Peters Jul Anno 2010

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Peters Jul Anno 2010"

Transkript

1 Peters Jul Anno 2010 En opdatering af selve den danske juls kanon. Opdateringen er foretaget afsnit for afsnit i løbet af december det vil sige under den forrige regering. På nogle områder er debatten i Danmark vist blevet lidt mindre rå siden 2010, men hvor meget har tidsånden egentlig flyttet sig? Afsnittene er samlet i ét dokument i december Opbygning, rytmer og rim er som i Johan Krohns version af Peters Jul fra 1870, bortset fra de grå, halvfede tekster, som er supplerende bemærkninger fra 2010.

2 Spørgsmål til supplement af danskhedstesten: Hvor mange afsnit og hvor mange vers er der i den danske handelsstands nationale epos Peters Jul? Nå, pyt så. Her er en opdatering af indledningen og første del af værket. Peters Jul. Indledning. Det er til vor regering at disse vers bli r sendt; og, hvorom jeg vil bede, det ved den vist, omtrent. At den måske vil læse og prøve at forstå. Kan hænde, det er mere end man tør håbe på? Men håbet bør vel leve i denne kolde tid; skønt sund fornuft desværre bli r plaffet ned med flid. Man kan for visse lyve evindelig, javist, men ej for alle, altid; den slags går galt til sidst. Første del. Før julen. Jeg glæder mig i denne tid nu falder julesneen hvid, men mange går og fryser. Ved herbergs dør en fremmed pjalt bli r afvist, sådan, med gevalt. Man græmmes og man gyser: De fremmede skal verfes hjem og kulden er vel ej så slem? De vil nok bare nasse. Og flygtningen, som påstår, kold, at frygte fængsel, mord og vold: Det kan vist ikke passe! Nu har vi brune kager bagt, hver ægte dansker har dem smagt. Men fremmede vil stjæle.

3 De stjæler også saftevand! Ej, vi det tolerere kan. Vi ser helst deres hæle! Og fjolserne i det FN, som siger: Hov! og Øh! og Men, bør bare holde bøtte! De gad jo ik engang at slås i Irak li som Bush og os. Så de er ej til nytte. Jeg ser med vantro, Danmarks sjæl forvandles, blive dum og fæl, mens julesneen falder. Stop op, og tag et lille hvil, før Danmark bliver helt senil. Kan det mon skyldes alder? Og folketinget spy r og spy r nu lov på lov, som bliver dyr, og hvem skal så betale? Tja, det skal både jeg og du, og ved du hvad? Det skyldes sgu, vi stemte på de gale. Og Jesper si r: Jeg er racist Han synes ikke, det er trist, Han er en lystig fætter. Han elsker blot at være rå og tænker ej det mindste på, de mudderspor han sætter. Hver gang jeg tænder mit TV får jeg så sære ting at se: Mon Lars, han er på stoffer? Og hans ministre ligeså benægter rask, hvad alle så, som ved diktatorhoffer. Men det bli r jul alligevel. Det ved vi jo, det si r sig selv, og det bli r nye tider. Men ak, hvornår? Når selv SF på rutsjebanen fra DF med hvin og snublen glider?

4 Anden del. Bedstemor placeres og svigermekanikken onduleres. (Originaltitel: Bedstemoder inviteres) Ak, julen er familiens fest, men hvem skal vi ha med som gæst, de er jo ikke nemme? I hvert fald ikke svigermor! Hun kæfter op, som om hun tror. hun alting skal bestemme. Og heller ikke onkel Knud som bæller snaps til han går ud, og synger sjofle viser. Og nul og niks til faster Lis, hun lugter faktisk fælt af tis, og føj da, hvor hun fiser. Senile, gamle bedstemor, som var for underlig i fjor, får jul på plejehjemmet. Der dopes hun med stort og småt så alting bliver såre godt. Mon hun får håret kæmmet? Og mine børn er hos min ex, den satans intrigante heks, og dine børn er store, og vil vel bare fyr en fed, for at få julemaden ned? I dét, jeg ej vil bore. Og juletræet skal vær stort, og mange ting skal vi ha gjort, så vi kan holde masken. Og gaverne til dig og mig, som nok skal gøre festen sej Du husker Prada-tasken? Så skal det nok bli rigtig jul, med økologisk snask og sul og ingen fattig begmand. Men hussa-hejsa, hvor dog går! Jeg tror sgu vi til næste år skal ta en tur til Thailand.

5 I den oprindelige version af juleeventyret fortæller den gamle bedstemor en lang historie i mørket før det for alvor bliver juleaften. Men det kan hun jo ikke så godt i dag (jævnfør anden del) så det klarer fjernsynet. Tredje del. I det lange aftenmørke før jul. (Originaltitel: I Mørkningen Juleaften) Vi sover ikke den halve nat når dagen er blevet så kort. Med landet i gråt, af solen forladt. Hvad kan jage vinteren bort? Lad os nu se lidt godt i TV Der er jo altid masser at se. Ja, prøv nu at finde en god kanal. Flad ud på din sofa, lissom en hval. Speakerne fortæller: Rundt om i landet øjner du de fattige, som stimle til Frelsens Hær, som gi r dem nu et glimt af velfærds himle. For vor regering synes vist at fattigdom er gavnlig for at få fat i jobbet hist og ja, det gælder navnlig, hvis du er født på fremmed jord, hvor folk er ikke-danske. Claus Hjort tror nemlig, fliden gror, når hånden i hans handske er ægte stål, og handsken jern. Hans øjne frydfuldt skinne når han uddeler nittelod hvorpå man ej kan vinde. Måske en flæskesteg de får og andre rare sager så den, hvis bank er kold og hård ved, hvordan julen smager.

6 De glade, rige myldrer rundt og handler på kreditter Det er en fryd at svinge med et creditcard som hitter. Ja, julen er en herlig tid hvor der skal bruges penge Mens julesneen daler hvid på dem helt uden senge. Et sted, så langt fra julens fred hvor bomber lemmer flænser, der går såmænd og juler med. de tapre danske Jenser. Helt ovre i Afghanistan, de skyder talibaner og lidt civile, men hva fa n De går jo rundt i lagner. Og Carsten Jensen kæfter op han er, en smule, bister, og siger, Stop det vanvid! Stop! Det skaber terrorister. Hvad Anders lovede hr. Busk, det holder vi til dato. For Anders fik jo hat med dusk og fjer på ned i Nato. Så mens der lugter brunt og brændt i vores julestuer, bli r stadig fler granater sendt mod folk med sære huer. Men hov! I dag, får I et ekstra vers, en rigtig julerose: En håbets klang kom helt på tværs med Stemmer fra Vollsmose. (*) Måske kan det bli jul en gang, Når Frans han svinger stokken, så rødder bryder ud i sang. Stor tak til hele flokken.

7 Åh, hvor det funkler og stråler alle vegne i denne søde juletid. Særlig et sted pyntes der i år på livet løs. I denne valgkamp (den længste i mands minde) har de fleste politiske partier været langt ude i skoven for at fælde deres partiprogrammer, som derfor ser lidt visne ud. Men nu pyntes de med gyldne løfter og kulørte søde sager, så de kan tage sig friske og appetitlige ud til den store dans om vælgernes gunst. Fjerde del. På Borgen. (Originaltitel: Ved Juletræet) Åh, hvor de ævler! Ja, hør nu blot, og se, ministrene spræller. Men nogle har det vist ikke for godt. Ak, hør dog, hvor Lene raller. Se, Lars har sin smæksure mine på. Han siger, han slet aldrig fusker. Men han bliver banket så gul og blå af nogle, som faktisk husker. Kun Pia er højt på den grønne gren. Hun tynges vist ikke af tanker. Den ene, hun har, er ikke pæn, nej, vi ved jo godt, hvad der vanker. Men hvorfor de andre vil lege med, er ikke helt nemt at fatte. Hvorfor dog ikke la Pia i fred, i mudderpølen selv smatte? Hvordan kan man tro, kontrol og tvang gør nogen trygge og frie? Det er en underlig frihedssang. Det må man da godt nok sige. Mens forbud en mass bli r pumpet ud fra lovfabrikken der inde, må små og skæve folk stå for skud. Hvor kan man fristeder finde? Med skrækvisioner i tidens ånd man menneskeånden tugter. Det, som bli r lagt i snærende bånd, går nemt i forfald og lugter.

8 Det ustemte klaver er for længst solgt gennem Den Blå Avis Hæftet med julens sange faldt i gløggen flere år før krisen satte ind. Men husets seje søn, som hverken kan læse eller regne, har heldigvis kunstnerisk talent. Femte del. Julerap en. (Originaltitel, Julesangen) Min nye Ipad op er lukt Oh yeah, hvor den nu rytmer smukt Med syrede håndtegn rapper jeg Min julerap som er gangster-sej Med blinkende julelys, yo-yo Skal julen bombe din julehjerne Min julerap siger go man, go Til julemænd og til julestjerne Fuck dig vi juler Til vi får buler For jul er cool Og jeg er cool med min julerap Jeg scorer hundrede nissepiger Mens andre køber en masse crap Hallo hør efter mand hvad jeg siger Fuck dig vi juler Til vi får buler For jul er cool Jeg er sgu ikke mat rialist Og julegaver er bar for vamle Oh yeah! Jeg ved jo jeg får til sidst Topmærkevarer fra mine gamle Fuck dig vi juler Til vi får buler For jul er cool

9 Sjette del. Julevisen (Originatitel: Fars Julevise) Der synges lidt for tiden, om nisser, sul og steg, der nynnes, mens der tumles med gran og pakkeleg. Der købes, og der frådses blandt de, som penge har. Kun lidt bli r man forstyrret af dem med røven bar. Der håbes hedt for tiden: Hold renten helt i bund! Vi vil så nødig mærke, at vi er stødt på grund. Så længe jeg kan låne, er livet ganske let, men hvis jeg skal betale, kan jeg bli tem lig træt. Der er lidt koldt på toppen, på Borgen er der stress, for curling-folkesjælen er svær at gør tilfreds. Og kan de ej levere en tryg og evig vækst, bli r spillet om mandater ret broget og komplekst. Der er et hul i tiden, hvor ting kan sive ud, og de, som før var fredet, må pluds lig stå for skud. Med slemme hem ligheder kan der nu drives gæk. Den bli r vist svær at stoppe, den store Wikilæk. Der er et pust i tiden, et glimt af ædru håb, Man hører gennem støjen de undertryktes råb. Måske er grænsen nået for mig og mig og mig? Måske har fler forstået, der er en anden vej?

10 Det vigtigste ved julen er at have fri og at æde, drikke og få gaver. Danmarks handelsstands nationale epos, Peters Jul blev skrevet netop da vores kræmmernationalidentitet blev grundlagt efter nederlaget i Allerede da var der tradition for, at julen indebar frås og umådeholden indtagelse af fede spiser og alkoholiske drikke. Det sidstnævnte kan blandt andet ses ved, at skjalden Johan Krohn snublede gevaldigt i versefødderne. De tre nedenstående vers om familiehygge i julen følger (i respekt for traditionen) Krohns tømmermandsprægede metrik. Syvende del. Juleferie. (Originaltitel: Juledag) Mor siger, at hun bli r alt for tyk, fars hovedpine er meget styg, han ta r et par dobbelte snapse. Han siger, Det r mirakelkur, og at han må ha middagslur, hvis ikke han helt skal kollapse. Papsøster, jeg og min bonusbror slipper for skolen. Hvor fedt! Jeg tror, vi lærer en del mer på nettet. Der kan man med blot et enkelt klik se manden med verdens største pik og mere, jeg ej ha d gættet. Mor fik en masse gaver i år. Hun vrisser lidt, for travlt hun jo får, når hun skal ha byttet det meste: De fjolser kan sgu aldrig forstå, at alt det, som jeg gider at få, det står på min ønskeliste.

11 Vi er nu nået til to helt centrale vers i Peters Jul. I originalteksten overvældes den gode danske familie totalt af julens ånd og lader den fattige Rasmus komme indenfor. Rasmus får sågar en gammel trøje, og han får tilmed lov at se familiens billedbøger. Der er ikke et øje tørt. Også i 2010 kommer der gæster på kortvarige besøg hos den rige og lystige familie. Ottende del. Gæsterne. (Originaltitel: Et Besøg) Den fattige kvinde kan komme hertil. Når blot hun ser godt ud, og gerne vil ta fat på bordel og gade. Med retssikkerhed er det så som så, og hvis hun nægter, kan hun få af bagmanden et par flade. Hun kan kun cirka fem seks ord på dansk. Til gengæld behersker hun græsk og spansk samt tysk og det kvikke franske. Og den dag hun ligner en gammel klud, kan vort politi få smidt hende ud, så vi får frisk kød at granske.

12 Året rinder ud. Vi ser tilbage og kigger også lidt ængsteligt fremad. Niende del. Nytårsaften. I aften ender det gamle år, og derfor vi lidt at drikke får. De brune kager, som Pia bagte skal skylles ned, for slemt de smagte. Åh, hvor det buldrer derude! Hør! Der bankes voldsomt på Danmarks dør. Det var dog fandens! Vi tro de lige alting var ordnet med et par krige. Ak, vor regering er gået kold, så Lille Lars kaldes Bette Knold. Den nedtur bli r ikke nem at sælge til næste år, når vi skal vælge. Jeg tror, vi ta r thorningrosesøvn. Lidt lyserødt, når vi er på røv n, kan sikkert give os søde drømme om ny forbrugsfest i blide strømme. Vi hylder vort mantra: Mere vækst. Skønt det vel må sig s at vær komplekst, hvad merforbruget så gør ved kloden? Monstro vores skud vil ramme i foden? Nu det forbi, totusindogti med masser af ulvene-kommer-skrig. Vor samfundsmoral har kranie- og lårbrud. Mon den bli r rask af straffe og forbud? En slags undskyldning til læseren: Som ophavsmand til denne dogme-opdatering af værket, hvor originalens rytmer er bibeholdt, forstår jeg nu til fulde, hvorfor oplæsning af Peters Jul, allerede da jeg var barn, forekom mig at være en fælt gumpetung omgang. Men der er lys forude - der mangler kun to afsnit.

13 I dag skal man vist være ansat i den skrantende danske folkekirke for at mene, at det stadig er jul den sjette januar. Men måske vil politikernes gavehumør være stigende til den tid. Tiende del. Kan valgflæsk kurere tømmermænd? (Originaltitel: Helligtrekongers Aften) En fest er forbi, vi stønner slemt. Det er hverdag igen i landet. Hvert nytårsforsæt er ganske glemt, Kong Vinter bli r vredt forbandet. Fra Borgen bli r lovet guld og grønt, vi nærmer os valgets time. Partiernes løfter lyder kønt, men noget vil ikke rime. Hvordan rimer pisk på gulerod? Hvad vil Liberal Alliance? Hvor har den knaldrøde rose gro d? Nej hov! Den er vist orange? Glæd dig, kære læser, til at få julen helt overstået i elvte og sidste del,

14 Elvte og sidste del. Efter Julen. Måske bliver julestemningen bedre næste år? Og julen endte. Børnene skreg, imens de blev kørt den korte vej til skolen. De var ej kække. De sidder i klassen og keder sig, lærer kun lidt, kan det undre dig, hvis de finder på at pjække? De vokser op, hvordan skal det gå? Måske bli r de lømler med masker på, men så kommer politiet med glødende stave og fuld fart frem og slår journalisterne mellem dem og håber, det bli r fortiet. Og landet? Ja, det er et syn at se: De små ministre går uden ble. Halløj, hvor de taber klatten! Til sidst får de ministerpension, lad dem blot få hver eneste kron, De vil jo så gerne ha den. Men når en ny regering ta r fat, så håber vist mange inderligt, at der kommer helt nye tider. At den kan holde sig stueren, når den får plads på den grønne gren, og ej på principper skider. Yes! Vi nåede det, og endda i god tid før jul! Til de læsere, som eventuelt synes, at jeg har mishandlet klenodien Peters Jul (og måske endda selve julen) vil jeg måske en af dagene prøve at finde en julesang eller to med mere nissehumør. God jul. Originalen kan læses (og høres) her: