HÅNDBOG FOR BROBYGGERNE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "HÅNDBOG FOR BROBYGGERNE"

Transkript

1 HÅNDBOG FOR BROBYGGERNE En håndbog til dig, som er brobygger PRODUCERET AF: En del af Danske Handicaporganisationer 2014

2 2 Kaere brobygger Det, du sidder med i hånden, er din Brobyggerhåndbog. Den vil hjælpe dig til at løfte din opgave som brobygger og kan bruges som opslagsbog løbende. Som brobygger vil du hele tiden være et work in progress. I projekt Dobbeltminoriteter får vi løbende nye målgrupper og derfor vil du løbende komme til at tilpasse dit oplæg og gøre dig erfaringer sammen med de andre brobyggere og projekt Dobbeltminoriteters konsulenter. Kernen i dit bidrag vil være dit oplæg. Oplægget vil med stor sandsynlighed udvikle sig over tid og variere afhængigt af, hvem du holder oplæg for. I håndbogen finde du informationer om de praktiske ting, du skal vide som brobygger. Du finder også en række gode råd til at forberede og strukturere dit oplæg og gennemføre det, samt konkrete eksempler som kan tjene til inspiration.

3 Det finder du i Brobygger-håndbogen 3 Din opgave som Brobygger 4 PRAKTISK 5 Din forberedelse inden dialogmødet 6 Struktur på oplægget 8 Fiskens hoved Indledningen 8 Fiskens krop - Indhold 9 Fiskens hale afslutningen 9 Virkemidler sproglige og visuelle 9 Under et dialogmøde 11 Sådan kan et dialogmøde se ud 11 Når du fremfører dit oplæg 11 Efter dialogmødet 14 Løbende udvikling og erfaringsudveksling 14 Om projekt Dobbeltminoriteter 15

4 Din opgave som Brobygger 4 Du kan med din personlige historie, og erfaringer med at leve med et handicap og etnisk minoritetsbaggrund, rykke ved andre personers forestillinger og give dem nye tanker med hjem. Figur 1: : Billede af Tarik. En ung mand med spastisk lammelse, som bliver båret af sin hjælper på vej ud for at vinterbade i havet. Det kan være forestillinger om Hvad man kan og ikke kan, hvad man har brug for og ikke brug for, hvilke drømme og ønsker man har i livet, og så er der selvfølgelig det med den manglende viden I kan med jeres eksempler være med til at åbne op for dialog om muligheder for støtte, for deltagelse og for inklusion. Din konkrete opgave som brobygger er At holde oplæg ved lokale aktiviteter i projekt Dobbeltminoriteter. Oplæg, hvor du sætter dine egne erfaringer i spil og er med til at skabe refleksion blandt publikum. Jeg er et normalt menneske med normale behov! Jeg er social og vil tage del i samfundet, og jeg vil hjælpe andre med at kunne gøre det samme! Citat Tarik.

5 PRAKTISK 5 Når projektet kontaktes ang. muligheden for at få en brobygger ud for at holde oplæg, kontakter projektkonsulenten brobyggerne for at høre, om I kan deltage. Nogle gange kan det være du skal ud med en anden brobygger. Andre gange kan det være du skal ud sammen med andre af projektets samarbejdspartnere. Det bliver selvfølgelig afklaret på forhånd. Husk at efterspørge de hjælpemidler, du har brug for (fx en mikrofon, som ikke er håndholdt/madonna-mikrofon, en projektor mv.). KONTAKTINFO Dorthe Stief Christensen: dsc@handicap.dk / Sara Kudsk-Iversen: ski@handicap.dk / Brobyggernes transportudgifter refunderes af projekt Dobbelt minoriteter. I kan som brobyggere til hver en tid kontakte projekt Dobbeltminoriteters konsulenter for sparring og spørgsmål. Figur 2: Pjece om brobyggerne.

6 Din forberedelse inden dialogmødet 6 Gode råd til oplægget 1 Brug mange konkrete eksempler, fortællinger og sammenligninger Det er her dit oplæg får kød på, og publikum husker dette bedre. I stedet for at sige: Folk har altid svært ved at vide, hvordan de skal hilse på mig, kunne du sige: Ofte har folk svært ved at finde ud af, hvordan de skal hilse på mig. Jeg kan huske en situation, hvor jeg var til tandlægen, og tandlægen blev ved med ikke at tale til mig, men til min hjælper. 2 Ingen jantelov. Din historie ER interessant! 3 Hav få pointer og få informationer Publikum kan ikke huske for mange ting af gangen, så vær helt sikker på, hvad de vigtigste budskaber er, som du vil have, de husker. Hellere gentage din pointe på flere forskellige måder, med konkrete eksempler og fortællinger. 4 Publikum skal kunne genkende sig selv/problemstillingen i dit oplæg Husk at gøre det relevant og nærværende for dit publikum og relatere det til deres virkelighed. Fx kan næsten alle relatere til følelsen af ensomhed og ønsket om at indgå i sociale relationer. Fx kender de fleste nogen, som har været ramt af stress og kan have svært ved at få arbejdsliv og familieliv til at hænge sammen. Fx kender de fleste til at have ambitioner om at udvikle sig og skabe et liv.

7 Din forberedelse inden dialogmødet 7 5 Forbered dit oplæg til det publikum du skal tale til Sørg for at vide så meget som muligt om dit publikum. Hvilken slags forening er det? Er det forældre til børn med handicap? Er det voksne med handicap? Er det professionelle eller frivillige? Ved du allerede nu, hvad der optager dem? Egne noter 6 Vær helt klar på, hvad dit vigtigste budskab er Og lad det være den røde tråd i dit oplæg. Det kan give dit oplæg fokus. 7 Husk, at dine egne erfaringer og tanker er dine og at andre kan have andre erfaringer. Det vil sige, at du ikke kan sige, at Det er generelt sådan og sådan. Men du kan sige: Det er min oplevelse, at

8 Din forberedelse inden dialogmødet 8 Struktur på oplægget Du skal holde dit oplæg kort, konkret og fokuseret. Et godt råd er at strukturere dit oplæg ud fra den såkaldte fiske-model. Dvs. med en indledning, midte og afslutning. Figur 3: Oplæggets struktur: Fiskemodellen. Fiskens hoved Indledningen Indledningen må fylde 7-10 % af dit oplæg. Det er i indledningen, at du bygger bro til dit publikum. Det er her, de bestemmer sig for, om de vil lytte til dig. Fiskens hoved: Indledning Fiskens krop: Indhold Fiskens hale: Afslutning Derfor skal indledningen gøre følgende: Du skal med det samme vise dit publikum, hvad de får ud af at lytte til dig. Relater budskabet og emnet for dit oplæg til dem og deres virkelighed. Du kan fx sige: Hvorfor er dagens emne relevant for jer? Jeg tror, at nogle af jer kender til det at være en som/kender nogle som har. Dvs., du skal starte mere alment, og det må du gerne gøre gennem et konkret eksempel, som skaber billeder i hove- det på folk med det samme. Publikum skal mærke, at du taler til dem. At de interesserer dig. Du skal skabe tryghed hos publikum, så de tror på, at du har styr på situationen. Nice to know Folk husker bedst indledning og afslutning så arbejd mest på dem, så budskaberne sidder lige i skabet.

9 Din forberedelse inden dialogmødet 9 Fiskens krop - Indholdet Kroppen må fylde % af dit oplæg. Det er her dine centrale budskaber skal forstås og accepteres. Suppler med informationer og så konkrete fortællinger som muligt for at bakke op om dit budskab. Det er særligt også her, at dine personlige erfaringer kan komme i spil. Kroppen må gerne have flere dele men aldrig mere en max 5 historier/pointer. Det skal være fokuseret også her. Fiskens hale afslutningen Halen må fylde 5-10 % af dit oplæg. Det er finalen, hvor publikum tænker: Ja! Det jo sådan det er! Her skal dit budskab gentages, så det står klokkeklart. En god afslutning skaber lyst til handling eller eftertanke Nice to know Husk balancen mellem det private, personlige og almene. Det må ikke tippe for meget over til den personlige historie i hvert fald ikke i starten. Publikum skal først fatte interesse gennem det almene budskabet og problemstillingen, som er relevant for flere end dig. Dine personlige erfaringer og historier giver pondus til budskabet, skaber nærvær og konkrete billeder Private Personlige Almene Virkemidler sproglige og visuelle Visuelle virkemidler Powerpoint-oplæg Dette kan være med til at understøtte dine pointer og også særligt godt, hvis du har et kommunikativt handicap, for at sikre, at publikum får det hele med. Der er en risiko for, at du kommer til at kigge på powerpointoplægget i stedet for publikum. Prøv at undgå dette, da du så mister forbindelse og nærvær med publikum. Ting og sager Kan være illustrative ift. at vise nogle af dine pointer. Fx, hvis du beskriver udfordringerne med at bruge blindestok, kan du vise det ved at demonstrere det. Der kan være risiko for, at du kommer til at fumle med det, og måske mister tråden ift. din pointe. Så brug ting og sager, når det virker mest naturligt og virkelig understøtter din historie og dine budskaber.

10 Din forberedelse inden dialogmødet 10 Sproglige virkemidler - det her virker Sammenligninger: Er gode til at gøre det abstrakte konkret. Anekdoter og ordsprog: Er gode til at lave billeder i hovedet på publikum, så bedre forstår pointer og budskaber. Konkrete eksempler: Er gode til at lave billeder i hovedet på publikum, så man bedre forstår pointer og budskaber. Gentagelser: Øger forståelsen hos publikum. Modsætninger: Kan være med til at skabe stærke billeder i hovedet på publikum. (Retoriske) spørgsmål: Du stiller et spørgsmål ud i salen, som du egentlig ikke forventer svar på. Men det sætter tankerne i gang hos publikum og kan hjælpe dig til at komme med dine pointer. Fyldeord: Ja, jo, vel?, øh, næh, mv.: Når man forbereder et oplæg, så husk, at det skal være det talte sprog. Det betyder, man bruger lidt andre ord og særligt fyldeord for at komme igennem oplægget. Eksempel på sammenligning: Man kan beskrive frivillighed som en bil og dens hjul. Forestil dig en kæmpestor lastbil med mange hjul. På den måde er de frivillige. Da jeg var med til at arrangere en forårskonference i en af foreningerne, var jeg et af hjulene på en sådan lastbil. Eksempel på anekdote: Det er nogen gange, som om folk tror, at hvis man sidder i en kørestol, så kan man hverken gå eller tale. For eksempel var der engang Tarik gik til tandlæge, som kun talte med hjælperen. Tredje gang han var der, sagde han til tandlægen: Du må også gerne tale med mig, hvis du har lyst. Eksempel på modsætninger: Jeg vejede kun et kilo, da jeg blev født. Men min mors kærlighed til mig har mindst vejet et ton. Dengang jeg boede i Iran, var mit liv kun i mørke. Efter jeg er kommet til Danmark, har jeg fået øje på lyset. Eksempel på retorisk spørgsmål: Er frivilligt arbejde noget alle mennesker skal lave? Er frivilligt arbejde noget alle mennesker kan lave? Eller er frivilligt arbejde kun noget for nogle særligt udvalgte, der kan noget helt specielt?

11 Under et dialogmøde 11 Når du fremfører dit oplæg Husk, hvad du skal sige (manuskript, talepapir, noter, mv.). Beslut dig for, om du vil tage imod spørgsmål under eller efter dit oplæg, og fortæl publikum det til at starte med. Hvis du ved, der er noget, som fra starten vil undre dit publikum, så fortæl dem om det. Det skaber tryghed og så sidder de ikke og bruger deres opmærksomhed på at lege gætteleg. Hvis du fx o har talebesvær, så forklar hvorfor, og at folk gerne må bede om gentagelse, eller, at det er derfor din hjælper gentager, hvad du siger, o kommer gående med gangstativ og sætter dig og holder oplæg, forklar hvorfor, o taler dansk med tydeligt accent, som måske kan betyde, at publikum lige skal høre ekstra efter. Sådan kan et dialogmøde se ud Eksemplet er fra et arrangement i en etnisk minoritetsforening af en varighed på 2 3 timer: 1. Velkomst og præsentation af brobyggeren/brobyggerne ved arrangøren min. oplæg ved brobygger 1 længere tid hvis der skal tolkes undervejs (personlige) Spørgsmål til brobygger 1 3. Evt. 20 min. oplæg ved brobygger 2 (personlige) Spørgsmål til brobygger 2 Der kan evt. være mulighed for at stille anonyme spørgsmål, evt. på eget sprog (skrives og lægges i en hat el.lign.) min - Fælles dialog med brobyggerne: - Hvorfor er det en god idé med inklusion af personer og familier med handicap i jeres forening? - Hvad skal der til for at I kan få flere med - med handicap i jeres forening? - Hvordan kommer de med til jeres aktiviteter hvordan kan de bidrage? 5. Tid til uformel dialog, evt. samtidigt med at man spiser sammen (hvis det er noget, man gør i den forening). 6. Afslutning tak for nu ved arrangøren

12 Under et dialogmøde 12 Brug din krop om muligt men ikke for meget, så det for styrrer. Egne noter Fortæl publikum, hvad du har tænkt dig at gøre til at begyn de med det skaber tryghed om, at du har styr på det. Husk, at din historie er interessant. Du har noget på hjertet og det er vigtigt. Tal langsomt og husk at trække vejret. Hvis der er tolk: Husk at bruge korte sætninger og give tolk en tid til at oversætte. Tal til publikum og ikke til tolken. Hvis der ikke er tolk, men du er et sted, hvor dit publikum har behov for at hjælpe hinanden med sprogligt at forstå, hvad der bliver sagt: Læg mærke til, om der pludselig bliver talt/summet en masse og giv plads og tid til at publikum forstår, hvad der bliver sagt.

13 Under et dialogmøde 13 Hvad hvis jeg får et (personligt) spørgsmål, jeg ikke vil eller kan svare på? Du kan fx sige: Det er et interessant spørgsmål, men det er ikke det, jeg er her for at tale om. Godt spørgsmål, men det må vi tage en anden gang. I dag er fokus. Tak for dit spørgsmål, men det er der ikke lige tid til at svare på nu. Det er et godt spørgsmål, som vi måske kan tale videre om i en pause. Lige nu vil jeg gå videre med mit oplæg/ fokusere på... Det kan ske, at dem, du holder oplæg for, bliver meget nysgerrige og måske mere nysgerrige, end hvad du har lyst til at svare på. Eller også kan de blive grebet af stemningen og stille spørgsmål, som måske overhovedet ikke relaterer sig til det, som du er der for at tale om. Dette kan godt forstyrre og kan måske få dig til at miste overblikket. Her handler det om, at du ikke går ind i en personlig dialog eller debat om emner, som gør dig utryg eller som kommer til at ødelægge det, du har forberedt. Ved at svare anerkendende, og med et vist overskud (dvs. uden at tage det for nært eller blive provokeret), kan du med autoritet og uden at blive for følelsesmæssigt påvirket, fortsat styre dit oplæg i den retning, du har planlagt. Det kan også hjælpe dig til ikke at blive for følelsesmæssigt påvirket af noget du ikke var forberedt på.

14 Efter dialogmødet 14 Efter hvert dialogmøde har du en samtale med projektkonsulenten om erfaringer fra dialogmødet. Hvad gik godt? Hvad kan der arbejdes videre med? Hvilke problemstillinger rejste publikum? Løbende udvikling og erfaringsudveksling Løbende sparring Du er som brobygger altid velkommen til at kontakte projektkonsulenterne. Løbende erfaringsudveksling På facebook har vi oprettet en lukket gruppe, hvor brobyggerne kan udveksle erfaringer og kontakte hinanden. Kun projekt Dobbeltminoriteters konsulenter kan invitere nye deltagere ind i gruppen. Besøg vores blog! På projektets blog formidles brobyggernes historier samt projektets erfaringer løbende. Her kan du også deltage i debatten. Projektets blog finder du her: Opkvalificerende seminarer Efterår 2014 Forår 2015

15 Om projekt Dobbeltminoriteter 15 Projektets formål Er at fremme personer med etnisk minoritetsbaggrund og handicaps muligheder for deltagelse i samfundslivet og dermed forebygge marginalisering og social isolation. I projekt Dobbeltminoriteter arbejder vi for: At alle uanset handicap og etnisk baggrund får mulighed for at deltage i foreningslivet og samfundslivet. At foreningerne er klædt på til at arbejde med ligeværdig og mangfoldig inklusion, så personer med handicap og etnisk minoritetsbaggrund også kan deltage. I projekt Dobbeltminoriteter arbejder vi ud fra: Et princip om ligeværdighed. En tro på, at alle kan bidrage og har værdi. En tro på, at står stærkere, når vi samarbejder på tværs af foreninger og kulturelle baggrunde. En ide om, at det virker bedst, hvis vi møder folk på deres banehalvdel.

16 PRODUCERET AF: En del af Danske Handicaporganisationer LAYOUT: Michelle M. B. Andersen

EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie

EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie EN GUIDE Til dig, der skal holde oplæg med udgangspunkt i din egen historie Kære oplægsholder Det, du sidder med i hånden, er en guide der vil hjælpe dig til at løfte din opgave som oplægsholder. Her finder

Læs mere

Det batter at arbejde med mangfoldig inklusion! Ved projektkonsulent Dorthe Stief Christensen

Det batter at arbejde med mangfoldig inklusion! Ved projektkonsulent Dorthe Stief Christensen Det batter at arbejde med mangfoldig inklusion! Ved projektkonsulent Dorthe Stief Christensen Vi all Projekt Dobbeltminoriteter Juli 2012 juni 2015 Satspuljemidler Danske Handicaporganisationer, Frivillignet

Læs mere

Handicaporganisationer åbner muligheder Har du eller en i din familie et handicap? Så kan du få hjælp og støtte i handicaporganisationerne.

Handicaporganisationer åbner muligheder Har du eller en i din familie et handicap? Så kan du få hjælp og støtte i handicaporganisationerne. Handicaporganisationer åbner muligheder Har du eller en i din familie et handicap? Så kan du få hjælp og støtte i handicaporganisationerne. Har du eller en i din familie et handicap? Har du brug for mere

Læs mere

Du er budskabet - præsentationsteknik

Du er budskabet - præsentationsteknik Du er budskabet - præsentationsteknik Hvordan kan du gøre dit næste foredrag endnu bedre? De bedste foredrag er dem, hvor taleren virkelig taler om et budskab, som han brænder for. Der er ingen tvivl om

Læs mere

Indhold. 10 Indledning 12 Indholdet i bogen kort fortalt. 50 Balancen i forskellige perioder af vores

Indhold. 10 Indledning 12 Indholdet i bogen kort fortalt. 50 Balancen i forskellige perioder af vores Indhold 10 Indledning 12 Indholdet i bogen kort fortalt 14 Balance balancegang 15 Din balance 19 Den gode balance i par -og familielivet 20 Der er forskellige slags stress i vores liv 21 Nogle af par-

Læs mere

De nye danskere. - det nye potentiale. Er der plads til etniske minoriteter med handicap i jeres forening? Hvad kan I gøre og hvordan?

De nye danskere. - det nye potentiale. Er der plads til etniske minoriteter med handicap i jeres forening? Hvad kan I gøre og hvordan? De nye danskere - det nye potentiale Er der plads til etniske minoriteter med handicap i jeres forening? Hvad kan I gøre og hvordan? De nye danskere, det nye potentiale At give plads til mennesker med

Læs mere

BYDELSMOR DEL. 1 Intro DEL DEL DEL. grunduddannelsen. Plan for. Materialeliste. Aktiviteter. til grunduddannelsen

BYDELSMOR DEL. 1 Intro DEL DEL DEL. grunduddannelsen. Plan for. Materialeliste. Aktiviteter. til grunduddannelsen BYDELSMOR grunduddannelse DEL 1 Intro til grunduddannelsen DEL 2 DEL 3 Plan for grunduddannelsen Materialeliste DEL 4 Aktiviteter til grunduddannelsen INTRO til grunduddannelsen for Bydelsmødre 1 I introen

Læs mere

HVORFOR ARBEJDE MED MANGFOLDIGHED I VORES FORENING? Gode grunde og konkrete metoder til arbejdet med mangfoldig inklusion i jeres forening

HVORFOR ARBEJDE MED MANGFOLDIGHED I VORES FORENING? Gode grunde og konkrete metoder til arbejdet med mangfoldig inklusion i jeres forening 1 HVORFOR ARBEJDE MED MANGFOLDIGHED I VORES FORENING? Gode grunde og konkrete metoder til arbejdet med mangfoldig inklusion i jeres forening INDHOLD INDHOLDSFORTEGNELSE KOLOFON --- --- --- --- 3 Mangfoldig

Læs mere

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015

Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 TE/30.11.15 Opsamling på fællesmødet for IT-koordinatorer november 2015 Hotel Park Middelfart Viaduktvej 28 5500 Middelfart 2. november 2015 Velkomst og opfølgning på mødet i juni Tina og Kristian bød

Læs mere

Fælles - om en god skolestart

Fælles - om en god skolestart Fælles - om en god skolestart 1 Indledning Denne pjece henvender sig primært til de professionelle i dagtilbud og BFO/skole, der arbejder med børns skolestart. Der ud over henvender pjecen sig også til

Læs mere

Skole-hjem samarbejde med nydanske forældre. - om betydningen af forforståelse og praksis

Skole-hjem samarbejde med nydanske forældre. - om betydningen af forforståelse og praksis Skole-hjem samarbejde med nydanske forældre - om betydningen af forforståelse og praksis Nyborg den 26. januar Formelle samtaler Kulturelle forforståelser Skole-hjem samtale som praksis Positioneringer

Læs mere

Jeg vil ligne Jesus - 3

Jeg vil ligne Jesus - 3 Jeg vil ligne Jesus -3 Jeg vil leve som Jesus. Mål: Børn forstår, at vi, i vores hverdag, kan ligne Jesus ved den måde, vi er på. Vi kan ligne ham med alt det, vi er og gør. Tekst: Apostlene lever som

Læs mere

Frivillig. i Rårup Børnehus/ Idrætsbørnehaven Skjold

Frivillig. i Rårup Børnehus/ Idrætsbørnehaven Skjold Frivillig i Rårup Børnehus/ Idrætsbørnehaven Skjold Kære voksne til børn i Idrætsbørnehaven Skjold og Rårup Børnehus Introduktionen i denne folder er tænkt som en hjælp til de voksne, der har lyst til

Læs mere

Jeg ved det ikke. Hvordan kan vi forstå, hvad det kan handle om, og hvad kan vi så tilbyde?

Jeg ved det ikke. Hvordan kan vi forstå, hvad det kan handle om, og hvad kan vi så tilbyde? Jeg ved det ikke Hvordan kan vi forstå, hvad det kan handle om, og hvad kan vi så tilbyde? Spørg barnet De bedste kurser, vi kan gå på, er hos dem, vi arbejder med Børn er typisk objekter, der bliver studeret

Læs mere

FÆLLES OM EN GOD SKOLESTART

FÆLLES OM EN GOD SKOLESTART FÆLLES OM EN GOD SKOLESTART FÆLLES OM EN GOD START 3 INDLEDNING Denne pjece henvender sig primært til de professionelle i dagtilbud og BFO/skole, der arbejder med børns skolestart. Derudover henvender

Læs mere

OPGAVE 1: For mig er arbejdets kerne...

OPGAVE 1: For mig er arbejdets kerne... OPGAVE 1: For mig er arbejdets kerne... Opgaven løses i makkerpar. Aftal interviews med hinanden inden for de næste 2 dage. Sæt 30 min. af, så I også når reflektionsopgaven. Makkerne interviewer hinanden

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Børne- og ungepolitik

BØRNE- OG UNGEPOLITIK. Børne- og ungepolitik Børne- og ungepolitik 2018-2022 1 Indledning Formålet med Rebild Kommunes Børne- og Ungepolitik er, at alle børn og unge skal have et godt liv, hvor de opbygger de kompetencer, der efterspørges i fremtidens

Læs mere

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus Jeg vil se Jesus -3 Levi ser Jesus Mål: Vi skaber forventning i børnene - forventning til et personligt møde med Jesus og forventning til at kende Jesus (mere). Vi ser på, hvordan Levi møder Jesus, og

Læs mere

Gør dine slides så enkle som muligt. Brug billeder frem for tekst og bullets. Fokuser på et tema pr. slide og suppler dette tema med et billede.

Gør dine slides så enkle som muligt. Brug billeder frem for tekst og bullets. Fokuser på et tema pr. slide og suppler dette tema med et billede. Med afsæt i din passion og dit mål formulerer du tre nøglebudskaber. Skriv de tre budskaber ned, som er lette at huske, og som er essensen af det, du gerne vil formidle til de involverede. Du må maks.

Læs mere

Oversigt over målopfyldelse for DFHs frivillige integrationsarbejde 2014

Oversigt over målopfyldelse for DFHs frivillige integrationsarbejde 2014 1 Bilag 2 Oversigt over målopfyldelse for DFHs frivillige integrationsarbejde 2014 Frivillignet, der er Dansk Flygtningehjælps landsdækkende netværk af frivillige, har i 2014 haft kontakt til 13.693 brugere

Læs mere

Præsentationsteknik og overbevisende budskaber

Præsentationsteknik og overbevisende budskaber Præsentationsteknik og overbevisende budskaber Underviser: Undervisningen varetages af konsulenter fra kursus- og konsulenthuset Rhetorica. Alle kursusledere og rådgivere har en cand.mag. i retorik og

Læs mere

Jeg vil se Jesus -1. Johannes Døberen ser Jesus.

Jeg vil se Jesus -1. Johannes Døberen ser Jesus. Jeg vil se Jesus -1 Johannes Døberen ser Jesus. Mål: Vi vil skabe forventning i børnene. Forventning til et personligt møde med Jesus og forventning til at kende Jesus (mere). Gennem undervisningen vil

Læs mere

Efterårsprogram 2015

Efterårsprogram 2015 Efterårsprogram 2015 Kære beboer Velkommen til Nivå Nu s efterårsprogram 2015. Her kan du læse om de forskellige aktiviteter, som vi laver i dit lokalområde i løbet af efteråret, og du kan finde kontaktoplysninger

Læs mere

BØRNE- OG UNGEPOLITIK UDKAST. Børne- og ungepolitik

BØRNE- OG UNGEPOLITIK UDKAST. Børne- og ungepolitik 2018-2022 Børne- og ungepolitik 1 Indledning Formålet med Rebild Kommunes Børne- og Ungepolitik er, at alle børn og unge skal have et godt liv, hvor de opbygger de kompetencer, der efterspørges i fremtidens

Læs mere

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus

Jeg vil se Jesus -3. Levi ser Jesus Jeg vil se Jesus -3 Levi ser Jesus Mål: at skabe forventning til Jesus i børnene en forventning til et personligt møde med Jesus og forventning til at kende Jesus (mere). Vi ser på, hvordan Levi møder

Læs mere

De 5 positioner. Af Birgitte Nortvig, November

De 5 positioner. Af Birgitte Nortvig, November De 5 positioner Af Birgitte Nortvig, November 2015 1 Indholdsfortegnelse 1. EVNEN TIL AT POSITIONERE SIG HEN MOD DET VÆSENTLIGE... 3 2. EKSPERT-POSITIONEN... 4 3. POSITIONEN SOM FAGLIG FORMIDLER... 5 4.

Læs mere

ET NYT VI. En politik for fællesskab, medborgerskab og mangfoldig deltagelse i Albertslund 1. UDKAST

ET NYT VI. En politik for fællesskab, medborgerskab og mangfoldig deltagelse i Albertslund 1. UDKAST ET NYT VI En politik for fællesskab, medborgerskab og mangfoldig deltagelse i Albertslund 1. UDKAST FORORD Fremtidens Albertslund er en by, hvor alle kan deltage i fællesskabet. En by, hvor mennesket kommer

Læs mere

Undervisningsmateriale til indskolingen

Undervisningsmateriale til indskolingen Undervisningsmateriale til indskolingen Øvelse 1: Snak i fællesskab Du kan starte med at (gen)fortælle, at tegnefilmen bl.a. viser, at børn og voksne tit tænker forskelligt. Malthes forældre tror slet

Læs mere

Håndbog. for anvendelse af Familiedialog til borgere og familier i Faxe Kommune. Familiedialog. Vejen til en meningsfuld indsatsplan

Håndbog. for anvendelse af Familiedialog til borgere og familier i Faxe Kommune. Familiedialog. Vejen til en meningsfuld indsatsplan Håndbog for anvendelse af Familiedialog til borgere og familier i Faxe Kommune Familiedialog Vejen til en meningsfuld indsatsplan Sidst revideret d. 13.12.2018 Side 1 af 9 Indhold 1. Introduktion... 3

Læs mere

Undervisningsmateriale

Undervisningsmateriale Undervisningsmateriale Ungdomsuddannelser Kaarina Kaikkonen You Remain In Me 29/05/2018 16/09/2018 Om undervisningsmaterialet Dette undervisningsmateriale er udformet til udstillingen Kaarina Kaiikonen

Læs mere

IDÉKATALOG HABIBI I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN.

IDÉKATALOG HABIBI I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN. IDÉKATALOG HABIBI I UNDERVISNINGEN - 7.-10. KLASSETRIN. OPGANG2 TURNETEATER vil gerne invitere dine elever med på en rejse, hvor dilemmaer fra elevernes hverdag, teaterforestilling HABIBI og elevernes

Læs mere

IDÉKATALOG TO I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN.

IDÉKATALOG TO I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN. IDÉKATALOG TO I UNDERVISNINGEN - 7.-10. KLASSETRIN. OPGANG2 TURNETEATER vil gerne invitere dine elever med på en rejse, hvor dilemmaer fra elevernes hverdag, teaterforestilling TO og elevernes egne kreative

Læs mere

Hvem passer på, at du trives, når du ikke er hjemme? Ved Psykolog Bente Høngsmark Seahealth Denmark

Hvem passer på, at du trives, når du ikke er hjemme? Ved Psykolog Bente Høngsmark Seahealth Denmark Hvem passer på, at du trives, når du ikke er hjemme? Ved Psykolog Bente Høngsmark Seahealth Denmark Mennesket er et socialt væsen Hvad indebærer det? At vi alle har et grundlæggende behov for at opleve

Læs mere

Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge

Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge Uddannelsen Ressourcedetektiv Ressourcedetektiven som vejleder med fokus på børn og unge Under den overskrift har P-Huset nu fornøjelsen af at

Læs mere

Når mor eller far har en rygmarvsskade

Når mor eller far har en rygmarvsskade Når mor eller far har en rygmarvsskade 2 når mor eller far har en rygmarvsskade Til mor og far Denne brochure er til børn mellem 6 og 10 år, som har en forælder med en rygmarvsskade. Kan dit barn læse,

Læs mere

IDÉKATALOG 4 EVER I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN.

IDÉKATALOG 4 EVER I UNDERVISNINGEN KLASSETRIN. IDÉKATALOG 4 EVER I UNDERVISNINGEN - 7.-10. KLASSETRIN. OPGANG2 TURNETEATER vil gerne invitere dine elever med på en rejse, hvor dilemmaer fra elevernes hverdag, teaterforestilling 4 EVER og elevernes

Læs mere

A: Ja, men også at de kan se, at der sker noget på en sæson.

A: Ja, men også at de kan se, at der sker noget på en sæson. Interview 0 0 0 0 Interviewet indledes. I: For det første, prøv at beskrive hvad en god, ung instruktør er ifølge dig? A: Jamen, for mig er en god instruktør én, der tør tage ansvar, og én, der især melder

Læs mere

Gode råd om at forberede den (næsten) perfekte præsentation

Gode råd om at forberede den (næsten) perfekte præsentation Gode råd om at forberede den (næsten) perfekte præsentation Kilde og inspiration: Artikel fra 'Teknikeren"' 02/2002 forfatter ukendt nænsomt bearbejdet. Hovedemne: Øvrigt Delemne: Gode råd og mentale virkemidler

Læs mere

DONORBARN I SKOLE. Inspiration til forældre. Storkklinik og European Sperm Bank

DONORBARN I SKOLE. Inspiration til forældre. Storkklinik og European Sperm Bank DONORBARN I SKOLE Inspiration til forældre KÆRE FORÆLDER Vi ønsker med dette materiale at give inspiration til dig, som har et donorbarn, der starter i skole. Mangfoldigheden i familier med donorbørn er

Læs mere

Når du eller din partner er alvorligt syg: Sådan kan du støtte dit barn

Når du eller din partner er alvorligt syg: Sådan kan du støtte dit barn ner er Når du eller din partner er alvorligt syg: Sådan kan du støtte dit barn Når en forælder bliver alvorligt syg, bliver hele familien påvirket. Dette gælder også børnene, som i perioder kan have brug

Læs mere

Jeg kender Jesus -3. Jesus kan alt

Jeg kender Jesus -3. Jesus kan alt Jeg kender Jesus -3 Jesus kan alt Mål: Målet er, at børnene ved, at Jesus kan alt. Jesus er Herre over enhver situation og kan gribe ind i enhver situation. Der er ikke noget, der er håbløst, når Jesus

Læs mere

Jeg kender Jesus -1. Jesus kender mig

Jeg kender Jesus -1. Jesus kender mig Jeg kender Jesus -1 Jesus kender mig Mål: Børnene får at vide, at Jesus kender og elsker dem, uanset hvem de er, og han ved hvad de laver. Tekst: Mark. 2, 13-17 (Levi kaldes til discipel). Visualisering:

Læs mere

Den gode invitation side 3. Lettere at komme ud af døren side 6. Den gode velkomst side 9. Det gode samvær side 13. Farvel og på gensyn side 16

Den gode invitation side 3. Lettere at komme ud af døren side 6. Den gode velkomst side 9. Det gode samvær side 13. Farvel og på gensyn side 16 Det kan være svært at fastholde sit sociale liv, når man bliver berørt af demens. Nogle af de største barrierer kan være, at man mangler nogle at følges med; at det er svært at være ny; og at man ikke

Læs mere

Til Herrens tjeneste -1

Til Herrens tjeneste -1 Til Herrens tjeneste -1 Helligånden er en gave (med fokus på pinsedagen) Mål: At vide, at Gud giver Helligånden som gave. Den hjælper os til at tjene Gud, til at opbygge menigheden og til at bygge Guds

Læs mere

Handicaporganisationer er også for. etniske minoriteter. Råd og vejledning til mødet med etniske minoriteter med handicap

Handicaporganisationer er også for. etniske minoriteter. Råd og vejledning til mødet med etniske minoriteter med handicap Handicaporganisationer er også for etniske minoriteter Råd og vejledning til mødet med etniske minoriteter med handicap Vil du åbne muligheder Denne brochure giver inspiration til, hvordan du som fagperson

Læs mere

Med Døden til Middag Med Døden til Kaffe Med Døden til Frokost

Med Døden til Middag Med Døden til Kaffe Med Døden til Frokost Med Døden til Middag Med Døden til Kaffe Med Døden til Frokost Kom tabuet om døden til livs Danmark Spiser Sammen i uge 17 I sidste uge af april spiser hele Danmark sammen for at bekæmpe ensomhed. Danmark

Læs mere

MAINSTREAMING AF MANGFOLDIGHED I HANDICAPORGANISATIONERNE

MAINSTREAMING AF MANGFOLDIGHED I HANDICAPORGANISATIONERNE 1 MAINSTREAMING AF MANGFOLDIGHED I HANDICAPORGANISATIONERNE Inspiration til arbejdet med mainstreaming af et etnisk minoritetsperspektiv i handicaporganisationerne 2 INDHOLD INDHOLDSFORTEGNELS E KOLOFON

Læs mere

PRÆSENTATIONSTEKNIK. Ud med sproget

PRÆSENTATIONSTEKNIK. Ud med sproget PRÆSENTATIONSTEKNIK Ud med sproget KONCEPT Primære læringsmål: 100 drenge skal på tre moduler: Forstå betydningen af at kunne præsentere et budskab Forberede og formidle en præsentation/fortælling Være

Læs mere

Sociale og kulturelle koder er svære at knække

Sociale og kulturelle koder er svære at knække Godt nok er jeg født her, men i mange situationer er det svært både for mig selv og andre at finde ud af, om min adfærd afviger fra normen på grund af noget kulturelt eller min funktionsnedsættelse. Sociale

Læs mere

Til medarbejdere på virksomhederne med opgaver og ansvar i forhold til elever og deres læring. praktikvejledning.dk

Til medarbejdere på virksomhederne med opgaver og ansvar i forhold til elever og deres læring. praktikvejledning.dk Til medarbejdere på virksomhederne med opgaver og ansvar i forhold til elever og deres læring Vejledning og forslag til anvendelse af materialet på praktikvejledning.dk 1 På hjemmesiden praktikvejledning.dk

Læs mere

VEJLEDNING. Sådan kan vi rekruttere mangfoldigt til Ungdommens Røde Kors

VEJLEDNING. Sådan kan vi rekruttere mangfoldigt til Ungdommens Røde Kors VEJLEDNING Sådan kan vi rekruttere mangfoldigt til Ungdommens Røde Kors Velkommen I denne vejledning kan du se, hvad du skal gøre for at undervise i Sådan kan vi rekruttere mangfoldigt til Ungdommens Røde

Læs mere

SOCIAL TRIVSEL I KLASSEN = GOD SKOLE MED HØJ FAGLIGT NIVEAU

SOCIAL TRIVSEL I KLASSEN = GOD SKOLE MED HØJ FAGLIGT NIVEAU GODT FORÆLDRESAMARBEJDE SOCIAL TRIVSEL I KLASSEN = GOD SKOLE MED HØJ FAGLIGT NIVEAU Hvorfor er et godt forældresamarbejde i skolen vigtigt? Al forskning viser, at godt socialt sammenhold og høj faglighed

Læs mere

VEJLEDNING. Sådan får vi alle til at føle sig velkomne i Ungdommens Røde Kors

VEJLEDNING. Sådan får vi alle til at føle sig velkomne i Ungdommens Røde Kors VEJLEDNING Sådan får vi alle til at føle sig velkomne i Ungdommens Røde Kors Velkommen I denne vejledning kan du se, hvad du skal gøre for at undervise i Sådan får vi alle til at føle sig velkomne i Ungdommens

Læs mere

Feedback værktøjer. Skab arbejdsglæde. - en drejebog til mødelederen

Feedback værktøjer. Skab arbejdsglæde. - en drejebog til mødelederen Feedback værktøjer Skab arbejdsglæde - en drejebog til mødelederen Fakta om metoden Mål: Varighed: Deltagere: At fokusere på, hvad der skaber arbejdsglæde og finde frem til, hvordan I kan udvikle den sammen

Læs mere

Det pædagogiske grundlag i Børnehaven Sønderled

Det pædagogiske grundlag i Børnehaven Sønderled Det pædagogiske grundlag i Børnehaven Sønderled Børnehavelivet er en stor del af et barns liv. De tilbringer mange timer i hænderne på andre voksne, væk fra deres eget hjem og forældrene. Børnehaven er

Læs mere

VEJLEDNING. Sådan fastholder vi mangfoldigheden blandt vores frivillige

VEJLEDNING. Sådan fastholder vi mangfoldigheden blandt vores frivillige VEJLEDNING Sådan fastholder vi mangfoldigheden blandt vores frivillige Velkommen I denne vejledning kan du se, hvad du skal gøre for at undervise i Sådan fastholder vi mangfoldigheden blandt vores frivillige

Læs mere

DIO. Faglige mål for Studieområdet DIO (Det internationale område)

DIO. Faglige mål for Studieområdet DIO (Det internationale område) DIO Det internationale område Faglige mål for Studieområdet DIO (Det internationale område) Eleven skal kunne: anvende teori og metode fra studieområdets fag analysere en problemstilling ved at kombinere

Læs mere

Luk op for Jesus -4. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter

Luk op for Jesus -4. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter Luk op for Jesus -4 Jesus ønsker dit hjerte. Mål: Lær børnene, at det er Jesus største ønske, at vi giver vort hjerte til ham. Så vil hele vort liv, alt det vi er, og alt det vi har, tilhøre ham. På den

Læs mere

Luk op for Jesus -5. Jesus ønsker, at du er parat.

Luk op for Jesus -5. Jesus ønsker, at du er parat. Luk op for Jesus -5 Jesus ønsker, at du er parat. Mål: Lær børnene, at Jesus har gjort alt klar til, at vi kan leve et evigt liv med ham Han ønsker, at vi er med til denne store fest. Derfor er det vigtigt,

Læs mere

Logbog. -På vej mod Recovery-orienteret Rehabilitering. Efterår 2015

Logbog. -På vej mod Recovery-orienteret Rehabilitering. Efterår 2015 Logbog -På vej mod Recovery-orienteret Rehabilitering Efterår 2015 Aarhus Kommune Socialforvaltningen Det Sociale Akademi Socialpsykiatri og Udsatte Voksne Velkommen til Basisuddannelsen - på vej mod Recovery-orienteret

Læs mere

Gud er min far -6. For dit er Riget og magten og æren i evighed! Amen.

Gud er min far -6. For dit er Riget og magten og æren i evighed! Amen. Gud er min far -6 For dit er Riget og magten og æren i evighed! Amen. Mål: Vi forklarer børn, at vi beder til Gud, fordi han er den største, der findes i hele verden. Ham tilhører alt for altid! Vi fortæller

Læs mere

OPGAVE 1: Den gode arbejdsdag

OPGAVE 1: Den gode arbejdsdag OPGAVE 1: Den gode arbejdsdag INSTRUKTION Aftal interviews med makker inden for de næste 2 dage. Hvert interview varer 10 min. Hold tiden! I behøver ikke nå helt til bunds. Makkerne interviewer hinanden

Læs mere

Halleluja, mere af dig -3

Halleluja, mere af dig -3 Halleluja, mere af dig -3 Mere kærlighed Mål: At give børn en større længsel efter at blive fyldt med kærlighed fra Gud. Tekst: 2. Kongebog 4, 8 17 (Elisa giver en særlig gave). Visualisering: F.eks. slikposer

Læs mere

VELKOMMEN. Familiesprog 2-dages internat Kobæk Strand juni 2017 Mette Tew, KøgeBibliotekerne

VELKOMMEN. Familiesprog 2-dages internat Kobæk Strand juni 2017 Mette Tew, KøgeBibliotekerne VELKOMMEN Familiesprog 2-dages internat Kobæk Strand 19-20. juni 2017 Mette Tew, KøgeBibliotekerne Program Mandag Tjek-ind Design Thinking - genopfriskning og refleksion Design Challenge Prototype-workshop

Læs mere

Talerstolsoplæg. Sådan rocker du landsmødet og morgensamlingen!

Talerstolsoplæg. Sådan rocker du landsmødet og morgensamlingen! Talerstolsoplæg Sådan rocker du landsmødet og morgensamlingen! Hvad skal vi lave: Problemer med at være på talerstolen kan skyldes 3 ting: For lidt selvtillid man skal tro på sig selv og sit budskab. For

Læs mere

15.s.e.trin. II 2016, Strellev 9.00, Ølgod / / / /728

15.s.e.trin. II 2016, Strellev 9.00, Ølgod / / / /728 Dengang jeg gik på pastoralseminariet for at skulle lære at være præst, fik jeg et godt råd af en af underviserne. Han sagde, at når man sidder og taler med et menneske, og samtalen går i stå, så skal

Læs mere

GØR DET, DER ER VIGTIGT

GØR DET, DER ER VIGTIGT HELLE GØR DET, DER ER VIGTIGT Forestil dig, at du har et indre kompas. Et kompas, der aldrig tager fejl, som kender kursen og ved, i hvilken retning du skal. Sådan forestiller jeg mig værdier. Når vi har

Læs mere

Lokal politik for samarbejde med pårørende. Værkstederne ved Rude Skov 2015

Lokal politik for samarbejde med pårørende. Værkstederne ved Rude Skov 2015 Lokal politik for samarbejde med pårørende Værkstederne ved Rude Skov 2015 Indledning Lokal politik for samarbejde med pårørende Denne politik er en lokal politik for samarbejde med pårørende i Værkstederne

Læs mere

ALLE KAN VÆRE MED I VORES FORENING! Gode råd og konkrete metoder til at sikre, at alle kan deltage

ALLE KAN VÆRE MED I VORES FORENING! Gode råd og konkrete metoder til at sikre, at alle kan deltage 1 ALLE KAN VÆRE MED I VORES FORENING! Gode råd og konkrete metoder til at sikre, at alle kan deltage INDHOLDSFORTEGNELSE 2 INDHOLD --- 3 Kan alle deltage og være med i foreningslivet? --- 4 Nogle væsentlige

Læs mere

Luk op for Jesus -1. Jesus ønsker ikke, at du kommer væk fra ham.

Luk op for Jesus -1. Jesus ønsker ikke, at du kommer væk fra ham. Luk op for Jesus -1 Jesus ønsker ikke, at du kommer væk fra ham. Mål: Lær børnene, at Jesus ønsker, at vi lever tæt på ham, så han kan velsigne og bevare os. Tekst: Mat. 18, 10-14 (Lignelsen om det vildfarne

Læs mere

Faglig refleksion. Dagtilbud Hasle (d ) Af Lykke Mose, Erhvervspsykolog, Perspektivgruppen. Tlf.

Faglig refleksion. Dagtilbud Hasle (d ) Af Lykke Mose, Erhvervspsykolog, Perspektivgruppen. Tlf. Faglig refleksion Dagtilbud Hasle (d. 24.09.16) Af Lykke Mose, Erhvervspsykolog, Perspektivgruppen lykke@perspektivgruppen.dk Tlf. 2684 2195 Kært barn har mange navne og dertil knyttet mange mentale modeller

Læs mere

LANDKORT OVER OPLÆGGETS FORMÅL OG BUDSKABER. indledning

LANDKORT OVER OPLÆGGETS FORMÅL OG BUDSKABER. indledning 00 UNDERVISNINGSEKSEMPLER Velkomst og LANDKORT OVER OPLÆGGETS FORMÅL OG BUDSKABER indledning Introduktion til kursets formål og fokusområder Velkomst, herunder anerkendelse af forældrenes beslutning om

Læs mere

Anerkendelse. Vi møder barnet for det de er, frem for det de kan, har med eller har på.

Anerkendelse. Vi møder barnet for det de er, frem for det de kan, har med eller har på. Anerkendelse I forhold til Børn Vi bruger trivselslinealen, tras, trasmo, sprogvurdering, SMTTE, mindmapping som metode for at møde barnet med et trivsels- og læringsperspektiv. Vi skal være nysgerrige

Læs mere

Præsentationsteknik. Lille guide. Bearbejdet uddrag af materiale om præsentationsteknik fra www.lederne.dk

Præsentationsteknik. Lille guide. Bearbejdet uddrag af materiale om præsentationsteknik fra www.lederne.dk Præsentationsteknik Lille guide Bearbejdet uddrag af materiale om præsentationsteknik fra www.lederne.dk Raymond Kolbæk raymond.kolbaek@sygeplejeskolen.com Temadag om præsentationsteknik november 2006

Læs mere

Den tolkede samtale. - Udfordringer og muligheder. v. Projektleder Stina Lou (Region Midtjylland & MedCom)

Den tolkede samtale. - Udfordringer og muligheder. v. Projektleder Stina Lou (Region Midtjylland & MedCom) Den tolkede samtale - Udfordringer og muligheder v. Projektleder Stina Lou (Region Midtjylland & MedCom) Udfordringer i tolkede samtaler Forsinkelser Tidspres Er symptomer forstået korrekt Tolkens kvalifikationer

Læs mere

Det, jeg hører dig sige, er Er det rigtigt forstået, at Vi har nu været omkring de her emner, og der, hvor vi står nu, er

Det, jeg hører dig sige, er Er det rigtigt forstået, at Vi har nu været omkring de her emner, og der, hvor vi står nu, er I Netwerks lærervejledning kan du læse om forberedelse, refleksioner og tilgange til den første indledende samtale med en elev. Dette dokument er et supplement til lærervejledningen, og giver dig nogle

Læs mere

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 Kursus om: Professionelt forældresamarbejde med underviser Kurt Rasmussen Den 27. september 2008 på Vandrehjemmet i Slagelse fra kl. 8:30-16:00 Referat af dagen: Dette

Læs mere

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg

Vi er en familie -4. Stå sammen i sorg Vi er en familie -4 Stå sammen i sorg Mål: Børn lærer, at det er godt at stå sammen, når tingene er svære. De opmuntres til at tage hensyn, vise omsorg for og til at trøste andre. De opmuntres også til

Læs mere

Samtale om undervisningen. den gode måde (!?) opmærksomhedspunkter og tanker

Samtale om undervisningen. den gode måde (!?) opmærksomhedspunkter og tanker Samtale om undervisningen den gode måde (!?) opmærksomhedspunkter og tanker 22.10.2013 v. Lonni Hall Der er meget på spil i dette projekt Det er ikke nok med den gode intention Processen afgør, hvilken

Læs mere

Vejen til den gode formidling

Vejen til den gode formidling Vejen til den gode formidling Den gode formidling Den gode formidling giver deltagerne en oplevelse af, at du har noget på hjertet. Noget, der kan bringe dem et nyt sted hen. Alfa og omega for den gode

Læs mere

VÆR TYDELIG I DIT BUDSKAB TR UDDANNELSESDAGE

VÆR TYDELIG I DIT BUDSKAB TR UDDANNELSESDAGE VÆR TYDELIG I DIT BUDSKAB TR UDDANNELSESDAGE 2018 2 PROGRAM 9.00 9.15 9.15 9.30 9.30 10.00 10.00 10.45 10.45 11.00 11.10 11.15 11.15 11.30 11.30 12.00 12.00 13.00 13.00 13.30 13.30 14.00 14.00 15.00 15.00

Læs mere

Det lover jeg dig -3

Det lover jeg dig -3 Det lover jeg dig -3 Søg det, som Gud lover. Mål: Børnene forstår, at Gud belønner dem, der søger ham. Gud har lovet, at de, der søger og bliver ved med at søge, også vil finde. Opmuntr børnene til at

Læs mere

Artikel (dagtilbud): Hvad skal vi samarbejde om og hvordan?

Artikel (dagtilbud): Hvad skal vi samarbejde om og hvordan? Artikel (dagtilbud): Hvad skal vi samarbejde om og hvordan? Planlægning af forældremøde med udgangspunkt i et af læreplanstemaerne Skrevet af: Ulla Kofoed, lektor, UCC 11.05.2017 Forældresamarbejde er

Læs mere

Overordnet politik for samarbejde med pårørende

Overordnet politik for samarbejde med pårørende Overordnet politik for samarbejde med pårørende Psykiatri og Handicap 2015 Udkast 5.02.2015 Indledning Overordnet politik for samarbejde med pårørende Denne politik er en overordnet politik for samarbejde

Læs mere

Guiden er en opsamling på vores og vores samarbejdspartneres erfaringer med rekruttering af fædre til baba-indsatsen.

Guiden er en opsamling på vores og vores samarbejdspartneres erfaringer med rekruttering af fædre til baba-indsatsen. Rekrutteringsguide Guiden er en opsamling på vores og vores samarbejdspartneres erfaringer med rekruttering af fædre til baba-indsatsen. Arbejdet med mennesker kan selvfølgelig ikke puttes i en formel.

Læs mere

Guds engle -2. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter

Guds engle -2. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter Guds engle -2 Mål: At give børnene et bibelsk syn på engle. Læs bilaget Info igennem, så du kan besvare børnenes spørgsmål. Tekst: Luk. 1, 26-38 (Maria ser en engel). Visualisering: Pynt rummet med engle.

Læs mere

Foto: Mathias Svold Foto: Mathias Svold Foto: Mathias Svold Foto: Mathias Svold Foto: Mathias Svold Foto: Mathias Svold Foto: Mathias Svold Foto: Mathias Svold Godt nok er jeg født her, men i mange situationer

Læs mere

Sorgen forsvinder aldrig

Sorgen forsvinder aldrig Sorgen forsvinder aldrig -den er et livsvilkår, som vi lærer at leve med. www.mistetbarn.dk Gode råd til dig, som kender én, der har mistet et barn. Gode råd til dig, som kender én, der har mistet et barn

Læs mere

Det lover jeg dig -1

Det lover jeg dig -1 Det lover jeg dig -1 Hør, hvad Gud lover Mål: Børnene forstår, at det er vigtigt at være opmærksom, når Gud taler. Del Guds løfter. Guds løfter skaber håb, glæde og begejstring! Tekst: 1. Mos. 15, 1-6

Læs mere

Guds engle -2. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter

Guds engle -2. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning minutter Guds engle -2 Mål: Vi vil give børnene bibelske sandheder omkring engle. Læs derfor også vedlagte fil Guds Engle info igennem, så du er rustet på til at svare på børnenes spørgsmål. Tekst: Luk. 1, 26-38

Læs mere

Børnehaven Sønderled Her skaber vi rammerne for et godt børneliv..

Børnehaven Sønderled Her skaber vi rammerne for et godt børneliv.. Det pædagogiske grundlag i Børnehaven Sønderled Udarbejdet Februar 2016 1 Det pædagogiske grundlag i Børnehaven Sønderled Børnehavelivet er en stor del af et barns liv. De tilbringer mange timer i hænderne

Læs mere

Specialbørnehaven PLATANHAVEN Specialpædagogisk tilbud for BØRN og deres FORÆLDRE

Specialbørnehaven PLATANHAVEN Specialpædagogisk tilbud for BØRN og deres FORÆLDRE Specialbørnehaven PLATANHAVEN Specialpædagogisk tilbud for BØRN og deres FORÆLDRE På Platanhaven bygger vi med klodser, hopper, leger med dukker, kigger i bøger, spiller på computer, taler sammen og løber

Læs mere

Sådan oversætter du centrale budskaber

Sådan oversætter du centrale budskaber Sådan oversætter du centrale budskaber Dette er et værktøj for dig, som Vil blive bedre til at kommunikere overordnede budskaber til dine medarbejdere, så de giver mening for dem Har brug for en simpel

Læs mere

MIN PSYKISKE FØDSELSDAG ER DEN 15. APRIL 2009 DET VAR EN ONSDAG

MIN PSYKISKE FØDSELSDAG ER DEN 15. APRIL 2009 DET VAR EN ONSDAG MIN PSYKISKE FØDSELSDAG ER DEN 15. APRIL 2009 DET VAR EN ONSDAG AF JOURNALIST IBEN BAADSGAARD AL-KHALIL, 2013 21 årige Osman Sari er kurder og blind. Da han kom til Danmark fra Tyrkiet for fem år siden,

Læs mere

ER DER EN KYLLING I ÆGGET?

ER DER EN KYLLING I ÆGGET? ER DER EN KYLLING I ÆGGET? Et rugeforløb, hvor børnene selv er med til at hente æg i hønsehuset, lægge æggene i rugeskabet, gennemlyse æggene, lægge æggene til klækning i det andet rugeskab og se, når

Læs mere

Ordet til de unge. Det er disse ideer og anbefalinger til forældre, vejledere og skoler, som vi bringer et udpluk af her. God læselyst!

Ordet til de unge. Det er disse ideer og anbefalinger til forældre, vejledere og skoler, som vi bringer et udpluk af her. God læselyst! Ordet til de unge Ordet til de unge I dagens Danmark taber vi desværre alt for mange børn og unge med etnisk minoritetsbaggrund i skolesystemet. Mange taler om, hvad der bør gøres, for at disse unge får

Læs mere

Løb og eksistentielle samtaler

Løb og eksistentielle samtaler Drejebog: Løb og eksistentielle samtaler Løb, podcastlytning og samtaler om livet Forberedelsestid: Kræver et minimum af forberedelse ud over pr. Udgifter: Indkøb af øl/vand Varighed: Ca. 1 time Person-ressourcer:

Læs mere

Sammen om Aarhus Medborgerskabspolitik version 0,2 (udkast) Forord. BORGMESTERENS AFDELING Aarhus Kommune

Sammen om Aarhus Medborgerskabspolitik version 0,2 (udkast) Forord. BORGMESTERENS AFDELING Aarhus Kommune Sammen om Aarhus Medborgerskabspolitik version 0,2 (udkast) Forord Aarhus står over for en række udfordringer de kommende år. Velfærdssamfundet bliver udfordret af demografiske forandringer og snævre økonomiske

Læs mere