KÆRE LÆSER. Nyhedsbrev fra techtrans-netværket September Kære læser. Techtrans nyt. Nye techtrans profiler. Fagligt på vej

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "KÆRE LÆSER. Nyhedsbrev fra techtrans-netværket September 2009. Kære læser. Techtrans nyt. Nye techtrans profiler. Fagligt på vej"

Transkript

1 Nyhedsbrev fra techtrans-netværket September 2009 KÆRE LÆSER INDHOLD Det summer af aktivitet i Netværkets sekretariat. Nye arrangementer slåes op i netværkskalenderen, Patentbørsen er opgraderet i sit design og Rune Heiberg Hansen er ny midlertidig koordinator i Netværket. Kære læser Techtrans nyt Nye techtrans profiler Fagligt på vej Venture Markedsanalyse 2009 Fra idé til virkelighed Nyt fra myndigheder Vækstforum skudt i gang Sekretariatschef Susanne Bjerregaard fra Danske Universiteter fortæller, at: - Inden årsskiftet vil vi forhåbentlig have fuldstændig afklaret, om netværkssekretariatet skal blive på DTU, eller om samarbejdet skal fortsætte 4-5 år endnu, så der er basis for en overflytning til Danske Nyt fra institutionerne Styrket kommercialisering Nye patenter Forskningsbarometer 2009 Jobbørs Interessekonflikter Universiteters sekretariat. Foreløbig er det en stor hjælp at få Rune med om bord i Netværket og igang med planlægningen af aktiviteter. Jeg beder derfor alle netværksmedlemmer om at tage godt imod mails og omringninger fra Rune. Kontaktdata Specialkonsulent Rune Heiberg Hansen Danske Universiteters sekretariat tel: Patentbørsen Netværket anvender OpenSource teknologien Typo3 i vores web-løsninger. Det har derfor været nemt og billigt at opgradere det tekniske set-up bag så skærmfladen nu er større og mere brugervenlig. Techtrans.dk følger i de kommender uger trop med en tilsvarende opdatering af skræmfladen. Om netværket Kommercialisering er målet bag aktiviteter og kontakter i Det Nationale Netværk for Teknologioverførsel. Nyhedsbrev abonnement Du kan nemt tilmelde eller afmelde dig nyhedsbrevet. Tilmeld Afmeld Kontakt Redaktør Janne Larsen Med venlig hilsen Netværkssekretariatet RSS feeds - alert om nyt Techtrans nyt Kalender for alle

2 Netværkskalender TECHTRANS NYT Hovedstaden taber terræn i kampen om gazellerne Online version Se nyhedsbrevet på nettet Hovedstadsområdet udnytter slet ikke sin store styrke som metropol og taber terræn til provinsen, når det handler om udvikling af virksomheder med kraftig vækst Ventre: Kortere vej fra viden til vækst Venstres forskningsordfører Malou Aamund vil give det danske erhvervsliv en håndsrækning ved at forbedre formidlingen af den nyeste forskning og viden til virksomhederne Stadig usikker fremtid for iværksætterdynamo Fremtiden er stadig særdeles usikker for iværksætternetværket IDEA, der i 2005 blev sat i verden af regeringen med det klare mål, at fremme iværksætter-kompetencer og innovation på alle landets videregående uddannelser Sander efterlyser private penge til forskning Nye tal viser, at kun 2,5% af universiteternes forskning er finansieret af erhvervslivet. Hvad kan regeringen selv gøre for at bidrage til at skabe mere samarbejde mellem universiteter og erhvervsliv? Millioner til innovation samler støv i ministerium Knap 150 mio. kr., der er øremærket til innovation og iværksætteri i 2007 og 2008, er blevet liggende i pengekassen hos Økonomi- og Erhvervsministeriet DTU gør Kolding til nyt dansk forskningscenter Det er DTU s plan at skabe et nyt jysk centrum for det forskningsrelaterede samarbejde mellem universitetet og erhvervslivet ved at stå bag en stor, universitetsbaseret forskerpark i Kolding. Læs flere techtrans-nyheder NYE TECHTRANS PROFILER Samlingen af profiler med techtrans kompetencer og erfaringer er en guldgrube af kontakter. Brug hinanden og husk at bede nye medarbejdere om at oprette sig.

3 Nye techtrans profiler: Jens Kindtler - Tectra, RH Teknologioverførselsenhed Kristine Kjer Hansen - Aarhus Universitet Lene Reeh - Danmarks Tekniske Universitet Rune Heiberg Hansen - Danske Universiteter Se alle techtrans profiler FAGLIGT PÅ VEJ Kgs. Lyngby SensNet Symposium: Future perspectives for sensory science in Denmark I symposiet vil der være fokus på områderne Food and meal quality perception, Food preference and acceptance og Exploring sensory interfaces Bruxelles Internationalt netværksmøde Netværket NET4SOCIETY et arrangement i Bruxelles, hvor du kan møde andre forskere. Arrangementet er målrettet forskere inden for humaniora og samfundsviden, som er interesseret i SSH-opslaget København Hvordan skal vi videreudvikle EU s forskningsprogram? Seminaret indleder de danske drøftelser om, hvordan vi skal videreudvikle EU s 7. og senere også 8. rammeprogram Bruxelles Find partnere til dit fødevareprojekt - eller lad et fødevareprojekt finde dig! På konferencen deltager flere af Europa-Kommissionens KBBE-folk. Der vil være gennemgang af de generelle muligheder i EU s 7. rammeprogram, såvel som mere temaspecifikke oplæg. Send arrangementer VENTURE MARKEDSANALYSE 2009 Antallet af førstegangsinvesteringer i virksomheder, der befinder sig i seed-fasen, blev i 2008 halveret - til det laveste antal nogensinde.

4 Det viser en ny analyse af det danske marked for venturekapital, som Vækstfonden netop har lavet. Analysen Venturekapital: Markedsanalyse 2009 peger bl.a. på, at opfølgningsinvesteringerne steg med 22% i 2008, mens nyinvesteringerne dykkede med 18%. Analysen er udarbejdet på baggrund af 2008-regnskaber fra danske ventureselskaber. Konklusionen peger på en fortsat stærk tro på den eksisterende portefølje af virksomheder. Vilkårene er dog blevet mærkbart vanskeligere for nye virksomheder, som søger at rejse venturekapital. Se Vækstfondens pressemeddelelse FRA IDÉ TIL VIRKELIGHED Det var professor Ulla Wewer fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet, der i 1998 opdagede, at moderkagen producerer store mængder af et protein, ADAM12. Dr. med., professor Ulla Wewer Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Københavns Universitet Bedre screeningstilbud Opdagelsen har i dag ført til en ny, sikker diagnosemetode, der kan afsløre kromosomfejl hos fostret. Metoden giver en mere sikker påvisning af øget risiko for, om fostret er sygt. Det vil betyde, at færre gravide skal have foretaget moderkageprøve, som indebærer en lille risiko for ufrivillig abort.

5 Store forventninger Den nye diagnosemetode er udviklet i samarbejde med det engelske Harold Wood Hospital og det amerikanske medicinalfirma PerkinElmer Inc., som har købt licensen til ADAM12. Opdagelsen forventes at kunne indbringe Københavns Universitet indtægter i millionklassen. Læs hele forskerhistorien: Fra Adam til Eva NYT FRA MYNDIGHEDER Forsknings- og Innovationsstyrelsen Ram plet med gratis præ-evaluering af IKT-ansøgninger - FP7 Få erfarne evaluatorer til at gennemlæse og kommentere din ansøgning til IKT-programmet (Informations- og Kommunikationsteknologi), før du sender den til Bruxelles Forsknings- og Innovationsstyrelsen Danske iværksætter-studerende kan vinde en uge i Silicon Valley Nu kan danske og amerikanske studerende dyste på nettet om at vinde en uges uddannelse i entreprenørskab i Silicon Valley Forsknings- og Innovationsstyrelsen Erfaringer fra midtvejsevalueringen af videnkupon Evalueringen af videnkuponer viser, at deltagelse i et videnkuponprojekt skaber merværdi for både virksomheder og videninstitutioner Videnskabsministeriet Industriens Fond sikrer opførelse af dansk-kinesisk universitetscenter i Kina Industriens Fond med Mads Lebech som adm. direktør har besluttet at sikre, at der er en ramme på op til 80 mio. kr. til bygningen til et nyt dansk universitet scenter ved Kinas hovedstad Beijing Forsknings- og Innovationsstyrelsen Innovationsagenter - Nye veje til innovation i små og mellemstore virksomheder Rådet for Teknologi og Innovation har etableret et forsøg med særlige Innovationsagenter, der opsøger små og mellemstore virksomheder for at sætte gang i deres innovation og samarbejde med videninstitutioner. VÆKSTFORUM SKUDT I GANG Cleantech, uddannelse og innovation bliver de centrale temaer på de kommende møder i regeringens Vækstforum.

6 - Vi må ikke forpasse en eneste chance for at udvide den humane kapital, det handler om uddannelse, lige fra små børn og hele vejen op. For det er helt tydeligt, at de steder i verden hvor vækst og innovation forekommer, er der, hvor der er et højt niveau for human kapital, siger rektor ved Aarhus Universitet Lauritz B. Holm-Nielsen til Erhvervsbladet. Næste møde i regeringens Vækstforum er endnu ikke fastlagt, men forventes planlagt til begyndelsen af på den anden side af de store politiske begivenheder som klimatopmødet og kommunalvalget. Om Regeringens Vækstforum NYT FRA INSTITUTIONERNE Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, KU Ny blod-teknologi kan redde liv Et internationalt studie med deltagelse fra Copenhagen Center for Glycomics på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, KU, ført til udviklingen af en ny teknik, der gør det muligt at bruge nedkølede blodplader Aalborg Universitet Kina vil forny medicinuddannelser via Aalborg Universitet En delegation af universitetsfolk fra China Medical University i Kina besøger i denne uge Aalborg Universitet for at få inspiration til, hvordan man i fremtiden skal forbedre medicineruddannelserne i verdens folkerigeste stat Københavns Universitet Biomedicinsk samarbejde over Øresund Fundamentet er nu lagt til en industrielt orienteret platform for uddannelse og træning af ph.d.-studerende og forskere inden for medicinsk forskning og udvikling Danmarks Tekniske Universitet DTU forstærker forskningen inden for bæredygtig energi Eksperter fra otte DTU-institutter går sammen i det nye forskningsinitiativ CASE - Catalysis for Sustainable Energy. CASE skal designe fremtidens katalysatorer, der gør det muligt at lagre vedvarende energi.

7 10.09 Risø DTU Risø DTU med i Copenhagen Cleantech Cluster Risø er sammen med Copenhagen Capacity, Scion DTU, DI og Københavns Universitet initiativtagere til Copenhagen Cleantech Cluster. Hovedformålet er at skabe højere vækst og mere udvikling inden for energi- og miljøteknologi. Læs flere nyheder fra institutionerne STYRKET KOMMERCIALISERING Kommercialiseringen af forskningsresultater har gennem en årrække været inde i en positiv udvikling. Ikke desto mindre er der også en række udfordringer. Rådet for Teknologi og Innovation har på den baggrund udarbejdet en strategi for styrket kommercialisering af forskningsresultater. Nye opfindelser fra universiteterne har større chance for kommerciel succes, når de udspringer af samarbejde med private virksomheder. På den måde bliver de potentielle brugere af forskningsresultater involveret på et tidligt tidspunkt. Med strategien ønsker rådet at skabe gunstige rammer for forskere og iværksættere, der kommercialiserer ideer og opfindelser fra forskningen. Det skal ske ved at gøre op med en række barrierer og skabe stærkere incitamenter til kommercialisering. Download Styrket kommercialisering af Forskningsresultater NYE PATENTER Nye patenter offentliggøres samtidigt på Patentbørsen og to øvrige IP-børser: Flintbox, IP-Marketplace Aalborg Universitet Method for creating a multifunctional glass surface

8 RSS-service om nye patenter FORSKNINGSBAROMETER 2009 Forskningsbarometer 2009 tegner for første gang et samlet billede af kvalitet, styrkepositioner og nicher i dansk forskning. Barometerets indikatorer er baseret på de nyeste tal fra ind- og udland og er alle præsenteret i internationalt perspektiv. Det er dermed muligt at se Danmarks placering sammenholdt med andre lande. Forskningsbarometer 2009 viser, at dansk forskning er af høj kvalitet og på mange indikatorer hører til blandt den internationale elite. Barometret viser desuden, at sundhedsvidenskabelig forskning særligt dominerende i Danmark. Download Forskningsbarometer Dansk forskning i internationalt perspektiv JOBBØRS Institutioner, virksomheder og myndigheder, der søger nye medarbejdere eller projektansatte, kan gratis annoncere deres ansættelsesmuligheder på Netværkets jobbørs. Patent Administrator Nordic Patent Service ApS, Copenhagen Ansøgningsfrist: Udviklingskonsulent/AC er (barselsvikariat) Aarhus Entrepeneurship Centre (AEC), Århus Ansøgningsfrist: Praktikant til Det Danske Forskningskontor (DANRO) Forsknings- og Innovationsstyrelsen, Bruxelles Ansøgningsfrist:

9 European Patent Attorney/Health care/medical technology KIPA AB, Helsingborg Ansøgningsfrist: (forventet) Direktør for Det Danske Universitetscenter i Kina Universitetscenteret, Beijing Ansøgningsfrist: Send jobopslag INTERESSEKONFLIKTER Når virksomheder og forskningsinstitutioner arbejder sammen, vil der pr. definition være en interessekonflikt. Det er derfor vigtigt at finde det "frie rum", hvor begge parters interesser kan imødekommes og sikres. De fleste offentlige forskningsinstitutioner har derfor retningslinier for, hvordan forskerne må arbejde i deres fritid. Det er specielt vigtigt at sikre, at tilliden bevares i de tilfælde, hvor en forsker fungerer som konsulent for en virksomhed, eller har startet egen virksomhed. På techtrans.dk kan du finde flere forskningsinstitutioners retningslinjer for bibeskæftigelse. Her kan du også hente mere information om interessekonflikter og den forventningsafstemning, der er helt afgørende for samarbejdets succes. Download Retningslinier for universiteternes forskningssamarbejde med private virksomheder techtrans.dk et åbent forum for offentlige forskningsinstitutioner, private virksomheder og andre, som søger information om kommercialisering af forskning.