Fortolkning af måleresultater fra QAL2 og AST målinger.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fortolkning af måleresultater fra QAL2 og AST målinger."

Transkript

1 Fortolkning af måleresultater fra QAL2 og AST målinger. 30 minutter

2 Fortolkning af QAL2/AST måleresultater og deres brug. Det er vigtigste at huske er, at standarder er ikke en lovtekst, som man følger blindt eller betragter ensidigt bogstavtro. Lidt groft sagt: Det skal være en hjælp til at tænke, ikke en erstatning for at tænke selv. Man må gerne fravige standarder, man skal blot kunne argumentere for hvis man fulgte standarden blindt, ville det føre til ufornuftige resultater. Det er også vigtigste at huske er, at alle anlægsmålere er funktionsprøvet og testet med testgasser lige inde QAL2 kalibrering gennemføres. Det vil sige at vi for gasmålere forventer en 1:1 kalibreringsfunktion, med mindre der er stratificering eller fejl i ekstraktionssystemet.

3 Det afgørende spørgsmål, man skal stille sig selv, når man får en QAL2 rapport, er om de fremsendte data overhovedet skal anvendes? Der kan være flere grunde til at de ikke skal anvendes, uden at måle instituttet som sådan har gjort noget galt. 1. Målingerne kan ligge under detektionsgrænsen, enten for Referencemetoden (SRM) eller for både SRM og den fastmonteret automatisk virkende måler (AMS). 2. Målingerne er skredet så meget, at der må være en anden årsag til skiftet i kalibreringsfunktion. 3. Valg af outliers kan være undladt, eller gennemført mindre heldigt.

4 Under detektionsgrænsen er indføjet i den nye EN14181:2014 som direktivernes (miljøgodkendelsens) usikkerhedsgrænser:

5 Nydelig kalibrering, næsten ideel, men næppe statistisk viden til ikke at trække regressionen gennem nul.

6 Men oftest er det tydeligt at målingerne ligger under detektionsgrænsen: Usikkerhedsgrænsen for støv fra EU Direktiverne og EN14181 er 3,0 [mg/nm³]

7 Men oftest er det tydeligt at målingerne ligger under detektionsgrænsen: Usikkerhedsgrænsen for TOC fra EU Direktiverne og EN14181 er 4,0 [mg/nm³] Her ligger ét sæt af målepunkter faktisk over usikkerheds grænsen, men al sund fornuft siger, at denne kalibrering kan ikke anvendes til noget som helst.

8 Men oftest er det tydeligt at målingerne ligger under detektionsgrænsen: Usikkerhedsgrænsen for NH 3 fra EU Direktiverne og EN14181 er 4,0 [mg/nm³]

9 Usikkerhedsgrænsen for CO fra EU Direktiverne og EN14181 er 5,0 [mg/nm³] Ligner en kalibrering, (og blev rapporteret som så), men det er det ikke.

10 Åbenlyst forkerte kalibreringer: Måler A dumper AST Måler B består AST Kun NO viser dette skred, andre komponenter i FTIR viser ikke forskel. Det viste det sig at være uheldigt korrigeret H 2 O kompensation i FTIR ved service. Da vi kunne regne tilbage til korrekt korrektion, sparede vi en ny AST.

11 Åbenlyst forkerte kalibreringer: Her var problemet at kalibreringsfunktionen kommer ud med en faktor på 1,67 (!). Også her var problemet et servicebesøg, som havde stillet om på H 2 O kompensationen i FTIR. Da vi kunne regne tilbage til korrekt korrektion, sparede vi en ny QAL2.

12 Dumper AST med et brag

13 Sammenlignes med QAL2 ses årsagen. Målerne er fint kalibreret omkring 1:1, men ved AST er der noget rivende galt.

14 De dublerede målere muliggjorde en sammenligning mellem dem, som konkluderede at det ikke var AMS erne, der var fejlbehæftet, men derimod SRM (instituttets målinger).

15 HKV L2 CO 2 QAL2 DEC 2015 type B y = 0,9922x R² = 0,508 Her ses en CO 2 kalibrering, der ville være dumpet, hvis EN14964 for afregning af drivhusgasser var trådt i kraft. SRM [vol%] SRM [vol%] HKV L2 CO 2 QAL type A y = 1,0617x 1,4122 R² = 0, AMS [vol%] AMS [vol%]

16 Da anlægget ikke har dublerede målere, monterede vi en FTIR parallelt med OPSIS anlægsmåleren, og her ses overensstemmelsen. Konklusionen var klar: Det var SRMmålingen (måle instituttet) der havde fejlet.

17 Rimelig kalibrering, men alle under usikkerhedsgrænsen.

18 Her falder ét punkt udenfor EU direktivets usikkerhedsgrænse, men lineraritets testen viser noget andet. Læg mærke til at en blind regression ikke er korrekt.

19 80 Ovn 4 CO kalibrering A & B mg/nm³,v AST 2014: måler B dumper test af kalibreringsfunktionen. SRM y = 1,1441x R² = 0,9947 y = 1,1072x y = 1,1393x R² = 0,9979 y = 1,0986x QAL A måler QAL B måler AST 2014 A måler AST 2014 B måler Anvendt kalib. A Anvendt kalib. B Instituttet dumper den, fordi de anvender den QAL2 regression, de selv målte i 2013, men den fandt værket utroværdig, og havde ikke implementeret den, men fastholdt y=x. 20 Efter genberegning med y=x består den AST FTIR Måler

20 Her ses hvorfor regressionstesten fejler. Afvigelserne i QAL2 er alt for store.

21 mg/nm³,v AAF L1 SO 2 QAL2 Sept 2014 y = 1,003x 0,24 y = 1,002x SO2 QAL Usikk.grænse Korrekt gennemført C kalibrering, men se lige på korrektionen: +0,3% 0,24 mg/nm³ Lin.test Linearitetstesten giver +0,2% mg/nm³,v

22 Alle målinger under usikkerhedsgrænsen

23 C kalibrering i.h.t. EN14181:2014 Støv C kalibrering med ét punkt fra funktionstesten????. Støv har ikke nogen testgas!

24 C kalibrering i.h.t. EN14181:2014

25 C kalibrering i.h.t. EN14181:2014 Afsnit 6.4.3: Der skal altså forefindes et sæt passende referencematerialer, og det findes ikke for støv! Man må absolut ikke udnævne en bestemt opsætning til at være referencetilstand. Resultatet er at værket ikke har en kalibreret måler, og derfor ikke opfylder miljøgodkendelsen.

26 Hvad gør man så med en støvmåler ved støvkoncentrationer under detektionsgrænsen? D.v.s. at hvis man er i stand til at overbevise tilsynsmyndighederne og værket om værdien af sin standard værdi, kan den anvendes, forudsat den er completely documented.

27 C kalibrering i.h.t. EN14181:2014

28 AVV Biokeddel: NO QAL2 NOV y = 0,7913x Pæn kalibrering, men ingen grund til ikke at trække regressionen gennem nul (blå). SRM ppm y = 1,0368x 30, AMS ppm

29 Perifere målinger (og CO 2 ) skal ikke korrigeres med kalibreringsfunktioner, da koncentrationerne er høje nok til at måle korrekt på. De skal repareres, hvis de ikke måler korrekt. BIOMA?

30 Dette er metode C, men korrektionerne er meget små, og endda imødegået af funktionstesten.

31 Hvornår skal man ændre en kalibreringsfunktion? Hvor den gamle kalibrerings funktion ligger 100% omsluttet af konfidensintervallet fra den nye kalibrering, bør kalibreringsfunktionerne slet ikke blive ændret, fordi vi ikke har statistisk viden til med passende signifikans at kassere den gamle funktion. Sagt på en anden måde: Når den gamle regressionslinie ligger fuldt indesluttet i det nye konfidensinterval, betyder det at der, med 95% sikkerhed, ikke foreligger data, der dømmer den gamle regressionslinie forkert.

32 Outliers. Outliers er målepunkter, hvor der tydeligvis er sket et eller andet som ikke burde være sket. Der er ingen krav til hvordan man fjerner outliers. Men følgende krav, skal være opfyldt: 1. De skal være listet i tabellerne (må ikke være skjult). 2. De skal være vist på alle diagrammerne i kontrasterende farver. 3. Man skal begrunde hvorfor de fjernes.

33 Måler A består AST Måler B dumper AST Forskellen ligger alene i hvordan outliers er håndteret. Måler A er outlier fjernet, men ikke for måler B. FTIR måler tydeligvis for meget med 1:1 kurven, så vi bryder ingen regler, ved at fastholde denne kalibreringsfunktion.

34 AST dumper. Tydelig outlier. Der er målt 7 punkter, så der er rigelig mulighed for at fjerne ét.

35 Fjernes outlier bestås AST.

36 1:1 FID måler kalibreret med en FTIR Det forklarer muligvis hvorfor kalibreringsfunktionen ligger langt under 1:1. Derudover er denne måling sikkert en outlier, så 1:1 kalibreringsfunktionen er nok den fornuftigste. En FID skal kalibreres med en FID, som er Standard Reference Metoden. Der er endnu ingen der har kunnet påvise equivalence til FTIR ved TOC målinger.

37 Problem ved stratificering Når alt det er sagt, må man også sige at der kan være fejl i målingen, som gør at den målte uacceptable kalibrering kan være rigtig. HUSK: Ved inhomogen flow eller koncentrationer skal der traverseres også ved SRMmålinger af gasarter. Det skal fremgå af skorstenscertifikatet i.h.t. EN

38 Afskæring af høje værdier. Ved installation nye FTIR, viste det sig, at de fik markant flere overskridelser af CO. En analyse viste at de gamle målere simpelthen ikke rapporterede koncentrationer over 1000 mg/m³. Det viste sig, at det var sådan ma udgangen var sat op De nye, der rapporterer måledata digitalt, havde ikke denne begrænsning

39 Ved skift til ny FTIR oplevedes mange flere CO overskridelser

40 Ved skift til ny FTIR oplevedes mange flere CO overskridelser

41 Årsagen var indstillingen af ma udgangen efter EN Opfyldelse af krav fra DS/EN og MEL16. EN for sikring af kvaliteten i anlægsmålere (AMS) foreskrives i afsnit at (største tilladelige) måleområde for øjebliksværdier er 2 x 2½ x daglig grænseværdi for kraftværker og 2 x 1½ x daglig grænseværdi for affaldsforbrændingsanlæg. Dette er mindre relevant, hvis digital dataoverførsel anvendes og ikke ma udgange. Det betyder eksempelvis at måling af CO kan anvende et måleområde på mg/m³ (henhv. 150) mg/m³, idet døgn grænseværdien er på 50 mg/nm³. (Omregning til driftstilstand giver det ca. 50 mg/m³, idet korrektion for ilt er faktor ca. 0,8 og korrektion for H 2 O er ca. faktor 1,25). Dette fører til et lavest tilladelige måleområde på mg resp /m³ efter EN , men vi så lige at målingerne ligger op til 8000 mg/m³?

42 EN14181:2014 Dette er nu med i den ny EN14181:2014, under begrebet capping (tidligere kaldt trunkering ) Det er kombineret med krav om at tiden, hvor capping finder sted ikke må overskride 2%, opgjort på månedsbasis. Hvis det overskrider 2% skal capping grænsen ændres, og måneden omregnes.

43 Indstillingen af ma udgangen efter EN Grænseværdi (ELV) Døgn -ELV [mg/nm³] ½-times ELV [mg/nm³] Minimum afskæring baseret på: Døgn -ELV [mg/nm³] ½-times ELV [mg/nm³] CO Nogle af disse er simpelthen for små til at opfylde 2% kriteriet. SO *) NO NO *) Støv TOC HCl NH Selvom det er tilladt at gå ned til 2 x 2½ x døgn ELV er det min anbefaling aldrig at gå under 2 x 2½ x ½ times ELV.

44 Beregning af capping tid ved CO overskridelser

45 Indstillingen af ma udgangen efter EN Eksempel på en afskæringsanalyse af CO inden valg af afskæringsniveau. Ved afskæring ved 500 mg/nm³ afskæres blot 0,8% af tiden, og ved afskæring ved 300 mg/nm³ afskæres blot 1,2% af tiden. Her kunne altså godt anvendes endnu lavere afskæringsniveau, hvis det ønskes (dog ikke under 250 mg/nm³). C dato 500 mg/nm trunkering 300 mg/nm3 trunkering i seconder i seconder 27/05 01/06 1,02% ,35% /06 06/06 2,36% ,06% /06 29/06 4,93% ,68% /06 04/07 0,97% ,35% /07 09/07 0,43% ,63% /07 14/07 0,65% ,95% /07 19/07 0,63% ,94% /07 24/07 0,68% ,08% /07 29/07 0,53% ,92% /07 03/08 0,79% ,06% /08 08/08 0,49% ,80% /08 13/08 0,56% ,85% /08 18/08 0,31% ,70% /08 23/08 0,17% 735 0,36% /08 28/08 0,02% 105 0,11% /08 2/09 0,22% 945 0,32% /09 7/9 0,31% ,52% /09 12/9 0,58% ,01% /09 17/09 0,26% ,51% /09 22/09 0,59% ,06% /09 27/09 0,95% ,44% /09 01/10 0,80% ,10% 3690 Middel sum Middel sum 0,83% ,26% trunkering i timer 19,30 29,13 C C Højst 5% af driftstid 0,8% 1,2% i forhold til driftstimer

46 Opsamling Efter modtagelsen af en samling QAL2 eller ASR rapporter, bør man lave et internt dokument, hvor man forholder sig til resultaterne: Hvilke resultater anvendes, og hvilke anvendes ikke, og hvorfor. Det bør fremgå at kvalitetshåndbogen hvem der har ansvaret for udarbejdelsen, og hvor den arkiveres. Vurderingen bør ligge i arkivet til fremvisning, hvis myndighederne beder om dokumentation for hvad man har anvendt resultaterne af sidste QAL2/AST til.

47 Opsamling Som det ses kan indkøb af QAL2 være en ret omstændelig sag, oftest med store omkostninger. Det er ikke løsningen blot at ringe til et institut og sige kom lige og lav en QAL2 på vores målere. Hvis man vil være sikker på ikke at løbe ind i yderligere og unødvendige omkostninger, skal QAL2 arbejdet specificeres nøje.

48 Summering Man skal bl.a. specificere (men listen er ikke udtømmende): Hvilke regler, normer og forordninger er forespørgsel baseret på? Hvem, der har ansvaret for planlægningen? Hvorledes hentes anlægsdata (analogt/digitalt), og hvem har ansvaret for det? Hvorledes håndteres data under detektionsgrænsen. Skal instituttet anføre anbefalinger i rapporten? (Det gør de som oftest, men det er klart bedst at lade være). Hvor mange målepunkter skal optages, og hvem har ansvaret, hvis outliers forårsager at der efterfølgende skal laves flere målinger? Hvilke optioner har instituttet til anvendelse af alternative SRM metoder? Hvilke muligheder har instituttet ved permanent lave emissioner (Det er nemlig langt fra altid billigere at gå over til præstationsmålinger)? Hvilke akkrediteringsdokumentation forlanges, og hvem bærer ansvaret, hvis myndighederne påpeger at analyser er gennemført af et andet institut, end forudset? Hvilke regler/begrænsninger gælder for fremmede håndværkere på anlægget. Hvilke forsikringer skal instituttet dokumentere at de har? Hvem bærer ansvaret for udstyr, der overnatter på anlægget? Hvem har ejendomsretten og eventuel offentliggørelsesret til måledata? Hvor lang tid må der gå inden rapporten skal foreligge?

49 Summering Som det ses kan indkøb af en QAL2 kampagne være en ret omstændelig sag. Derfor har vi udarbejdet specifikationer for indkøb af QAL2 målinger for: 1. Anlæg med enkelte målersystemer og analogt dataoverførselssystem. 2. Anlæg med enkelte målersystemer og digitalt dataoverførselssystem. 3. Anlæg med dublerede målersystemer og analogt dataoverførselssystem. 4. Anlæg med dublerede målersystemer og digitalt dataoverførselssystem. Alle 4 er gratis til rådighed på

50 Spørgsmål? Tak for opmærksomheden

Fortolkning af QAL2/AST måleresultater og deres brug.

Fortolkning af QAL2/AST måleresultater og deres brug. Fortolkning af måleresultater fra QAL2 og AST målinger. 25 minutter Fortolkning af QAL2/AST måleresultater og deres brug. Det er vigtigste at huske er, at standarder er ikke en lovtekst, som man følger

Læs mere

FÅ MERE VIDEN UD AF DINE MÅLINGER OG DATA

FÅ MERE VIDEN UD AF DINE MÅLINGER OG DATA FÅ MERE VIDEN UD AF DINE MÅLINGER OG DATA www.geerticon.dk STANDARDER FRA CEN OG SIGNALVEJ SRO-anlæg QAL 3 QAL 2 Validering, gyldigt kalibreringsinterval AMS 4-20 ma Span Span H 2 O NO NO 2 HCL SO 2 CO

Læs mere

EN Udarbejdet af CEN, efterfølgende adopteret af ISO. Da ISO har højere status refereres der undertiden til den som ISO 16911

EN Udarbejdet af CEN, efterfølgende adopteret af ISO. Da ISO har højere status refereres der undertiden til den som ISO 16911 EN 16911 Udarbejdet af CEN, efterfølgende adopteret af ISO. Da ISO har højere status refereres der undertiden til den som ISO 16911 30 minutter. EN 16911 har 2 dele: EN16911 1 er om den manuelle måling,

Læs mere

Estimering af måleusikkerhed for det samlede års udslip af drivhusgasser.

Estimering af måleusikkerhed for det samlede års udslip af drivhusgasser. Estimering af måleusikkerhed for det samlede års udslip af drivhusgasser. Baggrund Det blev pr. 1.1.2013 påkrævet at alle større forbrændingsanlæg skal kvantificere den målenøjagtighed, hvormed man bestemmer

Læs mere

Ændring af vilkår for kontrol af virksomhedens udsendelse af luftforurening.

Ændring af vilkår for kontrol af virksomhedens udsendelse af luftforurening. Svendborg Kraftvarmeværk Bodøvej 15 5700 Svendborg Att. Niels Christian Hansen Plan- og virksomhedsområdet J.nr. ODE-430-00158 Ref. Johje/olkri Den 5. december 2008 Svendborg Kraftvarmeværk. CVR-nr: 29-18-97-30

Læs mere

Høring, metodeblade til brug for måling af emissioner til luften i henhold til Miljøstyrelsens luftvejledning.

Høring, metodeblade til brug for måling af emissioner til luften i henhold til Miljøstyrelsens luftvejledning. Laboratorium/interessent: Martin Rørbye Angelo Kommentarer til MEL-16: Kvalitetssikring af AMS (Automatisk Målende Systemer) metodeblad: Side Afsnit Kommentar Reaktion til kommentar (udfyldes af Miljøstyrelsen/Ref-lab.)

Læs mere

Præstationsprøvning 2010

Præstationsprøvning 2010 Rapport nr. 57-2010 Præstationsprøvning 2010 QAL2-beregning for NO X, SO 2, og partikler Lars K. Gram 17. december 2010 Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for måling af emissioner til luften Park Allé

Læs mere

BEK nr 1412 af 21/12/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 27. januar Senere ændringer til forskriften Ingen

BEK nr 1412 af 21/12/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 27. januar Senere ændringer til forskriften Ingen BEK nr 1412 af 21/12/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 27. januar 2017 Ministerium: Skatteministeriet Journalnummer: Skattemin., j.nr. 11-0296761 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse om måling

Læs mere

Energiafgift opgjort efter røggasmetoden

Energiafgift opgjort efter røggasmetoden FORCE Technology Brøndby d. 15/11-2011 LKG/LPJ 111-23664/111-31534 Energiafgift opgjort efter røggasmetoden 1. Indhold 1. Indhold... 1 2. Indledning... 1 3. Målere... 2 4. Kvalitetskrav... 3 5. Gennemgang

Læs mere

EN Requirements for measurement sections and sites and for the measurement objective, plan and report. EN 15259:2007. Martin R.

EN Requirements for measurement sections and sites and for the measurement objective, plan and report. EN 15259:2007. Martin R. EN 15259 Requirements for measurement sections and sites and for the measurement objective, plan and report. Martin R. Angelo EN15259 AF 2010 05 1 Indhold Standarden er primært for måleinstitutter, der

Læs mere

Brugervejledning til FORCE Technologys QAL 3-program

Brugervejledning til FORCE Technologys QAL 3-program Brugervejledning til FORCE Technologys QAL 3-program Formål: Det overordnede formål med dette program er at samle al relevant dokumentation, der medvirker til at sikre kvaliteten af de målinger anlæggets

Læs mere

1 Indledning Måleresultater fra anlæg til direkte tørring Referencetilstand Problemer med målingernes detektionsgrænser...

1 Indledning Måleresultater fra anlæg til direkte tørring Referencetilstand Problemer med målingernes detektionsgrænser... Rapport nr.: 72 Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Undertitel Forfatter(e) Ole Schleicher, Knud Christiansen Arbejdet udført, år 2014 Udgivelsesdato 27. november 2015 Revideret,

Læs mere

1 Indledning Baggrund og formål Eksempel på problematikken (spørgsmål og svar i ref-labs svartjeneste)... 2

1 Indledning Baggrund og formål Eksempel på problematikken (spørgsmål og svar i ref-labs svartjeneste)... 2 Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Modifikation af homogenitetstest Undertitel - Forfatter(e) Arne Oxbøl Arbejdet udført, år 2018 Udgivelsesdato 3. august 2018 Revideret, dato

Læs mere

1 Indledning Formål Test af DAHS Test af DAHS ved funktionstest Test af DAHS... 4

1 Indledning Formål Test af DAHS Test af DAHS ved funktionstest Test af DAHS... 4 Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Undertitel Signalveje og beregninger af AMS data Forfatter(e) Lars K. Gram Arbejdet udført, år 2015 Udgivelsesdato Januar 2016 Revideret,

Læs mere

Emissionsgrænse mg/nm 3 Ref. O 2 %

Emissionsgrænse mg/nm 3 Ref. O 2 % Danske Commodities A/S DTU Kraftvarmeværk, Energivej 411 2800 Kgs. Lyngby Att.: Kenneth Harder Risto khr@danskecommodities.com CVR 34071977 Dato: 04-10-2016 Ref.: eka J.nr.: 09.02.08-P19-1-16 Påbud om

Læs mere

MILJØGODKENDELSE Vilkårsændringer

MILJØGODKENDELSE Vilkårsændringer Virksomheder J.nr. MST-1270-01879 Ref. clben/anbri Den 6. april 2016 MILJØGODKENDELSE Vilkårsændringer Ændring af egenkontrol og emissionsgrænseværdier for NH 3 mv. på ovn 6 For: Kara/Noveren I/S Håndværkervej

Læs mere

Røggasemissioner Regulering og måling

Røggasemissioner Regulering og måling Røggasemissioner Regulering og måling Røggasemissioner Regulering og måling Lars K. Gram FORCE Technology Senior projektleder Fagområdeansvarlig for emissionsområdet Leder af Miljøstyrelsens Referencelaboratorium

Læs mere

Måling af emissioner til luften Metodeblad nr.: MEL-16: 2015. Kvalitetssikring af AMS (Automatisk Målende Systemer)

Måling af emissioner til luften Metodeblad nr.: MEL-16: 2015. Kvalitetssikring af AMS (Automatisk Målende Systemer) Måling af emissioner til luften Metodeblad nr.: MEL-16: 2015 (Automatisk Målende Systemer) Parameter Anvendelsesområde Metode Referencer Først udgivet år 2003 AMS for gasser, støv og flow Revideret år

Læs mere

Bekendtgørelse om begrænsning af emission af nitrogenoxider og carbonmonooxid fra motorer og turbiner

Bekendtgørelse om begrænsning af emission af nitrogenoxider og carbonmonooxid fra motorer og turbiner BEK nr 1450 af 20/12/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 5. juli 2016 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-52100-00022 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Anlæg # 3. Fueloliefyret dampturbineanlæg. Målerapport Maj 2009

Anlæg # 3. Fueloliefyret dampturbineanlæg. Målerapport Maj 2009 Anlæg # 3 Fueloliefyret dampturbineanlæg Målerapport 731-28-3 Maj 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 3 1/16 Anlæg # 3 Fueloliefyret dampturbineanlæg Steen D. Andersen Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm

Læs mere

Måling af emissioner til luften Metodeblad nr.: MEL-16: 2015. Kvalitetssikring af AMS (Automatisk Målende Systemer)

Måling af emissioner til luften Metodeblad nr.: MEL-16: 2015. Kvalitetssikring af AMS (Automatisk Målende Systemer) Måling af emissioner til luften Metodeblad nr.: MEL-16: 2015 (Automatisk Målende Systemer) Parameter Anvendelsesområde Metode Referencer År 2003 AMS for gasser, støv og flow Revideret år 2004, 2013 og

Læs mere

Høring, metodeblade til brug for måling af emissioner til luften i henhold til Miljøstyrelsens luftvejledning.

Høring, metodeblade til brug for måling af emissioner til luften i henhold til Miljøstyrelsens luftvejledning. Laboratorium/interessent: Carsten Malthe Birkemose; FLSmidth Airloq A/S Kommentarer til metodeblad: MEL-16 Kvalitetssikring af AMS Side Afsnit Kommentar Reaktion til kommentar (udfyldes af Miljøstyrelsen/Ref-lab.)

Læs mere

Måling af emissioner til luften Metodeblad nr.: MEL-16: 2015. Kvalitetssikring af AMS (Automatisk Målende Systemer) Høringsversion november 2015

Måling af emissioner til luften Metodeblad nr.: MEL-16: 2015. Kvalitetssikring af AMS (Automatisk Målende Systemer) Høringsversion november 2015 Måling af emissioner til luften Metodeblad nr.: MEL-16: 2015 (Automatisk Målende Systemer) Parameter Anvendelsesområde Metode Referencer Først udgivet år 2003 AMS for gasser, støv og flow Revideret år

Læs mere

Notat om metaller og beregning af skorstenshøjder for affaldsforbrændingsanlæg og kulfyrede

Notat om metaller og beregning af skorstenshøjder for affaldsforbrændingsanlæg og kulfyrede Notat om metaller og beregning af skorstenshøjder for affaldsforbrændingsanlæg og kulfyrede anlæg Brøndby, 9. november 2012 Knud Christiansen 1 Baggrund Ved beregninger af skorstenshøjder for især affaldsforbrændingsanlæg

Læs mere

Anlæg # 20. Gasmotor, Caterpillar G16CM34. Målerapport 731-28-20 November 2009

Anlæg # 20. Gasmotor, Caterpillar G16CM34. Målerapport 731-28-20 November 2009 Anlæg # 20 Gasmotor, Caterpillar G16CM34 Målerapport 731-28-20 November 2009 DGC-rapport 731.28 Anlæg # 20 1/15 Anlæg # 20 Gasmotor, Caterpillar G16CM34 Danny Lovett Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm

Læs mere

Anlæg # 2. Dieselmotoranlæg, regulerkraft. Målerapport 731-28-2 Maj 2009

Anlæg # 2. Dieselmotoranlæg, regulerkraft. Målerapport 731-28-2 Maj 2009 Anlæg # 2 Dieselmotoranlæg, regulerkraft Målerapport 731-28-2 Maj 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 2 1/16 Anlæg # 2 Dieselmotor, regulerkraft Jan de Wit Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 2009 DGC-rapport

Læs mere

Anlæg # 7. Gasmotoranlæg, MAN, renseanlæg. Målerapport 731-28-7 November 2009

Anlæg # 7. Gasmotoranlæg, MAN, renseanlæg. Målerapport 731-28-7 November 2009 Anlæg # 7 Gasmotoranlæg, MAN, renseanlæg Målerapport 731-28-7 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 7 1/17 Anlæg # 7 Gasmotor, MAN, renseanlæg Steen D. Andersen Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm

Læs mere

Høring, metodeblade til brug for måling af emissioner til luften i henhold til Miljøstyrelsens luftvejledning.

Høring, metodeblade til brug for måling af emissioner til luften i henhold til Miljøstyrelsens luftvejledning. Side Afsnit Kommentar Reaktion til kommentar (udfyldes af Miljøstyrelsen/Ref-lab.) 53 Definitio De indledende definitioner af PEMS mv. nen på har primært til formål at hjælpe læseren PEMS til en forståelse

Læs mere

U D K A S T 24. august 2017

U D K A S T 24. august 2017 U D K A S T 24. august 2017 Indholdsfortegnelse Kapitel 1. Kapitel 2. Kapitel 3. Kapitel 4. Kapitel 5. Kapitel 6. Kapitel 7. Kapitel 8. Bilag 1. Bilag 2. Bilag 3. Bilag 4 Bilag 5. Anvendelsesområde Definitioner

Læs mere

Miljøstyrelsen ændrer ved påbud i henhold til miljøbeskyttelseslovens 41, stk. 1 følgende vilkår i påbud af 3. januar 2014:

Miljøstyrelsen ændrer ved påbud i henhold til miljøbeskyttelseslovens 41, stk. 1 følgende vilkår i påbud af 3. januar 2014: DONG Energy Thermal Power A/S Kyndbyværket Att: Rudi Hansen Virksomheder J.nr. MST-1271-00261 Ref. vba/kabje Den 18. december 2015 Sendt digitalt cvr.nr. 27446469 Påbud om vilkårsændringer vedr. emissionsgrænseværdier

Læs mere

Ovennævnte vilkår ændres til nedenstående (de tidligere gældende vilkår kan ses i bilag til denne afgørelse):

Ovennævnte vilkår ændres til nedenstående (de tidligere gældende vilkår kan ses i bilag til denne afgørelse): DuPont Nutrition Biosciences Aps Langebrogade 1 1411 København K Virksomheder J.nr. MST-1272-01658 Ref. hechr/sulvi Den 15. december 2015 Påbud om ændrede emissionsgrænser og kontrol af disse for kedel

Læs mere

Bekendtgørelse om forbrænding af visse typer af træaffald på trævareforarbejdende virksomheder

Bekendtgørelse om forbrænding af visse typer af træaffald på trævareforarbejdende virksomheder BEK nr 1447 af 20/12/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 1. januar 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljømin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-52103-00108 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

1 Baggrund Kort beskrivelse af projektet Gennemførelse Dokumentation af de nominelle værdier... 3

1 Baggrund Kort beskrivelse af projektet Gennemførelse Dokumentation af de nominelle værdier... 3 Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Præstationsprøvning 014 Undertitel Ammoniak og saltsyre i strømmende gas Forfatter(e) Arne Oxbøl, Lars K. Gram Arbejdet udført, år 014 Udgivelsesdato

Læs mere

Vilkårsændringen drejer sig om en ændring af 4- og 60 timers-reglen, som følge af ændring af affaldsforbrændingsbekendtgørelsens 43 1.

Vilkårsændringen drejer sig om en ændring af 4- og 60 timers-reglen, som følge af ændring af affaldsforbrændingsbekendtgørelsens 43 1. Fjernvarme Horsens A/S, Horsens Kraftvarmeværk Endelavevej 7 8700 Horsens Sendt med digital post til CVR 35520104 Sendt med e-mail til mgj@fjhor.dk Virksomheder J. nr. MST-1272-00010 Ref. SURHE/ULSEE Den

Læs mere

Måling af emissioner til luften Metodeblad nr.: MEL-16: Kvalitetssikring af AMS (Automatisk Målende Systemer)

Måling af emissioner til luften Metodeblad nr.: MEL-16: Kvalitetssikring af AMS (Automatisk Målende Systemer) Måling af emissioner til luften Metodeblad nr.: MEL-16: 2017 (Automatisk Målende Systemer) Parameter Anvendelsesområde Metode Referencer Først udgivet år 2003 AMS for gasser, støv og flow Installation,

Læs mere

Præstationsprøvning NO x, CO, O 2, H 2 O, HCl, HF, SO 2 og volumenstrøm i strømmende gas

Præstationsprøvning NO x, CO, O 2, H 2 O, HCl, HF, SO 2 og volumenstrøm i strømmende gas Rapport nr. 35-6 Præstationsprøvning 6 NO x, CO, O, H O, HCl, HF, SO og volumenstrøm i strømmende gas Arne Oxbøl. juni 6 Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for måling af emissioner til luften Park Allé

Læs mere

Anlæg # 13. Gasmotoranlæg, Jenbacher JMS 620. Målerapport 731-28-13 November 2009

Anlæg # 13. Gasmotoranlæg, Jenbacher JMS 620. Målerapport 731-28-13 November 2009 Anlæg # 13 Gasmotoranlæg, Jenbacher JMS 620 Målerapport 731-28-13 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 13 1/15 Anlæg # 13 Gasmotor: Jenbacher JMS 620 Jan de Wit Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm

Læs mere

Dall Energy biomasse ovn Sønderborg Fjernvarme

Dall Energy biomasse ovn Sønderborg Fjernvarme Emissionsmålinger på Dall Energy biomasse ovn Sønderborg Fjernvarme April 2015 RAPPORT NR.: 150323-2 Rekvirent: Dall Energy Att.: Jens Dall Bentzen Venlighedsvej 2 2970 Hørsholm Udført af: DGtek A/S Snarremosevej

Læs mere

Flowkalibrering baseret på EN 16911

Flowkalibrering baseret på EN 16911 Flowkalibrering baseret på EN 16911 30 minutter Flowkalibrering baseret på EN 16911 Det, der er det gennemgående træk i denne standard, er omhyggeligheden, hvormed ændringer i flow profil er behandlet,

Læs mere

Præstationsprøvning 2006

Præstationsprøvning 2006 Rapport nr. 36-006 Præstationsprøvning 006 NO x, CO, UHC og O i strømmende gas Arne Oxbøl 10. juli 006 Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for måling af emissioner til luften Park Allé 345, DK-605 Brøndby

Læs mere

Anlæg # 12. Gasmotor, Caterpillar G Målerapport November 2009

Anlæg # 12. Gasmotor, Caterpillar G Målerapport November 2009 Anlæg # 12 Gasmotor, Caterpillar G 3612 Målerapport 731.28-12 November 2009 DGC-rapport 731.28 Anlæg # 12 1/15 Anlæg # 12 Gasmotor, Caterpillar G 3612 Danny Lovett Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm

Læs mere

Anbefalinger til praktisk anvendelse af DS/EN og bekendtgørelserne om affaldsforbrænding og store fyringsanlæg

Anbefalinger til praktisk anvendelse af DS/EN og bekendtgørelserne om affaldsforbrænding og store fyringsanlæg Rapport nr. 39 revision 1 høringsversion 2009 Formatted: Right, Indent: First line: 216 pt Deleted: 7 Anbefalinger til praktisk anvendelse af DS/EN 14181 og bekendtgørelserne om affaldsforbrænding og store

Læs mere

Anbefalinger til praktisk anvendelse af DS/EN og bekendtgørelserne om affaldsforbrænding og store fyringsanlæg

Anbefalinger til praktisk anvendelse af DS/EN og bekendtgørelserne om affaldsforbrænding og store fyringsanlæg Rapport nr. 39 2007 Anbefalinger til praktisk anvendelse af DS/EN 14181 og bekendtgørelserne om affaldsforbrænding og store fyringsanlæg Annemette Geertinger Lars K. Gram Referencelaboratoriet for måling

Læs mere

U D K A S T 24. august 2017

U D K A S T 24. august 2017 U D K A S T 24. august 2017 Indholdsfortegnelse 1. Anvendelsesområde 2. Definitioner 3. Regler om kommunal anvisning 3. Anmeldelse 4. Indretning og drift 5. Emissionsgrænseværdier 6. Overvågning af emissioner

Læs mere

Bilag 14. Påbud om vilkårsændring i miljøgodkendelse af 8. maj 2003 til RGS 90 PVC-Recycling

Bilag 14. Påbud om vilkårsændring i miljøgodkendelse af 8. maj 2003 til RGS 90 PVC-Recycling Råstof og Genanvendelse Selskabet Selinevej 4 2300 København S Bilag 14 Påbud om vilkårsændring i miljøgodkendelse af 8. maj 2003 til RGS 90 PVC-Recycling Vestsjællands Amt ændrer hermed vilkår 2.1 i miljøgodkendelse

Læs mere

Kronospan ApS Fællesafkast fra pondorflinjer og 27 MW kraftcentral Måling af emissioner til luften Præstationskontrol af CO, NOx samt TVOC

Kronospan ApS Fællesafkast fra pondorflinjer og 27 MW kraftcentral Måling af emissioner til luften Præstationskontrol af CO, NOx samt TVOC Kronospan ApS Fællesafkast fra pondorflinjer og 27 MW kraftcentral Måling af emissioner til luften Præstationskontrol af CO, NOx samt TVOC Akkrediteret rapport 116-29729 B Målinger udført i oktober 2016

Læs mere

Vilkårsændringen drejer sig om en ændring af 4- og 60 timers-reglen, som følge af ændring af affaldsforbrændingsbekendtgørelsens 43 1.

Vilkårsændringen drejer sig om en ændring af 4- og 60 timers-reglen, som følge af ændring af affaldsforbrændingsbekendtgørelsens 43 1. AffaldVarme Aarhus AffaldsCenter Aarhus, Forbrændingsanlægget, Lisbjerg Teknik og Miljø Aarhus Kommune Bautavej 1 8210 Århus V Virksomheder J. nr. MST-1272-00082 Ref. SURHE/CARRE Den 26. juni 2018 Sendes

Læs mere

Bekendtgørelse om visse luftforurenende emissioner fra fyringsanlæg på platforme på havet 1)

Bekendtgørelse om visse luftforurenende emissioner fra fyringsanlæg på platforme på havet 1) BEK nr 1449 af 20/12/2012 (Gældende) Udskriftsdato: 3. december 2017 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljømin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-52100-00022 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Anbefalinger til anvendelsen af AMS i industrivirksomheder, der ikke er omfattet af bekendtgørelserne om affaldsforbrænding og store fyringsanlæg

Anbefalinger til anvendelsen af AMS i industrivirksomheder, der ikke er omfattet af bekendtgørelserne om affaldsforbrænding og store fyringsanlæg Rapport 40, februar 2007 Anbefalinger til anvendelsen af AMS i industrivirksomheder, der ikke er omfattet af bekendtgørelserne om affaldsforbrænding og store fyringsanlæg Annemette Geertinger Lars K. Gram

Læs mere

Anlæg # 17. Gasturbineanlæg, EGT Typhoon. Målerapport November 2009

Anlæg # 17. Gasturbineanlæg, EGT Typhoon. Målerapport November 2009 Anlæg # 17 Gasturbineanlæg, EGT Typhoon Målerapport 731-28-17 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 17 1/15 Anlæg # 17 Gasturbine EGT Typhoon Jan de Wit Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 2009 DGC-rapport

Læs mere

Elektroniske røggasmålere

Elektroniske røggasmålere Elektroniske røggasmålere Elektroniske røggasmålere anvendes i dag til kontrol af forbrændingskvaliteten. Målerne varierer i pris og formåen, men typisk kan alle måle grundlæggende parametre som: - Ilt

Læs mere

BETJENINGSVEJLEDNING FOR GASMONITOR

BETJENINGSVEJLEDNING FOR GASMONITOR BETJENINGSVEJLEDNING FOR GASMONITOR GASTYPE MÅLEOMRÅDE OPLØSNING TYPE GASMONITOR CO 0-300 ppm ppm CO 000 HS 0-00 (50) ppm ppm HS 00 (50) SO -00 (0) ppm (0,) ppm SO 00 (0) NO 0-00 ppm ppm NO 00 NO 0-0 ppm

Læs mere

Anlæg # 18. Gasturbineanlæg, EGT Tornado. Målerapport November 2009

Anlæg # 18. Gasturbineanlæg, EGT Tornado. Målerapport November 2009 Anlæg # 18 Gasturbineanlæg, EGT Tornado Målerapport 731-28-18 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 18 1/14 Anlæg # 18 Gasturbine EGT Tornado Steen D. Andersen Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 2009

Læs mere

Tilsynsrapport til offentliggørelse

Tilsynsrapport til offentliggørelse Tilsynsrapport til offentliggørelse Virksomheder J.nr. MST-1272-00025 Ref. ulsee/lonha Dato: 23. september 2016 Tilsynsrapport Virksomhedens navn Virksomhedens adresse CVR nummer 46076753 Virksomhedstype

Læs mere

ÅRSRAPPORT AffaldVarme Aarhus AffaldsCenter Forbrændingsanlægget

ÅRSRAPPORT AffaldVarme Aarhus AffaldsCenter Forbrændingsanlægget ÅRSRAPPORT 2017 AffaldVarme Aarhus AffaldsCenter Forbrændingsanlægget MILJØDATA Nøgletal for forbrændingsanlægget Input Metode 1) Enhed 2017 2016 2015 2014 2013 Affaldsmængder Dagrenovation M tons 92.976

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Rapport nr.: 82 Titel Præstationsprøvning 2016 Undertitel TVOC og specifikke VOC er i strømmende gas (FID og adsorption) Forfatter(e) Arne Oxbøl,

Læs mere

Anlæg # 9. Gasmotoranlæg, Jenbacher JMS 316. Målerapport November 2009

Anlæg # 9. Gasmotoranlæg, Jenbacher JMS 316. Målerapport November 2009 Anlæg # 9 Gasmotoranlæg, Jenbacher JMS 316 Målerapport 731-28-9 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 9 1/17 Anlæg # 9 Gasmotor: Jenbacher JMS 316 Jan de Wit Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 2009

Læs mere

Påbud om emissionsgrænseværdier for spidslastkedel og egenkontrol mv.

Påbud om emissionsgrænseværdier for spidslastkedel og egenkontrol mv. Verdo Produktion A/S, Grenaa Kraftvarmeværk Kalorievej 11 8500 Grenaa Kun sendt pr. e-mail til: alab@verdo.dk og dl@verdo.dk Virksomheder J.nr. MST-1272-01535 Ref. dossu/ulsee Den 24. september 2014 Påbud

Læs mere

Anlæg # 6. Gasmotoranlæg, Jenbacher J 208 GS-C. Målerapport November 2009

Anlæg # 6. Gasmotoranlæg, Jenbacher J 208 GS-C. Målerapport November 2009 Anlæg # 6 Gasmotoranlæg, Jenbacher J 208 GS-C Målerapport 731-28-6 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 6 1/18 Anlæg # 6 Gasmotor: Jenbacher J 208 GS-C Jan de Wit Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm

Læs mere

Notat vedrørende projektet EFP06 Lavfrekvent støj fra store vindmøller Kvantificering af støjen og vurdering af genevirkningen

Notat vedrørende projektet EFP06 Lavfrekvent støj fra store vindmøller Kvantificering af støjen og vurdering af genevirkningen Notat vedrørende projektet EFP6 Lavfrekvent støj fra store vindmøller Kvantificering af støjen og vurdering af genevirkningen Baggrund Et af projektets grundelementer er, at der skal foretages en subjektiv

Læs mere

Anlæg # 14. Gasmotoranlæg, Wärtsilä 12V25SG. Målerapport November 2009

Anlæg # 14. Gasmotoranlæg, Wärtsilä 12V25SG. Målerapport November 2009 Anlæg # 14 Gasmotoranlæg, Wärtsilä 12V25SG Målerapport 731-28-14 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 14 1/15 Anlæg #14 Gasmotor: Wärtsilä 12V25SG Jan de Wit Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 2009

Læs mere

Høring, metodeblade til brug for måling af emissioner til luften i henhold til Miljøstyrelsens luftvejledning.

Høring, metodeblade til brug for måling af emissioner til luften i henhold til Miljøstyrelsens luftvejledning. Laboratorium/interessent: Kommentarer til metodeblad: Side Dansk Affaldsforening MEL-16 Kvalitetssikring af Automatisk Målende Systemer (AMS) Afsnit Kommentar Reaktion til kommentar (udfyldes af Miljøstyrelsen/Ref-lab.)

Læs mere

ÅRSRAPPORT Affaldsenergianlægget Energiproduktion Genbrug og Energi

ÅRSRAPPORT Affaldsenergianlægget Energiproduktion Genbrug og Energi ÅRSRAPPORT 2018 Affaldsenergianlægget Energiproduktion Genbrug og Energi MILJØDATA Nøgletal for affaldsenergianlægget Input Metode 1) Enhed 2018 2017 2016 2015 2014 Affaldsmængder Dagrenovation M tons

Læs mere

Måling af ledningsevne. I rent og ultrarent vand

Måling af ledningsevne. I rent og ultrarent vand Måling af ledningsevne I rent og ultrarent vand Anvendelse af ledningsevne Mest anvendt til kvalitets kontrol Overvågning af renhed på vand til processen Kontrol af vand i processen Kontrol af drikkevand

Læs mere

UDFORDRINGER OG MULIGHEDER FOR EMISSIONSBASERET REGULERING AF HUSDYRPRODUKTIONEN

UDFORDRINGER OG MULIGHEDER FOR EMISSIONSBASERET REGULERING AF HUSDYRPRODUKTIONEN UDFORDRINGER OG MULIGHEDER FOR EMISSIONSBASERET REGULERING AF HUSDYRPRODUKTIONEN EN NY START FOR GRØN VÆKST - HVORDAN OG HVORNÅR? Agro Business Park 18. september 2013 Anders Peter S. Adamsen Anders Feilberg

Læs mere

Residualer i grundforløbet

Residualer i grundforløbet Erik Vestergaard www.matematikfysik.dk 1 Residualer i grundforløbet I dette lille tillæg til grundforløbet, skal vi kigge på begreberne residualer, residualplot samt residualspredning. Vi vil se, hvad

Læs mere

Emissionskortlægning for decentral kraftvarme Emissionsmålinger. Anlæg B2. Januar 2009

Emissionskortlægning for decentral kraftvarme Emissionsmålinger. Anlæg B2. Januar 2009 Emissionskortlægning for decentral kraftvarme 2007 Emissionsmålinger Anlæg B2 Januar 2009 RAPPORT NR.: 09-782 AnalyTech Miljølaboratorium A/S Bøgildsmindevej 21 9400 Nørresundby Claus Degn Ingeniør Sven-Erik

Læs mere

Bekendtgørelse om begrænsning af emission af nitrogenoxider og carbonmonooxid fra motorer og turbiner

Bekendtgørelse om begrænsning af emission af nitrogenoxider og carbonmonooxid fra motorer og turbiner j. nr. UDKAST 3. august 2012 Bekendtgørelse om begrænsning af emission af nitrogenoxider og carbonmonooxid fra motorer og turbiner I medfør af 7, stk. 1, nr. 1, 7 a, stk. 1, 35, stk. 2, og 110, stk. 3,

Læs mere

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT

Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Naturstyrelsens Referencelaboratorium for Kemiske og Mikrobiologiske Miljømålinger NOTAT Til: Følgegruppen for Naturstyrelsens Referencelaboratorium cc: Fra: Ulla Lund Dato: 6. juni 2016 QA: Emne: Maj-Britt

Læs mere

Skuldelev Energiselskab

Skuldelev Energiselskab Skuldelev Energiselskab TEST: Regnr 310 Hollensen-kedel med naturgasfyret Dunphybrænder Prøvningsrapport 74511 - DU06 December 2017 74511 - DU06-12122017 1/7 1 Opgavebeskrivelse Dansk Gasteknisk Center

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Beregning af SO2 emission fra fyringsanlæg Undertitel

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Beregning af SO2 emission fra fyringsanlæg Undertitel Rapport nr.: 78 Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel: Undertitel Forfatter Ole Schleicher Arbejdet udført, år 2015 Udgivelsesdato Januar 2016 Revideret, dato - Indholdsfortegnelse

Læs mere

1 Indledning Kort beskrivelse af projektet Gennemførelse Dokumentation af de nominelle værdier... 3

1 Indledning Kort beskrivelse af projektet Gennemførelse Dokumentation af de nominelle værdier... 3 Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Præstationsprøvning 2018 Undertitel Prøvning for NH3, SO2 og formaldehyd Forfatter(e) Arne Oxbøl og Lars Gram Arbejdet udført, år 2019 Udgivelsesdato

Læs mere

Bekendtgørelse om begrænsning af visse luftforurenende emissioner fra store fyringsanlæg.

Bekendtgørelse om begrænsning af visse luftforurenende emissioner fra store fyringsanlæg. Bekendtgørelse om begrænsning af visse luftforurenende emissioner fra store fyringsanlæg. BEK nr 808 af 25/09/2003 (Gældende) Lovgivning som forskriften vedrører LBK Nr. 753 af 25/08/2001 Senere ændringer

Læs mere

Virksomheder J.nr. MST Ref. vba/zuyuk Den 3. januar DONG Energy Thermal Power Kyndbyværket. Att: Helle Fischer

Virksomheder J.nr. MST Ref. vba/zuyuk Den 3. januar DONG Energy Thermal Power Kyndbyværket. Att: Helle Fischer DONG Energy Thermal Power Kyndbyværket Att: Helle Fischer Virksomheder J.nr. MST-1271-00261 Ref. vba/zuyuk Den 3. januar 2013 Sendt til helfi@dongenergy.dk Påbud om emissionsgrænseværdier til luft og egenkontrol

Læs mere

Usikkerhed på bestemmelse af maxtime-forbrug

Usikkerhed på bestemmelse af maxtime-forbrug DGC-notat 1/11 Usikkerhed på bestemmelse af maxtime-forbrug Baggrund Ved opgørelse af transportomkostningerne i transmissionssystemet for naturgas indgår det maksimale timeforbrug opgjort i kwh (Hø) i

Læs mere

Analyse af ammoniakemission efter udspredning af svinegylle med 4 forskellige ph værdier

Analyse af ammoniakemission efter udspredning af svinegylle med 4 forskellige ph værdier US AARH Analyse af ammoniakemission efter udspredning af svinegylle med 4 forskellige ph værdier Notat om effekt af forsuret gylle ved udspredning på ubevokset jord Tavs Nyord og Kristian Kristensen, Det

Læs mere

Anlæg # 10. Gasmotoranlæg, Wärtsilä 18V34SG. Målerapport November 2009

Anlæg # 10. Gasmotoranlæg, Wärtsilä 18V34SG. Målerapport November 2009 Anlæg # 10 Gasmotoranlæg, Wärtsilä 18V34SG Målerapport 731-28-10 November 2009 DGC-rapport 731-28 Anlæg # 10 1/17 Anlæg # 10 Gasmotor: Wärtsilä 18V34SG Jan de Wit Dansk Gasteknisk Center a/s Hørsholm 2009

Læs mere

Måling af ledningsevne: Hvordan og hvad skal man være opmærksom på?

Måling af ledningsevne: Hvordan og hvad skal man være opmærksom på? Måling af ledningsevne: Hvordan og hvad skal man være opmærksom på? www.insatech.com Agenda Kort om mig Hvad er ledningsevne Ledende opløsninger Termer, teori Måleteknikker Valg af sensor udfordringer

Læs mere

Danish Crown A/S - Herning. Miljøgodkendelse til vilkårsændring. 18. juni 2014

Danish Crown A/S - Herning. Miljøgodkendelse til vilkårsændring. 18. juni 2014 Danish Crown A/S - Herning Miljøgodkendelse til vilkårsændring 18. juni 2014 Virksomheder J.nr. MST-1270-01009 Ref. Maljs/tasme Den 18. juni 2014 MILJØGODKENDELSE VILKÅRSÆNDRING For: Danish Crown A/S,

Læs mere

Emissionskortlægning for decentral kraftvarme 2007. Emissionsmålinger. Anlæg A3. August/september 2008

Emissionskortlægning for decentral kraftvarme 2007. Emissionsmålinger. Anlæg A3. August/september 2008 Emissionskortlægning for decentral kraftvarme 2007 Emissionsmålinger Anlæg A3 August/september 2008 RAPPORT NR.: 08-8928 AnalyTech Miljølaboratorium A/S Bøgildsmindevej 21 9400 Nørresundby Claus Degn Ingeniør

Læs mere

Vurdering af butanudledning og OML

Vurdering af butanudledning og OML Vurdering af butanudledning og OML Dåseknuser Stena Recycling A/S, Vissenbjerg Projekt: 2018/31 Dåseknuser godkendelse Revision Dato Beskrivelse Udfærdiget af Kontrolleret af Godkendt af Rev. A 01/2018

Læs mere

Affaldsforbrændingsanlæg. Grønt regnskab 2013. Nordforbrænding, Savsvinget 2, 2970 Hørsholm. www.nordf.dk

Affaldsforbrændingsanlæg. Grønt regnskab 2013. Nordforbrænding, Savsvinget 2, 2970 Hørsholm. www.nordf.dk Affaldsforbrændingsanlæg Grønt regnskab 2013 Nordforbrænding, Savsvinget 2, 2970 Hørsholm. www.nordf.dk Nordforbrænding miljøberetning 2013 1 1. Miljøpolitik Nordforbrænding er en fælleskommunal virksomhed.

Læs mere

DAKOFA NETVÆRK for Bygge- og Anlægsaffald Netværksmøde d. 28-5- 2015 samt kommentarer fra høringsmøde d. 16. Juni 2015 i MST

DAKOFA NETVÆRK for Bygge- og Anlægsaffald Netværksmøde d. 28-5- 2015 samt kommentarer fra høringsmøde d. 16. Juni 2015 i MST Høringsudkast til ændring af bekendtgørelse om anvendelse af restprodukter og jord til bygge- og anlægsarbejder og om anvendelse af sorteret uforurenet bygge- og anlægsaffald, nr. 1662:2010 Henvisning

Læs mere

Verifikation af CO2 opgørelse November 2015

Verifikation af CO2 opgørelse November 2015 Verifikation af CO2 opgørelse November 2015 1 Verifikation af CO2 udledning En gang årligt skal den årlige CO2 udledning verificeres af et anerkendt akkrediteringsfirma DNV BVQ... Energibalance-metode

Læs mere

Påbud om indberetning af overskridelser af emissionsgrænseværdier på SWS, Special Waste System A/S, Affaldsforbrændingsanlæg

Påbud om indberetning af overskridelser af emissionsgrænseværdier på SWS, Special Waste System A/S, Affaldsforbrændingsanlæg Special Waste System A/S Hertadalsvej 4a 4840 Nr. Alslev post@sws.dk Roskilde Ref. molut Den 1. april 2011 Påbud om indberetning af overskridelser af emissionser på SWS, Special Waste System A/S, Affaldsforbrændingsanlæg

Læs mere

Årsrapport Bofas forbrændingsanlæg 1. januar 31. december 2018

Årsrapport Bofas forbrændingsanlæg 1. januar 31. december 2018 Årsrapport Bofas forbrændingsanlæg 1. januar 31. december 2018 BOFAs energianlæg Almegårdsvej 8, 3700 Rønne Matrikel nr. 27m m.fl. Knudsker. CVR-nummer: 26 69 63 48 P-nummer: 1.003.307.998 Listepunkt:

Læs mere

Vedr.: Rådata/Baggrundsdata OML Fangel Bioenergi

Vedr.: Rådata/Baggrundsdata OML Fangel Bioenergi Bilag 5 Baggrundsdata til Fangel_20171020_rev5.docx BILAG NOTAT, ENVIDAN Dato: 21. november 2017 Revision: 05 Projektnavn: Fangel Biogas Projekt nr.: 1161048 Udarbejdet af: Christian A. Tidmarsh Mads Kjærgaard

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Præstationsprøvning 2013 Undertitel

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Præstationsprøvning 2013 Undertitel Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Titel Undertitel NO X, CO og O 2 i strømmende gas Forfatter(e) Arne Oxbøl, Lars K. Gram Arbejdet udført, år 2013 Udgivelsesdato 14. november 2013

Læs mere

Bekendtgørelse om visse luftforurenende emissioner fra fyringsanlæg på platforme 1

Bekendtgørelse om visse luftforurenende emissioner fra fyringsanlæg på platforme 1 J. nr. MST-52100-00002 UDKAST 13. august 2012 Bekendtgørelse om visse luftforurenende emissioner fra fyringsanlæg på platforme 1 I medfør af 7, stk. 1, nr. 1, 2, 6 og 8, 7 a, stk. 1, 35, stk. 2, 39, stk.

Læs mere

Årsrapport Bofas forbrændingsanlæg 1. januar 31. december 2016

Årsrapport Bofas forbrændingsanlæg 1. januar 31. december 2016 Årsrapport Bofas forbrændingsanlæg 1. januar 31. december 2016 BOFAs affaldsforbrændingsanlæg Almegårdsvej 8, 3700 Rønne Matrikel nr. 27m m.fl. Knudsker. CVR-nummer: 26 69 63 48 P-nummer: 1.003.307.998

Læs mere

Miljøministeriet Naturstyrelsen. Måde Havnedeponi. Bilag 1. Vurderingsmetode. Juni 2013

Miljøministeriet Naturstyrelsen. Måde Havnedeponi. Bilag 1. Vurderingsmetode. Juni 2013 Miljøministeriet Naturstyrelsen Måde Havnedeponi Bilag 1 Vurderingsmetode Juni 2013 Notat Vurderingsmetode 1. november 2012 Metode til vurdering af miljøpåvirkninger (Virkninger på Miljøet, VVM) En vurdering

Læs mere

Notat om grænseværdier for NO x og CO for naturgas- og gasoliefyrede. kw til 50 MW (indfyret effekt) JUNI 1999

Notat om grænseværdier for NO x og CO for naturgas- og gasoliefyrede. kw til 50 MW (indfyret effekt) JUNI 1999 Notat om grænseværdier for NO x og CO for naturgas- og gasoliefyrede fyringsanlæg fra 120 kw til 50 MW (indfyret effekt) JUNI 1999 Udarbejdet af Knud Christiansen Akademiingeniør dk-teknik ENERGI & MILJØ

Læs mere

CO2 Control Box E-Cab-980

CO2 Control Box E-Cab-980 CO2 Control Box E-Cab-980 CO2 Control Box E-Cab-980 er beregnet til detektering og alarmereing ved utætheder i CO2 køleanlæg i køle- og fryserum. CO2 Control Box E-Cab-980 er designet til at fungere sammen

Læs mere

Målinger af stofskifte

Målinger af stofskifte Målinger af stofskifte vha. Udstyr fra Skolebutik.dk Formål: Denne vejledning giver dig mulighed for at bestemme 1) Lungeventilationen i liter pr minut. 2) Iltforbruget i liter pr minut. 3) Carbondioxidproduktionen

Læs mere

look at Calibration

look at Calibration Take a look at Calibration Kalibrering er en samling af handlinger som, under specifikke betingelser, etablerer forholdet mellem værdier fra et måleinstrument eller målesystem, eller værdier fra et referencemateriale

Læs mere

MILJØGODKENDELSE OG REVURDERING. DONG Energy Power A/S, Horsens Kraftvarmeværk

MILJØGODKENDELSE OG REVURDERING. DONG Energy Power A/S, Horsens Kraftvarmeværk MILJØGODKENDELSE OG REVURDERING DONG Energy Power A/S, Horsens Kraftvarmeværk Miljøcenter Århus Lyseng Allé 1 8270 Højbjerg Tlf. 72 54 05 00 Fax 33 32 22 01 CVR 30811054 EAN 5798000872530 post@aar.mim.dk

Læs mere

Måleprogram, Rask Mølle Kraftvarmeværk, august 2007

Måleprogram, Rask Mølle Kraftvarmeværk, august 2007 DGC-notat 1/17 Måleprogram, Rask Mølle Kraftvarmeværk, august 27 Dansk Gasteknisk Center har for RECCAT ApS udført en række emissionsmålinger for at dokumentere effektiviteten af RECCAT ved forskellige

Læs mere

De vægtede ecodesign emissioner. Hvad sker der, når målingen ved lavlast går ind med hele 85%?

De vægtede ecodesign emissioner. Hvad sker der, når målingen ved lavlast går ind med hele 85%? De vægtede ecodesign emissioner Hvad sker der, når målingen ved lavlast går ind med hele 85%? jsa@teknologisk.dk Ecodesign forordning EU215/1189 Årsvirkningsgrad; 85% fra LL + 15% fra NOM - 3% F(2)+F(3)

Læs mere

Bestemmelse af koncentrationer af kvælstofoxider (NOx) i strømmende gas (chemiluminescens metode)

Bestemmelse af koncentrationer af kvælstofoxider (NOx) i strømmende gas (chemiluminescens metode) Måling af emissioner til luften Metodeblad nr.: MEL-03:2014 Bestemmelse af koncentrationer af kvælstofoxider (NOx) i strømmende gas (chemiluminescens metode) Parameter Anvendelsesområde Metode Kvælstofoxider,

Læs mere

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften

Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Referencelaboratoriet for måling af emissioner til luften Rapport nr.: 77 Titel Hvordan skal forekomsten af outliers på lugtmålinger vurderes? Undertitel - Forfatter(e) Arne Oxbøl Arbejdet udført, år 2015

Læs mere