Velkommen til Børnegårdens vuggestue KORREKTUR BØRNEGÅRDENS VUGGESTUE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Velkommen til Børnegårdens vuggestue KORREKTUR BØRNEGÅRDENS VUGGESTUE"

Transkript

1 Velkommen til Børnegårdens vuggestue BØRNEGÅRDENS VUGGESTUE

2 Velkommen Velkommen til Børnegårdens vuggestue. Vi glæder os rigtig meget til at lære jeres barn og jer forældre at kende. Det vil være en ny tid for jer alle, og dit barn skal vænne sig til nye ansigter og nye indtryk. Vi håber derfor, at vi sammen kan gøre starten til en god oplevelse for alle. Hvis I har mulighed for det, er det vores erfaring, at en blid start er det bedste. Det vil sige, en start, hvor barnet først kommer på besøg med jer en time eller to, for derefter at trappe det op til at barnet føler sig trygt uden jer, og er her et par timer alene. Det er meget forskelligt fra barn til barn, hvor lang tid det tager, men få ved det første møde en snak med personalet på stuen omkring dit barns opstart. Hvem er vi? Børnegården vuggestue er en kommunal institution og en del af Daginstitution Vestbyen som udover Børnegårdens vuggestue også har 3 andre afdelinger. Børnegårdens Børnehave, Horsens Børneasyl og Børnehuset Fussingsvej som er en integreret institution (en vuggestue og en børnehave). Ledelsen i Daginstitution Vestbyen består af en institutionleder og 2 assisterende ledere. Institutionsleder Syss S. Petersen (træffes bedst i Børnehuset, Fussingsvej). Ass. leder Britta B. Thomasen (træffes bedst i Børnegårdens børnehave og Horsens Børneasyl). Ass. leder Else Ingerslev Rasmussen (træffes bedst i Børnegårdens vuggestue og Børnehuset vuggestuen). Vi er en vuggestue med 44 børn i alderen ½-3 år, som er fordelt på 4 stuer, Spirer - Tumlinger Grønærter og Rollinger. Vi er en personalegruppe på 8 pædagoger, 4 pædagogmedhjælpere og 1 lønnet pædagogstuderende fra Gedved Seminarium. I køkkenet har vi en Kostfaglig Eneansvarlig. Herudover er der jævnligt personer i job med løntilskud, praktik m.m. Vuggestuen har 2 mindre legepladser, og vi har lejet en stor kuperet grund ved siden af børnehaven, som vi jævnligt benytter.

3 Åbningstid / lukkeuger / feriepasning Vuggestuen har åben mandag-torsdag fra kl Fredag fra kl Institutionens lukkeuger er 3 uger i sommerferien, 4 dage i forbindelse med jul og nytår og dagen efter Kristi Himmelfartsdag. Se opslag på forældreopslagstavlen ved indgangen. Horsens kommune tilbyder fælles feriepasning 3 uger af sommerferien, samt i dagene mellem jul og nytår og fredagen efter Kristi Himmelfartsdag, i 5 af kommunens daginstitutioner. Der kommer informationer ud og tilmelding til feriepasning. Forældresamarbejdet Vi prioriterer samarbejdet med jer meget højt, samt at skabe en åben og god kontakt med jer, så I kan være trygge ved at overlade jeres barn til os. Den daglige kontakt, når I afleverer og henter jeres barn, er utrolig vigtig. Vi tilstræber, at fortælle om de mange oplevelser vi har haft sammen med jeres barn. Forældresamtale Første gang I besøger vuggestuen vil vi fortælle lidt om livet i vuggestuen og I får mulighed for at fortælle om jeres barn, dets vaner og hvilke forventninger I har til os. Forventninger til forældrene At I fortæller os, hvis der sker ting i jeres barns liv der kan have indflydelse på hverdagen, så vi forstår eventuelle reaktioner hos barnet. At I sørger for, at der er skiftetøj i skabet, ligeledes er det vigtigt for jeres barns velbefindende at være klædt på efter årstiden.

4 At I læser informationer på opslagstavlen. At I oplyser os om adresseændring / nyt telefonnummer. At I kontakter os, hvis der er noget som giver anledning til ris eller ros i forhold til vores hverdag. Afsluttende samtale 2,5 år Inden jeres barn overflyttes til børnehave holder vi en afsluttende samtale. I samtalen vil vi komme ind på barnets trivsel, og hvordan vi i fællesskab kan sikre at jeres barn bliver klar til overgangen til børnehave. Vuggestuebørn overflyttes automatisk til en børnehave, i det skoledistrikt de bor i. Dette sker i den måned, hvor de fylder 3 år. Det pædagogiske arbejde Vi ønsker, at skabe nogle rammer som giver mulighed for ro og fordybelse i børnenes leg og liv i institutionen. Børnene skal opleve trygge og varme omgivelser sammen med engagerede og omsorgsfulde voksne. Med det mener vi; at der er kvalitet i kontakten, at barnet bliver set, læst og forstået. At der bliver sat ord på barnets følelser, at der bliver lyttet til barnets ønsker. At vi voksne vejleder og støtter børnene på det niveau de er på, for at få dem videre til næste trin i deres udvikling. Vi samarbejder på tværs af stuerne med fælles aktiviteter for børnene så som musik, rytmik, ture ud af huset og diverse aktiviteter på grunden. Dette gør vi dels for at kunne målrette aktiviteten efter alder, at børnene får mulighed for at være sammen med

5 andre jævnaldrende børn i vuggestuen, og at de lærer de andre voksne i huset at kende. Opslag og informationer om aktiviteter hænger på de enkelte stuers tavler i garderoberne. Ifølge lovgivningen omkring pædagogiske læreplaner arbejder vi ud fra de 7 læreplantemaer: 1. Barnets alsidige personlige udvikling 2. Sociale kompetencer 3. Sprog 4. Kulturelle udtryksformer og værdier 5. Natur og naturfænomener 6. Krop og bevægelse 7. Børn med behov for en særlig indsats. Der udarbejdes nye læreplaner hvert andet år, der evalueres og dokumenteres løbende. Vores pædagogiske læreplaner kan læses på vores hjemmeside (børneintra). Der hænger et eksemplar på forældreopslagstavlen. Kostpolitik Børnenes kost er vigtig for deres udvikling og indlæringsevne. Derfor prioriterer vi en sund, næringsrig og alsidig kost. At der så vidt muligt bruges af sæsonens råvarer. Vi bestræber os på: At anvende økologiske fødevarer i det omfang det er muligt at få dem leveret. At lave velsmagende mad, der ser tiltalende ud. At lære børnene gode kostvaner ved at servere varieret kost fra alle levnedsmiddelgrupper. At give børnene en rolig og hyggelig spisesituation, hvor gode manerer ved bordet udvikles. At maden og måltiderne indgår i de pædagogiske aktiviteter. At være ajour med ny viden indenfor småbørnsernæring. Vi serverer så vidt muligt ikke: - Madvarer med farvestoffer, tilsætningsstoffer og konserveringsmidler, da disse bør indtages i begrænsede mængder. Vi tager naturligvis særlige hensyn til de børn der har mad allergi problemer. Aftale om speciel kost sker altid med egen læges eller speciallæges skriftlige accept. Hvis barnet af religiøse årsager ikke spiser bestemte fødevarer, tager vi selvfølgelig også hensyn til dette. Alle er velkomne i køkkenet med spørgsmål, udveksling af opskrifter eller en hyggelig køkkensnak

6 Fødselsdage / afslutning m.m. Ved særlige lejligheder fødselsdage, afslutning m.v. må børnene gerne have boller, is eller rundstykker med hjemmefra. Vi kommer også gerne hjem til fødselsdage, i det omfang det er muligt. I vuggestuen serveres der ingen slik, da de fleste forældre gerne selv vil bestemme, hvornår deres barn skal lære at spise slik. Dette gælder også, når der er fødselsdag. Vuggestuen serverer: Morgenmad indtil kl. 7.30, mælk og lidt let kl. 9.00, varm middagsmad kl og eftermiddagsmad kl Børnene skal helst være her inden kl Kommer dit barn af en eller anden årsag lidt senere så aftal det med stuepersonalet. Vi lægger stor vægt på at skabe en god stemning omkring måltidet, så der kommer ro og nærvær omkring spisningen.

7 Derfor vil vi gerne, at I som forældre respekterer, at vi ikke kan bruge lang tid på samtaler og vinke farvel, hvis I afleverer / afhenter barnet midt i et måltid. Hvad skal medbringes i vuggestuen? Et sæt skiftetøj (fra inderst til yderst). Praktisk overtøj og fodtøj (efter årstiden). Regntøj, gummistøvler og hjemmesko. Måske sovedyr eller lignende. Sut med navn. Måske egen barnevogn eller sengetøj i starten. Plasticpose til snavsetøj. Legetøj må gerne tages med i vuggestuen, men husk det er på eget ansvar. Skaber legetøjet konflikter, eller er for farligt lægger vi det ud i barnets rum. Vigtigt: Husk navn i barnets tøj, fodtøj m.v. Ferie / fridage / sygdom Alle har brug for at holde ferie både voksne og børn. I forbindelse med ferier og helligdage vil I blive spurgt om, hvorvidt jeres barn kommer eller ej. Det er meget vigtigt af hensyn til vores planlægning af personaleressourcer, at I svarer på dette. I ferieperioderne vil I opleve at stuerne er slået sammen, og personalet holder ferie på skift. Regler for modtagelse af børn i daginstitutionen ved sygdom er fastsat af sundhedsstyrelsen. Retningslinjerne er lavet for at undgå smittespredning. Det er vigtigt, at de overholdes selvom det kan være svært at få et syg barn passet. Overholdes reglerne ikke, vil det let medføre at mange børn bliver syge, og mange hjem bliver berørt af pasningsproblemer.

8 Hvis jeres barn bliver syg i løbet af dagen i vuggestuen, må I være indstillet på at hente det. Tegn på en smitsom sygdom kan være feber (morgentemperatur på 38 ), mavetilfælde i form af diarré, forkølelse eller øjenbetændelse. Dit barn må komme i vuggestuen igen, når det er rask og kan følge vuggestuens dagligdag. Holder dit barn fri eller er syg vil vi meget gerne vide det gerne så tidligt på dagen som det er muligt af hensyn til personaledækning m.v. Medicin Vi må ikke give medicin i institutionen. Hvis barnet har en kronisk lidelse som f.eks. astma, feberkrampe eller andet, kan vi give medicin efter lægens anvisning. Vi skal have en udførlig vejledning fra lægen, før vi må give medicin i institutionen. Solcreme Om sommeren skal I selv smøre jeres barn ind i solcreme hjemmefra om morgenen. Vi smører børnene på udsatte steder hvis vi går ud efter middagsluren. Vi anbefaler, at alle børn medbringer sommerhat og en langærmet bluse. Legeplads Der må ikke være lange snore i jeres barns tøj og barnet må ikke have halstørklæde på. Snore, halstørklæder m.v. kan sætte sig fast i legepladsredskaberne.

9 Mobiltelefon For at I som forældre kan være nærværende overfor jeres barn, når I afleverer / afhenter det i vuggestuen, vil vi bede jer om at have mobiltelefonen slukket. Vuggestuens låger Husk altid at lukke lågerne udenfor helt i, så der ikke er nogen børn der kan forlade vuggestuen. Afhentning af barnet Husk altid at sige farvel til personalet, når I henter jeres barn. Hvis jeres barn skal hentes af andre, skal I give personalet besked. Vi udleverer ikke børn til andre end barnets forældre, med mindre vi har andre aftaler. Forsikring Horsens kommune har ingen ulykkes eller brilleforsikring for børnene. Friplads Der er mulighed for at søge friplads. Ansøgningsskema fås i vuggestuen eller findes på Horsens kommunes hjemmeside.

10 Møder - forældrebestyrelse og aktivitetsudvalg To gange om året afholdes der et forældremøde. Et, hvor der vælges repræsentanter til vores forældrebestyrelse (i efteråret) fælles for hele Daginstitution Vestbyen og et om foråret som foregår i de enkelte afdelinger, hvor I kan komme og høre om dagligdagen i vuggestuen. Her vælges der også repræsentanter til aktivitetsudvalget. Aktivitetsudvalget består af ca. 4-6 forældre der i løbet af året arrangerer aktiviteter for børn og forældre i vuggestuen. Eksempelvis sommerfest og juletræsfest. Forældrebestyrelsen i Daginstitution Vestbyen er sammensat af forældre fra alle 5 afdelinger, personalerepræsentanter og institutionens overordnede leder. Samarbejdspartnere Vi samarbejder med PPR pædagogisk, psykologisk rådgivning i Horsens Kommune. I PPR er der ansat talepædagoger, psykologer og fysioterapeuter. Derudover samarbejder vi med Børnefamiliecenter Nordvang, sundhedsplejen og dagplejen.

11

12 Daginstitution Vestbyen Børnegårdens vuggestue Emil Møllersgade Horsens Tlf : BØRNEGÅRDENS VUGGESTUE