitet. Alliancer. Innovation. Vækst kræver handling. Et sjældent indblik i hvad der præger den strategiske agenda hos toplederne i 2015

C XO. Agilitet. Alliancer. Innovation. Vækst kræver handling. Et sjældent indblik i hvad der præger den strategiske agenda hos toplederne i 2015 # 3 2 0 1 5 C XO magasinet Vend trusler til muligheder med: Agilitet. Alliancer. Innovation. Global CEO Survey 2015 Vækst kræver handling Et sjældent indblik i hvad der præger den strategiske agenda hos

Læs mere

AXCELS ÅRSSKRIFT 2010

AXCELS ÅRSSKRIFT 2010 ÅRSSKRIFT 2O1O AXCELS ÅRSSKRIFT 2010 WWW.AXCEL.DK DET AKTIVE EJERSKAB SKABTE VÆRDIER I 2010 VI SKAL IKKE VÆRE ICOPAL NR. 2 6 24 NYHEDER AXCELS MISSION, MÅL OG STRATEGI 14 12 AXCELS LEDELSE OG INDUSTRIAL

Læs mere

22 MEDLEMSAVIS FOR 20.000 VIRKSOMHEDER OG 100 BRANCHEFORENINGER I DANSK ERHVERV NR. 22 / 11.-13. november 2009

22 MEDLEMSAVIS FOR 20.000 VIRKSOMHEDER OG 100 BRANCHEFORENINGER I DANSK ERHVERV NR. 22 / 11.-13. november 2009 22 MEDLEMSAVIS FOR 20.000 VIRKSOMHEDER OG 100 BRANCHEFORENINGER I DANSK ERHVERV NR. 22 / 11.-13. november 2009 DEN DANSK- AMERIKANSKE FORBINDELSE 1 MILLION JOB TIL DEM DER TÆNKER ANDERLEDES EN AFTALE ER

Læs mere

Erhvervslivets lokale stemme. Bestyrelsesarbejde Repræsenterer erhverv, kultur og uddannelse

Erhvervslivets lokale stemme. Bestyrelsesarbejde Repræsenterer erhverv, kultur og uddannelse 6 Erhvervslivets lokale stemme 8 En lokal forankret erhvervsorganisation Bestyrelsesarbejde Repræsenterer erhverv, kultur og uddannelse 10 Kultur som vækstgenerator 12 Kulturliv er væsentligt for byens

Læs mere

AXCEL ÅRSSKRIFT 2O12 WWW.AXCEL.DK

AXCEL ÅRSSKRIFT 2O12 WWW.AXCEL.DK AXCEL ÅRSSKRIFT 2O12 WWW.AXCEL.DK AXCELFUTURE ARBEJDER FOR ET BEDRE INVESTERINGSKLIMA I DANMARK 24 AXCEL I HOVEDTRÆK AXCELS VIRKSOMHEDER STRATEGI OG NØGLETAL 12 28 HOVED- OG NØGLETAL FOR AXCELS FONDE ÅRSRESULTAT

Læs mere

Politikerne skal ikke blande sig i bestyrelsesvalg

Politikerne skal ikke blande sig i bestyrelsesvalg MEDLEMSAVIS FOR 17.000 VIRKSOMHEDER OG 100 BRANCHEFORENINGER I DANSK ERHVERV 14.-16. marts 2012 #4 UD AF LÆRER- VÆRELSET OG IND PÅ VIRKSOMHEDERNE FIND BALANCEN MELLEM ENERGI- EFFEKTIVITET, MILJØ OG KONKURRENCEEVNE

Læs mere

Et godt ejerskifte starter i god tid. Ejerskifte er et boost til Tiger kæden

Et godt ejerskifte starter i god tid. Ejerskifte er et boost til Tiger kæden EjerskifteDanmark Tillægget er udgivet af EjerskifteDanmark FOTO: NIELS HOUGAARD Et godt ejerskifte starter i god tid Ejerskifte er et boost til Tiger kæden Side 4 Rundt om ejerskifte tre gode råd om ejerskifte

Læs mere

UDGIVET AF FSR DANSKE REVISORER

UDGIVET AF FSR DANSKE REVISORER KLAR TIL VÆKST SPECIALMAGASIN UDGIVET AF FSR DANSKE REVISORER ANNONCEFINANSIERET FEBRUAR 2014 Revisor i centrum Revisorerne spiller en central rolle for danske virksomheder. Magasinet Klar til Vækst giver

Læs mere

DEN KOMPETENTE BESTYRELSE GØR EN FORSKEL I DIN VIRKSOMHED FLERE VÆKST- IVÆRKSÆTTERE

DEN KOMPETENTE BESTYRELSE GØR EN FORSKEL I DIN VIRKSOMHED FLERE VÆKST- IVÆRKSÆTTERE DEN KOMPETENTE BESTYRELSE GØR EN FORSKEL I DIN VIRKSOMHED FLERE VÆKST- IVÆRKSÆTTERE FORORD Bestyrelser kan gøre en forskel Hvert år ser tusindvis af nye danske virksomheder dagens lys. Det styrker konkurrencen

Læs mere

European Employee Index 2014. Danmark 2014-15. årgang

European Employee Index 2014. Danmark 2014-15. årgang European Employee Index 2014 Danmark 2014-15. årgang Indhold 04 06 08 10 Årets resultater Ledelseskvalitet mangler fokus Dansk præstationskulturs styrker og svagheder Verden rundt 2014 12 14 16 18 Spot

Læs mere

kolding danmarks vækstcenter

kolding danmarks vækstcenter Forskning, innovation og designudvikling mødes i kolding danmarks vækstcenter Annoncetillæg 2 3 22 kolding danmarks vækstcenter 17 38 40 indhold Det bliver et kraftcenter side 10 49 16 Væksten sker i fællesskabet

Læs mere

Talentudfordringer. - 13 historier om virkelighedens talentudvikling

Talentudfordringer. - 13 historier om virkelighedens talentudvikling Talentudfordringer - 13 historier om virkelighedens talentudvikling KOLOFON Casesamlingen er udarbejdet af: Frances Jørgensen, ASB, Anna Gerstrøm, ASB, Thorkil Molly-Søholm, AAU, Lotte Pedersen, Odense

Læs mere

update: consumer 08. 11. 16. Merrild Kaffe Rynkeby Foods Elgiganten A/S Udfordringer og omkostninger ved at påtage sig premium produktfokus.

update: consumer 08. 11. 16. Merrild Kaffe Rynkeby Foods Elgiganten A/S Udfordringer og omkostninger ved at påtage sig premium produktfokus. update: consumer 08. Merrild Kaffe Udfordringer og omkostninger ved at påtage sig premium produktfokus. 11. Elgiganten A/S Gigantisk vækst i detailhandlen! 16. Rynkeby Foods Brug af elitesportsudøvere

Læs mere

Læs om... Et fælles løft Journalistiske arbejdspladskurser med afsæt i den enkelte medievirksomhed er en kursusform, der vinder indpas.

Læs om... Et fælles løft Journalistiske arbejdspladskurser med afsæt i den enkelte medievirksomhed er en kursusform, der vinder indpas. #3 2014 Læs om... 4 6 12 14 16 18 19 20 22 2 Redaktion: Marlene Jørgensen (ansv.), Klaus Hollmann, Christina Jo Larsen, Lars Bo D. Hansen, Stine Charlotte Hansen og Ralf Andersson Design: Sanne Timmermann

Læs mere

Charter giver chancer

Charter giver chancer November 2008 & ANNONCE HELE DENNE TEMAAVIS ER EN ANNONCE FRA MEDIAPLANET ANNONCE KVINDER KARRIERE Charter giver chancer Ligestillingsministeren har i samarbejde med ti offentlige og ti private virksomheder

Læs mere

1. INFORMATION s 5. 2. VELKOMST s 11. 3. INSPIRATION s 21. 4. INFORMATION s 27. 5. INVOLVERING s 31. 6. PÅSKØNNELSE s 35. 7.

1. INFORMATION s 5. 2. VELKOMST s 11. 3. INSPIRATION s 21. 4. INFORMATION s 27. 5. INVOLVERING s 31. 6. PÅSKØNNELSE s 35. 7. 1 Indhold 1. INFORMATION s 5 2. VELKOMST s 11 3. INSPIRATION s 21 Forord En uendelig og fantastisk rejse 4. INFORMATION s 27 5. INVOLVERING s 31 6. PÅSKØNNELSE s 35 7. UDVIKLING s 39 8. OMSORG s 43 9.

Læs mere

BERLINGSKE NYHEDSMAGASIN

BERLINGSKE NYHEDSMAGASIN BERLINGSKE NYHEDSMAGASIN 3. sektion. onsdag 13/04/2011 Nr. 12 special rapport Sådan skaber du en bestyrelseskarriere Efter 5 år som professionel bestyrelses-jonglør øser Vagn Sørensen ud af sine erfaringer

Læs mere

tema Det er lysten, der driver chefen. Sidse Lauesen drømte om at blive leder. Men da hun nåede til tops mistede hun gejsten

tema Det er lysten, der driver chefen. Sidse Lauesen drømte om at blive leder. Men da hun nåede til tops mistede hun gejsten magasinet om ledelse og økonomi nr. 01 2009 tema Det er lysten, der driver chefen. Sidse Lauesen drømte om at blive leder. Men da hun nåede til tops mistede hun gejsten Skriv kontrakten under Mange starter

Læs mere

HR & LEDELSESDAGEN. Topchefernes 10 bedste ledelsesværktøjer

HR & LEDELSESDAGEN. Topchefernes 10 bedste ledelsesværktøjer HR & LEDELSESDAGEN 2 1. M A J 2 0 1 5 K L. 8. 0 0 1 7. 0 0 - G I G A N T I U M, W I L LY B R A N D T S V E J 3 1-9 2 2 0 A A L B O R G Ø S T Annoncetillæg til NORDJYSKE Stiftstidende 3. maj 2015. Topchefernes

Læs mere

Den Globale Købmand 2007 www.futurelab.dk

Den Globale Købmand 2007 www.futurelab.dk www.futurelab.dk Den Globale Købmand Klassiske dyder - vejen til bedre bundlinie 2007 Om Future Lab Business Consulting Future Lab Business Consulting er en managementkonsulent virksomhed i Grey / WPP,

Læs mere

BESTYRELSESARBEJDE. Forandringsledelse ledelse i forandring. Februar 2009

BESTYRELSESARBEJDE. Forandringsledelse ledelse i forandring. Februar 2009 ANNONCE HELE DENNE TEMAAVIS ER EN ANNONCE FRA MEDIAPLANET ANNONCE Februar 2009 BESTYRELSESARBEJDE Øgede krav til bestyrelserne Mange mediesager og en verserende krise lægger pres på bestyrelserne. Faren

Læs mere