Kunsten at finde en stol at prutte i. Historien om Rumpetten er et udstillingsprojekt fra TRAPHOLT, museum for moderne kunst og design, Kolding.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kunsten at finde en stol at prutte i. Historien om Rumpetten er et udstillingsprojekt fra TRAPHOLT, museum for moderne kunst og design, Kolding."

Transkript

1 Rumpetten & de syv små stole Kunsten at finde en stol at prutte i Historien om Rumpetten er et udstillingsprojekt fra TRAPHOLT, museum for moderne kunst og design, Kolding. Udstillingen fortæller historien om Rumpetten, som kender sit behov for at prutte og søger en stol til at gøre det i. Alt efter hvilket materiale stolene er lavet af, opnår Rumpetten forskellige effekter af sit prutteri. På samme måde skal vi andre også definere vores behov og smag og vurdere en stol ud fra materiale og udformning, når vi skal vælge en stol. Stolen er en dagligdags ting, som vi normalt ikke tillægger nogen særlig betydning. Men alle stole er designet af en møbelformgiver ud fra en ide om, at netop denne stol skal udfylde en bestemt opgave (funktion) og have et særligt udseende (æstetisk udtryk). Gæster er velkomne til at prøve stolene, mens de oplever udstillingen. Man kan undervejs overveje, hvilke behov og hvilken smag man selv ville have, hvis man skulle vælge én af stolene. Udstillingen kan integreres i folkeskolens undervisning. Materialet lægger op til, at undervisere kombinerer dansk, interaktive medier, natur & teknik og billedkunst i tværfaglige forløb. På kan man downloade undervisningsmaterialer, som knytter sig til projektet. Udstillingen Rumpetten og de syv små stole kan lånes som vandreudstilling til børne- og skolebiblioteker mod et mindre omkostningsdækkende honorar. Se for at læse mere herom. Forfatter: Karen Grøn, Formidlingschef på Trapholt Illustrator: Birgitte Haahr Lund Projektassistent: Mia Hørup Økonomisk støtte: Børnekulturens Netværk og Varde modelkommuneforsøg

2 Panton Chair (1968) Verner Panton ( ) havde den opfattelse, at man sidder bedre på en farve, som man kan lide. Han mente ganske enkelt, at farver gennemlyser og påvirker os psykisk. Det er derfor ikke lige meget, hvad man sidder på. Panton var optaget af muligheden for at skabe en stol ud af ét materiale i én form - uden skruer og samlinger. Han var inspireret af nye tekniske muligheder. Det lykkedes i perioden at udvikle en stol i formbøjet krydsfinér. Men denne stol krævede, at der var en bundplade for at kunne holde. Panton ønskede at skabe en stol som kunne stå helt af sig selv. Efter endnu flere års eksperimenter og samarbejde med en producent i Basel, blev Panton Chair lanceret i 1967 og sat i produktion i Panton Chair var verdens første plaststol støbt i ét stykke, og den står i dag som et ikon over plastalderen. Han fik den produceret i udlandet, da ingen dansk virksomhed kunne rumme hans vilde ideer. Plastens forskelligheder Når noget er plast, så er det formbart. Der findes mange forskellige slags plast. Man kan skelne mellem naturligt plastiske materialer (horn, silke, læder etc.) og syntetiske plastiske materialer (PVC, nylon, polycarbonat etc.). Panton var optaget af hvordan farver påvirker os psykisk Både kunstnere og møbelformgivere har i det 20. århundrede været optagede og fascinerede af, at kunne skabe et værk ud af så få og sammenhængende midler som muligt. Her illustreret med en skulptur af Robert Jacobsen. Forskellige slags plastic bruges til forskellige ting. Valget af plasttype afhænger af hvilket udseende man ønsker at opnå, hvilken type produktion der giver mening og hvilket slid genstanden skal kunne tåle. Gennem årene har Panton Chair været produceret i flere forskellige slags plast. Oprindeligt var den lavet i smukt, glansfuldt glasfiber. Dette var desværre meget dyrt og krævede en del håndværksarbejde. Derefter blev den produceret i termoplast-polystyren. Desværre viste det sig, at stolen ældedes grimt, og at der var klager over, at den knækkede for let. I dag laves den i to udgaver. Der er en billig i polypropylen (PP), som giver en mat overflade. Der er en der er 4 gange så dyr i polyruethan (PUR), som ligner den oprindelige. Det er denne som vises i udstillingen.

3 X-Line (1977) Niels Jørgen Haugesen (1936) har forsøgt at lave en stol med brug af så minimalt materiale som muligt. Han har en forkærlighed for at nytænke og udfordre materialeforbrug og almindelige konstruktionsprincipper. Materialet er forkromet stål og en perforeret stålplade. I 1980 erne blev det meget moderne at indrette private hjem med produkter fra industrien og byggesektoren. Niels Jørgen Haugesens stole passer ind i denne stil, som blev kaldt high-tech. Stolen har sit navn efter det x, som man kan se i konstruktionen. Han er fascineret af skønheden i spinkle gitterkonstruktioner, der kendes fra moderne broer og højspændingsmaster. Det er hans ønske at give stolene et udseende, som minder om disse. X-line er blevet udviklet ud fra en masse videnskabelige analyser, hvor Haugesen har undersøgt hvor lidt materiale, der ville være nødvendigt for at kunne holde en siddende person. Konstruktionen har han understøttet af faste trekanter, som giver den en stærk konstruktion. X-line er desuden tænkt som stabel-stol, der ikke fylder meget, når mange af slagsen stilles i stabler. High-tech stilen benyttede ofte materialer som normalt blev benyttet i industrien eller byggesektoren. Eksempelvis Højspændingsmasternes enkle og stærke konstruktion var inspirationskilde til X-line stolens opbygning. ventilationsriste eller indkøbsvogne Stål Stål er et af de vigtigste materialer i vores moderne samfund. Det er det mest brugte materiale i maskiner, værktøj og moderne bygningskonstruktioner. Hele vores materielle kultur hviler på anvendelsen af dette materiale i stor målestok. Stål er meget stærkt i forhold til sin vægt. Det tåler stræk, vridnings- og bøjningsbelastninger. På samme tid kan det få næsten hvilken som helst form. Det er så hårdt, at det beholder formen trods påvirkning af varme, slag og slitage. Stål er et metal. Derfor er stål både varmeledende og strømledende. Derfor egner stål sig godt til gryder. Ofte er der håndtag i plast i stedet for stål, så man ikke brænder fingrene, når man skal servere. Derfor kan en stålstol virke både kold og varm at sidde i og det afhænger af, hvor den befinder sig.

4 Myren (1952) Arne Jacobsen ( ) tegnede Myren, som var verdens første hele formpressede skalstol i krydsfinér. Skallen monteres på et trebenet understel i stål og er et ægte møbel-eventyr Da Jacobsen første gang foreslog, at man skulle lave en stol på denne måde, troede producenten ikke på ideen. Men Jacobsen fik en aftale med kantinen på en fabrik, som gerne ville købe de første 400 eksemplarer. Stolen blev en succes, og i dag har den (+ dens storebror stolen 7 eren) solgt ikke mindre end 7 millioner eksemplarer! Stolen var udtryk for en demokratisk tankegang, hvor Jacobsen ønskede at lave en stol i høj kvalitet til en overkommelig pris, så almindelige mennesker også kunne få råd til den. Den skulle være prisbillig, behagelig og stabelbar. Derudover var Jacobsen fascineret af tanken om forenkling. Han var fascineret af tanken om en stol bøjet i ét enkelt stykke træ. Ideen var også at lave en stol, som skulle fylde mindst muligt ved et bord. Konkret skulle den kunne bruges til små køkkener eller kantiner. Derfor lavede Jacobsen en stol med tre ben. Jacobsen var inspireret af bløde organiske former fra naturen Flyindustrien under 2. Verdenskrig udviklede nye metoder til formpresning af stole. Dette betød helt nye muligheder for at lave stole industrielt. Formpresset træ Jacobsen benyttede en ny teknik med formpresset lamineret krydsfinér. Til flyindustrien under 2. Verdenskrig var der sket et stort teknologisk gennembrud, hvor man havde udviklet en ny syntetisk harpiks til at holde krydsfinéren sammen. Dermed fik man pludselig et materiale, som kunne formpresses maskinelt. Jacobsen fandt på at samle ni lag træfinér og to lag lærred, som blev limet sammen under varmepåvirkning og et enormt tryk i en stor presse. Det var lige før, at træet ikke kunne gøre dette uden at splintres. Men Jacobsen fandt på at gøre overgangen mellem sæde og ryg helt smal, for så kunne processen lykkes. Og samtidig fik stolen sit karakteristiske udtryk og kom til at ligne en myre.

5 Nobody Chair (2007) Komplot Design (Boris Berlin & Poul Christiansen) har med stolen Nobody Chair skabt en stol, hvis lige ikke er set før. Stolen er lavet af filt, som holder sig selv oppe uden stel. Den er formet i ét stykke og ligner et klæde, som er lagt over et møbel - men der er ikke nogen stol indenunder (der er no - body ). Den ligner næsten et spøgelse. Nobody Chair blev til, fordi det svenske fængselsvæsen i 2006 bad om et forslag til nye stole til cellerne i de svenske fængsler. Opgaven var meget specifik og lød umiddelbart svær at løse. Det var vigtigt at stolen ikke kunne: 1. bruges som våben i en slåskamp 2. bruges til at producere våben af 3. fungere som skjulested - den måtte ikke have hulninger, hvor værktøj eller våben kunne gemmes 4. bruges til at skabe larm ved for eksempel at slå den mod væggen På den anden side var det vigtigt, at den kunne: 1. være behagelig og hjemlig 2. bruges til alting og både fungere som lænestol og spisestol 3. vaskes nemt 4. flyttes nemt Nobody Chair er lavet af gamle plastflasker I stedet for at opleve de mange vanskelige krav fra fængselsvæsenet som en spændetrøje, så blev det til et frugtbart sæt af begrænsninger for designduoen, Komplot Design. Nobody Chair sælges i dag både til fængsler og private kunder.. Syntetisk filt - polyester Polyesterfilt består af fibertråde, der er lavet af plast. Den bedst egnede type plast er gennemsigtige plastflasker - eksempelvis colaflasker. Derfor bruges genbrugsmaterialer i produktionen af den filt, der bruges til Nobody Chair, hvilket gør stolen bæredygtig. Når man producerer filten til stolene, lægges flere lag tyndt filt oven på hinanden, hvorefter det køres gennem en maskine, hvor de mange lag gennembores af nåle. Dette gør, at filten bliver sammenhængende og stærk. Derefter dampbøjes filtstykket til stolens form i en stor varmluftovn. Her krymper filten, og stolen kommer ud i én hel og stærk form.

6 Louis Ghost (2002) Franske Philippe Starck (1949) er både designer og arkitekt. Han elsker at overraske med sit design, og tager ofte udgangspunkt i et kendt design, som han ændrer til noget nyt, humoristisk og overraskende. Starcks indstilling er, at design bør være holdbart ud over et hurtigt modelune. Starck synes, at plast er et fantastisk materiale. Det er moderne og giver rigtig mange muligheder for at lave nye former og ideer. Det vigtigste er imidlertid, at det han designer skal være funktionelt. Det skal kunne bruges, selvom det ser overraskende ud. Starck vil gerne demokratisere design. Det vil sige, at han ønsker at udvikle kvalitetsgenstande til lave priser, så flere mennesker kan få glæde af det. Han har designet alt fra møbler til almindelige husholdningsredskaber og motorcykler. Han indretter også restauranter og hoteller. Han indretter stederne som små drømmeverdener, der er helt anderledes end resten af verden. Starck kan lide at ironisere over fortidens design. I 1700-tallet levede i Frankrig en konge ved navnet Louis d. 15. I denne periode dyrkede man rokoko-stilen med svungne, elegante linjer, fornemt udtryk i træ og bemalede med gulddekorationer. Og det er den stil han har genskabt i plast. De sidste par år er Starck blevet meget optaget af verdens miljøproblemer. Han har derfor udviklet en vindturbine til private hjem, og arbejder pt. med en båd, som skal sejle ved solenergi og en hydrogen bil. Plast - polycarbonat (PC) Der findes mange forskellige slags plast. Valget af plast afhænger af hvad man skal bruge det til, og hvordan det skal se ud. Polycarbonat benyttes for eksempel til skudsikre vinduer, tagplader, politiskjolde og mobiltelefoner. Det er svært at sætte ild til og er meget stærkt. Dette er nødvendigt, da der er et meget stærkt slid på en stol. Da det er nemt at ridse, er det nødvendigt at lakere overfladen, så den ikke bliver grim for hurtigt.

7 Y-stolen ( ) Hans J. Wegner ( ) var både møbelsnedker og arkitekt. Derfor er næsten alle de 500 typer stole han nåede at udvikle, udført i træ. Wegners valg af træsort afhang af, hvordan stolen skulle se ud, og hvordan den var bygget. De fleste af Wegners stole er meget gennemarbejdede og lavet i hånden. De er kendte for at være lige smukke om man ser på dem fra oven eller nedefra, forfra eller bagfra. Wegner arbejdede i 1940 erne for FDB (Brugsen). Ideen var at lave enkle og prisbillige folkemøbler til 2-3 værelses lejligheder. Det var en vigtig værdi på dette tidspunkt, at almindelige mennesker skulle have prisbillig kvalitet. Mange af møblerne for FDB blev lavet i bøgetræ, hvilket var nyt på den tid. Grunden kan være, at man netop havde udviklet nye produktionsmetoder, hvilket gjorde det lettere at forarbejde bøg. En anden grund kan være, at 2. Verdenskrig gjorde det vanskeligt at importere træ fra andre lande. Y-stolen er inspireret af tankegangen i FDB-møblerne. Den er ikke så dyr som mange af Wegners andre stole, da den er industrielt fremstillet. Den er derfor ikke så krævende at fremstille. Wegner havde flere forskellige inspirationskilder til stolen. Wegner havde set en gammel kinesisk stol på et museum. Stolens ryglæn og armlæn var bøjet i ét stykke. På et andet museum havde Wegner set en amerikansk shakerstol. Stolen var meget enkel og sædet af papirgarn. Den danske møbelfabrikant Fritz Hansen bad i 1943 Wegner om at udvikle en stol til industriel produktion. Den skulle dampbøjes ligesom den kendte produktionssucces wienerstolen, hvor ryg og ben var bøjet ud af ét stykker. Fritz Hansen bad imidlertid Wegner om at tegne en stol, som skulle have et mindre stykke træ at dampbøje, da man ikke kunne skaffe træ til dampbøjning, der var langt nok i Danmark. Valget af træsort Y-stolen blev oprindeligt lavet i bøg og eg. Y-stolen findes i dag i mange forskellige træsorter og bemalede udgaver. Udstillingens udgave er i ask. Ask er en mere elastisk og sej træsort end bøg. Den er lettere at dampbøje og bearbejde end eg og bøg. Y-stolen er den af Wegners stole, som er blevet solgt i flest eksemplarer. Den står på mange biblioteker, lærerværelser, kontorer og private hjem.

8 Trinidad (1993) Nanna Ditzel ( ) ønskede med sit design at gøre vores verden friere, rigere og mere festlig. En stol skulle være klædelig - et billede i sig selv og en smuk ramme om den siddende. Nanna Ditzels stole skulle således fremhæve det indtryk, man fik af mennesket i stolen. Man skulle kunne sidde med stil og værdighed, og blive indrammet graciøst og nænsomt, som sad man i en blomst. Og selv når der ikke skulle sidde nogen i stolen - så mente Nanna Ditzel, at den burde være som en smuk skulptur i rummet i sig selv. Nanna Ditzel blev i 1980 erne interesseret i at lave en let og vifteformet skal-stol i krydsfinér, der ikke måtte blive for dyr. Netop da kom der en ny maskine (den femakslede CNC-styrede fræser) til Danmark, som gjorde det muligt at lave mønstre i skal-stole på en maskine. Ditzel så på en rejse til De Caribiske Øer flere smukke bygninger fra kolonitiden med smukke mønstre i træudskæringerne. Hun var meget inspireret af, hvordan træmønsteret spil- lede med lys og skygge. Hele livet var Ditzel inspireret af ting, der kan flyve. Hun ønskede, at stolen skulle virke vægtløs. Ditzels løsning blev salgssuccesen Trinidad stolen, som produceres industrielt og samles med skruer. Stolen kan stables, og ses i mange lægekonsultationer, kommuner, offentlige kontorer og i private hjem. Træfinér - krydsfinér Når man ser på en træplanke, kan man se, at der er årer langs med planken. Disse årer markerer træets struktur og fibre. Krydsfinér laves ved at lime tynde lag træ sammen med åretegningen skiftevis placeret vandret og lodret. Fibrenes vinkelrette placering på hinanden har netop givet krydsfinéren navn - fibrene krydser hinanden. Fordelene ved krydsfinér i forhold til massivt træ er flere. Det er billigere, da der er mindre spild end ved hele planker. Det er nemmere at forarbejde, da det ikke splintres eller slår sig. Krydsfinéren gør det desuden muligt at lave store flader, som ikke ændrer sig - hvilket massivt træ gør. Man kan derfor formbøje større flader til skaller, som benyttes til skalstole. Med krydsfinéren bliver det pludselig også muligt at samle stole med skruer, uden at stolen falder fra hinanden, da krydsfinér ikke som massivt træ udvider sig og trækker sig sammen i takt med luftfugtigheden. Udviklingen af krydsfinér tog fart under 2. Verdenskrig, hvor man udviklede krydsfinéren til flyvevåbnet.

9 Hvordan kan man undersøge design? Lidt vejledning til de som har lyst til at lære lidt mere om designanalyse Når man vil undersøge et stykke design kan det være en god ide at gå systematisk til værks, og undersøge henholdsvis den praktiske og den dekorative udfordring. Den praktiske udfordring Her kigger man på alt det, som har betydning for designets praktiske funktion. Det vil sige, at man for eksempel undersøger materialet, produktionsmetoden, farvens praktiske betydning, sikkerhed, anvendelighed, brugbarhed eller praktiske forhold. Den dekorative udfordring Dette punkt omhandler alt det, som har at gøre med designets udseende (æstetik) og symbolværdi. Det handler om livsstil, typer, smag, skønhed, inspiration, farve etc. Hvilket problem søges løst af hver enkelt stol? Der findes ingen færdige opskrifter på, hvordan man finder på et godt design. Grundlæggende handler det om at finde ud af, hvilket problem, der skal findes en løsning til. Når man undersøger et stykke design systematisk, kan man finde ud af hvilke problemer af praktisk eller dekorativ (æstetisk) art, netop dette design er sat i verden for at løse. I undervisningsmaterialet til dette projekt (www.trapholt.dk ) foreslås forskellige undersøgelsesmetoder til at efterforske de syv stole i udstillingen. Dette materiale vil kunne integreres i faget natur & teknik. Hvilket design passer til mine behov? Man kan også vælge at undersøge, hvad et stykke design gør for én selv. Her skal man først undersøge, hvilke behov man har. Derefter skal man finde ud af hvilket design, der opfylder dette behov. Behovet kan både være af praktisk og/eller dekorativ art. Det er denne type undersøgelse Rumpetten foretager. Til udstillingen er der udviklet et undervisningsforløb, hvor børnene undersøger deres egne behov og definerer de syv stole i forhold til disse behov. Til dette forløb indgår muligheden for at optage små filmsekvenser, hvor børnene udtrykker deres behov. Materialerne til dette kan lånes af bibliotekaren. Dette forløb kan integreres i fagene dansk og interaktive medier

1 LÆRERINTRODUKTION Dansk og Interaktive medier Rumpetten og de syv små stole

1 LÆRERINTRODUKTION Dansk og Interaktive medier Rumpetten og de syv små stole 1 LÆRER-INTRODUKTION Design i dansk/interaktive medier -om udstillingen Rumpetten og de syv små stole I denne del af undervisningsmaterialet til Rumpetten og de syv små stole, vil vi inspirere til at inddrage

Læs mere

ARNE JACOBSEN 1902-1971 MÅL DESIGN GARANTI POLSTRING

ARNE JACOBSEN 1902-1971 MÅL DESIGN GARANTI POLSTRING GRand Prix Arne Jacobsens Grand Prix stol blev introduceret af Fritz Hansen på designernes forårsudstilling på det Danske Kunstindustrimuseum i København i 1957. Senere samme år blev stolen udstillet på

Læs mere

Denne blanket SKAL udfyldes og vedhæftes din optagelses opgave.

Denne blanket SKAL udfyldes og vedhæftes din optagelses opgave. Birk Centerpark 5 Tel. +45 87 55 05 00 teko@viauc.dk DK-7400 Herning CVR 30 77 30 47 www. Viauc.dk/teko Specialevalgs skema Denne blanket SKAL udfyldes og vedhæftes din optagelses opgave. Navn: Ida Leerbæk

Læs mere

Chairik er komfort i stakkevis. En enkel og bekvem siddeplads for et publikum, der kommer og forsvinder igen. En mødestol for de magelige, barstol

Chairik er komfort i stakkevis. En enkel og bekvem siddeplads for et publikum, der kommer og forsvinder igen. En mødestol for de magelige, barstol CHAIRIK 2 Chairik er komfort i stakkevis. En enkel og bekvem siddeplads for et publikum, der kommer og forsvinder igen. En mødestol for de magelige, barstol for de ophøjede eller skalstol for de økonomiske.

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR HÅNDVÆRK OG DESIGN 2015

UNDERVISNINGSPLAN FOR HÅNDVÆRK OG DESIGN 2015 UNDERVISNINGSPLAN FOR HÅNDVÆRK OG DESIGN 2015 Overordnet formål med Håndværk og Design. På 4., 5. og 6., 7. klassetrin arbejder vi med Håndværk og Design. I 4. klasse inkluderer faget også et kvartalsforløb

Læs mere

Serie 8 blev oprindeligt designet til Danmarks Nationalbank. Den omtales ofte som Liljen. Serie 8 blev introduceret i 1968, og udgaven med armlæn,

Serie 8 blev oprindeligt designet til Danmarks Nationalbank. Den omtales ofte som Liljen. Serie 8 blev introduceret i 1968, og udgaven med armlæn, LilJEN Serie 8 blev oprindeligt designet til Danmarks Nationalbank Den omtales ofte som Liljen Serie 8 blev introduceret i 1968, og udgaven med armlæn, model, blev introduceret for markedet på den danske

Læs mere

Finn Juhls "Høvdingestol": Solgt 27. september 2012 hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner.

Finn Juhls Høvdingestol: Solgt 27. september 2012 hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner. 8 Finn Juhls "Høvdingestol": Solgt 27. september 2012 hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner. investering møbler Danske designmøbler Priserne på danske designermøbler er steget eksplosivt det seneste år, og

Læs mere

PIET HEIN (1905-1996) BRUNO MATHSSON (1907-1988) ARNE JACOBSEN (1902-1971) DESIGN BESKRIVELSE GARANTI

PIET HEIN (1905-1996) BRUNO MATHSSON (1907-1988) ARNE JACOBSEN (1902-1971) DESIGN BESKRIVELSE GARANTI BORD SERIE Bordserien omfatter Super-Elliptiske og Super-Cirkulære borde designet af Piet Hein og Bruno Mathsson samt cirkulære, kvadratiske og rektangulære borde designet af Arne Jacobsen Inspirationen

Læs mere

Råt & Rustikt. - med et Fransk Twist

Råt & Rustikt. - med et Fransk Twist Råt & Rustikt - med et Fransk Twist En kold og grå februarmorgen besøger vi Lilian i Bjerringbro. Straks vi er kommet indenfor, mærker vi en gæstfrihed og åbenhed. Vi føler os straks godt tilpas og snakken

Læs mere

Hos auktionshuset Bruun Rasmussen har man oplevet en sand eksplosion i prisen på gamle møbler af mere eller mindre ukendte designere.

Hos auktionshuset Bruun Rasmussen har man oplevet en sand eksplosion i prisen på gamle møbler af mere eller mindre ukendte designere. Hos auktionshuset Bruun Rasmussen har man oplevet en sand eksplosion i prisen på gamle møbler af mere eller mindre ukendte designere. Her auktionarius Jesper Bruun Rasmussen i aktion ved tidligere lejlighed.

Læs mere

5 gode DIY ideer til dig og din bolig. Af Henriette Villebro Riisom

5 gode DIY ideer til dig og din bolig. Af Henriette Villebro Riisom 5 gode DIY ideer til dig og din bolig Af Henriette Villebro Riisom Indholdsfortegnelse Fra gamle stole til smukke lysestager... 3 Blomsterskjuler af fiberbetonplade... 5 Nye møbler af dem du har i forvejen...

Læs mere

Fredericia Furniture Designdreven ledelse

Fredericia Furniture Designdreven ledelse Fredericia Furniture Designdreven ledelse Fredericia Furniture er en af Danmarks førende møbelproducenter og blev etableret i 1911 af N. P. Ravnsø under navnet Fredericia Stolefabrik. I 1955 overtog Andreas

Læs mere

Villa OpNed, CEBRA arkitekter. Højkantparket Ask

Villa OpNed, CEBRA arkitekter. Højkantparket Ask Højkantparket Ask Villa OpNed, CEBRA arkitekter Woodfl Højkantparket Merbau. MT Højgaard - Kbh. En stærk partner for arkitekter og bygherrer Luksusboliger på havnefronter, eksklusive firmadomiciler og

Læs mere

BILLEDJAGT PÅ FAABORG MUSEUM

BILLEDJAGT PÅ FAABORG MUSEUM BILLEDJAGT PÅ FAABORG MUSEUM Peter Hansen: Kai Nielsen modellerer Mads Rasmussen, 1913 UNDERVISNINGSMATERIALE FOR 4.-6. KLASSE MADS RASMUSSEN OG FAABORG MUSEUM I begyndelsen af 1910 fik konservesfabrikant

Læs mere

Indretning af skolen Klasseværelset

Indretning af skolen Klasseværelset Indretning af skolen Klasseværelset SONESSON INDRETNING lære lytte planlægge opbevare udvikle Den kreative arbejdsplads for store og små Få arbejdsmiljøer skal tilfredsstille så mange forskellige behov

Læs mere

MILJØ & Tests GARANTI

MILJØ & Tests GARANTI OXFORD Den originale udgave af Oxford stolen blev designet til professorerne på St Catherine s College i Oxford Stolens ekstra høje ryg fremstod som et symbol på prestige og skabte sit helt eget rum Professorstolen

Læs mere

TRENDY TYPEHUS. 100%dansk

TRENDY TYPEHUS. 100%dansk 100%dansk TRENDY TYPEHUS Tina og Claus Jeppesen valgte en utraditionel løsning, da de skulle bygge nyt hus. Et færdigbygget typehus blev hejst ind på den tomme grund komplet med køkken og bad. Siden har

Læs mere

DANISH RETRO. - en hyldest til de ukendte hænder

DANISH RETRO. - en hyldest til de ukendte hænder DANISH RETRO - en hyldest til de ukendte hænder OM DANISH RETRO DANISH RETRO en hyldest til de ukendte hænder er et dansk design-brand, som producerer og markedsfører retro-stole fra 1940 erne og 50

Læs mere

Bygning, hjem, museum

Bygning, hjem, museum Bygning, hjem, museum arkitektur på Ordrupgaard Undervisningsmateriale til udskolingen Arkitektur er bygninger. Bygninger til at leve i, til at opleve, til at lære i eller til at arbejde i. Arkitektur

Læs mere

MONTAGEVEJLEDNING (DK)

MONTAGEVEJLEDNING (DK) MONTAGEVEJLEDNING (DK) Tillykke med Deres nye møbel fra dk3 ROYAL SYSTEM reolen blev tegnet i 1948 af den legendariske danske designer og producent Poul Cadovius. Det var ét af verdens første væghængte

Læs mere

ZEBRADESIGN 01 /DESIGN 2013 / Zebra-collection

ZEBRADESIGN 01 /DESIGN 2013 / Zebra-collection ZEBRADESIGN På omslaget: Viggo fodskammel i hvid med sort siddepude i øko-læder 02 / DESIGN / Zebra Collection VELKOMMEN TIL ZEBRA COLLECTION En drøm. Alle mennesker har drømme, de begynder når vi er små

Læs mere

Styr PÅ det praktiske

Styr PÅ det praktiske Styr PÅ det praktiske OPBEVARING Sæt bøgerne til vægs, del opslagstavlen op, og gem rodet væg i lommer og kasser på hjul. Her kommer syv skarpe opbevaringsidéer samt en nem vejledning til, hvordan du fører

Læs mere

FOR DESIGN OG KUNSTHÅNDVÆRK

FOR DESIGN OG KUNSTHÅNDVÆRK K A N O N FOR DESIGN OG KUNSTHÅNDVÆRK KANON FOR DESIGN OG KUNSTHÅNDVÆRK INDHOLD 2 Indledning 01 Flora Danica 02 Thorvald Bindesbøl 03 Knud V. Engelhardt 04 Marie Gudme Leth 05 Gertrud Vasegaard 06 Poul

Læs mere

Svendeprøven for. Bådebygger uddannelsen

Svendeprøven for. Bådebygger uddannelsen Svendeprøven for Bådebygger uddannelsen SVP-1 Revideret bådebyggeruddannelse og ny svendeprøve I forbindelse med den seneste revision af de Maritime Håndværksfag i 2008 blev bådebyggeruddannelsens faglige

Læs mere

Fem grunde mere til at købe Kährs

Fem grunde mere til at købe Kährs Fem grunde mere til at købe Kährs Der er mange gode grunde til at vælge et gulv fra Kährs. Naturlig skønhed og teknisk overlegenhed, for eksempel. Her er et par stykker mere. 1 2 3 4 5 Længste erfaring

Læs mere

H O L D B A R T H Å N D V Æ R K A N N O 1 9 6 7 P R I S L I S T E 2 0 1 5

H O L D B A R T H Å N D V Æ R K A N N O 1 9 6 7 P R I S L I S T E 2 0 1 5 HOLDBART HÅNDVÆRK A N N O 1 9 6 7 PRISLISTE 2015 MODELOVERSIGT Prisliste 2015 REOL, MIDTERSPROSSE LODRET MODEL 1-24 MODEL 1 MODEL 2 MODEL 3 MODEL 4 MODEL 5 MODEL 6 MODEL 7 MODEL 9 MODEL 9 MODEL 10 MODEL

Læs mere

BORDPLADER KØKKENER DØRE INVENTAR MESSESTANDE. www.prowood.dk

BORDPLADER KØKKENER DØRE INVENTAR MESSESTANDE. www.prowood.dk www.prowood.dk BORDPLADER KØKKENER DØRE INVENTAR MESSESTANDE Specialprodukter i træ Pro-Wood producerer alle former for specialprodukter i træ efter kundens idé og behov. Vi fremstiller for eksempel nye

Læs mere

i en galakse langt væk

i en galakse langt væk Caroline Legrands lejlighed i London er et univers for sig selv. Indretningsarkitekten har skabt en unik parallelverden med vintagefund fra 1900-tallet og eksklusiv kunst. Tekst: Mette Nexmand Foto: Douglas

Læs mere

PORTFOL O. Mathias Riisgaard. +45 23398511 mail@mbriisgaard.dk. År 2014

PORTFOL O. Mathias Riisgaard. +45 23398511 mail@mbriisgaard.dk. År 2014 PORTFOL O Mathias Riisgaard +45 23398511 mail@mbriisgaard.dk År 2014 Indhold Kettlebell Side 2-3 Trædrejebænk Side 4-5 Træ Gulvlampe Side 8-9 Træstol Side 10-11 PROJEKTER Kettlebell 4. semesterprojekt

Læs mere

Stylet orden. Hun indretter med indføling: Side X NYT FRITIDSHUS. energivinduer. www.lilje-huset.dk

Stylet orden. Hun indretter med indføling: Side X NYT FRITIDSHUS. energivinduer. www.lilje-huset.dk Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis fredag 13. juli 2012 Hun indretter med indføling: Stylet orden Side X 70 23 15 23 jna.dk energivinduer Spar op til 35% nu kontakt os for mere info udstilling: Kratholmvej

Læs mere

RUngsted UdenFor detaljer Pernille Vest Maja HaHne regild torben djenner 76 RUM

RUngsted UdenFor detaljer Pernille Vest Maja HaHne regild torben djenner 76 RUM BOLIG rungsted UDENFOR Huset er bygget i perioden 1925-26 og tegnet af den danske maler og arkitekt Georg Jacobsen til en tobaksgrosserer og opført i gule halve flensborgsten. Terrassen, der vender ud

Læs mere

Samuel. - en underlig fisk

Samuel. - en underlig fisk Samuel - en underlig fisk Fantasistafetten i Højen og Troldhøjen - oktober/november 2014 Der var engang en underlig blå fisk, der hed Samuel. Den kunne svømme ganske hurtigt - især hvis der var nogen efter

Læs mere

BUSAKTIVITETER efterår 2015

BUSAKTIVITETER efterår 2015 BUSAKTIVITETER efterår 2015 HEART & Carl-Henning Pedersen og Else Alfelts Museum tilbyder en række aktiviteter i forbindelse med booking af kulturbussen. Tilbuddene er opdelt efter: Aktiviteter på HEART

Læs mere

M O N S T R U M. Materiale og konstruktionsbeskrivelse

M O N S T R U M. Materiale og konstruktionsbeskrivelse Materiale og konstruktionsbeskrivelse 2014 Generelt om konstruktion og materialer Alle MONSTRUMs legeredskaber er konstrueret af tømmer i miljøvenlig, PEFC certificeret, gennemimprægneret, nordisk SUPERWOOD,

Læs mere

Billedet fortæller historier

Billedet fortæller historier Billedet fortæller historier 1. - 5. klassetrin. Billedkunst, dansk og historie H.A. Brendekilde (1857-1942): Udslidt, 1889 Olie på lærred, 207 x 270 cm FOR MEGET LÆNGE siden snart 125 år - malede en ung

Læs mere

Sov bedre. - mærk en forskel

Sov bedre. - mærk en forskel Sov bedre - mærk en forskel [ Værd at vide ] Du behøver ikke at vide, hvad der er i din madras for at ligge godt. Men vi ved, hvad du behøver for at ligge godt og få en god nats søvn. Den viden bruger

Læs mere

rolige farver i sydfrankrig

rolige farver i sydfrankrig Af Vanessa Popplewell foto: Joanna Maclennnan/living Inside rolige farver i sydfrankrig Det fine franske hus emmer af historie og sydfransk charme. Husets beboere har sat det i stand fra kælder til kvist

Læs mere

MED BILLEDHUGGERENS ØJNE

MED BILLEDHUGGERENS ØJNE MED BILLEDHUGGERENS ØJNE Undervisningsmateriale til særudstillingen ILDSJÆL Anne Marie Carl-Nielsen 150 år BRANDTS, Jernbanegade 13, Odense ( tidligere Fyns Kunstmuseum ) Kære underviser De fire opgaver

Læs mere

Som noget nyt tilbyder Trapholt arkitekturworkshop for 1. -10. klasse.

Som noget nyt tilbyder Trapholt arkitekturworkshop for 1. -10. klasse. AKTIVITETER 2015 Trapholt ligger Æblehaven 23 og nås med bus nr. 4 mod Strandhuse/Nr. Bjert fra Kolding Rutebilstation. Husk at det er gratis at låne vores madpakkehus Trappergården - reservering anbefales.

Læs mere

Indhold... Info... 4-5. Kosmetisk hjælp til køkken 6-7. Plads til 2 sofaer 8-9. Ekstra værelse tak. Hundehus 11-12. Køkken/ bryggers 13-14

Indhold... Info... 4-5. Kosmetisk hjælp til køkken 6-7. Plads til 2 sofaer 8-9. Ekstra værelse tak. Hundehus 11-12. Køkken/ bryggers 13-14 Info... Indhold... Tak fordi du købte min E-bog! Efter download, har du bogen til evigt eje! Men husk at det ikke er tilladt at videregive bogen, lægge den op på sociale medier på nettet, låne ud til andre

Læs mere

Arbejdstitel: 168 Sorterede Variationer. Et forslag til Bygningsintegreret Kunst Niels Bohr Bygningen Kunstspot J. I. Af Tommy Støckel September 2013

Arbejdstitel: 168 Sorterede Variationer. Et forslag til Bygningsintegreret Kunst Niels Bohr Bygningen Kunstspot J. I. Af Tommy Støckel September 2013 Arbejdstitel: 168 Sorterede Variationer Et forslag til Bygningsintegreret Kunst Niels Bohr Bygningen Kunstspot J. I Af Tommy Støckel September 2013 Tommy Støckel Forslag til bygningsintegreret kunstværk

Læs mere

At have en have parker og havearkitektur i et kunsthistorisk perspektiv

At have en have parker og havearkitektur i et kunsthistorisk perspektiv At have en have parker og havearkitektur i et kunsthistorisk perspektiv Et undervisningsforløb af Sophie Holm Strøm Arkitektur TITEL PÅ FORLØB Indhold/tekster/materiale At have en have (intro til billedkunst)

Læs mere

DANSK Design af Jens Quistgaard

DANSK Design af Jens Quistgaard DANSK Design af Jens Quistgaard Målgruppe: Mellemtrin UNDERVISNING HEART HERNING MUSEUM OF CONTEMPORARY ART BIRK CENTERPARK 8 DK 7400 HERNING WWW.HEARTMUS.DK Forenkling uden fattiggørelse det er mit motto

Læs mere

Sløjdforløb målrettet til en 6.klasse, eller et udskolingsvalghold

Sløjdforløb målrettet til en 6.klasse, eller et udskolingsvalghold Sløjdforløb målrettet til en 6.klasse, eller et udskolingsvalghold Jeg har i år fået mulighed for at få sløjd i 7.klasse, så denne klasse nu har haft sløjd siden 5.klasse. Tidligere havde de kun i 5-6

Læs mere

Naturen, byen og kunsten

Naturen, byen og kunsten Tekst: Katrine Minddal Redigering: Karsten Elmose Vad Layout og grafik: Inger Chamilla Schäffer, Grafikhuset Naturen, byen og kunsten Fag Formål Billedkunst og dansk Træning i billedanalyse. Kendskab til

Læs mere

Planter påvirker dit velvære

Planter påvirker dit velvære 12 Planter påvirker dit velvære Planters betydning for indeklimaet Jeg vil her nævne nogle meget interessante undersøgelser. Rumforskningscentret NASA i USA har i mange år forsket i forbedring af luft

Læs mere

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

Nyt nationalt skovprogram

Nyt nationalt skovprogram Nyt nationalt skovprogram Trends i anvendelsen af træ til byggeri 3. marts 2014 1 Markedsledende inden for industrielt fremstillet modulbyggeri (Modulbyggeri med træ som bærende konstruktion) 2 Modulproduktion

Læs mere

gavekatalog B2B efterår 2013

gavekatalog B2B efterår 2013 gavekatalog B2B efterår 2013 Gave 1 Grantræer Topstjerne Vejl. pris gave 1 kr. 879,80 Vejl. pris gave 2 kr. 499,95 Gave 2 Topstjerne Selv små detaljer kan gøre en stor forskel, når der skal pustes nyt

Læs mere

RBM Noor - en spændende kollektion af kantine- og konferencestole.

RBM Noor - en spændende kollektion af kantine- og konferencestole. RBM Noor - en spændende kollektion af kantine- og konferencestole. Et bredt sortiment af farverige stole, der er nemme at sætte sammen i ethvert rum eller miljø. En moderne stol, hvis kendetegn er atmosfære,

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR P-FAG 2014

UNDERVISNINGSPLAN FOR P-FAG 2014 UNDERVISNINGSPLAN FOR P-FAG 2014 Overordnet formål med P-fag På 4., 5. og 6. klassetrin arbejder vi med faget P-fag, som omfatter Billedkunst, Håndværk og design og Madkundskab. Undervisningen i de tre

Læs mere

BAG OM Sika Design, Vipp, Multiform, Malling + Living. TRENDS OG FARVER Forår/sommer 15 og efterår/vinter 15/16

BAG OM Sika Design, Vipp, Multiform, Malling + Living. TRENDS OG FARVER Forår/sommer 15 og efterår/vinter 15/16 BAG OM Sika Design, Vipp, Multiform, Malling + Living TRENDS OG FARVER Forår/sommer 15 og efterår/vinter 15/16 TEMA: RUM & ARKITEKTUR Tidsånden har sat sig igennem i byplanlægningen Fremtidens boligudtryk

Læs mere

Enkelt og funktionelt og med plads til den røde værktøjskasse

Enkelt og funktionelt og med plads til den røde værktøjskasse Stuen er lys, og indrettet enkelt og funktionelt. Langbordet har Adam tegnet og fået lavet. Understellet er lavet af en smed, og pladen er derefter tilpasset. Foldedørene ved altanen kan åbnes helt op,

Læs mere

Ren minimalisme for ordensmennesker

Ren minimalisme for ordensmennesker Vibeke og Steffen von Monrath Bruun gik grundigt til værks, da de overtog et af de karakteri stiske Friis og Moltke-vinkelhuse på Tingstedet i Brabrand. Huset blev gennemrenoveret og fremstår i dag som

Læs mere

Undervisningsplan for de praktisk-musiske fag

Undervisningsplan for de praktisk-musiske fag Undervisningsplan for de praktisk-musiske fag Definition: De praktisk-musiske musiske fag omfatter fagene sløjd, billedkunst, håndarbejde, hjemkundskab og musik. Formålet med undervisningen er, at eleverne

Læs mere

KAN EN BAMSE FÅ ET NYT LIV?

KAN EN BAMSE FÅ ET NYT LIV? ? Eleverne skal undersøge, hvilke alternative muligheder der er til at smide sit brugte legetøj ud i skraldespanden. De skal lære om, hvad det betyder for miljø og ressourceforbruget, hvis man i stedet

Læs mere

Grundopskrift på. - strikket oppefra og ned og nedfældet af Liselotte Weller på to kopper kaffe og en lækker, hjemmebagt bolle.

Grundopskrift på. - strikket oppefra og ned og nedfældet af Liselotte Weller på to kopper kaffe og en lækker, hjemmebagt bolle. Disclaimer: Opskriften er til fri afbenyttelse i nonkommercielle sammenhænge. Det betyder, at du ikke må videresælge opskriften hverken som din egen eller som min. Du må heller ikke regne med nogen former

Læs mere

Naturen trækkes ind i salonen

Naturen trækkes ind i salonen Naturen trækkes ind i salonen Personlig og en unik atmosfære har været kodeordene for René Beck, da han skulle indrette Uné ved Skodsborg Kurhotel og Spa. Dyrehaven og Øresund er inspirationskilderne i

Læs mere

Mona Lisa Willads Petersen, Pæd. konsulent Karen Grøn, Museumsdirektør på Trapholt Kristine Karlshøj, Leder af Nicolai for Børn Eva Knutz, Phd på

Mona Lisa Willads Petersen, Pæd. konsulent Karen Grøn, Museumsdirektør på Trapholt Kristine Karlshøj, Leder af Nicolai for Børn Eva Knutz, Phd på Mona Lisa Willads Petersen, Pæd. konsulent Karen Grøn, Museumsdirektør på Trapholt Kristine Karlshøj, Leder af Nicolai for Børn Eva Knutz, Phd på Designskolen Kolding Lena Krogsgaard, Bachelor studerende

Læs mere

I forløbet Plast arbejdes med plasts opbygning, anvendelse, genbrug og de miljømæssige konsekvenser ved brugen af plast.

I forløbet Plast arbejdes med plasts opbygning, anvendelse, genbrug og de miljømæssige konsekvenser ved brugen af plast. Plast Niveau: 9. klasse Varighed: 8 lektioner Præsentation: I forløbet Plast arbejdes med plasts opbygning, anvendelse, genbrug og de miljømæssige konsekvenser ved brugen af plast. Forløbet består af 6

Læs mere

128 BO BEDRE Nr. 5 2013. Af Julie Vöge. Foto Lisbett Wedendahl

128 BO BEDRE Nr. 5 2013. Af Julie Vöge. Foto Lisbett Wedendahl Aldo Pascarelli elsker det enkle udtryk i sit byhus i Connecticut, USA, som er opstået ved at skrælle alle overflødige lag af. Passionen for det enkle kommer fra hans danske kone, Christine, som havde

Læs mere

DANSKE VINDUER OG DØRE

DANSKE VINDUER OG DØRE DANSKE VINDUER OG DØRE www.danske-vinduer.dk Dansk kvalitet efter dine mål og ønsker EN MODERNE VIRKSOMHED Danske Vinduer og Døre er en selvstændig producent af vinduer og døre til de danske forbrugere.

Læs mere

Billedkunst/ Billedkommunikation/ Udstilling og formidling/ Eleven kan formidle viden med billeder

Billedkunst/ Billedkommunikation/ Udstilling og formidling/ Eleven kan formidle viden med billeder Opgaveforslag til de kreative fag Nedenstående opgaver er alle relateret til temaet Vær kreativ. På hjemmesiden finder du vejledninger og videoer, der gør det nemt at gå til de enkelte opgaver. Tegn mayaernes

Læs mere

porten til århus MARMOR I MANGE FARVER, ÅDRET TRÆVÆRK OG TEMPERAMALING. DET ER ET IMPONERENDE SKUE AT BEVÆGE SIG OP AD TRAPPEN I DEN

porten til århus MARMOR I MANGE FARVER, ÅDRET TRÆVÆRK OG TEMPERAMALING. DET ER ET IMPONERENDE SKUE AT BEVÆGE SIG OP AD TRAPPEN I DEN Tekst: Henrik Terney Foto: Thomas Yde porten til århus MARMOR I MANGE FARVER, ÅDRET TRÆVÆRK OG TEMPERAMALING. DET ER ET IMPONERENDE SKUE AT BEVÆGE SIG OP AD TRAPPEN I DEN SMUKKE GAMLE EJENDOM, MEJLBORG

Læs mere

Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis fredag 17. januar 2014. Familiedesign: Bidt af gravhunde. Side 8-12

Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis fredag 17. januar 2014. Familiedesign: Bidt af gravhunde. Side 8-12 Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis fredag 17. januar 2014 Familiedesign: Bidt af gravhunde Side 8-12 Kontakt Redaktion Ansvarshavende redaktør: Per Westergård Redaktionschef: Peter Rasmussen Entréen

Læs mere

læn dig tilbage og nyd forskellen

læn dig tilbage og nyd forskellen Savo s3 læn dig tilbage og nyd forskellen Sæt dig i en Savo S3. Juster siddehøjden og læn dig tilbage. Du mærker forskellen med det samme. Mærker hvordan stolens leddelte ryg følger din egen rygrad og

Læs mere

Suppleringskataloget Kapitel 7 Mærkning

Suppleringskataloget Kapitel 7 Mærkning Forsikring & Pension november 2014 Suppleringskataloget Kapitel 7 Mærkning Forsikring & Pension Philip Heymans Allé 1 2900 Hellerup Tlf. 41 91 91 91 www.forsikringogpension.dk Indholdsfortegnelse 10 Indledning...

Læs mere

FRA TRONSTOL TIL SLÆNGESTOL DESIGNMUSEUM DANMARK

FRA TRONSTOL TIL SLÆNGESTOL DESIGNMUSEUM DANMARK FRA TRONSTOL TIL SLÆNGESTOL FRA TRONSTOL TIL SLÆNGESTOL Der findes et utal af stole: Hængestole, slængestole, liggestole, klapstole, klismosstole, spisestuestole, foldestole, bærestole, barberstole, rullestole,

Læs mere

Glas kan gøre underværker. Man kan tegne og skrive beskeder til sig selv og hinanden på den glatte overflade. Giver man glasset en farvet bagside,

Glas kan gøre underværker. Man kan tegne og skrive beskeder til sig selv og hinanden på den glatte overflade. Giver man glasset en farvet bagside, Glas kan gøre underværker. Man kan tegne og skrive beskeder til sig selv og hinanden på den glatte overflade. Giver man glasset en farvet bagside, får det dybde og bliver en smuk dekoration i sig selv.

Læs mere

Beyond Reach. 1. marts til 13. april 2014

Beyond Reach. 1. marts til 13. april 2014 En lærerguide Beyond Reach 1. marts til 13. april 2014 Introduktion Kære underviser Fra 1. marts til 13. april 2014 præsenterer Den Frie Udstillingsbygning en ny udstilling med værker specielt skabt til

Læs mere

Ideer til undervisning - med inspiration fra Hammershøi. I min morfars kones stue - Hammerhøj

Ideer til undervisning - med inspiration fra Hammershøi. I min morfars kones stue - Hammerhøj Ideer til undervisning - med inspiration fra Hammershøi I min morfars kones stue - Hammerhøj Bogen tager afsæt i et af Vilhelm Hammershøis billeder Interiør. Åbne døre. Strandgade 30. 1905. Sammen med

Læs mere

,,Børge. Der er ingen japanske turister denne

,,Børge. Der er ingen japanske turister denne 8 Living Møbeldesign SØNDAG DEN 11. MARTS 2012 Havearkitekten Morten Klint, som indrettede den store, skrå grund på fortrinlig vis, skabte en have med solkroge og op til fire meter brede hække, der snildt

Læs mere

ANALYSE OG GENTEGNING

ANALYSE OG GENTEGNING ANALYSE OG GENTEGNING 17-12-2014 Det arkitektoniske værk Schröder House blev bygget i 1924 i Utrecht af den hollandske arkitekt Gerrit Rietveld til Fru- Schröder-Schräder og hendes 3 børn. Efter hendes

Læs mere

Affald. Trinmål for 2. og 4. klassetrin for natur/teknik. Trin 1: Trin 2: AF FALD 43

Affald. Trinmål for 2. og 4. klassetrin for natur/teknik. Trin 1: Trin 2: AF FALD 43 AF FALD 43 Affald Trinmål for 2. og 4. klassetrin for natur/teknik Trin 1: sortere og navngive materialer og stoffer fra dagligdagen efter egne kriterier og enkle givne kriterier, herunder form, farve,

Læs mere

konventum lo-skolens konferencecenter - et særligt sted

konventum lo-skolens konferencecenter - et særligt sted konventum lo-skolens konferencecenter - et særligt sted Originalitet, mangfoldighed, æstetik og kvalitet... Med grundigt forankrede værdier fremstår Konventum Lo-skolens konferencecenter som et kvalitetsmættet

Læs mere

Hent flere billeder her NB. Jacob Juhl skal krediteres ved brug af fotos.

Hent flere billeder her NB. Jacob Juhl skal krediteres ved brug af fotos. Nyhedsbrev ProKK, september 2014 Der er sket en hel del i ProKK i 2014, og af samme grund har nyhedsbrevet været længe undervejs. Vi afholdt workshops og møder op til Epidemics, som blev vist i KHA i sensommeren.

Læs mere

køkken & bad Copyright: Oplægget må ikke viderebringes eller fremvisses til anden part uden accept fra opretshaver: JENSENplus A/S www.jensenplus.dk.

køkken & bad Copyright: Oplægget må ikke viderebringes eller fremvisses til anden part uden accept fra opretshaver: JENSENplus A/S www.jensenplus.dk. køkken & bad velkommen til JENSENplus JENSENplus A/S har gennem snart 60 år markeret sig som én af de førende indenfor produktion af specialinventar til kontrakt- og privatmarkedet. Særlig fremtrædende

Læs mere

FÅ HELE VERDEN INDENFOR

FÅ HELE VERDEN INDENFOR FÅ HELE VERDEN INDENFOR Vægkort, glober, atlas, dug, tapet, gulvlaminering og meget mere! Firmakatalog Her i vores nye katalog kan du se et lille udvalg af vores store sortiment. Nordisk Korthandel er

Læs mere

Livet i hjemmet stiller store krav til køkkenudstyret hver dag. FAVORIT køkkenudstyr er testet i henhold til de højeste standarder for kvalitet og

Livet i hjemmet stiller store krav til køkkenudstyret hver dag. FAVORIT køkkenudstyr er testet i henhold til de højeste standarder for kvalitet og FAVORIT 26_012 Livet i hjemmet stiller store krav til køkkenudstyret hver dag. FAVORIT køkkenudstyr er testet i henhold til de højeste standarder for kvalitet og holdbarhed og er designet, så det opfylder

Læs mere

Forord...1. 4. Konkurrencegenet vågner... 29. 5. Iværksætteri er også et fag...41. 6. Forretningen eksploderer...53

Forord...1. 4. Konkurrencegenet vågner... 29. 5. Iværksætteri er også et fag...41. 6. Forretningen eksploderer...53 Bog 1 af 3 Forfattere : Casper Blom og journalist Carsten Lorenzen Udgiver, salg og distribution: Casperblom.dk Forlag: Video2web.dk Korrekturlæsning: Maria Jensen Sat med The Serif 10/14 pt Trykt hos:

Læs mere

A COMPANY INSPIRATION MØBELINSPIRATION SIDE 1

A COMPANY INSPIRATION MØBELINSPIRATION SIDE 1 A COMPANY MØBEL SIDE 1 KVALITET HOLDBARHED DYNAMISK UDTRYK SAMMENHÆNG FLEKSIBILITET ENKELT TIDSLØST TIDSLØSHED Kontorindretning Udgangspunktet i indretningen af kontoret har været at understøtte en moderne

Læs mere

Tarifold t-office. Optimer din arbejdsplads med stilrene og ergonomiske arkiverings moduler fra Tarifold

Tarifold t-office. Optimer din arbejdsplads med stilrene og ergonomiske arkiverings moduler fra Tarifold Tarifold t-office Optimer din arbejdsplads med stilrene og ergonomiske arkiverings moduler fra Tarifold 704309 A4 Lommer i miljøvenligt polypropylene med forstærket stålramme. Monteres med et enkelt klik

Læs mere

SPROG bruger vi. når vi vil meddele os til vores omgivelser. Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser.

SPROG bruger vi. når vi vil meddele os til vores omgivelser. Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser. SPROG bruger vi når vi vil meddele os til vores omgivelser Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser. til at tænke med Det er vigtigt at holde sig for øje, at udvikling

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

15.693,- Spisebord m/2 plader og 6 stole

15.693,- Spisebord m/2 plader og 6 stole MØBELkup! fra Danmarks største møbelkæde 15.693,- Spisebord m/2 plader og 6 stole SPAR 4.000,- skovby 71 spisebord m/2 plader: Sort/hvid laminat. Mål 109x190/290 cm. Kr. 9.499,- stol 66 monteret med stof

Læs mere

Arkitektur HEART Undervisningsforløb målrettet mellemtrinnet

Arkitektur HEART Undervisningsforløb målrettet mellemtrinnet Samarbejdsprojekt mellem Lundgårdskolen og HEART/ undervisning UNDERVISNING HEART HERNING MUSEUM OF CONTEMPORARY ART BIRK CENTERPARK 8 DK 7400 HERNING WWW.HEARTMUS.DK Arkitektur HEART Undervisningsforløb

Læs mere

ONV Husene. www.m2.dk

ONV Husene. www.m2.dk ONV Husene www.m2.dk INDHOLD Arkitekttegnede huse Individualitet 4 Fleksibilitet 6 Funktionalitet 8 Kvalitet 10 Økonomi 12 Proces 14 Tid 16 M2 18 4 INDIVIDUALITET> Skræddersyet typehus INDIVIDUALITET

Læs mere

Pleje og vedligeholdelses dokumentation

Pleje og vedligeholdelses dokumentation Rev: 05.oktober.2015 Bano toilet støttehåndtag / ryglæn / brusestang / støttehåndtag til væg / brusesæder / tilbehør BANO DANMARK A/S Møllehaven 8 4040 Jyllinge - Danmark 1-5 Bano toilet støttehåndtag

Læs mere

Program Eksklusivt for Museumsklubbens medlemmer. 29.5. En aften med Anne Marie Carl-Nielsen Fyns Kunstmuseum

Program Eksklusivt for Museumsklubbens medlemmer. 29.5. En aften med Anne Marie Carl-Nielsen Fyns Kunstmuseum 2013 Program Eksklusivt for Museumsklubbens medlemmer 16.1. ECHO Dialogudstilling Fyns Kunstmuseum 27.2. På rejse med H.C. Andersen H.C. Andersens Hus 21.3. En bid af historien 30.4. En landsby på H.C.

Læs mere

Aktiviteter 3.-4. klasse

Aktiviteter 3.-4. klasse Sorter affald Engangshandsker En pose affald 3 kasser til sortering af affald, fx papkasser Tusser Lim Et stort stykke plastik eller en voksdug Tag 3 stykker papir. Skriv genbrug på det ene stykke papir,

Læs mere

Lav dit eget Design på dine gæsteprodukter - Vi giver klichéomkostningerne. Værdi ca. kr. 2000,-

Lav dit eget Design på dine gæsteprodukter - Vi giver klichéomkostningerne. Værdi ca. kr. 2000,- Nr. 4/2010 Pang...! Vi giver klichéomkostningerne Værdi ca. kr. 2000,- Lav dit eget Design på dine gæsteprodukter - Vi giver klichéomkostningerne. Værdi ca. kr. 2000,- Sæbe, Shampoo, Shower gel eller Bodylotion

Læs mere

LindabTopline. Det stærke og smukke tag. til renovering og nybyggeri

LindabTopline. Det stærke og smukke tag. til renovering og nybyggeri LindabTopline Produktbrochure LindabTopline Det stærke og smukke tag til renovering og nybyggeri DK 5.01.01 SEP 04 2 LindabTopline Så flot kan det gøres Der er ikke noget som et nyt tag, der kan ændre

Læs mere

EN DØR ER IKKE BARE EN DØR

EN DØR ER IKKE BARE EN DØR Januar 2011 Skræddersyede førsteklasses dørløsninger som kan tilpasses dit hjems personlige stil EN DØR ER IKKE BARE EN DØR Du kan opleve Selection dørløsninger hos udvalgte forhandlere. Find dem og en

Læs mere

50 BO BEDRE Nr. 1 2014. Af Marina Lykkesteen. Foto Andreas Mikkel Hansen

50 BO BEDRE Nr. 1 2014. Af Marina Lykkesteen. Foto Andreas Mikkel Hansen Hjem med sjæl Den gamle 1800-tals patriciervilla i oprindelig stand nord for København var umiddelbart ikke, hvad Helle Holstein og hendes familie havde forestillet sig som deres minimalistisk og stramt

Læs mere

Ophold. på hotel koldingfjord i afslappende omgivelser

Ophold. på hotel koldingfjord i afslappende omgivelser Ophold på hotel koldingfjord i afslappende omgivelser Smuk beliggenhed Imponerende arkitektur Hotel Koldingfjord ligger midt i den smukkeste natur omkranset af 25 ha fredskov og direkte ned til Kolding

Læs mere

SMART OPBEVARING AF VÆRKTØJ

SMART OPBEVARING AF VÆRKTØJ SMART OPBEVARING AF VÆRKTØJ 2 VÆRKTØJSTASKER 3 VÆRKTØJSBÆLTER 7 SØMPOSER 12 VÆRKTØJSORDNERE 12 TILBEHØR TIL BÆLTER 13 DIVERSE 19 SALGSMATERIALER NOTER 22 INDHOLDSFORTEGNELSE MED VARENUMRE 23 INDHOLD 3

Læs mere

Hvilken karakter på 13-skalaen vil du give skolens undervisning og læringsmiljø?

Hvilken karakter på 13-skalaen vil du give skolens undervisning og læringsmiljø? UNDERVISNINGSMILJØUNDERSØGELSE /min mening om undervisningsmiljø og trivsel på skolen Hvilken linje/værksted går du på? Er du: kvinde: 29 (59,2%) mand: 20 (40,8%) Hvor gammel er du?_gennemsnit: 20,4 år.

Læs mere

Nemt hurtigt - billigt

Nemt hurtigt - billigt Nemt hurtigt - billigt gør-det-selv tvis.as 1 Tvis gør-det-selv er et stort udvalg af kvalitetsprodukter i flere forskellige stilarter, som kan leveres usamlet eller samlet mod en beskeden merpris Color-Laminat

Læs mere

JAIME Hayón 1974- MILJØ & TESTS DESIGN BESKRIVELSE MÅL GARANTI

JAIME Hayón 1974- MILJØ & TESTS DESIGN BESKRIVELSE MÅL GARANTI FAVN FAVN er en sofa designet af Jaime Hayón for Fritz Hansen. Favn; det danske ord for omfavnelse, er resultatet af en kreativ dialog mellem den spanske designer og Fritz Hansen. JAIME Hayón 1974- Spansk

Læs mere