A Publication of Company XYZ

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "A Publication of Company XYZ"

Transkript

1 A Publication of Company XYZ En guide for studerende om LinkedIn I guiden her får du tips til, hvordan du laver en grundlæggende LinkedIn-profil, og hvordan du kan bruge den til at synliggøre dig selv som arbejdskraft eller samarbejdspartner, opbygge netværk og få hjælp til faglige udfordringer m.m.

2 INDHOLDSFORTEGNELSE Indholdsfortegnelse 1. HVORFOR VÆRE PÅ LINKEDIN? 2. OPRET EN LINKEDIN-PROFIL 3. TIPS TIL EN GOD PROFIL 4. ENGAGER DIG OG BLIV SYNLIG 5. FÅ HJÆLP GENNEM NETVÆRK 6. TAG KONTAKT TIL DE RIGTIGE 7. JOBSØGNING OGSÅ STUDIEJOB 8. FØLG INTERESSANTE VIRKSOMHEDER

3 1. HVORFOR VÆRE PÅ LINKEDIN? Selvom du er studerende og dit CV ikke er særlig langt endnu, kan du få meget ud af at have en profil på LinkedIn. LinkedIn er verdens største erhvervsmæssige online netværk. Rigtig mange laver arbejdsmæssige baggrundstjek via LinkedIn, så du kan lige så godt give dig selv en ekstra fordel ved at bruge et par timer på at lave en god LinkedIn-profil. PÅ LINKEDIN KAN DU > Vise dig selv og dine kompetencer frem > Komme i kontakt med dem, du gerne vil have til at hjælpe dig med noget fagligt > Få en aftale om et samarbejde omkring en projektopgave > Finde et interessant studiejob eller praktikplads > Selv finde og gøre dig interessant overfor fremtidige arbejdsgivere > Opbygge et netværk, som kan hjælpe dig både i din studietid og i din karriere I guiden her får du tips til, hvordan du laver en grundlæggende LinkedIn-profil, og hvordan du kan bruge LinkedIn for at synliggøre dig selv som arbejdskraft eller samarbejdspartner, opbygge netværk og få hjælp til faglige udfordringer.

4 2. OPRET EN LINKEDIN-PROFIL Hvis du ikke allerede har en LinkedIn-profil, kan du oprette en på Udfyld de næste felter med dine egne oplysninger, efterhånden som LinkedIn beder dig om dem. Du får tips til de vigtigste af dem længere henne i guiden.

5 SIMAC kommer ikke frem som et automatisk valg ved feltet skole/universitet, men det er en god idé selv at skrive det, da du så nemmere kan netværke med andre både tidligere og nuværende studerende fra SIMAC. LinkedIn spørger undervejs om adgang til din mail for at finde ud af, hvem du kender, der er allerede er på LinkedIn. Du vil også få forslag til personer, som du kan kontakte via LinkedIn. Spring det over, for det er smartere at gøre, når du har lavet din profil. Så er der noget at se for dem, der vil kigge forbi efter at have accepteret din invitation. LinkedIn foreslår også interessante personer, du kan følge, grupper du kan deltage i, apps du kan hente m.m. Vent endelig også bare med den del. Du bliver også tilbudt at købe en Premium abonnementstype, men for de fleste er det nok at vælge den gratis Basic model.

6 3. TIPS TIL EN GOD PROFIL Det vigtigste er først og fremmest at få lavet din profil. LinkedIn guider dig hele vejen, og du kan læse tips til at lave en god profil i kapitlet her. Det første du skal gøre er at klikke på fanen Profil, vælg Rediger profil og begynd at udfyld de enkelte felter.

7 Din profil på LinkedIn er i bund og grund en online version af dit CV. Så tag afsæt i det og lav en overskuelig profil med en kort og klar tekst, et godt billede og eksempler, der viser, hvad du kan, og hvad du er god til. SE GODT UD PÅ GOOGLE En profil på LinkedIn har en særlig fordel! Når folk for eksempel en kommende arbejdsgiver søger dig på Google. LinkedIn-profiler bliver godt indekseret, hvilket betyder, at din profil vil ligge i top fem, når andre googler dig. Derved får du fremhævet dit professionelle CV, måske til fordel for ikke helt så hensigtsmæssige informationer eller billeder af dig fra Facebook o.l. BESKRIV DINE UDDANNELSER OG ERFARING Udfyld først din profil med uddannelser og relevant erhvervserfaring. Lav en kort beskrivelse af dine opgaver, hvad du har opnået og lært. Pointen er at få skabt en sammenhæng mellem dine erfaringer og en potentiel arbejdsgivers eller samarbejdspartners behov. På baggrund af det du lige har skrevet, laver du den korte beskrivelse, hvor du præsenterer dig selv, din erhvervserfaring og hvad du kan hjælpe med. På den måde kan andre hurtigt kan danne sig et indtryk af, hvilke kompetencer du har, hvad du har af interesser, og hvad du arbejder henimod. Har du en (faglig relevant) hjemmeside, blog e.l. kan du linke til den. Din tekst skal være kort og klar. Undlad at skrive lange tekster og brug gerne punktopstillinger for at gøre det mere overskueligt. For at fremstå professionel skal din profil være uden slå- og stavefejl. Få en ven til at læse korrektur, så du er sikker på, at alt er i orden. Når du udfylder din profil med tekst, er det vigtigt at du bruger de korrekte ord og betegnelser, så du bliver fundet, når nogen søger på LinkedIn efter lige netop en som dig. Slang og hjemmelavede forkortelser fungerer ikke på LinkedIn.

8 ET PRÆSENTABELT PROFILBILLEDE Mange vil gerne kunne sætte et ansigt på den person, de er interesseret i at kontakte, så et profilbillede er en god idé. Da LinkedIn handler om job, karriere og faglighed, skal du ikke bruge billedet i bar overkrop fra sidste badeferie. På med noget fornuftigt tøj, vælg en neutral baggrund og tag et præsentabelt foto. EN URL DET ER NEMT AT LINKE TIL Lige under dit profilbillede, står din url. Du kan selv bestemme, hvad den skal være. Det er smart at lave en url med f.eks. dit navn, som det er nemt at huske og linke til fra din mailsignatur, visitkort, i jobansøgninger m.m. EN FÆNGENDE ARBEJDSTITEL Næst efter dit profilbillede er det din arbejdstitel, der bliver set først. Du har 120 tegn og kan lige så godt bruge dem til at fortælle om essensen af dig og dine kompetencer. I stedet for bare at skrive studerende, kan du for eksempel skrive Resultatorienteret maskinmester-studerende med nyeste viden om. FORTÆL OM FAG, STUDIEJOB O.L. En kommende arbejdsgiver vil altid være interesseret i at vide, hvad en eventuel medarbejder kan bidrage med. Har du lavet et godt projekt, haft nogle relevante valgfag, en lærerig praktik, haft studiejob, været tutor eller med i et ambassadørkorps, været frivillig, arrangør eller haft hverv i en forening, så skriv det på. Det er alt sammen med til at tegne billedet af, hvem du er, og hvad du kan. VIS DINE RESULTATER På LinkedIn kan du uploade billeder, præsentationer og videoer. Har du f.eks. lavet et særlig godt projekt, en prototype eller andet, som du gerne vil vise frem, er det en oplagt måde at vise dine evner på en god og synlig måde. SÆT DET VIGTIGSTE FØRST Du kan selv arrangere de forskellige afsnit/sektioner, så det bedste eller mest relevante står øverst. Klik på den lille sorte dobbeltpil og træk til sektionerne står i den rækkefølge, du gerne vil have dem til.

9 FÅ ANBEFALINGER På din profil kan du få andre til at skrive anbefalinger om dig og dine faglige kvaliteter. Du behøver ikke holde dig til anbefalinger fra tidligere arbejdsgivere. En god anbefaling fra dit praktiksted eller en underviser er med til at få dig til at skille dig ud. Samtidig belønner LinkedIn dig ved at vise dig mere, hvis du har mindst tre anbefalinger på din profil. ENDORSEMENTS - FÅ ANDRE TIL AT ANBEFALE DINE KOMPETENCER Endorsements fortæller noget om de kompetencer, du har. Det er bedre at have få prioriterede og relevante endorsements/kompetencer som dem i dit netværk har endorset/anbefalet end en lang række af alle mulige, der signalerer, at du er jævnt god eller skidt til det hele. Du kan selv lægge endorsements op på din profil, ligesom andre kan foreslå nogle på dine vegne. Du kan også slette endorsements, som du ikke synes er relevante for dig. Når andre endorser/anbefaler dig, siger de god for, at du kan det, du siger. Jo flere der siger god for dig på de enkelte kompetencer, jo større sandsynlighed er der for, at du kommer frem i søgefeltet, når for eksempel et firma søger efter en ny medarbejder med netop de kompetencer. Samtidig giver det dig troværdighed. Hvis du i en jobansøgning har skrevet, at du er særlig god til hydraulik, ser det godt ud, hvis dit netværk på LinkedIn har anbefalet dig for netop den kompetence. GOD KARMA! Loven om karma eksisterer også på LinkedIn. Jo mere du selv giver af anbefalinger og endorsements, jo mere får du igen. Så vær gavmild, ros og hjælp andre, så får du det med garanti igen.

10 4. ENGAGER DIG OG BLIV SYNLIG Selvom du har lavet en god profil, er det ikke nok til at læne dig tilbage og vente på at blive fundet. LinkedIn kan hjælpe dig til at nå mange af dine professionelle mål, men det kræver, at du engagerer dig. Det bedste er naturligvis at mødes i virkeligheden, men det er ikke altid muligt, og alt andet lige er det langt lettere at kontakte en person, som du har haft en online dialog med, end én du slet ikke har haft kontakt med. Det er uanset, om du vil finde et relevant studiejob, en virksomhed til en projektopgave, en praktikplads indenfor et bestemt område, en mentor fra erhvervslivet, der kan hjælpe dig videre, eller hvad du nu har brug for. LIKE, KOMMENTER OG DEL Vis, at du er engageret ved at like, kommentere og dele det indhold på LinkedIn, som du finder interessant og kan være med til at fremme det indtryk af dig, som du gerne vil give. Jo mere aktiv du er, jo længere når du ud, og jo større er din synlighed på LinkedIn. Du kan også poste fagrelevante artikler på din profil for at vise, at du følger med i branchen. Er du helt fremme i skoene kan du lægge op til diskussion om artiklen og på den måde vise, at du både følger med i, hvad der sker indenfor emnet, og forholder dig til det. TIP OM TIDSFORBRUG Du behøver ikke være aktiv på LinkedIn hele tiden. Du kan deltage i de diskussioner eller grupper, du finder mest spændende, opdatere din profil, når du har noget nyt at vise frem og stille og roligt opbygge dit netværk i løbet af din studietid. Så er det klar den dag, du får brug for det!

11 VÆR AKTIV I GRUPPERNE LinkedIn har mere end forskellige danske grupper og mange flere udenlandske. Tilmeld dig dem, der er interessante indenfor din branche og engager dig. Du kan få inspiration eller svar på alle mulige spørgsmål, eller selv hjælpe andre med svar, gode idéer eller links til artikler o.l. Det gør dig synlig og viser, at du ved noget om det her og er engageret. Mangler du inspiration til at finde spændende grupper, så kig på nogle af de andre LinkedIn-profiler for personer, som er i det fagområde, der interesserer dig og se hvilke grupper, de er medlem af.

12 5. FÅ HJÆLP GENNEM NETVÆRK LinkedIn er det perfekte sted at netværke. Selvom du som studerende måske ikke har det største faglige netværk endnu, så kender du sandsynligvis rigtig mange, som med fordel kan inddrages i dit LinkedIn-netværk. Det kan være venner, familie, forældres venner, kolleger fra studiejob, praktikophold eller fritid, tidligere skolekammerater eller studerende, som også har læst på SIMAC. HOLD KONTAKTEN Få kontakt til nuværende og tidligere studerende fra SIMAC. Bliv medlem af SIMACs alumneforening som er en gruppe på LinkedIn. Her kan du bevare kontakten med andre studerende, så du altid kan finde dem, hvis du en dag får brug for hjælp fra f.eks. ham der nu er i Supply, som gik tre årgange over dig. Du bliver samtidig inviteret med til fagforedrag, sociale arrangementer mv., hvor du kan netværke og gense gamle studiekammerater. Find den ved at skrive SIMACs alumneforening i LinkedIns søgefelt! Som studerende er din indgangsvinkel til at netværke tit at spørge om gode råd og hjælp. Spørger du pænt, vil folk som regel gerne hjælpe, og kan du ovenikøbet henvise til, at en fælles forbindelse har anbefalet, at du kontakter vedkommende, er den som regel hjemme. FÅ IDÉER TIL KONTAKTER Gå op på fanen Netværk og vælg Kontakter. Du får så et forslag til en lang række personer, som du på et eller andet tidspunkt har haft online kontakt med, som også er på LinkedIn, og som LinkedIn tilbyder at sende en standardinvitation ud til. Du skal ikke ukritisk invitere dem alle. Tænk over hvilket slags netværk, du gerne vil have og udvælg de personer, som kan støtte dig i det.

13 FÅ STØRRE NETVÆRKSSUCCES Du får større succes ved at gennemtænke, hvem du gerne vil netværke med og sende dem en personlig invitation, fremfor at skyde med spredehagl og invitere alle. Det handler ikke om at have flest forbindelser, men om at have de rigtige, som kan hjælpe dig videre til det, du gerne vil opnå, om det så handler om et job, studiejob, praktikplads, hjælp til en opgave e.l. FÅ OVERBLIV OVER NETVÆRK Du kan få et overblik over dine netværk, hvis du laver et LinkedIn InMaps, hvor de forskellige farver er dine forskellige netværk. Hans Kristian SKAB FORBINDELSER Det er en god idé hele tiden at vedligeholde og udvide dit netværk gennem dine direkte forbindelser/connections i første led, folk i andet led og tredje led og folk, du er i gruppe med. Dine forbindelser er personer, du har en direkte forbindelse til. Når du er det, kan du skrive beskeder til dem, og se hvem de kender. Søger du på en bestemt person, kan du måske finde ud af, at vedkommende kender din tidligere studiekammerat, som du er i direkte forbindelse med og gennem ham få kontakt. Der er flere muligheder for at forbinde dig til folk. Du kan uploade folk fra din mail, søge og invitere folk du allerede kender eller gerne vil i kontakt med eller bruge LinkedIns funktion People-you-may-know, hvor du får forslag til personer, som du måske kender. Du skal have forbindelser, inden du kan bruge funktionen, og jo flere forbindelser du har, des mere relevante personer vil du få som forslag.

14 6. TAG KONTAKT TIL DE RIGTIGE Som udgangspunkt kan du kun kontakte de personer på LinkedIn, som du har en forbindelse til. Der er dog flere andre muligheder for at komme i kontakt med dem, du gerne vil have fat i. FÅ HJÆLP ELLER GØR DET SELV Hvis en af dine forbindelser kender den, du gerne vil i kontakt med, kan du bede vedkommende introducere dig. Har du ikke det, kan du sende personen, du gerne vil i kontakt med, en invitation til at forbinde. Her er det en god idé at skrive en personlig begrundelse for hvorfor netop vedkommende vil være den bedste at hjælpe dig med et fagligt råd, eller at din underviser har anbefalet, at du kontakter vedkommende. Personlige invitationer har langt større succes end LinkedIns kedelige standardinvitationer. Du kan også være aktiv i grupper og på den baggrund tage kontakt til interessante medlemmer af gruppen. FIND DE RIGTIGE PERSONER Der skal lidt søgeteknik til, hvis du vil finde de rigtige personer til det, du er interesseret i. Søger du på maskinmester, får du for eksempel også alle dem frem, som i deres profil har skrevet, at de søger studiejob som maskinmester. Under den avancerede personsøgning, kan du målrette din søgning ved at bestemme dig for branche, relation, uddannelsessted, beliggenhed og meget mere. DU HAR MASSER AT BYDE PÅ Husk at selvom du er studerende, kan du godt have meget at byde på i forhold til dit netværk på LinkedIn. Du har en masse af den nyeste viden på forskellige områder, og andre kan også være interesseret i dig eller dit netværk

15 7. JOBSØGNING - OGSÅ STUDIEJOB LinkedIn er verdens største rekrutteringsplatform. Du kan finde opslåede jobs, annoncere efter jobs, netværke dig til et job, brande dig selv som arbejdskraft eller endda skabe dit eget job ved at gøre nogen opmærksom på, at du har nogle kompetencer, som netop vil kunne hjælpe dem med nogle af deres behov. SØG OPSLÅEDE JOBS Du kan søge i opslåede jobs ved at vælge kategorien Job og skrive den titel, du gerne vil have resultaterne på. Det er en god idé at bruge de avancerede jobsøgemuligheder, så du får de mest relevante jobforslag frem. Når du har fundet et interessant jobopslag, kan du se, hvem i dit netværk der enten har en forbindelse til virksomheden, eller hvem du kender, der kender en, der har forbindelse til virksomheden. Klik på den person, du tror, kan hjælpe dig bedst. I højre spalte, kan du se, hvem det er, der er jeres fælles forbindelse. Gennem dit netværk kan du på den måde få nyttige informationer om jobbet og virksomheden. Både mange almindelige job og studiejob slås op på LinkedIn på virksomhedernes egne LinkedIn-profiler, på person-profiler og i grupperne, så vær aktiv og hold også øje med mulighederne der.

16 8. FØLG VIRKSOMHEDER På LinkedIn kan virksomheder lave en profil og ved at blive følger af den, får du vist virksomhedens updates på din profil. Bliv følger hos alle de virksomheder, som du kan tænke dig at arbejde for eller samarbejde med eller bare har en interesse i. FØLG SIMAC PÅ LINKEDIN SIMAC har en virksomhedsprofil. Her kan du få nyheder og invitationer til Alumnearrangementer, faglige foredrag eller andre arrangementer, ligesom også jobopslag, nye artikler og projekter bliver vist her. Ved at vælge kategorien Virksomheder til venstre for søgefeltet øverst på siden og dernæst vælge de avancerede søgemuligheder. Til højre for søgefeltet kan du finde de virksomheder, du er interesseret i, sorteret efter branche, beliggenhed osv. Der kommer ofte forslag til interessante virksomheder, som man ikke selv vidste lå i ens interesseområde.

17 SIMAC håber, guiden her har givet dig lyst til at komme i gang på LinkedIn og bruge de muligheder der er for at styrke din karriere og dit faglige netværk. Får du lavet en god profil og løbende danner netværk med mennesker, som du møder i dit faglige miljø, så er der gode muligheder for, at du kan få hjælp, når du har brug for det både i din studietid og i din karriere bagefter.