Kunsten at finde en stol at prutte i. Historien om Rumpetten er et udstillingsprojekt fra TRAPHOLT, museum for moderne kunst og design, Kolding.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kunsten at finde en stol at prutte i. Historien om Rumpetten er et udstillingsprojekt fra TRAPHOLT, museum for moderne kunst og design, Kolding."

Transkript

1 Rumpetten & de syv små stole Kunsten at finde en stol at prutte i Historien om Rumpetten er et udstillingsprojekt fra TRAPHOLT, museum for moderne kunst og design, Kolding. Udstillingen fortæller historien om Rumpetten, som kender sit behov for at prutte og søger en stol til at gøre det i. Alt efter hvilket materiale stolene er lavet af, opnår Rumpetten forskellige effekter af sit prutteri. På samme måde skal vi andre også definere vores behov og smag og vurdere en stol ud fra materiale og udformning, når vi skal vælge en stol. Stolen er en dagligdags ting, som vi normalt ikke tillægger nogen særlig betydning. Men alle stole er designet af en møbelformgiver ud fra en ide om, at netop denne stol skal udfylde en bestemt opgave (funktion) og have et særligt udseende (æstetisk udtryk). Gæster er velkomne til at prøve stolene, mens de oplever udstillingen. Man kan undervejs overveje, hvilke behov og hvilken smag man selv ville have, hvis man skulle vælge én af stolene. Udstillingen kan integreres i folkeskolens undervisning. Materialet lægger op til, at undervisere kombinerer dansk, interaktive medier, natur & teknik og billedkunst i tværfaglige forløb. På kan man downloade undervisningsmaterialer, som knytter sig til projektet. Udstillingen Rumpetten og de syv små stole kan lånes som vandreudstilling til børne- og skolebiblioteker mod et mindre omkostningsdækkende honorar. Se for at læse mere herom. Forfatter: Karen Grøn, Formidlingschef på Trapholt Illustrator: Birgitte Haahr Lund Projektassistent: Mia Hørup Økonomisk støtte: Børnekulturens Netværk og Varde modelkommuneforsøg

2 Panton Chair (1968) Verner Panton ( ) havde den opfattelse, at man sidder bedre på en farve, som man kan lide. Han mente ganske enkelt, at farver gennemlyser og påvirker os psykisk. Det er derfor ikke lige meget, hvad man sidder på. Panton var optaget af muligheden for at skabe en stol ud af ét materiale i én form - uden skruer og samlinger. Han var inspireret af nye tekniske muligheder. Det lykkedes i perioden at udvikle en stol i formbøjet krydsfinér. Men denne stol krævede, at der var en bundplade for at kunne holde. Panton ønskede at skabe en stol som kunne stå helt af sig selv. Efter endnu flere års eksperimenter og samarbejde med en producent i Basel, blev Panton Chair lanceret i 1967 og sat i produktion i Panton Chair var verdens første plaststol støbt i ét stykke, og den står i dag som et ikon over plastalderen. Han fik den produceret i udlandet, da ingen dansk virksomhed kunne rumme hans vilde ideer. Plastens forskelligheder Når noget er plast, så er det formbart. Der findes mange forskellige slags plast. Man kan skelne mellem naturligt plastiske materialer (horn, silke, læder etc.) og syntetiske plastiske materialer (PVC, nylon, polycarbonat etc.). Panton var optaget af hvordan farver påvirker os psykisk Både kunstnere og møbelformgivere har i det 20. århundrede været optagede og fascinerede af, at kunne skabe et værk ud af så få og sammenhængende midler som muligt. Her illustreret med en skulptur af Robert Jacobsen. Forskellige slags plastic bruges til forskellige ting. Valget af plasttype afhænger af hvilket udseende man ønsker at opnå, hvilken type produktion der giver mening og hvilket slid genstanden skal kunne tåle. Gennem årene har Panton Chair været produceret i flere forskellige slags plast. Oprindeligt var den lavet i smukt, glansfuldt glasfiber. Dette var desværre meget dyrt og krævede en del håndværksarbejde. Derefter blev den produceret i termoplast-polystyren. Desværre viste det sig, at stolen ældedes grimt, og at der var klager over, at den knækkede for let. I dag laves den i to udgaver. Der er en billig i polypropylen (PP), som giver en mat overflade. Der er en der er 4 gange så dyr i polyruethan (PUR), som ligner den oprindelige. Det er denne som vises i udstillingen.

3 X-Line (1977) Niels Jørgen Haugesen (1936) har forsøgt at lave en stol med brug af så minimalt materiale som muligt. Han har en forkærlighed for at nytænke og udfordre materialeforbrug og almindelige konstruktionsprincipper. Materialet er forkromet stål og en perforeret stålplade. I 1980 erne blev det meget moderne at indrette private hjem med produkter fra industrien og byggesektoren. Niels Jørgen Haugesens stole passer ind i denne stil, som blev kaldt high-tech. Stolen har sit navn efter det x, som man kan se i konstruktionen. Han er fascineret af skønheden i spinkle gitterkonstruktioner, der kendes fra moderne broer og højspændingsmaster. Det er hans ønske at give stolene et udseende, som minder om disse. X-line er blevet udviklet ud fra en masse videnskabelige analyser, hvor Haugesen har undersøgt hvor lidt materiale, der ville være nødvendigt for at kunne holde en siddende person. Konstruktionen har han understøttet af faste trekanter, som giver den en stærk konstruktion. X-line er desuden tænkt som stabel-stol, der ikke fylder meget, når mange af slagsen stilles i stabler. High-tech stilen benyttede ofte materialer som normalt blev benyttet i industrien eller byggesektoren. Eksempelvis Højspændingsmasternes enkle og stærke konstruktion var inspirationskilde til X-line stolens opbygning. ventilationsriste eller indkøbsvogne Stål Stål er et af de vigtigste materialer i vores moderne samfund. Det er det mest brugte materiale i maskiner, værktøj og moderne bygningskonstruktioner. Hele vores materielle kultur hviler på anvendelsen af dette materiale i stor målestok. Stål er meget stærkt i forhold til sin vægt. Det tåler stræk, vridnings- og bøjningsbelastninger. På samme tid kan det få næsten hvilken som helst form. Det er så hårdt, at det beholder formen trods påvirkning af varme, slag og slitage. Stål er et metal. Derfor er stål både varmeledende og strømledende. Derfor egner stål sig godt til gryder. Ofte er der håndtag i plast i stedet for stål, så man ikke brænder fingrene, når man skal servere. Derfor kan en stålstol virke både kold og varm at sidde i og det afhænger af, hvor den befinder sig.

4 Myren (1952) Arne Jacobsen ( ) tegnede Myren, som var verdens første hele formpressede skalstol i krydsfinér. Skallen monteres på et trebenet understel i stål og er et ægte møbel-eventyr Da Jacobsen første gang foreslog, at man skulle lave en stol på denne måde, troede producenten ikke på ideen. Men Jacobsen fik en aftale med kantinen på en fabrik, som gerne ville købe de første 400 eksemplarer. Stolen blev en succes, og i dag har den (+ dens storebror stolen 7 eren) solgt ikke mindre end 7 millioner eksemplarer! Stolen var udtryk for en demokratisk tankegang, hvor Jacobsen ønskede at lave en stol i høj kvalitet til en overkommelig pris, så almindelige mennesker også kunne få råd til den. Den skulle være prisbillig, behagelig og stabelbar. Derudover var Jacobsen fascineret af tanken om forenkling. Han var fascineret af tanken om en stol bøjet i ét enkelt stykke træ. Ideen var også at lave en stol, som skulle fylde mindst muligt ved et bord. Konkret skulle den kunne bruges til små køkkener eller kantiner. Derfor lavede Jacobsen en stol med tre ben. Jacobsen var inspireret af bløde organiske former fra naturen Flyindustrien under 2. Verdenskrig udviklede nye metoder til formpresning af stole. Dette betød helt nye muligheder for at lave stole industrielt. Formpresset træ Jacobsen benyttede en ny teknik med formpresset lamineret krydsfinér. Til flyindustrien under 2. Verdenskrig var der sket et stort teknologisk gennembrud, hvor man havde udviklet en ny syntetisk harpiks til at holde krydsfinéren sammen. Dermed fik man pludselig et materiale, som kunne formpresses maskinelt. Jacobsen fandt på at samle ni lag træfinér og to lag lærred, som blev limet sammen under varmepåvirkning og et enormt tryk i en stor presse. Det var lige før, at træet ikke kunne gøre dette uden at splintres. Men Jacobsen fandt på at gøre overgangen mellem sæde og ryg helt smal, for så kunne processen lykkes. Og samtidig fik stolen sit karakteristiske udtryk og kom til at ligne en myre.

5 Nobody Chair (2007) Komplot Design (Boris Berlin & Poul Christiansen) har med stolen Nobody Chair skabt en stol, hvis lige ikke er set før. Stolen er lavet af filt, som holder sig selv oppe uden stel. Den er formet i ét stykke og ligner et klæde, som er lagt over et møbel - men der er ikke nogen stol indenunder (der er no - body ). Den ligner næsten et spøgelse. Nobody Chair blev til, fordi det svenske fængselsvæsen i 2006 bad om et forslag til nye stole til cellerne i de svenske fængsler. Opgaven var meget specifik og lød umiddelbart svær at løse. Det var vigtigt at stolen ikke kunne: 1. bruges som våben i en slåskamp 2. bruges til at producere våben af 3. fungere som skjulested - den måtte ikke have hulninger, hvor værktøj eller våben kunne gemmes 4. bruges til at skabe larm ved for eksempel at slå den mod væggen På den anden side var det vigtigt, at den kunne: 1. være behagelig og hjemlig 2. bruges til alting og både fungere som lænestol og spisestol 3. vaskes nemt 4. flyttes nemt Nobody Chair er lavet af gamle plastflasker I stedet for at opleve de mange vanskelige krav fra fængselsvæsenet som en spændetrøje, så blev det til et frugtbart sæt af begrænsninger for designduoen, Komplot Design. Nobody Chair sælges i dag både til fængsler og private kunder.. Syntetisk filt - polyester Polyesterfilt består af fibertråde, der er lavet af plast. Den bedst egnede type plast er gennemsigtige plastflasker - eksempelvis colaflasker. Derfor bruges genbrugsmaterialer i produktionen af den filt, der bruges til Nobody Chair, hvilket gør stolen bæredygtig. Når man producerer filten til stolene, lægges flere lag tyndt filt oven på hinanden, hvorefter det køres gennem en maskine, hvor de mange lag gennembores af nåle. Dette gør, at filten bliver sammenhængende og stærk. Derefter dampbøjes filtstykket til stolens form i en stor varmluftovn. Her krymper filten, og stolen kommer ud i én hel og stærk form.

6 Louis Ghost (2002) Franske Philippe Starck (1949) er både designer og arkitekt. Han elsker at overraske med sit design, og tager ofte udgangspunkt i et kendt design, som han ændrer til noget nyt, humoristisk og overraskende. Starcks indstilling er, at design bør være holdbart ud over et hurtigt modelune. Starck synes, at plast er et fantastisk materiale. Det er moderne og giver rigtig mange muligheder for at lave nye former og ideer. Det vigtigste er imidlertid, at det han designer skal være funktionelt. Det skal kunne bruges, selvom det ser overraskende ud. Starck vil gerne demokratisere design. Det vil sige, at han ønsker at udvikle kvalitetsgenstande til lave priser, så flere mennesker kan få glæde af det. Han har designet alt fra møbler til almindelige husholdningsredskaber og motorcykler. Han indretter også restauranter og hoteller. Han indretter stederne som små drømmeverdener, der er helt anderledes end resten af verden. Starck kan lide at ironisere over fortidens design. I 1700-tallet levede i Frankrig en konge ved navnet Louis d. 15. I denne periode dyrkede man rokoko-stilen med svungne, elegante linjer, fornemt udtryk i træ og bemalede med gulddekorationer. Og det er den stil han har genskabt i plast. De sidste par år er Starck blevet meget optaget af verdens miljøproblemer. Han har derfor udviklet en vindturbine til private hjem, og arbejder pt. med en båd, som skal sejle ved solenergi og en hydrogen bil. Plast - polycarbonat (PC) Der findes mange forskellige slags plast. Valget af plast afhænger af hvad man skal bruge det til, og hvordan det skal se ud. Polycarbonat benyttes for eksempel til skudsikre vinduer, tagplader, politiskjolde og mobiltelefoner. Det er svært at sætte ild til og er meget stærkt. Dette er nødvendigt, da der er et meget stærkt slid på en stol. Da det er nemt at ridse, er det nødvendigt at lakere overfladen, så den ikke bliver grim for hurtigt.

7 Y-stolen ( ) Hans J. Wegner ( ) var både møbelsnedker og arkitekt. Derfor er næsten alle de 500 typer stole han nåede at udvikle, udført i træ. Wegners valg af træsort afhang af, hvordan stolen skulle se ud, og hvordan den var bygget. De fleste af Wegners stole er meget gennemarbejdede og lavet i hånden. De er kendte for at være lige smukke om man ser på dem fra oven eller nedefra, forfra eller bagfra. Wegner arbejdede i 1940 erne for FDB (Brugsen). Ideen var at lave enkle og prisbillige folkemøbler til 2-3 værelses lejligheder. Det var en vigtig værdi på dette tidspunkt, at almindelige mennesker skulle have prisbillig kvalitet. Mange af møblerne for FDB blev lavet i bøgetræ, hvilket var nyt på den tid. Grunden kan være, at man netop havde udviklet nye produktionsmetoder, hvilket gjorde det lettere at forarbejde bøg. En anden grund kan være, at 2. Verdenskrig gjorde det vanskeligt at importere træ fra andre lande. Y-stolen er inspireret af tankegangen i FDB-møblerne. Den er ikke så dyr som mange af Wegners andre stole, da den er industrielt fremstillet. Den er derfor ikke så krævende at fremstille. Wegner havde flere forskellige inspirationskilder til stolen. Wegner havde set en gammel kinesisk stol på et museum. Stolens ryglæn og armlæn var bøjet i ét stykke. På et andet museum havde Wegner set en amerikansk shakerstol. Stolen var meget enkel og sædet af papirgarn. Den danske møbelfabrikant Fritz Hansen bad i 1943 Wegner om at udvikle en stol til industriel produktion. Den skulle dampbøjes ligesom den kendte produktionssucces wienerstolen, hvor ryg og ben var bøjet ud af ét stykker. Fritz Hansen bad imidlertid Wegner om at tegne en stol, som skulle have et mindre stykke træ at dampbøje, da man ikke kunne skaffe træ til dampbøjning, der var langt nok i Danmark. Valget af træsort Y-stolen blev oprindeligt lavet i bøg og eg. Y-stolen findes i dag i mange forskellige træsorter og bemalede udgaver. Udstillingens udgave er i ask. Ask er en mere elastisk og sej træsort end bøg. Den er lettere at dampbøje og bearbejde end eg og bøg. Y-stolen er den af Wegners stole, som er blevet solgt i flest eksemplarer. Den står på mange biblioteker, lærerværelser, kontorer og private hjem.

8 Trinidad (1993) Nanna Ditzel ( ) ønskede med sit design at gøre vores verden friere, rigere og mere festlig. En stol skulle være klædelig - et billede i sig selv og en smuk ramme om den siddende. Nanna Ditzels stole skulle således fremhæve det indtryk, man fik af mennesket i stolen. Man skulle kunne sidde med stil og værdighed, og blive indrammet graciøst og nænsomt, som sad man i en blomst. Og selv når der ikke skulle sidde nogen i stolen - så mente Nanna Ditzel, at den burde være som en smuk skulptur i rummet i sig selv. Nanna Ditzel blev i 1980 erne interesseret i at lave en let og vifteformet skal-stol i krydsfinér, der ikke måtte blive for dyr. Netop da kom der en ny maskine (den femakslede CNC-styrede fræser) til Danmark, som gjorde det muligt at lave mønstre i skal-stole på en maskine. Ditzel så på en rejse til De Caribiske Øer flere smukke bygninger fra kolonitiden med smukke mønstre i træudskæringerne. Hun var meget inspireret af, hvordan træmønsteret spil- lede med lys og skygge. Hele livet var Ditzel inspireret af ting, der kan flyve. Hun ønskede, at stolen skulle virke vægtløs. Ditzels løsning blev salgssuccesen Trinidad stolen, som produceres industrielt og samles med skruer. Stolen kan stables, og ses i mange lægekonsultationer, kommuner, offentlige kontorer og i private hjem. Træfinér - krydsfinér Når man ser på en træplanke, kan man se, at der er årer langs med planken. Disse årer markerer træets struktur og fibre. Krydsfinér laves ved at lime tynde lag træ sammen med åretegningen skiftevis placeret vandret og lodret. Fibrenes vinkelrette placering på hinanden har netop givet krydsfinéren navn - fibrene krydser hinanden. Fordelene ved krydsfinér i forhold til massivt træ er flere. Det er billigere, da der er mindre spild end ved hele planker. Det er nemmere at forarbejde, da det ikke splintres eller slår sig. Krydsfinéren gør det desuden muligt at lave store flader, som ikke ændrer sig - hvilket massivt træ gør. Man kan derfor formbøje større flader til skaller, som benyttes til skalstole. Med krydsfinéren bliver det pludselig også muligt at samle stole med skruer, uden at stolen falder fra hinanden, da krydsfinér ikke som massivt træ udvider sig og trækker sig sammen i takt med luftfugtigheden. Udviklingen af krydsfinér tog fart under 2. Verdenskrig, hvor man udviklede krydsfinéren til flyvevåbnet.

9 Hvordan kan man undersøge design? Lidt vejledning til de som har lyst til at lære lidt mere om designanalyse Når man vil undersøge et stykke design kan det være en god ide at gå systematisk til værks, og undersøge henholdsvis den praktiske og den dekorative udfordring. Den praktiske udfordring Her kigger man på alt det, som har betydning for designets praktiske funktion. Det vil sige, at man for eksempel undersøger materialet, produktionsmetoden, farvens praktiske betydning, sikkerhed, anvendelighed, brugbarhed eller praktiske forhold. Den dekorative udfordring Dette punkt omhandler alt det, som har at gøre med designets udseende (æstetik) og symbolværdi. Det handler om livsstil, typer, smag, skønhed, inspiration, farve etc. Hvilket problem søges løst af hver enkelt stol? Der findes ingen færdige opskrifter på, hvordan man finder på et godt design. Grundlæggende handler det om at finde ud af, hvilket problem, der skal findes en løsning til. Når man undersøger et stykke design systematisk, kan man finde ud af hvilke problemer af praktisk eller dekorativ (æstetisk) art, netop dette design er sat i verden for at løse. I undervisningsmaterialet til dette projekt (www.trapholt.dk ) foreslås forskellige undersøgelsesmetoder til at efterforske de syv stole i udstillingen. Dette materiale vil kunne integreres i faget natur & teknik. Hvilket design passer til mine behov? Man kan også vælge at undersøge, hvad et stykke design gør for én selv. Her skal man først undersøge, hvilke behov man har. Derefter skal man finde ud af hvilket design, der opfylder dette behov. Behovet kan både være af praktisk og/eller dekorativ art. Det er denne type undersøgelse Rumpetten foretager. Til udstillingen er der udviklet et undervisningsforløb, hvor børnene undersøger deres egne behov og definerer de syv stole i forhold til disse behov. Til dette forløb indgår muligheden for at optage små filmsekvenser, hvor børnene udtrykker deres behov. Materialerne til dette kan lånes af bibliotekaren. Dette forløb kan integreres i fagene dansk og interaktive medier

DANSK FORM DESIGN FRA DET 20. ÅRHUNDREDE

DANSK FORM DESIGN FRA DET 20. ÅRHUNDREDE DANSK FORM DESIGN FRA DET 20. ÅRHUNDREDE Kataloget Dansk form præsenterer udvalgte værker fra Kunstindustrimuseets omfattende samling af design fra det 20. århundrede. Dansk form Design fra det 20. århundrede

Læs mere

Møbelmesteren. Y-stolen Y-stolen fra 1950 er en af Wegners mest kendte. Stolen, der

Møbelmesteren. Y-stolen Y-stolen fra 1950 er en af Wegners mest kendte. Stolen, der KULTUR T E L E F O N : 33 75 75 75. KULTUR-, DEBAT- OG NAVNEREDAKTØR: JESPER BEINOV SOUSCHEF: JESPER EISING DAGENS AVISANSVARLIGE: JESPER EISING B B.DK /KULTUR FA X : 33 75 20 20. K U LT U R @ B E R L

Læs mere

SKUFFER, SKABE OG SKRIN HJEMMETS OPBEVARINGSMØBLER FØR OG NU DESIGNMUSEUM DANMARK

SKUFFER, SKABE OG SKRIN HJEMMETS OPBEVARINGSMØBLER FØR OG NU DESIGNMUSEUM DANMARK SKUFFER, SKABE OG SKRIN HJEMMETS OPBEVARINGSMØBLER FØR OG NU Vis mig dit skab, og jeg skal fortælle dig, hvem du er! Vi har altid fortalt historier igennem måden, vi indretter vores bolig på. Opbevaringsmøblets

Læs mere

Vi sætter Fokus på beskrivelserne af Elevernes alsidige personlige udvikling

Vi sætter Fokus på beskrivelserne af Elevernes alsidige personlige udvikling Vi sætter Fokus på beskrivelserne af Elevernes alsidige personlige udvikling Følgende oplæg er skrevet af fra Uddannelsesstyrelsens håndbogsserie nr. 11-2003 Grundskolen med vore egne kommentarer tilføjet

Læs mere

A K RY L PÅ L Æ R R E D M A L D I G G L A D MAL DIG GLAD

A K RY L PÅ L Æ R R E D M A L D I G G L A D MAL DIG GLAD A K RY L PÅ L Æ R R E D M A L D I G G L A D m ø b e r g s f o r l a g MAL DIG GLAD MAL DIG GLAD af Susanne Møberg Copyright Møbergs Forlag, 2008 1. udgave 1. oplag Layout og foto: Søren Larsen Tlf. +45

Læs mere

praktisk-musiske fag

praktisk-musiske fag Velkommen til samarbejde Hvordan kan VORES BØRN lære mere i skolen? Glæden ved at SKABE OG FORME om de praktisk-musiske fag i skolen Tekst af Niels Rebsdorf, Karen Sandager og Jørgen Mogensen AKTIVE FORÆLDRE

Læs mere

Læremidler støtte og udvikling

Læremidler støtte og udvikling Læremidler støtte og udvikling Lektor ph.d. Bodil Nielsen Læremidler skal udarbejdes med henblik på at de bedst muligt støtter og udfordrer elever i deres læreprocesser, men samtidig er det vigtigt at

Læs mere

Doo-wop farverig, eksklusiv og multianvendelig. Tenka Gammelgaard lys i en kunstners univers. Nicolai Bergmann lys og blomster harmoni i Tokyo

Doo-wop farverig, eksklusiv og multianvendelig. Tenka Gammelgaard lys i en kunstners univers. Nicolai Bergmann lys og blomster harmoni i Tokyo Doo-wop farverig, eksklusiv og multianvendelig Tenka Gammelgaard lys i en kunstners univers Nicolai Bergmann lys og blomster harmoni i Tokyo En keramikers passion for PH 1 L Lys i de mørke tider Dagene

Læs mere

14 STØTTE OVER TID. Da det tager lang tid at erkende tabet og indrette sig i det nye liv, ønsker mange efterladte støtte over tid.

14 STØTTE OVER TID. Da det tager lang tid at erkende tabet og indrette sig i det nye liv, ønsker mange efterladte støtte over tid. 95 14 STØTTE OVER TID Det tager tid at erkende, at ægtefællen er død og indrette sig i det nye liv. Derfor ønsker efterladte støtte over tid, en vedholdende opmærksomhed og interesse fra omgangskredsen.

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

Design i Folkeskolen. Inspiration til design- og innovationspædagogik

Design i Folkeskolen. Inspiration til design- og innovationspædagogik Design i Folke Inspiration til design- og innovationspædagogik Copyright: Trapholt Udgivelsesår: 2013 Tekst: Kirsten Jensen, Trapholt Gitte Stokholm Klausen, Lyshøj Grith Rasmussen, Munkevængets Skole

Læs mere

Foden indenfor. job i mindre og mellemstore virksomheder

Foden indenfor. job i mindre og mellemstore virksomheder Foden indenfor job i mindre og mellemstore virksomheder Foden indenfor job i mindre og mellemstore virksomheder 2012 Mike Wenøe og Jacob Høedt Larsen Grafisk tilrettelæggelse, Louise Maj Hansen ISBN: 978-87-92918-00-0

Læs mere

Det enkle liv. "Børnene er vores katalysator" JA TAK

Det enkle liv. Børnene er vores katalysator JA TAK Det enkle liv JA TAK "Børnene er vores katalysator" Anna og Carsten flyttede fra byen til Bornholm og blev selvstændige. Det gav dem det familieliv, de altid burde have haft, fortæller de. AF HEIDI VESTERBERG.

Læs mere

Bæredygtighed og innovation i skole og læreruddannelse nødvendige udfordringer

Bæredygtighed og innovation i skole og læreruddannelse nødvendige udfordringer Søren Breiting, Ulla Kjær Kaspersen og Poul Kristensen Bæredygtighed og innovation i skole og læreruddannelse nødvendige udfordringer Læreruddannelsen ved University College Lillebaelt & Forskningsprogram

Læs mere

Projektopgaven 9. klasse

Projektopgaven 9. klasse Projektopgaven 9. klasse http://www.emu.dk/elever7-10/projektarbejde/projektopgaven/ Projektopgaven i 9. klasse Projektopgaven er en tværfaglig opgave, hvor du bruger forskellige fags indhold og metoder.

Læs mere

Indledning sociale problemer, idéer,

Indledning sociale problemer, idéer, Indledning sociale problemer, idéer, opfindelser og innovationer De fleste private forretnings- og produktområder baserer sig på en række teknologiske, metodiske eller organisatoriske landevindinger, der

Læs mere

Rammeplan for det pædagogiske arbejde med de 0-10 årige. - om det betydningsfulde i børns læring og udvikling

Rammeplan for det pædagogiske arbejde med de 0-10 årige. - om det betydningsfulde i børns læring og udvikling Rammeplan for det pædagogiske arbejde med de 0-10 årige - om det betydningsfulde i børns læring og udvikling Rammeplanen er udarbejdet med udgangspunkt i Børnepolitikken og det fælles værdigrundlag for

Læs mere

Det handler om velstand og velfærd //

Det handler om velstand og velfærd // Det handler om velstand og velfærd // Forord // Danmark har et produktivitetsproblem. I de senere år er produktionen pr. arbejdstime steget meget langsommere, end vi tidligere var vant til. Den er også

Læs mere

EVALUERING AF SOCIAL COACHING STØTTE TIL FORANDRING

EVALUERING AF SOCIAL COACHING STØTTE TIL FORANDRING EVALUERING AF SOCIAL COACHING STØTTE TIL FORANDRING Af Ivan Christensen, Anne Sørensen & Christoffer Zeuthen Socialt Udviklingscenter SUS 1 INDHOLD 1. INDLEDNING... 3 KORT OM SOCIAL COACHING, FUNDAMENTET

Læs mere

ÉN STOR FAMILIE TRIVSEL I DEN LILLE VIRKSOMHED

ÉN STOR FAMILIE TRIVSEL I DEN LILLE VIRKSOMHED ÉN STOR FAMILIE TRIVSEL I DEN LILLE VIRKSOMHED En håndbog om hvordan man kan gøre noget ved det psykiske arbejdsmiljø Kolofon Udarbejdelsen af denne håndbog er medfinansieret af Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur,

Læs mere

Livets ligning går sjældent op

Livets ligning går sjældent op Livets ligning går sjældent op Af Jacob Folke Rasmussen En af gaverne, ved at samarbejde med børn, hvis liv har været under indflydelse af forskellige problemstillinger, er, at de ting, der har været på

Læs mere

DET EKSPERIMENTERENDE FÆLLESSKAB

DET EKSPERIMENTERENDE FÆLLESSKAB DET EKSPERIMENTERENDE FÆLLESSKAB Børn og voksnes leg med medier og teknologi Ole Caprani Lektor Datalogisk Institut, Aarhus Universitet. Klaus Thestrup Ph.d. studerende Institut for Informations og Medievidenskab,

Læs mere

bakspejlet 14 Det føles som at flyve ud i verdensrummet Er tiden løbet fra samling? skridt til mere matematik i børnehøjde uderum inderum

bakspejlet 14 Det føles som at flyve ud i verdensrummet Er tiden løbet fra samling? skridt til mere matematik i børnehøjde uderum inderum SKAb rum Med IdeNtItet SIde 18 børn lærer AF HINANdeN SIde 28 brug MUSIKKeN SoM redskab SIde 38 bakspejlet 14 ForSKNING og Ny VIdeN om dagtilbud, danmarks evalueringsinstitut Er tiden løbet fra samling?

Læs mere

SMS-FIX DIN MOTIVATION TIL LÆSNING

SMS-FIX DIN MOTIVATION TIL LÆSNING SMS-FIX DIN MOTIVATION TIL LÆSNING 1 2 INDHOLDSFORTEGNELSE Forord...3 Resumé...3 Indledning...4 Præsentation af projekt SMS-fix...4 Evalueringens metode...4 En baggrundsrapport og en artikel...4 De to

Læs mere

RETHINK BUSINESS CASESAMLING

RETHINK BUSINESS CASESAMLING RETHINK BUSINESS CASESAMLING INDHOLD Introduktion til casesamling Tværgående cases baseret på evaluering af LB Analyse Vejen til effekt i Rethink Business Styrker opnået via deltagelse i Rethink Business

Læs mere

UNG PÅ VEJ I FÅG. Kogebog til et succesfuldt vejledningsforløb ved Ungdommens Uddannelsesvejledning Nordvestsjælland

UNG PÅ VEJ I FÅG. Kogebog til et succesfuldt vejledningsforløb ved Ungdommens Uddannelsesvejledning Nordvestsjælland UNG PÅ VEJ I FÅG Kogebog til et succesfuldt vejledningsforløb ved Når man fokuserer på mål og kompetencer, er det ligesom første stolpe i at finde ud af, hvad man er god til. Det kan man ikke lære af sig

Læs mere

I ga n g. med pædagogiske læreplaner. Inspirationsmateriale til udarbejdelse og evaluering af pædagogiske læreplaner i dagtilbud

I ga n g. med pædagogiske læreplaner. Inspirationsmateriale til udarbejdelse og evaluering af pædagogiske læreplaner i dagtilbud I ga n g med pædagogiske læreplaner Inspirationsmateriale til udarbejdelse og evaluering af pædagogiske læreplaner i dagtilbud Forord af familie- og forbrugerminister Carina Christensen (k) en børnehave

Læs mere

Din virksomhed i WE-økonomien

Din virksomhed i WE-økonomien Din virksomhed i WE-økonomien Vi er intenst forbundne. Vi er indbyrdes afhængige. Vi er del af en global økonomi med lange, komplekse værdikæder. Vi udveksler produkter, tjenester og viden som aldrig før.

Læs mere

Find din type. før du søger job. Find din type, før du søger job. Fredi Falk Vogelius

Find din type. før du søger job. Find din type, før du søger job. Fredi Falk Vogelius Find din type, før du søger job Fredi Falk Vogelius Find din type før du søger job > Kend dit talent og dine skjulte ressourcer > Vælg det job, der passer til dig > Prøv en personlighedstest på Facebook

Læs mere

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ

ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ ET GODT PSYKISK ARBEJDSMILJØ hver dag Inspiration til en systematisk indsats DET NATIONALE FORSKNINGSCENTER FOR ARBEJDSMILJØ Arbejdstilsynet Indhold Et godt psykisk arbejdsmiljø hver dag. Inspiration til

Læs mere