ETIK I DR. - den korte version

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ETIK I DR. - den korte version"

Transkript

1 ETIK I DR - den korte version

2 2. 3 FAIRNESS 3 Fairness og forelæggelse 4 Aftaler med medvirkende 6 Båndoptagelser af interviews 6 Anonyme medvirkende 6 Medvirkende under 18 år 7 Redigering 9 Privatlivets fred og æreskrænkelser 9 Privat eller frit tilgængeligt område 10 Hvor må du optage? 11 Interview uden forudgående aftale 12 Iscenesættelse, rekonstruktion og dramatisering 14 Skjulte optagelser 14 Offentliggørelse 16 Anonymisering 16 Underholdning og satire 17 Fiktiv identitet/agent provocateur 19 Habilitet og bijobs 19 Forhåndsgodkendelse 19 Medietræning 20 Ambassacørvirksomhed 20 Medvirken i reklamer 20 Konkurrencer, quiz og spil 20 Gaver 22 Ytringsfrihed som DR-ansat 22 Ytringsfrihed som privatperson 23 Opstilling til valg 24 Sponsorering 25 Sprog i DR 25 Klart og forståeligt sprog 26 Rettelser og berigtigelser 27 Behandling af klager Alle, der medvirker eller omtales i DR produktioner, skal behandles fair og ansvarligt. Det gælder, hvad enten der er tale om personer, virksomheder, organisationer eller foreninger. Det betyder, at DR: loyalt refererer relevante parters synspunkter. Der må ikke udelades argumenter og oplysninger af betydning aldrig redigerer på en måde, så medvirkende fremstår med andre synspunkter end dem, de har givet udtryk for altid forelægger kritiske udtalelser for den krænkede part. Når DR bringer oplysninger fra et andet medie, skal DR selv sikre, at de etiske retningslinjer er overholdt. FORELÆGGELSE Forelæggelse handler grundlæggende om, at en part, der udsættes for kritik, skal høres. Oplysninger, som kan være skadelige, krænkende eller virke agtelsesforringende, skal efterprøves i særlig grad. Det gøres ved at forelægge dem for den pågældende part. Vær opmærksom på at: forsøget på forelæggelse skal ske i rimelig tid før offentliggørelsen forsøget på forelæggelse skal ske, selvom personen eller virksomheden tidligere har afvist at medvirke forelæggelsen skal indeholde relevante informationer om den sammenhæng, oplysningerne indgår i svaret fra den angrebne part skal som hovedregel bringes i samme program. DR kan i særlige tilfælde bringe indslag, hvor det ikke har været muligt at forelægge kritikken for den angrebne part. Det kan fx være: udtalelser, i den politiske eller samfundsmæssige debat udtalelser, hvor en omtalt part eller virksomhed forsøger at hindre udsendelse ved ikke at ville medvirke. Læs mere om fairness og forelæggelse i kapitel 1 i DRs etiske retningslinjer.

3 4. 5 AFTALER MED MEDVIRKENDE DR lægger vægt på, at medvirkende får en klar præmis for deres deltagelse i DRs produktioner. Medvirkende skal have forstået og accepteret forudsætningerne for at deltage. Tilrettelæggeren skal sikre, at de medvirkende har forstået og accepteret: emnet for produktionen og interviewet den sammenhæng, de medvirkende indgår i, herunder hvilke indslag og udsendelser interviewet bliver optaget til at deres udtalelser kan blive refereret eller genbrugt i andre DR sammenhænge fx på sociale medier. Uklare aftaler kan betyde, at DR ikke er i stand til at bruge materialet. Når præmisserne for at medvirke er forstået og accepteret, er aftalen juridisk bindende. Hvis aftalen er indgået mundtligt og rækker ud over et nyhedsinterview, anbefales det at sende den medvirkende en , der bekræfter de væsentligste dele af aftalen. VÆR OPMÆRKSOM PÅ, AT OPLYSNINGER, DER KAN VÆRE SKADELIGE, ALTID SKAL FORELÆGGES. DRs etik I særlige tilfælde kan tilrettelæggeren beslutte, at den medvirkende ikke får samtlige oplysninger om sammenhængen eller alle detaljer om emnet inden interviewet. Det må udelukkende ske, hvis hensyn til afsløring af kritisable forhold af almen interesse taler for det. Læs mere om aftaler med medvirkende i kapitel 3 i DRs etiske retningslinjer.

4 6. 7 BÅNDOPTAGELSER AF INTERVIEWS Båndoptagelser er et almindeligt journalistisk arbejdsredskab. Hvis du tydeligt har præsenteret dig som DR-journalist over for en medvirkende, der kan betegnes som medievant, er det ikke nødvendigt særskilt at gøre opmærksom på, at samtalen optages til udsendelse. Anderledes er det, hvis der er tale om en person, der ikke er medievant. Hvis DR vil have mulighed for senere at anvende optagelsen i udsendelsesmæssig sammenhæng, skal journalisten præcisere, om der er tale om en udtalelse til offentliggørelse eller samtale til research/baggrund. Hvis der er redaktionelle grunde til ikke at fortælle ikke-medievante medvirkende, at der optages til udsendelse, håndteres optagelsen efter reglerne for skjult kamera/mikrofon. Se kapitel 8; Skjulte optagelser og fiktiv identitet. ANONYME MEDVIRKENDE DR benytter sig kun undtagelsesvis af anonyme medvirkende. Når der bruges anonyme kilder, skal redaktionen kende den anonyme persons identitet samt baggrunden for kravet om anonymitet. Nærmeste chef skal give skriftlig tilladelse til at anonymisere medvirkende. MEDVIRKENDE UNDER 18 ÅR Som udgangspunkt kan børn og unge under 18 år ikke give tilsagn om medvirken. Det kan kun den eller de, der har forældremyndigheden. Tilsagnet skal gives skriftligt. Ved delt forældremyndighed skal begge myndighedsindehavere give tilladelse. Børn og unge under 18 år kan undtagelsesvis selv give samtykke til at medvirke, hvis hensynet til deres ytringsfrihed taler for det. Det sker, at emnet vedrører et modsætningsforhold mellem den unge og forældrene. Her skal det nøje overvejes, om hensynet til den unges ytringsfrihed undtagelsesvis kan veje tungest. Overvej altid, om der er grund til at beskytte barnet eller den unge mod den eksponering, det giver at medvirke. Overvej også, om der er behov for anonymisering. Læs mere om aftaler med medvirkende i kapitel 3 i DRs etiske retningslinjer. REDIGERING DR værner om sin uafhængighed og har den fulde redigeringsret til sine programmer. DR skriver derfor som hovedregel ikke under på aftaler, der giver myndigheder eller andre godkendelsesret inden udsendelse. Dette gælder både interne og eksterne produktioner. Eventuelle undtagelser kræver skriftlig direktørgodkendelse. DR imødekommer ikke krav fra medvirkende om, at et interview skal sendes uredigeret, eller at den interviewede skal kende alle spørgsmål på forhånd. Når produktioner går tæt på menneskers liv, skal de pågældende have mulighed for at se den færdige produktion inden udsendelse. Læs mere om redigering i kapitel 1 i DRs etiske retningslinjer. Hvis optagelserne foregår på en institution eller lignende, skal institutionens samtykke også indhentes. Børn, der udelukkende befinder sig i baggrunden i fx en skolegård betragtes ikke som medvirkende. Her kræves derfor ikke forældresamtykke.

5 8. 9 PRIVATLIVETS FRED OG ÆREKRÆNKELSER DR krænker ikke privatlivets fred, medmindre klar almen interesse taler for det. Det betyder, at DR ikke uberettiget bringer billeder eller optagelser, der vedrører en andens private forhold. PRIVAT ELLER FRIT TILGÆNGELIGT OMRÅDE Det kan være strafbart og i strid med god presseskik uden tilladelse at opholde sig på steder, hvor der normalt ikke er fri adgang for offentligheden. Det er ikke afgørende, om der er tale om offentlig eller privat bygning eller område. Det afgørende er, hvorvidt der er fri adgang for offentligheden. Bliver du bedt om at forlade et område, som ikke er frit tilgængeligt, skal du omgående forlade stedet, medmindre der er helt særlige omstændigheder, der taler for at blive. Læs mere om privatlivets fred og ærekrænkelser i kapitel 5 i DRs etiske retningslinjer.

6 HVOR MÅ DU OPTAGE? INTERVIEW UDEN FORUDGÅENDE AFTALE Et er, hvor man må opholde sig noget andet er, hvor man må foretage optagelser. Selv på steder, hvor der er offentlig adgang, kan det være i strid med god presseskik at lave optagelser. Inden en optagelse på fx et bibliotek, en skole eller en arbejdsformidling skal man indhente tilladelse hos ledelsen det pågældende sted. I mange offentlige bygninger gælder der særlige regler for optagelser, fx Christiansborg, Rigshospitalet og DSBs stationer. Disse retningslinjer skal overholdes, med mindre der er tungtvejende grunde for det modsatte. Ønsker du at lave optagelser på et ikke frit tilgængeligt sted skal ejeren eller den ansvarlige på stedet give tilladelse. Det kan være strafbart og i strid med god presseskik uberettiget at fotografere personer, der befinder sig på et ikke frit tilgængeligt sted. Det gælder også i de tilfælde, hvor fotografen selv befinder sig på et frit tilgængeligt sted. Det er således ikke tilladt fra offentlig vej at fotografere personer, der befinder sig på et ikke frit tilgængeligt sted fx deres have. Læs mere om privatlivets fred og ærekrænkelser i kapitel 5 i DRs etiske retningslinjer. DR kontakter og konfronterer normalt ikke personer med tændt optageudstyr uden aftale (gatecrashing). Det gælder både på privat og offentligt område. Der er undtagelser: vox pops politikere og andre offentlige personer med stort kendskab til medierne. Konfrontationen skal dog ske på offentligt område. Samtidig må personerne kun kontaktes om emner, der er affødt af deres virke. I alle andre tilfælde kræver gatecrashing en skriftlig direktørtilladelse. Interview uden forudgående aftale kan ikke begrundes med, at det er et dramaturgisk virkemiddel. Det skal altid overvejes nøje, om det er nødvendigt og hensigtsmæssigt at overrumple aktører eller kilder. I forbindelse med disse overvejelser gælder følgende forudsætninger: den person, DR ønsker at tale med, har ikke besvaret eller reageret på henvendelser eller har afvist at medvirke uden rimelig grund det vurderes, at den pågældende person helt vil undvige konfrontation og spørgsmål historien skal tjene en almen interesse, der klart overstiger hensynet til den eller de personer, der ikke vil medvirke eller ikke reagerer på henvendelser. Læs mere om privatlivets fred og ærekrænkelser i kapitel 5 i DRs etiske retningslinjer.

7 ISCENESÆTTELSE, REKONSTRUKTION OG DRAMATISERING Ved brug af iscenesættelser, rekonstruktioner og dramatiseringer er det afgørende, at DR aldrig fører hverken seere, lyttere eller medvirkende bag lyset. Når disse fortællemæssige greb bruges, skal hvert enkelt program så at sige give sin egen læsevejledning. Vejledningen laves, så den passer til det enkelte programs form, indhold og dramaturgi. Jo større betydning iscenesættelsen, rekonstruktionen eller dramatiseringen har for et program, jo vigtigere er det, at den forklares åbent og forståeligt i selve programmet. Finder optagelser af denne type sted i det offentlige rum, har tilrettelæggeren et særligt ansvar for at informere offentligheden, så der ikke opstår misforståelser. Ved interne produktioner er det den enkelte redaktionschef, der er ansvarlig for brugen af iscenesættelser, rekonstruktioner og dramatiseringer. Ved eksterne produktioner er det redaktøren i DR Medier. Læs mere om iscenesættelse, rekonstruktion og dramatisering i kapitel 6 i DRs etiske retningslinjer.

8 SKJULTE OPTAGELSER DR benytter som hovedregel ikke skjulte optagelser. Det sker kun, hvis emnets vigtighed berettiger til det, og hvis skjult kamera eller mikrofon er den eneste metode til at opnå den fornødne dokumentation i en sag. Brug af skjult kamera eller mikrofon kræver to direktørgodkendelser en før optagelse og en før offentliggørelse af materialet. FØR OPTAGELSE For at få tilladelse til at optage med skjult kamera eller mikrofon skal to kriterier opfyldes: 1. optagelsen tjener en væsentlig offentlig interesse, der klart overstiger hensynet til de personer, der optages. 2. den dokumentation, der ligger i de skjulte optagelser, kan ikke eller kun meget vanskeligt skaffes på anden måde. FØR OFFENTLIGGØRELSE Når de skjulte optagelser er foretaget, skal de vurderes af den relevante direktør. De kan kun offentliggøres, hvis de opfylder følgende kriterier: det optagne materiale har væsentlig offentlig interesse hensynet til den offentlige interesse overstiger klart hensynet til de personer, der er optaget de skjulte optagelser udgør dokumentation, som ikke kan tilvejebringes på anden vis de skjulte optagelser er forsøgt forelagt for den, der har været udsat for skjult kamera. BRUG AF SKJULT KAMERA, FIKTIV IDENTITET OG GATECRASHING KRÆVER ALTID SKRIFTLIG TILLADELSE FRA DIREKTØREN. DRs etik Tilladelse til skjulte optagelser skal altid gives skriftligt. Godkendelsen sendes i kopi til DR Etik. Læs mere om skjulte optagelser og fiktiv identitet i kapitel 8 i DRs etiske retningslinjer.

9 ANONYMISERING FIKTIV IDENTITET/AGENT PROVOCATEUR Skjulte optagelser skal vises til de medvirkende, inden de offentliggøres. Medmindre de medvirkende giver tilladelse til, at optagelserne kan sendes, skal de anonymiseres. Anonymisering kan udelades i tilfælde, hvor den medvirkende har et tydeligt, overordnet ansvar for de forhold, som afsløres. UNDERHOLDNING OG SATIRE Brug af skjulte optagelser i underholdningsprogrammer eller satire kræver ligeledes en direktørgodkendelse inden optagelse. Desuden kræves altid de medvirkendes samtykke før offentliggørelse. Det gælder, selv om de medvirkende sløres og anonymiseres. I disse genrer stilles ikke krav om væsentlig samfundsmæssig interesse. Læs mere om skjulte optagelser og fiktiv identitet i kapitel 8 i DRs etiske retningslinjer. Medarbejderes brug af fiktiv identitet i forbindelse med programvirksomhed sker efter samme retningslinjer som ved brug af skjult kamera/mikrofon. DRs redaktioner skal være særligt opmærksomme på de problemstillinger, der opstår, hvis medarbejdere risikerer at påvirke de forhold, som DR ønsker at dokumentere (agent provocateur). Ved brug af fiktiv identitet gælder: DRs mediejurister skal kontaktes forud der skal altid indhentes skriftlig tilladelse fra direktøren DR ansatte og eksterne, der producerer til DR, må ikke medvirke til lovovertrædelser. En medarbejder, der arbejder under fiktiv identitet, skal være meget opmærksom på, ikke at tilskynde til eller fremprovokere begivenheder, som ellers ikke ville have fundet sted. Det gælder især fremprovokation af udsagn eller handlinger, der kan skade den medvirkende eller sætte vedkommende i et dårligt lys. Derfor kan fiktiv identitet kun anvendes, hvis DR i forvejen har konkrete oplysninger om en sag. Læs mere om skjulte optagelser og fiktiv identitet i kapitel 8 i DRs etiske retningslinjer.

10 HABILITET OG BIJOBS Det er værdifuldt for DR, at medarbejderne er synlige i det offentlige liv som foredragsholdere, ordstyrere mv. Samtidig er det afgørende, at der ikke kan rejses tvivl om DRs integritet, troværdighed og uafhængighed. Det betyder, at DRs medarbejderes bibeskæftigelse skal være uafhængig af personlige og økonomiske interesser i forhold til det arbejde, der udføres i DR. Det gælder såvel fastansatte som tidsbegrænset ansatte. For freelance ansatte gælder, at eventuelle konkrete begrænsninger skal fremgå af deres kontrakt for den enkelte opgave. DRs medarbejdere har pligt til at oplyse nærmeste chef om såvel lønnede som ulønnede aktiviteter. FORHÅNDSGODKENDELSE Bijobs, lønnede som ulønnede, uden for DR forudsætter, at medarbejderen på forhånd har indhentet en godkendelse fra sin chef. Ansøgningen skal rumme oplysninger om jobbets art og betaling. Tilladelse til bijob er gældende i det kalenderår, det er givet. Medarbejderne har også pligt til at oplyse nærmeste chef om medlemskaber og engagementer, som kan skabe interessekonflikter i forhold til deres opgaver i DR. DRs retningslinjer for habilitet gælder også for medarbejdere i eksterne produktionsselskaber i det omfang, de arbejder for DR. MEDIETRÆNING Medarbejdere i DR kan ikke have bijob, hvori der indgår undervisning i mediehåndtering eller medietræning generelt. Undtaget fra dette er undervisning på journalistuddannelserne, kurser under Den Journalistiske Efteruddannelse og lignende.

11 AMBASSADØRVIRKSOMHED Chefen kan i særlige tilfælde give tilladelse til ambassadørvirksomhed, deltagelse i velgørende organisationers arbejde eller tilsvarende, når chefen vurderer, at det ikke vil anfægte DRs troværdighed. MEDVIRKEN I REKLAMER DR-ansatte må ikke under nogen form medvirke i reklamer. Ved reklame forstås i denne sammenhæng en virksomhed, der kommercielt tager sigte på at anbefale eller udbrede kendskabet til en vare, tjenesteydelse eller anden aktivitet. KONKURRENCER, QUIZ OG SPIL Ingen DR-medarbejdere eller medlemmer af deres husstand/ familie kan deltage i konkurrencer, der afholdes/formidles af DR. Dette gælder også talentshows, Melodi Grand Prix, MGP mv. GAVER DR-medarbejdere må ikke udnytte deres stilling til at opnå private fordele. MEDARBEJDERE MÅ IKKE BENYTTE DERES STILLING TIL AT OPNÅ PRIVATE FORDELE. DRs etik Det samme gælder redaktioner eller enheder, der forsøger at opnå særlige ydelser eller fordele i kraft af deres tilknytning til DR. Gaver skal afvises, medmindre der er tale om: rene bagateller (fx reklameartikler, et par flasker vin) personlige hilsener eller gaver af et naturligt omfang i forbindelse med runde dage, jubilæer med videre. Læs mere om habilitet og bijobs i kapitel 19 i DRs etiske retningslinjer.

12 YTRINGSFRIHED SOM DR-ANSAT DR respekterer medarbejdernes ytringsfrihed og ret til at være medlem af politiske partier eller interesseorganisationer. Samtidig er det vigtigt, at ytringer fra medarbejdere ikke belaster DRs grundværdier om saglighed, troværdighed og upartiskhed. Der skelnes mellem DR-medarbejderes ytringer som privatpersoner og som DR-ansatte. YTRINGER SOM DR-ANSAT Du må kun engagere dig i den offentlige debat med DR som afsender, hvis det sker efter aftale med nærmeste chef. Du må ikke i dit arbejde skilte med eller propagandere for egne holdninger, medmindre det sker som led i et redaktionelt koncept med holdningsprægede værter. YTRINGER SOM PRIVATPERSON Selv om medarbejderes ytringer ligger indenfor ytringsfrihedens grænser, eller der er tale om tilknytning til en lovlig forening eller et parti, kan der opstå konflikt i forhold til DRs funktionsevne. For centralt placerede medarbejdere, her defineret som værter, korrespondenter og ledende medarbejdere, gælder det, at deres offentlige personlige ytringer og tilknytningsforhold vanskeligt kan holdes adskilt fra den centrale DR-funktion, de indtager. OPSTILLING TIL VALG Medarbejdere, som opstiller til folketings-, regions-, kommunal-, menighedsråds- eller EU-parlamentsvalg, skal meddele det til nærmeste chef. Chefen vurderer, om medarbejderen kan fortsætte i sin funktion i DR, eller om der må ske en ændring af arbejdsområderne. Læs mere om habilitet i kapitel 19 i DRs etiske retningslinjer. Det gælder, hvis der er en konkret, aktuel og væsentlig risiko for, at DRs forpligtelser til saglighed og upartiskhed i informationsformidlingen lider skade som følge af dette. Det vil med andre ord sige, at DRs krav om troværdighed og uafhængighed kan betyde, at politiske og ideologiske ytringer og tilknytningsforhold samt ytringer rettet mod navngivne personer, virksomheder og organisationer er uforenelige med visse arbejdsopgaver. I hvilket omfang medarbejderens offentlige ytringer eller tilknytningsforhold er forenelige med arbejdsopgaverne, baseres på en konkret vurdering af den nærmeste chef i samråd med den relevante direktør.

13 SPONSORERING SPROG Sponsorering er enhver form for ydelse af direkte eller indirekte karakter til finansieringen af programvirksomhed med henblik på at fremme sponsors navn, logo, image, aktiviteter eller produkter. Udgangspunktet er, at sponsorering alene kan anvendes, når hensynet til DRs redaktionelle frihed - navnligt hensynet til saglighed, upartiskhed samt uafhængighed af økonomiske særinteresser - er overvejet. På linje med andre programmer må sponsorerede programmer ikke give anledning til, at der kan rejses tvivl om DRs, programfladens, de enkelte programmers eller medarbejdernes integritet, troværdighed og uafhængighed. DR har en minimumsgrænse for sponsoraters størrelse på kroner pr. program. Det vil sige, at DR ikke ansøger om pengesponsorater under kr. eller modtager produktsponsorering, hvor ydelsens værdi er under kroner. DR spiller en vigtig rolle for dansk sprogbrug, både når det handler om at bevare og forny sproget. Det betyder, at DR i sine produktioner vil fremme: klart og forståeligt sprog kvalitet og mangfoldighed troværdighed og gennemsigtighed. BANDEORD OG RÅT SPROG DRs medarbejdere bruger ikke bandeord eller nedsættende slang. Undtagelser skal være redaktionelt begrundet og godkendt i programmets koncept. DR vil ikke bidrage til en sproglig forråelse. Specielt i programmer for børn og unge, skal grove bandeord og sexistisk eller diskriminerende slang undgås. Læs mere om sprog i DR i kapitel 12 i DRs etiske retningslinjer. Alle sponsorater/tilskud skal godkendes af nærmeste chef og registreres centralt. Læs mere om sponsorering i kapitel 22 i DRs etiske retningslinjer.

14 RETTELSER OG BERIGTIGELSER BEHANDLING AF KLAGER DR værner om sin troværdighed og retter alle faktuelle fejl af betydning. DR sikrer åbenhed om fejl og sørger for synlige rettelser på de relevante steder og platforme. Alle rettelser af betydning skal desuden bringes på DRs Fejl og fakta-side. DRs Fejl og fakta-side er DRs samlede overblik over rettelser og berigtigelser og findes på dr.dk. Redaktionschefen/den journalistiske chef har ansvaret for at vurdere, om der er begået fejl, som kræver rettelse. Det er aldrig den medarbejder, der har begået fejlen, som træffer beslutningen. Medarbejderen skal informere sin chef om fejlen. For eksterne produktioner har redaktøren i DR Medier et tilsvarende ansvar. Det er redaktionschefen/den journalistiske chef, eller redaktøren i DR Medier, der skal godkende teksten til rettelsen, genmæle eller berigtigelsen. Ved mindre, faktuelle fejl, der straks kan rettes, kan den nærmeste ansvarlige redaktør dog træffe beslutning om en rettelse i næste program. Ved tvivl skal redaktionschefen/den journalistiske chef træffe beslutningen. DR behandler klager med respekt og lydhørhed. En DR-medarbejder må ikke svare på kritik eller klager over sig selv, men skal videregive sagen til sin chef. Er der tvivl om, hvordan en klagesag bør behandles, skal der søges råd hos nærmeste chef, DR Etik eller DR Jura. Almindelige kritiske kommentarer til udsendelser m.v. behandles ikke som selvstændige klagesager i DR. Kommentarerne registreres og er værdifulde pejlemærker i de løbende programovervejelser. Ved hel eller delvis afvisning af klager skal klageren skriftligt oplyses om sin mulighed for at få sagen behandlet af DRs generaldirektør - via lytternes og seernes redaktør. Samtidig er DR forpligtet til at oplyse klageren om, at afvisningen kan indbringes for Pressenævnet inden for 12 uger. Læs mere om henvendelser og klager i kapitel 24 i DRs etiske retningslinjer. Ved kendelser fra Pressenævnet er det redaktionschefen/den journalistiske chef, der har ansvaret for at rettelsen/berigtigelsen bringes i den form, på det sted og tidspunkt, som DR er blevet pålagt. For eksterne produktioner er det redaktøren i DR Medier, der har et tilsvarende ansvar. Læs mere om rettelser og berigtigelser i kapitel 23 i DRs etiske retningslinjer.

15 dr.dk/etik For at gøre det nemt at tilgå etikken i en travl hverdag, har DR Etik udvalgt de områder, der hyppigst er forespørgsler omkring. Temaerne beskrives kort i denne folder. DRs etiske retningslinjer findes i deres fulde længde på dr.dk/etik.

Hovedreglen for bijob og habilitet er, at der ikke må kunne rejses tvivl om DRs integritet, troværdighed og uafhængighed.

Hovedreglen for bijob og habilitet er, at der ikke må kunne rejses tvivl om DRs integritet, troværdighed og uafhængighed. KAPITEL 19 HABILITET Hovedreglen for bijob og habilitet er, at der ikke må kunne rejses tvivl om DRs integritet, troværdighed og uafhængighed. Derfor må du ikke sammenblande personlige og/eller private

Læs mere

4 Aftaler med medvirkende 6 Båndoptagelser af interviews 6 Anonyme medvirkende 6 Medvirkende under 18 år 7 Redigering

4 Aftaler med medvirkende 6 Båndoptagelser af interviews 6 Anonyme medvirkende 6 Medvirkende under 18 år 7 Redigering 201 4 ETIK I DR 2. 3 INDHOLD 3 Fairness 3 Forelæggelse 4 Aftaler med medvirkende 6 Båndoptagelser af interviews 6 Anonyme medvirkende 6 Medvirkende under 18 år 7 Redigering 9 Privatlivets fred og æreskrænkelser

Læs mere

Journalistisk etik for dokumentarudsendelser på TV 2

Journalistisk etik for dokumentarudsendelser på TV 2 Journalistisk etik for dokumentarudsendelser på TV 2 Dette notat beskriver retningslinjerne for journalistisk etik for dokumentarudsendelser på TV 2. Dokumentarudsendelser på TV 2 efterlever desuden de

Læs mere

TV 2 er en uafhængig og selvstændig medievirksomhed, som arbejder ud fra et publicistisk udgangspunkt.

TV 2 er en uafhængig og selvstændig medievirksomhed, som arbejder ud fra et publicistisk udgangspunkt. TV 2s programetik Programetiske værdier og journalistisk etik på TV 2 TV 2 er en uafhængig og selvstændig medievirksomhed, som arbejder ud fra et publicistisk udgangspunkt. TV 2s programmer skal være troværdige,

Læs mere

PRIVAT ELLER FRIT TILGÆNGELIGT OMRÅDE... 24 HVOR MÅ DU OPTAGE?... 24 BREVHEMMELIGHEDEN... 25 INTERVIEW UDEN FORUDGÅENDE AFTALE... 25 ÆREKRÆNKELSER OG

PRIVAT ELLER FRIT TILGÆNGELIGT OMRÅDE... 24 HVOR MÅ DU OPTAGE?... 24 BREVHEMMELIGHEDEN... 25 INTERVIEW UDEN FORUDGÅENDE AFTALE... 25 ÆREKRÆNKELSER OG DRS ETIK INDHOLD INDHOLD... 2 FORORD... 8 DRS ETIK BYGGER PÅ DRS VÆRDIER... 8 KAPITEL 1 FAIRNESS OG FORELÆGGELSE... 10 FORELÆGGELSE... 10 INTERVIEWS... 11 REDIGERING... 11 GENNEMSYN INDEN UDSENDELSE...

Læs mere

Nedenstående program- og presseetiske emner er at betragte som retningslinier for det redaktionelle

Nedenstående program- og presseetiske emner er at betragte som retningslinier for det redaktionelle KNR's programetik KNRs programetik - retningslinier for programetik og god presseskik Det er grundlæggende, at KNR som led i sin public service forpligtelse tager et afgørende hensyn, der underbygger ytrings-

Læs mere

DRs Programetik INDHOLD

DRs Programetik INDHOLD DRs Programetik Etiske retningslinjer for DRs programmer og medarbejdere Etiske retningslinjer for DRs programmer og medarbejdere DRs programetik er vedtaget af DRs direktion 23.juni 2009, men opdateres

Læs mere

Retsudvalget. L Svar på Spørgsmål 14 Offentligt. Folketinget. Retsudvalget. Christiansborg 1240 København K.

Retsudvalget. L Svar på Spørgsmål 14 Offentligt. Folketinget. Retsudvalget. Christiansborg 1240 København K. Retsudvalget L 162 - Svar på Spørgsmål 14 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K. Lovafdelingen Dato: 24. april 2007 Kontor: Strafferetskontoret Sagsnr.: 2006-730-0421 Dok.:

Læs mere

1 Sagsfremstilling Udsendelsen Gintberg på Kanten Kommunalvalg (1:2) blev bragt på DR1 den 9. november 2017 og på dr.dk.

1 Sagsfremstilling Udsendelsen Gintberg på Kanten Kommunalvalg (1:2) blev bragt på DR1 den 9. november 2017 og på dr.dk. Kendelse afsagt den 19. juni 2018 Sag nr. 2018-80-0088 [Klager] mod DR [Klager] har klaget til Pressenævnet over udsendelsen Gintberg på Kanten Kommunalvalg (1:2), som blev bragt på DR1 den 9. november

Læs mere

DRS ETIK DRs etiske retningslinjer, 11. januar 2017

DRS ETIK DRs etiske retningslinjer, 11. januar 2017 DRS ETIK DRs etiske retningslinjer, 11. januar 2017 INDHOLD INDHOLD... 2 FORORD... 8 DRS VÆRDIER... 8 INTRODUKTION TIL DRS ETIK... 10 KAPITEL 1 FAIRNESS OG FORELÆGGELSE... 11 FORELÆGGELSE... 11 INTERVIEWS...

Læs mere

DRs Programetik 2009. Etiske retningslinjer for DRs programmer og medarbejdere

DRs Programetik 2009. Etiske retningslinjer for DRs programmer og medarbejdere DRs Programetik 2009 Etiske retningslinjer for DRs programmer og medarbejdere DRs PROGRAMETIK 2009 er vedtaget af DRs direktion 23.juni 2009, trådt i kraft 1. december 2009 og findes i netversion på DR

Læs mere

Politikens journalistik og etik Politiken er uafhængig af politiske partier, organisationer, økonomiske interesser, grupperinger og enkeltpersoners

Politikens journalistik og etik Politiken er uafhængig af politiske partier, organisationer, økonomiske interesser, grupperinger og enkeltpersoners Politikens journalistik og etik Politiken er uafhængig af politiske partier, organisationer, økonomiske interesser, grupperinger og enkeltpersoners indflydelse. Denne uafhængighed er en forudsætning for

Læs mere

Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed

Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed Oktober 2016 Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed Oktober 2016 Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Telefon 72 26 84 00 Email

Læs mere

Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed. Oktober 2016

Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed. Oktober 2016 Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed Oktober 2016 1 Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed Oktober 2016 Justitsministeriet Slotsholmsgade 10 1216 København K Telefon 72 26 84 00 Email

Læs mere

HVAD MÅ JEG SIGE OG SKAL JEG SIGE FRA? Vejledning til whistleblowerordningen

HVAD MÅ JEG SIGE OG SKAL JEG SIGE FRA? Vejledning til whistleblowerordningen HVAD MÅ JEG SIGE OG SKAL JEG SIGE FRA? Vejledning til whistleblowerordningen Forord Whistleblowerordningen i Aalborg Kommune er vedtaget af byrådet. Ordningen giver kommunens ansatte mulighed for at videregive

Læs mere

Vi vil præsentere teori der er relevant i forhold til vores BA-rapportskrivning omkring etik.

Vi vil præsentere teori der er relevant i forhold til vores BA-rapportskrivning omkring etik. ETIK Plan for i dag Intention Hvad er hensigten med det, vi skal igennem? Vi vil præsentere teori der er relevant i forhold til vores BArapportskrivning omkring etik. Det kan være nyttigt at kende sin

Læs mere

Programetik for Radio24syv

Programetik for Radio24syv Programetik for Radio24syv Radio24syv er en public serviceradio med en troværdig, alsidig, uafhængig og mangfoldig programflade. Vores forpligtelse er at levere journalistik og radioprogrammer af høj kvalitet

Læs mere

DRs Programetik. Etiske retningslinjer for DRs programmer og medarbejdere

DRs Programetik. Etiske retningslinjer for DRs programmer og medarbejdere DRs Programetik Etiske retningslinjer for DRs programmer og medarbejdere Etiske retningslinjer for DRs programmer og medarbejdere DRs programetik er vedtaget af DRs direktion 23.juni 2009, men opdateres

Læs mere

Tavshedspligt og ytringsfrihed - vejledning til personalepolitikken. August 2018

Tavshedspligt og ytringsfrihed - vejledning til personalepolitikken. August 2018 Tavshedspligt og ytringsfrihed - vejledning til personalepolitikken August 2018 Tavshedspligt 2 Indledning Ansatte i den offentlige forvaltning må i almindelighed gerne fortælle andre om de opgaver og

Læs mere

Kendelse. afsagt den 15. maj Sag nr [Klager] ApS. mod. Bornholm.nu

Kendelse. afsagt den 15. maj Sag nr [Klager] ApS. mod. Bornholm.nu Kendelse afsagt den 15. maj 2018 Sag nr. 2017-80-0075 [Klager] ApS mod Bornholm.nu [Klager] ApS [herefter [Klager]. Pressenævnet] har klaget til Pressenævnet over artiklen Små lokale mæglere sælger færre

Læs mere

KAPITEL 1 INFORMATIONS- OG YTRINGSFRIHED

KAPITEL 1 INFORMATIONS- OG YTRINGSFRIHED INDHOLD FORORD............................. 13 KAPITEL 1 INFORMATIONS- OG YTRINGSFRIHED 1.1 Indledning.......................... 15 1.2 Grundrettigheder....................... 16 1.2.1 Konventioner og

Læs mere

Når medarbejdere udsættes for chikane eller injurier

Når medarbejdere udsættes for chikane eller injurier Udkast til vejledning for ledere Når medarbejdere udsættes for chikane eller injurier Dit ansvar og dine muligheder som leder, når medarbejdere udsættes for chikane, injurier eller lignende krænkelser.

Læs mere

TV 2/DANMARK A/S Rugårdsvej 25 5100 Odense C. København den 21. juni 2004

TV 2/DANMARK A/S Rugårdsvej 25 5100 Odense C. København den 21. juni 2004 RADIO- OG TV-NÆVNET TV 2/DANMARK A/S Rugårdsvej 25 5100 Odense C København den 21. juni 2004 Udsendelsesrækken Shopping vist på TV 2 Foranlediget af omtale i pressen besluttede Radio- og tv-nævnet i henhold

Læs mere

KAPITEL 1 INFORMATIONS- OG YTRINGSFRIHED

KAPITEL 1 INFORMATIONS- OG YTRINGSFRIHED INDHOLD FORORD............................. 15 KAPITEL 1 INFORMATIONS- OG YTRINGSFRIHED 1.1 Indledning.......................... 17 1.2 Grundrettigheder....................... 18 1.2.1 Konventioner og

Læs mere

DR TV-BYEN 2860 Søborg. København den 20. marts 2006. Klage over skjult reklame for Visa/Dankort i programmet OBS sendt på DR1

DR TV-BYEN 2860 Søborg. København den 20. marts 2006. Klage over skjult reklame for Visa/Dankort i programmet OBS sendt på DR1 RADIO- OG TV-NÆVNET DR TV-BYEN 2860 Søborg København den 20. marts 2006 Klage over skjult reklame for Visa/Dankort i programmet OBS sendt på DR1 Peter Niels har ved mail af 15. december 2004 indgivet en

Læs mere

DRs kommunikationspolitik gælder for alle i DR - kommunikation om DR er alles ansvar.

DRs kommunikationspolitik gælder for alle i DR - kommunikation om DR er alles ansvar. DRs kommunikationspolitik 1. En klar profil blandt medarbejdere og i omverdenen DR arbejder for seerne, lytterne og netbrugerne og skal ikke varetage særinteresser, men sikre de grundlæggende public service-hensyn

Læs mere

God adfærd i Horsens Kommune

God adfærd i Horsens Kommune God adfærd i Horsens Kommune hr og jura God adfærd i Horsens Kommune I Horsens Kommune har vi et fælles ansvar for at respektere de forvaltningsretslige principper, når vi udfører vores arbejde og leverer

Læs mere

RETNINGSLINJE OM YTRINGSFRIHED OG BRUGEN AF SOCIALE MEDIER

RETNINGSLINJE OM YTRINGSFRIHED OG BRUGEN AF SOCIALE MEDIER RETNINGSLINJE OM YTRINGSFRIHED OG BRUGEN AF SOCIALE MEDIER Vedtaget af Hovedudvalget maj 2016 GENTOFTE KOMMUNES PERSONALEPOLITIK / RETNINGSLINJE OM / YTRINGSFRIHED OG BRUGEN AF SOCIALE MEDIE R SIDE 2 /

Læs mere

Vejledning om ytringsfrihed

Vejledning om ytringsfrihed Inspirationsnotat nr. 22 til arbejdet i MED-Hovedudvalg 23. oktober 2013 Vejledning om ytringsfrihed Anbefalinger Hovedudvalget bør drøfte, hvordan kommunen eller regionen får tilvejebragt en grundlæggende

Læs mere

DRs Programetik version_2007

DRs Programetik version_2007 Version 2007 DRs Programetik version_2007 Etiske retningslinjer for DRs programmer & medarbejdere DRs programetik 2007//kolofon DRs PROGRAMETIK 2007 er vedtaget af DRs direktion 6. december 2006 og udgivet

Læs mere

God adfærd i Horsens Kommune

God adfærd i Horsens Kommune God adfærd i Horsens Kommune HR OG LØN God adfærd i Horsens Kommune I Horsens Kommune har vi et fælles ansvar for at respektere de forvaltningsretslige principper, når vi udfører vores arbejde og leverer

Læs mere

HVAD MÅ JEG SIGE OG SKAL JEG SIGE FRA? Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed mv.

HVAD MÅ JEG SIGE OG SKAL JEG SIGE FRA? Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed mv. HVAD MÅ JEG SIGE OG SKAL JEG SIGE FRA? Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed mv. FORORD Whistleblowerordningen i Københavns Kommune er vedtaget af Borgerrepræsentationen. Ordningen giver kommunens

Læs mere

NYKØBING - Ved dekret af 28. august 2018 har Skifteretten i Holbæk taget [Klagers far], [Adresse], under konkursbehandling.

NYKØBING - Ved dekret af 28. august 2018 har Skifteretten i Holbæk taget [Klagers far], [Adresse], under konkursbehandling. Kendelse afsagt den 12. marts 2019 Sag nr. 2018-80-0178 [Klager] mod Nykøbing Avis [Klager] har klaget til Pressenævnet over artiklerne Indehaver af Statoil erklæret konkurs og Nyt selskab rykket ind på

Læs mere

[Klager] har klaget over, at TV2 Nord har bragt en udokumenteret og ukorrekt oplysning. Han har også klaget over TV2 Nords sagsbehandling.

[Klager] har klaget over, at TV2 Nord har bragt en udokumenteret og ukorrekt oplysning. Han har også klaget over TV2 Nords sagsbehandling. Kendelse afsagt den 17. januar 2018 Sag nr. 2017-80-0052 [Klager] mod TV2 Nord [Klager] har klaget til Pressenævnet over artiklen Hirtshals Havn plaget af aktindsigter 100.000 kroner brugt på én mand og

Læs mere

[Klager] klagede den 28. juni 2018 til Pressenævnet, der traf afgørelse i sagen den 20. november

[Klager] klagede den 28. juni 2018 til Pressenævnet, der traf afgørelse i sagen den 20. november Kendelse afsagt den 22. februar 2019 Sag nr. 2019-80-0259 [Klager] mod Gråsten Avis Gråsten Avis har anmodet om genoptagelse af Pressenævnets sag nr. 2018-80-0221, [Klager] mod Gråsten Avis, som nævnet

Læs mere

Kendelse. afsagt den 5. september Sag nr og [Klager] mod. Kolding Ugeavis. JydskeVestkysten

Kendelse. afsagt den 5. september Sag nr og [Klager] mod. Kolding Ugeavis. JydskeVestkysten Kendelse afsagt den 5. september 2017 Sag nr. 17-70-01172 og 17-70-01173 [Klager] mod Kolding Ugeavis og JydskeVestkysten [Klager] har klaget til Pressenævnet over artiklen Pressenævn om [Klager]-sag:

Læs mere

Brug af sociale medier i SUF

Brug af sociale medier i SUF Brug af sociale medier i SUF Indhold Indledning... 3 Retningslinjer og politikker... 3 Ytringsfrihed... 3 Når du bruger Facebook på jobbet... 4 Når du deltager i debatten... 4 Tænk i øvrigt over:... 4

Læs mere

Kontakt med pressen. Om at udtale sig til pressen

Kontakt med pressen. Om at udtale sig til pressen Kontakt med pressen Denne vejledning og den række værktøjer, der er knyttet til den, har til formål at støtte dig, når du er i kontakt med pressen. Om at udtale sig til pressen Vejledningen gælder, når

Læs mere

Klage over skjult reklame for Facebook i Aftenshowet, vist på DR1

Klage over skjult reklame for Facebook i Aftenshowet, vist på DR1 6. september 2016 DR DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C Att.: DR Jura, Politik og Strategi Radio- og tv-nævnet H.C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Telefon 33 95 42 00 post@slks.dk www.slks.dk

Læs mere

Notat vedrørende reglerne om billeder, film, lydoptagelser og tv-overvågning

Notat vedrørende reglerne om billeder, film, lydoptagelser og tv-overvågning Team Jura, maj 2015 Notat vedrørende reglerne om billeder, film, lydoptagelser og tv-overvågning 1. Billeder og film Begrebet billeder dækker i det følgende både over både fotos og filmoptagelser. 1.1.

Læs mere

It s all about values

It s all about values Code Vores of etiske Conduct regelsæt It s all about values FORORD Nordzuckers værdier danner grundlaget for vores etiske regelsæt og udgør hjørnestenen i vores kultur. Mens værdierne kan guide os, når

Læs mere

[Klager] har klaget over, at han ikke er blevet forelagt artiklens indhold inden offentliggørelse.

[Klager] har klaget over, at han ikke er blevet forelagt artiklens indhold inden offentliggørelse. Kendelse afsagt den 19. april 2017 Sag nr. 17-70-01112 [Klager] mod Friedanskere.net [Klager] har klaget til Pressenævnet over artiklen Imod Frihed 3. december 2016 bragt på Frie Danskeres hjemmeside,

Læs mere

TV 2 DANMARK A/S Teglholm Allé 16 2450 København SV. Att.: TV 2 Jura

TV 2 DANMARK A/S Teglholm Allé 16 2450 København SV. Att.: TV 2 Jura TV 2 DANMARK A/S Teglholm Allé 16 2450 København SV Att.: TV 2 Jura Radio- og tv-nævnet 12. november 2012 Sagsnr: 2012-012574 Henrik Bang Nielsen Chefkonsulent, cand.jur. hbn@kulturstyrelsen.dk Direkte

Læs mere

God adfærd og etik i anklagemyndigheden

God adfærd og etik i anklagemyndigheden God adfærd og etik i anklagemyndigheden En guide om god adfærd og etik for ansatte i anklagemyndigheden Rigsadvokaten, september 2015 Indhold 3 5 6 7 9 10 11 12 14 15 15 Indledning Fremtoning Sprogbrug

Læs mere

Kendelse. afsagt den 18. juni Sag nr [Klager] mod. JydskeVestkysten

Kendelse. afsagt den 18. juni Sag nr [Klager] mod. JydskeVestkysten Kendelse afsagt den 18. juni 2019 Sag nr. 2019-80-0238 [Klager] mod JydskeVestkysten [Klager] har klaget til Pressenævnet over artiklen En strid om ord på Skovgårdsvej bragt af JydskeVestkysten den 7.

Læs mere

Svar: Tak for invitationen til at svare på spørgsmålet om slutteksten i rulleteksterne på Cirkelinefilmen Cirkeline og verdens mindste superhelt.

Svar: Tak for invitationen til at svare på spørgsmålet om slutteksten i rulleteksterne på Cirkelinefilmen Cirkeline og verdens mindste superhelt. Kulturudvalget 2016-17 KUU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 63 Offentligt FULD TALE Arrangement: Samråd i Folketingets Kulturudvalg den 1. december 2016 om den afsluttende sætning i rulleteksterne til

Læs mere

DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C. Att.: DR Jura Politik Strategi

DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C. Att.: DR Jura Politik Strategi DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C Att.: DR Jura Politik Strategi Radio- og tv-nævnet 22. november 2013 Sagsnr: 2013-010561 Grace Nguyen Suhadi Fuldmægtig, cand.jur. gns@kulturstyrelsen.dk Direkte

Læs mere

Presseetikken i den lokale ugeavis

Presseetikken i den lokale ugeavis Presseetikken i den lokale ugeavis 25. september 2013 Ugeavisernes efterårsseminar Holger Rosendal, Danske Medier Nye presseetiske regler Politisk fokus på området Beretning om medieansvar 29. februar

Læs mere

[Klager] har klaget over, at artiklen indeholder ukorrekte og krænkende oplysninger, som burde have været forelagt ham forud for offentliggørelsen.

[Klager] har klaget over, at artiklen indeholder ukorrekte og krænkende oplysninger, som burde have været forelagt ham forud for offentliggørelsen. Kendelse afsagt den 21. maj 2019 Sag nr. 2018-80-0204 [Klager] mod FORSKERforum [Klager] har klaget til Pressenævnet over artiklen Klimafejde: Pressenævnet kritiserer FOR- SKERforum, som blev bragt på

Læs mere

Lolland Forsynings pressepolitik sætter rammen for, hvordan vi ønsker at samarbejde med medierne, og hvem, der må udtale sig på vegne af forsyningen.

Lolland Forsynings pressepolitik sætter rammen for, hvordan vi ønsker at samarbejde med medierne, og hvem, der må udtale sig på vegne af forsyningen. NOTAT Lolland Forsyning A/S Kontaktperson: Mette Obel Jepsen Direkte tlf.: +4541781005 E-mail: meoj@lollandforsyning.dk Sagsnr.: S14-0605 Dok.nr.: D14-036473 13. november 2014 Pressepolitik for Lolland

Læs mere

Gråsten Avis har anmodet Pressenævnet om at genoptage behandlingen af sagen efter, at Pressenævnet den 29. september 2017 berigtigede kendelsen.

Gråsten Avis har anmodet Pressenævnet om at genoptage behandlingen af sagen efter, at Pressenævnet den 29. september 2017 berigtigede kendelsen. Kendelse afsagt den 6. oktober 2017 Sag nr. 2017-80-0028 [Datteren] og [Svigersønnen] mod Gråsten Avis Gråsten Avis har anmodet om genoptagelse af Pressenævnets sag nr. 2017-80-0014, [Datteren] og [Svigersønnen]

Læs mere

..." EAN: 5798000793989

... EAN: 5798000793989 DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C Att.: DR Jura Politik Strategi Radio- og tv-nævnet 20. december 2012 Sagsnr: 2012-010999 Henrik Bang Nielsen Chefkonsulent, cand.jur. hbn@kulturstyrelsen.dk

Læs mere

Kommunikation i Haderslev Kommune - sådan gør vi

Kommunikation i Haderslev Kommune - sådan gør vi Kommunikation i Haderslev Kommune - sådan gør vi 1 Kommunikation i Haderslev Kommune I Haderslev Kommune kommunikerer vi åbent, involverende og målrettet med borgere, foreninger, erhvervsliv, medarbejdere

Læs mere

DR TV-BYEN 2860 Søborg. København den 16. juni 2006

DR TV-BYEN 2860 Søborg. København den 16. juni 2006 RADIO- OG TV-NÆVNET DR TV-BYEN 2860 Søborg København den 16. juni 2006 Klage over skjult reklame for modemagasinet Woman i en trailer for DR2 programmet Normalerweize vist på DR1 Nanna Gersov har ved mail

Læs mere

DR DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C. Att.: Juridisk Politisk Sekretariat

DR DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C. Att.: Juridisk Politisk Sekretariat DR DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C Att.: Juridisk Politisk Sekretariat RADIO- OG TV-NÆVNET 5. juli 2010 Sagsnr: 2009-012920 Ulrike Clade Christensen Fuldmægtig, cand.jur. ucc@bibliotekogmedier.dk

Læs mere

[Klager] har klaget over, at Frihedens Stemme har bragt ukorrekte og krænkende oplysninger uden forinden at forelægge oplysningerne.

[Klager] har klaget over, at Frihedens Stemme har bragt ukorrekte og krænkende oplysninger uden forinden at forelægge oplysningerne. Kendelse afsagt den 4. september 2018 Sag nr. 2018-80-0115 [Klager] mod Frihedens Stemme [Person 1] har på vegne af [Klager] (herefter [Klager], Pressenævnet) klaget til Pressenævnet over artiklen Den

Læs mere

Jeg synes... Vejledning. Medarbejderes brug af ytringsfrihed i Aabenraa Kommune

Jeg synes... Vejledning. Medarbejderes brug af ytringsfrihed i Aabenraa Kommune Jeg synes... Vejledning Medarbejderes brug af ytringsfrihed i Aabenraa Kommune Forord Hovedsamarbejdsudvalget (HMU) har med bidrag fra medarbejderne i Aabenraa Kommune udarbejdet denne vejledning. HMU

Læs mere

GODE RÅD OM... sociale medier SIDE 1

GODE RÅD OM... sociale medier SIDE 1 GODE RÅD OM... sociale medier SIDE 1 Indhold 1. Indledning 3 2. Privat brug af sociale medier i arbejdstiden 3 3. Kontrol af privat brug af sociale medier i arbejdstiden 4 4. Loyalitetspligt kontra ytringsfrihed

Læs mere

[Klager] er den omtalte organist. Hun har klaget over manglende forelæggelse og Horsens Folkeblads afvisning af at slette artiklen.

[Klager] er den omtalte organist. Hun har klaget over manglende forelæggelse og Horsens Folkeblads afvisning af at slette artiklen. Kendelse afsagt den 25. september 2018 Sag nr. 2018-80-0120 [Klager] mod Horsens Folkeblad [Klager] har klaget til Pressenævnet over artiklen Ung organist kvitter kirkejobbet før første arbejdsdag, som

Læs mere

DR DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C. Att. DR Jura, Politik og Strategi

DR DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C. Att. DR Jura, Politik og Strategi DR DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C Att. DR Jura, Politik og Strategi RADIO- OG TV-NÆVNET 7. december 2011 Sagsnr: 2010-018591 Maria Magelund Madsen Fuldmægtig, cand. jur. mma@bibliotekogmedier.dk

Læs mere

DIPU dansk institut for psykoterapi og uddannelse

DIPU dansk institut for psykoterapi og uddannelse DIPU s etikregler Som psykoterapeut og psykoterapeutstuderende er vi konstant i berøring med menneskers meget følsomme sider, og det kræver en høj etik. Vi ser det som en vigtig opgave at formidle dette

Læs mere

Etiske regler for lægemiddelindustriens samarbejde med patientforeninger mv. (Patientforeningskodekset)

Etiske regler for lægemiddelindustriens samarbejde med patientforeninger mv. (Patientforeningskodekset) Etiske regler for lægemiddelindustriens samarbejde med patientforeninger mv. (Patientforeningskodekset) 1 Formål De etiske regler sikrer en ramme for samspillet mellem lægemiddelindustri og patientforeninger

Læs mere

Etiske regler for lægemiddelindustriens samarbejde med patientforeninger mv.

Etiske regler for lægemiddelindustriens samarbejde med patientforeninger mv. Etiske regler for lægemiddelindustriens samarbejde med patientforeninger mv. 1. Formål De etiske regler sikrer en ramme for samspillet mellem lægemiddelindustri og patientforeninger mv., sådan at samarbejdet

Læs mere

VEJLEDNING. Indholdsfortegnelse

VEJLEDNING. Indholdsfortegnelse VEJLEDNING om frivillig registrering af folketingsmedlemmernes hverv og økonomiske interesser (Udstedt af Præsidiet den 22. juni 1994 med ændringer besluttet af Præsidiet den 6. december 2001 og den 2.

Læs mere

[Klager] har klaget over B.T.s handlemåde forud for artiklens offentliggørelse samt over artiklens

[Klager] har klaget over B.T.s handlemåde forud for artiklens offentliggørelse samt over artiklens Kendelse afsagt den 12. august 2019 Sag nr. 2018-80-0232 [Klager] mod B.T. [Klager] har klaget til Pressenævnet over artiklen Konfrontation med Udlændingenævnet: Det er måske bare mig, der er dum?, bragt

Læs mere

DR DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C. Att. Hanne Bolbjerg. Klage over skjult reklame for Forsvaret i programmet OBS sendt på DR1

DR DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C. Att. Hanne Bolbjerg. Klage over skjult reklame for Forsvaret i programmet OBS sendt på DR1 DR DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C Att. Hanne Bolbjerg RADIO- OG TV-NÆVNET Mediesekretariatet 30. april 2009 Sagsnr: 2009-003348 Lill-Jana Vandmose Larsen Fuldmægtig, cand. jur. lvl@bibliotekogmedier.dk

Læs mere

Kendelse. afsagt den 23. maj Sag nr Foreningen Far. mod. Midtjyllands Avis

Kendelse. afsagt den 23. maj Sag nr Foreningen Far. mod. Midtjyllands Avis Kendelse afsagt den 23. maj 2017 Sag nr. 17-70-01121 Foreningen Far mod Midtjyllands Avis Foreningen Far har klaget til Pressenævnet over læserbrevet Et bredere perspektiv af vold i familien bragt af Midtjyllands

Læs mere

Hvad må jeg sige og skal jeg sige fra? Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed mv.

Hvad må jeg sige og skal jeg sige fra? Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed mv. Hvad må jeg sige og skal jeg sige fra? Vejledning om offentligt ansattes ytringsfrihed mv. Forord Whistleblowerordningen i Københavns Kommune er vedtaget af Borgerrepræsen tationen. Ordningen giver kommunens

Læs mere

Etiske regler for alle medarbejdere i DLBR:

Etiske regler for alle medarbejdere i DLBR: Etiske regler for alle medarbejdere i DLBR: Nedenstående regler skal tjene til vejledning for medarbejderne, kunderne og offentligheden med hensyn til de pligter af etisk art, som medarbejderne ansat i

Læs mere

[Klager] har klaget over, at artiklen indeholder et krænkende billede af ham.

[Klager] har klaget over, at artiklen indeholder et krænkende billede af ham. Kendelse afsagt den 21. maj 2019 Sag nr. 2019-80-0251 [Klager] mod Ekstra Bladet [Klager] har klaget til Pressenævnet over artiklen Demonstranter kastede med æg: Kontroversiel politiker eskorteret væk

Læs mere

TV 2/FYN Olfert Fischers Vej 31 5220 Odense SØ. København den 28. april 2006. Klage over skjult reklame for IKEA i indslag på TV2/FYN

TV 2/FYN Olfert Fischers Vej 31 5220 Odense SØ. København den 28. april 2006. Klage over skjult reklame for IKEA i indslag på TV2/FYN RADIO- OG TV-NÆVNET TV 2/FYN Olfert Fischers Vej 31 5220 Odense SØ København den 28. april 2006 Klage over skjult reklame for IKEA i indslag på TV2/FYN Tyge Clausen har ved e-mail af 21. december 2005

Læs mere

Journalister i Danmark

Journalister i Danmark Landerapport Journalister i Danmark Morten Skovsgaard, Arjen van Dalen, Syddansk Universitet 7. februar 2017 Journalisters baggrund Den typiske danske journalist er midt i 40 erne og har en bachelorgrad

Læs mere

DR TV-byen 2860 Søborg. København den 13. februar 2006

DR TV-byen 2860 Søborg. København den 13. februar 2006 RADIO- OG TV-NÆVNET DR TV-byen 2860 Søborg København den 13. februar 2006 Radio- og tv-nævnets genoptagelse af sagen om skjult reklame for Politikens At Tænke Sig i Deadline på DR 2 Radio- og tv-nævnet

Læs mere

28. januar 2015. DR DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C. Att.: DR Jura, Politik og Strategi

28. januar 2015. DR DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C. Att.: DR Jura, Politik og Strategi 28. januar 2015 DR DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C Radio- og tv-nævnet Louise Nygaard Andersen Fuldmægtig, cand.jur. lna@kulturstyrelsen.dk www.kulturstyrelsen.dk Att.: DR Jura, Politik og

Læs mere

Medieetik. Rapport udarbejdet af Mark Blach-Ørsten, Jannie Møller Hartley, Sofie Flensburg & Maria Bendix Olsen

Medieetik. Rapport udarbejdet af Mark Blach-Ørsten, Jannie Møller Hartley, Sofie Flensburg & Maria Bendix Olsen Korallen i RUC s segl Medieetik Rapport udarbejdet af Mark Blach-Ørsten, Jannie Møller Hartley, Sofie Flensburg & Maria Bendix Olsen Mark Blach- Ørsten, professor mso Jannie Møller- Hartley, adjunkt Center

Læs mere

Klage over udsendelsen Detektor 23/ afvises af redaktør Troels Jørgensen 1

Klage over udsendelsen Detektor 23/ afvises af redaktør Troels Jørgensen 1 Klage over udsendelsen Detektor 23/5 2013 afvises af redaktør Troels Jørgensen 1 Fra: Troels Jørgensen Redaktør, Detektor, DR2 Kære Steen Ole Rasmussen. Tak for din henvendelse vedrørende vores indslag

Læs mere

Vejledning til regler for god videnskabelig praksis

Vejledning til regler for god videnskabelig praksis Vejledning til regler for god videnskabelig praksis Af Universitetsloven 2 stk. 2, fremgår det, at universitetet har forskningsfrihed og skal værne om denne og om videnskabsetik. Københavns Universitets

Læs mere

Bilag 3: Spørgeskemaundersøgelse, journalister

Bilag 3: Spørgeskemaundersøgelse, journalister Bilag 3: Spørgeskemaundersøgelse, journalister Hvilken platform er du primært tilknyttet? Print 538 0 0 0 0 0 0 51,3% TV 0 202 0 0 0 0 0 19,3% Radio 0 0 98 0 0 0 0 9,3% Net 0 0 0 130 0 0 0 12,4% Sociale

Læs mere

Hurup Skoles. Retningslinjer for håndtering af kritik og klager

Hurup Skoles. Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Dato 12-03-2014 Den vigtige samtale Dialogen med forældre er en vigtig del af hverdagen. Udgangspunktet for denne dialog bør altid være respekt

Læs mere

PRESSEPOLITIK OG NOGLE GODE RÅD

PRESSEPOLITIK OG NOGLE GODE RÅD PRESSEPOLITIK OG NOGLE GODE RÅD MAJ 2016 2 3B VIL GERNE I MEDIERNE 3B vil gerne være synlig i medierne og dermed aktivt være med til at ændre det almenes image. Derfor går vi til medierne, når vi har en

Læs mere

PRIVATLIVSPOLITIK MONTAGEBUREAUET APS S AF PRIVATLIVSPOLITIK

PRIVATLIVSPOLITIK MONTAGEBUREAUET APS S AF PRIVATLIVSPOLITIK PRIVATLIVSPOLITIK MONTAGEBUREAUET APS S AF PRIVATLIVSPOLITIK Vores privatlivspolitik giver dig et tydeligt overblik over, hvordan vi behandler dine data, samt hvad du kan forvente, at vi bruger dem til.

Læs mere

Sagen er behandlet sammen med sag nr , [Person A] mod Frie Danskere, hvor der er klaget over samme artikel.

Sagen er behandlet sammen med sag nr , [Person A] mod Frie Danskere, hvor der er klaget over samme artikel. Kendelse afsagt den 19. april 2017 Sag nr. 17-70-01110 [Klager] mod Friedanskere.net [Klager] har klaget til Pressenævnet over artiklen Plakater i København bragt på Frie Danskeres hjemmeside, friedanskere.net,

Læs mere

TV 2 DANMARK A/S Teglholm Allé 16 2450 København SV. Att.: TV 2 Jura. Klage over skjult reklame for fodboldmærket Select i nyhedsudsendelse

TV 2 DANMARK A/S Teglholm Allé 16 2450 København SV. Att.: TV 2 Jura. Klage over skjult reklame for fodboldmærket Select i nyhedsudsendelse TV 2 DANMARK A/S Teglholm Allé 16 2450 København SV RADIO- OG TV-NÆVNET 24. november 2011 Sagsnr: 2010-018591 Att.: TV 2 Jura Ulrike Clade Christensen Fuldmægtig, cand.jur. ucc@bibliotekogmedier.dk Direkte

Læs mere

kereglerpressee erpresseetiskere seetiskereglerp om mediernes etiske regler og hvordan man klager over medierne GUIDE

kereglerpressee erpresseetiskere seetiskereglerp om mediernes etiske regler og hvordan man klager over medierne GUIDE GUIDE erpresseetiskere kereglerpressee seetiskereglerp 20 Gammel Strand 46 Skindergade 7 1202 København K 1159 København K 3342 8000 3397 4000 dj@journalistforbundet.dk mail@danskemedier.dk journalistforbundet.dk

Læs mere

DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C. Att.: DR Jura, Politik og Strategi. Klage over skjult reklame for Danske Spil på DR s tekst-tv

DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C. Att.: DR Jura, Politik og Strategi. Klage over skjult reklame for Danske Spil på DR s tekst-tv DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C Att.: DR Jura, Politik og Strategi Radio- og tv-nævnet 19. december 2013 Sagsnr.: 2013-013880 Louise Nygaard Andersen Fuldmægtig, cand. jur. lna@kulturstyrelsen.dk

Læs mere

DR DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C. Att.: Juridisk Politisk Sekretariat

DR DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C. Att.: Juridisk Politisk Sekretariat DR DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C Att.: Juridisk Politisk Sekretariat RADIO- OG TV-NÆVNET 24. november 2011 Sagsnr: 2010-026433 Maria Magelund Madsen Fuldmægtig, cand.jur. mma@bibliotekogmedier.dk

Læs mere

TAVSHEDSPLIGT OG VIDEREGIVELSE AF OPLYSNINGER

TAVSHEDSPLIGT OG VIDEREGIVELSE AF OPLYSNINGER TAVSHEDSPLIGT OG VIDEREGIVELSE AF OPLYSNINGER Reglerne om tavshedspligt og videregivelse af fortrolige oplysninger har stor praktisk betydning, da vi som medarbejdere i kommunen behandler mange personfølsomme

Læs mere

Sig din mening, og del din viden på dit arbejde det gør en forskel

Sig din mening, og del din viden på dit arbejde det gør en forskel F O A f a g o g a r b e j d e Sig din mening, og del din viden på dit arbejde det gør en forskel 1 Udtal dig trygt Med denne pjece ønsker FOA at støtte dig som medlem i at bruge din ytringsfrihed og sige

Læs mere

Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager

Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Hurup Skoles Retningslinjer for håndtering af kritik og klager Den vigtige samtale Dialogen med forældre er en vigtig del af hverdagen. Udgangspunktet for denne dialog bør altid være respekt og ligeværdighed.

Læs mere

TV 2 Danmark A/S Teglholms Allé Sydhavnen. Att.: TV 2 Jura. Sendt pr. mail til: 31.

TV 2 Danmark A/S Teglholms Allé Sydhavnen. Att.: TV 2 Jura. Sendt pr. mail til:  31. TV 2 Danmark A/S Teglholms Allé 16 2450 Sydhavnen Att.: TV 2 Jura Sendt pr. mail til: jura@tv2.dk projektafdelingen@tv2.dk Radio- og tv-nævnet H.C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Telefon 33 95

Læs mere

DR DR Byen Emil Holms Kanal Købehavn C. Att.: Peter Skov. 27. juni Klage over skjult reklame i radioprogrammet Café Hack sendt på DR P4

DR DR Byen Emil Holms Kanal Købehavn C. Att.: Peter Skov. 27. juni Klage over skjult reklame i radioprogrammet Café Hack sendt på DR P4 DR DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 Købehavn C Att.: Peter Skov Radio- og tv-nævnet H.C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Telefon 33 95 42 00 Michala Stampe Fuldmægtig, cand.jur. 27. juni 2017 mic@slks.dk

Læs mere

Sociale medier en guide for læger

Sociale medier en guide for læger Sociale medier en guide for læger 2012 SOCIALE MEDIER ER ALLE DIGITALE TJENESTER OG SIDER, HVOR BRUGEREN KAN BIDRAGE MED INDHOLD OG DELE DET MED VENNER OG RESTEN AF OMVERDENEN. DET GÆLDER FACEBOOK, LINKEDIN,

Læs mere

Pressenævnets kendelse i sag nr

Pressenævnets kendelse i sag nr KEN nr 9236 af 21/05/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 1. juli 2019 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: 13-70-00439 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Pressenævnets kendelse i sag nr. 13-70-00439

Læs mere

TV 2 DANMARK A/S Teglholms Allé 16 2450 København SV. Att.: TV 2 Jura. Klage over henvisning til Sputnik.dk i en udsendelse på TV 2 NEWS.

TV 2 DANMARK A/S Teglholms Allé 16 2450 København SV. Att.: TV 2 Jura. Klage over henvisning til Sputnik.dk i en udsendelse på TV 2 NEWS. TV 2 DANMARK A/S Teglholms Allé 16 2450 København SV Att.: TV 2 Jura Radio- og tv-nævnet 2. juli 2012 Sagsnr.: 2011-027308 Maria Magelund Madsen Fuldmægtig, cand. jur. mma@bibliotekogmedier.dk Direkte

Læs mere

Bekendtgørelse om indsamling m.v.

Bekendtgørelse om indsamling m.v. BEK nr 820 af 27/06/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 28. juli 2017 Ministerium: Justitsministeriet Journalnummer: Justitsmin., j.nr. 2014-529-0018 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse om

Læs mere

Oplæg om reglerne om skjult reklame ved Slots- og Kulturstyrelsen

Oplæg om reglerne om skjult reklame ved Slots- og Kulturstyrelsen Oplæg om reglerne om skjult reklame ved Slots- og Kulturstyrelsen Hvad vil jeg fortælle jer om i dag? Reglerne om skjult reklame - Ikkekommerciel lokalradio nu og fra 2018 - Ikkekommerciel lokal-tv - Generelle

Læs mere

26. oktober Radio24syv Vester Farimagsgade 41, 2., 1606 København V

26. oktober Radio24syv Vester Farimagsgade 41, 2., 1606 København V 26. oktober 2018 Radio24syv Vester Farimagsgade 41, 2., 1606 København V Sendt pr. mail til Radio24syv Radio- og tv-nævnet H.C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Telefon 33 95 42 00 Marie Frank-Nielsen

Læs mere

25. november 2015. DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C. Att.: DR Jura, Politik og Strategi

25. november 2015. DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C. Att.: DR Jura, Politik og Strategi 25. november 2015 DR Byen Emil Holms Kanal 20 0999 København C Radio- og tv-nævnet Jan B. Jans Specialkonsulent, cand.jur. jbj@kulturstyrelsen.dk www.kulturstyrelsen.dk Att.: DR Jura, Politik og Strategi

Læs mere

Sagsbehandlingsregler for ENLI

Sagsbehandlingsregler for ENLI Sagsbehandlingsregler for ENLI Generelle regler 1 Habilitet Forvaltningslovens regler om habilitet finder anvendelse i sager, der behandles i såvel Granskningsmandspanelet som i Ankenævnet. 2 Definition

Læs mere

1 Sagsfremstilling DR bragte den 12. september 2018 programmet Sprogquizzen på DRK. I programmet indgik blandt andet følgende indslag:

1 Sagsfremstilling DR bragte den 12. september 2018 programmet Sprogquizzen på DRK. I programmet indgik blandt andet følgende indslag: Kendelse afsagt den 10. september 2019 Sag nr. 2019-80-0248 [Klager] mod DR [Klager] har klaget til Pressenævnet over programmet Sprogquizzen, der blev bragt på DRK den 12. september 2018, idet hun mener,

Læs mere