Teltopstilleruddannelsen Koordinering af teltmontage

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Teltopstilleruddannelsen Koordinering af teltmontage"

Transkript

1 Teltopstilleruddannelsen Koordinering af teltmontage SUS, Serviceerhvervenes Efteruddannelsesudvalg Michael Friis Marts 2015

2 Undervisningsministeriet. (december 2011). Materialet er udviklet af Serviceerhvervenes Efteruddannelsesudvalg i samarbejde Michael Friis. Materialet kan frit viderebearbejdes med angivelse af følgende tekst: Koordinering af teltmontage, (marts 2015) udviklet for Undervisningsministeriet af Serviceerhvervenes Efteruddannelsesudvalg i samarbejde med Michael Friis, AMU Nordjylland SUS Serviceerhvervenes Efteruddannelsesudvalg Vesterbrogade 6D, København V. Tlf sus@sus-udd.dk

3 Indholdsfortegnelse Forord... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Indledning:... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Denne undervisningsbog henvender sig til dem der koordinere en teltopstilling. Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Ansvarets fordeling... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Producenten af teltmateriellet... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Leverandøren af teltet... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Arrangøren, den ansvarlige (den, der bestiller teltet)... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Arbejdsgiveren ( teltudlejer)... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Kontrakt... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Kontrakt firma... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Kontrakt privat... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Tvister... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Firma... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Privat... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Udlejers oplysning af indhold i kontrakten, overfor kunde... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Forsikring... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Kundens rettigheder og forpligtelser... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Udlejers oplysningspligt overfor kunde... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Ingen inventaropstilling:... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Drift journal:... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Eksempel:Driftsjournal for forsamlingstelt... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Evakuerings plan... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. EKSEMPEL: Brand og Evakueringsinstruks... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Bedømme en teltplads... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Vindforhold:... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Underlag... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Afstands krav til omgivende bygninger/telte... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Telte over 50m 2 - højst 150 personer... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Telte over 50m 2 - over 150 personer... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Sikkerhed og ansvar... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Koordinere teltopgaven... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Før afgang fra eget lager... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Hos kunden... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Afklare kontrakt og aftaler i dialog med kunden... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Instruktion... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Efter opstillingen... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Brandsluknings udstyr... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Teltmontørerne... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Brugerne af teltet... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Indretning af telt... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Pladsfordelingsplan... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Ingen plan over inventaropstilling... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Sikkerhedsskiltning:... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Gulv... Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

4 Scener.... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Præfabrikerede elementer:... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Stilladskomponenter:... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Belastning på rækværk på scener... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Søjletryk og underlag.... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Indretning: borde/bænke og stole... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. EL/Belysning... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Nødbelysning... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Paniklys... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Rumopvarmning... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Flaskegas F-gas... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Sikker brug af flaskegas... Fejl! Bogmærke er ikke defineret. Opvarmning af telte... Fejl! Bogmærke er ikke defineret.

5 Forord Denne bog er tænkt som inspirationsværktøj til afvikling af kurset koordinering af teltmontage. Ud over denne bog vil beredskabsstyrelsens tekniske forskrifter og sikkerhedsstyrelsens regler om el og gas samt arbejdsmiljølovens krav, især kapitlerne omkring ansvar og pligter være nyttige værktøjer. For at deltagerne får det fulde udbytte af kurset koordinering af teltmontage, vil det være en fordel at have en del praktisk erfaring i at opstille og indrette telte, eller at have deltaget i kurset montering og indretning af rammetelte 5 dage. Kursusbeskrivelse Kurset er et af 3 godkendte kurser i telt opstilling. 5 dage: Koordinering af teltmontage. 5 dage: Montering og indretning af rammetelte. 5 dage: Telt indretning: Planlægning af teltopstilling og indretning. Kurset koordinering af teltmontage afvikles over 5 dage med 8 lektioner pr. dag. Kurset koordinering af teltmontage skal bringe deltageren i stand til at bedømme teltpladsens egnethed til opstilling. Kvalitetssikre de leverede ydelser, afklare kontrakt og aftaler i dialog med kunden, på arbejdsgiverens vegne stå for at koordinere opstillingen, instruere kollegaer og hjælpere til en sikker telt opstilling.

6 Indledning Denne undervisningsbog henvender sig til dem der koordinerer en teltopstilling. Dette undervisningsmateriale er kommet til i samarbejde med foreningen af danske festudlejere. Denne udgave indeholder de nye muligheder omkring certificering af midlertidige konstruktioner gældende fra januar 2015 Certificering Certificering: forenkling af byggesagsbehandling. Fra 1. januar 2015 er der givet mulighed for at ejeren af en et telt eller en anden transportabel konstruktion, kan erstatte en aktuel kommunal byggetilladelse med en frivillig, certificering af transportable telte og konstruktioner, der er omfattet af byggeloven, og skal opstilles efter reglerne i byggeloven, bekendtgørelse 880. hvis teltet/konstruktionen er certificeret efter denne bekendtgørelse kan telt/konstruktionen, opsættes uden byggetilladelse fra kommunalbestyrelsen, i op til 6 ugers varighed, skal et telt/konstruktionen være opstillet over 6 uger skal der altid søges om byggetilladelse. Certificering, af teltet/konstruktionen der gælder for op til 5 år af gangen, før den skal fornyes. Sikkerhed og ansvar Når man skal planlægge opstilling af en teltkonstruktion, skal der tages hensyn til: Sikkerhed for personer, som færdes i og omkring opstillingsstedet. Sikkerhed og arbejdsbelastninger som telt montørerne udsættes for. Sikkerhed er medtænkt for brugerne af teltet. Teltets korrekte udformning og dimensionering så det tåler de belastninger, det udsættes for. Myndigheder Ved arrangementer og teltopstilling, kommer man nemt i berøring med flere myndigheder og mange regler, der skal overholdes.

7 Arbejdstilsynet Når et arbejde skal udføres for en arbejdsgiver, gælder lov om arbejdsmiljø. Målet med arbejdsmiljøloven er at skabe et sikkert og sundt arbejdsmiljø. Loven foreskriver ansvar og pligter, der skal følges under udførsel af arbejdet. Arbejdstilsynet er den myndighed der har til opgave at føre tilsyn med at virksomhederne overholder arbejdsmiljøloven. Ved at kontrollere, virksomhedernes sikkerheds og sundhedsarbejde, vejlede i gældende Love og regler. Når virksomheden har over ni ansatte skal arbejdsmiljøarbejdet organiseres, sikre at der skal er en valgt arbejdsmiljørepræsentant. Kontrollere virksomhedens arbejdspladsvurdering APV Kontrollere virksomheden har holdt årligsamtale om arbejdsmiljø Kommunen Kommunen er byggemyndighed. Og administrer byggelovgivningen, samt påser, at byggelovgivningen bliver overholdt. Redningsberedskabet Det lokale beredskab hører under kommunalbestyrelsen. Brandtilsyn: lokale beredskabschefer. Beredskabet kontrollerer, at brandforhold efter de tekniske forskrifter og bygningsreglementet overholdes (BR10 kapitel 5). Ansøgninger om byggetilladelse og ibrugtagnings tilladelse, før opstilling af teltet til afholdelse af et arrangement skal ske til kommunen. Telte der er certificeret er fritaget for byggetilladelse, hvis teltet skal opstilles i en periode på under seks uger, hvornår og hvilke telte der skal søges om byggetilladelse til fremgår af bilag 9 i bygningsreglementet, skema 1 og 2 bagerst i dette hæfte. Lokalt politi Udsteder polititilladelse.

8 Ved en del offentlige forlystelser, skal der indhentes tilladelse hos politiet. f.eks. ved koncert, festival, samt ved opstilling af karruseller, hoppeborge og elastikspring ol. Hvis der skal opstilles telt på steder hvor færdselsloven gælder, f.eks. villavej, stillevej, vendepladser ol. skal der også ansøges, om tilladelse hos politiet. Beredskabsstyrelsen En styrelse under forsvarsministeriet skal forebygge ulykker og ulykker bistår andre myndigheder i brandteknisk henseende. Fx udgiver tekniske forskrifter for teltopstilling og af midlertidige konstruktioner. Vejledning om brandforhold ved afholdelse af større arrangementer, vejledning om gasoplagring Energistyrelsen En styrelse under Klima, Energi og bolig ministeriet Det er energistyrelsen der har ansvaret for bygningspolitikken i Danmark, herunder byggeloven, bygningsreglementet, vejledninger bl.a. vejledning om certificeringsordning og byggesagsbehandling af transportable telte og konstruktioner. Sikkerhedsstyrelsen En styrelse under erhverv og vækstministeriet. Sikkerhedsstyrelsens Opgaver er at opsamle oplysninger omkringviden og sikkerhed med: Gas sikkerhed El-sikkerhed Fyrværkeri Gas: Ved opstilling af telt skal bekendtgørelsen om brug af f-gas samt Gasreglementet følges, særligt afsnit A installation af gasforbrugende apparater.

9 EL: Elinstallatørloven samt stærkstrømsbekendtgørelsen skal overholdes. Inspektionsorgan Certificerings firma skal se på de dokumenter og andre oplysninger der findes omkring telt/konstruktionen fx statiske beregninger, dokumentation for bæreevne, inspektionsorganet kan også vurdere på teltet i opstillet tilstand. Inspektionsorganet godkender konstruktionen med eller uden en pladsfordelingsplan. Inspektionsorganet skal påse at konstruktionen på tilsyns tidspunktet, lever op til, gældende regler i bygningsreglementet. Inspektionen af telt/konstruktion, kan ske i både i opstillet tilstand eller uden opstilling. Eksempel på en gennemgang: NOTE Inspektionsaktivitet Gennemgang af konstruktionens betingelser som angivet i dokumentgennemgangen Konstruktionens tilgængelighed (Trin/rampe max. 5% stigning) synligskilte ved flugtveje Kontrol af drift/bruger info. Og fabrikationsoplysninger samt vedligeholdelsesbeskrivelse Kontrol af pløkker, forankring, knudepunkter, samlingspunkter og bærende elementer Undersøgelse af konstruktionens generelle tilstand (råd, revner, slid mv.), kontrol af syninger, svejsninger dug, mekaniske/ hydrauliske koblinger Kontroller bredde dørpassage; telte > 1,2 m andre konstruktioner > 0,77 m Kontrol personsikkerhed/flugtvejs forhold Fotodokumentation til entydig identifikation er tilstede (udføres af inspektør)

10 Fotodokumentation er placeret i file: Prøvningsrapporter overensstemmelse med konstruktionen Tegningsdokumentationen i overensstemmelse med konstruktionen Gennemgang af konstruktionens betingelser, som angivet i dokumentationsgennemgangen Konstruktionen tilladt for: vind op til: fx 24m/s Antal ballastklodser pr. ben ved max. vind kg Terræn forhold fx kategori 2: åbent land jordbundsforhold alle Snelast cm. antal m 2 : Antal pløkker pr. ben: : dimension 2,5cm 80cm godkendt til antal personer: (tom) afstand til andre bygninger: uden ståtag 5 m_ med stråtag 12,5 m

11 Standarder DS: EN: Fælleseuropæiske EN-standarder DS/EN 1990 (Eurocode 0) grundlæggende krav, som skal opfyldes DS/EN 1991 serien Eurocodes1: Laster som påvirker permanente og transportable konstruktioner De rene Nationale standarder DS, afløses i fremtiden af de fælleseuropæiske Eurocodes, EN. Når en Europæisk norm EN gøres til, Dansk standard skrives de DS/EN efterfulgt af et nr. Ansvarets fordeling Producenten af teltmateriellet Producenten er ansvarlig for, at telt /konstruktionen opfylder de krav, der stilles i gældende normer og standarder. Producenten kan også være ejer af telt/konstruktionen og derved søge godkendelse gennem certificering Leverandøren af teltet Leverandøren ejeren er ansvarlig for, at oplyse om konstruktionen er certificeret og betingelser der er knyttet til certificeringen, at der leveres en skriftlig vejledning, som klart og forståeligt beskriver hvordan komponenterne anvendes og hvilke forventede belastninger teltet kan holde til. Dokumentation for teltdugens egenskaber, arrangøren skal over for tilsyns myndighederne kunne dokumentere brand egenskaberne for dugen.

12 Leverandørvejledningen er vigtig. Den kan omtale særlige hensyn eller begrænsninger i teltets anvendelse. En leverandør vejledning skal altid følges! Telte der er certificeret og som benyttes uden inventaropstilling til flere end 150 personer, skal angives med opslag med max. antal personer fx 300 personer. Det fremgår af inspektionsrapporten og inspektionscertifikatet der ophænges på et synligt sted i teltet. Den, som bestiller teltet, har det overordnede ansvar for at få det rigtige telt til opgaven og få det opstillet korrekt, samt indhente godkendelser hos kommunalbestyrelsen (redningsberedskabet). Ansøgning skal sendes senest 30 dage før teltet skal anvendes til et arrangement. At der forefindes en brand og evakueringsinstruks At der på et synligt sted forefindes en driftjournal At der forefindes en pladsfordelingsplan Hvis der ikke anvendes pladsfordelingsplan, skal skiltning med antal personer, der samtidig må opholde sig i teltet forefindes på et for publikum synligt sted. Arbejdsgiverens ansvar Sikrer grundig oplæring/instruktion At der er udarbejdet en arbejdspladsvurdering (APV) At der holdes årlig samtale om arbejdsmiljø Sikrer samarbejdet om sikker og sundhed At virksomheder med mere end ni ansatte har organiseret deres arbejdsmiljø samt valgt en arbejdsmiljørepræsentant Forebygge ulykker og skader

13 Teltejer eller kunden (ansvar for opstillingen) Den der forestår opstilling skal sørge for, at arbejdsforholdene er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarlige for medarbejderne. Der henvises særligt til: Arbejdets udførelse Indretning af arbejdsstedet Tekniske hjælpemidler m.v. Stoffer og materialer Arbejdsgiveren skal udlevere eventuelle personlige værnemidler, oplyse om faren ved ikke at anvende værnemidlet korrekt, føre tilsyn mens arbejdet står på, samt stille egnede tekniske hjælpemidler til rådighed. Telt/konstruktion udlejerens ansvar Oplyse om byggetilladelse eller certificering Med eller uden inventar opstilling Under opstillingen Bruger/montage vejledning der instruerer brugeren i: korrekt opstilling, brug, og demontering den der forestår opstilling, telt/konstruktionsejer/kunde skal sørge for, at teltet er korrekt opstillet. Under brug Over 50m 2 anvendes af flere end 150 personer gøre lejeren skriftligt bekendt med gældende regler om pladsfordelingsplan se skemaer fra bygningsreglementet Tekniske-forskrifter/certificering Skal overholdes: Dokumentationen for Teltdugens brandmæssige egenskaber At producentens anvisninger og begrænsninger overholdes

14 Kontrakt Kontrakt (latin): Aftale, der er en skriftlig overenskomst mellem to eller flere parter. Indebærer et tilbud og en accept vedrørende økonomiske værdier. Regler for kontraktindgåelse findes i aftaleloven af 1917 (se lov bekendtgørelse af 8. september 1986). Der er ofte to aftaler i en kontrakt, der er en afvejning mellem lejers og udlejers interesser: 1. Lejebetingelser: lejers ansvar 2. Lejebetingelser: udlejers ansvar Udlejers rettigheder og forpligtelser Kontrakt firma: Ved udlejning til firma er det vigtigt at vide, hvem der er lejer navn, og at den der lejer har kompetence (tegningsret) på firmaets vegne til at bestille teltet. Indgås der en kontrakt mellem to firmaer, regnes de for ligeværdige og aftalen er i princippet lige bindende for begge parter. Kontrakt privat: Indgås der kontrakt med en privat person, er det i princippet firma (udlejer), der regnes for den professionelle. Derfor skal udlejer løfte bevisførelsen for, at lejer har modtaget og forstået lejekontrakten i god tid før en levering/opstilling foretages. Tvister Mange tvister kan helt eller delvis undgås med en god kontrakt, hvor spillereglerne er klare i forhold til den ydelse, der leveres. Firma: Det er vigtigt ved aftaler med virksomheder, at den, der aftales med har tegningsret i firmaet. Det kan fremgå af kontrakten, at en eventuel tvist, der kommer i retten, skal afgøres i udlejers retskreds. Privat: Det vil ofte være i lejrens retskreds, at en tvist skal afgøres.

15 Udlejers oplysning af indhold i kontrakten, over for kunde For at gøre lejer opmærksom på indhold af kontrakten, anbefales det: Kontrakter altid gøres skriftligt og udleveres i god tid. Proceduren for håndteringen af kontrakten er ensartet uanset størrelsen på kunden. Sikrer at kunden har modtaget og forstået kontrakten, f.eks. på fax eller udfyldning af kontrakt på /hjemmeside. Oplysningspligten på kontrakten kan overholdes ved mail/post med et afkrydsningssystem, der sikrer, at kunden får et indgående kendskab til kontrakten før den underskrives og returneres. Forsikring Det bør oplyses i lejekontrakten hvilke regler, der gælder for kunden Forsikring af medarbejdere/frivillige. Forsikring af udstyr ved misligholdelse, hærværk eller tyveri. Forsikring ved skader forvoldt af maskiner eller ved opstilling og /montering f.eks. pløkskader, skade på græsplæner, bygninger ol. Kundens rettigheder og forpligtelser Kundens rettigheder: Hvis den ønskede levering ikke finder sted eller er mangelfuld. Kundens rettigheder ved ophævelse af lejekontrakt. Kundens forpligtelser: Ved misligholdelse af kontrakt f.eks. hvis der opstår skader på telt. Kundens forpligtelse: Hvis der foretages konstruktions ændringer i lejeperioden. Kundens forpligtelser for service/inventar under lejeperioden. Kundens ansvar ved bortkomne effekter.

16 Udlejers oplysningspligt over for kunde: Certificering eller byggetilladelse Pligter ved udlejning og udlån af konstruktionen Pligt til at oplyse brugeren alle de forhold om hvorvidt konstruktionen er certificeret: herunder eventuelt. Kan opsættes uden byggetilladelse. Hvordan konstruktionen må bruges: herunder særlige forhold. Informere om grundlaget for certificeringen. Brugsanvisning på dansk. Udleverer inspektionscertifikatet (eventuelt kopi) monteres på synligt sted, Du skal derfor oplyse brugeren om følgende: 1) Konstruktionens kapacitet, herunder: a. Hvad konstruktionen må anvendes til, b. Hvor mange personer, der maksimalt må benytte konstruktionen uden opstilling af eventuelt inventar. c. Under hvilke vejrforhold konstruktionen må anvendes. 2) Særlige vilkår, der skal følges under nærmere angivne omstændigheder. 3) certificeringens udløbs dato 4) særlige forhold, der iagttages ved opsætning, forankring og nedtagning af konstruktionen. 5) særlige forhold ved konstruktionens placering i forhold til andre konstruktioner. Byggetilladelse Gøre lejer opmærksom på regler omkring offentlige ansøgninger/oplysninger til myndighederne.tidsfrister der skal overholdes, f.eks. ansøgning før opstilling, skal sendes mindst 30 dage før. Afholdelse af arrangement. Oplysninger om max antal deltagere. Teltdugens brandmæssige egenskaber. Forsamlingstelte på over 50 m 2, anvendes af flere end 150 personer:

17 Pladsfordelings plan: skal være en målfast tegning i farver eller sort/hvid, den skal vise inventaropstillingen samt flugtveje helt til terræn i det fri, herunder trapper, ramper samt placering af nødlys og brandsluknings udstyr Ingen inventaropstilling: Et tydeligt opslag, med angivelse af maksimale antal personer underskrevet af kommunalbestyrelsen (redningsberedskabet). Drift journal: Ansvarlig arrangør eller af ham udpeget står for kontrollen før arrangementsstart samt efterfølgende hver påbegyndt 24. time. Eksempel: Driftsjournal for forsamlingstelt Kontrol før enhver benyttelse af lokaliteterne: Alle flugtveje kan åbnes indefra i fuld bredde og højde. Alle flugtveje er frie og ryddelige i hele deres bredde. Udgange kan passeres i flugtretningen uden brug af nøgle eller særligt værktøj. Udgange samt nødbelysningslamper og skilte ved disse er synlige. Opslag på synligt sted. Med angivelse af det maksimale antal personer, da forsamlings teltet anvendes uden inventaropstilling. Inventaropstilling i overensstemmelse med den til formålet godkendte pladsfordelingsplan. Alle lamper, der hører til nødbelysningen, er i orden. Håndsprøjter og tilhørende spande er vandfyldte. Personalet har modtaget instruktion om det tilladte antal personer, Instrueret om ordensreglerne, brug og placering af brandslukningsmateriellet. Personalet er instrueret i brand- og evakueringsinstruks.

18 Evakuerings plan Evakuerings plan: Opsættes på steder hvor personale færdes. Den ansvarlige for personalet skal instruere i, hvilke opgaver den enkelte medarbejder eller medarbejdergruppe har under en eventuel nødsituation. Hvem: Tænder orienterings lys. Stopper musik og evt. røganlæg, informerer personale og publikum. Ringer efter hjælp. Sikrer at personalet indtager de anviste pladser og påbegynder evakuering. Har opgaver ved brandslukning. Modtager redningsmandskabet. EKSEMPEL: Brand og Evakueringsinstruks. Evakueringsinstruks skal ophænges på et for personalet synligt sted. Adresse: Komplet adresse med post nr. samt tlf.nr. på ansvarlig. Ved brand: Personalet tænder orienteringslys og musik- og røgmaskiner standses. Alle personer skal varsles evt. over højttaleranlæg eller megafon. Alarmering: Tryk Oplys hvor det brænder: adresse. Hvad der brænder. Er der til skadekommende. Redning: Sørge for at alle personer forlader lokalet ad flugtvejene og samles udenfor. Kontroller alle er kommet ud. Hjælpe evt. til skadekommende.

19 Slukning: Påbegynd slukning med det brandslukningsudstyr, der er til rådighed Modtagelse: Ved redningsberedskabets ankomst underretter personalet omkring situationen Brandens omfang, til skadekommende- eller ikke evakuerede personer. Bedømme en teltplads Vindforhold: Vindens påvirkning på teltet/ hoppe borgen vil være afhængig af vindstyrken, højden på konstruktionen, placeringen af konstruktionen; er det omgivne område åbent, f.eks. havnekaj, åbne marker osv. Er der tæt beplantning eller er der høje bygninger, som påvirker konstruktionen med turbulent vind. Underlag: Jordens beskaffenhed: bæredygtighed Sandjord, stabilgrus, græs eller asfalt Hældning på underlag (plant underlag? 1-2 % eller 2-3 %) Afstands krav til omgivende bygninger/telte Telte over 50m 2 - højst 150 personer Højst 5 døgn: placeres min. 5 meter fra andet tag end stråtag. Mindst 12,5 m. fra bygninger med stråtag på anden grund. Over 5 døgn, 5 m. fra naboskel samt vej-stimidte. Brandfarligt oplag 10 m. Ved forsamlings telte på egen grund skal flugtveje fra bygninger sikres.

20 Telte over 50m 2 - over 150 personer Afstand mindst 5 m. fra naboskel samt vej- og stimidte. Afstand mindst 10 m. fra bygninger og brandfarligt oplag. Afstand under 5 m 2 mellem 2 telte regnes som 1telt. Mindre telt indrettet til servicefunktioner. Afstand mindst 5 m. når de samlede telte overstiger 1000m 2. Forsamlingstelte og selskabshuse skal placeres i en afstand fra bygninger, beboelsesvogne og brandfarlige oplag (f.eks. halm, brændbar emballage eller brændbart affald) af mindst 10 m. Sikkerhed og ansvar: Når man skal planlægge opstilling af en teltkonstruktion, skal der tages hensyn til: - Sikkerhed for personer, som færdes i og omkring opstillingsstedet - Sikkerhed og arbejdsbelastninger som telt montørerne udsættes for - Sikkerhed er medtænkt for brugerne af teltet - Teltets korrekte udformning og dimensionering, så det tåler de belastninger, det udsættes for Koordinere teltopgaven: Før afgang fra eget lager. Læs lejekontrakten, tjekke pakkelisten (tvivlsspørgsmål afklares inden afgang til kunden). Pakke Bilen efter checklisten med det udstyr: stænger, dug, gulv og det inventar, der indgår i opstillingen, samt det værktøj, der skal anvendes til opstillingen. Før afgang: Husk alle papirer, samt sikre dig, at du kan finde frem til adressen og evt. navn og tlf.nr. på kunde. Hos kunden: Kontakt kunden, sikre enighed omkring adgangsveje til opstillingssted samt hvor/hvordan kunden har tænkt sig teltet opstillet.

21 Afklare kontrakt og aftaler i dialog med kunden: Medarbejderen, der møder kunden, er firmaets repræsentant. Det er vigtigt, at han kender til den indgåede kontrakt og holder sig til denne, hvis der opstår uoverensstemmelser. Det kan blive dyrt for firmaet, hvis medarbejderen træffer forkerte valg på udlejnings firmaets vegne. Instruktion: Når teltudlejer stiller en medarbejder til rådighed er det vigtigt, at medarbejderen er grundigt, oplært/instrueret for at sikre en korrekt og sikker teltopstilling. Udlejerens medarbejder opfattes ofte som den, der er den professionelle. På udlejerens vegne sørge for instruktion af hjælpere og koordinering af opgaven samt føre effektivt tilsyn, mens arbejdet foregår. Sikre at de personlige værnemidler er tilstede, at de bliver anvendt i hele den periode, hvor der er risiko for at pådrage sig skader. Efter opstillingen: Gå en runde inde/uden om teltet og tjekke området for løse dele, værktøj, splitter samt udstyr, der har været i brug ved opstillingen. Disse kommer med på bilen før afgang. Kvalitetssikre ydelser i forhold til kontrakt og kunde Medarbejderen sikrer sig sammen med kunden at: Teltet er opstillet og er opstillet rigtigt og med min. 2 flugtveje. Mellemstænger (åser) skal være monteret med splitter. Jordspyd eller ballastklodser er monteret. Samtlige sideduge er færdig monteret. Teltdugen har den ønskede standard. Gulvet er sammenholdt og har ikke skader. Den rigtige mængde inventar, borde, bænke og stole er leveret i god stand. Det rigtige antal lyskæder/kroner er leveret. Hvis der er leveret sikkerhedsudstyr er det vigtigt at de virker. UD-lamper og paniklys skal virke. Brandsluknings udstyr: Er vandsprøjte fyldt, eller skal kunden oplyses om påfyldning. Oplyse om faren ved at fjerne splitter i mellemstænger og/eller fjerne barduner

22 Brandsluknings udstyr Ved brandbekæmpelse kan en katastrofe undgås. Det kan gøres ved at undgå at ilden opstår eller begrænses ved det rette valg af materialer, der anvendes til teltdug og indretning af teltet: møbler, opdækning af borde, udsmykning af teltet m.m. Hvis brand alligevel opstår, skal man: 1. Fjerne brændbart materiale 2. Køle det brændende materiale 3. Kvæle ilden ved at hindre tilgangen af luft til branden Håndsprøjten: Håndsprøjten slukker ilden ved afkøling. Egner sig fint til slukning af de fleste faste stoffer. Kan betjenes af 1 person. Rækkevidde ca. 12 m. Findes normalt i 2 størrelser: 10 og 20 liter. Tømningstid ca. 1min: 10 liter og ca. 2min: 20 liter. Trykvandslukkere: En oprullet slange, der er koblet til vandforsyningen og som derved kan levere en konstant stråle. I forsamlingstelte skal der være anbragt trykvandslukkere eller håndsprøjtebatterier i et sådant omfang, at der fra et vilkårligt punkt i forsamlingsteltet eller selskabshuset er højst 25 m. til nærmeste trykvandslukker eller håndsprøjtebatteri. i Brandslukningsmateriellet skal placeres ved udgange og indeholde mindst 10 liter vand

23 Slukning med vand: Hold dig lavt, kryb helt hen til ilden, sprøjt på det brændende materiale og ikke på flammerne. Bevæg vandstrålen i fejende bevægelser så vandet fordeles over hele den brændende flade. ADVARSEL: Anvend aldrig vand på en væske brand Væsken flyder ovenpå og spreder sig Kvæl ilden f. eks med et brandtæppe CO 2 kulsyresne slukkeren: Kulsyresneslukkeren indeholder kuldioxid (kulsyre) Når kulsyren slippes fri, sker der en stor fordampning, herved vil en del af kulsyren fryse til kulsyresne, der kan køle ned til Primære slukningsvirkning er imidlertid kvælning, idet kuldioxiden fortrænger den atmosfæriske luft. Anvendes til: 1:Små væskebrande 2:Brand i el-installationer 3:Gasbrand Rækkevidde -1,5m med en 2 kg slukker, tømningstid 20 sek. Rækkevidde -1,5m med en 6 kg slukker, tømningstid 30 sek. CO 2 slukker Advarsel: anvend ikke slukkeren direkte mod mennesker, kulden kan give forfrysninger Kommunalbestyrelsen (redningsberedskabet) kan herudover forlange, at der skal opsættes CO2 slukkere ved el-tavler, mikserpulte og lignende særlige elektriske installationer.

24 Teltmontørerne Teltmontørerne/hjælperne skal følge den instruktion, de har modtaget af den arbejdsgiver der står for opstillingen af teltet. Teltet skal opstilles så det opfylder de krav, der stilles til det. Hvilke vejrforhold, der gælder og den korrekte indretning For at vælge den rette udformning skal montøren have et indgående kendskab til: hvilken anvendelse, der påregnes. enkeltdelene der skal indgå i den samlede opstilling. teltets bærende konstruktionen, udformning og afstivning. regler for indretning af telte. Brugerne af teltet Brugerne må ikke foretage ændringer, der ikke i forvejen er aftalt med telt udlejer. Det er vigtigt for brugerne at læse udlejerens leje/leverings betingelser af teltet grundigt. Hvis der opstår skader på mennesker, inventar eller teltet, vil udlejnings kontrakten være et afgørende dokument, når ansvaret skal placeres.

25 Indretning af telt Når et telt skal indrettes, er det naturligt at tage udgangspunkt i beredskabsstyrelsens tekniske forskrifter. Det er de krav kommunalbestyrelsen og brandmyndighederne vil anvende, når opstilling af telte skal godkendes. Der skelnes mellem telte: Telte over 50m 2 som anvendes af højst 150 personer eller telte over 50m 2 som anvendes af flere end 150 personer. I forsamlingstelte skal der være mindst 2 godkendte udgange, placeret i hver sin ende. Udgangene må ikke camoufleres eller spærres, så der ikke er fri udgang. Udgangene skal markeres. Pladsfordelingsplan For telte, som anvendes af flere end 150 personer, kræves en pladsfordelingsplan. Pladsfordelingsplanen skal være målfast. Desuden skal den hænge på et synligt sted, så publikum/brugere af telt kan se den. Pladsfordelingsplanen skal vise placering af borde, stole, barer, scene m.v. Desuden skal den vise placering af flugtveje, paniklys, udelamper og brandslukningsudstyrets placering i teltet. Ved alle udgangene stilles godkendt vandslukningsudstyr med tilhørende mærkning Før teltet afleveres til bruger, skal det sikres at: Udgange kan åbnes i fuld bredde - uden hindringer. Der er max. 25 m. til nærmeste nødudgang. Udgange, nødbelysningslamper og skilte ved disse er synlige. Panikbelysning tændes automatisk ved strømsvigt. Evt. håndsprøjter og vandspande er fyldt med vand min. 10 liter/ DS 2120.

26 Olie-eller gasfyrede aggregater er placeret 5 m. uden for teltet. Stående gasflasker er sikret mod påkørsel Der må kun monteres kogeøer, hvis der foreligger en godkendelse fra kommunalbestyrelsen (redningsberedskabet). Ingen plan over inventaropstilling Hvis der ikke er en inventaropstilling, skal der anbringes et godkendt opslag, hvor man kan se det maksimale antal personer, der må være i teltet. Den daglige ansvarlige leder skal drage omsorg for, at der ikke lukkes flere personer ind, end forsamlingslokalerne er godkendt til. Evakuering: For at sikre sig en sikker evakuering er det vigtigt med god planlægning før afholdelse af et arrangement: Indvendige flugtveje er frie og ryddelige i hele deres bredde til terræn i det fri. Udvendige flugtveje er frie og ryddelige i hele deres bredde frem til gade, vej og frie åbne arealer. Flugtveje kan passeres i flugtretningen uden brug af nøgle eller særligt værktøj. I telte godkendes lynlåse eller åbning med velcro med synlig markering. Nødbelysning og skiltning er synlige. Sikkerhedsskiltning: Sikkerhedsskiltning skal være let forståelig og entydig, så alle vejledes bedst muligt. Dette for at man undgår misforståelser, der kan føre til at farlige situationer. Skilte skal leve op til Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr Disse skilte deles op i flere kategorier: Påbudsskilte: Blå baggrund, hvide piktogrammer samt plads til undertekster. F.eks. brug af hjelm eller høreværn påbudt.

27 Forbudskilte: Rød kant, hvid baggrund samt sorte piktogrammer. F.eks. rygning og åben ild forbudt eller max. antal personer, der må være i teltet. Advarselsskilte: Sort kant, gul baggrund samt sorte piktogrammer. F.eks. trykflasker fjernes ved brand eller fare for højspænding. Henvisningsskilte: Hvid kant, rød baggrund samt hvide piktogrammer. F.eks. placering af brandmateriel eller ildslukker. Redningsskilte: Hvid kant, grøn baggrund samt hvide piktogrammer. F.eks. nødudgang eller flugtvejspile

28 Gulv Før gulvet monteres skal det sikres, at placeringen er i orden. Det skal sikres enten ud fra medfølgende plan eller i samråd med den ansvarlige (lejer). Startopstillingen: Gulvet lægges først, hvis det er et telt med gulv. Husk at fordele strøer under gulvet, hvis det slår sig og samle det med skruer, hvis enderne stikker op. Hvis der skal anvendes en hammer for at rette gulvet, så det bliver vinkelret, bør der anvendes en klods for ikke ødelægge gulvpladerne. Scener Scene og tribune opbygning kan ske på mange måder og ved anvendelse af mange forskellige komponenter f.eks. Præfabrikerede elementer Stilladskomponenter Forskallings elementer Andre DS/EN Individuel belastning: 1,5 kn/m 2 Offentlig adgang: 5 kn/m 2

29 Præfabrikerede elementer: Ved opbygning af scener er det vigtigt at vælge materialer, der kan klare de belastninger som scenen udsættes for. Det er også vigtigt at underlaget kan optage det tryk, der opstår. De fleste små scenepodier er modulopbygget med beslag til at sammenholde de enkelte elementer. Man skal derfor huske at sikre elementerne for udskridning. Dette kan gøres ved at anvende diagonaler, der overfører belastningen til underlaget. Stilladskomponenter: Hvis der anvendes stilladskomponenter til opbygning af scener, kan anvendelsen afklares iht. Stilladsklasser, Individuel belastning f.eks. catwalk og lignende. Stilladsklasse :1,5 kn/m 2 eller 2,0 kn/m 2 Offentlig adgang, gulve, repos, ind- og udgange o.l. Stilladsklasse 5 + 6: 4,5kN/m 2 eller 6kN/m 2. Forskallings elementer: Ved store belastninger: F.eks. hvor mange hopper eller danser på samme tid. Der anvendes ofte forskallingselementer, der også kan anvendes til støbning af beton. Afstanden mellem de bærende bjælker samt tykkelsen på det anvendte træ eller dæks komponenter er afgørende for bæreevnen. Tabeller fra leverandøren er vigtige for en rigtig dimensionering. Andre: Man ser ofte på mindre steder, at man selv har konstrueret scenerne. Det er vigtigt, at alle belastninger, rækværket udsættes for, kan optages i konstruktionen.

30 Belastning på rækværk på scener DS/EN Vandret belastning 0,5 kn/m ved gelænderhøjde 0,1 kn/m ved midten af rækværk Søjletryk og underlag Under scener, tribuner og højttalertårne skal det sikres, at undergrunden kan optage de kræfter, der opstår. Foregår opstillingen på et blødt underlag må arealet på fundamentet øges. Opsættes der på betongulv eller stålplader, kan trykudligner ofte undværes. Hvor der anvendes opklodsninger, under fodpladerne må disse ikke være højere end 0,2m høje og være udført af egnede materialer fx sammenholdt træ, og ikke være udført af porøse materialer såsom porebeton eller mursten. Støtteben højere end 0,6m afstives i to retninger Søjletryk For at vurdere underlagets bæreevne må man kende søjletrykket, og hvor stort et areal, det udlignes på. Vi definerer trykket med p ved kraften pr. areal enhed. Trykket fordeles på et areal A af en given kraft F. Tryk betegnes som Pascal Pa. ell.nm 2, der er den samlede belastning jævnt fordelt på 1 m 2. Newton (N) er et meget lille tal. 1 N svarer nogenlunde til belastningen af 100 g fordelt på 1 m 2 Det er næsten ikke målbart, når vi taler om konstruktionen af scener, tribuner eller højttalertårne, derfor indfører vi Præfixer. F.eks. KiloNewton, 1 kn = 1000 N hvad der svarer til belastningen på ca. 100kg (982 N). Længde i Danmark tager vi udgangs punkt i metersystemet efter de internationale SI regler.

31 Hvis vi derfor tager udgangspunkt i en fodplade på 15 cm 15 cm får vi 0,15 m 0,15m = areal på 0,0225 m 2, som trykket skal fordeles på. Kraft. Kræfter har forskellige benævnelser f.eks. Q, q her bruger vi symbolet F om den kraft, der føres gennem søjlen til fodpladen. Det fører frem til følgende formel: P = A F kraft Tryk = areal Max. tryk på forskellige underlag, fordelt på 1 m 2 Type underlag Est. max belastning på underlag Ler: uden væsentligorganisk indhold * Fint sand: uden væsentligorganisk indhold * 1kg/cm 2 100kN/m 2 1,5kg/cm 2 150kN/m 2 Asfalt Parkering/vende plads 3kg/cm 2 300kN/m 2 Grov sand, fast lagret 3,75kg/cm 2 375kN/m 2 4 cm asfalt m/underlag 5kg/cm 2 500kN/m 2 som gade legeme ** Grus og sten 5kg/cm 2 500kN/m 2 Vejledning om certificering og byggesagsbehandling telte/konstruktioner afsnit 3. Sand eller ler uden væsentligt organisk indhold.

32 Tallene i tabellen er kun vejledende, er der tvivl om underlaget kan bære, skal der foretages prøve af jordlaget eller arealet på underlaget øges. Indretning: borde/bænke og stole Borde findes i forskellige længder og bredder de mest anvendte til opdækning er: Længde 2,2 m og 0,7m i bredden, til 4 personer pr. langside. Længde 2,7 m og 0,7m i bredden, til 5 personer pr. langside. De 1,5 personer/m 2 er fundet ved en traditionel bordopstilling med 24 personer pr. bordside. (svarende til en bordlængde på 12 m) og en bordbredde på 0,7m. Antallet af pladser i ubrudt række fra frit gangareal af en bredde på mindst 1,3 m må ikke overstige 12 pladser. Tommelfingerregel 6 m til nærmeste flugtvej. Antallet af pladser i ubrudt række fra frit gangareal af en bredde på mindst 1,3 m må ikke overstige 12 pladser. Tommelfinger regel 6 m til nærmeste flugtvej.

33 Det skal sikres, at inventaret står i sikker afstand fra telt dugen, så det ikke vælter, når vinden trykker på dugen. Bænke fås i flere længder: En almindelig størrelse er længde på 2,2m bredde 0,25m. Fri afstand mellem bænke, der benyttes. Bænk ½ meter fra bord og 1meter fra bagkant til bagkant af bænke. Runde borde findes i flere diameter. Diameter betegnes som Ø. Følgende diameter er passende til følgende antal personer: Ø 1,2 meter = 6 personer Ø 1,5 meter = 7 personer Ø 1,6 meter = 8 personer Ø 1,8 meter = 10 personer Der gælder som udgangspunkt samme regler som til alm. opstilling. Personbelastning: Må ikke overstige 1,5 personer pr. m 2. Eksempel: 50m 2 max. 75 personer. Afstanden mellem 2 stole, der skal benyttes, er 1 meter. Ofte har formstole en bredde på 0,6 m (2 meter mellem bordkant til bordkant). Max. 6 meter til nærmeste gangareal

34 Stole Mellem stole/bænkerække og teltsiden gives friareal på 0,5 m til at rykke stolen tilbage i. Vær her opmærksom på, at dugen kan forskyde sig pga. vind. Dette skal også medregnes til den frie bredde. Desuden skal 2 meter i fri højde også medtages. Scene opstilling Sceneopstilling: Bænke og stole opstilling med front mod scene. 1: Der må max. opstilles 20 rækker stole før der opdeles med en flugtvej. 2: Min. afstand mellem stole eller bænke (målt fra bænk bagkant til bænk bagkant eller stoleryg til stoleryg) 0,8 m. 3: Min. bredde på flugtvej mellem opdeling af rækker 1,3m.

35 4: Stole i række skal fastgøres til gulv eller sammenkobles i grupper på mindst 4 af gangen, så man undgår løse stole i flugt vejen, der kan forhindre hurtig evakuering af lokaler. Beredskabet kan acceptere, at der anvendes EL strips til sammen kobling af stole 5A max.24 stole på en række, hvis der er flugt vej i begge ender af rækken. 5B:max.12 stole på en række, hvis der kun er flugtvej i den ene ende af rækken. EL/Belysning Enhver elinstallation skal opfylde bestemmelserne i Stærkstrømsbekendtgørelsen. Det gælder også brugsgenstande med tilhørende ledninger. Stærkstrømsbekendtgørelsen administreres af Sikkerhedsstyrelsen, dvs. at teltet Skal opfylde stærkstrømsbekendtgørelsens krav også selv om teltets strømforsyning er taget fra en permanent installation. Nyoprettede elinstallationer, midlertidige såvel som permanente, skal anmeldes til det lokale elforsyningsselskab, af en autoriseret elinstallatør. Brugeren (ejeren) af den midlertidige installation er ansvarlig for installationens tilstand og vedligeholdelse. Eltavler (lavspændingstavler), der anvendes på teltpladsen, skal konstruktionsmæssigt opfylde bestemmelser, der er angivet i standarden. EN og el-tavler skal være CE-mærket. Stikkontakttavler skal opfylde bestemmelserne efter samme standard.

36 Nødbelysning Over eller umiddelbart ved udgange skal der anbringes selvlysende eller belyste skilte udført i overensstemmelse med Arbejdstilsynets bestemmelser omkring sikkerhedsskiltning. UD-lamper. Redningsberedskabet kan helt eller delvist frafalde krav om belysning ved nødudgange, hvis ikke teltet skal bruges efter mørkets frembrud. Det forudsættes, at udgange er tydeligt markeret. Paniklys I forsamlingstelte og selskabshuse samt ved eventuelle trapper og ramper skal der opsættes klart lysende lamper, som giver en belysning af mindst 1 lux på gangarealer, trapper og ramper. Lamperne skal tændes automatisk efter en afbrydelse af hovedbelysningen. Nødbelysningen skal kunne opretholdes i mindst 30 minutter. Advarsel: Nødbelysningen må ikke kobles til lysnettet, hvis der er monteret en lysdæmper på strømforsyningen, ider der er risiko for at batterierne ikke kan oplade. Rumopvarmning Hvis der er behov for opvarmning af teltet, er det bedst at starte opvarmningen tidligt, og gennemvarme inventaret, før teltet skal benyttes. Ved opvarmning vil der dannes kondens i teltet, dette kan modvirkes ved luftcirkulation samt ved udluftning. Rumopvarmning af forsamlingstelte skal enten ske med elvarme eller med olie- eller gasfyrede aggregater. Elektriske installationer skal opfylde bestemmelserne i Stærkstrømsbekendtgørelsen, udstedt af Sikkerhedsstyrelsen. Gasinstallationer skal opfylde bestemmelserne i Gasreglementet, udstedt af Sikkerhedsstyrelsen.

37 Flaskegas F-gas F-gas udvindes ved raffinering af råolie og består typisk af 70-95% propan og resten butan. Gassen er tungere end luften og søger ned. Det kan blive farligt ved udslip, hvis der ikke er god cirkulation i rummet. Selve gassen er lugtfri. Derfor tilsættes et sladrestof, så et udslip kan spores af den almindelige lugtesans. Flaskegas opbevares og transporteres i dråbeform. Trykket i gasflaskerne er afhængig af temperaturen (ca. 8 bar ved 15 ). Oplagring af F-gas Goe ( Gas-oplags-enheder) Oplagring: 0-40 Goe. (0-40kg) Flaskegas opbevares uden tilladelse Oplagring: Goe (40-200kg) efter de tekniske forskrifter for gasoplagring Oplagring over 200 Goe må kun indrettes med tilladelse fra brandmyndighederne

38 Sikker brug af flaskegas Gas er en energikilde, der er meget anvendt i teltkonstruktioner, både til opvarmning samt til brug ved tilberedning af fødevarer. Det er vigtigt, at omgås gas med rettidig omhu for at undgå ulykker, det gælder både ved køb, opbevaring samt anvendelse. Husk altid: Anvend kun godkendt udstyr: DG-eller CE-mærket. Der skal medfølge en brugsvejledning på dansk. Opbevar altid gasflasker stående. Sikre at gasflaske samt udstyr passer sammen. På flasker med håndhjulsventil holdes ventilen lukket, når flasken ikke benyttes. Gasslangen må ikke være synlig slidt eller afbleget af solens utraviolette stråler. Efter skift af gasflaske kontrollere, at alle slange samlinger er tætte, f.eks. ved brug af sæbevand. Brug aldrig ild/lighter til at tjekke evt. utætheder. Olie- eller gasfyrede aggregater til rumopvarmning skal være anbragt uden for teltet i en afstand af mindst 5 m. Gasinstallationer skal være udført i overensstemmelse med punkt Eventuelle F-gasflasker skal være anbragt i en afstand af mindst 5 m fra forsamlingstelte. F-gas flasker skal være sikret mod påkørsel og placeres oprejst. Gasoplaget skal opbevares i overensstemmelse med bestemmelserne i "Tekniske forskrifter for F-gas". Dog må der i et forsamlingstelt eller selskabshus anbringes højst 5 transportable varmeovne til F-gas (såkaldte katalyt- eller strålevarmeovne) inkl. de F-gasflasker, der aktuelt er i brug.

39 Gas- og terassevarmere/paddehattevarmere og gasfakler må ikke placeres i telte Gasgriller og Gaskomfurer må ikke benyttes i telte med over 150 personer i. Gaskomfur i køkkentelt skal stå mindst 5 m fra telte med 150 personer i. Opvarmning af telte Rumfang m 3 Længde højde bredde Temperaturforskel: antal grader der skal varmes op K -værdi: isoleringsfactor ( telt dug ca.4 ) K cal/h : Varme forbrug i timen Eksempel: Telt på 950m 3 Temperatur 8 Ønsket temperatur 21 Temperatur forskel 13 K-værdi 4 Forbrug = 950m = Forbrug 4940 kcal/h Eksempel: Gasvarmer med en bruttoydelse på 25000kca/h l = 2stk. gasvarmer 50000kcal/h ok! Bruttoydelse: kcal/h Måleenheder Der kan være forskel på hvilken måleenhed producenten angiver effekten i Ofte anvendes kcal eller W. 1W= 0,860kcal 1kcal = 1,163W Eksempel: producent anviser en terrassevarmer har en effekt på 14kW

40 1000W 0,860kcal = 860kcal. 14kw/h 860kcal/h = 12040kcal /h Eksempel 2: forbrug 49400kcal. omregnes til W 49400kcal/h. 1,163 = 57452W/h Tabeller BILAG 1: Bilag 9 i bygningsreglement Skema 1. Konstruktioner, der ikke må opstilles uden forudgående byggetilladelse eller certificering i henhold til bekendtgørelse om certificeringsordning for transportable telte og konstruktioner. Skemaet omfatter også modulopbyggede konstruktioner, hvis udformning og størrelse medfører, at konstruktionen overstiger de i skemaet anførte grænser Transportable telte Byggelov Tilladelse Alle telte i mere end 1 etage Omfattet af byggeloven Krav om enten certificering eller byggetilladelse Telte, kun til privat brug, som anvendes af flere end 150 personer Transportable konstruktioner Scener (uanset om scenen opstilles indendørs eller udendørs) Uden overdækning, over 1m i højden Omfattet af byggeloven Omfattet af byggeloven Omfattet af byggeloven Krav om enten certificering eller byggetilladelse Krav om enten certificering eller byggetilladelse Krav om enten certificering eller byggetilladelse

41 Alle scener med overdækning, uanset scenens højde Automobilscener Over 1m i højden, uanset om der er en overdækning eller ej Tribuner, herunder automobil- tribuner Uden overdækning, siddehøjde på mere end 1m Med overdækning, uanset siddehøjde Portable Med og uden inddækning Gangbroer Maks. 1m højden uden færdsel under gangbroen og med overdækning Maks. 1m højden med færdsel under gangbroen og med overdækning Tårne og lignende selvstående konstruktioner Uden passage under eller gennem konstruktionen Omfattet af byggeloven Omfattet af byggeloven Omfattet af byggeloven Omfattet af byggeloven Omfattet af byggeloven Omfattet af byggeloven Omfattet af byggeloven Omfattet af byggeloven Krav om enten certificering eller byggetilladelse Krav om enten certificering eller byggetilladelse Krav om enten certificering eller byggetilladelse Krav om enten certificering eller byggetilladelse Krav om enten certificering eller byggetilladelse Krav om enten certificering eller byggetilladelse Krav om enten certificering eller byggetilladelse Krav om enten certificering eller byggetilladelse

42 Med passage under eller gennem konstruktionen Automobile storskærme, transportable mobilantenner mv. Omfattet af byggeloven Omfattet af byggeloven Krav om enten certificering eller byggetilladelse Krav om enten certificering eller byggetilladelse BILAG 1: Bilag 9 i bygningsreglement Skema 2. Konstruktioner, der må opstilles uden forudgående byggetilladelse eller certificering, men som er omfattet af byggelovens anvendelses område, og som derfor skal efterleve reglerne i kap , kap og kap 5. Transportable telte Omfattet af byggeloven Tilladelse Telte kun til privat brug, som anvendes af op til 150 personer Telte, der ikke er til privat brug med et samlet areal på 50 m 2 og mindre Omfattet af byggeloven Omfattet af byggeloven EJ Krav ombyggetilladelse eller certificering EJ Krav ombyggetilladelse eller certificering Transportable konstruktioner Scener (uanset om scenen opstilles indendørs eller udendørs) Uden overdækning, maks. 1m i højden. Omfattet af byggeloven EJ Krav ombyggetilladelse eller certificering

43 Automobilscener Omfattet af byggeloven EJ Krav ombyggetilladelse eller certificering Tribuner Omfattet af byggeloven EJ Krav ombyggetilladelse eller certificering Gangbroer Omfattet af byggeloven EJ Krav ombyggetilladelse eller certificering Skurvogne, letvogne, containere, og lign. Konstruktioner med ydervægge af fast materiale (træ stål mv.), der opstilles med midlertidig anvendelse som forsamlingslokalitet. (uanset om konstruktionen er på hjul eller ej, og uanset om konstruktionen anvendes til overnatning eller ej) Omfattet af byggeloven EJ Krav ombyggetilladelse eller certificering

44 Tabeller BILAG 1: Bilag 9 i bygningsreglement Skema 2. Konstruktioner, der må opstilles uden forudgående byggetilladelse eller certificering, men som er omfattet af byggelovens anvendelses område, og som derfor skal efterleve reglerne i kap , kap og kap 5. Transportable telte Omfattet af byggeloven Tilladelse Telte kun til privat brug, som anvendes af op til 150 personer Telte, der ikke er til privat brug med et samlet areal på 50 m 2 og mindre Omfattet af byggeloven Omfattet af byggeloven EJ Krav om byggetilladelse eller certificering EJ Krav om byggetilladelse eller certificering Transportable konstruktioner Scener (uanset om scenen opstilles indendørs eller udendørs) Uden overdækning, maks. 1m i højden Omfattet af byggeloven EJ Krav om byggetilladelse eller certificering Automobilscener Omfattet af byggeloven EJ Krav om byggetilladelse eller certificering Tribuner Omfattet af byggeloven EJ Krav om byggetilladelse eller certificering Gangbroer Omfattet af byggeloven EJ Krav om byggetilladelse eller certificering Skurvogne, letvogne, containere, og lign. Konstruktioner med ydervægge af fast materiale (træ stål mv.), der opstilles med midlertidig Omfattet af byggeloven EJ Krav om byggetilladelse eller certificering

Planlægning af teltmontering og -indretning.

Planlægning af teltmontering og -indretning. Planlægning af teltmontering og -indretning. 1 Indholdfortegnelse: Forord... 3 Kursusbeskrivelse:... 3 Detaljetegning... 5 Skrå afbildning... 5 Perspektivtegning... 5 Målestoksforhold... 6 Papirstørrelser:...

Læs mere

Vejledning: Forsamlingstelte og selskabshuse til over 150 personer

Vejledning: Forsamlingstelte og selskabshuse til over 150 personer Vejledning: Forsamlingstelte og selskabshuse til over 150 personer Forsamlingstelte og selskabshuse til over 150 personer Lovhjemmel: Telt til over 150 personer Forsamlingstelte og selskabshuse på over

Læs mere

3 Forsamlingstelte og selskabshuse til flere end 150 personer

3 Forsamlingstelte og selskabshuse til flere end 150 personer 3 Forsamlingstelte og selskabshuse til flere end 150 personer 3.1 Generelt 3.1.1 Forsamlingstelte og selskabshuse på over 50 m², der anvendes af flere end 150 personer, må kun opstilles med kommunalbestyrelsens

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR OPSTILLING AF TELTE, SCENER, TRIBUNER OG ANDRE TRANSPORTABLE KONSTRUKTIONER

RETNINGSLINJER FOR OPSTILLING AF TELTE, SCENER, TRIBUNER OG ANDRE TRANSPORTABLE KONSTRUKTIONER RETNINGSLINJER FOR OPSTILLING AF TELTE, SCENER, TRIBUNER OG ANDRE TRANSPORTABLE KONSTRUKTIONER Hvis I skal sætte telte og scener op, kræver det ofte en tilladelse. Læs her, hvornår der skal søges tilladelse

Læs mere

Pladsfordelingsplaner. Vejledning om udformning af pladsfordelingsplaner til forsamlingslokaler og telte

Pladsfordelingsplaner. Vejledning om udformning af pladsfordelingsplaner til forsamlingslokaler og telte Pladsfordelingsplaner Vejledning om udformning af pladsfordelingsplaner til forsamlingslokaler og telte Oktober 2017 Indhold 1. Regelgrundlaget... 2 2. Indholdet af en pladsfordelingsplan... 2 3. Udseende

Læs mere

Pladsfordelingsplaner VEJLEDNING OM UDFORMNING AF PLADSFORDELINGSPLANER TIL FORSAMLINGSLOKALER OG TELTE

Pladsfordelingsplaner VEJLEDNING OM UDFORMNING AF PLADSFORDELINGSPLANER TIL FORSAMLINGSLOKALER OG TELTE Pladsfordelingsplaner VEJLEDNING OM UDFORMNING AF PLADSFORDELINGSPLANER TIL FORSAMLINGSLOKALER OG TELTE Københavns Brandvæsen Forebyggelse og Indsats Bag Rådhuset 3 1550 København V Tlf.: 33 66 33 66 www.brand.kk.dk

Læs mere

Ændring af bygningsreglementet

Ændring af bygningsreglementet Ændring af bygningsreglementet I bekendtgørelse nr. 810 af 28. juni 2010 om offentliggørelse af bygningsreglement 2010 (BR10), som ændret ved bekendtgørelse nr. 1309 af 29. november 2010, bekendtgørelse

Læs mere

Vejledning. til bekendtgørelse 1382 af 15 dec for forsamlingstelte, salgsområder og campingområder (der ikke er omfattet af campingreglementet)

Vejledning. til bekendtgørelse 1382 af 15 dec for forsamlingstelte, salgsområder og campingområder (der ikke er omfattet af campingreglementet) Vejledning til bekendtgørelse 1382 af 15 dec. 2014 for forsamlingstelte, salgsområder og campingområder (der ikke er omfattet af campingreglementet) 1 Indhold: Hvornår skal du ansøge om et arrangement?...

Læs mere

Vejledning om pladsfordelingsplaner i forsamlingslokaler

Vejledning om pladsfordelingsplaner i forsamlingslokaler Vejledning om pladsfordelingsplaner i forsamlingslokaler 1. Indledning I forsamlingslokaler godkendt til mere end 150 personer skal der, jfr. Driftsmæssige forskrifter for forsamlingslokaler kap. 6.4.1,

Læs mere

Vejledning om pladsfordelingsplaner i forsamlingstelte og selskabshuse og om teltudgange.

Vejledning om pladsfordelingsplaner i forsamlingstelte og selskabshuse og om teltudgange. Vejledning om pladsfordelingsplaner i forsamlingstelte og selskabshuse og om teltudgange. Marts 2002 1. Indledning Den 25. juni 2001 trådte de Tekniske forskrifter for forsamlingstelte, selskabshuse, salgsområder

Læs mere

Vejledning om byggesager. Midlertidig opsætning af scener, tribuner, telte og lignende BORNHOLMS. Teknik & Miljø

Vejledning om byggesager. Midlertidig opsætning af scener, tribuner, telte og lignende BORNHOLMS. Teknik & Miljø Vejledning om byggesager Midlertidig opsætning af scener, tribuner, telte og lignende BORNHOLMS R E G I O N S K O M M U N E Teknik & Miljø Forord Denne vejledning er lavet for at hjælpe dig til at komme

Læs mere

Inspektionsrapport. Transportable telte og konstruktioner. Ejer ID: 50109-002. Statisk dokumentation, Materialedata,

Inspektionsrapport. Transportable telte og konstruktioner. Ejer ID: 50109-002. Statisk dokumentation, Materialedata, Inspektionsrapport Transportable telte og konstruktioner Ejer ID: 50109-002 Inspektion Dato Statisk dokumentation, Materialedata, 30-04-2015 Montagevejledning Vedligeholdelsesvejledning mv. Inspicering

Læs mere

Forsamlingstelte og. selskabslokaler. Thisted Brandvæsen. Fax: Hurup Thy. Tlf: Kirkevej 9. Thisted Brandvæsen

Forsamlingstelte og. selskabslokaler. Thisted Brandvæsen. Fax: Hurup Thy. Tlf: Kirkevej 9. Thisted Brandvæsen Thisted Brandvæsen Kirkevej 9 7760 Hurup Thy Tlf: 99 17 21 38 Fax: 99 17 21 54 Thisted Brandvæsen Forsamlingstelte og selskabslokaler Retningslinier Ansøgningsskema kan hentes på www.thisted.dk/brand

Læs mere

Forsamlingstelte og selskabslokaler

Forsamlingstelte og selskabslokaler Thisted Brandvæsen Forsamlingstelte og selskabslokaler Retningslinier Brandværnsforanstaltninger for forsamlingstelte og selskabslokaler: Forsamlingstelte og selskabshuse på over 50 m², der anvendes af

Læs mere

Beredskab. Vejledning om Brug af Forsamlingslokaler og udfærdigelse af Driftsjournal

Beredskab. Vejledning om Brug af Forsamlingslokaler og udfærdigelse af Driftsjournal Beredskab Vejledning om Brug af Forsamlingslokaler og udfærdigelse af Driftsjournal Vejledning om Brug af forsamlingslokaler og udfærdigelse af Driftsjournal Furesø Kommune 1. udgave 1/2013 2 Furesø Kommune

Læs mere

Brand & Redning Sønderjylland

Brand & Redning Sønderjylland Brand & Redning Sønderjylland Kloster Mærken c/o Vera Jesine Warncke Vibevej 13 6240 Løgumkloster Mail: verawarncke@hotmail.com Myndighed og Forebyggelse Højskolevej 1 6360 Tinglev Tlf.: 73 76 76 76 Dato:

Læs mere

Alle telte, over 49 kv.m., der ikke er certificerede, skal der søges byggetilladelse for. hvis de ikke er til privat brug.

Alle telte, over 49 kv.m., der ikke er certificerede, skal der søges byggetilladelse for. hvis de ikke er til privat brug. Bygningsreglementets vejledning om opstilling af transportable telte og konstruktioner, herunder tribuner, scener, messestande, portaler, tårne mm. og indretning af salgsarealer og midlertidige campingpladser

Læs mere

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglement 2010 (BR10)

Bekendtgørelse om ændring af bekendtgørelse om offentliggørelse af bygningsreglement 2010 (BR10) BEK nr 883 af 03/07/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 12. maj 2015 Ministerium: Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 3016/3039-0557

Læs mere

Cirkustelte til flere end 150 personer, staldtelte m.m.

Cirkustelte til flere end 150 personer, staldtelte m.m. Cirkustelte til flere end 150 personer, staldtelte m.m. Generelle vilkår for benyttelse af Cirkustelte til flere end 150 personer, staldtelte m.m. Beredskabsafdelingen - Viborg Kommune 2. udgave Indholdsfortegnelse

Læs mere

Vejledning. til udarbejdelse af pladsfordelingsplaner i forbindelse med arrangementer indendørs!

Vejledning. til udarbejdelse af pladsfordelingsplaner i forbindelse med arrangementer indendørs! Vejledning til udarbejdelse af pladsfordelingsplaner i forbindelse med arrangementer indendørs! 1 Indhold: Lovgivningen og hvorfor?... 3 Generelt... 3 Målforhold... 3 Tegningen... 3 Funktionsbeskrivelse...

Læs mere

Bekendtgørelse om certificeringsordning for transportable telte og konstruktioner

Bekendtgørelse om certificeringsordning for transportable telte og konstruktioner BEK nr 880 af 03/07/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 4. april 2019 Ministerium: Transport-, Bygnings- og Boligministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 3016/3039-0557

Læs mere

I medfør af 33, stk. 6, nr. 2, og 70, stk. 4 og 5, i beredskabsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. xx, fastsættes følgende: Anvendelsesområde og formål

I medfør af 33, stk. 6, nr. 2, og 70, stk. 4 og 5, i beredskabsloven, jf. lovbekendtgørelse nr. xx, fastsættes følgende: Anvendelsesområde og formål Bekendtgørelse om brandværnsforanstaltninger for forsamlingstelte, selskabshuse, salgsområder og campingområder, der ikke er omfattet af campingreglementet I medfør af 33, stk. 6, nr. 2, og 70, stk. 4

Læs mere

Bekendtgørelse om certificeringsordning for transportable konstruktioner

Bekendtgørelse om certificeringsordning for transportable konstruktioner Bekendtgørelse om certificeringsordning for transportable konstruktioner I medfør af 2, stk. 4, 15 A, stk. 2 og 3, og 30, stk. 2, 1. pkt., i byggeloven, jf. lovbekendtgørelse nr. 1178 af 23. september

Læs mere

Opdateret af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen december 2018

Opdateret af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen december 2018 Opdateret af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen december 2018 Bygningsreglementets vejledning om opstilling af transportable telte og konstruktioner, herunder tribuner, scener, messestande, portaler, tårne

Læs mere

Vejledning om pladsfordelingsplaner og inventaropstillingsplaner

Vejledning om pladsfordelingsplaner og inventaropstillingsplaner Vejledning om pladsfordelingsplaner og inventaropstillingsplaner Med til at skabe tryghed i hverdagen VEJLEDNING om pladsfordelingsplaner og inventaropstilling Pladsfordelingsplaner og inventarplaner udgør

Læs mere

Vejledning. Udførelse af flugtvejs- og pladsfordelingsplaner for forsamlingslokaler til mere end 150 personer. Østjyllands Brandvæsen, november 2017

Vejledning. Udførelse af flugtvejs- og pladsfordelingsplaner for forsamlingslokaler til mere end 150 personer. Østjyllands Brandvæsen, november 2017 Østjyllands Brandvæsen, november 2017 Version 2. Vejledning Udførelse af flugtvejs- og pladsfordelingsplaner for forsamlingslokaler til mere end 150 personer Indhold Lovhjemmel... 2 Generelle regler...

Læs mere

Vejledning om oversigtsplaner, flugtvejsplaner og pladsfordelingsplaner m.m.

Vejledning om oversigtsplaner, flugtvejsplaner og pladsfordelingsplaner m.m. Vejledning om oversigtsplaner, flugtvejsplaner og pladsfordelingsplaner m.m. NORDSJÆLLANDS BRANDVÆSEN Hvorfor skal der laves flugtvejsplaner? Flugtvejsplaner, etageplaner, pladsfordelingsplaner m.m. udgør

Læs mere

Vejledning til pladsfordelingsplaner

Vejledning til pladsfordelingsplaner Vejledning til pladsfordelingsplaner 1 Indholdsfortegnelse Læsevejledning... 3 1. Lovgrundlag... 3 2. Minimumsindhold på pladsfordelingsplanen... 3 3. Godkendelse... 3 4. Udseende og placering... 3 5.

Læs mere

Vejledning om certificeringsordning og byggesagsbehandling

Vejledning om certificeringsordning og byggesagsbehandling August 2014 Byggeri og energieffektivitet Vejledning om certificeringsordning og byggesagsbehandling af transportable telte og konstruktioner: Telte, tribuner, scener mm. Side 1 1 Indhold DEL 1 JURIDISKE

Læs mere

Anvendelsesområde og formål. 1. Hermed offentliggøres i bilaget driftsmæssige forskrifter for forsamlingstelte,

Anvendelsesområde og formål. 1. Hermed offentliggøres i bilaget driftsmæssige forskrifter for forsamlingstelte, Bekendtgørelse om brandværnsforanstaltninger for forsamlingstelte, selskabshuse, salgsområder og campingområder, der ikke er omfattet af campingreglementet I medfør af 33, stk. 6, nr. 2, og 70, stk. 4

Læs mere

Vejledning om certificeringsordning for transportable konstruktioner:

Vejledning om certificeringsordning for transportable konstruktioner: Maj 2014 Byggeri og energieffektivitet Vejledning om certificeringsordning for transportable konstruktioner: Telte, tribuner, scener mm. Side 1 1 Indhold DEL 1 JURIDISKE FORHOLD ANSVAR OG PLIGTER VED CERTIFICERINGSORDNINGEN...

Læs mere

Tekniske forskrifter for

Tekniske forskrifter for gladsaxe kommune brandvæsenet august 2002 Tekniske forskrifter for Forsamlingstelte, selskabshuse, salgsområder og campingområder, der ikke er omfattet af campingreglementet Tekniske forskrifter Forsamlingstelte,

Læs mere

Tekniske forskrifter. for. forsamlingstelte, selskabshuse, salgsområder og campingområder, der ikke er omfattet af campingreglementet

Tekniske forskrifter. for. forsamlingstelte, selskabshuse, salgsområder og campingområder, der ikke er omfattet af campingreglementet Tekniske forskrifter for forsamlingstelte, selskabshuse, salgsområder og campingområder, der ikke er omfattet af campingreglementet Beredskabsstyrelsen 18. oktober 2005 Indholdsfortegnelse 1 Almindelige

Læs mere

Vejledning om. Flugtvejsplaner Etageplaner Pladsfordelingsplaner Inventaropstillingsplaner Belægningsplaner

Vejledning om. Flugtvejsplaner Etageplaner Pladsfordelingsplaner Inventaropstillingsplaner Belægningsplaner Vejledning om Flugtvejsplaner Etageplaner Pladsfordelingsplaner Inventaropstillingsplaner Belægningsplaner 1. udgave april 2010 Hvorfor skal der laves flugtvejsplaner? Flugtvejsplaner, etageplaner, pladsfordelingsplaner,

Læs mere

Arbejdstilsynet (vejledning A.1.10)

Arbejdstilsynet (vejledning A.1.10) Arbejdstilsynet (vejledning A.1.10) Flugtveje og sikkerhedsbelysning (nødbelysning) på faste arbejdssteder 1. Afgrænsning Denne vejledning oplyser om kravene i arbejdsmiljølovgivningen til flugtveje og

Læs mere

Hvis du er i tvivl om hvilke regler, der gælder for netop dit arrangement/telt eller lignende, er du velkommen til at kontakte byggesagskontoret.

Hvis du er i tvivl om hvilke regler, der gælder for netop dit arrangement/telt eller lignende, er du velkommen til at kontakte byggesagskontoret. Retningslinjer for opstilling af telte, scener, tribuner og andre transportable konstruktioner samt indretning af markedspladser, festivalområder og midlertidige campingområder Indledning Den 1. januar

Læs mere

Bekendtgørelse om certificeringsordning for transportable telte og konstruktioner.

Bekendtgørelse om certificeringsordning for transportable telte og konstruktioner. C E RTIFI CE RI NG SORDNIN GEN Ref. RBH Byggeri og energieffektivitet Bekendtgørelse om certificeringsordning for transportable telte og konstruktioner. I medfør af 2, stk. 4, 15 A og 30, stk. 2 og 5 i

Læs mere

VEJLEDNING OM PLADSFORDELINGSPLANER, INVENTAROPSTILLINGSPLANER, BELÆGNINGSPLANER, ETAGEPLANER OG OVERSIGTSPLANER LYNGBY-TAARBÆK BRANDVÆSEN

VEJLEDNING OM PLADSFORDELINGSPLANER, INVENTAROPSTILLINGSPLANER, BELÆGNINGSPLANER, ETAGEPLANER OG OVERSIGTSPLANER LYNGBY-TAARBÆK BRANDVÆSEN VEJLEDNING OM PLADSFORDELINGSPLANER, INVENTAROPSTILLINGSPLANER, BELÆGNINGSPLANER, ETAGEPLANER OG OVERSIGTSPLANER LYNGBY-TAARBÆK BRANDVÆSEN INDLEDNING Pladsfordelingsplaner, inventaropstillingsplaner, belægningsplaner,

Læs mere

Vejledning om. Rudersdal Hørsholm Brandvæsen. Flugtvejsplaner Etageplaner Pladsfordelingsplaner Inventaropstillingsplaner Belægningsplaner

Vejledning om. Rudersdal Hørsholm Brandvæsen. Flugtvejsplaner Etageplaner Pladsfordelingsplaner Inventaropstillingsplaner Belægningsplaner Rudersdal Hørsholm Brandvæsen Forebyggende afdeling Vejledning om Flugtvejsplaner Etageplaner Pladsfordelingsplaner Inventaropstillingsplaner Belægningsplaner 2. udgave sep. 2009 Rudersdal Hørsholm Brandvæsen

Læs mere

Bekendtgørelse om brandværnsforanstaltninger for forsamlingstelte, salgsområder og campingområder, der ikke er omfattet af campingreglementet.

Bekendtgørelse om brandværnsforanstaltninger for forsamlingstelte, salgsområder og campingområder, der ikke er omfattet af campingreglementet. BEK nr 1382 af 15/12/2014 (Historisk) Udskriftsdato: 10. januar 2017 Ministerium: Forsvarsministeriet Journalnummer: Forsvarsmin., Beredskabsstyrelsen, j.nr. 2014/033252 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Vejledning om Pladsfordelingspladser, Flugtvejsplaner, Etageplaner, Inventaropstillingsplaner, Belægningsplaner, i Jammerbugt Kommune

Vejledning om Pladsfordelingspladser, Flugtvejsplaner, Etageplaner, Inventaropstillingsplaner, Belægningsplaner, i Jammerbugt Kommune Hvor kan man finde flere informationer? På tryk: Driftsmæssige forskrifter for forsamlingslokaler. Beredskabsstyrelsens vejledning for forsamlingstelte og selskabshuse samt for større arrangementer på

Læs mere

Vejledning om. Pladsfordelingsplaner og Flugtvejsplaner

Vejledning om. Pladsfordelingsplaner og Flugtvejsplaner Vejledning om Pladsfordelingsplaner og Flugtvejsplaner 1 Indhold HVORFOR SKAL DER LAVES FLUGTVEJSPLANER M.V.? Flugtvejsplaner, etageplaner, pladsfordelingsplaner, inventarplaner og belægningsplaner udgør

Læs mere

Aalborg den 8. januar 2009.

Aalborg den 8. januar 2009. Beredskabsstyrelsen Center For Forebyggelse Fuldmægtig Bo Andersson Datavej 16 3460 Birkerød Aalborg den 8. januar 2009. Høringssvar til udkast til Bekendtgørelse om driftsmæssige forskrifter for hoteller

Læs mere

Østjyllands Brandvæsen, september 2017 Version 2.

Østjyllands Brandvæsen, september 2017 Version 2. Østjyllands Brandvæsen, september 2017 Version 2. Vejledning Anvendelse af lokaler til midlertidig overnatning Indhold Formål... 2 Lovhjemmel... 2 Anvendelsesområde... 2 Generelle regler... 2 Uddrag af

Læs mere

Vejledning. Forebyggelse af brand i forsamlingslokaler m.v.

Vejledning. Forebyggelse af brand i forsamlingslokaler m.v. Vejledning Forebyggelse af brand i forsamlingslokaler m.v. 23. september 1999 Indholdsfortegnelse: 1. Indledning...2 2. Ændret anmeldelsespligt....2 3. Driftsmæssige foranstaltninger i lokaler til mere

Læs mere

Vejledning om. pladsfordelingsplaner, inventaropstillingsplaner, belægningsplaner, etageplaner og oversigtsplaner

Vejledning om. pladsfordelingsplaner, inventaropstillingsplaner, belægningsplaner, etageplaner og oversigtsplaner Vejledning om pladsfordelingsplaner, inventaropstillingsplaner, belægningsplaner, etageplaner og oversigtsplaner INDLEDNING Pladsfordelingsplaner, inventaropstillingsplaner, belægningsplaner, etageplaner

Læs mere

Vejledning om. - Flugtvejsplaner - Etageplaner - Pladsfordelingsplaner - Inventaropstillingsplaner - Belægningsplaner. 8. udgave januar 2008

Vejledning om. - Flugtvejsplaner - Etageplaner - Pladsfordelingsplaner - Inventaropstillingsplaner - Belægningsplaner. 8. udgave januar 2008 Vejledning om - Flugtvejsplaner - Etageplaner - Pladsfordelingsplaner - Inventaropstillingsplaner - Belægningsplaner 8. udgave januar 2008 2 Beredskabscenter Aalborg Hvorfor skal der laves flugtvejsplaner?

Læs mere

Vejledning om Udførelse af flugtvejs- og pladsfordelingsplaner for forsamlingslokaler til mere end 150 Personer.

Vejledning om Udførelse af flugtvejs- og pladsfordelingsplaner for forsamlingslokaler til mere end 150 Personer. Vejledning om Udførelse af flugtvejs- og pladsfordelingsplaner for forsamlingslokaler til mere end 150 Personer. Haderslev Brand og Redning Formål I forsamlingslokaler godkendt til mere end 150 personer

Læs mere

Vejledning om belægningsplaner ved midlertidig overnatning

Vejledning om belægningsplaner ved midlertidig overnatning Vejledning om belægningsplaner ved midlertidig overnatning NORDSJÆLLANDS BRANDVÆSEN September 2014 MIDLERTIDIG OVERNATNING Mange foreninger, virksomheder og offentlige institutioner gennemfører i dag en

Læs mere

HORESTA. Ib Bertelsen Direktør, master i brandsikkerhed, M.IDA. Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut. Dias 1

HORESTA. Ib Bertelsen Direktør, master i brandsikkerhed, M.IDA. Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut. Dias 1 HORESTA Ib Bertelsen Direktør, master i brandsikkerhed, M.IDA Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut Dias 1 Hvilke regler gælder? Lovbundne regler Bygningsreglementet Driftsmæssige forskrifter Ikke lovbundne

Læs mere

Salg af konsumfyrværkeri. fra anmeldelsespligtig butik

Salg af konsumfyrværkeri. fra anmeldelsespligtig butik Salg af konsumfyrværkeri fra anmeldelsespligtig butik 1 Denne vejledning er udarbejdet af Københavns Brandvæsen og er efter aftale med dem tilpasset vores lokale forhold. Vejledningen skal bruges som huskeliste

Læs mere

Forskrift om ændring af tekniske forskrifter for træbearbejdning og træoplag, plastforarbejdning og plastoplag, korn- og

Forskrift om ændring af tekniske forskrifter for træbearbejdning og træoplag, plastforarbejdning og plastoplag, korn- og Beredskabsstyrelsen den 1. juni 2007 Forskrift om ændring af tekniske forskrifter for træbearbejdning og træoplag, plastforarbejdning og plastoplag, korn- og foderstofvirksomheder, fremstilling og oplagring

Læs mere

Driftsmæssige forskrifter. for. Daginstitutioner

Driftsmæssige forskrifter. for. Daginstitutioner Driftsmæssige forskrifter for Daginstitutioner STATENS BRANDINSPEKTION 1. FEBRUAR 1983 Disse driftsmæssige forskrifter er udsendt i medfør af 40 i brandloven, jfr. lovbekendtgørelse nr. 641 af 29. december

Læs mere

DANSK AUTOMOBIL SPORTS UNION Idrættens Hus, DK-2605 Brøndby, Danmark

DANSK AUTOMOBIL SPORTS UNION Idrættens Hus, DK-2605 Brøndby, Danmark Oplagsvejledning 17. september 2018 Denne vejledning er til DASU s klubber/medlemmer når man opbevare (oplag) brændstof til løb, træning, test v. i Danmark, på de danske baner/servicepladser. Denne vejledning

Læs mere

Monteringsvejledning Varmekanon for F-gas

Monteringsvejledning Varmekanon for F-gas Monteringsvejledning Varmekanon for F-gas Kosan Gas varenr.: 28150 Læs monteringsvejledningen før produktet tages i brug Advarsel 1. Følg altid de grundlæggende forholdsregler, når du bruger dette produkt.

Læs mere

Brandsikkerhed ved større arrangementer, der er omfattet af:

Brandsikkerhed ved større arrangementer, der er omfattet af: NORDSJÆLLANDS BRANDVÆSEN Forebyggende afdeling Vejledning om Brandsikkerhed ved større arrangementer, der er omfattet af: Tekniske forskrifter for forsamlingstelte, selskabshuse, salgsområder og campingområder,

Læs mere

Driftsmæssige forskrifter. for. Butikker

Driftsmæssige forskrifter. for. Butikker Driftsmæssige forskrifter for Butikker STATENS BRANDINSPEKTION l. FEBRUAR 1983 Disse driftsmæssige forskrifter er udsendt i medfør af 40 i brandloven, jfr. lovbekendtgørelse nr. 641 af 29. december 1976

Læs mere

1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over glasvalg ved projektering og udførelse

1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over glasvalg ved projektering og udførelse GLAS TIL ELEVATORER Valg af glas til elevatorstolens vægge, elevatordøre og skaktvægge VEJLEDNING 1. Indledning Denne vejledning giver en oversigt over glasvalg ved projektering og udførelse af elevatorer.

Læs mere

Brandsikkerhed ved større arrangementer, der er omfattet af:

Brandsikkerhed ved større arrangementer, der er omfattet af: Rudersdal Hørsholm Brandvæsen Forebyggende afdeling Vejledning om Brandsikkerhed ved større arrangementer, der er omfattet af: Tekniske forskrifter for forsamlingstelte, selskabshuse, salgsområder og campingområder,

Læs mere

Vejledning Stigrør og trykforøgeranlæg

Vejledning Stigrør og trykforøgeranlæg 2013 Vejledning Stigrør og trykforøgeranlæg Denne Vejledning er udarbejdet i samarbejde mellem Aalborg, Odense, Aarhus og Københavns beredskaber. Anders Brosbøl Beredskabscenter Aalborg 31-05-2013 18.

Læs mere

SIKKERHEDSVEJLEDNING FOLKEMØDET 2018 SIKKERHED: DIT ANSVAR SOM ARRANGØR

SIKKERHEDSVEJLEDNING FOLKEMØDET 2018 SIKKERHED: DIT ANSVAR SOM ARRANGØR SIKKERHEDSVEJLEDNING FOLKEMØDET 2018 SIKKERHED: DIT ANSVAR SOM ARRANGØR SIKKERHEDSVEJLEDNING Har du et eventsted, hvad end det er et eventskib, -telt eller et privat eventsted, er du arrangør. Ligeledes

Læs mere

Tekniske forskrifter for brændbare faste stoffer

Tekniske forskrifter for brændbare faste stoffer Tekniske forskrifter for brændbare faste stoffer Kapitel 5 Udkast af 10.07.2019 1 Indholdsfortegnelse 5 Lagerafsnit i det fri... 5.1 Generelle bestemmelser... 3 5.2 Afstandsforhold... 3 5.3 Indsatsforhold...

Læs mere

Vejledning for udførelse af inventarplaner for butikker

Vejledning for udførelse af inventarplaner for butikker Aarhus Brandvæsen 2013 Vejledning for udførelse af inventarplaner for butikker Tilsyn og Myndighed FORMÅL I butikker beregnet til flere end 150 personer skal inventaropstilling m.m., jfr. Bekendtgørelse

Læs mere

Østjyllands Brandvæsen 2017 Version 1.

Østjyllands Brandvæsen 2017 Version 1. Østjyllands Brandvæsen 2017 Version 1. Vejledning om Vejledning om afholdelse af midlertidige arrangementer Indhold Formål... 2 Lovhjemmel... 2 Anvendelsesområde... 2 Generelle regler... 2 Specifikke regler...

Læs mere

Vejledning om midlertidige overnatningslokaler efter beredskabslovgivningen

Vejledning om midlertidige overnatningslokaler efter beredskabslovgivningen Vejledning om midlertidige overnatningslokaler efter beredskabslovgivningen Brandforebyggelse Vejledning nr. 16 Vejledning om midlertidige overnatningslokaler Vejledning om midlertidige overnatningslokaler

Læs mere

Bekendtgørelse om hejseredskaber og spil

Bekendtgørelse om hejseredskaber og spil Side 1 af 5 Bekendtgørelse om hejseredskaber og spil Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 1101 af 14. december 1992 med senere ændringer - ikke autoriseret sammenskrivning SAMMENSKRIVNINGEN omfatter bekendtgørelse

Læs mere

Tillæg til. Driftsmæssige forskrifter. Hoteller m.v. for. (1. februar 1983)

Tillæg til. Driftsmæssige forskrifter. Hoteller m.v. for. (1. februar 1983) Tillæg til Driftsmæssige forskrifter for Hoteller m.v. (1. februar 1983) STATENS BRANDINSPEKTION 1. NOVEMBER 1991 I»Driftsmæssige forskrifter for Hoteller m.v.«af 1. februar 1983 foretages følgende ændringer

Læs mere

Tekniske forskrifter for brændbare faste stoffer. Kapitel 1

Tekniske forskrifter for brændbare faste stoffer. Kapitel 1 Tekniske forskrifter for brændbare faste stoffer Kapitel 1 Udkast af 10.07.2019 1 Indholdsfortegnelse 1 Generelle bestemmelser... 1.1 Definitioner... 3 1.2 Anvendelsesområde... 4 1.3 Generelle bestemmelser...

Læs mere

Sikkert arbejdsmiljø. for mennesker og materiel

Sikkert arbejdsmiljø. for mennesker og materiel Sikker BETONpumpning Sikkert arbejdsmiljø for mennesker og materiel Sikker adgangsvej Sikkerhedszoner Sikker opstilling Sikkerhed i højden Sikkert arbejdsmiljø på pladsen Sikker betonpumpning Ansvarsforhold

Læs mere

Rullestillads i aluminium - kl. 3. Brochure og monterings anvisning

Rullestillads i aluminium - kl. 3. Brochure og monterings anvisning Rullestillads i aluminium - kl. 3 Brochure og monterings anvisning Januar 2007 Rullestillads i aluminium kl. 3 Kl. 3 rullestillads med aluply-dæk. Rammer, håndlister og diagonaler i aluminium. 2 stilladsbredder:

Læs mere

Generelt om sikkerhed i Frederikshavn Forsyning A/S

Generelt om sikkerhed i Frederikshavn Forsyning A/S Generelt om sikkerhed i Frederikshavn Forsyning A/S Instruktion til medarbejdere samt håndværkere, konsulenter og andre, som arbejder for Frederikshavn Forsyning A/S Sikkerhedsregler i Frederikshavn Forsyning

Læs mere

Distrikts lejr 2015 (DL2015)

Distrikts lejr 2015 (DL2015) " En forudsætning for en god lejr " En forudsætning for en god lejr, er blandt andet at vi alle følger de almindelige regler for godt spejder arbejde. Dette betyder at vi er gode til at omgås og tager

Læs mere

Driftsmæssige forskrifter. for. Skoler

Driftsmæssige forskrifter. for. Skoler Driftsmæssige forskrifter for Skoler STATENS BRANDINSPEKTION 1. FEBRUAR 1983 Disse driftsmæssige forskrifter er udsendt i medfør af 40 i brandloven, jfr. lovbekendtgørelse nr. 641 af 29. december 1976

Læs mere

9. Der skal i hvert soverum opsættes en røgalarm. Ved evt. spørgsmål kan Redningsberedskabet kontaktes direkte på tlf. 65 15 14 95 eller 65 15 14 96

9. Der skal i hvert soverum opsættes en røgalarm. Ved evt. spørgsmål kan Redningsberedskabet kontaktes direkte på tlf. 65 15 14 95 eller 65 15 14 96 Regler for oprettelse af midlertidig overnatning i undervisningslokaler, forsamlingslokaler, gymnastiksale og lignende, som normalt anvendes til andre formål end overnatning. I forbindelse med skoleudveksling,

Læs mere

Vejledning for. udførelse af flugtvejs- og. pladsfordelingsplaner

Vejledning for. udførelse af flugtvejs- og. pladsfordelingsplaner Vejledning for udførelse af flugtvejs- og pladsfordelingsplaner Odense Brandvæsen 2001 Vejledning for udførelse af flugtvejs- og pladsfordelingsplaner Med udgangspunkt i Driftsmæssige forskrifter for Forsamlingslokaler

Læs mere

Vejledning for midlertidig overnatning

Vejledning for midlertidig overnatning Anvendelsesområde Vejledningen er udarbejdet til anvendelse ved midlertidige overnatninger for mere end 10 personer, (max. 5 døgn) i bygninger som ikke, i henhold til bygningsreglementet er godkendt til

Læs mere

Brandfarlige væsker og gasser

Brandfarlige væsker og gasser Brandfarlige væsker og gasser Beskrivelse af grænser for oplagsmængder - FORELØBIG ENHED: 1 INDLEDNING Denne folder har til formål at give en tilgængelig og ensartet oversigt over begrænsningen af oplaget

Læs mere

Ordensregler. for Brandfarlige væsker. Februar 2003. Århus Brandvæsen

Ordensregler. for Brandfarlige væsker. Februar 2003. Århus Brandvæsen ÅRHUS KOMMUNE. MAGISTRATENS 2. AFDELING Ordensregler for Brandfarlige væsker Februar 2003 Århus Brandvæsen Kirstinesmindevej 14, 8200 Århus N - Tlf. 8676 7676 Fax : 8676 7770. E-mail : aabr.aarhus.dk.

Læs mere

DM Årgang Langbane INDKVARTERINGSPLAN FREDAG D. 24. JUNI TIL TIRSDAG D. 28. JUNI 2016

DM Årgang Langbane INDKVARTERINGSPLAN FREDAG D. 24. JUNI TIL TIRSDAG D. 28. JUNI 2016 Indholdsfortegnelse (opdateret 22. juni) Kontaktpersoner og ansvarlige... 1 Late Night Adult Swim... 1 Beredskabsplan... 2 Ansvar og ledelse... 2 Indkvartering... 2 Forplejning... 2 Modtagelse... 2 Adgang

Læs mere

ØSB A/S. Leverandørbrugsanvisning. Betonelementer

ØSB A/S. Leverandørbrugsanvisning. Betonelementer Leverandørbrugsanvisning for Betonelementer Indholdsfortegnelse Generelt... 3 Lovgrundlaget... 3 Brugsanvisningen... 3 Ansvarsfordeling... 4 Rådgiveren... 4 Leverandøren... 4 Montageentreprenøren... 4

Læs mere

Vejledning om - Pladsfordelingsplaner - Flugtvejsplaner - Etageplaner - Inventaropstillingsplaner - Belægningsplaner

Vejledning om - Pladsfordelingsplaner - Flugtvejsplaner - Etageplaner - Inventaropstillingsplaner - Belægningsplaner Vejledning om - Pladsfordelingsplaner - Flugtvejsplaner - Etageplaner - Inventaropstillingsplaner - Belægningsplaner VEJLEDNING OM PLADSFORDELINGSPLANER M.M. Kerteminde Kommune 1. udgave 6/2011 Denne folders

Læs mere

Østjyllands Brandvæsen 2017 Version 1.

Østjyllands Brandvæsen 2017 Version 1. Østjyllands Brandvæsen 2017 Version 1. Vejledning Brandveje og Brandredningsarealer Indhold 1. Formål... 2 2. Lovhjemmel... 2 3. Anvendelsesområde... 2 4. Regler for arealer til redning og slukning...

Læs mere

Bekendtgørelse om tilladelse til udlejning af arealer til campering og om indretning og benyttelse af campingpladser

Bekendtgørelse om tilladelse til udlejning af arealer til campering og om indretning og benyttelse af campingpladser Retsinfo: Bekendtgørelse om tilladelse til udlejning af arealer til campering og om indretning og benyttelse af campingpladser Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel 1 Bekendtgørelsens anvendelsesområde

Læs mere

Vejledning til. Skræmmekanon ZON MARK 4

Vejledning til. Skræmmekanon ZON MARK 4 Vejledning til Skræmmekanon ZON MARK 4 Installation og idriftsætning: - Efter at have fjernet indpakningen, isættes de medleverede plastpropper i enden af støttebenene. Fastgør venstre og højre støtteben

Læs mere

HØRINGSNOTAT januar 2015

HØRINGSNOTAT januar 2015 HØRINGSNOTAT 2 5. januar 2015 Sagsnr.: 2014/033252 Sagsbehandler: NEB Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse om brandværnsforanstaltninger for forsamlingstelte, salgsområder og campingområder,

Læs mere

Østjyllands Brandvæsen Version 1. Vejledning. Udførelse af flugtvejs- og pladsfordelingsplaner for forsamlingslokaler til mere end 150 personer

Østjyllands Brandvæsen Version 1. Vejledning. Udførelse af flugtvejs- og pladsfordelingsplaner for forsamlingslokaler til mere end 150 personer Østjyllands Brandvæsen 2017 Version 1. Vejledning Udførelse af flugtvejs- og pladsfordelingsplaner for forsamlingslokaler til mere end 150 personer Indhold Lovhjemmel... 2 Generelle regler... 2 Tegningsmaterialet

Læs mere

Vejledning om. - Pladsfordelingsplaner - Flugtvejsplaner - Etageplaner - Inventaropstillingsplaner - Belægningsplaner i Norddjurs og Syddjurs Kommune

Vejledning om. - Pladsfordelingsplaner - Flugtvejsplaner - Etageplaner - Inventaropstillingsplaner - Belægningsplaner i Norddjurs og Syddjurs Kommune Vejledning om - Pladsfordelingsplaner - Flugtvejsplaner - Etageplaner - Inventaropstillingsplaner - Belægningsplaner i Norddjurs og Syddjurs Kommune Brand og Redning Brand og Redning Djursland informerer

Læs mere

Retningslinier. Anvendelse af lokaler til midlertidig overnatning. for. Maj Side 1 af 5

Retningslinier. Anvendelse af lokaler til midlertidig overnatning. for. Maj Side 1 af 5 Retningslinier for Anvendelse af lokaler til midlertidig overnatning Maj 2008 Side 1 af 5 FORMÅL 1. Disse retningslinier er grundlag for administration af de gældende driftsmæssige forskrifter for Hoteller

Læs mere

Arbejde i højden fra reb

Arbejde i højden fra reb Arbejde i højden fra reb De vigtigste regler om, hvornår arbejdsgiveren må lade arbejde i højden udføre fra reb (rope access) samt om, hvordan arbejde fra reb skal tilrettelægges og udføres sikkerheds-

Læs mere

Tagkonstruktioner. opstilling og afstivning af spær

Tagkonstruktioner. opstilling og afstivning af spær Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg & industri Tagkonstruktioner opstilling og afstivning af spær Undervisningsministeriet. Marts 2011. Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg

Læs mere

VEJLEDNING OM REGLERNE FOR MIDLERTIDIG OVERNATNING

VEJLEDNING OM REGLERNE FOR MIDLERTIDIG OVERNATNING VEJLEDNING OM REGLERNE FOR MIDLERTIDIG OVERNATNING Midlertidige overnatningslokaler Virksomheder som er omfattet af Driftsmæssige forskrifter for hoteller m.v., plejeinstitutioner, forsamlingslokaler,

Læs mere

Flugtveje og sikkerhedsbelysning (nødbelysning) på faste arbejdssteder

Flugtveje og sikkerhedsbelysning (nødbelysning) på faste arbejdssteder Flugtveje og sikkerhedsbelysning (nødbelysning) på faste arbejdssteder At-vejledning A.1.10 December 2003 Erstatter At-meddelelse nr. 1.01.2 af januar 1989 1. Afgrænsning Denne vejledning oplyser om kravene

Læs mere

Vejledning om belægningsplaner ved midlertidig overnatning. Februar 2017

Vejledning om belægningsplaner ved midlertidig overnatning. Februar 2017 Vejledning om belægningsplaner ved midlertidig overnatning Februar 2017 MIDLERTIDIG OVERNATNING Mange foreninger, virksomheder og offentlige institutioner gennemfører i dag en lang række arrangementer,

Læs mere

Fald fra højden på byggepladser

Fald fra højden på byggepladser De vigtigste regler om sikkerhedsforanstaltninger mod nedstyrtning og gennemstyrtning fra arbejde i højden. Vejledningen handler om de sikkerhedsforanstaltninger, som arbejdsgiveren skal etablere på bygge-

Læs mere

Østjyllands Brandvæsen, november 2017 Version 3.

Østjyllands Brandvæsen, november 2017 Version 3. Østjyllands Brandvæsen, november 2017 Version 3. Vejledning Brandveje og brandredningsarealer Indhold 1. Formål... 2 2. Lovhjemmel... 2 3. Anvendelsesområde... 2 4. Regler for arealer til redning og slukning...

Læs mere

Vejledning om reglerne for midlertidig overnatning

Vejledning om reglerne for midlertidig overnatning Vejledning om reglerne for midlertidig overnatning Midlertidige overnatningslokaler Virksomheder som er omfattet af Driftsmæssige forskrifter for hoteller m.v., plejeinstitutioner, forsamlingslokaler,

Læs mere

De tekniske hjælpemidler og maskiner, hvor der er krav til lovpligtige eftersyn eller særlige krav til eftersyn er overordnet:

De tekniske hjælpemidler og maskiner, hvor der er krav til lovpligtige eftersyn eller særlige krav til eftersyn er overordnet: Lovpligtige eftersyn og lovpligtige uddannelser I-bar, som er Metal- og Maskinindustriens branchearbejdsmiljøråd har udarbejdet en vejledning, som samler alle de krav, der gælder i forhold til lovpligtige

Læs mere

Indledning. meget let (f.eks. linolie, lakrester m.v.).

Indledning. meget let (f.eks. linolie, lakrester m.v.). Indledning Denne folder giver gode råd om brandsikring ved korrekt opstilling og anvendelse af affaldscontainere. Folderen omfatter affaldscontainere med et rumindhold på 120 liter eller mere. Folderen

Læs mere

ændring af bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet

ændring af bekendtgørelse om certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i bygningsreglementet Carsten Niebuhrs Gade 43 1577 København V Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@tbst.dk tbst.dk Notat BS0400-00233 22-03-2019 Til høringsparterne Høring over udkast til tre bekendtgørelser på byggeområdet

Læs mere

En sikker arbejdsplads. - dit medansvar

En sikker arbejdsplads. - dit medansvar En sikker arbejdsplads - dit medansvar Retningslinjer for udførende November 2013 En sikker arbejdsplads - dit medansvar En sikker arbejdsplads - dit medansvar Nisgaard + Christoffersen A/S vil have et

Læs mere