Alene er det svært. Sammen kan vi gøre næsten - alt, hvis vi tør tænke tanken og sætte handling bag.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Alene er det svært. Sammen kan vi gøre næsten - alt, hvis vi tør tænke tanken og sætte handling bag."

Transkript

1 10. september Rektors tale til årsfesten Kære minister - ærede gæster - mine damer og herrer. Velkommen til Aarhus Universitets årsfest USA s udenrigsminister Hillary Clinton skrev for snart 15 år siden en bog om at udvikle børn til hele mennesker. It takes a village hed bogen. Det kræver en landsby. Titlen var hentet fra Afrika, hvor begrebet dækker over det fællesskab i et lille samfund, der er forudsætningen for det samfunds udvikling. Ingen kan klare sig alene. Selv ikke i den stærkeste familie. It takes a village er ikke blot sund fornuft, når et barn skal vokse op i den afrikanske landsby. Ingen kan klare sig alene - selv ikke i den stærkeste familie. Det er en god metafor også for udviklingen af det lille danske samfund. Det gælder også for universiteters udvikling. Alene er det svært. Sammen kan vi gøre næsten - alt, hvis vi tør tænke tanken og sætte handling bag. Imagine, forestil jer. Statsminister Lars Løkke Rasmussen har erklæret, at et dansk universitet i 2020 skal være blandt de 10 bedste i Europa. På diverse ranglister ligger Aarhus Universitet på top 100-listen over verdens universiteter og blandt Europas førende. Disse lister er ikke udtryk for et absolut mål; for universiteter har et bredt aktivitetsspektrum. For øvrigt klarer flere andre danske universiteter sig også fremragende. Hvis vi skal fremhæve et par indikatorer, kunne det være, at den samlede gennemførelse af en afsluttet videregående uddannelse i Danmark kun overgås af gennemførelsesprocenten i Japan, og at dansk forsknings publications impact kun overgås af Schweiz! Jeg kan nævne, at Aarhus Universitet ifølge forskningscenteret CWTS ved Leiden Universitet er placeret som nummer 55 i verden, når man måler forskningsresultaternes gennemslagskraft i den internationale litteratur.

2 10. september Men sammen kan vi gøre det endnu bedre. Ikke for universitetets skyld, men for alles skyld, for samfundets skyld. Mere end unge søgte i år om at blive optaget på Aarhus Universitet. Det er flere end nogensinde før bachelorstuderende blev optaget og er netop begyndt på deres studier. Især er det glædeligt, at de naturvidenskabelige uddannelser har fået markant flere ansøgninger - blandt andet gennem et aktivt samarbejde med gymnasierne. Klassiske uddannelser som matematik, fysik, kemi, geologi og biologi er gået frem sammen med nye fagområder som nanoteknologi og molekylær medicin. Hertil kommer, at universitetets helt nye bacheloruddannelser i uddannelsesvidenskab og folkesundhedsvidenskab er kommet flyvende fra start. Vi har også optaget 4972 studerende på universitetets kandidatuddannelser, heraf 1959 som for første gang er blevet studerende ved Aarhus Universitet. Det betyder, at i alt 8236 unge mennesker den 1. september er gået i gang her med at forme den viden, deres fremtid skal bygge på. Det lover godt, når man samtidig tænker på, at vi har knap ph.d.-studerende fra alle egne af kloden. Mere end nogensinde er det blevet klart, at viden er vejen til vækst og velfærd. Universiteternes forskning, uddannelse og udveksling af viden kommer til at spille en helt afgørende rolle for, hvordan det danske samfund kommer til at klare sig i de kommende årtier. Aarhus Universitet er klar til at løfte den opgave og påtage sig det ansvar, der følger med. Universitetsfusionerne i 2007 gav os den bredde, Aarhus Universitet har i dag, og det betyder, at vi også kan give plads til det helt specielle og til det nørdede ja, kald det bare plads til de små fag, som ingen andre kan dyrke. Det er måske ikke særlig dansk, men jeg er i den sammenhæng nødt til at sige, ja, big is beautiful ; også størrelse gør en forskel. Størrelse er en forudsætning for, at universitetets drømme og ambitioner kan blive til virkelighed. Men alt, hvad vi gør, skal bygge på en forskningsindsats, som måles mod det bedste. Derved lægges grunden for den høje kvalitet, som er målet.

3 10. september Og vi er kun lige begyndt. Det næste logiske skridt er vi midt i lige nu med den største reform i universitetets historie. Ni hovedområder bliver til fire: Aarhus Faculty of Arts Aarhus Faculty of Science and Technology Aarhus Faculty of Health Sciences og Aarhus School of Business and Social Sciences. De fire hovedområder får brede kompetencer både fagligt og uddannelsesmæssigt. Reformen vil over de kommende år medføre store forbedringer. De indre begrænsninger for universitetets udvikling vil blive færre og forhåbentlig helt forsvinde. For mange af universitetets mere end studerende og medarbejdere vil ændringerne ikke umiddelbart kunne mærkes; for andre særligt i administrationen og ledelsen er forandringsprocessen i fuld gang, og hverdagen presses. Jeg vil gerne i den forbindelse takke for den omfattende og åbne udviklingsproces, som først og fremmest medarbejderne, men også de studerende og eksterne eksperter bidrager til. Reformen er afgørende for, at vi kan fortsætte udviklingen fra et universitet med fokus på grundvidenskab og uddannelse til at være et universitet, der bygger på stærke akademiske traditioner og som lægger vægt på videnudveksling med det samfund, som vi er og vil være en integreret del af. Aarhus Universitet går i disse år fra den klassiske engelske Oxford-model til den mere udadvendte amerikanske Stanford-model. Ligesom Stanford har været det, siden det blev grundlagt, er Aarhus Universitet nu sammenvævet med samfundet ikke mindst med de innovative miljøer. Vi vil fortsætte ad den vej. Det er ikke noget, der sker af sig selv. Det er et valg, vi har truffet. Og det kan kun lade sig gøre, fordi andre også drømmer og har ambitioner sammen med os. Forestil jer. Imagine. It takes a village. I 2028 kan Aarhus Universitet fejre sit 100 års jubilæum.

4 10. september Lad mig afsløre, at det med garanti ikke bliver med mig som rektor. Andre af jer, der er her i dag, vil derimod være med - også om 18 år. Og ligesom vi i dag står på skuldrene af de ansvarlige, der traf kloge beslutninger for 20 år siden, har vi alle i dag et ansvar for, at de beslutninger, vi træffer i disse år, giver mening i De fysiske rammer inviterer til drømme og ambitioner på vegne af et kommende 100 års jubilæum. Vi har et enestående miljø omkring Universitetsparken, vores Campus. Mens andre skriver udredninger og bøger om, hvordan man måske kan skabe et campusmiljø, så har vi her et af Europas bedste. Gad vide, hvor megen statslig nødhjælp der skal til, hvis andre steder skal nå det, som Århus by, myndigheder, ildsjæle, arkitekter og universitet kloge folk med vidsyn gennem Aarhus Universitets 82-årige liv - har skabt her. Her er et studiemiljø og en atmosfære, som mange universiteter misunder os. Det er der også grund til, når man ser udvidelsesmulighederne, som de åbner sig i universitetets visionsplan frem til år Planen er ambitiøs, men samtidig meget konkret og nødvendig. Pladsen er trang i dag. Den bliver endnu mere trang i de kommende år. Derfor er vi allerede nu i gang. For fysisk udbygning tager tid. Visionsplanen har som præmis, at Aarhus Universitet geografisk fremover vil være placeret med sin hovedcampus i Århus omkring Universitetsparken, en stærk campus i Emdrup i København, en uddannelsescampus i Herning, samt forsøgsstationer og forskningsfaciliteter på udvalgte lokaliteter rundt i Danmark og Grønland. Planen indbefatter også en overtagelse af Århus Sygehus røde bygninger ved Nørrebrogade lige overfor Universitetsparken, når sygehuset om nogle år rømmes til fordel for det nye universitetshospital i Skejby. Planen indbefatter nybyggeri i Universitetsparken, ombygning og udbygning af it-byen på Katrinebjerg, opførelse af et stort bygningskompleks på den såkaldte Lille Barnow-grund og meget andet. I alt har vi påvist, at Aarhus Universitet kan fordoble sine nuværende arealer på over kvadratmeter uden at give køb på campus-tanken. Vi kan dermed bevare og udbygge et af Europas bedste studiemiljøer. Imagine. Forestil jer - det meste ligger samlet.

5 10. september Her er enestående muligheder. De næste generationer kan sammen med byen og regionen give kraft til den videnakse, der fra havnen rækker til Skejby, knyttet sammen af en letbane og med universitetet som naturligt centrum. Det er ikke sikkert, at det hele kan eller skal realiseres over de næste år. Der skal udarbejdes nye lokalplaner og universitetets enestående arkitektur skal naturligvis respekteres. Men når vi udbygger og forandrer parken, sker det med en vision om at føje Århus Sygehus arealer ind i en naturlig sammenhæng med Vennelystparken, Nobelparken og først og fremmest Universitetsparken. Hvad mon denne fjerde park skal hedde? I sensommeren oplevede vi en debat om Universitetsparkens vedligehold. Ingen kan være i tvivl om, hvor meget vi på Aarhus Universitet også selv kerer os om C.F. Møllers enestående arkitektur. Jeg cykler hver morgen og aften gennem parken, og jeg opfordrer alle til selv at gå en tur i Universitetsparken og se, at det gennem snart 80 år er lykkes at holde linjen. Måske kan man også frydes over livet i parken; over de mange bygningsarbejder, der er i gang tilset af de samme arkitekter og udført af de samme dygtige håndværkere. Vi kommer til at opleve forandringer både i og udenfor parken i de kommende år, men disse forandringer vil ske i dyb respekt for den enestående park. Akkurat som i de foregående år. Det er jo netop, fordi vi har udviklet parken så nænsomt og omhyggeligt, at Universitetsparken i dag med arkitekturkanon-udvalgets ord står som et markant og robust vidnesbyrd om, hvor smukt og humant en større struktur i en bymæssig sammenhæng kan udvikles i mere end 70 år. Når vi forandrer, gør vi det med omsorg. Som vi gjorde det sidste år, da vi takket være en gavmild donation fra Ny Carlsbergfondet og Aarhus Universitets Jubilæumsfond fik mulighed for at udsmykke universitetet med kunst fra en af Danmarks førende kunstnere Erik A. Frandsen. Det er kunst, som vi er uhyre stolte af, og vi har derfor i samarbejde med Aarhus Universitetsforlag besluttet at uddele en bog, der beskriver Frandsens kunstværker til vore gæster her i dag. På jeres stol har vi derfor lagt bogen Refleksioner der er skrevet af Maria Fabricius Hansen fra Det Humanistiske Fakultet. Men - It takes a village.

6 10. september Internationale erfaringer viser, at de bedste universiteter i verden har store frihedsgrader, og at universiteter med størst frihed også er de bedste til at levere gode resultater tilbage til det øvrige samfund. Med universitetsloven i 2003, der gjorde universiteterne til selvejende institutioner med eksterne bestyrelser, skulle vi i Danmark tage et kvantespring i graden af frihed. Hvordan er det så gået? Ministeriet bad os i fjor om at bidrage til en evaluering af hele universitetsområdet, som et internationalt panel har gennemført bl.a. for at se, hvordan universitetsloven fungerer. Vores egen konklusion er, at loven som rammelov er udmærket. Men hvis universitetet - og det danske samfund - skal have fuldt udbytte af lovens rammer, så er der behov for flere frihedsgrader. Loven giver i vidt omfang ministeren bemyndigelse til at fastsætte nærmere regler. Uanset gode hensigter og erklæringer om gensidig tillid er resultatet blevet for meget bureaukrati og kontrol. Det kan vi på nogle områder leve med, men på en række områder er bureaukratiet, kontrollen og centraliseringen gået for vidt. Det betyder, at vi bruger for mange unødige ressourcer, som vi burde bruge på forskning, undervisning, understøttelse af myndigheder og videndeling med erhvervsliv og samfund. Det tror jeg faktisk, alle er enige om. Men vi er utålmodige, og derfor er vi også meget glade for, at ministeren har valgt at fremrykke evalueringen af akkrediteringsinstitutionen ACE Denmark, så den bliver sat i gang allerede i dette efterår. Akkrediteringssystemet har udviklet sig til en papirtiger, som internationale eksperter ryster på hovedet af. Det er en selvskabt plage. Det har Aarhus Universitet selv oplevet med afslag på akkreditering af nye innovative uddannelser bl.a. på det internationale område, hvor universitetet selv er i den bedste position til at tage ansvaret. Vi oplever også problematiske begrænsninger på forskningsområdet, bl.a. fordi der ikke er fundet en rimelig balance mellem basisforskningsmidler og konkurrenceudsatte offentlige forskningsmidler. For eksempel er det ganske uforståeligt, at der her 3½ år efter fusionen med de

7 10. september tidligere sektorforskningsinstitutioner, DJF og DMU, endnu ikke er afsat én eneste krone som basismidler på disse områder: der er tale om aktiviteter af et omfang på hen ved én milliard. Den usikkerhed, det skaber, er ikke begrundet i samfundsøkonomien eller i sund fornuft. Efter en årrække, hvor pendulet har svinget i retning af centralisering, opstramning, styring og kontrol, så svinger pendulet nu måske tilbage. Tilbage til den decentralisering og gensidige tillid, der i øvrigt gennemsyrer det danske samfund og den danske kultur. Ved samme lejlighed kan vi lige runde regeringens genopretningsplan. Den har sat spørgsmålstegn ved det brede samarbejde i Folketinget om universitets- og forskningsinvesteringerne. Det er uheldigt, fordi netop denne sektor har behov for at arbejde med langt perspektiv. En student, der er optaget i år, vil afslutte sit studium mindst 2 folketingsvalg ude i fremtiden, og en højtspecialiseret forskerspire vil nå sit internationale klimaks omkring universitetets 100-års dag i Vi har brug for modet til det lange perspektiv, hvis Danmark skal bygge sin fremtid blandt verdens vidensamfund. Det er derfor vigtigt, at Folketingets partier igen finder sammen om globaliseringsstrategien. På Aarhus Universitet tror vi på fremtiden. Universitetet er her, fordi befolkningen, ja hele samfundet, har brug for det. Derfor fortsætter universitetets udviklingsproces, også når tiderne er mere usikre end før. Vi udbygger ph.d.-optaget. Vi løfter de øvrige ambitioner. Vi skal også være fornuftige og påpasselige, og det har vi på Aarhus Universitet altid været. Men set i forhold til politikernes mange udmeldinger om, at viden er vejen til vækst - senest i forbindelse med regeringens 10-punktsplan om, hvordan Danmark kommer igennem den økonomiske krise - så blev vi ærlig talt noget overraskede over, at der skal skabes usikkerhed omkring universiteternes økonomi. Vi tror, takten kan genfindes. Universiteterne er her ikke for deres egen skyld, men fordi samfundet ikke kan undvære dem. Tiden er med os. Imagine forestil jer. It takes a village. Landsbyen er blevet mindre de seneste årtier, og den vil blive endnu mindre. Derfor er vi alle afhængige af hinanden, og som universitet skal vi være generøse med vores viden. Kun på den måde bliver vi selv dygtigere.

8 10. september Det gælder, når vi opfordrer til at etablere et internationalt gymnasium i Århus, så vi bedre kan tiltrække internationale medarbejdere. Det gælder, når flere fag og uddannelser udbydes på engelsk. Det gælder i samarbejdet med samfund og erhvervsliv. Det gælder, når vi vil udvikle nye, forskningsbaserede kandidatuddannelser sammen med udenlandske universiteter. Det gælder, når EU-Kommissionens formand José Manuel Barosso kommer til European University Associations store årskonference i Århus. Det gælder, når vi støtter Global Dialogue Prize og i respekt for den akademiske frihed lader en uafhængig jury stå for udvælgelsen - også når debatten og kritikken bliver hård. Hvis vi ikke vil gå i dialog med dem, vi er uenige med, hvem i alverden skal vi så gå i dialog med? Og vi skal være generøse med vores viden og selv blive klogere, når vi engagerer os i det nye Danske Universitetscenter i Beijing for at knytte danske forskere til de bedste kinesiske forskningsmiljøer. Og det gælder til maj, når vi sætter demokratiet på dagsordenen, og Århus bliver mødested for de største tænkere på dette så afgørende område. Vi skal kort sagt gøre Danmark større, end det er. Alene er det svært. Sammen kan vi gøre næsten alt, hvis vi tør tænke tanken imagine it - og sætte handling bag. Men It takes a village Kære minister, ærede gæster, mine damer og herrer. Velkommen til landsbyens hjerte. Hjertelig velkommen til Aarhus Universitets 82 års fødselsdag.

9 10. september ***

Forskning på dagsorden. Forskningspolitikk som valgkampsak -eksempelet Danmark

Forskning på dagsorden. Forskningspolitikk som valgkampsak -eksempelet Danmark Forskning på dagsorden Forskningspolitikk som valgkampsak -eksempelet Danmark Jens Oddershede Rektor på Syddansk Universitet Formand for Rektorkollegiet Danmarks udgangspunkt 20. august 2008 Forskningspolitikk

Læs mere

REKTORS SOMMERTALE Aulaen 17. juni 2010

REKTORS SOMMERTALE Aulaen 17. juni 2010 17. JUNI 2010 REKTORS SOMMERTALE Aulaen 17. juni 2010 Bestyrelsens beslutning Fire hovedområder: Aarhus Faculty of Arts, Kulturvidenskab Aarhus Faculty of Science and Technology, Naturvidenskab og Teknologi

Læs mere

DEN FAGLIGE UDVIKLINGSPROCES AARHUS UNIVERSITET

DEN FAGLIGE UDVIKLINGSPROCES AARHUS UNIVERSITET DEN FAGLIGE UDVIKLINGSPROCES Processen indtil bestyrelsens beslutning den 17. juni 2010 Drøftelser i bestyrelsen, HSU, Samarbejdsudvalg, Akademiske Råd Afholdelse af seminarer, involvering af internationale

Læs mere

Aarhus Universitets udbygningsplaner. Mandag, den 17. december 2007

Aarhus Universitets udbygningsplaner. Mandag, den 17. december 2007 s udbygningsplaner Mandag, den 17. december 2007 Rammer og muligheder Radikalt nye randbetingelser: Globaliseringsmilliarderne Vækst krav til fysisk udbygning Fusionerne Spørgsmål om struktur, hvis høste

Læs mere

[TITLE WITH CAPITAL LETTERS] CAMPUS I BYMIDTEN HVILKE STRATEGIER HAR AARHUS UNIVERSITET FOR AT INTEGRERE BYENS FUNKTIONER PÅ CAMPUS?

[TITLE WITH CAPITAL LETTERS] CAMPUS I BYMIDTEN HVILKE STRATEGIER HAR AARHUS UNIVERSITET FOR AT INTEGRERE BYENS FUNKTIONER PÅ CAMPUS? [TITLE WITH CAPITAL LETTERS] CAMPUS I BYMIDTEN HVILKE STRATEGIER HAR FOR AT INTEGRERE BYENS FUNKTIONER PÅ CAMPUS? Aarhus Universitet og byen Arkitekt C.F. Møllers og landskabsarkitekt C. Th. Sørensens

Læs mere

Kære minister Kære overborgmester Kære rektor Kære gæster

Kære minister Kære overborgmester Kære rektor Kære gæster Kære minister Kære overborgmester Kære rektor Kære gæster Niels Bohr ville have frydet sig, hvis han havde været gæst ved denne begivenhed. Ikke fordi bygningen kommer til at bære hans navn, for han var

Læs mere

Universiteter i orkanens øje internationale udfordringer vidensamfund - globalisering - endelige ressourcer

Universiteter i orkanens øje internationale udfordringer vidensamfund - globalisering - endelige ressourcer Universiteter i orkanens øje internationale udfordringer vidensamfund - globalisering - endelige ressourcer Globaliseringsrådet sætter fornyet fokus på universiteterne Den danske regerings globaliseringsråd

Læs mere

Dansk titel Bachelor (BSc) i folkesundhedsvidenskab. Engelsk titel Bachelor of Science (BSc) in Public Health. Adgangskrav

Dansk titel Bachelor (BSc) i folkesundhedsvidenskab. Engelsk titel Bachelor of Science (BSc) in Public Health. Adgangskrav Akkrediteringsrådet har godkendt bacheloruddannelsen i folkesundhedsvidenskab ved Aarhus Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets-

Læs mere

Troværdighedsbranchen: Krav og forventninger til revisor i dag og i morgen

Troværdighedsbranchen: Krav og forventninger til revisor i dag og i morgen Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsens tale på FSR s årsmøde danske revisorer Revisordøgnet 2013, den 26. september 2013 Troværdighedsbranchen: Krav og forventninger til revisor i dag og i morgen

Læs mere

Glædelig Jul og tak for i år

Glædelig Jul og tak for i år Glædelig Jul og tak for i år 2007 et godt år for AU Fine forskningsresultater Kortet over universitet blev tegnet - med DPU Ledelsen er - eller var på plads! Åbning af nye forskningscentre God ranking

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET 17. JUNI 2010 AARHUS UNIVERSITET MEDARBEJDERMØDE. Aulaen, 9. november 2010

AARHUS UNIVERSITET 17. JUNI 2010 AARHUS UNIVERSITET MEDARBEJDERMØDE. Aulaen, 9. november 2010 17. JUNI 2010 MEDARBEJDERMØDE DE Aulaen, 9. november 2010 De økonomiske rammer for Aarhus Universitet Aktuelle universitetspolitiske emner Visionsplan for den fysiske udbygning Status for den faglige udviklingsproces

Læs mere

PF formandens årsfesttale 2018

PF formandens årsfesttale 2018 PF formandens årsfesttale 2018 Af Lars Holm Deres excellencer, ærede minister. Kære undervisere, ansatte og medstuderende. Mine damer og herrer. Det er mig en stor ære at byde jer velkommen til DTU s og

Læs mere

Jeg er overvældet over, at så mange er kommet her i dag. For mig er det jo en helt

Jeg er overvældet over, at så mange er kommet her i dag. For mig er det jo en helt Kære Minister, tidligere Minister, bestyrelsesformand Kære alle sammen Jeg er overvældet over, at så mange er kommet her i dag. For mig er det jo en helt speciel dag. Det er snart 48 år siden, jeg startede

Læs mere

Rektors tale til Jens Bigum ved receptionen 1. februar Kære Jens

Rektors tale til Jens Bigum ved receptionen 1. februar Kære Jens Rektors tale til Jens Bigum ved receptionen 1. februar 2011 Kære Jens Da universitetsloven blev vedtaget i 2003 fik universiteterne bestyrelser med et flertal af medlemmer udefra. Vi fik selv lov til at

Læs mere

Strategi 2020 Syddansk Universitet

Strategi 2020 Syddansk Universitet Strategi 2020 Syddansk Universitet Forord 3 PÅ VEJ MOD 2020 I 2012 påbegyndte SDU arbejdet med at udvikle en samlet strategi, som kan favne hele universitetet. Resultatet er nærværende strategi, som skal

Læs mere

Rektor Ralf Hemmingsen, Dekan Kjelgaard-Petersen, Ambassadør Sturla Sigurjónsson. Ærede gæster,

Rektor Ralf Hemmingsen, Dekan Kjelgaard-Petersen, Ambassadør Sturla Sigurjónsson. Ærede gæster, Islands-Dansk akademisk tradition. Köbenhavns Universitets Seminar i anledning af Islands Universitets 100 års jubileum. Københavns Universitet, 22. september 2011. Rektor Ralf Hemmingsen, Dekan Kjelgaard-Petersen,

Læs mere

REKTORS JULETALE Søauditorierne 18. december 2009

REKTORS JULETALE Søauditorierne 18. december 2009 REKTORS JULETALE Søauditorierne 18. december 2009 Aarhus Universitet Aarhus Universitet i fortsat udvikling med vækst på helt centrale områder Rekordoptag i 2009 Større forskningsbevillinger Betydelig

Læs mere

Aarhus Universitets Strategi

Aarhus Universitets Strategi Aarhus Universitets Strategi 2008-2012 Lauritz B. Holm-Nielsen 2 Mission, Vision og Værdier Aarhus Universitets mission er gennem forskning samt forskningsbaseret uddannelse, formidling og rådgivning at

Læs mere

I er et imponerende og smukt syn, som I sidder her. Hver for sig og i fællesskab nogle kompetente, kreative og livsglade unge mennesker.

I er et imponerende og smukt syn, som I sidder her. Hver for sig og i fællesskab nogle kompetente, kreative og livsglade unge mennesker. DIMISSIONSTALE 2013 Kære studenter og hf-ere. I er et imponerende og smukt syn, som I sidder her. Hver for sig og i fællesskab nogle kompetente, kreative og livsglade unge mennesker. Vi der er samlet her

Læs mere

Foto: Colourbox STRATEGIEN I OVERSKRIFTER HVOR SKAL VI HEN? 2013-2020. Aarhus Universitet Health Institut for Folkesundhed

Foto: Colourbox STRATEGIEN I OVERSKRIFTER HVOR SKAL VI HEN? 2013-2020. Aarhus Universitet Health Institut for Folkesundhed Foto: Colourbox STRATEGIEN I OVERSKRIFTER HVOR SKAL VI HEN? 2013-2020 Aarhus Universitet Health Institut for Folkesundhed stra folk tegi esun dhed Strategien understøtter udviklingen her på instituttet,

Læs mere

Velkommen til Sandbjerg

Velkommen til Sandbjerg Aarhus Universitet Velkommen til Sandbjerg Velkommen til Aarhus Universitet og velkommen til Sandbjerg! I befinder jer på et historisk sted! Sandbjerggård blev første gang nævnt omkring år 1500 Ca. 1570

Læs mere

Danmark taber videnkapløbet

Danmark taber videnkapløbet Organisation for erhvervslivet 10. december 2008 Danmark taber videnkapløbet AF CHEFKONSULENT CLAUS THOMSEN, CLT@DI.DK OG KONSULENT MADS ERIKSEN, MAER@DI.DK Danske virksomheder flytter mere og mere forskning

Læs mere

Aktuelle universitetstemaer

Aktuelle universitetstemaer 28. MAJ 2010 Aktuelle universitetstemaer Universitets-Samvirket Grundlagt i 1928 Status for Aarhus Universitet I 2009 samarbejdsaftale med: Ingeniørhøjskolen IHA (vidtgående integrerende) Professionshøjskolen

Læs mere

Udvalget for Videnskab og Teknologi 2009-10 L 119 Bilag 7 Offentligt

Udvalget for Videnskab og Teknologi 2009-10 L 119 Bilag 7 Offentligt Udvalget for Videnskab og Teknologi 2009-10 L 119 Bilag 7 Offentligt Ministeren for videnskab, teknologi og udvikling Udvalget for Videnskab og Teknologi Folketinget Christiansborg 1240 København K./.

Læs mere

Indledning... 19 Om store og små bogstaver i fakulteternes navne... 22

Indledning... 19 Om store og små bogstaver i fakulteternes navne... 22 Indhold Rektors forord.................... 15 De to andre 75-års jubilæumsbøger......... 17 25-års jubilæumsbogen.............. 17 50-års jubilæumsbogen.............. 17 Indledning......................

Læs mere

TÅRNBY GYMNASIUM & HF STX

TÅRNBY GYMNASIUM & HF STX 2018 STX 13 VELKOMMEN TIL TG Tårnby Gymnasium & HF er et dejligt sted at være. Skolens godt 900 elever og 125 ansatte bidrager i fællesskab til at skabe den særlige TG-atmosfære, der er på skolen. TG lægger

Læs mere

Finansminister Kristian Jensens tale ved Kommunaløkonomisk Forum torsdag d. 12. januar 2017

Finansminister Kristian Jensens tale ved Kommunaløkonomisk Forum torsdag d. 12. januar 2017 Tale 12. januar 2017 Det talte ord gælder. Finansminister Kristian Jensens tale ved Kommunaløkonomisk Forum torsdag d. 12. januar 2017 Jammer. Jeg hører jammer. Men ikke fra jer kommuner. Faktisk oplever

Læs mere

Grundlag for formand Nils Strandberg Pedersens velkomst ved Københavns Universitets årsfest, den 15. november 2013

Grundlag for formand Nils Strandberg Pedersens velkomst ved Københavns Universitets årsfest, den 15. november 2013 Grundlag for formand Nils Strandberg Pedersens velkomst ved Københavns Universitets årsfest, den 15. november 2013 Deres majestæt minister bestyrelse studerende kolleger mine damer og herrer Heldigvis

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i idræt ved Aarhus Universitet.

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i idræt ved Aarhus Universitet. Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i idræt ved Aarhus Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets- & Bygningsstyrelsens

Læs mere

PF Formandens Årsfesttale 2017

PF Formandens Årsfesttale 2017 PF Formandens Årsfesttale 2017 Deres Kongelige Højhed, excellencer, ministre, kære undervisere, ansatte og medstuderende. Mine damer og herrer. Rigtig hjertelig velkommen til DTU og Polyteknisk Forenings

Læs mere

Hvad er en bachelor?

Hvad er en bachelor? 8 hvad er en bachelor? Hvad er en bachelor? En universitetsuddannelse kan sammensættes på flere måder, men består typisk af to dele en bacheloruddannelse på tre år og en kandidatuddannelse på to år. Bacheloruddannelsen

Læs mere

Orinteringsaften 16. januar 2019

Orinteringsaften 16. januar 2019 Orinteringsaften 16. januar 2019 Hjerteligt velkommen til jer alle, også fra mig. Det er dejligt at se, så af mange af jer har valgt at komme til Aurehøj for at danne jer et indtryk af den skole, vi selv

Læs mere

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelse i bæredygtig energi ved Danmarks Tekniske Universitet.

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelse i bæredygtig energi ved Danmarks Tekniske Universitet. Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelse i bæredygtig energi ved Danmarks Tekniske Universitet. Akkrediteringsrådet har truffet afgørelsen på baggrund af universitetets

Læs mere

Danske erfaringer med Science, Technology and Innovation en integreret tilgang

Danske erfaringer med Science, Technology and Innovation en integreret tilgang Danske erfaringer med Science, Technology and Innovation en integreret tilgang Oslo den 4. maj 2011 Chefkonsulent Karin Kjær Madsen kkm@fi.dk Fokus i præsentationen Etablering af et dansk STI-ministerium

Læs mere

Velkommen til Aalborg Universitet 2013

Velkommen til Aalborg Universitet 2013 Velkommen til Aalborg Universitet 2013 God morgen alle sammen. Og rigtig hjertelig velkommen til Aalborg Universitet, og vores smukke campus her i Sydhavnen. Det er en stor dag i dag både for os og for

Læs mere

Kvalitet og decentrale uddannelsesudbud

Kvalitet og decentrale uddannelsesudbud Fremtidens decentrale uddannelser Holbæk, 26. november 2018 Kvalitet og decentrale uddannelsesudbud Anette Dørge, Direktør Danmarks Akkrediteringsinstitution Indhold Hvad er afgørende for kvalitet i uddannelser?

Læs mere

IT UNIVERSITETET OM IT UNIVERSITETET. Velkommen til den digitale verden

IT UNIVERSITETET OM IT UNIVERSITETET. Velkommen til den digitale verden IT UNIVERSITETET Velkommen til den digitale verden IT Universitetet er dedikeret akademisk viden, der har med computeren at gøre; uddannelse og forskning inden for spil, kommunikation, business og softwareudvikling.

Læs mere

Master i udlandet. University College Nordjylland

Master i udlandet. University College Nordjylland Master i udlandet University College Nordjylland Indhold 1. Indledning... 2 2. Begrebsafklaring og definitioner... 2 2.1 MA (Master of Arts) og MSc (Master of Science)... 2 2.2 MBA: Master of Business

Læs mere

EKTORS SOMMERTALE øauditorierne 17. juni 2009

EKTORS SOMMERTALE øauditorierne 17. juni 2009 EKTORS SOMMERTALE øauditorierne 17. juni 2009 UNIVERSITE Et travlt forårssemester 3 store tværgående aktiviteter har præget debatten Universitetsevalueringen Forligspartierne bag Universitetsloven - fusionerne

Læs mere

Naturvidenskab ved AU

Naturvidenskab ved AU Naturvidenskab ved AU Årsfest Den 9. juni 2006 Oversigt Hovedtal for fakultetet Forskning Forskeruddannelse Uddannelse Formidling Ingeniørområdet Fysisk planlægning Udfordringer Hovedtal for fakultetet

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i biosystemteknologi ved Aarhus Universitet.

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i biosystemteknologi ved Aarhus Universitet. Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelserne i biosystemteknologi ved Aarhus Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets- &

Læs mere

Landsstyreformandens nytårstale 1. januar 2001

Landsstyreformandens nytårstale 1. januar 2001 Landsstyreformandens nytårstale 1. januar 2001 Kære landsmænd. Allerførst vil jeg gerne ønske jer alle et hjerteligt og velsignet godt nytår. Sidste år på denne tid sagde vi farvel til det gamle årtusinde

Læs mere

STRATEGI. Professionshøjskolen Absalon

STRATEGI. Professionshøjskolen Absalon STRATEGI Professionshøjskolen Absalon 2017-2022 UDDANNELSER TIL FREMTIDEN Vi vil skabe endnu bedre uddannelser. Uddannelser der kan bruges, lokalt og regionalt. Uddannelser der kan bygges videre på. Og

Læs mere

1. Indledning. 2. Begrebsafklaring og definitioner. 3. Hvilken masteruddannelse? 2.1 MA (Master of Arts) og MSc (Master of Science)

1. Indledning. 2. Begrebsafklaring og definitioner. 3. Hvilken masteruddannelse? 2.1 MA (Master of Arts) og MSc (Master of Science) Master i udlandet 1 Indhold 1. Indledning... 3 2. Begrebsafklaring og definitioner... 3 2.1 MA (Master of Arts) og MSc (Master of Science)... 3 2.2 MBA: Master of Business Administration... 3 3. Hvilken

Læs mere

Dimissionstale s. 1

Dimissionstale s. 1 Året 2019 er året hvor I bliver studenter fra Stenhus Gymnasium. 449 fantastiske, kloge og skønne unge mennesker. Året 2019 er også året, hvor ytringsfriheden blev udfordret og vores demokrati sat under

Læs mere

Lars Løkke Rasmussen, Folkemødet 2014 14. juni 2014 (Det talte ord gælder)

Lars Løkke Rasmussen, Folkemødet 2014 14. juni 2014 (Det talte ord gælder) Lars Løkke Rasmussen, Folkemødet 2014 14. juni 2014 (Det talte ord gælder) Tak for ordet. Og endnu engang tak til Allinge og Bornholm for at stable dette fantastiske folkemøde på benene. Det er nu fjerde

Læs mere

Kandidatuddannelser på School of Business and Social Sciences

Kandidatuddannelser på School of Business and Social Sciences 2013 Kandidatuddannelser på School of Business and Social Sciences Kandidatuddannelser på School of Business and Social Sciences: Aarhus Corporate Communication Aarhus Erhvervssprog og international erhvervskommunikation

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om undervisningen på universiteterne. Februar 2013

Notat til Statsrevisorerne om beretning om undervisningen på universiteterne. Februar 2013 Notat til Statsrevisorerne om beretning om undervisningen på universiteterne Februar 2013 RIGSREVISORS NOTAT TIL STATSREVISORERNE I HENHOLD TIL RIGSREVISORLOVENS 18, STK. 4 1 Vedrører: Statsrevisorernes

Læs mere

Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Mod ny viden og nye løsninger 2015

Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Mod ny viden og nye løsninger 2015 Det Teknisk-Naturvidenskabelige Fakultet Mod ny viden og nye løsninger 2015 Forord Strategien for Det Teknisk- Naturvidenskabeli- Denne strategi skal give vores medarbejdere Forskning ge Fakultet, som

Læs mere

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af HA-uddannelse i sundhedsledelse ved Syddansk Universitet.

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af HA-uddannelse i sundhedsledelse ved Syddansk Universitet. Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af HA-uddannelse i sundhedsledelse ved Syddansk Universitet. Akkrediteringsrådet har truffet afgørelsen på baggrund af universitetets ansøgning, akkrediteringsrapporten

Læs mere

Livets leksikon åbner Danske forskere bag ny hjemmeside med alt om livets udvikling

Livets leksikon åbner Danske forskere bag ny hjemmeside med alt om livets udvikling Pressemeddelelse fra Aarhus Universitet og Københavns Universitet Livets leksikon åbner Danske forskere bag ny hjemmeside med alt om livets udvikling Klausul: Historien må først offentliggøres søndag aften,

Læs mere

Strategi og ledelsesgrundlag - på vej mod

Strategi og ledelsesgrundlag - på vej mod Strategi og ledelsesgrundlag - på vej mod 2020 www.sdu.dk/strategi2020 Jens Oddershede Rektor 7. november 2012 SDU s Strategi og ledelsesgrundlag - på vej mod 2020 INTRO - Hvorfor en fælles fortælling

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt bacheloruddannelsen i it og sundhed ved Københavns

Akkrediteringsrådet har godkendt bacheloruddannelsen i it og sundhed ved Københavns Akkrediteringsrådet har godkendt bacheloruddannelsen i it og sundhed ved Københavns Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets- & Bygningsstyrelsens

Læs mere

[TITLE WITH CAPITAL LETTERS] AARHUS UNIVERSITET

[TITLE WITH CAPITAL LETTERS] AARHUS UNIVERSITET [TITLE WITH CAPITAL LETTERS] UDDANNELSE -VEJEN TIL VÆKST Uddannelser og vækst Dagens tema: Hvordan kan uddannelser bidrage til øget vækst? Regeringens svar: Hurtigere og højere Udgangspunktet: Uddannelsesniveau,

Læs mere

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelse i European Studies ved Roskilde Universitetscenter.

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelse i European Studies ved Roskilde Universitetscenter. Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelse i European Studies ved Roskilde Universitetscenter. Begrundelse for afslag Uddannelsens samfundsmæssige relevans Uddannelsen

Læs mere

Godt nytår alle sammen. Og velkommen til Kommunaløkonomisk Forum (KØF).

Godt nytår alle sammen. Og velkommen til Kommunaløkonomisk Forum (KØF). 1. Velkommen til KØF 2012 Godt nytår alle sammen. Og velkommen til Kommunaløkonomisk Forum (KØF). Dejligt at vi kan samle så mange til debat om kommunernes økonomiske udfordringer. Det er en god tradition.

Læs mere

MBA PÅ AALBORG UNIVERSITET

MBA PÅ AALBORG UNIVERSITET TAG EN MBA PÅ AALBORG UNIVERSITET Studiestart februar 2020 Skab værdi for dig selv og din virksomhed 2 MBA MASTER OF BUSINESS ADMINISTRATION AAU s MBA skaber værdi for vores forretning Hos Fibertex Nonwovens

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen kandidatuddannelse i idrætsteknologi ved Aalborg Universitet.

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen kandidatuddannelse i idrætsteknologi ved Aalborg Universitet. Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen kandidatuddannelse i idrætsteknologi ved Aalborg Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt

Læs mere

Naturvidenskab ved AU

Naturvidenskab ved AU Naturvidenskab ved AU Erik Meineche Schmidt Årsfest den 3. juni 2005 NF s bidrag til AU s udviklingskontrakt Det naturvidenskabelige Fakultet stræber efter at være blandt de bedste Science-fakulteter på

Læs mere

Tekst: Adgangen til kvalificeret arbejdskraft i hele landet er en forudsætning for vækst og udvikling.

Tekst: Adgangen til kvalificeret arbejdskraft i hele landet er en forudsætning for vækst og udvikling. Udlændinge- og Integrationsudvalget 2016-17 UUI Alm.del endeligt svar på spørgsmål 175 Offentligt Talepapir Arrangement: UUI alm. del - samrådsspørgsmål AL Hvornår: Den 29.september. Kl. 10.00-10.45 DET

Læs mere

STÅ STÆRKERE - TAG EN MBA. Studiestart JANUAR 2015

STÅ STÆRKERE - TAG EN MBA. Studiestart JANUAR 2015 STÅ STÆRKERE - TAG EN MBA Studiestart JANUAR 2015 LEDERE MED DE RETTE KOMPETENCER ER EN FORUDSÆTNING FOR VORES FORTSATTE SUCCES Jeg havde fornøjelsen af at sige tillykke til MBA-uddannelsens første dimittender

Læs mere

Bestyrelsesmøde nr. 86 d. 6. december 2016 Punkt 15.a. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse. Vedr.: Københavns Universitets (KU) ranking i 2016

Bestyrelsesmøde nr. 86 d. 6. december 2016 Punkt 15.a. Bilag 1. Københavns Universitets bestyrelse. Vedr.: Københavns Universitets (KU) ranking i 2016 K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T ET Bestyrelsesmøde nr. 86 d. 6. december 2016 Punkt 15.a. Bilag 1 Københavns Universitets bestyrelse S A G S N O T A T 21. NOVEMBER 2016 Vedr.: Københavns Universitets

Læs mere

Regionsrådsformand Steen Bach Nielsen tale til Nytårskur 2013

Regionsrådsformand Steen Bach Nielsen tale til Nytårskur 2013 Regionsrådsformand Steen Bach Nielsen tale til Nytårskur 2013 Velkommen til nytårskur i Region Sjælland. Jeg har glædet mig meget til i dag, for det at tage hul på et nyt år er specielt hvert år. Det giver

Læs mere

Statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale den 1. januar 2011 Talen er klausuleret til den er holdt lørdag den 1. januar 2011 kl. 19.

Statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale den 1. januar 2011 Talen er klausuleret til den er holdt lørdag den 1. januar 2011 kl. 19. Statsminister Lars Løkke Rasmussens nytårstale den 1. januar 2011 Talen er klausuleret til den er holdt lørdag den 1. januar 2011 kl. 19.30 Godaften. Jeg tror, at mange har det ligesom jeg: Nytåret er

Læs mere

På denne måde giver den strategiske opmærksomhed på translationel forskning SUND en fokuseret interaktion med omgivelserne og samfundet.

På denne måde giver den strategiske opmærksomhed på translationel forskning SUND en fokuseret interaktion med omgivelserne og samfundet. Translationel forskning - et vigtigt fokus i SUNDs forskningsstrategi Syddansk Universitets og Det Sundhedsvidenskabelige Fakultets (SUND) naturlige samspil med omverdenen samt kvaliteten af forskningsmiljøerne

Læs mere

Kandidatuddannelsen Hvis hovedvægten i det samlede 5-årige uddannelsesforløb ligger på det samfundsvidenskabelige hovedområde:

Kandidatuddannelsen Hvis hovedvægten i det samlede 5-årige uddannelsesforløb ligger på det samfundsvidenskabelige hovedområde: Akkrediteringsrådet har godkendt kombinationsfaget i globale studier ved Roskilde Universitetscenter. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets-

Læs mere

TAG EN MBA PÅ AALBORG UNIVERSITET. Skab værdi for dig selv og din virksomhed

TAG EN MBA PÅ AALBORG UNIVERSITET. Skab værdi for dig selv og din virksomhed TAG EN MBA PÅ AALBORG UNIVERSITET 2019 Skab værdi for dig selv og din virksomhed 2 MBA MASTER OF BUSINESS ADMINISTRATION AAU s MBA er direkte værdiskabende for virksomheden Aalborg Havn har haft stor glæde

Læs mere

Indhold og målepunkter i Aarhus Universitets udviklingskontrakt

Indhold og målepunkter i Aarhus Universitets udviklingskontrakt U D K A S T Indhold og målepunkter i Aarhus Universitets udviklingskontrakt Samfundet stiller berettigede krav til universiteterne Universiteternes rolle vokser Universiteternes rolle i samfundet ændrer

Læs mere

Nye muligheder til de dygtigste

Nye muligheder til de dygtigste Nye muligheder til de dygtigste I Danmark skal vi satse på de dygtigste. Dem som har ekstraordinære evner og drive, og som kan sætte et afgørende aftryk på fremtiden, hvis de får mulighed for at udfolde

Læs mere

Erhvervsmægler Nybolig Erhverv Odense. Cortex Park

Erhvervsmægler Nybolig Erhverv Odense. Cortex Park Erhvervsmægler Nybolig Erhverv Odense Cortex Park Cortex Park salgsprospekt 2017 SALGSPROSPEKT Cortex Park 5230 Odense Skarpe hjerner, innovative samarbejder og succesfulde iværksættere. Odenses nye eventyr

Læs mere

Studiestart JANUAR 2016 STÅ STÆRKERE TAG EN MBA

Studiestart JANUAR 2016 STÅ STÆRKERE TAG EN MBA Studiestart JANUAR 2016 STÅ STÆRKERE TAG EN MBA LEDERE DER ER KLAR TIL FREMTIDENS UDFORDRINGER SKABER FORUDSÆTNINGEN FOR VORES SUCCES Hos DESMI har vi sendt flere nøglemedarbejdere på MBA-uddannelsen på

Læs mere

TAG EN MBA PÅ AALBORG UNIVERSITET. Er du klar til fremtidens udfordringer?

TAG EN MBA PÅ AALBORG UNIVERSITET. Er du klar til fremtidens udfordringer? TAG EN MBA PÅ AALBORG UNIVERSITET. Er du klar til fremtidens udfordringer? KOMPETENCEUDVIKLING ER EN NATURLIG DEL AF VORES FORTSATTE SUCCES Nordjyske Bank har i de seneste år været igennem en større omstillingsproces,

Læs mere

Men vi er her først og fremmest for at fortsætte ad den vej, som kongressen udstak i 2009.

Men vi er her først og fremmest for at fortsætte ad den vej, som kongressen udstak i 2009. 1 Formand Bente Sorgenfreys mundtlige beretning: Vi tjener kassen - statskassen. Vi er samlet for at gøre en forskel. FTF s repræsentantskabsmøde 11. maj 2011 OBS: Det talte ord gælder. Naturligvis skal

Læs mere

VELKOMMEN NÅ DIT MÅL - OG GLÆD DIG TIL TRE FANTASTISKE ÅR!

VELKOMMEN NÅ DIT MÅL - OG GLÆD DIG TIL TRE FANTASTISKE ÅR! VELKOMMEN NÅ DIT MÅL - OG GLÆD DIG TIL TRE FANTASTISKE ÅR! NATURVIDENSKAB Hvordan virker robotter? Kan vi mennesker mindske den globale opvarmning? Og hvorfor er det så vigtigt at få motion? Spørgsmål

Læs mere

TÅRNBY GYMNASIUM & HF STX

TÅRNBY GYMNASIUM & HF STX 2019 STX 13 VELKOMMEN TIL TG TG er et dejligt sted at være. Det er noget, jeg ofte hører fra skolens elever og ansatte, og man mærker det selv, når man færdes på skolen. Selvom vi er en stor skole med

Læs mere

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelsen i Innovation and Technology Management ved Aarhus Universitet.

Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelsen i Innovation and Technology Management ved Aarhus Universitet. Akkrediteringsrådet har givet afslag på akkreditering af kandidatuddannelsen i Innovation and Technology Management ved Aarhus Universitet. Akkrediteringsrådet har truffet afgørelsen på baggrund af universitetets

Læs mere

Cortex Park CORTEX PARK, 5230 ODENSE SALGSPROSPEKT 2014

Cortex Park CORTEX PARK, 5230 ODENSE SALGSPROSPEKT 2014 Cortex Park CORTEX PARK, 5230 ODENSE SALGSPROSPEKT 2014 Side 2 Cortex Park salgsprospekt 2014 Fyn er utvivlsomt det strategisk mest udbytterige valg i forbindelse med den nye Forsker & Videnpark. Det gælder

Læs mere

Der er desværre andre og mere alvorlige grunde til, at 1. maj er noget særligt i år.

Der er desværre andre og mere alvorlige grunde til, at 1. maj er noget særligt i år. Frank Jensen, Socialdemokratiet 1. maj 2010: Fælles front for folkeskolen Kære venner, Det er en særlig oplevelse for mig at fejre den traditionsrige 1. maj i år. Som Københavns overborgmester. Sidste

Læs mere

Syv veje til kærligheden

Syv veje til kærligheden Syv veje til kærligheden Pouline Middleton 1. udgave, 1. oplag 2014 Fiction Works Aps Omslagsfoto: Fotograf Steen Larsen ISBN 9788799662999 Alle rettigheder forbeholdes. Enhver form for kommerciel gengivelse

Læs mere

Interessetilkendegivelse om eventuel mulig integration af Handelshøjskolen i Århus (ASB) med andre universiteter og sektorforskningsinstitutioner

Interessetilkendegivelse om eventuel mulig integration af Handelshøjskolen i Århus (ASB) med andre universiteter og sektorforskningsinstitutioner Videnskabsminister Helge Sander Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling Bredgade 43 1260 København K Bestyrelsen Tlf.: 89 48 66 88 Fax: 86 15 95 77 E-mail: ksn@asb.dk Århus, den 3. april 2006

Læs mere

I har bidraget med Politisk Forum, elevråd, SEF, Operation Dagsværk, DFUNK for uledsagede flygtninge, Amnesty, fredagscaféer og mange andre sociale og

I har bidraget med Politisk Forum, elevråd, SEF, Operation Dagsværk, DFUNK for uledsagede flygtninge, Amnesty, fredagscaféer og mange andre sociale og DIMISSIONSTALE 2018 At blive student, det er stort for jer og for skolen. Og glæden over det, begejstringen og stoltheden den skal deles med andre, for rigtigt at kunne folde sig ud. Derfor er det noget,

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kombinationsfaget i arbejdslivsstudier ved Roskilde Universitetscenter.

Akkrediteringsrådet har godkendt kombinationsfaget i arbejdslivsstudier ved Roskilde Universitetscenter. Akkrediteringsrådet har godkendt kombinationsfaget i arbejdslivsstudier ved Roskilde Universitetscenter. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets-

Læs mere

AARHUS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde BM november 2007

AARHUS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde BM november 2007 AARHUS UNIVERSITET Bestyrelsesmøde BM 7-2007 8. november 2007 Pkt. 1 Godkendelse af dagsorden Aarhus Universitets bestyrelse 8. november 2007 2 Pkt. 2 Godkendelse af referat fra bestyrelsesmøde den 24.

Læs mere

HUM TEOL JURA SUND SAMF SCIENCE BRIC. 8 institutter. 6 institutter. 12 institutter. 13 institutter. Bestyrelse. Rektorsekretariatet.

HUM TEOL JURA SUND SAMF SCIENCE BRIC. 8 institutter. 6 institutter. 12 institutter. 13 institutter. Bestyrelse. Rektorsekretariatet. Samarbejde i studiemiljøet Kim Lefmann, Niels Bohr Institutet Københavns Universitet MBU konference om teknikfag og gruppeeksamen Roskilde, 24/1-2013 Dias 1 Bestyrelse Rektorsekretariatet Direktion Uddannelsesservice

Læs mere

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i mekanik ved Aarhus Universitet.

Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i mekanik ved Aarhus Universitet. Akkrediteringsrådet har godkendt kandidatuddannelsen i mekanik ved Aarhus Universitet. Godkendelsen er givet på baggrund af Akkrediteringsrådets positive akkreditering samt Universitets- & Bygningsstyrelsens

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Udvalget for Videnskab og Teknologi 2010-11 UVT alm. del Bilag 104 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Titel Åbent samråd fælles med videnskabsministeren - i Folketingets Uddannelsesudvalg.

Læs mere

ledelse der inviterer og insisterer

ledelse der inviterer og insisterer Find vejen frem VIA University College VIAs ledelsesgrundlag ledelse der inviterer og insisterer integrerende ledelse Ledere og medarbejdere ved noget forskelligt og er gensidigt afhængige for at lykkes

Læs mere

Høringsudkast 6. juli 2012

Høringsudkast 6. juli 2012 Forslag til Lov om ændring af lov om offentlige forskningsinstitutioners kommercielle aktiviteter og samarbejde med fonde (Hjemmel for universiteterne til at formidle visse boliger og studielån i forbindelse

Læs mere

HOVEDELEMENTER I MASTERPLAN FOR DEN FYSISKE UDVIKLING AF AARHUS UNIVERSITET AARHUS UNIVERSITET

HOVEDELEMENTER I MASTERPLAN FOR DEN FYSISKE UDVIKLING AF AARHUS UNIVERSITET AARHUS UNIVERSITET HOVEDELEMENTER I MASTERPLAN FOR DEN FYSISKE UDVIKLING AF MASTERPLAN FOR AU S FYSISKE UDVIKLING Bestyrelsen godkendte 11. april 2018 visionerne for AU s fysiske udvikling. Masterplanen er universitetets

Læs mere

Digital forskning fylder meget lidt

Digital forskning fylder meget lidt Jonas Orebo Pyndt, fagleder for forsknings- og innovationspolitik jopy@di.dk, 3377 4613 Mads Juul Sørensen, studentermedhjælper mjus@di.dk, 3377 3993 Digital forskning fylder meget lidt Digitaliseringen

Læs mere

Aarhus School of Business Handelshøjskolen i Århus. Lasting Ideas

Aarhus School of Business Handelshøjskolen i Århus. Lasting Ideas Aarhus School of Business Handelshøjskolen i Århus Lasting Ideas Om Aarhus School of Business Aarhus School of Business er et af 12 universiteter i Danmark Aarhus School of Business er EQUIS akkrediteret,

Læs mere

STRATEGIPROCESSEN PÅ AAU

STRATEGIPROCESSEN PÅ AAU STRATEGIPROCESSEN PÅ AAU 2014-2015 REKTOR PER MICHAEL JOHANSEN OPLÆG PÅ LEDERDAG 24. NOVEMBER 2014 1 AAU hvor er vi nu? Et positivt indtryk mange dygtige og engagerede mennesker Både kendte og ukendte

Læs mere

Stærke virksomheder i et stærkt samfund

Stærke virksomheder i et stærkt samfund Stærke virksomheder i et stærkt samfund D É T A R B E J D E R D I FO R D É T A R BEJ D ER D I FO R Stærke virksomheder i et stærkt samfund Danmark skal være verdens bedste land at leve i og verdens bedste

Læs mere

VI KAN LANGT MERE - SAMMEN

VI KAN LANGT MERE - SAMMEN VALGKATALOG 2018 2021 SOCIALDEMOKRATIET I KOLDING KOMMUNE Socialdemokratiet i Kolding Kommune tror på dig som medborger og på os alle som fællesskab. Vi er overbevist om, at vi kan langt mere sammen, end

Læs mere

a d e m i e t Program for foråret 2011 Akademiet for Talentfulde Unge

a d e m i e t Program for foråret 2011 Akademiet for Talentfulde Unge A k a d e m i e t Program for foråret 2011 Årgang Akademiet Mørkhøjvej 78 2700 Brønshøj Tlf: 4454 4736 info@ungetalenter.dk www.ungetalenter.dk Akademiet er støttet af Region Hovedstaden Forår 1.g Akademisk

Læs mere

københavns universitet det juridiske fakultet JURA TIL FREMTIDEN STRATEGI

københavns universitet det juridiske fakultet JURA TIL FREMTIDEN STRATEGI københavns universitet det juridiske fakultet JURA TIL FREMTIDEN STRATEGI 2018-2023 VISION Det Juridiske Fakultet bidrager aktivt til samfundets udvikling. Vi udforsker, udfordrer og udvikler det ret lige

Læs mere

ADGANGSKRAV for Fysik og Kemi

ADGANGSKRAV for Fysik og Kemi ADGANGSKRAV for Fysik og Kemi CAND.SCIENT. Gældende pr. 1. september 2019 ROSKILDE UNIVERSITET 1 1. Adgangskravav 1.1 Retskrav Har du gennemført en Naturvidenskabelig bacheloruddannelse på RUC i Fysik

Læs mere

Hvilke udfordringer og muligheder ser I i forhold til den nye folkeskolereform?

Hvilke udfordringer og muligheder ser I i forhold til den nye folkeskolereform? Hvilke udfordringer og muligheder ser I i forhold til den nye folkeskolereform? Muligheder: Vi skal tænke anderledes Folkeskolen har med reformudspillet fået en markant udfordring, som giver muligheder

Læs mere

Godkendelse af ny uddannelse. Godkendelse af ny bacheloruddannelse i teknisk videnskab (kunstig intelligens og data) Afgørelsesbrev

Godkendelse af ny uddannelse. Godkendelse af ny bacheloruddannelse i teknisk videnskab (kunstig intelligens og data) Afgørelsesbrev Afgørelsesbrev Danmarks Tekniske Universitet dtu@dtu.dk Godkendelse af ny uddannelse Uddannelses- og forskningsministeren har på baggrund af gennemført prækvalifikation af Danmarks Tekniske Universitets

Læs mere

Velkommen til statskundskab

Velkommen til statskundskab københavns universitet institut for statskundskab Velkommen til statskundskab 1 Velkommen til statskundskab 3 Bliv uddannet problemløser På Statskundskab i København bliver du uddannet til problemløser.

Læs mere