Evaluering af socialfondsprojekt Fremtidens Naturfaglige Lærere

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Evaluering af socialfondsprojekt Fremtidens Naturfaglige Lærere"

Transkript

1 Baggrunden for projektet: Dette er den endelige evaluering af projekt Fremtidens Naturfaglige Lærere, der har været gennemført på Syddansk Universitet, Det Naturvidenskabelige Fakultet i perioden fra 1. januar 2006 til 31. december Projektet formål er at udvikle, afprøve og evaluere en modulopbygget videreuddannelse for lærerne i de naturfaglige fag i grundskolen med henblik på at søge om ministeriel godkendelse af en masteruddannelse ved udløbet af projektperioden. Uddannelsen vil være forskningsbaseret og bygge på de fagdidaktiske kompetencer, der besiddes af ansøger og samarbejdspartnere. Formålet med projektet er at give lærerne de manglende faglige værktøjer, der fører dem up to date med frontforskning og erhvervslivets krav til elevernes kompetencer og give den en faglig identitet som underviser i naturfagene. Baggrunden for projektet skal ses i lyset af, at Det Naturvidenskabelige Fakultet i en årrække har arbejdet målrettet med at rekruttere nye studerende og har i det arbejdet haft tætte samarbejdsrelationer med ikke alene gymnasier, men i høj grad også grundskoler. Det er vores klare opfattelse, at skal andelen af unge, der vælger en naturvidenskabelig uddannelse øges, så skal der gøres en stor indsats i grundskolen. Det er i høj grad her at fravalget af de naturvidenskabelige fag sker. Set i det lys, synes vi, at det vil være særdeles interessant og relevant at arbejde sammen med lærerne i grundskolen med henblik på at udvikle deres faglige kundskaber og give dem motivation og arbejdsglæde. Der findes en række forskellige publikationer, der afdækker nogle af de problemstillinger, som vi som samfund står over for i relation til naturfagsundervisningen i folkeskolen. Disse styrkede os i vores opfattelse af, at det var vigtigt, at vi gjorde en ekstra indsats for at øge lærernes trivsel. "En del lærere i geografi, biologi og fysik/kemi føler en relativ lav arbejdsglæde" (Inspiration til fremtidens naturfaglige uddannelser, Naturfagene i folkeskolen. Af Søren Dragsted)

2 En del af den lave arbejdsglæde hænger utvivlsomt sammen med, at en stor del af de lærere, der underviser i de naturfaglige fag ikke har det som linjefag, og derfor føler usikkerhed og utilfredshed ved at skulle undervise i fagene. Selv i faget fysik/kemi, som har flest linjefagsuddannede er situationen kritisk: "Cirka 60 % af lærerne er linjefagsuddannede, men situationen bliver kritisk de kommende år, hvor op mod 2/3 af folkeskolens fysik/kemilærere skal udskiftes i løbet af de næste 15 år med et særligt stort pres den kommende tiårs periode" (Inspiration til fremtidens naturfaglige uddannelser, Naturfagene i folkeskolen. Af Søren Dragsted). Konsekvensen af lærernes lave arbejdsglæde og manglende opdatering af såvel faglig som fagdidaktisk viden i de naturfaglige fag er, at undervisningen i disse fag er på et fagligt for lavt niveau og uden engagement fra lærerens side. Resultatet ses i forskellige internationale undersøgelser fx TIMMS og PISA, der dokumenterer, at de danske børn lærer for lidt i sammenligning med de lande, vi normalt sammenligner os med. Endvidere kan man med jævne mellemrum læse i medierne, at der bliver stadig flere, der opnår en lav karakter ved folkeskolens afgangsprøve, og at problemerne er størst i fagene matematik og fysik/kemi. Der er uden tvivl mange meninger om, hvad årsagerne er til ovenstående, men de fleste vil nok være enige i, at lærernes manglende faglige viden og et arbejdsmiljø, der fører til manglende engagement i undervisningen i de naturfaglige fag, spiller en væsentlig rolle. En anden problemstilling ligger i, at eleverne finder eksperimentel naturvidenskab interessant, men de eksperimenter de udfører, er traditionelle og stereotype og er ikke i stand til at fange elevernes interesse. Eksperimenterne er desuden for løsrevet og eleverne kan ikke koble dem til den teori, som de lærer i skolen. Der er behov for at lærerne bliver i stand til at undervise tværfagligt i konkrete anvendelsesorienterede forløb, der dermed også synliggør de karrieremuligheder, der findes inden for det naturvidenskabelige område.

3 Det var på den baggrund, at vi ønskede at iværksætte projekt Fremtidens Naturfaglige Lærere samt udvikle og få en ministeriel godkendt forskningsbaserede videreuddannelse. Projektets målgruppe og visitation: Projektet målgruppe er lærere i grundskolens ældste klassetrin, der underviser på klassetrin i naturfagene. I projektet har vi forstået de naturfaglige fag som; geografi, biologi, matematik og fysik/kemi. Lærere fra de deltagende kommuner har som en del af deres arbejde indgået i projektet for at teste og evaluere de enkelte moduler, som masteruddannelse bliver bygget op af. Sammensætning af deltagere er sket efter ønske fra de enkelte kommuner/skoler, der vurderer, hvilke lærere der har størst behov for videreuddannelse. Behovet har været begrundet i lærerens ønske om at opnå en større faglig brede, såvel fag-fagligt og fagdidaktisk, manglende faglig viden om de naturfaglige emner, som følge af at læreren ikke har linjefag i det pågældende fag, eller at den viden læreren besidder, er forældet, da naturvidenskaben udvikler sig med stor hast. Ønsket om videreuddannelse af en lærer har altså kunnet ske for dels at engagere en medarbejder, som "tvinges" til at undervise i et ikke linjefag eller for at motivere en ældre medarbejder til at blive længere på arbejdsmarkedet. I praksis har det dog vist sig, at de deltagende lærere alle har været linjefagsuddannet og har inden starten i projektet allerede besiddet et stort engagement og viden. Desuden har alle haft en stor motivation og lyst til videreuddannelse og udvikling og alle har ønsket/ansøgt kommunerne om at få lov til at deltage i projektet. De er således ikke prototypen på lærerstablen generelt, men langt hen af vejen er det de bedste lærere, som kommunerne har sendt. Ikke mindst derfor er det meget interessant, at de deltagende lærere selv fremhæver i deres evalueringer, at de med projektet har fået en faglig stolthed tilbage og en stor lyst til at udvikle egen undervisning. Men de vil mere end det. De ønsker at være med til at ændre og udvikle deres egen skoles naturfagsundervisning generelt eller måske endda gøre en forskel på kommunalt niveau.

4 Til trods for at det som sagt har været meget dygtige lærere, der har deltaget i projektet, som besidder gode pædagogiske kompetencer, så har projekt vist, præcist som vi skrev i ansøgningen, at lærerne har haft brug for at få kendskab til aktuel faglig og fagdidaktisk viden, blandt andet med henblik på at blive inspireret og vejledt i, hvordan man kan samarbejde på tværs af de naturfaglige fag. Ud over øget fagsammenspil har der været behov for at introducere læreren for nye emner og nye fremstillingsformer. Målgruppen har altså et behov for en bred viden om nye naturvidenskabelige emner i højere grad en faglig fordybelse i enkeltområder. Projektets indhold er blevet udviklet i samarbejde med konsulenter fra de deltagende kommuner for at sikre os, at indholdet svarede til deltagernes behov. Endvidere er der løbende foretaget såvel mundtlige som skriftlige evalueringer blandt deltagerne, hvilket har givet anledning til mindre justeringer i undervisningsform, indhold og vægtningen af temaer. Deltagernes skriftlige evalueringer er vedlagt som bilag. Projektets målsætninger og gennemførelse: Projektets overordnede mål er at udvikle og afprøve en modulopbygget videreuddannelse, der giver et kompetenceløft til grundskolens lærere i naturfagene. Modulerne skal være fagligt relevante for lærere, der underviser grundskolens ældste elever svarende til klassetrin i fagene matematik, biologi, geografi og fysik/kemi. Det skal være muligt at deltage i modulerne uafhængigt af hinanden om end det største udbytte selvsagt vil opnås ved at tage alle moduler. I løbet af projektet har vi erfaret, at det er mere hensigtsmæssigt, at modulerne bygger oven på hinanden og dermed sikre den faglige progression. Det har endvidere været et krav for at få godkendt en masteruddannelse, at der er faglig progression i modulerne. Deltagerne har ligeledes ønsket, at modulerne bygger oven på hinanden, således alle moduler leder frem mod masterafhandlingen. I Masteruddannelsen i Naturfagsundervisning er det derfor således at modul 1 kan tages som enkeltfag mens øvrige fag skal tages successivt. Målet er ved hjælp af videreuddannelse at give lærerne den faglige viden, der er helt central for, at de kan varetage undervisningen tilfredsstillende for eleverne, skolens ledelse og ikke mindst

5 dem selv. I den forbindelse er det mindre vigtigt, om lærerne har et eksakt kendskab og forståelse for alle teorier og formler bag naturvidenskaben. Men det er helt essentielt, at de opnår indsigt i, hvordan naturvidenskaben anvendes i et moderne samfund og til moderne naturvidenskabelige arbejdsmetoder. Den viden hos lærerne er helt central for, at læreren kan tilbyde en undervisning, der er vedkommende og interaktiv, og herigennem skabe engagement og tilfredshed i jobbet for læreren. En vigtig sidegevinst er, at eleven modtager en bedre undervisning, der giver større læring og interesse og som samtidig er en øjenåbner for eleven til at se de erhvervsmuligheder som ligger i naturvidenskaben. Projektet er et tæt samarbejde mellem centrale aktører på uddannelsesmarkedet, hvor både udbyder- og aftagerinstitutioner er repræsenteret, således at de forskellige spydspidskompetencer vi hver især besidder, bliver udnyttet. For at styrke ansøgers kompetencer i forhold til målgruppen og til gennemførelse af projektet har vi indgået et samarbejde med følgende partnere: CVU Jelling (tidl. Jelling Seminarium) CVU Sønderjylland (tidl. Haderslev Seminarium) Danfoss Universe Odense Kommune Kolding Kommune Sønderborg Kommune Svendborg Kommune Projektpartnerne har deltaget i 15 arbejdsgruppemøder, hvor de enkelte moduler er blevet udviklet og diskuteret. Det har været en kæmpe gevinst for projektet at have partnere, som har været så aktive og tæt på praksis, som tilfældet har været. Den egentlige udvikling af projekterne har foregået på Syddansk Universitet i Center for Naturvidenskabernes og Matematikkens Didaktik, og projektpartnernes rolle har primært været at kvalificere det arbejde. Det skal ses i lyset af, at der har været en stor opbakning fra projektpartnerne til det arbejde, som universitetet har lavet.

6 Projektet bestod af to hoveddele, som gennemførtes sideløbende. Den ene del bestod i udvikling, evaluering og forbedring af de enkelte videreuddannelsesmoduler. Den anden del bestod i, at deltagerne gennemførte og testede de enkelte moduler. Der har selvsagt været en hvis tidsmæssig forskydning, da modulerne i sagens natur først skulle udvikles inden de kunne afprøves. Det har på grund af projektets tidsafgrænsning ikke være muligt at teste alle moduler, men den enkelte deltager vil have gennemført det, der svarer til en halv masteruddannelse (30 ECTS) Modulerne udvikledes således, at deltagerne blev præsenteret for, og selv skulle lære at tilrettelægge tværfaglige undervisningsforløb, der tog udgangspunkt i konkrete anvendelsesorienterede problemstillinger. Der blev lagt vægt på, at forløbene skildrer virkeligheden, og at læreren blev i stand til at udføre eksperimentelt arbejde, der efterfølgende kunne bruges direkte i en undervisningssituation. Teorien til det eksperimentelle arbejde blev herefter inddraget for at forklare det fænomen, der blev konstateret ved udførelsen af det eksperimentelle arbejde. Det er således blevet tydeliggjort, hvordan teorien bruges i virkelighedens verden. Der er lagt stor vægt på den praktiske del i projektet. Modulerne er opbygget således, at lærere kan afprøve de enkelte elementer i egen undervisning, læreren kommer altså i praktik i egen praksis. Modulerne er ikke delt mellem fagdidaktiske moduler og faglige moduler, da det efter vores opfattelse er vigtigt med et direkte samspil mellem det fagdidaktiske og det faglige. Det fagdidaktiske er derfor integreret i alle moduler. Modulerne er flerfaglige og dækker tilsammen alle naturfagene. Geografisk er størstedelen af projektet foregået på Syddansk Universitet Campus Odense på grund af laboratoriefaciliteter og undervisernes tilknytning hertil. Enkelte dele blev afholdt på Danfoss Universe for at inddrage de muligheder og kompetencer, der eksisterer i den naturvidenskabelige oplevelsespark.

7 Ifølge ansøgningen skulle Syddansk Universitet og projektpartnerne udvikle følge videreuddannelsesmoduler: 1. Udvikle videreuddannelsesmodulerne 1-3 med et omfang på hver 10 ECTS-point (obligatoriske moduler på masteruddannelsen). 2. Udvikle videreuddannelsesmodul 4 på 15 ECTS-point (obligatorisk modul på masteruddannelsen, afsluttende projekt). 3. Udvikle videreuddannelsesmodulerne 5-8 på hver 5 ECTS-point (valgfri pulje, deltageren vælger tre moduler på masteruddannelsen). Deltagerne gennemførte i foråret 2007 modul 1 og modul 5. Evalueringerne heraf viste, at lærerne fandt det forvirrende og hektisk med to moduler i det samme semester. Derfor besluttet vi efterfølgende i samarbejde med projektpartnerne, at det var mere hensigtsmæssigt, at modul 1-3 blev opnormeret til 15 ECTS og deltagerne så kun skal have et modul per semester. Omfangsmæssigt skal deltagerne altså det samme stof igennem som tidligere, men det er lettere at etablere sammenhæng og fokus, når det er i et modul. Deltagerne har så ingen valgmoduler, men kan til gengæld selv vælge en del af pensum og dermed tone modulerne i den retning, som har deres særlige interesse og som de eventuelt har tænkt sig at skrive masterafhandlingsprojekt inden for. Evalueringen fra modul 2 viser, at lærerne var meget mere tilfredse med kun at have et modul per semester. Deltagerne har i løbet af projektet gennemført modul 1 og 2 svarende til 30 ECTS-point eller en halv masteruddannelse. Effekt: Det er aldrig nogen let opgave, at måle et projekts effekt, fordi resultaterne ikke kan vejes og projektet indgår i en sammenhæng, som resultaterne også bliver påvirket af. I dette projekt er der dog kommet nogle meget konkrete resultater. 1) I ansøgningen opsatte vi en målsætning om, at de deltagende lærere i løbet af projektperioden skulle gennemføre det, der svarer til en halv masteruddannelse. Det er lykkes for 19 ud af de 24 lærere der startede, og det er faktisk ganske flot, når det tages i

8 betragtning, hvor meget det kræver af den enkelte, at studere ved side af at skulle passe det daglige arbejde. Af de 19 har 17 valgt at forsætte med modul 3 og 4, så de har en fuld masteruddannelse ved udgangen af Det er et meget flot tal og vidner om stor opbakning fra såvel de deltagende lærere som de kommuner, der er arbejdsgivere for lærere og som skal betale for at lærerne færdiggøre deres uddannelse. 2) En anden målsætning i ansøgningen gik på, at der i løbet af projektperioden skulle udarbejdes en ansøgning til Ministeriet for Videnskab, Teknologi og Udvikling med henblik på at få godkendt en masteruddannelse, der er udviklet til at opkvalificere lærerne i naturfagene. Den del af projektet er også lykkes. I september 2007 blev ansøgningen indsendt til ministeriet, og den er netop blevet godkendt i januar måned Dette betyder, at der fra 1. september 2008 udbydes en Masteruddannelse i Naturfagsundervisning ved Syddansk Universitet. Uddannelsen er den første af sin art i Danmark, idet der ikke tidligere er udbudt en forskningsbaseret uddannelse, der er målrettet grundskolelærerne inden for naturfagene. Som bilag til denne evaluering er vedlagt henholdsvis ansøgning til ministeriet samt den efterfølgende akkrediteringsrapport, hvor uddannelsen bliver godkendt. 3) En tredje målsætning i ansøgning var at etablere et tættere samarbejde med aktører i den syddanske region inden for de uddannelsesmæssige aktører. Det må også konstateres at være lykkes i udstrakt grad. Det har været en stor styrke for projektet, at aktørerne havde vidt forskellige baggrunde og roller i forhold til grundskolen. Der har ikke været nogen tendenser til manglende fælles fodslag i arbejdsgruppen, men tværtimod været en enighed om, at det var noget unikt og meget udbytterigt for alle parter, som vi var i færd med at gennemføre. Det frugtbare samarbejde kommer nok bedst til udtryk ved, at projektpartnerne har ønsket, at vi fortsat mødes og følger op på masteruddannelsen og ikke mindst på de lærere, som er i færd med at færdiggøre deres masteruddannelse. Der er således stor fokus på fra alle projektpartnere, at de deltagende lærere ikke blot skal vende tilbage til deres almindelige lærerjob, de skal også være med til at starte en ny udvikling på

9 egen skole eller i deres kommune inden for naturfagsundervisningen. Det er derfor vigtigt, at vi fra projektstart har haft de relevante aktører med i projektet, og dermed sikret os opbakning fra kommunerne til projektet og til lærernes fremadrettet og forandrede undervisningssituation. Det samarbejde som er skabt mellem projektpartnerne kommer derfor også til at række langt ud over projektperioden. 4) Den fjerde og sidste målsætning var at give de deltagende lærerne i projektet et fagfagligt og fagdidaktisk løft med henblik på at udvikle deres undervisning og give lærerne arbejdsglæden tilbage. Det er vanskeligt at måle på disse parametre, men vi har valgt at lade deltagerne selv vurdere, hvad de har fået ud af de enkelte moduler. Overordnet har lærerne været meget aktive og meget positive i forhold til det videreuddannelsesforløb, som de gennemgår. De har selv været med til at komme med indspil til vægtning af indhold og forslag til konkrete temaer, der tages op i undervisningen, hvilket har givet dem et medejerskab og stort engagement. Vedlagt denne evaluering er der kopier af lærernes evalueringer efter modul 1 og 2. Den ene underviser har sammenfattet det således: De lærere, der har gennemført hhv. modul 1 og 2 i projekt Fremtidens naturfaglige lærere har løbende givet deres mening til kende dels om det de allerede har oplevet, men også om deres forventninger til det fremtidige forløb. I forbindelse med evalueringerne af modulerne er der kommet yderst positive tilkendegivelser tilbage. Alle studerende lærere har meldt tilbage, at de har fået et stort fagdidaktisk udbytte. Mange har ændret deres syn på naturvidenskaben og alle har fået øjnene op for, at naturfagsundervisningen kan foregå på andre måder end den traditionelle laboratorieundervisning, man oftest ser i folkeskolen. Der er blevet åbnet op for vigtigheden af skæve vinkler på naturvidenskaben og betydningen af historien til at binde det faglige sammen og gøre det relevant og interessant. I forbindelse med afslutningen af projektet er lærerne blevet spurgt, om de kan anbefale andre at starte på uddannelsen. Samtlige lærere anbefaler andre at starte. Dog er der

10 oftest det forbehold, at man skal sørge for at have god tid til at fordybe sig. Ellers kan det blive mere en byrde end en fornøjelse. Der er sket en stor udvikling med lærerne undervejs i projektet. Mange giver udtryk for at have fået nogle grundlæggende ting vedrørende undervisning i naturfag på plads. Ved en mundtlig evaluering af modul 1 gav flere udtryk for at uddannelsen var med til at give dem en identitet som naturfagslærere, der gjorde dem bedre i stand til at møde deres kolleger fra andre fag i lærerværelset. Hvor lærerne i starten havde svært ved at se præcis hvad uddannelsen sigtede mod, og hvordan de skal bruges i fremtiden, er der ved forventningerne til modul 3 blevet fokuseret mere end tidligere på det endelige forløb. Flere lærere giver således udtryk for at de værktøjer, de skal bruge til deres masterafhandling, skal opprioriteres på bekostning af især de faglige input. Dette tolkes som et klart ønske om at, de studerende lærere ønsker at lave et rigtigt godt stykke arbejde med deres afhandling frem for blot at slippe gennem nåleøjet. Man kan således tage det som et udtryk for, at de ønsker at komme ud og gøre en forskel. Et andet udtryk for dette er også lærernes deltagelse i diskussioner om fremtiden. Disse lærere ønsker ikke blot at komme tilbage og varetage deres gamle job med lidt ekstra kompetencer i bagagen. De ønsker at komme ud og påvirke den fremtidige naturfagsundervisning i en retning, som de nu mener at kunne underbygge teoretisk. Samlet set kan man sige at titlen på projektet: Fremtidens naturfaglige lærere er retvisende, da de studerende lærere er og gerne vil påvirke fremtidens naturfaglige lærere. Der er altså allerede nu kommet mange positive effekter ud af projektet, men det er vores håb og forventning, at mange lærere i de kommende år vil tage en Masteruddannelse i Naturfagsundervisning og derefter vil gå ud og være med til at ændre undervisningen og læreridentiteten i mere positiv retning, så det lykkes at fastholde og udvikle lærerne inden for

11 naturfagene og dermed være med til at dæmme op for den megen negative fokus i medierne på lærernes og elevernes manglende kundskaber. Informationsspredning og videndeling Det har gennem hele projektet været, og er det fortsat, afgørende for projektets succes, at det lykkes at gøre opmærksom på projektets og efterfølgende Masteruddannelsen i Naturfagsundervisnings eksistens. Kun hvis det lykkes at gøre opmærksom på de nye muligheder, som projektet har givet grundskolelærerne i naturfagene for videreuddannelse, vil et tilstrækkeligt stort antal lærere søge om optagelse på den nye masteruddannelse til, at der kan oprettes et masteruddannelseshold den 1. september Det er afgørende for projektets langvarige effekt, at der bliver uddannet flere end de i projektet allerede uddannede lærere for at sikre en ændring af undervisningspraksis og trivsel på de enkelte skoler. I vores arbejde med at gøre projektet og masteruddannelsen kendt har vi udarbejdet en hjemmeside for projektet, hvor læseren kan hente informationer om projektet, og den måde vi har arbejdet på. Endvidere kan der læses om selve Masteruddannelsen i Naturfagsundervisning på: I november og december måned gennemførte vi en større markedsføringsindsats. Vi udviklede plakater, brochurer og annoncer om Masteruddannelsen i Naturfagsundervisning. Plakater og brochurer blev sendt til alle landets kommuner, der som arbejdsgivere for lærerne er vigtige i forhold til at sikre såvel økonomisk som personalemæssig opbakning til at tage en masteruddannelse. Skoler i den syddanske region har desuden modtaget eksemplarer, så lærerne selv bliver informeret om projektet og masteruddannelsen. Endvidere er materialet sendt ud til interessenter inden for området, der har lavet aftagertilkendegivelser. Det drejer sig om de faglige foreninger og interesseorganisationer.

12 I november og december blev der desuden indrykket annoncer i arbejdsgivere og arbejdstageres fagblade inden for naturfagene i henhold til den markedsføringsplan som socialfondssekretariatet har godkendt. Der har desuden været lavet reportageartikler i Fyens Stiftstidende samt i fagbladet Folkeskolen. Den sidste er af stor betydning, da det må formodes, at være et af de mest læste blade i relation til lærernes faglige spørgsmål og efteruddannelsestilbud. At markedsføringsindsatsen ind til videre ser ud til at være lykkes ses af de mange henvendelser vi får fra kommuner og lærere om yderlig information om masteruddannelsen, selvom den først er blevet godkendt ved udgangen af januar måned. At uddannelsen først er godkendt nu betyder også, at der fortsat ligger et stort stykke arbejde i, at få formidlet, at uddannelsen eksisterer og er godkendt til opstart 1. september. Vi vil i den forbindelse tage kontakt til ministeriet med henblik på, at få dem til at hjælpe os bl.a. ved at ligge information ud på ministeriets undervisningsportal for grundskolelærere, EMU. Vi vil endvidere sende et opfølgningsbrev til skolerne og kommunerne, således at de er informeret om, at uddannelsen nu er godkendt og de kan søge om optagelse. Endelig arbejder vi på at komme i medierne i forbindelse med, at en arbejdsgruppe under ministeriet netop er kommet med dets anbefalinger, hvor videreuddannelse af grundskolelærere på universitetsniveau er et af dem. Det skal vi selvfølgelig forsøge at udnytte i vores markedsføring og videndeling om projektet. Konklusion Det har været et særdeles succesfyldt projekt. De væsentligste målsætninger i ansøgningen er gennemført som beskrevet og det har endvidere vist sig, at det har haft den positive effekt, som vi havde håbet og forventet ved projektstart.

13 Projektet har ikke været præget af væsentlige problemer, hvilket også medfører, at vi ikke helt har udfyldt budgettet og de tildelte midler. Det skyldes først og fremmest et eksemplarisk og meget udbytterigt samarbejde mellem projektpartnerne. Det har været en meget stor gevinst for projektet. Den ene del af projektet havde til formål at udarbejde en ansøgning om en Masteruddannelse i Naturfagsundervisning og efterfølgende få den godkendt i ministeriet. Det er lykkes. Uddannelsen er klar til opstart pr. 1. september Den anden del af projektet havde til formål at udvikle en videreuddannelse for grundskolelærere i naturfagene, der kunne give dem motivation og trivsel i deres arbejde og dermed være med til at sikre området kvalificeret og tilstrækkelig med arbejdskraft. Evalueringerne fra de deltagende lærer viser, at det er lykkes i projektet at skabe en videreuddannelse, som giver dem motivation og redskaber til at lave en spændende undervisning i naturfagene. Tilstrækkeligt arbejdsudbud er ikke sikret, men med godkendelse af masteruddannelsen er det første skridt på vejen taget. Hvis det lykkes at få volumen på optaget til Masteruddannelsen i Naturfagsundervisning vil naturfagene og lærerne få et løft, der vil give en langvarig effekt af projektet.

Fremtidens Naturfaglige Lærere

Fremtidens Naturfaglige Lærere Efteruddannelse som bidrag til netværksudvikling blandt naturfagslærere i en kommune Tanker og erfaringer fra SDU s Masteruddannelse i Naturfagsundervisning Claus Michelsen, Syddansk Universitet Institutleder,

Læs mere

Opslag af midler til forundersøgelse, udvikling og opstart af en kandidatuddannelse målrettet naturfagslærer i folkeskolen

Opslag af midler til forundersøgelse, udvikling og opstart af en kandidatuddannelse målrettet naturfagslærer i folkeskolen Notat Opslag af midler til forundersøgelse, udvikling og opstart af en kandidatuddannelse målrettet naturfagslærer i folkeskolen Ansøgningsfrist: Den 28. september 2018, kl. 12.00 1. Formål Regeringen

Læs mere

Studieordning for Masteruddannelsen i naturfagsundervisning

Studieordning for Masteruddannelsen i naturfagsundervisning Studieordning for Masteruddannelsen i naturfagsundervisning Indhold Masteruddannelse i Naturfagsundervisning Indledende bestemmelser Uddannelsens formål og kompetenceprofil Adgangskrav Uddannelsens varighed

Læs mere

VIA Læreruddannelse Læreruddannelsen i Aarhus Tillæg til Studieordning 2019

VIA Læreruddannelse Læreruddannelsen i Aarhus Tillæg til Studieordning 2019 VIA Læreruddannelse Læreruddannelsen i Aarhus Tillæg til Studieordning 2019 Den samlede studieordning består af to dele: Almen studieordning, som omfatter de generelle regler for den samlede uddannelse

Læs mere

Evaluering af komprimeret enkeltfag under Åben Uddannelse for FS2017

Evaluering af komprimeret enkeltfag under Åben Uddannelse for FS2017 NOTAT Evaluering af komprimeret enkeltfag under Åben Uddannelse for FS2017 Læreruddannelse og formidling 15.juni 2017 Birgitte Hedeskov og Mette Marie Gräs Kokholm I forårssemestret 2017 er der gennemført

Læs mere

Naturfagene i folkeskolereformen. Ole Haubo ohc@nts Centeret.dk

Naturfagene i folkeskolereformen. Ole Haubo ohc@nts Centeret.dk Naturfagene i folkeskolereformen Overblik over reformens indhold på Undervisningsministeriets hjemmeside: www.uvm.dk/i fokus/aftale om et fagligt loeft affolkeskolen/overblik over reformen Eller som kortlink:

Læs mere

Natur/teknik og den naturfaglige kultur i folkeskolen

Natur/teknik og den naturfaglige kultur i folkeskolen Natur/teknik og den naturfaglige kultur i folkeskolen Et udviklingsprojekt 2 3 En række folkeskoler i Randers Kommune er på vej ind i et arbejde, som skal højne kvaliteten i undervisningen i faget natur/teknik.

Læs mere

Skabelon for læreplan

Skabelon for læreplan Kompetencer Færdigheder Viden Skabelon for læreplan 1. Identitet og formål 1.1 Identitet 1.2 Formål 2. Faglige mål og fagligt indhold 2.1 Faglige mål Undervisningen på introducerende niveau tilrettelægges

Læs mere

Rådgivningsgruppen har under sit arbejde særligt drøftet og prioriteret, at børn og unges naturvidenskabelige dannelse skal styrkes.

Rådgivningsgruppen har under sit arbejde særligt drøftet og prioriteret, at børn og unges naturvidenskabelige dannelse skal styrkes. Rådgivningsgruppens anbefalinger til en naturvidenskabsstrategi Nedenstående dokument er rådgivningsgruppens anbefalinger til en naturvidenskabsstrategi. Baggrund Det fremgår af gymnasiereformen fra juni

Læs mere

Vedr. Gentofte og Gladsaxes frikommuneansøgninger om ungespor (udskoling med hhv. et EUD- og et STX-spor)

Vedr. Gentofte og Gladsaxes frikommuneansøgninger om ungespor (udskoling med hhv. et EUD- og et STX-spor) Skole- og familiechef Bente Schoubye, Gladsaxe Kommune Vedr. Gentofte og Gladsaxes frikommuneansøgninger om ungespor (udskoling med hhv. et EUD- og et STX-spor) Tak for ansøgningerne vedrørende Ungesporet

Læs mere

Projektnavn Flere Lille og Store Nørder i Ishøj - en styrkelse af elevers matematiske og naturfaglige kompetencer.

Projektnavn Flere Lille og Store Nørder i Ishøj - en styrkelse af elevers matematiske og naturfaglige kompetencer. Ishøj Kommune Juli 2014 Flere Lille og Store Nørder i Ishøj Projektbeskrivelse Projektnavn Flere Lille og Store Nørder i Ishøj - en styrkelse af elevers matematiske og naturfaglige kompetencer. Projektet

Læs mere

Undervisningsministeriet Afdelingen for Folkeskole og Internationale opgaver Att. Mette Ploug Kølner AFIKP@uvm.dk

Undervisningsministeriet Afdelingen for Folkeskole og Internationale opgaver Att. Mette Ploug Kølner AFIKP@uvm.dk Undervisningsministeriet Afdelingen for Folkeskole og Internationale opgaver Att. Mette Ploug Kølner AFIKP@uvm.dk 3. marts 2015 Jour.nr: 201575300/0001 Høringssvar lovforslag om folkeskolens prøver Danmarks

Læs mere

Læreplan Naturfag. 1. Identitet og formål. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet april 2019

Læreplan Naturfag. 1. Identitet og formål. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet april 2019 Læreplan Naturfag 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Naturfag indeholder elementer fra fysik, kemi, biologi, naturgeografi og matematik. Der arbejdes både teoretisk og praktisk med teknologi, sundhed,

Læs mere

Dyr i bevægelse. Rapport vedr. J.nr. 2008-7.42.04-0018. Naturhistorisk Museum Århus

Dyr i bevægelse. Rapport vedr. J.nr. 2008-7.42.04-0018. Naturhistorisk Museum Århus Dyr i bevægelse Rapport vedr. J.nr. 2008-7.42.04-0018 Naturhistorisk Museum Århus 2 Indhold Dyr i bevægelse...4 Udvikling og sammenhæng...5 Lige ind i fællesmål og de fire naturlige delkompetencer...5

Læs mere

Naturfagene i folkeskolereformen. Ole Haubo ohc@nts centeret.dk

Naturfagene i folkeskolereformen. Ole Haubo ohc@nts centeret.dk Naturfagene i folkeskolereformen ohc@nts centeret.dk Overblik over reformens indhold på Undervisningsministeriets hjemmeside: www.uvm.dk/den nye folkeskole Tre overordnede mål 1)Folkeskolen skal udfordre

Læs mere

Evaluering MPA12, 3. sem., F13, Strategi og ledelse Hvordan vurderer du dit faglige udbytte af modulet i forhold til de opstillede formål?

Evaluering MPA12, 3. sem., F13, Strategi og ledelse Hvordan vurderer du dit faglige udbytte af modulet i forhold til de opstillede formål? Hvordan vurderer du dit faglige udbytte af modulet i forhold til de opstillede formål? Jeg er lidt atypisk da jeg er kommet springende ind på 3. semester, og jeg syntes der gik lang tid inden jeg "fattede"

Læs mere

Selam Friskole Fagplan for Natur og Teknik

Selam Friskole Fagplan for Natur og Teknik Selam Friskole Fagplan for Natur og Teknik Formål for faget natur/teknik Formålet med undervisningen i natur/teknik er, at eleverne opnår indsigt i vigtige fænomener og sammenhænge samt udvikler tanker,

Læs mere

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER

TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Uddannelsesudvalget UDU alm. del - Bilag 43 Offentligt TALEPAPIR DET TALTE ORD GÆLDER Anledning Samrådsspørgsmål A af 4. oktober 2006 Titel Målgruppe Arrangør Taletid Mener ministeren, at der er en sammenhæng

Læs mere

Vejen til offshore oplysningskampagne for folkeskoleelever

Vejen til offshore oplysningskampagne for folkeskoleelever Torvegade 74, 6700 Esbjerg Dato 7. oktober 2015 Vejen til offshore oplysningskampagne for folkeskoleelever Formål Som EnergiMetropol er der i Esbjerg en klar strategi for at understøtte virksomhederne

Læs mere

Udfordring AfkØling. Lærervejledning. Indhold. I lærervejledningen finder du følgende kapitler:

Udfordring AfkØling. Lærervejledning. Indhold. I lærervejledningen finder du følgende kapitler: Udfordring AfkØling Lærervejledning Indhold Udfordring Afkøling er et IBSE inspireret undervisningsforløb i fysik/kemi, som kan afvikles i samarbejde med Danfoss Universe. Projektet er rettet mod grundskolens

Læs mere

Hvilket hold var du på? Krydset med: A. Din læring, motivation og indsats - Det er min vurdering, at forløbet har kvalificeret mig til eksamen

Hvilket hold var du på? Krydset med: A. Din læring, motivation og indsats - Det er min vurdering, at forløbet har kvalificeret mig til eksamen Krydset med: A. Din læring, motivation og indsats - Det er min vurdering, at forløbet har fremmet min læring i forhold til målene nævnt ovenfor Krydset med: A. Din læring, motivation og indsats - Det er

Læs mere

ODENSE APRIL 2019 DANMARKS STØRSTE NATURFAGS- KONFERENCE OG -MESSE

ODENSE APRIL 2019 DANMARKS STØRSTE NATURFAGS- KONFERENCE OG -MESSE ODENSE 2. - 3. APRIL 2019 DANMARKS STØRSTE NATURFAGS- KONFERENCE OG -MESSE OPLÆG, WORKSHOPS, KEYNOTE SPEAKERS, MESSE OG VÆRKSTEDER BIG BANG er Danmarks største naturfagskonference og -messe. Den er for

Læs mere

Undersøgelse af undervisningen i naturfagene

Undersøgelse af undervisningen i naturfagene Undersøgelse af undervisningen i naturfagene Om undersøgelsen Den 3. juni 2010 Danmarks Lærerforening har foretaget en undersøgelse, der skal sætte fokus på naturfagene i folkeskolen herunder, hvordan

Læs mere

Fanø Skole. Indledning. Katalog. Skolepolitiske målsætninger Læsevejledning

Fanø Skole. Indledning. Katalog. Skolepolitiske målsætninger Læsevejledning Indledning Fanø Skole Katalog. Skolepolitiske målsætninger 2016 Dette katalog henvender sig til dig, der til daglig udmønter de skolepolitiske målsætninger på Fanø Skole. Kataloget tager udgangspunkt i

Læs mere

Rekruttering af lærere til naturfagene i Folkeskolen. Jens Oddershede, rektor Syddansk Universitet

Rekruttering af lærere til naturfagene i Folkeskolen. Jens Oddershede, rektor Syddansk Universitet Rekruttering af lærere til naturfagene i Folkeskolen Jens Oddershede, rektor Syddansk Universitet Læreruddannelsen og naturfag Problemstillinger For få studerende vælger naturfagene som linjefag. Svært

Læs mere

UNDERVISNING OG LÆRING

UNDERVISNING OG LÆRING PRÆSENTERER I SAMARBEJDE MED UNIVERSITY COLLEGE LILLEBÆLT: UNDERVISNING OG LÆRING - SKRÆDDERSYET TIL EUD-REFORMEN - Bestående af kompetenceudviklingsforløbet Motivationspædagogik og Progressiv læring i

Læs mere

Fagbilag Omsorg og Sundhed

Fagbilag Omsorg og Sundhed Fagbilag Omsorg og Sundhed 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Det faglige tema omfatter elementer fra beskæftigelsesområder, der relaterer til omsorg, sundhed og pædagogik. Der arbejdes med omsorgs-

Læs mere

It i fagene - Helsingør. Det faglige digitale penalhus WORKSHOPS 2012-2013. Naturfag

It i fagene - Helsingør. Det faglige digitale penalhus WORKSHOPS 2012-2013. Naturfag It i fagene - Helsingør Det faglige digitale penalhus WORKSHOPS 2012-2013 Naturfag NATURFAG WORKSHOPS 2012-2013 Fagligt fokus, differentiering og fordybelse Kompetenceløftet It i fagene fortsætter i 2012-2013

Læs mere

Evaluering af 1. semester cand.it. i itledelse,

Evaluering af 1. semester cand.it. i itledelse, Evaluering af 1. semester cand.it. i itledelse, eftera r 2016 Indhold Indledning... 3 FU-møder... 4 Modulevaluering gjort tilgængelig på modulets sidste kursusgang... 4 Modul 1: Informationsteknologi,

Læs mere

Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag

Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag Til skoleledere 5/12/2015 April 2016 Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag Til skoleledere Redaktion: Design: Fotografi:

Læs mere

Opfølgning på evaluering af :

Opfølgning på evaluering af : Opfølgning på evaluering af : Modul 12 / forår 2016; HOLD 13II ABCD; opgjort august 2016 Evalueringens grundlag - svarprocent Skemaet er udsendt til 121 studerende 102 har helt eller delvist gennemført,

Læs mere

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave.

Elevforudsætninger I forløbet indgår aktiviteter, der forudsætter, at eleverne kan læse enkle ord og kan samarbejde i grupper om en fælles opgave. Undersøgelse af de voksnes job Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 0-3.klasse Faktaboks Kompetenceområde: Fra uddannelse til job Kompetencemål: Eleven kan beskrive forskellige uddannelser og job Færdigheds-

Læs mere

Hastrupskolens uddannelsesplan

Hastrupskolens uddannelsesplan Hastrupskolens uddannelsesplan Vi har igennem mange år været praktikskole. Vi er meget stolte og glade for igennem årene at have været med til at inspirere og vejlede kommende folkeskolelærere. Vi har

Læs mere

1. Tilbuds-beskrivelse

1. Tilbuds-beskrivelse Bilag 1. Ungesporet forbedring af og øget sammenhæng mellem udskoling og ungdomsuddannelser så flere unge gennemfører en ungdomsuddannelse. Introduktion. 1. Tilbuds-beskrivelse Gladsaxe Kommune og Gentofte

Læs mere

Workshop 10.4: Anvendelse af video i udvikling af undervisningen

Workshop 10.4: Anvendelse af video i udvikling af undervisningen 1 Workshop 10.4: Anvendelse af video i udvikling af undervisningen Facilitatorer: Leif Vibild, Harald Brandt, Pernille Ulla Andersen VIA, Læreruddannelsen i Aarhus 2 Agenda i workshop 10.4 Anvendelse af

Læs mere

Uddannelse som talentvejleder

Uddannelse som talentvejleder Uddannelse som talentvejleder et efteruddannelsestilbud hos ScienceTalenter Vi skal sikre en bedre grundskole, der giver alle børn mulighed for at lære så meget som muligt og få et højere fagligt udbytte

Læs mere

Studieordning for bacheloruddannelsen i digital design og interaktive teknologier ved IT-Universitetet i København

Studieordning for bacheloruddannelsen i digital design og interaktive teknologier ved IT-Universitetet i København Studieordning for bacheloruddannelsen i digital design og interaktive teknologier ved IT-Universitetet i København Studieordning af Indhold Indledning Kapitel 1. Uddannelsens titulatur, formål og mål for

Læs mere

Natur/teknik i naturen fra haver til maver. Ole Haubo ohc@nts Centeret.dk

Natur/teknik i naturen fra haver til maver. Ole Haubo ohc@nts Centeret.dk Natur/teknik i naturen fra haver til maver ohc@nts Centeret.dk Natur/teknik i naturen fra haver til maver 9.00 Kaffe/te og rundstykker 9.10 Velkomst 9.10 Naturfagene i folkeskolereformen ved Christensen,

Læs mere

Bestyrelsens arbejde med selvevaluering og udvikling af Vesterlund Efterskole

Bestyrelsens arbejde med selvevaluering og udvikling af Vesterlund Efterskole April 2018 Bestyrelsens arbejde med selvevaluering og udvikling af Vesterlund Efterskole Bestyrelsen på Vesterlund Efterskole gennemførte i perioden november 2014 april 2016 et grundlæggende udredningsarbejde

Læs mere

Der er for få studerende, der vælger naturfagene som linjefag på læreruddannelsen hvad kan professionshøjskolerne gøre?

Der er for få studerende, der vælger naturfagene som linjefag på læreruddannelsen hvad kan professionshøjskolerne gøre? Side 1 22-08-2013 Der er for få studerende, der vælger naturfagene som linjefag på læreruddannelsen hvad kan professionshøjskolerne gøre? Erik Knudsen, formand for Danske professionshøjskoler Få vælger

Læs mere

Første del: indsatsen

Første del: indsatsen Første del: indsatsen Beskriv den indsats I vil sætte i gang Hvilke konkrete aktiviteter består jeres indsats af, og hvem skal gøre hvad? Elever i 5.a skal arbejde med emnet design Et tværfagligt forløb

Læs mere

Frederikssund Kommune. Matematikstrategi

Frederikssund Kommune. Matematikstrategi Frederikssund Kommune Matematikstrategi 2016-2020 Matematikstrategi Forord Matematik er et redskab til at forstå verden omkring os og en del af børn og unges dannelse. For at kunne tage aktiv del i livet

Læs mere

Science. strategi. for Esbjerg Kommune

Science. strategi. for Esbjerg Kommune Science strategi for Esbjerg Kommune ENERGI MILJØ INNOVATION NATURVIDENSKAB Forord Med sciencestrategien vil Esbjerg Kommune skabe de bedste rammer for læring gennem hele livet. Vi ønsker især at have

Læs mere

Kompetenceudviklingsstrategi 2014-2020 Vordingborg Kommunes skolevæsen

Kompetenceudviklingsstrategi 2014-2020 Vordingborg Kommunes skolevæsen Kompetenceudviklingsstrategi 2014-2020 Vordingborg Kommunes skolevæsen Linjefagsstrategi 2014 2020 Hovedfokus i forbindelse med Vordingborg Kommunes kompetenceudviklingsstrategi 2014-2020 ligger i, at

Læs mere

Studieordning for Adjunktuddannelsen

Studieordning for Adjunktuddannelsen Studieordning for Adjunktuddannelsen Adjunktuddannelsen udbydes af Dansk Center for Ingeniøruddannelse 1.0 Formål 1.1 Formål Formålene med Adjunktuddannelsen er, at adjunkten bliver bevidst om sit pædagogiske

Læs mere

VIDENCENTER FOR SKOLE-VIRKSOMHEDSSAMARBEJDE

VIDENCENTER FOR SKOLE-VIRKSOMHEDSSAMARBEJDE PLUS NATURFAGSMARATON KLOGE HÆNDER KOMPETENCEUDVIKLING GIRLS DAY IN SCIENCE VIDENCENTER FOR SKOLE-VIRKSOMHEDSSAMARBEJDE Tektankens hovedformål er, at børn og unge skal inspireres til at tage en uddannelse

Læs mere

KOM IND - KOM UD - KOM I GANG. Få et spændende samarbejde med en lokal virksomhed om de tekniske og naturvidenskabelige fag

KOM IND - KOM UD - KOM I GANG. Få et spændende samarbejde med en lokal virksomhed om de tekniske og naturvidenskabelige fag KOM IND - KOM UD - KOM I GANG Få et spændende samarbejde med en lokal virksomhed om de tekniske og naturvidenskabelige fag SAMARBEJDSMODEL Periode Forløb Beskrivelse 1. uge (muligvis i foregående skoleår)

Læs mere

Inspirationskatalog. Introduktion

Inspirationskatalog. Introduktion Inspirationskatalog Introduktion Inspirations kataloget er udarbejdet på baggrund af de statsfinansierede praksisnære innovationsprojekter. Rammen for de praksisnære innovationsprojekter er sat op omkring,

Læs mere

Bilag 1: Effektkæde for projekter Region Sjælland og Vækstforum Sjælland

Bilag 1: Effektkæde for projekter Region Sjælland og Vækstforum Sjælland Bilag 1: Effektkæde for projekter Region Sjælland og Vækstforum Sjælland Projekttitel: STAR II Effektkæde: 1.1 Erhvervs- og Karrierefortællinger: Målgruppe: Alle regionens elever fra 7.-9 klasse i grundskolen

Læs mere

Læreplan Teknologiforståelse. 1. Identitet og formål. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet april 2019

Læreplan Teknologiforståelse. 1. Identitet og formål. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet april 2019 Læreplan Teknologiforståelse 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Teknologiforståelse er et almendannende og studieforberedende it-fag med fokus på det undersøgende og skabende. Det behandler og udfolder

Læs mere

Faglig fordybelse. - eksemplificeret i den naturvidenskabelige læreruddannelse på UC Syd. i samarbejde med

Faglig fordybelse. - eksemplificeret i den naturvidenskabelige læreruddannelse på UC Syd. i samarbejde med Faglig fordybelse - eksemplificeret i den naturvidenskabelige læreruddannelse på UC Syd i samarbejde med Struktur 1. semester 2. semester 3. semester 4. semester 5. semester 6. semester 7. semester 8.

Læs mere

Udbud af diplomuddannelse til naturfagsvejleder ved University College Lillebælt

Udbud af diplomuddannelse til naturfagsvejleder ved University College Lillebælt Udbud af diplomuddannelse til naturfagsvejleder ved University College Lillebælt Akkreditering af nyt udbud af eksisterende uddannelse Journalnummer: 2008-508/MA DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Udbud af diplomuddannelse

Læs mere

MARTS 2020 ODENSE CONGRESS CENTER DANMARKS STØRSTE NATURFAGS- KONFERENCE OG -MESSE

MARTS 2020 ODENSE CONGRESS CENTER DANMARKS STØRSTE NATURFAGS- KONFERENCE OG -MESSE 18. 19. MARTS 2020 ODENSE CONGRESS CENTER DANMARKS STØRSTE NATURFAGS- KONFERENCE OG -MESSE OPLÆG, WORKSHOPS, KEYNOTE- SPEAKERS, MESSE OG VÆRKSTEDER BIG BANG er Danmarks største naturfagskonference og -messe.

Læs mere

Spørgsmål ved afslutning af projekterne om anvendelsesorientering

Spørgsmål ved afslutning af projekterne om anvendelsesorientering Spørgsmål ved afslutning af projekterne om anvendelsesorientering Netværksprojekterne om anvendelsesorientering som afsluttes juni 2012 Navn og institution SDU, Det Naturvidenskabelige Fakultet. Projektleder

Læs mere

Idræt fra at lave noget til at lære noget

Idræt fra at lave noget til at lære noget Idræt fra at lave noget til at lære noget Kolding Februar 2007 Børge Koch, bfk@cvusonderjylland.dk Evaluering kan være mange ting IDRÆT FORMÅL Formålet med evalueringen var at identificere og vurdere faktorer,

Læs mere

Afrapportering: Learning Mus, Museet for Samtidskunst i perioden oktober 2009 - juni 2010. Journal nr. : 2008-7.42.03-0027

Afrapportering: Learning Mus, Museet for Samtidskunst i perioden oktober 2009 - juni 2010. Journal nr. : 2008-7.42.03-0027 Roskilde, september 2010 Afrapportering: Learning Mus, Museet for Samtidskunst i perioden oktober 2009 - juni 2010. Journal nr. : 2008-7.42.03-0027 Projektansvarlig: Museumsinspektør Tine Seligmann (tine@samtidskunst.dk

Læs mere

Hvad lærer dit barn? Evaluering, test og elevplaner i folkeskolen

Hvad lærer dit barn? Evaluering, test og elevplaner i folkeskolen Hvad lærer dit barn? Evaluering, test og elevplaner i folkeskolen Evalueringskulturen skal styrkes Folketinget vedtog i 2006 en række ændringer af folkeskoleloven. Ændringerne er blandt andet gennemført

Læs mere

Kommissorium for FGU læreplans- og fagbilagsarbejdet

Kommissorium for FGU læreplans- og fagbilagsarbejdet Kommissorium for FGU læreplans- og fagbilagsarbejdet Til implementering af Aftale om bedre veje til uddannelse og job skal der udarbejdes læreplaner og fagbilag for de nye grunduddannelser. December 2017

Læs mere

Semesterevaluering, Samfundsfag som centralt fag, 9. semester, efterår 2016 Indhold

Semesterevaluering, Samfundsfag som centralt fag, 9. semester, efterår 2016 Indhold Semesterevaluering, Samfundsfag som centralt fag, 9. semester, efterår 2016 Indhold Semesterevaluering, Samfundsfag, 9. semester, efterår 2016... 1 Modul 8: Verdenspolitik... 2 Modul 10: Pædagogik og samf.

Læs mere

Studieordning for kandidatuddannelsen i informationsteknologi ved IT-Universitetet i København, Digital design og interaktive teknologier

Studieordning for kandidatuddannelsen i informationsteknologi ved IT-Universitetet i København, Digital design og interaktive teknologier Studieordning for kandidatuddannelsen i informationsteknologi ved IT-Universitetet i København, Digital design og interaktive teknologier Studieordning af Indhold Indledning Kapitel 1. Uddannelsens titulatur,

Læs mere

Krible Krable flere små forskere i naturen

Krible Krable flere små forskere i naturen Komprimeret projektbeskrivelse Krible Krable flere små forskere i naturen Kort beskrivelse Krible Krable projektet ønsker at endnu flere småbørn i dagligdagen kommer ud for at opleve, undersøge og udforske

Læs mere

Principper for evaluering på Beder Skole

Principper for evaluering på Beder Skole Principper for evaluering på Beder Skole Evaluering er en vigtig faktor i forhold til at få viden som skal være med til at udvikle den enkeltes elevs trivsel og læring. Men evaluering er mere end det.

Læs mere

Naturfaglig udvikling i Faxe, Køge og Stevns kommuner 2014-2018

Naturfaglig udvikling i Faxe, Køge og Stevns kommuner 2014-2018 Naturfaglig udvikling i Faxe, Køge og Stevns kommuner 2014-2018 Indhold: Baggrund, vision og målbare mål Projektorganisation Projektelementer Omfang Uddannelsesplan Tidsramme Skoleledernes rolle Udvælgelse

Læs mere

Organisationspsykologi, F14. Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet Hvordan vurderer du planlægningen af modulet?

Organisationspsykologi, F14. Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Følgende spørgsmål omhandler den faglige del af modulet Hvordan vurderer du planlægningen af modulet? Hvordan vurderer du modulets relevans for dig? 1 Hvordan vurderer du modulets faglige indhold? Hvordan

Læs mere

2. Natur/teknik skal inspirere i Vores Skole

2. Natur/teknik skal inspirere i Vores Skole 2. Natur/teknik skal inspirere i Vores Skole Vores undervisere i natur og teknik skal inspirere og motivere vores elever Natur og teknik undervisningen har behov for en vitaminindsprøjtning. Undervisningen

Læs mere

Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag

Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag 5/12/2015 Til kommunal forvaltning April 2016 Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag Til kommunal forvaltning Redaktion:

Læs mere

Resume af Seminar Bestyrelsen, Støvring Gymnasium. 12. September 2012 Pernille Storgaard Bøge, U-facilitator (www.u-facilitator.

Resume af Seminar Bestyrelsen, Støvring Gymnasium. 12. September 2012 Pernille Storgaard Bøge, U-facilitator (www.u-facilitator. Resume af Seminar Bestyrelsen, Støvring Gymnasium 12. September 2012 Pernille Storgaard Bøge, U-facilitator (www.u-facilitator.dk) Formål og program Formål med dagen Program for dagen At gøre kort status

Læs mere

Elevplaner i Meebook

Elevplaner i Meebook Elevplaner i Meebook en vejledning til ledere, lærere og pædagoger september 2017 Denne vejledning søger at guide ledere og pædagogisk personale til, hvordan arbejdet med elevplaner i Meebook foregår.

Læs mere

Evalueringsrapport Master i Læreprocesser 3. semester. Studienævn for Uddannelse, Læring og Filosofi, AAU.

Evalueringsrapport Master i Læreprocesser 3. semester. Studienævn for Uddannelse, Læring og Filosofi, AAU. Evalueringsrapport Master i Læreprocesser 3. semester Studienævn for Uddannelse, Læring og Filosofi, AAU. Forår 2012 Evalueringsrapport, Master i Læreprocesser 3. semester, forår 2012 Evalueringsundersøgelsen

Læs mere

MIL valgmodul Forrår 2019: Digital produktion og didaktiske designere

MIL valgmodul Forrår 2019: Digital produktion og didaktiske designere MIL valgmodul Forrår 2019: Digital produktion og didaktiske designere Undervisere: Lektor Karin Levinsen, AAU Professor Birgitte Holm Sørensen, AAU Kursusperiode: 21. januar 8. maj 2019 1. seminar 24.

Læs mere

LÆRERUDDANNELSEN I FOKUS

LÆRERUDDANNELSEN I FOKUS LÆRERUDDANNELSEN I FOKUS Redaktion: Lis Pøhler Karen B. Braad Dorte Kamstrup Lis Madsen Ane Panfil Marianne Thrane Dansk i læreruddannelsen Indhold 5 Forord 9 Dansk i læreruddannelsen 32 Hvad er læring

Læs mere

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE PRØ RØVEFO VEFOTO Indhold Dialog, åbenhed og engagement 3 Hvorfor værdier? 4 Fundament for pseronalepolitikken 6 Ledestjerner 8 Kommunalbestyrelsen godkendte personalepolitikken

Læs mere

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE

PERSONALEPOLITIK I HVIDOVRE KOMMUNE Indhold Dialog, åbenhed og engagement - personalepolitik i Hvidovre Kommune Dialog, åbenhed og engagement 3 Hvorfor værdier? 4 Fundament for personalepolitikken 6 Ledestjerner 8 Du sidder netop nu med

Læs mere

CIVILINGENIØR, CAND. POLYT. I KONSTRUKTIONSTEKNIK

CIVILINGENIØR, CAND. POLYT. I KONSTRUKTIONSTEKNIK Kapitel 9 Den uddannelsesspecifikke del af studieordningen for uddannelsen til: CIVILINGENIØR, CAND. POLYT. I KONSTRUKTIONSTEKNIK Master of Science in Structural Engineering Studieordning 2013, Version

Læs mere

Navigating in Higher. Bilag 1: Komplet spørgeskema med svar fra studerende

Navigating in Higher. Bilag 1: Komplet spørgeskema med svar fra studerende Navigating in Higher Education - NiHE Et to-delt blik fra studerende og undervisere på faglige, sociale og personlige perspektiver på undervisningen Bilag 1: Komplet spørgeskema med fra studerende au AARHUS

Læs mere

DATA OM ELEVERNES LÆRING OG PROGRESSION

DATA OM ELEVERNES LÆRING OG PROGRESSION DATA OM ELEVERNES LÆRING OG PROGRESSION I løbet af et skoleår indsamles store mængder oplysninger relateret til den enkelte elevs faglige kunnen, trivsel og generelle udvikling i skolen. Det sker, både

Læs mere

Opfølgning på workshop om bedre sammenhæng i det maritime uddannelsessystem den 25. september 2013

Opfølgning på workshop om bedre sammenhæng i det maritime uddannelsessystem den 25. september 2013 Opfølgning på workshop om bedre sammenhæng i det maritime uddannelsessystem den 25. september 2013 Projekt Danmarks Maritime Klynge og Transportens Innovationsnetværk inviterede den 25. september 2013

Læs mere

Implementeringsplan til frikommuneforsøg

Implementeringsplan til frikommuneforsøg Implementeringsplan til frikommuneforsøg Implementeringsplan Titel på forsøg: Årgangsorganisering, holddeling og kontaktlærerordning Forsøgsansvarlig: Anne Poulsen Forsøgschef Finn Drabe Påbegyndt: 01-08-2012

Læs mere

Hastrupskolens uddannelsesplan

Hastrupskolens uddannelsesplan Hastrupskolens uddannelsesplan Vi har igennem mange år været praktikskole. Vi er meget stolte og glade for igennem årene at have været med til at inspirere og vejlede kommende folkeskolelærere. Vi har

Læs mere

Kemi, fordi? Lærervejledning: Fremstilling af creme

Kemi, fordi? Lærervejledning: Fremstilling af creme Kemi, fordi? Lærervejledning: Fremstilling af creme 2 Introduktion til undervisningsforløb I dette undervisningsforløb skal eleverne arbejde i en innovativ proces med at fremstille en creme, der løser

Læs mere

Evaluering af MatNatVerdensklasse projekt C Natur/teknikdelen

Evaluering af MatNatVerdensklasse projekt C Natur/teknikdelen Lektor Ole Goldbech Vestergårdsvej 7 DK - 3630 Jægerspris +45 47 52 33 36 ole.goldbech@skolekom.dk 28. maj 2004 Evaluering af MatNatVerdensklasse projekt C Natur/teknikdelen Evalueringen omfatter dels

Læs mere

Torsdag d. 7. november 2013

Torsdag d. 7. november 2013 Torsdag d. 7. november 2013 Nyt fra ministeriet klaus.fink@uvm.dk Side 1 Hvad viser dette? 1 2 3 klaus.fink@uvm.dk Side 2 Den mundtlige gruppeprøve Beskikkede censorer: Det er gået godt Men der er stadig

Læs mere

Evaluering af 3. semester cand.it. i itledelse,

Evaluering af 3. semester cand.it. i itledelse, Evaluering af 3. semester cand.it. i itledelse, eftera r 2016 Indhold Indledning... 3 FU-møder... 4 Modulevaluering gjort tilgængelig på modulets sidste kursusgang... 4 Modul 9.1: Ledelse af it-udviklingsprojekter...

Læs mere

Idræt fra at lave noget til at lære noget

Idræt fra at lave noget til at lære noget Idræt fra at lave noget til at lære noget Børn, idræt og skole Brøndby Oktober 2006 Børge Koch, bfk@cvusonderjylland.dk Evaluering kan være mange ting IDRÆT FORMÅL Formålet med evalueringen var at identificere

Læs mere

Kommissorium for udarbejdelse af mål og centrale kundskabs- og færdighedsområder for læreruddannelsens fag. 18. august 2006 Sags nr.: 003.702.

Kommissorium for udarbejdelse af mål og centrale kundskabs- og færdighedsområder for læreruddannelsens fag. 18. august 2006 Sags nr.: 003.702. Afdelingen for videregående uddannelser Frederiksholms Kanal 26 1220 København K. Tlf. 3392 5600 Fax 3392 5666 E-mail uvm@uvm.dk www.uvm.dk CVR nr. 20-45-30-44 Kommissorium for udarbejdelse af mål og centrale

Læs mere

Hvem står bag? n Teknologipagtens sekretariat er forankret i Fonden For Entreprenørskab. 8-OKT-18

Hvem står bag? n Teknologipagtens sekretariat er forankret i Fonden For Entreprenørskab. 8-OKT-18 Hvem står bag? n Bag teknologipagten står Beskæftigelsesministeriet, Erhvervsministeriet, Undervisningsministeriet samt Uddannelses- og Forskningsministeriet. n Teknologipagtens sekretariat er forankret

Læs mere

Pædagogisk Strategi. Mercantec Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag

Pædagogisk Strategi. Mercantec Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag Pædagogisk Strategi Mercantec 2016 Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag Fælles pædagogisk og didaktisk grundlag Vores pædagogiske mål er at udvikle unge og voksne mennesker fagligt, personligt og socialt,

Læs mere

Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag

Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag 5/12/2015 Til det undervisende personale April 2016 Procesværktøj Udvikling og gennemførelse af kommunale valgfag Til det undervisende personale

Læs mere

Strategi for Folkeskole

Strategi for Folkeskole Strategi for Folkeskole 2014 Forfatter: Skole og dagtilbud Revideret den 5. februar 2015 Dokument nr. [xx] Sags nr. 480-2014-97805 I Indhold Forord... 1 Indledning... 2 Kerneopgaven:... 2 Visionen... 3

Læs mere

Spydspidsmedlemmerne skal introducere og opfordre lærerkolleger til, at gennemfører et undervisningsforløb på indskoling, mellemtrin og udskoling.

Spydspidsmedlemmerne skal introducere og opfordre lærerkolleger til, at gennemfører et undervisningsforløb på indskoling, mellemtrin og udskoling. Formål og mål med projektet Hvidovre Kommune skal udvikle en dialog og et samarbejde mellem uddannelsesområdet og erhvervslivet omkring natur, teknik og sundhed. Yderligere skal der er skabes et samarbejde

Læs mere

Idræt i folkeskolen et spring fremad

Idræt i folkeskolen et spring fremad Idræt i folkeskolen et spring fremad Ideer til idrætslærere DANMARKS EVALUERINGSINSTITUT Idræt er folkeskolens vigtigste bevægelsesfag, og idrætslærerne sætter fysisk aktivitet og glæden ved at lege og

Læs mere

Personlige og sociale kompetencer: Eleverne skal være bevidste om og kunne håndtere egne læreprocesser med relevans for faget.

Personlige og sociale kompetencer: Eleverne skal være bevidste om og kunne håndtere egne læreprocesser med relevans for faget. Biologi B 1. Fagets rolle Biologi er læren om det levende og om samspillet mellem det levende og det omgivende miljø. Biologi er et naturvidenskabeligt fag med vægt på eksperimentelle arbejdsmetoder såvel

Læs mere

Den fastlagte evaluering - dansk Klasse Staveprøve Læseprøve Ansvarlig Klasselæsekonference. VM Forår: Ordkendskabsprøve 0.- LH 1.kl.

Den fastlagte evaluering - dansk Klasse Staveprøve Læseprøve Ansvarlig Klasselæsekonference. VM Forår: Ordkendskabsprøve 0.- LH 1.kl. Kapitel 2: af elevernes udbytte af undervisningen På Forberedelsesskolen er evaluering en naturlig del af undervisningen. Den foregår dels løbende og i forskellig form - dels på fastlagte tidspunkter i

Læs mere

Evaluering af det samlede undervisningstilbud på Odder lille friskole

Evaluering af det samlede undervisningstilbud på Odder lille friskole Evaluering af det samlede undervisningstilbud på Odder lille friskole 2016-17 Undervisningen på Odder lille Friskole tager udgangspunkt i de af ministeriets udstukne fælles mål. Evaluering af den samlede

Læs mere

Uddannelsesplan for Gjellerupskolen

Uddannelsesplan for Gjellerupskolen Uddannelsesplan for Gjellerupskolen Grundoplysninger: Gjellerupskolen Skolebakken 4 7400 Herning Herning Kommune Telefon: 96287150 Skoleleder: Erik Tangen Søgaard - gjees@herning.dk Pædagogisk viceskoleleder/praktikansvarlig:

Læs mere

Pædagogisk diplomuddannelse

Pædagogisk diplomuddannelse Pædagogisk diplomuddannelse INNOVATION I UNDERVISNING Mål for læringsudbytte Uddannelsen retter sig mod at videreudvikle lærernes didaktiske kernefaglighed, ved at give lærerne bedre forudsætninger for

Læs mere

Kvalitetsrapport. Center for Børn og Læring. Skoleåret 2016/17. Lokalrapport for: Lind skole

Kvalitetsrapport. Center for Børn og Læring. Skoleåret 2016/17. Lokalrapport for: Lind skole Kvalitetsrapport Center for Børn og Læring Skoleåret 2016/17 Lokalrapport for: Lind skole 1 Indholdsfortegnelse Indledning...3 Skolebestyrelsens udtalelse...4 Skoleledelsens udtalelse...4 Resultat bemærkninger...5

Læs mere

Fra ide til handling. Undervisning med matematik, innovation og håndværk og design

Fra ide til handling. Undervisning med matematik, innovation og håndværk og design Fra ide til handling Undervisning med matematik, innovation og håndværk og design Bo Ditlev Pedersen, Cand.pæd.pæd., pædagogisk konsulent/underviser på læreruddannelsen 28. September 2018 Har vi en udfordring

Læs mere

Netværksbaseret kompetenceudvikling af naturfagslærere. Håndbog. Lærerens. Qualifying in-service Education of Science Teachers AARHUS AU UNIVERSITET

Netværksbaseret kompetenceudvikling af naturfagslærere. Håndbog. Lærerens. Qualifying in-service Education of Science Teachers AARHUS AU UNIVERSITET Netværksbaseret kompetenceudvikling af naturfagslærere Lærerens Håndbog Qualifying in-service Education of Science Teachers AARHUS AU UNIVERSITET 1 Velkommen til QUEST Dette er en håndbog, der introducerer

Læs mere