Bill THE BOOK Richardson s Seminar i Danmark Velkommen til. adresse: Hjemmeside:

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Bill THE BOOK Richardson s Seminar i Danmark Velkommen til. adresse: Hjemmeside:"

Transkript

1 1 Velkommen til Bill THE BOOK Richardson s Seminar i Danmark adresse: hofken@prodigy.net Hjemmeside:

2 2 Generelle avlsmetoder Alt for mange duefolk baserer deres valg af avlsmateriale på stamtavler eller kapflyvningsresultater uden at vide, hvad det er, de gør. Der er lige så mange vindere, som er avlet ved held som ved kendskab og dygtighed.

3 3 Der er flere forskellige måder, som du kan udvikle dit eget avlsprogram på. Enten ved vedvarende at købe eller på anden måde anskaffe sig nye duer. Avle på flyve- og avlsduer. Sætte duer i avlen, som har fløjet med succes.

4 4 Ved køb eller anskaffelse af nye duer Ofte er disse duer ikke afprøvet på opdrætterens flyveruter, herunder hastigheder og de lokale omgivelser. Mangel på immunitet på det nye sted. Svært at købe duer nok fra den samme kilde, for at vedligeholde sammenhængen i blodlinierne. Kvalitet? Vedvarende udgifter

5 5 Mange opdrætter avler på separate grupper af flyve- og avlsduer. Dette giver dem mulighed for at flyve deres duer hårdere, uden at være bange for at miste dem. Avlsduer er ofte blevet født sent, og det kan være både godt og skidt, afhængig af lokalforholdene og konditionen på avlsduerne på dette tidspunkt i sæsonen. Trætte duer avler svage duer.

6 6 Avlsduer der har fløjet med succes Nu til dags er der meget få duer, som holder længe nok til fuldstændig at vise deres værdi, dvs. 3 hele år eller ca. 20 kapflyvninger. Mens de resterende af disse duer oftest er meget gode, er der for få til at vedligeholde avlsprogrammet. Alt kortere end 3 år kan gøre resultaterne misledende, og deres indvirkning kan have en uheldig eller skadelig effekt på avlsprogrammet.

7 7 Overvejelser af alder i avlsslaget Det tager 12 par duer at producere 120 unger. For hver 120 unger er der ca. 60, der er gode nok til at kapflyve. På de fleste flyveruter i dag vil der være 30 unger, som klarer sig igennem flyvesæsonen. Dette antal vil blive halveret hvert år herefter. Ved udgangen af det 3. år, vil der højst tænkeligt være omkring 4 duer tilbage.

8 8 Overvejelser af alder på avlsslaget Ved at antage at de resterende 4 duer er gode nok til avl, så vil de være 4 år, når avlssæsonen går igang. I gennemsnit betyder dette, at hunnerne har 6 avlssæsoner og hannerne 7 sæsoner tilbage.

9 9 Overvejelser af alder på avlsslaget Lad os antage, at ud af de 4 resterende duer er 2 af dem hanner og 2 er hunner. Hvis vi har 12 avlspar, og de i gennemsnit er på avlsslaget i 6 år, så skal vi udskifte 2 hanner og 2 hunner hvert år. (vi bruger hunnerne som eksempel) Hvis vi tilføjer 2 hunner hvert år i 6 år, giver dette præcis 12 avlspar.

10 10 Overvejelser af alder på avlsslaget Selvom vi måske er i stand til at udskifte gamle avlere med de tilbageværende duer fra flyveslaget, så vil der kun være 1 ud af disse 4 duer, som måske vil avle, som vi gerne vil have det. Vi vil derfor på 6 år højst sandsynligt ende op med 3 hunner i stedet for 6. Det betyder, at vi i denne periode er nødt til at finde 3 andre hunner for at holde avlsprogrammet igang.

11 11 Overvejelser af alder på avlsslaget For at udligne denne forskel, er vi nødt til at avle duer til avlsslaget eller købe duer fra et andet slag. Ulempen ved at avle til avlsslaget er, at disse duer ikke er fløjet, og at opdrætteren højst tænkeligt vil vælge de forkerte duer at sætte ind. Da dette ofte kræver et ekstra kuld unger, vil dine avlsduer komme til at betale prisen, hvis de gør dette år efter år, og du vil stadigvæk mangle mindst 1 avlshun.

12 12 Overvejelser af alder på avlsslaget Det er derfor mange slag fylder denne tomme plads op ved at købe nye duer. Disse bekymringer kan reduceres, hvis opdrætteren vælger at holde færre avlspar, og bekymringerne stiger, hvis han vælger at have flere par. Førhen nøjedes mange slag i Holland og Belgien med at have 8 avlspar, som det optimale antal.

13 13 Overvejelser af alder på alvsslaget Med færre par er det nemmere at bevare den overordnede kvalitet i avlsslaget. Selvom færre par betyder mindre produktion, så vil den overordnede kvalitet generelt stige, fordi opdrætteren er tvunget til kun at beholde det bedste. Som en konsekvens heraf kræver det færre duer for at opnå de samme eller bedre resultater. For at vedligeholde dette kvalitetsniveau må opdrætteren hele tiden vide, hvad det er han gør, og han må også sende langt færre duer hver uge.

14 14 Overvejelser ved afsendelse Følgende formler er stærkt baseret på antallet af afsendte duer og sværhedsgraden af kapflyvningen. På en typisk flyverute vil opdrætteren højst tænkeligt miste 3 duer for hver 15 duer, han sender til en kapflyvning. På en hård dag vil den gennemsnitlige opdrætter højst tænkeligt miste 10 ud af 15 duer, han sender. På en 8 ugers kapflyvningssæson med kun én dårlig kapflyvning, vil et hold på 60 duer være reduceret til 29 duer.

15 15 Overvejelser ved afsendelse Kendsgerningen er, at når systemer som mørklægning og lysstyring ikke benyttes, så er det sjældent at have mere end 5 duer i form ud af 60 til en enkelt kapflyvning. Så når det samlede antal af duer på slaget stiger, så vil opdrætterens chance for at udtage de duer, der er i form, blive mindre. Så for at kompensere for dette, så sender han flere. Selv om de forskellige systemer virkelig forbedrer chancerne for at have et antal duer i form, så har opdrætteren alligevel en tendens til at sende flere, og som resultat af dette, så forøger det chancerne for, at duerne bliver udsatte på en dårlig flyvning.

16 16 Overvejelser ved afsendelse Desto færre duer, der er afsendt hver uge, desto større chancer er der for, at opdrætteren vælger de rigtige duer fra holdet, og derigennem reducerer risikoen for at miste duer, der p.t. ikke er konkurrencedygtige.

17 17 Definering af et avlsprogram Set ud fra et avlsperspektiv, så går det at vinde ud på at finde det rigtige råmateriale, forædle dette, og vedligeholde dette materiale gennem konkurrencedygtige tests eller på anden vis. For at forædle dette råmateriale kan opdrætteren enten starte fra bunden og dermed finde sig i de tab, der vil komme, mens duerne vender sig til de nye omgivelser, eller han kan krydse det nye blod ind på hans gamle blod.

18 18 Definering af et avlsprogram Hvis de nye duer kommer fra et meget anderledes sted, så er det næsten altid bedre at krydse dem ind på en eksisterende resultatrig familie fra området. Dette vil hurtig afklimatisere deres immunforsvar til de helbredsproblemer, der er almindelige i dit område. Det kan også hjælpe til med at forbedre hastighed eller udholdenhed, hvis din flyverute skulle være speciel på den ene eller den anden måde.

19 19 Definering af et avlsprogram Forædling af råmaterialet kan være meget tidskrævende. De fleste gange vil de familier, der er importeret fra et nyt sted, enten have lang vej til succes en, eller også får de god succes med det samme men med langt større tab. Når det sidste er tilfældet, så har de ofte medgang i nogle få uger, indtil de støder på modstand, som de ikke er avlet til at håndtere. Når gamle og nye familier bliver krydset ind på hinanden, så er de tilbøjelige til at få succes i den første generation, for derefter at blive dårligere i de næste generationer (flaskehalsproblem).

20 20 Vinderforståelse I disse tider er der meget stor forvirring over, hvad det at vinde egentlig er. Opdrættere bruger systemer til at dominere resultatlisterne, og selv om disse duer har en imponerende resultatliste, så er spørgsmålet, om de har opnået dette, pga. at de er bedre duer, eller fordi systemet, de har fløjet på, har bragt dem foran i konkurrencen. Duerne lader dig gerne gøre så meget af arbejdet for dem, som du er villig til at gå med til.

21 21 Vinderforståelse Den eneste rigtige vinder er duen, som har trukket væk fra flokken. I løbet af en kapflyvning danner de duer, der er i form en gruppe og forlader resten af flokken. Systemerne er tilbøjelige til at hjælpe den enkelte til at kunne sende flere duer, der er i form. Når frontflokken bliver mindre, så har opdrætteren, som bruger et system, ofte flere duer med i denne flok, og hans duer er tilbøjelig til at kontrollere frontflokken.

22 22 Vinderforståelse Når duer, der er på et system, flyver i front og kontrollerer denne gruppe, er de tilbøjelige til ikke at bryde væk fra hinanden, og de vil derfor ankomme mere som en gruppe. Når dette sker, hvem er så vinderen? Der er to betegnelser, der kan hjælpe til med at definere vindere og tabere. 1: At skille sig ud 2: At blive udsat. Vindere skiller sig ud, og tabere bliver udsat.

23 23 Vinderforståelse Ægte vindere er ledere, og når de er i deres bedste form og er med i frontflokken, så vil de skille sig ud fra frontflokken. Når de ikke er i deres bedste form, vil de føre an i frontflokken. Når flokken når den første del af sektionen sammen, så kan hvilken som helst due i flokken vinde. I disse situationer er kapflyvningen blevet bestemt af luftlinien, antal duer og de områdemæssige omstændigheder, så som vind og regn.

24 24 Vinderforståelse Taberne bliver ved med at falde tilbage i flokken i løbet af en kapflyvning. Derfor vil de ofte komme i en situation, hvor de flyver alene men uden hjemfindingsevne til at gøre dette. En due kan blive en taber af mange forskellige grunde, så som sygdom, udmattelse, kvalitet og kondition.

25 25 Vinderforståelse Selv om alle frontflokke har mindst 1 leder, når de alle sammen er i flokken, så er det ekstremt svært at udpege den rigtige vinder. Genkendelsen af den ægte vinder er ekstrem vigtig for avlsprogrammet. Jo flere systemer der er involdveret, jo kortere distancen er på kapflyvningen, og jo flere duer der er med på den enkelte flyvning, desto mindre sandsynligt er det, at vi genkender den ægte vinder.

26 26 Vinderforståelse Der er 3 typer af duer. Vindere, medløbere og tabere. Vindere bliver identificeret ved at skille sig ud, fordi de er de eneste, der kan bryde ud af flokken og flyve i front. Hvis der ingen udskillelse finder sted, vil vinderne ligge gemt blandt medløberne. Medløberne har ikke den hjemfindingsevne til at bryde ud af flokken og flyve i front. Taberne bliver sat og adskilt fra medløberne. Både evnen til at skille sig ud og tendensen til at blive udsat er bestemt af antallet af kapflyvninger, hver due er på.

27 27 Vinderforståelse Det tager 3 år eller ca. 20 kapflyvninger før opdrætteren har identificeret vinderne og medløberne fra taberne. Bare fordi en due er en medløber, betyder det ikke, at det er en dårlig due, da mange af de pålidelige duer er medløbere. Medløbere forstår, at de er nødt til at holde sig til en leder, da de ellers har en stor risiko for at blive udsat.

28 28 Gør brug af vindere På det tidspunkt, hvor vi overvejer, hvilke duer vi skal sætte i avlen, så har vi forhåbentlig indsnævret det til, at vi kun har vinderne og de allerbedste medløbere. Statistisk set vil en vinder parret med en vinder give en langt højere procentdel af vindere. En vinder parret med en medløber vil både give nogle vindere og nogle medløbere. En medløber parret med en medløber vil give medløbere.

29 29 Gør brug af vindere Hvad en due avler, har meget med at gøre, om den selv var en vinder, og om dens forældre var vindere eller medløbere. For eksempel, en vinder kunne have en far, som var vinder, og en mor, som ikke var (medløber). Givet, at den ene forælder var en vinder og den anden en medløber, og selv om afkommet også var en vinder, så vil den stadig kunne avle enten vindere eller medløbere.

30 30 Gør brug af vindere Hvis begge forældre er vindere, så er det stadig muligt at avle medløbere baseret på sammensætningen af bedsteforældrene. Selv om en høj procentdel af alting er baseret på forældre og bedsteforældre, så er der en vis procentdel, som er bestemt længere tilbage end dette. Så det er altid muligt at få en vinder eller en medløber uanset forældrenes sammensætning.

31 31 Gør brug af vindere Selv om det kan ske, at to vindere avler en ikke-vinder, så er procentdelen høj nok til, at vi skal leve med undtagelsen, der bekræftiger reglen. Så derfor, selv om to medløbere kan avle en vinder, så vil procentdelen være meget lav.

32 32 Gør brug af vindere Baseret på denne logik, så er vindere parret med vindere den bedste paring, fordi der er større sandsynlighed for, at der er vindere længere tilbage, og evnen til at vinde bliver en konstant i formlen. Dog statistisk set er der i virkeligheden flere ikke-vindere end vindere, og derfor er det stadig sandsynligt, at der vil være flere ikke-vindere i avlsslaget.

33 33 Gør brug af vindere Derfor statistisk set selvom den bedste paring nok er vinder med vinder, så er det langt mere sandsynligt, at langt de fleste parringer vil være ikke-vindere parret med ikke-vindere, efterfulgt med vindere parret med ikke-vindere. Den eneste måde at avlsslaget kan blive mere stabilt på er, hvis det er sammensat af en vinderprocent på 25-50%, hvilket er ekstremt sjældent. Det er mere sandsynligt at langt de fleste avlsslag kan blive vedligeholdt med en vinderprocent på 15-25%, og alt andet under 15% betyder at avlsslaget er på gyngende grund.

34 34 Gør brug af vindere Lad os drøfte, hvad dette betyder for den enkelte parring. Generalt er det en god ide at prøve at holde styr på, hvem du mener, der er vindere. Sometider har denne due måske ikke engang vundet, men du har set noget, som får dig til at tænke, at det kunne den have gjort. Lad os feks.sige, at du bor på den vestlige side af sektionen,og du får en due hjem, der er lige så god som flokken i den østlige side. Det kunne være en vinder uden at være det. Denne due var nødt til at bryde ud af flokken et stykke væk, og i denne proces mistede den ikke tid, den vandt ikke, men den var heller ikke bange for at blive udsat.

35 35 Gør brug af vindere Opdrætteren må hele tiden kigge efter sådan nogle tegn, det at udskille sig, er langt vigtigere end placeringen på resultatlisten. Når først at opdrætteren har fundet frem til disse duer, skal han prøve at få adgang til både forældre og bedsteforældere. Hvis ikke disse duer har været fløjet, så har de måske avlet andre døtre og sønner, som var vindere. Et lille tegn er bedre end slet ingen, og skulle opdrætteren tage fejl, så er han kun tilbage, hvor han startede, og hvis han fik ret, så har han forøget sine vinderchancer på hans slag.

36 36 Gør brug af vindere Der er flere forskellige måder at identificere dette vinderinstinkt på uden nødvendigvis at have vundet. Selv om det er muligt at være heldig nok til at skabe en vinder/vinder-parring, så er det statistisk set mere sandsynligt, at det bedste, en opdrætter kan skabe, er en vinder/medløber-parring. Hvis opdrætteren fortsætter med at ændre på sammenparringerne hvert år, så er det sandsynligt, at han vil opdage et vindermønster hos en bestemt avler. Det er sandsynligt, at denne due har dette vinderkaraktertræk.

37 37 Gør brug af vindere Hvis opdrætteren kan identificere en han og en hun med disse karaktertræk, og de ellers passer sammen på anden måde, så er potentialet tilstede, for at han kan skabe et vinderpar, og der igennem at forøge hans vinderchancer. Hvis en opdrætter kan opbygge en stamtavle fuld af vindere, så vil han forøge sine vinderchancer i avls- og flyveslaget. Dog kan tilføjelsen af blot nogle enkelte ikke-vindere ændre denne formel meget hurtigt.

38 38 Gør brug af vindere ved indavl Vi kan antage, at de fleste par enten har en vinder eller ingen vindere overhovedet. Hensigten med at indavle er dog at låse disse vinderkaraktertegn fast, så vi er nødt til at identificere den forælder med denne karakter, hvis vi går ud fra, at en af forældrene har det. Den mest succesfulde måde at indavle på, er ved at lave enten en far/datter eller mor/søn-parring. Dog er spørgsmålet, hvem af de to forældre, der har dette karaktertræk.

39 39 Gør brug af vindere ved indavl Før vi prøver at finde ud af noget som helst, så er vi altid nødt til at starte ud med noget, vi ved. Hvis vi har noget afkom, som er en vinder, så starter vi der. Hvis vi kigger bagud, så kunne den komme fra en af de tre forældrekombinationer, vinder/vinder, vinder/medløber eller medløber/medløber. Vi er nødt til først at finde ud af, om der er andre vindere fra dette par, eller om der er avlet vindere fra en af forældrene i en anden parring.

40 40 Gør brug af vindere ved indavl Hvis der er brødre og søstre, som har vundet, så er det næsten altid sikkert, at mindst den ene af forældrene er en vinder. Hvis der er halvbrødre og halvsøstre, som også har vundet, så har den ene af forældrene to bekræftigede vinderafkom, og det er højst sandsynligt, at det er den forælder med vinderkarakteren. Når først vinderforældren er identificeret, er vi nødt til at finde ud af, om børnene fra denne parring er af det modsatte køn, og om de passer sammen med vinderforældren.

41 41 Gør brug af vindere ved indavl Meget ofte vil en vinderhan producere en vinderhan, og en vinderhun en vinderhun. Derfor er din vinderlinie ofte af samme køn, og det er derfor svært at indavle vinder/vinder. Siden du dog nu ved, at dit afkom er en vinder, så har du mere end 50/50 chance for, at vinderforældren er af samme køn

42 42 Gør brug af vindere ved indavl Spørgsmålet er så, parrer vi den vindendes afkom sammen med den potentielle ikke-vindende forælder, eller parrer vi, hvad du tror er den vindende forælder sammen med en ikkevindendes afkom af det modsatte køn. Lad os antage, at hannen i et par er vinderen, og hunnen ikke er. Lad os dog også slå fast, at vi ikke ved det med sikkerhed. Lad os nu antage, at vi har et vindende afkom fra parret, og det er tilfældigvis en han.

43 43 Gør brug af vindere ved indavl Hvis vi parrer sønnen med moderen, og moderen ikke havde vinderkarakter, så selv om sønnen er en vinder, så har han stadig potentialet til at producere enten en vindende eller en ikke-vindende karakter. Hvis han bliver parret tilbage på moderen, så vil parringen fordoble det ikke-vindende karaktertræk. I dette tilfælde, hvor hannen er vinderen, så kunne vi parre ham med en ikke-vindende datter. Han ville give vinderkarakterne videre, og eftersom han producerede datteren, og selv om hun ikke har vist karaktertrækket, så kan det være hun vil producere det. Selvom hun ikke viser vinderkaraktertrækket, når hun så parres sammen med faderen, så kan de fordoble chancerne for, at dette vindertræk dukker op.

44 44 Ikke-vindende han Vindende hun Vindende han Ung Vindende han Ikke-vindende han Ikke-vindende hun Ikke-vindende hun Vindende bror Ung Vindende hun

45 45 Gør brug af vindere ved indavl Ok, selv om det lyder godt at parre en vinderfar sammen med en ikke-vindende datter, og dermed producere vindere, så hviler hele denne formel på baggrunden af faderen. Hvis faderen er afkom af vinder/vinder, og datteren er ud af vinder/ikke-vinder, så er denne indavl understøttet af tre vindere og en ikke-vinder.

46 46 Vindende han Vindende hun Vindende han Ung Vindende han Vindende han Ikke-vindende hun Ikke-vindende hun Vindende bror Ung Ikke-vindende hun

47 47 Gør brug af vindere ved indavl Hvis faderen er produceret af en vinder/ikke-vinder, og datteren er produceret af en vinder/ikke-vinder, så falder chancerne, og det er sandsynligt, at det ikke-vindende gen vil slå igennem. Det samme vil gøre sig gældende, hvis datteren var parret med sin vindende bror, og siden de fleste parringer er af vinder/ikke-vinder, så forklarer dette, hvorfor at bror/søster-parringer ikke er lige så gode som far/datter eller mor/søn.

48 48 Ikke-vindende han Vindende hun Vindende han Ung Vindende han Ikke-vindende han Ikke-vindende hun Ikke-vindende hun Vindende bror Ung Ikke-vindende hun

49 49 Vindende han Vindende hun Vindende han Ung Vindende han Ikke-vindende han Ikke-vindende hun Ikke-vindende hun Vindende bror Ung vindende hun

50 50 Gør brug af vindere ved indavl Som du kan se, så det at identificere vinderkarakteren og få låst dem inde, er både meget vigtigt men også meget svært.

51 51 Praktiske indavlsteknikker

52 52 Meget få duer eller familier af duer vil indavle med særlig stor succes. Hurtig afsløring af kvalitetsproblemer. Indavl i sig selv er værdigløst (der skal være en grund til at gøre det).

53 53 3 trin i et indavlsprogram: Indavl Ud-krydsning (hybrid) Tilbagekrydsning

54 54 Hvorfor indavl Pointen med at kapflyve med duer er at vinde. De fleste superkapflyvere er skabt gennem hybrider. Selv om der er flere niveauer af hybrider, så er det som regel bedst ved, at den ene halvdel i parringen er indavl. Det er meget muligt at begge sider af en parringen er indavlet, men for at hybridavl kan opstå, må begge sider være af forskellige linier.

55 55 Familie A (Indavl) Far/ Datter Familie B (Linieavl) Hybrid

56 56 Linieavl vs. indavl Linieavl: Linieavl koncentrerer nogle specifikke gener gennem generationer.

57 57 Indavl Indavl kan betyde 2 forskellige ting: 1. Indavl kan være et niveau i avlen, som bestemmes ud fra en kompliceret formel kaldet indavls-koefficient, hvilket bestemmer nøjagtigt, hvor indavlet en due er. (Selvom en indavlsprocent sættes, så er den procent, der udgør den aktuelle indavl, stadig ikke bestemt). 2. Indavl er også brugt til at beskrive parringer mellem to meget nært beslægtigede individer, så som mor/søn, far/datter, bror/søster og halvbrødre/-søstreparringer, hvor på den ene side af parringen, er hannen eller hunnen den samme, og på den anden side er hannerne eller hunnerne forskellige, men stadig brødre eller søstre.

58 58 Wright s indavls-koefficient formel Fx = indavls-koefficient af den pågældende due, Fa = indavls-koefficient af fælles forfædre, n1 = antallet af generationer fra faderen til den fælles forfader, n2 = antallet af generationer fra hunnen til den fælles forfader.

59 59 2. Indavl er også brugt til at beskrive parringer mellem to meget nært beslægtigede individer, så som mor/søn, far/datter, bror/søster og halvbrødre/- søstreparringer, hvor på den ene side af parringen, er hannen eller hunnen den samme, og på den anden side er hannerne eller hunnerne forskellige, men stadig brødre eller søstre.

60 60 ½ Bror/Søster parring hvor hannen er den samme og hunnerne er søskende søstre xxx yyy xxx zzz Samme han

61 61 Indledningen til indavl Succesfuld indavl kommer generalt fra en i forvejen succesfuld linieavlet eller indavlet familie. Desto længere at familierne har været linieeller indavlet, desto højere er chancerne for, at indavlen bliver en succes. Jo mere genetisk fællesskab der er tilstede, desto højere er chancerne for, at indavlen bliver en succes.

62 62 Indavl Fordi det ikke er alle familier, der indavler lige godt, så er der nogle ting, som man skal være på vagt overfor. Duen skal trække, når du hiver den i næbet. Dramatisk reduktion af pigmenteringen af fjerene. Tynde bånd på en blåbåndet. Størrelsen. Grå tunger. Øverste øjenlåg hænger. Underlig adfærd. Høj procentdel der bliver dræbt, ved påflyvning af ledninger osv.

63 63 Ud-krydsning En krydsning er en parring mellem to urelaterede duer, eller familier af duer. Ud-krydsning er en parring mellem en familie af duer med en anden due, med lille eller slet igen bagrund, eller med en linieavlet due, med en betydningsfuld baggrund.(forskellige niveau). Formålet med at krydse eller ud-krydse, er at producere hybrider.

64 64 Typer af hybrid krydsninger. Svag hybrid (to urelaterede duer). Hybrid (to duer ud af linieavl). Super hybrid (to indavlede men urelaterede duer).

65 65 Fordele og ulemper ved hybrider Fordele: Flere vindere, og gentagende vindere. Hybrider er gunstig for hannerne.

66 66 Fordele og ulemper ved hybrider Ulemper: Længeden af den proces, det er at skabe en hybrid. Antallet af avlspar, der er nødvendige for at kunne vedligeholde et indavls/hybrid avlsprogram. Ikke gunstigt for begge køn. Generalt er hybrider dårlige avlere, medmindre de bliver krydset tilbage.

67 67 Tilbagekrydsning Tilbagekrydsning er brugt til at optage en ny blodlinie ind i en eksisterende familie. Ikke alle familier vil indavle, og ikke alle ud-krydsninger vil kunne tibagekrydses ind på den originale familie. I de tilfælde hvor det virker, er det en fremragende måde at styrke familien på.

68 68 Ved ud-krydsning til en anden familie, skal du altid parre en han fra din familie til en udefrakommende hun. Ved tilbagekrydsning af en hybrid ind på din familie er det meget vigtigt at at bruge en hybrid hun, i stedet for en hybrid han.

69 69 Eksempel på tilbagekrydsning Han fra familie A Ud-krydset(Hun) Hybrid X (Hun) Altid tilbagekrydse en hun fra en ud-krydsning.

70 70 Grunden til at bruge en hun til udkrydsning er, at hannerne kontrolererer ca. 51% af generne i en parring. Hvis du parrer en hun fra din familie til en han fra en udfrakommende familie, vil disse hybrider indeholde flere af hannes gener. Siden hannen altid er dominant i parringen, så vil familien optage hans karakterer, og det vil blive hans familie. Hvis du vil skifte retning med din familie, skal du ud-krydse til en fantastisk han uden for familien.

71 71 Hvis du vælger at skifte retning med din familie ved ud-krydse/tilbagekrydse til en han fra en anden familie: Brug ikke en hybrid han, dette vil arbejde væk fra familien. Vær sikker på at hannen kommer fra en familie, hvor indavlen har virket. Sikre dig, at du får avlet langt nok til, at du kan fortage en tilbagekrydsning, for at være sikker på at det virker.

72 72 Hvis du bruger modellen med to indavlede familier, vil de på et tidspunkt nå til det punkt, hvor de bliver for indavlede. På dette tidspunkt skal du prøve at krydse disse to familier sammen, for derefter at tilbagekrydse hunnerne fra den svage side, til hannerne fra den stærke side. Det er klart, at i dette tilfælde er du nødt til at få en indavlet familie mere ind, for at dette vil virke.

73 73 For at undgå problemer, med at blande en familie ind i en anden, skal du altid sørge for, at du holder nogle tilbagekrydsede hanner tilbage fra den stærke side af familien. Hvis begge dine indavlede familier er lige stærke, så hold nogle hanner tilbage fra begge familier. Par en eller begge af disse prototype tilbagekrydsninger ind på den nye indavlede familie, som du ønsker at arbejde med, men igen, vær sikker på, at du får afprøvet dem igen på tilbagekrydsning stadiet.

74 74 Bill The Book Richardson til: eller Besøg min hjemmeside:

Langflyvermester / Mellemdistancemester og Sektionsmester i Sektion 21. BENDT NIELSEN - 044 Korsør

Langflyvermester / Mellemdistancemester og Sektionsmester i Sektion 21. BENDT NIELSEN - 044 Korsør Tekst og Foto : Peter Knudsen Langflyvermester / Mellemdistancemester og Sektionsmester i Sektion 21. BENDT NIELSEN - 044 Korsør Det er ikke mange brevduemedlemmer, som kan præstere, at være indehaver

Læs mere

Nøjagtig modsat virkning opnåes ved krydsning, hvor heterozygoti på sådanne loci kan medføre krydsningsfrodighed.

Nøjagtig modsat virkning opnåes ved krydsning, hvor heterozygoti på sådanne loci kan medføre krydsningsfrodighed. Friis Lara Indavl anvender vi for hos afkommet, for at få de ønskede egenskaber fastlagt genetisk. Dette kan ikke forhindre, at der også forekommer en fordobling af de uønskede egenskaber. Der optræder

Læs mere

Nøjagtig modsat virkning opnåes ved krydsning, hvor heterozygoti på sådanne loci kan medføre krydsningsfrodighed.

Nøjagtig modsat virkning opnåes ved krydsning, hvor heterozygoti på sådanne loci kan medføre krydsningsfrodighed. Lidt om avl og indavl (4) Indavl anvender vi for hos afkommet, for at få de ønskede egenskaber fastlagt genetisk. Dette kan ikke forhindre, at der også forekommer en fordobling af de uønskede egenskaber.

Læs mere

Kennel Friis v/ Ejvind Friis Mikkelsen El-Vej 13, Seest, DK 6000 Kolding Tlf. (45) /5 52 83 03 Email: efriism@stofanet.dk

Kennel Friis v/ Ejvind Friis Mikkelsen El-Vej 13, Seest, DK 6000 Kolding Tlf. (45) /5 52 83 03 Email: efriism@stofanet.dk Kennel Friis v/ Ejvind Friis Mikkelsen El-Vej 13, Seest, DK 6000 Kolding Tlf. (45) /5 52 83 03 Email: efriism@stofanet.dk Foto: Friis Lara Mangler schæferhunden den genetiske variation? I pressen kan man

Læs mere

Familieavl til styrkelse af en duestamme

Familieavl til styrkelse af en duestamme Familieavl til styrkelse af en duestamme Af Matin Degrave - Jules Gallez Oversættelse/foto Ove Fuglsang Jensen BrevdueNord.dk Side 1 Denne artikel er stillet til rådighed af: http://www.pipa.be/ Familieavl

Læs mere

AUKTION STEEN RENARD. LØRDAG D. 18. NOV I 220 ODENSEs KLUBHUS STEEN RENARD, MALAGA SPANIEN

AUKTION STEEN RENARD. LØRDAG D. 18. NOV I 220 ODENSEs KLUBHUS STEEN RENARD, MALAGA SPANIEN AUKTION STEEN RENARD LØRDAG D. 18. NOV. 2017 I 220 ODENSEs KLUBHUS STEEN RENARD, MALAGA SPANIEN Tidspunkt: 18.11.2017-09:30 Sted: Brevduecenter Odense Toftevej 65 B 5220 Odense NØ Beskrivelse: Det er med

Læs mere

Sommerunger kan være en gevinst

Sommerunger kan være en gevinst Sommerunger kan være en gevinst Af Marc Verheecke Oversættelse/foto Ove Fuglsang Jensen BrevdueNord.dk Side 1 Denne artikel er stillet til rådighed af: http://www.pipa.be/ De fleste brevduefolk, laver

Læs mere

Freddy & Jacques Vandenheede.

Freddy & Jacques Vandenheede. Freddy & Jacques Vandenheede. Written by superbruger Friday, 01 October 2010 Superslag med bl.a. 1. national fra Argenton med gamle duer i 2010 samt 6 gange Provencial vinder. Et slag kendt for at have

Læs mere

Lørdag den 24. januar 15

Lørdag den 24. januar 15 Lørdag den 24. januar 15 Kl. 13.30 32 Unger Arrangør : Sektion 11 PRÆSENTATION MELDGAARD & JEPPESEN 070 Åbenrå. Et slag som gennem mange år har været dominerende i den sydlige region af landet med et hav

Læs mere

Familieavl til at konsolidere stammens karakter

Familieavl til at konsolidere stammens karakter Familieavl til at konsolidere stammens karakter Af Gallez Jules - Foto: Degrave Martin Oversættelse: Ove Fuglsang Jensen BrevdueNord.dk Side 1 Denne artikel er stillet til rådighed af: http://www.pipa.be/

Læs mere

SUPER SÆSON Carsten & Kurt Hornbæk

SUPER SÆSON Carsten & Kurt Hornbæk SUPER SÆSON - 2011 Carsten & Kurt - 205 Hornbæk Endnu engang skal jeg her præsentere et af de mest vindende slag i sektion 12 ja sågar i hele Danmark de seneste år. Slaget Carsten og Kurt fra 0205 Hornbæk

Læs mere

Regionsmesterskab Åben med næsthøjest point i Danmark. 1-års mesterskab DdB sekt. 53 med højest point i Danmark.

Regionsmesterskab Åben med næsthøjest point i Danmark. 1-års mesterskab DdB sekt. 53 med højest point i Danmark. Arne Porsmose, 026 Fladstrand For andet år i træk gik turen for mit vedkommende til Frederikshavn for at besøge Arne i anledning af, at han igen havde gjort sig fortjent til omtale i Brevduens spalter

Læs mere

Hvordan avles gode duer?

Hvordan avles gode duer? Hvordan avles gode duer? Af Ad Schaerlaeckens Oversættelse Ove Fuglsang Jensen BrevdueNord.dk Side 1 Denne artikel er stillet til rådighed af: http://www.pipa.be/ Ved tilblivelsen af denne artikel, diskuterede

Læs mere

"1329" - exceptionel førerdue.

1329 - exceptionel førerdue. "1329" - exceptionel førerdue. Written by superbruger Friday, 26 December 2008 Med følgende top-20 placeringer i sektionen mod i snit 800 duer: 1 1 1 1 3 5 8 8 9 11 13 13 16 17. I alt 29 plac. i sektionen

Læs mere

Vundet af: SEKTION 12. Tekst og Foto. Peter Knudsen Michael Harder

Vundet af: SEKTION 12. Tekst og Foto. Peter Knudsen Michael Harder Tekst og Foto. Peter Knudsen Michael Harder LANGDISTANCEMESTER Åbent / Sport SEKTION 12 Skandinavisk langdistancemester Sektionsvinder Gøttingen og Soltau Vundet af: Michael Harder 098 Isefjord I sæson

Læs mere

Vejle. 34 duer. Lørdag 06. april 14.00. Fra

Vejle. 34 duer. Lørdag 06. april 14.00. Fra Vejle 34 duer Lørdag 06. april 14.00 Fra Dobbelt Dansk Mester 2012 Side 2 Forord: Dan 0183 Munkebjerg er stolte over på denne auktion, at kunne præsentere et af landets bedste (hvis ikke det bedste) slag

Læs mere

Mellemdistancemester SPORT -Sektion 12.

Mellemdistancemester SPORT -Sektion 12. Tekst : Peter Knudsen Foto : Jørgen og Tim Mellemdistancemester SPORT -Sektion 12. Jørgen og Tim 0148 Hedehusene Det er ikke første gang, at makkerparret Jørgen og Tim (far og søn) vinder et mesterskab.

Læs mere

Luc, Bart & Jurgen Geerinckx i Wommelgem.

Luc, Bart & Jurgen Geerinckx i Wommelgem. Luc, Bart og Jurgen Geerinckx Written by superbruger Saturday, 27 September 2008 Luc, Bart & Jurgen Geerinckx i Wommelgem. Det var ellers meningen, at vi allerede sidste år med MVL-bussen skulle besøge

Læs mere

Topauktion. Jan & Kathy Lotterman. Lørdag den 22. januar kl I forbindelse med udstilling i sektion 11

Topauktion. Jan & Kathy Lotterman. Lørdag den 22. januar kl I forbindelse med udstilling i sektion 11 Topauktion Jan & Kathy Lotterman Lørdag den 22. januar kl. 14.15 I forbindelse med udstilling i sektion 11 Mørkhøj Skole Ilbjerg Alle 25 2730 Herlev Eftersyn af duerne fra kl. 10.00 14.00. I alt 30 duer

Læs mere

Super-auktion i Aarhus 4. december 2011

Super-auktion i Aarhus 4. december 2011 Super-auktion i Aarhus 4. december 2011 16 Rauw-Sablon unger fra Bengt Haeck, Ronse 18 unger fra Francois Tobback, Hofstade 017 Aarhus klubhus Dybkjærkolonien Bodøvej Dørene åbnes kl. 10.00 Auktion kl.

Læs mere

Carsten Petersen 0192 Hillerød

Carsten Petersen 0192 Hillerød Tekst: Peter Knudsen Foto: Carsten Petersen / Peter Knudsen Langflyvermester Åbent / Sport. Mellemdistancemester Åbent Nr. 2 Sport. Sektionsmester i Sektion 12. Carsten Petersen 0192 Hillerød Uden at overdrive

Læs mere

Pause fra mor. Kære Henny

Pause fra mor. Kære Henny Pause fra mor Kære Henny Jeg er kørt fuldstændig fast og ved ikke, hvad jeg skal gøre. Jeg er har to voksne børn, en søn og en datter. Min søn, som er den ældste, har jeg et helt ukompliceret forhold til.

Læs mere

Superauktion i Viborg

Superauktion i Viborg Superauktion i Viborg 26 unger fra Goovaerts van Eynde af Kassboer-linjen og Tornado-couple Disse duer skulle have været solgt på PIPA, men da aftalen gik i vasken, fik vi lov at sælge dem i Danmark Velkommen

Læs mere

Metoder til sortering af brevduer

Metoder til sortering af brevduer Metoder til sortering af brevduer Af Dr. Collin Walker Oversættelse/foto Ove Fuglsang Jensen BrevdueNord.dk Side 1 Artikel fra bogen The Pigeon af Dr. vet. Colin Walker Brevduen har været brugt til kapflyvning

Læs mere

SUPERAUKTION 17 STK UNGER FRA ULRICH LEMMENS, BELGIEN 10 STK UNGER M. & C. HANSEN, 023 AALBORG LØRDAG DEN 28. NOVEMBER 2015 KL. 14.

SUPERAUKTION 17 STK UNGER FRA ULRICH LEMMENS, BELGIEN 10 STK UNGER M. & C. HANSEN, 023 AALBORG LØRDAG DEN 28. NOVEMBER 2015 KL. 14. SUPERAUKTION 17 STK UNGER FRA ULRICH LEMMENS, BELGIEN 10 STK UNGER M. & C. HANSEN, 023 AALBORG LØRDAG DEN 28. NOVEMBER 2015 KL. 14.30 HEDEHUSET HOVEDGADEN 371 2640 HEDEHUSENE ARR. 148 HEDEHUSENE ULRICH

Læs mere

Det var tredje gang i MVL-bussens historie, at vi aflagde besøg hos dynastiet Flor Engels.

Det var tredje gang i MVL-bussens historie, at vi aflagde besøg hos dynastiet Flor Engels. 10/12/2014 lokal T&H - Jos & Jules Engels Jos & Jules Engels Written by superbruger Saturday, 18 October 2008 Det var tredje gang i MVL-bussens historie, at vi aflagde besøg hos dynastiet Flor Engels.

Læs mere

Vestjysk efterårs træf 2014

Vestjysk efterårs træf 2014 Vestjysk efterårs træf 2014 Lørdag d. 8. november Sted: Firma Alfred Priess a/s Sevelvej 51, 7830 Vinderup AUKTION OVER 10 UNGER FRA RACING TEAM CMN Arrangør: 076 Holstebro v/ Svend Juul Jensen 97 44 01

Læs mere

PRÆSENTATION SEKTION: 41

PRÆSENTATION SEKTION: 41 PRÆSENTATION NAVN: Team Nicolaisen ADRESSE: Almstrupvej 65, 6360 Tinglev FORENING: DAN 207 Tinglev SEKTION: 41 TELEFON: +45 40156812 E-MAIL: dn@danfoss.com & mn@froes.dk LIDT OM MIG SELV: Vi er far og

Læs mere

En gammel og agtværdig klub var igen samlet torsdag hos Bent Thomsen Petersen og Vinnie i Grimstrup ca. 15 km. øst for Esbjerg.

En gammel og agtværdig klub var igen samlet torsdag hos Bent Thomsen Petersen og Vinnie i Grimstrup ca. 15 km. øst for Esbjerg. Frankfurterklubben Written by superbruger Saturday, 26 February 2011 En gammel og agtværdig klub var igen samlet torsdag hos Bent Thomsen Petersen og Vinnie i Grimstrup ca. 15 km. øst for Esbjerg. Klubben

Læs mere

Kiss er født d. 25. december 2015, en lille jule-prinsesse, og en smuk en af slagsen!

Kiss er født d. 25. december 2015, en lille jule-prinsesse, og en smuk en af slagsen! Gjerulff a Bonus for blitzen aka er født d. 25. december 2015, en lille jule-prinsesse, og en smuk en af slagsen! Brun tricolor mootled, lige som sin mor, men alligevel helt anden farve! Hun har en lækker

Læs mere

Vinteravl i brevduesporten - 1

Vinteravl i brevduesporten - 1 Vinteravl i brevduesporten - 1 Af Marc Verheecke - Martin Degrave Oversættelse/foto Ove Fuglsang Jensen BrevdueNord.dk Side 1 Denne artikel er stillet til rådighed af: http://www.pipa.be/ Mange brevduefolk

Læs mere

============================================================================

============================================================================ Opdræt af mix guppyer Indsendt af Mathias - 2011/07/12 17:54 Hejsa, jeg har tænkt på at starte lidt opdræt, jeg har nogle mix guppyer og det er helt fint for mig, tror det vil være mere spåndene og mystisk

Læs mere

Streng udvælgelse samt tålmodighed med ungerne

Streng udvælgelse samt tålmodighed med ungerne Streng udvælgelse samt tålmodighed med ungerne Af Verhecke Marc - Foto Degrave Martin Oversættelse/research Ove Fuglsang Jensen BrevdueNord.dk Side 1 Denne artikel er stillet til rådighed af: http://www.pipa.be/

Læs mere

============================================================================

============================================================================ Blond filigran red DS X Blue Moscow Indsendt af Morten Nielsen - 2014/10/05 22:15 Jeg har startet et lille krydsnings forsøg, som overskriften også siger. Jeg vil forsøge her i tråden at beskrive hvordan

Læs mere

Egon Jensen 111 "Vejen"

Egon Jensen 111 Vejen Egon Jensen 111 "Vejen" Written by superbruger Friday, 24 October 2008 Det er altid spændende at besøge en kollega, der har klaret sig fremragende i sæsonen.i 2008 var Egon Jensen 111, Vejen klart bedst

Læs mere

På duebesøg lørdag i marts.

På duebesøg lørdag i marts. På duebesøg lørdag i marts. Written by superbruger Sunday, 08 March 2009 Vi har jo stadig lørdag formiddag ledig til andet end at vente på vore kapflyvere, så jeg måtte en tur til Sønderjylland, nærmere

Læs mere

Kvalitetsauktion i sektion 11

Kvalitetsauktion i sektion 11 Kvalitetsauktion i sektion 11 Lørdag den 20. januar kl. 14.00 I forbindelse med udstilling i sektion 11 på Køge Gymnasium, Gymnasievej 8, 4600 Køge. Eftersyn af duerne fra kl. 10.00 14.00. 15 gamle duer

Læs mere

Analyse kapflyvning Stendal 8. juli - Antwerpen 9. juli Ove Fuglsang Jensen

Analyse kapflyvning Stendal 8. juli - Antwerpen 9. juli Ove Fuglsang Jensen Analyse kapflyvning Stendal 8. juli - Antwerpen 9. juli Ove Fuglsang Jensen BrevdueNord.dk Side 1 Stendal 8. juli Stendal er løsladt 11.15. Desværre har jeg ikke kort fra dette tidspunkt, idet jeg ventede

Læs mere

HVALPEKØB. Lidt om avl

HVALPEKØB. Lidt om avl Friis Lara Lidt om avl Vil man begynde at opdrætte schæferhunde, er der nogle ting, som man bør være opmærksom på. Det er meget vigtigt at avle på en tæve, hvor sundheden er i orden. En avlstæve bør være

Læs mere

Vinteravl i brevduesporten - 2

Vinteravl i brevduesporten - 2 Vinteravl i brevduesporten - 2 Af Marc Verheecke - Martin Degrave Oversættelse/foto Ove Fuglsang Jensen BrevdueNord.dk Side 1 Denne artikel er stillet til rådighed af: http://www.pipa.be/ Siden fremkomsten

Læs mere

TEAM CMN. Et års Mesterskabet. Sektion 22

TEAM CMN. Et års Mesterskabet. Sektion 22 TEAM CMN Vinder af Mellemdistance Åbent Et års Mesterskabet Sektion 22 1 til et-års mesterskabet (landets højeste pointsum) 1 til mellemdistance mesterskabet åben 1 til sektion 22's store mesterskab 1

Læs mere

Opdrætterseminar 2010 Avlspartnersammensætning Målsætning Værktøjer og forudsætninger Valg og fravalg Hvad man ikke skal gøre Hvad man kan gøre Hvad vi vil foreslå at man gør Hvad I vil få ud af at gøre

Læs mere

Filip & Nicolas Norman, Knokke-Heist.

Filip & Nicolas Norman, Knokke-Heist. Filip & Nicolas Norman, Knokke-Heist. Written by superbruger Tuesday, 11 October 2011 Efter Emiel Denys ventede der en længere køretur mod vest til det slag, som nok mange af os havde set hen til med meget

Læs mere

Avlsrådets avlsanbefalinger 2014

Avlsrådets avlsanbefalinger 2014 Avlsrådets avlsanbefalinger 2014 Schæferhunden som familiehund og brugshund Opdrætterne Det overordnede mål: Skal være at avle schæferhunde, som er i stand til at udføre deres opgaver i nutidens samfund,

Læs mere

Dan Kristiansen - 033 Køge

Dan Kristiansen - 033 Køge Tekst og Foto Peter Knudsen Dan 030 Ringsted DANMARKSMESTER MARATHON ÅBENT Dan Kristiansen - 033 Køge DANMARKS MESTERSKABET maraton åbent er et af de sværeste mesterskaber, at vinde her i landet. Til dette

Læs mere

GPS i kapflyvning årgang 2019 Ove Fuglsang Jensen

GPS i kapflyvning årgang 2019 Ove Fuglsang Jensen GPS i kapflyvning årgang 2019 Ove Fuglsang Jensen BrevdueNord.dk Side 1 Udfordringer med GPS-ringe Duer på kapflyvning med en GPS-ring kan give mange oplysninger om, hvad der sker ude på ruten på vej hjem

Læs mere

Superauktion. 23 stk unger fra Carsten Pedersen, 192 Hillerød. Lørdag den 24. november 2012 kl. 14.30. Hovedgaden 371

Superauktion. 23 stk unger fra Carsten Pedersen, 192 Hillerød. Lørdag den 24. november 2012 kl. 14.30. Hovedgaden 371 Superauktion 23 stk unger fra Carsten Pedersen, 192 Hillerød Lørdag den 24. november 2012 kl. 14.30 Hedehuset Hovedgaden 371 2640 Hedehusene rr. 148 Hedehusene Forord til auktionen Årets auktionsduer er

Læs mere

Lasse Rasmussen, 0237 Brande

Lasse Rasmussen, 0237 Brande Vinder af Mellemdistance Sport Sektion 61 Nr. 2 Langdistance Sport Sektion 61 Nr. 3 Langdistance Åben Sektion 61 Nr. 9 DM Sport Esdue 1. Sportsflyvninger Sektion 61 Lasse Rasmussen, 0237 Brande Af Michael

Læs mere

Superauktion i Viborg

Superauktion i Viborg Superauktion i Viborg 20 unger fra Goovaerts van Eynde af Kassboer-linjen 16 unger fra Racingteam CMN af bedste langflyverafstamning Velkommen til noget nyt Gennem mere end 10 år har vi i Sct. Kjeld arrangeret

Læs mere

Superauktion i Viborg

Superauktion i Viborg Superauktion i Viborg 224 Sct. Kjeld og 021 Viborg er gået sammen Unger fra nogle af Danmarks absolut stærkeste slag Forord Vinterens sammenlægning af de to Viborg-foreninger skal fejres med en auktion,

Læs mere

Jenny og Freddi Nygaard Vordingborg. Vinder af Mellemdistancemesterskabet Åbent sektion 22.

Jenny og Freddi Nygaard Vordingborg. Vinder af Mellemdistancemesterskabet Åbent sektion 22. Jenny og Freddi Nygaard - 018 Vordingborg. Vinder af Mellemdistancemesterskabet Åbent sektion 22. Tekst og Foto Peter Knudsen Dan 030 Ringsted At det skulle lykkedes for Jenny og Freddi Nygård 018 Vordingborg

Læs mere

Metoder til kapflyvning af brevduer

Metoder til kapflyvning af brevduer Metoder til kapflyvning af brevduer Af F. Theunis Oversættelse/ foto Ove Fuglsang Jensen BrevdueNord.dk Side 1 Denne artikel er stillet til rådighed af: http://www.pipa.be/ Brevduefolk har gennem tiderne

Læs mere

Vær tålmodig i langdistance Af Verheecke Marc - Foto Degrave Martin Oversættelse Ove Fuglsang Jensen

Vær tålmodig i langdistance Af Verheecke Marc - Foto Degrave Martin Oversættelse Ove Fuglsang Jensen Vær tålmodig i langdistance Af Verheecke Marc - Foto Degrave Martin Oversættelse Ove Fuglsang Jensen BrevdueNord.dk Side 1 Denne artikel er stillet til rådighed af: http://www.pipa.be/ En af grundpillerne

Læs mere

De bedste duer før og nu Af Marc Verheecke Oversættelse Ove Fuglsang Jensen

De bedste duer før og nu Af Marc Verheecke Oversættelse Ove Fuglsang Jensen De bedste duer før og nu Af Marc Verheecke Oversættelse Ove Fuglsang Jensen BrevdueNord.dk Side 1 Denne artikel er stillet til rådighed af: http://www.pipa.be/ Duer for 100 år siden For omkring hundrede

Læs mere

Søndag den 6. januar duer fra

Søndag den 6. januar duer fra Auktion Sektion 21 Søndag den 6. januar 13 25 duer fra Klaus Stieneker, Lengerich Tyskland. Dirk Vervoort, Heist-op-den-berg Belgien. Klaus Stieneker, Lengerich Tyskland. 16 duer fra Klaus Stieneker der

Læs mere

Giv de etårs duer en chance Af Verheecke Marc - Foto Degrave Martin Oversættelse Ove Fuglsang Jensen

Giv de etårs duer en chance Af Verheecke Marc - Foto Degrave Martin Oversættelse Ove Fuglsang Jensen Giv de etårs duer en chance Af Verheecke Marc - Foto Degrave Martin Oversættelse Ove Fuglsang Jensen BrevdueNord.dk Side 1 Denne artikel er stillet til rådighed af: http://www.pipa.be/ Kort før 2. verdenskrig,

Læs mere

Kort sagt: succes med netdating.

Kort sagt: succes med netdating. Indledning I denne e- bog får du en guide til, hvordan du knækker netdating koden! Du finder alt hvad du skal bruge, for at komme igang med at møde søde piger på nettet. Få f.eks. besvaret følgende spørgsmål:

Læs mere

AUKTION Lørdag d. 3. december kl Brevduehuset, Hjørring

AUKTION Lørdag d. 3. december kl Brevduehuset, Hjørring AUKTION Lørdag d. 3. december kl. 13.30 Brevduehuset, Hjørring 22 STK SUPER UNGER FRA RACING TEAM CMN Program for dagen: Kl. 08.00: Dørene åbnes, duerne kan beses. Kaffe frem til klokken 9.15 Kl. 09.15:

Læs mere

Læseudviklingens 12 trin

Læseudviklingens 12 trin Læseudviklingens 12 trin Læseudviklingens 12 trin 1. Kan selv finde sit navn blandt mange. Fx på garderoben i børnehaven. Kan også selv skrive sit navn. Typisk med store bogstaver. Det betyder ikke noget

Læs mere

Mellemdistancemester Sport / Åbent - Sektion 11. Lisbeth og Kim 0147 Yrsa

Mellemdistancemester Sport / Åbent - Sektion 11. Lisbeth og Kim 0147 Yrsa Mellemdistancemester Sport / Åbent - Sektion 11 Lisbeth og Kim 0147 Yrsa Efter en særdeles flot sæson på mellemdistancen lykkedes det for Lisbeth og Kim i 0147, at hjemføre dobbelt mesterskabet i landets

Læs mere

Vejledning i marsvineopdræt indenfor Dansk marsvineklub

Vejledning i marsvineopdræt indenfor Dansk marsvineklub Vejledning i marsvineopdræt indenfor Dansk marsvineklub Kære kommende marsvineopdrætter Du har nu ansøgt om et opdrætternavn til din marsvineavl og vil om et par måneder kunne opkalde unger af eget opdræt

Læs mere

Når mor eller far har piskesmæld. når mor eller far har piskesmæld

Når mor eller far har piskesmæld. når mor eller far har piskesmæld Når mor eller far har piskesmæld når mor eller far har piskesmæld 2 når mor eller far har piskesmæld Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med piskesmæld. Kan

Læs mere

Jubilæumsauktion Hedehusene

Jubilæumsauktion Hedehusene Jubilæumsauktion Hedehusene Lørdag den 2. december kl. 14.00 DAN 148 Hedehusene har 80-års jubilæum I forbindelse med vores Regionsudstilling/Duedag afholder vi en auktion over 20 spændede duer fra: 10

Læs mere

BREVDUEFORENINGEN 220 ODENSE PRÆSENTERER FANTASTISK VERSTRAETE AUKTION

BREVDUEFORENINGEN 220 ODENSE PRÆSENTERER FANTASTISK VERSTRAETE AUKTION BREVDUEFORENINGEN 220 ODENSE PRÆSENTERER FANTASTISK VERSTRAETE AUKTION LØRDAG D. 18. OKTOBER KL. 14:00 220s KLUBHUS PÅ TOFTEVEJ 65, 5220 ODENSE SØ DØRNE ÅBNES KL. 10:00 - SE RUTEBESKRIVELSE HER PREAUKTION

Læs mere

Hvorfor vil jeg avle?

Hvorfor vil jeg avle? Avlsvejledning Hvorfor vil jeg avle? 1. Fordi jeg vil tjene penge. Glem det. Et fedthalemus-opdræt har flere omkostninger end indtægter. Der går penge til både foder, miljøberigelse i form af div. trælegetøj,

Læs mere

Hvorfor vil jeg avle?

Hvorfor vil jeg avle? Avlsvejledning Hvorfor vil jeg avle? 1. Fordi jeg vil tjene penge. Glem det. Et gerbilopdræt har flere omkostninger end indtægter. Der går penge til både foder, miljøberigelse i form af div. trælegetøj,

Læs mere

Landsdækkende Præmieflyvning

Landsdækkende Præmieflyvning K Æ M P E K O N T A N T E P R Æ M I E R A L L E K A N V Æ R E M E D Landsdækkende Præmieflyvning fra LIMBURG I T YSKLAND s ø n d a g d. 1 9. a u g u s t 2 0 0 7 K Æ M P E K O N T A N T E P R Æ M I E R

Læs mere

Avlsarbejde. Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret 4.1

Avlsarbejde. Dansk Landbrugsrådgivning Landscentret 4.1 Avlsarbejde 4. Avlsteori Arveanlæggene (gener) ligger på kromosomer Kromosomer befinder sig i alle celler Arveanlæggene optræder altid parvis, to og to De to gener i hvert par adskilles, når dyret senere

Læs mere

X bundet arvegang. Information til patienter og familier. 12 Sygehus Lillebælt, Vejle Klinisk Genetik Kabbeltoft 25 7100 Vejle Tlf: 79 40 65 55

X bundet arvegang. Information til patienter og familier. 12 Sygehus Lillebælt, Vejle Klinisk Genetik Kabbeltoft 25 7100 Vejle Tlf: 79 40 65 55 12 Sygehus Lillebælt, Vejle Klinisk Genetik Kabbeltoft 25 7100 Vejle Tlf: 79 40 65 55 X bundet arvegang Århus Sygehus, Bygn. 12 Århus Universitetshospital Nørrebrogade 44 8000 Århus C Tlf: 89 49 43 63

Læs mere

Åbning af avlscenter.

Åbning af avlscenter. Åbning af avlscenter. Written by superbruger Sunday, 21 March 2010 Dyrlæge og kendt opdrætter i Belgien, Rudi Hendrikx, er en meget kreativ mand. Han ejer og er selv redaktør for ét af brevduebladene i

Læs mere

Statistik Af Ove Fuglsang Jensen. Grafisk præsentation: Tillæg

Statistik Af Ove Fuglsang Jensen. Grafisk præsentation: Tillæg Statistik 2011 Af Ove Fuglsang Jensen Grafisk præsentation: Tillæg Meningen med at lave dette tillæg til den sidste version af STATISTIK 2011, er ganske enkelt den, at lave en opsummering på alle de mange

Læs mere

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom?

Til søskende. Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom. Hvorfor hedder det Prader-Willi Syndrom? Landsforeningen for Prader-Willi Syndrom Til søskende Hvad er Prader-Willi Syndrom? Vidste du? Der findes tusindvis af syndromer, som påvirker folk på mange forskellige måder. Nogle bliver man De, der

Læs mere

Stjerneformet flyvninger

Stjerneformet flyvninger Stjerneformet flyvninger Brevduens navigering ved Øst-Vest flyvninger Af Ove Fuglsang Jensen Der dukker regelmæssigt en debat op om at stjerneformet flyvninger giver alle en mere lige chance, og det er

Læs mere

030 Ringsted. Fra. Danske

030 Ringsted. Fra. Danske 030 Ringsted 37 duer Søndag 13. november 14.00 Fra Danske Forord: Ringsted brevdueforening er stolt over, at kunne præsentere 40 unger og ældre fra to af Sjællands, ja måske Danmarks bedste slag. Slagene

Læs mere

EN DRØM GIK I OPFYLDELSE: PIPA ELITE CENTER

EN DRØM GIK I OPFYLDELSE: PIPA ELITE CENTER EN DRØM GIK I OPFYLDELSE: PIPA ELITE CENTER I NORDAMERIKA HAR EN MAND VED NAVN ANTHONY ROBBINS HAFT STOR SUCCES SOM FOREDRAGSHOLDER. HANS EMNE ER ELITE OG HAN ER EN STOR INSPIRATOR FOR ALLE SOM HØRER HANS

Læs mere

X bundet arvegang. Information til patienter og familier

X bundet arvegang. Information til patienter og familier X bundet arvegang Information til patienter og familier 2 X bundet arvegang Følgende er en beskrivelse af, hvad X bundet arvegang betyder og hvorledes X bundne sygdomme nedarves. For at forstå den X bundne

Læs mere

Helbreds protokol for enkeltslag med unger

Helbreds protokol for enkeltslag med unger Helbreds protokol for enkeltslag med unger Af Ove Fuglsang Jensen Denne lille artikel, har Dr. Colin Walker lavet som en praktisk hjælp til dem der starter et enkeltslag med unger, og samtidig tager det

Læs mere

er der nogen der måske havde et par billeder af deres de kunne smide ind, så kan jeg jo se om mine ligner lidt?

er der nogen der måske havde et par billeder af deres de kunne smide ind, så kan jeg jo se om mine ligner lidt? opstart Indsendt af Kenneth Jakobsen - 2011/04/09 22:43 jeg har en masse forskellige guppyer jeg ikke rigtig ved hvad er. kan jeg starte noget med dem? de skal selvfølgelig identificeres først. lægger

Læs mere

Per-Erik Sundgren er videnskabsmand, agronom med doktorgrad i husdyrgenetik, chef for Institut for Smådyr ved Sveriges Landbrugsuniversitet

Per-Erik Sundgren er videnskabsmand, agronom med doktorgrad i husdyrgenetik, chef for Institut for Smådyr ved Sveriges Landbrugsuniversitet Hvad er egentlig fejl ved indavl Per-Erik Sundgren har skrevet nedenstående artikel. Per-Erik Sundgren er videnskabsmand, agronom med doktorgrad i husdyrgenetik, chef for Institut for Smådyr ved Sveriges

Læs mere

Vundet af: MELLEMDISTANCEMESTER ÅBENT Nr. 2 Mellemdistance Sport SEKTION 21

Vundet af: MELLEMDISTANCEMESTER ÅBENT Nr. 2 Mellemdistance Sport SEKTION 21 MELLEMDISTANCEMESTER ÅBENT Nr. 2 Mellemdistance Sport SEKTION 21 Vundet af: Michael Nielsen 037 Kalundborg Det er første gang, vi her i spalterne skal præsentere Michael Nielsen, 037 Kalundborg og det

Læs mere

Mit liv som plejebarn

Mit liv som plejebarn Ea Krassél 35 år, gift med Karl og har 2 børn Anbragt i 11 år - 2 år på døgninstitution - 9 år i plejefamilie Ea Krassel Mors baggrund Dysfunktionel familie gennem flere generationer Mors opvækst - Fattige

Læs mere

Indianer Magenta Indsendt af Carsten Søndergård /06/02 13:11

Indianer Magenta Indsendt af Carsten Søndergård /06/02 13:11 Indianer Magenta Indsendt af Carsten Søndergård - 2011/06/02 13:11 Jeg var på besøg hos Villads for en 3 uger siden, (tak for sidst Villads), og kom hjem med nogle af hans udkrydsninger. De blev på dagen

Læs mere

GPS i kapflyvning årgang 2018 Ove Fuglsang Jensen

GPS i kapflyvning årgang 2018 Ove Fuglsang Jensen GPS i kapflyvning årgang 2018 Ove Fuglsang Jensen BrevdueNord.dk Side 1 Opstart af projekt med GPS De første GPS-flyvninger der blev offentligt kendt, var fra et slag i Nordsjælland, og der er vist en

Læs mere

Brian Jensen 074 Vejgaard

Brian Jensen 074 Vejgaard Langflyvermester sport sektion 54 Brian Jensen 074 Vejgaard af Henrik Tagensen PÅ EN VIDUNDERLIG SØNDAG MOR- GEN, HAVDE JEG LANGT OM LÆNGE FÅET FUNDET DEN FORNØDNE TID TIL, AT KIGGE LIDT NÆRMERE PÅ ET

Læs mere

Marc Pollin. Marc Pollin og søn omkranset af Stefan Mertens og Ludo. Written by superbruger Sunday, 10 October 2010. lokal T&H - Marc Pollin.

Marc Pollin. Marc Pollin og søn omkranset af Stefan Mertens og Ludo. Written by superbruger Sunday, 10 October 2010. lokal T&H - Marc Pollin. Marc Pollin. Written by superbruger Sunday, 10 October 2010 Den første dag bevægede vi os rundt i Øst-Flanderen. Lørdag var turen kommet til VestFlanderen. Hvor ét af de største navne Marc Pollin har sit

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Hvorfor stiller vi cyklen?

Hvorfor stiller vi cyklen? Hvorfor stiller vi cyklen? Indledning Danmark er et cykelland. Sammen med Holland er vi to af de lande, hvor flest mennesker cykler. Cyklen er en del af vores kultur, noget vi er stolte af, og det er f.eks.

Læs mere

Bill The Book Richardson.

Bill The Book Richardson. Bill The Book Richardson. Jeg har altid været interesseret i alle aspekter omkring brevduesporten, specielt når det har drejet sig om forskellige breduemænds evne til at kunne udvælge kanonerne bare ved

Læs mere

Langdistance mester Sektion 11 Åbent og Sport

Langdistance mester Sektion 11 Åbent og Sport Tekst: Peter Knudsen Foto: Steen Haagh og Ulrik Lejre Larsen Langdistance mester Sektion 11 Åbent og Sport Vundet af: Ulrik Lejre Larsen 033 Køge Det er ikke første gang, vi her i brevduen, skal beskrive

Læs mere

Michael Larsen 055 Vejle

Michael Larsen 055 Vejle Michael Larsen 055 Vejle Vinder af: Mellemdistancemester Sport. Vinder af Erling Vestergaards Mindepræmie Denne artikel er modsat mange andre artikler anderledes, idet den er udformet som et spørgeskema

Læs mere

Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården

Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården Evaluering af den samlede undervisning 2018 Fokus på matematikundervisningen i 9.kl. på Efterskolen Solgården Evalueringen er udarbejdet af Matematiklærerne i 9.klasse Evalueringen af layoutet og redigeret

Læs mere

Cases. Sociale relationer og trivsel. Arbejds ark 24

Cases. Sociale relationer og trivsel. Arbejds ark 24 Arbejds ark 24 Cases Øvelse 1 CASE 1: HVORNÅR ER DER TALE OM PSYKISK SYGDOM? Y K I A T R I F O N D E N 15 S B Ø R N E - Peter på 16 år er for halvanden måned siden blevet forladt af sin kæreste gennem

Læs mere

============================================================================

============================================================================ fødekasse, hvornår og hvordan ses det??? Indsendt af Edi Jensen - 2013/08/03 06:16 Jeg er meget nybegynder i Guppyopdræt. Jeg gik glip af første fødsel, hun fødte i fællestanken. Men da der stadig er mange

Læs mere

SEKTION 22. Vinder af Sektion 22 s Sprintermesterskab - Ungemesterskab 6 x Sektionsvinder. Vundet af:

SEKTION 22. Vinder af Sektion 22 s Sprintermesterskab - Ungemesterskab 6 x Sektionsvinder. Vundet af: MELLEMDISTANCEMESTER ÅBENT SEKTION 22 Vinder af Sektion 22 s Sprintermesterskab - Ungemesterskab 6 x Sektionsvinder. Vundet af: Niels Johansen 0100 Haslev I denne artikel skal vi præsentere Niels Johansen

Læs mere

FRANK & BONNE VAN DEN EYNDE, sælger 30 unger i Aalborg Søndag den 26. oktober kl

FRANK & BONNE VAN DEN EYNDE, sælger 30 unger i Aalborg Søndag den 26. oktober kl FRANK & BONNE VAN DEN EYNDE, sælger 30 unger i Aalborg Søndag den 26. oktober 2014 - kl. 13.00 Dan 074 Vejgaard er stolte over på denne Topauktion, at kunne præsentere et af Belgiens topslag igennem mange

Læs mere

Eva Køhler. Cand. scient. i biologi. Medlem af Felis Danicas Avlsråd. Ejer og udstiller af maine coon gennem 10 år

Eva Køhler. Cand. scient. i biologi. Medlem af Felis Danicas Avlsråd. Ejer og udstiller af maine coon gennem 10 år Eva Køhler Cand. scient. i biologi Speciale om indavl hos racekatte Medlem af Felis Danicas Avlsråd Ejer og udstiller af maine coon gennem 10 år Administrerer pawpeds for europé og norsk skovkat De generelle

Læs mere

MARCEL SANGERS VREDEVELD / LEEMHUIS

MARCEL SANGERS VREDEVELD / LEEMHUIS SUPER AUKTION MARCEL SANGERS & VREDEVELD / LEEMHUIS Fredag 6/2 2015 KL. 22.00 PEJSEGÅRDEN BRÆDSTRUP Harm Vredeveld-Robert Leemhuis, Coevorden, Holland Robert Leemhuis, Chantal (Harms datter) og Harm Vredeveld

Læs mere

Guide til naturligt helbred i brevduer Af Dr. vet. Gordon Chalmers Oversættelse Ove Fuglsang Jensen

Guide til naturligt helbred i brevduer Af Dr. vet. Gordon Chalmers Oversættelse Ove Fuglsang Jensen Guide til naturligt helbred i brevduer Af Dr. vet. Gordon Chalmers Oversættelse Ove Fuglsang Jensen BrevdueNord.dk Side 1 Guide til naturligt helbred i brevduer Af Gordon A. Chalmers, DVM DVM: Doctor of

Læs mere

Her er et par tommelfinger-regler:

Her er et par tommelfinger-regler: Om taktik i IMP par Har du ikke ofte prøvet, med stort besvær og knagende hjerne, at vinde 10 stik i 4 ruder, og glædet dig over de 130 point du har vundet? Blot for - når parturneringsregnskabssedlen

Læs mere

Inholdsfortegnelse: 1. Allel-skema

Inholdsfortegnelse: 1. Allel-skema Stamtræsøvelse Inholdsfortegnelse: 1. Allel-skema 2. Hvem er far til Thor? 3. Saml stamtræet 4. Hvilke mænd skal Thor vælge til faderskabstesten? 5. Faderskabstesten 6. Ordforklaringer Du skal nu hjælpe

Læs mere