SLUTRAPPORT TIL NORA. PROJEKTSTØTTE Projektet har modtaget projektstøtte fra NORA, samt Dansk-Norsk Fonden.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "SLUTRAPPORT TIL NORA. PROJEKTSTØTTE Projektet har modtaget projektstøtte fra NORA, samt Dansk-Norsk Fonden."

Transkript

1 SLUTRAPPORT TIL NORA PROJEKTSTØTTE Projektet har modtaget projektstøtte fra NORA, samt Dansk-Norsk Fonden. PROJEKTAKTIVITETER OG MÅLSÆTNING Konferencens foredrag, samt oplæg og diskussioner tog udgangspunkt i de udfordringer og erfaringer, som ekspeditionskrydstogtsindustrien står overfor i Grønland og Arktis. Især med hensyn til: Hvilke elementer man fremadrettet bør fokusere på, for at sikre og konsolidere ekspeditionskrydstogtsindustrien i forhold til bæredygtighed, erhverv, økonomi, sikkerhed, miljøvenlighed og ansvarlighed. De tilstedeværendes hidtidige erfaringer i forhold til ovenstående operationelle aspekter, samt hvilken rolle guider og ekspeditionsledere, edere, samt destinationerne spiller i denne sammenhæng. Modeller for gensidige partnerskaber i udvekslingen mellem lokalbefolkningen på destinationen og ekspeditionskrydstogtsoperatørerne, samt indragelse af yderligere samarbejdspartnere. Muligheder for fremtidige udviklings-, innovations- og vidensdelingsfora om vækst, øget kundetilfredshed, højere sikkerhed og øget bæredygtighed for ekspeditionskrydstogtsturisme i Nordatlanten.

2 KONFERENCENS AFVIKLING OG RESULTATER Konferencens foredrag, oplæg og diskussioner tog udgangspunkt i de erfaringer de mange foredragsholdere delte med konferencens deltagere. KONFERENCENS FØRSTE DAG Første konference dag bestod først og fremmest af en status indenfor turismeområdet i Grønland såvel som resten af Arktis, samt en opdatering om de nyeste tiltag i forhold til ekspeditionskrydstogtsturismen. Fokusområde 1: Grønland Efter Schæffergårdens direktør og AECO s bestyrelsesformand havde budt tilhørerne velkommen orienterede Visit Greenland om den nyest udvikling i Grønland. Herefter orienterede Grønlands Departement for Indenrigsanliggender, Natur og Miljø om de nye grønlandske reguleringstiltag i.f.t. krydstogtsområdet i Grønlandsk farvand. En repræsentant for Dansk Institut for Militære Studier orienterede herefter om den nye Arktiske Kommando, samt om ændringerne i.f.t. SAR-kapaciteten i Arktis. Fokusområde 2: Svalbard Svalbard Tourism orienterede om den nyeste udvikling her efterfulgt af AECO som fortalte lidt om den specifikke udvikling i.f.t. krydstogtsområdet. Fokusområde 3: Canada En canadisk forsker fra Lakehead University gav en opdatering i.f.t. udviklingen på krydstogtsområdet i Canada generelt, samt det nyligt afsluttede CTAC-projekt (Cruise Tourism in Arctic Canada projekt) specifikt. Fokusområde 4: Rusland En repræsentant fra Russian Arctic National Park gav en orientering om den nyeste udvikling og en status for udfordringerne i forbindelse med gennemførelsen af ekspeditionskrydstogtsturisme i det nord- østlige Rusland, samt input i forhold til en række overvejelser i forbindelse med naturforvaltning og miljøbeskyttelse som var umiddelbart brugbare i andre nordatlantiske og arktiske områder som f.eks. Grønland.

3 Fokusområde 5: Island En repræsentant fra Cruise Iceland gave et input om Islands status som hub for ekspeditionskrydstogtsturisme. Fokusområde 6: Pan-arktiske arktiske foraer En repræsentant fra Transport Canada kom i denne forbindelse nærmere ind på udviklingen i Arktisk råd,, set fra formandsskabslandets perspektiv. Fokusområde 7: Globale områder Sidste men ikke mindst gik IAATO (International Association of Antarctic Tour Operators) i dybden med de nyeste udviklinger indenfor regulerings-arbejdet med Polar Coden i IMO-regi (International Maritime Organisation regi), som er relevante for såvel operatører som destinationer i Arktis. Fokusområde 8: Bæredygtige operationer og forretning er tæt forbundet AECO s stifter og æresmedlem kom nærmere ind på hvorfor bæredygtighed og forretning er to sider af samme sag. Bærdygtighed skal her forstås i bred forstand hvorfor også inddragelsen af destinationerne i operationerne er en vigtig g parameter. Fokusområde 9: Guider og ekspeditionslederes konkrete formidling En af Svalbards mest erfarne guider gave en introduktion til guider- og ekspeditionslederes rolle som formidlere og forbilleder som formidlere af lokal, nordatlantisk, regional og Arktisk historie. KONFERENCENS ANDEN DAG Fokusområde A: Naturbeskyttelse En repræsentant fra IAATO (International Association of Antarctic Tour Operators) fortalte om det vigtige ved koordinering, samt korrekt brug af guidelines, såvel i forhold til bæredygtighed og naturbeskyttelse men også i.f.t. de mange vigtige sikkerhedsaspekter forbundet med operationer i polare farvande. Fokusområde B: Sikkerhed Et AECO-medlem og operatør samt ekspeditionsleder og guide gav en grundig indsigt i en uheldig episode med en kælving af en isbræ (som resulterede i at is-projektiler blev skudt flere hundrede meter i alle retinger), hvilket resulterede i et dødsfald i Oplæget var både lærerigt og skræmmende og de delte erfaringer blev taget meget alvorligt. Herunder blev procedurer i.f.m. kælvinger af denne specifikke

4 slags grundigt diskuteret blandt konferencens deltagere. Episoden har allerede på nuværende tidpunkt ført til en revideret opfattelse af risikoen i sådanne tilfælde, samt en revision af AECO s guidelines men der er ingen tvivl om at arbejdet i denne fobindelse fortsætter i de kommende år. Herefter gennemgik en første officer sikkerhedsaspektet fra en systematisk-operationel-synsvinkel. synsvinkel. Værktøjer til løbende vurdering af sikkerhedsrisici i.f.m. ekspeditionskrydstogtsoperationer blev gennemgået. For hovedparten af tilhørerne var der tale om nyt stof, som gav en grundig indføring i tilgangen set fra skibets kaptajn og officeres synsvinkel. Sikkerhedsaspektet blev yderligere uddybet fra en virksomhedsejers og operatør s mere operationelle og principielle synspunkt. Sikkerheds-sessionen sessionen sluttede med en en større diskussion, hvor et panel debaterede en række sikkerheds- mæssige aspekter med konferencedeltagerene. Fokusområde C: Samarbejde mellem operatører og land siden En konsulent fra Sisimiut i VestGrønland kom nærmere ind på betydningen af ekspeditionskrydstogts- operatørernes interaktion med en specifik destination. Herefter gik en repræsentant fra Nanu Travel i Ittoqqortoormiit i ØstGrønland nærmere ind på hvornår samarbejdet mellem en destination og en operatør virker og ikke virker, samt hvad der er nødvendigt og ønskeligt i.f.t. operatørernes forberedelse (af sig selv samt gæsterne). Der blev givet eksempler på, hvordan man i sine turismeprodukter kan indarbejde blandt andet beskyttelses af naturen, kulturen og miljøet. Foretningsaspektet set fra destinationens perspektiv blev grundigt belyste i begge ovenstående oplæg. Fokusområde D: Bæredygtige operationer i.f.m. omgang af kulturminder Grønlands Nationalmuseum og Arkiv fokuserede i sit indlæg på hvilke forholdsregler man bør tage i.f.t. omgangen med kulturminder og arkæologiske sites i Grønlands Nationalpark, hvilket efterfølgende blev diskuteret af konferencens deltagere. Fokusområde E: Bæredygtigtighed, koordination og sikkerhed i praktis AECO gennemgik en række konkrete e værktøjer i.f.t. bæredygtige landinger, blandt andet hvordan AECO s sted-specifikke specifikke guidelines kan bruges i.f.t. dette. Også en række operationelle værktøjer til f.eks. at minimere antallet af skibe samlet på et sted samt forbedre kommunikation og koordination blev gennemgået (også i relation til sikkerhedsaspektet).

5 Fokusområde F: Fauna registrering Norsk Polarinstitutt s faunaregistreringsprojekt samt AECO s faunaregistreringsprojekt blev grundigt præsenteret og det blev diskuteret hvorledes ekspeditionsledere og guider i endnu højrer grad end det er tilfældet i dag kan indrapportere deres sightings af havpattedyr og evt. også fugle til Norsk polarinstitutt, Artsdatabanken.no og/eller CAFF ved Arktisk råd eller andre relevante institutioner. Debatten på konferencen har efterfølgende ført til adskillige møder, hvorfor arbejdet hermed allerede er blevet videreført efter konferencen. Efter dette blev konferencen lukket af AECO s bestyrelsesformand og evalueret. KONFERENCENS RESULTATER OPSUMMERING Der blev på konferencen diskuteret og stillet skarpt på elementer som en række af deltagerne ønskede at fokusere på fremadrettet. Særligt sikkerhedsområdet, samt retningslinjer for omgangen med natur og miljø, lokalbefolkningen og kulturminderr blev fremhævet som vigtige fokusområder hvis man på sigt ønsker at sikre bæredygtig ekspeditionstogtsturisme med positive effekter på den lokale økonomi og det lokale erhvervsliv. Ekspeditionsledere, guider og representanter fra ekspeditionskrydstogtsoperatørerne delte e på konferencen deres erfaringer med de øvrige deltagere. Guider og ekspeditionslederes rolle blev grundigt debateret, der blev knyttet mange relationer er og startet initiativer i.f.t. det fremtidige samarbejde. Modeller for fremtidigt samarbejde mellem destinationen og ekspeditionskrydstogtsoperatørerne blev bragt op i forum af adskillige foredragsholdere og diskuteret modeller som kan tjene til eksempel for hvilke muligheder der findes i.f.t. fremtidig udvikling-, innovation- og vidensdeling, som kan øge bæredygtigheden den i den Nordatlantiske, Grønlandske og Arktiske ekspeditionskrydstogtsturisme.

6 EVALUERING Evalueringerne (som kan tilsendes på forespørgsel) var overmåde positive. Konferencens 22 præsentationer er blevet gjort tilgængelig for alle konferencens deltagere men vil også på forespørgsel bliver tilsendt øvrige interessenter. KONFERENCEMATERIALE A3b Expedition office update by Simon Maul Hansen 18%20A3b%20Expedition%20office%20update%20by%20Simon%20Maul%20Hansen.pdf Konferenceprogrammet er tilgængeligt her: 10%201st%20Arctic%20Expedition%20Cruise%20Forum%20Program.pdf List over konferencens deltagere og vil kunne tilsendes efter ranmodning til KonferencePræsentationerne er tilgængelige via følgende links: KONFERENCE DAG A1 AECO Introduction by Frigg Jørgensen 18%20A1%20AECO%20Introduction%20by%20Frigg%20J%C3%B8rgensen.pdf A2 Greenland Update by Anders La Cour 18%20A2%20Greenland%20Update%20by%20Anders%20La%20Cour.pdf A3a Greenland Regulations by Martins Petersen 18%20A3a%20Greenland%20Regulations%20by%20Martins%20Petersesn.pdf

7 A4 The Arctic command and the new military structure by Kristian Søby Kristensen 18%20A4%20The%20Arctic%20command%20and%20the%20new%20military%20structure%20by%20K ristian%20s%c3%b8by%20kristensen.pdf B1 Svalbard Update by Ronny Brunvall 18%20B1%20Svalbard%20Update%20by%20Ronny%20Brunvall.pdf B2 Cruise Related Issues sues by Frigg Jørgensen 18%20B2%20Cruise%20Related%20Issues%20by%20Frigg%20J%C3%B8rgensen.pdf B3 Canada and CTAC update by Margaret Johnston 18%20B3%20Canada%20and%20CTAC%20update%20by%20Margaret%20Johnston.pdf B4 Russian Arctic National Park update by Maria Gavrilo 18%20B4%20Russian%20Arctic%20National%20Park%20update%20by%20Maria%20Gavrilo.pdf B5 Iceland as an expedition cruise hub by Agust Agustsson 18%20B5%20Iceland%20as%20an%20expedition%20cruise%20hub%20by%20Agust%20Agustsson.pdf B6 Polar Code Update by Kim Crosbie 18%20B6%20Polar%20Code%20Update%20by%20Kim%20Crosbie.pdf C1 Reflections & founding principles by Ulf Prytz 18%20C1%20Reflections%20%26%20founding%20principles%20by%20Ulf%20Prytz.pdf

8 KONFERENCE DAG C1 Guidelines - Environment - Site Guidelines Introduction by Frigg Jørgensen %20Environment%20- %20Site%20Guidelines%20Introduction%20by%20Frigg%20J%C3%B8rgensen.pdfes%20Introduction%20by%20Frigg%20J%C3%B8rgensen.pdf A1 Guidelines - Nature - Setting the scene by Claudia Holgate %20Setting%20the%20scene%20by%20Claudia%20Holgate.pdf%20scene%20by%20Claudia%20Holgate.pdf A2 Guidelines - Safety - The Ymerbukta accident by Christian Genillard %20Safety%20- %20The%20Ymerbukta%20accident%20by%20Christian%20Genillard.pdf A3 Guidelines - Safety - EL's and guides roles by Benny Didriksen %20Safety%20- %20EL%27s%20and%20guides%20roles%20by%20Benny%20Didriksen.pdf A4 Guidelines - Safety - Potential Implications by Per Magnus Sander %20Safety%20- %20Potential%20Implications%20by%20Per%20Magnus%20Sander.pdf B1 Guidelines - Local Cultures - Presentation by Jennifer Elcomb %20Local%20Cultures%20-%20Presentation%20by%20Jennifer%20Elcomb.pdf%20Presentation%20by%20Jennifer%20Elcomb.pdf B2 Guidelines - Local Cultures - Presentation by Jimmy Hymøller %20Local%20Cultures%20-%20Presentation%20by%20Jimmy%20Hym%C3%B8ller.pdf B3 Guidelines - Local Cultures - Presentation by Pauline Knudsen %20Local%20Cultures%20-%20Presentation%20by%20Pauline%20Knudsen.pdf%20Presentation%20by%20Pauline%20Knudsen.pdf

9 C2 Guidelines - Environment - Site Guidelines Methodology by Dagmar Hagen (presented by Frigg Jørgensen) %20Environment%20- %20Site%20Guidelines%20Methodology%20by%20Dagmar%20Hagen%20%28presented%20by%20Frig0by%20Dagmar%20Hagen%20%28presented%20by%20Frig g%20j%c3%b8rgensen%29.pdf D2 Fauna Registrations - NPI Project by Magnus Andersen 19%20D2%20Fauna%20Registrations%20- %20NPI%20Project%20by%20Magnus%20Andersen.pdf

EU som arktisk aktør? - Og baggrunden for samarbejde i Arktis. Sabina Askholm Larsen Kommunikationsmedarbejder, Polar DTU

EU som arktisk aktør? - Og baggrunden for samarbejde i Arktis. Sabina Askholm Larsen Kommunikationsmedarbejder, Polar DTU EU som arktisk aktør? - Og baggrunden for samarbejde i Arktis Sabina Askholm Larsen Kommunikationsmedarbejder, Polar DTU Center for polare aktivtiter (Polar DTU) To hovedformål: At styrke de polarrelaterede

Læs mere

Nationalmuseets arktiske og nordatlantiske strategi for perioden 2014-2019

Nationalmuseets arktiske og nordatlantiske strategi for perioden 2014-2019 Nationalmuseets arktiske og nordatlantiske strategi for perioden 2014-2019 Indledning Som Danmarks kulturhistoriske hovedmuseum indtager Nationalmuseet rollen som central forsknings- og formidlingsinstitution,

Læs mere

Referat 4. MØDE D. 7. DECEMBER 2017

Referat 4. MØDE D. 7. DECEMBER 2017 Referat 4. MØDE D. 7. DECEMBER 2017 Tidsrum: 10-13.00 Sted: Erhvervsstyrelsen, 4. sal Langelinie Allé 17 2100 København Ø Referat 1 Velkomst og gensidig orientering siden sidst Mødet d. 7. december var

Læs mere

Nordisk Forum. Invitation til konference: Værdifuld mangfoldighed Tirsdag den 2. november kl. 8.30 18.00

Nordisk Forum. Invitation til konference: Værdifuld mangfoldighed Tirsdag den 2. november kl. 8.30 18.00 Nordisk Forum Invitation til konference: Værdifuld mangfoldighed Tirsdag den 2. november kl. 8.30 18.00 Nordisk Forum for mangfoldighed og værdiskabelse Tre ledende aktører i Norge, Sverige og Danmark

Læs mere

Talepapir til Naalakkersuisoq for Nordisk samarbejde vedr. Nordisk seminar 28. marts 2019

Talepapir til Naalakkersuisoq for Nordisk samarbejde vedr. Nordisk seminar 28. marts 2019 Oqalugiatissaq Aningaasaqarnermut Nunani Avannarlerni suleqatigiinnermut Naalakkersuisoq Talepapir til Naalakkersuisoq for Finanser og Nordisk samarbejde Talepapir til Naalakkersuisoq for Nordisk samarbejde

Læs mere

Djurslands Udviklingsråd BESLUTNINGSPROTOKOL

Djurslands Udviklingsråd BESLUTNINGSPROTOKOL Djurslands Udviklingsråd BESLUTNINGSPROTOKOL Sted: Fuglsøcentret Dragsmurvej 6, Knebel Dato: Fredag den 8. maj 2015 Start kl.: 9:00 Slut kl.: 12:00 Medlemmer: Fraværende: Aleksander Aagaard Benny Hammer

Læs mere

Innovation Express International matchmaking og forretningsudvikling

Innovation Express International matchmaking og forretningsudvikling Innovation Express International matchmaking og forretningsudvikling International forretningsudvikling Invio - Innovationsnetværk for oplevelsesøkonomi (Danmark) og Innovationsnetværket Arena USUS (Norge)

Læs mere

Revideret fælles ejerstrategi for Reno Djurs I/S

Revideret fælles ejerstrategi for Reno Djurs I/S Revideret fælles ejerstrategi for Reno Djurs I/S 1. Baggrund Reno Djurs I/S (herefter "Reno Djurs") blev stiftet den 1. juli 1996 som et interessentskab mellem de daværende 8 kommuner på Djursland. Efter

Læs mere

Baggrund. Evalueringen er foretaget af Danske Regioner i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse.

Baggrund. Evalueringen er foretaget af Danske Regioner i samarbejde med Kræftens Bekæmpelse. EVALUERING Baggrund Partnerskab om PROM i klinisk praksis blev skudt i gang den 15. marts 2016. Dagen blev markeret med en konference med overskriften: Patient Reported Outcome Measures (PROM) Hvordan

Læs mere

Fremtidens mål for SAB 10/6 2018

Fremtidens mål for SAB 10/6 2018 . Fremtidens mål for SAB 10/6 2018 Konsulenter: Christian Berg Larsen Og Anette Kristensen cbl@modusplus.dk Tlf: 22263238 Program 10.00-14.00 10:45 11:15 12:20 14:15 Velkomst og rammesætning Fremtidens

Læs mere

Diverse vedr. arktisk forskningsinfrastruktur ved Københavns Universitet og arktiske feltaktiviteter i 2016-17

Diverse vedr. arktisk forskningsinfrastruktur ved Københavns Universitet og arktiske feltaktiviteter i 2016-17 Diverse vedr. arktisk forskningsinfrastruktur ved Københavns Universitet og arktiske feltaktiviteter i 2016-17 Morten Rasch Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning Københavns Universitet Workshop

Læs mere

MEDLEMSKAB VIDEN TIL VÆKST RETAIL VIDEN RETAIL UPDATES RETAIL SPARRING

MEDLEMSKAB VIDEN TIL VÆKST RETAIL VIDEN RETAIL UPDATES RETAIL SPARRING MEDLEMSKAB VIDEN TIL VÆKST RETAIL VIDEN RETAIL UPDATES RETAIL SPARRING Om medlemskabet EBELTOFT GROUP Retail Institute Scandinavia er en del af det globale netværk af videns- og konsulenthuse med speciale

Læs mere

Dagsorden. Torsdag: 5. juni Sted: Hotel Føroyar, Oyggjarvegur 45

Dagsorden. Torsdag: 5. juni Sted: Hotel Føroyar, Oyggjarvegur 45 Vestnordisk Råds Temakonference 5.-8. juni 2008 i Tórshavn på Færøerne ÆNDRET SITUATION REDNINGSSAMARBEJDE I NORDATLANTEN Hvilke samarbejdsaftaler om redning har de vestnordiske lande, ved hvem og hvilke

Læs mere

28. januar 2019 BORGERINDDRAGELSE I FORSKNING 2.0

28. januar 2019 BORGERINDDRAGELSE I FORSKNING 2.0 28. januar 2019 BORGERINDDRAGELSE I FORSKNING 2.0 Auditorium O100, Syddansk Universitet, Campusvej 55, 5230 Odense M Fra denne konference kan du tage ny viden med hjem om, hvorfor og hvordan danske forskere

Læs mere

Præsentation af CIRCLA, Bestyrelsens besøg på Inst. f. Kultur og Globale Studier. 8. februar 2016

Præsentation af CIRCLA, Bestyrelsens besøg på Inst. f. Kultur og Globale Studier. 8. februar 2016 Præsentation af CIRCLA, Bestyrelsens besøg på Inst. f. Kultur og Globale Studier 8. februar 2016 Fokus på Arktis Råstofudvinding (minedrift og offshore olie/gasproduktion) Fokus på Arktis Råstofudvinding

Læs mere

KIC Project on Raw Materials

KIC Project on Raw Materials KIC Workshop, Grønlands Arbejdsgiverforening Nuuk, Greenland, May 1, 2013 KIC Project on Raw Materials Life expectancy HDI Education and training Sustainable Exploitation of Raw Materials in the Arctic

Læs mere

Strategi for nyhedsformidling. Din kommune lige nu

Strategi for nyhedsformidling. Din kommune lige nu Strategi for nyhedsformidling Din kommune lige nu Initiativ til flere historier og nyheder Din kommune lige nu strategi for nyhedsformidling konkretiserer, hvordan vi tager initiativ til at bringe historier

Læs mere

Inoqatigiinneq Vort fælles liv

Inoqatigiinneq Vort fælles liv Inoqatigiinneq Vort fælles liv DAGSORDEN for Inuit Circumpolar Councils 11. Generalforsamling 28. juni 2. juli, 2010 NuukN Lørdag 26. juni 2010 ANKOMST AF DELEGEREDE OG GÆSTER Søndag 27. juni 2010 10:00

Læs mere

MEDDELELSER FRA FORMANDEN/ADMINISTRATIONEN ORIENTERING

MEDDELELSER FRA FORMANDEN/ADMINISTRATIONEN ORIENTERING Dagsordenpunkt 2 MEDDELELSER FRA FORMANDEN/ADMINISTRATIONEN ORIENTERING Bestyrelsen orienteres løbende om Anti Doping Danmarks resultater, aktiviteter og initiativer. 2.1 Kvartalsrapport for 4. kvartal

Læs mere

medlemskab Viden til vækst retail viden Retail UPdates retail sparring

medlemskab Viden til vækst retail viden Retail UPdates retail sparring medlemskab Viden til vækst retail viden Retail UPdates retail sparring et b a k s m le d e m Om EBELTOFT GROUP Retail Institute Scandinavia er en del af det globale netværk af videns- og konsulenthuse

Læs mere

Sikker sejlads i Arktis, en præsentation af nationale og internationale initiativer

Sikker sejlads i Arktis, en præsentation af nationale og internationale initiativer Sikker sejlads i Arktis, en præsentation af nationale og internationale initiativer? Styrbord eller bagbord Kontorchef Per Sønderstrup, Søfartsstyrelse Arktiske rammevilkår Millioner af kvadratkilometer,

Læs mere

hvordan effekt måles og baseline

hvordan effekt måles og baseline Handleplan og initiativer 2018-2019 Mål 1. Et bæredygtigt lokalsamfund, hvor alle har mulighed for at være med Initiativ Hvornår Samarbejdspartne re Ansvarlig Succeskriterie, hvordan effekt måles og baseline

Læs mere

Kontakt Rikke Liv Holst Projektleder Mandag Morgen 33 93 93 23 rho@mm.dk

Kontakt Rikke Liv Holst Projektleder Mandag Morgen 33 93 93 23 rho@mm.dk Kontakt Rikke Liv Holst Projektleder Mandag Morgen 33 93 93 23 rho@mm.dk Gode råd og guide til sessionsværter 3 Velfærdens Innovationsdag er en arbejdende konference 4 Generelt om formater 5 Forslag til

Læs mere

Kompetenceudvikling. Turismens aktører i Region Midtjylland

Kompetenceudvikling. Turismens aktører i Region Midtjylland Kompetenceudvikling Turismens aktører i Region Midtjylland Bodil Marloth Meldgaard Udviklingskonsulent Cand. Mag i Sprog og Internationale forhold, Turisme fra Aalborg Universitet 12 års erfaring med turisme

Læs mere

KVALIFICERET ARBEJDSKRAFT. Tovholdergruppemøde. Kvalificeret Arbejdskraft Business Region North Denmark. Den 28. april Asylgade 22 Thisted

KVALIFICERET ARBEJDSKRAFT. Tovholdergruppemøde. Kvalificeret Arbejdskraft Business Region North Denmark. Den 28. april Asylgade 22 Thisted Tovholdergruppemøde Kvalificeret Arbejdskraft Business Region North Denmark Den 28. april Asylgade 22 Thisted Deltagere Ole Bendix Hjørring Kommune Rikke B. Gundersen Frederikshavn Kommune Dennis Jensen

Læs mere

Høringsvar til Udkast til bekendtgørelser vedrørende sejladssikkerhed og lodspligt

Høringsvar til Udkast til bekendtgørelser vedrørende sejladssikkerhed og lodspligt Grønlands Selvstyre Peqqissutsimut Attaveqarnermullu Naalakkersuisoqarfik Departement for Sundhed og Infrastruktur Postbox 1160 3900 Nuuk 14. august 2013 Høringsvar til Udkast til bekendtgørelser vedrørende

Læs mere

Miljøstrategisk Årsmøde: På vej. vej mod et mere bæredygtigt Danmark?.

Miljøstrategisk Årsmøde: På vej. vej mod et mere bæredygtigt Danmark?. Rammepapir februar 2015 om grundlag, elementer, organisation og økonomi: Miljøstrategisk Årsmøde: På vej mod et mere bæredygtigt Danmark? Grundlag Baggrund for initiativet I 2014 blev der taget initiativ

Læs mere

Nuuk Playground. Program

Nuuk Playground. Program Nuuk Playground Program Tirsdag, 28. juni Sted: Nuuk Playground 10.00 11.00 Hovedscenen - Velkomst/introduktion 10.05 10.15 Velkommen til Nuuk Tale af orgmester- Asii Chemnitz-Narup 10.15 10.30 Tale af

Læs mere

HSU. Vedr.: HSU konference den 11. oktober Sagsbehandler: Karen Boesen og Ingrid Skovsmose

HSU. Vedr.: HSU konference den 11. oktober Sagsbehandler: Karen Boesen og Ingrid Skovsmose K Ø B E N H A V N S U N I V E R S I T E T HSU S A G S N O T A T NOVEMBER 2010 Vedr.: HSU konference den 11. oktober 2010 Sagsbehandler: Karen Boesen og Ingrid Skovsmose HR OG ORGANISATION ARBEJDSMILJØ

Læs mere

ningsgruppens%20samlede%20raad%20og%20ideer.ashx 1 http://www.uvm.dk/~/media/uvm/filer/udd/folke/pdf13/131003%20it%20raadgiv

ningsgruppens%20samlede%20raad%20og%20ideer.ashx 1 http://www.uvm.dk/~/media/uvm/filer/udd/folke/pdf13/131003%20it%20raadgiv Projektbeskrivelse for udviklings- og forskningsprojektet: Forskning i og praksisnær afdækning af digitale redskabers betydning for børns udvikling, trivsel og læring Baggrund Ifølge anbefalingerne fra

Læs mere

Arctic Winter Games Bæredygtig erhvervsudvikling i Grønland AWG2016 Maliina Abelsen

Arctic Winter Games Bæredygtig erhvervsudvikling i Grønland AWG2016 Maliina Abelsen Arctic Winter Games 2016 Bæredygtig erhvervsudvikling i Grønland AWG2016 Maliina Abelsen Bæredygtig erhvervsudvikling i Grønland - Arctic Winter Games 2016 som case Maliina Abelsen Oplæggets fire dele:

Læs mere

Kommuneqarfik Sermersooqs turismestrategi og bidrag til Selvstyrets turismestrategi

Kommuneqarfik Sermersooqs turismestrategi og bidrag til Selvstyrets turismestrategi Kommuneqarfik Sermersooqs turismestrategi og bidrag til Selvstyrets turismestrategi Til beslutning J.nr.: 73.15-A00-2-18 Koncernservice Kommunaldirektør Lars Møller-Sørensen / LMS Sagsresumé Sermersooq

Læs mere

Fiskesygdomskurser. Rapport fra Dansk Akvakultur

Fiskesygdomskurser. Rapport fra Dansk Akvakultur Rapport fra Dansk Akvakultur Afrapportering for projekt Fiskesygdomskurser under tilskudsordningen til fremme af kompetanceudviklende aktiviteter indenfor fiskeri- og akvakultursektoren DATABLAD Serietitel:

Læs mere

Pressemøde 12/5 2015. Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug Karl Kristian Kruse

Pressemøde 12/5 2015. Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug Karl Kristian Kruse Pressemøde 12/5 2015 Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug Karl Kristian Kruse EU sælskindssag baggrund Kongerigets arbejde i 2015: Besøg i Bruxelles af folketingspolitikere, medlemmer af Naalakkersuisut,

Læs mere

Tale af Formanden for INATSISARTUT Hr. Josef Motzfeldt Ved 11. OCT-EU forum. 26. september 2012, Arctic Hotel, Ilulissat

Tale af Formanden for INATSISARTUT Hr. Josef Motzfeldt Ved 11. OCT-EU forum. 26. september 2012, Arctic Hotel, Ilulissat Tale af Formanden for INATSISARTUT Hr. Josef Motzfeldt Ved 11. OCT-EU forum 26. september 2012, Arctic Hotel, Ilulissat 1 Tale af Formanden for INATSISARTUT Hr. Josef Motzfeldt 26. september 2012, Ilulissat

Læs mere

Evalueringsrapport vedr. studieophold i udlandet

Evalueringsrapport vedr. studieophold i udlandet Evalueringsrapport vedr. studieophold i udlandet Denne evalueringsrapport vil give Aalborg Universitet vigtig information om dit studieophold, som vil komme andre studerende til gode og samtidig kan den

Læs mere

Bilag 2: Procesbeskrivelse og resultater fra undersøgelse af Økonomiforvaltningens københavnerdialog i 2017

Bilag 2: Procesbeskrivelse og resultater fra undersøgelse af Økonomiforvaltningens københavnerdialog i 2017 KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Borgerrepræsentationens Sekretariat NOTAT 18. juni 2018 Bilag 2: Procesbeskrivelse og resultater fra undersøgelse af Økonomiforvaltningens københavnerdialog i 2017

Læs mere

Programhæfte. Oversigtsprogram. Om Miljøstrategisk Årsmøde. Praktisk information

Programhæfte. Oversigtsprogram. Om Miljøstrategisk Årsmøde. Praktisk information Programhæfte Oversigtsprogram Om Miljøstrategisk Årsmøde Praktisk information Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 OVERSIGTSPROGRAM FOR MILJØSTRATEGISK ÅRSMØDE 2018... 3 VELKOMMEN TIL MILJØSTRATEGISK

Læs mere

PINNGORTITALERIFFIK P.O.BOX 570

PINNGORTITALERIFFIK P.O.BOX 570 PINNGORTITALERIFFIK P.O.BOX 570 GREENLAND INSTITUTE OF NATURAL RESOURCES GRØNLANDS NATURINSTITUT DK-3900 NUUK GREENLAND PHONE (+299) 36 12 00 FAX (+299) 36 12 12 WEB WWW.NATUR.GL Departementet for Uddannelse,

Læs mere

Bedømmelse og eksamen, 24 nov. 2014, Københavns Universitet. Diskussionsgruppe. Simon Lex Institut for Antropologi 24.11.2014

Bedømmelse og eksamen, 24 nov. 2014, Københavns Universitet. Diskussionsgruppe. Simon Lex Institut for Antropologi 24.11.2014 Bedømmelse og eksamen, 24 nov. 2014, Københavns Universitet Diskussionsgruppe Simon Lex Institut for Antropologi 24.11.2014 Overblik Hvem evaluerer, når eksterne samarbejdspartnere stiller opgaven? Udgangspunkt

Læs mere

EMUC Network Meeting 26/11-2014

EMUC Network Meeting 26/11-2014 EMUC Network Meeting 26/11-2014 Agenda Historik Hvordan udvikler A2SEA ISM systemerne i Crew bådene? Hvordan auditerer A2SEA deres ISM system ombord op skibene? Hvordan implementeres ISM / i skibene med

Læs mere

Faglig konsulent: Mickey Gjerris, lektor i bioetik og medlem af Det Etiske Råd.

Faglig konsulent: Mickey Gjerris, lektor i bioetik og medlem af Det Etiske Råd. PLANLÆGNINGSGRUPPE Arne Ørtved, Grundtvigsk Forums Folkeoplysningsudvalg. Henrik Christensen, Dansk Friskoleforening. Ole Borgå, Efterskoleforeningen. Christian Schultz, Husholdnings- og Håndarbejdsskolerne.

Læs mere

HVAD ER GOD ERHVERVS- OG INNOVATIONSFREMME I ET VIRKSOMHEDSPERSPEKTIV?

HVAD ER GOD ERHVERVS- OG INNOVATIONSFREMME I ET VIRKSOMHEDSPERSPEKTIV? HVAD ER GOD ERHVERVS- OG INNOVATIONSFREMME I ET VIRKSOMHEDSPERSPEKTIV? Toprække De senere år har budt på en række evalueringer af centrale virkemidler på erhvervs- og innovationsfremmeområdet. Evalueringerne

Læs mere

SOL Kursusplan

SOL Kursusplan Kursus i Sundhedsvæsenets Organisation og Ledelse SOL 3 2019 Kursusplan Kursusadministration Helle Guldager Aaskoven Koncern HR Sundhedsuddannelser, Region Syddanmark, Damhaven 12, 7100 Vejle Email: hga@rsyd.dk

Læs mere

Indkaldelse til hovedbestyrelsesmøde i Danske Fysioterapeuter d. 3. december 2014

Indkaldelse til hovedbestyrelsesmøde i Danske Fysioterapeuter d. 3. december 2014 Indkaldelse til hovedbestyrelsesmøde i Danske Fysioterapeuter d. 3. december 2014 Dagsorden 1. Velkomst 2 Sager til diskussion/beslutning 2.1 Hovedbestyrelsens forretningsorden 2015-16 2.2 Afrapportering

Læs mere

NOTAT Bilag 14 Udkast. Aftale mellem partnerne vedr. etableringen af et videncenter for kystturisme i Hvide Sande

NOTAT Bilag 14 Udkast. Aftale mellem partnerne vedr. etableringen af et videncenter for kystturisme i Hvide Sande NOTAT Bilag 14 Udkast 30. maj 2011 Aftale mellem partnerne vedr. etableringen af et videncenter for kystturisme i Hvide Sande Økonomi- og Erhvervsministeriet, Region Midtjyllands, Regions Syddanmarks,

Læs mere

Konference. Fremtiden for det miljøteknologiske udviklings- og demonstrationsprogram (MUDP) En ny samlet strategi og retning for de kommende fire år

Konference. Fremtiden for det miljøteknologiske udviklings- og demonstrationsprogram (MUDP) En ny samlet strategi og retning for de kommende fire år Konference Fremtiden for det miljøteknologiske udviklings- og demonstrationsprogram (MUDP) En ny samlet strategi og retning for de kommende fire år MUDPKONFERENCE 2015 Konference: Fremtiden for det miljøteknologiske

Læs mere

Evaluering af NBE Landbrugs netværksaktiviteter og grønne udviklingsplaner

Evaluering af NBE Landbrugs netværksaktiviteter og grønne udviklingsplaner Evaluering af NBE Landbrugs netværksaktiviteter og grønne udviklingsplaner August 2018 Katrine Dinitzen Helt kort opsummering: 1. Overordnet er landmændene meget positive omkring GUP. GUP skaber værdi

Læs mere

NORA 20 år en katalysator og The Missing Link i nordisk og arktisk samarbejde

NORA 20 år en katalysator og The Missing Link i nordisk og arktisk samarbejde 1 NORA 20 år en katalysator og The Missing Link i nordisk og arktisk samarbejde Kære venner. Bedste nordiske frænder. Kære gæster. Det er en stor glæde og hæder for mig som færøsk fiskeriminister, som

Læs mere

Uddannelse og efteruddannelse

Uddannelse og efteruddannelse Uddannelse og efteruddannelse 1. Indsats 1: At skabe synlighed over arktiske kurser m.m. på ISAAFFIK og andre platforme 2. Indsats 2: Samordning og udbud af uddannelser 1. Skitsering af idékatalog og muligheder

Læs mere

UEFA Study Group Eerikkilä 2013 Grässroots footbäll

UEFA Study Group Eerikkilä 2013 Grässroots footbäll UEFA Study Group Eerikkilä 2013 Grässroots footbäll Deltagere: Ole Hansen, Jakob Drachmann Haag, Mogens Mika, Martin Mølgaard Ravn, Flemming Kvist Andersen, Brian Molberg, Kim Møller, Jesper Ran Pedersen,

Læs mere

Formidlingsplan for PhD-projekt

Formidlingsplan for PhD-projekt Formidlingsplan for PhD-projekt Opdateret 20. februar 2019 Dette notat giver et overblik over de formidlingsaktiviteter, der gennemføres i forbindelse med PhD-studiet om samarbejder mellem frivillige foreninger

Læs mere

Dagsordensmateriale til 8. styregruppemøde for digital understøttelse af forløbsplaner

Dagsordensmateriale til 8. styregruppemøde for digital understøttelse af forløbsplaner Sundheds- og Ældreministeriet Enhed: SUNDOK Sagsbeh.: DEPSSBO Koordineret med: Sagsnr.: 1601025 Dok. nr.: 365099 Dato: 11-05-2017 Dagsordensmateriale til 8. styregruppemøde for digital understøttelse af

Læs mere

REFERAT. Rundbord d. 15. maj 2017 om fremme af samfundsansvar i globale værdikæder

REFERAT. Rundbord d. 15. maj 2017 om fremme af samfundsansvar i globale værdikæder REFERAT Rundbord d. 15. maj 2017 om fremme af samfundsansvar i globale værdikæder RUNDBORD D. 15. maj 2017 Fremme af ansvarlige globale værdikæder Sted: DIEH Hub, Overgaden Oven Vandet 10, st. 1415 København

Læs mere

Referat netværksmøde for kliniske undervisere d

Referat netværksmøde for kliniske undervisere d Referat netværksmøde for kliniske undervisere d. 18.09.17 Referent: Stine Ordstyrer: Esra 1. Uddannelsesleder Ane kruse holder oplæg fra 9-10 Ane beretter om skolens tanker omkring opbygningen af dokument

Læs mere

Program (ECAP) for SMV kompetence opbyggende seminar. Finde de svar, der giver brugbare løsninger

Program (ECAP) for SMV kompetence opbyggende seminar. Finde de svar, der giver brugbare løsninger Environmental Compliance Assistance Program (ECAP) for SMV kompetence opbyggende seminar Finde de svar, der giver brugbare løsninger René Grøn European Commission DG Environment and Industry Miljømæssige

Læs mere

CITES non detriment findings

CITES non detriment findings CITES non detriment findings for havpattedyr i Grønland 2017 Greenland Institute of Natural Resources, CITES Scientific Authority in Greenland Vurdering af bæredygtig eksport for CITES liste II arter fra

Læs mere

Bedre borgerinddragelse

Bedre borgerinddragelse Bedre borgerinddragelse Anbefalinger til Naalakkersuisut NGO Koalitionen for Bedre Borgerinddragelse 11-03-2014 En redegørelse for hvad god borgerinddragelse er og en række anbefalinger til Naalakkersuisut

Læs mere

UDDYBET PROCESNOTAT. Aftalegrundlag vedr. offentlig erhvervsservice fra 1. januar 2011

UDDYBET PROCESNOTAT. Aftalegrundlag vedr. offentlig erhvervsservice fra 1. januar 2011 1 UDDYBET PROCESNOTAT Aftalegrundlag vedr. offentlig erhvervsservice fra 1. januar 2011 Indledning Økonomi- og Erhvervsministeriet har indgået aftale med Kommunernes Landsforening om, at kommunerne overtager

Læs mere

Aktivitetskalender 2015 Dato Arrangement Tid Sted Lokale Tilmelding Arrangør Januar

Aktivitetskalender 2015 Dato Arrangement Tid Sted Lokale Tilmelding Arrangør Januar Aktivitetskalender 2015 Dato Arrangement Tid Sted Lokale Tilmelding Arrangør Januar 13. januar 2015 Mediebilledet i Grønland - set indefra og udefra 15-17 Nuuk Arctic Base Supply's mødelokale, ABN v/ Naimah

Læs mere

Turistpolitik for Haderslev Kommune

Turistpolitik for Haderslev Kommune Turistpolitik for Haderslev Kommune K O M M U N E Januar 2004 - B Y G G E R B R O M E L L E M F O R T I D O G F R E M T I D... 1 Udvikling & Kultur: Claus Dall, organisationskonsulent Henrik Ørnstrup,

Læs mere

Automation Projektledelse Networking. Energi & forsyning. Automation Projektledelse Networking

Automation Projektledelse Networking. Energi & forsyning. Automation Projektledelse Networking Energi & forsyning Energi & forsyning Opstartsmøde Velkomst Hvem og hvad er SESAM? Program 09:30-10:15 Velkomst og introduktion Carsten Nøkleby, SESAM-World 10:15-10:30 Rammerne for dagen - Mål og formål

Læs mere

Kom godt i gang med. ABC for mental sundhed

Kom godt i gang med. ABC for mental sundhed Kom godt i gang med ABC for mental sundhed 2 Intro Denne folder er en guide til dig, der gerne vil arbejde med ABC for mental sundhed i din organisation. Guiden består af en række indledende spørgsmål

Læs mere

Den værdiskabende bestyrelse

Den værdiskabende bestyrelse Den værdiskabende bestyrelse Et fleksibelt kursus, der styrker dig til at skabe værdi for og med bestyrelsen Akkrediteringsrådet Forskningsbaseret efteruddannelse Syddansk Universitet CERTIFICERET PROGRAM

Læs mere

Metoder til evaluering og dokumentation

Metoder til evaluering og dokumentation Metoder til evaluering og dokumentation 22. - 23. januar og 9. marts 2009 Teknologisk Institut Taastrup 20. - 21. august og 7. oktober 2009 Teknologisk Institut Taastrup Indgående kendskab til forskellige

Læs mere

Møde i Folketingets Erhvervsudvalg den 21. februar 2013 vedrørende samrådsspørgsmål Q stillet af Kim Andersen (V).

Møde i Folketingets Erhvervsudvalg den 21. februar 2013 vedrørende samrådsspørgsmål Q stillet af Kim Andersen (V). Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2012-13 ERU Alm.del Bilag 163 Offentligt TALEPUNKTER TIL FOLKETINGETS ERHVERVSUDVALG Det talte ord gælder Møde i Folketingets Erhvervsudvalg den 21. februar 2013 vedrørende

Læs mere

Referat af bestyrelsesmøde i SOSU Sjælland d. 18. juni 2013 kl. 15-18 Adresse: Hotel Scandic, Nørretorv 57, 4100 Ringsted

Referat af bestyrelsesmøde i SOSU Sjælland d. 18. juni 2013 kl. 15-18 Adresse: Hotel Scandic, Nørretorv 57, 4100 Ringsted Referat af bestyrelsesmøde i SOSU Sjælland d. 18. juni 2013 kl. 15-18 Adresse: Hotel Scandic, Nørretorv 57, 4100 Ringsted Indkaldt til mødet 1. Formand Per B. Christensen, direktør i Børne og kulturforvaltningen

Læs mere

Den fælles prøve i fysik/kemi, biologi og geografi

Den fælles prøve i fysik/kemi, biologi og geografi Den fælles prøve i fysik/kemi, biologi og geografi Workshop G Mads Joakim Sørensen Naturfag i spil - tværfagligt samarbejde med naturfagene Onsdag den 28. november 2018 Naturvidenskabernes Hus Bjerringbro

Læs mere

Arktisk teknologi C. 1. Fagets rolle

Arktisk teknologi C. 1. Fagets rolle Arktisk teknologi C 1. Fagets rolle Arktisk teknologi C omfatter sammenhængen mellem teknologiske løsninger og samfundsmæssige problemstillinger. Faget belyser samspillet mellem teknologiudviklingen og

Læs mere

29. august kl på Aarhus Rådhus, lokale 398. Siden sidst er der kommet anbefalinger fra regeringens digitale vækstpanel, hvilket har givet

29. august kl på Aarhus Rådhus, lokale 398. Siden sidst er der kommet anbefalinger fra regeringens digitale vækstpanel, hvilket har givet 29. august kl. 15-17 på Aarhus Rådhus, lokale 398. 1. Velkomst og status ved Niels Højberg Siden sidst er der kommet anbefalinger fra regeringens digitale vækstpanel, hvilket har givet anledning til interessevaretagelse

Læs mere

Hovedmuseernes rolle i forhold til de øvrige statslige og statsanerkendte museer

Hovedmuseernes rolle i forhold til de øvrige statslige og statsanerkendte museer Oktober 2015 Hovedmuseernes rolle i forhold til de øvrige statslige og statsanerkendte museer 1. Indledning Samarbejde, systematisk vidensdeling, koordination og gensidig forpligtelse er centrale elementer

Læs mere

Udkast til. Politik og strategi for de sociale medier i Struer Kommune

Udkast til. Politik og strategi for de sociale medier i Struer Kommune Udkast til Politik og strategi for de sociale medier i Struer Kommune POLITIK FOR DE SOCIALE MEDIER Der sker i disse år en skelsættende udvikling i mediebillet, hvor sociale medier spiller en stadig større

Læs mere

Nationalt Videncenter for Læsning

Nationalt Videncenter for Læsning side 44 Det særlige ved at lave projekter i Nationalt Videncenter for Læsning Af: Henriette Romme Lund, kommunikationskonsulent i Nationalt Videncenter for Læsning Det store fokus på formidling og den

Læs mere

Region Midtjylland Regionssekretariatet. Referat

Region Midtjylland Regionssekretariatet. Referat Region Midtjylland Regionssekretariatet Viborg, den 1. juli 2011 /BRIMAD Referat til mødet i Udvalg vedrørende Klimaudfordringer 20. juni 2011 kl. 09:00 i Mødelokale Konference 1, Regionshuset Viborg,

Læs mere

Vejledning til ansøgning for

Vejledning til ansøgning for Vejledning til ansøgning for Rådgivnings- og aktivitetscentre til mennesker med demens og deres pårørende, herunder yngre med demens Ansøgningsskemaet udfyldes elektronisk ved indskrivning i fil fra Sundhedsstyrelsens

Læs mere

Slutevalueringen dokumenterer desuden, at evalueringen er foretaget

Slutevalueringen dokumenterer desuden, at evalueringen er foretaget Retningslinjer for evaluering af undervisning 3. udgave. Formål Evaluering af undervisningen består af to typer med hver sit formål. Midtvejsevaluering Evalueringen har til formål: Slutevaluering at sikre

Læs mere

Sådan skabes et fælleskab om lokale løsninger som vådområder

Sådan skabes et fælleskab om lokale løsninger som vådområder Sådan skabes et fælleskab om lokale løsninger som vådområder Adjunkt Peter Stubkjær Andersen Københavns Universitet Plantekongres 2016 Herning Kongrescenter 21. januar 2016 Dias 1 Overblik over indlæg

Læs mere

EU og det Arktiske område

EU og det Arktiske område Gardermoen 13 November 2010 EU og det Arktiske område Martin Lassen Skylv Ambassaderåd Oversigt 1. Seks grunde til en arktisk politik i EU 2. Vurdering af situationen i Arktis 3. Indholdet i EU s politikdokumenter

Læs mere

Opsamling fra familienetværkets læringsseminar den 28. november 2015

Opsamling fra familienetværkets læringsseminar den 28. november 2015 Røde Kors Blegdamsvej 27 2100 København Ø Tlf. 3525 9200 info@rodekors.dk CVR-nr.: 20 70 02 11 Opsamling fra familienetværkets læringsseminar den 28. november 2015 Velkommen, formål med dagen og præsentation

Læs mere

Implementering af onventionen om Biologisk Mangfoldighed Grønland. Inge Thaulow Departement for Miljø og Natur Grønlands Selvstyre

Implementering af onventionen om Biologisk Mangfoldighed Grønland. Inge Thaulow Departement for Miljø og Natur Grønlands Selvstyre Implementering af onventionen om Biologisk Mangfoldighed Grønland Inge Thaulow Departement for Miljø og Natur Grønlands Selvstyre Tekst skrives ind i sdehoved/sidefod Rigsfællesskabet En del af Rigsfællesskabet

Læs mere

Hvornår var det sidste gang, at der blev optalt narhval bestanden?

Hvornår var det sidste gang, at der blev optalt narhval bestanden? Aalisarnermut, Piniarnermut Nunalerinermullu Naalakkersuisoq Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug GOVERNMENT OF GREENLAND Medlem af Inatsisartut, Jens Napatok', Parti i Naleraq Heri Svar på

Læs mere

Forsknings- og Innovationsstyrelsen Bredgade 40 1260 København K Att.: Grete M. Kladakis D. 01.07.2010. Høring over Open Access

Forsknings- og Innovationsstyrelsen Bredgade 40 1260 København K Att.: Grete M. Kladakis D. 01.07.2010. Høring over Open Access Forsknings- og Innovationsstyrelsen Bredgade 40 1260 København K Att.: Grete M. Kladakis J.NR.: 2009-1-0280 Ref.: mv D. 01.07.2010 Høring over Open Access Professionshøjskolernes Rektorkollegium University

Læs mere

Dagsorden monofagligt møde i uddannelsesudvalget

Dagsorden monofagligt møde i uddannelsesudvalget Dagsorden monofagligt møde i uddannelsesudvalget Mødedato: Onsdag d. 10. maj 2017 Starttidspunkt: Fællesmøde kl. 13.00 14.00 Monofagligt møde kl. 14.00-16.00 Mødested: Mødelokale: Deltagere: Campus Roskilde

Læs mere

IF/MI HANDLINGSPLAN FOR LOKALE UDDANNELSESUDVALG. Mere samarbejde

IF/MI HANDLINGSPLAN FOR LOKALE UDDANNELSESUDVALG. Mere samarbejde IF/MI HANDLINGSPLAN FOR LOKALE UDDANNELSESUDVALG Mere samarbejde 2011-2013 IF/MI handlingsplan for lokale uddannelsesudvalg 2011-2013 Handlingsplanens formål og målsætninger Den fælles IF/MI LUU-handlingsplan

Læs mere

Til medlemmerne af Vækstforums Fødevareråd

Til medlemmerne af Vækstforums Fødevareråd Regionshuset Viborg Til medlemmerne af Vækstforums Fødevareråd Regional Udvikling Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 7841 0000 kontakt@rm.dk www.rm.dk Dagsorden til fødevarerådets 17. møde,

Læs mere

KONFERENCE Ressourcer i kredsløb - en lokal vækstdriver?

KONFERENCE Ressourcer i kredsløb - en lokal vækstdriver? KONFERENCE Ressourcer i kredsløb - en lokal vækstdriver? - Erfaringer fra danske regioner og kommuner DAKOFA afholder konferencen "Ressourcer i kredsløb, en lokal vækstdriver? Erfaringer fra regioner og

Læs mere

Emne: Besøg hos den Sekretariet for den færøske Forskningsråd (Granskingarrađiđ)

Emne: Besøg hos den Sekretariet for den færøske Forskningsråd (Granskingarrađiđ) Rapport Emne: Besøg hos den Sekretariet for den færøske Forskningsråd (Granskingarrađiđ) Dato: Mandag, den 30. januar, 2017 Tid: Kl. 09.00-17.00 Sted: Granskingarrađiđ, The Faroese Research Council, Bryggjubakki

Læs mere

Til Team Danmark støttede forbund. 20.1.2010 PBJ/llp. Særlig projektstøtte 2010

Til Team Danmark støttede forbund. 20.1.2010 PBJ/llp. Særlig projektstøtte 2010 Til Team Danmark støttede forbund 20.1.2010 PBJ/llp Særlig projektstøtte 2010 Team Danmark har som bekendt modtaget en donation på 10 mio. kr. fra Bilka, Føtex, Netto og stormagasinet Salling (Købmand

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd

Forslag. Lov om ændring af lov om mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd 2015/1 LSF 39 (Gældende) Udskriftsdato: 8. april 2019 Ministerium: Erhvervs- og Vækstministeriet Journalnummer: Erhvervs- og Vækstmin., Erhvervsstyrelsen Fremsat den 29. oktober 2015 af erhvervs- og vækstministeren

Læs mere

BIKUBENFONDENS SAMARBEJDE MED UNGEFORUM. Evaluerende opsamling på arbejdet med erfaringspanel ifm. Unge på kanten

BIKUBENFONDENS SAMARBEJDE MED UNGEFORUM. Evaluerende opsamling på arbejdet med erfaringspanel ifm. Unge på kanten BIKUBENFONDENS SAMARBEJDE MED UNGEFORUM Evaluerende opsamling på arbejdet med erfaringspanel ifm. Unge på kanten INDLEDNING Som en del af videreudviklingsfasen i ansøgningsrunden Unge på kanten har Bikubenfonden

Læs mere

DAGSORDEN. Skolebestyrelsesmøde - Karensmindeskolen

DAGSORDEN. Skolebestyrelsesmøde - Karensmindeskolen DAGSORDEN Skolebestyrelsesmøde - Karensmindeskolen Den 29. august 2016 kl. 18:30 21:00 Mødets formål er.... at få skabt enighed til mødestruktur/datoer (herunder fokusering på tema/drift).. at få etableret

Læs mere

RUP Regional Udviklingsplan. Opsamling. Den indledende fase

RUP Regional Udviklingsplan. Opsamling. Den indledende fase Opsamling Den indledende fase Opsamling Den indledende fase Arbejdet med den regionale udviklingsplan for Region Sjælland er i gang En samlet plan for, hvordan Region Sjælland skal udvikle sig, er ved

Læs mere

1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigsog sikkerhedspolitiske prioriteter.

1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigsog sikkerhedspolitiske prioriteter. Page 1 of 12 Sikkerhedspolitisk Barometer: Center for Militære Studiers Survey 2015 Start din besvarelse ved at klikke på pilen til højre. 1. De følgende spørgsmål handler om Danmarks udenrigsog sikkerhedspolitiske

Læs mere

Byg bro mellem siloerne!

Byg bro mellem siloerne! Øg kvaliteten! Hjælp flere! Spar penge! Styrk arbejdsglæden! Byg bro mellem siloerne! Ledelse af relationel koordination i teori og praksis Baseret på erfaringer fra 2012-2016 Bo Vestergaard. Konsulenthuset

Læs mere

Samarbejdsaftalens parter er Syddjurs Kommune og Aarhus Universitet.

Samarbejdsaftalens parter er Syddjurs Kommune og Aarhus Universitet. Indhold 1. Aftalens parter...2 2. Præambel...2 3. Aftalens indhold...2 3.1 Forskningssamarbejde...3 3.2 Studentersamarbejde...3 3.3 Iværksætteri...3 3.4 Sundhed...4 4. Organisering og opfølgning...4 5.

Læs mere

Virksomhedsplan for Ledelsessekretariatet i Teknik og Miljø, Aarhus Kommune 2016

Virksomhedsplan for Ledelsessekretariatet i Teknik og Miljø, Aarhus Kommune 2016 Virksomhedsplan for Ledelsessekretariatet i Teknik og Miljø, Aarhus Kommune 2016 Intro I virksomhedsplanen for 2016 klargør og synliggør vi, hvad Ledelsessekretariatet mere konkret har fokus på i 2016.

Læs mere

Ansøgning til Det Lokale Beskæftigelsesråd, Middelfart

Ansøgning til Det Lokale Beskæftigelsesråd, Middelfart Dato: 24.april 2012 Ansøgning til Det Lokale Beskæftigelsesråd, Middelfart Projekt Håndtering af sygefravær og fastholdelse af medarbejdere med fokus på de langtidsfriske Ansøgere: AOF Center Fyn i samarbejde

Læs mere

Drejebog for Lederkonference i BØSK

Drejebog for Lederkonference i BØSK Børn og Skole Dato: Februar 2017 Sagsnr.: 17/3832 Sagsbehandler: Charlotte Junggreen Have Direkte tlf.: 7376 7858 E-m ail: acha@aabenraa.dk Drejebog for Lederkonference i BØSK Dag 1 Torsdag den 6. april

Læs mere

Tovholderen og sekretariatet gennemgik udkast til tekstilvejledning, som har været sendt til kommentering hos medlemmerne.

Tovholderen og sekretariatet gennemgik udkast til tekstilvejledning, som har været sendt til kommentering hos medlemmerne. 7. november 2018 Dagsorden for 39. møde i MKI den 1. november 2018 Tilstede: Formand Linda Nielsen, Kim Haggren, Karin Buhmann (deltog på telefon), Thomas Trier Hansen, Ellen Marie Friis Johansen (sekretariatet),

Læs mere

Evaluering af første planperiode

Evaluering af første planperiode Evaluering af første planperiode 2013-2018 Mål: Hvorfor evaluere Lov og bekendtgørelse Hvert 6. år Redegørelse + evaluering = blive dygtigere på kvalificeret grundlag Metode: Sådan har vi evalueret Redegørelse

Læs mere