Talentpotentiale: Dansk juniorelite med succes

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Talentpotentiale: Dansk juniorelite med succes"

Transkript

1 Talentpotentiale: Dansk juniorelite med succes Den danske juniorelite klarer sig bedre end seniorerne. Det viser en gennemgang af resultaterne i Selvom man ikke skal tillægge et enkelt års gode resultater for stor betydning, tyder meget på at de danske talenter har potentiale for fremtidige resultater på seniorniveau. Et fokus på talenterne kan øge den danske konkurrenceevne i fremtiden. Af professor Klaus Nielsen, Birkbeck. University of London, og senioranalytiker Rasmus K. Storm, Idrættens Analyseinstitut Indledning I samtidige pressemeddelelser lige før jul gav både Team Danmark og Danmarks Idræts-Forbund (DIF) udtryk for stor tilfredshed med dansk eliteidræts resultater i året Der blev vundet 65 medaljer af de Team Danmark-støttede atleter, og selv om dette ikke lever op målsætningen i resultatkontrakten med Kulturministeriet, vurderer Team Danmark 2008 som 'et stort sportsår'. Tilsvarende fremhæver DIF, at dansk eliteidræt i 2008 vandt i alt 118 medaljer ved internationale mesterskaber, hvilket sammen med andre topresultater i bl.a. tennis, badminton, fodbold og golf gjorde det til et sportsår (der) lover godt for fremtiden. Selv om tilbagegangen fortsatte i badminton og sejlsport, var der opmuntrende udviklingstendenser i andre idrætsgrene. Håndbold og roning fastholdt det høje internationale niveau, og håndboldherrernes EM-guld var vel årets mest imponerende resultat. Der var markant fremgang at spore i kajaksporten. Dansk banecykling er nu tilbage i den internationale elite, og der var overraskende medaljer og lovende tendenser i svømmesporten. Resultaterne ved OL var klart bedre end resultaterne ved VM eller tilsvarende i OLdisciplinerne i de to foregående år, både målt i antal medaljer, medaljepoint (1. plads: 3 point, 2. plads: 2 point og 3. plads: 1 point) og top-8 point (1. plads: 8 point, 2. plads: 7 point, plads: 1 point). Det samlede billede er dog ikke entydigt positivt. Den samlede top-8-pointsum var godt nok højere end i 2006 og 2007, hvor summen var ekstraordinært lav, men den er fortsat under niveauet i 1990erne og frem til OL i Dette kan tolkes som et udtryk for, at der er færre danskere med blandt de otte bedste i de enkelte discipliner, og fundamentet forekommer derfor mere skrøbeligt end tidligere. Juniorerne klarer sig bedre end seniorerne Resultaterne ved årets internationale junior- og ungdomsmesterskaber giver imidlertid et interessant supplement til dette billede af dansk eliteidræts aktuelle konkurrenceevne. Resultaterne tyder på, at dansk eliteidræts niveau på juniorplan faktisk er højere end på seniorplan. Det kan vurderes ved at sammenligne resultaterne ved OL med resultaterne ved junior-vm el. lign. i OL-disciplinerne. Tabel 1 rummer således en oversigt over danske medaljer ved junior-vm el. lign. i 2008 i de

2 discipliner, der er på OL-programmet 1. Tabellen viser, at den danske juniorelite klarede sig bedre i 2008 end den voksne elite. Junioreliten vandt i alt 3 guld, 3 sølv og 3 bronze ved årets VM el.lign., hvilket var bedre end den voksne elites samlede medaljehøst ved OL i Beijing (2 guld, 2 sølv og 3 bronze). Tabel 1: Danske medaljer ved junior-vm el. lign. i 2008 Guld: Cykling (Maria Grandt Pedersen: enkeltstart landevej) Guld: Håndbold (U20 mænd 2 ) Guld: Sejlsport (Henrik Solgård/Søren Christensen: 29er) Sølv: Håndbold (U20 kvinder) Sølv: Ridning (Anna Kasprzak: dressur 3 ) Sølv: Sejlsport (Emil Landry/Jacob Dannefer: multihull open) Bronze: Cykling (Sebastian Lander: landevejsløb) Bronze: Sejlsport (Sarah Gunni: laser radial) Bronze: Kano og kajak (Emil Stær: K m) Nedenstående opstilling viser de øvrige danske top-8 placeringer ved junior-vm el.lign. i Tilsammen vandt de danske juniorer i alt 90 top-8 points ved VM el.lign. i OL-disciplinerne. Dette er også en smule mere end, hvad senioreliten opnåede ved OL i Beijing, hvor pointsummen var Oversigten er baseret på resultater fra årets junior-vm i alle de discipliner, der er på det olympiske program. I nogle idrætsgrene afholdes junior-vm i flere forskellige aldersgrupper. Her medtages resultaterne fra den ældste aldersgruppe, feks. U-20 fremfor U-17 i fodbold. Der er dog to undtagelser. I cykling og roning medregnes resultater fra junior-vm i stedet for resultater fra U23-VM. I nogle idrætsgrene blev der ikke afholdt junior-vm i 2008, men tidligere år (basketball, fodbold (mænd), hockey, sejlsport (windsurfing), skydning, vandpolo og volleyball). Her medtages resultaterne fra 2007 eller tidligere. I tennis medregnes placeringerne på årets verdensrangliste for juniorer. I discipliner, hvor der ved junior-vm uddeles bronzemedaljer til begge tabende semifinalister, mens der ved OL kun uddeles en bronzemedalje (brydning og fægtning), medregnes begge bronzemedaljører i oversigten. Derudover er de discipliner, der konkurreres i ved junior-vm, ikke i alle idrætsgrene helt de samme som ved OL. I de tilfælde, hvor antallet af discipliner ved junior-vm er det samme eller mindre end ved OL, medregnes resultaterne i alle discipliner fra junior-vm. Det gælder således sejlsport, hvor der konkurreres i andre ofg færre bådtyper ved World Youth Sailing end ved OL. Det gælder endvidere roning, hvor der ved junior-vm konkurreres i 13 discipliner og ikke 14 som ved OL, men til gengæld er der ingen letvægtsklasser ved junior-vm. I idrætsgrene, hvor antallet af discipliner (f.eks. vægtklasser) ved junior-vm er større end ved OL, medregnes resultaterne i de discipliner, der er på OL-programmet. 2 Der er her medregnet resultaterne fra årets U20-EM, da der kun afholdes U20-VM hvert andet år, og eftersom normalt kun europæiske nationer vinder medaljer ved U20-VM. 3 Anna Kasprzak blev nr. 2 ved Young Riders World Cup finale, hvilket svarer til junior-vm i andre discipliner.

3 Danske placeringer nr. 4-8 ved junior-vm el. lign. i 2008 Nr. 4: Bueskydning (hold, kvinder) Nr. 4: Cykling (Jimmy Sørensen: enkeltstart landevej) Nr. 4: Sejlsport (Katrine Andersen/Rie Luxhøj: 29er) Nr. 5: Badminton (Emil Holst/Steffen Andersen: herredouble 4 ) Nr. 6: Atletik (Rasmus Wejnold Jørgensen: stangspring) Nr. 6: Kano og kajak (Esben Østergård/Jimmy Bøjesen: K2 500 m) Nr. 6: Kano og kajak (K m) Nr. 6: Sejlsport (Thorbjørn Schierup: laser) Nr. 7: Roning (Toer uden styrmand, mænd) Nr. 8: Roning (Dobbeltsculler, mænd) Den danske juniorelite klarede sig altså i 2008 tilsyneladende lidt bedre end senioreliten, men forskellen er mere markant, end disse tal umiddelbart viser. Ikke alle OL-discipliner er således inddraget i oversigten. I nogle OL-discipliner var der hverken VM, World Cup eller verdensranglister for juniorer, og der er således ikke grundlag for at inddrage dem i oversigten 5. Det gælder bl.a. dressur for hold, hvor Danmark vandt bronze ved OL. Danmark ville muligvis have vundet medalje ved junior-vm i denne disciplin, hvis en sådan konkurrence havde fundet sted. Dertil kommer, at der ikke var dansk deltagelse ved årets junior-vm i svømning, banecykling og taekwondo, og det er sandsynligt, at det var blevet til i hvert fald top-8 placeringer, hvis Danmark havde deltaget. Særlig styrke i sejlsport, håndbold og cykling Som det fremgår af ovenstående, er det især i sejlsport, håndbold og cykling, at danske juniorer vinder topresultater. Danmark vandt tre medaljer ved World Youth Sailing-konkurrencerne, der i 2008 blev afholdt i Canada. Danske sejlere sluttede blandt de seks bedste i fem af de syv bådtyper, der blev konkurreret i, og Danmark blev næstbedste nation lige efter Australien. Danske sejlere har de senere år klaret sig bedre ved de årlige World Youth Sailing-konkurrencerne end tidligere og er nu i den absolutte internationale top blandt juniorsejlerne. Det kunne tyde på, at fødelinjen til den danske sejlerelite er velfungerende, og at der er håb om, at dansk sejlsport kan genvinde den position blandt verdens bedste sejlsportsnationer, som man har mistet det sidste årti. På juniorplan har Danmark i de sidste år været verdens bedste håndboldnation med læssevis af medaljer hos både damerne og herrerne var ingen undtagelse. Mens kvinderne tabte finalen i U20-VM til Tyskland med et enkelt mål, vandt herrerne klart finalen i U20-EM over samme modstander. Mens de danske baneryttere som nævnt ikke deltog ved junior-vm i 2008, klarede de danske landevejsryttere sig glimrende. Det blev til et verdensmesterskab i enkeltstart 4 Kvartfinaleplads ved junior-vm i Indien. 5 Det gælder marathonløb, 50 km kapgang for mænd, langdistancesvømning, redskabsgymnastik, rytmisk sportsgymnastik og ridning (bortset fra den individuelle dressurkonkurrence, hvor Young Rider World Cup Dressage-finalen svarer til junior-vm). Derudover har det ikke været muligt at finde resultater fra junior-vm i trampolin.

4 for kvinder og en 3. og 4. plads i henholdsvis samlet start og enkeltstart for de mandlige juniorer. Kajakroernes resultater ved junior-vm i 2008 tyder på, at der er talenter, som vil kunne forlænge den renæssance for idrætsgrenen, der i 2008 resulterede i uventede topplaceringer ved OL og EM. Også i bueskydning klarede de danske juniorer sig godt i Det blev til en 4. plads i kvindernes holdkonkurrence i den olympiske recurve-disciplin. Dertil kommer, at Mads Krogshede blev verdensmester i konkurrencen i compound-bue, som ikke er på det olympiske program. Badminton i tilbagegang Mens sejlernes resultater på juniorplan som nævnt er klart bedre end seniorernes resultater de senere år og dermed kan tolkes som en mulighed for fremover at vende tendensen til svækket konkurrenceevne, er der ikke samme positive tendenser inden for badminton, der ligeledes har oplevet en klar tendens til forringet konkurrenceevne i løbet af det sidste årti. De danske resultater ved de årlige junior-vm har i mange år været klart ringere end seniorernes resultater. I denne henseende var der ingen opmuntringer at hente ved dette års VM. Det bedste danske resultat var en kvartfinaleplads i herredouble. I 2008 blev det ikke til nogen dansk finaleplads ved junior-vm i roning. De danske juniorroere har også de foregående år opnået dårligere resultater end seniorerne. Dette kan dog ikke entydigt tolkes som tegn på ringere dansk konkurrenceevne på juniorplan end hos seniorerne, eftersom der kun konkurreres i tunge klasser ved junior-vm, mens alle danske medaljer i roning hentes i letvægtsklasserne. Dertil kommer, at Danmark faktisk vandt guld ved junior-vm i en af de tunge klasser i Danmark i front i Norden Danmark klarede sig i 2008 markant bedre end de øvrige nordiske nationer ved junior-vm i OL-disciplinerne. Ingen af de andre nordiske lande vandt guld ved junior-vm. Dette fremgår af tabel 2, der også omfatter en række andre sammenlignelige nationer. Holland var i 2008 kun en smule bedre end Danmark på juniorplan i Alle andre mindre og mellemstore vesteuropæiske lande klarede sig dårligere end Danmark. Det er endvidere bemærkelsesværdigt, at store idrætsnationer som Spanien og Canada, der vinder klart flere medaljer ved OL, ikke klarede sig bedre end Danmark i junior-vm.

5 Tabel 2: Medaljer og medaljepoint ved junior-vm el.lign. i 2008: Danmark og udvalgte lande Guld Sølv Bronze Medaljepoint 6 New Zealand Holland Serbien Danmark Spanien Tjekkiet Canada Belgien Grækenland Kroatien Sverige Irland Slovenien Østrig Norge Schweiz Finland Island Portugal To andre mindre nationer klarede sig dog endnu bedre end Danmark. New Zealand vandt hele 13 medaljer heraf 4 guldmedaljer i svømning. Serbien vandt kun 3 medaljer ved VM, men klarede sig markant bedre ved junior-vm med i alt 11 medaljer, heraf guld ved junior-vm i basketball med finalesejr over USA. Tabel 3 nedenfor viser, hvilke nationer der klarede sig bedst ved årets junior-vm el.lign. i OL-disciplinerne. Resultaterne ved junior-vm i 2008 sammenholdes med resultaterne ved OL. Tabellen omfatter de 26 bedste lande, der tilsammen opnåede flest medaljepoint, samt fem andre lande, der klarede sig enten markant bedre eller markant dårligere ved junior-vm end ved OL. Det fremgår, at de nationer, der klarer sig bedst på juniorplan er de samme som dem, der vinder flest medaljer ved OL. Det er nøjagtig de samme nationer, der er i top-10 som ved OL. Der er dog også markante forskelle på de enkelte landes resultater ved junior-vm sammenlignet med OL. Det mest iøjnefaldende er, at Tyskland klarede sig markant bedre blandt juniorerne end ved OL. Også Rusland opnåede væsentligt bedre resultater ved junior-vm end ved OL. Omvendt var både USA's og Kinas medaljehøst en hel del mindre blandt juniorerne end ved OL. Amerikanske atletikfolk og svømmere er også på juniorplan verdens bedste, men forskellen til de næstbedste nationer er her mindre end blandt de voksne idrætsfolk. Kina er også på juniorplan verdens bedste i traditionelle paradediscipliner som badminton, bordtennis og 6 mp =medaljepoint (1. plads: 3 point, 2. plads: 2 point, 3. plads: 1 point).

6 udspring og er også ved at slå igennem i andre idrætsgrene, men tilsyneladende i mindre grad, end det var tilfældet på seniorplan ved OL. Derudover deltog Kina ikke i 2008 ved junior-vm i flere idrætsgrene - bl.a. i vægtløftning og roning, hvor landet givet vis ville have vundet mange medaljer, hvis de havde været med. Tabel 3: De bedste nationer ved junior-vm el.lign. i 2008 sammenlignet med medaljer ved OL (målt ved medaljepoint) Guld Sølv Bronze Medaljepoint mp(ol) 7 Forskel 8 Rusland USA Tyskland Kina Australien Japan Italien Frankrig Storbritannien Sydkorea Polen Ukraine Cuba Tyrkiet Ungarn New Zealand Rumænien Kenya Holland Iran Serbien Hviderusland Egypten Brasilien Danmark Spanien Indien Columbia Jamaica Kasakhstan Norge Her er fraregnet medaljerne ved OL i de discipliner, hvor der ikke afholdes junior-vm el.lign. og derfor ikke indgår i oversigten (se note 5). For Danmark medregnes således ikke bronzemedaljen i dressur for hold. 8 Forskellen skal dog tages med et gran salt, eftersom resultaterne ved junior-vm ikke altid giver et pålideligt udtryk for styrkeforholdene på juniorplan. I nogle tilfælde deltog de nationer, der på seniorplan er klart bedst i en idrætsgren således slet ikke i junior-vm Det var tilfældet i banecykling, beachvolley, bueskydning og vægtløftning, hvor henholdsvis Storbritannien, Brasilien, Sydkorea, og Kina slet ikke deltog ved årets junior-vm. Derudover var Kina fraværende i flere andre idrætsgrene. Dette indebærer, at de angivne forskelle mht. medaljepoint ved junior-vm og OL i nogle tilfælde er en smule fortegnede, men tendensen kan man givet vis regne med.

7 En række andre nationer klarede sig markant bedre ved junior-vm end ved OL. Det gælder først og fremmest Japan, Polen, Tyrkiet og Serbien samt en række folkerige, fattige lande (Iran, Egypten, Indien og Columbia), hvor resultaterne viser et talentmæssigt potentiale for langt bedre OL-resultater fremover and hidtil. Omvendt klarede juinoreliten fra lande som især Storbritannien, men også Australien, Sydkorea, Spanien, Jamaica, Kasakhstan og Norge, sig markant dårligere end seniorerne ved OL. I Sydkoreas tilfælde kan forskellen dog forklares ved, at de ikke sendte deltagere til årets junior-vm i bueskydning, og i Storbritanniens tilfælde ville forskellen have været klart mindre, hvis landet havde deltaget ved årets junior-vm i banecykling. Større fokus på junioreliten? Når der i sommeren 2010 afholdes de første Youth Olympic Games i Singapore, vil styrkeforholdene mellem de enkelte lande komme endnu klarere til udtryk. Det kan forventes, at disse ungdomslege vil indebære, at elitesport på juniorplan vil få væsentlig større mediemæssig og politisk opmærksomhed end hidtil. Rekruttering, udvikling og forædling af talenter indgår i stigende grad som en væsentlig bestanddel af de nationale eliteidrætssystemers konkurrenceevne. Resultaterne ved junior-vm i 2008 og ved de kommende olympiske ungdomslege er særdeles interessante i denne henseende. Det er dog ikke ganske entydigt, hvordan de skal tolkes. De kan tolkes som udtryk for det talentmæssige potentiale, som systemerne har til rådighed at arbejde med. I Danmarks tilfælde viser resultaterne i 2008 således, at Team Danmark og specialforbundene har et særdeles godt talentmateriale at udvikle og forædle i især håndbold, sejlsport og cykling. Resultaterne kan dog også tolkes som udtryk for forskelle i ressourceindsats og effektivitet i talentrekruttering og arbejdet med junioreliten i de enkelte lande. Det er således klart, at der er store forskelle mellem de enkelte landes eliteidrætssystemer i henseende til talentrekruttering og talentudvikling. Nogle lande såsom Kina og Australien og flere af de østeuropæiske lande er kendetegnet ved en meget systematisk indsats i så henseende, mens det er klart mere tilfældigt i andre lande såsom USA. I Danmark er indsatsen i denne henseende ikke på niveau med de mest fremtrædende lande, og i Idrættens Analyseinstituts evaluering af Team Danmark blev dette udpeget som et af de punkter, hvor forbedringer vil kunne forøge effektiviteten af ressourceindsatsen i det danske elitesportssystem. De gode resultater er i vente I denne sammenhæng er det interessant at konstatere, at Danmark alligevel klarede sig godt i internationale juniorkonkurrencer i Det kan tolkes som udtryk for, at talentmassen er stor og slår igennem på internationalt juniorplan på trods af mindre systematisk elitearbejde på dette niveau i forhold til mange andre lande. Det kan også ses som resultat af, at (nogle af) specialforbundene allerede gør et stort og vellykket arbejde med talenterne, før de kommer ind i Team Danmarks regi. Endelig kan det også ses som tegn på lovende muligheder fremover. Når juniorerne evner at opnå så gode resultater, selv om de ikke er underlagt en ligeså systematisk og ressourcetung indsats som i mange andre lande, er der mulighed for

8 endnu bedre resultater fremover, når Team Danmark for alvor kommer på banen i forbindelse med forædling af talentmassen. Set i forhold til, at der jf. ovenstående synes at være en vis sammenhæng mellem de enkelte landes styrkeforhold på juniorniveau og deres resultater på seniorniveau, peger meget derfor på, at der kan være noget at hente ved et fokuseret talentarbejde. Skal Danmark på medaljepodierne i fremtiden er her altså et område at fokusere. Det kan selvfølgelig også være, at juniorelitens resultater i 2008 var ekstraordinært gode og måske er en enlig svale. Derfor skal man tage ovenstående med et vist forbehold, men meget tyder på, at dansk eliteidræt trods alt er godt stillet, hvis juniorresultaterne tages som strømpil på, hvad fremtiden vil bringe. Det bliver spændende at følge. Klaus Nielsen og Rasmus Storm har gennem de seneste år forsket i dansk og international eliteidræt, herunder udviklingen i de internationale styrkeforhold. Senest har de i samarbejde vurderet den danske konkurrenceevne i forbindelse med en større evaluering af Team Danmarks støttekoncept.

PRIVATPAKKER TIL NORDEN Pakker til private modtagere i Norden

PRIVATPAKKER TIL NORDEN Pakker til private modtagere i Norden PRIVATPAKKER TIL NORDEN Pakker til private modtagere i Norden PR. 1. JANUAR 2014 Alle priser er i DKK. Prisen beregnes ud fra den vægt, der er højest af fysisk vægt og volumenvægt (faktureret vægt). Sådan

Læs mere

Statistik om udlandspensionister 2013

Statistik om udlandspensionister 2013 Statistik om udlandspensionister 2013 Indledning Den samlede udbetalte danske pension til pensionister i udlandet udgjorde 2,4 mia. kroner i 2013. I 2013 udbetalte IPOS (International Pension & Social

Læs mere

BESTYRELSESRAPPORT FOR PERIODEN 17. SEPTEMBER - 14. OKTOBER 2013

BESTYRELSESRAPPORT FOR PERIODEN 17. SEPTEMBER - 14. OKTOBER 2013 BESTYRELSESRAPPORT FOR PERIODEN 17. SEPTEMBER - 14. OKTOBER 2013 Sportslige resultater Side 1 af 6 Aktiviteter De sportslige resultater bliver løbende fulgt - såvel medaljeudvikling som placeringspoint.

Læs mere

Udlandspriser privat. Priser og zoner. Priser til udlandet, opkald fra Danmark

Udlandspriser privat. Priser og zoner. Priser til udlandet, opkald fra Danmark Udlandspriser privat Priser og zoner Telia har indført en prisstruktur, som gør det lettere at gennemskue prisen på opkald til og fra udlandet. Hver udlandsszone har en ensartet prisstruktur. Du betaler

Læs mere

Satsregulering pr. 1. januar 2009 for tjenesterejser

Satsregulering pr. 1. januar 2009 for tjenesterejser Cirkulære om Satsregulering pr. 1. januar 2009 for tjenesterejser 2008 Cirkulære af 16. december 2008 Perst. nr. 078-08 J.nr. 08-5411-6 Indholdsfortegnelse Cirkulære...3 Bilag 1. Transportgodtgørelse pr.

Læs mere

Frivillighed i Dansk Svømmeunion

Frivillighed i Dansk Svømmeunion Frivillighed i Dansk Svømmeunion Baseret på den hidtil største undersøgelse af frivilligt arbejde i danske idrætsforeninger foretaget af Syddansk Universitet og Idrættens Analyseinstitut for Danmarks Idræts-Forbund

Læs mere

Den 6. februar 2014. Af: chefkonsulent Allan Sørensen, als@di.dk. Procent af verdensøkonomien (købekraftskorrigerede enheder)

Den 6. februar 2014. Af: chefkonsulent Allan Sørensen, als@di.dk. Procent af verdensøkonomien (købekraftskorrigerede enheder) Den 6. februar 2014 udgør nu mere end halvdelen af verdensøkonomien udgør nu over halvdelen af den samlede verdensøkonomi, deres stigende andel af verdensøkonomien, øger betydningen af disse landes udvikling

Læs mere

Analyse 29. januar 2014

Analyse 29. januar 2014 29. januar 2014 Ledighedsunderstøttelse af indvandrere fra nye EU-lande Af Neil Gallagher og Andreas Højbjerre Der har været en diskussion af, hvorvidt indvandrere fra de nye østeuropæiske EU-lande oftere

Læs mere

konsekvenser for erhvervslivet

konsekvenser for erhvervslivet Olieprisens fald 27. maj 15 Olieprisens fald konsekvenser for erhvervslivet Hovedbudskaber olieprisens fald Erhvervenes omsætning øges Konkurrenceevnen forværres Olie- og gasindustrien rammes negativt

Læs mere

At der skal sikres trænings- og instruktionsmuligheder for talenter og eliteidrætsudøvere.

At der skal sikres trænings- og instruktionsmuligheder for talenter og eliteidrætsudøvere. Team Danmark og Århus Kommune, herefter parterne, er blevet enige om denne samarbejdsaftale, som har til formål at fremme vilkårene for eliteidræt og herunder i særdeleshed talentudvikling i Århus Kommune.

Læs mere

Satsregulering pr. 1. januar 2011 for tjenesterejser

Satsregulering pr. 1. januar 2011 for tjenesterejser Cirkulære om Satsregulering pr. 1. januar 2011 for tjenesterejser 2010 Cirkulære af 20. december 2010 Perst. nr. 049-10 J.nr. 10-5411-10 2 Indholdsfortegnelse Cirkulære...5 Bilag 1. Transportgodtgørelse

Læs mere

INTERNATIONALE BØRNEBORTFØRELSER

INTERNATIONALE BØRNEBORTFØRELSER INTERNATIONALE BØRNEBORTFØRELSER OM HAAGERKONVENTIONEN - REGLER OG PROCEDURER NÅR ET BARN BLIVER BRAGT UD AF DANMARK AF DEN ENE FORÆLDER UDEN DEN ANDEN FORÆLDERS SAMTYKKE Denne folder I denne folder kan

Læs mere

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 14 I OECD EN NEDGANG FRA EN 6. PLADS I 1970

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 14 I OECD EN NEDGANG FRA EN 6. PLADS I 1970 970 97 97 97 97 97 97 977 978 979 980 98 98 98 98 98 98 987 988 989 990 99 99 99 99 99 99 000 00 00 00 00 00 00 007 008 009 00 0 Af Cheføkonom Mads Lundby Hansen Direkte telefon 79. december 0 DET PRIVATE

Læs mere

Der sker udvikling og formidling af sportsvidenskab om talentrekruttering, talentidentifikation

Der sker udvikling og formidling af sportsvidenskab om talentrekruttering, talentidentifikation 1. juli 2013 Notat om rolle- og ansvarsfordeling mellem Danmarks Idrætsforbund, specialforbund og Team Danmark vedr. talentrekruttering, -identifikation og - udvikling. 1. Indledning og baggrund International

Læs mere

Viceadm. direktør Kim Graugaard

Viceadm. direktør Kim Graugaard Viceadm. direktør Produktivitet er vejen til vækst 5 Værdiskabelse fordelt efter vækstårsag Gennemsnitlig årligt vækstbidrag, pct. Timeproduktivitet Gns. arbejdstid Beskæftigelse 4 3 2 1 0 1966-1979 1980-1994

Læs mere

Hvordan får vi Danmark op i gear?

Hvordan får vi Danmark op i gear? MainTech 2013 15. maj 13 Hvordan får vi Danmark op i gear? Kent Damsgaard Underdirektør, DI Kan du få 500 kr. ud af en femmer? 2 Danske virksomheder har globale styrker Blandt de bedste til at levere i

Læs mere

Satsregulering pr. 1. januar 2013 for tjenesterejser

Satsregulering pr. 1. januar 2013 for tjenesterejser Cirkulære af 20. december 2012 Modst.nr. 040-12 J.nr. 12-5411-18 Cirkulære om Satsregulering pr. 1. januar 2013 for tjenesterejser 2012 2 Indholdsfortegnelse Cirkulære...5 Bilag 1. Transportgodtgørelse

Læs mere

Idrætslinjen Nyhedsbrev 5-2014

Idrætslinjen Nyhedsbrev 5-2014 Idrætslinjen Helsingør Idrætslinjen Nyhedsbrev 5-2014 Sep.2014 Idrætslinjen har 5 års fødselsdag Fejres med nye discipliner og nyt spor vi bliver 6 klasser i fremtiden! Helsingør Kommunes Idrætslinje startede

Læs mere

"Alting bør gøres så enkelt som muligt, men heller ikke enklere." (A. Einstein)

Alting bør gøres så enkelt som muligt, men heller ikke enklere. (A. Einstein) As easy as that. 12345 "Alting bør gøres så enkelt som muligt, men heller ikke enklere." (A. Einstein) 12345 Lenze gør meget enklere. Tidens hurtige udvikling har mange udfordringer til os. I fremtiden

Læs mere

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 14 I OECD EN NEDGANG FRA EN 6. PLADS I 1970

DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 14 I OECD EN NEDGANG FRA EN 6. PLADS I 1970 1970 197 197 197 197 197 198 198 198 198 198 199 199 199 199 00 010 011 Af Cheføkonom Mads Lundby Hansen Direkte telefon 1 79. december 01 DET PRIVATE FORBRUG PR. INDBYGGER LIGGER NR. 1 I OECD EN NEDGANG

Læs mere

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK

INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK Marts 2014 INVESTERINGER GIVER STØRST AFKAST UDEN FOR DANMARK AF KONSULENT MATHIAS SECHER, MASE@DI.DK Det er mere attraktivt at investere i udlandet end i Danmark. Danske virksomheders direkte investeringer

Læs mere

Analyse 19. marts 2014

Analyse 19. marts 2014 19. marts 2014 Børnepenge til personer, hvor børnene ikke opholder sig i Danmark Af Kristian Thor Jakobsen I dette notat ses nærmere på omfanget af udbetalte børnepenge til statsborgere fra andre EU/EØS-lande

Læs mere

Uden yderligere reformer bliver Danmark et lavvækst-land

Uden yderligere reformer bliver Danmark et lavvækst-land DI Analysepapir, juli 2012 Uden yderligere reformer bliver Danmark et lavvækst-land Af chefkonsulent Morten Granzau Nielsen, Mogr@di.dk Danmark er blandt de lande, der er bedst rustet til få styr på de

Læs mere

Adm. direktør Hans Skov Christensen. Danmark som udviklingsland. 22. sep. 10. Pressemøde ved

Adm. direktør Hans Skov Christensen. Danmark som udviklingsland. 22. sep. 10. Pressemøde ved Pressemøde ved Adm. direktør Inspiration til udvikling 2 Krisen har været hård, men lavvæksten begyndte inden Pct. 5 4 3 2 1 Årlig BNP-vækst 0-1 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009-2 -3-4

Læs mere

Den mest robuste, holdbare og pålidelige sensor

Den mest robuste, holdbare og pålidelige sensor Den mest robuste, holdbare og pålidelige sensor FØDEVARESIKKER (ECOLAB) SALTVANDSRESISTENT SVEJSE IMMUN...er nu også svejseimmun! Poto : U.S. Navy - Brugen krænker ingen regler opstillet af U.S. Navy Serie

Læs mere

International sammenligning af skat på arbejdsindkomst i 2013

International sammenligning af skat på arbejdsindkomst i 2013 International sammenligning af skat på arbejdsindkomst i 2013 Denne side viser en international sammenligning af skat på arbejdsindkomst. Her vises tal for både gennemsnits- og marginalskatterne for otte

Læs mere

Analyse 1. april 2014

Analyse 1. april 2014 1. april 2014 Mange udenlandske akademikere er overkvalificeret til deres job Af Kristian Thor Jakobsen Analysen ser nærmere på, hvor mange akademikere med forskellig oprindelse der formelt set er overkvalificeret

Læs mere

Eliteidrætsgymnasier.dk Falconergårdens Gymnasium 4. december 2014 3. DECEMBER 2013. Michael Andersen, direktør ELITEIDRÆTSRÅDET BALLERUP

Eliteidrætsgymnasier.dk Falconergårdens Gymnasium 4. december 2014 3. DECEMBER 2013. Michael Andersen, direktør ELITEIDRÆTSRÅDET BALLERUP Værdisæt for talentudvikling i dansk idræt Eliteidrætsgymnasier.dk Falconergårdens Gymnasium 4. december 2014 3. DECEMBER 2013 Michael Andersen, direktør ELITEIDRÆTSRÅDET BALLERUP Team Danmarks hovedopgave

Læs mere

Et åbent Europa skal styrke europæisk industri

Et åbent Europa skal styrke europæisk industri Januar 2014 Et åbent Europa skal styrke europæisk industri AF chefkonsulent Andreas Brunsgaard, anbu@di.dk Industrien står for 57 pct. af europæisk eksport og for to tredjedele af investeringer i forskning

Læs mere

Tillægsvejledning. for. danske private arbejdsgivere der beskæftiger lønmodtagere i udlandet

Tillægsvejledning. for. danske private arbejdsgivere der beskæftiger lønmodtagere i udlandet Tillægsvejledning for danske private arbejdsgivere der beskæftiger lønmodtagere i udlandet Indledning Denne vejledning er til danske private arbejdsgivere, der har ansatte i udlandet og på danske skibe.

Læs mere

Team Roskilde Junior

Team Roskilde Junior Team Roskilde Junior Et dansk juniorteam som skaber bemærkelsesværdige resultater nationalt og internationalt If my mind can conceive it, and my heart can believe it - then I can achieve it. Muhammad Ali

Læs mere

Lovlig indrejse og ophold i Danmark. Tanja Nordbirk Fuldmægtig i Udlændingestyrelsen

Lovlig indrejse og ophold i Danmark. Tanja Nordbirk Fuldmægtig i Udlændingestyrelsen Lovlig indrejse og ophold i Danmark Tanja Nordbirk Fuldmægtig i Udlændingestyrelsen Overblik Besøg (korttidsophold): Visum Visumfri EU-borgere (under 3 måneder) Opholdstilladelse: Arbejde Studie Au pair

Læs mere

Den samarbejdende virksomhed. - De danske forudsætninger

Den samarbejdende virksomhed. - De danske forudsætninger Den samarbejdende virksomhed - De danske forudsætninger LO s arbejdsmiljøpolitiske udvalg d. 6. december 2006 Peter Hasle, Niels Møller & Vibeke Andersen Arbejdsmiljøinstituttet Økonomi i EU Hvem lider

Læs mere

VM i fodbold 2014 i Brasilien

VM i fodbold 2014 i Brasilien VM i fodbold 2014 i Brasilien Spille betingelser og regler Pris Tusseklubben inviterer til deltagelse i en tipsdyst på VM turneringen 2014. Hvert spil koster kr. 100,- Indsættes på Tusseklubbens konto

Læs mere

re-ports+ Integration mellem Nordea Finans og e-conomic

re-ports+ Integration mellem Nordea Finans og e-conomic Version 1.1 re-ports+ Integration mellem Nordea Finans og e-conomic Indhold Indledning... 2 Sådan kommer du i gang... 3 Sådan sender du fakturaer til Nordea... 6 Sådan modtager du filer fra Nordea... 9

Læs mere

Hovedresultater fra PISA 2009

Hovedresultater fra PISA 2009 Hovedresultater fra PISA 2009 Notatets opbygning Dette notat indeholder en oversigt over hovedresultater fra PISA 2009. Notatet indeholder desuden en kommentering af resultaterne i hvert fag på baggrund

Læs mere

Analyse 3. april 2014

Analyse 3. april 2014 3. april 2014 Indeksering af børnepenge i forhold til leveomkostningerne i barnets opholdsland Af Kristian Thor Jakobsen På baggrund af en forespørgsel fra Jyllandsposten er der i dette notat regnet på

Læs mere

Hvad kan forklare danmarks eksport mønster?

Hvad kan forklare danmarks eksport mønster? Organisation for erhvervslivet Januar 2010 Hvad kan forklare danmarks eksport mønster? AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK en nyudviklet eksportmodel fra DI kan forklare 90 pct. af Danmarks

Læs mere

Stærkt afkast comeback i Unit Link pensioner i år

Stærkt afkast comeback i Unit Link pensioner i år København, den 26. oktober 2009 Ny pensionsanalyse: Stærkt afkast comeback i Unit Link pensioner i år Morningstar analyserer nu som noget nyt pensionsselskabernes egne risikoprofil fonde fra Unit Link

Læs mere

Lars Goldschmidt. Konkurrenceevne DK. 30. okt. 12. Konkurrenceevne DK

Lars Goldschmidt. Konkurrenceevne DK. 30. okt. 12. Konkurrenceevne DK Konkurrenceevne DK 30. okt. 12 Konkurrenceevne DK Lars Disposition Hvad skal vi leve af Danmark er udfordret Rammebetingelser er afgørende Hvad kan vi selv gøre DI s indsats 2 Hvad skal Danmark leve af

Læs mere

Overførsel til udlandet. Opbygning af kontonumre

Overførsel til udlandet. Opbygning af kontonumre Overførsel til udlandet Opbygning af kontonumre Andorra Ingen fælles kontostruktur ADXXBBBBBBBBCCCCCCCCCCCC landekoden AD Australien Ingen fælles kontostruktur AUNNNNNN N = BSB Code: Altid 6 cifre Belgien

Læs mere

Procedure for indrejsende studerende

Procedure for indrejsende studerende INFORMATION OM ERASMUS TRAINEESHIP TIL VIDENSKABELIGT PERSONALE Procedure for indrejsende studerende INTRODUKTION Med et Erasmus Traineeship får den studerende mulighed for at komme i praktik hos en afdeling

Læs mere

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten

De allierede. De allierede i 1939. Tysk angrebskrig i Vest 1940 og Øst 1941. Vidste du, at.. Japansk angreb på USA og Østfronten Historiefaget.dk: De allierede De allierede De lande, som bekæmpede Tyskland og Japan under 2. verdenskrig, kaldes de allierede. De allierede i 1939 De allierede gik sammen, fordi Tyskland i september

Læs mere

navigationssystemet i din Renault Opdater www.renault.dk *Inden 90 dage efter levering af din bil.

navigationssystemet i din Renault Opdater www.renault.dk *Inden 90 dage efter levering af din bil. OPDATERINGS- GUIDE TIL MEDIA NAV navigationssystemet i din Renault Opdater GRATIS! * www.renault.dk *Inden 90 dage efter levering af din bil. Velkommen til MEdia Nav! Tak for at du netop har anskaffet

Læs mere

Brug overenskomsten og skab produktivitet

Brug overenskomsten og skab produktivitet Brug overenskomsten og skab produktivitet Kim Graugaard Viceadm. direktør, DI Disposition for oplægget Produktivitet DI s nye taskforce 2 Produktivitet 3 Aftagende vækst i produktiviteten 4 Danmark tæt

Læs mere

Dansk Sejlunion Talentkoncept 2011-2014

Dansk Sejlunion Talentkoncept 2011-2014 Dansk Sejlunion Talentkoncept 2011-2014 Udarbejdet af: Jan Christiansen Dato: 2010-08-23 Senest revideret: 2011-17-01 Afsluttes: 2014-31-12 Vision Danmark er det bedste land som base for sejlsportstalenter

Læs mere

UNGDOMS-/ ERHVERVSUDDANNELSE OG ELITESPORT 2008/2009

UNGDOMS-/ ERHVERVSUDDANNELSE OG ELITESPORT 2008/2009 UNGDOMS-/ ERHVERVSUDDANNELSE OG ELITESPORT 2008/2009 0.0.00 Er du en ung talentfuld elitesportsudøver med ambitioner om at se, hvor langt dit talent rækker? Bruger du meget tid på at træne og konkurrere?

Læs mere

Hvordan kan investeringer i uddannelse, forskning og innovation bidrage til at fastholde lægemiddelproduktion i Danmark?

Hvordan kan investeringer i uddannelse, forskning og innovation bidrage til at fastholde lægemiddelproduktion i Danmark? Hvordan kan investeringer i uddannelse, forskning og innovation bidrage til at fastholde lægemiddelproduktion i Danmark? v/ Stina Vrang Elias, Adm direktør i Tænketanken DEA 18.09.2013 Tænketanken DEA

Læs mere

Urbaniseringen i et globalt perspektiv

Urbaniseringen i et globalt perspektiv 284 8 Urbaniseringen i et globalt perspektiv 285 286 Sammenfatning Danmark er ikke alene om, at befolkningen flytter mod byerne, og Danmark er langt fra at være blandt de lande, hvor den største andel

Læs mere

Borgere udenfor Grønland har under midlertidigt ophold her i landet ret til sygehjælp efter følgende regler:

Borgere udenfor Grønland har under midlertidigt ophold her i landet ret til sygehjælp efter følgende regler: Peqqissutsimut Naalakkersuisoqarfik Departementet for Sundhed Borgere udenfor Grønland har under midlertidigt ophold her i landet ret til sygehjælp efter følgende regler: Ved midlertidigt ophold forstås

Læs mere

Årsrapport. Samlet regnskab inklusiv alle noter

Årsrapport. Samlet regnskab inklusiv alle noter 2 4 1 Årsrapport Samlet regnskab inklusiv alle noter 152.487. kr. Investeret i samarbejdet med de 28 specialforbund 87 Medaljer i 214 8 VM-medaljer i olympiske sportsgrene (3 i 21) 25 EM-medaljer i olympiske

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge Indhold: Ugens tema Ugens analyse Internationalt Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: 4 ud af 1 kvinder på arbejdsmarkedet er på deltid Mere deltid i Danmark end

Læs mere

Talentudvikling i sportens verden

Talentudvikling i sportens verden Talentudvikling i sportens verden Konference 22.9.2008 Michael Andersen, direktør man@teamdanmark.dk tlf: 43 26 25 00 eller 51 26 60 62 Kort præsentation - MA Cand. mag. (samfundsfag idræt) Adjunkt og

Læs mere

Alligevel har mere end 40% af tandlægekunderne på et tidspunkt været utilfreds med en tandlæges.

Alligevel har mere end 40% af tandlægekunderne på et tidspunkt været utilfreds med en tandlæges. Forbrugerpanelet om tandlæger Et overvejende flertal af forbrugerne har været til konsultation hos en privatpraktiserende tandlæge inden for det seneste år. Tilliden til såvel tandlægen er generelt høj,

Læs mere

Eliteidræt og uddannelse. For Team Danmark og øvrige eliteidrætselever. Virum Gymnasium. Vi rummer mere... VG - Elite Idræt

Eliteidræt og uddannelse. For Team Danmark og øvrige eliteidrætselever. Virum Gymnasium. Vi rummer mere... VG - Elite Idræt Malene Degn på vej mod VM sølv på MT B Eliteidræt og uddannelse For Team Danmark og øvrige eliteidrætselever Virum Gymnasium Vi rummer mere... 1 Forord til Elite og udannelse Team Danmark ordningen for

Læs mere

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI 2014

EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI 2014 EKSPORT AF ENERGITEKNOLOGI 2014 I 2014 var Danmarks eksport af energiteknologi 74,4 mia. kr., hvilket er en stigning på 10,7 pct. i forhold til året før. Eksporten af energiteknologi udgør 12 pct. af den

Læs mere

DANSKERNE: GRÆSK GÆLD SKAL IKKE EFTERGIVES

DANSKERNE: GRÆSK GÆLD SKAL IKKE EFTERGIVES BRIEF DANSKERNE: GRÆSK GÆLD SKAL IKKE EFTERGIVES Kontakt: Cheføkonom, Mikkel Høegh +4 21 4 87 97 mhg@thinkeuropa.dk RESUME I denne uge skal der være møde mellem grækerne og eurogruppen, og efter alt at

Læs mere

DANMARKS IDRÆTSFORBUND & DANSK SVØMMEUNION AFTALE OM NATIONALE UDTAGELSESKRITERIER OL RIO DE JANEIRO 2016

DANMARKS IDRÆTSFORBUND & DANSK SVØMMEUNION AFTALE OM NATIONALE UDTAGELSESKRITERIER OL RIO DE JANEIRO 2016 DANMARKS IDRÆTSFORBUND & DANSK SVØMMEUNION AFTALE OM NATIONALE UDTAGELSESKRITERIER OL RIO DE JANEIRO 2016 Introduktion FINA s internationale kvalifikationskrav og DIF s generelle danske OL-udtagelseskrav

Læs mere

International lønsammenligning. Arbejdsgiveromkostninger ved beskæftigelse af ingeniører

International lønsammenligning. Arbejdsgiveromkostninger ved beskæftigelse af ingeniører International lønsammenligning Arbejdsgiveromkostninger ved beskæftigelse af ingeniører November 2011 2 Arbejdsgiveromkostninger ved beskæftigelse af ingeniører Resume Internationale sammenligninger af

Læs mere

Værdipapirhandel og depot Kurtage aktier og investeringsbeviser

Værdipapirhandel og depot Kurtage aktier og investeringsbeviser Af kursværdi Danske aktier samt aktiebaserede investeringsbeviser min. 29 kr. Aktier fra Sverige min. 175 kr. handel via netbank 0,17 % min. 75 kr. handel via netbank 0,17 % Aktier fra Norge og Finland

Læs mere

Aalborg Atletik & Motion

Aalborg Atletik & Motion Aalborg Atletik & Motion www.aalborgatletik.dk 1 Team AAM præsentation Konceptet Med etableringen af Team AAM og formuleringen af støttekonceptet ønsker vi i klubben at tilbyde de bedste muligheder for

Læs mere

KIFs støtteordning 2013. KIFs støtteordning

KIFs støtteordning 2013. KIFs støtteordning KIFs støtteordning Formålet med støtteordningen er at skabe så gode forhold som muligt for den enkelte aktive i tilrettelæggelsen af den daglige træning og frem mod konkurrencer, så flest mulige kan etablere

Læs mere

Danske brancher klarer sig dårligere end i udlandet

Danske brancher klarer sig dårligere end i udlandet Organisation for erhvervslivet April 21 Danske brancher klarer sig dårligere end i udlandet Af Økonomisk konsulent Allan Sørensen, als@di.dk Særlige danske branchestrukturer kan ikke forklare den svage

Læs mere

Autohjælp. Betingelser

Autohjælp. Betingelser Autohjælp Betingelser Betingelser Auto-1 Gældende fra 01.09.2014 2 Betingelser for autohjælp GENERELT Det fremgår af din police, om din bilforsikring omfatter autohjælp. Betingelserne træder i kraft den

Læs mere

Kano og Kajak OL-landsholdet

Kano og Kajak OL-landsholdet Pressemeddelelse 2. juni 2008 Kano og Kajak OL-landsholdet Dansk Kano og Kajak Forbund er stolt af at kunne præsentere det danske kajak OL-hold. Med 4 aktive, er det et af de større hold, som dansk kajaksport

Læs mere

Landbruget i fremtiden. Torben Hansen Formand, Dansk Planteproduktion

Landbruget i fremtiden. Torben Hansen Formand, Dansk Planteproduktion Landbruget i fremtiden Torben Hansen Formand, Dansk Planteproduktion Udfordringer Konkurrenceevne Miljøregulering Klimadagsorden 2 Side Konkurrenceevne 3 Side Konkurrenceevnen under pres Konkurrenceevnen

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 12 Indhold: Ugens tema Ugens analyse Svag stigning i indvandreres beskæftigelse fra 211 til 212 Flere mænd holder barsel, men i lidt kortere tid Ugens tendens 16. nye jobannoncer

Læs mere

Dansk industri i front med brug af robotter

Dansk industri i front med brug af robotter Allan Lyngsø Madsen Cheføkonom, Dansk Metal alm@danskmetal.dk 23 33 55 83 Dansk industri i front med brug af robotter En af de vigtigste kilder til fastholdelse af industriarbejdspladser er automatisering,

Læs mere

PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 23. februar 2015.

PRISER I UDLANDET Priser gælder fra 23. februar 2015. Afghanistan 3,95 11,45 11,45 14,00 10,14 10,00 2,50 100,00 Albanien 3,95 7,95 7,95 14,00 3,88 6,00 2,50 60,00 Algeriet 3,95 11,45 11,45 14,00 10,14 10,00 2,50 100,00 Andorra 3,95 7,95 7,95 14,00 3,88 6,00

Læs mere

TIDLIG INDSATS OVER FOR SMÅBØRN PRIORITETSOMRÅDER

TIDLIG INDSATS OVER FOR SMÅBØRN PRIORITETSOMRÅDER TIDLIG INDSATS OVER FOR SMÅBØRN PRIORITETSOMRÅDER Indledning Det Europæiske Agentur for Udvikling af Undervisning af Personer med Særlige Behov gennemførte i 2003-2004 et projekt om tidlig indsats over

Læs mere

Mobilitet. når som helst, hvor som helst. Ring til følgende telefonnummer for at få hjælp i Danmark og i udlandet: + 45 70 20 18 58

Mobilitet. når som helst, hvor som helst. Ring til følgende telefonnummer for at få hjælp i Danmark og i udlandet: + 45 70 20 18 58 SEAT Vejhjælp SEAT Vejhjælp Service Mobilitet når som helst, hvor som helst Med SEAT Vejhjælp Service Mobilitet er du garanteret du garanteret fuld og pålidelig fuld og pålidelig vejhjælp uden vejhjælp

Læs mere

CARSTEN HVID LARSEN. Tre perspektiver på talentudvikling i elitesport

CARSTEN HVID LARSEN. Tre perspektiver på talentudvikling i elitesport CARSTEN HVID LARSEN Tre perspektiver på talentudvikling i elitesport PROGRAM 1. Sektion Tre perspektiver på talentudvikling 2. sektion 3 oplæg fra trænere i Ålborg 3. sektion. Vidensdeling og erfaringsudveksling

Læs mere

Erhvervsrejseforsikring Rejseforsikring til kortere erhvervsrejser

Erhvervsrejseforsikring Rejseforsikring til kortere erhvervsrejser Erhvervsrejseforsikring Rejseforsikring til kortere erhvervsrejser Bestil online på www.er.dk/erhverv Erhvervsrejseforsikring din sikkerhed, når du rejser i forbindelse med dit arbejde Hvorfor en erhvervsrejseforsikring?

Læs mere

2,9 MILLIONER PERSONER ER ENTEN PÅ OVERFØRSELSINDKOMST ELLER OFFENTLIGT ANSAT

2,9 MILLIONER PERSONER ER ENTEN PÅ OVERFØRSELSINDKOMST ELLER OFFENTLIGT ANSAT Af cheføkonom Mads Lundby Hansen Direkte telefon 21 23 79 52 20. august 2013 2,9 MILLIONER PERSONER ER ENTEN PÅ OVERFØRSELSINDKOMST ELLER OFFENTLIGT ANSAT I 2013 udgør antallet af personer på overførselsindkomst

Læs mere

Enkeltmandsselskaber med begrænset ansvar

Enkeltmandsselskaber med begrænset ansvar Enkeltmandsselskaber med begrænset ansvar Europa-Kommissionens høring, GD MARKT Indledende bemærkning: Dette spørgeskema er udarbejdet af Generaldirektorat for Det Indre Marked og Tjenesteydelser for at

Læs mere

Over 9 millioner arbejdsløse europæere er under 30 år

Over 9 millioner arbejdsløse europæere er under 30 år Over 9 millioner arbejdsløse europæere er under 3 år Arbejdsløsheden blandt de 1-29-årige i Europa vokser fortsat og er nu på 1 pct. Det svarer til, at 9,2 mio. arbejdsløse i EU-27 er under 3 år. Arbejdsløsheden

Læs mere

HØRING OM GRÆNSEOVERSKRIDENDE FLYTNING AF REGISTRERINGSSTED FOR SELSKABER - høring gennemført af GD MARKT

HØRING OM GRÆNSEOVERSKRIDENDE FLYTNING AF REGISTRERINGSSTED FOR SELSKABER - høring gennemført af GD MARKT HØRING OM GRÆNSEOVERSKRIDENDE FLYTNING AF REGISTRERINGSSTED FOR SELSKABER - høring gennemført af GD MARKT Indledning Indledende bemærkninger: Dette dokument er udarbejdet af Generaldirektoratet for det

Læs mere

Aktuel udvikling i dansk turisme 2014 foreløbig opgørelse. VisitDenmark, 2015 Viden & Analyse

Aktuel udvikling i dansk turisme 2014 foreløbig opgørelse. VisitDenmark, 2015 Viden & Analyse Aktuel udvikling i dansk turisme 2014 foreløbig opgørelse VisitDenmark, 2015 Viden & Analyse Udgivet af: VisitDenmark Sidst opdateret: februar 2015 Overnatningsstatistikken fra Danmarks Statistik dækker

Læs mere

INVITATION VANDPOLO-STÆVNE

INVITATION VANDPOLO-STÆVNE INVITATION VANDPOLO-STÆVNE Kære aktive, trænere, dommere og familier. Det er en stor glæde at invitere alle med interesse i vandpolo til den første udgave af Hans Christian Andersen City Games Vandpoloturnering.

Læs mere

VisitDenmark 2011 Gengivelse af rapporten eller dele heraf tilladt med kildeangivelse.

VisitDenmark 2011 Gengivelse af rapporten eller dele heraf tilladt med kildeangivelse. Målgrupper i dansk turisme - økonomiske nøgletal, 2010 Udgivet af: VisitDenmark December 2011 ISBN: 87-87393-77-8 Adresse: Islands Brygge 43, 3. 2300 København S Tlf. +45 3288 9900 Forside: DenmarkMediaCenter

Læs mere

Faciliteter og frivillighed

Faciliteter og frivillighed Faciliteter og frivillighed Bjarne Ibsen Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund Institut for Idræt og Biomekanik Syddansk Universitet Forsamles og forenes om idræt Foreningsfrihed og forsamlingsfrihed

Læs mere

International sammenligning af sammensatte marginalskatter: Danmark indtager en 3. plads med 72 pct.

International sammenligning af sammensatte marginalskatter: Danmark indtager en 3. plads med 72 pct. International sammenligning af sammensatte marginalskatter: Danmark indtager en 3. plads med 72 pct. Dette notat indeholder en sammenligning af den sammensatte marginalskat i OECD-landene i 2007. Den sammensatte

Læs mere

Værdisæt for talentudvikling i dansk idræt talenthuset

Værdisæt for talentudvikling i dansk idræt talenthuset Værdisæt for talentudvikling i dansk idræt talenthuset Indledning og baggrund Dette værdisæt indeholder værdier for talentudviklingen i Danmark med en række tilknyttede handlingsanvisninger, samt definitioner

Læs mere

Quantum View Manage Administratorvejledning

Quantum View Manage Administratorvejledning Januar 2010 2010 United Parcel Service of America, Inc. UPS, UPS varemærke og den brune farve er varemærker tilhørende United Parcel Service of America Inc. Alle rettigheder forbeholdes. Indholdsfortegnelse

Læs mere

BESTYRELSESRAPPORT FOR PERIODEN 18. OKTOBER 2012-10. DECEMBER 2012

BESTYRELSESRAPPORT FOR PERIODEN 18. OKTOBER 2012-10. DECEMBER 2012 BESTYRELSESRAPPORT FOR PERIODEN 18. OKTOBER 2012-10. DECEMBER 2012 Sportslige resultater De sportslige resultater bliver løbende fulgt via både medaljeudviklingen samt placeringspoint. Placeringspoint

Læs mere

Lønomkostninger internationalt

Lønomkostninger internationalt 12-0709- poul - 27.06.2012 Kontakt: Poul Pedersen - pp@ftf.dk - Tlf: 33 36 88 00 Lønomkostninger internationalt EUROSTAT har i juni offentliggjort tal for arbejdsomkostninger i EU-landene. Danmarks Statistik

Læs mere

Realkompetence og arbejdsmarkedet

Realkompetence og arbejdsmarkedet Realkompetence og arbejdsmarkedet Realkompetence som en del af den brede VEU- VEU-dagsorden Hvad kendetegner det danske arbejdsmarked Perspektiver ved øget anerkendelse af realkompetence Udfordringer Grundlæggende

Læs mere

1. Organisation. Den nærmere organisering af Holstebro Elitesport er beskrevet i bilag 1.

1. Organisation. Den nærmere organisering af Holstebro Elitesport er beskrevet i bilag 1. Team Danmark og Holstebro Kommune, herefter parterne, er blevet enige om denne samarbejdsaftale, som har til formål at fremme vilkårene for eliteidræt og herunder i særdeleshed talentudvikling i Holstebro

Læs mere

Danmark er blandt de lande i Europa, der har outsourcet flest arbejdspladser

Danmark er blandt de lande i Europa, der har outsourcet flest arbejdspladser Den 24. september 213 Danmark er blandt de lande i Europa, der har outsourcet flest arbejdspladser En undersøgelse blandt 15 europæiske lande viser, at der ikke outsources særlig mange job fra Europa målt

Læs mere

International sammenligning af sammensatte marginalskatter: Over 71 pct. i Danmark og 46 pct. i USA

International sammenligning af sammensatte marginalskatter: Over 71 pct. i Danmark og 46 pct. i USA International sammenligning af sammensatte marginalskatter: Over 71 pct. i Danmark og 46 pct. i USA Dette notat indeholder en sammenligning af den sammensatte marginalskat i forskellige lande. Den sammensatte

Læs mere

Ind- og udvandringer 2000-2010

Ind- og udvandringer 2000-2010 Ind- og udvandringer 2000-2010 2 Forord Denne analyse af ind- og udvandringer 2000-2010 er udarbejdet for Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration. Den skal indgå i Ministeriets udredning

Læs mere

ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN 2012

ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN 2012 ENERGI- TEKNOLOGIEKSPORTEN I var den danske eksport af energiteknologi 61,1 mia. kr., hvilket er en stigning på 1,2 pct. i forhold til året før. Eksporten af energiteknologi udgør 10 pct. af den samlede

Læs mere

BESTYRELSESRAPPORT FOR PERIODEN 26. MAJ - 8. SEPTEMBER 2011

BESTYRELSESRAPPORT FOR PERIODEN 26. MAJ - 8. SEPTEMBER 2011 BESTYRELSESRAPPORT FOR PERIODEN 26. MAJ - 8. SEPTEMBER 2011 Sportslige resultater De sportslige resultater bliver løbende fulgt via både medaljeudviklingen samt placeringspoint. Placeringspoint er beregnet

Læs mere

Eksport. Landbrug & Fødevarer

Eksport. Landbrug & Fødevarer Eksport Landbrugseksporten inkl. eksportstøtte var på 64,6 mia. kr. i 2008 og satte dermed rekord. Den samlede stigning på 5,2 mia. kr., svarende til 8,7 pct., skyldes primært en fremgang i eksporten af

Læs mere

Bilag om uddannelse i entrepreneurship i det danske uddannelsessystem 1

Bilag om uddannelse i entrepreneurship i det danske uddannelsessystem 1 DANMARK I DEN GLOBALE ØKONOMI SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård, 8 København K Telefon 9 - Fax 6 65 Dato:. januar 6 Bilag om uddannelse i entrepreneurship i det danske uddannelsessystem.

Læs mere

Kulturudvalget (2. samling) KUU alm. del - Bilag 162 Offentligt. årsrapport 2007

Kulturudvalget (2. samling) KUU alm. del - Bilag 162 Offentligt. årsrapport 2007 Kulturudvalget (2. samling) KUU alm. del - Bilag 162 Offentligt årsrapport 2007 007 fakta om 2007 33 forskellige idrætsgrene 1033 danske atleter 133 mio. kr. Samlet omsætning 13 VM-medaljer og 15 EM-medaljer

Læs mere

Studietur til London 2014

Studietur til London 2014 Studietur til London 1 Programme Wednesday 7 th of May: 13. 18.: Introduction to british elitesport (conference room at the hotel) 13.: Comparison of The Danish and the British Elitesport system 1.3: The

Læs mere

Satsregulering pr. 1. januar 2014 for tjenesterejser

Satsregulering pr. 1. januar 2014 for tjenesterejser Cirkulære om Satsregulering pr. 1. januar 2014 for tjenesterejser 2013 Cirkulære af 20. december 2013 Modst.nr. 055-13 J.nr. 2013-1753-001 2 Indholdsfortegnelse Cirkulære... 5 Bilag 1. Transportgodtgørelse

Læs mere

Ungdomsverdensmesterskaberne 2015.

Ungdomsverdensmesterskaberne 2015. Rejsebrev 1. Kadet recurve: Kirstine Andersen, Jonathan Ørsted Kadet compound: Katja Møller Lørdag den 6. juni, rejsedag: Foran os var en lang rejse som for f.eks. Askes vedkommende startede i Silkeborg

Læs mere

Fem myter om mellem- og topskat

Fem myter om mellem- og topskat Fem myter om mellem- og topskat Hvad er sandt og falsk i skattedebatten 2 Danmark skal have lavere skat Statsministeren har bebudet, at regeringen til næste forår vil forsøge at samle et bredt politisk

Læs mere