Elisabeth, som er pianist, er en 70 årig kvinde, der bor alene i et gammelt hus,

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Elisabeth, som er pianist, er en 70 årig kvinde, der bor alene i et gammelt hus,"

Transkript

1 To kvinder Karima er en ung indvandrerkvinde, der får anvist arbejde som hjemmehjælper hos en ældre dame, Elisabeth. Elisabeth, som er pianist, er en 70 årig kvinde, der bor alene i et gammelt hus, For Elisabeth bliver det et møde med forbehold. I starten er hun meget mistroisk overfor Karimas fremmedhed. En dag sætter Karima sig til Elisabeths flygel og spiller. Elisabeth lytter overrasket, for det viser sig faktisk, at Karima er et naturtalent på klaver. En dag beskylder Elisabeth Karima for at stjæle af hendes ting, og Karima drejer i vrede om på hælen og går. Elisabeth savner Karima, så da Karima kommer for at aflevere nøglen, forsones de og nu begynder klaverundervisningen. Der går måneder med undervisning, og forholdet mellem dem bliver tæt. En aften, hvor Elisabeth venter hende til middag, kommer Karima grædende og fortæller, at hun om et halvt år skal giftes med sin halvfætter i Marokko, og må opgive klaveret. De taler sammen om at vælge sit eget liv, og til sidst siger Elisabeth at der kan ske meget på et halvt år. Karima skal vælge den svære vej mellem to kulturer.

2 Min far er bokser Den ti-årige Stefan bor alene med sin mor og sin lillebror Tobias. Stefan er bokser ligesom sin seje, hårdtslående far, der rejser rundt i hele verden, men aldrig besøger sine drenge. Da Stefan på sin tiårs fødselsdag ikke får nogen hilsen fra sin far, beslutter han sig for at opsøge ham. Sammen med Tobias opsøger han et hotel, hvor faren vistnok venter på den næste store kamp. Her får Stefan til sin store skuffelse oplyst, at hans far slet ikke er professionel bokser, men ansat som kok på hotellet. Drengene får hans privatadresse og beslutter sig for at besøge ham. De møder faren, og han forsøger forfjamsket at give Stefan nogle penge i fødselsdagsgave. Stefan nægter at tage imod dem og bokser løs på ham, og da Tobias efter nogen tid blander sig med et velrettet spark, ruller de alle tre omkring i støvet. Isen er brudt, og drengene tilbringer dagen med deres far.

3 2. juledag Alfred og Erna er flyttet fra den gamle gård til parcelhus. Det er 2. juledag og de går og pynter op, fordi familien skal komme til middag. Alfred og Ernas datter ringer og taler bl.a. om sønnens forventninger til mormorens lagkager. Erna går i panik, for hun har nemlig glemt alt om det. Samtidig har Alfred problemer med at sætte den nye parabol op, som hans børn har givet ham i julegave. Da han også snakker med datteren i telefonen, lyver han og siger at den skam er sat op. Øjeblikket før har han stået og bandet over den polske opsætnings-manual og efterfølgende sparket til den med ordene: hvem fanden har også brug for mere end 20 kanaler!?! Indenfor igen, bliver Alfred vidne til Ernas stigende desperation. Hun har brændt lagkagebundene på. Hendes hysteri bliver for meget for Alfred, der skynder sig ud til parabolen igen. Da han lidt senere kommer ind igen, er Erna forsvundet. Han finder hende dog i bilen, hvor hun grædefærdigt siger, at der ikke er mere sukker. Dette låner Alfred hos naboen og prøver sågar at hjælpe Erna med at lave lagkagerne. Alligevel når de at blive færdig med forberedelserne til festen, på trods af deres dårlige kommunikation, Alfreds hidsighed og Ernas glemsomhed.

4 Annas dag Anna er enlig mor og bor i København med sin 5 årige søn Emil. Emil s far Ole, skal giftes med sin nye kæreste Maria. Alt ville have været i orden, hvis ikke grunden til at Ole forlod Anna for to år siden, var Maria. Anna er inviteret til brylluppet sammen med Emil, og havde faktisk planlagt at tage til brylluppet. Men da morgenen for bryllupsdagen kommer, kan Anna ikke finde modet. Hun opdigter et vigtigt arbejdsmøde inde i byen, men følger Emil til brylluppet. Vi følger Anna gennem dagen, og finder også ud af at mødet er en hvid løgn, en undskyldning for ikke og komme til brylluppet. Anna tager til bryllupsfesten om aftenen for at hente Emil. Da hun ankommer, er den faktisk slut, og de eneste tilbage er Maria og Ole. De tre bliver nu konfronteret med hinanden, og der er meget spænding i luften, især mellem de to kvinder. Ole og Marie begynder at skændes, imens tager Anna sin søn, og forlader de nygifte. Hjemme hos Anna ringer dørklokken uventet, da hun er på vej i seng. På Anna s dørtrin står Maria og beder om husly. Det viser sig, at Maria kommer til at tilbringe sin bryllupsnat i selskab med Anna. De to kvinder konfronterer fortiden og nutiden. Og svaret på fremtiden for Anna, Maria og Ole, vil blive besluttet som morgenen gryer.

5 Grisen Den 78-årige Asbjørn bliver indlagt på hospitalet for at få foretaget en mindre operation i maven. Lægen får dog mistanke om, at Asbjørn måske har kræft, og Asbjørn må blive på hospitalet for at få foretaget en undersøgelse. Asbjørn bliver bange og føler sig ensom, men får så øje på et spøjst maleri på væggen. Maleriet forestiller en fornøjet gris i fuld firspring. Midt i sin angst og ensomhed bliver den smilende gris hans ven og skytsengel. Da Asbjørn vågner efter operationen, er billedet af grisen væk. Ved siden af ham ligger nu en pakistansk patient ved navn Aslam. Aslam er muslim, og det er hans familie, der har fået fjernet billedet, fordi de følte, at det fornærmede deres syge far. Men Asbjørn er overbevist om, at han har brug for billedet for at blive rask. Han ringer til sin datter Mona, som er en ambitiøs og karrierefokuseret advokat. Asbjørn vil have hende til at hjælpe sig med at få grisen hængt op igen. Hun forlanger at få lov at tale med hospitalsdirektøren og anklager hospitalet for at diskriminere hendes far ved at fjerne billedet. Aslams søn blander sig, og der opstår en heftig diskussion mellem ham og Mona. Først da lægen ankommer og informerer Asbjørn om, at han ikke har kræft ender diskussionen. Asbjørn er lettet og tilfreds, og han føler ikke længere, at han har brug for grisen. Efter besøgstid er Aslam og Asbjørn alene på stuen. De begynder at snakke, og det viser sig nu, at Aslam er blind.

6 En dans på roser Hans er 34 år og bor og arbejder på sine forældres rosengartneri. Han har ingen søskende og kan som enearving se frem til at arbejde resten af sit liv i et drivhus. På vej til en rosenkonkurrence med farens præmie-rose kommer familien ud for en trafikulykke. Faren dør og Hans indlægges på hospitalet. Her oplever Hans en frydefuld tid og møder sygeplejersken Randi, der får ham til at se livets muligheder i et nyt lys. Hans blomstrer op, mens gartneriet er ved at gå i opløsning og moren kæmper for at få ham tilbage.

7 Væk fra Spjald I en lille dansk provinsby bor Kirsten sammen med sin 18-årige søn Dennis. En dag får Dennis sin store drøm opfyldt. Han får chancen for at komme til København og optræde i et tv-show, hvor han skal synge og danse i en talentkonkurrence. Kirsten er helst fri for al den opmærksomhed, men hendes intrigante arbejdskollega i bageriet, Inger, lancerer i dagens anledning Dennis-kagen, som hele byen helst skal nyde til aftenkaffen og showet. Kirsten føler, at hun er nødt til at invitere sine arbejdskolleger Inger og Elsa til at følge showet hjemme hos hende. For åben skærm afslører Dennis, at han og hans mor altid har drømt om at flytte fra Spjald til København, - og det falder ikke i god jord hos Inger og Elsa. - Og næppe heller i resten af Spjald. Dennis bliver stemt ud af konkurrencen, men da Kirsten henter ham ved bussen tidligt næste morgen, fortæller han, at der er en ny konkurrence i Aalborg om fjorten dage: Drømmen om at slippe væk fra Spjald lever endnu.

8 Fem fortællinger om en far Den danske kronprins er en moderne mand. En mand, der er nærværende og engageret i familiens ve og vel. Og modsat tidligere generationers mantra om at børn skal ses, men ikke høres - er den 42-årige kronprins Frederik dybt engageret i sine børn. Frederik fortæller, at han har været med til alle fødsler, og at det var en kæmpe oplevelse hver gang. Kronprinsen, der bl.a. har en rigtig 'macho' uddannelse ved Søværnets Frømandskorps, er også så meget i kontakt med sine bløde sider, at han tager del i de mere leverpostejs-farvede nuancer af hverdagen. Kronprins Frederik har taget knap tre ugers fædre-orlov i forbindelse med tvillingefødslen, men han synes faktisk, at det er for lidt. Han overvejer også at tage barselsorlov. Kronprinsesse Mary synes, at Frederik er en god far, og at han var god at have med, når hun skulle føde. Hun fortæller med stor kærlighed, at han altid gør det helt rigtige. trafikulykke.

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk

Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 1 Jeg har bare lyst til at sove, til smerten er væk 21-årig mand, mor død af blodprop for tre uger siden Denne pjece er skrevet til dig, der er teenager eller i 20 erne, og som har mistet din far eller

Læs mere

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk ung 1 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Fortællinger om familiekonflikter fra unge med minoritetsbaggrund 2 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk Ung Etnisk Ung

Læs mere

Social kontrol SOCIALPÆDAGOGEN

Social kontrol SOCIALPÆDAGOGEN 4. FEBRUAR 68. ÅRGANG SOCIALPÆDAGOGEN 18 03 09 11 Social kontrol Mange etniske minoritetspiger bliver fortsat overvåget, kontrolleret og straffet af deres familier. Men flere og flere gør oprør mod familiens

Læs mere

Guide til jul. - med et barn med autisme. af Janni Pilgaard FLIKFLAKFAMILIE

Guide til jul. - med et barn med autisme. af Janni Pilgaard FLIKFLAKFAMILIE Guide til jul - med et barn med autisme af Janni Pilgaard Guide til jul med et barn med autisme Janni Pilgaard Forside og layout: Marie Olofsen Forsideillustration: Jeppe Pilgaard Sørensen KÆRE LÆSER Du

Læs mere

Fleksibel barselsorlov. Til forældre

Fleksibel barselsorlov. Til forældre Fleksibel barselsorlov Til forældre ministrenes forord 3 Kære forældre Når et barn kommer til verden, er det på alle måder vigtigt, at barnet får en god start på livet. Og ligeså vigtigt er det, at I

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Når man bor i en anden familie

Når man bor i en anden familie Når man bor i en anden familie Tanker og gode råd fra unge, der selv har været i pleje Center for Familiepleje Udgivet med støtte fra Denne bog er udarbejdet af en gruppe unge, som er eller har været i

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Del 2 side 38 Støtte i sorgen side 40. Landsforeningen Spædbarnsdød

Indholdsfortegnelse. Del 2 side 38 Støtte i sorgen side 40. Landsforeningen Spædbarnsdød Når I har mistet Når I har mistet Rymarksvej 1 2900 Hellerup Telefon: 3961 2451 Kontonr.: 9884 104990 www.spaedbarnsdoed.dk forening@spaedbarnsdoed.dk Landsforeningen Spædbarnsdød er på Facebook Tekst:

Læs mere

JEG KAN LIDE AT KENDE HISTORIEN BAG MENNESKET

JEG KAN LIDE AT KENDE HISTORIEN BAG MENNESKET Kompashuset ApS, Klavs Nebs Vej 25, 2830 Virum Tlf 45 83 92 83, ka@kompashuset.dk, www.kompashuset.dk JEG KAN LIDE AT KENDE HISTORIEN BAG MENNESKET En fortælling om at arbejde med ældrepleje Af Kirstine

Læs mere

Du skal adlyde din mor

Du skal adlyde din mor Du skal adlyde din mor af Sørine Steenholdt fra novellesamlingen: Ung i Grønland, ung i Verden Oversat til dansk af Aminnguaq Dahl Petrussen Kommentarer af psykolog Jonna Ketwa Novelle 2 En ung kvinde

Læs mere

hvordan støtter jeg bedst mine børn?

hvordan støtter jeg bedst mine børn? hvordan støtter jeg bedst mine børn? 1 Denne pjece er skrevet til dig, der har en alvorlig fysisk sygdom, og som har børn, der er teenagere eller i 20 erne. Den giver en række forslag til, hvad du kan

Læs mere

Efterladte forældre gør det godt

Efterladte forældre gør det godt Efterladte forældre gør det godt Af cand.psych.aut. Eva Helweg, faglig rådgivningschef i Børn Unge & Sorg Når et barn mister sin mor eller far, så slår det sikre fundament i deres tilværelse revner, og

Læs mere

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv.

Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Det var en chance, jeg fik... Jeanette og 10 andre unge fortæller om den forskel, et ophold på en døgninstitution har gjort i deres liv. Jacob 4 Frida 9 Jesper 14 Christine 18 Paw 22 Jeanette 25 Per 30

Læs mere

Lissis Syge Historie.

Lissis Syge Historie. Lissis Syge Historie. Jeg er en 45 årige kvinde. Udannet afspændingspædagog i 1991. Har siden 94 undervist for forskellige aftenskoler i mange forskellige former for bevægelse, så jeg er meget afhængig

Læs mere

forside jakob kehlet indimellem taber jeg salatskalen Otte unge med sklerose fortæller om at leve med en kronisk sygdom Til indholdsfortegnelse

forside jakob kehlet indimellem taber jeg salatskalen Otte unge med sklerose fortæller om at leve med en kronisk sygdom Til indholdsfortegnelse jakob kehlet forside indimellem taber jeg salatskalen Otte unge med sklerose fortæller om at leve med en kronisk sygdom indimellem taber jeg salatskalen jakob kehlet Indimellem taber jeg salatskålen Jakob

Læs mere

SKAMMENS TID. Kammerspil i to akter. Kaj Himmelstrup. Personerne: CHRESTEN, 75 år, professor og tidligere kulturminister. VIVI, hans yngre søster

SKAMMENS TID. Kammerspil i to akter. Kaj Himmelstrup. Personerne: CHRESTEN, 75 år, professor og tidligere kulturminister. VIVI, hans yngre søster SKAMMENS TID Kammerspil i to akter Kaj Himmelstrup Personerne: CHRESTEN, 75 år, professor og tidligere kulturminister VIVI, hans yngre søster En kvindelig statist uden replikker 1. AKT Stue i en større

Læs mere

Fortalt til Anna Furbo Rewitz, udviklingskonsulent i ADHD-foreningen

Fortalt til Anna Furbo Rewitz, udviklingskonsulent i ADHD-foreningen 25 De dårlige minder bliver brugt til noget godt Fortalt til Anna Furbo Rewitz, udviklingskonsulent i ADHD-foreningen Mit navn er Marianne Christensen. Jeg er 45 år, børneergoterapeut, og jeg bor i Ringe

Læs mere

21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har'

21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har' 21-årig efter blodprop: 'Arret er noget af det bedste, jeg har' Pernille Lærke Andersen fortæller om den dag, hun faldt om med en blodprop, og hele livet forandrede sig Af Karen Albertsen, 01. december

Læs mere

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 KARL OG EMMAS MOR ER BLEVET RUNDTOSSET Forfatter: Susanna Gerstorff Thidemann ISBN: 87-89814-89-6 Tekstbearbejdning og layout: Qivi

Læs mere

Mødre Døtre. kvinder i to kulturer. Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job. Det er vigtigt at tale sammen

Mødre Døtre. kvinder i to kulturer. Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job. Det er vigtigt at tale sammen & kvinder i to kulturer Mødre Døtre Vær aktiv Brug de mange muligheder! Døtre i dialog Det var ligesom at have to job Rollemodel på fuldtid Det er vigtigt at tale sammen Vejen til viden Biblioteket blev

Læs mere

Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg

Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg Brug for alle Undervisningsmateriale for folkeskoler og ungdomsuddannelser til brug ved rollemodelbesøg Indledning Hvert menneske har en historie, der er værd at høre. Dette undervisningsmateriale Brug

Læs mere

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus

Jeg vil se Jesus -2. Natanael ser Jesus Jeg vil se Jesus -2 Natanael ser Jesus Mål: Skab forventning til Jesus i børnene. Gennem undervisningen vil vi se på, hvordan Natanael møder Jesus, og hvad det gør i ham, og vi vil se på, hvordan vi kan

Læs mere

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ

DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ 1 DE MENTALE LOVE MÅDEN SINDET FUNGERER PÅ af Barbara Berger (Copyright Barbara Berger 2000/2009) 2 Indhold Introduktion 3 De Mentale Love / Måden sindet fungerer på - Loven om at tanker opstår 4 - Loven

Læs mere

Far. Før du læser bogen. Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. Svar på spørgsmålet: 1. Hvorfor vil Henrik ikke være far?

Far. Før du læser bogen. Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. Svar på spørgsmålet: 1. Hvorfor vil Henrik ikke være far? Opgaver til Far Navn: Før du læser bogen OPGAVE 1 Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. Svar på spørgsmålet: 1. Hvorfor vil Henrik ikke være far? OPGAVE 2 Instruktion: Kig på billedet på forsiden

Læs mere

Den perfekte jul. Ordet Fangers julekonkurrence. Vi præsenterer de 10 vindere.

Den perfekte jul. Ordet Fangers julekonkurrence. Vi præsenterer de 10 vindere. Den perfekte jul Ordet Fangers julekonkurrence. Vi præsenterer de 10 vindere. Ordet Fangers store julekonkurrence "Skriv om din perfekte jul" blev en stor succes Ca. 400 skoleelever sendte i julen 2012

Læs mere

Du er klog som en bog, Sofie!

Du er klog som en bog, Sofie! Du er klog som en bog, Sofie! Denne bog handler om, hvordan det er at have problemer med opmærksomhed og med at koncentrere sig. Man kan godt have problemer med begge dele, men på forskellig måde. Bogen

Læs mere

Ude godt hjemme bedst

Ude godt hjemme bedst Ude godt hjemme bedst fødse 7 helt unikke hjemmefødselshistorier 1 Denne lille bog er lavet som et dejligt minde. Vi har hver især skrevet vores hjemmefødselshistorie, som vi gerne vil dele med dig...

Læs mere

En pjece til mænd om barsel. Far på barsel. Fakta om regler og gode råd til fædre, der gerne vil holde barselsorlov

En pjece til mænd om barsel. Far på barsel. Fakta om regler og gode råd til fædre, der gerne vil holde barselsorlov En pjece til mænd om barsel Far på barsel Fakta om regler og gode råd til fædre, der gerne vil holde barselsorlov 1 Kære Helt konkret mener HK, at 12 uger af barselsorloven skal øremærkes til fædre. 2

Læs mere